K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 06. 02. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Pardubicích » Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 06. 02. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1280
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 20:05:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojta Jirsa: 3.0 m šířka jízdního pruhu mi přijde málo, na to že se tam potkávají busy. A cyklopruh 1.80 zase hodně luxusní, do 1.50 m se musí vejít. Vedení cyklopruhu přes ten BUS záliv považuji za nešťastné, je snaha od tohoto řešení upouštět. A situaci okolo řezu D-D považuji za chaotickou, třeba v Hranicích na Moravě nám toto u DI neprošlo.
Nevím kde to je a jak to tam vypadá, koukám na to okem projektanta
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 20:09:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Vojta Jirsa: Ale tady nejde o trendy v dopravě, ale o to, že po naprostém fiasku cyklopruhu na Bělehradské se tu objevil další naprotsto nesmyslný názor navrhnout cyklistům na Palackého třídě, aby jako sebevrazi kličkovali mezi auty, autobusy a trolejbusy na Palackého třídě, kde vede naprosto pohodlná a bezpečná cyklostezka. To mi opravdu přijde hodně přitažené za vlasy, podobně jako podobný návrh na Sukově třídě. Jsem také každodenní cyklista, jezdím na kole vlastně denně s výjimkou dnů, kdy jsou Pardubice pod sněhem, takže bych třeba uvítal cyklopruh na tř. 17 listopadu nebo na Palachově tř. V tomto případě totiž chybí cyklistické propojení severu a jihu města, kde cyklostezka chybí. Ale proč proboha tento holý nesmysl navrhovat na Palackého třídě, když nota bene podobný experiment na Bělehradské ulici skončil naprostým fiaskem? Nebo my snad chcete namluvit, že cyklopruh na Bělehradské ulici je úspěšným projektem?

Ad Tr_Man: Podtrhuji naprosto každé slovo. Přesně souhlasím.
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 20:33:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řidiči přibrzdí jen před překážkou. Tady jde jen o nahrazení drahých ostrůvků "levnými" cyklisty. Já jsem pro vytlačení části aut z centra, ale vlastní krk za to nasazovat fakt nebudu a budu jezdit po cyklostezce. Až tam někdo někoho sešrotuje, bude se brečet nad hodným cyklistou a nadávat na zlého řidiče. Odpovědní ale budou ve skutečnosti ti, kdo kolizní místa vytvářejí. A tohle bude sakra kolizní místo.
A fakt, že se cpou cyklopruhy vedle cyklostezek, když je po městě spousta vůbeč neřešených míst mi opravdu hlava nebere.
z_kola_do_trolejbusu
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.125.5
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 22:31:36    Odkaz na tento příspěvek  

jeden ze způsobů řešení - na fotu na masce trolejbusu nosič na kola - lepší foto jsem nenašel....

existují skibusy, cyklobusy, co třeba cyklotrolejbus - nalož kolo a jeď - technické řešení by se zajisté našlo pokud by se chtělo...


foto 1

foto 2
Karosa_b731
Moderátor

Číslo příspěvku: 3275
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 22:35:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myšleno tak, že by do toho nosiče na masce rovnou nabíral motající se cyklisty?
Bus-mafiaDance radiorádio BeatKiss Delta
Nemusim tu mít nic. :-)
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5713
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 22:42:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já jen k fotu doplním, že se jedná o českou známou čtrnáctku pod typovým označením 14TrSF, kdyby to někdo nepoznal.

A teď se zase skryju do ilegality a vesele budu pokračovat v přemýšlení nad nesmyslem v podobě "cyklopruhu" na Palackého.
MHD Ostrava
z_kola_do_trolejbusu
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.125.5
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 22:44:29    Odkaz na tento příspěvek  

http://www.sfmta.com/cms/bcomm/35753.html

nedalo mě to a dohledal sem to - jízdní kola a nakládka na nosič - foto v linku
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4219
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 01:37:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vidíte jak já, známý nepřítel cyklistů stále vůbec nereaguju :-)?
Ale jsem moc rád, že Tr_man, Honzin i Railfort, s kterými občas v něčem nesouhlasím našli v tomhle tématu jednotnou řeč. Asi nejlíp to napsal Láďa a ten má město na kole určitě projeté víc než dobře. Takže já to jen podepisuju!

Mimochodem buzerace ostatních účastníků kvůli cyklistům funguje i v malém. Například na Slovanech existuje u závor krátká ulička s příhodným jménem "K přejezdu". Léta byla označená značkami "Průjezd zakázán", kterou samozřejmě cyklisti i někteří otrlí místní obyvatelé ignorovali. Ale celkově tam byl maý provoz a nikdo to moc neřešil. Ale už pár let je z ní jednosměrka (to jí malo zklidnit, ve skutečnosti tam jede teď aut víc). Ovšem aby cyklisti mohli jezdit protisměrem, vyznačil se jim tam pruh, který zase celou ulici tak zúžil, že ač jednosměrná, nedá se v ní zaparkovat. A tak domorodci ve zklidněné ulici nejprve stáli na trávnících a ve vjezdech na své pozemky a nyní si na své náklady z trávníků před domy budují parkoviště. A to vše úplně zbytečně, i bez pruhu tam nikdy nikdo žádného cyklistu neohrožoval. Navíc v ulici není chodník, takže pokud při cestě pěšky k přejezdu dodržujete předpisy a jdete vlevo, jdete vlastně cyklopruhem pro protijedoucí kolaře. Opravdu úchvatné řešení nikdy neexistujícho problému .
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 10-2006

