K-report
 

Archiv diskuse Soukromí dopravci v osobní dopravě do 16. 01. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě » Archiv diskuse Soukromí dopravci v osobní dopravě do 16. 01. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
sotous
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.250
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 19:16:27    Odkaz na tento příspěvek  

jaké budou mít Talenty RJ vnitřní uspořádání? Dnešní trend je jasný - cca 2/3 za sebou, zbytek proti sobě.Jen nechápu že zrovna Talenty pro ÖBB mají klasické 4-ky, a to ještě dost natěsno a nepohodlné...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2636
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 19:30:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za odpovědi pane Paroubku.
Máte pravdu, že se zvedáky se dá udělat vlastně všechno, jen někdy je pohodlnější to jindy zase tohle...
Pokud bude možnost zkoušek mašin i vozů pod napětím, tak to smekám. V některých depech to je problém i nyní. Jen tak pro zajímavost, budete schopni měnit napětí pro vozy, případně pustit do mašiny 25kV (až nějaká bude)?
Vůbec Vám nezávidím ve vybírání opravců pro větší opravy. Nějak tu zatím nevidím velkou firmu, která by byla schopna opravit mašinu, aby hned po dílnách byla aspoň stejně spolehlivá jako když do nich šla. Nám (či spíše vedení) u Carga nebo ČD je to vcelku jedno, mašin je hafo a tak mašiny stojí na garance, či se posílají zpět do dílen, ale u Vás s relativně malou zálohou by to mohl být problém.

Je to spíš v lidech, mne o nočních taky pomáhali zámečníci, když jsem tam byl sám elektrikář na traktory a vozy a někdy i opačně.

I u nás na jihu máme soustruh a i s váhou na sousední koleji.

Spíš záleží odkud pojedete.
Napovíte zda to budou Čechy nebo Morava či Slezko?
Martin
A.F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.60.15
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 20:12:59    Odkaz na tento příspěvek  

Honza par:Já také děkuji za odpověd a též netrpělivě čekám na jméno Vaší základy!
Myšák_tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 10-2010

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 20:30:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: Ono hlavně záleží na tom, jak dobře se ta oprava provede, aby to tam nebylo druhý den znova kvůli nějakému šlendrijanu...
Vacger
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.29.29.106
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 20:56:25    Odkaz na tento příspěvek  

Základna tipuji bude na Slovensku,nejspíše Žilina a okolí.
fira z metra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.95.127.228
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 21:45:51    Odkaz na tento příspěvek  

Nerekl bych ze soustruh v depu na Kacerove je nevyuzity, kdyz se tam obcas musi delat na dve smeny, u nas je furt co soustruzit... :-) obout masinu neni problem a pred velkou revizi se jezdi na soustruh pred defektoskopii dvojkoli...
A majitelem neni DP, ale firma Siemens, takze za soustružení "rekonstrukce" Škoda tvrdě platí. A za celý vlak je cena výrazně přes 100 tis.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2058
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 11:40:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozhovor s Jančurou, především o vlacích na Slovensku. Slovensky.

mimo jiné:
RJ: Štát nesmie vydať oznámenie o súťaži, o ktorej vopred vie, že sa na nej zúčastní len jeden uchádzač."

SME: Nebolo to tak, že v oznámení bolo explicitne uvedené, že súťaží sa o celú železničnú sieť a zahraniční dopravcovia nedokázali odhadnúť politickú reakciu?
RJ: „Bolo to skôr o tom, ako kto pozná európske právo."

SME: Keď sa sčítajú vaše ročné príjmy z tohto kontraktu, je to okolo 7,1 milióna eur. Koľko z tohto balíka budete dávať na splátky vlakov?
RJ: „Je to veľký diel, približne tretina. Ďalší veľký diel je platba za využívanie tratí, ktoré platíme Železniciam Slovenskej republiky."
SME: Koľko súprav budete prevádzkovať na Slovensku?
RJ: „Deväť."
SME: Kde budete mať depo?
RJ: „Hlavné depo RegioJetu na Slovensku bude v Bratislave."


