K-report
 

Archiv do 17. ledna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Trať Zdice - Protivín a blatenské lokálky » Archiv do 17. ledna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1336
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 14:17:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: to se vám zdá, protože si podvědomě filtrujete jen ty nižší údaje, které tu zaznívají; přičemž přehlížíte to, že spousta těchto spojů vozí 100-200 lidí. Vloni jsem jejich služby párkrát využil, párkrát jel fotit - a vždycky jsem jel se 3-5 dalšími v kupé, respektive jsem ze stromu viděl velmi solidně naprásknutý vlak. Troufám si tvrdit, že Švejci jsou jeden z nejúspěšnějších projektů ČD za poslední roky, byť původní záměr prošel mnoha proměnami (lze říct, že prospěšnými, protože stávající soupravy jsou vhodnější než desira).

A i kdyby v některých spojích jezdilo pravidelně méně lidí, třeba i jen 20 (i když si myslím, že teď je to spíš dílo kalamity) - pořád to není ani na zrušení, ani na redukci na sólo motor. Ono totiž ježdění v rámci státní objednávky je fakt o něčem jiném, než jezdit vysloveně komerční spoje á la SA. Když jejich autobus nechá na peróně na Knížecí 30 lidí, protože se nevejdou, je to pochopitelné. Automatický nárok na přepravu nemají, zatímco u dotované služby by tomu být mělo.

Zrovna včera jsem na vlastní kůži zažil to, kam vedou tyhle "redukční" snahy. V Trutnově zamrzla 954, tak poslali do Kolína jen sólo 854, pak měla jet jako 1108 na Rumburk. Jenže co čert nechtěl, tenhle spoj, kterým jezdívá normálně okolo 40-50 lidí (tedy-na velký autobus, řekl by dogmatik vašeho typu), najednou chtělo využít lidí cca. 130. Stačilo, že byl před ním odřeknut panťák do Nymburka. Nepřál bych vám stát v té tlačenici.

Všimněte si, že vyspělé železniční společnosti nejezdí takhle na krev, ale vozí raději výrazně vyšší kapacitu. Pořád totiž platí dva axiomy:
a) primární zákazník není cestující, ale stát (který dodává cca. 2/3 peněz)
b) redukcí dejme tomu třívozové klasiky na jeden motorák ušetříme max. 30-40 %.

Taky si koupíte místo dospělého auta dejme tomu Daewoo Matiz, když bude stát o krásných 30 % méně?
749.241
Neregistrovaný host
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 14:36:50    Odkaz na tento příspěvek  

KárlHaus: a co váš bus? Taky pod 30 lidí nevyjede. Když jich na výchozí zastávce bude 25, počkáte až vám těch 5 přijde naproti z první nácestné zastávky... O co vám vlastně jde? Rádoby koordinujete několik ziskových samostatných linek různých dopravců z a do Prahy jedoucích 1x denně v atraktivní dny a časy...to umí kdekdo. Trvanlivost linek nebývá ani rok. Většinou jde o linky dopravců s podivnou pověstí a vesměs vyžilýmy Karosami+semtam nějaká ojetina ze západu.
K tomu pochybný JŘ (tu a tam můžeme odjet o 5min dřív), případně fiktivni linka co jede nejede. Omezení od 10. prosince do 9.prosince dalšího roku...zlatá Dráha, ta má aspoň kloudný JŘ.
Zveřejnil jste datum, od kterého přebíráte ZDO na Liteňsku, pak z toho vyleze, že uvedená firma nemá licenci na VHD.
Tvrdíte, že v libovolný čas dokážete kdekoli v ČR přistavit do 15min desítky busů na NAD. Bohužel si vás zlá dráha neobjednala...přitom očití svědci říkají (a vy jste potvrdil), že když zdechl váš bus, trčeli tam bezmála 2h.
Kupodivu si vás nevybral ani jeden kraj jako partnera ve ZDO. Za to může taky dráha...
Posláno z mobilu.
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2970
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 15:24:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snad se na mě nebudete zlobit, ale nedá mi to,abych to sem nedal
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7137
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 15:46:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jtb: To snad ani neni možný že byste věřil tomu co píšete. Argumentovat takovou mimořádností, jako je vynechání pantografu, to je neuvěřitelný. Nejúspěšnější projekt... To už přímo lžete. Odcházející mašiny, zastaralý vozy, věčná zpoždění, náhrady 810kama (že to ty 810 poberou těch 150-200lidí, he? ) - tydle rychlíky víc než co jinýho vytvářej negativní obraz o železnici.
Jsem ochoten věřit, že Švejk veze 150-200 lidí Z Budějic a ještě do Písku dojede slušně obsazen. Ale po tisící opakuju, že kvůli tomu nemusí stejná souprava jet až z/do Prahy.
Špáňa: nebudeme
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
ŠOTOSRAZ pražské tramsekce K-r v pátek 22/1/2010! Na Mělníku - dole (tzv.Plzeňka)
ul.Heřmanova x Fr.Křížka (u kina OKO, u Strossu,P7)
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 844
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 16:09:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odcházející mašiny, zastaralý vozy, věčná zpoždění, náhrady 810kama

No jo, ale tohle je problém české železnice jako celku. To bys musel zrušit skoro celou českou síť včetně IC/EC.
Švejk je podle mého dobrý krok, jen by to chtělo výběrka, nebo aspon smlouvu s penalizací za zpožení a povinností nasadit lepší vozy.
Znovu opakuji to, co jsem už psal (a nejen já): jestli něco na 200 je hodnou záhuby, jsou to Os.
ICQ: 338-873-999
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 16:12:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: no to je teda neuvěřitelný, že jednou nejel panťák. Nečekané, šokující! Doporučil bych vám odstěhování za pražské hradby, abyste třeba někdy viděl realitu železničního provozu. Mám pocit, že ji vnímáte leda z výletů na chalupu, asi tak třikrát do roka.

