K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy v Brně do 31. 05. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Brně » Archiv diskuse Trolejbusy v Brně do 31. 05. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
T2r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 1-2010
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:08:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

doktortrolejbus:podle fotek havarovane 3219 by to mozna aji slo, ale přišlo by mi to úplně zbytečně, holt se někteří lidi se budou muset naučit žít bez 3219
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 682
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:12:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Deleter: je tam snad nějaký snímač na troleji a šalina tam moc nezastavuje. Spíš vždycky stojí auta.
Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit http://www.minimodels.cz/eshop
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4733
Registrován: 12-2004

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:16:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si menší zamyšlení. Jsem povinen přibližovat se ke křižovatce tak, abych dokázal bezpečně zastavit. Navzdory tomu se prostě stane, že musím vjet do křižovatky na oranžovou, protože bych již bezpečně zastavit nestihl. Z dalšího směru padá "volno" čekajícím vozidlům. Pokud se ještě v té křižovatce nacházím, jsou ostatní vozidla povinna nechat mě dokončit jízdní úkon. Neznám absolutně místní situaci, ale rána do zadní části trolejbusu mi prostě naznačuje, že s tou vinou to nemusí být tak jednoznačné.
Sauber. Leise. Obus.
StadtBus

ŠOTOUŠ = nepřítel moderní veřejné dopravy
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4039
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:16:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šalina u Kamenolomu si preferenci hází. Pokud má v poruše vysílač, tak řidič dojede k čočkám a ručně si o preferenci zažádá. Jinak to vychází tak, že šalina sice zpomalí, ale projede bez zastavení (čeká se na zastavení provozu aut přes koleje).
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4705
Registrován: 5-2005

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:19:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260 - tramvaj si tam preferenci háže právěže bez vyjímky. Jede šalina = bůh. Není ovšem bez zajímavosti, a na to upozorňuje například náš dopraví technik, že tramvaj má ve směru do Bystrce až na konečnou výhradně samostatné těleso, tedy není ničím omezována, ve směru do centra má samostatné těleso až na Rosického náměstí, v případě linky 1 až na mendlák (!!!!), což je několik kilometrů volného prostoru pro dohánění případné ztráty, jediná křižovatka s auty je na Brance, kde je ovšem přednost tramvaji upravena značkami "dej přednost v jízdě tramvaji", tady opět bezproblémový průjezd. Pokud by se u Kamenolomu zrušila jakákoliv preference tramvaje a tramvaj by tam musela čekat na svůj interval tak jako každé jiné vozidlo, nebylo by jí to vůbec na škodu, ba spíš naopak - většina tramvají je totiž podjetá (do centra vždycky, pokud se vysloveně neloudá) a rychle rychle jí dát preferenci, aby následně hned na další zastávce čekala půl minuty do času. Paskvil. A mimojiné, je to něco, jako kdyby tramvaj ukazovala na trolejbus linky 30 fakáča "heč, já su šalina, ty stůj". Takže co vlastně v Brně preferujeme?
30 let od zahájení výroby třetí generace kupé Camaro
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6153
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:22:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže co vlastně v Brně preferujeme?
Cyklisty. Janatak promine.
Deleter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:27:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Barke: Přesně ten problém, když jedete směr z Kníniček, jsem pozoroval. Autobus čekal, marně, až bude volný průběžák, protože se do připojováku nestočí. No a mezitím přihasila šalina a crrrrr. Trochu mimo, když šalinář musel vidět, že tam bus nestojí proto, že by si řidič dával kafíčko a cigárko.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3817
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:53:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Původně jsem se nechtěl k tomuto smutnému tématu vyjadřovat, ale nedá mi to.

Průběh nehodového děje jak jej popsal Verusha v příspěvku 4702 mi přišel nejpravděpodobnější už včera, ale nejsem místní, takže jsem nechtěl dělat chytrého.

Co považuji za důležité je shoda v názoru, že u této nehody nebude možné stanovit jednoznačnou příčinu a jednoznačného viníka.Z hlediska trestní odpovědnosti tam budou "namočené" 3 subjekty - řidič trolejbusu, řidič tramvaje a správce světelné signalizace. Zdá se, že každý bude mít svůj kus másla na hlavě a nechme právníky, ať si to užijou - tomu mrtvému to život nevrátí a těm zraněným to taky moc nepomůže.