SME: Akými vlakmi budete jazdiť túto linku z Prahy cez Ostravu až do Žiliny?
RJ: „K tomuto môžem povedať len veľmi málo. Dizajn týchto vlakov zatiaľ nekomunikujeme. Vyrába sa prototyp prvého interiéru. Keď budete hotový, podpíše sa zmluva. Nakúpili sme z Talianska lokomotívy a všetko chystáme tak, aby sme mohli približne v polovici roku vyjsť na koľaje. Musíte ešte pár týždňov počkať na konkrétnejšie informácie. Vozne sú konštruované na 200- kilometrovú rýchlosť, sú konštruované na dennú aj nočnú hodinu, majú internetové pripojenie, moderné sedenie."
SME: Je vôbec reálne vyrobiť 30 vagónov za päť mesiacov?
RJ: „Určite áno."

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8050
Registrován: 4-2007

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 12:45:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co v takovych pripadech (nespokojenost s cistotou) mam jako cestujici delat?

Prý existují nějaká mobilní čísla pro sms kové stížnosti cestujících. Byly prý vylepeny, nebo jinak zveřejňovány. Ale já je nikdy neviděl, možná na 810 DKV Louny.

Zrovna tu píšu další hlášení na úklid PTG. Tentokrát v Ústí. Nafoceno asi 20 fotek. Je to práce navíc, ale když vím, co se těm firmám za jejich neskutečnou lemplovinu (abych nekřivdil, o den dřív u stejného vlaku, kde ovšem uklízela jiná směna, bylo vše v ažůru) ČD (DKV) platí, mi to nedá. Taky rád jezdím v čistém, i když nám na stanoviště uklízečky nevkročí. Mají to prý zakázáno. Takže často tam máme na podlaze větší chlív, než cestující.
Bob_marly
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 17:07:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza par:
Dobrý den už delší dobu mě zajímá jak by mohl vypadat oběh vašich peršanů,a protože mě baví tvořit oběhy tak z té nedočkavosti jsem si dovolil něco ukuchtit,snad se nebudete zlobit .


Vzhledem k tomu že místo vašeho depa je zatím v tajnosti,použil jsem fiktivní stanici Praha Smíchov, časy jízd soupravových vlaků nejsou uvedeny.Snažil jsem se vycházet z toho co jsem se naučil u ČD a ve škole,bohužel je to růčo fůčo,grafický program nemám k dispozici . Jinak první turnus je 5 denní myslím si,že k němu není co dodat,druhý turnus je 2 denní,v něm jsou posilové IC jak v X tak v +,a záložní dispečerská lokomotiva v Ostravě kdyby náhodou,sloučil jsem to dohromady aby se zjednodušilo dostávání lokomotiv do depa na provozní ošetření a rovnoměrnosti najetých km.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 21:17:26    Odkaz na tento příspěvek  

sotous : Talenty ÖBB (4023, 4024, 4124) bych zrovna za nepohodlná vozidla nepovažoval.
Sedačky tak jsou dokonce pohodlnější než v "bájném" rakouskéím RailJetu ... ideální srovnání toto pondělí, kde jsem během 10 minut zaměnil sedačku v Talentu za sedačku RJ (díky zpoždění RJ se podařil grafikonově nereálný přestup).
V Talentech je standardní rozestup sedaček, resp. jsou tam dvojí rozteče.
Co tam bohužel chybí, to je stoleček pod oknem, takže si nemáte kam dát kelímek s nápojem nebo položit knihu, časopis apod.
Podobně tam chybí odpadková nádoba, takže se to prostě háže na podlahu (on to někdo uklidí), ale je tam dost místa na zavazadla, na rozdíl od "vlajkové lodi" (údajně luxusním) Pendolinu ...
O srovnání sedačkového prostoru Talentu a Pendolina platí totéž ... Talent je na tom líp ...
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 13:30:34    Odkaz na tento příspěvek  

Drak_ze_skalky : no tak před dvaceti lety byl soustruh na Nové hale leda tak pro okrasu technické (ne)vyspělosti opravárenské základny jednoho z největších LD v Československu ...

Minimálně od roku 1986 se posílalo všechno do Ústí, Nymburka nebo České Třebové ... jak bylo volno, někdy se podařilo sjednat Ústí na 18.00 téhož dne, takže z revize jela mašina hned do Ústí ... Tu "milou" zprávu o projetých kolech nosil na ranní potlach na správkárně mistr Konvalinka nebo Voldán, případně mistři z "montovny" ...

