K-report
 

Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 23. 09. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 » Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 23. 09. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 14. září 2011 - 19:04:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkognito:
Tak to víte. Vytváří se to v Praze. Lidi , kteří to tvoří tak jsou většinou pražáci anebo do Prahy dojíždějí. Takže potřebují kvalitní spojení hlavně sami pro sebe. Další sortou jsou vlivní ouřadové na MD i ČD , kteří hodně služebně cestují po republice.Do Tanvaldu z nich však služebně necestuje nikdo
Tanvald má holt smůlu , že zde nebydlí nějaký vlivný papaláš.

(Příspěvek byl editován uživatelem naroznej.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5568
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 14. září 2011 - 19:31:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak podle reportáže v Událostech ČT se najde 150 milionů z chybějících 200 na dálkovou dopravu, takže je dost pravděpodobné, že do Tanvaldu zůstane víc rychlíků, než bylo plánováno v úsporné variantě.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/136294-rychliky-nakonec-s konci-jen-na-dvou-tratich/
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 14. září 2011 - 21:15:42    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Orky" = 5563:
Nejde o lesní pustinu, ale hlavně o tranzit a řešení uzlu Rybniště.
Není-li Jedlová a okolí lesní pustinou, co to tedy je - velkoměsto? Ty rychlíky tam mají až na asi dva páry (ráno z Rumbursku a okolí "do civilizace" a odpoledne a večer zpět) význam především pro rekreační a turistickou frekvenci, kterou láká právě ta "lesní pustina" (významný je výstup a nástup frekvence v žst. Jedlová), a tedy má smysl vést ty ostatní spoje ("v průběhu dne") zejména o víkendech (a klidně s více zastaveními v té "lesní pustině"), navíc Rumbursko patří do okresu Děčín, a tedy i "spáduje" do Děčína a Ústí nad Labem, kam je spojení VHD zajištěno už nyní bez rychlíků. O jakém "tranzitu" uvažujete, když státní hranice ve Šluknovském výběžku je veřejnou dopravou prostupná jen ve Varnsdorfu (navíc velice pochybně), a i když byl v provozu hraniční přechod v Ebersbachu, mezistátní vlaky neměly od rychlíků a na rychlíky přípoje? A že by nepříliš frekventovaná odbočná stanice Rybniště byla v síti nějakým důležitým "uzlem", který by pro současné rychlíky generoval nějakou významnou frekvenci související s odbočnou tratí, to bych se tedy (i na základě mnohých vlastních pozorování) neodvážil tvrdit "ani náhodou" - počet tam přestupujících cestujících je až na výjimky téměř vždy spíše bližší řádu jednotek než desítek.
Přímé vozy dneska příliš řešením nejsou, protože úspora tak markantní nebude.
Naopak: pokud budou trasy rychlíků mezi Novým Borem a Rumburkem nahrazeny jen o několik minut pomalejšími trasami osobních vlaků a ze stávajících tras osobních vlaků budou zachovány jen ty nezbytně nutné pro ZDO v obdobích, kdy stávající trasy rychlíků nebudou časově vyhovovat "dělnické" a "žákovské" dopravě, sníží se počet vlakových kilometrů, za které kraje platí - uvědomte si, že výpočet nákladů na výkony ČD je založen na úplně jiném principu, než výpočet "dotací" na regionální dopravu od "krajů", a "šetřit" v tomto případě nemají ČD, ale "kraje" ...
Dost pochybuji, že půlnoční a ranní vlaky proti špičce jsou nějak závratně využívané.
Tak si je někdy vyzkoušejte - dokud ještě jezdí: jde totiž o poslední denní spojení z celé jižní strany západních Čech (včetně západní části Šumavy) do Prahy s vazbou na noční vlaky na Slovensko a nad ránem naopak zase opačným směrem, takže jejich zrušení vyvolává posun naprosté vetšiny jimi dosud uskutečňovaných cest o 2 hodiny večer "doleva" a ráno "doprava" s dopadem na veškerou další s těmi cestami související celodenní aktivitu. Je "sakramentský" rozdíl mezi tím, když z Rumburku či Tanvaldu bude nutno cestovat o několik minut déle, když místo rychlíku pojede jen zastávkový vlak, a tím, že spojení v předmětnou dobu nebude vůbec žádné.
(dokončení v dalším příspěvku)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 14. září 2011 - 21:15:54    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení:
Nejde o to, že by ty rychlíky byly průběžné, jde o oběhy náležitostí (souprav).
V tomto případě nechápu, co vlastně pořád chcete "řešit" (s tím "zavedením přímých vlaků Ústí-Liberec-Pardubice" jste začal Vy) - pokud ta ramena vozebně provážete, hrozí to přenášení zpoždění, na které jsem upozorňoval, a pokud zůstane stávající stav, pak vůbec "není co řešit".
Pokud by měly nějaké vlaky Libercem "procházet", pak za logičtější bych já považoval provázání osobních vlaků turnovského ramene s osobními vlaky ramene frýdlantského - ani to ovšem, pokud vím, není "na pořadu dne", a navíc by to kvůli koncepci KORIDu LK fixující nasazení vozidel na jednotlivá ramena asi bylo i v budoucnu dost obtížné.

Ad "Orky" = 5568:
Já bych s tím nadšením byl zatím hóóódně opatrný, protože ta zpráva je dost obecná a nekonkrétní: zrušení dvou párů přímých rychlíků relace Pardubice - Havlíčkův Brod - Jihlava (- Brno) je záležitostí zcela zanedbatelnou (relativně slušná doprava tam bude fungovat i bez nich), podstatně horší už je ovšem likvidace spojení mezi Lužnou u Rakovníka a Žatcem (a nebojím se tvrdit, že rychlíky mezi Turnovem a Tanvaldem jsou "oželitelnější", než bezesporu méně frekventované spěšné vlaky mezi Lužnou u Rakovníka a Žatcem, které ale ničím nahrazeny nebudou), především však ta zpráva neobsahuje vůbec nic o tom, zda a jak se ta změna přístupu "mocných" projeví v dosud navrhované likvidaci jednotlivých spojů na tratích, kde měly stejně nějaké rychlíky zůstat - a to je právě například ten poslední večerní spoj z Chebu a Plzně do Prahy a první ranní spoje z Prahy do Plzně a Chebu, jakož i dalších vlaků ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5571
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 14. září 2011 - 21:34:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: Takže mám tomu rozumět tak, že byste ty rychlíky z Kolína vedl v trasách některých osobáků Děčín-Rumburk? To by Vám místní dali. Linka Děčín-Rumburk patří mezi páteřní linku regionu a dost pochybuji o tom, že tam někdo vytvoří 4 hodinovou díru, kterou vyplní rychlíkem z Lípy. Navíc by to buď rozbouralo vazby na R-070 nebo naopak Os-081 na EC-090.
Z nadšením si počkám na skutečný konečný návrh. Pořád je to 25% nákladů, které chybí, a ty pořád mohou trefit jak některé Tanvaldy, tak Rumburky apod.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 999
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 14. září 2011 - 21:37:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli to nebude tím, že těch pražáků je násobně více, a proto je preferován zatíženější směr. Co je na tom neobvyklého? Obzvášť, když peněz není na rozdávání. Nebo by snad bylo správnější objednat R1137 a R1138 zrušit?

