K-report
 

Archiv do 21. června 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Automobily, lodě a letadla » Silniční a dálniční síť » Archiv do 21. června 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4525
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 15. dubna 2010 - 22:53:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihomoravský + Brno (Jižní Morava)
Obchvaty se odkládají. Chybějí peníze

Obyvatele Znojma budou o něco déle trápit kamiony, Lechovice tisíce aut projíždějící vesnicí a Nesovice se ještě nezbaví křižovatky smrti. Dopravní stavby, které by jim pomohly, zatím nevzniknou. Ve státní kase na ně nejsou peníze.

JIŽNÍ MORAVA U křižovatky v Nesovicích je několik prázdných domů určených k demolici a jejich bývalí majitelé rychle stavěli nové, aby měli kde bydlet. Tak spěchat ale nakonec nemuseli. Přestavba jedné z nejnebezpečnějších křižovatek v kraji se odkládá.

Ovšem do „čekárny“ nyní musí i některé další dopravní stavby na jižní Moravě. Nejsou na ně peníze.

„Vláda zakázala, aby se zahajovaly jakékoliv nové stavby, pokračovat se může jen v těch rozestavěných,“ odůvodnil stop stav mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Co to znamená pro jižní Moravu? „Pokračovat se tady bude jen ve stavbě velkéhoměstského okruhu v Brně, rekonstrukci silnice I/52 mezi Brnem a Rajhradem a v komunikaci na Bartolomějském náměstí ve Veselí nad Moravou,“ upřesnila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Slíbila, že v nejbližších týdnech se Jihomoravský kraj dočká oprav silnic poškozených po letošní zimě, přičemž na tento účel půjde zhruba 42 milionů korun.

Ředitelství silnic a dálnic má však podle Vápeníkové pro kraj i horší zprávu: Kvůli nedostatku finančních prostředků zamrzne plánovaná stavba obchvatu Znojma a Lechovic i rekonstrukce křižovatky v Nesovicích.

„Stavba obchvatu Znojma je už tak hodně složitá, protože někteří majitelé nechtějí prodat potřebné pozemky, nebo se dokonce soudí kvůli tomu, že jim byly vyvlastněny. A pokud teď ještě na obchvat nejsou peníze, je to další nepříjemná komplikace,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová. Přiznala, že kvůli majetkovým sporům by se sice nemohla zprovoznit ani část obchvatu, podle ní se však mohl udělat alespoň jeho kus. „Byl by pak rychleji dokončen. Město bez něj velmi trpí kamionovou dopravou,“ dodala Denisa Šipošová.

Lechovice také leží na velmi frekventované silnici mezi Brnem a Znojmem. Tamního starostu zpráva o tom, že na zdejší obchvat nejsou peníze, tak překvapila, že jí nechtěl věřit.

„Nejsou snad ani tři týdny, co jsem byl na jednání ve Znojmě a zástupci Ředitelství silnic a dálnic tam řekli, že práce na obchvatu se rozběhnou na podzim. V každém případě se na to hned zeptám,“ uvedl včera lechovický starosta Josef Juráček.

Podle něj už v podstatě stavba obchvatu zahájena byla. Dělníci udělali přeložky některých sítí, mimo jiné vysokotlakového plynovodu. „Obchvat stojí obec nakonec nemalé peníze a žít ve vesnici, kterou denně projíždí až dvanáct tisíc automobilů, je hrůza,“ dodal.

Se stavbou lechovického obchvatu počítá i tamní restaurace U Bazalů. Její majitel Robert Bazala se už připravuje na to, že ji k němu „přesune“. „Chtěl bych u obchvatu postavit motorest s ubytováním a už si k tomu začínám vyřizovat potřebné věci. Odklad stavby však pro mne velkou komplikaci znamenat nebude. I kdybych byl rychlejší, někde v poli stát osamocený nebude, automobilisté se k němu dostanou i tak,“ uvedl Bazala. Přiznal, že ho ke stavbě netlačí jen fakt, že doprava bude z Lechovic odkloněna, ale restaurace v současnosti kapacitně nestačí a majitel už ji nemá jak rozšířit. „Nečekal jsem, že to s ní půjde tak dobře,“ přiznal.

Méně optimisticky to však vypadá s dalšími významnými dopravními stavbami v zemi. „V tuto chvíli se může budovat jen křižovatka dálnice D1 a silnice R55 u Hulína a okruh kolem Prahy, tedy spojnice dálnic D1 a D5,“ upřesnil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. A perspektiva je ještě horší. Česko má sice asi tisíc kilometrů dálnic a čtyřpruhových rychlostních silnic, ale potřebovalo by jich podle Hanzelky dvakrát tolik.

Na některé z těchto komunikací už dlouho čeká rovněž jižní Morava. Chybí například obchvat Hodonína, lepší komunikace mezi Mikulovem a Brnem a čeká mimo jiné i na rychlostní silnici R43, která má propojit dálnici D1 u Brna s rychlostní silnicí z Olomouce na Hradec Králové.

Neopraví takzvanou křižovatku smrti. Jak to ovlivní váš život?

Pište na helena.vaculova@mfdnes.cz

***

FAKTA Co se dostaví a které stavby zastaví

Odkládá se Obchvat Znojma Křižovatka v Nesovicích Obchvat Lechovic Bude se stavět Velký městský okruh v Brně Rekonstrukce I/52 z Brna do Rajhradu Rekonstrukce Bartolomějského náměstí ve Veselí nad Moravou

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: * Helena Vaculová
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4533
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 17. dubna 2010 - 11:48:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krušnohoří hrozí invaze kamiónů z Německa
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1449
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 15:27:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A je to tady - jako obvykle:
Dohoda s farmářkou o D11 se boří. Stát nedodal posudky
Praha - Do konce tohoto týdne měla vláda dostat na stůl podepsanou smlouvu s farmářkou Ludmilou Havránkovou o směně pozemků pro stavbu dálnice D11.
Ještě ve čtvrtek ale smlouva podepsána nebyla. Stát totiž nedodal klíčový dokument - znalecký posudek, jenž měl ocenit směňované pozemky.
Ministři se přitom už na počátku roku dohodli, že Havránkové nabídnou za požadované 3 hektary ke stavbě dálnice jiné tři, s tím, že doplatí rozdíl v ceně a dají ji k dispozici další pozemky do pronájmu k hospodaření.
Dohoda měla být stvrzena a předložena vládě do tohoto pátku. Nyní už je jasné, že k tomu nedojde a nebude splněn termín stanovený vládním usnesením.
dále viz: http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=666441

Pokolikáté už státní úředníci nedodrželi dohody? Divím se, že ještě má paní statkářka tu trpělivost s těmi hňupy jednat.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4550
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 20:53:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výstavba dalších 16 km rychlostní silnice R7 začala
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4551
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 22:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trocha legrace...

