K-report
 

Archiv diskuse Zrušené tratě do 02. 02. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv diskuse Zrušené tratě do 02. 02. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 801
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 27. ledna 2011 - 13:42:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však jakákoliv ruka trhu je taky symbol náboženství...bohužel to právě odnáší ty neziskové a rušené tratě...
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 1-2011
Odesláno Čtvrtek, 27. ledna 2011 - 15:13:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co třeba financovat církve i železnici pomocí daňových asignací? Pravidelných nebo občasných uživatelů i neangažovaných sympatizantů budou u nás mít zhruba stejně. To by byla teprve ta opravdová sranda...
Mmch. - je tu někdo schopen uvést % kostelů se zastaveným "pravidelným provozem" (pravidelné bohoslužby) a zcela opuštěných far?
Golemklusacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 27. ledna 2011 - 15:21:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, já - asi 4 procenta kostelů a 25 procent far. A raději bych opustil církevní tématiku, bo nechci, aby došlo k urážení věřících - sám jsem jeden z nich a vím, že minimálně další 4 přisvěvatelé na K- reportu také chodí pravidelně na mše. Tak prosím ještě jednou pryč od tohoto tématu. Děkuji
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2348
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 27. ledna 2011 - 15:42:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvídavý člověk: obávám se, že ochota občanstva přispívat na železnici nákupem jízdenky a ještě asignací by limitně klesala k nule. Možná by nedocenění železničáři prozatím mohli instalovat na nádražích kasičky, jak to známe z kostelů (kde to funguje a přispívají i nevěřící - třeba já).

Ad Cogwheel a "masově podporavné církve": prakticky veškerá státní podpora církví dneska spočívá ve (průměrných, pro VŠ poměry podprůměrných) mzdách cca 4500 duchovních. Na cokoliv jiného se shání peníze jinde.

Golemklusacek: mě osobně je velmi trapné, že někteří spoludiskutující mají k církvím přístup horší než Stalin (v pozdějších letech života) s Gottwaldem dohromady, ale to si musejí ve svém mozku přebrat sami, co je to respekt a tolerance.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2919
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 27. ledna 2011 - 16:43:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele, nechci tu kazit diskuzi o zrušených tratích, ale jsem taky praktikující věřící, takže pokud má někdo něco proti věřícím či církvi a nutně si potřebuje popovídat, stačí říct a pořešíme to v jiné diskuzi, jo?

Zde pár fotek z trati, která se, doufám, ještě nehodlá mezi zrušené odebrat:






www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Golemklusacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 27. ledna 2011 - 17:09:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Kubrt - znakem vzdělaného člověka je, že nedává příčinu k nesvárům - já si to dokážu mozkem odůvodnit i bez víry, bo jsem uvěřil teprve před pár lety. Nejsem typ člověka, který by se chtěl ujíždět na tom, jak mezi sebou lidi rozhádá. Pocházím ze šlechtického rodu a doma mě vedli k uklidňování rozepří a ne k jejich rozněcování.Proto prosím ještě jednou konec tomuto směru tématu.
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 526
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 27. ledna 2011 - 17:47:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta Kolmix: jak to vůbec vypadá s Hevlínkou? V únoru se tam má jet, já jsem ale v práci:-( Tak mě zajímá, jestli bude ještě nějaká další možnost nebo v jakém stádiu je proces rušení...
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 27. ledna 2011 - 17:55:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosto, to, že ještě není zrušená neznamená, že se tam pojede:-(
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Osasco
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.208.99.98
Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 02:10:47    Odkaz na tento příspěvek  

Ačkoli je mi jasné, že některé tratě zcela určitě zaniknou, tak mi opravdu vadí, že rušení probíhá bez jakékoli koncepce státu, jak by vlastně měla železniční síť v budoucnu vypadat. Prostě jen kdosi podřízeným řekl, že se to má zrušit a tak podřízení pracují. Trochu se bojím, aby příští rok rušení nepřišlo ve velkém. Jak vůbec může stát rozlišit trať kterou ještě chce zrušit a tu se kterou počítá do budoucnosti? Každopádně pouze peníze to být nemohou, protože úplně nejlevnější je stav bez infrastruktury...
a celková výhodnost se zase hrozně špatně měří.
Doufám, že i za 30 let budou u nás některé vedlejší tratě existovat. Přidávám ne úplně pesimistická čísla z poslední doby z Velké Británie, ze země kde v padesátých a šedesátých letech zrušili prakticky třetinu železniční sítě (ale neušetřilo se tolik kolik se předpokládalo). Vybral jsem některé menší i větší stanice ve Velké Británii s počty cestujících, pro názornost uveden i počet obyvatel sídla. Je to docela zajímavé, Britové možná udělali s tím rušením chybu. Počet cestujících se zpravidla zvyšuje i na menších stanicích na vedlejších tratích (u nás by to ale byly spíše hlavní vedlejší tratě).

