K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 28. 11. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Pardubicích » Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 28. 11. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1832
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 18:54:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem spíš zvědav, jak bude vypadat ten dopolední spoj v neděli, až se do toho nahrnou návštěvníci trhů ve Valech. I když je fakt, že největší vietnamská tržnice v kraji už dávno není tím, čím bývala, ale na přeplnění jednoho busu to bude bohatě stačit. A už vůbec nechci vidět, jak ty busy budou vypadat v létě, kdy se z Pardubic do Valů hrnou davy mířící na mělické písáky.
Při úvahách, kdo to bude využívat, bychom IMHO měli brát v úvahu skutečnost, že tím busem bude možné jet na časovou jízdenku (tj. z pohledu cestujícího buď "zdarma", nebo s malým příplatkem za II. pásmo). Což bude pro držitele časových jízdenek znamenat úsporu oproti cestě vlakem, tudíž bych se nedivil, kdyby prodlouženou linkou 15 část cestujících jezdila plánovaně právě proto, že je to spoj DPmP, a nikoli ČD.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Tulák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 19:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže s tou patnáctkou do Přelouče to nebude žádná výhra. Pouze 4x za den a ještě jenom o víkendu... Myslím si, že prodloužení do Přelouče ocení nejvíce cestující z Opočínku.

Tak se snad konečně Dukla dočká:
http://pardubicky.denik.cz/kratce_region/970381.html
Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4789
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 19:47:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: nedávno jsem připomněl že "čas jsou peníze". Nevidím důvod, proč bych kvůli úspoře 29 Kč (zpáteční jízdenka ČD do Valů) měl trávit hodinu v autobusu místo 2 x deseti minut ve vlaku. Navíc ve Valech staví denně těch vlaků deset v cca 2 hodinových intervalech. Nerad to píšu, ale jízda do Valů autobusem souběžným s koridorem na městskou lítačku je jen potvrzením tvrzení že MHD je socka.
Celá úvaha se týká obyvatel Pcí - pro Svítkov, Srnojedy, Lány a Opočinek to neplatí, navíc obyvatelé Srnojed i Opočinku to mají na vlak daleko. Mimochodem, proč se vlastně zastávka Opočinek jmenuje jak se jmenuje? Nejen že jsou Lány blíž, ale ani silnice od zastávky do Opočinku nevede...
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1833
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 19:54:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Podívej se do obchodních center, jak se tam lidi dokážou poprat kvůli pár korunám slevy. Koukni na všechny slevomaty, jak tam návštěvníci bez váhání kupují všechno označené slovem "sleva", i když se leckdy o žádnou slevu nejedná. A přesně tahle cílová skupina pojede busem, protože ušetří 30 korun. Že je to bude stát 40 minut života, to je už je vedlejší, ale my jsme mámo ušetřili, viď.
Tohle se samozřejmě netýká všech cestujících, ale věřím tomu, že bude dostatek těch, co pojedou busem jen proto, že jim tam platí lítačka.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Tulák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 20:40:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Červenec 2012, pátek, kdesi v Pardubicích, jasno, 35 stupňů ve stínu:
Máma: nepojedem do Valů? Je pařák, tak bychom se mohli jet koupat do písáků.
Táta: no mámo, když ona patnáctka dneska do Valů nejede. Já bych to nechal na zítra.
Máma: to přece nevadí, tak pojedem vlakem. Zítra se má ochladit
Táta: Ne, pojedem zítra patnáctkou ! Máme lítačky, tak to bude zdarma.
Máma: a jó , vždyť my ušetříme !

(Příspěvek byl editován uživatelem Tulák.)
Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1834
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 20:52:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tulák: Bohužel je to docela přesný popis toho, jak jistá cílová skupina uvažuje.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 21:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Já mám v Přelouči prarodiče svých dětí, takže souhlasím, že vlaky by byly lepší, ale zaplaťpánbu alespoň za tu patnáctku. To časové srovnání na rychlík není úplně ono. Jednak nevěřím jedenáctiminutovému přestupu, bo nadjezd Paramo a jednak nějakých 5-10 minut rodílu v blízkosti vlakového a autobusového nádraží k centru Přelouče. Také jsem velmi rád využíval osobák k cestám do Prahy a zpět s přestupem v Přelouči.

K Opočínku: Již dávno mi kdosi vyprávěl skazku, že název zastávky si vymohl jakýsi sedlák z Opočínku jako podmínku k prodeji pole, na kterém měla zastávka stát. Jestli to je pravda...?

(Příspěvek byl editován uživatelem Railfort.)
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 21:35:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jde o zastávku Pardubice - Opočínek, já jsem kdysi nějak nabyl dojmu (nejspíš pohledem do nějaké staré mapy), že ta zastávka dříve byla situována poblíž rozvodny, někde jak je dneska nadjezd přes trať, tj. skutečně u Opočínku. Z nějakého důvodu se pak přesunula k Lánům (možná v souvislosti s přestavbou kokešovského prasečáku na Ústav výzkumu radiolokace Tesly Pardubice, zastávka v nové poloze od něj byla cca 1,5 km, což tehdejší zaměstnanec hravě došel a ani ho nenapadlo remcat). To už byla sice na katastru Lánů, ale nejspíš se to nikomu nechtělo přejmenovávat. Navíc ten kokešovský výzkumák, kvůli němuž se to možná přesouvalo (to je jen moje domněnka) byl zase na katastru Opočínku (někteří ještě možná pamatujeme pojem ÚVR Opočínek), tak bylo nakonec možná i vhodné, aby se zastávka jmenovala podle místa, které zejména měla obsluhovat.
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 21:55:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

334: O přesunu zastávky jsem nikdy neslyšel. Po zdvoukolejnění pochybuji, to bychom tam viděli terénní úpravy, Jedině v době jednokolejky za předpokladu, že zdvojkolejnění ty terénní pozůstatky pohltilo. To by ale muselo být v místě zářezu, ale pochybuji, že by někdo házel zbytečně hlínou, když se to dá postavit vedle něj. Bylo-li by to mimo zářez ve směru na Valy, tak tam vedla původní trať v odlišné stopě a případná původní zastávka by se tam také asi dala odhalit.
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 22:50:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353, příspěvek 4782:
malinko zpřesním, odjezdy u linky 15 jsou správně, až na 16:46 z Přelouče AN. Ve skutečnosti je to v 16:44, což je jediné kolo, kde je pouhá 2 minutová vyrovnávačka, u ostatních kol je 10 minut. A jízdní doba mi tedy vychází 32 minut.