Po dosazení mazání okolků na všechny 15x poklesla výrazně potřeba soustružení i na těch lokomotivách, kde mazání okolků "Delimon" nebylo ...
Drak_ze_skalky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 5-2010
Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 14:01:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ:No je to tak já pamatuju,že jsme na něm dělali ostrá kola jednou a ještě to nedopadlo,ale soustruh tam byl
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 14:03:47    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bob Marly: V Praze na Smíchově sice opuštěné depo je, ale jeho držitel ho určitě raději nechá spadnout, než aby ho přepustil soukromému dopravci.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8051
Registrován: 4-2007

Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 18:41:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel:
Jen naprosto tupý subjekt by pomáhal rozjet podnikání ve stejném oboru konkurenci, která se proti němu drsně vymezuje ještě mnoho měsíců předtím, než vůbec vyjede v pravidelné dopravě. Vy sám byste to taky neudělal, leda byste byl totální idiot. Nebo snad jste totální idiot?
Georgo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 19:06:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn: to je ideologické stanovisko proti pragmatickému. V tom pragmatickom sa pôvodný vlastník zbaví problematického objektu a ešte z toho získa pár korún; v tom ideologickom to raz niekomu spadne na hlavu, konkurencia sa zariadi inak a nijako ju to nepoškodí. V praxi konkurencia skutočne nevylučuje obmedzenú formu spolupráce - v konečnom dôsledku ide tak či tak o zisk, a idiot je ten, kto si neuvedomí, že mierny zisk pre všetkých je výhodnejší ako žiadny zisk pre neho samotného.
Tomulas84
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.56.218
Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 19:45:03    Odkaz na tento příspěvek  

> Drn - jen totální idiot by se nezbavil ruiny, když mu za to konkurence zaplatí a zbaví se tak břemene, které nevyužije.

Vy, kdybyste měl dům s velkou zahradou, v zahradě poničenou stodolu a chodil byste o berlích a ke stodole pomalu ani nedošel, taky byste ji pravděpodobně sousedovi rád prodal a přestavěl svůj dům na bezbariérový...
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8052
Registrován: 4-2007

Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 21:58:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sousedovi, který na mne soustavně flusá přes plot, s klidem Angličana naseru, a nechám to spadnout.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 22:21:37    Odkaz na tento příspěvek  

Amen,Amen pravím Vám
Honzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 755
Registrován: 12-2003

Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 23:01:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza par: tak na to trafo bych si moc netroufal, páč by ste ho pak nezvedli z panváglu.
Na tlumivku z Peršanu to ale stačí.
Pozdravuje Tě Honda. Nevím proč, ale pořád vzpomíná, jak jste byli denně v......ý.
Jo brzda-měchy, to byla pro Gustu vždycky příležitost někoho prohrábnout
Gatto nero
www.pendolino.cz
NEJHEZČÍ ŽABOTLAM BYL POLOMÁČENÝ!
Honza_par
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 7-2010

Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 23:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn: Ale no tak. To plivání bylo tak trochu vzájemné a už hodně dávno. Leccos se od té doby změnilo.
Honzík: :-))))) Hezké... Občas se zadařilo a naše mariášová rundička po pracovní době se lehce zvrtla do delšího boje. Taky vzpomínám a vyřiď taky pozdrav... A to trafo myslím, že by šlo. Trochu složitější, ale šlo by.
Drak_ze_skalky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 921
Registrován: 5-2010
Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 23:27:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzík:Pozdravuj Hondu od Pavla heslo Kyjov u Krásné Lípy.Díky.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3595
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 09:19:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Honza par: Už je jasné, že RJ na Slovensku budete prostě nejlepší :-) Překonat tuto dávku dutosti nebude problém http://www.ct24.cz/doprava/zeleznicni/112509-vlaky-zmizi-z-dvou-d esitek-slovenskych-trati/

Nechcete tam převzít rovnou všechno?
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 09:35:48    Odkaz na tento příspěvek  

