K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 20. 01. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Pardubicích » Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 20. 01. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13445
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 11:17:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, vaše problémy bych chtěl mít. Ono je fakt strašně náročný dojít z třídy Míru ke KÚ, jak jsem línej, tak tohle bych strávil bez problémů. A za KÚ se ty linky rozjíždějí do 3 směrů, tudíž tam už má význam jen interval linek, nikoli vzájemná poloha jejich odjezdů. Maximálně by si mohl stěžovat ten, kdo chce jet na Dašickou a jedou mu krátce po sobě 1 a 13...

V Plzni je taky hrozně jednoduché dojít třeba po Americké třídě ze zastávky U Práce kolem Mrakodrapu k hlavnímu nádraží. A zkuste mrknout do IDOSu - o víkendu jsou odjezdy od Práce v 00-06-08-13-13-15-... atd. po 15 minutách. Poskládat to není vůbec jednoduché, protože chceme, aby:
a) 11 a 15 byly v prokladu po 7,5 minutách, protože mají poměrně dlouhý společný úsek
b) 12 a 15 mají interval 15 minut s tím, že každý druhý spoj dvanáctky i každý druhý spoj patnáctky jede na Novou Hospodu (12 kolem aut. nádr., 15 přes průmyslovou a nákupní oblast), takže by bylo dobré, aby na NH byl souhrnný interval 15 minut, což ovšem znamená, že v centru města jedou 12 a 15 vždy dvě minuty po sobě
c) na jedenáctce musí být dlouhé pauzy u hřbitova a krátké pauzy u bus nádraží, přičemž jízdní doba je 2x21 minut, na pauzu nám zbývá 18 minut, z toho u hřbitova musí být min. 10 minut v kuse
d) na dvanáctce musí být dost dlouhé pauzy v Božkově - je nutno počítat s tím, že asi šest spojů denně jede na pomocný dieselový pohon do první vesnice za městem a v jízdním řádu musí být prostor na to, aby si ten trolejbus mohl "odskočit na výlet" a zas se vrátit a nenarušilo to pravidelný interval na lince tím, že se ten trolejbus nestihne z výletu včas vrátit.

Pak taky musíte počítat s tím, že se časem ukáže, že je někde nějaký problém a jeden jízdní řád bude třeba od základů předělat - ale pokud by se měly zachovat proklady, znamená to předělat kvůli tomu jízdní řády v půlce města.

Pak ještě počítejte s tím, že si jeden cestující stěžuje, že po Americké jedou tři trolejbusy naráz a pak šest minut nic a v zápětí vám napíše druhý, že má nutkavou potřebu přestupovat z dvanáctky na jedenáctku, protože ta jede k Tescu, kde mají levnější rohlíky, než v Albertu a jak on k tomu přijde, že jedenáctka jede vždycky pět minut před dvanáctkou a on pak musí deset minut čekat na další. V takových chvílích mohou mít slabší povahy nutkavou potřebu doporučit stěžovatelům, ať chodí pěšky, prohodit počítač oknem, podat výpověď a jít se věnovat něčemu zcela nedopravnímu.

Osobně považuju na mnohem větší problém nenávaznost MHD na vlaky. Hodně kritické jsou IMO následující situace:

A i tady je problém. Příklad. Tady "u nás" přijíždí vlaky od Prahy vždy v xx:50, poslední vlaky jezdily v 23:50 a 1:50. Kžižování nočních autobusů bylo naplánováno na zastávce 10 minut pěšky od nádraží v 0:20, 1:20, 2:20, ..., takže tam byla i rezerva pro případ zpoždění vlaku. No a pak se najednou udělala změna jízdního řádu a vlaky přijíždějí 22:50 a 1:20, takže kdo přijede tím druhým vlakem, musí čekat skoro hodinu na autobus, což je doba, během které se dá dojít od nádraží kamkoliv po městě pěšky. Snad jedině v noci pá/so se dá využít posilový víkendový bus v 1:50, ale po zbytek týdne mají lidi smůlu.
A teď dilema: Předělávat každý rok jízdní řád podle dráhy kvůli těm pár jednotlivcům, kteří tím vlakem přijedou a nebo dát přednost několika stovkám až tisícům cestujících, kteří jezdí nočními busy a oceňují pravidelný zapamatovatelný jízdní řád, který je dlouhodobě stabilní a nemění se?

Nepopírám, že by na současném grafikonu bylo možno leccos změnit - viz příspěvek výše, anebo např. doplnění spojů tak, aby MHD končila aspoň o 30 minut později, jelikož považuji za paradox, že za socialismu nutícího 3/4 národa vstávat v před pátou, aby byli do 6 hodin za píchačkami, jezdily linky do půlnoci, zatímco dnes, kdy nemalá část lidí pracuje od 8 nebo od 9, končí MHD o hodinu dřív.

Tady na západě je poslední večerní rozjezd MHD z centra ve 23:50 a rozhodně se nedá říct, že by to jezdilo prázdné. Personálně se to řeší tak, že třeba na autobusové lince jezdí řidič, který začínal až ve tři odpoledne, u tramvají, kde nepřichází v úvahu půlhodinové pauzy na konečné se staženým sběračem to zas funguje tak, že jeden řidič jezdí 4-12, druhý 12-20, třetí 20-1.
Optimista se učí anglicky, pesimista se učí rusky, realista se učí střílet.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1704
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 13:37:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martine, díky za ten názorný příklad z praxe, a zejména za výčet, kolik různých parametrů a podmínek se schovává za tím zdánlivě špatným" prokladem souběžných linek.

