K-report
 

Archiv diskuse Soukromí dopravci v osobní dopravě do 11. 04. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě » Archiv diskuse Soukromí dopravci v osobní dopravě do 11. 04. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Glory
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.233.141
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 14:43:45    Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem pokud to vezmete z hlediska, za které se tu cestující kritizují a to že se chovají jako hova**, tak je asi jasné, kde bude snažší je udržet pod kontrolou, kupé to asi nebude
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 15:54:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Strejcekms > ja se tak trochu obavam, ze kdokoliv z nas by mel fungovat komercne, poslal by kupata do kopru v "socialni" tride jako prvni z veci, co by udelal. Proste ekonomicky se to nerentuje. Tecka.

Je to pro urcite jedince neprekonatelna prekazka? OK, jeden vagon (nebo pul) udelame z kupat, ale jizdne nastavime tak, aby nula z nuly posla: tedy misto 20ti velkoprostorovych ctyrek budeme mit ve vagone 9 sestimistnych kupe s cenou listku odpovidajici obsaditelnosti vozu. Kdo to navyseni ceny nebude chtit akceptovat, proste si vezme velkoprostor ... problem v tom nevidim.

Ja nejsem v zadnem pripade pro vyhlazeni kupatek a jejich veskeremu prestaveni na velkoprostory. Me "jen" neskutecne toci, kdyz nekdo:
- obhajuje Beckove lavice proto, ze se mu v nich dobre jezdi, pokud je v kupe sam
- prohlasuje, ze soukromnici sou pitomi, kdyz si radeji koupi velkoprostor pro 80 lidi, nez kupe pro 60
- pozaduje kupe, ale neni ochoten si za tento "komfort navic" priplatit ani korunu, protoze to povazuje za nemoralni
- ma rad kupata, a proto je vnucuje vsude a kazdemu bez moznosti vyberu
- nedokaze pripustit, ze ve velkoprostoru je bezpecneji

Ja osobne se taky kolikrat rad zavru do kupe, ale bohuzel mam na vetsine nasich vlaku kupata spojena s Beckovou lavici, absenci rozumneho stolku (tak, aby sel vyuzit nejen dvojici u okna sedici), horsim vetranim, stisnenejsim prostorem, prenasenim (pa)zvuku z vedlejsich kupat, piskanim zarivek (pred kterym neni uniku) a bohuzel nizsi urovni cistoty, nez u velkoprostoru.

Kdyz si k tomu pripoctu fakt, ze ze 170 zmizely velkoprostory Bp (coz byly v podstate nejpohodlnejsi dvojky) a ted uz lze cestovat jen v kupe (vetsinou ve dvojce stale kozenka), jsem proste sakra rad, kdyz v Praze muzu prestoupit do neceho podobne vzdusneho, jako je A/Bpeer na Expresu do Ziliny.

Zrovna tak ale dokazu pochopit nekoho, kdo si chce zdrimnout a ejhle - v razeni je Acko, hytlak a ctverice Bp (nevim kam tyhle vlaky jezdi, ale v nedeli vecer byly na Hlavnim hned dva), pricemz obsazenost je takova, ze neni slusne obejit sousedni ctyrky v Bp a pozhasinat tam svetla... (to jsem si mohl dovolit, pokud jsem na vecernim Klatovaku byl v celem pulvagone sam z Prahy az do Plzne).
Posláno z mobilu.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Amnouz156a
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 15:57:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fantom: Německé ICE 3 je asi nejkomfortnější souprava v Evropě. Kdyby byly do ICE 3 instalovány sedačky od BorCadů, byla by to asi třetí třída, asi víš proč.

Agent: To zas ne. Znám i lepší vozy než Avmz.
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 2892
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 17:40:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim: Ta myšlenka, že kupé by mělo být dražší o tolik, o kolik je méně sedících v celém voze je poměrně zajímavá :-)

Jinak já se svojí myšlenky, že kupé je nesrovnatelně pohodlnější na delší vzdálenosti (dejme tomu 3 a více hodin), nevzdám. Jeden z významných důvodů je, jak jsem naznačoval v původním příspěvku, hladina hluku. Těžko si lze představit něco klidnějšího, než uzavřené kupé uprostřed vozu. Izolováno od hluku podvozků, manipulace s dveřmi přechodovými/nástupními/do salonu, a většiny lidí (cestovat ve velkoprostoru s hlučnou rodinkou, nahlas telefonujícími, pořvávajícími výrostky). V kupé je pravděpodobnost 1/10, že budu v oddílu s nimi, v salonu je to 1/1, vzhledem k tomu je hluk ze sousedních kupé zanedbatelný :-)) Zpravidla nemám s dalšími lidmi v kupé problém, dlouho jsem nezažil, že by se někdo choval neslušně atd.

- nedokaze pripustit, ze ve velkoprostoru je bezpecneji
Tohle je nějak podloženo? Ono "se to říká", ale to je asi tak všechno. Jaký je rozdíl mezi tím, když si zloděj v poloprázdném "letadle" sedne za někoho a vybílí ho zezadu, aniž by kdokolikv něco viděl, a tím, když chmaták vleze do kupé a udělá to samé?
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 18:23:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Atmák > ad bezpecnost: staci si predstavit situaci, ze neco delam na notesu a potrebuju si odskocit. V kupe, pokud jsem sam, nastava nerudovska otazka pomerne urgentne. Nedavno jsem takto videl jednoho cestujiciho, jak si ctyrhranem zvenku "zamyka" veci v prazdnem kupe - ano, na prvni pohled je to zamceno, ovsem pokud ma ctyrhran on, chmataci ho muzou mit taky.

