K-report
 

Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 23. 12. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 » Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 23. 12. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 19:48:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že regionovy nestíhají vyjíždět takt je na 100% vina objednavatele dopravy. Ten rozhodl o vítězi, ten rozhodl o nasazení špatných vozidel. Více asi nemá cenu nad tím spekulovat. A pokud úředník kraje nezná schopnosti vozidla, jaké je Regionova, tak nemá v práci co dělat. Jak takový člověk může o něčem rozhodovat?

Nejsou 814 i přes jejich neskutečnou cenu přeci jen levnější?

Nejsou. Pouze je nižší pořizovací cena. Z hlediska provozní spolehlivosti, kultury cestování a životnosti se jedná o vozidlo dražší.
Reek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.201.20.161
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 21:05:37    Odkaz na tento příspěvek  

840-001 versus strom.

http://img.ihned.cz/attachment.php/990/35614990/ostuv345BF7GJMOjk l6PWcfrSTUw29Rn/vlak.jpg
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4082
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 22:10:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pokud úředník kraje nezná schopnosti vozidla, jaké je Regionova, tak nemá v práci co dělat.

On si jako maluje grafikony? A tuny lidí na KCOD, SŽDC asi vařej kafe ne?
Jedinej, kdo je v tomto čistej jak slovo boží je Liberecký kraj a KORID. Můžeme jim všichni děkovat za to, že se rozhodli jít proti proudu touto cestou. Taky jste mohli dát 034, 038, 039 a části 037 sbohem. Ale jak vidno některým není vhodno nic. Pro ČD bylo času dost, na co kvaltovat že. U SŽDC čumí jak vyvorané myši, že někdo chce provozovat dopravu hodnou 21. století k čemuž je nezbytně nutné vybavení stanic, které nepamatuje krále Klacka. Boha jeho, vždyť oni nechtějí ty lokálky knockoutovat, ale chtějí do nich investovat!! No to musí bejt pro ty zabšklé neschopné nýmandy ze SŽDC šok.... Teď se pár lidí probudilo a nestačí se divit. Ovšem je lepší si kopnout do Koridu.

840-001 versus strom.
Od pohledu rizikovej strom. Špatnej. To by ovšem traťovka nesměla opíkat špekáčky... Takže bych byl pro postihy. Protože při téhle zanedbané údržbě, než dojdou všechny RS1, tak zbytek bude rozflákanej.
Zámek Brtnice se opět otevře veřejnosti mezi svátky. Od 26. do 31. prosince budou prohlídky každý den v 9:00, 11:00 a ve 14:00. V liché dny vás provede moje maličkost. Těšíme se na Vaši návštěvu :-) Více na stránkách zámku.
asavic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 11-2011

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 22:46:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jimram:
Bohužel naopak, jízdní doby na 039 v úseku N.Město p.S.- Frýdlant jsou nyní dokonce o 1 min. delší, než tomu bylo např.v minulém JŘ za úřadování 810:-(
7477010
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 824
Registrován: 1-2011

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 23:41:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy Číslo příspěvku: 4082: Jednou jsem si tady zmínil o tom, že by bylo vhodné, aby trakční vedení železnic mělo ochranné pásmo, jako má energetické vedení téhož napětí. Přál bych vám číst ty reakce, hodné fanatických ekologů s vymytými mozky, uvazujících se ke stromům na Šumavě. Přece les je daleko důležitější než nějaká usoplená železnice. Nevím, jestli ten strom, co se něj strefila 840 001 byl těsně u trati, ale vím, že s kácením potenciálně nebezpečných stromů u tratí je velký problém.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7778
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 11:55:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto:
Že regionovy nestíhají vyjíždět takt je na 100% vina objednavatele dopravy.
A za včerejší vichřici může také objednatel dopravy? Vaše úvahy jsou skutečně pozoruhodné.

Objednatel dopravy má nějakou představu o přípojích a intervalu a pokud mu dopravce předloží konkrétní nabídku splňující tyto požadavky a při podpisu akceptuje sankce za případné neplnění, tak není co by měl objednatel ještě řešit. Zvlášť když k tomu ani nemá potřebné vybavení.
Netuším, proč by měl objednatel znát přesné trakční vlastnosti ř. 814, když on nevybírá vozidla, ale splnění podmínek soutěžě. Pokud dopavce nemá pracovníky schopné posoudit, zda jím do soutěže navrhované vozidlo splní jízdní doby dodané jeho kolegou, který vytváří nabídku konkrétního JŘ, tak to není problém objednatele dopravy.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 13:02:06    Odkaz na tento příspěvek  

Inkognito: Mimořádně si dovolím souhlasit s Hrochem.

Úředník nemůže posoudit to jestli regina zajede traťový úsek za 17 nebo 20 minut. Úředník má být muž na svém místě především co se týče fungování veřejné správy. Ano měl by rozeznat jestli na trati postačuje 810 nebo ne.

Happy: Ano pro SŽDC je šokující nejen investice do lokálek, ale další požadavky objednavatele, oni mají šok úplně ze všeho a ještě jsou tu lidi co jim do toho kecaj, to je hrůza co SŽDC.

Problém je, že SŽDC požadavky objednavatelů vůbec nezajímají.
Tady bych viděl jako důležitý, aby kraj skutečně věděl co chce a pak dal jasné požadavky, které by deklaroval smlouvou nebo jiným písemným aktem, aby se nestalo to, že jeden rok důležitou trat chceme opravit rozuměj minimálně uvést aspoň v několika věcech do normového stavu a druhý rok, my jsme si to rozmysleli, žádné vlaky už tam neobjednáme.

KORIDu tam jsme vděčili především panu Petru Prokešovi, bohužel ten člověk pak byl donucen odejit nejspíš z politických důvodů, dnes pracuje u Regiojetu, což je celkem škoda, protože tyhle lidi bych viděl na kraji.

7477010: Dráhy ochranné pásmo mají, u regionální dráhy je to 60 metrů od koleje, problém je, že to pásmo je celkem k ničemu, protože nějaká dráha je na okraji zájmu, takže v pásmu si každý dělá co chce a je tam co kdo chce.