Jihomoravský + Brno (Jižní Morava)
Silnice? Za dvě stě let

Na výstavbu silnice R55 a dokončení R43 chybí peníze. Podle pesimistických odhadů by mohla komunikace stát až v roce 2222, kdy už ale nemusí jezdit auta. Na tah do Mikulova ovšem peníze budou.

BRNO Z Břeclavi do Olomouce po plánované rychlostní silnici R55 se řidiči svezou možná až v roce 2222. S tímto datem počítá jeden ze scénářů Státního fondu dopravní infrastruktury, který má na starosti financování dopravních staveb v České republice.

Výpočty představil minulý týden v Brně zástupce ředitele řízení odboru výdajů Zbyněk Hořelica. Kromě celé trasy R55 je rok 2222 i potenciálním datem dokončení části silnice R43. Obě totiž spadají do kategorie další potřeby.

Dopravní projekty jsou podle jejich naléhavosti rozděleny do tří kategorií a R55 i část R43 spadají do té třetí, poslední a nejméně naléhavé. Podle spisovatele sci-filiteratury Ondřeje Neffa už však za dvě stě let nemusí jezdit auta. „Já například ve svých vizích předpokládám gravitační auta, která nemají kola,“ nastínil uznávaný autor vědecko-fantastické literatury.

„Máme optimistické i pesimistické scénáře, záleží na stavu financí, ale detailně to oznámíme až na začátku května,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. „Jsou to sektorové strategie, které my ještě nějakým způsobem ladíme a zatím bych to nerad komentoval,“ odmítl se vyjádřit.

Faktem je, že financí na dopravní infrastrukturu bude stále ubývat. Zatímco v letošním roce půjde do dopravní infrastruktury přes devadesát čtyři miliard korun, za deset let už to bude pouze necelých čtyřiatřicet miliard.

Hořelica tvrdí, že tak bude v roce 2025 ve státní pokladně chybět už 715 miliard korun.

Hlavním problémem R55 je především necelých jedenáct kilometrů vedoucích přes Strážnické Pomoraví na Hodonínsku. Silnice tady protíná chráněnou ptačí oblast Natura 2000. Komise složená z odborníků ministerstva dopravy a životního prostředí proto v lednu letošního roku doporučila vystavět pod ptačí oblastí tunel.

Výstavba silnice tak ale přijde na téměř třináct miliard korun. Varianty bez tunelu by stály o deset miliard méně. S nedostatkem financí by se podle Hanzelky naopak neměla potýkat výstavba silnice R52 z Brna přes Mikulov k hranicím s Rakouskem.

Představitelům Jihomoravského kraje se v únoru podařilo prosadit uministra dopravy Gustava Slamečky zařazení Brněnsko-vídeňské dálnice do kategorie absolutní priorita. Její výstavba by tudíž měla být financována přednostně.

***

2222 V tomto roce by podle odhadů mohla být dostavěna silnice R55. Otázka ale je, zda v této době lidé vůbec budou silnice potřebovat. „Auta vyloučil třeba polský spisovatel Stanislaw Lem, předpokládal, že se doprava přesune do vzduchu,“ připomněl spisovatel Ondřej Neff. Sci-fi? Nemusí to tak být, ostatně před dvě stě lety zněla i asfaltová silnice jako troufalá představa.

O autorovi| Jan Brož, s přispěním Terezy Režňákové

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: * Jan Brož
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4553
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 07:41:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aktuálně.cz: Plán dostavby dálnic do roku 2015
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Kastelan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 11-2006

Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 15:12:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pěkné, opravdu. Když hold nejsou prachy.
Ale zajímala by mne jedna věc; v textu se m.j. píše dokončení celé D1 - t.j. Praha - Brno - Ostrava. No a mne by hlavně zajímal úsek Říkovice - Lipník, ten jako jediný zbývající bude chybět postavit. Ale dle přiložené mapky a pak v textu je uvedeno, že se peníze najdou. A termín je tam uveden rok 2015. I ptám se proto, je tento plán možno brát vážně? Neb bydlím v přerově a ty kvanta (nejen) kamiónů co se šinou skrz město je opravdu peklo...
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17767
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 17:25:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavý odkaz:

http://www.rsd.cz/Silnicni-a-dalnicni-sit/Historie
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4554
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 20:10:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kastelán - řekl bych, že teď bude větší vůle na dostavbu D1, zvlášť když už bude chybět poslední úsek, což je cca 25 km. Pokud na to budou prachy z EU, tak snad tomu nebude nic bránit.

S dopravou v Přerově souhlas, můžu pouze vystupovat jako řidič, co tudy potřebuje občas projet a za současných podmínek projet městem je skutečně dost děsivý.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Kastelan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 11-2006

Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 23:14:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen aby to byla pravda.... Teď už jen vydržet těch pět let.. Ale nejvíc mne děsí, jak se otevře dálnice z Kroměříže po Říkovice, tak jestli teď to stojí v Přerově "za sviňu", tak potom to bude nejmíň za sviní šest.......
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4561
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 11:11:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kastelan - otázka je, zda bude mít otevření D1 po Říkovice vliv na výrazný nárůst dopravy v Přerově. V současnosti většina řidičů jedoucích na Ostravu jezdí přes Olomouc. Po D1 ke Kroměříži ta hustota provozu není nijak výrazná a já myslím, že se to moc nezmění ani letos na podzim, až se D1 po Říkovice protáhne. Pořád to bude rychlejší vrchem.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2422
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 12:49:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky si myslím, že nebude mít moc lidí důvod jezdit od Brna na sever po (prodloužené, ale zatím stále nepropojené) D1 a pojedou spíš přes Olomouc jako teď.