Jinak jsem dnes zahlédl docela vtipnou novou reklamu na TR 405 aneb "krysy v trolejbusu"

A také nám dnes ve vozovně zahořela červená Tr 365, byla uhašena bílým práškem, chuděra stará...
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 23:49:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K IDS - mně se ta integrace, jak ji OREDO provádí, principiálně líbí. Skutečně není možné, aby 150 tunový vlak (ř. 471) vezoucí stovky cestujících brzdil na zastávku kvůli počtu cestujících v řádu jednotek. Jen elektřina spotřebovaná na opětovný rozjezd takového vlaku na rychlost řekněme 30 m/s (cca 108 km/h) je (pokud dobře počítám a převádím jednotky) při stoprocentní účinnosti 18,75 kWh, tj. při dnešních cenách cca 80 Kč. Pravda, nějaká elektřina by se spálila i na udržení vlaku v rovnoměrné rychlosti, něco se třeba zrekuperuje, ale pořád jsem v desítkách korun. K tomu ztráta cestovní rychlosti a tak dále, nebudu tady papouškovat pány z OREDA. Železnice mohla mít určitý význam v plošné obsluze území v době, kdy to jinak nebylo technologicky možné (resp. kdy šlo proti koňskému povozu o značný pokrok). Dneska, když existují autobusy (trolejbusy ), tak zbývá železnici snad akorát potenciál, rychlé přepravy velkého počtu cestujících na relativně větší vzdálenosti než autobus.
Takže já si skutečně umím představit systém, kdy se železniční zastávky od nějakého obratu cestujících níže prostě zruší a místo vlaku se zavede autobus, který třeba bude jezdit častěji a ve spádových centrech (popř. v uměle vytvořenách přestupních uzlech) bude přestupní vazba na vlak. Řadě lidí tím samozřejmě vezmeme jejich spoje, na které jsou zvyklí, ale více lidem bychom měli potřebné spojení vytvořit nebo zkvalitnit.
Podotýkám, že jsem dlouho žil právě v těch Lánech a vlakem jsem tam jezdil (a stále jezdím, dokud to jde) daleko raději než autobusem (součet jízdní doby a docházkové vzdálenosti je u obou způsobů dopravy shodný a vlak mám jako správný šotouš prostě radši).
Konkrétně víkendové prodloužení linky č. 15 ale ani jako Láňák taky nechápu. Pokud mi vadí osekání zastavování vlaku v Lánech, tak z těchto důvodů: 1) přicházím o spojení s hlavním spádovým centrem - Pardubice (zejména o víkendu, kdy vlak dosud jezdí častěji než MHD, v pracovní dny jezdi MHD dostatečně) 2) několik lidí z Lánů (byť ne mnoho) v Přelouči pracuje či studuje, takže se potřebují dostat do Přelouče alespoň v příslušné hodiny v pracovní den, 3) při cestě do Prahy je pro mě kombinace osobák - rychlík s přestupní vazbou v Přelouči o něco výhodnější než kombinace MHD - rychlík s přestupem v Pardubicích. Víkendové prodloužená patnáctky neřeší ani výpadek víkendové dopravní obslužnosti do Pardubic (Ad 1), ani dopravu pracujících do Přelouče (Ad 2), ani přestup v Přelouči na vlak (Ad 3). Naopak mi nabízí cestu do Přelouče o víkendu, nějak si však neumím představit, co bych tam tak asi o víkendu dělal. Asi se samozřejmě po trase linky č. 15 může vyskytnout více takových, jako je třeba Railfort, který má v Přelouči babičku dětí, ale to už se blíží náhodě, nevidím tady jakýkoliv předpoklad nějakých přepravních proudů. Pro vztah Pardubice - Přelouč to přitom samozřejmě při četnosti spojů, jízdní době a zejména existenci rychlého vlakového spojení, valný smysl nemá, byť to třeba v této relaci s ohledem na nastavení tarifu skutečně někdo může i využít. Cenový rozdíl by ale měla vyřešit kloudná tarifní integrace, která odstraní paradox, že linka Pardubice - Přelouč provozovaná DpmP je do systému MHD v Pardubicích tarifně zaintegrována, zatímco vlak provozovaný ČD v zásadě nikoliv. Prostě v tomto jsem počínání organizátora nepochopil. Snad jedině že jde o nějakou úlitbu na zacpání úst nespokojeným občanům či jejich zástupcům ve smyslu "Zrušili jsme Vám vlak, prodloužíme autobus. Sice Vám to k ničemu není, ale skoro nic to nestojí".
Ale uvidíme, třeba mě praxe (nebo nějaký diskutér zde) vyvede z omylu.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1835
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 00:06:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skutečně není možné, aby 150 tunový vlak (ř. 471) vezoucí stovky cestujících brzdil na zastávku kvůli počtu cestujících v řádu jednotek.

Souhlas, jenže je kapku rozdíl mezi zastávkou v polích (Opočínek), ke které je relativně dlouhá docházková vzdálenost z Opočínku a Lánů, a Svítkovem, kde zastávka leží v obytné zástavbě. Zastávka Opočínek je bohužel mrtvá, počet cestujících tam těžko dosáhne přijatelných hodnot (leda by se průmyslová zóna rozšířila až k zastávce). Ale Svítkov je mezi domy městské části, nota bene v oblasti, kam MHD nezajíždí. Logicky bych čekal, že IDS cestujícím řekne: Tady máte zastávku, bude vám tam stavět každý Os, a za 3 minuty jste na hlavním nádraží. Místo toho jim IDS říká: Jděte 300, 400, 500 metrů na zastávku MHD Svítkov, park a jeďte 15-30 minut (podle délky kolony u Parama) na hlavní nádraží.
Co asi tak udělá obyvatel Svítkova? Ano, pokud bude moci, sedne do auta a projede za 10 minut přes Rosice k nádraží nebo do centra, kde to svoje auto někde zaparkuje.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14096
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 00:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skutečně není možné, aby 150 tunový vlak (ř. 471) vezoucí stovky cestujících brzdil na zastávku kvůli počtu cestujících v řádu jednotek. Jen elektřina spotřebovaná na opětovný rozjezd takového vlaku na rychlost řekněme 30 m/s (cca 108 km/h) je (pokud dobře počítám a převádím jednotky) při stoprocentní účinnosti 18,75 kWh, tj. při dnešních cenách cca 80 Kč.

