K-report
 

Archiv diskuse Historická vozidla do 27. 03. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » Historická vozidla » Archiv diskuse Historická vozidla do 27. 03. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
3973
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 19:58:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mejdlíčko - automatický fotoaparát, vypadá jako krabička od mýdla.
AO 53-54
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 703
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 20:59:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by: U mě jo to zjevně marný pokus, za svým "výkříkem" si stojím s rozhodně není z dětského pokojíčku (už dost dávno ne milý pane...) Pár nákladních veteránů jsem pomohl dostat do správných rukou, když už je nemůžu mít doma a hodně, ale opravdu hodně mě mrzí, že z naprostého unikátu navíc ve slušném stavu se udělá bus, kterých je už celkem dost a další přibývají... To je zase co nadzvedává ze židle mě, budeme mít autobusovou historii ze všech stran, ale na (třeba speciálně pro mě mnohem zajímavější) nákladní dopravu Chápu, že si investor opravy může dělat co chce, třeba to dát do šrotu, ale nikdo mi nebude říkat, co si o tom člověku nebo organizaci mám myslet...

Chmelda (390):
Pavián
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 1-2011

Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 21:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 3973 (297):
Děkuju za info, já fakt nevěděl, co si mám představit.
Teď už můžu prohlašovat, že mimo většího aparátu mám taky mejdlíčko ...
Čím víc toho vím o ženách, tím víc miluji svůj automobil ...
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11127
Registrován: 11-2004

Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 21:17:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem historii toho RTO našel (http://www.krofky.com/OLD/RTO.html), tu přestavbu z RO na RTO vidím spíš na výměnu kus za kus... Nevíte, čistě pro zajímavost, co je to za spolek, resp. proč kupovala kapela v roce 2004 zrovna erťáka - tedy spíše, kdo z šotoušů v tom má prsty?
Závistivci všech zemí, polibte mi prdel...!
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5934
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 21:19:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chmelda (390): No jo, ztrácíte na Káčku čas, vy patříte jako komik na jeviště...

Že by (2443):
fotky na MHDFOTO
Říkejte mi MMM
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 2847
Registrován: 10-2006

Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 22:07:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Slovensku se nachází ještě jedno velmi slušné kompletní šasi s kabinou, původně autobus RO, avšak s nástavbou podobné stěhováku. Třeba by majitel za nějakou sumu prodal. Takže jestli někdo touží po štěhováku, jistě by Ováci vyměnili ten svůj za tohle.
Už je to jedna z posledních šancí, takže kdo na to má, ať neváhá a jde do toho.

Jinak že_bye, a nic na tom nezmění vaše revolucionářské kydy od klávesnice v dětském pokojíčku., nehroť zbytečně situaci, když dobře víš, že ty revolucionářské kydy nepíší děti, ale kolegové, kteří mají za sebou obrovský kus práce a bez kterých by byla naše historie o dost chudší. Snad si zas touto cestou nechceš vyřizovat nějaké...
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Sxman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 897
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 22:56:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavián: 706 ROK se určitě alespoň jedno zachovalo, sice né v bývalé ČSSR, ale exituje: http://www.busportal.cz/modules.php?name=article&sid=5236

A odpustťe mi velice hloupou otázku, ale v čem podstatném se liší podvozek pro 706 RTO a RO (kromě motoru)?
Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.ic.cz
123
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 6-2010
Odesláno Úterý, 22. března 2011 - 23:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sxman: Kromě motoru? Určitě rámem a možná nápravami.
Convoy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 1-2010
Odesláno Středa, 23. března 2011 - 05:43:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RE : Sxman - doporučuji navštívit stránky www.liaznavzdy.cz , je tam plno dobových prospektů na nichž je při porovnání krásně vidět v čem se liší podvozky R , RT , RTO
Pavián
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 1-2011

