K-report
 

Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 05. 01. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě na Vysočině » Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 05. 01. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 22:42:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, že je Jemnička kulturní památkou, pomůže alespoň v tom, že ji stát nemůže rozprodat a definitivně zrušit, rozbořit, zničit. Předmětem památkové ochrany od roku 1996 je dráha samotná v celém úseku z MB do Jemnice a potom ještě zvlášť kulturními památkami jsou železniční stanice Jemnice, Třebelovice a Dědice.
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 23:01:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martink: Přesně to je i můj dojem. Ale co na to nezávislá média? Nestálo by tohle poslat jako námět na reportáž do "Reportéři ČT"? To by mohlo zabrat.
Jde z toho všeho vidět, jak silně je dnes veřejná doprava napojena na rozhodnutí mnohdy těžce nekoncepčně myslících (či spíše naprosto zlotřilých) krajských politiků, kteří nejsou schopni dohlédnout dál než za okraj krajského města. Určitě by za úvahu stála nějaká razantní petice z Moravskobudějovicka a Jemnicka, poslaná krajské radě. Co dopravní komise na kraji? Jednala nějak o dalším osudu Jemničky? Je v té komisi nějaký člověk z MB či Jemnice? A co krajští zastupitelé z MB a Jemnice? Mají možnost nějak korigovat Jouklovy představy a tlačit na další krajské radní? Co hejtman? Asi příliš mnoho politických otázek na železniční diskusní fórum, já vím... Ale je teď nutný co nejhlasitěji se ozvat a vyjádřit nesouhlas. Kraj prostě musí umožnit privátnímu dopravci provozovat tuto dráhu, už jen z toho titulu, že SŽDC musí jako majitel kulturní památky o tuto trať i nadále řádně pečovat (to ukládá zákon o státní památkové péči).
Bočeli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 23:29:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirkac: SŽDC musí jako majitel kulturní památky o tuto trať i nadále řádně pečovat (to ukládá zákon o státní památkové péči)

- tím bych si vůbec nebyl jistý !!! - Ivančický viadukt byl také kulturní památkou a jak dopadl
http://badber.blog.cz
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 23:51:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, Jirko, bohužel je to tak, že jediní, kdo bojují za svou dráhu jsou jemničtí v čele se svým starostou Nevěčným. Moravskobudějovická radnice od toho dala ruce pryč, ačkoli nemálo našich občanů dráhu využívalo jako výletní spoj - není divu, neboť volby dopadly - no zkrátka jak dopadly

Na první pohled se z počtu účastníků rozlučkové akce zdálo, že Jemnickým skutečně není jedno, že jim kraj zavírá dráhu. Ale byl to takový nijaký protest - spíš mi to přišlo jako happening - pohřební kutálka a jakýsi chlapík převlečený za kněze kropil lidi záchodovou štětkou. Prostě fraška, místo vážně míněného protestu s plamenným projevem, transparenty a peticí s jasným cílem - "na hrad!". Po této stránce naprosto zbabraná akce. Přišlo mi, jakoby se jemničtí s takovým koncem už smířili.

Zaslechl jsem tam jednoho tatínka, jak říká synovi: "....vidíš, tímhle vláčkem jsem kdysi jezdil do školy, ale to už bylo dávno..." a syn odpovídá "Ale teď máme auto, nemusíme čekat na vlak a jedeme si kam chceme, že tati..." A táta mlčky přikývnul.
Taková dobrá ilustrace mlčící většiny, která přišla nostalgicky zavzpomínat...

Lze jen děkovat prozíravosti těch, kteří nelenili a ke stoletému výročí požádali o zapsání dráhy jako kulturní památky. I když toto není stoprocentní pojistka proti úřední likvidaci tratě (neboť existuje i institut "vyjmutí z památkové péče"), je velká naděje, že se Jemnička dočká lepších časů. Jeden "podnikatelský záměr" mám osobně v hlavě - tak až se mi uvolní ruce od kysucko-oravských starostí, snad ještě nějaké koleje mezi MB a Jemnicí zůstanou...

(dík za slova podpory "z jihu" )

(Příspěvek byl editován uživatelem Martink.)
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 08:26:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bočeli, Martink:
Ano, to je sice pravda, ale pokud trať zůstává památkou, je péče o ni povinností. K vyjmutí z památkové ochrany je potřeba souhlas NPÚ (Národního památkového ústavu) a Ministerstva kultury, takže to je komplikované, ale v tomto státě je možné všechno. Pokud by SŽDC zanedbávalo údržbu památky, mohl by pověřený stavební úřad a orgán státní památkové péče (tzn. MÚ Moravské Budějovice) třeba i na základě občanského podnětu zahájit řízení, ve kterém by tuto povinnost majiteli přikázal. Pokud by to nechtěl udělat, je pak možnost se obrátit na kraj pro podezření z nečinnosti. Nástroje tedy jsou, důležité tedy je, aby občanský sektor - a to jsme my všichni - nepřestal o tuto záležitost jevit zájem.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 493
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 10:57:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale pokud trať zůstává památkou, je péče o ni povinností

Svatá prostoto - úplně stačí jí přeřadit do třídy přechodnosti (např. povolený nápravový tlak) "historicky" odpovídající stavu v době vzniku dráhy - a můžeš se po ní prohánět leda tak na šlapací drezíně.
Ostatně, i výstražníky na přejezdech jsou určitě v rozporu s požadavkem na památkovou ochranu, takže by taky musely pryč se všemi důsledky pro jízdní doby.
Taktéž zhlaví v M.Budějovicích může být památkově chráněno jen těžko, takže stačí z něj vyndat (či jen zneprovoznit) jednu jedinou vexli.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 494
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 11:08:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že jediní, kdo bojují za svou dráhu jsou jemničtí v čele se svým starostou Nevěčným

A právě proto, že svůj čas a síly vyplýtvali v tomto nesmyslném boji (neb trvat na placení dražšího vlaku místo levnějšího autobusu tam, kde je trať souběžná se silnicí a jedná se o přepravu několika desítek lidí za celý den je nesmysl), mohl s nimi kraj úspěšně vyjebat (slušnější slovo nenelézám) v rozsahu vlak nahrazující autobusové dopravy.