Já jsem psal, že se rychlíky jako R 1138 nemají rušit. Ale ptám se znova, kde je objednávka pro cestující z libereckého kraje? Kraj chce nějaké rychlíky doobjednat. Ovšem celé doobjednání je pouze pro pražáky (myslím směr Praha). Je to placeno z rozpočtu pro nás, pro lidi zejména z libereckého kraje. Tak jak je možné, že se děje tohle? Neměla by si spoje, které chce kraj doplatit, doplatit Praha?
7477010
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 612
Registrován: 1-2011

Odesláno Středa, 14. září 2011 - 21:39:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: Dovolte zastavit se nad ,, pochybnou prostupností" státní hranice ve Varnsdorfu pro VHD. Copak vlak každou hodinu v každém směru je málo?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5572
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 14. září 2011 - 21:54:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto: Neměla by si spoje, které chce kraj doplatit, doplatit Praha?
Přesně metodiky některých krajů, které tvrdí, že přeci nebudou platit spoje pro turisty. Jenže ti turisté nechávají v pokládnách podniků v kraji nemalé peníze a o turistech z Prahy, kteří plní Jizerky, to platí dvojnásob.
Zkrátka když je nedostatek peněz, je potřeba si vybrat, co oddotovat. Stačí se podívat na příspěvky výše, co by znamenalo objednání tří párů rychlíků týdně za omezení osobky na trati 035.
Takže ano, ať Liberecký kraj objedná denně R1137/1148, ale pak nebudou objednány vytíženější víkendové R1140/47 a k tomu se budou muset škrtnout minimálně další 2 páry osobáků na 035.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 14. září 2011 - 22:01:59    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "7477010" = 612:
A pro kolik lidí mají ty přeshraniční spoje skutečně nějaký vážný smysl (neuvažuji samozřejmě peážní "vnitroněmecký" vztah Žitavy a obcí "za Varnsdorfem", která ale také asi nebude příliš markantní)? A vygenerují vůbec nějakou frekvenci (aspoň v řádu jednotek cestujících) pro rychlíky relace Kolín - Rumburk a opačně? Obávám se, že v tomto případě "nula od nuly pojde" ...
Já vůbec nechci nikde nic nijak výrazněji omezovat, a už vůbec nechci nic bez adekvátní náhrady rušit, natož na Rumbursku a v celém Šluknovském výběžku, který je (bohužel) postižen svojí polohou "za horami" vůči "české civilizaci" a trpí tím už tak dost - mě jen nepřipadá smysluplné vydávat Rybniště za "pupek světa".
7477010
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 1-2011

Odesláno Středa, 14. září 2011 - 22:47:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: Nemluvme o smyslu, jaký spoje mají či nemají a pro koho. Podstatou mého příspěvku je to, že když přes státní hranici každou hodinu jede vlak každým směrem, nelze mluvit o velmi pochybné prostupnosti státní hranice VHD. Toť vše.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1000
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. září 2011 - 07:32:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:

Správně. Proto odbouchneme vlaky důležitější pro domácí publikum a necháme všechny vlaky pro turistické publikum. Jak jsem psal, nepožaduji, aby se neobjednaly víkendové vlaky, ale rozhodně tvrdím, že by kraj měl zajistit vlaky 1137 / 1148 (1146). Třeba i na úkor každodenní náhrady za 1140.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5573
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 15. září 2011 - 08:24:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto: Stejně je to už pasé, protože se našlo dalších 150 milionů, takže zřejmě Tanvaldů pojede víc. Ale i kdyby. Pokud si dobře vzpomínám, tak kraj měl připlatit R1140/7 v so/ne, R1137 v sobotu a R1148 v pátek. Na to měla padnout celá řada osobních vlaků na 035. Podle místních znalců mělo jezdit R1137 řádově 30 lidí, zatímco 1140/7 řádově kolem 100.
A důležitější pro domácí publikum? To dost možná jenom spekulace. Já bych se moc nedivil, kdyby takovým R1147 jelo víc obyvatel Libereckého kraje, třeba studentů vracejících se na koleje, než slavným R1137, obzvlášť když v čase 1137 jede bus.
Je potřeba si uvědomit, že na 1 pár rychlíku Turnov-Tanvald je potřeba zrušit 2 páry osobních vlaků na 035 (je potřeba zaplatit ještě úsek Turnov-Železný Brod). Pokud bychom tedy začali od začátku, tak pouze objednání 1137/48 by znamenal konec všech špičkových vlaků, zřejmě by zůstaly jen ty vázající na rychlíky v Brodě.
Kdyby se stejným způsobem chovala Praha a nechtěla platit vlaky pro středočechy, tak valná většina končí na hranicích. To by tom dala! Každý kraj dotuje vlaky pro všechny lidi, ze všech krajům a na oplátku zase domácí mohou využívat vlaky v jiných krajích.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 15. září 2011 - 10:19:34    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "7477010" = 615:
Nevytrhávejte z kontextu: já jsem psal o smyslu těch "přeshraničních" vlaků v souvislosti s (ne)potřebností existence vnitrostátních rumburských rychlíků jako vlaků kategorie "R" až do / z Rumburku, a s tím, jakou asi pro ně generují "tranzitní" (tedy "přeshraniční", nikoli českou vnitrostátní) frekvenci - výrok, že státní hranice je ve Varnsdorfu "pochybně prostupná", jsem použil možná poněkud nepřesně, protože jsem jím mínil právě to, že hraniční přechod ve Varnsdorfu, byť železnicí obsluhovaný každou hodinu, je z pohledu naprosté většiny Němců v naprosté "výspě německé civilizace", a případná cesta vlakem přes něj do ČR nebo z ČR jinam, než do jeho blízkého okolí (a tedy i dále rychlíkem přes Českou Lípu), má význam maximálně pro několik místních německých "šotoušů", ale nikoli pro nějakou potenciální markantní "normální" frekvenci: proto i je význam "uzlu Rybniště" v síti českých železnic dnes už marginální, a zdůvodňovat jím nutnost zachování rumburských rychlíků jako takových a odmítat jejich náhradu v podobě přímého provážení jejich souprav v relaci Nový Bor - Rumburk a opačně v podobě zastávkových osobních vlaků s minimálním rozdílem jízdních dob považuji za nedomyšlené a neudržitelné.
Význam osobních vlaků relace Rybniště / Seifhennersdorf - Varnsdorf - Zittau - Hrádek nad Nisou - Liberec a železničního hraničního přechodu jak ve Varnsdorfu, tak i v Zittau, pro regionální cestování rozhodně nijak zpochybňovat nechci, a jsem rád, že tam konečně aspoň něco funguje, z "nadregionálního" pohledu jde ovšem (bohužel) o záležitost dost nevýznamnou - pro "dálkové" cesty by totiž mělo rozhodně podstatně větší význam obnovení funkce nyní uzavřeného přechodu v Ebersbachu, než jaký má existence přechodu ve Varnsdorfu, a prodloužení přímých spojů z / do českého vnitrozemí až do / z Ebersbachu (což by však význam "uzlu" Rybniště ještě více zmenšilo): o tom ale nemá smysl debatovat v sekci tematicky určené především pro oblast Jizerských hor a jejich podhůří.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 15. září 2011 - 10:32:49    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Orky" = 5573:
Váš optimismus zatím rozhodně nesdílím: kromě sdělení o "odstřelení" dvou (nepříliš významných a jinými vlaky jakž-takž zastupitelných a zřejmě i zastoupených) dvojic rychlíků mezi Pardubicemi a Jihlavou a o (podstatně nepříznivějším) "odstřelení" spěšných vlaků mezi Lužnou u Rakovníka a Chomutovem (resp. Jirkovem) jsem zatím nikde neobjevil žádnou skutečně relevantní informaci o tom, které rychlíky z původně "navržených k likvidaci" konkrétně budou skutečně zachovány v původně návrhem jízdního řádu presentované podobě, a s jakými výslednými omezeními "provozních dnů" - dokud tyto detailní informace nebudou někde věrohodně dostupné, je každá (a zejména optimistická) spekulace určitě příliš předčasná!
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7548
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 15. září 2011 - 20:40:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Vzhledem k soustavnému poklesu cestujících by se taky Josefovu Dolu mohlo stát, že jim za pár let bude nabídnuta alernativa: Buď MHD Jablonec nebo vlak.
To mohlo a pár by mohlo být skutečně pár, tj. 2. Myslím, že radní v Josefodole by se měli rozmyslet, co tedy vlastně chtějí.

projížděč NAD:
Roztrhnout přímé osobáky Semily - Turnov se mi nejeví jako moc dobrý nápad.

Osobně už dávno tvrdím, že celou tu oblast ohraničenou v podstatě Labem na východě a jihu a státní hranicí na severu a (severo)západě by bylo třeba "přeřešit"
To si nemyslím. Jasně, pár přípojů nevychází zcela optimálně, ale jakýkoliv zásah přináší víc problémů nových než kolik jich napraví.

například i proto, že ze středních Čech se lze rozumně dostat dopoledne až okolo 10. hodiny, což je na jednodenní výlety dost pozdě, zejména s přihlédnutím k nutnosti časného návratu, protože později večer už zase nejsou nabízena žádná výhodná spojení zpět - ale to pochopitelně není záležitost příštího GVD
To ale vůbec není věc takového nebo makového řešení severovýchodního kvadrantu Čech. To je problém zastaralé nekonkurenceschopné infrastruktury a také minimálního zájmu vyrážet na výlety někdy v pět ráno nebo se vracet v jedenáct večer. To by byly notorické vzduchovoziče na které prostě nejsou peníze.

Netvrdím "ani náhodou", že můj námět je optimální, ale kdybych měl volit mezi likvidací časových "souběhů" a "nesouběhů" vlaků, pak bych rozhodně začal své úvahy u těch "souběhů" a "izolované" trasy bych se snažil při výběru možných redukcí zachovat do co možná nejzazší chvíle ...
Jde o to, že když zůstanete (zůstaneme) "v zajetí" současného stavu, který ovšem bude navíc redukcemi zhoršen, a budete (budeme) pouze tvrdit, že nic lepšího neexistuje a existovat ani nemůže, pak asi skutečně nikdy nic lepšího nevznikne ...

Takhle obecně jsou to sice pěkné myšlenky, ale zcela vážně Vám doporučuji se nad tím zamyslet někdy zcela konkrétně a hodit to na (elektronický) papír. Jiní jsme to už zkoušeli - tedy alespoň já (ať nemluvím za jiné) a výsedek se mi nezdál uspokojivý.

podobně "ujeté", jako když si Záruba nechá likvidací dopravy na lokálkách "zaplatit" provoz dalších více či méně "vzduchovozičů" na hlavních tratích
Jsou tratě, které dříve nebo později přejdou na turistický nebo nulový provoz (někde se tak již stalo) a nějaké souběhy nebo více vlaků na hlavních tratích to nezachrání. To je ekonomická realita, kterou zbožná přání nezmění. Cena za ten i Vámi zmiňovaný vlkm ve srovnání s buskm je prostě příliš rozdílná.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Zhor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 477
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. září 2011 - 20:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak je to s těma Regioshutlama? Opět se ke mě dostaly nějaké fámy.. jedna o tom že už je v Liberci (asi by ste to věděli a dali vědět?!! :-( ) a druhá, horší, že se to prý nestíhá protože ČD cosi prosralo ..??? :-( Jen že zatím přijedou ty malé hyperalberty..
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7549
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 15. září 2011 - 20:57:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jimram:
Já bych byl naopak zděšen, kdyby byly při Vámi preferovaném křižování ve Smržovce "aby se zachránila Maxovka" rozvázány vazby v Liberci a Železném Brodě na vlaky
Jenom podotknu, že ty vazby v Liberci = Frýdlant a Hrádek. Lípa by naopak vycházela lépe s uzlem ve Smržovce a Turnov nemá cenu řešit, neb je lepší se nablížit z Rychnova do Jablonce přímo.

