K-report
 

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 09. 06. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 09. 06. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3151
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 22:12:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nojo, kde sou ty časy, když byly na každých dveřích tři kličky a každej to znal už z předválky od okresního hejtmana ..

V dobách, kdy se z Letohradu do Jeseníku již nědalo dostat přímo ale pouze s přestupem v Hanušovicích jsme vyrazili s přáteli do hor, na chatu v Lipová-Lázně zastávka. (součástí dovolenkových atrakcí a zábav byla pro mé gumokolní přátele i samotná cesta, s návštěvou nádražky v Hanuškách a jízdou v atraktivním vozidle 831). Zmíněné muzeální vozidlo je jak známo vybaveno ve dveřím jakýmsi kličkovým hlavolamem. Cestu jsme travili v družné zábavě s přílem Holbou, cesta utíkala.
Najednou - ježismarjá - Lipová Lázně zastávka!! Rychle sbalit bágly, všichni ke dveřím - chytnu za kliku -zalomcuju - nic. Opřu se větší silou - dveře skoro vyvrácené i s futry - vlak už se skoro rozjíždí - když tu někdo zařve - klika - kde?! - odjištuji - a celá banda se na poslední chvíli hrne ven. Zvítězili jsme.

P.S. Já potverzují, že dveří systémy u ĆD jsou TRAGEDIE!!!. Vezměme to popořádku:

Dva systémy tlačítek: dálkové dvoutlačítkové (Bmz) a lokálkové jednotlačítkové (054). Dvoutlačítko v pohodě, jednotlačítko tragedie.

Potom poloautomatiky: Bdmtee, Bmee. Zažil jsem nebožáka, který se snažil dostat do Bmee (či Bdmsee) tak, že úporně mačkal tlačítko "Stav vody ve vodojemu"

Lámací dveře - něco ruční, něco automatika - bordel.

Můj názor: uživatelsky nějpříjemnější, nejblbuvzdornější a nejspolehlivější dveře jsou ty ve vozech 810/010.

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2252
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 22:15:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k tomu zavírání (pro ajťáky i pro lidi myslící v soustavě nedvojkové):
Když se nechcete zvenku při zavírání zašpinit, (ono to zas tak nešpiní) to je takový problém čapnout dveře za vnitřní madlo, vyvinout silnější švih, který dveře dokáže spolehlivě zavřít a rychle ruku zpátky připažit? Taky to tak často dělám. Žádná věda v tom není, od toho máme my lidi klouby.

Mikrospínače na zavírání rukou by se občas hodily, i 810 je má a většinou funkční. Sice jen odfouknou vzduch, ale to by dneska nebyl problém napojit na ŘJ dveří a vydat tím pokyn k zavírání. I bez tlačítka.
Rebel Yell
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2253
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 22:21:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.S. Úplně nejhorší mi přijdou ale tlačítka v Elefantech. Dveře do oddílů mají piditlačítečka sotva viditelná, člověk se musí treovat jako do terče. To samé otevírání hlavních dveří zevnitř.

Zvyklý z MHD mi tam chybí jejich předvolba. Je třeba stisknout až se prosvítí zeleně. To je hodně nepraktické. Možná v tom ale nějaký důvod bude, třeba aby to někdo nemačkal programově ještě za jízdy, ale mohli je udělat větší, lehce dostupnější a uživatelsky příjemnější. (bez toho aby tlačítko bylo chráněno olemováním). To už stará dobrá "té šestka" byla lepší - větší průměr tlačítka.
Rebel Yell
Knapidovi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.185.104.26
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 22:35:23    Odkaz na tento příspěvek  

Ml636, tak můžeš radit i činit, dokud jsi mladý a mrštný. Později si tam ty pastelky akorát přirazíš, při tom zabouchávání dveří.
To je radši nezavřu a udělá to personál k tomu určený a vybavený. Když si tam přibouchnu ruku, tak mi místo odškodnění řeknou, že jsem to neměl dělat.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2256
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 23:00:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jojo, dokud je člověk mladý a mrštný, může ledacos. Protože jsem ve věku přesně mezi kameny mrštnosti a balvanismem, uvědomuji si to a čím dál víc si toho vážím, dokud to ještě jde.