Já se tě zeptám jinak.

1) Objednavatel dopravy - kraj - platí dráze nějaké příspěvky na provoz regionálních vlaků. Jak jsou tyto příspěvky nastaveny? Paušální sazba za jeden kilometr a nebo je několik různých sazeb podle druhu soupravy? Změní se to nějak, když několika vlakům zrušíš zastavení na jedné zastávce? Ušetříš tím? (Odpověď neznám, financování železniční dopravy nerozumím a jediná osoba v mém okolí, která se v tom vyzná, je kolegyně z práce, která si na chviličku odběhla z práce do porodnice porodit, takže ještě asi týden se s ní neuvidím.)

2) Předpokládám, že DP dostane za prodloužení linky 15 do Přelouče nějakou provozní dotaci stanovenou podle pravidla, že jeden kilometr je tolik a tolik korun. Kolik kilometrů navíc ty spoje ujedou? Kolik korun to bude kraj stát? Jsou to ty peníze, které jsme ušetřili nezastavením vlaku?

Jen pro zajímavost - tady můžete kouknout, za kolik někdo dokáže provozovat příměstské linky. Tady u nás na západě se bude podobné výběrové řízení pro okres Rokycany vyhlašovat teď na konci listopadu, jsme zvědaví, jak to dopadne.
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4790
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 00:20:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad. 334 - nezastavování vlaku v Opočínku / Lánech mi nijak nevadí. Ale ve Svítkově ho nechápu. Ale to nic.
Přidám něco úplně jiného z hloubi mého šotoarchlívu - jsou to jen v ruce přefocené negativy, takže kvalita děsná. Ale také to jsou záběry dnes neopakovatelné...







(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4791
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 00:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Některé fotky se mi podařily z negativů přefotit i podstatně lépe. Třeba si najdu někdy čas a digitalizuju celý archlív ... i když tomu moc nevěřím.
Malá ukázka:



A jedna sice železniční, ale nedaleko od Pardubic pořízená. Kdo první uhodne co to je?

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tulák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 3-2010

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 00:42:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin j:
Pochybuju, že by se při dotacích řešilo, jestli je na spoj nasazen např. Elefant nebo Žabotlam. Myslím si, že je to řešený jako celek. Tudíž je asi paušální sazba za kilometr.
Ušetřej tím dráhy,že nemusejí zastavovat, ale zase ztratěj tržby na jízdénkách.

No prostě toto řešení není finančně výhodné ani pro kraj ani bohužel pro přírodu.

Ještě k vlakové zastávce Opočínek:
Do Lán to zase není tak daleko, stejně tak to je kousek do průmyslové zóny a nesmíme zapomenout na turistiku a houbaření. Lesy jsou blízko a začíná tady zelená turistická trasa. Tudíž sice není zatávka uprostřed obce, zato je v centru dění
Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1836
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 01:10:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tulák: Zas tak blízko to na obě strany taky není, ovšem hlavní problém je v tom, že je to komunikace bez osvětlení a vedoucí mezi poli. Sám bych to klidně šel, ale děti bych tam za tmy nepustil.
BTW, tak nějak jsem si vzpomněl, jak před mnoha lety byly na podobných zastávkách stojany na kola. Nové kolo do toho nikdo nedal, ale desítky let staré plečky, které se hodily právě na to, aby na nich člověk přejel přes pole na zastávku, tam stály jedna vedle druhé.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1837
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 01:24:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Velice výživné fotky. Dotaz ke snímku s 335 před semtínskou hlavní bránou: Jak probíhalo focení? V klidu, nebo tě zaměřilo fízlkomando z vrátnice? Já tam kdysi udělal 2 snímky a už se z vrátnice vykutálela bába v milicionářské uniformě a něco hulákala. Nevěnoval jsem jí pozornost, než se dokoulela blíž (doslovně, měla asi 160 cm a 120 kg) a došlo mi, že výkřiky o zkurv*ných parchantech, zas*aných studentech, co by měli radši jít makat, a sviních s foťákem asi patří mě. Tudíž jsem sedl na kolo a odjel, na což dotyčná reagovala sérií výkřiků, kterými by docela solidně mohla zastoupit sirénu. Pak jsem Semtínu pro jistotu pár dní vyhýbal, u téhle bandy člověk nikdy nevěděl, co se jim vlastně honí v hlavě.
BTW, z těch fotek vyšla jen jedna, číslo vozu si samozřejmě už nepamatuju:


[Edit: doplnění chybějícího konce věty]

(Příspěvek byl editován uživatelem Trolleybus.)
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 05:49:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Stéblová - UMA? Napovídá tomu to osvětlení. Typoval bych, že z přejezdu vpravo: http://www.mapy.cz/#x=15.738409&y=50.091354&z=15&l=3&d=muni_2379_ 0_1&c=23-31-14-30-28-29-27-h&q=St%C3%A9blov%C3%A1&qp=11.732567_48 .744383_19.031063_51.125004_6
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4792
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 09:51:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr.: Focení v Semtíně bylo tehdy v pohodě, protože je to daleko od vrátnice a navíc (podívej se z jaké výšky to je focené) je to záběr focený z protijedoucího (přesněji protistojícího) trolejbusu.
Railfort: jo, je to přesně tam. Ten záběr jsem našel na starém negativu náhodou, ani jsem o něm nevěděl - a nikdy jsem z toho fotku nedělal.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 5-2003