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 07:27:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Sxman (897):
Já vím, to je ten maď. ROK, já jsem myslel u nás, proto mě to tak mrzí - tím víc, že třeba předválečná Praga N s originální nástavbou KUKA se dochovala, ač dosloužila poč. 60. let ...
Čím víc toho vím o ženách, tím víc miluji svůj automobil ...
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2444
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 23. března 2011 - 10:52:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Atmáku, nezlob mě. :-)
Tobě se líbí Hynkův výrok "Pokud i tenhle parádní stěhovák někdo zmrší na autobus, pak čest práci toho soudruha a na místě zastřelit."? Mně tedy ne a vzhledem k tomu, že nevím, kdo Hynek je - tak ho na základě takovéhoto cancu považuju za revolucionáře od klávesnice.
Pokud jsem svým příspěvkem trochu rozčeřil hladinu, tak je to opravdu dobře. Jedna věc je povzdychnout si, že zase nějaký stěhovák možná uhyne a druhá věc je někoho označovat za soudruha a navrhovat jeho zastřelení.
Mně také bylo svého času líto, že asi vyhynou takové unikáty, tako je Š 1203 - a pokud možno ve starém provedení. Ale nikde jsem kvůli tomu nevypouštěl podobné revolucionářské kydy. Byla to jen má neznalost, ukázalo se, že nějaké Š 1203 zůstanou, jen u lidí se kterými jsem se nestýkal a tedy o těchto strojích nevěděl. Naopak až díky K-R jsem zjistil, že se dochoval i třeba takový unikát, jako je Š 120 Furgon (nebo jak se ta dodávka jmenuje).
Naopak se stýkám s lidmi, kteří mají blízko k autobusům (i proto se známe, že Atmáku) a vím, že je nikdo nemusí osočovat jako soudruhy (vnímejme význam tohoto slova tak, jak v CS/CZ společnosti zapustil kořeny). Naopak si můžeme považovat všech těch, kteří rozpohybovali, či rozpohybovat hodlají AUTOBUSY Š 706 RO. Jistě, pokud se objeví investor, který zafinancuje renovaci stěhováka RO, budu velmi rád. K tomu mohu na závěr dodat ještě to, že ostraváci celou dobu deklarují, že stěhovák RO je pro ně první krůček, a když bude za co, rádi stěhovák za bus vymění. Ale musí být za co. Pokud se vhodný bus neobjeví a naopak budou volné prachy, tak stěhovák může uhynout a objeví se další bus.
Nebo je zde někdo, kdo zopakuje výše uvedený výlev a podnikne i kroky, které by konkrétnímu investorovi měly zakázat likvidaci stěhováka? Můj osobní názor je, že_by stěhováka byla škoda, ale názor investora chápu a respektuju - a jsem rád, že žiju ve společnosti, kdy nebude nikdo direktivně přikazovat, co se renovovat má a co nesmí. A o nic víc mi nejde.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2445
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 23. března 2011 - 11:10:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Sxman:
Rozdíl v chassis RO a RTO je mimo jiné i v rozvoru. Proto busy RTO-P mají zadní nápravu mírně více vpřed. Cvičeným okem to lze vůči okennímu sloupku rozeznat.

Ad Study:
Nějaké RTO-P ještě existují ve stavu včelínózním či šopálním. Provozuschopné či kompletní neznám a asi není.

Ad Atmák:
Šasi s kabinou RO na SK má z hlediska dovozu do CZ jistý háček. Vozidlo je starší více jak 50 let, což slovenská legislativa automaticky považuje za technickou památku. O její vývoz nutno žádat a vývozní povolení svého času (aktuálně nevím) vydávala vláda SR. Jistě, lze to obejít a v případě nějakého anonymního vozidla (Š Felicia před rokem 1961) celkem v pohodě z SK do CZ dovézt, zrenovovat, přihlásit na veteránská čísla a mít klidné spaní. V případě nekompletního busu (o kterém ví více osob než jen jeden majitel), navíc případně prodanému akciové společnosti v majetku města (pokud bychom hypoteticky blouznili na téma náhrady za ostravský stěhovák) je takovýto "pirátský" dovoz z SK do CZ především komunálněpoliticky neprůchodný.
Pokud však pro ostraváky najdeme jiné RO, tak to bude dobře.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1180
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 11:36:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že_by: obávám se, že to vozidlo na SK bude ve stavu, kdy o něm není vůbec nutné mluvit jako o vozidle ani jako o technické památce, tohle platí o vozidlech víceméně kompletních a nějakým způsobem evidovaných. K vývozu hromady šrotu není zapotřebí žádného povolení a zrovna tak ji lze prodat akciové společnosti v majetku města, podobně jako ten stěhovák. Ostatně pokud se ta hromada naloží na SK na podvalník, celkem není možnost ani místo, proč a kde kde by se ta souprava dala zastavit a vyptávat se, kamže to kdo veze a kde to naložil...pokud si tohle povezu ze Slovenska na vlastní zahradu jako domek na nářadí, není síla, která by mi v tom zabránila...
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2446
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 23. března 2011 - 11:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bezesporu, ale v okamžiku kdy ze šrotu postavíš něco jedlého, tak závistivci udělají cokoliv. Viz nechutnosti okolo ČHŽ a jakési obskurní spoločnosti, která dlouhodobě chce Bílka a jeho aktivity definitivně odrovnat.
Jsou zkrátka postupy, které si různí soukromníci či spolky troufnout mohou, ale komunální a.s. patrně nikoliff.