Vysekat stromy se samozřejmě dají, musí se to řádně a složitě projednat, ale lze to, problém je, že lidi ze SŽDC si nechtějí přidělávat práci a starosti, když je na pracovišti klídek. Pak se ovšem nemůžou divit, když přijde redukce počtu stavů, takže z mého pohledu, který k nim nedojde je, že je lepší si přidělat aktivně práci a ukázat něco tady dělám, než o práci přijít.

Z uvedený fotky nedokážu posoudit jestli ten strom měl být nebo neměl být pokácen, tady bych nekritizoval.

ZFJ: Mě mrzí že Libereckej kraj nerozdělil Os Liberec-Paka na Liberec-Tanvald přes Turnov,ŽB a Os ŽB-Paka. Ty Os mají stejnou jízdní dobu jako R, bylo by takto náhrada za R, v Turnově by byli návaznosti na R do Prahy, moc by se nestalo, jeden přestup by se dal skousnout. Takto jet do Jizerek vlakem s lyžema z Prahy a přestupovat je pro lidi otravný.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 13:14:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A za včerejší vichřici může také objednatel dopravy?

Co to je za blbost? Takovou poznámku jsem neměl a mít nikdy nebudu. Navíc se to nedá absolutně srovnat s tím, co jsem psal.

Objednatel dopravy má nějakou představu o přípojích a intervalu a pokud mu dopravce předloží konkrétní nabídku splňující tyto požadavky a při podpisu akceptuje sankce za případné neplnění, tak není co by měl objednatel ještě řešit.

To je vlastně pravda. Já si vlastně taktéž nadhodím parametry toho, co chci a pak si vyberu pouze to, co je zjevně nesmysl. Potom je na mě nasr.... rodina a já mám pouze problémy s tím, abych provedl reklamaci a dostal zpět peníze. Teprve pak si pořídím opravdu kvalitní věc dle mých požadavků.
Když tohle přesně převedu na objednavatele, tak jen nas.... spoustu cestujících a odrazuje je využívat železniční dopravy.

Zvlášť když k tomu ani nemá potřebné vybavení.
Netuším, proč by měl objednatel znát přesné trakční vlastnosti ř. 814, když on nevybírá vozidla


Pokud není objednavatel zastoupen odborníkem, který má vybrat to, co bude za jeho peníze v kraji jezdit, nemá co rozhodovat o stovkách miliónů, které do dopravy jdou. Nejsme na pouti...

Jen upozorňuji, že nezbavuji ČD odpovědnosti, to v žádném případě. Ale ve finále je pouze kraj ten, kdo přiděluje zakázky a tahá za finančí provázky. Musíme si uvědomit, že kraj, potažmo KORID, zastupuje cestující. Proto je nutné vybrat to nejlepší a za rozumné peníze, aby cestující byli spokojeni. Přeci jen jde vše z našich daní. A k tomu jsou potřeba odborníci.
V tomto případě nelze odpovědnost setřást z kraje a přehodit jí pouze na dopravce.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7781
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 15:28:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák:
Ano pro SŽDC je šokující nejen investice do lokálek
Podobný šok je pro (alespoň některé) objednatele a šotouše fakt, že masivní invetsice do lokálek s dvouhodinovým taktem 810/814, zcela bez nákladní dopravy jsou pro SŽDC potažmo stát nerentabilní.

Inkonginto:
si vyberu pouze to, co je zjevně nesmysl
A jak poznáte, že je to nesmysl, když Vám prodejce tvrdí opak? Leda tak, že to vyzkoušíte.
Víte, to je právě o těch veřejných prostředcích - Vy když vyhodíte peníze navíc, protože se domníváte, že levnější výrobek je krám, tak na to případně doplatíte jen Vy sám. (A manželka Vás dá přes prsty, že rozfofrováváte výplatu.)
Pokud se ale jedná o veřejné prostředky, nemůžete jen tak vybrat dražší nabídku, protože si něco myslíte. Ono se ne úplně nadarmo říká: "Myslet, znamená ho..o vědět." Jak správně uvádíte, nejsme na pouti a pro vyloučení nabídky musíte mít dost pádné argumenty (nebo byste alespoň měl mít, nemáte-li být následně nařčen z korupce). Pokud má dopravce v rukou návrh JŘ od SŽDC, není mi jasné, jakými argumenty byste tuto skutečnost chtěl vyvrátit. (Je samozřejmě otázka, jaké podklady pro tvorbu JŘ dopravce dodal.)

Ale chápu, že od Vás je jednodušší čutnout si do objednatele než do vlastních řad.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 15:46:41    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Ono živit v ZOO o váze 10 metrákového hrocha je pro ZOO rovněž nerentabilní.

Hlavní tedy je. že budeme uvažovat, že tam jezdí 814 po dvou hod. a přepravní potenciál raději úplně vymažeme např. ČB - Český Krumlov, jinými slovy SŽDC by do tratích v Libereckém kraji neměla dát ani korunu. Tak to je teda Hrochu skvělý nápad.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 16:08:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud má dopravce v rukou návrh JŘ od SŽDC, není mi jasné, jakými argumenty byste tuto skutečnost chtěl vyvrátit.

Jak jsem říkal, k tomu je potřeba odborník. A pokud se rozhoduje o stamiliónech, tak se na mě nemůže nikdo zlobit, pokud chci, aby o těchto penězích rozhodovali pouze odborníci, nikoliv obyčejný úředník bez řádné znalosti.

Argumenty jsou jasné, prostě nemožnost navrhovaný JŘ vyjezdit s navrženým řešením. Je zajímavé, že to prostě tak je. Na frýdlantsku se teď nedaří a je to čím? No logicky tím, že je špatně zvolená koncepce a vozidla (814).

Ale chápu, že od Vás je jednodušší čutnout si do objednatele než do vlastních řad.

A to jsou jaké řady?
Jimram
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.68.253
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 17:18:44    Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto: Jak je možné, že toho blého objednatele, jak píšete, odbornící ze SŽDC a ČD (předpokládám, že jeden z nich je Vaším zamestnavatelem)neupozornili na jeho blbost? Příležitostí k tomu měli několik, namátkou:

ČD: při zpracování nabídky mohly celý koncept "zreálnit", na upozornění objednatele měly čas cca půl roku při zpracování nabídky. Několik let měly také na přípravu provozu po tom, co soutěž vyhrály. Opět mohly přijít za objednatelem a upozornit. Důrazně upozorňuji, že hledání technologického řešení a garance, že předložená nabídka je technologicky a provozně reálná je zopovědnost toho, kdo takovou nabídku předkládá!!!"