sídlo a poč.obyv.;počet cestujících v r.2005;počet cestujících v.r.2009;nárůst 2005-2009
Aberdeen 214 tis.obyv.;1932 tis.;3160 tis.;64%
Exeter 119 tis.obyv.;1632 tis.;2128 tis.;30%
(St.Davids)
Barnstaple 21 tis.obyv.;195 tis.;284 tis.;46%
Oban 8 tis.;114 tis.;157 tis.;38%
Llandovery 2900 obyv.;19,4 tis.;20,2 tis.;4%
Lidlington 1100 obyv.;16,3 tis.;24,9 tis.;52%
Rannoch 0 obyv.;11,2 tis.;21,2 tis.;89%
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2349
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 09:29:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osasco: britské železnice můžou být v lecčems inspirativní. Osobně jsem tam několikrát delší či kratší dobu pobýval a vlaky využíval (včetně citované trati Exeter - Barnsteple). Na první pohled je zřejmé, že vlaků jezdí hodně (v Anglii) a vozí hodně lidí - protože jich tam bydlí hodně a jsou velmi mobilní - do (oblasti) Londýna se dojíždí z velké části země (v tomhle se ČR dost liší). Současný boom osobní železniční dopravy v GB nepřišel sám, ale stojí za ním (kromě výše zmíněných geo- a demografických předpokladů) značné investice i "veřejné objednávání" intenzivní osobní dopravy. Kromě intenzity provozu a vysokého využívání se mi na GB železnicích líbí, že je využívají všechny sociální vrstvy (pochopitelně v různé míře), což považuju za dost důležité a v čemž českým (ale třeba i francouzským) železnicím (a VHD obecně) už dlouhá desetiletí ujíždí vlak. S tím totiž souvisí ochota veřejnosti do VHD "sypat prachy".

Ta zmíněná trať Exeter-Barnsteple bývala dvoukolejná a odbočovalo z ní několik lokálek. Z nich přežívá jedna muzejní, ostatní jsou pryč a ona hlavní trať působí dojmem lokálky (sólo motoráky), čemuž odpovídá i citovaný počet cestujících v koncovém Barnsteplu.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2829
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 14:15:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

se mi na GB železnicích líbí, že je využívají všechny sociální vrstvy (pochopitelně v různé míře),

Ono se není čemu divit, vlak tam má úplně jiné postavení než třeba v postkomunistických zemích, kde ho spousta lidí vnímá jako jakýsi přežitek z "hubených" let minulých.
Když jsem před pár lety pobýval nějaký čas ve střední Anglii, tak vlak byl směrem do Londýna ten nejrychlejší a v podstatě nejdražší dopravní prostředek. Mezi jednotlivými městy v Midlands jezdily různé celkem pohodlné sólo a dvoj- motoráky, také v nich jezdilo dost "kravaťáků" a lidí působících jako z vyšších tříd (v souvislosti s Británií se neštítím výrazu "společenská třída", tam to tak nějak opravdu funguje...). Úlohu "socky" pro studenty a přistěhovalecké rodiny plnily naopak autokary společnosti National Express, které měly mj. do Londýna jiný jízdní řád pro víkend a jiný (s asi o hodinu delší jízdní dobou) pro pracovní dny. Předpokládám, že dnes to nebude moc jinak...

což považuju za dost důležité a v čemž českým (ale třeba i francouzským) železnicím