Pro Železný Brod to takto bude teoreticky lepší, ale vzhledem k minimálním rezervám je beztak dost velká pravděpodobnost ujíždění v Tanvaldu, takže ani zde bych nepovažoval posun o 15 minut, tj. z uzlu Tanvald na uzel Smržovka za zásadní zhoršení (bylo by to zhoršení rychlosti, ale zlepšení spolehlivosti).

projížděč NAD:
Základ současného problému české osobní železniční dopravy je v hloupém opatření, kdy "dálkovou dopravu" objednává a financuje "centrum" a regionální dopravu objednávají a financují "kraje" - tyto útvary většinou nejsou nejen schopny, ale ani ochotny se vzájemně dohodnout na řešeních, jimiž by si vzájemně "netahaly peníze z kapes",
Nemyslím si, resp. rozumní koordinátoři/krajští úředníci se dokáží s úředníky z MD domluvit. Problém podle mě pak nastává jen v momentě, kdy je MD nuceno velmi svižně reagovat na nedostatek financí.
co vlastně pořád chcete "řešit" (s tím "zavedením přímých vlaků Ústí-Liberec-Pardubice" jste začal Vy) - pokud ta ramena vozebně provážete, hrozí to přenášení zpoždění, na které jsem upozorňoval
Ale houbelec. Řeší snad někdo provázání rychlíků Praha-MuN-Brno s R Brno-Olomouc-Jeseník/Šumperk? A ty mají v Brně daleko menší rezervu.

pro "dálkové" cesty by totiž mělo rozhodně podstatně větší význam obnovení funkce nyní uzavřeného přechodu v Ebersbachu, než jaký má existence přechodu ve Varnsdorfu
No větší tak asi v realci 0,01 Varnsdorf a 0,1 Ebersbach.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 15. září 2011 - 21:22:39    Odkaz na tento příspěvek  

rozumní koordinátoři/krajští úředníci se dokáží s úředníky z MD domluvit
Škoda, že takoví v Liberci nejsou (neintegrovaná integrace v "ministerských vlacích" už víc jak dva roky je jen nejvýraznějším příkladem).
No větší tak asi v realci 0,01 Varnsdorf a 0,1 Ebersbach
Nezapomínejte se na to podívat "pražskou" optikou - zatímco Varnsdorf je na směr "jednodenních výletníků ze středních Čech" kolmý a tudíž k ničemu, tak Ebersbach vede směrem severojižním... Samozřejmě že obnovení provozu Rumburk - Ebersbach je nesmysl, stačí se podívat na ty "davy" jezdící v posledních rocích provozu ve srovnání s tím, kolik lidí nastupuje do vlaků (na dost nevhodně položeném nádraží) ve Varnsdorfu.
7477010
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 616
Registrován: 1-2011

Odesláno Neděle, 18. září 2011 - 18:42:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD,odesláno Čtvrtek, 15. září 2011 - 10:19:34 : Přiznám se, že nevím, co jsem vytrhl z kontextu. Pro mne, jako pro strojvedoucího a technika, je prostupnost hraničního přechodu veličinou, která je přímo úměrná počtu vlaků, jedoucích přes tento přechod. Jestli jsou vlaky pro Čechy či pro Němce a jak jsou obsazené, je něco jiného a o tom, jakožto málo poučený, také nediskutují.
Od Turnova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.6.80
Odesláno Pondělí, 19. září 2011 - 08:20:42    Odkaz na tento příspěvek  

Liberec 18.9.2011
neviditelny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.29.8.99
Odesláno Pondělí, 19. září 2011 - 20:51:27    Odkaz na tento příspěvek  

Nevim, jestli se tu nekdo jiz neptal... Diskusi moc nectu, ale co to provadeji v desne na prejezdu a na zhlavi smerem na korenov??? Nejsou tam koleje... Bude se take nejak prejezd zabezpecovat??? Dekuji za odpoved znale osoby.
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 19. září 2011 - 21:10:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To: neviditelny
rekonstrukce vozovky
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 20. září 2011 - 10:55:59    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Hroch" = 7548:
Roztrhnout přímé osobáky Semily - Turnov se mi nejeví jako moc dobrý nápad.
Za "optimálních" podmínek jistě, ale jako "z nouze ctnost" považuji za rozhodně lepší zrušit časový souběh (těsný sled) dvou vlaků po sobě při celkové frekvenci v nich silně pod 100 cestujících, než rušit vlaky na jiných tratích, které ničím nahrazeny nebudou. Kromě toho jsem už napsal i to, že v současném stavu totálně rozkradeného národního hospodářství je žádoucí (a možné) situaci řešit striktním oddělením organizace dopravy ve dny "pracovní" a "rekreační" a vytvořením de facto vlastně alternativních jízdních řádů pro pracovní dny a pro nepracovní dny: v pracovní dny mohou skutečně zůstat mezi Prahou a Tanvaldem jen dva páry přímých vlaků, které navíc Železnobrodskem projíždějí mimo "špičky dělnické a žákovské dopravy", a ty mohou osobní vlaky mezi Turnovem a Semilami klidně nahradit (za cenu přestupů v Železném Brodu), a pokud by se tím podařilo zachránit něco jinde, pak lze ty přestupy o víkendech "z nouze" realizovat klidně celodenně. Ani mně se to sice příliš nelíbí, ale je třeba hledat ze všech špatných řešení to nejméně špatné, a za takové považuji právě toto.