Nicméně vemte laskavě na vědomí, že právě pro tyhle případy mimořádností jezdí vlaky s určitou kapacitní rezervou.

Stejně tak mimo jste i v hodnocení švejků. Podařilo zavést intervalovou rychlíkovou dopravu s následujícími atributy:
- s přímou vazbou na Prahu, což je v Čechách naprostou nezbytností.
(Na koridorech to tak úspěšně funguje, na spoustě nedrátovaných tratí taky. Podle vaší logiky by museli přesedat i cestující od Tanvaldu ve Všetatech nebo ti od Trutnova v Hradci. Děje se to taky? Jasně že je to nesmysl.)
- mnohem rychlejší než v minulosti
- když se odečte vliv infrastruktury, tak i výrazně pravidelnější, bez větších mimořádností způsobených vozidly (chcípající budějovické 842 na jeden motor si na rozdíl od vás ještě pamatuju)
- využívanou cestujícími (říkejte si co chcete, ale špičkových 100-150 lidí je dobrý výsledek i na koridorové rychlíky v mnohem exponovanějších směrech; podle mých pozorování oproti GVD 2007/08 lidí v severní části výrazně přibylo)
- bez jakýchkoli investic (úspora cca. 400 milionů Kč)

Ale vy jste přece správný demagog, takže mi jistě opáčíte, že švejci jezdí zásadně prázdní, o hodinu zpoždění a na půlce spojů lehne lokomotiva, načež zaskakuje 810, že? Inu, za bolševika by z vás byl dobrý zpravodaj z kapitalistické ciziny.
Pépa_rákos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5124
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 16:33:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 1250 - 749 008 + 3 vozy
Posláno z mobilu.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7139
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 17:04:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jtb: Vy byste zase moh chválit socialistický hospodářství
Helejte, ale byla po tom poptávka? Je údolí Litávky zatíženo tak pravidelným a silným proudem 150 lidí co dvě hodiny který mají potřebu jet na jih nebo na sever? Je směr Pha-ČB via Písek srovnatelnej se směrem Praha - Tanvald (víte že rameno do Liberce se opustilo hned jak začalo tržní hospodářství přesně proto že vypadalo jako rameno Švejků - nesmyslně zlomený). Ty Tanvaldy jezděj PLNÝ, Švejci ne. Znova říkám - taktová doprava 242+2-3B Písek-ČB, tedy ve spádové oblasti je to co je účelné a užitečné. Ne rychlík 6 minut před osobákem a 30 před velkým plzeňákem. Udělat taktovej rychlík Budějovice-Jihlava-HB-Praha nikoho nenapadne a přitom je to úplně stejný ve všech parametrech. No ne?
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
ŠOTOSRAZ pražské tramsekce K-r v pátek 22/1/2010! Na Mělníku - dole (tzv.Plzeňka)
ul.Heřmanova x Fr.Křížka (u kina OKO, u Strossu,P7)
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 17:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: prosím pěkně, kdy jste naposledy viděl mapu ČR? Trasa Praha-Beroun-Příbram-Budějovice je asi tak stejně zalomená, jako třeba Praha-Roudnice-Ústí, Praha-Plzeň-Cheb, o klíčové ose Praha-Třebová-Brno ani nemluvě.

Přímé spojení Liberce a Prahy komplikuje především nunost úvratě v Turnově, vaše představy o využívanosti tanvaldských spojů raději nekomentuju. Dle mého pozorování je zhruba stejná jako u švejků, spíš menší, ale v téhle oblasti nejsem zas tak znalý.

Jedinou otázkou tedy zůstává jízdní řád a pozice švejků v něm, ale to na správnosti koncepce rychlého a investičně nenáročného spojení Prahy s regiony nic nemění.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2798
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 17:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Tanvaldy jezděj PLNÝ"

Tanvaldy v průměru jezdí víc lidí, než se Švejky. Čili v čase kdy Švejk veze 100 lidí, jich Tanvald veze i 200. Ale v čase, kdy Švejk veze 30 lidí, jich Tanvald tu 20, tu 50. To ovšem platí u Prahy. Čím dál od Prahy, tím víc vzduchu vezou.

Celkově vzato je průměrná vytíženost Tanvaldů bída. Švejci totiž mají frekvenci nerovnatelně rovnoměrněji rozloženou, nemají žádný konec, kde je 15 lidí úspěchem. Švejci tudíž v průměru vozí možná víc "člověků na kilometr", než celé slavné Tanvaldy. Kdo se dívá jen na špičky v Praze, tak podléhá optickému klamu.

Sčítáním v době sněhové kalamity skutečně nelze zjistit průměrnou vytíženost. Soudný sčítač taková data vyřadí, protože jde o pár dnů v roce. Nesčítá se tak často, aby se tyto zavádějící údaje daly matematicky eliminovat.

(Vyjadřuju se jen k novým "argumentům" ...)

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 19:55:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moc pěkná fotečka škodilů na Švejcích .

Celkem souhlasím s Bručounovým hodnocením, kromě jediného. Švejci jsou naprosto plonkový v úseku Beroun - Praha. Nejrozumnější by byly ve verzy ČB - Beroun s prokladem osobáků Protivín - Beroun.