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 12:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychle aktualni info, na strankach dpmp.cz to neni, tak alespon tady - dobijeci automat na Tr. Miru u zachodku nefunguje.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4793
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 13:40:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdybychom měli na dpmp.cz dávat všechny výpadky automatů, tak tam nic jiného ani není. Pokud to bude dlouhodobější, tak to tam dáme. Jinak servisáci jsou v práci každý den, navíc velká část automatů jim sama posílá SMS se zprávou že je nějaký problém.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 5-2005
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 22:27:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opočínek, Svítkov (Trolleybus, Martin j, 353):
Ze zastávky Opočínek do Lánů sice veřené osvětlení je, ale maminka nás tam stejně po tmě pouštět nechtěla . Jinak tu zastávku skutečně využívá sem tam i nějaký Bezděkovák (cca 3 km jižně), dojíždějící tam na kole. Pokud bude ale zajištěna solidní veřejná doprava do Bezděkova autobusem (což vypadá nadějně), ztrácí to i tento význam. Pokud jde o průmyslovou zónu, kdysi jsem někde viděl dokonce nějaký plán (vůbec nevím, čí) přesunu té zastávky na východ právě směrem k průmyslové zóně. Tím by se přinejmenším závody v severní části areálu dostaly do pěší dostupnosti od zastávky a k Pnasoniku by se teoreticky mohli svést autobusem, pokud by byla zpracovaná návaznost.
S tím Svítkovem je to ale bohužel dle mého skoro stejné jako s tím Opočínkem. Když se člověk podívá, jakou část Svítkova má ta zastávka šanci zasáhnout, neboli odkud je to na vlak blíž než na autobus, bude to tak kolem stovky obyvatel (přiládám ilustrační obrázek). Ti, co to mají blíž na autobus, prostě na vlak nepůjdou, neboť:
1) součet docházkové vzdálenosti a jízdní doby bude již prakticky stejný (rozdíl v čisté jízdní době dle jízdního řádu je řekněme 7 minut, pokud nepokračuju vlakem , ale jedu do města, tak musím odečíst minimálně dvě minuty na překonání podchodu na nádraží, takže rozdíl bude třeba 5 minut, no a to se vyrovná už při rozdílu docházkové vzdálenosti řekněme 400 m, neboli cca 200 m za tou čárou v přiloženém obrázku.
2) Autobus mě zaveze po velké části města bez dalšího přestupu, čímž jednak šetřím další čas a jednak se nemusím o přestup starat.
3) Autobus jede ve špičce zhruba 6x za hodinu (linky 8, 15, občas i 14), vlak jenom 1x a to by v tom byl čert, aby se mi zrovna trefil do té časové polohy, kterou potřebuju.
Prostě obě dvě ty zastávky zabila MHD.
Argumentovat Paramem nepovažuji za úplně případné, neboť on vlak taky vždycky nejede přesně podle jízdního řádu a to už jsem možná raději v zácpě v autobusu než abych poslouchal několikerá hlášení o prodlužujícím se zpoždění vlaku.
Navíc mám takovou dětskou vzpomínku, když jsem jezdil právě do toho Opočínku, že již tehdy (v 2. polovině 80. let) existovaly panťáky, které Svítkov projížděly a v Opočínku stavěly (zdá se mi, že jezdil kolem 13:00 ). Takže ne až Oredo, ale už centrální drážní plánovači měli podobné nápady.
Jak mají kraj a dráhy nastaven smluvní vztah nevím. Někde na zdejším smetišti informací jsem možná kdysi zaregistroval, že snad jednotnou sazbou za vlakokilometr bez ohledu na typ vlaku, takže nezastavení by se v tomto případě samozřejmě na nákladech kraje neprojevilo. Ale to není pro tyto úvahy úplně podstatné, kdo přesně ušetří, to už je pak skutečně otázka nastavení smluvních vztahů a eventuálně jednání o ceně či soutěžení dopravního výkonu.
Porovnávat úsporu na zastavení vlaku ve Svítkově a Opočínku s náklady na prodloužení linky 15 (pokud by třeba bylo skutečně provedeno tak, aby ten vlak nahradilo, tj. na několika spojích v pracovní den) by samozřejmě byla oprávněná úvaha a těžko říct, jak by to vyšlo. Nicméně podle mě by se dalo jedno zastavení elefantu počítat řádově za 3 - 4 km jízdy autobusu (kromě elektřiny jsou samozřejmě i další náklady spojené se zdržením), takže by to možná nakonec dokonce i plus minus vyšlo a jako bonus bych měl rychlejší jízdní dobu vlaku a tím třeba nové zákazníky. Ono kdybych podle "zastavovací logiky" nechal třeba všechny rychlíky do Prahy jezdit jako osobáky, tak by taky jistě ubylo zákazníků na trase Pardubice - Praha. Prostě je asi praktické, aby byl dopravní systém hierarchizovaný podle rychlosti a je asi neudržitelné, aby tu nejnižší úroveň držel vlak.

21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7817
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 08:52:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akorát že na elektrice se ten vlak neprojeví, poněvadž zastavující platí stejně jako projíždějící (nebo-li se platí paušálně).
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1838
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 09:55:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Svítkov: Hádat se nechci, ale IMHO to skončí tím, že cestující postupně přestane bavit trávení stále delší doby v busu popojíždějícím v kolonách před a na nadjezdu, a přesednou do IGK. Zrovna ve Svítkově totiž existuje dost zásadní protiklad: IGK do severní části města 10 minut, do centra 15 minut, MHD leckdy taky půl hodiny. Stále si myslím, že pokud by někdo cestujícím jasně řekl: "Tady je vlak, integrovaný do IDS, za pár minut jste na hlavním nádraží a tam si přestupte na další spoje," tak se zájemců o vlak najde dost. Jenže to chce něco, čemu se říká osvěta, aby místním došlo, že tam ty vlaky vůbec ještě jezdí. Pokud to někomu připadá jako přehnané, tak není, mám docela čerstvý zážitek z diskuze s učitelkou, která mi řekla, že jedou na školní výlet, a to tentokrát vlakem. A to na výslovné přání některých rodičů, kteří sdělili, že jejich dítě vlakem ještě nejelo, případně jelo naposledy před X lety na výletě se školkou, a že tedy ten vlak je vlastně jedna z atrakcí výletu. Těmto lidem je potřeba ukázat, že i vlak se dá použít pro pohyb po městě. Což se ovšem jaksi nedělá tím, že vlaky začnou zastávku projíždět.