Ale byl to takový nijaký protest

Pro normální lidi z Jemnice to nebyl protest - existence či neexistence kolejí v Jemnici totiž na jejich život nemá žádný vliv - stačí se zamyslet, jaký zlomek z nich ten vlak vůbec používal.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 11:23:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nestálo by tohle poslat jako námět na reportáž do "Reportéři ČT"? To by mohlo zabrat.

Myslíte námět, že nějací "šotouši" (kteří z valné části nemají s Jemnicí nic společného, natož aby z ní/do ní pravidelně cestovali jinak než prstem po mapě) se pro ukojení své libůstky "a já ten vláček chci, chci a chci" dožadují, aby krajští a státní úředníci objednali a z veřejných peněz platili dražší dopravu vlakem místo levnější dopravy autobusem tam, kde trať i silnice vedou prakticky souběžně a počty přepravovaných lidí nezaplní ani ten autobus ?

Mmch, kdyby teď krajští úředníci pro potěchu šotoušstva objednali do Jemnice vlaky dráž, než kolik platí za autobusy, tak by mohli důvodně očekávat trestní stíhání a odsouzení za § "porušování povinností při správě cizího majetku" - čímž je dán limit prostředků, do kterého se každý případný zájemce o Jemničku musí vejít se svými veškerými náklady na vlastní provoz i na údržbu tratě.
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1810
Registrován: 3-2007

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 11:38:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear: sorry, ale skenování starých SJŘ ti jde o fous líp...
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3587
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 11:39:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče památkové ochrany, tak asi toto: Status zajišťuje "pouze" ochranu před její fyzickou likvidaci, tedy nemusíme se bát bagrů. Ovšem status KP nezaručuje, že trať musí být sjízdná.

ad Hungry_beer: Objednání provozu na trati 243 stálo kraj cca 5 mil. ročně., tedy cca 87000 km krát 59 kč za vlkm. Na tuto částku kraj dobrovolně přistoupil, když podepsal smlouvy s ČD na 10 let, i když JHMD s tím samým vozidlem by to vyjezdily o cca 1/3 lacněji. Byl- li provoz nákladným, tak proč na to kraj přistoupil a nevypsal VŘ?
Dále pro méně chápavé a natvrdlé sděluji, že rozpočet Kraje Vysočina na příští rok je 8,5 mld. kč. Tedy částka 5 mil je zcela ZANEDBATELNÁ. To pochopí snad i medvěd po lobotomii mozku. Navíc se uvádí, že změna názvu kraj Vyočina -> Kraj Vysočina bude stát několik milionů. Dále provoz toho baráku našlapaného zbytečnými úředníky, které povětšinou na nic nepotřebujeme a kteří povětšinu času stejně dělají hovno (a vymýšlejí drahé píčoviny) nás bude stát v tomto roce 310 milionů korun! Pokud tady někdo slintá nějaké ekonomické úvahy, tak by měl svůj zrak primárně odvrátit jinam, tedy tam, kde se bezostyšně prožírají a rozkrádají stamiliony a miliardy. A přestat tu něco vykřikovat o předraženosti provozu místních drah. Takový člověk si prostě nevidí do huby a není schopen elementárních srovnání.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 6-2006
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 11:51:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč kraj nevypsal VŘ? Protože by přišel o dost podstatnou část dotace VHD od státu.

A mlýnek o tom, že když se plýtvá někde jinde, tak se přece může plýtvat i tady... Furt dokola, na potlamě.
Darwa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 8-2010
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 11:52:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prdík83: dík! To je hodně zajímavý, obzvlášť představa vést trať přes Hrotovice (tam jsou to dneska těžký Kotěhůlky) a přes Lásenicko, kde i přes hlavní tah JH - ČB je drsnej venkov.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 12:18:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byl- li provoz nákladným, tak proč na to kraj přistoupil a nevypsal VŘ?

Protože na to byla politická objednávka a nátlak na celostátní úrovni (nasměrovat maximum peněz na VHD do průtoku skrz ČD a ještě to posichrovat na 10 let dopředu) - stejně jako v předchozích letech, kdy také ČD měly jako hlavní účel roli penězovodu, kterým protékal co největší objem peněz z veřejných rozpočtů na "místa k tomu určená".
Teprve letos když se do zaběhlého "systému" sáhlo na úrovni vlády (neb loni k průtoku "posichrované" peníze jaksi nejsou) nacházejí i kraje odvahu se vzepřít - někde pro účelnější využití dostupných peněz, jinde pro jejich přesměrování do penězovodu "svého".


Tedy částka 5 mil je zcela ZANEDBATELNÁ

Aha - takže dokud se vraždí, není třeba řešit krádeže ? A když někdo krade miliardy, tak tím pádem tuplem není třeba řešit nějaké vykradené byty, auta, loupežná přepadení na ulici, etc. ?
Člověče, s tím máte šanci získat místo policejního prezidenta, podpora "napříč politickým spektrem" zaručená
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3588
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 12:22:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože by přišel o dost podstatnou část dotace VHD od státu.
Nepodložená spekulace. Provoz JHMD není také rovněž dofinancováván od státu? Co třeba Viamont atd.?