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 02:20:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár poznámek k cyklofantaziím:
1) Počítá se v tom plánu taky s tím, že existuje jiný plán, který možná už zanedlouho změní třídu 17. listopadu v úseku podjezd-Dům služeb ve třípruhovou (jeden pruh z centra, dva pruhy do centra)? Pokud se něco zásadního nezměnilo, tak je tohle plánováno v rámci rozšiřování a s tím související dlouhodobější uzávěry nadjezdu U Trojice.
2) Šířka 3 metry na jízdní pruh, to je solidní žádost o průšvih. Trolejbus má šířku 2,55 metru. Takže pokud pojede přesně středem pruhu, na každou stranu zbývá 22,5 cm volných. Doporučuji všem dopravním teoretikům, zkuste si sednout za volant autobusu nebo kamionu, postavte si kužely 3 metry od sebe do uličky v délce 250 metrů a rozjeďte se, třeba jen na 40 km/h. A zkuste se v té uličce udržet celou dobu, i za tmy, za deště a hlavně za větru, který vám do té plechové krabice občas kopne tak, že jste na závětrné straně pěkných pár cm dál, než by řekl švec. A pokud ne vy, tak prázdný návěs za vámi naprosto spolehlivě. Opravdu je dobrý nápad zužovat Palackého a tlačit všechny autobusy, trolejbusy a kamiony (kterých se tam díky zásobování Tesca a dalších obchodů neobjevuje zrovna málo) těsně ke středové čáře?
3) Vytlačit auta z centra města je chvályhodný nápad, ale přijde mi scestné tvrdit, že auta vytlačíme tím, že řidiče donutíme sednout na kolo nebo do MHD. Mnohem lépe je vytlačíte, když vytvoříte záchytná parkoviště a od nich kapacitní a hlavně často jezdící MHD. Podívejte se ráno na Hradeckou, kolik tam jede aut s hradeckou značkou do centra Pardubic. Ano, to jsou Hradečáci pracující v Pradubicích, stejně jako je v tu dobu plná Hradubická na vjezdu do Hradce, to tam zas pro změnu jede pár tisíc aut s lidmi z Pardubic. A co nabízejí Pardubice řidičům z Hradce? Jedno parkoviště u zimního stadionu, leckdy plné do posledního místa, a hlavně se zastávkou MHD na Masarykově náměstí vzdálenou stovky metrů. Myslíte, že by ti lidé raději nezastavili na kraji Pardubic, nepřesedli do MHD (dejme tomu jako v Praze na P+R - zlevněná jízdenka jako doplněk k parkovacímu lístku)? Ale ano, jenže nemají kde zastavit. Mimochodem se mi doneslo, že u Alberta se objevily značky rozdělující parkoviště na záchytné (neomezené stání) a pro zákazníky (omezená doba stání). A samozřejmě ta část záchytná je docela malá a o půl deváté ráno se tam nechytáte. Může tohle někdo potvrdit, já tam neparkuji? Pokud je to pravda, tak je to další slušné minus k možnostem parkování mimo centrum města.
4) Až MHD nebude zoufale pomalá a nekvalitní Po poslední úpravě grafikonů a docela solidním zkrácení jízdních doby mi zrovna pomalá nepřijde. Jo pokud pánovi chybí pražský styl jízdy busu - rozjedu to na plnej knedlík, díry jsou mi jedno, zatáčky řežu, co to dá, protože grafikon zřejmě dělal někdo, kdo si tu trasu projížděl v 3 ráno autem, omezení rychlosti neřeším, protože MHD pokuty nedostává, a do zastávky do narvu v plný rychlosti a zastavuju zašlápnutím brzdy k podlaze - tak to pak chápu. Ale tohle mi tady skutečně nechybí.
A v čem je pardubická MHD nekvalitní? Kromě pár spojů ranní a odpolední špičky není problém se dostat do vozidel a stát na vlastních nohách. Vozidla jsou uklizená, ve slušném technickém stavu, řádně označená linkovou orientací. Vozový park je pravidelně obměňován, staré vozy mizí dřív, než se dostanou do vrakoidního stadia. Tarif je jednoduchý, snadno pochopitelný a s kartou přestupní, tudíž lze linky kombinovat a nečekat, až pojede přímý spoj. Jízdenkových automatů je po městě docela dost, mnoho z nich dobíjí i elektronickou peněženku, a hlavně se v případě nouze dá jízdenka koupit ve všech vozidlech. Řidiči se chovají slušně, pardubičtí revizoři neměli průšvih už hodně let, od zavedení nového odbavováku zmizely jízdy s několikaminutovým předstihem. Intervaly na páteřních linkách jsou přijatelné, v řadě úseků existuje proklad více linek. Tak co je tedy na téhle MHD nekvalitního? Že pánovi nestaví MHD přímo před domem, nemá interval 3 minuty a že není v každém spoji dostatek místa k sezení? Tak to sorry, pokud to umíte změnit a sehnat tolik peněz na dotace, tak vám bude vděčné celé město. Nedivím se, že sem Headquarters chodí už jen výjimečně, řídit firmu, která celou dobu balancuje mezi nedostatkem peněz a palbou požadavků na rozšíření služeb, a pak si tady přečíst tyhle kecy, že je výsledek celé té dlouholeté práce nekvalitní, na to bych taky neměl náladu.
Pokud nutně potřebujete kritizovat, tak kritizujte IDS, že se na jednu kartu nedá jezdit v MHD, příměstských busech a vlacích. Současná podoba IDS je na pytel, ale i na tom už se konečně docela intenzivně pracuje, včetně úvah, jak realizovat tolik kritizovanou neprovázanost MHD se železniční zastávkou v Rosicích.
5) Mimochodem, uvažoval vůbec někdo, co asi tak stane, pokud se objeví cyklopruhy v ulicích Jana Palacha a 17. listopadu? Cyklopruh na Bělehradské je spíš psychický problém, ostatně je už nyní v některých místech velice pěkne vygumovaný, je vidět, že ho řidiči neberou příliš vážně. Ale pokud tímhle zkusíte zablokovat parkování třeba v ulici Jana Palacha, je to vyhlášení války těm, kdo tam bydlí a hlavně kdo tam mají obchody. Obchod bez parkovacího místa pro zásobování a zákazníky je mrtvý. A pochybuji, že si to majitelé nechají líbit.
P.S. Nemám na Skřivánku ani obchod, ani bydliště.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4221
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 03:51:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si cyklotéma narušit šotoservisem:
Upozorňiji ctěné šotoušstvo, že vzhledem k vyššímu počtu nepojízdných a prohlídkových busů a k několika dnešním objednaným jízdám na "fakturu" mám na ranní výpravu jako zálohu na negarantované kurzy připraveného "veterána" B731.1667 číslo 132.
Mimochodem to, že autobus z roku 1995 považujeme za veterána jen potvruje zprávu TASSu, že s obměnou vozového parku v Pcích to není nijak špatné. Navíc 132 je stále v kondici, i když už navržený na prodej.


Ještě důkaz o přípravě 132 - protože déle stála, raději jsme ji dali na kanál denního ošetření:


(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 09:05:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tass4: Prostě pro některé lidi je to socka a to hlavně pro muže v produktivním věku. Podívejte se, že tento segment v MHD prakticky chybí. Čím to je, že žen v produktivním věku jezdí dost? Asi si nepotřebují honit ego za volantem.
Zelený_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 175
Registrován: 7-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 11:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honění ega si strčte za klobouk. Prostě MHD pro mě není alternativou. Možná jsem to nenapsal dost jasně, ale psal jsem nejen o MHD. Kdybych bydlel v jejím dosahu, asi bych s ní jezdil. Ale kvalita, kdy mám stát, v létě bez klimatizace nebo aspoň pořádnýho větráku, mě moc neoslovuje. Snad kdyby to vozidlo aspoň frčelo a nepostávalo u křižovatek jako auta. Parkovat někde na kraji nebudu, ani kdyby bylo kde. Když už mám auto startovat a odmetat, dojedu až do cíle.
Nic není tak, jak se na první pohled může zdát.
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 12:21:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zelený_petr: Odpovídal jsem Tassovi, tak to neberte osobně. To je případ o případu, ale to, že ženy v produktivním věku MHD jezdí a muži ne o něčem obecně svědčí.
Vojta Jirsa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.136.229
Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 16:52:05    Odkaz na tento příspěvek  

Znovu opakuji, že se jedná o koncepci, která by jako celek vedla k výraznému zatraktivnění cyklodopravy, potažmo k nárůstu počtu cyklistů. V rámci koncepce je nutné opatřit vhodnou infrastrukturou (rychlost, bezpečná, plynulost, návaznost) všechny významné komunikace, včetně Palackého a Bělehradské - ty ale nemají prioritou (na rozdíl např. od 17.listopadu).
Diskuze o technickém provedení a problémech (šířka pruhu, řešení zastávek) je samozřejmě na místě, ale takhle na webdiskuzi je to vyčerpávající, navíc tady už mnohé argumenty zazněly při diskuzi k Bělehradské.
Jen několik komentářů:
K čemu by komu byly tři pruhy na 17.listopadu? Problémy s kapacitou nevyplývají z nedostatku pruhů.
V ulici "K Přejezdu" je pruh zbytečně. V rezidenčních oblastech stačí SDZ, případně doplnit zklidnění formou zóny.
Bezpečnost - myslím, že se o tom diskutovalo v souvislosti s Bělehradskou. Většina nehod cyklistů je dnes tam, kde cyklista na stezce přejíždí vozovku - nedá přednost. Pokud si myslíte, že stezka je bezpečnější, prosím, ale nemáte pro to žádný důkaz a podle mého názoru to není pravda. Silným argumentem pro pruhy je kompenzace risku, zapříčiněná větší pozorností jak cyklistů, tak motoristů.
P&R - proč ne, ale... V Pardubicích existují kapacity pro parkování na okraji (např Hypernova), kde si potenciální řidiči z Hradce nebo Chrudimi, můžou auto nechat, ale nemají důvod. Zaparkovat v centru totiž není problém.
Ještě k parkování na 17.listopadu - zásobování bude samozřejmé možné i z cyklopruhu. To už jsem psal. Jaký by to mělo vliv na počet zákazníků nevíte ani vy ani já. Jedna věc je jasná, bude tam nakupovat více cyklistů (obchody jim budou blíže - ne za hradbou aut, bude možné snadněji zastavit a cyklistů přibyde). Navíc pochybuji o tom, že významnou část lidí co na 17.listopadu nakupují tvoří lidé, co tam parkují. Dneska jsem se tam byl podívat. Hemžilo se to tam chodci, zatímco aut tam stojí relativně málo a moc se neobměňují(pochybuji, že všichni dodržují 30min. limt). A kolik z těch parkujících tam skutečně nakoupí? Ale toto si samozřejmě zaslouží hlubší analýzu.