Spíše uvažuji, co si vzít za poučení. Jedna věc je určitě pravidlo, že "rutina zabíjí" - tady mi vždycky padá preference, tady tu oranžovou vždycky stíhám. Druhá věc - a na tu jsem zvědav více - bude, zda se někdo bude ochoten vrtat v souladu signálního plánu s legislativou, resp. v tom, zda legislativa jako taková odpovídá realitě.

Může totiž docela dobře dojít k situaci, kdy všichni tři budou z právního hlediska z obliga.

Řidič trajfu jel na žlutou, ale znalec spočítá, že oprávněně, protože by nestihl bezpečně zastavit před semaforem. To že ignoroval omezení rychlosti na křížení a snažil se zabránit nehodě mu lze přičíst jedině k dobru, navíc vnitropodnikový předpis má nižší právní sílu než Drážní zákon a zákon o provozu na pozemních komunikacích. Samozřejmě mohl jet vyloženě na červenou, to se ale bude muset prokázat. Pokud ne tak presumpce neviny a je z toho venku.

Řidič tramvaje jel téměř jistě na volno, zda reagoval na trajf co "vletěl" do křižovatky včas opět není problém doložit posudkem na základě tachografové karty. Tam bude asi na nějakou právní diskuzi otázka, zda mohl předvídat "průlet" trajfu křižovatkou, ale vzhledem k presumpci neviny by s tím neměl mít problém.

No a závěrem se může taky ukázat, že signální plán odpovídal předpisům, že se prostě "blbě sešly tolerance". EDIT : a dost pochybuju, že norma pro SSZ zohledňuje takové věci, jako omezené rychlosti trolejbusů (ale i tramvají) přes různá vzájemná křížení a výhybky; prostě se dosadí zrychlení a délka vozidla do vzorečku a je to. Projektanta SSZ nic nenutí to zkoumat.

Takže jsem hodně zvědav, co se bude dít...

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
Barke
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 1-2010
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No...oni jsou holt mezi námi řidiči Dpmb kolegové, kteří nejsou až tak moc kolegiální....ale je to i naopak. :-)
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6155
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:57:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud ne tak presumpce neviny a je z toho venku.

Venku možná tak právně. Psychicky se z podobné situace těžko člověk dostává, a je už celkem jedno, zda je mu přiznána vina či nevina. Ke všemu si myslím, že pokud bude označen jako nevinen, každý o něm stejně bude tvrdit, že za to mohl.

Ale to je jen teorie.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3818
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:59:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Venku možná tak právně. Psychicky se z podobné situace těžko člověk dostává, a je už celkem jedno, zda je mu přiznána vina či nevina.

Samozřejmě, tohle je jiná věc a nikomu to nepřeju - mám s tím bohužel i osobní zkušenost a není to sranda...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5623
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:59:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cyklisty v Brně nepreferujeme ani omylem. Pořád nás drtivě poráží iad .
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2581
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 22:18:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle toho, co říkala TV Nova bych nedělal žádné závěry. S kamarádem kdysi dělali rozhovor a přesně mu nadiktovali co má říct, aby to bylo pro diváky zajímavé.

Nebyl jsem u nehody, nevím jak se to stalo a upřímně si nedovedu vysvětlit, jak se trolejbus mohl dostat za ten semafor pro chodce a přitom ho neporazit. Ale možná to ukázalo na něco, co jsem nedávno zjistil na vlastní kůži, naštěstí díky včasné reakci bez následků. Ale netvrdím, že to tak bylo i včera.

Řidiči vozidel MHD (ať už autobusů, trolejbusů nebo tramvají) dávají ostaním na můj vkus dost často najevo svou nadřazenost z pozice "profíka s větším vozidlem". Jakmile se na semaforu rozsvítí signál "volno", tak prostě slepě vyrazí a neřeší, jestli někdo v křižovatce je nebo není. Mě takhle nedávno zarazil trolejbus, když mi před přechodem pro chodce skočila na semaforu oranžová a já jsem se rozhodl, že s ohledem na auta za sebou nebudu prudce brzdit. Za přechodem je výjezd trolejbusů z obytné zóny a když jsem míjel semafor ještě na oranžovou, tak se přede mnou najednou zjevil trolejbus s naštvaným řidičem, který živě gestikuloval, co si to dovoluju, že jsem to hned nezašlápl.

