K-report
 

Archiv do 15. října 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 15. října 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7000
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 12. října 2010 - 21:03:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojta_Hroch:
Nedá mi to nepodotknout, že ČD dostávají dotace na všechny IC/EC, i na ty špičkové. Čili pokud jich ubyde a bude na nich jezdit soukromník bez dotací, všichni na tom vydělají.

Připomíná mi to jednu scénku ze Slunce, seno ...: "My se již dnes máme líp než zítra ... pozítří ... včera. Včera jsi to tak přece říkal, předsedo!"

Fascinuje mě, jak tu většina a to i mnozí "renomovaní" diskutující předpokládají, že úspory z nedotování EC/IC půjdou na jiné vlaky dálkové dopravy; že se Bárta bude zabývat nějakou koordinací Jančurových vlaků s ostatní objednávkou nebo že někdo krom šotoušů a nádražáků bude ohotný jet z Prahy do Ostravy se zastavením ve stanicích typu Přelouč, Kerhartice, Červenka apod. (viz Bručoun). Opravdu jen "" (kroutím hlavou).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)

Slavím 7 000. příspěvek na K-reportu!
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 546
Registrován: 5-2009
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 01:06:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Ač jsem z Lovo, EC nepožaduju, ale osobákový přípoj na ně ano. Opravdu se tím degraduje cestování do Německa, když se z Lovosic do Německa musí vyrážet dřív než z Prahy... To skoro hodinové čekání je trochu mimo.
U Metropolu bych si víc zastávek dovedl představit, protože 090 jede před / po 00-04 hod. a je to první / poslední spoj.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3053
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 09:22:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo místo přestupu ve Štatlu dojedou autem/zájezdovým busem. Docela jsem čuměl co se tam takových busů z různých destinací mrcasilo ještě teď v říhnu. To se nějakou litomyší ve Svitavách natož Chocni srovnat nedá ani omylem. Ba ani ta Březina ne - ostatně tam na to zastavení není jaksi prostor neb je třeba krátiti zpoždění vzniklá čekáním na přípoj ve Fuck off nebo Turn off. Tady se nabízí prohodit zastavení Třebová/Blansko. Stejně část EC co na ně už "nevybyla" 160 v tý vepřový nestavěj tak jakejpak systém.

Ovšem nejhorší fópa je stejně o víkendu od Prahy kdy první R vyjíždí z Vepřový nejsa od tý Prahy zpřípojován (skoro hodina od Avaly a fousový ujetí Kysuci nebo jak se teď jmenuje Perner přípojem není....
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1590
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 09:26:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Musím říct, že jsem taky v určitém šoku z míry naivity lidí, o kterých bych to neřekl. Mám obavu, že kdyby si Bárta přečetl K-R, jen by se smál a kroutil hlavou nad tím, co všechno se tu předpokládá jako samozřejmé a co on nejspíš vůbec nemá v úmyslu.

Nevidím reálně jakékoli jiné scénáře, než prosté škrtnutí peněz "nedotováním" IC/EC a následně nějakým způsobem jejich křížové zafinancování díky zrušení nějakých R/Ex v takřka podobném rozsahu (ať překategorizováním části vlaků na Ex při "zachování rozsahu objednávky MD mimo IC/EC", nebo nějak pokoutně), nebo status quo a nějaké "učesání" 270, možná spojené s ústupem MD z "prestižní" relace, jako maximum možného.

V nejčernějších snech potom definování nějakého rádoby spravedlivého standardu typu "všude jednou za 4 hodiny, ve špičce za dvě" a (penězmi vynucený) návrat k více méně jednovrstvé dálkovce na hlavním tahu + rozbití 020, 170, 220. Fakt na současném konání vedení MD z hlediska ZVS nevidím jediné pozitivum, a už vůbec ne na způsobu rozvažtování jednotlivých alternativ na základě bůhví čeho. V tuto chvíli bych zapomněl na nějaké spory o konkrétní podobu dálkovky a snažil se zajistit jednotnou frontu s heslem "ani korunu z objednávky" s tím, že až místo "superkoncepce" Bárty (spočívající řekněme v okamžitých nápadech a ideologicky podbarveném konání bez sebemenší znalosti věci) bude na MD vládnout někdo schopný konstruktivního konání, tak se ty peníze třeba využijou nějak jinak než dnes (ať už pro jiné dopravce, nebo z hlediska podoby JŘ).