Milí šotoušové, odjíždím na hory. Takže nebudu nějakou dobu diskutovat a rvát se jako pes. Věřte, že než se budou další pruhy realizovat uspořádáme veřejné diskuze, o kterých se včas dozvíte. Mějte se
bourgeois
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.125.101
Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 17:40:13    Odkaz na tento příspěvek  

nesmyslný názor navrhnout cyklistům na Palackého třídě, aby jako sebevrazi kličkovali mezi auty, autobusy a trolejbusy na Palackého třídě, kde vede naprosto pohodlná a bezpečná cyklostezka

Honzine 111, musím s vámi nesouhlasit. Vám se ta stezka možná zdá bezpečná, ale když se potřebuju rychle někam dostat, musím neustále dávat pozor na úkor té požadované rychlosti, třeba aby mi nějaký chodec nevběhl pod kolo. Je tedy nevyhovující pro mě (jako pro dopravního cyklistu) a možná i dokonce nebezpečná pro pěší. Samozřejmě může být vhodná pro ty, kterým nevadí, že se zdrží (a potom by neznamenala nebezpečí ani pro chodce). Proč by si cyklista nemohl vybrat? Já se budu cítit daleko líp na silnici - ač mezi auty, autobusy a trolejbusy a čím vším ještě - když o mně budou vědět.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6893
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 19:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doufám, že ve vládě, kde se bude schvalovat nový zákon o stezkách, a na magistrátu, kde se rozhoduje o stavbách ve městě, používá někdo mozek.
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1210 fotografií
AGORAFOBIE. Agora = autobus, fobie = strach, obava z něčeho. Agorafobie je tedy nemoc, při které se lidé bojí jezdit Agorou, potažmo CityBusem.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4222
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 19:49:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirsa: K čemu by komu byly tři pruhy na 17.listopadu? Problémy s kapacitou nevyplývají z nedostatku pruhů.

Když nevím o čem píšu, tak radši nepíšu vůbec. Tři pruhy jsou součástí už dávno zpracované koncepce jak omezit totální zhroucení dopravy v Pcích při uzavírce nadjezdu u Parama. Což ovšem ví třeba Tass nebo já, ale vy viditelně ne.

Po dobu vyznačení objízdných tras byla dohodnuta opatření, která zlepší bezpečnost a plynulost a dopravní
situaci na objízdných trasách ve městě Pardubice. Pro zmírnění rozsahu předpokládaných kongescí projekt
uvažuje s následným typem a počtem opatření:

• Úprava na křižovatce ul. Anenská x Karla IV – jedná se změnu SSZ, kdy od ul. SK.Neumanna bude
pravé odbočení směr ul. Hlaváčova osazeno stálou zelenou šipkou umožňující stále odbočení.
Současně se změnou SSZ dojde k instalaci vodorovného značení, plastový vyvýšené vodící linie
z tvrzeného plastu tak, aby nedocházelo k přejíždění vozidel z pruhu do pruhu bezprostředně za
křižovatkou směr ul. Hlaváčova
• Zkapacitnění ul. 17. listopadu – směrem do centra budou v úseku křižovatka s ul. Smilovou až
křižovatka s ul. Palackého vyznačeny dva jízdní pruhy. V opačném směru na Chrudim bude
vyznačen jeden jízdní pruh. Tato úprava vyvolá dočasný zákaz zastavení v tomto úseku. Pro
zásobování zůstane vyhrazeno místo u ul. Smilovy a vyjímka ze zákazu zastavení od 18 do 06
hodin pouze ve směru do centra. Žádný jízdní pruh nebude vyhrazen pro autobusy. Účel tohoto
opatření je snížit velikost tzv. „chrudimského vzdutí“ v ul. 17. listopadu.

• Zkapacitnění ul. Teplého - směrem do centra budou vyznačeny dva jídní pruhy, přičemž ten pravý
bude vyhrazen pro autobusy, směrem na Přelouč bude vyznačen jeden jízdní pruh. Tato úprava
bude provedena v úseku křižovatka s ul. Lexovou až křižovatka s ul. V Ráji. Účelem je umožnit
projetí vozidel MHD a linkové dopravy místem, kde se očekává zvýšený výskyt kongescí.
• Úprava výjezdu z dopravního podniku – výjezd z dopravního podniku bude upraven kvůli
očekávaným kongescím na ul. Teplého. Bude proveden třípruhový úsek, přičemž krajní jízdní pruhy
budou průběžné a v prostředním pruhu se bude realizovat levé odbočení z výjezdu z dopravního
podniku. Při odbočení do tohoto pruhu budou dávat vozidla MHD přenost vozidlům přijíždějícím
pouze zleva a dále bude následovat připojení z připojovacího = prostředního pruhu do krajního
průběžného. Prostřední jízdní pruh bude protažen směrem na Svítkov, kde coby ostrůvek rozdělí
stávající přechod pro chodce, což zvýší bezpečnost přecházejících chodců v této lokalitě
s očekávanou vysokou intenzitou vozidel.
• Na křižovatce ul. Teplého a Lexovy bude instalováno provizorní světelné signalizační zařízení pro
řízení jízdy vozidel touto křižovatkou.
• Vyznačení vodorovného dopravního značení V12B (Žluté zkřížené čáry) – toto vodorovné dopravní
značení bude vyznačeno v prostoru výjezdu IZS na ul. Teplého a dále v těchto křižovatkách: ul.
Teplého x rampa MÚK Závodiště, ul. Pražská,, Lexova, Čs. Armády, Rožkova, V Ráji, Češkova,
J.Palacha. Ul. J. Palacha x Pod Břízkami, Gorkého, Milheimova. Ul. 17. listopadu x Smilova,
Palackého, ul. Hradecká x Sukova, ul. Palackého x Kpt. Bartoše, Nádražní, Macanova,
K Polabinám, ul. SK:Neumanna x Pichlova, Svobody, Na Spravedlnosti, ul. Karla IV x Anenská,
Arnošta z Pardubic, Jahnova. Ul. Pichlova x B. Němcové, Rokycanova, Žel. Pluku. Celkem se
jedná o 28 křižovatek, kde bude vyznačeno toto značení zabraňující stání vozidel v křižovatkách.
Opatření by mělo zamezit zacpání křižovatek a znemožnění jízdy všech směrů.
• V dostatečných vzdálenostech bude avizován zákaz vjezdu vozidel vyšších než 3,3 m do podjezdu
na ul. 17. listopadu, resp. J.Palacha. Zvýrazněné značky budou osazeny do ul. Palackého,
Hradecká, 17. listopadu, J.Palacha, Chrudimská, Teplého, Pichlova. Ostatní značky budou osazeny
na MÚK Ohrazenice, MÚK Dražkovice, MÚK Palackého, MÚK Závodiště, ul. Na Drážce, Dašická a
Poděbradská. Jedná se o 14 ks dopravních informačních tabulí, z toho 7 ks na zvýrazněném
pozadí.
• Pokud již bude v provozu vratná větev na MÚK Ohrazenice silnice I/37 (směr Hradec Králové –
centrum), bude objízdná trasa pro osobní automobily návěstěna již tam.