To nebude tak jednoduché: Podobně jako v ČR i na Slovensku určitě bude silný tlak na to, aby se ty tratě zrušily a zlikvidovaly, aby se na tom železe ze snesených kolejí, mostů apod. někdo mohl rychle obohatit.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8054
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 09:46:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza Par.:
Není třeba dlouho googlit, aby se zjistilo, kdo s tím začal. Pokud se to nějak změnilo k lepšímu, jak píšeš, jen dobře.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 09:48:34    Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: zlikvidování tratí je výrazně prodělečná záležitost (krom získání železa taky ekologická likvidace pražců, terénní úpravy, demolice staveb), obohatit by se na tom mohli leda cikáni a další čórkaři přikrádající si jen to, co se jim hodí.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 09:58:16    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že jde hlavně o ten výzisk železa (a o to, aby trať už nikdy v budoucnu nemohla sloužit svému účelu). To ostatní se vynechá, aby to pro likvidátory nebylo prodělečné.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 10:07:48    Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: To ostatní se vynechá
To se právě vynechat nemůže (proto SŽDC taky moc netlačí na rušení tratí, ale spíš na "zastavení dopravy"). Myslím, že vám jde spíš o nějakou ideologickou pózu bojovníka proti "trať už nikdy v budoucnu nemohla sloužit" - speciálně v případě slovenských lokálek na většině z nich zůstala nákladní doprava a nic se nezlikvidovalo.
Amnouz156a
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 1-2011
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 15:10:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čau Honzo, mám na tebe takový malý dotaz. Z nudy jsem se koukal na řazení vašich vlaků, a můžu říct, že jsem doslova žasnul - IC 10017 a IC 10004. Není to žádná mýlka ( mám na mysli zajízdění do Návsí ( Nawsie ))? Pokud ano, byla by to fantazie. A ještě - mohu se zeptat, jestli první IC do této vesničky vyjede hned první den, nebo sei budu muset počkat? Děkuji za odpovědi. Přeji mnoho úspěchů.
Georgo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 363
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 17:45:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Amnouz156a: JŘ je skutočne nakreslený tak.

Cogwheel, Happy: Ten text na ČT24 je taký trochu povrchný. Jednak to celé stojí na blbosti, že ministerstvo objednáva dopravu cez jediný parameter, a to objem vlkm. To je ale číslo vycucané z prsta, ktoré o reálnych nákladoch nič nehovorí. Druhá vec je, že ZSSK dlhodobo nie je schopná s iným modelom pracovať, a tak aj škrtanie sa absolútne nelogicky rieši cez redukciu vlkm.
Rozhodne sa ale neplánuje rušenie tratí - len sa zastaví osobná doprava. Momentálne stanovisko je také, že sa trate budú ponúkať v tendroch.
122
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 19:05:26    Odkaz na tento příspěvek  

Honza par: Na úvod se musím přiznat, že sice nejsem tak úplně příznivcem Student Agency (potažmo Regiojet), ale rozhodně si myslím, že soukromí dopravci jsou na železnici potřeba. Myslím si, že zrovna teď byste mohli na Slovensku prokázat svoje kvality a ucházet se o některé tratě z již zmíněného „předběžného“ seznamu. Tratě jako Čadca – Makov nebo Trenčín – Chynorany určitě mají potenciál, bohužel však ZSSK jej nedokáže (nebo nechce) využít. Podle mě je tohle pro vás šance a byla by škoda ji nevyužít, i když vám jistě bude stát v cestě mnoho překážek. „Naštěstí“ je železniční doprava na Slovensku v tak bídném stavu, že pro vás (a ani pro jiné dopravce) nebude nejmenší problém nabídnout pro cestující mnohem lepší podmínky, než nabízí ZSSK. Samozřejmě asi není možné, abyste sáhli po všech ohrožených tratích (jezdit Šaľa – Neded nebo Čata – Šahy by asi nebyl zrovna výnosný podnik), ale kdyby se vám podařilo zachránit osobní dopravu alespoň na některé trati, určitě by to byl úspěch. :-)
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 6-2006
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 20:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trenčín - Chynorany má potenciál? A to, že od Trenčína je první použitelná stanice na pomalé trati 21 km vzdálené Tr Jastrabie je výhoda?
122
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 20:33:56    Odkaz na tento příspěvek  

To, že jsou některé stanice debilně umístěné, se dá řešit například výstavbou nových zastávek (a nezastavováním v současných stanicích) (např. Trenčianska Turná, Mníchova Lehota apod.)
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 6-2006
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 20:52:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mníchova Lehota? Tušíte, jak je od trati situovaná?
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 21:21:13    Odkaz na tento příspěvek  