Je mi zle z toho, jak velký podíl diskutujících si nevidí na špičku nosu a nadšeně aplauduje nastoupení slovenské cesty, neboť prezentované Bártovy výstřely k ničemu jinému nemohou vést.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3638
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 09:55:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun 4545:
Obě verze jsou totéž, jen vyjádřené jinými slovy. O ty výsadní trasy se může ve výhledu soutěžit, jiná možnost než rozhodnout na zaákladě naějakých kritérií není.

TZ:
Taky bych nepovažoval za šťastné vyřazení EC z objednávky a mnou naznačený výhled jsem směřoval spíše k dlouhodobějšímu koncepčnímu výhledu na tomto rameni.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3686
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 10:33:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Z většinou se shodnu, z jednovrstvým modelem nikoliv.
Naše města v naší zemi nejsou tak velká, aby bylo možné všechny IC, EC a třeba i další rychlé dálkové vlaky prohlásit za potencionálně ziskové a dát je trhu. Tady půjde pouze o špičkové vlaky a zbytek se bude buď muset dofinancovat a nebo skončí. Přímá konkurence z výrazným nárůstem vlaků takhle musí dopadnout. Ve výsledku to povede ke zhrošení nabídky.
Příští rok se ještě nějak doklepe, maximálně skončí okrajové vlaky (ráno z Prahy, večer do Prahy). Ale příští rok tady pravděpodobně budeme řešit rušené dálkové vlaky, s čímž budou mít problémy i kraje, protože budou muset změnit vazby svých vlaků. Jsem zvědav třeba na ústecko.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4550
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 13:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: "někdo krom šotoušů a nádražáků bude ohotný jet z Prahy do Ostravy se zastavením ve stanicích typu Přelouč, Kerhartice, Červenka apod. (viz Bručoun). Opravdu jen "" (kroutím hlavou)."

Na tuto invektivu jsem odpověděl dříve než jste ji napsal, v příspěvku 4540: "V čase, kdy pojede EC/IC/Ex, samozřejmě nikdo nepojede vlakem kategorie R mezi zastávkami EC"
K tomu přidám ještě dva komentáře. Nepředpokládám rozpad dálkové dopravy Ex/IC přechodem do tržního prostředí. Netvrdím, že ty R někdo objedná, pouze tvrdím že by pro Moravu byly užitečné.
pv_
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 13:26:23    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
dle vyhledávače trvá cesta hranice-nj 24 min. - 29,5 km. suchdol n.o. - nj 14 min.
doporučoval bych ti někdy zuhle trasu jet. NJ by si pomohl, protože z hranic existuje do olomouce přímé spojení. ze suchdola jedno ráno a druhé večer.
Tomáš_záruba:
asi nežiješ v česku, že. když něco funguje, tak se to musí zreformovat.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4551
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 14:17:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv_: V okolí Nového Jičína sice mám z dřívějška projetou většinu tratí, ale autobusem jsem tam nikdy nejel. Beru tedy údaje z IDOSu.

Vlakem přes Suchdol:
Olomouc-Suchdol: jízdní doba R mimo Přero vychází na 42 minut.
Suchdol,nádraží-Nový Jičín,aut.n.: autobusem 9 km, současná jízdní doba podle spoje 13-20 minut. Pokud by se vedla náhradní linka místo vlaku, která by měla cestou jen dvě zastávky (Kunín,obec, Šenov,poblíž zastávky vlaku), tak by jízdní doba drtivé většiny spojů mohla být 14-15 minut.
Varianta s přestupem v Suchdole celkem 42+5+15=62 minut.

Vlakem do Hranic, přestup na autobus:
Olomouc-Hranice: 29 minut
Hranice,aut.n.-N.Jičín: 23 až 30 minut podle spoje
Varianta s přestupem v Hranicích celkem 29+7+25=61 minut

Přímý autobus: 50-65 minut.

Přiznám se, že požadavku na přestup v Hranicích nerozumím. Buď chci jet přímým autobusem, nebo chci jet většinu cesty vlakem. Když chci jet většinu cesty vlakem, tak budu rád, že lokálkou či autobusem ujedu jen ten poslední kousek.