Neříkám, že to dělají všichni, naopak si myslím, že to dělá dost malá část řidičů, ale vypadá to, že se včera sešel jeden, který nechtěl pomlátit lidi ve voze tím, že zastaví trolejbus na místě a druhý, který se před vjezdem do křižovatky nekouká, jestli opravdu může jet.

Jak je to podle zákona už psal výše M__r.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
B01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 375
Registrován: 5-2006

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 23:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Agent_s_teplou_vodou: Nevěřím moc tomu, že by si profi řidič dovolil projet i s lidma ve voze křižovatku na červenou.

Tak nevěř, bude se ti líp spát. Já jednoho takového řidiče DPmB na vlastní kůži coby cestující zažil, naštěstí bez následků.

ad Kamenolom: Jako cestující v tramvají jsem zhruba před týdnem zažil, že jsme na čočkách čekali (čekali jsme teda jen pár sekund, ale tramvaj musela zastavit).
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6156
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 00:00:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řidiči vozidel MHD (ať už autobusů, trolejbusů nebo tramvají) dávají ostaním na můj vkus dost často najevo svou nadřazenost z pozice "profíka s větším vozidlem".

To je velmi zajímavá úvaha. Vidím ji například na vynucování si přednosti při výjezdu ze zastávky, a to i v případě, že auto za autobusem/trolejbusem už jaksi nemá šanci zastavit, a to mnohdy ještě bez použití směrovky. Nicméně si myslím, že takových je minimum (já osobně teda používám nejen směrovky, ale i špígl, a přednost si nevynucuju, no, možná proto, že jsem vezl maximálně 2 lidi - instruktora autoškoly a zkušenbího komisaře).

A hodně často taky vídávám řidiče, kteří si myslí, že namísto autobusu řídí svojí tuningovou káru a na silnici se podle toho chovají. Tady v okrese vím o třech takových (a jeden k nám jezdí z Brna). Jaký je důvod jet za autem metr daleko, problikávat ho světlama a po 50 metrech zajet na zastávku, to je mi dosud záhadou.

Ale samozřejmě tohle je pouhé minimum procenta řidičů a jak tu už bylo řečeno, je celkem jedno, zda je to řidič, co má noty půl roku nebo dvacet let.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2226
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 00:55:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr man: Skutečně? Já naopak vídám drtivou většinu řidičů maličkých gumokolů, co vyrazí slepě do křižovatky na záblesk červeno-oranžové a když náhodou jim něco brání v cestě, tak si zakrejou oči a začnou řvát, stále s nohou na plynu (to prosím nejen blondýny v SUV). Naopak profíci musí každou chvíli zachraňovat něčí prasárny a jsou to ti, kdo se při rozjezdech na zelený signál opakovaně rozhlížejí na všechny strany a jen díky tomu se nestává 3x tolik nehod vozidel MHD. Vím o čem mluvím, sám sedám v horkém křesle už skoro 6 let a zvlášť ve větších městech chování IAD stojí rok od roku více "za to".

Podobná nehoda se stala celkem nedávno u nás, asi jen náhodou neskončila takhle tragicky. Papírově byl viník určen, ale podle nepsaných pravidel se hoši oba špatně domluvili, když si chtěli vzájemně vyhovět. S tím rozdílem, že tady hrál roli déšť, kluzké koleje a náhle přecházející chodci.

(Příspěvek byl editován uživatelem ML636.)
Rebel Yell
Pajax
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 01:41:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No sám jsem zvědav na výsledky vyšetřování.Tento řidič semnou dělal kurz na TD a předtím dělal řidiče kamiónu.Vůbec mu tedy nezávidím.Mohu říct že dneska se jezdilo opravdu hrozně.Lidi na nás koukaly jak na vrahy a já i někteří moji kolegové dnes jezdily velice opatrně.
Dprm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 7-2010

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 06:55:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Agent_s_teplou_vodou:Nevěřím moc tomu, že by si profi řidič dovolil projet i s lidma ve voze křižovatku na červenou.
Mě se to taky poslední dobou stalo,že jsme jeli na červenou.Naštěstí,na nefrekvantovaném semaforu,takže busák mohl zustat v klidu.