A jak si tu Jtb (1336) sám naběhl: 2/3 dává stát, což jsou ale všichni daňový poplatníci - co když většina nechce dávat zrovna na , co vozí vzduch sem a tam? Víte, že zbývající třetina je cca 30 platících osob? Už jste pochopil, proč tvrdím, že vlak musí mít alespoň 30 cestujících? Jinak je skutečně na zlikvidování, protože smlouvy jsou podepsány jak s kraji, tak s MD. To většině nádražáků a šotoušů taky jaksi nedošlo. Smlouvy jsou nebezpečná past na ČernouDíru a budou znamenat redukci spojů, protože mimořádné dosypy prostě nebudou. Podepsání smluv pro ČernouDíru nebylo vítězství (ani Pyrrhovo), to je Galipoli!
Pisecan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 598
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 20:15:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: fajn, tak sečtěte člověkokilometry za období úhrady a podělte počtem najetých kilometrů... Pokud vyjde číslo menší než třicet, tak se máme o čem bavit. Ne se tu dohadovat o nárazových počtech v jeden (evidentně slabý) den na jediném místě (nikoli v celé trase).
1+1 se ne vždy rovná 2
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2800
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 20:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Když si sečtu vlastní pozorování Švejků s tím, co zde psali jiní, tak mi jako nejsilnější vychází úseky Zliv-Budějovice a Beroun-Zdice. Hned za nimi je úsek Praha-Beroun. Jako nejslabší bych zcela jasně vyhodnotil úsek Březnice-Písek. Čili s Vaším hodnocením úseku Praha-Beroun nesouhlasím.

Když porovnám současná (nekalamitní) čísla Švejků, a porovnám je s dobou, kdy se jezdilo jen Beroun-Budějovice, tak došlo k výraznému zlepšení. Právě díky úseku Praha-Beroun přibyli lidi v úseku Beroun-Písek. Když to srovnám s dobou, kdy jezdily vzduchovoziče Beroun-Strakonice, tak je nárůst počtu cestujících dokonce velmi významný.

Když to shrnu, tak buď a) Švejky v současné trase z Prahy až do Budějovic, nebo b) žádné rychlíky na 200. Další varianty jsou daleko horší, než a) i b).
Osobně jsem jasně pro a).

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2861
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 20:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káema prostě dráždí spíš nasazení vozidel. Ono není nad čím jásat, že. Celková hmotnost běžně řazené soupravy je cca 150t. I kdyby průměrně ve všech spojích jezdilo 75 lidí, tak s váhou na osobu jsem na čísle 2 tuny. Což je víc, než co váží průměrný osobní automobil střední třídy.

Moc pěkná fotečka škodilů na Švejcích
Raději nauč řidiče počítat a vracet, aby mě zas nevokradli babičku...

Přímé spojení Liberce a Prahy komplikuje především nunost úvratě v Turnově
Co je dnes na úvrati komplikovaného?

no to je teda neuvěřitelný, že jednou nejel panťák
kdyby jednou...

bez jakýchkoli investic (úspora cca. 400 milionů Kč)
Chápu tvé pohnutky, není nad hezkou fotku... Ale je to cesta do pekel, notabene nejsem "dinosaurus", abych tu jásal nad něčím, co vozilo mé prarodiče a rodiče...(nostalgii mám rád, ale ne v běžném provozu)

jestli něco na 200 je hodnou záhuby, jsou to Os.
Sice ano, na druhou stranu je to "výkladní síň" motorové trakce. Kterápak jiná trať se může chlubit tím, že jízdní doby dle JŘ jsou v některých úsecích stejné u R i Os :-). Navíc zde má motorák odpich, což je na tuzemské poměry neuvěřitelné.

Catr 854 zas neudrží rychlost na větším spádu. Co se může stát při překročení rychlost snad popisovat nemusím.
To už si musí přebrat ve svém svědomí ten, kdo se pod to podepsal a schválil vozidlo pro provoz. Já vědět, že to má tuto závažnou závadu, tak se pod to nepodepíšu. On je to opět kočkopes. To, že to má něco automatického neznamená, že to nemusí fíra bedlivě střežit. Škoda. Ve světě jsou technologie na vedení vlaku bez fíry (nemyslím jen metro). Doufám, že nás nikdy nic takového nepotká pod taktovkou Parsu...
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/, ICQ 403420179
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1340
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 21:10:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy:
a) pokud by byla klíčová hmostnost na osobu, pak můžeme odpískat většinu železniční dopravy. Namátkou - rychlíky Praha-Děčín, průměrná obsazenost cca. 100 lidí, souprava o hmotnosti 328 tun. R71X Kolín-Ústí, průměrně 50-100 lidí, 236 tun. Zrušíme tedy i je? Jasně že ne. Myslím, že zrovna v tomhle ohledu (hmotnost/počet cestujících) vycházejí Švejci nadprůměrně dobře. Navíc na dráze, s ohledem na docela jiné odpory, je hmotnost nezastávkových spojů mnohem méně důležitá než třeba na silnici.

b) Liberec-Praha - tak mi to bylo vysvětleno staršími, já o těch důvodech mohu sám jen hloubat. Úvrať=zdržení.