R z Olomouce do Ostravy pomůže i dalším městům (Lipník, Odry, Studénka a další).
Ferda20
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 11-2009

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 15:27:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aký bude GVD 2010/2011?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3688
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 15:52:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ferda20: A tady u nás v Čechách se stále tajnůstkaří. Konečné návrhy se objevují pouze na některých krajích, a to v mnohých krajích až teď během října. A některé raději nezveřejní nic, zkrátka veřejnost do toho nemá co kecat.
Nechápu, co je na návrzích JŘ tak strašně tajného, že se to nemůže zveřejňovat tak, jako na Slovensku, hromadně. Veřejná doprava by měla být jedním z nejveřejnějších problémů.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 16:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co bude v Hranicích? Jako přestup na busy do NJ? A to bude nová linka? Teď od nás jezdí do NJ busy asi 5 - 6x za den...
DB REGIO

ICQ 418733638
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4552
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 16:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: Na 99% nic nebude. To jsou jen takové "sci-fi" úvahy ...
Ferda20
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 11-2009

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 16:17:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Taky nevim, co je na tom tak tajného. Máme se to dozvědět v polovině října nebo na začátku prosince? Je to jedno, stejně to uvidíme. Si fakt hrajou na tajemný.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2015
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 16:24:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ferda20: To je věc arogance a blbosti v jednom. Páč je totiž dle SPPO dopravce ČD předprodej jízdenek 2 měsíce tak je to dnes už jasné porušení přepravních podmínek ze strany dopravce. Protože nabízet službu, která není definovaná, je v rozporu nejen s dobrými mravy, ale též se zákonem
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 702
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 16:29:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Škoda, už by to chtělo trochu změnu
DB REGIO

ICQ 418733638
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 17:27:00    Odkaz na tento příspěvek  

Jízdné na železnici se od prosince nezdraží:

http://www.denik.cz/ekonomika/barta-drahy-cenu-jizdneho-zvedat-ne budou20101013.html

Aspoň nějaká dobrá zpráva, je jich pomálu...
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2016
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 17:40:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Vidíte, a já bych řekl, že se například zvýší zpáteční jízdné o 5,5 %

EDIT: Jestli on má pan ministr přehled o tom, co se skutečně děje. Nemyslím drby ze druhé ruky pro šotouše, myslím schválená usnesení představenstva

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2426
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 17:58:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, už jsem tu jednou psal, že na Masaryčce ve spojovací chodbě k pokladnám je vyvěšen konečený návrh JŘ.
Že to není na netu je škoda, ale lepší než drátem do oka.
Martin
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2017
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 18:05:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: A on má jako konečný návrh jízdního řádu nějakou vypovídací schopnost v tom, co skutečně bude jezdit? Nebo je to jako s vypovídací schopností té informace o jízdném?
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 18:20:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vidíte, a já bych řekl, že se například zvýší zpáteční jízdné o 5,5 %

Neboli snížení zpáteční slevy z 10% na 5% ... to je prosím zákulisní informace nebo to bylo někde zveřejněno?
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2018
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 18:39:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to je prosím zákulisní informace nebo to bylo někde zveřejněno

Jak pro koho. Pan ministr by měl mít platná usnesení představenstva ČD minimálně cestou dozorčí rady k dispozici a nemá-li je, tak se nevyjadřovat, páč akciovku přece přímo neřídí Takže, zveřejněno bylo právě panem ministrem, že se v prosinci nezdraží. No a mně zpáteční jízdné přijde poněkud plošné, narozdíl od asi stovky schválených "drobných" změn, které jsou plošné méně a mohou být pod jeho rozlišovací schopnost
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 18:39:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže odkudkoliv kamkoliv a zpět za 264 Kč? Myslím, že to skousnu.

nebo to bylo někde zveřejněno?
Mám pocit, že změny tarifu musejí být 2 měsíce předem zveřejněny v PTV, takže změny od nového GVD by už tam měly být.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2019
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 18:44:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám pocit, že změny tarifu musejí být 2 měsíce předem zveřejněny v PTV

To Vy pamatujete ještě dinosaury, kteří buď předprodej ctili včetně rozhodovacích informací, nebo vyhlásili předem jeho zkrácení. Jenže to tady není až tak potřebné, protože o zlevnění rozhodně nepůjde
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2428
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 19:03:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vypovídací schopnost o jízdném nemá.
Vypovídací schopnost o tom co bude a nebude jezdit je na něm vcelku jasně sdělená.
Martin
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2020
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 19:17:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: A to je tedy skutečný jízdní řád, nikoli "poslední konečný návrh", do kterého se ještě dopíší poznámky, jede ode dne vyhlášení a podobně? Já mám obavu, že to fakt skutečný JŘ být nemůže. Ale jestli jo, tak to Pražákům tiše závidím
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2429
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 19:59:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až zase půjdu kolem, tak to vyfotím a dám to sem. Je tam psáno něco v tom smyslu, že může dojít k drobným změnám, především v úpravách omezení. Já to pochopil ve smyslu, že když bude v po svátek, tak vlak co jezdí v křížek nepojede toho a toho v neděli, ale možná jsem jenom naivní.
Martin
Ferda20
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 11-2009