S tím odškodňováním by to nedopadlo jinak, to je pravda...
Rebel Yell
Arctia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 6-2010

Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 00:58:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chlapi, jak to delate? Uz se mi podarilo zmazat se i o kocarek pri pomahani nastoupit, ale o dvere pri zavirani jeste nikdy ani v desti... :-)
Utúlien aurë...
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 09:26:04    Odkaz na tento příspěvek  

ML636> Taky to tak často dělám. Žádná věda v tom není
Zopakuji příběh, co jsem tu psal už asi 5x.
To byl jeden, co to taky dělal na Krakenovi, dokud ho Kraken nechytil zubama, teda dveřmama, za kalhoty. Dveře se zavřely, kontrolka zhasla, fíra za to vzal a rozjížděl se. NAŠTĚSTÍ vzadu byl mladej fíra, co místo spánku něco studoval a když slyšel venku řev, tak místo zanadávání "co řvete, krávy?" vyhlédl z okýnka - a následně strhnul nouzovou brzdu. Máme na videu (kteréžto jsme čistě náhodou vepředu točili), že se jelo 37 km/h.
Myslím, že ten mladík je už z podobnejch blbostí vyléčenej, a vřele doporučuji Vám se poučit z chyb cizích...
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2258
Registrován: 11-2006
Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 15:13:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...Může se stát u všech řad, kromě starého Béčka. Viz. nedávno zveřejněná MU o opilci vláčeném za 842, kde byl chycený za nohu, ne za kalhoty. Kontrolka taky zhasla.
Rebel Yell
Python
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 4-2011
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 10:59:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych se zeptat, k čemu vlastně přesně slouží to "žluté" potrubí na vlacích? Vím, že by mělo sloužit k dodávání vzduchu do různých zařízení (na mašině třeba houkačka, tlakování písečníků, u vagónů na otevírání dveří, pokud vozy mají vzduchovou pružinu, tak na tlakování té vzduchové pružiny). Používá se vzduch ze žlutého potrubí ještě někde jinde, než jsem napsal? Taky mám pocit, že jsem někde četl, že tímto potrubím jsou nějak propojené vzduchojemy, je to pravda?
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 8-2010
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 12:10:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Python:

Napájecí potrubí (doporučená barva kohoutů žlutá nebo bílá) slouží (obecně) k zásobování vozů stlačeným vzduchem čili mimo jiné i pro správnou funkci dveří jak zmiňujete.

Další využití napájecího potrubí na osobním voze může být např. ve spojení s brzdou - pokud je brzda na voze provedena jako tzv. dvoupotrubní tak se z něho odebírá vzduch pro napájení pomocného vzduchojemu a brzda je pak teoreticky "nevyčerpatelná" (= tak to mají tuším slovenská reka Apeer, Bpeer apod.), stejně tak pokud je doplněna ep-ventily, tak se při odbrzďování propojí napájecí potrubí s brzdovým potrubím, které se takto rychleji doplňuje stlačeným vzduchem na provozní tlak 5,0 bar.

Na nákladních vozech mě napadá zase jen ta brzda (= pokud by byla dvoupotrubní nebo elektropneumatická) a pak u vozů např. řady Faccs nebo Uacns (?) se ten vzduch využívá při ovládání výsypných klapek a vyprazďňování přepravovaného substrátu.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2263
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 14:25:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Které vozy ČD mají tuto dvoupotrubní brzdu? Slouží "žluté" potrubí i k napájení vzduchových válců, které přitlačují elmag. bačkory ke kolejím při rychlobrzdě?
Rebel Yell
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4654
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 15:51:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ML636: Mám za to, že ano.
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3356
Registrován: 3-2004

Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 17:49:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Python: K spotřebě vzduchu u os vozů - třeba ještě vaku hajzlík.

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...
Mahel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 821
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 18:40:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Python: "Zlutým" potrubím jsou propojené hlavní vzduchojemy hnacích vozidel, je-li jich ve vlaku víc. Obecně může sloužit k napájení jakéhokoliv zařízení na stlačený vzduch vyjma samotné tlakové brzdy. Odběr vzduchu z brzdového ("červeného") potrubí by totiž mohl způsobit kolísání tlaku a tím ovlivnit činnost rozvaděčů brzdy a ohrozit bezpečnost provozu.