SŽDC: měly na přípravu nového dopravního konceptu také dva roky. To se týká jak oblasti provozuschopnosti dráhy, její údržby, tak případně potřebných investic. Objednatel se vyhlášením soutěže zavázal na tratích provozovat a platit osobní dopravu na dalších 15 let, tak mi není vůbec jasné, na co proboha SŽDC čekalo?
Informovat a komunikovat se SŽDC měl ten, kdo předložil nabídku (dopravce) už v době její přípravy. Měl mít od SŽDC oficiálně potvrzenou její reálnost. Dále měl dopravce dva roky na to doladit se SŽDC detaily. V případě zjištěných problémů měly opět upozornit toho blbého objednatele...

Zásadní a konečnou zodpovědnost za realizovatelnost dopravního konceptu má provozovatel dráhy tím, že zpracuje a vyhlásí GVD!!! Ten pak předá dopravci, který ho předá objednateli, pro kterého to má být potvrzení, že je jeho původní koncepční představa (potvrzená závaznou nabídkou dopravce) reálná.

U koho pracujete Vy, že si tu dovolujete úplně nesmyslná obvinění vůči objednateli dopravy, resp. KORIDu? Jste zaměstancem provozovatele železniční dopravy? Upozornil jste včas prokazatelně písemně zodpovědné zaměstance objednatele, že jsou blbci, protože vymysleli pitomost? Pokud ne, tak byste měl vyvodit osobní zodpovědnost!

Mám pocit, že ČD i SŽDC podcenily přípravu na nový dopravní koncept na Frýdlantsku. Místo, aby byly rádi, že objednatel preferuje vlaky, jsou na nejlepší cestě k tomu, aby se objednatel vlakům příště obloukem vyhnul! Podle vyjádření z tisku, ze kterých vyplývá, že objednatel ještě 3 dny před spuštěním neměl oficiální informaci o tom, že nebudou nasazena nasmlouvaná vozidla, mi docházejí slova...

Uvědomte si, kdo příjde o práci, pokud si objednatel příště ty vlaky prostě neobjedná!
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7783
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 18:08:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto:
A pokud se rozhoduje o stamiliónech, tak se na mě nemůže nikdo zlobit, pokud chci, aby o těchto penězích rozhodovali pouze odborníci, nikoliv obyčejný úředník bez řádné znalosti.
I ten, kdo má znalosti, potřebuje také důkazy a pokud tyto hovoří pro dopravce, pak není co k tomu víc dodat. I ten úředník, právě protože hospodaří ne se svými, ale se svěřenými prostředky, muže být kontrolován a tato kontrola musí být jasně doložitelná. Ne ve stylu "já jsem myslel", jak se Vy ve své zjevné naivitě domníváte.

Na frýdlantsku se teď nedaří a je to čím? No logicky tím, že je špatně zvolená koncepce a vozidla (814).
Kdo předložil tento JŘ? Doparvce ve své nabídce. Kdo nasazuje vozidla? Opět dopravce. Pokud provozovatel dráhy požadavek dopravce na časové polohy vlaků při daných omezujících podmínkách (stav infrastruktury a navržená vozidla-což mu sdělil týž dopravce) akceptoval, může si odborník myslet cokoliv, ale zjevně by při případném vyloučení této nabídky měl problém.

jsou jaké řady?
Ve vašem vlastním zájmu nebudu blíže specifikovat.

Libochovičák:
Když dojdou argumenty, zaměříme se na pisatele, že. Jak ubohé ...
O vymazaném (neuvažovaném) přepravním potenciálu jsem nepsal ani slovo.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Alojz Vomáčka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.92.45
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 20:47:58    Odkaz na tento příspěvek  

Taky bych toho chtěl jednou o dráze vědět tolik jako většina zde diskutujících.
Co se týká harakiri konaného v Raspenavě jsem jen slyšel, asi někde ve vlaku, že jeden řadový strojvedoucí z Liberce si dovolil nějaký čas před zahájením nového GVD upozornit vysoké nadřízené na ČD na neproveditelnost v daném časovém limitu. Za to byl také náležitě pojebán při slavnostním předvádění ř.840 na nádraží v Liberci.
Dement_642
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 7-2011

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 07:49:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vomajda-to snad ani nechtěj znát,rozzuřilo by tě kam se dávají peníze z tvých daní.
Jsem si taky dovolil něco málo na RS1 kritizovat a byl jsem též pojebán,ale malej rozdíl v tom že nejsem zaměstnancem ČD nýbrž konkurence.
Jak je to tedy teď s RS1?Jedno křáplo do stromu,další v nedohlednu,jezdí tedy čtyři?
835
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.107.66
Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 09:49:57    Odkaz na tento příspěvek  

Dement: v depu stoji dalsi tri (asi cekaji na papiry; 006, 007, 009 ) a v dohlednu jsou dalsi dva (008, 010). Ale tipuju, ze zatim jezdi jen ty 4 plus jedna 814.0
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 10:27:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To: Jimram

rekonstrukce zabezpečovacího zařízení se nedá stihnout za dva roky.
- musí být peníze
- vypsání výběrového řízení na zhotovitele přípravné dokumentace
- vybrání zhotovitele
- vyhotovení přípravné dokumentace
- vypsání výběrového řízení na zhotovitele stavby
- vybrání zhotovitele
- samotná realizace
A to nepočítám stavební povolení, vyhotovení projektu daného zabezpečovacího zařízení, různé vyjadřovačky a v neposlední řadě se může někdo odvolat.
Bohuš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 254
Registrován: 3-2009