Jo, a ještě drobnost. Nejsem si zcela jist, ale mám dojem (už je to pár roků, co jsem s tím přišel do styku), že v zákoně bylo řečeno, že vozidla nebo JEJICH SOUČÁSTI starší 50 roků jsou automaticky na SK považována za technickou památku. Pokud to však je nyní jinak a někdo by to tu dokázal vysvětlit (vč. odkazu na platnou legislativu), tak to bude jen dobře. Jinak se totiž obchází zákon jednotlivci a jinak politicky závislým statutárním ogránům. A nejlépe je, když se ukáže, že není nutno nic obcházet.

(Příspěvek byl editován uživatelem že_by.)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1181
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 11:51:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...koukám, že se tady rozhořela velmi emotivní diskuse, pár lidí nedokázalo rozchodit zjevnou nadsázku a snaží se upřít druhým právo vyslovit svůj názor. Máte pocit, že tady někdo fakt někoho chce zastřelit? A že vyjádří mínění, že zprznit vzácnější kus ve prospěch výroby jiného, který až tak vzácný není, je snad legitimní a i když je to samozřejmě věc majitele (což tady nakonec taky nikdo nezpochybnil, jen vyjádřili názor na jeho způsob uvažování)... A když názor všech, kdo tohle schvalují, dovedu do extrému - von by se ten autobus dal třeba daleko líp postavit z té laboratoře, co se o ní zmínil Pavián. Taky by Vám připadalo, že to je v pořádku? V principu je to úplně totéž.
A osobní výpady typu komika na jevišti, notabene vůči Chmeldovi, který pro záchranu obrovského počtu veteránů udělal daleko víc než asi kdokoli tady, to už je teda silný kafe.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 11:55:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že_by: zaprvé to komunální společnost může koupit přes toho soukromníka, za druhé se jí, až jednou půjde postavit hotové auto na veteránské značky, nikdy nikdo nebude ptát, kde to stálo, od koho to koupili a z které země to přivezli. Promiň, ale je to nesmysl. Ostatně ČSAP-OAD je taky právní subjekt a ne soukromá osoba a NO 80 počítám že taky neschvalovalo ministerstvo slovenské kultury...Prostě se ze Slovenska přivezla hromada železa...stejně jako by se koupila ve velkoobchodě hromada jeklů, plechu a latí a z toho by se postavila replika.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2447
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 23. března 2011 - 12:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1) Emoce lze vyjevit různými způsoby a výrazy.
2) Za sebe opakuji, že likvidace dalšího stěhováka by byla ke škodě - stačí ten u Macíka a v Horce pro žďáráky.
3) Nicméně také opakuju, že zatím se investory renovací velkých vozidel dost často stávají organizace zaměřující se na přepravu osob - nebo už v CZ je nějaký renovovaný stěhovák libovolného typu? Různých renovovaných náklaďáků už také přibývá, ale na stěhováka se asi zatím investor nenašel a nikdo z nás to asi také nebude. Takže jsme v úrovni akademické debaty - a ta se obejde bez výrazů soudruh nebo zastřelit.


Slime, zrovna s tím dovozem NO80 a tvrzením o replice děláš majiteli docela medvědí službu... To bych vážně veřejně neprobíral.

(Příspěvek byl editován uživatelem že_by.)