Neznám detailně situaci ve Francii, ale rovnostářští Francouzi že by svou pýchu TGV brali jen jako cosi pro nižší vrstvy...? Navíc tyhle rychlovlaky i objektivně praktické, z Paříže až do center jihofrancouzských měst za plus mínus tři hodiny je vynikající a po silnici nemyslitelný výsledek. Nebo ta poznámka míří jen k SNCF mimo TGV...?
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2351
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 14:38:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef: máš pravdu, nevyjádřil jsem se správně. Má poznámka k Francii nemířila na TGV (tím jsem jel jen jednou), ale vycházela z užívání "klasických" vlaků Paris-Orleans-Tours a MHD v Orleans (jeden z nových tram systémů + busy). Tam se vyskytovali studenti, důchodci, přistěhovalci, ženy a děti, ale muži v produktivním věku prakticky ne. Samozřejmě v oblasti Paříže ani v TGV tohle platit z různých důvodů nebude.
Ropnroll
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 15:35:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel:Robotizace v církvích je realita,ve slovenské Nitře jsem už před lety viděl něco jako pásový výrobní proces svateb,svatby se řadily podle poloautomatických pokynů z reproduktorů a postupovaly dál ve "výrobním cyklu"kde byli nadcházející novomanželé z reproduktorů poučeni o dalších zákonitostech a přikázáních,asi 15.svateb tak šlo zvládnout s minimem personálu,v podstatě jeden dirigující duchovní a dva výhybkáři
Jinak dobrý nápad!Arcidiecéze Nitranská by vás asi zaměstnala jako duchovního programátora.
Omluva za OT,ale sekce Církev a železnice zatím není
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 22:37:07    Odkaz na tento příspěvek  

No nevim podle Bárty se rušení asi rovná rozvoji železnice, jak nedávno hlásal že chce aby nastal rozvoj po všech stránkách.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Sobota, 29. ledna 2011 - 00:25:54    Odkaz na tento příspěvek  

O tom, že nás možná čeká "Bártokracie", psal Neviditelný pes: http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-jsme-uz-zrali-na-vita -alexandrovice-bartu-senka-poq-/p_spolecnost.asp?c=A110127_182013 _p_spolecnost_wag
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Sobota, 29. ledna 2011 - 01:41:09    Odkaz na tento příspěvek  

Proboha už tu toho náboženství nechte!Já reagoval jenom na to,že někdo tady byl schopen přirovnávat kus lokální trati ke kostelu.Trošku úcty k církvím.Redukce železniční sítě není výsledkem žádného spiknutí,ale ekonomické reality.Pro někoho je možno těžko se s tím srovnat,někdo může klást aktivní odpor,ale jako součást pravidelné veřejné dopravy má spousta lokálek odzvoněno.
Ragulin679
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 3-2009
Odesláno Sobota, 29. ledna 2011 - 10:58:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba bude stát za přečtení:http://www.novinky.cz/kultura/223387-na-devastaci-prostredi-se-s- radosti-podilime-naznacuje-duteurtre-v-knize-drahy.html
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 527
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 29. ledna 2011 - 14:04:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kpt.Hejl: s těmi církvemi a náboženstvím, naprosto s Vámi souhlasím. Ale že by spousta lokálek musela mít nezbytně odzvoněno si nemyslím.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 29. ledna 2011 - 16:47:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kpt.Hejl: Nic proti církvím,ale proč by se to nedalo srovnávat,za 1000 let co zde udělala církev? Lásku,mír atd s mečem a ohněm,a ještě to všici platili. A výsledky?! Ta dráha aspoň sloužila a kdyby byl zájem,bude plnit znovu.Což se o té druhé straně nedá moc tvrdit,osobní neg.zkušenost.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 29. ledna 2011 - 17:55:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zakázku přitom dostala bez výběrového řízení a na základě lživého tvrzení o exkluzivních právech, jež údajně měla mít na zajišťování audiovizuální techniky v prostorách Kongresového centra Praha.

Podle Novinek.cz šlo o "přeprodaný kšeft", kdy Promopro větší část zakázky přeprodala za 378 milionů Kč společnosti NWDC, která zakázku "fakticky zajišťovala". Za tuto "práci" si Promopro nechalo 147 milionů a jeho dva jednatelé, manželský pár, si převedl 45 milionů na své konto.

Takhle v Česku vznikají milionáři. Je velmi pravděpodobné, že podobných zakázek existuje mnoho, jen dosud nebyly objeveny, nebo se dosud tutlají. Potom nejsou peníze na placení zdravotního pojištění státních pojištěnců, a tedy na platy lékařů, nejsou peníze na školství, na zefektivnění práce policistů, na postižené a vyloučené občany...