Pro Přerov by ale mohl vzniknout problém v případě nějaké mimořádnosti na úsecíh kolem Olomouce a Prostějova - třeba v létě nějaké zúžení na dva pruhy. Pokud se tam pak párkrát vytvoří kolona, tak se jistě hned najde dost "objížděčů" problematického úseku přes (ve finále třeba ještě problematičtější...) Přerov.
Kastelan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 17:15:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen aby tomu tak bylo. Ovšem obávám se obstrukcí ze strany ekofašos a jiného ksindlu, který úspěšně blokuje výstavbu - např.: http://ekonomika.idnes.cz/ohromny-dalnicni-prusvih-ekologove-odso uvaji-dostavbu-d8-na-neurcito-1kt-/ekonomika.asp?c=A100429_137719 9_ekonomika_spi
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1850
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 19:09:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S D8 je podle mě zásadní problém, že se jelo podle komunistické koncepce, i když od půlky 90. let už bylo jasné, že je trasa přes Středohoří neprůchodná. Podle mě se tehdy měla udělat páteřní D7 s odbočkou za Lounama na Ústí a čtyřma pruhama na I/13 pro napojení KV. Touto dobou už mohlo být obojí hotové. Nicméně na něco takového je pozdě od doby, co stojí D8 po Lovosice.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Petr_barchánek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 538
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 20:26:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a všimněte si, že podle stejné komunisticko - velkopanské ideologie se chstá stavba R55 stejným salámovým systémem přes ptačí rezervaci. Opět se razí heslo "pokud nám to nepovolíte tak, jak chceme, tak vám to postavíme bez toho sporného úseku a budeme vás vydírat a jako rukojmí si vezmeme chudáky bydlící poblíž stávající trasy dokud nepovolíte". Dopravní infrastruktura by se snad měla schvalovat jako celek minimálně v rámci republiky. A nejprve by se měla projednat, potom schválit, pak územně chránit a nakonec teprve betonovat. Obráceně je to celé zvrácené, drahé a pomalé. Otázka je, "a komu tím prospějete"? Betonfirmám, lobbistům, pozemkovým spekulantům a právníkům z nichž většina "pod stovku měsíčně nevstává z postele"? Nemám jiné vysvětlení pro současnou situaci, kdy jedna státem financovaná entita (stavba infrastruktury) je napadána druhou státem financovanou entitou (ekologové, památkáři, krajináři, obce a jiné další a další instituce).
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4562
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 20:41:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obstrukce ze strany ekofašos a jiného ksindlu? To snad nemyslíš vážně?! Kdo jinej by už měl kurňa protestovat proti nevhodnému vedení dálnice přes území CHKO? Souhlasím s Davidem, D7 by bylo jisté a docela elegantní řešeni.
Ostatně když už je jasné, že ekologové napadají a napadnou kdejakou chybu ze strany ŘSD, měl by se tenhle podnik postarat o to, aby měl veškeré podklady vcajku a ne evidentně v bordelu a tím pádem napadnutelné, jak je ze článku patrno...pak at se nikdo nediví, že pokud má tato dálnice logicky odpůrce, že ti těchto mezer jednoduše využijí. Jednoduchá matika. A zvláště, pokud ŘSD v minulosti dost negativně vystupovalo proti šetrnějšímu vedení dálnice přes území CHKO - delší tunely, biokoridory a podobně. To by si měli ti, co nadávají na ekology, že jim kazí stavbu dálnice, uvědomit. Dost nedostatků a příčin je hlavně na straně státu, potažmo ŘSD.

Na druhou stranu věci je v tuto chvíli rozestavěná dálnice a tím pádem už do jisté míry znehodnocené území CHKO České Středohoří. Takže rozumnější už by bylo ji dostavět a nějak se v rámci kompromisů domluvit.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Kastelan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 21:25:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm, tak to jsem nevěděl, že se jedná o tak trochu "hurá akci" ze strany řsd. Vycházel jsem pouze z danného článku. Mea culpa . Pokud se tedy stavělo z plánů před r. 89, tak to je chyba na straně řsd, neb se trochu změnila doba, že. (A z toho vyplývající skutečnosti).

(Příspěvek byl editován uživatelem kastelan.)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1852
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 22:28:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak plány jsou současné, ale základní koridor, tedy vést dálnici z Lovosic na sever přes Středohoří, to plánovali už komunisti.

Mimochodem ta D7 + R13 by bývaly mohly už dnes tvořit souvislou čtyřpruhovou spojnici s Prahou a taky souvislou čtyřpruhovou podkrušnohorskou magistrálu. Když se ale holt jede podle "připravených" plánů, dopadá to takhle. A ta dálnice za Lovosice znamená, že se to dá už změnit jenom hodně blbě.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4563
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 23:28:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ta dálnice za Lovosice znamená, že se to dá už změnit jenom hodně blbě.

Spíš vůbec.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2423
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 09:54:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David J., Petr B., Janatak: Naprostý souhlas. On je to nějak módní názor, všechno házet na "ekoteroristy", kteří kvůli "svým broučkům a kytičkám brání pokroku", tedy jak nám ho rýsuje silniční, developerská a betonová lobby.

O problému s vedením D8 se ví celá léta. ale všichni se pořád tvářili jako že "dálnice se nakonec postaví, všichni lidi kolem jí chtějí, ono to nějak dopadne". Bez odfláknutostí, diletantsví a obcházení zákonů různými odpovědnými oragnizacemi a úředníky by si protestující hnutí se svými podáními ani neškrtla, nebo aspoň určitě ne tolik let. Obdobně i jinde.

Trasa po (modernizované) R7 a kolem Mostu by napojila mnohem větší část Severních Čech, vedla nesrovnatelně méně náročným terénem a jistě by měla kvůli menšímu počtu problémů i mnohem méně odprůrců. Po dokončení jižníč části Pražského okruhu by bylo dobré i spojení D1-Sever v oblasti Prahy. Ale ono se mimo jiné i město Ústí mohlo zbláznit, že dálnice do něj musí vést co nejvíc přímo a taky nesmí zviditelňovat na mapě Most, který je zřejmě vnímán jako určitá konkurence (je fakt, že jiná krajská města jsou jednoznačnějšími centry svého regionu než Ústí, v jehož kraji je hned několik dost velkých měst).

Současně mi nicméně připadá, že další odpor proti D8 v současné situaci (rozestavěnost, problémy v obcích na trase, nálady obyvatel, skoro nulová pravděpodobnost jiného řešení) je velmi sporný. A to říkám i přesto, že se obecně stavím za ochranu přírody kde můžu, spoustu kroků environmentálních hnutí podporuji a D8 považuji za problematickou od začátku. Ve finále jsou tím Děti Země proti sobě, protože jen narůstá počet lidí, kteří si celý problém redukují na zjednodušující "Ekologické organizace zlomyslně zdržují stavbu silnic".


Takže tolik k "fašos a ksindlu". A proti dostavbě chybějícího úseku D1 na Střední Moravě se ale zatím nikdo vážně nepostavil, nebo ano? Tam to vede v podstatě jen v polích...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4564
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 10:43:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další z dílů seriálu o D11:

Aktuálně.cz: Farmářka Havránková přistoupila na smlouvu o D11
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4565
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 10:56:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef - A proti dostavbě chybějícího úseku D1 na Střední Moravě se ale zatím nikdo vážně nepostavil, nebo ano? Tam to vede v podstatě jen v polích...

A proč taky. Sice stavbou D1 v těchto místech ubyde zase něco orné půdy, ale té je u nás stále nadbytek. Jsem spíš zvědav, jak se povede stavba D1 okolo Přerova a dál na Lipník...
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4579
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 02. května 2010 - 20:32:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opět D11:

Aktuálně.cz: D11: Vláda má plán, jak vyvlastnit farmářku Havránkovou
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4582
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 16:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A zase D11:

Aktuálně.cz: Vláda neschválila smlouvu o D11. Ve hře je vyvlastnění
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4586
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 22:22:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberecký (Kraj Liberecký)
Nebezpečné silnice? Semilsko

Semilsko patří v kraji mezi místa s nejhorší bezpečností na silnicích. Index České pojišťovny, podle něhož žebříček vznikl, vypočítal výsledek mimo jiné i ze smrtelných nehod

LIBERECKÝ KRAJ Až pojedete v autě Libereckým krajem, dejte si pozor na semilské silnice. Právě na nich totiž podle České pojišťovny hrozí největší nebezpečí. Z devětapadesáti okresních měst je region sedmnáctý nejhorší. Hned za ním skončil Jablonec nad Nisou, naopak Česká Lípa se v žebříčku umístila jako jedenáctá nejlepší.