ML636: možná jste se nevhodně vyjádřil, k vlastnímu přitlačování "bačkor" ke kolejnicím slouží magnetické pole...
7477010
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 379
Registrován: 1-2011

Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 19:19:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad ,,Dvoupotrubní brzda". Ryze předpisově nic takového neexistuje,na všechno,co od samočinné tlakové brzdy požadují vyhlášky UIC (myslím č.540,ale jist si nejsem) musí stačit jediné potrubí. Vše ostatní je nadstavba-příkladem budiž zmiňovaná elektropneumatická brzda,kde napájecí,,žluté" potrubí slouží k plnění hlavního,,červeného" potrubí na každém,takto vybaveném voze,což značně urychluje účinkování brzdy. Pochopitelně na základě povelů,které vysílá strojvedoucí nástavbou svého brzdiče elektrickým vedením. Elektromagnetická kolejnicová brzda (zkráceně Mg brzda),používaná na vozech pro vysoké rychlosti,má brzové trámce(bačkory) držené tahem pružin dost vysoko nad hlavou kolejnice,aby při propružení nedřely o kolejnici. Vzduch ze žlutého potrubí,zavedený do zvláštního válce,tah těchto pružin přemáhá,trámce se přiblíží,či spíše dotknou,hlavy kolejnice a elektromagnety v nich je přitahují k hlavě,tím vzniká tření a brzda brzdí. U vozidel,které mají prvotní vypružení s malým zdvihem-typicky 642 DB známé Desiro,jsou trámce zavěšeny na pružinách nízko nad hlavou kolejnice,takže tam toto zařízení odpadá.
Ferii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 4-2005

Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 19:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kolegove oba dva se mylite.Diky dispozicim vozu nemuze byt magneticke pole tak silne aby samo od sebe prekonalo tech cca 0,2-0,3m od temena kolejnice,ono by to teoreticky slo/vsechno jde/,avsak bylo by zapotrebi noveho el.vedeni atd.Ten system co popisuje 747 je snad?pouzit u novejsich tramvaji,nevim jiste,pripadne me opravte,samotnyho me to zajima i kdyz je to defakto burt.Hlavni je potreba rozlisovat dva druhy mg brzd,ktere se od sebe drobne lisi.Prvni Mg,sila se vyvozuje magn.polem vyvolanym pruchodem proudu z baterie vozu.V klid poloze je tramec drzen nad TK silou pruzin,teprve v pripade brzdeni je zapotrebi ho stlac.vzduchem z Nap.Potr.pritlacit ke koleji.Dale pak druha Mgp se od te prvni lisi tim,ze tramec je vybaven pernamentnimi magnety,ktere se opet drzi nad TK pomoci pruzin.Pri brzdeni se pruziny zase premahaji vzduchem z NP.Diky magnetum pernamentnim se odbrzdeni dosahne pouze jejich premozenim pomoci stlaceneho vzduchu o5 z NP jinymi brzd.valci v nich konstrukcne umistenych a po dostatecnem oddaleni od TK se o koncove pritazeni tramcu postaraji pruziny.

(Příspěvek byl editován uživatelem ferii.)
Brilantně distingvovaná, z inertních sfér termicky vystresovaná, kauzálně symetrická, bázicky kubistická,senzitivně hyperaktivovaná. Áno,ano to je řada 749,751 ...
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 8-2010
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 19:51:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad 7477010:

....Dvoupotrubní brzda". Ryze předpisově nic takového neexistuje...

Předpisově pochopitelně nikoliv, ale pojmy "jednopotrubní" a "dvoupotrubní brzda" používá přímo výrobce tj. DAKO-CZ, a.s. ve svém komerčním manuálu s názvem "samočinná tlaková brzda DAKO CV1nD" a je to v textu naprosto srozumitelné....
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 8-2010
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 20:01:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím konkrétně ZDE:


Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 8-2010
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 20:29:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Ferii:

Když už jste to tak pěkně "nakousl" tak přidávám trojici obrázků trámce Mg-brzdy. První dva snímky jsou (téměř) brzdicí poloha, třetí pak představuje základní (zdviženou) polohu trámce.

PS: Podvozek SF 300-2S/Mg na voze Bmpeer ZSSK.



Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4655
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 22:19:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

747701: Ryze předpisově nic takového neexistuje
To nevadí, podstatné je, že to funguje.
Je přitom vhodné připomenout, že přínosem dvoupotrubní brzdy bez ep-brzdy je citelně rychlejší odrzďování, zejména v závěrečné fázi, protože průběžně doplňované pomocné vzduchojemy nechlastají vzduch z potrubí a to je tak možné rychleji doplnit na 5 barů.
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 8-2010
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 22:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hajnej:

Já jsem se jednou cca před 5 lety ptal přímo člověka z DAKA co "kombinovaně" obhajoval jakousi svoji bakalářku jak se jim to osvědčilo v praxi to "průběžné doplňování" pomocného vzduchojemu z napájecího potrubí no a on se k mému údivu kroutil jak čert v krabičce...