(Příspěvek byl editován uživatelem že_by.)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1183
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 12:05:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

..jinak je to úplně jednoduché, zákon 42/2002 na Slovensku stanoví, že kulturní pamatkou jsou objekty zapsané v seznamu kulturních památek. O automatickém považování za kulturní památku ani slovo.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1184
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 12:10:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stojíš si zatvrzele za svým, ten dovoz NO 780 proběhl v duchu toho, co jsem napsal v předchozím, to nebylo žádné pašování potají přes hranici, nechápu, o co Ti jde.
Tvůj bod 3) je pravdivý v případě dopravního podniku Ostrava, jinak jestli sis nevšiml, tak spousta dopravních firem má i plno náklaďáků a často jsou to jedny a tytéž.
A akademická debata není vymezena použitými výrazy...nejbrutálnější výlevy maže administrátor, ale tohle bych rozhodně mezi ně nepočítal.....
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2448
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 23. března 2011 - 12:40:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V prvé řadě musím opravit sám sebe! NO 80 je rok výroby 1960 a do CZ se vtátil bezpečně dříve než jako padesátiletý.
Nevím, zda oba mluvíme o zákonu 42/2002 - pokusím se do toho (po letech) trochu zavrtat, ať zde nešířím bludy.

O tom, že řada subjektů zafinancovala renovace jak busů, tak i náklaďáků vím - a také jsem to jinými slovy zmiňoval. Avšak pořád se vracím k tomu výlevu ohledně potencionálního zániku stěhováka RO. Zatím se v CZ nenašel nikdo (pokud vím - a zdaleka nevím vše), kdy by chtěl financovat renovaci stěhováka. Zato vnímám, že je v Ostravě zájem nějak se dobrat k autobusu Š 706 RO. Toto snažení nehodlám nijak pomlouvat, naopak. Jen je mi jasné, že firma zabývající se přepravou osob nemůže mít zájem na stěhováku. To je snad zřejmé všem.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5936
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 12:51:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A osobní výpady typu komika na jevišti
To nebyl výpad, ale prosté odpovězení na, pro mě zcela nesrozumitelný a nevtipný, příspěvek. Dál se k tomu nehodlám vyjadřovat, neb moje názory jsou zřejmě v hlubokém rozporu.
A to, že Chmelda přispěl k renovací je za palec nahoru, to bez pochyby, ale na mém příspěvku to nic nezmění a stojím si za tím.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin.marilyn.manson.)
fotky na MHDFOTO
Říkejte mi MMM
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2449
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 23. března 2011 - 13:55:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Slim (1183)
"..jinak je to úplně jednoduché, zákon 42/2002 na Slovensku stanoví, že kulturní pamatkou jsou objekty zapsané v seznamu kulturních památek. O automatickém považování za kulturní památku ani slovo."

No nevím, tak jednoduché to nebude, Slime...
http://www.zbierka.sk/Default.aspx?sid=15&PredpisID=16230&FileNam e=02-z042&Rocnik=2002&AspxAutoDetectCookieSupport=1
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 2849
Registrován: 10-2006

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 15:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by a jsem rád, že žiju ve společnosti, kdy nebude nikdo direktivně přikazovat, co se renovovat má a co nesmí.

Jo, ten Hynkův výrok se mi sice kvůli rétorické extrémnosti 100% nelíbí, ale v zásadě s tím souhlasím. Pro mne je likvidace toho jednoho z posledních stěhováků stejně barbarský čin, jako kdyby v Praze na Staromáku vyměnili na barácích okna za plastové a udělali novou fasádu se zateplením. Pokud se neprokáže, že ten stěhovák byl kdysi skutečně autobus, tak je to srovnatelné. Nechápu ty dnešní aktivity, kdy se někde koupí nějaký vrak a pak si ho každý přizpůsobí obrazu svému a vyrobí z toho něco, čím nikdy nebyl. Já jedno historické vozidlo od šrotace zachránil a nikdy by mě nenapadlo si z toho udělat něco, s čím se historie toho vozu neshoduje. A připomínám, že ona historie mi před nákupem známa nebyla - ale přizpůsobím se jí. Stejně tak jsem nechtěl ztratit původní v.č. a papíry, i když mne jeho zachování i v nových papírech a na vozu stálo hodně peněz a hodně úsilí. Nikomu nic jakožto vlastníkovi nepřikazuju, natož direktivně, ale naopak mám plné právo jeho počínání libovolně kritizovat - a hodlám toho využít. Já máslo na hlavě rozhodně nemám.