Pro výpočet indexu je důležitý počet obyvatel, smrtelných nehod i počet kolizí s vážným zraněním. „Bereme také zvláštní zřetel na nepřiměřenou rychlost. Vycházíme přitom ze statistik policie, nikoli pojišťovny,“ upozornila Dagmar Koutská z odboru komunikace České pojišťovny. „Čím vyšší je index, tím je výsledek lepší,“ dodala.

Tak například v Semilech loni při nehodách zemřeli tři lidé. Přesto Milan Čermák, vedoucí dopravního inspektorátu semilské policie, nesouhlasí s tím, že by region patřil mezi nejnebezpečnější. „To číslo je naopak mnohem lepší než v minulých letech. Byly i doby, kdy bylo na Semilsku dvacet mrtvých, takže z hlediska těch nejtěžších následků jsou to pro mě fantastické výsledky,“ upozornil Čermák.

I počet nehod klesl na polovinu. Za to však může také to, že řidiči nemusí hlásit nehodu se škodou do sto tisíc korun. „Jsem přesvědčen o tom, že situace na Semilsku vůbec není špatná, ale pravda je, že si moc nedokážu vysvětlit, čím to je. Protože naopak tu situaci na silnicích vidím hrozně - přibývá hyenismu a nekázně mezi řidiči,“ podotkl policista. „Více je také úmyslných přestupků, kdy řidiči vědomě ubližují tomu druhému a je jim to jedno,“ doplnil.

Ani v Jablonci nad Nisou, který v žebříčku bezpečnosti obsadil osmnácté nejhorší místo, není situace tak dramatická, jak index naznačuje. Policisté se snaží, aby na rizikových silnicích řidiči stále častěji potkávali jejich hlídky. „Určitě se nám to osvědčilo na silnici na Železný Brod, kde se vylepšilo značení a nehodovost se tam snížila, například v loňském roce tam oproti minulým nebyl jediný smrtelný úraz motorkářů, kteří mají tuto silnici velmi oblíbenou,“ prohlásila Ludmila Knopová, mluvčí jablonecké policie.

Nehody by mohly v budoucnu ubýt také na silnici mezi Jabloncem a Tanvaldem, která nyní prochází opravou. Silnice se rozšíří a dostane kvalitnější povrch.

Podle Jana Poláka, koordinátora Besipu pro Liberecký kraj, je špatná situace hlavně na silnicích třetí třídy. Většinou u nich není stavebně vyřešena bezpečnost. „Často jsou kolem stromy, nabízí i více nebezpečných úseků, nepřehledných zatáček,“ uvedl Polák. Jen v loňském roce se na „trojkách“ stalo několik nehod. Dvě smrtelné například na silnici v Oldřichově v Hájích. Česká pojišťovna monitoruje bezpečnost na silnicích již pět let.

Jaké jsou vaše zkušenosti? Kde jsou podle vás v kraji nebezpečné silnice? Pište na redlib@mfdnes.cz

***

STATISTIKA

Počet nehod

2008 2009

Česká Lípa 1 736 1 276

Jablonec nad Nisou 1 309 753

Liberec 2 962 1 751

Semily 1 080 586

Liberecký kraj 7 087 4 366

Počet mrtvých

2008 2009

Česká Lípa 15 9

Jablonec nad Nisou 5 6

Liberec 14 7

Semily 3 3

Liberecký kraj 37 25

ČPIndex

2008 2009

Česká Lípa 383,15 957,95

Jablonec n. Nisou 195,87 301,69

Liberec 277 458,7

Semily 447,2 297,3

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor: * Jana Pšeničková
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4591
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 05. května 2010 - 19:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Politické sliby, aneb volby se blíží:

lidovky.cz: V Královéhradeckém kraji dálnice D11 bude, slibují všechny strany
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4593
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 05. května 2010 - 19:45:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D8

Ústecký (Severní Čechy)
Ekolog bojuje proti dálnici. A líbilo by se mu i bourání D8

Stavba nejdůležitější tepny kraje, dálnice D8, se zastavuje a řidiči jsou zoufalí. Podle Ředitelství silnic a dálnic kraj dusí postrach všech stavitelů - předseda ekologického sdružení Děti Země Miroslav Patrik.

ÚSTÍ NAD LABEM Kdybychom mohli stavět, na konci roku by se mohlo po dálnici D8 jezdit. Všechny důležité stavby budou hotové. Kvůli necelým dvěma kilometrům se to ale nestane, protože Děti Země opakovaně napadají stavební povolení. To tvrdí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Dálnice tak bude mnohem dražší a kdy bude, dnes nedokáže nikdo říct. Ani Děti Země.

„Stavba se zdržuje proto, že je hodně složitá, jako jediná v Česku vede Chráněnou krajinnou oblastí České středohoří se složitým geologickým složením a v členitém terénu. Takže se dalo očekávat, že bude mít problémy,“ říká šéf Dětí Země Miroslav Patrik.

-> Jak měl investor tušit, že podáte kvůli stavbě desítky žalob?

Již od roku 1995 se účastníme jejího schvalování a investor dobře ví, že ji bedlivě sledujeme a požadujeme ekologická opatření. Nevím, proč se na nás nyní vymlouvá. Manažeři ŘSD, pokud jsou odborníci, museli s problémy počítat.

-> Podle investora ale všechny složité stavby, jako mosty a tunely, budou do konce roku hotové. A jezdit by se mohlo, nebýt vašich odvolání.

Pokud vedeme tento rozhovor, tak je zřejmé, že investor selhal. Jinak by nebylo o čem se bavit. Zaslechl jsem, že se dokonce zpožďují platby za provedené práce. Potřebují proto viníka. Ale tím je ten, kdo si to špatně naplánoval. My se účastníme správních řízení, protože je to v demokratickém státě jedním z občanských práv. Soudy už některá rozhodnutí úředníků ruší, takže naše účast je správná a dálnice se staví podivně. Pak se nedivím, že hledají viníky všude jinde než u sebe.

-> Vždyť chybí povolení na pár metrů. Proč by potřebovali hledat viníka?

To je podle mne součást plánu, že to nechali dojít až sem. Naše žaloby se táhnou již od roku 2003. Sedm let investor ví, že stavba je velmi riziková, a podle toho se měl zařídit. Použil ale taktiku nečinnosti.

-> Jak se měl tedy zařídit, aby dálnice letos byla hotová?