122:Když pominu jak si představujete to "ucházení se",to jako že by podle vás Jančura stavěl zastávky?
Alealeale1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.250.6.122
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 21:52:44    Odkaz na tento příspěvek  

Liberecký deník, redakční pošta

Už několik let jsem stálým pasažérem vlakové linky Rybniště Liberec. Vozy ČD sice v posledních letech prošly omlazujícím procesem, přesto jsem v nich často sníval pohádku o modernějších mašinkách. Ty se staly skutečností před koncem roku 2010. Nové stroje neposlal „zlý“ černokněžník Zababa, ale německá společnost Vogtlandbahn. Svou premiérovou jízdu jsem absolvoval již první víkend po změně dopravce. Uvítal jsem takřka totožné (studentské) jízdné, vyhovující časy odjezdů, cestu bez přestupů a k tomu všemu nové soupravy.
Ihned po první projížďce jsem pociťoval mrazení v zádech. Nebylo ovšem způsobeno estetickým zážitkem z plynulé jízdy, nýbrž všudypřítomným chladem. Nejsem člověkem, který brzy láme nad někým hůl a nedostatky, které se během cesty naskytly, jsem přešel s mávnutím ruky.
Na Českou republiku udeřila na přelomu roku 2010/11 tuhá zima. V jednom z posledních dní roku 2010 jsem se opět vydal na cestu k nádraží v Horním Podluží, odkud jsem měl v plánu odjet do Liberce. Vlak se bohužel nedostavil, což se mi za devítileté využívání služeb ČD nestalo NIKDY. Personál nádraží mi sdělil, že se nepodařilo stroj nastartovat a dojde tedy ke zdržení.
Minimálně půlhodinové čekání jsem vyměnil za teplo domova a pozdější spoj, který se již vypravit podařilo.
Krátce po Novém roce jsem byl nucen absolvovat trasu z Liberce do Horního Podluží a zpět v několika málo hodinách. Pří nástupu do soupravy se opět dostavilo mrazení v zádech, tentokráte způsobené cenovou politikou dopravce. Vogtlandbahn sice akceptuje studentské karty pro slevu, ne již ovšem hromadné či zpáteční jízdenky. Za každou jízdu jsem tak musel zaplatit plnou cenu dle (studentského) tarifu.
Alealeale2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.250.6.122
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 21:53:09    Odkaz na tento příspěvek  

Ve vlaku mne hřála šála i čepice

Během mého putování vystřídala mrazení v zádech nefalšovaná kůra v kryokomoře. V „luxusním vlaku“ jsem absolvoval jízdu v šále, následně čepici a nakonec došlo i na opětovné nasazení rukavic. V oné chvíli se mi zastesklo po přetopených vlacích ČD a slevách na jízdném.
Průvodčí mě odkázala na místo za kabinou strojvedoucího, ani tam ovšem nebyla teplota zrovna ideální. Co jiného lze ovšem očekávat: vlaky jsou vybaveny obrovitými vstupními dveřmi, kterými při první příležitosti teplo unikne ven a jelikož je souprava hnána pouze jedním motorem, není šance teplo znovu vyprodukovat. Estetika a pohodlí jsou krásná věc, ovšem pokud jsou vykoupeny pro mě vysokou cenou (rozuměj především chladem až zimou), ustupují výrazně do pozadí. Stejně jako pohádkový Honza dávám přednost teplu a jako typický syn národa českého preferuji zvýhodněné jízdné.
Samozřejmě vím, že ČD se do výběrového řízení na trať Rybniště-Varnsdorf-Liberec nepřihlásily.
Příspěvkem chci vyjádřit své rozčarování nad současnou dopravní situací na trase, kterou měl nový dopravce zkvalitnit. Tento článek se může zdát hnidopišským, ale vězte - je na jednu stranu vyjádřením pocitů zklamaného zákazníka a na stranu druhou je prostou snahou nepřimrznout během cesty ke svému laptopu. Jízda s Vogtlandbahn prozatím mé představy o zkvalitnění dopravy rozhodně nesplňuje."
Myšák_tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 10-2010

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 22:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alealeale: Pro mne je třeba jízda s Regentalbahn (na síti SŽDC vlaky ČD), který je taktéž členem ARRIVY, příjemným cestováním v Česko-německém příhraničí. Kdybych měl volit na stejném úseku (tj. Železná Ruda -Alž. - Špičák) mezi šuplatem a podbíječkou, volil bych určitě šuple. Proto to bude asi případ od případu, resp. dopravce od dopravce... (a taky počasí - v létě bude v těch VGB desirech příjemně, jako bylo příjemně v desirech RJ)
Mádl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.229.83.205
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 22:10:56    Odkaz na tento příspěvek  

Hmm, hmm, hmm ... ono by stálo za to si zjistit přepravní podmínky ohledně teploty.