To je problém zastaralé nekonkurenceschopné infrastruktury a také minimálního zájmu vyrážet na výlety někdy v pět ráno nebo se vracet v jedenáct večer. To by byly notorické vzduchovoziče na které prostě nejsou peníze.
To není jen problém infrastruktury, ale i (a dost možná dokonce především) problém málo výkonných hnacích vozidel, která na valné části trati nedokáží dosahovat ani traťové rychlosti a jejichž rozjezdy jsou dost pomalé. A pokud jde o "zájem vyrážet na výlety někdy v pět ráno nebo se vracet v jedenáct večer", pak právě to svědčí o potřebě mnou doporučovaného přeřešení organizace dopravy v celém severozápadním kvadrantu: i když není jen Praha, ale i rozsáhlá dost zalidněná oblast mezi ní a Mladou Boleslaví (včetně), kde by "rekreační" vlaky s odjezdy brzy po 6. hodině ráno už určitě vyhovovaly), chtít si to usnadnit zachováním dosavadního konceptu bez jakékoli změny a jen s "předsazením" jednoho spoje ráno v intervalu -2 hodiny a doplněním jednoho spoje večer v intervalu +2 hodiny, jak zřejmě uvažujete Vy, by skutečně byla hloupost - je třeba to pojmout komplexněji všude na sever od tratí z Pardubic přes Prahu až po Děčín, včetně například zajištění častějšího rychlého spojení Prahy a Lovosic (kde například chebské rychlíky naprosto zbytečně a nesmyslně projíždějí skupiny potenciálně navazujících osobních vlaků, přičemž "pomalé" děčínské rychlíky jezdí ve dvouhodinovém intervalu): konkretizace možných řešení je ovšem tématem spíše na ústní debatu nad "papíry", nikoli na písemné "výkřiky" na internetových DF.
(dokončení v dalším příspěvku)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 20. září 2011 - 10:56:14    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení:
A jen ještě na okraj: tvrdíte-li, že "zájem vyrážet na výlety někdy v pět ráno nebo se vracet v jedenáct večer" je minimální, zkuste se někdy podívat v sobotu před 6. hodinou ráno a okolo 11. hodiny večer například na pražské (nebo třeba i pardubické) hlavní nádraží: netvrdím, že to tam vypadá jako ve špičce pracovního dne, ale pohybuje se tam často víc lidí, než třeba okolo poledne (a nejsou to teď už rozhodně ti bývalí pověstní zloději, prostituti a bezdomovci) ...

Jsou tratě, které dříve nebo později přejdou na turistický nebo nulový provoz (někde se tak již stalo) a nějaké souběhy nebo více vlaků na hlavních tratích to nezachrání.
To je jistě (bohužel) pravda, ale v případě zachování tanvaldských rychlíků nejde o přechod na "turistický nebo nulový provoz" na nějaké trati, ale o rušení místní frekvencí využívaných regionálních vlaků (na nerušené trati Železný Brod - Tanvald) místo rušení časového souběhu osobních vlaků s těmi rychlíky mezi Turnovem a Železným Brodem - nemohu za to, že jste mé přirovnání této situace k Zárubovým aktivitám, jejichž princip plýtvání na soubězích a likvidaci ničím adekvátním nenahraditelných vlaků je podobný, špatně pochopil. Takže to zkusím jinak: Vám se snad líbí zachování cca čtvrthodinového intervalu rychlíků mezi Prahou a Pardubicemi, které jsou po velkou část denních dob v mimošpičkových dnech týdne "vzduchovoziči" (obsazení na cca 15 - 25 %), a souběžné zrušení spěšných vlaků mezi Lužnou u Rakovníka a Žatcem (resp. až Chomutovem a Jirkovem)? Princip tohoto přístupu k organizaci dopravy se totiž v podstatě neliší trvání na souběžných trasách rychlíků a osobních vlaků mezi Turnovem a Železným Brodem za cenu rušení vlaků jinde, a i od Zárubovského rušení "málo využívaných" tratí, ale i "málo využívaných" vlaků a zastávek na venkově s poukazem na potřebu zavádění dalších (a v podstatě už nadbytečných) vlaků mezi Pardubicemi a Jaroměří. Že tomu principiálně špatnému přístupu "stavění domu od střechy" (když neexistuje žádný "celostátní IDS", ale dosud jakž-takž vyhovující a fungující systém je bourán bez adekvátní náhrady) nahrávají nesmyslný způsob a zvrácená pravidla ekonomického hodnocení VHD, to je samozřejmě pravda, ale to přece neznamená, že bychom kvůli tomu měli podporovat nebo tolerovat zhovadilá řešení, která vůbec nevedou ke skutečným a i pro klienty přitom ještě přijatelným úsporám!
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 20. září 2011 - 12:16:13    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Hroch" = 7549:
Nemyslím si, resp. rozumní koordinátoři/krajští úředníci se dokáží s úředníky z MD domluvit. Problém podle mě pak nastává jen v momentě, kdy je MD nuceno velmi svižně reagovat na nedostatek financí.
Jak jste naivní: pominu to známé přísloví o tom, co znamená "myslet", a ani Vám nebudu Váš hrubě idealistický názor, jen Vás upozorním, že moje tvrzení je podloženo dlouholetými osobními zkušenostmi s organizováním železniční dopravy na úrovni základního řízení, takže vím přesně, že to, co jsem napsal, je až na vzácné výjimky stále pravda, a jen se vinou stále většího počtu osob osobujících si právo "řešit" VHD čím dál více prohlubuje - a je úplně jedno, kdo tomu v jednotlivých mnou zmíněných institucích "velí" (což mi ostatně potvrzují informace od mnoha mých známých působících v různých zmíněných institucích).

Ale houbelec. Řeší snad někdo provázání rychlíků Praha-MuN-Brno s R Brno-Olomouc-Jeseník/Šumperk? A ty mají v Brně daleko menší rezervu.
Počátek debaty k tomuto tématu je starší a já jsem už v příspěvku ze dne 14.09.2011 z 14:05:24 hodin napsal, že "Varianta s průchozími rychlíky přes Liberec už v minulosti existovala a zjevně se neosvědčila.", a napsal jsem také, proč se tehdy zřejmě neosvědčila. Osobně mi "průchozí" vlaky obecně nevadí a nikde jsem netvrdil, že by při současném dlouhém mezidobí mezi příjezdy jedněch a odjezdy jiných rychlíků v Liberci (cca 20 minut) a v současných technických podmínkách (především infrastruktury) provázání souprav nebylo možné, je ovšem otázkou, zda a jaký smysl by vůbec mělo, když "průchozí klientela" v předmětných směrech stejně není velká: pokud by to ale umožňovalo "ušetřit" jednu soupravu a bylo by to potřebné udělat, pak je to jistě možné (a asi i vhodné) řešení - jinak bych ovšem (pro omezení nutnosti přestupů v Liberci) preferoval spíše "provážení" souprav vlaků jiných směrů.
Pokud jde o přenášení zpoždění na další trasu v případě rychlíků Praha - Brno - Olomouc - Šumperk, kdo co "řeší" či "neřeší", nevím, ale situace je tam o dost jiná: především jedou z velké části po kapacitních a poměrně moderně vybavených (a teď již vlastně v celé délce elektrizovaných) dvoukolejných tratích, navíc vedených v relativně "sterilním" prostředí (z pohledu terénu a přírodních podmínek), jejichž "zranitelnost" i další předpoklady pro ohrožení pravidelnosti jízd vlaků jsou mnohem menší, než na vedlejších jednokolejných tratích vedených ve značné části horami. Kromě toho jsou jízdní doby rychlíků mezi Prahou a Brnem značně "vyvatované" (nejčerstvější zkušenost pro toto své tvrzení mám z pátku minulého týdne), a tak jsou předpoklady pro vznik a přenos zpoždění podstatně menší, než na jednokolejkách se (zejména v nedávné minulosti) značně zredukovanými možnostmi křižování.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4318
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 20. září 2011 - 12:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si potvrdit docela šrumec ráno o víkendu na hlaváku u skupiny v 6. A ty poslední vlaky v 10 maj tu vlastnost že někdo jede těma předchozíma v 6 nebo v 8. Protože má jistotu že když se někde zasekne (dá si pivko, schová se před deštěm etc.) tak nebude v ale i tak doma.