Od začátku jsme žádali, aby se nestavěly úseky, které jsou napadené žalobou. Investor se ale rozhodl tato rizika ignorovat a nechal rozestavět co nejvíce staveb. Čekáme proto, až předloží nějaký plán B, kterým situaci, kromě pomlouvačné kampaně, bude věcně řešit. Nemůže totiž tvrdit, že o ničem nic nevěděl. Tahle taktika probíhá na řadě staveb po celé republice. Neznám investora, který by měl tolik soudních sporů jako ŘSD. Otázkou je, jak to systémově vyřešit, aby se dodržovaly zákony a všechny zájmové skupiny byly vyslyšeny. Na dálnici D8 chceme proto dokumentovat, jak investor selhává a úředníci rozhodují nezákonně.

-> Takže D8 se pro vás stane „vlajkovou lodí“ toho, jak se staví špatně a na níž ekologové ukážou svoji sílu?

Můžeme to tak říci. D8 sledujeme již od začátku v roce 1994. Pak přibyla dálnice u Plzně, ale ta skončila dřív, protože tam došlo ke kompromisu a při stavbě obchvatu se nezlikvidoval jeden kopec. Na severu k žádným kompromisům nedošlo, takže spory probíhají 15 let.

-> V Plzni jste se dohodli, tady ne. S kým a o čem není dohoda možná?

My jsem u D8 opakovaně požadovali, aby se dodržovaly procesy, ve kterých se občané mohou ke stavbě vyjadřovat. To se na počátku nestalo. Tím pádem padla i diskuse o tom, která z variant dálnice je lepší. My jsme v roce 1994 upozornili, že dálnice do Německa je nutná a situace třeba u Velemína je neúnosná. Navrhli jsme trasu přes Louny a Most. Když se trvalo na koridoru přes Ústí nad Labem, tak jsme požadovali přes České středohoří tunel dlouhý 3 kilometry. Ale z utajených rozhodování byla tato varianta vyřazena. Takže už na začátku se dvakrát porušil zákon - bez účasti veřejnosti se vybral koridor a pak na výběr trasy na Ústí zbyly už jen varianty bez dlouhého tunelu.

-> Kdy podle vás bylo možné dohodnout se na kompromisu?

Třeba v roce 2000, kdy ministerstvo životního prostředí předložilo trasu dálnice s tunelem Kubačka dlouhým 3,5 kilometru. Ale pod tlakem samo ministerstvo tunel zabilo. Další šance byla v roce 2005, když jsme chtěli, aby se dálnice stavěla z obou stran a prostřední část by měla dlouhý tunel. Chtěli jsme, aby kraj schválil změnu územního plánu, který by umožnil posoudit variantu s tunelem Kubačka. Ale 9. března tuto variantu zastupitelé kraje zamítli, takže skončila poslední šance na jakýkoli kompromis.

-> Teď už šance na nějaký kompromis či dohodu podle vás není?

Stavba byla „záměrně rychle“ rozestavěná, takže žádný kompromis zatím nevidím. Oni budou mít dálnici, my budeme mít pravdu. Stát prostě snadno ve správních řízeních porušuje zákony, aniž je možná nějaká systémová náprava. Pochybuji, že by po 15 letech řekl: Pardon občané, porušoval jsem zákony, polepším se, zkusme to znovu!

-> To myslíte, že kus dálnice by se zbořil a začalo se s tunelem?

Když stát dokáže úspěšně zbourat černé stavby jiným, tak proč ne sám sobě? Mechanismy na to existují, stačí přiznat chyby, neboť před zákonem máme být všichni rovni.

-> Takže vy byste opravdu chtěl nyní ještě bořit nebo roky stavět tunel?

Bylo by to hezké. O tom ale my nerozhodujeme. To záleží na úřednících a politické reprezentaci. My můžeme pouze upozorňovat na zásadní a systémové chyby. Nejsou jen na této dálnici, ale na všech, které s občanskými sdruženími a obcemi monitorujeme.

-> Drtivá většina obyvatel, vyplývá to z diskuzí na webech, reakcí čtenářů i průzkumů veřejného mínění, reaguje na aktivity ekologů jako na zlo. Jak vy vnímáte, když jste označován skoro za veřejného nepřítele a škůdce?

Pomlouvačné kampaně a vymývání mozků, to ještě asi zbylo od komunistů. Vládnoucí moc tehdy hlásala, že hrstka ztroskotanců a samozvanců v čele s Chartou 77 trvající na dodržování lidských práv rozvrací pořádek a socialistické hospodářství. Je to prostě stále součást koloritu těch, kteří mají moc, peníze a vliv. Máme ale tu výhodu, že žijeme ve svobodné společnosti. Navíc lidí označených za „škůdce“ je u nás více, dokonce to jsou i předsedové mnohých politických stran. Je to prostě součást života ve svobodné společnosti. Ale také je mnoho těch, kteří nám drží palce.

-> Dálnice D8 přes Krušné hory, ale i z Lovosic do Prahy je bezpečná, naopak na objížďkách kolem nedostavěných úseků umírají lidé. Není to pro vás signál k tomu, abyste se stáhli se svými požadavky a nechali dokončit bezpečné cesty?

Za to, že umírají lidé, mohou řidiči. To se děje po celé republice a všude chybějí tolik potřebné obchvaty, nikoli nové dálniční tahy. Stát ani politici to neřeší. Aby se dodržovaly předpisy a silnice byly bezpečné a sjízdné, to mají v popisu práce policisté a příslušné úřady. Ti mají zajistit, aby mrtvých a zraněných bylo co nejméně. To, že se silnice a dálnice připravují a staví dlouho nebo že na ně nejsou peníze, s tím já ani Děti Země nehneme. My především podporujeme veřejnou dopravu a cyklistiku.

-> Dojíždět do práce z Lovosic do Ústí na kole v těch kolonách dost dobře nejde. Nehledě na to, že dálnice má spojit sever s jihem Evropy.

Souhlasím, ale je tu železniční koridor. V každém větším městě se volá po stavbě něčeho, aby nebyli mrtví na silnicích. Já se obávám, že to v krátkém čase není reálné. Stát nemá tolik peněz, aby řešil mrtvé miliardami. Rychlejší a efektivnější je zajistit, aby silnice byly bezpečné technicky a provozně a tvrdým vymáháním zákona. Nezachráním člověka jen tím, že postavím kilometr silnice za x milionů a za x let.

-> Silnicí asi ne, ale dálnicí ano. Ta je mnohem bezpečnější i podle vyjádření policistů a dopravních expertů.

Není řešení po celé republice vybetonovat a postavit dálnice. To je jen fikce. Nikdo už totiž neříká druhou část pravdy - kdo to zaplatí a jak dlouho to budeme stavět. Není přece logické čekat několik let s rukama v klíně amezitím by na silnicích umírali lidé. To je přece hyenismus. Stát by měl aktivně zajistit, aby lidé neumírali už teď. Dálnice se musí stavět tam, kde jsou potřeba. Unás chybí objektivně vytvořený seznam důležitých staveb, z něhož by bylo zřejmé, co je nutné stavět. Teď se staví chaoticky.