A mlýnek o tom, že když se plýtvá někde jinde, tak se přece může plýtvat i tady
Jenomže ryba smrdí od hlavy! Prvně se začne šetřit na službách pro lidi, které nejsou nikterak drahé. Místo toho, aby se začalo šetřit na státní správě, kde utíkají miliardy a kde kvete vesele korupce. Viz kauza IPB, která českého daňového poplatníka stála přes 100 miliard korun!! A vy mě tu strašíte usmolenýma 5 milionama. Nevím, jestli se vašemu argumentu mám smát nebo brečet. To pak není divu, že naše země jde do
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3589
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 12:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha - takže dokud se vraždí, není třeba řešit krádeže ? A když někdo krade miliardy, tak tím pádem tuplem není třeba řešit nějaké vykradené byty, auta, loupežná přepadení na ulici, etc. ?
Člověče, s tím máte šanci získat místo policejního prezidenta, podpora "napříč politickým spektrem" zaručená

Vždyť to je nestoudná demagogie!! K čemu to bude, že na nějaké lokálce ušetřím 5 milionů, když to nějakej krajskej nebo státní vykuk prožere, rozkrade někde jinde a v daleko větší sumě za věc, ze které valná většina obyvatel nic mít nebude? I kdyby si v této zemi lidi platili vše, platili daně jak mourovatí, tak stejně by se státní kase nedostávalo.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 13:27:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepodložená spekulace. Provoz JHMD není také rovněž dofinancováván od státu? Co třeba Viamont atd.?

Státní dosyp "korunu ke každým dvou korunám za železnici" byl na tratích, kde k té době ČD a.s. jezdily podmíněn uzavřením desetileté smlouvy na dopravu od "ihned" bez možnosti, že by kterýkoli jiný než stávající dopravce mohl mít včas přidělenou kapacitu dopravní cesty a trasy, o zajištění si vozidel a zaměstnanců nemluvě. Tolik fakta.


K čemu to bude, že na nějaké lokálce ušetřím 5 milionů, když to nějakej krajskej nebo státní vykuk prožere, rozkrade někde jinde a v daleko větší sumě za věc, ze které valná většina obyvatel nic mít nebude?

No právě v tom to je, že těch 5 mil. jsou díl toho, co po onom prožrání/rozkradení zbývá.

Neboli co se zbytečně (= nahraditelně levnější alternativou) vyplýtvá na dražší dopravu po kolejích, to logicky nezbývá například na autobusy o víkendech.


Vždyť to je nestoudná demagogie!!

Nestoudná demagogie je tvrdit, že dokud se kdekoli krade/plýtvá/rozhazuje, tak se nikde jinde šetřit a hospodárně nakládat s majetkem nemusí, protože je to stejně jedno.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3590
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 13:49:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to logicky nezbývá například na autobusy o víkendech
Jo..., hlavně, že bylo objednáno kvantum víkendových spojů mezi Budějovicema a Jemnicí místo obsluhy 243... Děláš si ze mě blázny?

Nestoudná demagogie je tvrdit, že dokud se kdekoli krade/plýtvá/rozhazuje, tak se nikde jinde šetřit a hospodárně nakládat s majetkem nemusí, protože je to stejně jedno.
Aha, takže je nutné ušetřit na provozu na trati 243 za každou cenu, ale to, že se vynakládají nemalé prostředky na změnu názvu kraje, to je asi OK . Jestli jsou všichni ekonomové zdatní jako ty, tak to potěš koště.... Navíc, je fajn, že jsme naučili dříví z lesů levitovat... Rozflákané silnice jsou asi zadarmo...
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 498
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 14:48:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale to, že se vynakládají nemalé prostředky na změnu názvu kraje, to je asi OK

Opravdu je tak těžké pochopit, že žádné plýtvání není ospravedlněním všech plýtvání jiných ???


hlavně, že bylo objednáno kvantum víkendových spojů mezi Budějovicema a Jemnicí místo obsluhy 243...

viz už o pár příspěvků zpátky - když u někoho nastane "zatmění mysli vlakem", tak se není co divit, že s ním vydrbou v záležitostech podstatných (skutečná dopravní obslužnost obce veřejnou dopravou jinou než zrovna a jen kolejovou), kterých si ve "svatém boji za vlak a jen vlak" tak nějak nevšimne a tudíž se jim ani nebrání, ačkoli lepší věcné+finanční argumenty těžko může mít (jen holt nebyly pro "vlak na věčné časy a nikdy jinak", ale pro rozšíření+zlepšení autobusů).


Rozflákané silnice jsou asi zadarmo...

Kolikpak dřeva po Jemničce jezdilo ? Kolik je to v kamionech za rok ? Bude vůbec zvýšení opotřebení silnice do M.Budějovic kvůli jeho přepravě dražší než potřeba trvalé údržby a oprav železniční tratě ?
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 11-2004
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 15:26:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear: "svatá prostoto, prdlajs vašnosto" - k čemu tyto dehonestující výkřiky?
Jde o to neztrácet čas zbytečnými slovy a hádkami, kdo kde co a komu, ale postavit se na správnou stranu a podpořit konkrétními kroky to, o čem si myslím, že je správné.

Pokud si Hungry_bear myslí, že je správné neplýtvat veřejnými prostředky ve prospěch železnice, nechť koná dle svého přesvědčení.
Lidé - a podotýkám, že starosta Nevěčný, donedávna pravidelní jemničtí i moravskobudějovičtí cestující (tedy i moje maličkost) nejsou žádní šotouši, nýbrž lidé, kteří si myslí, že by tato trať měla fungovat dál - ne kvůli fotkám, ale jako dopravní servis a především jako již vyhlášená památka.

Takže pokud se nabídne potenciální dopravce (JHMD), tak by měl dostat šanci - a toto přesvědčení je nutno prezentovat úředníkům na kraji. Zároveň je třeba se ptát odpovědných po všech souvislostech vedoucích k rozhodnutí o zastavení dopravy. Zda byla zpracována řádným způsobem studie dopravní obslužnosti, proč kraj nedodržuje memorandum z roku 2006, ve kterém se zavázal rozvíjet železniční dopravu, proč jsou zavírany trať, aniž by se ověřila její rentabilita v IDS (který už měl dávno fungovat).
A v neposlední řadě je třeba se ptát úřadů, jak se hodlají vypořádat se statusem kulturní památky a s tím související povinné péče...

To vše jsou otázky, které charakterizují vyspělou občanskou společnost.
Jde přesně o to, co napsal Jirkac (03. ledna 2011 - 23:01:40 ) - aby o jemničku občanský sektor nepřestal mít zájem.