...překvapilo mě to, tak jsem se zeptal znovu... důrazněji...

...a odpověď byla, že to doplňování přes ventil je "relativně pomalé" a není to až tak moc to, co jsme od toho čekali, ale šahat na to už rozhodně nebudeme bo všechny ty certifikace rozvaděče aspol. okolo už znovu NE...

Zdravím...
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2264
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 23:20:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládám nutnost zapojení UIC kabelu, aby zařízení poznalo, že strojvedoucí dal ovladačem pokyn k odbrzdění...
Nebo to funguje jako potrubní urychlovače a (naopak) doplňuje to automaticky, když začne vzrůstat tlak v hlavním potrubí o určité hodnoty?
Sázím na to druhé.

A nakonec, jak má poznat strojvedoucí, jestli zrovna má na soupravě za sebou některé tyto vozy...? Předpokládám, že to docela dost změní technologii odbrzďování, není radno ovládat brzdu jen po hmatu bez pohledu na ukazatel tlaku HP a to samé pro používání švihu k doplnění potrubí. ??? Aby se potom před zastavením do toho nehráblo v dobré víře přistání do peřiny a ono to neodbrzdilo naráz a nepřejelo další metry navíc, než to fírovi dojde a začne zase brzdit (a to už může trvat dýl, než vlak zareaguje).
Rebel Yell
ex fíra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.29.9.122
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 23:37:30    Odkaz na tento příspěvek  

No nevím,ale jako ex fíra si myslím, že el.mag. brzda žádný stlač.vzduch nepotřebuje.
A kdy začne reagovat, myslím r= ?km/h. Fíra má jen brzděnku a tam napsané,
co tam má být.
vjkm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.118.230
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 23:53:43    Odkaz na tento příspěvek  

Žluté potrubí taky slouží k napájení/ovládání brzdy v řídícím voze.
Ferii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 08. června 2011 - 09:23:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paul red-paradni dokumentace,koukam vzdy pripraven/clipart{ok}. Fira je samosebou z brzdenky informovan o poctech vozu v danych brzdicich rezimech a dle nich brzdi.
ex firo doporucuju se nekdy mrknout na uzb vozu s mg,nebo alespon na panel testovaciho tlacidla s manometrem a hned budes v obraze. V ridicim voze?Ridicak je vybaven vlastnim brzdicem?Jakapa je to rada?Nebylo by to trochu zbytecne proti srsti,chodit zaverovat pripadne zavirat kohouty pod BSE a mezi zaklopkama NP-HP u ridicaku,loko,motoru pri obratech?
Brilantně distingvovaná, z inertních sfér termicky vystresovaná, kauzálně symetrická, bázicky kubistická,senzitivně hyperaktivovaná. Áno,ano to je řada 749,751 ...
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 3-2006

Odesláno Středa, 08. června 2011 - 09:40:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ridicak je vybaven vlastnim brzdicem?Jakapa je to rada?

Všechny kromě 914.

Spousta řidičáků má třeba brzdič Knorr D2
Také máme řidící vozy s brzdičem DAKO BS2, např. chcíplý přední díl 460

(Příspěvek byl editován uživatelem mikulda.)
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
ex fíra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.29.9.122
Odesláno Středa, 08. června 2011 - 13:06:40    Odkaz na tento příspěvek  

Ferii: na os. vozbě jsem jel snad 5x, to ještě nebyly koridory a od 1998 nejezdím.
host6258
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.185.104.26
Odesláno Středa, 08. června 2011 - 13:29:39    Odkaz na tento příspěvek  

Paul_red_adair:"...stejně tak pokud je doplněna ep-ventily, tak se při odbrzďování propojí napájecí potrubí s brzdovým potrubím, které se takto rychleji doplňuje stlačeným vzduchem na provozní tlak 5,0 bar."

Tak to je přesně to, co se nesmí propojit a to ani při jištění zpětnými záklopkami. Při zaseknutí ventilku by to znamenalo ohrožení hrubé bezpečnosti. Proč jsou asi na vozidlech kohouty pro přepínání zdroje a nejsou tam záklopky s výběrem "větší z" ?!