c) K těm úsporám...posouváš to celé do úplně jiné roviny. Já pouze konstatoval, že se povedlo najet na nový model bez jakýchkoli investic, což je přece super, ne? Jsou pořád místa, kde jsou peníze na investice potřeba mnohem víc, než na náhradě 749. Pořád tu jezdí starší zgarby, navíc pokud se oháníš vozením lidí, tak první na řadě by přece měly být vozy, ne tažná vozidla. Cestujícímu je jedno, co ho táhne, zato i pitomé sterilizované B kvituje s velkým povděkem. Ale to už se dostáváme hodně mimo téma, respektive, omíláme už stokrát omleté.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2802
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 21:28:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě drobná poznámka ke Švejkům: Nadprůměrný je pochopitelně úsek Smíchov-Beroun. Úsek hlavák-Smíchov je skutečně slabší. Odstřelením tohoto 4 km úseku bychom ale víc tratili než získali.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 847
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 22:22:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Napadá mě jedna věcička, co by šla vylepšit u Švejků a zároveň by to zatraktivnilo PID: Myslíte, že by mělo smysl vsadit Švejky Pha-Beroun do PIDu? Stačila by pak kapacita, nebo by to moc nepomohlo přilákat lidi do vlaku? A nebyla by to aspon dobrá záminka k přidání vagonu, což by vyřešilo i problém přervaných souprav z ČB do Zlivi, ale bylo by to strategické je po 200 tahat poloprázdné?
ICQ: 338-873-999
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2862
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 22:23:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad JTB:
a) Tak samozřejmě, že jízdní odpory jsou rozdílné. U železnice je třeba větší třecí síla vzduchu... atd. Ale stále není nad čím jásat. Ideální by bylo dosáhnout rozmezí 0,8-1,8 t "železa" na osobu. Pokud se ti to nelíbí, tak by se to dalo přepočítat na energetickou náročnost, což by bylo asi nejvýstižnější. Nebo se dá operovat i s poměrem hmotnost/sedadlo...
Takže kdybychom nasadili onu dvou vozovou diesl-hydromechaniku, které mají hmotnost cca 70- 75 t, tak jsme na čísle cca 1t železa na jednu osobu. Což je výsledek o poznání lepší. Pokud budu operovat s tvými příklady:
Praha-Děčín: Běžná EMU o 4 článcích vyráběná v hmotnostech kolem cca 130 tun. 130 tun na tvých 100 lidí, tj. 1,3 tuny železa na pasažéra.
Kolín-Ústí: Běžná EMU o 3 článcích vyráběná v hmotnostech kolem cca 100 tun. I kdyby jen 50 lidí, tak jsem na hmotnosti 2 tuny na osobu. Při tak malém počtu je pak lepší volit menší jednotku a tu posilovat při špičkách.
Zrušíme je tedy, jak si psal? Ne to opravdu ne, to s tebou souhlasím. Všechny tu zmíněné spoje jsou potřeba, ale je nutnost je zefektivnit. V současné době se zefektivňuje doprava v krajích (a nejen tam) tak, že se škrtají spoje. Tohle je zefektivňování v jiném duchu.

c) Ano, to je úspěch udělat projekt bez investic, to bezesporu. Jenže toto řešení mělo být přechodné. Což se nestalo a je z toho řešení finální. Je fakt, že pasažérstvo má o humanizovaném B mínění vcelku dobré. Každý posun dopředu je nutný, i ten malý. Ale po letech "vakua" je prostě tento posun moc malý. V současné době už nemůže být moc řeč o podfinancovaných ČD. Proto bych očekával jaksi razantnější postup v dohánění ostatních železničních správ.

Pořád tu jezdí starší zgarby, navíc pokud se oháníš vozením lidí, tak první na řadě by přece měly být vozy, ne tažná vozidla.
Ani ne vozy, ani ne lokomotivy, ale ucelené jednotky. Už v době, kdy parní trakce pěla labutí píseň bylo očividné, že nasazení jednotek bude jednoznačným přínosem pro efektivitu železnice. Solo nové vagony snad dnes ani nikdo nenakupuje. A starší zgarby tu jsou, ale v závislé trakci nic neušetříš, protože paušál, takže se šetří v trakci nezávislé. Vyjma pár kusů 850, 851 a 831 jsou právě na řadě bardoty. Kdyby si brblaly někde na krumlovské, s patřičným oběhem odpovídajícím jejich věku, tak neřeknu ani popel. Ale dělat z nich stěžejní řadu s proběhem jak kráva, to není pro ekonomiku provozu asi nic moc.
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/, ICQ 403420179
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2805
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 22:53:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"by mělo smysl vsadit Švejky Pha-Beroun do PIDu? Stačila by pak kapacita, nebo by to moc nepomohlo přilákat lidi do vlaku?"

Podle mého názoru by to mělo smysl při současném zPIDovatění plzeňských rychlíků. To už by pár lidí z Berouna přitáhlo, aspoň těch, co mají nádraží jakž takž v docházkové vzdálenosti. Samotní Švejci jezdí příliš řídce na to, aby si jich v Berouně někdo všimnul. Bez plzeňáků podle mě nemá integrace do PID cenu.

Kapacita by podle mě stačila, možná s vyjímkou jednoho nebo dvou vlaků v pátek. Většina berouňáků to má na vlak výrazně dál, než jsou ochotni dojít. "Káčko", čili rychlíkový autobus SID z Králováku přes Beroun do Prahy, je pro většinu daleko přitažlivější doprava.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1343
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 22:58:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: já myslím, že se shodujeme prakticky ve všem a nesouhlasíme jen s dílčími formulacemi, což už fakt patří do jiné diskuse.

Jen jeden postřeh: úplně zapomínáš na odpisy. Právě kvůli nim totiž není možné každých 5 let obnovovat park při každé dílčí technické inovaci. A pak už je na ekonomech, aby určili ten moment, kdy se už vyplatí nová investice.

Už jsem tu myslím jednou počítal, kolik by stál leasing, kolik pořízení nových jednotek a kolik stávající stav. Poměrně zábavným paradoxem bylo, že odrbaná 749 vyšla i přes vyšší spotřebu suverénně nejlevněji. Takže si zcela vážně myslím, že dokud tu ty lokomotivy jsou a jezdí bez větších obtíží, tak je nechme jezdit, zapřáhněme pár modernizovaných vozů a je vyřešeno. Další řešení bych hledal, až fyzicky doslouží.