A i kdyby, třeba stěžovatel lhal. Soukromý dopravce přeci umí vše lépe a levněji než ČD a.s..
122
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 22:11:32    Odkaz na tento příspěvek  

M_g: Nejsem místní, mám to jen z mapy. :-) Mimochodem, co byste navrhoval vy? Tu trať odstřelit a osobáky nahradit jedním autobusem ráno a druhým odpoledne?
kpt: To by k tomu pochopitelně musel přimět ŽSR (obecně řečeno: provozovatele). Záleží na tom, jestli Slováci chtějí jen zastavit osobní dopravu, nebo tu trať zrušit úplně (to je vzhledem k nákladní dopravě nepravděpodobné, ale jeden nikdy neví...). To "ucházení se" jsem napsal hodně zjednodušeně :-) Nechtěl jsem psát román, nicméně si snad dovedete představit, jak to bylo ode mě myšleno :-)
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 22:28:27    Odkaz na tento příspěvek  

Právě že ne.Ucházet se můžete o něco,co někdo nabízí.V případě vámi popisovaných tratích tomu tak ale na rozdíl od tratě na Žitném ostrově není.Navíc Jančura nepodniká na železnici proto,aby něco zachraňoval,ale aby na tom vydělal.
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 230
Registrován: 6-2006
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 22:34:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak si na té mapě zapněte "turistická". Ona ta trať vede blízko, ale dóóst vysoko. Cca 100m nad dědinou. Kromě toho, autobus má v Mníchovej Lehote čtyři zastávky.
A myslíte, že tam doteď autobusy nejezdí? Jezdí, a častěji, než vlak.
Prádlo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.232.9
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 06:53:52    Odkaz na tento příspěvek  

122 - jaký potenciál? Co to tady plácáte? Pracoval jste někdy v dopravě - silniční nebo železniční? Pokud osobní dopravce nebude mít ztrátovost, která je v takových případech téměř vždy, někým dorovnanou, tak to může zabalit. Jak jsem se dočetl, stát to na Slovensku nedorovnává tak, jak by měl. Myslíte, že by mu za takových podmínek jezdil i Jančura? Pokud jezdím na dluh jen kvůli tomu, že jsem státní dopravce ve veřejném zájmu, tak ať se nikdo nediví, že to již nechci provozovat. A víte vůbec, jaké jsou poplatky za dopravní cestu na ŽSR?
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 13:49:15    Odkaz na tento příspěvek  

Alealeale1 : TISÍCERÉ DÍKY za názor NEMODROGUMNÍHO uživatele.

Nic nového pod sluncem.
Tohle znám ze zimní cesty z Heidanau do Altenbergu nebo při jízdě po Sasském Semmeringu z Bad Schandau směr Sebnitz. V Desiru je v ZIMĚ prostě ZIMA ... K nezbytné výbavě cestujícího patři kožich, kulich, palčáky ...

"Bájné" Desiro je prostě pojízdný skleník, s jednoduchými okny a obrovskými tepelnými ztrátami. Docela by mne zajímalo měření ztrát "termokamerou" a jak by třeba vyhovovalo z hlediska tepelně úsporného výrobku ...

Kdybych byl "dopravcem" a měl zájem o toto vozidlo, tak bych požadoval, aby při venkovní teplotě -30 stupňů Celsia mělo vozidlo tak výkonné topení, aby tam byla teplota "jen" 20 stupňů Celsia ...

Když si dáte ruku na "topení" zásobované odpadní vodou ze spalovacího motoru tak nic moc.
Zda je na Desiru nějaký topící agregát, který by dokázal přitápět, resp. udržovat teplotu v celé soupravě na přijatelných 20 stupních Celsia nevím.