Na tohle "dojely" v 90-tých letech busy. Zrušení toho "nevyužívanýho" v 7 večer z města kterým jelo nějakých 15 lidí vedlo k tomu, že zmizelo krom těchto 15 lidí i 10-15 lidí z toho předchozího. A samosebou i ranního do města kde najednou zbyly volný místa. A na to konto se po městě motá o nějakých 10 - 15 aut víc - vesměs různejch levnejch ojetin.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 20. září 2011 - 14:32:03    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Petr_vlček" = 4318:
To je samozřejmě pravda a chytrý názor (takže díky za podporu), ale: těm, kdo o VHD vědí něco víc, než jen z pozorování při "stepování" s fotoaparáty u tratí, nebo nejsou praxe neznalí a praxi podceňující teoretici, pojímající VHD rádoby "vědecky" díky vzdělaní v českých dopravně teoreticky vzdělávajících institucích, je to dávno jasné - a ostatním to stejně nevysvětlíte: jen "T.H:" nám k tomu jistě zase s jízlivostí sobě vlastní napíše něco "učeného", nejspíše o "pragocentrizmu", ačkoli se ten problém týká úplně stejně Prahy jako lokalit třeba v okrajových oblastech ČR, kde samozřejmě také žijí lidé, kteří by byli ochotni používat VHD k dlouhým jednodenním cestám (zejména o sobotách, protože v neděli si mohou případně přispat), kdyby jim to ta VHD umožňovala ...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7555
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 20. září 2011 - 18:43:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD:
Kromě toho jsem už napsal i to, že ... je žádoucí (a možné) situaci řešit striktním oddělením organizace dopravy ve dny "pracovní" a "rekreační"
Má to drobný háček v tom, že rekreační dny jsou v případě Jizerek asi tak od Vánoc do první půlky března a od května do září. Plus některé hezké víkendy i v ostatních obdobích.

A pokud jde o "zájem vyrážet na výlety někdy v pět ráno nebo se vracet v jedenáct večer", pak právě to svědčí o potřebě mnou doporučovaného přeřešení organizace dopravy v celém severozápadním kvadrantu:
Blbost. Přeřešením přípojů a linkového vedení jízdu vlaku neurychlíte. Linkotvorba je dnes řešena obstojně a přípojové vazby nejlépe - lépe jak při posunu o půl hodiny. Křižovací stanice lze přeřešit dost těžko - při jiných variantách začnou více vycházet do stanic, kterými lze projet a tím se cestování jen zpomalí - krom těch porozvazných přípojů.

Vám se snad líbí zachování cca čtvrthodinového intervalu rychlíků mezi Prahou a Pardubicemi, které jsou po velkou část denních dob v mimošpičkových dnech týdne "vzduchovoziči" (obsazení na cca 15 - 25 %), a souběžné zrušení spěšných vlaků mezi Lužnou u Rakovníka a Žatcem (resp. až Chomutovem a Jirkovem)?
Jsme tady dost OT, ale mám-li reagovat, tak se držím úsloví "všeho s mírou". Nejsem ze zrušení Sp Lužná-Žatec nadšený, ale někdo tu někde psal, že na Prahu přestupuje kolem 10-15 lidí. Jede-li do Rakovníka podobný počet, pak to skutečně není nic oslňujícího. Na rameni Praha-Pardubice si úspory dokážu představit, ale vždy tam bude vlaků násobně více jak jinde.

Omezení provozu na některých méně vytížených tratích a omezení zastavování v některých zastávkách v "ÚP" nepovažuji za zhovadilá řešení (je-li zajištěna přijatelná náhrada). Stejně tak posílení železniční dopravy mezi velkými městy. Jde o to nepřejít ani z jedné strany rozumnou mez, ale to se zatím až na naprosto ojedinělé výjimky nestalo.

Jak jste naivní: pominu to známé přísloví o tom, co znamená "myslet", a ani Vám nebudu Váš hrubě idealistický názor,
Každý máme asi zkušenosti odjinud.

pokud by to ale umožňovalo "ušetřit" jednu soupravu a bylo by to potřebné udělat, pak je to jistě možné (a asi i vhodné) řešení
Kolega Orky to podle mě prokázal celkem jasně.

především jedou z velké části po kapacitních a poměrně moderně vybavených dvoukolejných tratích, navíc vedených v relativně "sterilním" prostředí, jejichž "zranitelnost" i další předpoklady pro ohrožení pravidelnosti jízd vlaků jsou mnohem menší
Zranitelnost je úplně stejná - a to jak vedením po jednokolejkách (mimořádně vytížené jednokolejce Brno-Nezamyslice; Nezamyslice-Olomouc; Zábřeh-Jeseník), tak po vytížených dvoukolejkách, kde jsou též mimořádnosti a výluky velmi nepříjemné (okolí Prahy, Brna, BnO-ÚnO), tak i místy s dlouhodobými stavebními pracemi.

Petr Vlček:
Z toho titulu by šly zavést i noční osobáky. Ale mělo by to smysl? Ne!
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 710
Registrován: 4-2004
Odesláno Úterý, 20. září 2011 - 18:54:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z toho titulu by šly zavést i noční osobáky. Ale mělo by to smysl? Ne!
Ano! Přinejmenším v aglomeracích, tedy třeba výhledově na 036, pochopitelně ne na 035.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5618
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 20. září 2011 - 18:59:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Kolega Orky to podle mě prokázal celkem jasně.
Já si dokonce myslím, že to je řešení, které jednou dokáže ušetřit soupravy 2. Samozřejmě, podmínkou je zdvoukolejnění trati Jaroměř Pardubice. Každopádně i takto to považuji za nejlepší řešení, které nezničí zažité vazby. Protočení o půl hodiny je řešení horší. Já doufám, že pánové z MD dojdou ke stejnému výsledku a nechají současný systém napokoji.