7477010:.."Vše ostatní je nadstavba-příkladem budiž zmiňovaná elektropneumatická brzda,kde napájecí,,žluté" potrubí slouží k plnění hlavního,,červeného" potrubí na každém,takto vybaveném voze,což značně urychluje účinkování brzdy."
Žlutým potrubím se může plnit zásobní jímka, ale nepouštět do červeného!!!
Python
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 4-2011
Odesláno Středa, 08. června 2011 - 21:02:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky všem za odpovědi+ přínosnou diskusi. Jak je to tedy s tou "dvoupotrubní" brzdou, mají ji nějaké vagony českých drah?
7477010
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 391
Registrován: 1-2011

Odesláno Středa, 08. června 2011 - 22:11:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host6258:Elektropneumatická brzda samočinného typu opravdu používá k plnění hlavního potrubí vzduch z potrubí napájecího. Tohoto se vyžívá pouze pro odbrzďování,proto mohou být odbrzďovací doby proti klasické brzdě až extrémně kátké-v G jen max.12 sekund. Při brzdění se vzduch z hlavního potrubí vypouští jednak brzdičem na stanovišti strojvedoucího,tak i elektricky ovládanými ventily na každém voze. Protože elektrický impulz se šíří téměř rychlostí světla,je účinkování brzdy oproti klasickému pneumatickému systému,kde je i rychlost zvuku nedosažitelná,velice rychlé a hlavně na celé soupravě okamžité. Pochopitelně existují různé konstrukce,zásadou je to,že tento ventil je inverzní. Při odbrzďování-ať úplném nebo částečném-se děje zúčastňuje i napájecí(žluté)potrubí,když se opět ventilem plní hlavní potrubí na každém voze. Základní finta je v rozdílu rychlostí elektrického impulzu a tlakové změny,které je řádově odlišná. Bezpečnost je zajištěna tím,že brzdič,který vlastně určuje velikost tlaku v hlaním potrubí,zároveň ovládá i ventily na vozech,a kdyby některý z nich selhal a naplnil ono potrubí na vyšší než nastavený tlak,uteče tento vzduch brzdičem pryč. Protože každý vůz má svůj ventil,mohou být jejich průtočné průřezy oproti brzdiči malé,takže nebezpečí,že otevřený ventil ovlivní brzdicí účinek vlaku je velmi nízké.
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 8-2010
Odesláno Středa, 08. června 2011 - 22:29:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Python:

Jak je to tedy s tou "dvoupotrubní" brzdou, mají ji nějaké vagony českých drah?

No, nemám to sice potvrzené, nicméně mohly by ji mít všechny vozy vystrojené brzdovým rozváděčem DAKO CV1nD tj. de facto úplně všechny rekonstrukce ING-LEASE (Bee, Apee apod.) a pak taky bistro ARmpee - on totiž jiný typ rozváděče z produkce DAKO už k současnému datu v případě rekonstrukcí ani novostaveb není UIC-komisí schválen.
host6258
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.185.104.26
Odesláno Středa, 08. června 2011 - 23:21:36    Odkaz na tento příspěvek  

7477010, už se to tu začíná trochu zamotávat. Snažíte se míchat dohromady EP brzdu ovládanou elektrickým signálem do brzdy pneumatické dvouputrubní a to není totéž. Spojujete tak dohromady něco jako Pendolino a MTZ337 na vozech metra.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4659
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 00:47:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.R.A.: Nevím, co všechno kdo od "zadního" plnění očekával, ale je jasné, že to sice ep-brzdu nenahradí, ale je to rozhodně lepší než nic.

exF: jako ex fíra si myslím, že el.mag. brzda žádný stlač.vzduch nepotřebuje
Myslíte špatně. Potřebuje ho pro přemožení zvedacích pružin a přetlačení trámců dolů ke kolejnici. Je to prakticky totéž jako přemožení stahovací pružiny sběrače.

host6258: Žlutým potrubím se může plnit zásobní jímka, ale nepouštět do červeného!!!
Možná si nejdřív někde něco o ep-brzdě přečtěte a teprv potom nějak sázejte vykřičníky. Je přitom ovšem potřebné rozlišovat ep-brzdu evropskou, o které mluví PRA a 747, která skutečně vytváří paralelní cesty pro odfukování/doplňování hlavního potrubí, čímž zrychluje odezvu jinak obvyklého rozváděče, a ep-brzdu ruskou, která je elektricky ovládaná přímočinná brzda používající rozváděč jen jako zálohu.

už se to tu začíná trochu zamotávat
Zdá se, že korunu tomu dáváte Vy (viz výše)...
Vizovjan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.112.160.146
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 02:05:15    Odkaz na tento příspěvek  

Přeji dobrý den,

mám 2 dotazy ohledně umísťování typů světelných návěstidel:

1) Podle jakých kritérií se rozhoduje, zda na příslušném místě bude umístěno stožárové nebo trpasličí návěstidlo?
2) Jaké jsou výhody/nevýhody trpasličího návěstidla?