Jedna technická otázka: Jaká je bezpečná vzdálenost od trolejí (myšleno trolejbusových v Pardubicích)? V pátek mě docela překvapila scéna v ulici Jana Palacha. Stálo tam v jízdním pruhu ve směru do centra skříňové nákladní auto, na skříni stál člověk, další na zemi, a tahali nějaké koberce nebo co (zřejmě aby jim to nezasahovalo do vedlejšího jízdního pruhu a prošli mezi zaparkovanými auty, tak ty balíky postavili a pak nakláněli proti domu). Pikantní na tom ovšem bylo, že ten člověk měl hlavu necelý metr pod trolejemi, a jedním z balíků po obou trolejích přejel. Tudíž by mě docela zajímalo, jak daleko byl ten šikula od rychlého grilování...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7820
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 10:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koberec je nevodivý a u 600 V nepředpokládám, že by to přeskočilo na víc než 15 centimetrů... Taky záleží na vlhkosti, jestli pršelo, atd.
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 11:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

334: Například manželka se snažila využívat vlak při cestě do/z města s kočárkem, protože na rozdíl od autobusu se do vlaku dostala vždy. Jenže tady to je zase o plné integraci tarifu.
Vihorlat_snina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 12:57:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen k tomu obrázku od "334": pro MHD se počítá docházková vzdálenost mimo centrum města 600 metrů (což aplikováno na vlak vypadá tak jak na obrázku a je to poněkud víc než tam má 334), navíc vlak má tu docházkovou vzdálenost ještě delší. Takže železniční zastávka Svítkov by určitě měla být braná jako součást integrované městské dopravy a podle toho být obsluhována.

Neberte se moc vážně, děláme to pro sebe!
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 14:57:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vihorlat: Jasně, ta zastávka ve Svítkově, posuzována izolovaně, vůbec není špatně položená, pro vlak by se skutečně dalo uvažovat i více než 600 m. Nicméně využití má fakticky mizerné a já se snažil přijít na to, proč, a zda je šance na to, aby se to změnilo.
Trolleybus, Railfort: Plná tarifní integrace by vlaku jistě dost pomohla. Pak si umím představit, že by si vlak ve Svítkově, ale třeba i v tom Opočínku, pár dalších racionálně uvažujících cestujících našel (možná by skutečně nebyli jen na úkor MHD, která by se třeba musela kvůli nižšímu vytížení omezit, ale i na úkor individuální dopravy). Že by jich bylo dost na to, aby to mělo smysl, si ale stejně netroufám tvrdit.
Stejný princip je vidět třeba v Dražkovicích, odkud taky drtivá většina lidí jezdí autobusem MHD, ačkoliv příměstská jezdí více než 3x častěji než MHD a navíc je příměstská "rychlík". Prostě když už někdo má lítačku, tak se mu další desetikorunu za autobus Veolie, popř. vlak, platit nechce. Spoje neintegrované s MHD, tak mají šanci prakticky jen u cestujících bez předplatného, kterých je menšina.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4795
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 16:20:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo pánové, všichni se kruhem vracíme k jedné věci. Že by tady měl být opravdu integrovaný IDS, kdy by mi ve městě a blízkém okolí bylo jedno, jestli jedu vlakem, městským nebo linkovým busem. Podívejte se někdy mezi 7.00 a 8.00 do města, kolik volné kapacity je v linkových busech přijíždějících do města. Pokud by mohla být využita i pro vnitroměstskou dopravu, pomohlo by to zvládnutí ranní špičky. I za cenu, že by ty autobusy už nebyly "rychlíky", ale vymetaly by všechny nácestné zastávky MHD.
Například na trase Hradecká - Masarykovo náměstí jedou ráno "ne MHD" autobusy v 7:21, 7:23, 7:28, 7:35, 7:40, 7:48, 7:52 a v 8:00! Při jejich integraci do IDS by to nabídku spojení výrazně obohatilo. Jenže to by mezi DP, Veolií a dalšími soukromníky musela fungovat plná integrace a to není otázka na dopravce, ale spíš na OREDO, a ještě spíš na činitele na městě a kraji. Určitě není nic jednoduchého vyjednat smlouvy mezi dopravci tak, aby na tom nikdo nebyl zvýhodněn a nebo aby naopak někde peníze z dotací nepadaly do nějaké černé díry, ale nejen v ČR už přece příklady plné integrace existují.

Integrace linkové dopravy na území města by měla za následek opravdu výrazné rozšíření nabídky spojů. Pro začátek by stačilo třeba integrovat všechny 4 základní směry linkové dopravy do centra a třeba jen v těchto úsecích:
IDS1) Trnová - Poděbradská - Hradecká - Masarykovo - Nádraží
IDS2) Černá za Bory - Slovany - Rychlodráha - Nádraží
IDS3) Dražkovice - Zborovské - 17. listopadu - Nádraží
IDS4) Staré Čívice - Svítkov - Nádraží

Malý příklad podle aktuálních jízdních řádů:
"Linka IDS2" ze Slovan v PD:
5: 09
6: 04 06
7: 31 41 54
8: 47
9
10: 07
11:
12: 12
13: 32
14:
15: 02 49
16: 13
17:
18: 49
19:
20: 33
21:
22: 33

A podle návrhu OREDA od změny v prosinci by to bylo ještě lepší:
5: 16 42
6: 16 39
7: 16 32
8:
9: 16
10:
11: 16
12:
13: 16
14: 12
15: 16
16: 12
17: 16
18:
19: 16
20: 12
21: 16
22: 12