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Vojta Jirsa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.136.229
Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 20:17:46    Odkaz na tento příspěvek  

353: Nepochybuji o tom, že tato "koncepce", o které jste společně s Tassem tak dobře informováni, něco vyřeší. S potěšením to budu sledovat.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4223
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 20:27:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tématu pruhy aktuální fotka ze dneška (s cyklisty nesouvisející). Občas je problém ne v počtu pruhů, ale v jejich délce. Typický případ - Sukovka. Přímý pruh blokují fronty návštěvníků AFI a odbočovací pruh na Masarykáč je prázdný. Ale k čemu je to dobré, když je tak krátký, že kvůli frontě uprostřed se do něj nedá najet. A 2-4 minuty úplně zbytečného zpoždění jsou tady hned...

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4224
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 20:35:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VJ - celková doba prací podle etap na nadjezdu je plánována na 132 týdnů (některé etapy budou ovšem prováděny souběžně).

Například tahle etapa číslo 3 je na 25 týdnů, tedy na půl roku. A týká se právě těch popsaných úprav.
3. Most přes hradeckou trať (SO 201)
Při budování SO 201 mostu přes hradeckou trať bude silniční provoz na komunikaci I/37 převáděn po provizoriu, a
to pouze v jednom směru Hradec Králové – Chrudim.
Směr Chrudim – Hradec Králové bude veden po objízdné trase Anenským podjezdem.
Doba trvání – 25 týdnů.
Poznámka: při vybraných stavebních činnostech, např. betonáž desky mostovky, kladení nosníků, odstraňování
provizorních zařízení bude nutné vyloučit provoz úplně, a to na dobu 2 x 1 den a 1 x 2 dny.



Dalších x-týdnů by nadjezd měl být uzavřen obousměrně. A to bude vůbec masakr.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 10-2006

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 21:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepochybuji o tom, že tato "koncepce", o které jste společně s Tassem tak dobře informováni, něco vyřeší.
Je to marný, jak tak koukám. Tohle není koncepce, tohle je nouzové opatření s cílem vyřešit, aby nestála kolona od Domu služeb až do Čívic a Dražkovic, ale aby stála "jen" na Zborovské náměstí a do Teplého. Protože pokud si představíte, že téměř vše, co dnes jede před nadjezd, pojede přes Teplého (i když u kamionů lze předpokládat, že se rychle naučí objížďky přes Přelouč a Bohdaneč, resp. přes Hrochův Týnec a Holice) a ze značné části dál přes Palachovu a 17. listopadu, tak to bude peklo a ten třetí pruh na 17. listopadu zajistí, aby vozidla odbočující na Palackého neblokovala vozidla jedoucí na Masarykovo náměstí. Ale nazývat to koncepcí???

353: Děkuji vám, náčelníku, že jste se mě zastal.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4225
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 21:16:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TASS - nevhodně jsem použil slovo koncepce já. V tom je cyklo-náčelník nevinně. Mám k tomu nějaké dokumenty, ke kterým ovšem nemám povolení je uveřejňovat celé či dávat na web je stažení.
Snad jen ten odhad dob uzavírek v týdnech (týká se víc železnice než silnice):
application/Uzavírky
AA.pdf (43.2 k)


(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 11-2006
Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 21:40:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...Na křižovatce ul. Teplého a Lexovy bude instalováno provizorní světelné signalizační zařízení pro řízení jízdy vozidel touto křižovatkou...
Nebylo by od věci, kdyby semafory na této křižovatce Teplého a Lexova nebyly pouze provizorní záležitostí, ale zůstaly zde natrvalo. Ulehčilo by to i výjezd vozidel z Dopravního podniku.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2530
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 21:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná jsem jen špatně četl, ale padl tady nějaký předběžný termín zahájení?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4226
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 21:47:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepadl, ale podle posledních vyjádření MD by na to konečně měly být peníze. První termín, který jsem znal byl 2008-10. To se nějak nestihlo, tak optimisticky to vidím na 2012-14.

EDIT: ŘSD věří zatím letům 2011-13:


(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Vojta Jirsa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.136.229
Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 21:49:20    Odkaz na tento příspěvek  

Vypadá to, že bude v Pardubicích horko. Každopádně to bude zajímavé sledovat.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4227
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 22:46:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě se vrátím k Palackého. Chtěl bych DŮRAZNĚ upozornit vážené cykloteoretiky na to že:
"Minimální boční odstup (mezi vozidlem a cyklistou) není v zákoně definován, soudními znalci je však obvykle používána tato definice:
boční odstup = 60 cm + 1 cm za každý km/h předjíždějícího vozidla.
Příklad:
* Automobil předjíždějící cyklistu v obci rychlostí 50 km/h by měl od cyklisty dodržet boční odstup minimálně 110 cm (60+50). "

Poznámka: to je jedna z mnoha podobných citací na netu. V testech autoškoly je pouze otázka, kde je odstup 50 cm uváděn jako špatná odpověď.

Chápete milí cyklofanatici? 110 cm je minimum. A teď mi to znázorněte na tohle VAŠEM výkresu:

Nevychází to, co? Snad když cyklouš bude hoblovat obrubník a já (za volantem toho úhledně nakresleného Citybusu) budu drhnout levým zrcátkem o protijedoucí auta.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 10-2006

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 23:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Výstižné, ale nejspíš stejně zbytečné, lepší házet hrách na zeď.
Mimochodem, za sebe jakožto řidiče si dovolím podotknout ještě jeden dost zásadní argument pro cyklostezky a proti cyklopruhům: Cyklisté obvykle nemají zpětná zrcátka a často se vůbec neobtěžují podívat za sebe dřív, než vybočí ze směru jízdy. Stačí jedna mělká kaluž a cyklista to bez váhání zalomí o metr doleva, aniž by se obtěžoval zkontrolovat, zda za ním nejede automobil. To je ostatně jeden z důvodů, proč mám v autě kameru. Párkrát už se mi podařilo nečekaně kličkujícímu kolařovi těsně vyhnout, ale nedělám si iluze, že to jednou nevyjde. A pak se mi hodně bude hodit důkaz, že tam nebyla žádná svislá ani vodorovná značka, že jsem měl dostatečný boční odstup a že cyklista nedal znamení o změně směru jízdy, takže nebyl důvod očekávat kolizní situaci.
Osobně nemám nic proti cyklistům, ale pokud chcete spáchat sebevraždu, nečiňte tak prosím pod koly mého vozu.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Vojta Jirsa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.136.229
Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 00:21:36    Odkaz na tento příspěvek  

Nejsem sice na technickou stránku věci takový odborník, abych se s Vámi přel, ale měl jsem pocit, že boční odstup je termín používaný v souvislosti s předjížděním. Jízda různou rychlostí v jízdních pruzích v obci se za předjíždění nepovažuje. Pokud najdete ve vzorovém řezu nějaký rozpor s normou, nebo technickými podmínkami sem s tím.
No vida ... cyklouš je docela dobrá paralela šotouše.
Vojta Jirsa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.136.229
Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 00:24:44    Odkaz na tento příspěvek  