Každý z nás se může v tomto směru angažovat. Jednotlivě, nebo skupinově. Od individuálního "otravování" úřadů, přes petiční akce, spolkovou činností ve spolupráci s městským úřadem, až po realizaci vlastních nápadů a konkrétních projektů řešících co rozumného podniknout s touto památkou.

Dnes píšu do Telče na památkový úřad. Zítra budu psát starostovi do Jemnice s konkrétními návrhy. Kdo se ujme petiční akce...?
Takhle přes fórum, notabene s anonymními uživateli a hladovými medvědy to samozřejmě nefunguje, pouze naznačuji, že někde se vedou plané řeči a jnde se jedná.

Jirkac: dík za nápad s dopravní komisí - vždyť já tam mám přítele - bývalého starostu MB
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 16:10:10    Odkaz na tento příspěvek  

Martink: Jestli mohu poradit, raději tu Vaše konkrétní kroky nezveřejňujte. Dozvědí se o nich škodiči a mohou Vám dělat nepříjemnosti. Hungry Bear může být jeden z nich. Nemůžete vědět, jak mocné temné síly za likvidátory kolejové dopravy v ČR stojí.
(Za bolševika prý také nějací pánové vyhrožovali Honzovi Šatavovi, když ještě studoval v Žilině, že pokud se nepřestane zajímat o skutečné důvody likvidace posledních úzkokolejných lesních železnic na Slovensku, tak by nemusel dostudovat, měl by pak pakárnu na vojně atd. Poměry dnes o mnoho lepší nejsou.)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 499
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 16:26:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To vše jsou otázky, které charakterizují vyspělou občanskou společnost

Ano, nosná myšlenka zní "zbytek obyvatelstva je povinen mi platit jakoukoli mou libůstku ať to stojí co to stojí a basta"


aby o jemničku občanský sektor nepřestal mít zájem

Nikdo snad občanskému sektoru nebrání, aby se složil, trať si koupil a financoval provoz na ní, když je to jeho hobby.


Každý z nás se může v tomto směru angažovat. Jednotlivě, nebo skupinově. Od individuálního "otravování" úřadů, přes petiční akce, spolkovou činností ve spolupráci s městským úřadem

jako v Ústí nad Orlicí ?


až po realizaci vlastních nápadů a konkrétních projektů řešících co rozumného podniknout s touto památkou.

V čemž vám držím palce.
Ojin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 16:27:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu od tématu, ale žel. dopravy na Vysočině se to dost týká - článek shrnující dosavadní snahy o vytvoření "IDS" na Vysočině:
http://www.revuedoprava.cz/file/doprava-5-2010-kraj-vysocina-a-in tegrovany-dopravni-system/
Od roku 1985 Za Moravu! Moravská národní obec http://zamoravu.eu
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 16:46:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry Bear může být jeden z nich.

Helejte, vašnosto,
pokud kdokoli vymyslí, co s nepotřebnými tratěmi aniž by chtěl, aby se mu na tuto zálibu povinně složil zbytek státu, pak má můj obdiv i podporu.


Nemůžete vědět, jak mocné temné síly za likvidátory kolejové dopravy v ČR stojí.

Gratuluji k odhalení intergalaktického spiknutí
Což si zkusit všimnout, že prostě a jednoduše "došly prachy" (tedy zatím-aktuálně zbytečné výdaje už ohrožují průtok penězovody k "potřebným", teprve později to bude zajímavější) a politici i úředníci se holt chtě-nechtě podle toho musí zařídit (tedy když nechtějí vzít sobě, musí méně plýtvat jinde) ?


Poměry dnes o mnoho lepší nejsou.

???
teda, to musela být na Silvestra pořádná pařba
Bočeli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 2-2004

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 16:47:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohl by sem někdo dát snímky dnešního Mn v Jemnici? Já jsem měl bohužel pracovní záležitosti, takže nebyla šance se na to vypravit. Předem díky
http://badber.blog.cz
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 11-2004
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 17:14:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear: Pane, pojdte si hrát! Autíčko ? Nebo přeci jen ? Kdo si hraje, přece (se)nezlobí, že?

Kdybychom měli všechno měřit peňezi, tak už tady dávno nejsme...
A dík za ty palce - aspoň něco
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 501
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 17:22:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdybychom měli všechno měřit peňezi, tak už tady dávno nejsme...

Tohle zkuste říc v krámě místo zaplacení

Nebo ještě lépe - poraďte to šéfovi před výplatou.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 17:38:02    Odkaz na tento příspěvek  

"Ojin" = 115:
No, když v "Dopravě" vycházejí takové provokace, pak se nelze divit, že MD prý už nechce v tomto roce její vydávání dotovat ...
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7244
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 18:20:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní poslední Mn do Jemnice odvezlo dvojče 742.198+090.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3591
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 18:21:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

viz už o pár příspěvků zpátky - když u někoho nastane "zatmění mysli vlakem", tak se není co divit, že s ním vydrbou v záležitostech podstatných (skutečná dopravní obslužnost obce veřejnou dopravou jinou než zrovna a jen kolejovou), kterých si ve "svatém boji za vlak a jen vlak" tak nějak nevšimne a tudíž se jim ani nebrání, ačkoli lepší věcné+finanční argumenty těžko může mít (jen holt nebyly pro "vlak na věčné časy a nikdy jinak", ale pro rozšíření+zlepšení autobusů).
Ty jsi komik. I kdybych vyflákal veškerou železniční ZDO na Vysočině, tak by stejně kraj nikde žádnou víkendovou autobusovou dopravu neplatil, protože to prostě není ZDO a neukládá jim to zákon. V případě železnice měl Joukl "nápad", že o víkendu se železniční doprava rovněž nebude z krajských peněz platit. Pokud nějaká obec chce bus o víkendu, tak si ho taky musí zaplatit. Na ono slovo "kdyby" se hodí toto pořekadlo. Kdyby byly by v ryby, nemusely by být rybníky.

A ještě dodám, že význam víkendové autobusové dopravy je silně přeceňovaný. I ve slovutném IDS JMK se ve víkendových busech prohání vítr. Naopak na některých tratích na Vysočině je víkendová doprava silnější než ta ve všední dny.

