K-report
 

Archiv diskuse Volná dopravní diskuse do 15. 04. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » Volná dopravní diskuse » Archiv diskuse Volná dopravní diskuse do 15. 04. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 30. března 2011 - 16:47:44    Odkaz na tento příspěvek  

To je ovšem obecnej efekt vzniklej sníženim počtu mandátů v jednom obvodě a hlavně zvolenym přepočtem hlasů na mandáty "zostřenym d'Hondtem", nikoli snad nerovnoměrnym rozdělenim obvodů .. v počtu voličů na jeden přidělovanej mandát bylo město rozdělený vzorně rovnoměrně, v rozsahu od 125-145 tisíc občanů na každých 7 mandátů. Naproti tomu, senátní volební obvody mají rozptyl od 88 do 118 tisíc voličů na jednoho senátora, a parlamentní aniž bych hledal extrém mají 38 tisíc voličů na mandát v Praze a 49 tisíc voličů na mandát v KV (kde je navíc jen 5 mandátů, čili ořezání hlasů menších stran daleko drastičtější než při sedmi .. ). Vše k dohledání na volby.cz

Mmch těm, co kdysi protestovali u ÚS právě proti "zostřenýmu d'Hondtovi" a počtu 35 obvodů (místo současných 14 krajů, rovněž návrh ODS) se tehdy všichni blbí smáli .. a nadávali ještě deset let, že prej kvůli tomu nejde sestavit silná vláda. A to už i podle majority ÚS bylo cu moc.

Silnou vládu tu konečně máme, tak snad už viděj, za co to pak stojí
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 30. března 2011 - 16:49:21    Odkaz na tento příspěvek  

Opravte si první "občanů" na "voličů". To že se někteří neráčili dostavit už není chyba dělení území vůbec (ono to bylo ve skoro stejnym rozmezí, od 56 do 63 tisíc odevzdaných obálek na obvod).
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 995
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 30. března 2011 - 17:15:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prag: vzorně rovnoměrně, v rozsahu od 125-145 tisíc občanů na každých 7 mandátů
Cože? Tomu říkáte vzorně rovnoměrně? Já tomu říkám absolutní nesoulad, zásadní porušení rovnosti volebního práva. A mimochodem, na každých 9 mandátů.
U senátních voleb je třeba měnit volební obvody jaksi za pochodu, a je jasné, že to není možné uhlídat. Navíc je tam problém, že když se nějaký volič přesune z jednoho obvodu do druhého, nebude volit třeba 10 let a bude nějakou dobu zastupován senátorem, jehož volby se nezúčastnil. Proto je u senátních voleb určitá odchylka akceptovatelná (nesmí ovšem překročit rozumnou mez) ale vytváří-li se nějaké obvody nově, neexistuje sebemenší ospravedlnění rozdílu až 20 000 registrovaných voličů!
Problém je právě v onom dělení a) podle počtu obyvatel, za b) podle počtu registrovaných voličů. Obvody v Praze byly děleny podle počtu obyvatel, díky čemuž byly tak veliké výkyvy v počtu voličů. Naprosto správně (podle mne) říká Rychetský, že to je přístup nelogický, že principu rovnosti volebního práva dělení podle voličů. Protože volební právo mají VOLIČI, ne obyvatelé, a jak můžu dosahovat rovnosti volebního práva, když ignoruji počet voličů?

P. S. Volby do PS nemají pevně stanovený počet mandátů na kraj, rozděluje se podle toho, kolik přijde voličů. Takže kdyby v Karlovarském kraji měli 100% účast, mohli by mít poslanců víc (pokud by jinde měli zase výrazně nižší).
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 30. března 2011 - 18:06:59    Odkaz na tento příspěvek  

Nějakých 16% rozptylu váhy hlasu? Jo, to považuju za naprostou čurdu. A ani náhodou to nemůže vyvolat popisovaný důsledky v disentu páně Rychetskýho, zatím co
jedné straně postačovalo k získání jednoho mandátu pouze 39 811 hlasů tak jiné
nepostačoval (pouze v důsledku rozdělení do sedmi obvodů) ani získaný počet 203 363
hlasů.


S těma volbama do PS máte asi pravdu, nicméně 5 mandátů v KV znamená faktický volební kvorum pro získání mandátu kolem 20%, což už je čtyrnásobek stanovený celostátní hranice. MNojo, já bych to prostě podělil a zbytky rozpočítal podle nejvyšších zůstatků a bylo by, taky se mi tyhle čachry nelíběj, akorát nechápu proč skákat zrovna v případě Prahy, když stejná či vyšší šišatost provází všechny zdejší volby už asi patnáct let, co se s tim špekulovat začalo, jak koho vyšachovat (první byli ODA a republikáni) .. a ticho po pěšince. Asi je to tim, že moji koně, byť notně kulhaví a z nutnosti vybraní, tim cedítkem nepropadli?
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 998
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 30. března 2011 - 18:39:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

16% je podle mne strašně moc, zvlášť, když se to nedá ničím ospravedlnit. Já chápu 5%, možná i 10%, ale to už je krajní případ. Mít o desetinu menší váhu svého hlasu než soused, co bydlí o pár ulic dál, to teda nemá s ústavností nic společného.

Čísla, která uvádí Rychetský, se opírají o výpočty doc. Lebedy a jsou podrobně rozebrána v předchozích částech disentního stanoviska, určitě souhlasí.

Kdybych byl pražským voličem (a já jím nejsem, takže v tomto ohledu nemohu být nařčen z podjatosti, i když nějaké politické preference samozřejmě mám), tak bych asi tu stížnost podal sám.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2380
Registrován: 5-2003

Odesláno Středa, 30. března 2011 - 18:40:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš:
Rychetský a jeho:
Soudím, že povinností Ústavního soudu bylo zrušit jak napadené ustanovení § 27 volebního zákona, tak navazující usnesení zastupitelstva hl.m. Prahy č. 39/17 ze dne 17.6.2010 a usnesení Městského soudu v Praze č.j. 12 A 8/2010-166 ze dne 11.11.2010.
To je taky vtip roku, Rychetský navrhuje zrušit ustanovení zákona, který do českého právního řádu procpal v rámci té svojí slavné "legislativní smršti"... Ale on je to vůbec takový "Kamvítr", zákon o zkrácení volebního období v roce 1998 taky prosazoval on a v roce 2009 ho v ÚS rozcupoval.
Hromadná doprava, pořádná votrava a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka (Ivo Jahelka)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 30. března 2011 - 19:19:38    Odkaz na tento příspěvek  

odkaz abyste věděl že nekecám a jedna pět let stará kauza, která se dá použít coby precedens .. Ve své pět let staré volební stížnosti jsem se snažil soud přesvědčit, že není v pořádku, je-li republika bez přiměřeného důvodu rozdělena na volební kraje s tak rozdílným počtem oprávněných voličů, že v nejmenším kraji je volební systém prakticky většinový, kdežto v největším je poměrný. Stížnost byla pochopitelně zamítnuta. Celý komentář zde .. já se tim brouzdal už v roce 2002 a nemam celkem poptřebu lízt znova do stejnýho kanálu. Nicméně v jeho hladině se už léta zdcadlí přesnej obraz toho, jak to tady funguje, ty skloňovaný domata holt nejsou jen drážní, ale obecně český. Od "dělalo se to tak vždycky" až po "občani by toho zneužili"
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 30. března 2011 - 19:22:27    Odkaz na tento příspěvek  

Jo a ty Rychetskýho rozdíly v počtu potřebných hlasů se přece vůbec netýkaj patnáctiprocentního rozdílu mezi váhou hlasů sousedů, ale deformovanýho přepočtu hlasů na uměle snížený počty mandátů .. "pseudovětšinově". Čert prej taky vždycky sere na větší hromadu
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1000
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 30. března 2011 - 19:42:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prag: Já vím, ostatně jsem nečekal, že bude za neústavní považován sám fakt rozdělení Prahy na více obvodů. To už tu holt bylo a nedopadlo to nijak. Sledoval jsem hlavně tu otázku rozdílného počtu voličů na stejný počet mandátů, a v tomto ohledu pro mne byl nález ÚS překvapivý, protože k porušení rovného volebního práva podle mne došlo. Jsem rád, že se v tom shodnu alespoň s těmi několika soudci. A je nám to houby platné.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1001
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 30. března 2011 - 21:22:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Tak to pardon, taková linka je úplná pitomost. Proč by něco takového mělo jezdit, když 139 přes Michli je mnohem rychlejší? Jinými slovy, ano, jezdili by s tím lidé ze Lhotky na Pankrác a z Pankráce do Vršovic, ale NIKDO by s tím nejezdil ze Lhotky do Vršovic. TRANZIT nulový.
A to je právě rozdíl od 177, kde je TRANZIT vysoký. Není jen kvůli lidem, kteří jedou z Bohnic třeba na Prosek a z Ládví do Vysočan, ale kvůli těm, co jedou z Bohnic do Vysočan. To je základní rozdíl. Na Pankráci prostě nevymyslíte linku s vysokým tranzitem, pokud by neměla kopírovat metro od Budějovické až po IPP.

Rzeczpospolita:
1) Jako dnes. Stačí nevymýšlet v Letňanech kdovíco a může se zachovat dnešní rozdělení.
2) Já myslím, že by asi midibus stačil. Ale považuju takovou linku za zbytečnou, jsem pro ten polookruh.
3) Představa, že by otočka á la Orionka měla pojmout příměstské linky z Neratovicka... A hlavně je to úplně zbytečné, pokud tvrdíte, že odstavná místa nejsou třeba, tak to můžete docela klidně všechno ukončit na Ládví, což je samozřejmě pro všechny ještě výhodnější. Já tvrdím, že odstavná místa třeba jsou, čímž padá jak Ládví, tak Střížkov. A zbývají Letňany nebo Nádraží Holešovice.
4) Dva přestupy nikoho nezabijí, ale ani nepotěší. Pro mne je prostě tranzit příliš vysoký, abych to trhal, protože se mi akorát na mapě nelíbí souběh s metrem. Jak už jsem psal, narozdíl od Pankráce, kde byste ve svém příkladu tahal jednu radiálu na zemi a jednu pod zemí, tady se na čtyři stanice překryjí radiála a tangenta, obě hrají svou roli, a proto mi to nevadí.
5) Proč by byla jednosměrná nesmysl? Naopak, efektivní vyřešení všeho!

Když už nějaká stavba tramvaje, tak prodloužení z Třebenické směrem do Letňan, k OC a na sídliště. Ať má ten ďáblický cancour nějaký smysl. Žernoseckou nezavrhuji, ale až potom.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3657
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 30. března 2011 - 21:32:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Proč by něco takového mělo jezdit, když 139 přes Michli je mnohem rychlejší?"

Třeba proto že 139 míjí snad všechny myslitelné místní zdroje frekvence s výjimkou kousku sídliště a vilek? Ostatně taky proto je její obsazenost i ve špičkách málokdy na stání a stačí i=7,5/15. 124 je mnohdy vytíženější - kdoví proč, že?
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2383
Registrován: 5-2003

Odesláno Středa, 30. března 2011 - 21:49:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Pankráci prostě nevymyslíte linku s vysokým tranzitem, pokud by neměla kopírovat metro od Budějovické až po IPP.
Takovou tranzitní linkou je tam částečně 193, i když té hlavní části Pankráce se elegantně vyhýbá.
Hromadná doprava, pořádná votrava a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka (Ivo Jahelka)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1004
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 30. března 2011 - 22:24:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: A 196 má oproti tomu jen sídliště Novodvorská. To je jedno, tak si ve svých úvahách ohněme 139 ze sídliště Novodvorská, stále není důvod, proč by tím někdo jezdil PŘES Pankrác místo přes Michli. Na Pankrác, to jo, to prosím, stejně tak možná z Panrkráce do Vršovic, ale nikdo ne PŘES Pankrác. Protože přes Michli je to rychlejší, ať si s vedením na jih od Kačerova hrajeme jakkoli.

Jinak připomínám svůj návrh 121 v trase Nádraží Vršovice - Pražského povstání - Pankrác - Na Strži - Nádraží Krč - Zálesí - Novodvorská - Sídliště Lhotka (- Labe - Poliklinika Modřany - Násirovo náměstí). Ta se tangentě přes Pankrác také vzdáleně blíží, ovšem souběh s metrem je jedna jediná stanice.
HOC SCIO PRO CERTO: QVOTIES CVM STERCORE CERTO, VINCO, SEV VINCOR, SEMPER EGO MACVLOR.

Tím jsem si jist: kdykoli spor mám se špinavci, ať vítězím či poražen jsem, vždy pošpiním se sám.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1083
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 30. března 2011 - 23:38:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: Taková linka není pitomost. Tranzit by tam byl, to se neboj, jakmile lidi někde sedí, tak nebudou vystupovat a čekat na jiný spoj pouze v naději o 2 min, lepší JD. Proto lidi nejezděj mezi Prosekem a Kobylisy metrem. Mimochodem, zajímalo by mě, kolik % lidí jede z Bohnic dál, než na Prosek, i vůbec dál, než na Kobylisy. To mě hodně zajímá a hodlám v tomto podniknout amatérský průzkum.

Ale myslím si, že i na tom Pankráci by nebyl tranzit vyšší 20%. Odpadly by takové ty cesty Novodvorská - Kačerov 19 + C na Budějovickou na pouhou 196, tedy o tranzit přes půlku města jde až v poslední řadě. Ostatně, kolik lidí jede ze Skalky na Ládví ve 177? 5%?
2)Polookruh je blbost, bo lidé chtějící jet opačným směrem jaksi nemohou a v 1. spol. zast. musí přestoupit do opačného směru. to jde ještě tak u 21, 231
3) No velká výhoda busů na střížkově byla právě v tom, že tam je přestup (v mém návrhu) na tu 136, ale i 127. Ptoto jsem je tam ved'. Na Ládví zcela chcíp' pes.
4)Kolik přesně je tranzit?
5) - viz 2

Ten cancour smysl mít bude i bez prodloužení, pokud se zruší souběžné plýtvavé busy.
MŠOTOUŠ 1004: aLE SMOZŘEJMĚ, ŽE I V RÁMCI pANKRÁCE BY S TÍM jezdilo
Alpha 1983
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1006
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 31. března 2011 - 10:09:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita: Stihnu teď jen otázku polokružní linky: dejme tomu, že pojede v trase Českomoravská - Vysočanská - Prosek - Starý Prosek - Nový Střížkov - Střížkov - Poliklinika Prosek - Letňanská - Prosek - Vysočanská - Českomoravská. Tak:
Všichni lidé ze všech zastávek mají obousměrné spojení na metro B.
Všichni lidé ze všech zastávek mají obousměrné spojení na centrální bod sídliště, Prosek (s nákupním centrem).
Pro cesty mezi jednotlivými zastávkami v protisměru linky lze použít u drtivé většiny cest 186, která kopíruje trasu z Letňanské až na Madlinu.
Jediné, co chybí, je spojení ze zastávek v Lovosické ul. do zastávek v ul. Na Vyhlídce (Nový Střížkov, U Kundratky, Starý Prosek), a to opravdu nepovažuji za jakkoli důležité. Pokud tak nějací jednotlivci jezdí, tak si na tom Proseku opravdu mohou přestoupit, navíc dosti pohodlně (bez podchodů).

Takže takovou linku já považuji pro Prosek za ideální řešení.
A pro Klíčov midibus 151 v trase Poliklinika Vysočany - Nádraží Vysočany - Ke Klíčovu - Pod Krocínkou - Klíčov - Klíčovská - Krocínka - Prosek - Klíčovská (závlek) - Klíčov - Pod Krocínkou - Ke Klíčovu - Nádraží Vysočany - Poliklinika Vysočany.
HOC SCIO PRO CERTO: QVOTIES CVM STERCORE CERTO, VINCO, SEV VINCOR, SEMPER EGO MACVLOR.

Tím jsem si jist: kdykoli spor mám se špinavci, ať vítězím či poražen jsem, vždy pošpiním se sám.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1085
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 31. března 2011 - 11:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Pankráci je zoufalý přestup od A-busu 193 a 188 do metra. Po postavení Arkád ještě byla zastávka zcela nesmyslně odsunuta o 50m dál od křižovatky. I během mě to do metra trvá 2 min. Přitom zcela jednoduchým řešením by bylo vést obě linky kousek ulicí Na Pankráci, zastavit s nimi u vchodu do metra a obě pak vést Na strži a Milevskou s tím, že 188 by pokračovala normálně na Kavčí hory a 193 by se na kruháku Pujnanové x Milevská otočila a jela Milevskou z5 na Krčský Hřbitov.

PS: Tady mě ta diskuse nebaví. Asi se na pr dní odmlčím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rzeczpospolita.)
Alpha 1983
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1009
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 31. března 2011 - 21:28:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je neuvěřitelné! Já jsem ve včerejším zápalu diskuse úplně přehlédl svůj 1000. příspěvek! A to jsem se na něj tak těšil... Měl jsem vymyšleno něco speciálního.
Tentokrát sebekriticky přiznávám, že jsem opravdu pitomec a občas bych měl ubrat. A zasloužil bych (omlouvám se za ostřejší výraz) zpřerážet hnáty .

Jediné, z čeho můžu mít radost, je to, že se inkriminovaný příspěvek vyskytl během zajímavé debaty o nálezu Ústavního soudu a ne nějakých hádek ve vzkazech pro redakci. Ale i tak .
HOC SCIO PRO CERTO: QVOTIES CVM STERCORE CERTO, VINCO, SEV VINCOR, SEMPER EGO MACVLOR.

Tím jsem si jist: kdykoli spor mám se špinavci, ať vítězím či poražen jsem, vždy pošpiním se sám.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3663
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 01. dubna 2011 - 12:25:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mch já nelpím na nějaký 196. To může bejt v podstatě cokoli co končí na Kachnách. 189, 215...

Tu a tam si ze šotodůvodů projedu nějakou dlouhou tangentu. Třeba 177 t Chodova do Vysočan (v podstatě celou cestu vytížená, jen se ale několikrát postupně vymění substrát) nebo 139 z Rozptyl na Harfu (dtto co 177). Tudíž netuším co by vadilo na tom že na Budějárně se vymění 30% substrátu a na Pankráci dalších 30%.

Čím dál tím víc mám dojem že v případě Pankráce je hlavní důvod ten že se to nikdy jinak nedělalo...
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1014
Registrován: 9-2008
Odesláno Pátek, 01. dubna 2011 - 14:14:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda, já tomu fakt nerozumím. Když navrhuju 121, která by spojila Pankrác se sídlišťmi na jihu téměř 2x rychleji, tak mě všichni pošlou někam. Ale takové pitomostě, jako klikatina 196, to tu žije...
Propánakrále, na 177 je důležité to, že tím lidi jedou třeba ze Zahradního Města až na Prosek a zůstávají sedět na Skalce, v Malešicích, na Spojovací či ve Vysočanech. A někdo jiný zatím jede třeba z Kobylis do těch Malešic.
Na té 196 nikdo takhle dlouhý úsek nepojede, nikdo nepojede z Vršovic až do Krče, protože má nabídku mnohem rychlejší cesty přes Michli, místo aby se klikatil přes Nusle, projel se po Pankráci a pak se zase poslušně vrátil na trasu 139 k Thomayerce. Ano, někdo tím pojede z Pankráce do Krče (jenže mnohem kratší to má mnou navrhovanou 121 a k Thomayerce stačí 193), a někdo tím pojede z Pankráce do Vršovic (ovšem tady bych řekl, že současné možnosti spojení s jedním přestupem by byly dostačující, pokud by se přestupy trochu zkulturnily, tj. např. pokud 193 dokázala stavět na Otakarově; ovšem třeba takový přestup směr Pankrác na Klouboučnické je velmi komfortní, v opačném směru už je to horší).
Vždyť to je rozdíl do očí bijící...
Stále platí to, co jsem tvrdil na počátku celé diskuse - vymyslet obdobu 177 na Pankráci prostě není možné. Pankrác a Prosek jsou úplně odlišné případy, a argumentovat tím, že "na Proseku se musí odstranit souběh, protože Pankrác ho taky nemá", je na hlavu. Podle mě teda .
HOC SCIO PRO CERTO: QVOTIES CVM STERCORE CERTO, VINCO, SEV VINCOR, SEMPER EGO MACVLOR.

Tím jsem si jist: kdykoli spor mám se špinavci, ať vítězím či poražen jsem, vždy pošpiním se sám.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 01. dubna 2011 - 15:12:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ma(tram)šotouš si zřejmě myslí, že když si dá latinské citáty do podpisu a když je občas použije v diskuzi, tak jeho příspěvky se budou zdát věrohodnější, ale to se šeredně plete.
Je pravda, že Prosek i Pankrác se liší a to tak, že na Pankráci by se uživilo daleko více autobusových linek než na tom Proseku, ale je jich tu daleko méně a mnohde se musí pěšky, takže se jezdí zbytečně navíc autama.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 02. dubna 2011 - 03:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Říkal sem, že se odmlčím, ale nedá mi to a pokusím se ještě o další kompromisnější návrh. Což nevím, jestli se mi podaří, protože po celém odpoledni stráveném v oblasti jsem silně zaujatý.


Co je podle mě zcela jasné je to, že oblast je silně naddimenzovaná. Když stojíte na Ládví, tak kolem vás nejede ať již tram nebo bus, kde by nebyla spousta prázdných sedaček. Tedy stupeň 0-1 standard. Co logicky bude muset pryč je jasné, protože politicky podporované tramvaje to nebudou, což je dobře. To, že se již 3 roky vozí v této oblasti vzduch je zoufalá vizitka Ropidu, který bohužel při otevření metra dostatečně nezohlednil pokles poptávky a nenahnal lidi ještě víc na kolejovou dopravu.

Linka 177 a částečně 136 trpí obrovskými nepravidelnostmi, teoretický int. 177 je 7,5-7,5, faktický 13-2 ve směru od Hostivaře. Od kobylis ještě pravidelný... čekal jsem na Ládví směr Bohnice a než přijela 177, projely tři 183... Na Vysočanské směr Bohnice než přijela 177 projely tři 136... To, že taková Šimůnkova je odkázaná na 136, která jezdí také dost nepravidelně, asi motivuje lidi, aby chodili rovnou na Metro.

K tranzitu:
Několikrát jsem jel tam i z5 177 mezi Služskou a Vosočanskou. Z lidí, co jeli busem před Kobylisy za Ládví zbylo ta 15-20% (takže z 50 lidí v buse tak 10!) max. Na Vysočanskou jestli dojelo 10%, tak je to moc.

Další pověru jsem tedy vyvrátil a to že nějaké signifikantní množství lidí jezdí Bohnice - Vysočanská. Bus je skoro pořád plný, ale lidé se po cestě výrazně obměňují, nejnižší obsazenost je mezi Ládví a Kobylisy v odpolední špičce, kterou jsem sledoval v obou směrech. Ty čísla i tranzitu platí i opačným směrem. Výrazné množství lidí směr Vysočanská postupně nastupuje od Třebenické. Na Vysočanské ze 177 vystupuje 85% cestujících. ze zhruba 100 tedy vypadne 85. Dál jede 15. Z lidí, co jeli ještě před Kobylisy jeli dál za Vysočanskou dva.

Další věcí je to, že od Letňan skutečně dost lidí jede pouze na Letňany-C a dál jedou busy výrazně méně vytížené - možnost další redukce. Jedna výstupní linka na prosecké estakádě se dá v pohodě odstřelit.

Vede mě to k tomuto:
Pokus 3.0:


kde nepíšu jinak je int. stejný jak dnes.

177 - v této oblasti zrušena. Končí od Chodova na Vysočanské.
103 na Ládví
136 - odkloněna do Čakovic místo 140 - sjednocení nástupu od B směr Letňany a Čakovice.
183 - vymeták Šimůnkovy a Českolipské, zajišťuje propojení části Proseku na Palmu. Int. jako dnes. Dále do Petrovic zrušena.
151 - vymeták s midibusy, i dnes jezdí i v midibusech poloprázdná.
127- Třebenická - Českomoravská. Zajišťuje propojení na B. int. špička 7,5, částečná náhrada 177.
185 - ukončena na Letňanech.
Alpha 1983
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1090
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 02. dubna 2011 - 04:14:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PV: Nemůžu než souhlasit.
Mašotouš: Bohužel si nemyslím, že 177 někdo jede ze Zahradního města na Prosek a jestli, tak jsou to jednotky lidí. Tvůj argument o rychlejším spojení pře Hadovitou je lichý. Linka Přes Pankrác by především pobírala cílovou Pankráckou obsluhu. Bohužel musím souhlasit s 3x Honzíkem. Na tom Proseku je menší potenciál, než na Pankráci, kde se dnes nachází celoměstské centrum a všichni musí popojíždět pomocí C, bo tam není jiná doprava.

Mezi Pankrácem a Prosekem není žádný rozdíl. Praha je již dnes polycentrická a i radiála je tedy tangentou k určité oblasti. Pouze to, že M-C zrovna do centra vede přímo a ne maskováno záktutou nesmí mít vliv na posuzování situace. Metro na Proseku je stejnou radiálou, jako kdekoliv jinde. Jediná výhoda busů na Proseku je ta, že to na mape VYPADÁ jako by tvořily tangentu, ve skutečnosti je to však několik spojených napaječů dohromady.

Ještě jednou sem vložím obrázek Proseka, tentokrát se zvýrazněným superkapacitním dopravním protředkem, který se naprosto neopodstatně dubluje. Lidé ze všech busů nad ním by ani nebyli v metru poznat. Rozplynuli by se.

Alpha 1983
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1015
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 02. dubna 2011 - 09:53:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita: ještě jednou se moc a moc omlouvám, ale tohle už je naprostý úlet.

A) Na Vysočanské není možnost ukončení od jihu a naopak 127 je úplně na hlavu. Kór když můžeme udělat tu nejjednodušší věc na světě a spojit obě linky dohromady, čímž by se navíc přesně vyplnilo to, co říkám, že 177 MUSÍ od jihu alespoň na zastávku Třebenická, dál už je to věc názoru. Vzít severojižní tangentu třem čtvrtinám prosecko-střížkovského sídliště je nezodpovědné, nepřijatelné, nepřípustné, neodpustitelné, nemožné a hlavně neobhajitelné.

B) Lidem z Přívorské vzít spojení na metro Kobylisy? Zabili by Vás. Kdysi to tak bývalo, ale z toho už dávno vyrostli.

C) Pořád naprosto nechápu tu snahu o prapodivnosti se 151, která je pořád vedena pokud možno tak, aby se v tom nikdo nevyznal. Aneb jak na co nejmenším prostoru protáhnout linku snad každou ulicí v oblasti.

D) Závlek do zastávky Na Klíčově? Znáte to tam? Když pominu možnost otáčení, víte, že ta zastávka byla po otevření céčka bez obsluhy úplně a nikomu to nevadilo? Teď tam jezdí jen jeden směr 185 a většinou se projíždí... Ta zastávka žádnou obsluhu nepotřebuje.

E) O 3xx na Střížkově už jsem svoje napsal. Střížkov je prostě do budoucna vyloučený na 100%. Ledaže byste kandidoval do zastupitelstva a podařilo se Vám prosadit výstavbu jakého autobusového nádraží kolem velryby. Pokud tvrdíte, že autobusy odstav nepotřebují (což by bylo tvrzení dosti odvážné), tak proč je u všech všudy nevedete na Ládví?

F) O tom, že 185 z Palmovky nezmizí z politických důvodů, jsem už psal. Jestli chcete vytvářet ideální linkové vedení bez vztahu k reálné (i politické) situaci, samozřejmě můžete, ale nemůžete se divit, že nikdy nevejde v reálnou platnost. 185 prostě na Palmovce zůstane, mně se taky nelíbí, ale to je tak všechno, co nadělám. A svezte se v ranní špičce 140 z Fryčovické na Palmovku. Až budete na Palmovce vystupovat, vzkřikněte do davu, že jim tohle spojení chcete zrušit. A pak nám tu napište, jak jste dopadl, přežijete-li. Nemluvě o tom, že pořád likvidujete spojení třeba z OC Letňany na Libušák.

F) A na závěr: jeden dobrý nápad, totiž 295 Čumpelíkovou na Šimůnkovu, pro změnu pořád odmítáte. Můžu se zeptat, co Vám na něm vadí?

K Pankráci už psát nebudu, protože se očividně neshodneme. Jen poznamenám, že autobusy na Proseku VYPADAJÍ, jako by tvořily tangentu, a to z toho důvodu, že ji opravdu tvoří. Pankrác a Prosek, to je ne jako jablka a hrušky, ale jablka a granátová jablka. Zvenčí se možná zdají podobné, ale zevnitř se dost liší.
HOC SCIO PRO CERTO: QVOTIES CVM STERCORE CERTO, VINCO, SEV VINCOR, SEMPER EGO MACVLOR.

Tím jsem si jist: kdykoli spor mám se špinavci, ať vítězím či poražen jsem, vždy pošpiním se sám.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4703
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 02. dubna 2011 - 10:42:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Psal jsem, že se na optimalizaci vykašlu, dokud nebude otevřené na to určené téma, ale nedá mi to.
Celý ten návrh je postaven na absolutní neznalosti terénu, neschopnosti jeho analýzy a řekl bych i znechucením ze stavu na Pankráci. Nevím, jestli na to má vůbec smysl reagovat. Už samotné tvrzení, že na Vysočanské je 85% výstup neodpovídá skutečnosti, jde spíš o náhodu a tohle odpovídá spíše lince 158.
I věta "Tedy stupeň 0-1 standard" trošku o něčem svědčí. Stupeň 0 jednak neexistuje a stupeň 1 jsem na autobusech na Ládví snad neviděl, možná že je někdy v sedle. Tramvaje tam prázdné jezdí.
Promiň, nemyslím to nějak zle, ale skutečně cítím z příspěvku určitou závist a snahu dopravu na severu co nejvíc zničit a znepříjemnit. Když ne "my na Pankráci" tak ne "vy na severu". Ale jak již bylo mockrát psáno: Přepravní proudy na Pankráci tečou jinak než na Proseku.

Neslibuju to, ale pokusím se svoje tvrzení o Vysočanské dokázat a provést profilový průzkum.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1016
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 02. dubna 2011 - 11:29:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita: Jo, ještě jsem chtěl dodat - že je oblast naddimenzovaná, s tím souhlasím. Na Proseku přebývají 2 linky - 183 a 185. 183 lze odstřelit bez slitování, po tom volám dlouhodobě, 185 odstřelit nejde, protože starosta Žďárský to nedovolí. Pak je tu ještě prázdná kloubová 136 na Žernosecké, ale nad tím se dá mávnout rukou (ledaže bychom Žernoseckou na Kobylisy vedli 103), a trochu problematická 295, což je opět politická záležitost. Žádnou další "předimenzovanost" na Proseku nevidím, naopak je poddimenzována obsluha zastávky Českolipská, což bych řešil již vícekrát zopakovaným způsobem.
Ve sledované oblasti (mimo Prosek) ještě o zásah volá 102 s velmi problematickým úsekem Nádraží Holešovice - Vychovatelna - Ládví - Kobylisy (nahrazení 295 považuji za dobrý nápad), v Letňanech mám ještě výhrady k 269. Toť vše, jinak bych do ničeho nesahal a rozhodně ne do 177.

Na Vysočanské ze 177 vystupuje 85% cestujících. ze zhruba 100 tedy vypadne 85.
S tímto výrokem mám hned dvojí problém. Jednak nejsem idiot a vím, co to jsou procenta (), jednak to rozhodně není pravda, tranzit přes Vysočanskou odhaduji běžně tak na 35-45%.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)
HOC SCIO PRO CERTO: QVOTIES CVM STERCORE CERTO, VINCO, SEV VINCOR, SEMPER EGO MACVLOR.

Tím jsem si jist: kdykoli spor mám se špinavci, ať vítězím či poražen jsem, vždy pošpiním se sám.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 20:54:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně jak jsem předpokládal. Diskuse tu zašla na úbytě. (já vím, i kvůli mě, ale to by se při odcxodu jednoho uživvatele normálně nestalo). Bohužel jsem neměl čas odpovědět (a stále nemám), takže si budete vy dva vystačit s tím, že s vámi dále zásadně nesouhlasím.

PS: Mašotouš: Je to, jak jsem psal, dokud se tam taky nezajedeš kouknout, tak se asi nemá smysl bavit, protože mě ta čísla neuvěříš. Já jim skoro také nevěřil.

35-45%... To ani náhodou.
Alpha 1983
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4712
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 21:21:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita: Spíš 35-45% než 15%. Sever je moje lokalita na to, aby mi tu někdo mazal med kolem huby. Neříkám, že jsem zrovna na Vysočanské denně, ale jsem tam natolik často, abych veděl, že 15% je pitomost. Z těch pár spojů, které jsi mohl vidět, sotva můžeš dělat úsudky, kor jestli jsi tam byl v pátek.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4723
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 17:42:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Průzkum Vysočanská, 7.4.2011 směr Prosek
Lin/Poř. Čas Příj. Vý. Ná. Odj. Tranzit
183/16 16:16 70 25 25 70 64%
177/12 16:16 80 30 30 80 63%
177/13 16:22 80 25 30 85 65%
136/05 16:23 80 35 20 65 69%
183/05 16:24 40 25 7 22 68%
183/19 16:33 25 10 30 45 33%
177/?? 16:33 60 25 35 70 50%
136/19 16:34 45 20 25 50 50%
136/12 16:34 20 10 10 20 50%
177/14 16:38 50 30 25 45 44%
136/20 16:38 45 30 15 30 50%
183/13 16:38 45 35 10 20 50%
136/06 16:46 60 20 40 80 50%
183/24 16:46 50 20 25 55 55%
177/01 16:48 45 15 20 50 60%
177/02 16:50 50 20 10 40 75%
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4727
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 21:54:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: V pátek průzkumy nedělat, mnohde mohou být výsledky dost odlišné od zbytku týdne. Ale průzkumek v jiný den by mohl moje čísla alespoň potvrdit. Každopádně tehle průzkumek rozhodně má jeden další závěr - zrušení 183 ve špičkách by bylo nutné velmi důsledně prověřit. Znamenalo by to snížení výkonů o čtvrtinu, což by mohlo způsobit problémy na tangentě. Většina tangenciálních spojů od Libně přijíždělo dost plných, včetně 195, kterou jsem si nepsal. Tangenta se dost rychle rozvíjí a počet cestujících evidentně dost rychle stoupá. Zkrátka, rušiči tangent na severu o této oblasti moc nevědí.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1103
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 07. dubna 2011 - 23:15:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem si jistý, že 215, 189 a 196 na Zelené lišce budou jezdit plné stejně.

Orky: Každopádně díky. V tom případě 177 ukončit na Proseku (nebo spojit se 140). Však proti průvozu Libeň - Prosek jsem nebyl, od začátku mě jde o likvidaci souběhu s m-C.
Alpha 1983
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1036
Registrován: 9-2008
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 07:17:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Vím, ale když já jindy nemám odpoledne čas...
Já si pořád myslím, že zhruba polovina zákazníků 183 by se rozpustila ve 136 a 177 a druhá polovina by z Kobylis, Ládví, Střížkova a Proseka jezdila C+183 přes Letňany (ti, co by chtěli přímo do průmyslové zóny, kterých ale ze Severního Města tak moc nebude).

Rzeczpospolita: Ještě lepší. Na Proseku chcete 177 točit jak? Neuražte se, ale tohle už je vršení jednoho nesmyslu na druhý, je mi to líto, ale jinak to říct nemůžu.
HOC SCIO PRO CERTO: QVOTIES CVM STERCORE CERTO, VINCO, SEV VINCOR, SEMPER EGO MACVLOR.

Tím jsem si jist: kdykoli spor mám se špinavci, ať vítězím či poražen jsem, vždy pošpiním se sám.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4731
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 08:20:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita: Dobře, když likvidace souběhu, tak trvám na zrušení linky 193. Je tam nepřijatelný souběh Budějovická-PP a taky zcela nepřijatelný souběh s tramvají č.18. Takže posílit linky 114 a 148 a zavést nějakou midilinku Pankrác-Zelená liška, může zajet i do sídliště. Jako kompenzaci za posílení 114 linku 188 CD/CT ukončit na Pankráci.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3676
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 08:56:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1. Na tom průzkumu je asi nejzajímavější jak ty 3 linky jezděj pěkně najednou. 6-7 minut nic a pak hned 3 busy...

2. S čím je 193 v souběhu v úsecích:
Budějovická - Ryšánka
Ryšánka - Krční hřbitov
Sídliště - Pangrác - Pangrác
Krční hřbitov - Palouček
etc.?
A pokud je v souběhu s 18 směrem dolů (ve skutečnosti jde o souběh v podstatě jen mezi Paloučkem a Synkobratrskou neb vejš zejména dc maj na PP zastávky zcela jinde), tak je na odstřel 18 a na posílení 193. Neb ta traqmvaj jaksi neobsluhuje nic co by stálo za řeč. Na Veselí je kousek od PP a na druhou stranu je 188 na Jezerce.

Analogií s Prosekem by pak bylo useknutí všech busů od Letňan u metra s výjimkou jedný linky (nejspíš jedno jaký....)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4733
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 10:57:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: To samozřejmě měla být nadsázka, já bych 193 nerušil. Chci jen ukázat na to, že rušení vytížených tangent nemajících s metrem nic společného, je kravina.
Říkám znova a klidně to zopakuju ještě několikrát. Srovnávat Pankrác s Prosek je blbost, stejně jako je blbost srovnávat souběhy na různých místech. Jsou místa, kde smysl mají, případně kde smysl nemají, ale jejich držení pro velmi malé množství lidí je nesmyslné.
Bohužel, ty linky tam jezdí pohromadě, takové 136 mi tam během 4 minut přijely 3, taky se stalo, že všechny 3 linky na Prosek přijely za sebou. Jenže řešením rozhodně není ty linky rozsekat. Už ten vysoký tranzit ukazuje na hlavní smysl těch linek, jejich rozsekání by znamenalo větší zhoršení než určitá nepravidlenost.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6028
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 08. dubna 2011 - 12:21:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"když likvidace souběhu, tak trvám na zrušení linky 193. Je tam nepřijatelný souběh Budějovická-PP a taky zcela nepřijatelný souběh s tramvají č.18"

To je hádám provokace.

"193 .... pokud je v souběhu s 18 .... tak je na odstřel 18 a na posílení 193"

Pro ty, co jezdí jen na Synkáč by to bylo plus. Pro ty, co jedou třeba z Pražského povstání na Albertov, by ale vzniknul nový přestup na Synkáči. Nevím, jak zjistit, zda víc kaštanů potřeba přímo Pankrác(čtvrť)-Synkáč, nebo Pražského Povstání-Nusle. Pokud by se nějak vydedukovalo, že je vazba Pankrác(čtvrť)-Synkáč zřetelně potřebnější, pak bych klidně odstřelil 18 v úseku Synkáč-Pankrác, a posílil autobusy. Například by mohly jezdit v prokladu 193 a nově prodloužená linka Synkáč-PP-Pankrác-Budějovická-Kačerov-někam.
Vít Bárta
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.34
Odesláno Neděle, 10. dubna 2011 - 23:13:14    Odkaz na tento příspěvek  

ž nejsem ministr dopravy, tak si mě laskavě neberte do huby. Na nového ministra dopravy Petr Nečas nominuje Bručouna, na jeho náměstky pak Káema, Mašotouše, Orkyho, a hlavně Vetinariho
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 512
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 12. dubna 2011 - 02:18:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaké bylo linkové vedení autobusů v roce 1980? mám plán Prahy z roku 1980, kde chybí městské linky v řadě čtvrtí Prahy. Je to jen chyba tisku nebo se jedná o skutečnost? Jezdilo se tedy modrými busy a vlaky do dalších částech Prahy a bylo to i na pražskou lítačku nebo zvlášť placené?
Jedná se o tyto čtvrti.
Nedvězí, Královice, Kolovraty, Benice, Uhříněves, Lipany, Hájek, Sobín, Vinoř, Březiněves.
Dále mě zaujalo, že ulicí Vlastina se nejezdilo autobusovými linkami, ale jezdilo se jen ulicí Leninova. Takže, když mohli tenkrát pěšky k ulici Leninova, myslím si, že TT na Letiště Ruzyně lze v pohodě vést rovně přímo po Evropské a zbytečně se nekroutit přes Vlastinu.
A v Klánovicích jel bus MHD jen k Nádraží Klánovice ze směru Újezda.
Díky moc předem za komentář.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 9-2008
Odesláno Úterý, 12. dubna 2011 - 09:12:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzik: Linky DP do těchto částí Prahy byly zavedeny až později. Konkrétně komplex linek 26x na Uhříněvesku byl zaveden až k 16. listopadu 1981, u Březiněvsi, Sobína a Vinoře to bylo podobné (pokaždé jiné datum, ale všechno listopad 1981). Do té doby byly tyto obce odkázány jen na původní spoje linek ČSAD.
HOC SCIO PRO CERTO: QVOTIES CVM STERCORE CERTO, VINCO, SEV VINCOR, SEMPER EGO MACVLOR.

Tím jsem si jist: kdykoli spor mám se špinavci, ať vítězím či poražen jsem, vždy pošpiním se sám.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 12. dubna 2011 - 11:54:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky. A platili zvláštní tarif ČSAD? nebo jim byl umožněno použít lítačku. Já jen, že ta území se připojila k Praze 1975. Jo a zapomněl jsem na Zadní Kopaninu, tam taky nic. Ale díky. Bohužel nemůžu najít plán Prahy z roku 1989. Někam jsem ho uklidil, aby se neztratil a od té doby ho nemůžu za Boha najít.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3689
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 12. dubna 2011 - 12:53:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi tak - pokud tam jezdil "červenej" autobus tak lítačka a pokud "modrej" tak ČSAD tarif. Bez ohledu na to zda to bylo ve velké Praze nebo ne.
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2620
Registrován: 4-2005

Odesláno Úterý, 12. dubna 2011 - 14:42:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to tak jak píše P.vlček.ono nikoho moc nezajímalo že obec je v praze a nevede tam žádná linka MHD prostě tam projížděla linka čsad za tarif čsad.V modrých autobusech čsad platila jizdenka pouze na linkách mhd kde vozy čsad vypomáhaly rovněž byly vybaveny označovači moc což bylo běžné do roku 1995.
AV 15-30
Ladislav_kubera
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 12. dubna 2011 - 20:25:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono to bylo závislé na výstavbě metra. Koncem roku 1980 zprovoznili C na Kosmonautů(Háje) a A na Želivského. Tam nejdříve přesměrovali stávající linky a pak teprve zavedli autobusy do nových čtvrtí.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 04:21:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: A protože bydlíš na Proseku, tak tam souběhy význam mají a na Pankráci ne. Já naopak mezi Prosekem a Pankrácem pralelu vidím. Dokonce by se dalo přirovnat Letňany ke Kačerovu, Prosek k Budějovické a Střížkov k Pankráci.

Však já navrhuju kompromis. Mě nepravidelná 136 a 177 na Proseku nevadí, protože je pravidelně naštěstí nepoužívám. Ale dopřej nám na Pankráci srovnatelný komfort v podobě 189, 196 a 215. Metro tu odlehčení uvítá.
Alpha 1983
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1045
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 09:24:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita: Já nebydlím ani na Proseku ani na Pankráci a soudím, že tyto dvě lokality jsou naprosto odlišné a srovnávat je je plně scestné. Proč, to bylo vysvětleno již několikrát.
HOC SCIO PRO CERTO: QVOTIES CVM STERCORE CERTO, VINCO, SEV VINCOR, SEMPER EGO MACVLOR.

Tím jsem si jist: kdykoli spor mám se špinavci, ať vítězím či poražen jsem, vždy pošpiním se sám.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1046
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 09:30:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzik: Jo, ještě jsem tam přehlédl ty Klánovice. Tak 250 (Spojovací - Rohožnická) a 251 (Nádraží Klánovice - Koloděje) byly zavedeny v prosinci 1979, ale Klánovice samotné se dočkaly obsluhy až jako vůbec poslední ze všech ku Praze r. 1974 připojených obcí, totiž až 28. 12. 1981. Šlo o linku 261 na Spojovací. Téhož dne byla taky zavedena trojice zaměstnaneckých linek do Letňan (262, 263, 269), z nichž Klánovic se týkala 262 (dnes už přežívá jen 269).
HOC SCIO PRO CERTO: QVOTIES CVM STERCORE CERTO, VINCO, SEV VINCOR, SEMPER EGO MACVLOR.

Tím jsem si jist: kdykoli spor mám se špinavci, ať vítězím či poražen jsem, vždy pošpiním se sám.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4756
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 09:39:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita: Srovnávat se to nedá a Pankráci nic nedopřeju. VHD se nedělá podle toho, co mají sousedi, ale podle reálné poptávky a potřeby vyplývající nejen z cílové dopravy, vyplývající z počtu obyvatel a počtu pracovních míst, ale poměrně výrazný vliv na to má doprava tranzitní a tangenciální, a tady zkrátka sever poráží Pankrác minimálně o ligu.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3706
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 10:06:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to uzavřeme - Prosek bude obsluhován MHD a Pankrác IAD (ono to tak už v reálu je - stačí se podívat kde už se dnes všude parkuje okolo Prankráce). Jen nevím proč maj všichni platit stejný daně když ve srovnatelnejch lokalitách některý maj nárok na metro a 80 buslinek přímo do každý prdele i na druhým konci Prahy (ba mohou si vybrat zda jet metrem nebo po povrchu busem s kratším souhrnným intervalem) zatímco jiný maj jít kilák na metro a kamkoli přestoupit.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4757
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 10:52:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Ale houby. Na Pankráci se využívá IAD podobně jako na tom Proseku. Problém s parkováním je všude. Ale vy z Pankráce zkrátka nejste schopni vidět rozdíl (poloha, tranzit, tangenty, poptávka), jenom zkrátka žádáte stejný počet vozokm, když zkrátka není (a nikdy nebude) stejný počet lidí! Zkrátka je potřeba, aby jste pochopili, že přes Prosek tranzituje v tangentách obrovské množství lidí z Bohnic, Kobylis, Letňan, Čakovic a mnoha dalších. Přes Pankrác se tangenciálně tranzituje málo, protože na tangenty má blbou polohu. I 193 kdyby jela přímo podél metra, bude pro většinu cestujících blbě vedená, většina lidí ze Lhotky pojede Michelskou. 188 je sice tangentou, ale v lokalitě končí, je to fakticky linka jenom pro Pankrác. Místo Bohnic a Kobylis s nějakými 50-60 tisíci obyvateli má Pankrác vedle sebe Vltavou bez mostu. Pokud by Střížkov končil skálou, tak má taky jenom 177, 186 a poloprázdné pásmované C.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1047
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 11:35:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Zkusím to ještě jinak.
Vemte si Prostějov a Přerov. Nedaleko od sebe, podobný počet obyvatel. Přerov má rychlík do Prahy každé 2 hodiny, Prostějov nic. Je to spravedlivé?
Především je to stav přirozený a logický. Přerov má to štěstí, že leží na styku významných železničních koridorů, Prostějov leží stranou. Tím je to dáno a nic jiného s tím nikdo nevykoumá.
A totéž je Pankrác a Prosek. Prosek má prostě to štěstí, že krom radiální trasy směr centrum přes něj vedou i významné trasy tangenciální, proto má logicky kvalitní spojení i v tomto ohledu. Přes Pankrác žádné tangenciální trasy nevedou, je tam pouze silná radiála a přicmrndávky okolo. Přirozený a logický stav.
HOC SCIO PRO CERTO: QVOTIES CVM STERCORE CERTO, VINCO, SEV VINCOR, SEMPER EGO MACVLOR.

Tím jsem si jist: kdykoli spor mám se špinavci, ať vítězím či poražen jsem, vždy pošpiním se sám.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3708
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 11:43:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pankrác má za sebou celej komplex sídlišť od Tempa přes Lhotku až po Modřany. Ani do jedný lokality ale nemá přímou linku. Též má na druhou stranu oblast Vršovic a Strašnic kamž ale taky nemá přímou linku (188 vymetá Záběhlice a ZM). Přes vodu pak má Barrandov a JZM leč na to první má polovymeták s půlhodinou o víkendu a na to druhý kam vede metro B má úchvatnou podzemní vyhlídkovou trasu via Florenc. A když vemu centrum jako Anděl coby alternativu Palmovky od Proseka (dopravně, obchodně je Anděl asi kilák nad Palmovkou) tak je to jako jezdit ze Střížkova přes Vaysočany nebo Stírku.

Tranzit tam kde nic nejede bejt z principu nemůže.

A podstatnej rozdíl proti Proseku kde v tomto směru chcíp pes je v počtu pracovních příležitostí na Pankráci. TAM se hlavně dojíždí a to z různejch lokalit i z druhýho břehu, což jsou směry prakticky jedině pro IAD. Ne proto že není poptávka ale proto že není nabídka.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6080
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 11:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Pankráci chybí:
- vymeták jedoucí nad metrem
- rychlé propojení z Pankráce na uzel Palackého
- rychlé spojení z Pankráce na Smíchov
- rychlé spojení Synkáč-Kačerov-Thomayerka
- ještě něco dalšího?
I kdyby se chybějící spojení doplnila, pořád se najede méně km, než na Proseku.

- V úseku Kobylisy-Ládví-Střížkov je vytíženost autobusů relativně malá. Ve směru od Bohnic hodně lidí jde do metra, dál je vytíženost zřetelně nižší, a opět se zvedá někde až na Proseku.
- Úplně chybí spojení Žernosecké ulice s metrem Kobylisy nebo Ládví. Čili obsluha Střelničné je naddimenzovaná a některých jiných lokalit naopak hrubě zanedbaná.
- Co se týče spolehlivosti a pravidelnosti, tak je problém, že hned 3 autobusové linky jedou z "dalekého jihu"

Když k tomu přičtu kapacitně předimenzované tramvaje, tak by to zásah chtělo. Ale ne zásah "kolejizační", nýbrž zásah slaďující nabídku s poptávkou, i tou potenciální.
Nabízí se například linka jedoucí z Kobylis Klapkovou k vozovně v prokladu s jedinou linkou tramvaje a pokračující do Žernosecké. Nebo rozvětvení svazku 177, 183 hned z kraje Ďáblic, nebo ukončení jedné z linek někde na Proseku. Asi není nutné, aby obě tyto linky jely v souběhu až na Ládví. Naopak by to chtělo spolehlivé linky, které by mohly být v úsecích Kobylisy-Kyselova a Ládví-Ďáblice v prokladu s jedinou linkou tramvaje.

(Zůstanu u těchto dílčích postřehů. Nebudu vytvářet vlastní "projekt" Pankráce ani Proseka, ani podrobně oponovat těm co zde byly uvedeny.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4759
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 12:19:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tranzit tam kde nic nejede bejt z principu nemůže.
Tranzitem do trojúhelníku, když může jet přímo, pojede málokdo. A o tom to celý je. Může se 215 protáhnout z Kačerova přes Pankrác na Želvu. Jaký bude efekt? Vyprázdění 193, to bude všechno. Většina lidí ze Lhotky zůstane věrná 139/150.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6083
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 12:33:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za zvážení stojí, jestli je z Jezerky opravdu optimální optimální směr k plynárně. Dlouhý souběh 188 s prázdnou 11 asi není to pravé ořechové.
Pokud by se dělala větší změna, tak by se asi víc hodilo jet z Jezerky rovnou do Vršovic, dlouhý souběh s 11 nedělat, a Bohdalec řešit jinou linkou.

Další otázka je, zda je z dolní části Michelské optimální skoro vše na Kačerov, jen 124 s jejím zoufalým intervalem na Budějovickou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6084
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 12:43:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když někdo z pankráckých sídlišť, co jsou daleko metra, potřebuje do Vršovic, co se mu dneska nabízí? 124, 188, 193. Čili oklika, přestup, děsný interval.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6088
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 13:41:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Přes Pankrác žádné tangenciální trasy nevedou, je tam pouze silná radiála a přicmrndávky okolo. Přirozený a logický stav"

Vůbec ne. Na Pankráci jsou všechny potenciální tangenty zmršené tak, že jsou naprosto nepoužitelné. Pankrác je velký obytný i pracovní celek. Určitý počet tangent má v takovém případě smysl i pro cesty které převážně začínají nebo končí přímo v tomto celku.

177 a 183 je taky využívaná převážně pro cesty z Proseka do Vysočan či dál. Z Bohnic nebo Čimic až do Vysočan jede málokdo. Rychlé přímé spojení více cílů na pankrácké pláni s Vršovicemi, Palačákem nebo Smíchovem je naprosto přirozený požadavek.
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 2909
Registrován: 10-2006

Odesláno Čtvrtek, 14. dubna 2011 - 17:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Bohužel, část těchto přirozených spojení zaniklo. Třeba v 90's jezdila takto 134 (Podolí - PP - Pankrác - Buďárna - Krčská nem. - Tempo), jen špičky prac. dnů. Tato linka obvykle v úseku "nad metrem" zela prázdnotou, a tak byla v 1998 zrušena a 148 byla poněkud nesmyslně prodloužena na Buďárnu (a to zanikne brzy asi taky, protože půlhodinový interval ve špičce je výsměch, navíc vždy byly špatné proklady se 193). Jenže dnes je situace diametrálně odlišná - v okolí Pankráce a Buďárny přibylo tolik nových komerčních komplexů, že by se i tato linka uživila. Nebo nejlépe udělat přímou 193 bez zájezdů na Sídliště Pankrác (tedy přímé spojení Synkáč - Pankrác - Krč) a část Sídl. Pankrác - Ryšánka obsloužit jinými linkami (nebo prodlouženou tramvají). Překotné změny v této lokalitě za posledních 15 let doprava vůbec nereflektovala.
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 15. dubna 2011 - 03:35:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sem patří pouze tohle (Opět není určeno Bručounovi):


Ale to dnes není vše. CXVIII trans Moldau fluvium - September MMXI. CILXIII na Grüner Fuchs taky. A další... Ale podléhá to spoustě faktorů. Už to známe...
Alpha 1983
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4763
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 15. dubna 2011 - 08:01:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita: Díky za obrázky tady i v Tramvajích.
To s těmi busy není nic překvapujícího, to se dalo tušit a já čekám dlouho, kdy to nastane:

108 pryč
179 celá na Ruzyň, možná ve vybraných obdobích každý druhý spoj na Dědinu
184 pryč
225 zkrácena na Ciolkovského a posílena

A po otevření metra 2 linky na Petřiny očekávám (tam by 1 nestačila, záběr je dost malý), u Evropské bych 2 linky asi taky nechal s tím, že 1 skončí na Červeném Vrchu. Takže 2 pryč a 20 na Červeném Vrchu.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6095
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 15. dubna 2011 - 08:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita: "(Opět není určeno Bručounovi)"

A já se Vám omlouval. Vidím, že jsem to neměl dělat, že pitomé narážky pokračují, jako kdyby se nechumelilo. Kdybyste si chtěli udělat soukromou korespondenci, tak to nebudete věšet sem, že. No, jak si přejete, aspoň vím, co jste zač, a co od Vás mám čekat.

Co se týče zmíněného papíru, tak hádám, že jde o součást prověřování tramvajové trasy na letiště.

Orky: To si děláte soukromé šotocvičení, věštbu, nebo jste zaměstnán v městských strukturách a máte informace? Mimochodem, není konkrétní linkové vedení autobusů poněkud předčasné?
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1049
Registrován: 9-2008
Odesláno Pátek, 15. dubna 2011 - 09:29:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun 6080, 6083, 6084, 6088: Rád bych reagoval, ale neudělám to. Já bych totiž s vámi nesouhlasil a vy byste začal urážet, nadávat atd. Zkrátka jako vždy.

Rzeczpospolita: Celé to beru jako další z řady studií, které nic moc neznamenají. Na mé dlouholeté jistotě, že žádný vlak na letiště nikdy nepojede, se nic nemění.
A informace o té významné změně v září je spolehlivá? (Vzpomeňme ostatně na 193, která prostě ze záhadných důvodů k tomu vršovickému nádraží pořád nejede, začínám si myslet, že tomu začal někdo vlivný nějak účinně bránit).
HOC SCIO PRO CERTO: QVOTIES CVM STERCORE CERTO, VINCO, SEV VINCOR, SEMPER EGO MACVLOR.

Tím jsem si jist: kdykoli spor mám se špinavci, ať vítězím či poražen jsem, vždy pošpiním se sám.