-> U nás v kraji ale rozhodně dálnice zbytečná není.

Není, proto jsme s ní od počátku souhlasili. Jsme také pro rychlou dostavbu, ale nevím, proč se má stavět nezákonně, nehledět na lidi i na přírodu. A ještě příliš draze. Když se nebude stavět podle zákona, tak zákony vůbec nepotřebujeme. Ani úředníky, kteří je porušují.

...
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4594
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 05. května 2010 - 19:46:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...


-> Můžete přesně charakterizovat, co vám na dostavbě D8 vadí?

Spor není o dálnici. Je jen o tom, v jaké je variantě a zda se schvaluje podle zákona. Spor také není o tom, zda se ho účastní Děti Země. Prostě při jejím schvalování spíše vládne klientelismus a porušování zákonů. My úředníky nenutíme rozhodovat nezákonně. Proč to dělají? A to nejen u D8! Buď jim někdo zaplatí, nebo jim někdo vyhrožuje.

-> Vy sám jste z Bíliny. Copak nevidíte tu mizernou situaci s dopravou na severu Čech? Lidem praskají domy, nemohou přejít silnici a ještě o nich rozhodují ekologové z Brna...

Vidím jen, že se většina lidí jako na zázrak upnula na D8. Ovšem velká očekávání pak znamenají velká zklamání. Přitom chybí mnoho obchvatů, na které už nezbývají peníze. My o ničem nerozhodujeme, my můžeme jen navrhovat. A o lidech na Ústecku se rozhoduje hlavně z Prahy a z Ústí. To jsou ta mocenská centra. Ne Brno. Kvůli praskání domů, což je nemilé, se musejí občané obrátit jinam, ne na nás.

-> ŘSD udělalo také řadu chyb. Ostatně salámová metoda stavby, tu kousek, tu další, o tom svědčí. Objevují se i hlasy, byť jsou vmenšině, že za zdržení kvůli tomu může sama firma. Máte i vy takové poznatky?

Každý z nás řeší nejlépe a nejrychleji bezproblémové věci. To by ale nemělo platit v případě veřejných peněz, kde se utrácejí miliardy. Pokud investor už v roce 1995 věděl, že nejspornějším úsekem dálnice je ten přes České středohoří, tak tyto spory měly být ukončené co nejdříve. To znamená - jít na kompromis. To se nestalo. My jsme nechtěli nic jiného než veřejně posoudit trasu mimo České středohoří nebo přes, ale s dlouhým tunelem mezi Chotiměří a Habrovany. Investor si mohl vybrat. Buď se dohodnout, nebo nás ignorovat, což se stalo. Již v roce 2003 nám dal za pravdu veřejný ochránce práv, podle něhož trasa byla vybrána špatně a lepším řešením by byl tunel. Od té doby nám za pravdu dávají i soudy, neboť jsme nad státem vyhráli již čtyři soudní spory.

-> Jaké je tedy podle vás řešení hodně drahého patu?

U dálnice D8 žádné řešení zatím nevidím, snad kromě „bourání“... Řešení je pouze systémové, tedy takové, že investor musí začít dálnice připravovat úplně jinak. A když to nedokáže, tak asi ho zrušit a vybudovat zcela jinou instituci s novými lidmi a s jiným způsobem myšlení a rozhodování.

-> Jaké budou další kroky Dětí Země kolem dostavby dálnice?

Dál se budeme snažit hlídat dodržování zákona a navrhovat ekologická opatření. Na celém 16,4 kilometru dlouhém úseku bylo prý naplánováno asi 50 stavebních povolení. Proč tolik, nevíme, asi je v tom nějaký systém.

-> Naznačujete, že průtahy a prodražování se firmám hodí?

Zdržovat projektovou přípravu je asi součástí taktiky, 16 kilometrů dálnice řešíme 15 let. Dálnice asi pro někoho není tak velká priorita, jak se stále mluví. Opakovaně se nám stává, že investor podá žádost o vydání nějakého rozhodnutí a pak se měsíce čeká, než ji podle zákona doplní. Prostě před lidmi tají, že to nezvládá a že na ni nespěchá. Jediný, kdo asi pracuje rychle, jsou stavební firmy. Ty mají za úkol rychle vše rozestavět, aby nebylo návratu.

-> Co říkáte na požadavky, že by se stát neměl mazlit s ekology a příští vláda by měla iniciovat takové zákony, aby se ke stavbě mohli vyjadřovat pouze lidé, kteří v dané lokalitě žijí? Navíc jen jednou, a ne pořád dokola?

V první fázi se musí v zákoně definovat, kdo jsou ti místní občané. Zatím existují dvě tvrzení, která se zhusta účelově používají: podle prvního by se k nějaké stavbě neměli místní vůbec vyjadřovat, protože hájí jen své egoistické zájmy. Současně se ale tvrdí, jako třeba u D8, že ke stavbě by se neměli vyjadřovat ani ti, co tam nebydlí, protože neznají místní poměry a problémy. Otázka tedy zní: Od jaké vzdálenosti od stavby by se k ní mohli občané vyjadřovat? Odpověď zní: Od žádné, protože nejlepší je, aby se nevyjadřoval nikdo. Takže nějaký takový zákon je jen fikce.

-> Můžete říci, jak vypadá provoz Dětí Země? Z čeho je placen, z čeho žijete?

Rozsah naší práce závisí na tom, co získáme od dárců, jako jsou soukromé osoby a firmy nebo nadace a městské a státní rozpočty. Anebo kolik dostaneme od klientů za naše poradenské služby. Většina práce je ovšem dobrovolná.

-> Vy pracujete dobrovolně?

Ze 70 procent dobrovolně a z části jsem placen jako ekologický poradce.

-> Kolik vydělá ekologický poradce?

Je to více než minimální plat a je to velmi proměnlivé.

-> Podali jste desítky žalob. Když prohraji spor já, musím platit náklady soudního řízení. Jak je to u vás, musíte je platit také a kolik vás zatím stály?

Když podává občanské sdružení správní žalobu proti státu, musí zaplatit kolek 2 tisíce korun. Když soudní spor vyhraje, tak se mu tyto náklady vrátí a je na nule. A když prohraje, tak propadne státu.

-> Vaše aktivity v kraji vnímá řada lidí negativně, nebojíte se, že děláte medvědí službu i dalším ekologům?