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 20:10:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žmz: Porušení nebo neporušení přepravních podmínek, o to se už nikdo nestará. Prdnou to čtrnáct dni před novým gvd a na jejich straně je naprostá spokojenost.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2021
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 20:10:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: No, já to beru už jen čistě jako sport, ale když počítám i zrušeno/nezrušeno, tak například na tratích 095 a 096 (ex. část 096 a část 095, resp. ex. část 095 a část 096) došlo za poslední měsíc ke zveřejnění asi dvou stovek variant a podvariant (když tedy přihlédnu k tomu, že tratě 095 a 096 se prezentují jako dvě tratě dvou krajů, z nich každý mluví samostatně, a to jestě ve dvou variantách, jakože jednou ta uředně zapsaná a podruhé ta vymyšlená inovátory na SŽDC), tak prostě nemám slov a hnedtak něco za "závazné" neberu. Takže pro mne to nefoťte, já už se jen směju, páč "nemám sílu, jít se na půdu voběsit"

Ferda20: Ale ony jim přeci jejich vlastní SPPO dávají možnost ten předprodej omezit třeba i na týden. Mě uráží právě ta arogance či negramotnost, že tak neučiní, ačkoli mohou

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 20:27:24    Odkaz na tento příspěvek  

Proč z oblasti mezi Ostravou a Hranicemi zavést linky do Hranic a zde je navázat na vlak?

1. Jak dnes vypadá spojení Hranice – N. Jičín? Pár náhodných výstřelů, když tudy náhodou projíždí dálková linka. Pokud zohledníme existenci přímé poměrně kvalitní silnice mezi Hranicemi a N. Jičínem, veřejná doprava řešená přestupem v Suchdole je naprosto nekonkurenceschopná.
O návaznostech z dalších míst na Novojičínsku se toho moc napsat nedá.

2. Oblast na sever od 270 (Odry, Fulnek, Bílovec):
– přímé spojení do Hranic prakticky neexistuje
– přímé spojení do Ostravy až od Fulneku; řešeno (ne)systémovou nepřehlednou směsí mnoha místních linek (nejlépe když jede co nejvíc spojů současně a pak dlouho nic)
– silniční konkurence v podobě dálnice nepotřebuje komentář

3. Co přináší současný systém s krátkými vlakovými linkami navázanými na R v Suchdole a ve Studénce?
– do Brna jen jeden přestup, ale za cenu toho, že každé 2 hod. musí R stavět v obou stanicích
– do Olomouce až Prahy druhý přestup v Přerově (konkurenceschopnost vůči IAD?) – pokud by tomu tak nemělo být, musely by tudy jezdit každé 2 hod. ve svazku dva zastávkové R
– spojení do Ostravy s přestupem je vzhledem k dálnici dosti diskutabilní

4. Co by naopak přinesly bus linky v Hranicích navázané na dálkové vlaky?
– žádné dálkové vlaky nemusí stavět mezi Ostravou a Hranicemi
– jeden bus zajistí vazbu jak na Brno, tak na Prahu (přes Hranice jedou vlaky asi 15 min. po sobě)
– vznikají (mezi)regionální páteřní linky mezi místy, kde je přímé spojení žádoucí
– základní takt daný návaznostmi na vlaky přinese určitý řád do systému regionální dopravy (viz výše)
– některé současné regionální linky (vlakové) je možné nahradit účelnějšími (bus): Fulnek – Suchdol + Suchdol – N. Jičín > Fulnek – N. Jičín; Bílovec – Studénka (ve Studénce vést přímo přes město)

Mimochodem o něčem podobném se už minulosti zmínil Radim Jančura, když uvažoval, že po zavedení svých vlaků Praha – Ostrava zruší busy Praha – Ostrava a zavede novou linku Olomouc – Hranice – N. Jičín – FM – Ostrava, která bude v Olomouci a Ostravě navažovat na jeho vlaky.
Ferona
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 2-2010

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 20:52:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde najdu jízdní řád na rok 2011?
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1726
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 13. října 2010 - 21:36:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Jízdné na železnici se od prosince nezdraží

Na financninoviny.cz je to i s dodatkem mj. o tom, že hlášení bruselským úřadům o soutěžitelnosti tratí
Ostrava - Opava - Krnov - Olomouc,
Praha - Ústí nad Labem - Karlovy Vary - Cheb a
Praha - Roudnice nad Labem - Ústí nad Labem - Děčín
již bylo provedeno.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7001
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 13. října 2010 - 21:42:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Tj. mimo špičky se z Prahy do Ostravy (a opačně) nedostanu? Bezva nápad.