Za Vaše odpovědi děkuji.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2451
Registrován: 9-2002

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 02:20:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viditelnost, rychlost (a zabrzdna vzdalenost.) Trpasliky se davaji tam, kde se to povazuje za vyhodne. Nevyhody trapsliku jsou jen ve vetsi zranitelnosti, at uz zlatou mladezi, nebo vlhkosti, to ale postihuje i stozary - casto vlhnou svorkovnice v dolni casti stozaru. Jinak trpasliky nelze osadit jako autoblok, predvest vjezdu ani vjezd (aspon jsem to nikde nevidel) a tam, kde je nutnost navestit do krivyho vic jak 40 km/h. Pokud to neni vsechno, tak doufam, ze me nekdo doplni. Jinak osadit trpaslika prijde na mensi prachy, uz jen proto, ze neni potreba hydraulicka ruka na jeho instalaci.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4660
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 06:38:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trpaslík se díky své malé výšce vejde pod širokou část průjezdného průřezu, takže je možné jej přistrčit blíže námezníku, čímž se zvětšuje užitečná délka koleje. Navíc nemusím řešit, jestli nedojde nahoře ke kolizi s trakčním vedením (míněn nějaký šikmý výběh na kotvu/napínák, s pojížděnou trolejí samozřejmě ne)
Oproti 100žárovému návěstidlu má výrazně menší betonový základ, takže stačí i menší výkop.
Python
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 08:22:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ok. Třeba u vozu Bp, šlo by říci, že tam to napájecí potrubí je k ničemu? Když Bp nemá tuto dvoupotrubní brzdu, ani vzduchem ovládané dveře, ani vakuový záchod atd.
7477010
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 396
Registrován: 1-2011

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 08:47:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Souhlas. Jen úplně maličké upřesnění-nejsem si zcela jist,zda u klasické samočinné EP brzdy je ventil pro odvětrání hlavního potrubí inverzní nebo ne. Opravdu si nemohu vzpomenout,věděl by to někdo?

Pro pana ex fíra: U vozů,o nich se zde bavíme,je pro činnost MG brzdy stlačený vzduch z napájecího potrubí nezbytný,přesně tak jak píše pan Hajnej. To,co máte na mysli,platí pro MG brzdu tramvajového typu,kterou používají motorové jednotky Siemens,jako Desiro a RegioSprinter.
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 8-2010
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 08:48:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad host6258:

Protože jednou vidět je lepší než 10x slyšet tak sem dám 3 obrázky (scan od výrobce) k tématu elektropneumatické brzdy - konkrétně provedení, který mají všechny rekonstrukce ING-LEASE + ARmpee a vlastně dál všechno co bude rekonstruováno jako např. řada Bmee - myslím, že komentáře víc netřeba.

Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1880
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 08:52:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak trpasliky nelze osadit jako autoblok, predvest vjezdu ani vjezd

Trpasličí předvěst je třeba Př1L v žst Česká Třebová po první TK od Třebovic.

https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=337258.jpg&httpref =/
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 8-2010
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 08:55:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě doplnění k minulému:


Je to typ DAKO EPB 2 viz. link http://www.dako-cz.cz/files/tech-list-cs.pdf - (konkrétně strana č. 11)

Zdravím.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2453
Registrován: 9-2002

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 09:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepa_l: Tak to je spis vyjimka, jak rychle se tam jezdi ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Fucida
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 09:38:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Agent: V těch místech je snad 100 km/h.
Esicko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.212.40.134
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 10:27:59    Odkaz na tento příspěvek  

Už som to v inom fóre dával, kto nevidel môže aj hádať.
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 8-2010
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 10:40:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Agent:

Ještě platilo a snad platí, že trpaslík se nesměl umísťovat u staničních kolejí na kterých byla dovolena rychlost vyšší než 60 km/h, čili je nešlo dát do hlavních staničních kolejí kde se jezdilo třeba V = 100 km/h.
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3359
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 10:49:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No zrovna v té Třebové tam ta Př už asi nějaký pátek bude, takže tehdy to ještě asi mohlo projít. To kdyby to byl trpaslík vzor AŽD

Jo a nechybí mu označení stanoviště předvěsti?