Ve velkoprostoru pomerne casto necham otevreny notes na stole - staci, aby nekdo sedel na protejsi ctyrce. Pripadne - pokud je vagon opravdu prazdnejsi - nacpu notes do batohu a batoh na polici, tak aby byl videt od tech nekolika malo spolucestujicich ve voze.

Minimalne pocitove je velkoprostor bezpecnejsi pro babu nebo skolaka - pokud bude nekdo provozovat nasili ci sikanu, zjevne to nebude predvadet pred bandou cumilu, ale zaleze si do prazdneho kupe.

Bohuzel, spousta velkoprostoru je degradovana nevhodne umistenymi vesaky na svrsky - at uz kvuli prekazeni (Pendolino), nebo kvuli umisteni zcela mimo zorny uhel (tusim Apmz u leteckeho usporadani). Podobne to byva s prostorem na zavazadla, kdy se u velkoprostoru vylozene nabizi misto podsedackou za operadly u klasickych ctyrek a casto neni jina sance, nez si hrat na vzperace.


Posláno z mobilu.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 18:38:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Atmák > a jeste k tomu hluku. V principu souhlasim, kupe ma vetsi potencial na klidovou zonu. Jak ohledne spolucestujicich, tak i co se technickeho hluku tyka.

Jenze realita byva pomerne casto zcela jina:
- A/AB/B pri brzdeni "rozhluci" cely vagon, pricky nepricky. Hlasy ze sousednich kupe jsou slyset pomerne snadno
- Apmz, Apeer, Apee, Bpee, Bpeer ... tiche velkoprostory, kde (pokud neni vagon obuty) si teprv pri otevreni dveri na predstavek clovek uvedomi, jaky je tam klid. Ano, spolucestujici dokazi nadelat hluk, ale treba prosklene polosteny Apeer mi prijdou jako velmi rozumne reseni
- pendolino je velkoprostor, kde clovek zpravidla neslysi vic, nez o jednu sedacku pred/za nim. Bohuzel je to dano hlucnou klimatizaci, ktera kdyz na stahovacce utichne, nastane nadherny klid... bohuzel jen na chvilku
- Bmz ... teoreticky dokonale kupe, bohuzel za posledni dva roky jsem na nej natrefil asi 3x
- Bmee, Bee272 dokud nejedou, jsou v pohode. Pri priblizeni se koridorove rychlosti se cosi rozkmita pod podlahou a zacne to mlatit, takze tyhle kupata beru, jen kdyz je jinou alternativou Becko.
- esus ... velkoprostor, ktery uvnitr je necekane tichy (zejmena ve srovnani s tim ramusem klimy venku), diky rozkouskovani spodniho patra na relativne male casti spojuje vyhody kupat a velkoprostoru podobne, jako prosklene pricky u Apeeru.

Pokud takoveto prosklene oddelovace (zname i z Desira a jinych vozu) necha namontovat pan Novotny do svych Leo Flirtu, bude pomerne blizko optimalnimu reseni - pokud mu budou tesnit dvere (coz predpokladam ze budou), je vcelku fuk, ze to bude propojene do jednoho velkeho celku bez pricek s dvermi.

A v konecnem dusledku to vzdy bude mene otravne, bez porouchane pneumaticke dvere na predstavek, ktere se celou cestu cyklicky otviraji a zaviraji, s patricnym zvukovym "dychacim" doprovodem.

Posláno z mobilu.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Glory
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.233.141
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 18:50:49    Odkaz na tento příspěvek  

SIM: A určitě i co se vandalů týče, ve velkoprostoru sedačky prořízne nebo zkrášlí fixou málokdo, v kupé si na to troufne kdokoliv kdo tu touhu udělat to má
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 11-2010

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 18:56:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Glory: To by jste se divil, stačí se projet v MHD v nějakém většim městě a jsme doma.. Roztrhané sedačky, poškrábaná skla, proražená obložení, pomalované obložení, kryt světel, atd..

(Příspěvek byl editován uživatelem strejcekms.)
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2153
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 21:52:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim: ja se tak trochu obavam, ze kdokoliv z nas by mel fungovat komercne, poslal by kupata do kopru v "socialni" tride jako prvni z veci, co by udelal. Proste ekonomicky se to nerentuje.

Tak nějak. Obávám se, že se tu už zas sáhodlouze vynalézá kolo. Nejpřívětivější pro cestující je samozřejmě dát jim v obou třídách vybrat, jestli chtějí jet v kupé nebo velkoprostoru. A tak jezdí třeba Hungaria a Vindobona, není k tomu co dodat. Když je to jinak, tak je to kvůli šetření. No a na naší železnici s naším jízdným není čemu se u šetření divit.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8563
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 22:24:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A určitě i co se vandalů týče, ve velkoprostoru sedačky prořízne nebo zkrášlí fixou málokdo, v kupé si na to troufne kdokoliv kdo tu touhu udělat to má

Fakt? Ešusy mají kupíčka?
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 484
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 22:31:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stručný dotaz na pana Paroubka (pokud to tu už zaznělo dříve, tak se omlouvám):
Plánuje se využití současné kreditové jízdenky i na vlakové spoje (třeba i v odděleném rezervačním systému od autobusů) nebo se to bude řešit zcela jinak?
Děkuji.
www.darebacek.cz - Internetový obchod - hry, papírové modely, hračky a další

www.minimodel.cz - Papírové modely 1:100
Matus7532
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 11-2008

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 23:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nie je mi celkom jasne preco miesate velkopriestor s kapacitou 80 miest a kupe so 60 miestami, pretoze ten velkopriestor musi byt dlhy vozen ("m") a kupe kratky, ak by bol dlhy (napr. Bmz) tak by mal 66 miest, co uz nie je az taky rozdiel. A aj 80 miest na m-vozen sa mi zda vela, Bmpeer ma 76 miest na sedenie a to uz je tak akurat (aj moc)

Edit: teraz ma napadlo, ze vy hovorite asi o voznoch typu Bpee, ale to su priserne vozne do ktorych sa malo kto zmesti ...