Tímto dohadování s tebou končím! Pravdu nemáš a TEČKA.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1009
Registrován: 9-2008

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 18:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bočeli:Dnešní poslední manipulák do a z Jemnice vedly stroje 742 090 a 742 198 ČD Cargo PJ Havlíčkův Brod.ZJemnice se vezly 2 ES ajeden Eas.Škoda že nepřálo počasí fotky mám ale jsou kničemu.Pokusím se něco udělat v editaci ale budou to fotky pouze dokumentační.

Hoši četl jsem vaše čláky kritizovali jste Davida za jeho články ale vaše články o Jemničce jsou upo kničemu stejně stím nic nezískáme a dá se počítat stím že na 243 už doprava kromě zvláštních vlaků a nebo jízd Muvky SŽDC nebude.Takže se nehádejte stejně stím nic nevyřešíte a na Kraji by se vám akorát vysmáli.Prostě smiřte se stím že do Jemnice vlaky dojezdili a nechte zbytek na úřednících jak se postaví k dalšímu osudu lokálky.Já kolem lokálky vyrůstal 31 let znam každý centimetr lokálky děda se na lokálce jako traták nadřel a kdyby se dozvěděl jak dopadla asi by se otáčel v hrobě.Já si pamatuju na časy které kdyby šlo zdokumentovat fotografiemi většina zde diskutujících by mi ani nevěřila jaké vlaky a vjakém složení na Jemničce jezdili.Taky je mio po vlacích smutno ale co se dá dělat už se stím pomalu smiřuji co stalo.Nechme tedy diskuze a držme Jemnickým a JHMD palce při dalších jednáních ohledně Jemničky děkuji všem.
21petr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.92.103
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 19:05:32    Odkaz na tento příspěvek  

20.1.2011 by měl jet propagační vlak JHMD p.Šatavy.
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 6-2009
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 19:06:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže už ani z Moravských Budějovic do Jemnice nebudou moci cestující číst noviny (nebo cokoliv jiného) a svačit (nebo pít)... Hlavně, že jsme ušetřili... PS. Možná mám zatmění mysli vlakem, ale věřtě mi, daleko horší je mít zatmění mysli v autobuse... Což mají povinně všichni buscestující, nesvítí-li zrovna sluníčko...
http://kubickaparabola.wz.cz/
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5672
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 19:18:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martink:
No jo, přání otcem myšlenky...

proč kraj nedodržuje memorandum z roku 2006, ve kterém se zavázal rozvíjet železniční dopravu

Dodržovat memorandum o rozvoji železniční dopravy neznamená za každou cenu provozovat jakoukoli trať.

To vše jsou otázky, které charakterizují vyspělou občanskou společnost.
Jde přesně o to, ... aby o jemničku občanský sektor nepřestal mít zájem.


Jediné rozumné, co tzv. "občanská společnost" mohla pro Jemničku udělat, bylo jezdit, jezdit a jezdit a k ježdění přesvědrovat i ostatní.

Každý z nás se může v tomto směru angažovat.

To samé. Nejsnáz se každý z nás o provoz na trati zasadí tím, že bude sám jezdit.

vlastních nápadů a konkrétních projektů řešících co rozumného podniknout s touto památkou

To, že je nějaká trať kulturní památkou ještě neznamená, že je na ní někdo povinnen objednat pravidelný provoz.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5673
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 19:19:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže už ani z Moravských Budějovic do Jemnice nebudou moci cestující číst noviny (nebo cokoliv jiného) a svačit (nebo pít)... Hlavně, že jsme ušetřili...

Když jich bude dosta a budou platit patřičné jízdné, tak v tom vlaku budou moci svačit ze stříbra a mít ve vozech knihovničku.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Bočeli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1343
Registrován: 2-2004

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 20:18:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bardotak: díky budu rád i za dokumentačky, klidně i třeba jen na můj e-mail
http://badber.blog.cz
no comment
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.75.194
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 20:47:14    Odkaz na tento příspěvek  

no vida, informace o ZANu na Jemnici a dnešním posledním Mn do/z Jemnice se zdá být pravdivější než informace jednoho ze zdejších diskutujících o tom, že nebude problém v budoucnu dovézt vozovou zásilku do Jemnice:-(
21petr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.92.103
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 20:50:37    Odkaz na tento příspěvek  

Ten vlak JHMD pojede na Jemnické.
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1010
Registrován: 9-2008

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 20:53:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no coment:to myslíš mě s těma informacema že v budoucnu nebude problém dovést vozovou zásilku do Jemnice?Jasně sem psal výše v mojich příspěvcích že se vše změnilo z hodiny na hodinu.Takže dnes opravdu naposled.Jinak manipulák se nepovedl fotka je přejetá takže bohužel jí dát na net nemůžu tímto se všem omlouvám
sotous
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.250
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 21:19:39    Odkaz na tento příspěvek  

zde video Mn do Jemnice:
http://www.youtube.com/watch?v=vLp-M4qkaJI
http://www.youtube.com/watch?v=By73t9kAabY
Jinak kolegové co tu kritizují malou vytíženost MB - Jemnice, věřte že byla docela dobrá, běžte se podívat do vlaků z MB směr Okříšky kde je to teď ještě horší - i Jemnička generovala lidí do přípojných vlaků,takže na řadě je zrušit Zn - Okříšky, pak i Okříšky - Jihlava, dále je na řadě veřejné osvětlení - nevydělává...
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 22:18:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

takže na řadě je zrušit Zn - Okříšky

V podstatě ano - v nejbližších letech je "na odstřel" železniční osobní doprava prakticky všude, kde na ní kapacitou stačí pendlující solo 810 a zároveň není nějaký velmi pádný důvod ("já chci vlak, chci, chci a chci" mezi ně nepatří) proč by se nedala nahradit po silnicích.