Nepředpokládám rozpad dálkové dopravy Ex/IC přechodem do tržního prostředí.
Ale rozpadnou se vazby na přípojné tratě.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)

Slavím 7 000. příspěvek na K-reportu!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4553
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 00:27:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: "mimo špičky se z Prahy do Ostravy (a opačně) nedostanu? Bezva nápad."

Moc to hrotíte. Tak zle nebude, ani kdyby se jezdilo 100% tržně.

810 292-3, ad Hranice-N.Jičín: Vašim argumentům rozumím. Pokud si Jančura skutečně myslí, že by se uživil i tržně, tak poptávka po tomto spojení určitě bude. Pochybuju ale, že tím je vyvrácena potřeba slušného spojení z Olomouce do menších sídel a uzlů na trati 270.
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 13:05:04    Odkaz na tento příspěvek  

Podle mého názoru vlaky EC by měly stavět jen ve významných městech/uzlech, takže např. u linky typu SRN-Praha-Rakousko bych zastávky viděl následovně Děčín, Ústí n/L, hlavák, Libeň, Kolín, Pardubice, možná Ústí n/O (záleží jestli bude jezdit nebo ne Rj), Brno, Břeclav.
Ve vepřový bych nestavěl, naopak bych usiloval o modernizaci stanice a tím mít rychlejší průjezd. Stejně tak by se nemuselo stavět v Holešovicích a ta mašina s četou by se měnila na hlaváku, kde je větší výměna cestujících.
Být MD tak požaduji, aby dopravce měl soupravy na vlaky EC na 160 km/h, aby miliardy kč vložené do koryt veřejnost pocítila kratší jízdní dobou. Nemá-li je jelo by to jako IC nebo Ex. Vlaky EC se podle mě dají odjezdit bez dotací.

Na trati 090 bych zastavování EC v Lovosicích nepožadoval, ale požadoval bych zastavení R (v neoficiální kategorii Sex=superexpres) do Chebu.

Bručoun: Lokálka z Suchdola do Nového Jičína s Vmax: 40km/h je děs to je pravda a tak velké město by si jistě zasloužilo lepší trať, zvláště když přišlo o lokálku do Hostašovic, tudíž bych peníze, které byly na opravu lokálky do Hostašovic vložil do trati do Suchdola a zvýšil na ní rychlost na minimálně 60km/h ideálně 80km/h.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2091
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 13:25:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si zase myslím, že by se ty peníze měly využít např. na relaci Frenštát - Ostrava,tam je zájem ze strany cestošů a mohl by být ještě větší.
Proti tomu bude Suchdolka asi vždy bezvýznamná "lokálečka."
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 6-2009
Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 14:41:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/assets/doprava/region alni_2010_10_14.pdf
Konečný návrh JŘ Moravskslezský kraj
Kapitán_stejskal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 3-2009

Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 21:10:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: tudíž bych peníze, které byly na opravu lokálky do Hostašovic vložil do trati do Suchdola
Myslíte, že by těch celých 0,-Kč na zvýšení rychlosti stačilo?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6722
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 14. října 2010 - 22:39:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák:

u linky typu SRN-Praha-Rakousko bych zastávky viděl následovně Děčín, Ústí n/L, hlavák, Libeň, Kolín, Pardubice, možná Ústí n/O (záleží jestli bude jezdit nebo ne Rj), Brno, Břeclav.
Ve vepřový bych nestavěl, naopak bych usiloval o modernizaci stanice a tím mít rychlejší průjezd.

Ale ještě dříve snad dojde k modernizaci stanice Ústí nad Orlicí a k rychlejšímu průjezdu touto stanicí.
Takže z tohoto ohledu by to bylo prašť jako uhoď.