(Příspěvek byl editován uživatelem matus7532.)
história a aktuálne nasadenie HDV 350,362,363 ZSSK http://knihajazd.tk/
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 11-2010

Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 00:03:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, v česku stále jedinej ucházející velkoprostor 2. třídy na vlaky EC/IC - Bpee se 78 místy.

(Příspěvek byl editován uživatelem strejcekms.)
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1083
Registrován: 3-2006
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 00:23:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn: Srovnávat uspořádání sedaček v Ešusu a v Bpee či Ampz asi není úplně to pravé - v klasickém velkoprostoru je mnohem větší kapacita a tak mnohem větší pozornost spolucestujících, zatímco prostory Ešusu jsou rozkouskovány na menší oddíly a je tak mnohem větší pravděpodobnost, že nějakej blbeček v něm zůstane sám a nerušen (popřípadě s nějakou svou partičkou). Takže si myslím že v Bpee si na nějaký vandalismus troufne málokdo - sám jsem zatím nějak poničený velkoprostor neviděl na rozdíl od kupéček. Myslím že většinu potencionálních potížistů to odradí i když je víc než jasné, že 100% to nebude nicméně lepší než nic.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 327
Registrován: 11-2009

Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 22:04:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Matus7532 > Velkoprostor v leteckem usporadani vyzaduje podstatne mensi roztece, nez kupe.

Velkoprostor v usporadani klasickem potrebuje vic mista nez letadlo, ale jak v podelnem, tak v pricnem smeru porad mene mista nez kupe. Bp (u ZSSK Bdt s profilovanou strechou) jsou uz nahusteny pomerne dost, nicmene disponuji kapacitou 86 mist k sezeni na delce klasickeho Y vozu. Po vypusteni dvou ctyrek a zvyseni rozteci v takto velkem voze muzeme mit deset paru ctyrsedaceks prijemnym prostorovym komfortem.

Pri pripadnem nakombinovani leteckeho usporadani se ctyrsedackami se - pri vhodnem rozmisteni sedacek prostor v podelnem smeru jeste uvolni a zaroven ma cestujici moznost vyberu. A to se porad bavime o dederonske klasice s delkou 24,5 metru.

Pokud bychom chteli stejne kapacity dosahnout u kupe, nevyhneme se tolik neoblibene variante s osmi misty v kupe - a je asi jasne, ze tudy cesta nepovede. Omezime tedy pocet mist v kupe na IC/EC standard, na 6 sedacek - jenze i kdyz je nahustime k sobe co to jde a pouzijeme dlouhy vagon, bude vysledkem 12 kupe pri Vietnamce po 6ti mistech ... a porad nam jeste do pohodlne kapacity "kratkeho" velkoprostoru par mist chybi.

U ZSSK jsou ve vozech 2 tridy sedacky ve vekorysych roztecich, prestoze mista pro nohy zrovna moc nenabizi - dani za to je ale kralovsky prostor "pod sedackou" pro velka zavazadla. Opet tedy neco, o cem se klasickemu kupe muze leda tak zdat.

Ac to tak muze vypadat, ja tu nijak kupe nehanim, pouze upozornuji na fakta, ktera u jejich provozu jsou/budou jednim z hlavnich duvodu, proc se bude malokomu ze soukromniku na komercnich linkach chtit kupe provozovat.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Matus7532
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 11-2008

Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 23:16:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim Bdt (Bp)teda rozhodne nie su vyhra, hlavne pri mojej vyske, je to vhodne pre 1-2 osoby, viac uz je utrpenie, preto je aj dost skoda, ze pri rekonstrukcii na Bdteer z tam nedali vacsiu vzdialenost medzi sedackami.
Letecke usporiadanie je to najhorsie co poznam, ci uz v Bpeer(76), alebo dokonca aj Ampeer,kde som bol nuteny celu cestu pozerat na zadnu stranu sedacky predomnou, pripadne okno s pomerne malym vyhladom.
Inak nehadam sa kupe vz. velkopriestor, sam si volim podla nalady, ak idem sam, pripadne dvaja - velkopriestor, ak nas ide viac tak kupe,ale v pripade ak ideme tak, ze neake dievca ide dalej ako ostatni tak ideme do velkopriestoru, pretoze uz sa nam stal dost neprijemny zazitok a dievca co cestovalo dalej sa potom v kupe celu cestu strachovalo(uz to bolo v noci).
Nedavno som mal rozhovor s kamaratkou, preco necestuje vlakom, jej dovod je ten, ze jej vadi to, ze v kupe su 6(8)ludia a stale na seba pozeraju a nema sukromie, tak som jej poradil, ze existuje aj velkopriestor co ju dost prekvapilo
história a aktuálne nasadenie HDV 350,362,363 ZSSK http://knihajazd.tk/
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 521
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 06. dubna 2011 - 07:34:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kupé vs. Großraum:
správně se tady hodnotí nevýhodnost kupé z hlediska provozovatele, přidal bych ještě nějaké nevýhody z hlediska cestujícího:
- v kupé sedí u okýnka 2 lidi ze 6, ve velkoprostoru 4 ze 6 (typ Bdt neuvažuji). Můžete namítat, že není každý šotouš, aby se hrnul k okýnku, ale zkuste někdy pozorovat postup zaplňování vozu - až na výjimky jsou místa u okýnek zabraná první.
- v kupé mají stoleček 2 lidi, ve velkoprostoru všichni. Kam si mám dát v kupé kafe a/nebo ntb?
- sociální bublina vyplňuje celé kupé, kdežto ve velkoprostoru maximálně jednu dvojsedačku. Tzn. do velkoprostoru se vejde trojnásobek cestujících, aniž by měli pocit, že si narušují "bubliny".
johniiik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.229.186.154
Odesláno Středa, 06. dubna 2011 - 17:57:30    Odkaz na tento příspěvek  