Přitom lidé, kteří za pomoci politiků okrádají společnost o obrovské prostředky, jistě nejsou žádní filantropové, kultivovaní boháči typu Billa Gatese a veřejný zájem, právní stát i férový byznys jsou jim zcela neznámé věci.
Hanba vám.
Golemklusacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 29. ledna 2011 - 18:01:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Vlada 749 - a co vzdělání, kultura a špitálnictví, který byl základ nemocnic, sirotčince a chudobince. Osobně mám dobrou zkušenost - i v podpoře češtiny v baroku - proti vůli Vídně. Psal sem na to práci, která byla velice kladně hodnocena ale tady se o tom bavit nechci. Originální knihy z 16 - 18 století v češtině od jesuitů mám a mohu je i ukázat. Chcete li konfrontaci, rád jí dopřeju, bo mám dostatek důkazů - celou barokní knihovnu. A už se o tom prosím nebavme a nebo přez mejl - sem to nepatří
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 803
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 29. ledna 2011 - 18:49:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bych nevěřil, kolik je na "Káčku" Nedů Flendrsů
Už dost prosím...
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.210.30
Odesláno Sobota, 29. ledna 2011 - 22:58:42    Odkaz na tento příspěvek  

Kpt.Hejl: Údržba kostelů se snad ekonomicky vyplatí nebo co? Je pěkné, že chcete větší toleranci k církvím, ale totéž můžu chtít já po vás, větší toleranci k železnici. Měřte stejným metrem. Sám proti církevním památkám nic nemám, jsou to líbivé prvky v krajině. Stejně tak i železnice se svými nádražími, mosty, tunely... Ale procento nevyužitých kostelů a kaplí je rozhodně větší než procento tratí k ničemu. Zrovna dnes jsem míjel čerstvě opravenou kapli, přispěla EU i kraj. Jsou to účelně vynaložené peníze? Nevyšlo by levněji pozvat bagr, který by ji srovnal se zemí? Kromě pár místních by to nejspíš skoro nikdo nezaregistroval. A ušetřené peníze by se použily třeba na cyklostezku.
Že je zvrácené takhle uvažovat? Jen jsem se na to podíval očima rušičů tratí...
Michal22
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Neděle, 30. ledna 2011 - 00:24:35    Odkaz na tento příspěvek  

141.001- podle mého názoru správný pohled, jen mám blbý pocit, že to nikdy nebude takhle. Spravedlnost má zavázané oči i tady...
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 30. ledna 2011 - 09:32:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tu přirovnává železnice k církvi - je to prostě úděl doby - jako se křesťané budou muset časem přeorientovat na Islám -
http://www.youtube.com/watch?v=74iYg1SQREo - tak se i značná část šotoušů bude muset přeorientovat z obstarožních motoráčků na moderní autobusy, pokud nebudou chtít svůj foťák odložit úplně.

A k té víře - jednoznačně mohu doporučit první díl filmu Duch doby (Zeitgeist Addendum)
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 477
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 30. ledna 2011 - 11:06:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proboha (kterého chcete) nechte už toho, tahle diskuse jede už dávno v sekci Železnice ve společenských souvislostech, tak se tam přesuňte.
Jinak
odpovědi Bc. Hally k rušení tratí http://www.klub-pratel-lokalek.cz/news/odpoved-na-dotaz-polozeny- szdc-ve-veci-ruseni-drah/ na Nikkiho stránkách.
Kájík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.65.202
Odesláno Neděle, 30. ledna 2011 - 11:32:53    Odkaz na tento příspěvek  

Spíš bych řekl, že mají zavázané oči mnozí diskutující, takže si nevidí ani na špičku nosu...
Zřejmě mnozí dostali v mládí na zadek od faráře (jako + pan Dostál) a do smrti to nerozdýchají...
Teprve pak budou čubrnět :-)
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 3-2010

Odesláno Neděle, 30. ledna 2011 - 12:40:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v podstatě pan bc. Halla fundovaně pokryl veškeré dotazy, které mu byly položeny :D :D
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Neděle, 30. ledna 2011 - 14:30:51    Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: On je jen nastrčený panák, který řekne to co mu řeknou ze shora
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 30. ledna 2011 - 21:09:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, zapíchli na Bruntál - Malá Morávka červený terč? Pokud ano, je to protiprávní. Na MD se teď grilují na svém zpackaném rozhodnutí.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 30. ledna 2011 - 21:22:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z Hallovy odpovědi:

První trať zrušená na našem území byla již v roce 1881.