Výhodou té klimatizace je, že i při jednoduchých oknech - na rozdíl od vozidel rodiny 810 s jednoduchými okny tam nedochá k orosení oken ...

Pokud pamatujete motorové vozy 830/831 (M262.0,1), tam i při jednoduchých oknech bylo relativně teplo - topení zajiťovaly ty dvě trubky pod sedadly, kterými tekla chladicí voda od spalovacího motoru. Výkon spalovacího motoru M 830 je 301 kW u Desira 2 x 275 nebo 2 x 315 kW ...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2644
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 14:10:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel výrobci moderních motorů nemají moc rádi, když se jejich chladicí voda používá k něčemu jinému než ohřívání okolního vzduchu. Často je v kompaktním celku motor i chladič. Začalo to už s 854...

Na druhou stranu bych o 830/831 moc nemluvil. Ano přes den tam bylo teplo, ale jeho dosáhnutí trvalo i několik hodin. Tedy (podle pamětníků), když se mašina v noci neprotáčela se ráno nejdřív zavřelo topení pro cestujicí, aby se ohřál motor, ale lidem se netopilo. Či se topení nechalo otevřené, ale pak se všechno (motor i salon) velice pomalu ohřívalo. I v hajcu dokáže motor za noc pěkně prochladnout.
Martin
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 14:37:26    Odkaz na tento příspěvek  

Drak_ze_skalky : ano fyzicky tam byl, ale použitelný leda tak na kola těch depáckých „nákladních vozů" ...

Cogwheel: nechtěl jste náhodou napsat „v minulém tisíciletí" bylo na Smíchově depo ? Oběhy z roku 1987 už „depo Smíchov", coby strojovou stanici LD Praha Vršovice neznají ....

Pokud by do to toho, co kdysi bylo depo, měl někdo investovat, asi by bylo nejlepší, aby to nabídl nejdříve ke cvičení hasičům a teprve pak to, co zbude se stalo potravou pro likvidační stavební techniku ...
Myšák_tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 10-2010

Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 14:56:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: Máte pravdu. Teď v zimě je v loďácích buť ukrutné vedro (odpoledne) nebo zima (ráno)...
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 11-2010

Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 15:44:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topící agregát by v Desiru snad měl být (normální naftové teplovodní topení), ale je to asi provozovatel od provozovatele, třeba Vogtlandbahn topí jen odpadní vodou - a to je málo. Ale ještě horší je to v regiosprinterech..

(Příspěvek byl editován uživatelem strejcekms.)
Smithers
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 16:21:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm, takže zázračně nízká spotřeba Desira vysvětlena?
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1306
Registrován: 3-2006

Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 16:49:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A je vůbec řeč o Desiru? Na trati jezdí ještě jeden RegioSprinter, ve kterém je tedy šílená zima, co když se příspěvek týkal právě toho?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
1001101
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.242.201
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 17:09:45    Odkaz na tento příspěvek  

Strejcekms:Topný agregát v Desiru je(dokonce dva).Nejen Vogtlandbahn topí odpadní vodou.Na odpadní vodu jedou topení u všech Desir.Na vysvětlenou - každý díl má dva stropní klimaagregáty,které mají topná tělesa napájené teplou vodou ze spalovacích motorů.Pokud není tepelný výkon spalovacích motorů dostatečný,dohřívají vodu v okruhu topné agregáty.V zimním období pomáhají tepelný komfort udržovat jěště podokenní topnice.Bohužel teplota v oddíle je udržována automaticky na 20 stupních a strojvedoucí nemá možnost teplotu regulovat(na rozdíl od stanovišť).Občas se stane,že klima přestane topit a jeden díl je jako lednice(asi výše uvedený příklad chladu).Já v takovém případě vypínám klima a automaticky topení převezmou podokenní topnice. Tolik k topení na Desiru.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 1-2005
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 17:48:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Desiru rozhodně není "přetopeno", ale problém je hlavně v chybějící mezistěně mezi dveřmi a prostorem pro cestující. Na jedno otevření dveří ( a automatické zavření po několika vteřinách) se v zimě vymění vzduch v interiéru od podlahy až po úroveň ramen sedícího cestujícího. Když jsou zastávky v krátkém sledu, tak už je ve voze docela kosa. Ještě k tomu je topení sálavé, takže následné ohřátí je pomalé.
Tohle se u 810 stává jen v prostoru pro kočárky, salón je oddělen mezistěnou, tam tepelný diskomfort tohoto typu nehrozí.