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...
Kotva_trakčního_motoru
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 5-2011

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 14:24:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové dotaz. Můžete mi prosím objasnit,jak to má s pracovní dobou strojvůdce ?

A další možná trochu drzá věc.Vzal by mě někdo na staniště banánu třeba z Prahy do Kolína ?
Taková zkušenost by ovlivnila moje životní rozhodnutí.

(Příspěvek byl editován uživatelem kotva_trakčního_motoru.)
Vizovjan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.115.249.22
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 14:56:17    Odkaz na tento příspěvek  

Agent; Hajnej: Děkuji.
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1469
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 16:00:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pracovní doba strojvůdce, stejně jako jakékoliv jiné profese je podle zákoníku práce 40 hodin týdně. Dalších 8 hodin týdně může zaměstnavatel nařídit formou práce přesčas, na vyšším počtu hodin přesčasové práce se obě strany musí domluvit.
Na druhou stranu se v konkrétním podniku může zaměstnavatel a zaměstnanci formou kolektivní smlouvy dohodnout na kratší týdenní pracovní době, dejme tomu 35 hodin.
Týdnem se rozumí 7 dnů po sobě jdoucích...

Vy se asi ptáte na od - do. Zde platí, že pracovní doba je nerovnoměrně rozvrženou a její rozpis vychází např. u ČD z tzv. turnusového řádu. Tedy ve výsledku záleží na tom, jaké výkony, v jakém depu a pracovišti strojvedoucí dělá. Můžete počítat s tím, že jednou začínáte ve dvě v noci, podruhé v deset dopoledne a potřetí v pět odpoledne. Délka směny by neměla překročit obecně 12 hodin, ve výjimečných případech může být až 16 hodin. U strojvedoucích, kteří jsou na výkonu "jednomužně" (skoro všichni) je délka směny tusím maximálně 8 hodin, přičemž musí být respektovány bezpečnostní přestávky (jinak řečeno, nemůže 8 hodin sedět nepřetržitě za pultem a civět na trať...
Mezi dvěma směnami musíte mít nejméně 12 hodin volno, které lze mimořádně zkrátit až na 8 hodin. V průběhu týdne musíte mít nepřetržité volno v týdnu v délce nejméně 35 hodin.
Poznámka pro rýpaly - uvádím zákonná minima, která vstupují v platnost, když se nepodaří uzavřít kolektivní smlouvu. Což se může stát velmi snadno.

Na mašinu si Vás nikdo netroufne vzít, pokud nebudete mít povolení od přednosty DKV nebo vyšší "šajby". Proč? Protože to takovým nadšencům, jako jste Vy pár šotoušků pohnojilo...
JPPproJohny11
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.185.104.26
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 16:23:24    Odkaz na tento příspěvek  

Johny11, tos mu to teda nandal! Jeden nesmysl za druhým.
Dalších 8 hodin týdně může zaměstnavatel nařídit formou práce přesčas? To jsi vycucal kde? Limit přesčasové práce je bez dohody max150hodin za rok a ZP stanovuje podmínky přesčasové práce. Nad tento rámec musí být písemný souhlas zúčastněných stran.
Délka směny by neměla překročit obecně 12 hodin? A co na to říká zákon se svými 13hodinami a případně protažením o nutnou režijní jízdu? 8 hodin u jednomužky? Taky slint.
Zbytečně píšeš elaborát o něčem, o čem máš info jen z agentury JPP.
jezdec z depa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.164.1.14
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 17:24:38    Odkaz na tento příspěvek  

To Kotva + Johny11

Jedna konkrétní turnusová směna z mého pracoviště:

nástup po 7. hodině ráno. Konec ve 13 hodin. Ale pozor, až následující den! Takže délka směny je nějakých 30 hodin, zaplacených necelých 23. Je to samozřejmě s přetržkou - přijedete do cizí stanice, tam vlak odstavíte a jdete si zdřímnout na nocležnu. Nástup ve 3 ráno. A pak jezdíte a jezdíte, a jezdíte. Ale takováto směna má jednu výhodu - uděláte hodiny, takže logicky máte nějaké volno.

Horší je, když chodíte do práce převážně na noční třeba od 21 hodin do 9 do rána následujícho dne, ale protože je tam tři hodiny přetržka, "uděláte" jen 9 hodin. A to vám nedá ani denní normu na ty dva dny...