Nasekané státní dluhy jsou neúprosné a neprůstřelná politická ochrana penězovodu via ČD už je minulostí.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5677
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 22:22:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nasekané státní dluhy jsou neúprosné a neprůstřelná politická ochrana penězovodu via ČD už je minulostí.

Jakkoli jsou dluhy neúprosné, tak v případě Okříšky - Znojmo bych sázel než na zrušení spíše na elektrifikaci Politická ochrana penězovodu via ČD (naštěstí) není minulostí.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Milan11111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 22:34:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrušit do vlak do Jemnice byl ale fakt nesmysl. Rušit něco na Okříšky je další nesmysl, protože to tvoří přípoje k rychlíkům na Plzeň/Brno!
sotous
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.250
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 22:43:20    Odkaz na tento příspěvek  

kde na ní kapacitou stačí pendlující solo 810
To je taky zcela jasné fiasko - 810 a jeho deriváty, nynější koncept dopravy a dogma že je to tak navěky.Zde se zcela jasně nabízí R-linka Jihlava - Okříšky - Znojmo - Břeclav - 2 hod. takt,vozidlo např. Desiro-Classic.K tomu Reg.linka/ neboli osobní vlak zastávkový/ Jemnice - Znojmo,2 hod takt, vozidlo např. Regoushuttle.MB - Okříšky tedy jen R linka, MB - Znojmo střídavě R a Os.V Jemnici Bus linky Jemnice - Dačice - J.Hradec 2hod. takt a Jemnice - Slavonice - N.Bystřice
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5678
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 22:57:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a nabízejí se k tomu i cestující? (Když dneska sotva vytíží tu 810.) Pokud ano, tak prosím podložit fakty, ne výkřiky a dogmaty typu "určitě se najdou", "Desiro a(nebo) takt je přitáhne" a pod...
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
sotous
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.250
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 23:14:48    Odkaz na tento příspěvek  

Poptávka je po těchto přirozených relacích:
Znojmo - Praha
Znojmo - Jihlava
Mor.Budějovice - Brno
Jemnice - Mor. Budějovice atd atd...nabízí se x slabších i silnějších kombinací-
toto jsou některé přirozené spádové relace, které lze při solidní nabídce přitáhnout na vlaky.Ono nikoli "Desiro a takt přitáhne", ale změna je nutností a to nejenom tady,jinak je to fakt zralé na totální kolaps. Zkuste např. na EC praha - Brno nasadit 810 + 010, a nutit lidi v 3x po cestě přesedat. Ano ze začátku 10 vozů 010 stačit nebude, do roka jezdíte sólo..., jasný že zde taková velká poptávka není, ale malá taky ne, toto byl je příklad k zamyšlení :-)
Milan11111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 04. ledna 2011 - 23:33:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To sotous: Nevystihnul bych to lépe! Je to přesně tak!
Koudsk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 1-2010
Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 00:37:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy- Jestli jsou všichni ekonomové zdatní jako
ty, tak to potěš koště... Tak to jsi trefil.Dnesni ekonomove premysli presne takto. Od malicka hltaji bednu,a nekriticky prejimaji vsechny nazory,a to vetsinou jen proto,ze je rekne nejaky okvadrovanec,ktery je tam jakoby za ty "inteligentni",a k tem se nas radoby ekonom prece hlasi.Postupne zacina opakovat blaboly o imaginarnim statnim dluhu,o tom jak je potreba setrit a utahovat opasky,a ja nevim co jeste.To uz ma podanou prihlasku na ekonomickou skolu,kde mu vymyjou I ten zbytek mozku,ktery zustal jeste nedotcen. Az se jim tento jejich system zalozeny na nekonecnych,nesplatitelnych a neexistujicich dluzich rozsype pred ocima,tak pak teprve mozna pochopi vsechny souvislosti,a uvedomi si,ze vlastne nic neumi,a 1 pekar ma pro spolecnost daleko vetsi vyznam nez 1000 techto kretenu.

Jinak tady zasnu nad tou argumentaci,ze tam nikdo stejne nejezdi,ze kdyz tam staci solo prehistoricky motor,tak je lepsi autobus.Klidne se vsadim,ze tento prehistoricky motor by stacil I mezi Prahou a Ostravou.Po prvni jizde by cestujici byli tak znechuceni,ze by tech par pozustalych ten kram bez problemu odvezl.A nemusel by jet ani po stredoveke trati,aby odradil.A to uz prece muzeme rovnou zavrit,kdyz se tam uzivi jen solo motorak.
A to stejne s nakladni dopravou na Jemnicce.Jeste nedavno se tam nakladalo celkem dost.Velka cast pak jezdila pres Znojmo do Rakouska.Posledni dobou ale vsechno z Jemnice zacalo chodit do Rakouska pres Breclav.Nebudu se tu opakovat,a nehodlam ani hledat priciny.Ale je jasne,ze kdyz dopravce nabizi takove ceny,za ktere se mu vyplati tahat vozy o 50 km delsi cestou,tak prepravce se mu na takovou nabidku z vysoka vysere,a zacne vozit kamionama.No a pani "ekonomove" si pak muzou proskrtnout kolonku s nakladni dopravou,do kolonky s osobni dopravou napsat nejake bezvyznamne cislo,a zavreni posvetit.A pekne jim to v tech jejich vypoctech,na ktere jsou kvalifikovani(x=1-2,mozna o neco slozitejsi),vychazi.

Jeste jednou to tu napisu.Doporucuji vsem,aby si zjistili,komu vsechny staty na svete dluzi tolik penez,ze to nikdy nikdo nedokaze splatit.Jak vznikaji penize.Kdo ma monopol na jejich tisk.Atd.
Mozna to vypada jako offtopic,ale az bude toto tabu,o kterem nikdo v bedne ani nepipne, prolomeno,a paka,co porad dokola melou o statnich dluzich,zalezou,tak bude dost penez na vsechno.Na vystavbu i na provozovani zeleznic.
http://www.koudsk.estranky.cz/
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 224
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 00:42:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry-bear:
Tohle zkuste říc v krámě místo zaplacení

Nebo ještě lépe - poraďte to šéfovi před výplatou.