(Příspěvek byl editován uživatelem fousekx.)
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8056
Registrován: 4-2007

Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 20:01:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2:
A v hicech cestou na Jedlovou, když už to nešlo uchladit, jsme ve Mlýnech i dříve otevírali ventily topení a chladili motor tím, že jsme cestujícím udělali saunu.

MirZikm:
Nevím, nevím, jestli děláte dobře, takto nevybíravě očůrávat úžasná, jedinečná Desira.

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2646
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 20:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já to Drne znám i z novějších vozidel a to řady 842.
Časem někdo dostal naprosto dokonalej a jednoduchej nápad. Opatřit topný výměník voda/vzduch klapkou, kterou se pouštěl vzduch buď do vzduchového topení pro cestujicí nebo se přímo vyfukoval ven. Jedinou nevýhodu to mělo, že se s klapkou smí manipulovat jen při stojicím ventilátoru, jinak se to tam prý všechno rozmixuje.
Martin
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3363
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 23:45:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta mezistěna v šukafonech se ale dodělávala. Z výroby ji neměly - tam byly jen plaxiskla za sedačkama. Dokonce ještě po Plyšáku jsem jel nějakou lounskou(?) 810 která příčku se dveřmama neměla.

Důvod byl jasnej - při otevření dveří se proluftoval celej oddíl.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3164
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 01:10:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po Plyšáku? Na mladší čísla se to dodělávalo v dílnách ještě hodně po roce 1993. 810.053 neměla mezistěny ještě minimálně v roce 1993, pak se mi ztratila z očí.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1826
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 01:13:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ti konstruktéři se nepoučej a nepoučej :-)

(podobně třeba žbt vs 471 a úpravy některých zařízení podle starých vzorů použitých o 35 let dříve..)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3368
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 09:13:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle byla nějaká 2xx. A klidně to mohlo bejt i 93-95. Na tohle si statistiky fakt nevedu - jen vím že mně to tehdy zaujalo jako rarita co jsem už dlouho neviděl.

Ostatně Btaxy na tom jsou stejně a možná by se i dnes našel kus co nemá komplet stěnu mezi "služebním" oddílem a salonem. Jen dveře a nad policema je díra.
Honza_par
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 7-2010

Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 14:42:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Amnouz156a: To Návsí je tam kvůli plánované přestavbě Třince. Nešlo prostě zůstat přes noc v Třinci, tak jsme se uklidili do Návsí. a když už jedeme do Návsí, tak proč ne jako normální vlak pro lidi. Ten zbytek nějak nechápu. Jakmile vyjedeme, tak budeme jezdit do Návsí :-) Původně jsme tam měli 2 trasy, ale nakonec jsme jeden vlaku ukončili v Ostravě. Důvod popíšu jindy :-) Ono se to pořád ještě vyvíjí, leccos se mi tam mění a některé ty změny nejsou provozně zrovna příjemné, ale už to tak prostě je. Trochu napovím... Základní předpoklad byl, že údržba bude v Ostravě. Proto některé vlaky končí tam. Jenže všechno bude asi trochu jinak. Změna je život :-)
Honza_par
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 7-2010

Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 14:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

122 a ostatní: Co bude dál na Slovensku teď nedokážu odhadnout. My musíme hlavně rozjet Blava - Komárno a pak se uvidí. Samozřejmě to tam průběžně sledujeme, obrací se na nás hodně lidí s tím, co by kde a jak šlo dělat... Uvidíme... Základ u té osobky (regionálky) je ale objednávka státu. Bez ní to nejde.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 15:27:31    Odkaz na tento příspěvek  

Drn : výrobce tohoto vzhledově úžasně vypadajícího vozidla mi dosud nenabídl odpovídající částku za mlčení nebo pochvalný PR ... za jeho úděsný cestovní komfort ...
Před léty jsem se v zimě cíleně povozil ruskou Marfušou - no řemeslné a estetické provedení zkrátka typicky sovětské / ruské - ale bylo v tom teplo a jízdní (trakční) vlastnosti byly obecně hodnoceny velmi kladně ...