Matus:

A na co se chceš ve vagónu dívat, když ne na zadní stranu sedaček (navíc, pokud zde pohodlně položíš notebook)? V Beeru nejradši sedím na jedné z mála dvojek, které jsou za sebou. Nemusím se celou cestu čumět do obličeje protisedícímu a on nemusí čumět na mě. Navíc si i se svými dvěma metry přes znatelně méně místa mezi sedačkami než ve čtyřkách nebo kupé mohu pohodlně natáhnout nohy.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2602
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 06:58:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants: Přesně tak. Kupé ve druhé třídě je v podstatě přežitek. Je to jeden z mnoha důvodů, proč se na železnici cestuje buď nekulturně (teřba B v podání ČD), nebo draze (standart 6 lidí v kupé). Kupé bych vyhradil akorát pro první třídu, tam se to dá ekonomicky jakžtakž zdůvodnit, ale ve druhé třídě je to nesmysl. Nehledě na to, že kdo chce do kupé, tak ať si za něj jako nadstatndart připlatí.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 18:59:09    Odkaz na tento příspěvek  

Bram : co je prosím na kupé se šesti místy nadstandardní ? Pak tam lze nasekat osm míst a jste u standardu ...
Když sem taháte ekonomiku, tak je třeba zrušit především jídelní vozy, které si na sebe nevydělají a podobně postupovat v případě ubytovacích vozů. Jestliže klasický vagon s 80 / 60 místy nahradíte lůžkovým vozem se 30 místy, tak by tam mělo být jízdné minimálně o 100 % vyšší než v klasickém voze + náklady na ubytovací služby ...
Host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.233.47
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 19:55:09    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že dohady, jestli je pohodlnější kupé, nebo ne, jsou asi tak řešitelné, jako se přít, jestli je lepší víno, nebo pivo... Obojí má své příznvce i odpůrce a zrušením kupátek nejspíš část zákazníků odradíme, ať už tady v diskusi budeme argumentovat sebepromyšleněji. Nebude to zvlášť velká část, ale bude. Znám lidi, co tvrdí, že kvůli uspořádání vozu nejezdí Pendolínem :-). Možná to bude také souviset s věkem, že mladí dají častěji přednost velkoprostoru, ti starší kupé. Nicméně předpokládám, že RJ bude bez kupé a pro některé lidí to asi bude v pohodlí krok zpět, i kdyby tam byla kožená sedadla.
Glory
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.233.141
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 20:58:13    Odkaz na tento příspěvek  

V Pendolinu je škoda, že je tam jen jedno dobrý místo - vůz 6 místo 41, a to jen při jízdě z Prahy
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1090
Registrován: 3-2006
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 21:03:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Glory . Pán je ňákej náročnej ne? . Co je to za tak lukrativní flek? Stolička u baru?

(Příspěvek byl editován uživatelem Nádražák.)
Amnouz156a
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 1-2011
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 21:50:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Host: Krok dopředu budou zase obrazovky!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2603
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 22:01:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miroslav Zikmund: Velkoprostorový vůz lze při zachování dostatečného stupně komfortu udělat pro druhou třídu v uspořádání 2 + 2, což u kupé nelze. Na tom se snad shodneme. A pokud vím, tak se u lůžkových a lehátkových vozů připlácí. Holt komfort není zadarmo a i já si rád připlatím. Zkusme si položit otázku, jak je to s kupátky ve vysokorychlostních vlacích. Myslím, že když si tuto otázku zodpovíme, tak třeba přijdeme i na to, že kupé je vyjma případů první třídy odsouzeno do historie.
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 955
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 22:07:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já mám zase nejraděj místa 36, 45, 86 a 95 v Apmz143 podle směru jízdy
vagonWEB

ICQ 418733638
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2047
Registrován: 9-2006

Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 22:41:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Palíšek - kdyby ti bylo 18, tak ti nabídnu flašku kvalitního pití, pokud bys na tom monitoru vydržel sedět celou cestu z Ostravy do Prahy.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1105
Registrován: 1-2005
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 22:41:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Zkusme si položit otázku, jak je to s kupátky ve vysokorychlostních vlacích. Myslím, že když si tuto otázku zodpovíme, tak třeba přijdeme i na to, že kupé je vyjma případů první třídy odsouzeno do historie
Že by pán používal plurál majestaticus?
Jde o to se nad tím zamyslet v širších souvislostech a nepočítat jen počet míst k sezení. Vlak má v našem prostředí konkurenci v autobusech. Pokud má nějakým rozumným způsobem konkurovat, tak ( až na výjimky) je jedinou možností nabídnout komfort. Časem je u nás železnice konkurenceschopná jen v pár relacích a konkurovat menší cenou není dlouhodobě udržitelné.
Vysokorychlostní tratě konkurují vnitrostátní letecké dopravě. A to jak cenou, tak i komfortem. Přeci jen v letadle je toho místa méně, takže ještě je ono sardinkoidní uspořádání pro letecké cestující stále přijatelné. Ona doba jízdy není nijak extrémní, takže se to dá přežít.

PS: Já vás chápu chlapci, jako malý jsem také raději jezdil velkoprostorem a také jsem řešil, že je tam 2x víc místa u okýnek
Dnes si chodím do vlaku odpočinout a čas na cestě využít ke spánku. Stačí jeden idiot a znepříjemní cestování lidem z celého velkoprostorového oddílu. V oddílovém voze jen max 6-8 lidem. Ale spíše k tomu nedojde, protože v malém oddíle není taková anonymita a naopak je vetší kontrola. Takže jsem byl nucen svůj názor na kupátkové vozy přehodnotit. Proto mě štvou kategorické řeči o tom, že jedině velkoprostor je to správné a žádná možnost volby by být neměla. Myslím, že měla- jako zákaznící bychom měli být nároční.
Glory
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.233.141
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 00:28:34    Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák: Stolička u baru ne, je to jedno místo, kde je samotná sedačka a spousta místa na nohy.
http://www.scpendolino.cz/cs_CZ/co-nabizi/pruvodce/vuz6/:/page.xh tml
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60511
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 01:26:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fousekx:
Se divím, že na to ještě někdo vůbec reaguje. Navíc mocnost si bohužel stejně rozhodne podle sebe.
Ať jezdí, kde to jde, kombinace, však ono se ukáže (a ukazuje), co lidi chtějí.

Pokud má někdo problém s tím, že má sedět s někým cizím "v jednom prostoru" a musí to řešit "anonymním" dobytčákem, kde to často hučí jak v úle (brajgl od podvozků v Görlitzu je proti tomu zanedbatelný), tak ho upřímně lituju. Není nad to pak kontakt se společností dohánět např. pomocí FB a jiných obskurních prostředků.
Ale proč ne, nechť i s takovými se počítá. Jen nesnáším, když se tento stupidní styl života vnucuje i těm, co o něj zájem nemají.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2155
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 01:28:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZik.: Když sem taháte ekonomiku, tak je třeba zrušit především jídelní vozy, které si na sebe nevydělají

Jenže tenhle druh ekonomiky je asi ten z Policejní Akademie. Vydělají si na sebe zásuvky ve vlaku? Ne proud z nich je zadarmo. Vydělá si na sebe klimatizace? Patnáctý šroub zleva? Osmé kolo?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2156
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 02:03:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZliv: Pokud má někdo problém s tím, že má sedět s někým cizím "v jednom prostoru" a musí to řešit "anonymním" dobytčákem, kde to často hučí jak v úle (brajgl od podvozků v Görlitzu je proti tomu zanedbatelný), tak ho upřímně lituju. Není nad to pak kontakt se společností dohánět např. pomocí FB a jiných obskurních prostředků.
Ale proč ne, nechť i s takovými se počítá. Jen nesnáším, když se tento stupidní styl života vnucuje i těm, co o něj zájem nemají.


To jsou s prominutím hodně hloupé řeči nesvědčící o valné orientaci ve společnosti. Naprosá většina žen je totiž podle vás zřejmě asociálních.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 05:17:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naprosto nejpohodlnejsi vlak, kterym jsem kdy jel, je Sinkanzen (lhostejno, jake rady). A ten zadna kupata nema, ale ani zadne sardinkoidni usporadani - i kdyz si cestujici prede mnou sklopil sedadlo co nejniz, tak mi to vubec nevadilo.

Martin Zlivsky: jet v jednom kupe s damou, co se hned po pristoupeni zacala ladovat pekelne cesnekovatou sekanou, to byl zazitek. Ve velkoprostoru by se to snad nejak rozptylilo. Nebo je taky vetsi pravdepodobnost, ze by se nasel nekdo, kdo by ji to jidlo vyhodil z okna - ja jsem k tomu nesebral odvahu. Nebo jindy, kdy dama v docela teplem dni zapnula topeni a kdyz se to spolucestujicim nelibilo, tak je zacala okrikovat. Na druhou stranu, kdyz si v jednom sychravem dnu dva soutousi otevreli tri okna ve velkoprostoru a zacali behat po vagone a rvat neco jako "hele tamhle na nakladu je brejlovec 153ka", to bylo taky na pres hubu. Ale jinak problemy se spolucestujicimi nemam.
Ale vazne, ja mam radsi velkoprostory, i kdyz, mezi vlaky ruznych dopravcu bych si vybiral podle jinych kriterii, nez kupata versus velkoprostor.

