K-report
 

Archiv diskuse Budějovické trolejbusy do 08. 11. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » Budějovické trolejbusy » Archiv diskuse Budějovické trolejbusy do 08. 11. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Vrtule
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 4-2011
Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 23:01:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To ti nestačí jeden, nebo máš tak velkou svačinu?
Ta 168 je v té bílé fešná
Já mám času dost a vy?
Vrtule
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 4-2011
Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 23:04:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dík, to zas bude pokutička,
jak jsem zvyklý jezdit busem Průmyslovou, tak jsem to tam říznul osobákem za 200.-
Já mám času dost a vy?
Toompoop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 4-2011

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 23:13:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stonka: Možná by si měla začít lakovat už teď, aby si to stihla. Oni chtějí tu jedničku zatrolejovat co nejrychleji. Na tom facebooku Českých Budějovic psali, že by měla 1A, 1B, 18 a 21 začít jezdit už v únoru.
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4211
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 23:55:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Toompoop:
Nakovat, ne lakovat.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63258
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 10:12:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vrtule:
Tam je to skoro jistota. Možná by se tam vyplatilo instalovat automatický výběr pokut.


Včera na další mimořádné NAD za R 659 nasazen kloubák 150. Jel pěkně, ale hodil by se spíš dvoukloubák (a pro část "cestujících" spíš valník - jen místo koně bych do čela dal spíš krávu :-)).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1056
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 10:57:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, rád bych se zde po čase opět vyjádřil k chystané úpravě linky 1. Možná se mnou nebudete mnozí souhlasit, ale myslím si, že je racionální a dá se předpokládat, že významné spojení severní části největšího sídliště s centrem města nebude ovlivněno spoji pro malé městské části nebo okolními městy a obcemi na opačné straně.

Trolejbusová doprava je pro Budějovice jediným reálným prostředkem vyšších forem MHD, tj. pro zatížené trasy uvedeného případu, a její podpora je zde proto na místě. Už proto, že se jedná o přijatelný způsob dopravy, "zelené" z hlediska životního prostředí ve městě.

Dovolím si připsat komentáře ke všem třem částem "přeseknuté páteře".

1. Trolejbusové spojení Máj (severní část sídliště) - centrum města. Dopravní podnik navrhuje nejvhodnější trasy nových trolejbusových linek. Tyto trasy jsou v souladu s návrhem, který jsem ZDE v červnu popisoval. Zachována zůstává obsluha ulice Oskara Nedbala a v plné délce je využívána nová trolejbusová trať. Trochu odlišně se však stavím k označení linky. Pokud jsme byli po dlouhou dobu zvyklí rozlišovat spoje jedoucí přes Větrnou od těch ostatních v rámci jedné linky, nevidím důvod v zachování podobného systému i pro novou trolejbusovou linku 1. Rozmělnění na dvě linky 1A a 1B (s oddělenými jízdními řády) odstraní pohled na linku 1 jako na páteřní linku - linku, která jezdí často a na kterou se lze spolehnout. Takováto spolehlivá dopravní obslužnost je standardem u všech budějovických sídlišť a může jen napomoci dalšímu rozvoji oblasti v arálu kolem Rošického ulice.

2. Napojení Haklových Dvorů a Zavadilky pomocí linky 21 ukončené u výstaviště je dočasné řešení. Tato trasa (bude-li vedena ulicí Oskara Nedbala) nadále zajistí školákům přímé spojení do ZŠ O. Nedbala a všem ostatním pohodlné přestupní vazby směrem na Strakonickou ulici. Ukončení u výstaviště bude zřejmě dočasné, protože podle generelu MHD a) by měla linka obsluhovat také Dlouhou louku s dočasným ukončením, b) by linka měla být prodloužena do centra města, k nádraží a do Havlíčkovy kolonie - po zavedení minibusů. To zlepší situaci jak Haklovým Dvorům a Zavadilce, tak Havlíčkově kolonii. Do té doby věřím, že přestup na linku 3 a dalších několik linek u výstaviště půjde přetrpět a nástup minibusů přijde záhy.

3. Obsluha Rudolfova. Při pohledu na několik let zpátky platný návrh přestupu ve Vrátě na trolejbus je všem asi zřejmé, že současné řešení je o poznání výhodnější - nenutí přestupovat všechny občany Rudolfova a přilehlých obcí. Věřím ale, že spoustě cestujících i dopravnímu podniku nová linka 18 nepřináší úplnou spokojenost. Proč se tedy (především na úrovni komunikace úřadů měst ČB a Rudolfova) nebavit o následujcích opatřeních:
a) Ukončení linky 18 v centru města jednosměrným průjezdným okruhem "Dobrovodská - Jeronýmova - Senovážné náměstí pošta - Nádraží - Dobrovodská" s možností dostat cestující bez přestupu až do centra města
b) Ve špičkách si objednat prodloužení linky 14 (předpokládám obousměrný provoz) a zajistit tak nadále přímé spojení s Poliklinikou Sever a Zelenou ratolestí. Tento krok by pomohl nejen cestujícím, ale i dopravnímu podniku - snížit nevýhodnou nárazovou špičkovou vypravenost na lince 18.

Pavell: moc by mě zajímala Vaše reakce na nasazování autobusů namísto trolejbusů o víkendech
Jako řešení výluky TTV mě nenapadá lepší varianta. Souhlasím zde s názory ostatních zachovávat při těchto výlukách kloubová vozidla na linkách 3, 5 a 9.
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Rožnovský Bořek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.112.13
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 11:24:49    Odkaz na tento příspěvek  

Vlada: Souhlasím s budováním trolejbusů na zatížených trasách, ale nesouhlasím s persekucí zbytku trasy. Snad bude minibus pro Zavadilku zaveden brzo a Rudolfov získá alespoň jeden z návrhů a) nebo b).