(Příspěvek byl editován uživatelem dprm.)
moje bydliště?Místo v krásné čtvrti Brna-v Řečkovicích
Agent_s_teplou_vodou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 11-2006

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 09:33:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dprm: Možná ten červený signál skočil až při průjezdu vozu okolo sloupu se semaforem, který ty jako cestující uvnitř vozu zahlédneš. Řidič by ale na žlutou měl zastavit vždy, pokud lze vozidlo bezpečně zastavit. Tedy bezpečně s ohledem na přepravovaný náklad nebo osoby. Jenomže pokud jede trolejbus rychlostí 50km/h a žlutý signál svítí 3 sekundy, z toho je 1 sekunda reakční doba, tak za 2 sekundy prostě nezastavíš, a křižovatku projedeš na hraně žluté a červené. A to byl zřejmě případ pondělní nehody. Tady bych ani nevinil řidiče trolejbusu, jako spíš nastavení semaforů. Podle rychlosti trolejbusu zřejmě řidič šalinu zahlédnul, tak na to šlápnul aby stihnul projet. Kdežto podle polohy šaliny mi přijde, jako by šalinář vůbec nesledoval provoz, a argument, že trolejbus neviděl, že měl protislunce snad žádný řidič nemůže myslet vážně. To je stejné, jako když jedete v husté mlze po D1 nepřiměřenou rychlostí, a najednou před vámi hromadná nehoda, a vy to do nich prásknete a pak se divíte.
Nedávej si nohy na sedadlo, aby sis neušpinil boty. Nikdy nevíš, jaký prase tam sedělo.
Nikdy nepouštěj nikoho sednout na své místo. Odpočívej tak dlouho, jak jen to jde. Až budeš starý, tak si už nesedneš.
Když střílíš po revizorovi, dávej pozor, abys netrefil řidiče. Musel bys na své zastávce vyskakovat za jízdy.
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 596
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 10:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Agent_s_teplou_vodou: přitom už blahé paměti za totáče existovaly i v soc.bloku země, kde semafory před blížím se koncem volného signálu začali tím zeleným světlem blikat (extrémní varianty dokonce začaly mrkat cca 10sec. pomalu cca 1Hz a pak na posledních 10sec. zrychlily na cca 2Hz vždy na okamžik zhasnout a zase rozsvítit tu zelenou).
Zdalipak by to také nevyřešilo mnoho problémů na řízených křižovatkách (jistě, stálo by to peníze na úpravu té řídící elektroniky...)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Deleter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 10:56:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevyřešilo, jen by to dalo informaci, že ještě zbývá 10 sec a když na to pořádně dupne, tak to stihne. Problémy vyřeší dostatečně dlouhá celočervená.
Doprava Brno
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.164.162
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 11:41:26    Odkaz na tento příspěvek  

Křižovatce Kníničská-Bystrcká pomůže jen přestavba na mimoúrovňovou,myslím,že by to byl nejlepší možný způsob.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7143
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 12:11:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a já i někteří moji kolegové dnes jezdily velice opatrně.

To byste měli pořád, nejen den po nehodě. Promiň, ale vyznělo mě to jako kdyby tomu bylo jindy jinak. Jako byste jezdili jen opatrně a ne velice opatrně.
České registrační značky

Nejsem členem žádného ze sdružení věnujících se poznávacím značkám
123
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 387
Registrován: 6-2010
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 12:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu blikání - cca před měsícem proběhla přes média zpráva, že se to chystají zavést i v čechách. Jinak tak složitá úprava to nebude, moderní semafory by to snad měli zvládat - vždyť je tam PLC, takže stačí nahrát jiný program.
Trolejbusák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1787
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 14:45:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ondra_h: a kam se daj baterky? :-)
ICQ:192-449-432; mail: Trolejbus.3259@seznam.cz
Rád budu chodit bos, když moje bota zůstane vězet v řiti nějakého hňupa.
Deleter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 15:55:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...by šalinář vůbec nesledoval provoz, a argument, že trolejbus neviděl, že měl protislunce snad žádný řidič nemůže myslet vážně...
Taky myslím. Kdyby tam chcíp autobus nebo iad, který jede normálně na zelenou, tak by do toho šalinář napálil, protože prostě nevidí? Odkdy šalina může jet jinak než na rozhled?