Předělávat každý rok jízdní řád podle dráhy kvůli těm pár jednotlivcům, kteří tím vlakem přijedou a nebo dát přednost několika stovkám až tisícům cestujících, kteří jezdí nočními busy a oceňují pravidelný zapamatovatelný jízdní řád, který je dlouhodobě stabilní a nemění se?

Souhlas, v tomhle případě jedno i druhé řešení přinese stížnosti cestujících. V Pardubicích je ovšem interval nočních linek nepravidelný, tudíž by přizpůsobení nočním vlakům nemuselo být tak zásadním problémem. Tedy s tím "detailem", že by změna JŘ proběhla zcela mimo obvyklé termíny (Pardubice až na velmi vzácné výjimky a výluky mění JŘ výhradně k 1. dni v kalendářním měsíci).
Uvidíme, proslýchá se cosi v tom smyslu, že OREDO požaduje změny JŘ v MHD v prosincovém termínu spolu s vlaky a meziměstskými busy, tudíž se možná dočkáme i vyřešení návaznosti MHD a nočních vlaků. Možná...

Tady na západě je poslední večerní rozjezd MHD z centra ve 23:50 a rozhodně se nedá říct, že by to jezdilo prázdné.
Tady na východě poslední spoje směrem k sídlištím taky prázdné nejezdí, ovšem noční provoz už ano (ostatně zrovna Ty to z praxe dobře znáš sám ). Jsem přesvědčen, že z nemalé části se na tomto nezájmu podílí nikoli nedostatek cestujících, ale nesrozumitelný jízdní řád. Jednak je samostatný, čili cestující nenajde odjezdy ve formuláři své "obvyklé" linky. A za druhé je sloupcový ve stylu ČSAD či ČD. Osobně jsem se nejednou přesvědčil, že tomuto formuláři cestující nerozumí. Ostatně před půl rokem proběhl velice zajímavý průzkum. Pokud se někdo nevyzná v jízdních řádech ČD, pak s velkou pravděpodobností nepochopí ani JŘ nočňáků DPmP.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Motoráček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 602
Registrován: 8-2006

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 16:32:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: nelze požadovat, aby handicapovaný cestující dostával stejné služby jako cestující zdravý to mi přijde trochu jako diskriminace, i když ti rozumím, co chceš říci. Ono vystoupit na tř. Míru i z nízkopodlažního vozu je docela sportovní výkon pro zdravého, natož pro invalidu nebo nemocného.
Z hlediska konfortu mi přijde, že největší tragédie je na zast. u nádraží směr Polabiny. Pokud si postižený sedne do toho přístřešku, tak nemá šanci ani uvidět tr nebo bus. Kór jestli je to 28Tr a zastaví "před sloupem". Sloup chápu, ale proč tam není lavička, to už nechápu. Nehledě na to, že postižený nemá šanci na zelenou přejít od nádraží silnici po přechodu. Mnohokráte vyzkoušeno a věřte mi, že těch nadávajících a nervních řidičů jezdí poměrně dost. No a když zjistíte, že 2, 6, 13, 18 odjely a teď prostě 20min. nic nepojede, to je skutečně na depresi. Chápu i Martina J. a vím, že sestavit grafikon není tak jednoduché. Ale proč by se ty souběhy nedaly ohlídat z frekventovaných míst? Nějaký souběh 4 a 2 v úseku točna - kosmonautů je fakt o ničem.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1705
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 17:45:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Motoráček: Souhlasím, že to zní kapku diskriminačně, ale jednak mě lepší formualce nenapadla, a druhak je to ekonomická realita, která se asi jen tak nezmění. Koneckonců i u budov obvykle nejsou bezbariérové všechny vchody, ale jen jeden, takže handicapovaný leckdy stráví na cestě do a po budově podstatně delší dobu, než člověk zdravý.

S kritikou zastávky u lihovaru naprostý souhlas, a netýká se zdaleka jen handicapovaných. Stačí, aby pršelo, a přístřešek je plný cestujících, kteří střídavě vybíhají do deště sledovat, zda něco nejede, protože na "polabinskou" zastávku je vidět nedostatečně a na "svítkovskou" vůbec.

Přechody jsou na samostatnou diskuzi, ještě horší než ten před hlavním nádražím, je u autobusáku přes Palackého. Přechází se 5 pruhů, a do toho jedou auta z rychlodráhy. Obzvlášť kolem druhé odpolední, kdy se tam nahrnou děti ze ZŠ Závodu míru, velice výživné místo a o troubící pitomce, kterým se rychlost chodců zdá nedostatečná, skutečně není nouze.
V téhle souvislosti skutečně "potěší" dnešní zpráva, že se konečně podařilo shodnout na trase jihozápadního obchvatu. Za slabých 10-15 let se možná zbavíme části tranzitu, který dnes jezdí přes centrum, v lepším případě "jen" kolem nádraží a přes rychlodráhu, nádhera...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Škoda_solaris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 280
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 18:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co třeba tohle:
Zastávka Na Drážce, směr centrum (nádraží) sobota a neděle - linky 8,13:

04: 43,44 ... odjezd rychlíku na Prahu 5:06, to se sice dá při zvýšeném nasazení stihnout, ale dost lidí si to neriskne
05-06: 23,24,53,54
07: 23,24,44,51 ... do sedmi hodin úplný průšvih
08: 04,19,24,40,44,59
09: 04,19,24,44,59
10: 04,19,39,44,59
11: 04,19,24,39,44,59 ... po pěti minutách a pak čtvrt hodiny nic