Apropo, předjiždí-li automobil cyklistu v obci rychlostí 50km/h, překračuje pravidla silničního provozu.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6405
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 00:26:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

eh... to se nedá. Termín boční odstup se používá i u souběžné jízdy v jízdních pruzích i objíždění. Cyclisti by asi fakt měli začít skládat zkoušky z pravidel silničního provozu...
A co na to počítač? Že mlčí?!?
Aleks
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.161
Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 02:51:35    Odkaz na tento příspěvek  

353, Petr_k: Panove, priste si to radsi prostudujte, nez se tu zase ztrapnite :/
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 10-2006

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 03:40:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ach jo, klidně se hádejte o právním výkladu fráze "boční odstup", ale doufám, že jsem v předcházejícím příspěvku vysvětlil dostatečně srozumitelně, že mám na mysli vzdálenost od cyklisty jedoucího stejným směrem, ať ve stejném pruhu, či v jiném, opatrnost by podle mého názoru měl člověk zachovávat stejnou. Vojta Jirsa ale správně podotkl, že v případě cyklopruhů nelze o bočním odstupu mluvit, protože ten se vztahuje k předjíždění. Zákon o silničním provozu termín "boční odstup" neuvádí, místo toho je tam obecnější formulace "Řidič nesmí předjíždět... jestliže by ohrozil nebo omezil protijedoucí řidiče nebo ohrozil jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích" (§ 17, odst. 5, písmeno c). Ovšem ve znaleckých posudcích k nehodám se termín "boční odstup" používal a nejspíš dál používat bude.

Nicméně mi z toho upozornění na rozdíl mezi předjížděním a souběžnou jízdou vyplývá jedno:
Pokud cyklistu předjíždím, musím od něj dodržet dostatečný boční odstup (slovy zákona: nesmím ohrozit jiného účastníka provozu). Pokud cyklista jede ve svém (cyklo)pruhu, a já jedu v pruhu souběžném, pak se o předjíždění nejedná, tedy žádný boční odstup dodržovat nemusím. Čili pokud jedu výhradně "svým" pruhem, nemusí mě "boční odstup" od cyklisty ve vedlejším pruhu vůbec zajímat. V případě kolize je pak viníkem ten, kdo vybočí ze svého pruhu do pruhu vedlejšího, bez ohledu na to, zda vozidlo ve vedlejším pruhu jelo 2 nebo 52 centimetrů od dělící čáry mezi pruhy.
Ano, nebo ne? Pokud někdo najdete v zákoně jakýkoli argument, proč je moje předcházející úvaha o souběžné jízdě chybná, rád si ho přečtu. Ale myslím tím právně podložený důvod, ne formulaci ve stylu "takhle by se jezdit nemělo".
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2820
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 08:22:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja bych zustal v klidu, bo se to zase bude s temi cyklisty resit tak akorat na ukor chodcu, jak je v Pardubicich obvykle a uz davno k videni, to chce klid ...
Pavel
Lešek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 09:07:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si také vstoupit se svým názorem. Po městě se pohybuji prakticky výhradně MHD nebo na kole, autem jen když je to nutné. Nemyslím si že by v Pardubicích byly pro cyklisty až tak špatné podmínky. Vždy se dá najít cesta, kterou se mohu bezpečně dostat z bodu A do bodu B.
Co mi chybí je rozumná cyklo spojka ve směru sever-jižním (už to tu zaznělo), tam se dá jet prakticky jen právě po 17. listopadu (kudy ale od té doby co mě tam sejmuli velmi nerad jezdím), nebo vedlejšími ulicemi - což dělám. Od té doby co mohu legálně projet Sladkovského i v tomto směru je to celkem přijatelné řešení.
Další co by mi pomohlo by byla možnost přejíždět legálně křižovatky, aniž bych musel slézat z kola (nemluvím o přechodu ale o situaci kdy stezka křižuje silnici). Samozřejmě jen tehdy pokud je to bezpečně možné, přednost v jízdě tu je celkem jasná - cyklista jedoucí po stezce ji rozhodně nemá. I kdyby tak jen proto, že zákony fyzikální budou vždy nadřazeny zákonům lidským, auto prostě nepřetlačím :-) Momentální stav, kdy je před každou křižovatkou stezka značkou ukončena, je to, o čem mluvím. Jediný legální způsob je pokud vím sesednout, křižovatku přejít, a zase nasednout. Obzvláště v Semtíně kde stezka přejíždí řadu účelových komunikací se zákazem vjezdu mi to přijde nejvíce viditelné.
Osobně pokud mám na výběr mezi cyklopruhem na silnici a stezkou, volím stezku - jedinou výjimku tvoří situace kdy je stezka v havarijním stavu, to se tu občas stává. Ale rozhodně se lépe cítím na stezce než na silnici.
Dalo by se toho napsat hodně, ale většina už tu zazněla. Pevně doufám že diskuse která se povede na odborné úrovni přinese rozumné výsledky, sice jsme město kde je cyklistika oblíbená, ale to neznamená že jí musíme podřizovat vše. A vozy MHD mají rozhodně menší možnosti manévrování než cyklisté, kteří mohou být poměrně flexibilní, na to by se mělo také pamatovat.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4228
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 09:17:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježkovy voči, já nechci aby mi padali cyklisti pod kola ani při předjíždění, ani při souběžné jízdě! To není o pojmech, ale o bezpečnosti!!!

Aleks: jsem řidič přes dvacet let, x-krát proškolenej z předpisů a pravidel horem dolem, denně jsem za volantem a jezdím bez nehod a pokut. Nebojte se, znám nejen předpisy, ale i jejich praktické použití.

VJ: Apropo, předjiždí-li automobil cyklistu v obci rychlostí 50km/h, překračuje pravidla silničního provozu.
Jak to? Čím zase?

Je to marný, je to marný, je to marný.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6408
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 10:05:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

předjiždí-li automobil cyklistu v obci rychlostí 50km/h, překračuje pravidla silničního provozu.

A minimálně na rychlodráze jezdí auta i víc, než 50 km/h v obci zcela legálně, škandál!!!
A co na to počítač? Že mlčí?!?
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 10:34:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353, Petr_k:
kolega to patrně (co o tom vím, tak mylně) pochopil tak, že 50 km/h je vzájemná rychlost předjížděného cyklisty a předjíždějícího vozidla (tj. že to auto jede aspoň 70 km/h, když cyklista jede kolem 20 km/h).
Ten seznam opatření pro vylepšení průjezdnosti města při uzavírce "Parama" se mi jeví jako poměrně zdařilý. Řada by jich klidně mohla zůstat na trvalo (podobně jako je bus pruh u nádraží pozůstatek uzavírky Wonkova mostu). Na té ulici 17. listopadu by si díky tomuto vynucenému opatření mohli všichni zúčastnění nenásilně zvyknout na zákaz parkování a přizpůsobit tomu např. režim zásobování. A až pak vše odezní, může se z "třetího" pruhu buď udělat bus pruh ve směru do centra nebo jej rozdělit na dva cyklopruhy v každém směru. MHD i dopravě jako celku by pomohla obě opatření, a to už tím zrušením, resp. omezením parkování (v tomhle místě dopravu za současné intenzity provozu neomezuje křižovatka u domu služeb, ale právě různé parkující a doleva odbočující automobily). Jakkoliv bych si v Pardubicích jako šotouš přál nějaký ten bus-pruh, tak cyklopruh by toho v daném případě možná vyřešil víc - předjíždění cyklistů jedoucích ve stejném jízdním pruhu s trolejbusem je tady opravdu skoro nemožné a cyklista v kombinaci s trolejbusem tak rovněž vytváří značné zdržení dopravy, které by přitom ani s vyznačením bus-pruhu nepominulo.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4229
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 11:05:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A minimálně na rychlodráze jezdí auta i víc, než 50 km/h v obci zcela legálně, škandál!!!