To je problém, jak lidé vnímají realitu. Pokud mají pocit, že za všechno mohou nějaké skupiny a nejsou schopni je rozlišovat, tak s tím člověk nic nenadělá. Snažíme se vysvětlovat, zlepšit image, jak to dokonale umí ŘSD. Alemy se spíš věnujeme problému. Oni zase nejsou schopni připravit dálnici bez problémů a včas. K čemu jemi pak firma, která utrácí miliardy z veřejných peněz za líbivost, a není schopná dělat, to co má? Co si myslíte o potížích se stavbou dálnice D8 vy? Mohou za ně jen ekologové, nebo stavbu schválně zdržuje i někdo jiný? Vyjádřete se, vaše názory nás zajímají. Pište na mail redul@mfdnes.cz

„Když stát úspěšně dokáže zbourat černé stavby jiným, tak proč ne » sám sobě? “

PROFIL Kdo je Miroslav Patrik Je zakládajícím členem ekologického sdružení Děti Země, v letech 1990 - 1993 byl jeho prvním předsedou, nyní je současně předsedou i vedoucím brněnské pobočky. Narodil se v roce 1963 ve slovenských Michalovcích, pak 20 let žil v Bílině na severu Čech. Je absolventem přírodovědecké fakulty v Brně, po roce 1989 studoval i politologii. V současné době pracuje jako ekologický poradce a zabývá se vlivem dopravy, zejména dálnic, na životní prostředí. Je svobodný, nemá auto, cestuje vlakem, autobusem nebo na kole. Více než deset let je organizátorem akce Den bez aut a ankety Ropák roku.

„16 kilometrů dálnice řešíme 15 let. Asi pro někoho není taková priorita, jak se stále mluví.“

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy
Autor: * Andrea Angermannová
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4605
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 00:31:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Olomoucký (Střední Morava)
Nejbezpečnější silnice v kraji má Jeseník

Z hodnocení bezpečnosti dopravy ve velkých městech Česka, které vypracovávají dopravní experti každý rok, vyplývá, že nejbezpečnější cesty v kraji má Jeseník. Naopak pohyb po Prostějově je rizikový.

OLOMOUCKÝ KRAJ Nejbezpečnější silnice v Olomouckém kraji má Jeseník. A druhé nejbezpečnější krajské město v celém Česku je Olomouc. Alespoň to vyplývá z loňské statistiky České pojišťovny, která už pět let monitoruje nehodovost ve třinácti krajských a devětapadesáti okresních městech tuzemska. Tak zvaný ČP Index vychází z policejních statistik o počtech nehod s vážným nebo smrtelným zraněním přepočítaných podle množství obyvatel města.

Jeseník se v rámci kraje drží na špici už dva roky. V republikovém srovnání ale klesl z pátého na deváté místo. „Je to výborný výsledek, když jsme na špici celého kraje. Mírný propad v rámci republiky je nepodstatný. Důležitý je pozitivní trend - a ten jsme tady ve spolupráci s Policií České republiky a městskou policií nastolili,“ míní starosta Jeseníku Petr Procházka.

Naopak nejhůř v bezpečnosti na cestách je na tommezi velkýmiměsty Olomouckého kraje nyní podle statistik Prostějov, který klesl meziročně o čtyři místa až na sedmačtyřicátou příčku. „Samozřejmě nás to netěší. Určitě se budeme bavit s policií a našimi strážníky o tom, jak tuto statistiku zlepšit,“ sdělil místostarosta Prostějova Vlastimil Uchytil.

Vůbec největší zlepšení v rámci celé republiky bylo zaznamenáno v Šumperku a v Přerově. Obě města si polepšila o osmadvacet míst. Šumperk poskočil z jednačtyřicátého na třinácté, Přerov z předposledního osmapadesátého na třicáté.

Města zatím neví, co stojí za tak razantním posunem k bezpečnějším silnicím. „Předposlední příčka byla pro nás velmi nelichotivá. Těžko říct, proč jsme si nyní tak výrazně polepšili. Svou roli může hrát například skutečnost, že dopravní zácpy ve městě jsou stále horší. Auta tak jezdí výrazně pomaleji - a tím se logicky snižuje počet závažných dopravních nehod,“ míní mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

» Pokračování na straně B2

Nejbezpečnější silnice má Jeseník

V hodnocení bezpečnosti dopravy zabodovala i Olomouc, mezi krajskými městy Česka je druhá

» Pokračování ze strany B1

Olomouc jako největší a hlavní město kraje byla za rok 2009 třetí z rozhodujících pěti měst střední Moravy. V hodnocení třinácti krajských měst však dosáhla dokonce na druhou příčku, když si ve srovnání s rokem 2008 polepšila o tři místa. Bezpečnější silnice měla pouze Jihlava.

Podle celorepublikových policejních statistik v loňském roce počet osob usmrcených při dopravních nehodách meziročně klesl o 16,1 % a poprvé se za posledních 20 let dostal pod hranici 900.

Také počet lidí těžce zraněných při nehodách klesl o 7,2 %, což je také od roku 1990 nejnižší číslo. Rok od roku se však zvyšují finanční objemy způsobených majetkových škod a náhrad za zdravotní újmu.

***

Zdroj: ČP

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava
Autor: * Rostislav Hányš
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4606
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 21:35:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aktuálně.cz: Boj o D8 přiostřil: Žaloby prý přijdou stát na miliony
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4617
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 13. května 2010 - 19:10:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aktuálně.cz: Víme, proč je D47 vůbec nejdražší dopravní stavbou
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5738
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 14. května 2010 - 15:35:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nově budovaný kruháč kousek od nádraží v Olomouci:

MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754, tomas(zavináč)olomoucan.eu
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4620
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 14. května 2010 - 17:18:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

idnes.cz:Řidiči se dostanou z Hradce do Pardubic po dálnici v roce 2012
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4622
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 14. května 2010 - 21:11:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ŘSD: Zahajujeme výstavbu dalšího úseku rychlostní silnice R6

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.148.209
Odesláno Sobota, 15. května 2010 - 10:15:33    Odkaz na tento příspěvek  

Co je na tom výstředního: http://zpravy.idnes.cz/lidovec-lovi-volice-na-sen-o-autostrade-z- liberce-do-vidne-pzb-/domaci.asp?c=A100512_175528_domaci_klu
Možná se jen podíval do železničního JŘ z dob Rakousko-Uherska. Už před více než 100 lety totiž jezdily přímé rychlíky z Liberce do Vídně (přes Jihlavu a Znojmo).
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4628
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 16. května 2010 - 11:59:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Článek k tomu, jak to funguje na stavbě R55...