Kroclov: Právě jsem se vrátil z obchůzky. Tak jízda z Horákovky na Talicha půjde v pohodě. Bezproudí jsou až v křižovatce, tj. V místě, kde už bude trolejbus v pohybu. Na rozjezd bude mít asi 15 metrů, což stačí. Co je ale neomluvitelné, je umístění výhybky u kasáren, kde se odbočuje do Rošického. To nemohli dát až do místa odbočení? Takto, jak to tam je, vychází výhybka akorát do míst stání na stop čáře a ta vpravo odbočující stopa vede snad nad trávníkem
Vrtule
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 4-2011
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 13:25:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozitivní zkušenost s dig. označníky - středa jedu přepsat na magistrát , jedu k Ternu a z auta juknu, kdy jede 6 za 5 minut, paráda. Zaparkuju a jdu rovnou do busu, ale u trojice zjištění nemám RZ a tak juknu na dig. označník u Igy "6 za 2min" tak fofrem z Igy k Igy, stihnul jsem a jel znova k Ternu. Tam svítila 6 za 7minut a já si sundal RZ(když se spěchá, jde to vždy dobře a rychle)a šel opět do busu, celá komedie trvala 20minut a já stihnul internet. objednání úplně v klidu.
Já mám času dost a vy?
Stonka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 2-2010

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 21:30:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O tom že zmíněná "linka 18" je strašná věc nebudu mluvit..
Nicméně, podívejme se na to z pohledu občana města Rudolfova. 90% lidí z Rudolfova potřebuje z 65% nejdřív na nádrží a až potom na žižkovku a sady. Představte si situaci, že jedete jedničkou z Rudolfova, na rudolfovský samozřejmě kolonka, takže 10minut v háji. Při dnešní trase l. 1 se dostanete na nádraží ihned po půjezdu viaduktem, tudíž máte šanci, že případní příboj na bus/vlak stihnete. A při vedení "l. 18" nachytáte dalších 20min na jeronýmce, senovážným a žižkovce a tím pádem onen přípoj na bus/vlak nestihnete.
Hlavně také nechápu, proč to, co má jezdit na Rudolfov se bude jmenovat "18" a nezůstane lidem x let zažitá linka 1! Vzhledem k tomu, že linka 1 si až do letošního roku stále zachovává svou historickou a promyšlenou trasu, tak by si ten úsek jezdící na Rudolfov zasloužil jmenovat se stále "jednička" a ten paskvil na rošickýho, ať se jmenuje třeba stoosmdesátdevět, nebo osmáct..
Nicméně mě napadla myšlenka, aneb jak zachovat aspoň trochu důstojnost linky 1 a to ponechat úsek z Rudolfova, přes nádraží, žižkovku, sady a tam buď:
a) Mariánské, IGY, strakonická a konec na Vltavě točně.
b) husovka, U Parku a konc na Vltava,točna.
Myslím, že by to nejen vltaváci ocenili. A hlavně dešní obslužnost zastávky "U Parku" je už tak dost žalostná..
Nicméně, kdo s linkou 1 jezdí, ví že 35% lidí nastupuje už na sadech (směrem na Rudolfov, samozřejmě). Kdo s tím jel dvakrát za život a chce vymyslet "Jeronýmova - Pošta - Nádraží" tak ten je na přesdržku..
Jenom ona mě dokáže dostat na kolena..
♥ 159 ♥
Stonka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 2-2010

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 21:34:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jsem zapoměla dodat - pokračujte s těma drátama, budoucnost to stejně nemá a když vidím, kolik ty nový pendolína žerou a jak se v zimě zase nebude topit...
Jenom ona mě dokáže dostat na kolena..
♥ 159 ♥
Fousik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 5-2010

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 21:35:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stonka:Tos trefila,svatá pravda.
Zděna
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 4-2005

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 22:41:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stonka: Zajímalo by mě, z čeho usuzuješ, že drátizace nemá budoucnost. Už se to tady diskutovalo nesčetněkrát a žádný rozumný argument si nevybavuju. Cena za ujetý km se při rozšíření sítě má tendenci spíše snižovat, oproti elektrobusům nebo vodíkobusům jsou výhody co se týče účinnosti podle mě jasné každému, že v budoucnu dojde ke zdražování nafty je asi taky zřejmé. Navíc je tady větší trvanlivost vozidel, která částečně vyrovnává vyšší pořizovací cenu. A na ekologický aspekt bychom taky zapomínat neměli, protože doprava jak známo přispívá ke znečištění městských aglomerací nemalou měrou. Chápu, že to vás na kopci v Rudolfově zase tolik netrápí, ale diskutujeme tady o celé aglomeraci, z níž většina prostě žije v ČB.
Vrtule
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 4-2011
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 22:53:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stonko, 18 by mohla hned za viaduktem zatočit vpravo, dobrý né?
Ať mám obě tváře rovnoměrný:-)
A co je na 60l spotřebě špatnýho?
Já mám času dost a vy?
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1057
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 23:23:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stonka: V předchozím příspěvku jsem záměrně zkoušel reakce rudolfovského zástupce na dva návrhy a) a b), což bylo cílem mé zdejší návštěvy po čase

Pokud je tvrzení "90% lidí z Rudolfova potřebuje z 65% nejdřív na nádrží" reprezentativním názorem rudolfovských, pak lze říci, že dopravní podnik vlastně udělá s linkou 18 správnou věc. Naprostou většinu cestujících uspokojí, což je cílem. Ale ještě počkejme, jsou tu i další rudolfovští

Hlavně také nechápu, proč to, co má jezdit na Rudolfov se bude jmenovat "18" a nezůstane lidem x let zažitá linka 1!
Teď se nechci nikoho dotknout, ale číslo 1 patří více do Čtyř Dvorů než na Rudolfov. Aneb kam začaly jezdit klasické trolejbusy v ČB jako první? Linka s intervalem 45-60 minut v sedle není hodna čísla 1, když vedle máme linku městskou, trolejbusovou a s páteřními parametry.

ponechat úsek z Rudolfova, přes nádraží, žižkovku, sady a tam buď...
Oba tyto návrhy by byly pro město finančně neúnosné, anebo by znamenaly omezení paralelních linek obsluhujících Vltavu, což by byla škoda.

dešní obslužnost zastávky "U Parku" je už tak dost žalostná
Jakto? Leží na páteřní lince. To je standardní kvalitní obslužnost. Porovnejte okolí např. s Mladým. Myslím, že to sedí.
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Redjams
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 3-2009