Dost mě mrzí, že má stále docházet ke stejným zvěrstvům, konkrétně myslím šrotaci brněnského NDO či pražského RTO-tropico, ale když se někdo spokojí s tím, že si vše postaví podle svého a vymyslí si k tomu historii, co už..
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2450
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 23. března 2011 - 16:49:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, Atmáku, že rámcově jsme ve shodě.
Ostravákům jsem říkal (a oni to beze mně ví také), že zlikvidovat stěhováka je prasárna, ale jejich zájem o AUTOBUS může převážit nad těžko definovatelným zájem neuchopitelné skupiny fandů dopravy (nikoliv investorů) o hypotetickou záchranu stěhováka.
Také je v širším kontextu zřejmé, že dopravní společnosti své historické autobusy chtějí. A vzhledem k tomu, co se v CZ zachovalo, už budou novostavby všechny RO, které se ještě v CZ zjeví. A je jedno, zda pro jejich vznik posloužil bus nebo stěhovák.
Pokud "historický bus" pochází z přelomu 40. a 50. let a nyní se začne s rekonstrukcí čehokoliv v nálezovém stavu, tak tam původní železo karoserie nehledejme - nebo jen v nějakém stopovém množství.

Jisté je, že na renovaci stěhováka (zatím) žádný investor v CZ není, stavba ostravského RO zatím také není na pořadu dne - a hlavně ostraváci jsou ochotni stěhováka za bus vyměnit.
Takže aktuálně se nic zlého neděje (pokud pominu opravdu zbytečný Hynkův výrok).
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11128
Registrován: 11-2004

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 18:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A vzhledem k tomu, co se v CZ zachovalo, už budou novostavby všechny RO, které se ještě v CZ zjeví

...co ty víš :-)...
Závistivci všech zemí, polibte mi prdel...!
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 19:03:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že_by: ten odkaz jsem pročetl jen velmi zběžně, ale buď ses překlikl nebo tam opravdu nenacházím jakoukoliv souvislost s veterány ani kulturními památkami...?

Jinak s Atmákovým názorem 100% souhlasím, tam je řečeno vše.
Peto5220
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3808
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 19:46:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neviem ako teraz ale keď sa zakladalo OZ HSMD a bralo si "na starosť" košicke historicke električky, tak na zapis tychto vozov ako Kulturnej pamiatky (alebo ako sa to presne vola) trebalo podať žiadosť s podrobne vypracovanou dokumentaciou o každom vozidle, typovy vykres a podobne. Určite sa to neurobilo samo od seba a automaticky.
Karosa ŠL 11 1310 - 1975
e-mail: peto5220@centrum.sk

Pavián
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 566
Registrován: 1-2011

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 19:51:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli ale také už není pozdě. Když jsem s kamarádem někdy před 15 léty fotil Erťáky a Ešky a Barči a Báby + staré náklaďáky, všichni se nám smáli, včetně lidí z vedení tehd. dopravních společností, cože to chceme vyfotit za hromadu šrotu u nich někde v rohu. A deset let poté se titíž lidé, co se nám vysmívali, horečně pídili po něčem, co by oživilo uniformitu a bezpohlavnost dnešních dopravních prostředků v jejich firmách - leč - jejich přičiněním už nebylo takřka nic.
Proto je všeho původního a relativně zdravého veliká škoda.
Čím víc toho vím o ženách, tím víc miluji svůj automobil ...
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5946
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 23. března 2011 - 20:29:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba to někoho bude zajímat
http://aukro.cz/rolety-karosa-734-6-i1525089790.html
Neprodávám já.
Furčan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1081
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 23. března 2011 - 21:43:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Pisal som Ti mail aj súkromnu správu, ale za každym mi to vráti späť, ostatnym sa ospravedlňujem že to pišem tu, no inač sa skontaktovať neviem.
ICQ: 218-854-995
Skype:Furcan
Košická ŠL: http://sl11ke.wbl.sk/
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2452
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 09:25:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slime, někdo z nás se překliknout musel, ale já jsem to nebyl :-)))
Upozorňoval jsi na "...jinak je to úplně jednoduché, zákon 42/2002 na Slovensku stanoví..."
No a zák. 42/2002 Z.z. opravdu hovoří o úplně něčem jiném než o historii, památkách či dopravních prostředcích. Viz výše. Takže hledat tu záludnost musíme v něčem jiném.