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 10:36:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se ani nedivím že to ty Regionovy nestíhají,když se podívám do jízdního řádu zjistím že jízdní doba Liberec-Mníšek je 11.minut na 11km.dále jízdní doba Mníšek-Raspenava 9.minut na 10km.(to je stejná jízdní doba jako Desiro z Hrádku do Chrastavy které taky nikde nestaví ale má tam povolenou 100km.rychlost)kdežto v úseku Mníšek-Raspenava je jen 70km.Dále 4.minuty na obrat v Liberci a 3.minuty na obrat v Novém Městě,to je prostě nereálné když tam ten vlak stejně přijede už po svém pravidelném odjezdu když nestíhá jízdní doby.Jinak rozpojování a spojování v Raspenavě je v docela v pohodě,včera a dnes když nejezdí posilové vlaky s 814 do Nového Města jezdí vše naprosto včas.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 931
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 10:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Alojz Vomáčka: To samé se dělo před cca 3 lety v Praze, když výpravčí v Praze hl. n. více jak tři měsíce před zahájením nového GVD, varovali před jeho kolapsem na hlaváku, tak jim bylo nabízeno, ať jdou sloužit na lokálku. ..A když pak po zahájení nového GVD provoz na Hlaváku skoro tři dny kolaboval, tak jim bylo dáno za pravdu a fofrem se dělalo opatření k nápravě ......... Hold dokud to manažeři neuvidí na vlastní oči, tak neuvěří .....
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7786
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 10:45:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdroj:
Stihnout se dá leccos, ale musí být ty peníze a hlavně vůle je utratit právě za toto.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 11:10:15    Odkaz na tento příspěvek  

www.seznam.cz

Vlak se srazil s autem:
V Plavech na Jablonecku se srazil rychlík s osobním autem. Vlaky mezi Železným Brodem a Velkými Hamry po dobu vyšetřování nehody nejedou. Při nehodě byl jeden člověk zraněn, uvedl mluvčí záchranné služby Stanislav Mackovík.
Dement_642
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 7-2011

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 11:20:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

835-díky za info
3527
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 1-2010

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 11:25:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://liberec.idnes.cz/na-jablonecku-smetl-rychlik-osobni-auto-j eden-clovek-je-zraneny-ps6-/liberec-zpravy.aspx?c=A111218_110130_ liberec-zpravy_sot
Paolo3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 556
Registrován: 4-2004

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 13:11:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Auto vjelo pod rychlík 1138 Praha - Tanvald, v čele byla 854.001. Jednalo se o přejez vybaven výstražnými kříži. NAD byl nahrazen vlak 26271, z Tanvaldu do Železného Brodu, z Ž.Brodu pak jel ve svém čase +10min R1140 (750.701 v čele), který jel jako osobák až do Tanvaldu, zastavoval tedy i v Hamrech na městě.
http://854foto.net
stránky věnované motorovým vozům 852,853 a 854 + řidicí vozy 954.
Zubacka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 4-2009

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 14:04:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Os16221 v režii motorového vozu 810.673-4

Nejhezčí pohled na svět je z kabiny lokomotivy
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 15:53:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I ten, kdo má znalosti, potřebuje také důkazy a pokud tyto hovoří pro dopravce, pak není co k tomu víc dodat.

A jaké "důkazy" hovořily pro dopravce?
Jimram
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.68.253
Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 20:22:14    Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto:
Na frýdlantsku se teď nedaří a je to čím? No logicky tím, že je špatně zvolená koncepce a vozidla (814).

Chcete tím říci, že České dráhy špatně zvolily koncepci vozidel a tu garantovaly objednateli?

Já jen, že vím, že jiní dopravci nabízeli do soutěže jiná vozidla. Byla to vozidla vhodnější, protože si uvědomovali, že pro výkony na lince L61 potřebují vozidla se slušnou dynamikou, jinak se to nedá vyjezdit. Takto jsem to tenkrát slyšel od jednoho z dopravců, který nabídku zpracovával. Z toho vyplývá, že objednatel žadné Regionovy nepoptával! Ty mu byly nabídnuty Českými drahami. A pokud dráhy předložily nejlevnější nabídku splňující zadání a garantovaly, že to vyjezdí s 814, pak objednatel neměl (a nemohl) už nic řešit.

I ten, kdo má znalosti, potřebuje také důkazy a pokud tyto hovoří pro dopravce, pak není co k tomu víc dodat. A jaké "důkazy" hovořily pro dopravce?

GVD, který byl zpracován a oficiáně vydán provozovatelem železniční infrastruktury!
PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.29.9.14
Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 21:17:21    Odkaz na tento příspěvek  

Tady jsou dva obrázky z dnešní nehody auta s vlakem mezi Plavy a Velkými Hamry. Motorový vůz 854.001 vyvázl bez újmy, vlak ale skončil svou cestu ve V.Hamrech, kde otočil na R 1143 do Prahy.


A zde nějaké obrázky z běžného víkendového provozu na trati 035 Tanvald - Železný Brod, pořízené dnes v blízkosti zastávky Velké Hamry město
asavic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 11-2011

Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 21:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohuš:
Jízdní doba Liberec - Mníšek byla 11 min. už v době, kdy jezdily zrychlené vlaky Liberec - Frýdlant, naposledy JŘ 1995/1996, os 16210 Liberec 16:02, Mníšek 16:13. Sice jezdila klasika, ale rychlostní omezení bylo ve Stráži přes přejezd, za K.Studánkou u přejezdu a na začátku rovinky v Mníšku byla třicítka. V novodobé historii, kdy zrychlené vlaky jezdily v režii 810 (popř.810+010), to 810 stihala za 9 min. a 810+010 většinou za 11 min., ale zažil jsem i 10 min. Mníšek - Raspenava za 9 min. je ostrý, ale zastávkový vlaky na to maj jen o 1 min. víc a stíhaj to...
Jízdní doby na 039 nejsou nereálný, doteďka je stíhaly 810 a to se na trati ještě loudaly, aby nemusely čekat v Řasnici.
Obrat v koncových stanicích 3 minuty je sice ostrej, ale ne nemožnej. Už několik let jsou 3 min. na úvrať v Žatci u rychlíků Plzeň - Most (843+943); vysoutěžený rychlíky, který MD sleduje víc jak ostatní (obdobně jako R Liberec - Pardubice) a úvrať se stíhá.
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Neděle, 18. prosince 2011 - 21:49:56    Odkaz na tento příspěvek  

asavic:
akorát že jízdní doby pro sólo 810 už hůř stíhá 810+010 (a co jinýho je Hypernova???)