A imaginární "Linka IDS3", to by už byla vůbec bomba, neb tohle všechno jede v současnosti v úseku Zborovské náměstí - Nádraží:
4: 40 55
5: 20 25 33 40 59
6: 03 04 05 15 18 28 38 48
7: 08 09 23 29 32 39 40 40 41
8: 08 29 40 48 59
9: 08 24 38
10: 18 53 56
11: 12 45
12: 18 32
13: 04 18 19 20 53
14: 21 35 36 53
15: 03 13 20 35 42 53
16: 28 45
17: 00 03 31 35
18: 30 56 59
A i tady se od prosince zvýší počet spojů, na jednotlivých linkách vznikne alespoň částečně pravidelný interval a provoz je večer částečně rozšířen do pozdějších hodin.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4796
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 16:37:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě poznámka k IDS: ačkoliv jsem snad dostatečně gramotný a navíc se o dopravu zajímám už dost dlouho, při návštěvách v oblastech s fungující IDS se občas utápím v tarifech, v jejich tabulkách různých kombinací jízdních dokladů, seznamech pásem, polopásem, časových tarifů atd. Proto by se mi osobně jako první a nejjednodušší varianta líbil takový nultý stupeň IDS, kdy kromě nastavení smluvních podmínek mezi jednotlivými dopravci a kromě nastavení penězovodů mezi nimi a poskytovatelem dotací by už platila integrace v tomhle rozsahu:
1 - linkové autobusy pouze na území města obsluhovaném MHD
2 - jednotné jízdné při platbě kartou (bez slev za přestup a za méně zastávek) - tím pádem by ve voze mohla být jen jedna čtečka a jeden označovač u řidiče, nebylo by potřeba řešit odhlašování se z vozidla při výstupu.
3 - uznávání všech lítaček (tedy i studentské, žákovské, zlevněné, seniorpasy atd. - vyúčtovat si to pak mohou dopravci mezi sebou)
4 - pokud by se integrovaly ty čtyři směry co jsem psal minule a pokud by se do linkových busů montovala nějaké jednodušší verze našeho OS od emtestu: nejlépe na nádraží jako na společné konečné by se muselo zprovoznit vyčítání dat z OS do systému. Ale taková lite verze OS by mohla být i mobilní, nějaký kufr nebo něco podobného a vyčítat by se mohla někde u pevného připojení. Ale technicky je to určitě řešitelné.

Tak jsem se hezky rozepsal při nedělním odpoledni a jdu dělat něco užitečnějšího.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7337
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 18:37:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nejlépe na nádraží jako na společné konečné by se muselo zprovoznit vyčítání dat z OS do systému. Ale taková lite verze OS by mohla být i mobilní, nějaký kufr nebo něco podobného a vyčítat by se mohla někde u pevného připojení. Ale technicky je to určitě řešitelné.

Sestava OS: celkem jednoduchá věc - místo tiskárny s čtečkou by se na linkovou instalaci Mijoly montoval označovač s čtečkou a tiskárnou, EMtest je stavebnice. K vyčítání stačí koupit wifi APčko za pět stovek a v pěti minutách po vybalení ho nastavit, naopak pevný vyčítání pro mijoly je podstatně složitější...

Uznávání lítaček: tam musí existovat pro přesné rozúčtování přesná evidence, tj. majitelé lítačky by si museli na čtečce taky "odpíchnout". Jinak to bude vaření z vody a je otázka času, kdy se to někomu z dopravců přestane líbit. Tady je jedna z ústředních rolí pro integrátora, aby fungoval jako zúčtovací centrum a jako zajišťovatel technologie OS.
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 19:42:20    Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus - od grilování byl ten dotyčný hodně daleko. Obvykle se počítá el.pevnost vzduchu 3 kV/mm, takže by i ten milimetr teoreticky stačil. Prakticky asi ne, stačilo by nepatrné zachvění a průšvih by byl tady. Navíc je ale v Pardubicích (pokud vím ,třeba mne někdo místní opraví) napájení v izolované soustavě - dotyk jediného vodiče se tedy projeví nanejvýš nepříjemným, ale nezabíjejícím škubnutím (vedení je vlastně nabitým kondenzátorem). Tedy pokud nemá dotyčný smůlu a nesáhne si na oba vodiče současně. Za sucha by to ale i pak mohl přežít. Jednou jsem v mládí experimentoval a na tvrdých 600V ss jsem si sáhl. Opakovat bych to opravdu nechtěl, ale jsem ještě tady. Pro ostatní - NEDOPORUČUJI, příjemné to nebylo.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1839
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 20:09:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D-laik, 21272: Pánové, dík za odpovědi. Jsa v oborech týkajících se elektřiny naprostým laikem, pohled na človíčka s hlavou nepříliš daleko od trolejí mě kapku znepokojil...

353: Kolego, moc pěkná práce s linkami IDS1-IDS4. Plus přidávám naprostý souhlas s konstatováním: při návštěvách v oblastech s fungující IDS se občas utápím v tarifech, v jejich tabulkách různých kombinací jízdních dokladů, seznamech pásem, polopásem, časových tarifů atd.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 21:47:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Podle elektrotechnické kvalifikace "osoba poučená" by se člověk neměl přibližovat k živé části trolejového vedení na méně než 1 metr. Náklad by se neměl přiblížit na méně než půl metru...
Philip
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 733
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 21:53:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asi to byl nějakej Pat a Mat ty "kobercáři", když se takto neodborně pohybovali pod trolejemi.
Ale není to vysoké napětí takže nějaký závratný oblouky tam nevzniknou, také důvod proč můžou dráteníci lehké závady opravovat pod proudem (samozřejmě za dodržení bezpečnostních pravidel), vidíte že jsou u trolejí opravují a trolejbusy okolo jezdí z odborné terminologie se do 1000 V jedná o nízké napětí, ale i u toho může dojít k těžkým i smrtelným úrazům elektřinou...
A tady jedno video, to už je jiná šťáva
http://www.youtube.com/watch?v=RYgVa3IGw98
SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání...
Kulík Hulík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.183.64.68
Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 08:52:41    Odkaz na tento příspěvek  

Hle, na stránkách DPmP jsou ke stažení nové jízdní řády!! A TMS se přejmenuje na "Zdravotnická škola", jo?
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4798
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 10:07:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo. Na dvanáctce se také "Tesla" nově jmenuje "U Zámečku" a "Barum" je teď "Černá za Bory, pošta". Dále "Ohrazenice, pošta" je nově "Ohrazenice, škola".
Kvůli sjednocení názvů zastávek linkové dopravy a MHD se také mění také Slovany, U kapličky = Slovany, Spojilská a L. Bohdaneč, V Ráji = L. Bohdaneč, Aut. nádraží.
U oficiálního názvu zastávky Ráby, Kunětická hora zmizelo slovo "odbočka" a v Jesničánkách zmizel patvar "Čacká" a je tam správně "Čacké". Je tam asi ještě něco, ale z hlavy si to teď nepamatuju.
Před platností nových JŘ dám kompletní seznam změn na web.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2698
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 12:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě tam je Svítkov, les místo Letiště les.