Podle mě je ale nesystémové, stavět s EC Praha - Břeclav - Bratislava/Wien v byť jedné ze dvou uvedených stanic.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3697
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 07:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Podle mého názoru ani Ústí nad Orlicí ani Česká Třebová nejsou natolik velká města a natolik velké přestupní uzly, aby tam měly významnou měrou zastavovat vlaky EC/IC. Dokonce se ČD nechaly slyšet, že pokud tyto vlaky nebudou dotovány, tak se frekvence zastavování může snížit.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6724
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 08:23:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:

Souhlasím v případě EC směr Praha - Břeclav - Wien/Bratislava.
V případě EC Praha - Olomouc (-a odtud kamkoliv dál) si myslím, že je vhodné jejich zastavení jak v České Třebové i v Zábřehu na Moravě.

Diskuse na toto téma se nedávno vedla ve vlákně "Všeobecná železniční diskuse (viz odkaz), svůj názor na tuto otázku jsem tam napsal, tak to teď nebudu psát podruhé (i když to jsem tehdy ještě netušil, že o pár dní později přijde zpráva o tom, že EC již nemají být dotovány).

K samotnému tématu (ne)dotování EC - znovu sem nadhodím otázku, kterou jsem tu už položil, ale nějak zapadla. Dobře, řekněme že na trase Praha - Ostrava se ty EC mohou uživit samy.
Ale co s trasou jako je právě Praha - Brno?
Tam ani Regiojet jezdit nechce (koneckonců na to ani nemá lokomotivy, že).
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2024
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 08:44:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K samotnému tématu (ne)dotování EC - znovu sem nadhodím otázku, kterou jsem tu už položil, ale nějak zapadla. Dobře, řekněme že na trase Praha - Ostrava se ty EC mohou uživit samy.

A není ono jednodužší změnit značku EC na Ex, když to je pro pana ministra tak významné? Hlavně, když za ČD rozhodne, že maj dotovat barák v Ústí nad Orlicí. To jde výborně, akorát to neseje
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1727
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 12:07:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ale co s trasou jako je právě Praha - Brno?

Není snad problém této trasy pro EC naopak právě to, že je oproti D1 pomalá?
Takže co tam raději místo zdržování zastavováním naopak nasadit rychlé a zároveň silné lokomotivy (380 vypadá v testovacím provozu docela nadějně - zatím přinejmenším pro vnitrostát), a pokud budou dobré zkušenosti se stabilitou, tak zrychlit od 2011/12 na opravdových 160 a zmenšit vatu (přesunout její část na Břeclav - Brno)?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6729
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 12:24:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tommasel:
Takže co tam raději místo zdržování zastavováním naopak nasadit rychlé a zároveň silné lokomotivy (380 vypadá v testovacím provozu docela nadějně - zatím přinejmenším pro vnitrostát), a pokud budou dobré zkušenosti se stabilitou, tak zrychlit od 2011/12 na opravdových 160 (...)?

To je potřeba každopádně. Ale rozhodně to automaticky neznamená, že se tam EC uživí bez dotací, nebo že tam v dohledné době vyjede jiný nedotovaný dopravce.

Žmz:
není ono jednodužší změnit značku EC na Ex, když to je pro pana ministra tak významné?
Je to jednodušší (však něco takového jsem nedávno napsal v jiné diskusi, když tam několik lidí uvedlo, že by podle nich bylo vhodné znovu zavést příplatky na EC/IC - že by se to dalo obejít degradací většiny EC/IC na Ex.

Taková degradace (znamenající, že by nadále šlo o dotovaný vlak) by možná mohla projít u "expresu" Praha - Luhačovice, ale myslíte si, že by něco takového prošlo třeba u těch mezistátních EC Praha - Břeclav - Wien/Bratislava?
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2025
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 12:44:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale myslíte si, že by něco takového prošlo třeba u těch mezistátních EC Praha - Břeclav - Wien/Bratislava

U koho by to nemělo projít? Snad nemyslíte "politicky v širších souvislostech"? Buď budou zisková (nic jiného akcivá společnost z obchodního zákoníku dělat ani nesmí), nebo je stát doplatí, nebo ať nejezděj, když je stát nechce a zisk nevytvářejí. Já vím, to mluvím čistě jako buržuj, který si bláhově myslí, že generálním ředitelem se stane ten, kdo nejlíp hospodaří, samozřejmě bez ohledu na stranické zájmy
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1728
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 16:56:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: To je potřeba každopádně.