(Příspěvek byl editován uživatelem Deleter.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Deleter.)
7477010
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 1-2011

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 20:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Deleter: Nikdo z nás u toho nebyl. Takže klidně mohl řidič tramvaje provoz sledovat,asi tak jako každý,kdo jede na zelenou,či u tramvaje na volno. Když viděl,že mu cestu asi zkříží trolejbus,tak začal brzdit,no a nevyšlo to. Opakuji,je to jen a pouze úvaha,zatím platí hlavně presumce neviny.
T2r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 1-2010
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 22:45:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

když tady opět čtu ty vaše unáhlené a zatím fiktivná výsledky nehody , tak můžu jenom říct, že za vše mohou mimozemštani.
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2436
Registrován: 8-2007

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 22:55:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T2r:
Možná bys měl příště napočítat do deseti, než sem něco napíšeš.

A nejen sem, v té tramvajové diskuzi to taky stojí za to...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5627
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 22:57:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

123 - kdesi jsem se dočetl, že to zelené blikání je dokonce v dodávaných semaforech do Čech funkční, jenom se to musí právě přeprogramovat na náš režim. Takže naopak, to přeprogramování by po zavedení blikající zelené odpadlo.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6161
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 23:46:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je bezesporu poměrně zajímavá informace. Možná by tedy, i přes všechny výhody a nevýhody, stálo za to to někde vyzkoušet v ostrém provozu, a samozřejmě někde, kde to bude mít význam a smysl. Jen se obávám, že se udělá výběrové řízení na dodavatele přeprogramování, vyhraje nějaká pofidérní firma a pak to taky bude muset někdo zaplatit :-)
Favoritmartin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 3-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 07:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak : mám přesně tu stejnou informaci jako ty, snad to bylo i v TN. Standartně z výroby jde software, který před koncem signálu volno rozbliká zelenou. Z vlastní praxe ježdění v zahraničí jsem jednoznačně pro tento systém. Osobáky to sice nezpomalí, ale pro autobusy a všechno další těžší než 7,5 t je to jednoznačně lepší než když ze zelené skočí nečekaně oranžová.
123
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 389
Registrován: 6-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 08:08:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím že až by si na to lidé zvykli, tak by se situace zlepšila i u osobáků - přestalo by platit oranžová = zelená.

Jinak bych se nebál žádného výběrového řízení, tenhle úkon by měly zvládnout firmy, které se o semafory starají dnes, zahrne se to do údržby. Pardon za OT.
T2r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 1-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 10:10:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

wang: myslim, že sem se zamyslel až až, ale spíše jiní nemyslí
M_3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 10:17:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem jednoznačně pro blikající zelenou. Jen mám trochu obavu o českého řidiče. Ten když uvidí blikající zelenou, tak si řekne "to stihnu" a místo aby ubral tak přidá.
123
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 390
Registrován: 6-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 11:28:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_3: jenže to se teď děje na oranžovou, takže to bude krok k lepšímu
Barke
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 1-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 18:51:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já osobně jsem taky pro blikající zelenou a nebo aspoň pro variantu, kterou jsem kdysi viděl ve Francii. A to, že je vynechaná oranžová při přepínání z červené na zelenou a tak závodníci startují opravdu až na zelenou. Jinak nevím jak to je u trolejbusů, ale u autobusu, pokud se rozjíždím pod plným plynem a najednou potřebuju rychle zastavit, je moje reakční doba řekněme ta vteřina co tu někdo výše napsal, ale než motor ubere, retardér zabere a brzdy začnou brzdit, tak uteče při civilizovaném pokusu docela dost času a při necivilizovaném času míň, ale zase jsou cestující vystaveni dost vysokému riziku pádu. Ono to je přece jen docela mohutné soustrojí s dost velkou setrvačností....
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6164
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 19:24:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

e je vynechaná oranžová při přepínání z červené na zelenou a tak závodníci startují opravdu až na zelenou