EDIT: Proč jsou u některých linek uvedeny názvy zastávek ve tvaru Pardubice,,... a u některých jen v současnosti používaný název bez označení Pardubice?

(Příspěvek byl editován uživatelem tr_man.)
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7832
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 17:55:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takový krásný typický pardubický názvy jako TMS se ruší ?
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7350
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 20:47:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...už se zrušily mnohé typické pardubické názvy...
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1840
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 21:55:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč jsou u některých linek uvedeny názvy zastávek ve tvaru Pardubice,,... a u některých jen v současnosti používaný název bez označení Pardubice?

Zeptám se trochu jinak: Bylo by možné vygenerovat všechna PDF s JŘ v podobě, kde název obce není (tj. tak, jak je např. linka 12)? Varianta s obcemi formulář jízdního řádu jen komplikuje, viz např. JŘ linky 3 a zastávka Rybitví, Rybitví, závod.
Plus tedy doufám, že se tahle ptákovina s uváděním obce (resp. spíš katastru, kde zastávka leží) nebude hlásit i ve vozidlech. Než by ze sebe palubák vysypal Pardubice,Nové Jesenčany,Jesničánky, točna, tak tam ten trolejbus dojede a cestující stihnou vystoupit...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2701
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 22:05:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trollejbus: To Rybitví by takhle být nemělo. Podívej se pro jistotu, jak se jmenuje zastávka ČSAD, ale správně by to mělo být Rybitví,,závod.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7351
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 22:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

CIS JŘ uvádí tyto názvy:

číslonázev zastávky vCISmístní název zastávky
51908Rybitví,,BČOV-
58087Rybitví,,křižovatkaRybitví,křižovatka (MHD Pardubice)
51900Rybitví,,léčebnaRybitví,léčebna (MHD Pardubice)
57794Rybitví,,Stavební školaRybitví,Stavební škola (MHD Pardubice)
51901Rybitví,,točnaRybitví,točna (MHD Pardubice)
51902Rybitví,,učilištěRybitví,učiliště (MHD Pardubice)
30621Rybitví,,UmaUMA,továrna (MHD Pardubice)
51907Rybitví,,Uma točnaUMA,točna (MHD Pardubice)
51909Rybitví,,zadní bránaRybitví,zadní brána (MHD Pardubice)
30622Rybitví,,závodRybitví,závod (MHD Pardubice)


(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
Asparuch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 11-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 12:04:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drobná připomínka k JŘ linky 3 v *.pdf na stránkách DPMP:
Spoj ve 13:20 hod. od Hlavního nádraží do Bohdanče se v úseku zastávek "Masarykovo nam. - Trnová" tváří jako nízkopodlažní, jedoucí jen v pátek a jen ke Globusu. Je to dáno asi tím, že v dané časy jedou dva vozy - jeden normální (358?) + v pátek posila, pro níž ty příznaky platí (355?).
Pro běžného cestujícího to vypadá, jako by byla do Bohdanče 40 minut díra!!!
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4799
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 12:59:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asparuch - ha, správná poznámka, předám to dál.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Asparuch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 11-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 15:01:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dík, alespoň bylo to moje přehrabování v jízdních řádech k něčemu dobré.
Ty kurzy jsou dle nových nástupů správně D308 a D309 (já zapomněl, že ty padesátky se už nepoužívají).
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4800
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 25. listopadu 2011 - 00:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Info od zdroje: Grafikon páteční posily O309 se "přemalovává", pojede o minutu dřív a pak už se to vygeneruje správně.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4801
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 25. listopadu 2011 - 16:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak je to opravené - http://www.dpmp.cz/dpmp.cz/doc/20111211/3a.pdf
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2705
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 25. listopadu 2011 - 16:45:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirko, poznámky ke spojům jsou psané ručně nebo je generuje program? Když nad jsou sebou spoje s poznámkami AX a XA, tak to moc pěkně nevypadá, i když je to vlastně to samé.

(Příspěvek byl editován uživatelem tr_man.)
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Asparuch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 268
Registrován: 11-2009
Odesláno Pátek, 25. listopadu 2011 - 23:13:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S obdivem a uznáním sleduji rychlost vyřešení .
V jiném podniku jsem se setkal s reakcí "Ano, chyba tam je, ale už to předělávat nebudeme, možná až s nějakou další změnou ..."

Na téma zastávky: Osobně je mi trochu líto názvu "Lázně Bohdaneč, V Ráji". Moje úplně první jízda trolejbusem byla trojkou od Nádraží právě tam. Bylo mi asi pět a tehdy jsme tam přestupovali na autobus ČSAD do Libišan. Pro mě to byl tenkrát nevšední zážitek.

Před pár lety jely trojkou moje dvě kamarádky a shodou okolností taky do zastávky "V Ráji". Byly z Prahy, Pardubice neznaly a cesta trolejbusem jim přišla už nějaká dlouhá. Proto se jedna z nich zeptala nějakého chlápka: "Prosím vás, kdy budeme "V Ráji". Odpověď prý zněla: "Pojďte ke mně domů, já Vás tam zavedu" .
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 26. listopadu 2011 - 01:12:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr man: U každé linky existuje seznam poznámek, ty mají svá pořadová čísla. Pokud maluješ úplně nový spoj a pak ho chceš opoznámkovat třeba AX (tím, že se vloží 2 poznámky najednou), tak se pořadí vloží podle pořadových čísel poznámek v seznamu. Potíž nastává ve chvíli, kdy máš starý spoj s poznámkou X a po nějaké době chceš k němu přidat A, tak v tom případě se A vloží nakonec (nerespektuje to pořadí). Jediná možnost je vymazat starou poznámku X a pak vložit najednou A a X. Jenže to je nešikovné, páč ne všechny poznámky jsou na stejných zastávkách (pak lehce vznikají chyby) a hlavně stejně vidíš v detailu jen spoje jednoho kurzu, takže v danou chvíli ani nemáš přehled, zda je to na jiných kurzech a spojích v jiném pořadí. Nejlépe je to vidět na staničních JŘ, jenže ty se generují, až když je grafikon uzavřený. Určitě by to šlo sjednotit, ale spoj po spoji, což je dost titěrná piplačka...
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1841
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 00:32:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S překvapením jsem zjistil, že mi ze dne na den při pokusu o dobití elektronické peněženky začaly automaty hlásit: "chyba neplatná karta". Přičemž na čtečkách se karta chovala normálně, odečítání z peněženky bylo funkční. I zašel jsem do předprodeje DP s dotazem, zda by bylo možno zkontrolovat, zda karta nejeví závadu. Odpověď dámy za přepážkou byla poněkud překvapující: "Tenhle starší typ karty už nelze v automatech nabíjet, jedině v předprodeji anebo ve velkém automatu, takže na třídě Míru."