První na ráně musejí být 831/850/851/451...854/460/560(?) a osobní vozy, s nimiž cestující přijde do styku. Třeba zrekonstruování cca. 200 vozů řady Bdmtee považuju za mnohem užitečnější investici, než desira. Mimochodem, abych nebyl napadaný z toho tolik proklínaného šotoušství, podívej se na můj avatar a konfrontuj s těmito slovy - i své oblíbené řady bych klidně do muzea poslal.

Takže suma sumárum - nechte báry jezdit, dokud jezdí a je jich víc než dost. Další řešení ať se hledá až tehdy, když nebudou. Do té doby poděkujme těmhle mašinám, že nám i na stará kolena šetří velmi slušné peníze.
242_216__0
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 3-2007

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 05:40:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 1243 - 749.039 + B249 (860) + BDs450 (380).

(Příspěvek byl editován uživatelem 242_216_-_0.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7142
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 09:47:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručounův návrh na zPIDovatění rychlíků je dalším hřebíkem do rakve osobáků. Na 171 se udělá model 190, tzn. Liteňka se prodlouží do Berouna a po hodině se pojede z Prahy jen do Dobřichovic. Já holt preferuju na krátké vzdálenosti osobáky.
Jtb a Happy:Ale jo, souhlas, že by švejci mohli být vezeni ještě dráže, ale určitě i levněji. Všimněme si, že se převapivě téměř shoduju s mnohými v tom, že nejslabší je to podél Litávky, ale holt mi to jako skoro jedinému vadí. No a tak holt švejci na 200 zabijí osobáky. A až je zabijí, taxe uvolněné 842 (navíc po rekonstrukci, takže supermoderní nová vozidla) nasadí na švejky. Jenže se to holt mohlo udělat o 3-5 let dříve.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
ŠOTOSRAZ pražské tramsekce K-r v pátek 22/1/2010! Na Mělníku - dole (tzv.Plzeňka)
ul.Heřmanova x Fr.Křížka (u kina OKO, u Strossu,P7)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2081
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 11:16:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1. Tanvaldy maj překvapivě i frekvenčně solidní úsek Boleslav - Urnov a to s přestupem od Nbk/Kolína. Samozřejmě záleží i na roční a denní době.

2. jak psal Bručoun - když zPIDovat R tak všechny. Jinak to cenu nemá. Kapacitně to Švejci poberou, v pá odpoledne by to chtělo (to ale stejně) třetí vůz.

3. na 200 osobáky možná na odstřel nebudou. Jejich protažení do berouna jim začíná přinášet cestující. Není to zázrak (ostatně to tak jezdí teprve od Novýho roku - do Vánoc výluka a pak dovolený) ale chytá se to. Kór pokud budou skutečně jezdit na Os z Prahy ešusy - to pak kombinace ešus - qatro s jízdní dobou o 10-15 min. delší je zajímavější než starý šroty. Byť se objevujou i civilizovaný B a BDs.

3. ono Beroun - Praha překvapivě už dnes rychlíkama jezdí docela dost lidí. Na to jakej je tarif a docházkovka. Jenže možná je lepší (já bych tedy určitě preferoval taky) sedět v koženkovým B než stát v busu do Butovic. A že se z Plzeňky natož Kuně stojí je ve špičce téměř pravidlo. Přitom ten bus je rychlejší tak akorát pokud někdo dělá v Butovicích a spol.. Už na B to vyjde skoro stejně a pokud to je třeba P4 někde u C tak je R rychlejší i s docházkovkou delší. Dost překvapivě vyjde KD - Pankrác i osobákem jen o ca. 5 minut dýl než bus a metro přes celou Prahu.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3279
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 11:22:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručounův návrh na zPIDovatění rychlíků je dalším hřebíkem do rakve osobáků.

A na Kralupech Ti zPIDování rychlíků nevadí?