Ad Peto5220:
Tady nejde o to, že_by se vozidla nebo jejich součásti automaticky stávaly po 50 letech kulturními památkami. Toto sousloví jsem nepoužil. Ještě jsem to včera konzultoval s kolegou, který mě kdysi na toto úskalí upozornil. Tam šlo o nějakou ochranu před rabováním (rozpadajícího se) slovenského histórického dedičstva a o nějaké legislativní opatření, kterým se mělo zabránit ve vývozu z SK kdečeho, co by potenciálně mohlo mít nějakou technickou hodnotu a mělo už nějaké stáří.
Čili to opatření nemělo za cíl automatické vyhlašování památek, které stojí za ochranu, nýbrž za blokování vývozu něčeho, co by mohlo pomoci k zachování památek mimo SK. Celkem typické jednostranné ochranářské (mnohdy bezzubé) opatření, jehož smysl může někdo pocítit až po vtipném udání - až vyvezenou věc mimo SK za své prachy opraví...
_Milan_
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.229.213.6
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 10:15:39    Odkaz na tento příspěvek  

Mna by zaujimalo, co sa stalo s vozmi, ktore prevadzkoval CAS Znojmo? Pokial viem, tak tam do nie az tak davnej minulosti jazdili B73x.00
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 705
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 11:26:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM: Dovolím si poodhalit původ Chmeldova výroku - jistá (zcela neznámá) báseň Máj od (v podstatě zapomenutého) autora Karla Hynka Máchy končí zvoláním "Hynku, Viléme, Jarmilo!" Nevím jak Vy, ale my se to učili už na základce
A co se osoby kolegy Chmeldy týká - zcela zásadně se podílel na nalezení a zdokumentování stovek vraků prostředků MHD i jiných užitkových vozidel a troufám si tvrdit, že k záchraně alespoň desítek z nich přispěl, sám pak velmi cenný historický kousek vlastní, ostatně historicko-autobusové veřejnosti musí být velmi dobře znám...

Co se mého tolik diskutovaného výroku týká - stojím si za ním i s těmi, řekněme hanlivými výrazy. Račte si povšimnout i toho, že jsem je neodsoudil v přítomném čase, ale až to provedou, čili v čase budoucím, respektive přímo podmiňovacím - Pokud to udělají, pak čest jejich práci... A na tom trvám a neodvolám. A rozhodně mi to nepřijde zbytečné, naopak - vyvolalo to diskusi a to jsem rád
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.178.65.130
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 12:43:55    Odkaz na tento příspěvek  

Tak se po 35 letech konečně zadařilo - T401 má opět čelní okna. Teď ještě, aby nám Ministerstvo kultury schválilo dotaci z programu ISO 2011, a můžeme pokračovat.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4543
Registrován: 7-2003

Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 12:47:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gratuluju :-) a koukam , hned 2 tatry vedle sebe :-) .
Koupím otáčkoměr, pořádám soutěž ve vytáčení kindermafie.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.178.65.130
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 13:01:17    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, jo. A třetí stojí na dílně.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2454
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 13:34:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gratuluji! A co střešní okénka? Myslím, že také nějaké chybělo, ne? Ale proti těm čelním oknům to už je docela sranda.
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 706
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 14:16:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TMB: Paráda Bude T111 hotová do DOD?
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.178.65.130
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 14:32:04    Odkaz na tento příspěvek  

Tak do příštího v roce 2012 snad. Ještě zbývá opravit kabinu, kryt motoru, přední blatníky. Dělá se na zadních nápravách a motoru.
U T401 je v plánu výroba nových střešních i zadních oken, nový lak a je třeba vyrobit zhášecí komory stykačů. To by mohlo být z peněz letošního programu ISO.
Jinak ta přední okna (+ šablony, formy) přišla na necelých 112 000,- Kč. Ale zasklívaly se díry ve voze - nebylo ani původní okno, ani výkres.
Takhle se dělala šablona:
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 14:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Že_by:

příspěvek 2445: Vozidlo je starší více jak 50 let, což slovenská legislativa automaticky považuje za technickou památku.

Příspěvek 2446:...ale mám dojem (už je to pár roků, co jsem s tím přišel do styku), že v zákoně bylo řečeno, že vozidla nebo JEJICH SOUČÁSTI starší 50 roků jsou automaticky na SK považována za technickou památku

Příspěvek 2452: Tady nejde o to, že_by se vozidla nebo jejich součásti automaticky stávaly po 50 letech kulturními památkami. Toto sousloví jsem nepoužil.