To teda je škandál velebnosti, ale ještě větší je to, že od nádraží k Dašické je na rychlodráhu vjezd cyklistům zakázán (například právě proto, že se tam nedají bezpečně s bezpečným odstupem předjíždět). A přitom tam každou chvíli nějakýho potkám. Doporučuji rychlodráhu po krajích o metr a půl zúžit (především v úseku od nemocnice k elektrárně) a vyznačit tam cyklopruhy. Tam už podle logiky zde uváděné už boční odstup může být třeba jen 10 cm a vše je v pořádku. cyklistu před pádem pod kamion ochrání ta bílá čára na zemi mezi auto a cyklo pruhem. Ach jo.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3469
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 11:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: jak tak čtu, tak po "rychlodráze" by měl jezdit náklaďák s pluhem zvláště v letním období a odstraňovat neznalé zákazů na správné místo, t.j. do příkopu vedle silnice. Třeba by je to naučilo.

334: věta: "Automobil předjíždějící cyklistu v obci rychlostí 50 km/h..." je jasně napsaná, auto jede 50 kmúh, nikoliv o 50km/h více. Neb i není uvedeno, jestli cyklista dokonce nestojí.

Jinak názor, že cyklisté by měli skládat zkoušky z dopravních předpisů je zde evidentně praxí potvrzen.
sestra párkrát jela s babičkou před lety na kole. Babičce tehdá mohlo být cca 75. Výsledek- sestra po příjezdu nechápala, že babičku ještě nikdo nepřejel.

Pardon za OT}
Makrelu neumeješ.
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 2-2006

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 11:56:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Optaření pro případ rekonstrukce Parama a Trojice vznikala poměrně zodpovědně a myslím, že jinak to udělat nejde, nebo ne významně lépe. A to, že po rekonstrukci některá opatření zůstanou je záměr, se kterým se počítá.

K tomu bus pruhu u nádraží bych si dovolil říct, že to hlavně díky tomu, že DP vytvářel sám a přes OD MMP tlak na ŘSD, aby to tak bylo. Nevycházejí tam úplně dobře některé vlečné křivky a muselo dojít k odsouhlasení nejen u správce, ale i u PČR a já nevím, kde všude. ALe nakonec to vyšlo a není a nebude to již dočasné dopravní značení (žluté) ale bude to tak až do rekonstrukce křižovatky "U MARKA" na kruhový objezd.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2531
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 12:12:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No néééé! Člověk to tady 12 hodin nesleduje a hned taková záplava příspěvků.

Nemohl by tady za sdružení město na kole psát člověk, co se tu vyskytoval pod přezdívkou Jenda Jir.? Jeho příspěvky měly hlavu a patu, neprosazoval preferenci cyklistů za každou cenu a uvědomoval si všechny problémy, které se společným provozem cyklistů a ostatních souvisejí a chtěl najít společné řešení, které by vyhovovalo všem a neznevýhodňovalo MHD. Z jeho strany byla vidět snaha o dosažení kompromisu.

Příspěvky Vojty Jirsy bych bral spíš jako snahu dopřát lidem trochu humoru, ale nic víc...
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Jenda Jir.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.236.210.205
Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 14:15:06    Odkaz na tento příspěvek  

Někdo mě sháněl?

Nějak sem neměl potřebu do diksuze zasahovat, ale tak teda jo:

První věc, co mě strašně mrzí, je to, že se tu uměle vytváří rozkol mezi MHD a cyklisty. Tyhle dvě skupiny uživatelů + ještě chodci (kteří jsou v městském "potravinovém řetězci" na vrcholu pyramidy) by měly držet pohromadě. Jde přeci o společný cíl a tím je přeci lepší město. A nebo ne? Není náhodou, že města s nejvyšší kvalitou života jsou právě města s preferencí těchto tří skupin a s výraznými omezeními pro IAD. Všechna námi nyní adorovaná (některými z Vás opovrhovaná) města si v minulosti prošla tou fází, kterou tady prosazuje kolega 353 a jemu podobní: širší silnice, víc pruhů, víc okruhů, cyklisti na chodníky atd. Jenže po čase jim došlo, že indukce dopravy opravdu funguje a že takhle se donekonečna pokračovat nedá. A tak přišly na řadu restrikce. Rušení parkovacích míst v centru, vyhrazené pruhy pro MHD, návrat cyklistů do HDP a další - však ty nástroje všichni známe. A světe div se, funguje to.

Před pár lety jsem na tom byl podobně: jel jsem do města a neskutečně mě s*alo, že musím platit za parkování, že támhle je nově udělaná jednosměrka a támhle zase zóna tempo 30. Jenže pak jsem po deseti letech znovu zavítal do zde již kolegy Aleks a Škoda Solaris velmi vtipně zmiňovaného Londýna. A viděl jsem to. Město, kde dřív naprosto kolabovala doprava (kolabuje pořád :D) a bylo přecpaný autama, začlo lehce s preferencí MHD+cyklo+pěší a během pár let se změnilo k nepoznání. Říkal jsem si, že na tom něco bude, ale nijak zvlášť sem tomu nevěnoval pozornost. Dokud jsem nepotkal Vojtu a nezačal se tomu intenzivně věnovat a vzdělávat se v týhle oblasti. Sám se občas divím, jak se ze mě, z kluka ze suburbie, co všude jezdí autem, stal “cykloterorista”. Kdybych to neviděl v praxi a nevěřil tomu, že to může fungovat i u nás, tak bych to nedělal.
Jenda Jir.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.236.210.205
Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 14:15:45    Odkaz na tento příspěvek  

A nyní ke konkrétním dotazům:

353: ... Chápete milí cyklofanatici? 110 cm je minimum ...
Než příště napíšete podobný blábol, tak by ho to chtělo mít podložený. Doporučím Vám rovnou MD, rádi Vám odpoví. Děláte problém, tam kde není, na úkor vlastní důvěryhodnosti

Tass: ... Ano, nebo ne? ...
Ano, chápete to správně

Aleks: Docela mi tam nesedi to napojeni za krizovatkou u autobusaku
Je to řešeno v návaznosti na řešení křižovatky U Marka a celého prostoru “přednádraží” ve fázi studie

Tr_Man: Možná by sis měl někdy zkusit projet město autem nebo ještě líp trolejbusem
Autem jezdím denně, ikdyž je pravda že velikostně maximálně dodávkou. S trolejbusem zkušenost nemám. Jo, za volantem šílím z cyklistů, co bez rozhlídnutí vjedou do silnice, za tmy jezdí bez světel atd. Na kole zase nadávám na auťáky, co ignorujou dávání přednosti a na trolejbusáky, co mě před zastávkou skřípnou tak, že musím vyskočit na chodník nebo když mě vytroubí jen proto, že se mu nelíbí kde jedu.
Moh bych tady nadávat a vztekat se donekonečna, ale nedělám to. Podle chování jednotlivce přeci nemůžu soudit všechny a už vůbec ne je za to odsuzovat. Chce to trochu ohleduplnosti a tu se musíme ještě naučit.

353: ... já nechci aby mi padali cyklisti pod kola ani při předjíždění, ani při souběžné jízdě! To není o pojmech, ale o bezpečnosti!!! ...
Podobně jako u minulého - tohle jsou vaše subjektivní teze, který nemaj reálnej základ.

Na další věci už se mi nějak nemám sílu ani náladu reagovat ...