Happy:
Paušál za trakční elektřinu je úměrný hmotnosti soupravy, tedy nasazení výrazně lehčích souprav úspory přinese, ale nebudou kdoví jak velké.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 849
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 11:33:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: To je právě to, v čem se s Tebou neshodnu já. Já zkrátka tvrdím, že osobáky, jak je v Čechách známe, jsou na některých tratích v podstatě mrtvá vrstva. Měly by je nahradit vozy, které zajíždí až na náves a vlak by měl tvořit rychlou vrstvu, na kterouse ty busy váží. Tím nechci vyhánět osobáky ze 171, tam se uživí tak, jako tak, protože žábou do Berouna stejně teď nikdo nejezdí. Na 171 má vlak opodstatnění, ale na 200 je podle mého lepší "Regioexpres" (a je jedno, jestli se jmenuje Sp, nebo R) a přinejlepším i s rychlou obsluhou Berouna. I když, jak píše Bručoun, tam ty osobáky mají odpich.
Bručoun: Díky za poznatek.
ICQ: 338-873-999
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7147
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 11:50:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Do Kralup je zPIDováno pár pomalejch R do Děčína ráno T a odpoledne Z. To je prd.
MdM: Ale já jsem ochoten přistoupit i na likvidaci osobáků, pokud se zvolí tvuj model. Ale v současnosti se posilujou rychlíky, zustávaj osobáky, lidí nepřibejvá (prostě se neroděj) a jediný co roste je ztráta. Souhlas že prodloužení os do Be v kombinaci s ešusem může být luxus, ale to nebudou nový lidi, to budou ty ze švejků. Nový lidi se objevujou v současnosti jedině z Milovic.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
ŠOTOSRAZ pražské tramsekce K-r v pátek 22/1/2010! Na Mělníku - dole (tzv.Plzeňka)
ul.Heřmanova x Fr.Křížka (u kina OKO, u Strossu,P7)
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 850
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 12:03:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Noví lidé přijdou ve chvíli, kdy Žlutý pán zlikviduje autobusovou konkurenci na trase Praha-Písek-ČB a menší sídla přijdou o busové spojení s Prahou a ČB.
ICQ: 338-873-999
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2863
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 13:15:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paušál za trakční elektřinu je úměrný hmotnosti soupravy, tedy nasazení výrazně lehčích souprav úspory přinese, ale nebudou kdoví jak velké.
JJ, ale myslel jsem to v souvislosti s obměnou vyžilých vozidel (vyžilejších než barči), to jest žabotlamů. A náhrady za žabotlam jsou hmotnostně obdobné. Měl jsem to přesněji napsat
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/, ICQ 403420179
Nekran
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 13:42:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Louis_de_mydlaque: jak může "Žlutý pán" zlikvidovat autobusovou konkurenci na lince ČB-PI-PHa?? řekl bych že moc ne a stačí k tomu jednoduché počty - jezdí 8x denně z ČK a ČB je v rezervaci 35 míst!, z ČB a ČK do PI a z PI do Pha je 12 míst !!! z ČB jezdívá vyprodaný z Písku některé spoje týden dopředu taky. Ale co je podstatné nezajíždí např. Vodňany,Čimelice , Milín. A pokud je SA vyprodaný z Písku v pohodě to pobere Probo nebo Záruba a lidí bude mít dost.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 851
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 14:04:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nekran: Otázka zní, jestli jednou Jančura nezvýší počet busů na hodinovku (spekulace) ... A taky jestli těch lidí pro Zárubu a spol. je tolik, aby to uživilo bus. (nevím, ptám se, tenhle JŘ jsem jel jen jednou na Písek)
ICQ: 338-873-999
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 14:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je právě ono, ten počet z hlavních zastávek. Menší města dálkovou komerční bus linku neuživí. Pak může napadnout toho dopravce, co vymetá zastávky, jet třeba v trase ČB - Hluboká - Zliv - Vodňany - Protivín - Písek - Čimelice - Březnice - Příbram - Praha. Jízdní doba by se prodloužila o 15min, ale stále by byl o 35min rychlejší než Švejk. O cenách jízdenek nemluvě.
To jen pro pochopení, co vyvádí s dopravou náš žlutý oblíbenec - vyzobávač.

Stále tu však čtu různé úvahy o tom, co na 200 ano, a co ne. Jednoduché: ten vlak, který nemá průměrnou obsazenost 30 osob, tak v současném smluvním systému nemá na kolejích co pohledávat. Z této premisy vycházejte.
A to nad smlouvami skřípu zuby, protože garantován by měl být vlak až od 45 platících cestujících (to, protože ekonomika - nebude na obnovu vozového parku a tak nás ČernáDíra bude nadále přepravovat svými plesnivci - špinavci).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3280
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 14:53:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to, protože ekonomika - nebude na obnovu vozového parku

A to je v těch smlouvách někde napsaný?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53135
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 15:34:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jednoduché: ten vlak, který nemá průměrnou obsazenost 30 osob, tak v současném smluvním systému nemá na kolejích co pohledávat. Z této premisy vycházejte.

Což Švejci v průměru splňují s přehledem a splňovali i vloni při vyšším počtu spojů.
Ale nelze to brát vlak po vlaku, ale za všechny vlaky a za všechny úseky dohromady (a případně i za všechny dny).

PS:
Proč už na skoro polovině spojů jezdí tři vozy? Kvůli nevytíženosti to asi nebude.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


749.241
Neregistrovaný host
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 15:46:19    Odkaz na tento příspěvek  

Karlhaus: u Os na t200 je 30 osob 50% obsazenost. Bavíme se o místech k sezeni, o dálkových busech typu JUDr Hofman nacpaných i na stojáka nikoli.
Mezi Příbramí a Berounem jezdí lidí dost, zajíždění Os do BE přineslo úspěch.
Posláno z mobilu.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53137
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 15:57:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Což je jedině dobře, aspoň někde nebudou ty rychlíky přetěžovány, tenhle úseky býval obvykle kritický (15 km u Budějc by se ještě nějak snad přežít dalo, když na těch 120 míst bude nejvejš 150 lidí, ne 200 a více...).
I když teda ranní projíždění 350, když ve Zdicích stojí 7942 (a je tam výchozí...), to je majstrštyk.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2085
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 16:02:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda tu o 15 kratší jízdní dobu souběžníkobusu se Švejkama bych chtěl vidět. 12 minut z Jinců do Příbrami dá tak motorkář - dárce orgánů...
Fagat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 9-2008
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 16:09:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak dneska konečně někoho ze strakonické traťovky napadlo vyházet sníh z kolejí a peronů ve Strakách, bylo to dost děsný
V Radomyšli jsme křižovali se solo banglí (Os 17911, 13:25 - jela 810.195 + topící a odemčený vlečňák , obsazenost tak nějak akorát)
R660 - 242.205
http://blatenske-lokalky.huu.cz/ - web o blatenských lokálkách
http://www.flickr.com/photos/fagat/
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53138
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 16:09:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní soupravy:
R 1244 - 749.240+BDs450 Tábor (104)+B249 (704)
R 1249 - 749.240+B249 (704)+BDs450 Tábor (104)+1×nic
R 1242/R 1251 - 749.146+BDs450 (439)+B249 (858)
R 1248/R 1253 - 749.107+B249 (717)+B249 Praha (403)+BDs449 (435)
R 1250/R 1255 - 749.039+BDs450 hadr (380)+B249 (860)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53139
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 16:12:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček:
O Jincích tam nebylo ani slovo. Ty ať jezdí pěkně courákem.