Wałbrzych: Noční osobák na 036 (po půlnoci z Liberce) by měl být na 036 asi samozřejmostí.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 711
Registrován: 4-2004
Odesláno Úterý, 20. září 2011 - 19:06:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: to jo. Myslel jsem např. okolo 2. hodiny noční. Alespoň pá/so. I opilec je cestující a např. pražská noční MHD kvůli tomu není žádným peklem.

Ideální stav by byl dejme tomu o půlnoci z Liberce všemi směry + třeba v ty 2 navíc na 036, možná i do Hrádku.

Snění off.
PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.29.9.14
Odesláno Úterý, 20. září 2011 - 20:46:46    Odkaz na tento příspěvek  

Tento týden probíhá na trati Tanvald - Kořenov nepřetržitá výluka. Dnes bylo vyměněno několik kolejových pásů mezi Tanvaldem a Desnou, traťový úsek byl i podbit, v Desné probíhá rekonstrukce přejezdu na silnici do Žďáru a výměna výhybky na dolno-polubenském zhlaví.
Tady je pár obrázků ze stanice Desná, kde odpoledne čila pracovala firma SGJW (loko 740.508, dva dvoucestné bagry).

PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.29.9.14
Odesláno Úterý, 20. září 2011 - 20:51:16    Odkaz na tento příspěvek  

V Tanvaldě pokračuje výstavba přestupního terminálu VLAK - BUS. Zatím došlo k přeložce kanalizace a v těchto dnech se pracuje na výstabě gabionové opěrné zdi (v místech bývalé 6.koleje)
Zhor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 21. září 2011 - 00:25:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplním PeMovu fotodokumentaci z Desné o několik snímku z 1. i 2. dne výluky.
Pondělí 19.září, 9.50

Úterý 20.září

Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4321
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 21. září 2011 - 09:49:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ono jsou dva aspekty "nočních" vlaků:
- jeden je jak už zmíněno v aglomeracích "pro opilce". Proč asi to třeba Němci zaváděj? Mnohdy stačí víkendy pá/so a so/ne. A pokud by to zachránilo 1-2 životy ročně neb po silnici pojede míň opilců tak to nejspíš efektivní bude (jistěže jezdit opilci nemaj ale jak známo po silnici houfně jezděj).
- a ten druhej jsou právě "návraťáky". A protože se obvykle lidi chtěj vrátit tak nějak do půlnoci, tak z toho vycházej vlaky na půlnoc do Prahy, Brna, Ovy a možná i Plzně a dalších krajských měst. A z toho vychází zase třeba Turnov tak na 22 a Tanvald na 20-21. Víc netřeba a takto vedené spojení - a postačí to i v podobě osobákové přestupní neb u toho se na rychlost etc. až tak nekouká - umožní naplnit poslední rychlík v 18. Jinak převážná většina lidí pojede už v 16 aby měla těch 18 jako rezervu "co kdyby". To k nápadu že musej bejt i noční...
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.97.75
Odesláno Středa, 21. září 2011 - 20:46:53    Odkaz na tento příspěvek  

Nedá mi to, se nezeptat. Co památková ochrana a betonové pražce či novější tvar kolejí a gumě v přejezdu nemluvě? Pokud někdo ví, děkuji za odpověď.
Zhor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 21. září 2011 - 21:26:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Památková ochrana zvítězila nad demontováním kolejiště dopravny Desná (3. a 5. kolej) které mělo právě o výluce probíhat. Na druhou stranu, k tvaru kolejnice, gumě atd., ochrana nemůže být tak tvrdá, nevznikli by tak třeba nové zastávky nebo by byl zastaven provoz pro neekonomičnost provozu velkých vlaků se 743 a dvěma Bixy, tj. soupravy z doby zápisu kulturní památky. Co se památky týče, větší škoda je původních dřevěných skladišť či zastávky Příchovice (Kořenov zastávka).
Zhor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 21. září 2011 - 21:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě doplním, že na Dolnopolubenském zhlaví je historičnost dodržena do puntíku, místo původní vyňaté výhybky č.7 byla na místo vložena na první pohled totožná stará výhybka přivezená z jiné památkovou péčí nepostižené stanice.. (myslím že z Hamresko-smržovského zhlaví stanice Tanvald ale nevím).
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 11:01:42    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ad "Orky" = 5573:
No, a tady to máte "černé na bílém" = "už je to tady":
"... K výraznému omezení dojde na lince Praha - Příbram - Písek - České Budějovice, kterou dráhy s velkou slávou zaváděly před pár lety. Od prosince tady bude řada vlaků zrušena, jiné pojedou jen v některých úsecích či dnech týdnu. Redukce je zhruba padesátiprocentní. Do stejné kategorie spadá i linka Praha - Tanvald. Na úseku z Prahy do Turnova se nic nemění, z Turnova do Tanvaldu ale jízdní řád výrazně prořídne.
K mírnějšímu omezení dopravy, například vynechání některých spojů o víkendech nebo mimo denní špičku, dojde také na linkách České Budějovice - Brno, Plzeň - Cheb, Hradec Králové - Trutnov či Brno - Ostrava. ..." = viz:
http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/dohodnuto-rychlik ova-doprava-zestihli-o-6-3-procenta-702397
- a i když už to nebude nic platné (protože KORID LK a LK již rozhodl), můžete klidně dál rozjímat o tom, zda bude lepší jezdit (nejen) dopoledne z Turnova do Železného Brodu či opačně dvěma vlaky za sebou po čtvrthodině, nebo místo toho raději vést některý dosavadní pár vlaků mezi Železným Brodem a Tanvaldem (třeba ten pozdně večerní o víkendu) ...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 11:17:32    Odkaz na tento příspěvek  