Tím myslí co, úsek Plzeňsko-březneské nad Žaboklikami?

Byl by tu ěkdo schopen dát dohromady seznam všech zrušených tratí ČSD v meziválečném období? Mě napadají Štrba - Štrbské pleso, Ondrášov - Dvorce, Kuřim – Veverská Bitýška.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 30. ledna 2011 - 21:26:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I když minimálně posledně jmenovaná trať ani ČSD asi nikdy nepatřila. Řekněme, že mě tedy zajímají tratě s veřejnou osobní dopravou.
Kyslik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 1-2010

Odesláno Neděle, 30. ledna 2011 - 21:43:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Seznam zrušených tratí
Snad to bude stačit
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 30. ledna 2011 - 22:09:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

červený terč ani zábrana na 312 není
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Neděle, 30. ledna 2011 - 23:49:39    Odkaz na tento příspěvek  

Teda už by mě nenapadlo,že tu budu ještě reagovat,ale toto je fakt síla.141.001-ten váš stejný metr-kostely jsou symbolem náboženským,železnice věci navýsost technickou,ale ne ve vašich očích zřejmě.Ty moje slova o modrém náboženství na vás sedí jako hrnec na .Opravdu mezi náboženstvím a jeho stánky a železničními tratěmi a provozem na nich necítíte žáden kulturní rozdíl?Případnou reakci prosím do příslušné diskuse.
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2562
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 31. ledna 2011 - 10:31:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byl by tu ěkdo schopen dát dohromady seznam všech zrušených tratí ČSD v meziválečném období
1926: Bošice - Svojšice, Ostrava Svinov - Klimkovice
1927: Bylnice - Svatý Štěpán (přeložka)
1929: Praha Vršovice - Praha Michle (přeložka), Břeclav - Lanžhot (přeložka)
1930: Novosedly - Novosedly st.hr
1931: Háj u Duchcova - Duchcov - Lipice, Osek - Duchcov Lipice, Albrechtice u ČT st.hr. - Albrechtice u ČT, Olomouc - Hodolany (přeložka), Olomouc Místní n. - Olomouc Smetanovy Sady, Olomouc hl - Olomouc Nové Sady (přeložka), Olomouc Smetanovy Sady - Hodolany
1932: Duchcov Liptice - Duchcov nákladní nádraží, Slaný - Smečno-Šternberk (Kačice), Hodonín - Hodonín zastávka (přeložka), Rudoltice v Čechách (Hl. Křižovatka) - Rudoltice v Čechách (přeložka)
1933: Moravský Beroun [Ondrášov] - Dvorce
1934: Opava zastávka - Opava západ (přeložka)
1936: Kuřim - Veverská Bitýška
1937: Valašské Meziříčí [Krásno nad Bečvou] - Valašské Meziříčí (přeložka), Branky na Moravě (mimo) - Valašské Meziříčí (přeložka)
1938: Pardubice hl. n. - Odbočka Pardubice závodiště

čerpáno z databáze Historie železničních tratí
Aktuální TMNF rank: 180 626
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 31. ledna 2011 - 10:35:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kpt. Hejl, Golemklusacek:
Aby byl zmatek některých místních úplný - ty lokální tratě, za které se tu berete, byly zhusta stavěny z podnětu a částečně peněz velkopodnikatelů, většinou praktikujících katolíků/evangelíků, a to za účelem zisku, nikoliv potřeby krajinné dominanty nebo altruismu vůči veřejnosti.
141.001: "Kaple opravená z peněz kraje i EU" - Co Vás na tom tak štve? Na železnici kraje ani EU nedávají ani korunu?