Tož tak nějak. Nechce se mi více se rozepisovat, někdo určitě doplní...

A abych nezapomněl - jezdí se jen jednomužně.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1902
Registrován: 8-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 18:44:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Johny 11:(jinak řečeno, nemůže 8 hodin sedět nepřetržitě za pultem a civět na trať.

Chacha,naivko.Když tě bolí prdel,můžeš další hodiny civět na trať a jet ve stoje.
Ferii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 4-2005

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 19:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ex fira-to je v poho.Ja zas vozim tisicitunove nudle pouze v G-cku,veci o mg mi jen utkveli v pameti.


mikul-diky za upresneni u starsich jsem vedel ale nebyl jsem si jist u novejsich s BSEckem,jako napr.954...

Jak tak koukam oplyvam radosti,ze delam u soukromnika zadne turnusy,pevna 12hod prac.doba a sichty vim pul roku dopredu,tot ma zkusenost.

(Příspěvek byl editován uživatelem ferii.)
Brilantně distingvovaná, z inertních sfér termicky vystresovaná, kauzálně symetrická, bázicky kubistická,senzitivně hyperaktivovaná. Áno,ano to je řada 749,751 ...
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 4-2009

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 19:13:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když tě bolí prdel,můžeš další hodiny civět na trať a jet ve stoje.
Což se dá uskutečnit pouze u strojů Peršinkoidního typu káry. Na starších strojích (všech odporovkách - upozorňuji, že 110-ku nemám) čučím do houkačky nebo reflektoru.
U motorů je to pak výrazně lepší.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Čahoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 888
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 22:04:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud máš 2m - nepomůže ani Peršing.
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1470
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 22:17:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Délka směny - ZP, § 82. 12 hodin. Do délky směny se nezapočítávají přestávky v práci, které jsou v případě takto dlouhé směny nejméně 2 v délce nejméně 30 minut každá. Takže nezaměňovat dobu mezi začátkem a koncem směny s délkou směny. To jsou trochu odlišné pojmy, Joudo.

Práce přesčas (nařízená) - ZP, § 93, odst. 2. Na prvním místě je týdenní limit (8 hodin) na druhém roční (150 hodin) - o ročním jsem nic nepsal. Stejně tak ne o limitech dohodnuté práce přesčas.

Jediné, v čem jsem Kotvu mystifikoval, je týdenní pracovní doba. Pokud je strojvedoucí zařazen do kategorie nepřetržitý pracovní režim, je základní zákonem stanovená týdenní pracovní doba 37,5 hodiny. Což se netýká např. strojvedoucíh u baucuku... tam to je 40. Pokud není stanoveno jinak kolektivní smlouvou nebo vnitřním předpisem.

Jezdec... to co popisujete jsou dvě směny. To, že mezi nimi nechrupet u maminy na tom nic nemění.

Pánové - nezaměňujte si pojmy a dojmy :-). Když jste si to nechali takkto vnutit, tak to máte. Za bolševika chrápali ve stanici "3 blbové" hezkých pár hodin za plné peníze, nehnulo se ani kolo, ale nikdo se noedvážil jim na to sáhnout. O proflákaném a zaplaceném čase fírů na nákladech ani nemluvě. Čas na nocležně placený minimálně jako pohotovost na pracovišti atd.

To holt už se nevrátí. A když si necháte líbit další ořezávání, tak je to jen a jen váš boj... A mají to ti žaludi hodně snadné, když většina z vás ani neví, jaká práva ještě vůbec máte...

To Drn: Držte se v pondělí ...alespoň někdo... zkomplikujete mi život, ale to nevadí :-)
Dessi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 3-2009

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 22:20:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v leže to mikdo nezkoušel?
JPPproJohny11
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.185.104.26
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 22:54:47    Odkaz na tento příspěvek  

Johny11, zdalipak jsi kdy viděl ??? :
Nařízení vlády 589 /2006
HLAVA III
§13 a §14
a další ...
Nejspíše ne a proto tvé JPP.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1442
Registrován: 3-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 22:56:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dessi: Bolí z toho pak za krkem
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
ex fíra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.29.9.122
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 23:00:20    Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem jezdil já, tak byla norma 40hod - denní norma 5,43hod.
Potom bylo 36hod. týdně - denní norma 5,09hod.
A bylo to ještě v roce 1998.