Jasně. A projedou dvě auta a zbytek stojí na další červenou. Zase to nepřehánějte...
Barke
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 1-2010
Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 13:16:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio-myslis,ze ta vterina po kterou sviti ta oranzova o tolik zvysi prujezdnost krizovatkou...to spis prehanis Ty... ;-)
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6178
Registrován: 4-2005
Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 15:27:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je vidět, že máš autem najeto velmi, ale opravdu velmi málo. Nebo nejezdíš po těch správných křižovatkách za těmi správnými řidiči. Můžu tě ujistit, že ač se to nezdá, oranžová stačí na to, aby se člověk nachystal a na zelenou vyrazil. A pokud oranžová není, tak se průjezdnost skutečně dosti zmenší, tedy za předpokladu, že bude stejný interval zelené, jako kdyby oranžová (teď teda zase nevím, zda je to oranžová nebo žlutá) byla.
4karlos4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 16:00:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio: Žlutá je správně
Pepola
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 11-2007
Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 20:40:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prý je norma, že žlutá má svítit po zelené 4 vteřiny, ale jsou křižovatky, kde tomu tak rozhodně není!
M2359
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.98.60
Odesláno Neděle, 29. května 2011 - 00:17:57    Odkaz na tento příspěvek  

Trosku odbocim:

toto by se obcas hodilo i v Brne, na to, ze to jede na diesel docela fofr.

http://www.youtube.com/watch?v=P1qIx2Vclgs
Agent_s_teplou_vodou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 29. května 2011 - 10:08:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle se tady řešilo už dávno. Stanovisko DPMB bylo takové, že dieselagregát je v trolejbusu zbytečnost.
Jenomže praxe ze Zlína a Otrokovic, kde tyto vozy jezdí, je zcela opačná. Tam je naftový pohon hojně využíván např. na lince do Želechovic, při výlukách, či při objížďkách kvůli nehodám, nebo kvůli Barum rally. Na několika místech jsou natrolejovací stříšky, takže řidič ani nemusí z vozu ven, aby nasadil nebo sundal tykadla.
Nedávej si nohy na sedadlo, aby sis neušpinil boty. Nikdy nevíš, jaký prase tam sedělo.
Nikdy nepouštěj nikoho sednout na své místo. Odpočívej tak dlouho, jak jen to jde. Až budeš starý, tak si už nesedneš.
Když střílíš po revizorovi, dávej pozor, abys netrefil řidiče. Musel bys na své zastávce vyskakovat za jízdy.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5636
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 29. května 2011 - 11:36:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Agent - co já slyšel nebo četl (možná to tu psal Verusha roky zpátky), tak dieselagregáty na trolejbusech v Brně ne e z důvodů problematické deponie. Vozovna Komín má údajně vysokou hladinu spodní vody a nemá nějak vyřešeno zachytávání provozních kapalin z těchto zařízení, či co. Stejně tak Husovice, které sousedí těsně se Svitavou. Přicházela by do úvahy pouze Slatina, ale z té vypravovat trolejbusy s pomocným dýzlem do celého Brna je celkem na dlouhé lokte.

Když tak mě znalejší doplňte nebo opravte.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Barke
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 1-2010
Odesláno Neděle, 29. května 2011 - 15:38:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio-autem opravdu jezdim malo, ale zato jezdim docela dost s autobusem po meste Brne, da se rict, ze denne. A presto jsem presvedcen o tom, ze by to reseni bylo dobre. Samozrejme, radsi nez toto bych uvital spis tu blikajici zelenou.
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1437
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 14:58:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já zas docela hodně jezdím v zemích, kde ta oranžová před zelenou není a docela mi to vadí. Nevím jestli každý z vás při stání na červené neustále civí na semafor, já teda ne. A když tam pak najednou vidím zelenou (byť jsem tam ještě před vteřinou viděl červenou), zpanikařím a rozjezd podle toho vypadá. V českých zemích by se k tomu ještě zcela jistě přidal zvuk klaksonu z auta za vámi, neboť mít zelenou a nejet bývá pro někoho tím nejhorším prohřeškem.
Já bych na to šel opačně - je známo, že v Čecách v přepočtu na 1s projede nejvíce aut právě na oranžovou. Takže bych navrhoval úplně zrušit zelenou...
Renault Espace 1989 2,1TD a Fiat Mulipla 2000 1,6 s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG)
25.11.09 Renault Espace 1986 vyřazen a prodán novému majiteli
31.1.2010 Zařazen Fiat Multipla s alternativním pohonem na CNG do běžného provozu
Ještě mne nemáte dost? Tak čtěte taky tady
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5637
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 17:36:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3007 si vozi nějaký reklamní banner zasahující částečně v okno.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Trolejtom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 5-2010

Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 17:37:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3007 dostala bokolep na "Městské zásahy Brno 2011", pokud mě paměť neklame tak se jedná o vůbec první reklamu na brněnské 21Tr:

Fotky na: rajce.cz,foto.bmhd
Komééta 4ever!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5638
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 17:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejtom - vo chlup, ale zato s obrázkem.
Reklama se na 21Tr už vozila, pokud se bavíme i o bannerech. Jeden takový se týkal koncertu Rolling Stones a vozila ho tuším 3039.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Trolejtom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 5-2010

Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 17:55:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A smím-li se ze zvědavosti zeptat, kdy zhruba to bylo?
Fotky na: rajce.cz,foto.bmhd
Komééta a trolejbusy 4ever!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5639
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 18:20:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stouni hráli v Brně v červenci 2007, tak snad někdy tou dobou.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
3034
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 18:27:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minulý rok měla 3016 a 3032 boční fólii(nevím na jakou reklamu).
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4721
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 21:30:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Těch reklam na 21Tr ala "stouni" bylo víc typů a na víc vozech v různých dobách. Prostě sem tam se to objeví.
Aktuální hrůza, pardon, ale je to fakt hnusný, jezdí na cca 4 vozech 21Tr a hlavně na 3276 - nedá se to ale nazvat jako CVR, i když to zasahuje i do dveří.
Na reklamu "Eurowash" to stejně nikdy mít nebude
30 let od zahájení výroby třetí generace kupé Camaro
ex Brno
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.92.42.253
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 23:41:44    Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj,jezdí ještě v Brně vůz 3205?
Pár let jsem jezdil "za dekádou" v Husovicích,tohle byl fasa držák,podobněl i 3224,z přidělenek /tehdejšího turnusu 4+2/ byl výborný 3236 /tehdy nejvyšší číslo v Husovicích byl 3251/.
Jaké je teď nejnižší provozované číslo u 14Tr?
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4074
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 23:46:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejnižší číslo je 3194 (mimo jiné poslední krémák).

3205 dojezdila 11/2003, viz evidence na BMHD. Užitečná věc, mimochodem
ex Brno
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.92.42.253
Odesláno Úterý, 31. května 2011 - 00:15:53    Odkaz na tento příspěvek  

No jo,už je to pár let.
Tehdá v Husovicích nejnižší byl tuším 3170,ten pak šel jezdit noční 131 na Slatinu,snad kvůli silnějšímu rádiu,už nevím,v těch jejich devítkách byly ty radiostanice s nějakým žhavením,takový spíš šumítka.
Tam byl tenkrát nejnižší 3120,to byl děsnej křáp,doslova postrach,jednou jsem s tím urval takový ty klapací branky na Údolní x Úvoz na 139ce na Barvičku,do toho marasu vjela plnou parou KT5 zvrchu ze Žluťáku,jednu botku odvez nějakej náklaďák na korbě,druhá provalila kufr u žigula,KTčko strhlo dráty i smeták ze střechy,bylo to takové uvolněné poetické odpoledne...
No tak ale jináč dík za info.
Jozsi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 31. května 2011 - 08:50:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, nějakou zpívající čtrnáctkou či devítkou bych se občas i svez. Samozřejmě ne, že by to mělo jezdit pravidelně, ale i tak to musí být zážitek.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5641
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 31. května 2011 - 09:45:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ex Brno - to jsou hezké vzpomínky . Na 3120 si pamatuju, když nám jezdila po Slatině a s kterou jsme jako děcka jezdili do školy na Přemyslovo náměstí. Vůbec s devítkama se dobře jezdilo, když byl řidič v ráži, jezdil po Řípské i víc jak sedmdesátkou...no a ty melodické rozjezdy
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
atada
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.6.252
Odesláno Úterý, 31. května 2011 - 10:16:26    Odkaz na tento příspěvek  

ahojte, omlouvám se jestli to již tady zaznělo, ale nic jsem nenašel. otázka zní, nezamýšlí-li se prodloužit trolejové vedení na žlutém kopci ulicí lipovou až k výstavišti. to by pak jedna z linek 25/26 nebo úplně jiná mohla dojet na osovou podstatně rychleji. co si o tom myslíte vy?