Chlapci, chápu, že ve Vašem vnitřním světě je to asi jinak, ale v euroamerickém civilizačním okruhu je zplanýrování i málo využívaného kostela chápáno jako barbarství, zatímco zrušení málo využívané železniční trati jako v zásadě normální krok. A to i lidmi bez vyznání.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 856
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 31. ledna 2011 - 12:20:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1926:... Ostrava Svinov - Klimkovice
zrušena pro provoz klasických vlaků, předělána na tramvajový i s nákladní dopravou.
Zrušena až 1978.
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2564
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 31. ledna 2011 - 12:57:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: to už se tam nepíše..;-) Díky za upřesnění
Aktuální TMNF rank: 180 626
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 31. ledna 2011 - 16:50:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvídavý člověk: drtivá většina místních drah nebyla stavěna za účelem zisku (ten zisk byl definován zcela jinak, než si představujete). Další nekomentuji, ale zkuste srovnat výpravní budovu železnice (např. Těšnov, Ústí nad Orlicí) s kostelem např. z 19. století. Skutečně není důvod, dívat se na tyto stavby odchylně. Technická památka má navíc často větší význam než sakrální - i z toho prostého důvodu, že sakrálních se dochovalo dost. Dnes už naštěstí řadě lidí došlo, že třeba ostravské hutě mají větší historickou a "památkovou" hodnotu, než většina kostelů tamtéž (a reálnou šanci dostat se na seznam UNESCO).
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 678
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 31. ledna 2011 - 18:45:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Kyslík.
Prosím vyřadit ze seznamu zrušených tratí trať V.Březno - Úštěk horní - Úštěk dolní, která už skoro dva roky není zase zrušena a je znovu drahou, v celém úseku papírově a do Zubrnic i technicky. Úsek Lovečkovice - Verneřice zůstává a asi zůstane zrušen.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 3-2010

Odesláno Pondělí, 31. ledna 2011 - 19:29:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Martin_kašpar - ja jsem dosud žil v domněnce že se jedná o vlečku
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4395
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 31. ledna 2011 - 19:59:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad.M.Kašpar - aha..já měl zato že máte "papírově" všechny úseky..Tak asi vaše stránky nečtu pečlivěChápu,ono i tak je práce kterou děláte běh na dlouhou trať.Smekám..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 679
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 31. ledna 2011 - 20:48:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlečka (s přepravou osob) je kategorie dráhy, byť na "nižší" příčce, než dráha regionální.
Ad Alf. My jsme tu verneřickou větev ani nakonec nechtěli, ale museli jsme. U linie do Úštěka šlo i o další fakt, dařilo se dráhu (tehdá ještě stavbu zrušené dráhy) stále držet v územních plánech všech obcí i tak dlouho po zrušení. Tedy kromě malé výjimky - Zubrnic, kde si to dočasně prosadil skanzen, aby jej případné prodloužení dráhy neohrožovalo, ale to už je po odkoupení dráhy pasé.
Že byl alespoň papírově boj vyhrán, je i zásluha SŽDC. Musím uznat, že nás SŽDC před některými místními krajskými politiky, když bylo nejhůř, dost tvrdě bránila.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4396
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 31. ledna 2011 - 21:55:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za doplněk,věřím,že se někdy do Úštěka svezeme..Držte se.
..pořádná mašina má kotel a komín..
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 31. ledna 2011 - 22:14:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky, ale asi velmi dlouho se budete muset spokojit do Úštěka s tratí ATE. Ta realita nás za těch X let postavila na pevnou zem.
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 1-2011
Odesláno Úterý, 01. února 2011 - 08:46:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Kunte, nechme toho. Neshodneme se.
Nikde jsem nezpochybnil potřebu chránit technické památky, pokud se jim dostane stejné péče jako těm sakrálním, bude jedině dobře.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19093
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 01. února 2011 - 14:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MKunt - drtivá většina místních drah nebyla stavěna za účelem zisku (ten zisk byl definován zcela jinak, než si představujete).

Já si myslím, že byla. A to dokonce za účelem zisku garantovaného státem... Paralela s dnešním solárními elekrárnami čistě náhodná?

ale zkuste srovnat výpravní budovu železnice (např. Těšnov, Ústí nad Orlicí) s kostelem např. z 19. století.