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 00:02:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Historický edit:
1. trolejbusy - linka A: Nádraží - Čtyři Dvory
2. trolejbusy - linka B: Nádraží - Rudolfov
Posléze sloučení pod linku 1 v trase Čtyři Dvory - Rudolfov.
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1493
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 07:07:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vrtule a zelená šipka:
Zrovna v tomhle je zákon špatně napsaný. Defunuj mi pojem "volný směr" a řekni kde je to jasně definováno a jak takový volný směr jednoznačně definuješ na křižovatce.
Na křižovatce Mánesova - Lidická zásadním způsobem zaspali budějovičtí dopravní inženýři. Tam totiž pravý odbočovací pruh ze směru od soudu měl být jasně oddělen plnou čárou až do pravého jízdního pruhu Mánesovy a hned by odobočování vlevo od Lidické bylo snažší a s jasně danými pravidly...
Renault Espace 1989 2,1TD a Fiat Mulipla 2000 1,6 s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG)
25.11.09 Renault Espace 1986 vyřazen a prodán novému majiteli
31.1.2010 Zařazen Fiat Multipla s alternativním pohonem na CNG do běžného provozu
Ještě mne nemáte dost? Tak čtěte taky tady
Kroclov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 07:29:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stonka: Já teď nevim jestli si děláš srandu nebo to myslíš vážně. Trolejbusy nechcete (dle tebe ), podle mě je pak , když budete přestupovat. Buďte rádi, že to neni ve Vrátě. Linka 1 by měla logicky jezdit na Máj, to jsem ale čekal už od novýho systému. Trolejbusové linky 1-4, ostatní autobusy, případně páteřní linky 1-6, pak nepáteřní. Nechápu, co páteřní linka dělá na Rudolfově.
Jenže Tobě se pak nelíbí ani trasa přes Rudolfovskou a Senovážný. A co mají říkat lidi z Litvínovic? Dřív měli 16 přímo na nádraží, teď to musí objíždět Rudolfovskou (kde je ve směru k viaduktu, troufám si říct, kolona častěji). Když jedou do centra, taky jim stačí zastávka Jeronýmova, ale Rudolfovu, nebo spíš Stonce ne...
DPMČB - Dojdi pěšky milý Českobudějovičáku.
Jezdit s DPMČB? To je jako skákat šipku do zamrzlýho rybníku.
Vrtule
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 08:18:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

houmr: jo jo viz. "zimní pneu".
Z.šipka-Tam je potíž, že není definován volný směr-máš pravdu, ale jasně napsáno, dát mu přednost. Lidi tam, ale jezdi s pocitem absolutni přednosti a to je problém.
Já mám času dost a vy?
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 09:31:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada : můžete více napsat o l. 21 (interval, způsob řešení konečné u Výtaviště atp.) ? K plánu minibusy (a tedy i přímé spojení ze Zavadilky) do centra jsem stále rezervovovaný - moc něvěřím v naplnění "Generelu" - příklad : Generel počítá s vytvořením nové zastávky na Zavadilce - u řadovek v západní části a dále u Vrbenských rybníků na Máji a to "v souvislosti s rekonstrukcí ul. E. Rošického". Rekonstrukce začala, zastávky nikde. Když jsem se zeptal na DP, řekli mi, že je to věc vlastníka komunikace (proč je to tedy v generelu, pokud DP teď tvrdí, že na to nemá vliv ?)a s novou zastávkou ani podstatnější změnou poloh současných se nepočítá (Na Zavadilce jsou 2 zastávky cca 200 m od sebe a část lokaliky chodí na zastávku až 700 m). Celková rekonstrukce ulice je ideální situací pro změnu, ale sliby chyby.

Také mi není jasná ta 15 - to spojení se 13 platí jen večer a o víkendech, nebo i v prac. dny ? To by Vltava přišla o to vychvalované přímé spojení k Pol. Jih a Nemocnici - se pak nemusela rušit 19. Kromě toho 7 k té Poliklinice Jih jezdí teď v delším intervalu, než dřív - nepřijde mi to jako zlepšující řešení. Pokud by to bylo i v prac. dny, pak se mi jeví rozumnější spojit to spíš s l. 10 na Vidov.

Stonka a její oponenti : přestože jsem sám původem ze Čtyráku a teď bydlím nedaleko, naprosto souhlasím, že 1 má zůstat v Rudolfově. 1.) L.1 začala jezdit do Rudolfova ve stejnou dobu jako do Čtyřech Dvorů 2.) Starý dobrý "Čtyrák" byl pohlcen okolními sídlišti a vlastně už neexistuje 3.) Trasa linky přes park a její roztodivné smyčkování nemá s původní jedničkou nic společného a fakt si označení 1 (navíc rozmělněné na A a B) nazaslouží.

Pokud jde o dělení linky na "A. a B" myslím, že to má určitou logiku, ale nedělal bych 2 zastvkové JŘ, ale jeden, kde by se u konkrétního spoje uvedlo to písmeno - bylo by to o dost logičtější a přehlednější, než současný stav, kdy je v JŘ nějaké malé písm. (třeba spoj jede k nádraží = n) a na busu to seznatelné není. Pak by se logicky ale takový princip měl realizovat i u jiných linek (např. 2A Nám. bří Čapků, 2B Papírenská atp.), jinak by šlo zase o další nesystémovost.
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1058
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 09:56:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavell:

Co se týče linky 21, na provozní parametry se zeptejte se raději přímo na DP. Můj osobní názor je totožný s generelem - vybudovat konečnou u Kauflandu, doplnit zastávky v Rošického. Věřím, že by bylo nejvhodnější zastávky doplnit nyní při rekonstrukci ulice. Ale nevěřím, že by to nešlo zřídit později. Současná situace bude nejspíše způsobena tím, že projekt na rekonstrukci Rošického ulice bude starší než generel MHD. Na rozdíl od Vás já minibusům věřím. Začínají je pořizovat skoro všechna města.

Provázání 13+15 bude pouze o víkendu, stejný princip jako 8+12. Spojení k pol. Jih a k nemocnici bude z Vltavy zajištěno kdykoli. Z Vltavy střed a od Výměníku linkou 5. Ze zbývajících zastávek v pracovních dnech po celou dobu linkou 15, o víkendech po celou dobu krátkým 4-minutovým přestupem mezi linkami 2 a 9. Důvodem pro zavedení víkendové linky 15 není spojení k nemocnici, ale chybějící vnitřní vazba na levém břehu Vltavy (pro Vltaváky spojení k univerzitě a výstavišti, pro Šumaváky spojení ke Globusu). Jistě uznáte, že o víkendu se do polikliniky a nemocnice jezdí podstatně méně a linka 2 pokrývá víkendovou poptávku v Papírenské dostatečně.

...se pak nemusela rušit 19...
To je hodně jednoduché toto tvrdit. Linka 19 nezajišťovala spojení na Šumavu a zde se jedná pouze o víkendové opatření. Vykonávání cest z Nádraží přes Koh-i-noor na Šumavu/Vltavu berte jako bonus, ne jako důvod vzniku tohoto spojení.

Spojení k nemocnici a poliklinice Jih je v pracovních dnech zásadní, z tohoto důvodu vznikl vzájemný proklad linek 7 a 15 v pracovních dnech v úseku mezi Poliklinikou a Čtyřmi Dvory.

Trasa linky přes park a její roztodivné smyčkování nemá s původní jedničkou nic společného a fakt si označení 1 (navíc rozmělněné na A a B) nazaslouží...
To se pletete. Právě že trasa nové linky 1 bude velmi podobná původní trase linky A (do Čtyř Dvorů se jezdilo dříve než do Rudolfova). Jen ta smyčka u kasáren se trochu zvětší.

nedělal bych 2 zastvkové JŘ
V tomto s Vámi souhlasím a doporučuji to. Jinak se zruší páteřní linka. Zobrazování poznámek na displej je zajímavá myšlenka. Nicméně spíše bych zde zůstal konzervativní a přikláněl se k tradičnímu označení číslem 1 a nápisy typu Máj přes Větrnou a Máj přes V. Talicha.
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 09:56:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada : jinak jak už jsem jednou psal - na Zavadilku a HD. se vzkazuje, že ztráta spojení do centra je jen dočasná, protože přijdou minibusy. Nutně se tedy počítá odlišně od Generelu s trasou ne přes Stromovku (spojka M. Horákové - letiště je naprosto v nedohlednu), ale přes Oskarku a Husovku (tedy vytíženou trasou). Jsem přesvědčený, že počet cestujících na této trase minimálně v ranní špičce překročí kapacitu minibusu (viz zkušenosti s naplněností dnešního kloubového autobusu) - co pak ? Klasický (tím méně kloubový) bus patrně do úzkých uliček historického centra DP nepožene. Pokud linka 21 pojede do centra, bude o ní zájem jak na Máji, tak zejména na Oskarce, kde pojede jen polovina spojů jedničky ? Jaká je představa o tom konkrétním řešení, pokud Dp v oficiálních prohlášeních i vy ve svém příspěvku tvrdíte, že v blízké době se to s těmi minibusy spustí (pojedou minibusy v int. 5 min, aby to pobraly) ?
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 10:05:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada : do Čtyřech dvorů se jezdilo dříve, ale právě pod označením A.-(a konečná byla v prostoru před dnešní křižovatkou Husova X Oskara Nedbala), zatímco trasa na Rudolfov ke kostelu je od počátku neměnná. Jednička jako taková jezdila od počátku na celé trase Čtyři Dvory - Rudolfov.
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1059
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 10:27:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Generel MHD počítá i s obdobím před realizací projektu u Stromovky a vede trasu linky 21 ulicí Oskara Nedbala (čili to není odlišnost od generelu). V této lokalitě bude dostupná páteřní linka 1, proto se nemusíte obávat přetížení minibusů (minibusy nebudou pro tyto obyvatele tak atraktivní jako páteřní linka, trasa kolem Kauflandu bude delší než trasa páteřní linkou). Problém s kapacitou se dá řešit i záměrným souběhem linek 1 a 21. Opravdu nemějte strach.

Ad číslo:
Vaše argumenty pro neměnnost trasy jsou neúčinné. Trasa ke kostelu je neměnná stejně jako trasa ke kasárnám. Zato došlo k odlišnosti na Rudolfově (vedení linky na Ameriku a do Hlincové Hory) stejně jako ve Čtyřech Dvorech (prodloužení od kasáren na Máj). Čili 1:1. O nižším čísle rozhoduje několik faktorů.
1) trolejbusový provoz
2) význam pro město ČB
3) název projektu "převod linky 1 na trolejbusový provoz"
4) páteřní parametry linky (kde Rudolfov pokulhává dokonce i za Dobrou Vodou)
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Rožnovský Bořek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.200.24
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 10:44:33    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolfove, Rudolfove, pořiď si dráty a budeš mít zpátky svou jedničku Ono se to hezky mluví o historii, ale na to, že byla trolejbusová, se tak trochu zapomíná.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 11:44:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada : s trasou kolem Kauflandu se počítá i po protažení l. 21 do centra (přestože se nepojede ul. Na Sádkách)? Ta trvalá zastávka tam přece dle Generelu měla být kvůli návaznosti na 7+15 u OC Dlouhá louka, které se ale stavět nebude. Myslel jsem, že zastávka (smyčka Výstaviště - Kaufland - Výstaviště) měla být jen dočasné řešení. Dovedu si to snad ještě představit směrem do centra, ale zpátky ? To bude minibus odbočovat doleva na čtyřpruhovou Husovku u Peugeotu ? Nebo pojede od Dlouhého mostu po Dlouhé louce ke Kauflandu a zase zpět po Douhé louce ? Tomu říkáte plnohodnotné spojení pro HD a Zavadilku s centrem města ? Nemluvě o zbytečně najetých Km. Pak samozřejmě máte pravdu, že ten minibus nebude atraktivní, ale (s výjimkou důchodců jedoucích nakoupit do Kauflandu) pro nikoho.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 11:48:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rožnoský Bořek : myslím, že by museli být Rudolfovští blázni - pokud sám DP připouští, že 1 Km je autobusem o 8 Kč levnější, měli by po té co by zainvestovali výstavbu tratí (nemluvě o složitosti řešení při dvou trasách a konečných) ještě dražší dopravu.
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 5-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 11:54:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem z toho nějaký zmatený. Jsou ty změny někde komplexně shrnuté? Třeba s mapkou nebo tak... Zatím jsem pochopil že se bude 1 dělit na 1A 1B, ale kudy pojedou mi není moc jasný.(Hm, zvláštní řešení, proč to nemůže mít jiné číslo, čísla došla?)
15 teda pojede i o víkendu a večer. Dobrý. nakonec neříkal jsem to celou dobu že současný stav na Vltavu stojí za starou bačkoru? Už k tomu dospěli i lidi z DP Ale stejně moc nevěřím že její JŘ bude za něco stát. Tipuju tak hodinu a půl mezi spoji. A jak jsem pochopil, stejně to na Lidickou nedojede, ale na L. Sobody se to "změní" na 13 a pofrčí to na Srubec. Musím teda přiznat, že takové řešení mne ani ve snu nepadlo. Nakonec proč ne, smysl by to mít mohlo. V podstatě se tím vrací 19, jen se závlekem přes Šumavu. Jen si říkám jestli by nebylo jednodušší udělat z toho linku - já nevím, třeba 20 - jako samostatnou jezdící jen o víkendu? Je to teda taky takovej podivnej paskvil "víkendová linka", ale furt se mi to zdá lepší než v půlce trasy měnit číslo linky. Navíc ani jedna z nich neprojede celou svojí trasu a uhne úplně jinam. V principu to nic nemění, jen mi to přijde jednodušší. U tý 8-12 je to v pohodě, tam má ta 8 jen odchylku od trasy a stejně dojede na nádro, ale tohle mi přejde už dost komplikovaný. Jako předstvte si, že jste v cizím městě (nedejbože v cizině), najdete si trasu, dobrý, přijede autobus 15, super, ten tam jede... sedíte si a najednou tradadam, jste ve 13 a jedete netušíte kam (rozuměj úplně na opačnou stranu)
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 12:04:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada :ad číslo - pak je otázka (trolejový provoz, význam pro CB atd.) proč pod ozn. 4 jezdí nejméně na počet spojů (snad vyjma 14)obsazená linka ? Logicky by měla být 4 trolejbus (patrně prohozená s 9). L. 15 s kterou (vedle 7) generel počítá k zatrolejování by pak měla být 6. Mmch. proč se zase vynechala při číslování na ten Rudolfov 17 ? Argument, že s ní Generel počítá jako s busem z Rožnova do Boršova moc nesedí (s 18 taky počítal pro jiný účel, byť v rámci Rudolfova a hlavně, než bude 7 trolejbusová - bude-li někdy -bude všechno zas jinak).
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 12:11:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vltavák - 1A, 1B obě pojedou z Nádraží na M. Horákové, ale jedna ulicí Oskara Nedbala, druhá ul. E. Rošického (zpět k Nádraží logicky opačně). Je to takové řešení, aby se podmínky dotace na E. Rošického nažraly a obsluha Oskara Nedbala (s proloženou l. 21 z Hakl. Dvorů na Výstaviště) zůstala celá. Kocourkov
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 5-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 12:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavell: Aha, to je teda chujovina Postavit trolejbusovou trať v místě, kde nejezdí žádnej autobus (proč by taky, když tam nikdo nepotřebuje) a kolem jsou ruiny bývalých kasáren... Jsem sám, komu se to zdá tak nějak divný???
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1060
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 12:31:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavell: Ano, trasa kolem Kauflandu i nadále. Minibus nemá vytvářet páteřní radiální spojení, ale obsluhovat doplňkové směry, přesto méně pohyblivým občanům nabídnout spojení do cíle. To je běžná praxe. Pro cestující vyžadující rychlou přepravu zde bude vždy nabízen přestup na páteřní trolejbusové linky.

Co se týče zastávky u Kauflandu pro linky 7 a 15, jistě by to byl přínos. Uvidíme, jaký bude vývoj. Totéž platí pro vývoj detailní trasy v oblasti u výstaviště a v oblastí "Za Stromovkou".

Vltavák: Komplexní souhrn změn kolem linky 1 očekávám 2 měsíce před vypuknutím akce, což je běžná praxe. Pro normální lidi by to bylo vnášení zmatků, neboť v prosinci bude linka 1 stále při starém.

Tipuju tak hodinu a půl mezi spoji. I kdyby, myslíte si, že zájem o ty spoje bude větší? Budete rád, když sedadla naplníte aspoň z půlky.

jestli by nebylo jednodušší udělat z toho linku - já nevím, třeba 20
Myslím si, že pro toho, kdo to využije mezi Výstavištěm, Šumavou a Vltavou, bude lepší zachování čísla. Totéž mezi Srubcem a centrem města. A těch bude naprostá většina. Zavedení čísla 20 by byl větší zmatek. Asi jako u linek 8 a 12. Většina lidí ani neví, že se to na Okružní mění. To by se divili, kdyby jim ke hřbitovu o víkendu jelo něco jiného.

tohle mi přejde už dost komplikovaný
Pokud Vám to připadá komplikované, tak odmyslete nějaké plynulé průjezdy a uvažujte to, jako kdyby linka 15 končila u Koh-i-nooru. Na panelu autobusu taky budete mít Koh-i-noor, ne Papírenskou. Není nic divného ukončit linku v části trasy. Viz třeba devítka - některá končí na Vltavě, jiná pokračuje do Českého Vrbného.

proč pod ozn. 4 jezdí nejméně na počet spojů
Souhlasím s Vámi. Taky se mi to nelíbí, ale chápu zase snahu o minimalizaci zmatků. Linka 4 jezdí do Hrdějovic hodně dlouho, tak proč jim to brát, když se linka nedělí jako v případě Rudolfova a linky 1. Totéž s linkou 15, která odjakživa spojovala Vltavu, Šumavu a nemocnici.

proč se zase vynechala při číslování na ten Rudolfov 17 ?
Myslím si, že číslo 18 nebylo dlouhou dobu používáno a je proto vhodnější.
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1061
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 12:43:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U linek 13 a 15 pochopte víkendové změny jako efektivní úsporu. Proč k víkendově mrtvému areálu polikliniky s nemocnicí provozovat tolik linek, když je to zbytečné? Klidně se tam o následujícím víkendu podívejte, kolik cestujících využívá linku 13 v úseku Koh-i-noor - Papírenská. Dáte mi za pravdu, že toto by opravdu bylo plýtvání. Víkendová obsluha této oblasti pomocí linek 2, 5, 7 a 10 je naprosto postačující.
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Rožnovský Bořek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.29.248
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 12:59:08    Odkaz na tento příspěvek  

Pavell: Jací blázni? Trať by ze 3/4 zaplatila EU a dotace na drážní dopravu jsou taky větší než na autobusovou. Škoda Rudolfova. Tím, že zaspal, přijde o číslo 1. Přece na něj město nebude čekat věčně.
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1062
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 13:08:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pak je otázka (trolejový provoz, význam pro CB atd.) proč pod ozn. 4 jezdí nejméně na počet spojů
Jen chci ještě upozornit na překrucování tvrzení. Já měl na mysli rozhodnout se, kde použít číslo 1 a kde 18. V zásadě nešlo o žádné jiné linky, jen o volbu dvou aktuálně volných čísel.
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 13:13:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada : funkci minibusové linky rozumím, ale pak je zřejmé, že nemůžete proklamovat takéto uklidňování pro HD a Zavadilku, jako že je to dočasné řešení a brzy už přímo do centra minibusem. Linka do centra ze Zavadilky přes Kaufland to je stejné jako kdyby se na Oskara Nedbala zrušila 1+5 s tím, že k Nádraží se dostanou přece 8 (přeháním,ale v principu jo). Stejně jako po minulých změnách lidi z Nemanic se např. nedostanou lidi z HD. a Zavadilky do 20 min. k Nádraží (a obtížně i do centra) a přitom se zruší jízdenka do 40 min. Když se ale kumulují tyto nevýhodné změny pro stále více lokalit CB, měl by jít ten vývoj opačně (aby ty vybrané lokality nebyly bity dvakrát) - např. základní jízdenka by měla být prodloužena na 30. min., aby se to znevýhodnění aspoň částečně kompenzovalo.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 13:15:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vlada : ad číslo - to je právě ono, že se u našeho Dp řeší vše ad hoc, pro konkrétní situaci, bez systému.
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 13:24:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nemůžete proklamovat takéto uklidňování pro HD a Zavadilku, jako že je to dočasné řešení a brzy už přímo do centra minibusem
Proč ne? To zdržení bude jen malé, vymýtíte i argumenty s uvíznutím v koloně vs. placení jízdného atd. Zdržení bude malé, aby to neotrávilo Vás, ale nějaké být musí, aby linka nebyla zase příliš atraktivní tím, že zajíždí na náměstí. No, v případě zastávky u Kauflandu pro linky 7 a 15 bych si dovedl představit i přímé vedení, zde už ale řízený souběh (jízda krátce za spoji jedničky) bude nutný a nemusí stačit.

Pavell: to je právě ono, že se u našeho Dp řeší vše ad hoc, pro konkrétní situaci, bez systému
Jak to můžete napsat? Proč tedy číslo linky 21? Jen tak, náhoda? Ano, taky hledám ve všem systém, ale v tom se my oba budeme lišit od většinového cestujícího, který cestuje číslem a bezdůvodné změny nemá rád. Proto linka 4, proto linka 15.
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 13:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rožnoský Bořek : tak myslím, že i ta 1/4 by představovala několik miliónů, které i kdyby Rudolfov měl, by asi uměl využít jinak, např. na častější spojení v současném systému. Nezapoměňte, že dle podmínek té dotace (nejde právně o stejnou situaci jako při výstavbě vedení na Borek) by žadatel musel to vedení vlastnit (tak jak je tomu u CB, které ho Dp budou jen "pronajímat" k provozování té dopravy). Rudolfov by si tak na sebe upletl bič - musel by vedení udržovat (nebo za to Dp platit), pokud by porušil podmínky dotace, musel by ji vrátit. Na Ameriku a Hl. Horu by asi stejně musel jezdit autobus. A co Vráto (všichni pořád jen řeší Rudolfov) - ale trať by musela vést i přes Vráto - tahle vesnice nemá ani na zaplacení všech spojů jedničky - proto jich tam řada jen projíždí - viz JŘ. Jak ono by zaplatilo, vlastnilo a provozovalo trolejbusovou trať ?
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1064
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 13:32:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavell: Cílem u linky 21 je nalezení takové trasy, která Vás zaveze tam, kam potřebujete (do centra, k nádraží), ale která bude takto zajímavá jen pro obyvatele Zavadilky a HD, ne již pro další hustě obydlené části Čtyř Dvorů, kudy projíždí. Je to ve Vašem zájmu, aby se minibusy nepřeplňovaly dalšími cestujícími.
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Rožnovský Bořek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.57.3
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 13:42:41    Odkaz na tento příspěvek  

Meziměstské tratě existují i jinde, tak to jít musí. Po dobu čerpání dotace by byl vlastníkem Rudolfov, ale kdo tvrdí, že by to pak nešlo převést na DP. Na Borku je to taky nějak vyřešené. Nevyužít miliony na trať znamená promarnit výhodnou investici. A větvení na Rudolfově? Samozřejmě s využitím minibusu.
Nystrom
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.3
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 13:45:58    Odkaz na tento příspěvek  

chvíli sem nedával pozor a nestačím se divit. Chápu to správně, že na cestu HD-Rudolfov bude od 4.3. potřeba dvakrát přestoupit mezi linkami 21 - 1A či 1B (či jiné) - 18? A předpokládám, že ještě použít podchod u nádraží. Model podobný jako od června na cesty od Nemanic k nádraží - podle vzoru: cestující na zastávce při přestupu platí za čas, ale nemusím ho vést, navíc cestuje delší dobu - platí tudíž více. A ke spojení 13 - 15. Pokud mne paměť nešálí, neměla se podle Generelu spojovat se 13kou linka 10?
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1065
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 13:52:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neměla se podle Generelu spojovat se 13kou linka 10?
Měla, proto taky na Rudolfov mělo být podle generelu číslo 13. Bohužel, související stavební práce v oblasti u Reginy nejsou tak rychlé, a tak nedošlo k naplnění scénáře předpokládaného generelem.

na cestu HD-Rudolfov bude od 4.3. potřeba dvakrát přestoupit
To může platit, pokud jedete přes celé město. Přestup na páteřní linku, a na druhé straně zase přestup do obslužné linky. Obecně platí, že všude byste se měl dostat s max. počtem přestupů 2. Podobně třeba když pojedete z Boršova do Rudolfova už dnes.
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 14:00:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada: trolejbusy a autobusy jsou vzájemně promíchány, zatímco minibusy (některé) mají mít samostatnou číselnou řadu (21 a 22), jiné minibusy jsou ale zařazeny do běžného číslování -minibusová linka č. 18 na Rudolfově (nemyslím tu připravovanou na Nádraží, ale tu na Hůry a Adamov - viz Generel). Některé linky se rozdvojí na písmena (1A, 1B), jiné o víkendech propojí (8+12, 13+15). Mmch. jak bude s tou 15 fungovat po spojení 10+13 ta nová linka - už se snad o tom spojení neuvažuje, nebo se poté opět od od propojení s 15 ustoupí? To vše jsou změny nahoru a dolů, které cesující matou více, než to, že do Hrdějovic tradičně jezdila 4 (mmch. víc obsluhy tam obstará 6, a 4 tam v době provozování 104 stejně nejezdila). Po vytvoření l. 21+22 se uvolní a bude neobsazená 12, po spojení 10+13, 13. L. 17 neosazená. Je v tom systém - ne jsou to jen momentální nápady, každý z jiného košíku. Běžnému cestujícímu by asi spíš prospěl velký třesk a pak už žádné změny.
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 5-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 14:01:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada: 1060: Jak říkám, je to věc názoru. Ten autobus pojede furt stejně. Mě se ale zdá lepší samostatná linka. Jak sám píšete, většina lidi ani neví že se to mění na Okružní. Což vůbec nevadí, když nakonec na to nádro, resp. Rudolfovskou dojedou. Ale když bych si sedl do 8 a chtel k mlíkárnám a ono to na Okružní udělá tramtadá, teď už sme jednička a jedem na Rudolfov asi mooc happy nebudu. Což je princip tý 15 a 13.
Tipuju tak hodinu a půl mezi spoji. I kdyby, myslíte si, že zájem o ty spoje bude větší? Budete rád, když sedadla naplníte aspoň z půlky. No to se dá říct o všech linkách o víkendu, po osmé večer i ve všední den... Když už mi pořád tlučou do hlavy, jak jsou ty minibusy super, neměly by bejt přesně na tohle? Jasně že tam bude třeba jen 10 lidí, ale to znamená že se na ně vykašleme?
Vlada: 1061: Jo souhlas, o víkendu to tam stačí.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 14:10:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rožnovský bořek : to je právě ono - jde o to, kdy a za jakých podmínek ty tratě vystavěli jinde. Trať na např. Borek nebyla postavena z EU dotací (tehdy jsme ani v Eu nebyli a spousta věcí, které jsou dnes tabu byla v 90. letech normální). Ten kdo žádá dotaci z EU musí po určitou dobu plnit stanovené podmínky a jejich plnění je kontrolováno Evr. komisí, min. finncí atp. Neznám přesně tu dobu po kterou nutno je plnit (věděl by asi Vlada), ale jsem si jist, že příjemce dotace se nemůže obratem toho nač jí čerpal zbavit.
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1066
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 14:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

samostatnou číselnou řadu (21 a 22)
To ani ne, spíš volné pokračování standardní číselné řady. S koncovkou 1 a 2 pro marketing.

Některé linky se rozdvojí na písmena (1A, 1B)
Toto příliš nepodporuji, není to systémové. Doporučuji používat klasické rozlišení konců linky, jako třeba na Rudolfově.

jak bude s tou 15 fungovat po spojení 10+13 ta nová linka
Trochu předčasná otázka. Zkusím odpovědět: Úplně stejně. Jen číslo 13 se změní na 10. Ukončení u zimního stadionu. Proč to měnit, tato změna čísla nemá vliv na změnu využití linky cestujícími. A jak jsem už říkal, není cílem to propojit. To už je takový bonus, který zde logicky vychází. Je to lepší než zde obě linky ukončit bez návaznosti. Tak to prosím chápejte.

Ano, čísla 12, 13, 17 a 20 jsou teoreticky do budoucna neobsazená.
Nebojte se, město se bude dál rozvíjet, a tak jistě najdou své uplatnění.

Ale když bych si sedl do 8 a chtel k mlíkárnám
To si sednete do spoje s konečnou zastávkou Okružní? To asi ne. Totéž u linky 15. Pokud bude mít konečnou zastávku Koh-i-noor, jen těžko si do ní sedne někdo, kdo by chtěl jet dál. Nebo ten někdo bude hloupý, že nečte konečnou zastávku. Asi jako kdyby chtěl někdo jet na Rudolfov ke kostelu a nepodíval se, že to jede na Ameriku.

No to se dá říct o všech linkách o víkendu, po osmé večer i ve všední den
Dobře, upravuji výrok - myslíte si, že zájem o ty spoje bude větší než o jiné víkendové? Nebude. Takže by to mělo stačit.

Jasně že tam bude třeba jen 10 lidí, ale to znamená že se na ně vykašleme?
Ne, právě proto se ta linka 15 o víkendu zavede. Ale nemůžete to chtít v krátkém intervalu.
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 5-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 14:29:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavell: Myšlenka "Postavíme to, protože je na to dotace" je podle mě totálně zvrácená a jestli něco vede Evropu do kopru, tak přesně takovéhle přemejšlení. Jaktože ještě nedávno se stavělo podle skutečné potřeby (na Borek) a teď podle toho na co se dají vyplácat dotace? (kolem ruin kasáren)?
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 14:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rožnovský Bořek : hlavně bych řekl, že Rudolfovským (jak jsem četl v tisku rozhovor s jejich starostou)nejde samozřejmě o to, aby k nim jezdilo č. 1, ale aby k nim jezdila linka se spojením do centra, tedy o totéž co chtějí lidi z HD a Zavadilky, z Oskara Nedbala. To dosavadní jednička splňovala. Nyní místo ní bude jezdit 1A,1B, 21, 18, a posílená 14. Doprava bude dražší (pro lidi i DP), nepřehlednější a komplikovanější. Je s podivem,že existují stále lidé, kteří tomuhle fandí.
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 5-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 14:39:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada: Souhlas že ukončovat to bez návaznosti je blbost. Ale právě proto je podle mě lepší jiné číslo linky. Měnění v půlce trasy je podle mě nesmysl, i když asi ne nijak závažný. Ale znovu opakuji, že jako bežný, o dopravu se nezajímající člověk v cizím městě bych se v tom jen stěží vyznal. Vyrazit jako linka 15 a dojet jako linka 13? U jednoho spoje za den snad, ale jako systémové řešení nevím nevím...
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 14:40:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vltavák : moje řeč, ale to už bych se jen opakoval. Kdysi jsem byl příznivec EU, ale když vidím tohle plýtvání (trať na Rošického, splavnění Vltavy atd.) tak mě to přešlo.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 14:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada - víkendové propojení l. 15 s l. 10 po jejím spojení s 13 - a co obsluha Vidova a Roudného? Tam nebude o víkendu jezdit nic ?
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 5-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 14:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K té 1: Myslím že současný stav tam vyhovuje, z Rudolfova na Máj přes centrum OK,co na tom dělit, řešit, minibusovat, přestupovat, komplikovat? Na Haklák ať jezdí ten slavnej minibus s garantovaným přestupem na Máji a hotovka, ne?
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1067
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 15:00:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavell: Samozřejmě do Roudného půlka té nové desítky, ta neukončená u zimního stadionu

Vltavák: Pro mě je zase blbost dělat nové číslo linky kvůli pár spojům o víkendu (v porovnání k počtu spojů v pracovních dnech i počtu pracovních dní vs. víkend to je zanedbatelné množstí).
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 5-2011
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 15:14:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada: Chápu. Co potom říkáte na linku 14? Kvůli OSMI jednosměrným spojů extra číslo linky. Mohlo by to jet z Vltavy jako 15B na Výstaviště a pak jako 1C do Vráta, ne?
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 17:48:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co potom říkáte na linku 14?
Tam nejde o víkend, podstatou linky je provoz ve špičkách pracovních dnů. Není to spojování částí jiných linek, ta linka má vlastní identitu. Tohle nelze směšovat s provozem 8+12 nebo 13+15.
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1069
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 23:08:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snad jsem vás dnes moc neotrávil. Ještě se vrátím k několika vynechaným věcem, než se zase rozloučím.

např. základní jízdenka by měla být prodloužena na 30. min., aby se to znevýhodnění aspoň částečně kompenzovalo

Souhlasím, že delší trasa je nevýhoda. Možná k tomu jednou dospějeme, postupnými iteracemi jako Praha, kde jsou dnes jízdenky na 30 a 90 minut. Druhou z nich pak často můžete využít pro rychou cestu tam a zpět namísto dvou jízdenek. Ale toto by se neobešlo bez dalšího zdražení.

Na druhou stranu zase vemte fakt, že pokud cestující z Havlíčkovy kolonie k nádraží (kolem 7 minut) bude platit totéž jako cestující z Haklových Dvorů k nádraží (dnes 23 minut), není to taky úplně spravedlivé. Těžko v tomto hledat spravedlivé řešení.

Doprava bude dražší (pro lidi i DP), nepřehlednější a komplikovanější.

Tak se to zdá nyní, počáteční náklady jsou nepříjemné. Ale vyčkejme času. Jednoho dne budeme rádi, že tady tu trať máme. Je to investice do budoucna. Co by za to dal Rudolfov, kdyby i tam již byla hotová.

Co se týče Zavadilky, opět vyčkejme času. Třeba se tamní zástavba směrem k Haklovým Dvorům rozroste natolik, že se vyplatí trolejbusovou trať dotáhnout až tam. Když už ji teď máme na Horákovce.
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 3-2011
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 08:45:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada : příklad srovnání HD a Havl. Kolonie je absurdní. Havl. Kolonie je vlastně širší centrum a málokdo odtud k tomu Nádraží jede. Pokud budete srovnávat srovnatelné tak s výjimkou Nemanic (a po jarních změnách tedy i Zavadilky a HD) mají všechny CB městské části přímé spojení k Nádraží a mohou použít jízdenku do 20 min. DP ale současně se zaváděním přestupního znevýhodňování protismyslně ruší tu prostřední jízdenku (do 40 min. - proč vlastně ?). Lidi např. ze Zavadilky tak zaplatí za jízdenku k Nádraží stejně jako lidi z Hluboké nad Vltavou, či Vrábče, což je úplně spravedlivé ?
Pokoušíte se obhájit neobhajitelné a proto svým každým argumentem vždy popřete něco z toho, co jste tvrdil předtím.
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1070
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 09:15:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavell: Nic nepopírám. Psal jsem, že těžko lze v tomto hledat spravedlivé řešení. Přímé spojení k nádraží neznamená jízdu do 20 minut. Např. Haklovy Dvory 23 minut (tj. i dnes dražší jízdenka).

Jinak to spojení k nádraží je zřejmě jakýsi démon, každý že potřebuje jet k nádraží? Stačí se podívat jinam - třeba do Plzně. Taková tramvajová linka 4 taky nejede k nádraží a že je frekventovaná až běda.
Krátký interval i přestup pro bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost a přehlednost jako základ kvality dopravního systému.
Jpribil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4025
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 09:55:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada: Jinak to spojení k nádraží je zřejmě jakýsi démon, každý že potřebuje jet k nádraží? - myslím si, že Tvé názory a pohled na věc jsou opravdu na odborné úrovni, ale v tomhle případě to popírá dlouhou dobu obhajované a vyzdvihované spojení městských částí k nádraží.
Bohužel nikdo nemůže za to, že dnes je zastávka Nádraží nejvytíženější zastávkou MHD ve městě, důležitým přestupním terminálem na vlaky a krajské/dálkové autobusy, místem shromažďování skupin lidí (i těch horších...) a místem, kam směřuje velká část cestujících MHD za dalšími cíly.
A srovnávání s jinými městy je lehce mimo mísu - stačí jediný pohled na schéma MHD a jako přirozené "oko" mi vychází kolečko Pošta - Rudolfovská - nádraží - Žižkova. Ale stačí si porovnat ve špičce i mimo ní vytíženost zatávek na nádraží a třeba u Pošty, kde podle některých teorií končí centrum...
Ono taková linka č.7 taky nejezdí k nádraží, ba ani do centra, a o vytíženost nouzi nemá. Jenomže cestující z jejích spádových oblastí mají mnoho jiných možností se k tomu nádraží JEDNODUŠE a RYCHLE dostat, což se o oblasti od Budvaru dále na sever říct nedá (a argumenty o lince 8 neberu, tam neplatí ani jednoduše ani rychle).
Nechápu, proč dříve bylo spojení k nádraží provořadé a dneska je z nějakého důvodu (za každou cenu "kladně" obhájit odklon a zmršení linky č.2..) potlačováno. Oproti tomu nechápu démona jménem Nemocnice, kam jezdí asi jen výhradně lidi jen z Nemanic a proto tam dojedou dřív. Že by jim na tu cestu stačil krátký autobus nebo minibus i ve špičce, to nevadí...
Chce to někdy opustit ideologii plánku na papíře a jít se podívat do jekéhokoliv spoje linky 2 od IGY dále a zjistit si, kam lidi jezdí a chtějí jet...
Dokud je pár skutečných přátel, nepotřebuju Facebook....
Některé lidi prostě asi nikdy nepochopím.

Proč? Proto....
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 3-2011
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 09:56:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada - No ono to Nádraží je potřebnější o víkendu, a to i HD - křižovatka má 20 min. To je mmch. další roztomilá zvláštnost CB MHD (různé časování na stejnou vzdálenost) - pokud je doprava na určité trase kvůli zácpám pomalejší, cestující zaplatí více (to je jako by na dráze byl osobák dražší, než rychlík).
Nicméně napadá mě, že pokud o víkendech by bus nasazený na l. 21 jezdil jen na této lince (HD - Kaufland a zpět tj., cca 27 min.), byl při dnešním int. 1 hod. nevyužitý. Nemohl by aspoň ten víkendový + večerní provoz fungovat na již osvědčeném principu spojování (z HD na Máj by jel jako 21 a pokračoval k Nádraží coby 1A přes Oskarku (jezdil by v int. 1 hod.). Byl by doplněn 1 trolejbusem jezdícím ve stejném int. (ale proloženě) coby 1B přes Rošického s otáčením na točně u lesa ? Stejně prý DP uvažuje/oval o nasazování sólo busů o víkendech místo trolejbusů a z hlediska dotace by bylo vše O.K., neboť parkem by jel trolejbus. Jinak tam budou muset jezdit ty trolejbusy dva, neboť s jedním by M. Horáková musela mít int. nějakých 50 min ?