MZikmund: Když sem taháte ekonomiku Obavam se, ze to je v dnesni dobe nutne, draha neni mimo celou dnesni spolecnost. Ostatne, nutnost tahani ekonomiky je taky duvodem, proc treba ty ubytovaci vlaky jsou dneska tak vzacne, oproti stavu pred 20 lety, treba.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2604
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 06:09:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fousekx: Co takhle když jsem měl na mysli více lidí a ne jen sebe? Pak žádný plurál majestaticus nehrozí.

A jinak mezi námi, kupé vyhovuje plně maximálně dvoum lidem. Těm u okna. V extrémním případě tam může sedět až osm nasraných lidí. Příjemné to cestování, že. Těm u okna. Jenže vlak tu není od toho, aby vozil dva lidi na jedno kupé. Proč? Zas ta nenáviděná ekonomika.

Martin Zlivský: Ano, v kupátkovém B se cestuje pohodlně. Zejména mezi Zdicemi a Pískem na rychlících, kde není příliš problematické najít coupé, kde včetně mne budou sedět dva lidé.
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4505
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 07:04:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kupé vždy ano, když jsem tam sám. Pokud by nás tam mělo být 5-8, to už radši ten velkoprostor.

Vydělají si na sebe zásuvky ve vlaku? Ne proud z nich je zadarmo. Vydělá si na sebe klimatizace?

Vydělají, protože přilákaji nové lidi.
Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 523
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 08:29:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pes38: Kupé vždy ano, když jsem tam sám. Pokud by nás tam mělo být 5-8, to už radši ten velkoprostor.
Jo, to je naprosto přesný. Takhle uvažujeme téměř všichni. No a protože prázdný vlak je z hlediska dopravce nežádoucí, tak jsou nežádoucí i kupé.

Bram a vhodnost kupé pro 1. třídu: proč? I v 1. třídě platí stejné výhrady proti kupé: okýnka, stolečky, bubliny. Zásadně se vyhýbám vlakům s různými Aee a spol.: kam si dám ntb a kafe?

Jídelní a lůžkové vozy + ekonomika: ano, segment jídelních a lůžkových vozů je v Evropě v útlumu. Jídelní vůz je 50 tun železa, negenerujících tržby. Ano, podporuje tržby - ale podobnou práci udělá jeden minibarman s vozejčkem. Lůžkové vozy: totéž v bleděmodrém. Navíc konkurence - na vzdálenosti, na které se jezdilo lůžkem, se dneska levněji lítá nízkonákladovkama.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60522
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 08:39:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Když se někdo neumí chovat v kupé, tak ho spíš někdo napomene nebo má možnost si jít sednout k někomu, kdo chování zvládá.
A že má každej jiné potřeby, co se týče teploty (pro někoho je 23 už horko, jinému je ještě v 25 zima, záleží i na aktuálním rozpoložení...) a míry svícení, to ke celkem přirozené a velkoprostor ani jedno z toho regulovat neumožňuje (světlo by se regulovat částečně dalo, kdyby se chtělo, teplota ne).
Stejně jako někdo chce koukat z okna (je-li ta možnost), jiný chce dělat na NTB a třetí chce mít svatej pokoj. Ve prostoru s větší kapacitou se musí částečně podřídit všichni (což někteří na VHD vysloveně nesnáší a je to jeden z důvodů hned po podřizování se JŘ, proč jí nevyužívají).

Soukromý dopravce by mohl být pružnější v tom, že aspoň dokáže jednotlivé vozy/části vozů lépe separovat. Tedy některé pro telefonisty nebo sledovače filmů (jak kdyby byl problém si nosit sluchátka...), pro cestující s dětmi, jiné pro odpočívající a ty, co chtějí mít klid (na práci, na spaní), klidně i koutek pro kuřáky (bohužel už to asi nejde, ale je to jen další ústupek, na který ne všichni kuřáci jsou ochotni přistoupit - technicky by to řešitelné bylo) atd.
V kupé se to snáze separuje samo (pokud se lidi chtějí domluvit a radši akorát nesedí a nenadávají), u velkoprostoru je potřeba tomu pomoci.
Jinak přes Písek jezdím minimálně, to je trefa trochu vedle. Ne že by teda na táborský jezdilo lidí nějak víc, ono je to podobný, akorát místo úseků u Příbrami a u Budějc je větší obsazenost z Prahy do Benešova (i v jedničce se občas sedí až po pěti).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60523
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 08:54:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kam si dám ntb a kafe?

Určitě má každý potřebu si odkládat NTB a kafe? Na NTB střední velikosti nebo vpisování poznámek do textu stačí i výsuvný stoleček.

Souhlasím, že u obsazenějších spojů a při čtyřech místech na šířku se lépe naplní velkoprostor (ale nakonec se stejně naplní všechna místa a kdo chce stát, tak bude stát bez ohledu na uspořádání vozu).
U první třídy, tedy při třech, dvou a půl (ABmz Arriva) nebo jen dvou (ÖBB BA) místech na šířku to už tak docela neplatí. Lze sledovat např. v EC 79, kde se napřed obsadí kupé a až při obsazenosti tří lidí na čtyřmístné kupé se začne více obsazovat velkoprostorová část.
Faktor "okýnka" - přes chodbičku se koukat nedá?


protože prázdný vlak je z hlediska dopravce nežádoucí, tak jsou nežádoucí i kupé

Kdyby se odstraněním kupé vyřešila neobsazenost sedlových spojů, tak to bude asi na Nobelovku. :-)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60524
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 09:07:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tommasel:
Ale no tak, jen jsem to trochu vyhrotil do absurdna.
Docela mě štve tohle odcizování, kdy na FB se lze dočíst pomalu i o tom, jak někdo po sobě splachuje, ale při osobním kontaktu pak není schopnej ani nahlas pozdravit nebo se optat, zda by si mohl přisednout, zhasnout/rozsvítit atd.