a pozor: při hrozících problémech (20 cm sněhu...) se zkrátka přívěšák nechal ve Frýdlantu (nebo už v Liberci) - japa se asi budou rozpojovat Hypernovy, aby se to s jednou hnanou nápravou dokázalo do kopce z Řasnice - zastávky rozjet?
a co to asi tak udělá s jízdníma dobama???
Bohuš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 255
Registrován: 3-2009

Odesláno Pondělí, 19. prosince 2011 - 09:15:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asavic:Ano pokud by se na zrychlené vlaky do Nového Města dal místo 814 také motor řady 840 pak by to vyjezdit šlo ale jak píše malý bobeš,dvoudílná 814 není nic jiného než 810+010 a to ještě ten přívěšák nejde odpojit.Jinak včera i předevčírem všechny vlaky ve výběžku načas,takže tím rozpojováním to určitě nebude.Minulou středu jsem jel z práce z Liberce vlakem ve 13,30h,odjeli jsme ve 13,33 kvůli pozdnímu příjezdu vlaku od Frýdlantu a v Mníšku když jsme tam přijeli o 3.minuty později to mělo být přímo na křižování s 814 ale ono ne,čekali jsme tam dalších 7.minut než ta 814 od Frýdlantu přijela,tak kde je asi zakopaný pes.
asavic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 11-2011

Odesláno Pondělí, 19. prosince 2011 - 11:35:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

814-914 přeci není to samé co 810+010. Výkon motoru u 810 je 155 kW, výkon motoru u 814 je 242 kW.
Bohuš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 256
Registrován: 3-2009

Odesláno Pondělí, 19. prosince 2011 - 11:47:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asavic:Na jízdních vlastnostech jednotky ale není tento rozdíl ve výkonu znát.
Hynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 19. prosince 2011 - 12:34:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asavic: Nemůžete koukat na výkon motoru vozidla. 814 má mnohem horší jízdní vlastnosti než 810. Tam, kde dřív 810 + 010 jezdila bez větších problémů, 814 občas ani nevyjede.
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 743
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 19. prosince 2011 - 17:00:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.youtube.com/watch?v=ObBJJr8RFLQ&feature=player_embedde d#

Fotoaparát s sebou, v Ta v dopravě zjistit, kdy bude vyloučená trať z polské strany a pak dá se v případě pěkného počasí pořídit hezká peronówka v Jakuszycích Ale je pravdou, že SM42-1208 je v korporátním cargo nátěru nezajímavá, klasická mandelinka by byla oku více lahodící :-)
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
asavic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 11-2011

Odesláno Pondělí, 19. prosince 2011 - 21:31:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska jela dvouvozová Regionova místo RS1 na spoji 6331 (Černousy 20:30 - Liberec 21:22) a přijela do Liberce 1 min. před pravidelným příjezdem. A pak že Regionovy nejsou výkonný, když zvládaj jízdní doby Stadlera:-):-):-)
Martin76
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.45.88
Odesláno Pondělí, 19. prosince 2011 - 22:36:56    Odkaz na tento příspěvek  

Wool: To je ten pluh, co stává v Tanvaldu? Já myslel, že jezdí vlastním pohonem.
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 744
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 19. prosince 2011 - 22:49:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin76 - ano i ne - typ je totožný (made in ZNTK Stargard Szczeciński), 411S. Tanvaldský patří SŽDC a jezdí se s ním nejdále do km 40,111 (st. hr.), zatímco tento patří PLK Polskie Linie Kolejowe S.A. a jezdí se s ním nejdále do km 43,138 (gr. pań.).

Vlastní pohon nemá, pokuď si matně vzpomínám, tak je to bouda na bázi rámu nákladního vozu řady Gags. Má to motor k hydraulickému čerpadlu na hydrauliku, kterou se ovládají radlice aj.
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
7477010
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 828
Registrován: 1-2011

Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 10:55:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolil bych si přidat vlastní zkušenost: Pluh, co stává v Tanvaldu nemá vlastní pohon. Má diesel, který pohání alternátor a ten napájí síť 3x380/220V. Z ní jsou pak napájené el.motory, které zase pohánějí hydrauliku. Rozvírání křídel a stavění radlic obstarává hydraulika. Pluh má samočinnou brzdu, ale i napájecí potrubí a brzdič Dako BS2. V případě, že je obsazen strojvedoucím může-byť sunut lokomotivou-jezdit více než 30. Dříve směl pracovat jen na vyloučené koleji, což stejně znamená max 40.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 11:49:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Bohuš" = 256 + "Hynďa" = 41:
Ono asi také dost záleží na postavení té "jednotky": vzhledem k tomu, že jediná hnaná náprava je krajní na motorovém vozu (tedy "vně" soupravy) a "klasická" fyzika je jen jedna, tak v pozici s motorovém vozem v čele při jízdě do kopce asi adheze nebude "nic moc", protože tu hnací nápravu nepřitěžuje vpředu skoro nic ...

Ad "7477010" = 828:
Tak nějak by to mělo být: sněhové pluhy v naprosté většině případů nemívaly vlastní pohon pro pojezd (= při práci musely být tlačeny a při dopravě taženy hnacím vozidlem), ale měly samozřejmě "pomocné pohony" při vlastní pracovní zařízení.