Jinak R 1253 je i v třívozové soupravě kapacitou na hraně, stálo se...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 852
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 16:26:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: A jak byl na tom ten R1253 za Zliví (odhadem)? Aby Boblick pochopil, že ty vlaky nevozí vzduch, či nesuplujou jen regio na 190.
ICQ: 338-873-999
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53141
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 16:33:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To dneska nevím a obecně zatím těžko říct.
I vloni, když jel osobák, to 60 - 100 bejvalo, nyní jsem zatím viděl 70 - 120 zhruba.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 853
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 16:53:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: On vloni byl problém, že osobák jel hned po rychlíku. Letos jsou tam aspon rozestupy, ale zase ty osobáky prořídly.
ICQ: 338-873-999
Jirka Koler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.188.21
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 23:28:34    Odkaz na tento příspěvek  

Jinak R 1253 je i v třívozové soupravě kapacitou na hraně, stálo se...
Možná tak na jihočesku do Zlivi maximálně Písku, dál by to pobrala bezpochyb solo 810, nevěřim ani náhodou, že by v údolí litavky bylo přeplněno to jsou jen šotoušké kecy

Mezi Příbramí a Berounem jezdí lidí dost, zajíždění Os do BE přineslo úspěch.
S tím sohlasím, ale zase lidi, kteří ho zaplnili není nikdo jinej než lidi vykradení ze švejků, takže ono se to přelejvá ze rychlíků do osobáků a opačně, řekl bych že nikdo nový...

jet třeba v trase ČB - Hluboká - Zliv - Vodňany - Protivín - Písek - Čimelice - Březnice - Příbram - Praha.
Jízdní doba by se prodloužila o 15min, ale stále by byl o 35min rychlejší než Švejk

To ano, ale v případě, že byste z Čimelic jel rovnou na Prahu... jinak i kdyby Jančura vykradl relaci Písek-Praha, pořád obyvatelé obcí Čimelice, Milín, Dubenec budou mít busy ze Strakonic pokud je nezlikviduje Štáhlich a busy z Vodňan, Protivína a Písku snad bude i nadále obsluhovat Záruba linkou z Prachatic kterou snad "žlutý pán" nezrujnuje.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53143
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 00:03:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na o co jako? To jako má ty lidi uklidnit, že za Berounem by byli v kupé sami, když takhle jsou rádi, že nevlajou za vagonem?
JŘ zmrvil dopravce, tak ať aspoň řeší následky. Cestující absolutně nezajímá, že za Pískem by 810 asi stačila.


LDM:
To je nepřesné. Veškeré osobáky v souběhu s rychlíkem byly bez náhrady seškrtány (a to bez ohledu na redakci Švejků). Ty mezi rychlíky byly zhruba zachovány, avšak pouze v pracovní dny.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Petr__pj_blatná
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 6-2007

Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 08:16:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fagat: Jo, chlubit se odemčenym vlekem na vlaku bez vlakvedoucího je fakt gól
<b> WEB O BLATENSKÝCH LOKÁLKÁCH
http://blatenske-lokalky.huu.cz/</b>
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53149
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 10:10:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co je na tom špatného?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Pisecan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 599
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 10:44:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirka Koler: dál by to pobrala bezpochyb solo 810.
Ano, podle toho, co jsem měl tu čest vidět, tak Písek - Příbram je opravdu relativně slabý, ale uvažujte tak, že velká souprava na Písek - ČB a Březnice/Příbram - Praha + něco malého na Písek - Březnice/Příbram je
a) dražší, než to svést v jednom kuse
b) vyžene část lidí, kteří přes Písek/Březnici/Příbram projíždějí, což není také úplně zanedbatelné...
1+1 se ne vždy rovná 2
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2809
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 11:47:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LDM: "osobáky, jak je v Čechách známe, jsou na některých tratích v podstatě mrtvá vrstva. Měly by je nahradit vozy, které zajíždí až na náves a vlak by měl tvořit rychlou vrstvu, na kterouse ty busy váží. Tím nechci vyhánět osobáky ze 171, tam se uživí tak, jako tak, protože žábou do Berouna stejně teď nikdo nejezdí"

Naprostý souhlas.

Káem: " návrh na zPIDovatění rychlíků je dalším hřebíkem do rakve osobáků. .... Já holt preferuju na krátké vzdálenosti osobáky "

Výsledkem preference osobáků z Berouna do Prahy je, že 99% lidí jezdí rychlíkovým autobusem. Představa, že nabídka zastávkového couráku někoho přetáhne z autobusu do vlaku, je poněkud mimo realitu.
Obecně, preference používání osobáku mezi rychlíkovými stanicemi je model 19. a první poloviny 20. století. V Českoslovesnku model "co nejvíc lidí nabouchat do couráků" přežíval tak dlouho kvůli strnulosti reálného socialismu.
Pisecan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 13:19:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LDM: Záruba zatím jezdí relativně obsazený, ale Probo je na tom zle...
1+1 se ne vždy rovná 2
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53151
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 13:36:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pisecan:
Přesně tak. I po započtení slabšího úseku nad Pískem je průměrná vytíženost v celé trase slušná (zhruba o třetinu nad boblikovskými 30 cestujícími na spoj). Což při kapacitě souprav je nad republikovým průměrem, při trojvozovkách by to bylo sorvnatelné s ostatními vlaky (bráno za celé linky nebo systémy, ne jednotlivě).
Průšvihem jsou ty třetí vozy. Zatímco u Příbrami se to možná s osobáky promíchá a protažení osobáků do Berouna rychlíků odlehčí, u Budějc nastal proces opačný, takže vybranými Švejky jezdí i strakoničtí cestující.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53153
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 13:43:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I dneska probíhají čachry s vozy:

R 1242 - 749.107+B249 (717)+B249 Praha (403)+BDs449 (435)
R 1247/R 1250/R 1255 - 749.107+BDs449 (435)+B249 Praha (403)

R 1244 - 749.039+Bt278 Praha (501)+B249 (860)+BDs450 hadr (380)
R 1249/R 1252/R 1257 - 749.039+BDs450 hadr (380)+Bt278 Praha (503)

R 1246/R 1251 - 749.240+BDs450 Tábor (104)+B249 (704)
R 1254 - 749.008+BDs450 Tábor (104)+B249 (704)

R 1248/R 1253/R 1256 - 749.264+BDs450 (439)+B249 (858)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2810
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 16:11:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Záruba zatím jezdí relativně obsazený, ale Probo je na tom zle..."

Sklízí co zaseli. Spolehlivostí a dodržováním JŘ sice většinu dopravců předčí, ale vozidla co občas vidím nejsou pro dálky žádný zázrak. Hlavně jízdní řády, z větší části opsané z roku 1990 i s tehdejšími jízdními dobami, nejsou ve stále větší konkurenci to pravé ořechové.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Oranžový_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 7-2005

Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 16:43:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak vidím, tak budějcké depo obratně získává na své výkony pražské vozy. Pošle kratší soupravu, ta je v Praze z ONJ doplněna a v ČB se pak souprava místo doplnění vlastním vozem opět o vůz pokrátí, aby si svůj vůz v Praze nemohli vzít zpátky.
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2142
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 16:51:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oranžový petr: pokud to takhle pujde dál, tak se Praha naštve a na nejplnějším vlaku pojede pouze mašina, případně ten nejhnusnější vagon z ONJ / Vršovic.
Nenazývejme klienty jakékoliv dopravní společnosti KAŠTANY :-)
Fagat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 19:16:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr: To je zajímavé... ten vlek tam má jezdit naprosto pravidelně, jen když jsem jel minule, tak netopil, proto ta poznámka. Jestli sis toho nevšiml, tak jezdí každý pátek od Blatné 810+vlek a to hodně narvaný vlek. A pak prostě normálně jede zpět, no... To by mě taky zajímalo, co je na tom špatného, asi že jsem to naspal já, co?
http://blatenske-lokalky.huu.cz/ - web o blatenských lokálkách
http://www.flickr.com/photos/fagat/
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1959
Registrován: 4-2005

Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 22:20:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:ano vozidla jsou problem místo turnusových LC 956 jsou nahrazeny crosswayi mimo klima se zakladní výbavou.Karosy 700 uz se neobjevuji obcas je k videni C 935 nekdy bohuzel i C 934 ktera opravdu uz na takovu linku nepatri.Do nedavna bylo mozne videt i C734 a to hlavne na lince do pisku pres orlik. omlouvam se za ot.

(Příspěvek byl editován uživatelem 6120.)
AV 15-30
http://www.youtube.com/watch?v=rYqifHHBvM0
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7155
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 17. ledna 2010 - 10:05:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Ale děte vy jeden. Busy dovezou do Berouna zlomek toho, co vlaky. A všechno do Berouna je jen zlomek toho, co ze "zbytku" tratě (tedy Srbsko-Radotín). Kdežto rychlík veze jen ten berounskej zlomek a ostatní (většina) se musí jít vycpat. A neideologizujte to tolik. Já prostě jen navrhuju, že menšina si v Berouně přestoupí. Nic víc.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
ŠOTOSRAZ pražské tramsekce K-r v pátek 22/1/2010! Na Mělníku - dole (tzv.Plzeňka)
ul.Heřmanova x Fr.Křížka (u kina OKO, u Strossu,P7)
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 855
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 17. ledna 2010 - 10:41:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Ale on nikdo netvrdil, že ty Os na 171 by se měly rušit. Jen že osobák je na cesty Praha-Beroun nevhodný a že by to chtělo integrovat ještě rychlejší vrstvu.
Jen tak mimochodem, kolik toho ty "S-Bahny" do Berouna dovezou až z Prahy? Nejedná se totiž hlavně o nácestnou frekvenci?


EDIT: V případě, že bys zkrátil/zrušil Švejky, to bys opravdu chtěl cestující z 200 v Berouně nahánět do S-Bahnu? To vážně myslíš, že bys ty lidi z vlaku spíš nevyhnal?

(Příspěvek byl editován uživatelem louis_de_mydlaque.)
ICQ: 338-873-999
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53177
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 17. ledna 2010 - 11:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
Osobákem Ti z Berouna do Prahy nebo opačně pojedou snad ještě důchodci. Nebo proč tedy osobáky u Berouna vozí obvykle nějakých 20 lidí a víc než takových 50 jsem tam snad ještě neviděl? To by ty busy musely jezdit prázdný, aby odvezly méně...

LDM:
Jak jinak. Lidi totiž netouží po ničem jiným, než přestupovat a riskovat x-hodinový pobyt, když někde něco ujede.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Pisecan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. ledna 2010 - 12:13:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: neznám Berounňáka, který by jezdil do Prahy courákem. Pár lidí jede rychlíkama, ale pro většinu je stejně nejsnažší doplahočit se krtkem z/na Zličín a odtud 20 minut jet autobusem. Vlakem jezdí jen ti, kteří to tak mají rychlejší, než bus + docházka. Možná většina lidí jezdila před dvaceti lety s Os, ale dnes je tomu opravdu naopak.
1+1 se ne vždy rovná 2