A rozhodně to není problém té něžnější části populace.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4507
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 09:19:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, to je naprosto přesný. Takhle uvažujeme téměř všichni. No a protože prázdný vlak je z hlediska dopravce nežádoucí, tak jsou nežádoucí i kupé.

No to je mi logika...

Jsem pro kombinaci- část kupé, část velkoprostor, ať jde každý tam, kde je mu libo. Parta 8 lidí, co se znají, klidně se do toho kupé nasouká, avšak třeba 2 cizí lidé s ntb radši půjdou do velkoprostoru ke stolečku, než aby to měli na klíně v kupé.
Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2605
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 09:40:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants: Jedině v první třídě lze udělat kupé pro šest lidí a nebude zároveň dopravce mrzet, že bude tratit na tržbách. Není to míněno tak, že by tam bylo vhodné či ne, pouze byl míněn ekonomický dopad.

Já i tak beru raději velkoprostorový vůz. když jsem jel loni na sedáka ve dvojce v kupé v Noci z Paříže do Mnichova, byl velký problém se dohodnout, od kdy se bude chrupkat a do kdy se bude svítit kvůli čtení..... Přiznávám se, že jsem si chtěl už zchrupnout. Schoval jsem se pod bundu na zavěšenou na háčku. Jenže tohle mohu udělat i ve velkoprostoru. Na to nemusím mít kupé.......
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 3-2006
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 10:12:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pes38 Jsem pro kombinaci- část kupé, část velkoprostor
Jen to ne. Tohle je právě to co na vozech Bee272 nesnáším (kromě podvozků v poslední fázi před rozpadnutím, dveřma co nejdou otevřít a miniokýnek, kterýma se nedá v létě ani pořádně vyvětrat).

Glory: Víc místa na nohy? Ale ta sedačka přece není dál od těch předchozích takže místa je tam naprosto stejně ne? To že je tady i místo vedle je dle mého názoru stejně k ničemu, neboť ho nedokážu nijak pořádně využít. Potřebuju místo před sebou ne vedle sebe (aspoň ted já osobně). Je to obdobné jako sólosedačky v Bpee

(Příspěvek byl editován uživatelem Nádražák.)
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60528
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 10:19:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co Ti na tom konkrétně tak moc vadí?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4508
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 11:39:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen to ne. Tohle je právě to co na vozech Bee272 nesnáším (kromě podvozků v poslední fázi před rozpadnutím, dveřma co nejdou otevřít a miniokýnek, kterýma se nedá v létě ani pořádně vyvětrat).


Myslel jsem jeden vůz komplet kupé, další vůz komplet velkoprostor.
Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 3-2006
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 11:51:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Nemám prostě rád když musím někam přebíhat. Vlak zastaví a na mě zbydou dveře do velkoprostorové části. Než projdu ten prostor, kolikrát se stane že se zatím kupéčková část zaplní a můžu jít hledat jinam a zase musím projít celou velkoprostorovou část (minimálně jednu podle toho kterým směrem se vydám). Pokud vím, že třeba první tři vozy jsou kupéčka, mám větší šanci, že se rychle a pohodlně usadím tam kam bych si přál. Navíc když ten velkoprostor obsadí nějaká škola, bordel je slyšet až v několika sousedních kupéčkách.

Pes38: Už jsem se lekl - v tom případě s tímhle naprosto souhlasím, ať si každý vybere podle chuti.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 12:24:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_zlivský > ja jsem taky pro kombinace (a je mi jedno, v jakem smyslu), proste kdyz je na vyber, je to lepsi.

Zaroven by mi ale prislo velmi logicke, kdyby soukromnici rozlisovali (cenou jizdenky nebo mistenky), jestli se vezu ve tride standard (nebo muzem tomu rikat klidne social), kde jsou na sirku vozu 4 sedacky (a je fuk v jakem usporadani), nebo v levelu komfort se tremi sedackami. Proste dopravce ma naklady s prevezenim jednoho vozu prakticky konstantni, takze opet logicky musi naklady rozpocitat na jiny pocet cestujicich.

Dale souhlasim s tim, ze je mozne se v kupe domluvit - a zpravidla probiha prirozena selekce uz ve chvili, kdy do kupe vstupuju. Mam moznost si vybrat jako spolucestujici skupinu studaku, ve vedlejsim kupe jedou babicky s deckama, o kus vedle sedi parta montazniku v monterkach a v dalsim kupatku mame rodinku s deckama a tak dal. Proste vlezu tam, kde mi to - aspon na prvni pohled - bude nejvic vyhovovat, nebo jinak receno nejmene vadit.