Tak nevím, vidím dobře nebo ne?

Co se týká slovenského zákona o kulturních památkách, omlouvám se, překlepl jsme se, to číslo je 49/2002...
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3549
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 15:40:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne že bych byl odborník, ale něco podobného v legislativě je sna i u nás ne? Pokud jedu i s obyčejným osobákem za hranice ČR, ale starším cca 50 let, tak musím mít povolení od ministerstva kultury? Někdo mi to říkal, já to neřeším, nic podobného zatím nehodlám dělat.

TMB: zamáčkl jsem slzu dojetím. Co ten vůz znám, byť jen z knih, tak neměl okna, protože nebyla vhodná forma a nebyly peníze na výrobu... už je konečně má.
Makrelu neumeješ.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2457
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 17:06:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vidíš dobře, Slime.
Sousloví kulturní památka jsem skutečně nepoužil vědom si toho, že to už je kategorie, do které se de jure vozidlo či jiný předmět kulturní hodnoty musí poměrně složitě propasírovat. Použil jsem (jak jsi viděl dobře) výraz technická památka jako nějakou zevšeobecňující frázi pro předměty, na které se vztahuje obecná ochranářská politika Slovenské republiky a která má více či méně úspěšně bránit vývozu jistých kulturních hodnot ze Slovenska. Nyní nepitvejme, zda se ty "nevyvezitelné" předměty na SK rozpadnou, nebo zda mohou pomoci ke zvelebení nějaké památky mimo území SK.
Kolega mě již informoval, že tato ochranářská legislativa stále platí. Nyní čekám na papírovou formu, kterou mám od konzervativního kolegy slíbenou. Avšak pošťák není tryskáč, že... Údajně u vozidel či jejich součástí je věková hranice nějakou poměrně nedávnou novelou posunuta na 75 roků (což by znamenalo bezproblémovost pro veškeré součásti k busům Š 706 RO), u jiných předmětů ta padesátiletá hranice zůstává. Zřejmě je toto opatření celkem masově porušováno, ale jak jsem uvedl výše - jinak se k takovému porušení zákona může postavit jedinec a jinak komunálně-politicky ovlivnitelná a.s. (Naštěstí i kdybychom nějak hypoteticky přispěli k přesunu fragmentů RO do Ovy nebo jinam, tak už padesátiletý limit snad neplatí.)
Více budu vědět po obdržení slíbeného výtisku zákona.
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 846
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 17:10:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TMB:udělali jste mi ohromnou radost.Děkuji.
Pavián
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 577
Registrován: 1-2011

Odesláno Čtvrtek, 24. března 2011 - 19:08:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad TMB:
Po desetiletích první OPRAVDU DOBRÁ zpráva o T 401!
Ať se vám daří i nadále, těším se na shledanou se všemi i s novým trol. v TMB !
Díky, že jste to nevzdali !!!
Čím víc toho vím o ženách, tím víc miluji svůj automobil ...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 09:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Že_by: OK, netušil jsme, že budeme až tak právnicky trvat na slovíčku, uznávám, že jsi nepoužil výraz kulturní památka. Nicméně za sebe tuhle diskusi uzavírám tím, že mne nic nepřesvědčilo, že pokud vezmu na Slovensku vrak autobusu, vytrhnu ho z křoví, naložím na podvalník a převezu do Čech tak reálně existuje síla, která by mně přitom zadržela a zabránila mi v tom. A pokud budu státní akciovka a moc budu o tenhle kus stát, dopracuju se k němu taky a nikdo mě za to nezavře anebude popotahovat. Pardon, pokud jsme použil výraz státní akciovka a ona by to náhodou byla akciovka městská...Nemá cenu se v tom pitvat dál, na samém začátku téhle diskuse byl názor, že kdyby DPMO chtěl místo stěhováku renovovat autobus, mohl by ho mít...
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 5-2007

Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 10:24:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad TMB a a vaše T 401: No super, smekám. Když jsem se díval na ten první příspěvek s těmi skly, tak jsem si říkal - A do pr....! To by mne zajímalo, co to bylo za práci a raketu. A o pár příspěvků dole jsem si mohl ověřit, že můj odhad na osmdesát litrů byl pořád docela optimistickej. Zároveň jen tento jeden údaj velmi dobře všem sděluje, o čem to, vedle nezbytného nadšení, především je, ta záchrana historického vozidla pro budoucnost.