A ještě něco k předchozí debatě o současné situaci a o "dopravním konceptu" železnice na Liberecku: pokud si dobře vzpomínám, dělal jej právě KORID LK pod tehdejším vedením jeho zde kýmsi (podle mě poněkud nerealisticky příliš) vychvalovaného bývalého šéfa (který už údajně není ani zaměstnancem Jančury) jako jakousi základní "zadávací podmínku" pro řízení o výběru dopravce, takže nešlo o žádný "návrh dopravce", ale o přistoupení dopravce na představy objednatele - a pokud si dobře pamatuji, "konkurence" (Jančura) už tehdy z VŘ "vycouval", takže jej asi někdo včas upozornil, že na zařízeních infrastruktury, která jsou k dispozici, asi nebude jednoduché představy KORIDu LK spolehlivě plnit: ČD přitom zřejmě naopak měly zájem zachovat provozování drážní dopravy v této oblasti pro sebe, a tak na představy KORIDu LK přistoupily. Co vše proběhlo dál, pochopitelně nevím, ale na základě mnohaletých vlastních zkušeností s úrovní fungování zaměstnanců útvarů základního řízení dopravního provozu si troufám tvrdit, že nikdo z jejich vedení se nijak intenzivně nesnažil přesvědčit SŽDC o tom, co bude dopravce pro spolehlivé naplnění představ KORIDu LK od dopravní infrastruktury potřebovat - a že by se na to snažil SŽDC aspoň upozornit KORID LK (jako odpovědný tvůrce toho "dopravního konceptu"), o tom také velmi silně pochybuji. Využitelný čas uplynul bez jeho řádného využití (ne vše je nutno řešit investičními akcemi závislými na složitých projednáváních - leccos lze řešit i "zjednodušeněji" ...), a teď se všichni snaží se ze vzniklé situace vyvinit, byť svůj díl viny na současném stavu mají všichni.
Hynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 12:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Projížděč NAD: Ano, to je jeden z důvodů, proč je na tom mnohdy 814 hůř než 810. Další podstatnou roli ale hraje to, že u 810 má strojvedoucí možnost řadit ručně. "Koule na okno", 1. stupeň a to by bylo aby 810 nevyjela!
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 14:02:22    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Hynďa" = 42:
Hlavní problém je "historicky" v tom, že "šukafón" byl původně koncipován především jako "kolejový autobus": je smutnou skutečností, že z něj v podstatě už hned v době zkoušek agregátu (tehdy na lokálkách v okolí Studénky ještě ve skříni z nějakého "hurvínku") vznikla dost nesmyslně návazná "systémová" náhrada "hurvínků" (v podobě "moru českých tratí"), byť ty mohly na lokálkách klidně jezdit ještě třeba dalších 10 let, přičemž mezitím mohlo vzniknout koncepčně modernější vozidlo (nejlépe podvozkové čtyřnápravové = třeba něco jako v té době v Rakousku). A vůbec nejhorší využití "šukafónů" nastalo pak jako následek různých "zlepšovacích návrhů" v období "šetření, ať to stojí, co to stojí", když šukafóny začaly nahrazovat formálně "dražší" soupravy osobních vlaků na dlouhých trasách (Letohrad - Meziměstí, apod.). "Šukafón" přitom v době jeho vzniku vůbec nebyl (a dosud není) špatným vozidlem, je-li ovšem používán k těm výkonům, pro něž byl svou koncepcí určen (tedy především na výkony "lokálkové") - samozřejmě i přitom je žádoucí respektovat vývoj doby a potřebu zvyšovat úroveň služeb, což se však nedělo téměř vůbec, resp. jen pomalu a se zpožděním: kdyby současné modernizace "šukafónů" (dvojitá okna, lepší motory, atd.) proběhly už dávno, leccos mohlo být jinak - a samozřejmě mělo být postupně dosazeno mnohočlenné řízení, což se neděje ani teď. Navíc už místo dodávky poslední série (200 motorových vozů) by tehdy byla užitečnější spíše nějaká "dvojčata" (buď přímo obdobná stávajícím "regionovám", nebo aspoň kombinace relativně samostatných motorových a řídících vozů), takže by už dávno bylo jasné, co má a co nemá smysl, a nikdo by se určitě už později nepouštěl do výroby "regionovy" v její současné podobě.
Jak kdysi na přednáškách z geodézie říkal pan profesor Blahák (když zdůrazňoval nutnost přesnosti měření a dokonalosti prvotních podkladů v geodézii), "ze starý kurvy panenku nenaděláš" - a to pochopitelně platí i pro "regiosr..ky" vyrobené ze "šukafónů": osobně přitom považuji za dobrá vozidla nikoli "regionovy", ale právě modernizované "šukafóny" (jejichž jedinou nevýhodou z dnešního pohledu je "vysokopodlažnost") - kdyby k nim byly z "vlečňáků" vyrobeny vhodné řídící vozy s dostatečným prostorem pro zavazadla (především jízdní kola - jejichž množství se silně zvětšilo až v posledních letech) a pokud možno i s nízkopodlažní částí (obdobnou té v "regionově"), bylo by to asi lepší, levnější a v provozu operativnější, než přestavba původních vozidel na "dvojčata", a v provozu by takové řešení mohlo fungovat "operativněji". Ale co už teď naděláme, když "dvojčat" je už asi 160 kusů ...
Dement_642
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 7-2011

Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 14:50:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Projížděč NAD-kontrolní otázka.Šlo by při rekonstrukci ze Šukafónu na Regínu dosadit kotučová brzda?(Dívám se při tom na Regiosprintéra který je pomalu 20 let starý a má kotučovou brzdu a nebo na Německé Šínenbusy?)
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 15:12:56    Odkaz na tento příspěvek  

Vidím to tak, že když se konstrukčně rodil motorák pozdější řady 810, vládlo přesvědčení, že svět stejně bude brzy zničen atomovou válkou mezi Východem a Západem - a že tedy nemá smysl snažit se o nějaké kvalitnější vozidlo. Ani architektura z té doby za moc nestojí (a to i na Západě).
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1545
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 15:59:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně se zdá, že 810 je právě 1:1 náhradou hurvínků. Zrovna na trati 036 by to nebyl až takový problém, před příchodem 810 tu často jezdily soupravy M131+Balm+M131. A nemyslím, že hurvínky by mohly jezdit ještě 10 let - na to už byly i na socialistické poměry příliš morálně zastaralé. Horší je to, že nedošlo k sériové výrobě vozidel M475 (nebo co to bylo - říkalo se jim snad chrochtadla a dva kusy jezdily u Hradce Králové). Ta měla nahradit také řadu 830 (na 036 se taky objevující).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4713
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 18:21:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak on původní záměr co vím skutečně byla náhrada hurvajzů a to zdaleka ne všech ale jen těch "na lokálkách". "Dálková" hurvajzie a tu a tam i nějaká ta klasa měla být v režii právě chrochtadel, který ale takňák vyrobený nebyly (slyšel jsem verzi že to krachlo na nenajití výrobce el. výzbroje neb MEZ měl dost jiných věcí na práci) a nahradily je právě a jen další šukafony.