- a právě i tohle mezi lidmi, Hungry-beare, funguje. Z vlastní zkušenosti! Vaše škoda, že takový život nepoznáte.

Naštěstí se totiž život odehrává i jinde, než mezi výplatní páskou a pokladnou v supermarketu.
Celý neziskový sektor je založený právě na entusiasmu a víře, že to, co dělám, je správné, aniž bych z toho měl osobní prospěch. Jsou stovky lidských činností, které člověk dělá pro potěchu a výsledkem je obecné blaho.

Postoj Hungry-beara je pochopitelný, protože on je zvyklý vše přepočítavat na peníze a vůbec nechápe, proč by veřejné institiuce měly podporovat něco ztrátového.
Inu, právě proto, že stát není podnikatel, ale stát je služba, která vznikla společenskou dohodou za účelem přerozdělení zisku do odvětví, které nikdy nebudou ziskové, ale jejichž existence má pro společnost smysl. Od kultury, přes ochranu přírody a památek, zdravotní a sociální služby až po podporu ekologického způsobu dopravy. A je nepochybné, že doprava železniční má vyšší ekologický potenciál, než doprava silniční. Proto je třeba, aby i železniční doprava byla veřejnými institucemi podporována tam, kde je o ní zájem. A to bez ohledu na hospodářský výsledek.

Jiné přemýšlení vede k individualismu, sobeckosti a demontáži státu jako takového. Co je státu (kraji) po tom, že se lidi o víkendu nedostanou z vesnic. Ať si pořídí auta!
Těžko pak po někom chtít, aby cítil nějakou sounáležitost s veřejným prostorem. A kde je slabý stát, tam dostávají prostor jiné struktury - mafie.

Hungry-bear říká, že je to normální. Má svoji placatou pravdu, byť podloženou čísly, která však naštěstí není obecně platná. Proto si nikdy nebudeme rozumět.
Koudsk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 345
Registrován: 1-2010
Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 00:44:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear:Prectete si prosim tento clanek.Je cely o Vas.

Sotous:Tak vidim,ze jsem mel nejdrive docist celou diskuzi az do konce.Takto jsem to s tim motorakem na EC zbytecne opakoval :-)
http://www.koudsk.estranky.cz/
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 6-2006
Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 07:48:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peníze prostě jsou. A když nejsou, tak se natisknou...
Vždyť je to tak prosté.

Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 6-2009
Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 07:58:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem přesvědčen, že železnice ná i ekonomický potenciál, ale o tom se mluvit nesmí. Zjistěte si třeba, kolik stojí provoz, udržba a obnova určité trati a porovnejte ji ze souběžnou silnicí. Zajímavé je, že je na ni pohlíženo tak, že si na sebe musí vydělat, kdežto silnice jsou dotované. A v tom je ten zakopaný pes. Je jen otázkou času, kdy bude spelečensky a ekonomicky neúnosmé cpát peníze jenom do silnic...
http://kubickaparabola.wz.cz/
Počítač
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 9-2010
Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 08:58:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peněz je dost, jinak by se nevyhazovaly za nesmyslné kilometry protihlukových stěn
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 09:14:00    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Lubomír" = 115:
Je jen otázkou času, kdy bude společensky a ekonomicky neúnosmé cpát peníze jenom do silnic...
To je sice MOŽNÁ pravda, ale ta doba, která je "otázkou", bude tak dlouhá, že po nějakých místních železničních tratích už mezitím nebude ani vzdechu - takže nenajdou-li se včas "urychlovači běhu času", děláte si jen bláhové naděje: zkuste tedy aspoň (veřejně a hlasitě) mluvit o tom ekonomickém potenciálu železnice, ale ne v kondicionálech a s kontinuálním používáním zvratných zájmen, nýbrž věrohodnými a především nezpochybnitelnými fakty podloženými výroky, na jejichž vyvrácení nestačí ani demagogie smečky "hladových medvědů" a jejich myšlenkových souputníků. Ale nezapomeňte přitom na základní podmínku nutnou pro úspěšnost existence jakékoli "ztrátové" činnosti - že o ni totiž musí být zájem, a to na obou stranách = jak mezi jejími "vyvíječi", tak i mezi jejími (potenciálními) "konzumenty": pokud se nepodaří potenciální uživatele veřejné dopravy (což samozřejmě vůbec neznamená jen dopravu železniční) přesvědčit k tomu, aby jí skutečně využívali, pak ani žádná její podpora stejně k jejímu dlouhému přežívání nepomůže a snad jen trochu prodlouží její agónii ...
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 1-2009

Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 09:15:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná to zde někdo už zmínil, ale asi není shodou náhod to, že zastavení objednávky osobní přepravy na trati předchází rok dopředu jízdní řád s velmi špatnými návaznostmi. Vzkaz všem cestujícím - "Běžte jinam!". Viděli jsme to u Hevlínky, kde se poslední rok prakticky vůbec nedalo jezdit ve směru na Brno a od Brna, u Jemničky to bylo něco podobného. Ano, lidi přesvědčíte cestovat vlakem jedině tak, že nabídnete čisté a moderní vozy a dobré přestupní návaznosti. 810ky a podobné stroje, co se nyní kodrcají jihozápadní Moravou, většinu cestujících od použití vlaku odrazují. Alfou a omegou všech problému s rentabilitou dnešní regionální železnice v ČR je státní moloch ČD se svými dceřinnými společnostmi. Přitom to jde dělat i jinak, například tak, jak to už léta dělají JHMD. Proto by regionální železnice měly být postupně privatizovány - jasně že se závazkem veřejné služby (a nárokem na dotace za tuto veřejnou službu). Podobně jako zanikl moloch ČSAD, tak by postupně měl zaniknout i moloch státních drah. Historicky vznikly státní dráhy stejně jen kvůli strategickým potřebám státu pro válku (viz zestátnění rakouských železnic před první světovou válkou). Stát v 21. století by měl podle mého názoru pouze dohlížet na to a zajistit, aby tratě byly provozovány ku spokojenosti občanů a za účelem odlehčit přetíženým silnicím v oblasti nákladní dopravy. Zbytek bych nechal na soukromém sektoru, který je vždy daleko pružnější. Je to možná idealistická představa, ale bez ní se dále nepohneme.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2447
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 09:48:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirkac: "Stát v 21. století by měl podle mého názoru pouze dohlížet na to a zajistit, aby tratě byly provozovány ku spokojenosti občanů a za účelem odlehčit přetíženým silnicím v oblasti nákladní dopravy"