Ale v rámci utužování dobrých vztahů a rozšiřování obzorů bych si rád s někým z Vás rád projel nějakou linku a jednotlivý věci klidně probral podrobněji osobně. Pokud by tedy byl někdo tak ochotný. Na optlátku Vás zase můžu povozit po chodníčkových stezkách v christianii. Mám takovej pocit, že debata zde ztratila smysl a je jen šimradlem ega pro některý jedince.

Jenda
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1716
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 17:09:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tady se to zase rozjelo, flame jak z učebnice

Poněkud mě ovšem zaráží výsledek téhle diskuze. Ono z ní totiž jaksi plyne, že cyklista bez cyklopruhu je na tom de facto lépe, než cyklista v cyklopruhu. Protože na toho bez cyklopruhu musí předjíždějící řidiči brát ohled a dodržovat boční odstup, zatímco toho druhého mohou vesele ignorovat, antož si jede ve svém pruhu a tudíž je to souběžná jízda. To mi přijde jako docela slušnej hardcore, obzvlášť vzhledem k tomu, jak úzký je cyklopruh na Bělehradské.

BTW, co se týká pro cyklisty nejnebezpečnějšího místa v Pardubicích, to je IMO na nadjezdu u žst. Semtín. Cyklostezka do Bohdanče tam postupně kříží dva pruhy - nájezd a sjezd na silnici I/37. Na sjezdu ze čtyřpruhu ke Globusu jedete do mírného stoupání končícího křižovatkou, kde dáváte přednost vozidlům zleva (GPS 50°3'37.626"N, 15°44'57.932"E). Pokud to tam dobře neznáte (a buďte si jisti, že to tam pořádně neznají ani Pardubáci, pokud tudy nejezdí pravidelně autem nebo na kole), tak netušíte, že v tom místě kříží silnici taky cyklostezka. Ano, jsou to jen 2-3 metry před křižovatkou, takže rychlost aut už není vysoká, jenže pokud vám tam vletí cyklista před kapotu, tak ho pošlete rovnou pod kola vozidel jedoucích po Poděbradské.
Pánové z Města na kole - tohle je IMHO místo, o které byste se měli zajímat. Je to tam nepřehledné a cyklista vidí na silnici až ve chvíli, kdy na ni vjíždí. Pokud byste tady donutili město investovat - do zrcadel, ve kterých by cyklisté viděli přijíždějící auta, do svislých a vodorovných značek, výstražných světel pro automobily, nebo do jakékoli jiné úpravy, která místo zpřehlední a cyklistům zabrání vletět pod auta, nepochybně by, na rozdíl od pruhu na Bělehradské, nikdo neměl námitky.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6894
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 17:56:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chlapi, když bude nejhůř, tak si koupíme pikslu černý barvy a zase to přemalujeme zpátky .

Ad Jenda Jir: Sám píšete, že "MHD+cyklo+pěší" mají držet pospolu. A stezkou po Palackýho ale tohle vylučujete. Tak jak tedy? I kdyby na Palackýho byl totální zákaz aut, poctivě dodržovaný, vjezd MHD povolen, tak tam stejně bude míjení cyklistů a MHD. Kde je ta symbioza, o které se zmiňujete? A tam kde ve světě funguje preference cyklistů a MHD, tam kde to 100% bezproblémově funguje, nmají tam náhodou širší pruhy, než 3 metry (nebo kolik to je)? Nehledě na to, že na Plackýho ten cyklista nemusí ani jednout sesedat. A 353-ho věta "Ježkovy voči, já nechci aby mi padali cyklisti pod kola ani při předjíždění, ani při souběžné jízdě! To není o pojmech, ale o bezpečnosti!!!" je možná subjektivní, ale rozhodně reálný základ. Ten kdo jezdí desítky let s autobusem to asi musí vědět nejlíp.

Jestliže ráno (kdykoli) volím kolo namísto auta, znamená to, že nejsem lenoch a tu cestu si ušlapu sám, sám vyvinu tu energii, abych tu cestu urazil. Takže nějaký seskočení na přechodě je už maličkost. Nebo akorát já nejsem normální, že to považuju (a praktikuju) za samozřejmost?

Na kole zase nadávám na auťáky, co ignorujou dávání přednosti a na trolejbusáky, co mě před zastávkou skřípnou tak, že musím vyskočit na chodník nebo když mě vytroubí jen proto, že se mu nelíbí kde jedu.

A není to tím, že opravdu jedete tam, kde nemáte? Já Vás neobviňuji, pouze se ptám. Existují i takycyklisti, co jezdí o Hradecké po silnici a dokonce jsem tam viděl takové 12 - 14 leté, no byly to asi děti, co se motaly přes celý pruh, bez helmy.
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1210 fotografií
AGORAFOBIE. Agora = autobus, fobie = strach, obava z něčeho. Agorafobie je tedy nemoc, při které se lidé bojí jezdit Agorou, potažmo CityBusem.
Jenda Jir.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.236.210.205
Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 18:36:13    Odkaz na tento příspěvek  

A stezkou po Palackýho ale tohle vylučujete
Nevidím jediný důvod, proč by se to mělo vylučovat, ikdyž chápu kam směřujete. Symbióza je právě v té integraci. Rozumím tomu, že jako řidiči 12ti metrových hebed z toho máte strach, ale reálný zkušenosti ukazujou, že čím je větší podíl integrace jednotlivých složek dopravy, tím se zvyšuje bezpečnost provozu. Ač se Vám to třeba nezdá, je to tak.

Nemají tam náhodou širší pruhy, než 3 metry (nebo kolik to je)?
Jak kde. To je asi jediná pravdivá odpověď :-) Ale šířka 3m ve městě je naprosto běžná.

Ten kdo jezdí desítky let s autobusem to asi musí vědět nejlíp.
Spíš jsem reagoval na výroky typu, že bezpečnější jsou cyklisté na chodnících. Tam mi chybí reálný základ.

A není to tím, že opravdu jedete tam, kde nemáte?
Toť otázka. Hradecká, směrem od aralky: jedu po stezce a chci na Cihelnu. Najednou mě stezka vyvede na silnici, nikde žádná B8, tak se zařadím do pravého odbočováku a čekám na zelenou. Řidič stál za mnou a troubil. Nejsem si tedy vědom nějakýho prohřešku, ale třeba mi vysvětlíte, kde jsem udělal chybu.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6896
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 18:39:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tím odbočením to je asi správně, možná řidič myslel, že chcete jet dál rovně...
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1210 fotografií
AGORAFOBIE. Agora = autobus, fobie = strach, obava z něčeho. Agorafobie je tedy nemoc, při které se lidé bojí jezdit Agorou, potažmo CityBusem.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6410
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 19:58:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hradecká, směrem od aralky: jedu po stezce a chci na Cihelnu. Najednou mě stezka vyvede na silnici, nikde žádná B8, tak se zařadím do pravého odbočováku a čekám na zelenou. Řidič stál za mnou a troubil...

Chyba je spíš na jeho straně - prostě troubící trouba, který sám má problém s pravidly. Jinak na sjezdu z cyclostezky platí pravidlo o vjezdu na pozemní komunikaci z místa mimo pozemní komunikaci (resp. jiné pravidlo u toho k použití nevidím), mohl být problém i v tom. (Když už jsme u tohohle místa, normální cyclista by totiž pokračoval po chodníku skrz Stavařov, stezka nestezka, minimálně aby se vyhnul křižovatce.)