Nejsem si jist, jestli každopádně. Spíš se bude muset rozhodovat mezi Děčín - Brno - Břeclav a Praha - Ostrava. Přinejmenším pro nejbližší dobu toho bude omezený počet, 380 i vozů, ne?
(Od prosince se s nějakým masivním nasazením 380 rovnou na EC zdá se nepočítá, ale to by se mohlo při Změnách změnit.)

Pravda, omezení počtu EC při ztrátě dotací by tomu mohlo "pomoct"...

Dotaz: Kolik je vlastně dnes celková potřeba (vč. zálohy a oprav) loko na všechna EC a na všechna IC? Tj. jakou část pokryje ta dvacítka 380.

David: Ale rozhodně to automaticky neznamená, že se tam EC uživí bez dotací

Ne, ale pokud se podaří jízdní dobou překonat autobus po D1 a začne se pomaličku přibližovat autu aspoň co se týče čisté jízdy, za nependolinní jízdné při slušných vozech, mohlo by se to začít dost měnit k lepšímu. Za jakých podmínek by to mohlo být i komerčně v plusu bez dotací, to netuším, to mi připadá spíš žlutochimerické.

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2028
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 17:06:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za jakých podmínek by to mohlo být i komerčně v plusu bez dotací, to netuším, to mi připadá spíš žlutochimerické.

1/ Nebudeš přeplácet JLV, nejlépe ani tahat hospodu;
2/ Nebudeš mít s cizinou On-Doňovské dělení tržeb pavědeckých nabídek ani dělat nabídky, které mají menší tržbu než stojí úprava prodejního kanálu;
3/ Zcela oddělíš cenovou politiku a vklidu povedeš konkurenční boj s dotovanými spoji cestou NIŽŠÍ ceny, než je v tarifu.

A hlavně! OKAMŽITĚ ODDĚLÍŠ ÚČETNICTVÍ, aby ti s tím nemohl ekonomický úsek čachrovat
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6453
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 17:28:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to zas bych tam žrádelák nechal, ale za takové 5/8 ceny.
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1201 fotografií
Když se setkáš s volem, nejednej s ním!
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2030
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 17:54:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272: A tušíš, kolik stojí "žrádelák" proti jiné občerstvovací alternativě? Žrádelák je ten největší ekonomický problém, zejména s drahou obsluhou. A zapomeňme na blábol, že dramaticky přitahuje lidi na relaci typu Praha - Brno, kteří by jinak asi jeli autem, kde maj jídelní přívěs, do kterého si hnedka sednou, aby se najedli
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1669
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 17:58:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Netuším. Kolik stojí žrádelák ?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6733
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 17:58:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tommasel:

Nejsem si jist, jestli každopádně. Spíš se bude muset rozhodovat mezi Děčín - Brno - Břeclav a Praha - Ostrava.
I kdyby k nasazení 380 a zkrácení jízdní doby Praha - Brno (mj. i projetím České Třebové a po předchozím dořešení přípojů z/do tratě č. 231 i Kolína) mělo dojít až "ve druhém kroku", tak to nevylučuje skutečnost, že to je každopádně potřeba.

Od jednoho železničního pracovníka z Brna jsem před pár dny slyšel, že 380ky mají jezdit na "jižním rameni" již brzy, a mají na tom jezdit břeclavští strojvedoucí (což má znamenat přesun několika zaměstnanců z Brna do Břeclavi); nevím ale, nakolik je uvedená informace pravdivá.

Vrátím se ještě k té České Třebové - nedávno jsem měl v té stanici chvíli času při přestupu a byl jsem se podívat na ten dokončený dopravní terminál.
Tento terminál má pouze 6 autobusových zastávek!
Nějak si nedovedu představit, jak by s takovýmto poměrně nízkým počtem měl sloužit, jak je uvedeno např. v tomto článku na oficiálních stránkách Pardubického kraje, jako "klíčové centrum pro IDS" nebo místo, kam "svedeme autobusovou dopravu z východní části regionu" (podle představy, že stačí pouze dva takové terminály - Pardubice a Česká Třebová).
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2032
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 18:11:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Tak jednak má náklady jako vagón (odpisy, opravy, hrtkm), ačkoli nemá sedačky využitelné jako kapacita vlaku, a pak se platí firma, která v něm dělá služby. Tedy náklady větší než jiný vůz a tržba kde nic tu nic. Smluvní ceny mezi ČD a JLV bych tady asi nedával, páč se to nehodí
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Ferda20
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 19:25:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na ČD Cargo závisí osud sedmi tratí
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6454
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 20:37:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jednak má náklady jako vagón (odpisy, opravy, hrtkm), ačkoli nemá sedačky využitelné jako kapacita vlaku.