Beru všechny argumenty výše, ale tohle mi připadá opravdu zbytečné.
Nový nízkopodlažní velkokapacitní trolejbus Škoda 28Tr Solaris.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2625
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 23:38:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.skoda.cz/cs/o-spolecnosti/novinky/skodovka-vyrobi-dals i-trolejbusy-pro-pardubice/
Gratulace. Jen taková poznámka, nevím ani proč mě to zajímá, ale ty trolejbusy příjdou nalakovány bílo-červeně, nebo je to překlep? Díky.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Škoda_solaris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 23:52:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohly by se tam už z výroby nalakovat rychlé pruhy, ale to jsem hodně naivní...
Nový nízkopodlažní velkokapacitní trolejbus Škoda 28Tr Solaris.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4129
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 23:58:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ať jsou třeba hnědomodrý, spíš už aby tady byly... Za posledních 6 let jsme koupili 12 vozů, teď plánovaných 14 kusů za 4 roky je trošku zlepšení...
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 00:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějak z toho vyplývá skoro výčitka. Chtěl bych vidět, jak byste řešili obnovu vozidel Vy! Neustále se prát s tím, že není na nic tolik, kolik je potřeba. Podívejte se na strukturu vozidel před 6 lety. A pokud máte pocit, že je to teď špatně, tak prosím. sem s návrhy na to, jak to udělat lépe. Za 5 let jsme investovali 300 mil a na dotacích získali 150 mil. Ukažte mě někoho, kdo dostal polovinu zpět. Ano nejde to tak, jak by bylo třeba, to vím taky, ale útěchou může být, že je zde napsáno, že jde alespoň trošku o zlepšení......
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2626
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 00:16:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ještě GO 14tek proběhly. To jsou vlastně nový vozy. Je pravdou, že těch 14 kousků je potřeba. Kdy vlastně má dorazit první? A plánují se nějaké další GO 14Tr? Nebo se čeká na 21 Tr, až najedou potřebné kilometry...
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 00:21:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vozidla ze Š El. budou dodána v bílé a červená bude dodána až zde. V tiskové zprávě to bylo myšleno obrazně.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2627
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 00:34:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hq: Já myslím, že my v Jihlavě o něco víc. Ale to bylo jen rýpnutí, to se nedá srovnávat. Každej podnik jede pod jiným regionálním programem. A všude jsou jiné možnosti. Ale každopádně se shodneme, že je dobře, že příjde 14 kusů během 4 let. Je to lepší, než jak u nás, kde obměníme víc jak 2/3 vozového parku za 3 roky.. Snad to za X let nepocítíme..

Každopádně jako další pozitivum vidím, že to bude kastle Solaris!

(Příspěvek byl editován uživatelem Eugen.)
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 00:43:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přeju Vám, aby to tak nebylo a nikdo to nepocítil, ale realita bude dle mého názoru jiná. Už nikdy nikdo nedostane dotaci 92,5% a za nominální hodnotu je to neufinancovatelné. Jak si s tím poradit je hodně složitá otázka. V Pce byla zvolena jiná varianta...... kontinuelní obnova. Dle mého lepší varianta, ale mohu se plést. A také přeji, aby rozhodnutí Regionální rady jihovýchod bylo správné. Všichni v ČR dostávají dotaci 40% na TR a u vás nikoli. Notifikace u EK je jistotou, ale pokud jdete cestou riskatnější verze a vyjde to..... rád budu blahopřát....
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2628
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 00:52:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to je podle mě dalece lepší cesta. U nás to zavání velkým pr... Prakticky ještě obměníme i autobusy. Vážně to nechci za těch X let vidět. Holt ředitel jde do důchodu, tak chce odevzdat novej vozovej park... K tomu příjdou CNG busy, takže s trolejbusy se můžeme díky této konstelaci pomalu rozloučit.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4130
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 01:51:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta moje poznámka neměla být výčitka, to mělo vypadat jako radostné očekávání :-). Nejstarší čtrnáctky letos dosáhnou 16 let bez GO, a i když nejsou nijak přehnaně poruchové, tak na komfortu cestování jsou ty roky už poznat. Navíc lidi čím dál víc považují za standard NP vozidla a těch 14 kusů výrazně změní poměr nízkých a vysokých vozů.
Pokud by se daly předpokládát dodávky třeba v jednotlivých letech 2011-14 po 2, 4, 4 a 4 kusech, tak podle stáří vozů mi to vychází na vyřazování:
2011: 349 (stáří při vyřazení 17 let), 365 (16 let)
2012: 366 (17 let), 367 (17 let), 368 (17 let), 370 (17 let)
2013: 371 (17 let), 372 (17 let), 373 (17 let), 374 (17 let)
2014: 375 (17 let), 376 (17 let) + dvě eMka, kterým bude ten rok 15 let.

Takže pokud budeme předpokládat stejný celkový počet vozů, stav v roce 2014 by měl vypadat takhle:
6 x 14TrM z roku 1999, podle mne to jsou dost povedené trolejbusy a v pohodě by mohly sloužit i déle
8 x 14TrR po generálkách v letech 2005-7, nevím jak dlouho budou držet díly při GO jen repasované, třeba zadní nápravy
15 x 21Tr z let 2001-4, podle zkušeností z jiných měst budou ty nejstarší asi dost napadené korozí skeletu
6 x 24Tr z let 2006-7
10 x 28Tr z let 2008-?
10 x 26Tr (nebo jak se to nové bude jmenovat) z let 2011-2014

Poměr NP x VP bude už pěkných 41:14...

Jo a ještě očekávám šotodebatu na téma, jaké evidenční čísla by měly dostat nové vozy. U dlouhých předpokládám 406, 407, 408 a 409. Ale krátké mají několik možností, buď jet odspodu 301-310 (302 má účetně osmička, ale to by se mělo dát změnit), nebo pokračovat za 24Tr sérií 323-332 a nebo udělat nějaké brutální přečíslování. Když už mají dlouhé vozy sérii 4xx a CNG 2xx, tak by se dalo uvažovat třeba na rozdělení NP a VP trolejbusů, ale to by byl teda pořádný zmatek.

Upozorňuju, že následující přehled je vysloveně jen šotolegrace, vůbec to nepitvejte...
Přečíslování NP vozů od čísla 301, s vynecháním historické 311 to vyjde dokonce s návazností 21Tr na 24Tr:
21Tr: 385 > 301, 386 > 302, 387 > 303, 388 > 304, 389 > 305, 390 > 306, 391 > 307, 392 > 308, 393 > 309, 394 > 310, 395 > 312, 396 > 313, 397 > 314, 398 > 315, 399 > 316
24Tr: beze změny
26Tr: 323 a výše
Posledním 14TrM by se nechala původní čísla a 14TrR by se navýšily o 50, takže z 340-348 by vzniklo 390 - 398.
Tak jsem se vyblbnul a má někdo nějaký jiný šotonávrh :-)?

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4131
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 02:22:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A teď ještě dovolím kecat HQ do dlouhodobé strategie a koncepce obměny vozového parku. Když si představím ten nastíněný stav 41 NP vozů v roce 2014, tak si myslím, že by možná bylo dobré se pak na roky 2015,6 poohlédnout po možnosti velkých repasí nejstarších 21Tr a pokusit se třeba ročně tři vozy generálkovat s prodloužením životnosti o deset let. Pokud by se taková GO dala pořídit za polovinu ceny nového vozu, tak by se pak chvíli nemusely kupovat nové vozy, protože ty poslední zbývající 14TrM i 14TrR jsou zatím v kondici a zřejmě se roku 2015 dožijí i bez generálek. Navíc jim budou postupně klesat najeté kilometry, protože pokud by byla výprava jako dnes 39 vozů, tak s 41 NP vozy by výkonů pro vysoké vozy už moc nezbývalo. I když samozřejmě jsou dny jako třeba dneska, kdy mám na ráno jen dvě zálohy a ve stavu "nepojízdném" 14 trolejbusů .
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13448
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 07:00:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přechody jsou na samostatnou diskuzi, ještě horší než ten před hlavním nádražím, je u autobusáku přes Palackého. Přechází se 5 pruhů, a do toho jedou auta z rychlodráhy.

Takovýhle přechod by už dnes zřízen být nemohl, právě proto, že se přechází pět pruhů, takže nesplňuje normy, musel by se tam postavit nějaký dělící ostrůvek. Ovšem současná podoba může zůstat na věčné časy (a nikdy jinak), protože v době, kdy se tam ten přechod zřizoval, to normy splňovalo. No a pokud pak bude probíhat nějaká rekonstrukce téhle křižovatky, můžete si být jisti, že se ostrůvek objeví, bez toho by projekt rekonstrukce nebyl schválen.

Podívejte se na strukturu vozidel před 6 lety.

V tomhle bych se dopravního podniku zastal. Když jsem se tam v roce 2003 objevil poprvé, na autobusové odstavné ploše stála u zdi řada Citybusů 147-167 a pár karos k tomu - a vlevo řada karos sedmistovek. A dneska? Víme sami.

A to samé trolejbusy - 21 Tr bylo v podniku šest kousků a během prvních tří měsíců u DP jsem tenhle trolejbus dostal dvakrát.

q: Já myslím, že my v Jihlavě o něco víc. Ale to bylo jen rýpnutí, to se nedá srovnávat.

Jenže s čím jste tam jezdili předtím? Když koukneš třeba k nám na západ, poslední 14Tr přišla v roce 1991 a pak deset let nepřišel jediný krátký trolejbus, až v roce 2001 přišly čtyři 21Tr. Takže proč myslíte, že začel plzeňský dopravní podnik modernizovat čtrnáctky? Protože prostě neměl na to, aby je všechny poslal na Ukrajinu a nakoupil ve velkém jednadvacítky.
A naopak kloubové trolejbusy - v letech 1993, 1995 a 1996 přišlo 18 kousků (2 už jsou dnes vyřazené) a teprve až v letech 2009-2010 se koupilo asi šest nových - což je doplnění počtu kloubových trolejbusů na požadovaný stav pro zajištění provozu linky 16, nikoliv obnova!
(Syntézou výše uvedeného pak zjistíte, že v letech 1997-2000 se v Plzni nepořídil ani jeden nový trolejbus...)
Optimista se učí anglicky, pesimista se učí rusky, realista se učí střílet.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6816
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 10:12:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_j a přechod: Ovšem současná podoba může zůstat na věčné časy (a nikdy jinak)

To bych netvrdil, u nás na 4-proudech MUSELY (bo EU) vzniknout DEBILNÍ ostrůvky, i když se tam nic nerekonstuovalo.
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1210 fotografií
AGORAFOBIE. Agora = autobus, fobie = strach, obava z něčeho. Agorafobie je tedy nemoc, při které se lidé bojí jezdit Agorou, potažmo CityBusem.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1706
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 11:43:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu přechodu u autobusáku si dovolím poznamenat, že to zase není tak dlouho, co byly 4 pruhy doplněny pátým (vyhrazeným pro bus). Na jednu stranu díky za něj, MHD zejména ve špičce ušetří nejednu minutu čekání v koloně, na straně druhé je přecházení skutečně o ústa.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 59158
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 12:43:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272:
Určitě to nebylo vyvoláno něčím jiným?

Jinak ostrůvky jsou leckde dobrá věc, spíš mě víc a víc pijou krev prodlužující se intervaly pro chodce a nutnost obsluhy tlačítka, která čekání ještě prodlužuje. A to i v místech, kde je provoz chodců velmi silný.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 5-2005
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 13:35:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kontinuální obnova je samozřejmě z ekonomického pohledu lepší, na druhou stranu jednotnost vozidlového parku vyplývající z jednorázové obměny taky není úplně k zahození. On to ostatně dle mého v té Jihlavě zas takový problém nebude. Jednak je ta dodávka taky rozložená asi do tří let, jestli se nepletu, a jednak je možné u poloviny trolejbusů v předstihu před úplným koncem životnosti provést generálku, čímž mám rázem z problému jednorázového obnovení 2/3 flotily problém obnovy 1/3 vozidel v průběhu tří let, neboli 1/9 ročně. A to už je jenom dvojnásobek toho, co by se muselo dělat při zcela kontinuální obnově (při průměrné životnosti 18 let, což je s generálkami části vozidel reálné).
Vzhledem ke stavu vozidlového parku v Jihlavě před touto obnovou si myslím, že je to v daném případě správné využití podmínek, které se tam naskytly.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13449
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 13:47:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Určitě to nebylo vyvoláno něčím jiným?

Taky si myslím, že důvod byl jinde. To samé jsou třeba zastávky. Když se podíváte někam na venkov, najdete spoustu zastávek dělaných tím stylem, že je křižovatka na pomezí polí, luk a lesů bez jakýchkoliv nástupišť, někde u téhle křižovatky stojí jeden jediný označník, který slouží všem autobusům bez ohledu na to, ze kterého směru přijely a kam pojedou. A je to v pořádku. Ale běda vám, kdybyste nějakou takovou zastávku chtěli nově zřídit, se zlou se potážete.
K tomu připočítejte, že jste malá vesnice s malým rozpočtem a půlmilion na novou zastávku prostě nemáte. Pak už je jednodušší, když se řidič ČSAD (pořád ten samý) a cestující (pořád ti samí) domluví, že autobus bude zastavovat ve vsi nejen na oficiální zastávce na návsi, ale taky na neoficiální zastávce u JZD. A když pak na linku přijde na záskok jiný řidič, najednou je problém, protože on tyhle místní zvyklosti nezná.
Optimista se učí anglicky, pesimista se učí rusky, realista se učí střílet.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2507
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 14:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tu řeší nová vozidla, bude po letošní dodávce nákup autobusů nějak pokračovat hned příští rok, nebo se teď dodávky autobusů na nějakou dobu přeruší? Asi před dvěma lety se začalo mluvit o generálkách Citybusů, počítá se s tím do budoucna, nebo už z toho sešlo?

Jestli správně počítám, tak by letos měly odejít (při zachování stejného počtu autobusů) 2, 129, 139 + 3 kusy B 931. Při dalších dodávkách jsou na řadě zbývající 3 kusy B 931. Co půjde na vyřazení po nich?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Škoda_7_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 540
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 22:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče vyřazování vozů, takové vozy 370 a 375 jsou podle mého názoru v lepším stavu než ostatní vozy z jejich "ročníků", taky záleží kolik mají jednotlivé vozy najeto. Ve výsledku bych vyřazení nechal na odborníky, kteří prohlédnou stav vozu a najeté km...
K číslování 26 Tr:
Osobně bych se přikláněl k číslování pokračujícím po 24 Tr, tedy od 323 výše...
icq:348-506-861
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 23:51:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad 334 : Nechci tu vést debatu, co je lepší, zda kontinuelní obnova a nebo jednorázový nákup, ale ekonomika je neúprosná. Pokud něco nakoupím najednou nebo skoro najednou a dostanu dotaci přes 90% je to krása pro aktuální cash..... ale smrt pro budoucí zdroje na obnovu. Buď musím za dobu životnosti vygenerovat "někde" všechny peníze, protže mě dotace sníží pořizovací cenu a dotaci samou, takže na méně než 10% a nebo čekám na zázrak. Pokud obnovuji pravidelně a hlídám si odpisy, tak vím, kolik mohu investovat a hlídám si jen hotové peníze, abych na to měl.

A v tom je obrovský rozdíl. DP mohl dostat dotaci na 20 TR a ne na 14, ale byla by to sebevražda pro budoucí obnovu. Dotace, kor tak vysoké jsou strašně zrádné. Snižují pořizovací cenu a likvidují zdroje na obnovu!
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 5-2005
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 10:02:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je zcela jasné a já jsem tím svůj příspěvek uvedl. Na druhou stranu typický dopravní podnik jako společnost 100% vlastněná nějakým městem a zejména závislá na jeho dotacích je přecejenom v poněkud odlišné situaci než klasický podnikatel. Fakticky se moc neliší, jestli se investice hradí z účelové investiční dotace města (resp. z navýšení základního jmění akcionáři, tj. městem) nebo z provozní dotace prostřednictvím odpisů. Umím si představit, že rozdíl může být třeba v ochotě města poskytovat "provozní dotaci" (resp. kompenzaci) a "investiční dotaci".
Ono v Pardubicích ten problém samozřejmě budeme řešit taky, byť v daleko menší míře - vzhledem k dotacím se z odpisů skutečně nikdy obnova vozidlového parku neufinancuje, i kdyby snad byla stabilní cenová hladina. Jakmile vyschnou zdroje z EU, tak se bude muset stejně zase ve větším rozsahu i "investičně" zapojit město (jako tomu bylo v dobách předevropských).
alessandria
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.125.5
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 12:36:30    Odkaz na tento příspěvek  

A co v brzké době trolejbusy 21Tr v HK a Jihlavě co se budou vyřazovat - nebylo by zajimavé vybrané kusy popřípadě odkoupit a udělat GO - pokud by to bylo zajimavé finančně??? přeci jen v HK i Jihlavě jezdí některé vozy 21Tr mladší 10 let jako například 21TrAC :-)
MF
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.126.6
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 15:47:21    Odkaz na tento příspěvek  

hodláte dát někdy na web ty jízdní řády 8/88/26 od 17.1? jen bych se rád dkostal do školy...
Kuba_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1803
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 16:12:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

alessandria: 21TrAC se v HK vyřazovat nebudou ne?
:: Stránky o MHD v HK - přes 1000 fotek ::
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13452
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 10:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MHD v Pardubicích zdraží o korunu
Datum: 13.1.2011 Autor: (ČTK) Zdroj: Mladá fronta DNES Rubrika: Kraj Pardubický Strana: 01

Místo tří tarifních pásem budou dvě. Výhodnější jízdné budou mít opět držitelé Pardubických karet. Nejdražší jízdné bude stát 16 korun



PARDUBICE - Cestování městskou hromadnou dopravou po Pardubicích bude od dubna dražší.

Radní se rozhodli, že místo tří tarifních pásem budou jen dvě. Základní jízdné se zvyšuje o korunu. „Celý systém se především zjednoduší,“ řekl náměstek primátorky Martin Bílek (Sdružení pro Pardubice).

Výhodnější jízdné budou mít opět držitelé Pardubických karet. Jízda za tři zastávky zůstává stejná, cestující budou platit i nadále šest korun. První pásmo se rozšiřuje na celý katastr Pardubic a zvyšuje se o korunu na 12 korun. Druhé pásmo bude nově platit i za hranicemi Pardubic do okolních obcí a stát bude čtrnáct korun. „Nejen na stránkách dopravního podniku bude zveřejněna mapa, kam až platí jednotlivá pásma. Tímto zjednodušujeme systém, lidé nebudou muset počítat zastávky,“ řekl Bílek.

Papírové jízdenky zdraží o korunu, první pásmo přijde na 14 korun, druhé pásmo bude stát stejně, tedy 16 korun.

Časové jízdné se zvýší v prvním pásmu o pět procent a pro obě zóny najednou o sedm procent.




Optimista se učí anglicky, pesimista se učí rusky, realista se učí střílet.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4144
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 10:46:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli jsou ty údaje v tom článku správně a já vím z doslechu že asi ano, tak to má trochu zavádějící titulek. Protože tam autor trochu plete ty "pásma". U karet i lístků místo "do 10" a na "nad 10" zastávek bude "v katastru" a "mimo katastr". A 6 kaček do 3 zastávek zůstává. Podle mne žádné "pásmo" neubylo ... nebo jo?
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4145
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 11:00:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mám dvě poznámky:
1) než tady někdo začne vypočítávat, jak zrovna pro jeho cestování je tahle změna nevýhodná a dštít kritiku na DP, ať si znova přečte první větu: "Radní se rozhodli..."
2) technická otázka pro linku 15. Ta jede z katastru do katastru přes samostatnou obec Srnojedy. U karet je to jasné, při výstupu v Srnojedech by mu odbavovák neměl vrátit nic, v Lánech i Opočínku rozdíl mezi druhým a prvním pásmem. Ale jak donutím lidi s lístkem, aby do Srnojed jezdili s dražší jízdenkou? Při kontrole revizor ve voze nepozná kde dotyčný hodlá vystupovat, jedině dělat kontrolu až při výstupu v Srnojedech. Samozřejmě se poptám v práci, ale pokud to vrchní velení už nějak řešilo, tak prosím ať napíše svoje stanovisko. Díky.


(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5700
Registrován: 5-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 14:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Dělat kontrolu v Srnojedech při výstupu je taky mimo a neprotlačitelné. Pokud jsi ve voze, tak by ti platila i levnější jízdenka, jakmile však vystoupíš, tak už na tebe nikdo nemůže...
MHD Ostrava
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6823
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 17:33:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U nás taky linka 17 jede z 1. do 1. pásma přes druhé. Kdo projíždí, tak má mít na 1. pásmo, kdo vystupuje, tak na 2. Samozřejmě, kdo vystupuje, tak asi má taky jen na 1. Ale kdo nastupuje v 2. pásmu, tak musí mít na 2. pásmo - protože nástup u řidiče.
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1210 fotografií
AGORAFOBIE. Agora = autobus, fobie = strach, obava z něčeho. Agorafobie je tedy nemoc, při které se lidé bojí jezdit Agorou, potažmo CityBusem.
Simir007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 13. ledna 2011 - 19:21:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po zavedení tarifních zón od dubna bude stávající časové jízdne platit pro obě dvě pásma? Nebo jen pro pardubické a pro mimoměstské pásmo si budu muset dodatečně připlatit?
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 06:53:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem šel včera přes křižovatku u Magnumu a můj pohled upoutal zuřivě se rozhlížející cestující v kolem projíždějícím na Duklu odbočujícím trolejbusu. Když jsem si všiml "13 Dukla vozovna", pochopil jsem, že DP má pravděpodobně další zářez na pažbě
Škoda_solaris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 10-2008

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 11:30:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To mě zase dostala jiná věc. Proč je proboha na transparentech linky 26 ve spodním řádku napsáno "jede odklonem rychlodráhou"?
Měl jsem možnost se svést, ale na žádný "odklon" jsem nenarazil, ačkoliv při nastupování jsem měl obavy, kudy že to pojedu.
Když už chci upozornit cestující na nějakou odchylku od "zvyku", tak to udělám tak, abych nezmátl ty informované! Slovo odklon tam nemá co dělat.
Kdyby se raději zvýraznily ty zatahující spoje, to by udělalo daleko větší službu. U 26 varuje jiné číslo linky oproti 8/88, toho si všimne každý na první pohled...
Nový nízkopodlažní velkokapacitní trolejbus Škoda 28Tr Solaris.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2816
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 11:52:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden takovy namet, kdyz koukam na dokoncenou a prave probihajici vystavbu okolo zastavky Polabiny TU, nestalo by za uvahu na posunuti konecne linek ze zastavky Slunecni prave do teto zastavky ?
Uznavam, ze se zase nekdo vytasi argumentem, ze to ti lide stejne nebudou vyuzivat MHD, ale jak muzou neco vyuzivat, kdyz k tomu nedostanou ani prilezitost ? A argument, vsak at si dojdou na Slunecni, tak at me ten dotycny jde laskave ukazat a predvest kudy, ostatne divim, ze soucasti takovych "investicnich" zameru neni povinne i reseni pristupu a to i pro chodce, nejen pro nejprve stavebni mechanisaci a nasledne IGK ...
Pavel
Vihorlat_snina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 255
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 12:32:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem si všiml "13 Dukla vozovna", pochopil jsem, že DP má pravděpodobně další zářez na pažbě
To ale takhle jezdí už několik let. Řešilo se to i tady, není to sice ideální, ale stejně má třeba trojka z LB 3 Dukla vozovna... A voze to i hlásí upozornění.
Neberte se moc vážně, děláme to pro sebe!
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6824
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 12:40:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pjp: A kde se to bude na TÚ otáčet? Na dvoře měnírny?
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1210 fotografií
AGORAFOBIE. Agora = autobus, fobie = strach, obava z něčeho. Agorafobie je tedy nemoc, při které se lidé bojí jezdit Agorou, potažmo CityBusem.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1707
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 14:38:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A argument, vsak at si dojdou na Slunecni, tak at me ten dotycny jde laskave ukazat a predvest kudy,...
Od těch nových domů se přece dá projít po asfaltce kolem pole a dojít na ulici Jiřího Potůčka v místě, kde straší nedostavěná monstrstavba jisté firmy - dojdete na křižovatku zhruba na 50°2'59.819"N, 15°45'11.046"E. Z jihozápadní části nového bloku domů to IMHO není na zastávku Sluneční dál, než k TÚ. Nebo už tam tahle cesta není? (Byl jsem tam naposledy tak před 3-4 lety.)

Otázkou ale taky je, kolik lidí v těch domech bydlí a kolik jich bude využívat MHD. Tím nechci tvrdit, že stejně nebudou MHD využívat, ale jen se zeptat, zda je jich opravdu tolik, aby jim nestačila páteřní linka 6 s intervalem 10 minut ve špičce, 3 spoji za hodinu v sedle a 2 spoji za hodinu o víkendech?
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2817
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 16:31:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sem si nejak nevsiml, ze se v Pardubicich uz vyskytla burzoazne imperialisticka vymozenost zvana prestupni tarif ...
No jo, hlavne ze je to jak zase zduvodnit, ale jinak je me to opet ukradene ...
Pavel
Škoda_solaris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 10-2008

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 17:44:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MfD:
Bárta slíbil peníze na křižovatku u Parama. Sám tam uvázl

Křižovatka u pardubické rafinerie Paramo je každodenním postrachem řidičů. Profesionálové mířící od pražské dálnice D11 nebo od Hradce Králové na Chrudim a dále na Vysočinu se jí už dávno vyhýbají a jedou po okreskách. Loni na podzim tam uvázl i ministr dopravy Vít Bárta a jeho plán teď slibuje rozšíření.


Ta koordinační situace co drží na snímku z tištěné verse novin pan ředitel v ruce asi nikde k dispozici není? Docela by mě to zajímalo. Kdyby náhodou byla možnost zaslání, alespoň na mejl, bych byl vděčný.
Nový nízkopodlažní velkokapacitní trolejbus Škoda 28Tr Solaris.
Simir007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 11:11:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden takovy namet, kdyz koukam na dokoncenou a prave probihajici vystavbu okolo zastavky Polabiny TU, nestalo by za uvahu na posunuti konecne linek ze zastavky Slunecni prave do teto zastavky?

To už by bylo jednodušší ze slunečních vést přes Karla Šípka na Polabiny, točnu ne? Myslím že to nemá smysl, když o pět minut cesty dál jsou Polabiny,sluneční nebo točna...
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13462
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 19:03:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepřipomíná vám to kruhový objezd u Intersparu?
Optimista se učí anglicky, pesimista se učí rusky, realista se učí střílet.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1708
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 17. ledna 2011 - 00:13:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepřipomíná vám to kruhový objezd u Intersparu?

Připomíná, a to včetně toho, jakým způsobem tam někteří jedinci projíždějí. Ale zas je fajn, že aspoň v Pardubicích člověk nemusí řešit, kam si dojet pro totálku, když potřebuje odepsat staré auto na účet cizího povinného ručení...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4162
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 17. ledna 2011 - 00:27:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale zas je fajn, že aspoň v Pardubicích člověk nemusí řešit, kam si dojet pro totálku, když potřebuje odepsat staré auto na účet cizího povinného ručení...
A nebo stačí vypnout semafory u autobusáku jako třeba dneska (vlastně už včera) po polední. Kupodivu plechy nikdo nepomačkal, ale těch sebevrahů jedoucích bez rozhlédnutí z Palackého k nádraží byly desítky a možná stovky.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 59288
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 17. ledna 2011 - 05:28:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tam se ale už celkem běžně vypínají i v noci, ne?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4163
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 17. ledna 2011 - 08:23:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naopak, běžně jsou zapnuté 24 hodin. Druhé nonstop jsou na křižovatce Teplého x Palachova. Většina semaforů se vypíná v devět nebo chvíli po deváté, do deseti jdou ty u elektro průmky a do jedenácti a nebo i déle na nadjezdu u Parama.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1709
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 17. ledna 2011 - 12:23:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...sebevrahů jedoucích bez rozhlédnutí z Palackého k nádraží...

Kontrolní otázka: Kolik řidičů z těch zbývajících (těch, co přijeli Palackého z centra a dali přednost vozidlům jedoucím z rychlodráhy) vědělo, že mají taky dávat přednost těm, co jedou od nádraží a odbočují vlevo, a taky těm, co vyjíždějí od autobusového nádraží? 5 %? 10 %? Nebo jeden ze sta...?
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Simir007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 17. ledna 2011 - 20:05:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepřipomíná vám to kruhový objezd u Intersparu?

Spíš mi to připomíná ten na Dukle, u KD... Tento kruhový přejezd běžně zhruba v pětině případů ignorují i řidiči mhd...
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 59302
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 17. ledna 2011 - 22:57:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353:
Tak to jsem měl asi poslední dobou jen štěstí. Je fakt, že se tý křižovatce vyhejbám, je nechutně pomalá.
Ale aspoň Bartoše/Palackého je snad už vypnutá běžně, ne?

Dneska problémy místy dělala i námraza, která se leckde držela ještě po obědě.

A přibyla značka u Tesca - při odbočení doleva z hlavní je na ostrůvku přenosná hlavní silnice.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4164
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 17. ledna 2011 - 23:21:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: námraza bude dělat problémy i zítra, už teď je tam zase pěkná čerstvá

Simir007: ten u KD především směrem z Dukly s busem ignorovat musíš, jinak to nezlomíš k nástupní hraně Dukla, KD. Ale ten kruhák je podle mne postavenej ještě docela dobře, s tím, že velký auta budou muset přes prostředek asi počítal i projektant. Mně na nových kruháčích vadí spíš to, jak debilně blízko k vnějšímu okraji sází lampy, sloupy a značky. Např. s desítkou od kremáku do Svobodovky bych teoreticky zadníma kolama nemusel najíždět na ten dlážděnej prostředek, ale nemůžu jet moc vnějškem, bo mi vadí lampy a značky. Totéž Ohrazeníce. Třeba za AFI je na závodu míru kruhák malej, ale nemá okolo tyhle zábrany a dá se jezdit pěkně po asfaltu.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2516
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 18. ledna 2011 - 10:39:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirko, dá se projet ta vtipnost u Intersparu ve směru na Bohdaneč bez toho, abys vjel buď LZ kolem na střed nebo PP na kostky na výjezdu?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4173
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 18. ledna 2011 - 11:28:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dá, i s kloubákem. Kruhák má sice komické rozměry, ale můžeš do všech stran jet předním i zadním převisem nad kostkama. Osobně ale ty kostky taky krajem přejíždím, protože bych se umotal volantem a ještě bych dvakrát sesypal lidi na jednu a pak na druhou stranu.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 379
Registrován: 10-2006
Odesláno Úterý, 18. ledna 2011 - 17:23:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doporučil bych k pozornosti situačku doprovodné stavby cyklostezky k severovýchodnímu obchvatu I/36. Ale silnice je tam dobře vidět taky.
Škoda_solaris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 10-2008

Odesláno Středa, 19. ledna 2011 - 10:18:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Telini:
Už aby to bylo. Koukám že se počítá i se zmiňovaným kruhovým objezdem u Intersparu, doufám, že dozná nějakého rozšíření. Z toho plánu se mi ale zdá, že nikoliv.

(Příspěvek byl editován uživatelem Škoda_solaris.)
Power of Enthusiasm.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4179
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 19. ledna 2011 - 12:06:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já mám spíš pocit že problém bude dělat kruhák v Trnové. Už teď je tam bouračka jednou týdně, s tímhle tam provoz ještě zhoustne. Ale podle toho plánu to vypadá na jeho rozšíření.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Sběratel map
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.111.18
Odesláno Čtvrtek, 20. ledna 2011 - 09:37:40    Odkaz na tento příspěvek  

Taková studie jistě stála mnoho peněz. Přesto se její autoři nenamáhali opatřit si aktuální podkladní mapu a vytáhli ze šuplete plány z konce 80. let. Pro nás šotouše to sice má výhodu v tom, že se podíváme, jak kdysi vypadala točna Ohrazenice apod., ale investora to nejspíš nenadchne.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13473
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 20. ledna 2011 - 11:20:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trošku mimo téma, ale přesto k věci:

Cyklisté mají dostat přednost jako chodci
Optimista se učí anglicky, pesimista se učí rusky, realista se učí střílet.