Tehdy jezdily M131+Balm+M131 nejen Tamvald ale třeba i Liberec - Lovosice - Teplice nebo M131+BDlm/Balm Louno - Praha po Semeringu.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 18:35:49    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Dement_642" = 152:
Já nejsem technik, abych to uměl posoudit skutečně kvalifikovaně, ale jde leccos a kotoučová brzda asi není zase až tak velkou komplikací, aby ji nebylo možno použít - v ČSSR to ovšem byla v době konstrukce "šukafónů" ještě dost "velká neznámá". Snad to upřesní někdo odborně zdatný ...

Ad "Brr" = 1545:
KMV řady 810 nakonec (bohužel) skutečně "je právě 1:1 náhradou hurvínků" - a v tom je právě ten problém: "hurvínky" byly sice v době vzniku "šukafonů" už typově překonanou záležitostí, ale díky své jednoduchosti a "blbuvzdornosti" byly vlastně v důsledku stále ještě lepší - v Evropě přitom ve stejné době vznikala vozidla už mnohem "modernější". Jeden můj známý už dávno hlásá teorii, že finance věnované do konstrukce a výroby "šukafonů" měly být v době vzniku toho vozidla raději věnovány do modernizace "lokálek" s tím, že "hurvínky" by ještě těch cca 10 roků v provozu vydržely (nemálo jich ostatně je schopno jezdit i nyní ...) a o těch 10 let později už mohlo vzniknout vozidlo podstatně lepší (modernější), než "šukafón": z pohledu pozdějších zkušeností s ním nelze než souhlasit, tehdy ale dostala přednost vize, že je nutno "hurvínky" co nejdříve nahradit, a i proto byla vlastně původní koncepce "kolejového autobusu" (určeného v podstatě pro lokálky, kde většinu dne postačil kapacitně samotný vůz) dopracována do podoby "regulérního" motorového vozu schopného běžně tahat až 2 vlečňáky.
"Chrochtadla" byla výborná vozidla, byť nutně vysokopodlažní (s podpodlahovým motorem Pielstick), ale právě zase o to kapacitnější, protože nepotřebovala "strojovnu" - bohužel, jejich sériová výroba "padla" m.j. snad především na tom, že bylo třeba vyrábět tanky: co vše v té souvislosti hrálo roli (licence na motory, výrobní kapacity příslušné "motorárny ", atd.), to přesně nevím (a nerad bych šířil bludy), ale tehdy se tvrdilo, že výroba tanků byla právě jednou z hlavních překážek skutečnému rozšíření "chrochtadel" a místo nich byl posléze (o dost roků později) zkonstruován KMV řady 842: podrobnosti nechť doplní někdo této problematiky znalejší. To, že se nakonec "chrochtadla" do provozu ve větším počtu nedostala, je podle mě velká škoda. v 90. letech minulého století, když už byly ty dva prototypy odstaveny (v Meziměstí), ale ještě v relativně dobrém stavu, jsme se snažili upozornit, že by bylo dobré je rekonstruovat, dosadit dynamickou brzdu a nasadit je na kořenovskou "zubačku", kde by v pohodě zvládla veškerý provoz (včetně tehdy ještě existující nákladní dopravy), ale "psí hlasy do nebe nedošly" ...
Kojak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1390
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 18:40:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček:Viz Chrochtadla všechno špatně,nešlo o elektrickou výzbroj,ale o spalovací motory Pielstick ze ZŤS Martin,které by je kapacitně nestíhali vyrábět.
V té době vyráběli motory do mot.lok.T 466.0,stavebnicové motory do nákl.aut zn.Belaz na východ a rozjížděli zbrojní techniku.
T478.3002
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1467
Registrován: 7-2007

Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 20:30:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kojak: Ono to spíš bylo asi obojí. Ani MEZ nedokázal zajistit výrobu.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1548
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. prosince 2011 - 12:05:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: Jenomže kdyby se místo šukafonů vyráběly nějaké větší a lepší vozy, jako například ty rakouské motorové vozy, tak by to byl asi pro mnohé lokálky konec, takové vozidlo by bylo předimenzované.
Já sice nejsem zastáncem teorie "ani metr kolejí nezrušit", protože si myslím, že mnohé lokálky jsou neudržitelné, ale na druhou stranu, jen díky šukafonům jsem měl šanci si projet lokálky třeba do Lednice, Most - Lovosice a podobně.
Udržovat dva atypy v Tanvaldě by bylo asi příliš drahé, výhodnější tehdy bylo vyrobit vozidla, která by zvládala jak zubačku, tak by byla schopná provozu i jinde - jako ten RS1.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 21. prosince 2011 - 13:14:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Brr" = 1548:
Vám se zdá například čtyřnápravové vozidlo se 72 pohodlnými místy (de facto "křesly") k sezení (= například KMV řady 5047 ÖBB) v porovnání se "šukafónem" (55 míst na prknech potažených "vixlajvantem") nějak výrazně předimenzované? Netvrdím, že bychom museli mít pro lokálky něco až tak luxusního, ale ten rakouský typ je právě asi o 15 let mladší (z 80. let minulého století) než "šukafón", tedy přibližně z doby, kdy u nás vznikala "chrochtadla" - a pokrok ve vývoji techniky za tu dobu je patrný. Ostatně i ta "chrochtadla" by na mnohých lokálkách byla dobře využitelná - třeba i pro vedení smíšených vlaků (nejspíše v dopoledních hodinách), jejichž využívání ve větším rozsahu by mnohde mohlo ekonomiku lokálkového provozu pomoci výrazně zvýšit, ale "šukafóny" pro takový provoz nevyhovují.
Nejde o "větší" vozy, ale především o jízdní vlastnosti a o komfort cestujících - v tom těch možných cca 10 roků dalšího vývoje techniky rozhodně "šukafónům" a jejich "vlečňákům" chybí. Navíc za těch cca 10 let mohly být mnohé lokálky "vylepšeny" tak, aby byly pro uživatele lákavější, a aby se tedy od nich jejich dosavadní uživatelé tolik neodvraceli - a díky tomu byste si možná mohl projet třeba ještě i "Tovačovku" jinak než příležitostným vlakem, nebo dokonce i "Morkovičku", po které se už možná někdy (pokud vůbec) budete moci projet jedině na bicyklu nebo na "in-lajnech". Já si autorství toho názoru, který jsem citoval, nechci (protože bohužel ani nemohu) přivlastňovat, ale jeho podstata se mi líbí, a proto jej považuji za správný - je škoda, že to nikoho nenapadlo v době, kdy by se byl mohl smysluplně uplatnit ...
Udržovat dva "atypy" není samozřejmě levné nikdy a nikde, ale právě Tanvald by podle mě byl pro takové řešení velmi vhodný - i podle toho, jak se místní zaměstnanci starali o "rakušanky" (které také byly fakticky "atypy"), bych si dokázal velice dobře představit, že by za své přijali i další "rarity", které by tam navíc mohly dobře sloužit. Ale už je to všechno stejně pouhé "kdyby", a hlavně už od té doby uplynulo dalších asi 15 roků, takže už je vše někde jinde, a proto nemá valný smysl se tou tehdejší možností příliš zabývat ...
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3383
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. prosince 2011 - 17:11:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenomže kdyby se místo šukafonů vyráběly nějaké větší a lepší vozy, jako například ty rakouské motorové vozy, tak by to byl asi pro mnohé lokálky konec, takové vozidlo by bylo předimenzované.