Tento „starší typ karty“ IMHO vlastní převážná většina cestujících, je to ten typ, který se vydával při zavádění nového odbavovacího systému (a na který proto mimo jiné museli povinně přejít všichni držitelé časových jízdenek). Nechci spekulovat, zda je to 40, 60 nebo 90 % všech držitelů karet, nicméně zcela určitě je to významná část cestujících.
Moje karta má platnost do konce roku 2014, z čehož plyne, pro následující 3 roky jsou mi z 35 automatů DPmP k dispozici 2, zbytek bude dál hlásit, že funkční a platná karta je neplatná.
Raději se ani neptám, jaké softwarové kouzlo v odbavováku proběhlo, že náhle nelze načíst na automatu kartu, která tam ještě před několika dny načíst šla. Pánové, mám smysl pro softwarové problémy a bugy, z praxe dobře vím, že se to prostě stává. Ale tohle už je vážně poněkud hardcore. Až zase příště zjistím, že mám na PaK dvě koruny, tak nepochybně bude sobota, předprodeje budou zavřené, k automatu na třídu Míru docela daleko a kvůli PaK si nebudu pořizovat platební kartu pro internet. Takže buď pojedu na papírovou jízdenku, anebo rovnou autem. Pardon, ale nasrali jste mě.

P.S. Jak jsem pochopil, tak psát do reklamačního formuláře na webu DP nemá smysl, protože se o problému ví, ale neví se, jak tuhle chybu řešit. Stejně, jako se ani po letech nepřišlo na to, jak řešit problém, že odbavovák při použití PaK v síti DPmHK svévolně ruší nastavení víkendové slevy na druhou a další jízdu v síti DPmP…

P.P.S. DP má web. DP má dost slušný web, v porovnání s dalšími tuzemskými DP nepochybně nadprůměrný web. Ale při absenci zásadních informací ten web ztrácí svoji hodnotu. Co se nových informací o PaK týká, je na dpmp.cz pouze text o prodloužení platnosti karty s formulací: je potřeba počítat s tím, že skončila životnost karty a kdykoliv se může porouchat její funkcionalita. Neměla být místo téhle obecné fráze rovnou uvedena věta: 95 % všech automatů nebude schopno s kartou pracovat?
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Wea
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.33.127.10
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 12:19:27    Odkaz na tento příspěvek  

V návaznosti na příspěvek uživatele Trolleybus, jen krátký dotaz : kdo nebo koho nutili, kdo dostal onen spásný nápad, nahradit lety prověřené mechanické znehodnocovače jízdenek elektronickým pseudozařízením, které se do dnešní doby nepodařilo doladit. Děkuji za odpověď.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5918
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 13:56:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Další zlepšovák typu "odháníme cestující"? Ó, jak překvapivé v DPMP.

Wea: Možná bych zkritizoval výrobce toho zařízení, ale určitě ne elektronické označovače, jelikož ty machanické byly jednoduše "oblafnutelné". Stačilo mít v zásobě hromadu jízdenek a bílé papírky a jezdilo se zadara.
MHD Ostrava
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 15:10:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus:

Tímto se omlouvám za oficiální informaci podanou na našem zákaznickém centru. Informace byla naší pracovnicí podána špatně (což jsem si vyřešil jinou cestou s příslušnými dopady).

Jde o to, že v současné době není některé karty možné dobíjet v automatech Mikroelektroniky z důvodu, který tu nebudu popisovat, jelikož je to poněkud složité. Výrobce o problému ví a řešení je na cestě. Tudíž si do doby v řádech max dvou až 3 týdnů budou muset cestující poradit pouze s omezeným počtem možností, jak kartu dobít, za což se velmi omlouvám, ale nikdo netušil, jak to dodavateli zamotá hlavu a nám a cestujícím přidělá starosti.

Pokud nestačí moje osobní omluva, prosím o zpětnou vazbu.
Lumík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 5-2004

Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 17:34:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen se zeptám. Nebylo by možné na webu DPMP nějak upravit Změny v dopravě, aby se tam zobrazovaly jen ty relevantní články? Myslím tím- jestli by nebylo možné nastavit u článků, které se týkají různých objížděk a výluk nastavit expiraci článku, aby se již nezobrazoval a "nepřekážel" po jejím ukončení.

Člověk se v tom pak musí přehrabovat, jestli někde vespod nezůstala nějaká starší, avšak stále aktuální výluka, kterou odstrčily třeba novější, krátkodobé.

Osobně si myslím, že je zbytečné, aby na webu byly výluky staré přes 2 roky.
"Zákaz držení se madel ve dveřním prostoru při otevírání dveří!!!"
Fotogalerie nejen olomoucké MHD
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7847
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 17:53:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Tenhle problém jsem měl já u vás s naší kartou. Vyřešilo se to tak, že jsem dostal kartu novou.
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
Lešek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 20:22:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Díky za informaci, nedávno mi také automat na Zborovském náměstí tvrdil, že mám neplatnou kartu :-) Neřešil jsem to, chtěl jsem se jen podívat na zůstatek, stejně mám časové jízdné. Zasunul jsem to do paměti s poznámkou "zkusit v jiném automatu". Alespoň mám představu, o co jde.

Headquarters: omluva je sice fajn, ale myslím si, že takovéto informace by měly být uvedeny někde oficiálně. Nejlépe na webu. Je to sice nepříjemné, věční kritici tím dostanou munici zadarmo, ale je to podle mne nutné. Je to dost závažná informace pro podstatnou část cestujících.
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 22:34:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doufám, že ta nedělní částečně historická linka do Přelouče bude stavět na všech zastávkách po trase budoucí patnáctky. Předem díky za případné vyvedení z omylu.