Dvanáct hodin denně, minimální mzda. Tak stavíme R55
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4632
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 17. května 2010 - 21:49:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Idnes: Na dostavbu nejdůležitějších dálnic potřebuje stát půl bilionu korun
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Kamby
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 09:20:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janatak 4632

zdá se , že tahle informace může vyvolat je sociální úšklebek, 500 miliard, možná je dá ČEZ...., jinak to nemá řešení.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1919
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 14:01:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíš by mě zajímalo, proč se počítá s utlumením úvěrů od EIB.
Zjistěte si, která strana hodlá prosazovat vaše názory!
Yalapeak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 655
Registrován: 10-2006
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 17:26:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Reakce ŘSD na rozhovor Dr. Míry Patrika pro MF ohledně stavby D8 přes České středohoří:
http://www.rsd.cz/doc/Stavime-pro-vas/Dalnice-aktualne/aktualni-v ystavba-dalnice-d8
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4657
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 24. května 2010 - 08:26:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aktuálně.cz: Úředníci nesjednali shodu o D11. Vláda rozhodne, co dál
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4658
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 24. května 2010 - 08:27:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kamby - ČEZ je nedá, a dálnice se dostaví v příštích 200 letech.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4662
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 24. května 2010 - 17:07:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak přece jen vyvlastnění..

iDNES.cz: Cesta pro dostavbu D11 je volná, stát vyvlastní sporné pozemky
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4665
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 15:15:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aktuálně.cz: Statkářka exkluzivně: Ať mě vyvlastňují, já se nevzdám

Paní Havránková je machr. Jen tak dál.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 55767
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 27. května 2010 - 06:21:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A chytají se toho už i politici:
Primátor kritizuje vládu za vyvlastnění pozemků u D11, podpoří statkářku

Ne že bych chtěl odepírat primátorovi dobrý úmysl, ale tak trochu si říkám, jestli v tom nejsou i jiné zájmy. Třeba jestli nebydlí někde poblíž a nezjistil, že mu po dostavbě vzroste výrazně provoz kolem (a obecně přitáhne dokončená dálnice spolu s dalšími úpravami velkou část provozu, která byla doteď rozdělena u žpřed Mechovem).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 55782
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 28. května 2010 - 21:37:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MD: Dokončení sítě dálnic se odsouvá na rok 2025
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4681
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 28. května 2010 - 23:36:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ - zlatý voči. Má se postavit ještě dvojnásobek toho, co dneska už stojí. To co dneska už stojí se staví cca od poloviny šedesátých let. To je 45 let. Za patnáct let se v tomto nedají udělat zázraky, kor v Čechách.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1995
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 07. června 2010 - 12:27:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.silnice-zeleznice.cz/clanek/spolumajitelka-pozemku-pod -d11-strosova-souhlasi-s-vymenou/

^^^ další kolo dé-jedenáctkové telenovely. :-)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4701
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 07. června 2010 - 18:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to ještě můžeme čekat další jiné stanovisko budoucí vlády ohledně pokračování D11. To už by fakt mohl tuhle kauzu jako seriál někdo natočit a potom vysílat . Tím ale nechci situaci zlehčovat, paní Havránková musí mít ocelový nervy.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2474
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 08. června 2010 - 09:00:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To už by fakt mohl tuhle kauzu jako seriál někdo natočit a potom vysílat . Tím ale nechci situaci zlehčovat, paní Havránková musí mít ocelový nervy.

Možná z toho jednou nějaká dramatizace bude, i když na to je ten příběh možná trochu málo "akční" (třeba ve srovnání s případem Kajínek, který už se natáčí...)

Jinak ta paní nutně musí být svým založením bojovnice. Kdyby na celej ten cirkus neměla povahu, tak by rezignovala nebo pro svůj klid vzala nějaký ne moc výhodný kompromis už v některém z mnoha předchozích kol...
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1550
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 08. června 2010 - 13:00:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Selské hlavy byly vždy a právem tvrdé hlavy. Proto paní Havránkové fandím, ukazuje, že se darebákům a křivákům (lhostejno v jakých funkcích) uhýbat nesmí. Sám jsem si vyzkoušel, co to je bojovat s ŘSD - je to nekonečný boj s podrazáky a demagogy. Boj, kde žádná dohoda neplatí a pokud člověk nenajde hodně vysokou politickou podporu, tak si ho arogantní úředníci namažou na chleba a ještě se tomu smějí.
A když je současná pseudovláda tvořená různými bývalými náměsky ministrů, tak je jasné že se ještě umocnily ty předchozí podrazy. I proto mě ministrině spravedlnosti velmi mile překvapila. Zachovala se pragmaticky a rozumně, ne jako nějaký... (jak že to říkal odborář Dušek, co se nesmí na ministerstvu dopravy ohnout, když mu spadne propiska?)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4710
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 09. června 2010 - 23:36:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z jiného soudku, jak může vypadat komunikace třetí třídy... Konkrétně se jedná o III/4424 - to je spojnice silnice II/442 a I/46 v oblasti Kružberské přehrady na Opavsku. Na mapě to na problém zdánlivě nevypadalo, ale realita...




...byla tvrdá a značně hrbolatá. Komu tato cesta připomíná normální lesní cestu, popřípadě polňačku, nechť se nenechá zmást, skutečně jde komunikaci zařazenou do sítě III. tříd komunikací. Viz GPS (49°51'43.803"N, 17°37'2.933"E), popřípadě zdroj ŘSD.

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Bdlm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 590
Registrován: 3-2007

Odesláno Pátek, 11. června 2010 - 08:49:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta silnice je stejná od roku 1972.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4722
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 11. června 2010 - 17:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Silnice je kapánek silný výraz
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Icetiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1213
Registrován: 8-2006

Odesláno Pátek, 11. června 2010 - 19:58:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak to je krásná silnice ... škoda že ty fotky jsi neudělal dříve, tehdy idnes.cz sháněl fotky nejhorších silnic v ČR

PS: a pak že pro Pražáky nežijem v Asii ...
tož sem pravil, to su dřisty,ni?

icq: 317-264-840
http://www.trainz-msk.ic.cz
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4724
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 11. června 2010 - 22:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Icetiger - nevěř tomu, že Pražáci mají všechny svoje cesty v naprostým cajku.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Icetiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1214
Registrován: 8-2006

Odesláno Sobota, 12. června 2010 - 14:07:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no, to nevím, dlouho jsem tam nemusel jet, takže netuším, ale jinak dneska jsem si na tebe vzpomněl jak jsem jel na kole po cyklostezce ... hrůza a děs, tak dobré akorát na horské a ne na trekking jako mám já, ale zajímavé, že obě místa jsou v okr. Opava
tož sem pravil, to su dřisty,ni?

icq: 317-264-840
http://www.trainz-msk.ic.cz
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4737
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 23:26:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dálnice D47 se osvědčila - šetří čas i peníze řidičů
Omezení dopravy na D1 u Prahy
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2659
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 12:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navštívili jste někdo Karakoramskou dálnici? Prý se má rekonstruovat, tlačí Čína, takže ztratí pověst nejhorší dálnice na světě
První podpis byl velice radiální. Nicméně nejsem spokojen, že na Šumavu jezdí nepohodlné motorové vozy místo klasických souprav

http://www.facebook.com/group.php?gid=126081024094098
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2485
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 09:22:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj známý byl v té části Pákistánu někdy ke konci 90. let a už tehdy vyprávěl, jak po karakoramské dálnici projížděly dlouhé kolony náklaďáků z Číny se stavebními stroji a materiálem a že Číňani opravují v odlehlých oblastech Pákistánu silnice... takže to možná nebude zase taková novinka a ten výsledek rekonstrukce zase takový průlom.