Kolik rychlíků Praha-Tanvald nakonec bude jezdit ? Pouze dva, jak bylo původně avizováno ? Anebo v sezóně či o víkendech víc, jak bylo avizováno později (že prý Liberecký kraj něco přisype) ? Ví to někdo ?
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 12:27:36    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Z F J" = 22.09.2011 - 11:17:32:
Předpokládám, že bude (definitivně) platit to, co avizoval "J.R." ve svém příspěvku ze dne 07.09.2011 = 07:47:09 hodin: likvidovány budou tam zmíněné vlaky na trati Tanvald - Železný Brod, ale souběhy "vzdochovozičů" mezi Turnovem a Železným Brodem v době, kdy se žádná "dělnická" ani "žákovská" doprava nekoná, zůstanou ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5647
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 12:34:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: Pokud bude Tanvaldů stejně jako v orubaném návrhu, nak snad ani nebude mít smysl ty souběhy řešit, protože jich bude dost málo. Dále je dost pravděpodobné, že zrušení těch souběhů by způsobilo problémy s oběhy, což by mohlo paradocně vést k nárůstu nálěžitostí a čet. Je tedy otázkou, zad by vůbec k nějaké významnější úspoře došlo.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Njorloj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 5-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 19:58:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Želpage je návrh zrušených rychlíků MD pro ČD (zdroj iDnes):
http://www.zelpage.cz/attachments/navrh_ruseni_rychliku_2012_zdro j_idnes.pdf
Po kolejích Českého ráje - http://vlak.interregion.cz
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5651
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 20:10:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Njorloj: Staré a již neplatí. Rušení nebude tak drsné.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 230
Registrován: 6-2010

Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 20:15:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Njorloj: Zrušeny by měly být jen linky Jihlava - Pardubice a Rakovník - JIrkov, ale možná bude ještě nějaké minimální omezení u ostatních linek. Rychlíky na Tanvald jezdit budou.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 20:21:10    Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Fiala a další: ano, takhle drsné to nebude. Začnu tím pozitivním: Rumburáky a Krnov-Jeseník pojedou jako teď, bez redukce. Kromě těch dvou tras na odstřel (Jihlava-Pardubice a Lužná-Chomutov, kde ale asi něco zachrání Ústecký kraj) budou redukce Švejků (budou jezdit takto: http://www.jikord.cz/prezentace/plugins/tinymce/jscripts/tiny_mce /plugins/Archiv/php/upload/Jizdni_rady/200%20Zdice%20-%20Protivín.pdf) a Tanvaldů (denně pojedou 2 páry, další 3 páry měly původně zaniknout, ale zasáhl Liberecký kraj a tudíž některé pojedou o víkendu - některé v sobotu, jiné v neděli, jeden pár tuším v sobotu i neděli). Další redukce budou mírné - např. jedny Luhačovice nepojedou o víkendu, některé ranní rychlíky nepojedou v neděli, večerní v sobotu atd.
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 6-2010

Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 20:26:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Neví se, o které konkrétní vlaky na Tanvald půjde? A ten odkaz na Švejky nějak nefunguje ("soubor nenalezen").

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš_fiala.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5652
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 20:48:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Opět jde o starý stav ze srpna, teď už to může být malinko jiné. Stejně jako s Tanvaldy. Já bych si počkal na výsledek. Pokud jsem dobře pochopil Lokoma, taky v sobotu měl jet 1139 a ne 1137, jak zde někdo prezentoval začátkem září.
Tomáš_fiala: Ten odkaz je potřeba zkopírovat celý a smazat jednu mezeru. Ale lze najít na stránkách JIKORDu jako návrh pro trať 200.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 20:49:50    Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Fiala jo jo, odkaz na Švejky blbne. Zkuste http://www.jikord.cz/prezentace/jizdni-rady,75.html, na konci je návrh JŘ 2011/12 pro JČ kraj, klikněte si na trať 200.

Ad Tanvaldy: denně pojedou z Prahy R 1138 a 1144, do Prahy R 1143 a 1149. Dále kopíruji část příspěvku Toto je část příspěvku J.R. ze dne 7.9., 7,:47 hodin:
********************************************
Ale abychom ukončili spekulace:
z Turnova do Tanvaldu a zpět Kraj doobjedná:
- R1140 a R1147 v sobotu, neděli a svátek;
- R1148 v pátek;
- R1137 v sobotu.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 20:51:22    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: s Tanvaldy máte asi pravdu - omlouvám se. Co se týče Švejků, tak ten návrh na webu Jikordu je myslím ten "nejhorší možný", a pochopil jsem že takový i bude. Bude li lepší (byˇˇt třeba jen malinko), samozřejmě tím líp...
Ondra770
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 20:52:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Fiala - Ten odkaz je moc dlouhý a systém ho nebere celý. Když na to klikneš tak adresa ti končí slovem Protiv. Pokud dopíšeš i ten zbytek (ín.pdf), tak se ti rozběhne.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5653
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 20:54:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: To, co je na stránkách E15ky, je dost neurčité, těžko z toho něco soudit. Tím samozřejmě neříkám, že to třeba u 200 nemůže sedět.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 6-2010

Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 20:55:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Díky moc, ten přehled rychlíků se mi hodí. A díky i za ty Švejky.
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 6-2010

Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 20:56:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ondra770: Já jsem tam ten odkaz dal celý a stejně se to načetlo. Každopádně už jsem se na JŘ dostal.
Lokom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1018
Registrován: 9-2003
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 23:13:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad tanvaldy:

podle nejaktualnejsi verze to ma byt takto:
1138 denně
1444 denně
1143 denně
1149 denně
1140 6, 7, svátek
1147 6, 7, svátek
1148 pátek
1139 sobota (přenocování soupravy)

samozřejmě se jedná pouze o úsek Turnov - Tanvald
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5657
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 23. září 2011 - 08:05:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lokom: Takže když sečtu to, co původně chtělo nechtat MD a to, co chtěl doplatit kraj, tak se dostanu na skoro stejný výsledek, co v srpnu. jen místo 1137 je 1139. To je nutné rekreační minimum. Pokud tohle všechno zaplatí MD, tak bych se na místě kraje pokuzsil udělat úupravy tak, aby se v ostatní dny dlao dostat na R1137 a z R1148 alespoň s rozumně krátkým přestupem
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 713
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 23. září 2011 - 09:30:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Železničáři č. 36 je článek věnovaný T 426.001.
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1001
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 23. září 2011 - 16:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
tak bych se na místě kraje pokuzsil udělat úupravy tak, aby se v ostatní dny dlao dostat na R1137 a z R1148 alespoň s rozumně krátkým přestupem
Kraji a Koridu je tohle evidentně ukradené.
Kodan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 473
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 23. září 2011 - 18:31:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Mn 84086

MY YOUTUBE CHANNEL
Deníček železnice v Liberci (sledovačka řady 750)
Lokom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1021
Registrován: 9-2003
Odesláno Pátek, 23. září 2011 - 19:39:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto:

třeba nebude, kdo ví ...