Symbióza je právě v té integraci.
K symbióze dojde až tehdy, kdy se k tomuhle pseudoproblému přestane přistupovat tak amatérsky, pozérsky a aktivisticky, a zároveň všichni účastníci provozu si budou vědomi rámce svobody svý volby. Ale to asi dřív vykvetou vidle...
A co na to počítač? Že mlčí?!?
Lešek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 2-2006
Odesláno Sobota, 05. února 2011 - 00:19:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Nadjezd u Semtína - souhlas. Jenom mám pocit že tam je to řešeno podobně jako na mnoha jiných místech - tedy značkou konec stezky. Jako cyklista tam tudíž nemám co dělat (i když tam každý den jezdí spousta lidí), správně by se mělo slézt z kola a pokračovat kousek po chodníku za značkou k hranici křižovatky, tam přejít silnici v režimu chodec a podle pravidel pro chodce, dojít k značce začátek stezky a zase nasednout. Velmi málo lidí tohle udělá. Ale až tam dojde k nehodě, bude viník jasný. I když je možné že profesionální řidiči mezi vámi mě opraví...
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4230
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 05. února 2011 - 01:22:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jsem to zase dostal. Takže znovu. Ať už to je v zákoně nebo není, bezpečný odstup 70-ti kilového cyklisty od padesátkou jedoucího desetitunového autobusu nebo třicetitunového kamionu prostě JE metr, či jak jsem citoval odborníky 110 cm. To, jestli mezi oním cyklistou a mnou je nebo není bílá čára nemá na bezpečnost toho míjení žádný vliv. Já se ten odstup snažím dodržovat a díky tomu jsem ještě žádného kolaře nikdy "nesundal". Pokud bych měl cyklopruh na vozovce, i tak bych se snažil ve svém pruhu jet tak, abych ten odstup dodržel. A to v tom návrhu Palackého při dané šířce moc nejde. A to mi HODNĚ vadí. Asi to pořád nechápete, ale já jako řidič největšího vozidla pohybujícího se v centru města mám i trochu zodpovědnost za to, že se nikomu kolem mne nic nestane (bez uvažování o tom, kdo by to vyhrál u soudu). Při kolizi bus x cyklista je snad úplně jasné, kdo to spíš odnese na zdraví a i kdyby si za to mohl sám, já u takové nehody být nechci.

Srdečně uvítám třeba Jendu J. někdy v trolejbusu (nebo na dispečinku), může se na problematiku praktiky podívat i odjinud. Nebo si na Palackého namalujeme kousek cyklopruhu (třeba školní křídou), do něj umístíme nějakého lehce podvyživeného kolaře a budeme kolem něj jezdit trolejbusem s odstupem postupně 100, 50 a 25 cm. A uvidíte, že těch 50 nebo 25 cm nebude příjemné ani jemu, ani šoférovi z trolejbusu.

Pokouším se to psát vážně a bez ironie, a věřte mi že to jsou poznatky z praxe - například včera jsem odjezdil 9,5 hodiny na lince 1, takže v hlavně na 17.listopadu a Palachově jsem si míjení s cyklisty užil dost a dost.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4231
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 05. února 2011 - 14:31:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

První narychlo načáraná verze plánku s rozdělením na I. a II. pásmo od 1.4.2011. Bez záruky na obsah a i graficky to pak bude asi jinak!

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Zelený_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 7-2005

Odesláno Sobota, 05. února 2011 - 14:57:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tass #94:
Co proto, že nějaká část řidičů aut ignoruje pravidla provozu a bezpečnosti, začít vyhánět z komunikací i auta? Není to poněkud zvrhlá logika?
K čemu se vlastně staví dálnice a obecně takové komunikace, když běžná komunikace kapacitně dostačuje a je akorát méně pohodlná?
Nic není tak, jak se na první pohled může zdát.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6904
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 05. února 2011 - 15:15:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: A jak se bude to druhé pásmo řešit jízdenkově (kartově)? Jako teď - víceméně označit nástup a výstup, nebo jako to mámě my - označit nástup, popř. tlačítkem dokoupit doplatek do 2. pásma?
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1210 fotografií
AGORAFOBIE. Agora = autobus, fobie = strach, obava z něčeho. Agorafobie je tedy nemoc, při které se lidé bojí jezdit Agorou, potažmo CityBusem.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4232
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 05. února 2011 - 15:44:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272 - mělo by to být jako dosud + tarifní zvýhodnění na kartu do tří zastávek zůstává.
Ve spojích, které vůbec nejedou do II. pásma by měl OS při nástupu odečíst jízdné pro I. pásmo a pokud jedu dál než tři zastávky, ani bych se teoreticky nemusel odhlašovat. U spojů jedoucích do II. tarifního pásma při nástupu OS odečte jízdné pro II. pásmo a při výstupu a odhlášení v I. pásmu vrátí OS rozdíl. Pokud jsem to správně pochopil, tak při nástupu v II. tarifním pásmu OS vždy odečte jízdné pro II. pásmo, i když ještě v něm vystoupím.
Dozajista brzy dostaneme zcela přesné informace.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1717
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 05. února 2011 - 22:44:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lešek: Řekl bych, že na nadjezdu konec stezky skutečně označen je, ale asi nemusím popisovat, jak to vypadá v reálu. Stalo se mi tam nejednou, že mi těsně před autem projel cyklista, který jaksi přerušení stezky nebral na vědomí. Do jisté míry to chápu, ono z cyklostezky fakt není pořádně vidět na silnici. Proto jsem taky psal, že tohle považuji za místo, kde by se mělo investovat do úprav sloužících cyklistům.

353: Otázka k pásmům - UMA točna bude patřit do II. pásma?
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 05. února 2011 - 23:18:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otázka k pásmům - UMA točna bude patřit do II. pásma?
UMA točna přeci leží na katastru obce Rybitví a to je samostatná obec, tedy bude v druhém pásmu. Spíš by podle mě měla do druhého pásma patřit i zastávka UMA, továrna. Nebo ne?
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 05. února 2011 - 23:29:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jenda Jir.

Já teda nevím, ale pokud si dobře pamatuju, tak když se na podzim otvíral cyklopruh na Bělehradské ulcii, bylo snad řečeno, že v případě úspěchu tohoto projektu, budou následovat další podobné projekty. Jelikož jsem za celou dobu existence tohoto cyklopruhu neviděl jediného cyklistu, který by jej využil, není pochyb, že tento experiment na Bělehradské skončil naprostým fiaskem. Tak proč vymýšlýte podobnou hovadinu i na Palackého?

Ale vždyť cylostezka na Palackého není žádným jen bílou čárou rozděleným chodníkem. Tato stezka je velice chytře zbudovaná zeleným pásem oddělená od chodců dokonce se samostatným veřejným osvětlením. Tak co chcete ještě více? Vždyť současná podoba cyklostezky na Palackého je taková, že nedochází ke vzájemnému styku cyklistů a chodců, vzájemně si nepřekáží, tak proč se snažíte poslat cyklisty pod kola aut? Argumentujete tím, že cyklista má mít možnost volby, kudy pojede, ale řidič auta, autobusu nebo trolejbusu možnost volby nemá. Ten prostě může jet po silnici. A pokud vznik cyklopruhu znamená komplikaci a omezení vůči jiným účastníkům silnišního provozu, tak se mi takové opatření nelíbí...
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4233
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 06. února 2011 - 01:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BEZ ZÁRUKY - Pravá strana silnice (tedy ta s fabrikou) je katastr Semtína, tedy Pardubic. A je dohodnuto, že kde je zastávka na jedné straně I. a na druhé II. pásmo, tak to bude v obou směrech pásmo I.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Hoh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 11-2003

Odesláno Neděle, 06. února 2011 - 03:25:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: S tím Semtínem to je skutečně tak, severní strana silnice patří do Semtína, jižní k Rybitví. Jde to dohledat tady.

Jinak dotaz: bude I. a II. pásmo řešeno v časovém jízdním? Čili roční občanská za 3700 Kč v jedničce a třeba 3900 Kč včetně dvojky?