O tom není sporu, že šukafony umožnily přežití všelijakých malodrah. Stačí se podívat na často propírané Polsko - šukafony ani jiné masově vyráběné motoráky neměli a každý může vidět, jak to tam dopadlo - až do 90. let na lokálkách typicky velká parní mašina s jedním nebo dvěma vozy, pak možná na pár let těžký diesel s jedním (prázdným) vagonkem a pak typicky už nic, případně nějaký skomírající provoz dvou nebo tří nespolehlivých párů vlaků denně...

Ale u nás otázka nestála "chrochtadla nebo šukafony" - o výrobě šukafonů nebylo sporu, jen jich původně nemělo být přes šest set... Kdyby se místo řekněme čtyř set šukafonů vyrobily dvě nebo tři stovky chrochtadel, tak šukafon zůstane v roli , kterou v Německu měly "uerdingeny" resp. "ferkeltaxi", a na tratích typu 196, 226, 026 nebo 238 by nebyli cestující nuceni trávit celé hodiny na tvrdých lavicích a kodrcat se na dvounápravových pojezdech.
Jen by holt asi rychleji zmizely klasiky z neelektrifikovaných tratí, protože soupravy T 478.x s pár vozy, které leckde jezdily nebo i jezdí z důvodu nedostatku (slušných) motoráků, by při nižších nárocích na kapacitu měly alternativu...
asavic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 11-2011

Odesláno Pátek, 23. prosince 2011 - 09:48:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve čtvrtek 22.12. jela na os 6350 Liberec (4:59) - Nové Město p.S.(5:53) souprava 814.1+843. Z kapacitních, výkonových nebo jiných důvodů?
J.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.138.99.163
Odesláno Pátek, 23. prosince 2011 - 10:22:54    Odkaz na tento příspěvek  

Proč teď někdy jezdí na trati č.036 dvě spojené 843? Na víc běžej motory oběma, což mě hlava už vůbec nebere....
Stadler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.229
Odesláno Pátek, 23. prosince 2011 - 10:32:23    Odkaz na tento příspěvek  

Protože jezdí jako náhrada za řadu 840, a není dostatek řídících vozů 943. Jedna 843 nestačí, proto jedou 2.
Šmoula_mrzout
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 393
Registrován: 3-2011

Odesláno Pátek, 23. prosince 2011 - 13:04:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stadler: nedostatek 943? ... hlavně, že jedna 943 stojí pořád v Liberci ve šturcu ... ikdyž možná má něco podělaný, stojí na kabelu...

(Příspěvek byl editován uživatelem Šmoula_mrzout.)
Baruny (749,751,752) a Brejlovci (753,750,754)-nejlepší lokomotivy !
750 258-6, byla jsi úžasná!
MOJE FOTKY
Deník Liberecké železnice
Hynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 23. prosince 2011 - 13:19:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šmoula mrzout: ...jak koza petrželi. Kdby měl "něco podělaný" proč by asi stál ve stanici ve šturcu? 943 mají oběhy jako by to byla 840 takže se v Liberci utrhne od nějaké 843 a pak se spojí zase s jinou. Mezi tím stojí ve šturcu... jednoduchý.
Šmoula_mrzout
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 394
Registrován: 3-2011

Odesláno Pátek, 23. prosince 2011 - 13:39:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hynďa: jo? ... a proč už tam už tejden na úplně stejnym místě stojí? a pořád ta stejná ...

(Příspěvek byl editován uživatelem Šmoula_mrzout.)
Baruny (749,751,752) a Brejlovci (753,750,754)-nejlepší lokomotivy !
750 258-6, byla jsi úžasná!
MOJE FOTKY
Deník Liberecké železnice
jajaj
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.135.217
Odesláno Pátek, 23. prosince 2011 - 15:34:20    Odkaz na tento příspěvek  

asavic: Ve čtvrtek 22.12. jela na os 6350 Liberec (4:59) - Nové Město p.S.(5:53) souprava 814.1+843. Z kapacitních, výkonových nebo jiných důvodů?

To je (nově) pravidelné řazení. Jedná se o základní soupravu 814.1 vlaku do Nového Města p.S. a posilový vůz 843 pro školní vlak 6307 do Liberce. Vůz 843 se odpojí ve Frýdlantě, kde se o cca půl hodiny později připojí na přípřež kmenového vlaku do Černous. Důvodem je, aby při připojování 843 ke kmenovému vlaku již v Liberci nedocházelo ke zpoždění.
jajaj
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.107.66
Odesláno Pátek, 23. prosince 2011 - 17:20:48    Odkaz na tento příspěvek  

Asi mam nejake Déjà vu pac tu nekdo odpovida pod mym (pravda neregistrovanym) nickem. Doufam, ze ma aspon pravdu....