Jinak má skromná poznámka k té diskuzi o stěhováku RO - jsem též pokud možno za jeho zachování pro budoucí renovaci, jen si v osobní rovině odpouštějte slova sprostá, podlá a nekorektní, a je jedno zda to vyslovující myslí v nadsázce, či nikoliv. To sem fakt nepatří. Díky.
Když autokar, tak 706 RTO LUX
749.241
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.245.190
Odesláno Pátek, 25. března 2011 - 20:47:06    Odkaz na tento příspěvek  

TMB: dobrá práce, která laminátka přišla o čelní skla?
Rt6n26
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 842
Registrován: 5-2009

Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 10:16:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no skla za 100 litrů a určitě se zase najde nějakej idiot v mým věku, co je posprejuje nebo rozbije jinak skvělá práce, smekám! Bude se T401 i zprovozňovat? (někde jsem slyšel, že prý je i teď defacto provozní, co je na tom pravdy nevím).
RT6N26 - aktuální provozní stadium je (kupodivu) RT6N1!
Kdy bude lépe? Lépe už bylo...
Můj VDP zde. Železniční licence zde
,,It´s just a minor thing...´´
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5948
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 12:10:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odkaz teď koukám, že na tom obrázku jede cosi jako RTO, ovšem trolejbusí.
fotky na MHDFOTO
Říkejte mi MMM
123
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 6-2010
Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 14:54:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

oprava odkazu od MMM: odkaz
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5950
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 15:45:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vida, toho jsem si nevšiml, díky za opravu.
fotky na MHDFOTO
Říkejte mi MMM
Vojtik_rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 26. března 2011 - 18:42:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, tak po dlouhé době jsem zas trochu rozšířil vozový park o jeden docela slušnej babosed :-)
Petr165
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 27. března 2011 - 12:47:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad : Vojtik rto

Blahopřeju, je dobré, že unikl autogenu.
Další vlečka stála v Uhersku kousek od trati, ale byla v poněkud horším stavu (stav z minulého léta).
Druhá v hnědém nátěru postávala na jedné zahradě v Úhřetické Lhotě, poté se přestěhovala do Kostěnic společně s ŠL/ŠM 11 (ta stojí stále u areálu Agra Dašice - motokrosová dráha).
Chci se ještě zeptat, zda letos proběhne druhý "ročník" jízdy po trase Chrudim - Lešany dne 21.5., určitě bychom zase měli zájem...
Zdraví Petr
Stokr556
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 922
Registrován: 11-2007
Odesláno Neděle, 27. března 2011 - 13:38:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik rto:

taktéž blohopřeji, vypadá pěkně
Pavel358
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 580
Registrován: 3-2006

Odesláno Neděle, 27. března 2011 - 21:16:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik_rto:
Nechceš další RTO?
( foceno snes )

Vojtik_rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 27. března 2011 - 21:30:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel : Již rozjednáno :-)

Petr 165 : I letos jsou Lešany v plánu, ve středu jsem prošel STK, takže už tomu snad nic nebrání :-)
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2552
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 27. března 2011 - 21:46:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik RTO: Psal jsem ti mail a soukromou zprávu ohledně jedné ŠL 11, co je na prodej. Došlo ti to?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Sxman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 898
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 27. března 2011 - 21:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel358: Pěkné RTO-jelz na diskách s rábou, těch moc zachovaných není. Vím jen o GFI busu a tom už jsem taky dlouho neslyšel.

Vojtík RTO: není to toto:


Doslova za rohem stával i tento:

Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.ic.cz
Pavel358
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 3-2006

Odesláno Neděle, 27. března 2011 - 22:29:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Vojtik_rto:
A tento mezi Pce a Heřmaňákem znáš?
Kuba_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1903
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 27. března 2011 - 23:08:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jeden byl (možná je) někde v okolí Hradce - viz odkaz cca v 3/4 stránky.
:: Můj nový web o hradeckých trolejbusech :: Stránky o MHD v HK - přes 1000 fotek ::