Já myslel, že ČD jídelní vozy mají? Tím padají odpisy. Jinak právě jsem rád, když jede nějaký JV, mám-li hlad, jdu se najíst (ne když jede do Vídně, protože to je tam drahé). Jiné alternativy mne nadchnout nedokáží, protože se toho buď nenajím, nebo do všeho n******ou majonézu. Takže jak se tam nevaří polívka, gulášek, Vltava, apod., tak . Bistrokrámy leda tak na rychlíky Praha - Ústí.
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1201 fotografií
Když se setkáš s volem, nejednej s ním!
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2034
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 20:49:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272: Kdybys chtěl někdy zjistit, co jsou to odpisy, zkus třeba google
A kdybys chtěl dělat konkurenceschopnou veřejnou dopravu Praha - Brno, zapomeň na Vídeň jako hlavní parametr. To nemá frekvenčně v porovnání s Brnem žádnou váhu
Buďto prostě budou "vlaky něčích snů" nebo vlaky, které dokáží konkurovat jiným druhům dopravy
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6456
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 21:16:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co jsou odpisy zhruba vím, ale snad mi nechceš tvrdit, že WRcosi z roku 1978 má ještě nějakou hodnotu? Pravda, když může mít autobus z roku 1989 dneska ještě účetní hodnotu 500 000...

Jinak Vídeň jsem konstatoval z toho důvodu, že tam jezdí jídlo 2x tak drahé (nadsázka!) než do Ostravy. Ne, že tam jezdí tolik lidí .

(Příspěvek byl editován uživatelem 21272.)
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1201 fotografií
Když se setkáš s volem, nejednej s ním!
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2035
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 21:36:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jistě, nic ve zlém. WR 78 patří ovšem do šrotu, o tom žádná. Tomu také odpovídá i cena údržování "pohromadě". To snad ale nebudeme uvažovat jako službu do EC.
Ale samozřejmě na žrádelňáky jsou nejrůznější názory. Pro mne je obecně prostě smyslupnější vagón se sedačkami, maximálně ve třetině vozu cosi
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6735
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 21:56:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z tohoto článku vypíchnu informaci, že údržba tratě č. 063 (která měří podle článku 41 km, ale po odečtení souběžných úseků s jinými tratěmi jde o cca 38 km) má ročně stát 5,5 milionů korun.
Zajímavé číslo je to ve srovnání s 21 km (tedy téměř dvakrát kratší) tratí č. 243, jejíž údržba údajně ročně stojí 12,5 milionů korun (tedy více než dvakrát tolik).

Navíc při možném zrušení tratě č. 063 by se dalo ušetřit zrušením pracovních míst dopravních zaměstnanců (odbočky z tratí č. 070 a 061), zatímco zrušením tratě č. 243 se žádný dopravní zaměstnanec neušetří.

O to více zarážející a podezřelý je rozdíl a samotná výše uvedených údajných částek.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1591
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 23:16:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žmz: Jestli ona hlavně není do základů úchylná ta představa, že by dráhy měly obsluze vlaku platit za laskavé poskytování služeb. Spíš bych čekal, že se bude dražit toto privilegium. A pak je taky otázka, jestli WR musí být nutně v majetku dopravce, a ne coby výrobní prostředek v majetku "JLV" a nasazovaná na vlaky libovolně (tedy aspoň z marketingového pohledu) podle uvážení, kde má šanci být využíván.

Pro mě je třeba při dojíždění do Pardubic významným faktorem možnost dát si párek ve 127, protože tím de facto šetřím nejméně půl hodiny (ranního a tedy velmi cenného) času. Že to tak lidi nevnímají a "u auta taky nemají přívěs"? No pak je třeba jim to vysvětlit, resp. upozornit na srovnání ve vlaku je "přívěs" zatímco v autě leda motorest a tedy pauza...
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2038
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 15. října 2010 - 23:30:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba: Já nepsal ani slovo o tom, že by neměly být občerstvovací služby. Dokonce jsem se zmínil o přijatelné třetině vozu. Představa, že si na sebe sama vydělá (myslím včetně podílu na nákladech jízdy vlaku a provozu samotného vozu) velká hospoda v našich poměrech, je prostě lichá. Extrémně vzato, Praha - Košice ve dne, ale tam zas není kupní síla.
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY