K-report
 

Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 14. 07. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Železniční uzel Brno - přestavba a nové nádraží » Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 14. 07. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 17:13:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: nelíbí se Vám diskuse, že ji chcete zavírat? Nikdo Vás ji nenutí navštěvovat...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2794
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 17:42:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xhost: A jaký konkrétní přínos k diskuzi jste svým příspěvkem 601 přinesl Vy?

Ani Vy nic konkrétního k diskuzi, jež je v podstatě sporem jakýchsi lokálních politiků o něčem, co nemohou ovlivnit, nepřinášíte. A to chcete téma zachovat?
Rudolf__33 má pravdu
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.218.184.135
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 18:14:17    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf__33 má ve svém střízlivém posouzení pravdu. Pokud tady někoho baví malovat nádraží kamkoli jinam, než nechává malovat SŽDC pro stavební povolení, jež bude následovat po územním rozhodnutí, ať si maluje. Město ví, kde nádraží chce, SŽDC taky, nedozná-li ale objem SFDI změn, zůstane u dokumentace. A když se začne současný stav flikovat, aby se nerozpadnul, nebude to žádné skvělé nádraží v centru, ale provizorium na dalších x let. A pokud z Berlína do Vídně, tak přes Erfurt a Norimberk...
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 31. května 2011 - 00:09:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedno je jisté - díky neustálým sporům se prostě promeškala doba, kdy se snad daly prostředky na lepší nádraží (záměrně nepíšu zda na odsun nebo rekonstrukci) získat.
Takže můžeme poděkovat všem zúčastněným (zejména politikům napříč všech stran a různým zbytečným pseudoekoaktivistům), že my, obyčejní cestující budeme i nadále cestovat ze zcela neodpovídajícího a odpuzujícího nádraží. Jak poznamenali mí rodiče, kteří po x letech zase cestují do Brna (i) vlakem - tady to vypadá jako před 30 lety... :-/ A není to jen nádraží, ale i přednádražní prostor, podchody...
Podle mého názoru je už pozdě, tak dlouho jsme se hádali až na nic nebudou peníze...
Ale je to takový náš brněnský folklór - cokoliv významějšího se tu má dít, tak se vyrojí spoustu rádoby odpůrců apod. a vše se prodraží nebo zablokuje bez ohledu na potřebnost... a zrovna bohužel dopravní infrastruktura to odnáší nejvíce, jak železniční, tak silniční. Ale je fakt, že na rozkopané centrum a beton jsme asi největší odborníci nejmíň na Moravě...
www.darebacek.cz - Internetový obchod - hry, papírové modely, hračky a další

www.minimodel.cz - Papírové modely 1:100
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 31. května 2011 - 08:25:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doba, která nikdy nebyla. Pokud náhodou byly peníze, což nebyly, nebylo to připravené.

A současné nádraží má možná omezenou kapacitu, limitující zhlaví, zastaralé zabzař, ale nemusí být TAK hnusné, tím více přednádražní prostor. Akorát to nikoho nezajímá a nikdo to neřeší. S jakýmkoliv nádražím v Brně to ale bude takové.
http://bahnhof.cz
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 754
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 31. května 2011 - 09:48:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf: Netvrdil jsem, že primátor vydává územní rozhodnutí, jeho tupost vidím v tom, že se holedbá, že žo územko bude, i když všichni kolem vidí, že opravdu ne.
Jestli jste si náhodou nevšiml, tak bezbariérový přístup už dnes na nástupiště II-IV je.
Stávající odbavovací budova je taky bezbariérová, nevím, proč by se měla bourat na obvodové zdi. Zvýšení nástupní hrany a s tím i úprava výtahů no budiž.
Zabzař je muzejní, jižní zhlaví potřebuje reko a rozumnější uspořádání bezpochyby taky, ale že by se kvůli tomu muselo natáhnout až do Blaukecu tak to asi taky ne.
Přednádražní prostor potřebuje úpravu jak prase drbání - pár návrhů už existuje, tady by se město mohlo vyřádit - ať na to vypíše soutěž, realizace bude stát balík, ale s ohledem na význam tohoto místa by to byly více než účelně vynaložené prostředky.
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 602
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 08:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: téma lze zachovat, když se Vám nelíbí, nechoďte do něj, pokud existují lidé, které to stále zajímá, tak Váš přístup evokuje buď cenzuru a nebo eliminaci možných nepříjemných věcí, které se Vám nehodí do krámu. Nic víc, nic méně.
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2801
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 22:18:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milý xhoste, nevím odkud jste vytáhl chiméru, "že se mi něco nehodí do krámu". Nemám k Brnu jakýkoli vztah - krom toho, že 2x -3x ročně tam služebně musím. Jsem tedy jakýsi "nezávislý" pozorovatel toho všeho blbnutí. Blbnutí, které skončí tím, že se zjistí, že už nebudou peníze, neboť se prošvihla doba, kdy se dalo na něco čerpat.

Upozornění, že něco ztrácí smysl není cenzurou.

Na koho a proč tady nadáváte, je mi lhostejné, brněnské politiky neznám a jako cizinec jsem je ani nevolil, ani nemám důvod proti nim protestovat. Ale obávám se, že jadrnými nadávkami komukoli s problémem nepohnete ani o píď. Dobrou noc.
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 604
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 22:53:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: tak neurčujte kterou diskusi je záhodno zavřít a kterou ne. A ještě k tomu navádět, že se to dá rozebírat v tratích kolem Brna. Tak sem prostě nechoďte a budete mít klid.
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 01. června 2011 - 23:49:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady pan Rudolf to tak vidí (a pokud nevidí, tak to tak aspoň píše, což je ale v takové diskusi jedno a to samé), že se celá diskuse týká akorát toho stařičkého projektu, u kterého se pomalu začíná ukazovat, že pro nejbližší desetiletí trapně selhal a jeho realizace je nepravděpodobná. Z tohohle pohledu je celkem logické, že diskuse nemá smysl, pokud se v dohledné době nebude nic realizovat. Není to teda pravda, protože mnohá ta řízení ještě běží, a i když nebude hlavní balík peněz na samotnou stavbu, pořád se ještě dá vykazovat tuna levnější činnosti kolem toho (a hlavně publicity), ale ve smyslu „informovat a pobavit o tom jak probíhá ten slavný odsun“ je tahle diskuse fakt k ničemu (když neprobíhá a nebude).

Akorát s ním jaksi nemůžu sdílet to nadšení, že on je hrozně nad věcí, protože já tu musím bydlet (nechci.), a i když se nebude stavět nové nádraží, pořád se dá dělat dost co pro mne (a spoustu dalších lidí tady) je relevantní (nebylo by, kdybych tu byl třikrát do roka, jasně), nulová varianta není kdovíco (byť scénáře „bubu, čtvrtý koridor“ jsou takové dost… no), a různé jiné návrhy jsou asi tak stejně sci-fi jako kdy jindy (což ještě neznamená, že mě nezajímají), dokonce ani osobně nedatuju konec světa na konec rozpočtu EU a OPD (to snad radši mayský kalendář (je to dřív)). Zrovna pomlouvání Onderky mě taky nebaví, akorát se mu nejde tak docela vyhnout (ach, nejsem nad věcí, bože).
http://bahnhof.cz
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2806
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 15:46:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná bych to měl snad ukončit takhle:

Nejsem brńák.Brněnské problémy mě zajímají jen jako osobu, která, řekněme 3x ročně do Brna přijede. Jenomže: kolik lidí, pokud nejsou v Brně zaměstnáni, přijíždí do Brna alespoň třikrát v roce?

Tzv. "turista", pokud ho napadne Brno navštívit, přijede do Brna zpravidla jednou za život. Pokud ho napadne přijet vlakem, pak nádraží je prvým momentem, kde si o městu dělá obrázek. Obrázek z města Brna, začínající současným nádražím je prvý obraz Brna. Co a jak dalšího, co by jej vedlo k návratu, je sporné. Vše, co může v Brně vidět, může vidět i jinde. Argumentace "unikátnosti ve střední Evropě" je k ničemu. Jenom proto, že je něco unikátní v té libovolně určené střední Evropě, ačkoliv totéž může najít kdekoliv jinde, kde se za střední Evropu nepovažují, se do Brna nevrátí a nikoho dalšího tam nepošle.

Možná se budou brńáci cítit poškození, či mně prohlásí za škůdce, ale co je na Brně alespoň evropsky unikátního? Nic.

Důody, proč jsem významnějším návštěvníkem Brna než nějaký turista skutečně je dán tím, že jsem tam nejméně 3x časteji, než ten "turista".

A jenom proto jsem si dovolil něco k Brnu "kejhnout".

Brněnské nádraží nestojí za nic. A zdá se, že pro některé je to trvalá hodnota. Budiž. Ale řekněte mi, co by mě mělo vést k tomu, abych do Brna zajížděl častěji, než mně služební povinnost nutí? Já nevím.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 757
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 17:19:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolfe, kde berete to přesvědčení,že všichni, kdo do Brna přijedou, přicestují vlakem? Kolik procent cestujících tvoří turisté a kolik každodenní dojíždějící? Z pohledu každodenního dojížděče není až tak rozhodující, jak nádraží vypadá (a vzhled skutečně nezávisí na poloze nádraží), ale jaké je k němu spojení, jak rychle se od něho dostane do cíle své cesty, zda musí přestupovat apod.
Evropská unikátnost s tím nemá pranic společného. Pomíjíte-li třeba vilu Tugendhat, zapsanou v seznamu unesco, výstaviště, případně památník písemnictví v Rajhradě (pokud vůbec víte, kde to je), svědčí to o Vašem velmi omezeném rozhledu, stejně jako Vaše fantasmagorická představa, že přesunem získá nádraží na hodnotě a město na věhlasu.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 22:44:13    Odkaz na tento příspěvek  

To není nic nového, že Rudolf_33 se tu projevuje jako omezenec. Vlastně ani ne jako omezenec, spíše jako něčí propagandista (je to patrné ve více vláknech).
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 2-2011
Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 15:41:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel:
Vaše plky o nábožensví a ateismu taky nebyli uplně normální. Snad knim napsat to co ste napsal teď vy...
Trať 257 nemusela být nikdy zrušena.
Jenže co naděláme když někdo musí mít zas*anou cyklostezku ....!!!!
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 16:18:13    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že je zbytečné, abychom tady na sebe plivali. Že je Brno svým způsobem maloměsto, nebudu nikomu vymlouvat. O tom, že brněnští politici v otázce odsunu nedělají dobré kroky a např. p. Onderka se svými výroky vyloženě ztrapňuje, na tom bychom se snad taky shodli. Smůla je, že ale tito politici byli zvoleni samotnými Brňany, takže s tím nic nenaděláme a zatím ani žádná významná politická síla vyslovujicí se pro Nádraží v centru neexistuje (zelení jsou slabí). Město má vlastně všechny výhody na své straně, pokud byla nějaká opozice (
zase zelení), neměli většinu. Tudíž si již x let mohou odsun nádraží v klidu prosazovat. To že proti tomu protestuje nějaké občanské sdružení, je běžné a je to součást demokracie. To, že ale město nedokáže projekt prosadit, získat potřebná povolení a peníze, je jejich problém a ukazuje to jen na jejich neschopnost příp. na to, že projekt opravdu je nerealizovatelný. A že tak Brno nadále zůstane maloměstem, za to můžeme poděkovat opět jenom jim. Tragické je ovšem to, jak současné nádraží vypadá a že dokud nám opravdu "nespadne na hlavu", asi se dál neposuneme
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 759
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 21:41:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zelení jsou pro spoustu lidí nevolitelní kvůli jiným obstrukcím, než nádraží (typicky R43, jihozápadní tangenta, R52). To, že zatím nikdo neuměl uchopit moc, která v Brně leží na ulici, neznamená, že je Brno maloměstem. Pokud by se našel subjekt, který přijde s rozumným programem, myslím že by mohl mít velkou šanci zamíchat celým ráthausem. Pro mne osobně není prioritou nádraží, jako takové. Kdybych měl rozhodovací pravomoc, vypsal bych architektonickou soutěž na úpravu stávajícího přednádražního prostoru, protože ten ji potřebuje, ať už rola bude kdekoli (a v nejbližších 20 letech asi tam, kde je teď. Asi bych něco udělal s autobusákem u Grandu, ten patří městu a rozhodně bych z něho dopravce nevyháněl. A především bych se zaměřil na důslednou revitalizaci bronxu - cílový stav a la Veveří. Ten výchozí totiž není o tolik horší. Na to být dobrou adresou má určitě Francouzská (a už se to zčásti opravdu mění), Spolková, Hvězdová, Stará a časem snad i Bratislaffská a samozřejmě Milady Horákové.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2810
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 21:55:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: Ale už snad opravdu závěrem-

Jestliže ti turisti, nějak pro Brno významní, nepřijedou vlakem, pak jak se do Brna dostanou?

Pěšky? Kuriozita, že?
Autobusem? Ano, pravděpodobné. Stav autobusových nádraží v Brně: směj se paňáco...
Letadlem? To by neuživilo ani hotel střední velikosti.

Samozřejmě vím, kde je Rajhrad. Jisto je, že nikoli v Brně. Karlštejn taky není v Praze, to je zase informace pro Vás.

A vila Tugendhat je zajímavá právě proto, že je v Brně. Nikdo by ji tam nečekal. Kdyby stála třeba v Brightonu, v Dieppe, v Marseille nebo třeba v Albany, byla by to stavba jako mnoho jiných. On ten Mies nestavěl jen v Brně.

A pokud jde o rozvoj Brna, zaměřte se kamkoli. Určitě se najde dost lidí, kteří budou proti. I kdyby nevěděli proč.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 679
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 22:23:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudy turisti jezdí do Prahy, Prahy, dlůho dlóho nic, pak Karlštejn, Český Krumlov, Kutná Hora, Karlovy Vary, pak opět dlůho dlóho nic, pak možná Holomóc, na začátek D2 nakupovat, možná ještě další shopping zóny kolem Brna, ale na Špilas, Vilu a pod přijede málokdo a ještě míň z nich přijede vlakem. Do Brna se jazdí za práců, do škol a tak. Tož a tam je jedno, esli sa 20 roků hádajů, kde to přiblblé nádraží bude. Prosrali to aj s EU, aj ze vším ostatním, protože nejlevnější reko tohoto uzlu je v tunelové variantě VRT, popř kolem objet a většinu uzlových aktivit přebudovat na průjezdný model. Z části Maloměřic udělat i osobákov, na hlaváku jen rychlý nástupní model max 5 minut a 4 perony to i utáhnou. Odjezdy na jih 1-2 peron, na sever 3-4 peron. Nebude se tolik křížit zhlaví, v rámci nutné a řádné reko Tesca (Vaňkovka už ho likviduje řádně udělat v přízemí parking, pár kas, pořádně osvětlit Myší díru a trochu to porychtovat okolo a tu miliardu, co to bude stát, republika, kraj a EU sežene. A až bude VRT, tak se potkávat někde na 199 km, do města jezdit kyvadlově jako ve Frankfurtu a je to. Rozumnější plány sem tu prezentoval před 1-3 rokama. včíl už to je v riti a lepší to nebude. Pozdravuju, zitra jedu pro dort z Cukrárny u 4 Mamlasů na nám. Svobody z Cajzlova gumokolem, byť D1 nerad a řízení už taky ne, ale 4 hodiny času na přesuny nemám. A to sem na Moravě býval 17 roků a do Brna jezdil v 6 letech na modelářské burzy.
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.126.23
Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 22:23:54    Odkaz na tento příspěvek  

2 GF: tady je těch návrhů dost, včetně toho přednádraží, ale opět netuším, kdo to prosadí (v tištěné podobě sedmičky byla i fotka vizualizace toho přednádraží)

http://www.sedmicka.cz/brno-vyskov/clanek?id=254244
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 04. června 2011 - 16:35:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímalo by mě, jestli se dožiju pěší zóny v Nádražní, aspoň tak polovičaté jako dneska na České-Joštově. Hm. Asi nikdy.
http://bahnhof.cz
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 491
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 22:25:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mě by tam neměla být rozhodně pěší zóna, zejména díky hlavní poště a rychlé možnosti vysadit / nabrat lidi k/od vlaku. Ale současný stav je jednoznačně nevyhovující, s tím souhlasím, nemám ten prostor před nádražím + okolí rád. Včetně nevyhovujícího celého nádraží.
www.darebacek.cz - Internetový obchod - hry, papírové modely, hračky a další

www.minimodel.cz - Papírové modely 1:100
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 23:54:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavní poštu bychom mohli klidně ukazovat turistům jako jednu z dalších atrakcí Brna, vypadá to tam úplně jako někde v Bombaji, přitom je to kousíček od centra. Taky boží.
http://bahnhof.cz
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 12:04:34    Odkaz na tento příspěvek  

http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/miroslav-pat rik-odsun-nadrazi-v-brne-a-zajmy-politiku?apc=/cz/publicistika/na zory-a-komentare/miroslav-patrik-odsun-nadrazi-v-brne-a-zajmy-pol itiku&nocache=invalidate&sh_itm=73cfe0b84bcf438c8cdd3aa5cce637aa& sel_ids=1

příspěvek Ekoteroristy:-)
Poklop D400
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.234.119
Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 22:51:48    Odkaz na tento příspěvek  

Nádraží v Brně je zasr- pardon, špinavé, to ano. Ale není to ani tím, že je v centru ani tím, že je v Brně. Když porovnám jakékoliv nádraží, které je stejně dlouho bez rekonstrukce, tak vypadá stejně. Jasně v Havlobrodě mají čistší perony, jenže tam se častěji zametá sníh. Takže pokud chce někdo poukazovat na špinavost nádraží, tak by měl taky říct: Je to věc majitele, jak se o vlastní majetek stará, a to jsou ČD a SŽDC.
Mimochodem, to nádraží, z kterého nikdo nejezdí (Dolní), vypadá taky otřesně. Takže souhlas, ať už bude nové nádraží v Brně kdekoliv, tak bude po čase špinavé taky. A je jedno jestli se přestaví Brno-Horní nádraží s dočasným odklonem osobky přes Brno-Dolní n. nebo se přestaví za provozu (nákladní vlak není Pegas, aby vzlétnul) Brno-Dolní s odklonem nákladní dopravy dočasně přes Brno-Horní.
Co s tím? Vzít lepidlo, piliny, lepidlem napsat na každý peron "My nádražáci si libujeme ve špíně, chro" a zasypat pilinama, pořádně ušlapat? Aby to někdo už konečně pořádně vyčistil?
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2814
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 10:37:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Triba 1: myslím, že nejrozumnější odpověď na Patrikovy bláboly dal v diskuzi pod článkem nějaký Tomas. Bohužel, lidé jako Patrik jsou, buď neoficiálně (podporou "nevládních" organizací) a nebo oficiálně (přímým zaměstnáním) živení Ministrstvem životního prostředí, které se za ministrů Ambrozka a Bursíka stalo státem placenou pobočkou několika "nevládních organizací". Patrik je snadno doložitelnou ukázkou, ale lze najít desítky dalších, kteří "nevládně vládně" na tom úřadu působí (a občanům škodí).

Jinak možná by bylo vhodné přečíst si tento článek, dokonce i diskuzi pod ním:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A110605_205944_p_zahranici_wag&razeni=&strana=3

Ale to už je O.T.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2815
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 11:01:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se omlouvám, správný odkaz je zde:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-kraft-durch-antiatom-dpv- /p_zahranici.asp?c=A110605_205944_p_zahranici_wag
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 968
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 11:37:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejrozumnější odpověď? Vzdyť je úplně mimo realitu - Patrik má zcela marginální vliv na to, že rekonstrukce uzlu (včetně nádraží) se stále odkládá a už vůbec nemá vinu na tom, že stávající nádraží je hnusné.

Když začnu od konce: stávající nádraží skutečně poněkud chátrá, zvlášť v části spravované SŽDC. Budova (majetek ČD spravovaný BNSD) je udržovaná docela dobře. Co je skutečná ostuda města, to je stav přednádraží a městského podchodu. Ten vůbec nijak nesouvisí s odsunem nádraží, protože uzel MHD tam tak jako tak zůstane. Můj soukromý názor je, že město si tam ten chlív pěstuje, aby jím mohlo argumentovat při vyhánění nádraží.

Neustálé odklady rekonstrukce uzlu mají dvě příčiny: jednak není dořešená technicky (projekty se opakovaně předělávají) a druhak není schůdná finančně. K té technické stránce (abych se neopakoval, už to tady proběhlo) jenom tolik, že vedle stále polovičatě řešené nákladní dopravy skrz hl.n. a paskvilně dolepeného SJKD je to nově objev* pražského SUDOPu, že do stávající verze uzlu se nedá zapojit VRT a buď bude potřeba teď předělat projekt, nebo za pár let předělávat a bourat na novém nádraží.

Finance ... nejsou a nebudou. Když si politici a jejich kamarádi dostatečně nakradou, zbude sotva na to, aby se kofinancovaly stavby podpořené Evropskou unií. Jenže EU má v podmínkách, že stavby musí zlepšovat dostupnost regionů a mít podporu veřejnosti. Uzel Brno, včetně nového nádraží, má smůlu ... a bude ji mít tak dlouho, dokud politici ODSČSSD nepochopí, že je nad jeich síly splnění slibů, které (jistě ne zadarmo) dali svým kamarádům mafiánům. Nebo dokud voliči nepochopí, že je tahle squadra vychází zatraceně draho.

Patrik má v tom celém v podstatě roli šaška, který se nebojí nahlas říct, že král (vlastně primátor) má ve věcech bordel a nedodržuje ani vlastní sliby. Politici někoho takového nutně potřebují, aby jednak udrželi zdání demokracie (s občany diskutujeme) a vždy měli k dispozici viníka, na kterého se dají hodit případné problémy ...

* on to zase až takový objev není, odborníci z Koalice NvC na to upozorňují už řadu let

PS. ten odkaz na Neviditelného psa mne dorazil. Kdysi jsem ten web četl, teď už dlouho ne, ale takovou snůšku demagogických nesmyslů na jednom místě už jsem dlouho neviděl ...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 12:45:31    Odkaz na tento příspěvek  

Mno ovšem Patrik je heysel, protože na tu špínu a korupční prosazování novýho poukazuje, čimž narušuje naše budovatelský úsilí. Ty mechanismy jsou přece furt stejný ..
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 760
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 14:09:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: Zatím jsem nikde neviděl oficiální potvrzení, že se ve Štěpaníkově žalobě angažuje Patrik.
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.126.23
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 20:17:26    Odkaz na tento příspěvek  

Snad by tedy bylo nejlépe, aby se koalice NVC a spol. přestali v problému angažovat, pak by se jasně ukázalo, zda je magistrát schopen stavbu realizovat i když proti tomu nebude nikdo protestovat. Akorát se mi nechce čekat dalších 10 let:-(
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 494
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 23:46:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si myslím, že ta odpověď byla myšlena tak nějak obecně, Patrik je spíš takový asi nejznámější "škůdce" a jakýsi symbol pochybných pseudoekologických aktivit. Nebo spíš je o něm nejčastěji slyšet, zřejmě to má u pisálků z novin dobré.
Ať je to jak chce, tak nádraží a přednádražní prostor vypadají jak vypadají. V tom si (místní) politici a aktivisté jsou rovni.
www.darebacek.cz - Internetový obchod - hry, papírové modely, hračky a další

www.minimodel.cz - Papírové modely 1:100
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2175
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. června 2011 - 09:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek:
že vedle stále polovičatě řešené nákladní dopravy skrz hl.n. a paskvilně dolepeného SJKD je to nově objev* pražského SUDOPu, že do stávající verze uzlu se nedá zapojit VRT a buď bude potřeba teď předělat projekt, nebo za pár let předělávat a bourat na novém nádraží.

* on to zase až takový objev není, odborníci z Koalice NvC na to upozorňují už řadu let

Nějaký link na ten SUDOPí objev?
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Neděle, 19. června 2011 - 15:37:53    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_22: vrtá mi hlavou jedna věc- jaký je důvod pro zmenu zastřešení nástupišť při zvýšení hrany nástupišť? Vždyť vzdálenost zastřešení od TK zůstane stejná. To existuje nějaká norma, která určuje vzdálenost zastřešení od hrany nástupiště? Nebo je pes zakopaný někde jine.
Díky
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2840
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 20. června 2011 - 08:07:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22Michal: Pes je zakopán skutečně jinde a jmenuje se patky sloupů, na kterých konstrukce střech drží. Vy byste se podepsal pod to, že jsou v pořádku a že nové nástupiště nebude nutno po pár rocích znovu rozkopat pro jejich opravy? Já ne. A navíc: Jste si jist, že bezbariérové výstupy z podchodů na nástupiště vtěsnáte mezi dosavadní sloupy? Jukněte na fotky např. z rekonstrukce Ústí n.L. hl. a uvidíte, co padlo jako první.

Samozřejmě, lze "opravit" kýblem barvy a štětkou..., to pak bude levnější.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 970
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 20. června 2011 - 09:36:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David jaša: bohužel ne, materiál nelze získat oficiálně, protože ministerstvo tvrdí, že jej ještě nepřevzalo.

Ke změně zastřešení: IMHO nemá smysl pouštět se do nějakých větších akcí, typu zvýšení hran nástupišť, při zachování současné konfigurace nástupišť a kolejiště. Takže buď barvy + štětka, nebo od základu nová nástupiště, na která se pak dá samozřejmě posadit původní historické zastřešení, jako je tomu ve Svinově na opavském nástupišti, nebo zanedlouho bude v Přerově: tam se nástupiště kromě zvýšení ještě posouvají o několik metrů, ale zastřešení "zůstane původní".
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Pondělí, 20. června 2011 - 19:31:02    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33, Racek: aha, díky, to mě nějak nedošlo. K těm bezbarérovým vstupům na nástupiště- to jako výtahy nestačí? Kdyby se udělal třetí (jižní) podchod i s výtahy, nestačilo by to? V Ústí jsem byl až po rekonstrukci, takže bohužel nevím.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 971
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 20. června 2011 - 20:05:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je to spíš tak, že řešit nástupiště (výšku hrany, bezbariérovost, zastřešení) znamená brát to celé ze špatného konce. Hlavní problémy se jmenují kapacita a celková zchátralost. Nedostatečná kapacita se dá částečně řešit přidáním těch dvou hran k Tescu, ale zejména úplným překopáním zhlaví (zejména jižního). Z toho pak plyne, že do konfigurace kolejí i nástupišť se stejně musí sahat a při té příležitosti se musí udělat zgruntu. Ostatně, při současných obloucích jsou mezi hranou a schůdky takové díry, že by tam asi 550 mm hrany stejně nikdo nepovolil.

Z toho mimo jiné plyne, že rekonstrukce stojí před stejnou výzvou, jako starý Jahve, když programoval evoluci: nejenom, že každý mezičlánek musí být lepší nebo aspoň stejně dobrý, jak ten předchozí (protože nikdy nevíme, jak dlouho jeho dočasnost potrvá), ale skok nemůže být příliš radikální (aby na něj byly €) a v průběhu toho evolučního skoku (což by měla být jasná, časově i prostorově ohraničená rekonstrukce něčeho) musí být nádraží v základním rozsahu funkční. Začínat peróny je v takovém případě nesmysl, začít se musí mimo ně, aby byly v 1. etapě funkční.

Jasně, pokud si představím, že za 15 let (ze kterých třeba 3 strávíme výlukami) bude při současných možnostechstátních financí nová jen polovina nádraží, zatímco zbytek bude udržovaný "barvami a štětci", je to poměrně pesimistický výhled. Ale ve srovnání s druhou variantou, že se celých těch 15 let mimo natírání na nic nešáhne, jenom budou celou tu dobu nějací noví Onderkové a Kotzianové slibovat, že v Bruselu mají v pytlích připravené giga peněz a pošlou je do Brna hned, jak jim to temný spilenec Patrik milostivě povolí, je to aspoň nějaký krok k lepšímu.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 768
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 22:02:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Onderka a jeho fámulové staví nové město i v červenci. Nejvíc k popukání jsou články od primátora, který tvrdí, že se v Brně kříží baltsko-jaderský koridor s koridorem Děčín - Břeclav. Takže Ferdinandka z BV do PR je vlastně k ničemu. Paní Zezůlková opět vytáhla strašáka, že neodsun vymaže Brno z železniční mapy. Největší informační hodnotu má článek Ivo Klemeše - ten tvrdí, že se nejprve budou modernizovat úseky Hády - Šimice a Blaukec - Heršpice. To naznačuje, že město pomalu ze své fantasmagorie couvá.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 717
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 09:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jenže právě odsun vymaže Brno z železniční mapy. protože to pobere sotva regionálku, ale VRT už ne a tak holt to bude tak jak Frankfurt letiště. Odhadem někde mezi 192-198 km D1 jako 4-6 kolejná zastávka (což možná bohatě stačí).
Narovnání je samozřejmě jednoduše možné, překáží v nejhorším jen 1 barák a Tesco díky konkurenci Vaňkovky po reko zevnitř určitě bude ochodno reko i venek. A v čem je problém, aby to vypadalo jako v Lipsku, Dresdern, Berlíně, dnes už částečně i v Praze, kdy je to obchodní centrum s parkováním, přirozeným proudem lidí a tu a tam i nějakým tím peronem s kolejema. Už to v přednádraží u tramvají před lety začal budovat bolševník, teď to jen zlehka zmodernizovat či reko a budou všichni spokojeni. No a možná by pak zbyly zdroje i na tunel hlavák - Královo Pole, takže by i Brno mohlo mít metro
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.126.181
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 20:50:11    Odkaz na tento příspěvek  

http://www.europointbrno.cz/download/kpmb/1309507758.pdf

tady je odkaz na zmiňovanou přílohu metropolitanu
Passenger
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.82.142.31
Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 16:56:45    Odkaz na tento příspěvek  

Chci se zeptat zasvěcných, co se tedy vlastně teď stane? Myslím po té, co je jasné, že odsunutá vyrianta ŽUB a dotace z EU nebudou realizovány a stát peníze nemá a myslím, že ani nechce dát (naše rozhádanost státu alibisticky vyhovuje). Jak dlouho je udržitelná situace v současném, totálně zastaraléma a nevyhovujícím ŽUB? Odsun se nepovedl, jaká je další reálná, naprojektovaná, záložní varianta B? Nespadne nám náhodou nádraží (nejen to hlavní), koleje, nástupiště, 150 leté estakády atd. obrazně řečeno na hlavu? A když odmyslíme polohu rekonstruovaného hl.nádraží - nebyla podstatná část financí projektu určena na kolejovou trasu jako takovou? Nedá se přeci předpokládat, že to vydrží věčně...
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 21:00:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žádná záložní varianta projektovaná nebyla, když teda nepočítám studii City Planu na rekonstrukci nádraží ve stávající poloze. Ale ta je v rozporu s územním plánem, protlačovaným radnicí.
Radní Blažek si nechce nechat utéct kšeft za 150 mega, tak bude Ondatru držet pod krkem a koloťuk mu udělá, co mu na očích vidí, jen aby si udržel primátorský řetěz.
Nádraží se v tomto volebním období nepohne ani o centimetr.
Město by ale mohlo vypsat soutěž na úpravu přednádražního prostoru - ten stav je skutečně neudržitelný.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2873
Registrován: 11-2007
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 02:25:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: "Žádná záložní varianta projektovaná nebyla"

Tak, tak. Investorem přestavby železničního uzlu je totiž SŽDC, nikoli město a nebo nějaké nátlakové, politické či jiné skupiny. A požadavek na odsun pochází právě od SŽDC, pro ně je to ryze technická otázka. Proto se uvažuje o příslušných úpravách územního plánu.

Další situaci vidím asi takhle:
1) bude-li územní a navazující stavební rohodnutí ve prospěch odsunu, bude SŽDC
a) buď mít peníze na realizaci svých zájmů a pak bude pokračovat projekt
b) nebo peníze mít nebude, pak projekt na nějakou dobu usne v některém stadiu stavebního řízení.

2) Nebudou-li příslušná rozhodnutí vydána, projekt usne.

Co z toho vyplývá? Jenom odhad, jak dlouho bude současné hlavní udržováno štětkou a kýblem barvy.
Jestliže se SŽDC do úpravy současného kolejiště a nástupišť nechce, nebude se chtít ani v budoucnu. ČD to bude vyhovovat, neboť stávající "lukrativní" nádražní budova je zapsána jako součást jejich základního jmění, podobně jako desítky podobných staveb a vytváří se tak dojem dobře kapitalizované obchodní společnosti. A město "ušetří" na infrastruktuře zamýšleného "Jižního centra". Protože kdo by stavěl v polích, nejsme v době nějakého investičního boomu.

V případě 1b) a 2) pak poklesnou ceny pozemků v okolí zamýšleného nového nádraží. Nemohu vyloučit, že někdo na tom může mít zájem, samozřejmě krytý těmi nejskvělejšími idejemi.

A to je i odpověď pro Passengera. Rád bych se mýlil.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 770
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 09:31:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Požadavek na odsun nepochází od SŽDC, ale od města. Jinak ve všem zbývajícím výjimečně s Rudolfem souhlasím.
Poklop D400
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.234.119
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 17:20:18    Odkaz na tento příspěvek  

Co tak udělat 2-3 kusé koleje mezi Novýma sadama a Malou amerikou (ten cihlový sklad je památkově chráněný, může z něj být místo skladu zázemí, restaurace atd.) a oblouky z hlavního vytáhnout až do prostoru kusých kolejí. Pak tam dostaneme 400m perony sahající až nad podjezd Úzké. Dál je potřeba nový podchod v místě přechodu přes poštovní koleje. Ani se nebude muset bourat Arakainem vyznačený barák. Odstavné koleje směrem k budově magistrátu zrušit - tím si zjedodušíme severní zhlaví. Podchody stavět průchozí (jako v Chocni) aby se nemuselo obcházet nádraží, když náhodou přijdeme z jihu. Beztak 3/4 pravidelných cestujících jezdí na šalinkartu, tak proč je honit jak nadmutou kozu okolo nádraží ke kasám.
PS: do budoucna se pořád dají udělat až tři koleje k Tescu.
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 14:04:04    Odkaz na tento příspěvek  

kdo vlastně nejvíc stojí za koalicí Nádraží v centru? Rád bych se v této věci angažoval, ale napřed bych se o zástupcích sdružení rád něco dozvěděl.
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 14:51:50    Odkaz na tento příspěvek  

http://www.modernibrno.cz/aktualita.htm?aktualita=19518

co dál už nevydrží odklady?
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 771
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 17:26:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Triba 1: Přehled právnických subjektů, které v roce 2009 tvoří OK NvC:

1) Český a Slovenský dopravní klub
2) Děti Země Brno
3) Hnutí DUHA - Přátelé Země ČR
4) NESEHNUTÍ Brno
5) ZO ČSOP Veronica

Společnost to je poměrně podezřelá, zejména subjekty sub 2-4. Co má ČSOP společného se železniční dopravou, opravdu netuším. Nicméně úplné nesmysly snad díky tomu, že je podporuje řada skutečných dopravních odborníků (inženýři Myslivec, Menšík, architekt Oplatek a další) z nich nevypadly.

Jinak za NvC často mluví Jan Toufar, ten je ze všech v té koalici asi nejrozumnější. Občas se dává slyšet Matěj Hollan nebo Patrik, ale vyloženě jejich parketa to není.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 974
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 23:40:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je potřeba odlišovat autory studie (projektu) Nádraží v centru a občanskou koalici Nádraží v centru, byť se tyto dvě skupiny částečně překrývají.

Občanská koalice je fakticky skupina lidí, která cítí potřebu postavit nějakou reálnou alternativu k oficiálnímu projektu přestaby ŽUB, který je nerealizovatelný z finančních důvodů, a kromě toho konzervuje nedostatečnou kapacitu uzlu "na věčné časy" a vyrábí nové obtížně řešitelné problémy v brněnské MHD. Ty organizace, co zmiňuje Goldfinger, jsou za tím hlavně z toho důvodu, aby se na to daly shánět peníze, případně jednat "jménem něčeho" ... a že je většina z nich ekologistických má v zásadě dva důvody: jednak chystaný atentát na veřejnou dopravu je rozhodně i environmentální problém, za druhé jaksi v Brně neexistují žádná sdružení dopravních nebo urbanistických aktivistů, která by se mohla zúčastnit.

Autory projektu jsou Ing. Jiří Dukát, doc.Ing. Otto Plášek, Ph.D., Ing. Václav Čermák, Ing. Jan Toufar, Tomáš Alter, Martin Robeš, Ing. Jiří Kalčík, Ing.arch. Ivan Lejčar, Ing.arch. Petr Lédl. Realizovatelnost ověřili a potvrdili: firma Chládek a Tintěra, Pardubice, a.s., Ing. Jan Hrabáček, Ing. Petr Nachtigall, Ing. Petr Vaněk, Ing. František Menšík a doc. Ing. Vladislav Horák, CSc. Vybrané části projektu jsou k stažení zde. Dalších mnoho kolejových schémat, situací, podélňáků ap., které na webu asi nikde nejsou, můžu pro zájemce nasdílet někam na úschovnu.

IMHO se jedná o projekt, který Goldfinger v příspěvku 769 zmiňuje jako "studii CityPlanu". On sice byl v multkriteriální analýze CityPlanu hodnocen jako varianta B (a vyšel z analýzy jako lepší), ale nebyl vytvořen CityPlanem, ale právě výše zmíněnými pány na základě podnětů občanské koalice.
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 08:17:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Můžu se zeptat, jakou roli v tomto současném projektu (ing. Dukát et al.) hraje poválečný projekt přisunutého nádraží od dr. ing. R. Nedvěda? Jestli vůbec...
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 09:10:44    Odkaz na tento příspěvek  

ještě se zeptám, co byl hlavní důvod zrušení původního územního rozhodnutí: "Na konci roku 2008 však územní rozhodnutí zrušil brněnský krajský soud"
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 975
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 09:33:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samotný "Nedvědův" návrh (tedy jestli myslíme totéž) hraje roli spíše okrajovou - inspirační, není základem nového řešení hlavně z toho důvodu, že se soustředí pouze na kolejiště hlavního nádraží a neřeší podstatný problém zapojení tratí do uzlu ... skoro by se dalo říci, že tento rys má společný s oficiálním projektem přestavby uzlu od SUDOPU. Nicméně jeden ze spoluautorů "Nedvědova" návrhu Ing.arch Josef Myslivec je dodnes aktivní v občanské koalici Nádraží v centru, a několik dalších novému návrhu vyslovilo podporu.

Oficiálním důvodem zrušení územka byla "nepřezkoumatelnost" - žalobci svůj návrh na zrušení ÚR postavili na tom, že zamítnutí jejich odvolání stavebním úřadem bylo protiprávní (převážně ve věci zastínění jejich domů novým tělesem a obtěžování nadlimitním hlukem). Fakticky šlo o to, že odvolání místo stavebního úřadu vyřizoval investor, SÚ to jenom přepsal na svůj hlavičkový papír a rozeslal. Soud shledal, že rozhodnutí SÚ nelze věcně posoudit, protože není dostatečně zdůvodněno, a zrušil ho z tohoto důvodu.
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 09:42:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Díky, myslíme totéž.
Co máte ale na mysli tím zapojením tratí do uzlu? Domníval jsem se, že pokud by bylo realizováno Hbf v přisunuté poloze, na zapojení stávajících tratí se nic nezmění. Myslíte tedy potenciální VRT a diametr?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 976
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 21:59:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapojení tratí do uzlu: ve stávajícím stavu je problém s malou kapacitou jižního zhlaví a komárovské spojky. V návrhu SUDOPu je sice celkově více kolejí, ale kvůli nedořešené nákladní dopravě vzniká podobně problémové místo na severním zhlaví. Návrh Nádraží v centru se tomu vyhýbá mimoúrovňovým řešením jižního zhlaví. Díky možnosti jezdit od Komárova, Heršpic i odstavného s minimem kolizí jak do průběžných, tak i do kusých kolejí se radikálně rozšiřují možnosti současných vjezdů/odjezdů.
application/x-pdfNadrazi v centru - krizeni smeru
ppt2_s11.pdf (127.6 k)

Navíc zachovává oddělený nákladní průtah prostorem dnešního dolního. Na komárovské spojce zkracuje jednokolejný úsek, a v další etapě umožňuje přeložit trať na Blažovice do kratší trasy přes letiště (teoreticky sice nevylučuje ani zdvojkolejnění spojky, ale konzervování delší trasy by byl evidentně krok zpět).

Potenciální VRT je další kapitola: o zapojování do dnešního stavu asi nemá smysl mluvit (but never say never ..). V odsunuté poloze podle návrhu brněnského SUDOPu má budoucí hlavní směr Praha - Ostrava problémy už v Heršpicích - zapojení do sudé strany hl.n., odkud se jede na Ostravu, vyžaduje křížení směru Střelice - hl.n. v prostoru "státní silnice" a překopání nedávno dokončených kolejí v Heršpicích za myčkou, za peróny následuje ono problémové severní zhlaví a pak úsek společný s náklady a regionálkou až do Slatiny. Tomu se Nádraží v centru elegantně vyhýbá středním zapojením VRT, tedy tunelem, který z kusých nástupišť pod Novými sady udělá průjezdná (a překvapivě nemá proti jižnímu zapojení o mnoho větší délku tunelů, jižní trasa totiž bude muset podtunelovat budoucí křižovatky D1/R43 a D1/R52 u Troubska a Ostopovic) a na druhé straně možností trasovat VRT samostatně prakticky hned za zhlavím hl.n.
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Čtvrtek, 14. července 2011 - 09:20:22    Odkaz na tento příspěvek  

co se týče těch organizací v NvC, je problém, že jejich činnost v této věci jde správným směrem, ale pro většinu obyvatel a samozřejmě úředníků, jsou to prostě ekoteroristé, stejně jako Strana zelených (ta nevím, proč se v NvC neangažuje). Jména odborníků nejsou na první pohled vidět. Momentálně se opravdu můžeme přít jen o to, co je méně pravděpodobné: vyhraje volby Strana zelených nebo se v ODS či ČSSD objeví někdo, kdo bude prosazovat NvC
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Čtvrtek, 14. července 2011 - 09:33:14    Odkaz na tento příspěvek  

co se týče plánu NvC, jediná věc, se kterou nejsem příliš spokojen, jsou ty kusé koleje pro regionální dopravu. Jestli tomu dobře rozumím, u odsunutého nádraží je zapojení Přerova ze severu a tedy je možná regionální linka z 240 směrem na Vyškov (po zdvojkolejení). Ale uznávám, že v době řídících vozů, by asi nebyl takový problém takovou linku provozovat i na kusých kolejích.

Moc mi do toho nezapadá ani zapojení VRT, do stejného nástupiště jako regionálka z 240 a 300? Tj. celkem pořád ty stejné 4 koleje. Nebo je tam ještě nějaký detail, co mi uniká?

Ve směru na Prahu ty tunely končí kde? Rozumím dobře, že na Ostravu se nepočítá s VRT, ale rekonstruovanou 300 na asi 200 km/h?

Omlouvám se za své amatérské dotazy, ale tak každý má nějaký koníček:-)
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Čtvrtek, 14. července 2011 - 09:47:20    Odkaz na tento příspěvek  

Celkově se domnívám, že pořád chybí nějaký velký hráč, který by výhody NvC pochopil a mohl by pomoci jej prosadit. Už se tu nekolikrát objevily návrhy na propojení s Tescem a myslím, že to je správná cesta. Tescu určitě musí ležet v žaludku úspěch vedlejší Vaňkovky, pokud by ale vznikl moderní polyfunkční celek dejme tomu s přízemním parkovištěm, nádražím vč. kolejí v prvním patře a dalšími patry obchodního rázu, musel by to být jednoznačný úspěch. Část by financovali sami. Nádraží je z obou stran ideálně ohraničeno dopravní obsluhou. A možná by se vešly navíc i další 2 koleje.

Teď jde o to, kdo tam zajde a přesvědčí je. Už jsem mluvil s hlídačem parkoviště p. Bendou. Osobně proti tomu nic nemá. Jen si netroufá o celé věci sám rozhodnout:-)
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 978
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. července 2011 - 10:34:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Strana zelených není v NvC z logického důvodu: NvC chce být nezávislá na politických stranách, pokud má mít aspoň minimální šanci něco prosadit. Že by zelení vyhráli volby není moc pravděpodobné, to spíš nastane ta druhá varianta ... a nejspíš způsobem, který naznačujete ob jeden příspěvek dál: najde se hráč, který bude mít zájem na nádraží v centru, a velké strany tak budou mít možnost ho podpořit i z jiných, než čistě idealistických pohnutek (eufemisticky řečeno). Teprve pak je šance, že převáží i jeho objektivní výhody, jako je například ta realizovatelnost po menších etapách, které se dají financovat z omezených státních i městských zdrojů.

U odsunutého nádraží stejně nejde provozovat linku Střelice - Blažovice, protože střelická má být zapojena do lichých kolejí (= k budově) a na Přerov se má jezdit ze sudých (= od zadních nástupišť). Prostředkem nádraží má jezdit docela dost vlaků (vč. nákladů), takže zavést si linku křížem je pitomost. Od "státní silnice" do sudé skupiny má vést jenom jedna kolej (oficiálně pro náklady, ale těch od Střelic moc nejezdí). Pražský SUDOP navrhuje předělat projekt odsunu (stejně je teď na nějakou dobu u ledu) tak, že by od Střelic vedly dvě plnohodnotné dvojkolejky (mezi St. Lískovcem a Bohunicemi mimoúrovňově prospojkované) a na jižním zhlaví Heršpic by se jedna z nich ("střelická") mimoúrovňově zapojila mezi koleje od Břeclavi, druhá ("VRT") by šla vrchem a za odstavným nádražím. V osobním nádraží by tak všechny koleje byly bezkolizně průjezdné (Střelice/VRT - Blansko, Střelice/VRT - Blažovice a Vranovice - Tišnov) s přiměřenou možností potřebné vlaky předjíždět, obracet etc. Město se takové změně zatím brání, že by projekt zdržela (což je naprosto absurdní), každopádně by takovou změnou padl jeden z hlavních argumentů proti odsunu - provozní nepoužitelnost v novém uspořádání. Další by samozřejmě zůstaly - problémy v MHD, nedělitelnost na etapy ...
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Čtvrtek, 14. července 2011 - 12:05:31    Odkaz na tento příspěvek  

Moc děkuji za info. Můžete prosím ještě přiblížit to zapojení VRT do kusých kolejí?

A s tím Tescem se nikdo nepokoušel jednat? Myslím NvC nebo Strana zelených (nevím, kam patříte vy:-). Jasně, projekt NvC by se musel předělat...
opravník o. o. omylů
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.218.184.135
Odesláno Čtvrtek, 14. července 2011 - 14:27:00    Odkaz na tento příspěvek  

Triba - SZ má v Brně 3 zatupitele z 55, mimochodem bývalý ředitel Hnutí Duha byl čtyři roky náměstkem pro rozvoj za SZ, to k nezávislosti na politických stranách... Jediná strana, která před posledními volbami otočila, je ústy paní Sýkorové v OVM strana komunistická.

Neznám toho hráče - město (i prostřednictvím územního plánu) to není, kraj (zásady územního rozvoje)to není, SŽDC taky ne. Ministerstvo dopravy je oficiálním partnerem "oficiálního" projektu, prostě žádný jiný projekt není, jak tady bylo řečeno dříve. Proto není nikdo relevantní, kdo by jednal s kýmkoli (třeba Tescem) o tom, kudy by bylo hezké vést koleje.

Ale Váš nadhled (hlídač pan Benda) se mi líbí :-)