Svatá pravda. Teď ještě najít tu trať, kde pendlující 810 odlehčuje silnici, přetížené nákladní dopravou....
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 11:04:29    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Jirkac" = 117:
Samotná privatizace vůbec nutně NEMUSÍ být řešením, které by té které dráze jedině a určitě zajistilo "světlou budoucnost" - naopak může její pozici zhoršit (třeba i proto, že se poněkud "odcizí" jednotnému systému fungujícímu na zbytku sítě): závazek veřejné služby není závazkem na provozovbání dráhy a drážní dopravy, ale pouze na poskytování přepravních služeb (= dopravní obslužnosti) a tak ten, kdo dráhu zprivatizuje, může následně "závazek veřejné služby" klidně řešit jiným druhem dopravy a zprivatizovanou dráhu zrušit, zejména když (jako správný podnikatel) dobře ví, že v současných podmínkých je provozování silniční dopravy ekonomicky výhodnější.
A za dost nešťastné považuji to neustále zdůrazňování zastaralosti "šukafónů" - i jimi lidé jezdí ochotně, když lepší nabídka není, takže podsouvání myšlenky, že tu kterou dráhu ohrožuje právě a především provozování "šukafónů", je docela hloupé ...
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2135
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 11:13:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista:dráhu sice neohrožuje jen provozování šukafonů, ale v dnešní době IGK už lidi těžko nalákáte na 810 nebo C734.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 11:59:28    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Zzz" = 2135:
Já sice rozhodně nepatřím k zarytým milovníkům "šukafónů", ale po mírných úpravách interiéru zase až tak odporné a nepoužitelné (jakožto vozidlo typově vlastně už téměř 45 roků staré) nejsou - za podstatně závažnější než problém "nemodernosti" interiérů vozidel ovšem považuji především jízdní řády a související záležitosti (= přípoje, cestovní rychlost, úroveň dopravní infrastruktury, atd.): to, že kde-kdo pořád pouze hloupě žvaní o zastaralosti "šukafónů", působí, že potřeba řešení jiných problémů se stává méně zřetelnou, ačkoli je ve skutečnosti mnohem důležitější, než obnova vozidlového parku - k čemu budou třeba "Desira" na tratích s největší traťovou rychlostí 50 km/h, navíc každou chvíli omezenou na přejezdu na 20 km/h, a taktová doprava s nepoužitelně dlouhým dvouhodinovým intervalem, když v takto organizované dopravě budete mít na každý přestup hodinu času? Kdo jimi bude v takové situaci jezdit, i kdyby byla v interiéru vybavena třeba jako luxusní "Setra"?
Mám dost velké obavy z toho, že po těch cca 45 letech bude jen znovu zopakována tehdejší chyba, na kterou už dávno upozorňuje jeden můj známý: všechny disponibilní prostředky budou opět vynaloženy jen na modernizaci vozidlového parku (jako tenkrát na velkovýrobu "šukafónů"), ale ten stejně nebude fungovat tak, jak by mohl, protože mu to neumožní dopravní infrastruktura - kdyby tenkrát (a stejně i nyní) byly především upraveny tratě (= nejen "koridory") tak, aby posléze umožňovaly inteligentní provoz nových vozidel podle nějakého předem studijně vytvořeného výhledového jízdního řádu, a pak teprve byla vyrobena adekvátní nová vozidla, tak by navíc byla už "technicky" zase o generaci mladší, a ty "šukafóny" by po jednoduchých vylepšeních těch několik roků ještě v pohodě odsloužily (jako by to bylo mohlo být a nebylo v případě "hurvínků" před cca 45 roky). Jenže takto komplexně (bohužel) nikdo neuvažuje, a lobby výrobců vozidel je navíc v působení na železnici silnější, než lobby betonová, protože ta se (na rozdíl od lobby výrobců kolejových vozidel) stále ještě může snadno "realizovat" při budování šílených silničních komunikací ...
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 12:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koudsk: Jeste jednou to tu napisu.Doporucuji vsem,aby si zjistili,komu vsechny staty na svete dluzi tolik penez,ze to nikdy nikdo nedokaze splatit.Jak vznikaji penize.Kdo ma monopol na jejich tisk.Atd.
Mozna to vypada jako offtopic,ale az bude toto tabu,o kterem nikdo v bedne ani nepipne, prolomeno,a paka,co porad dokola melou o statnich dluzich,zalezou,tak bude dost penez na vsechno.Na vystavbu i na provozovani zeleznic.


A budoucnost už bude jen krásná a zářivá. Ještě, že existují jiné uchovatele hodnot, jako jsou třeba drahé kovy. Ty nenatisknete ani nezfalšujete. Státy zkrátka dluží a jedinou cestou jak tyto dluhy snížit, kromě splacení, je inflace. Ta však primárně poškodí hlavně věřitele, takže podruhé dlužníkovi již nepůjčí, nebo alespoň ne takhle výhodně. Bohužel pan Keynes jednou přišel s myšlenkou, že stát si musí půjčovat aby snížil dopady cyklických výkyvů a politici jeho myšlenky sprostě zneužili. Hodnota ve formě "pohodlných" peněz neexistuje. Peníze sice tvoří peníze ale ne tímto způsobem lhaní si a zametání pod koberec. Skutečně reálné zdroje ekonomického růstu tvoří hlavně práce a půda (nerostné suroviny).
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2475
Registrován: 11-2006

Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 13:04:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moc prosím, jak často jezdí Pn 44055? Jezdí i v sobotu?
Bitvu jsem presrál, ale dobre sa vyspál....