To ale nejsou budovy místních drah. A v čem je ÚnO vlastně tak výjimečné? Má svého "bratra" ve Všetatech, jestli se nepletu...
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 485
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 01. února 2011 - 14:34:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain: u "klasických" místních drah nebyla žádná garance zisku, ale garance splácení hypotéční půjčky u banky, která byla ovládána státem nebo zemí. Tzn. stát nebo země zde podporovali stavbu z daní a zároveň tak vkládali peníze fakticky do veřejného statku (podobně např. regulace vodních toků). V podstatě bylo jasné, že zisk z provozu dráhy žádný nebude, ten se realizoval (nebo si to mysleli) v průmyslu a zemědělství v atrakčním obvodu.
V případě stavby soukromými společnostmi šlo nejčastěji o zjištění přepravních potřeb, případně jejich garanci (tak stavěl třeba ÖLEG); takovýchto místních drah ovšem nebylo až tak moc. A v některých případech stavby fungovaly fakticky jako hladová zeď (m.d. stavěné státem na Moravě - třeba Osoblaha).
Paralelu se slunečními elektrárnami vidím veškerou žádnou. Musím se holt vnutit s vlastním peřím, což obvykle nedělám: http://www.archiv.kvalitne.cz/studie/lokalky/index.htm.

ÚnO není vyjímečné, ale vyjímečně dochované a ještě v konceptu ostrovní výpravní budovy, což rozhodně na každém rohu není. Všetaty jsou dost přestavěné. Já ho uváděl v jistém kontextu příspěvku, což Zvídavý člověk pochopil.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 682
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 01. února 2011 - 21:20:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak pak by dnešní svět vypadal, kdyby se památková ochrana "vynalezla" už v polovině 19. století?
V Brně by se původní staniční budova asi složitě objížděla. Trať na Rybník a Linec by se na české části uctivě vyhýbala první koněspřežce na kontinentě. Škodovka by musela vyvinout čtyřsystémovou lokomotivu, neb pražské spojky by stále byly na 1500 V, aby se krásné prvorepublikové elektriky měly kde prohánět. Na Labi by rachotily řetězové parníky, neb na výstavbu zdymadel by nešlo ani pomyslet. Každá železniční společnost by si od každého typu lokomotivy zachovávala jeden exemplář. Konvoje krásných vyhaslých strojů zdobí každé depo nebo nádraží. V Bohumíně mají autobusy utrum, páteří je stále původní systém o rozchodu 760 mm... Pěkná představa pro muzejníky, šotouše, ovšem dalo by se v takové zemi normálně fungovat?
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 487
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 01. února 2011 - 21:26:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin kašpar: často uváděné "argumenty" - spíše však jen demagogické žvásty. Stačí se ohlédnout 20 nebo 50 let dozadu, jak to vypadá při existující památkové péči.

Jinak další potenciální rušení: http://svitavsky.denik.cz/zpravy_region/objem-dopravy-chceme-zvys it-vzkazuje-namestek-hejt.html

http://svitavsky.denik.cz/zpravy_region/kraj-setri-prezije-uspory -lokalka-do-litomysle.html