Ma to ale jeden dulezity hacek jmenem mistenka. Pokud si ji koupim, prichazim o tuhle moznost vyberu ... a kdyz to reknu na ferovku, nevim co bych delal, kdybych zjistil, ze kupe s mym mistem je kompletne obsazeno skupinkou tmavocechu. Jednoho z nich vyhodit na chodbu a zbylym celou dobu koukat do xichtu, to me opravdu nelaka :-X.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Glory
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.233.141
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 13:31:08    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mě překvapuje jedna věc, většina těch co se tu tak zastává kupé stejně bere RailJety jako modlu, ale kolik míst má RailJet ve druhé vozové třídě umístěných v kupé?
Host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.233.47
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 13:49:30    Odkaz na tento příspěvek  

Je tak těžké se dohodnout, že jsou lidé, kteří dávají přednost velkoprostoru a lidé, kteří dávají přednost kupátkům? Obě skupiny mají své legitimní důvody a co je pro jednoho výhoda, může být pro druhého zase nevýhoda... Jsou lidé, kteří jsou ochotní v nemocnici platit za televizi na pokoji, a jiní (sem počítám například sebe) za to, aby tam nebyla. Jsem snad kvůli tomu hlupák, nebo jsou snad hlupáci ti druzí?
Rys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.99.153
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 17:21:59    Odkaz na tento příspěvek  

Trochu k tématu žlutých vlaků:
http://ekonomika.ihned.cz/c1-51497400-sef-student-agency-chtel-zn icit-konkurenci-ted-se-musi-obavat-
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 17:42:25    Odkaz na tento příspěvek  

Nechci nijak vstupovat do diskuze zdejších náctiletých odborníků na železnici, ale k výrokům o tom, jak NEJDE mít jednotku od Stadlera s vnitřním komfortem odpovídajícím 1. třídě v dálkové dopravě viz Stadler KISS pro WESTbahn.
P.S. Soukromníci budou nasazovat a ohodnocovat jízdným to a tak, co a jak uznají za vhodné - jsou to jejich investice, takže když kvůli vám nenasadí koženkovou lavici v kupé, aby se bylo na čem válet, tak je nejvíc potrestáte tím, že s nimi nepojedete - narozdíl od ČD jim nikdo žádné jiné peníze nedá. Akorát se obávám, že to nebude většinové chování - vždyť Jančurovy autobusy taky prosperují všem šototeoriím navzdory.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8573
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 18:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
Kurňa, netrucujte už tady u náctiletých a pojďte mezi plnoleté. Moc nám tam všem chybíte.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1781
Registrován: 8-2006
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 18:21:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Neprosperuje spíše prodej letenek?
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 19:20:03    Odkaz na tento příspěvek  

Bram : ano v ubytovacích vozech se připlácí. Za to ležení, ale pokrývá cena za ležení skutečné náklady na provoz lehacích služeb = např. mzda personálu, investice do nákupu lůžkovin, jejich čistění apod.
Když si vezmete, že lehátko z Prahy do Košic stojí méně než příplatek na jedničku, tak je to poněkud úsměvné. Jenže v tom lehátku máte třebas 54 míst (6 míst v kupé) nebo 36 (po čtyřech v kupé), takže i jízdné II. třídy by mělo být teoreticky vyšší, tak aby tržba z jízdného II. třídy za 80 sedících byla stejná i u 54 / 36 ležících cestujících = u toho 6 místného kupé cca 1,5 jízdného druhé třídy + ubytovací příplatek, u 4 místného kupé 2,2 násobek jízdného II. třídy + ubytovací příplatek ...
To by tím asi nikdo nejezdil ...
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5756
Registrován: 5-2005

Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 23:28:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák: Tobě taky vadí kde co. Ty bys byl nejraději, kdyby jezdily jen kupéčkové vozy a všechny vlaky by ti stavěly v Zábřeze. To, že tady existují i ostatní cestující s jinými požadavky je ti vlastně jedno. Hurá.
MHD Ostrava
Glory
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.233.141
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 23:34:32    Odkaz na tento příspěvek  

Rys:
http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/zpravy/v-soutezi-o-nej obdivovanejsi-firmu-opet-zvitezila-skoda-auto/620720
+
Žlutými autobusy z Brna do Prahy nebo zpět za 165 Kč! Všechny spoje v období od 11.4.-24.4. na lince Brno - Praha a zpět zlevňujeme na 165 Kč.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2158
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 09. dubna 2011 - 01:31:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Glory:
Tak to je pokus o reakci na včera zvařejněnou akci ČD Praha - Brno za 160 Kč. U kasy, ne nějaké rezervace. SporoTiket po internetu mají ČD za 170 - 190 Kč bez karty už dávno.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Glory
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.233.141
Odesláno Sobota, 09. dubna 2011 - 13:35:03    Odkaz na tento příspěvek  

Tommasel: Tak pokus je to povedenej, v ceně místenka a lístek si můžu koupit jak se mi zlíbí a kdy se mi zlíbí. Můžu po internetu, u stánku, zaplatit kartou nebo hotově, koupit si ho předem nebo před odjezdem
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 10. dubna 2011 - 20:52:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostravák: Co to prosimtě meleš? 1. Nikomu kupéčka necpu, když mám chuť jedu prostorem, když mám zase jinou tak jedu kupéčkem myslím že jsem napsal dost jasně že by tu mělo být od obého dostatek ať si každý vybere. A naštěstí v tom Zábřeze všechny vlaky stavět od příštího GVD budou (pochopitelně vyjma SC a možná pár nepodstatných výjimek), takže já jsem naprosto spokojen

(Příspěvek byl editován uživatelem Nádražák.)
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5758
Registrován: 5-2005

Odesláno Neděle, 10. dubna 2011 - 22:19:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák: No jo no.
MHD Ostrava
Dan38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 11. dubna 2011 - 12:01:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://ekonomika.idnes.cz/regiojet-zacal-hledat-stevardky-pro-zlu te-vlaky-fuk-/eko-doprava.aspx?c=A110411_103830_eko-doprava_spi