Zajímavé jsou také komentáře (jeden je mířen na konkrétní osobu).
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 08:41:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je právě ono - jestli chceme mít železniční síť jako živý dopravní systém nebo jako skanzen pod křídly památkové péče, kde se nesmí pohnout ani kámen.
V prvním případě je bláhové domnívat, že se podaří udržet kvantitu odpovídající 19. a první polovině 20. století, v druhém případě se smiřme s tím, že se k tomu lidé budou jako ke skanzenu chovat - jedna návštěva ročně.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 09:14:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvídavý člověk: diskuse se dostala jinam, podívejte se na svůj původní příspěvek, který ji začal. Regionální železniční doprava nemusí být žádný skanzen (pokud ovšem lidé, kteří toto slovo používají, vědí co to je). Problém je v tom, že ji tak někdo chce vidět. Turistická doprava a turistické cíle mají pro mikroregiony větší význam než stavba nějakého koridoru a i turistická doprava JE součástí základní dopravní obslužnosti.
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 10:14:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, tady jde o to, zda není v některých případech lepší a efektivnější tu ZDO turistických cílů realizovat po silnici, která je pro ten mikroregion beztak nutná a kacířsky bych dodal, že ve 21. století někdy i nutnější, než ta trať.
Jenže to se těžko vysvětlí někomu, kdo považuje silniční dopravu za zlo "an sich" a její uživatele za součást velkolepého antiželezničního spiknutí (spolu s cyklisty, církví, Bártou, Najbrtem a Jančurou, na "ty u koryt" nezapomínat). Tím nemyslím Vás.
Mimochodem, faktické ignorování turistického průmyslu, považuji za jeden z největších průšvihů drah, resp. objednavatelů dopravy v posledních 20 letech.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 10:45:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže železniční trať má jako turistický cíl sama o sobě potencionál. V tom je ten podstatný rozdíl. To není o žádném šotoušení.
To je taky důvod, proč jsou tak populární hračky v podobě elektrických vláčků a proč neexistuje obdoba silničního modelu alá železniční modelová žreleznice. Stejně tak řáda "turistů", co nevědí kam jet v sobotu na výlet, tak se ptají dětí zda pojedeme někam mášou nebo ty děti někam mášou jet chtějí a vězte, že nepřemýšlí, kam ta máša jede.
Jsou díry, které mají štěstí, že tam jede vlak a turisty mají, jen díky tomu, že cesotu tam se svezou vlakem a náhodou tam najdou méněcenou atraktivitu. Samozřejmě jsou významné cíle, kam se jezdí kvůli těm cílům Krkonoše nebo Karlštejn. Ale je řada bezvýznamných zámečků, kam někdo zavítá jen díky vlaku a řada, kam vlak nejezdí, tam turisti krom místních žádní nejsou.
A proč to tak je? Silnice jsou všude a jsou tak běžné normální a obyčejné, kdežto vzácnost tratí dává tu turistickou atraktivitu.
Nikdy jsem neviděl, že by se rodič s dítětem projížděl jen tak ČSAD busíčkem v sobotu jen tak se projet, kdežto řada zavilých IAD cestovatelů využívá akce "pojedeme mášou", když neví, co mají v sobotu nebo neděli dělat a nemají konkrétní výletní cíl.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 489
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 10:50:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvídavý člověk: s poslední větou souhlas. Problém je, že VHD realizovaná minibusy (turistická doprava linkovými minibusy je blbost) a "změtí" autobusových spojů koordinovanou jen pro území kraje (u vlaků to platí při překročení hranic kraje také) je zoufale nezajímavá - víc než řada těch lokálek. V těchto případech dost lidí použije radši IGK - v případě turistické dopravy docela určitě. A pokud jde o oblasti mimo velká města - tam je vlastnictví IGK dávno nezbytností (kvůli "kvalitní" autobusové dopravě a infrastruktuře obcí).
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 10:52:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Kunte, mrkněte sem: http://www.zelpage.cz/zpravy/8051
Pan Šatava tu celkem jasně rozlišuje "šotoodpor" (jeho výraz ) a skutečně věcné argumenty proti rušení. V této diskusi jasně převažuje to první, proto můžou mé příspěvky být chápány jako oslava KAŽDÉHO rušení, což určitě nebylo záměrem.
Edit: Kunt: Nejsme ve při
3xhonzík: hm, šotoodpor...

(Příspěvek byl editován uživatelem Zvídavý_člověk.)
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2358
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 11:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

železniční trať má jako turistický cíl sama o sobě potencionál

Úzkokolejky, semmering a podobné jistě ano, většina sama o sobě ne, pouze v kombinaci s jiným cílem (aspoň slušnou cukrárnou); nikdo nepojede vlakem z Prahy do Tuklat a zpátky.

proč neexistuje obdoba silničního modelu alá železniční modelová žreleznice

Vám zatajili rodiče existenci autodráhy?

bezvýznamných zámečků, méněcenou atraktivitu

Nějaké příklady by nebyly? Jen tak pro představu.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 11:45:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvídavý člověk: díky za ten odkaz.
Dráha není ve většině případů sama o sobě cílem. Pokud není turistická infrastruktura, nepomůže často ani její jedinečnost (viz Osoblaha).
Vyhražuju si právo na generální šotoodpor z toho důvodu, že mě rušitelé nepřesvědčili, že postupují legitimně a částečně i legálně. Zejména obce jsou stavěny do nezáviděníhodné pozice (už při zastavování osobní dopravy - viz kroky OREDO, blábol obdobného spolku jihočeského, který tu byl zveřejněn). A také pro to, že dochází k nebezpečnému zobecňování (např. že zastávky jsou daleko od obcí atd.). Jak jsem psal dříve: tady vůbec nejde o těch několik tratí a dokonce ani o železnici samu.
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 12:00:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubrt: Já se přiznám, že na honzíkovy bláboly nemám obecně sílu reagovat...
Rozlišil bych železnici jako prostředek k dopravě k turistickým atrakcím a jako turistickou atrakci an sich. To první dráhy, resp. objednavatelé dopravy hrubě podcenili a podceňují, to druhé by nemělo být placeno z veřejných peněz.