K-report
 

Archiv do 1. září 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 1. září 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4248
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 01:02:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.Vlček: Ještě ad berounské rychlíky: ráno v té největší špičce odvezou autobusy 300-400 lidí za hodinu, v největší odpolední špičce 200-300 lidí za hodinu. Vlaky-rychlíky by zvýšený nápor sice asi pobraly bez posilování, ale jen proto, že by se spousta lidí naštvala a přesedla do aut, a za cenu stání v chodbičce. Do vlaků-osobáků dostanete jen pár lidí, většina by jezdila jakkoli jinak. Kdyby se Vám přes moji skepsi podařilo lidi do vlaků-rychlíků dostat, tak by se musely tahat posilové vozy přinejmenším z Plzně.

Pokud počítáte s tím, že by se začaly masívně používat autobusy-couráky místo autobusů-rychlíků, tak nechápu smysl operace. Couráky mají pomalejší obraty a nižší průměrné vytížení (část lidí vystoupí cestou), čili na ně potřebujete víc vozů a víc řidičů. Kraj by na ně na rozdíl od rychlíků na ně muselo doplácet.

Ta Vaše zamýšlená úspora by v praxi vedla od samofinacujících se autobusových rychlíků buď k nárůstu IAD, nebo k nárůstu výdajů do VHD, nejspíš ke kombinaci obojího. Do linky, která se zaplatí z peněz dobrovolných uživatelů, se zkrátka nemá šťourat.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2922
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 07:04:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale houby - lidi nejsou blbý a nemaj cíl v Butovicích ani na Zličíně alébrž pokračujou do celý Prahy. Takže funkční bus přípoje tarifně integrované (čímž současně říkám že to nejde....) od Zdic do Berouna na nádraží by do rychlíků dotáhly dejme tomu polovinu toho co jezdí busy (časem a s propagací). V ranní špičce nějakých 150--200 lidí, tedy 75-100 lidí na vlak. To by pobraly R i v současným řazení a nikdo by nemusel stát. Mimochodem část lidí by převzaly i ty osobáky (neříkám že to je žádoucí) kvůli ešusům - vozidlům které jsou co do pohodlí o třídu vejš než jakýkoli bus co tam jezdí (včetně těch Skanií s klímou páč v nich jsou sedačky ještě nacpanější než v jakámkoli žbt a o pohodlí není vůbec řeč). Zázrak by to nebyl ale aspoň něco.

Mimochodem možná by takový systém přitáh i někoho z auta. Ty kterým vadí jízda jak skrčenec, stání ve frontě na dešti větru aby si člověk sed nebo aby se aspoň vešel jak v NDR před 40 lety a nutnost přestoupiut kamkoliv v Praze + po Praze protože od busu jede jediná linka MHD (použitelná).
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1783
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 08:49:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tuhle jsem tam jel a Zlonice - Straškov v pracovní den k večeru sám po celou cestu.... To asi vážně valný smysl postrádá.

Nic proti zrušení, ale daný úsek má již velmi dlouho význam výhradně ve dnech školního vyučování. S prohlubujícím se kurvením přestupů od Loun na Roudnici a nově též Zlonice - Roudnice ve Sraškově i ten ubývá. Ono prostě děti jezdí do školy bez ohledu na úchylárnu zvanou kraje, která maximálně slouží tomu, abychom měli 15 "předsedů vlády", ve státě s početem obyvatel odpovídajícím velkoměstu.
Ale ano, jestli chcete vidět prázdný vlak Zlonice - Straškov, tak letní prázniny jsou ideální příležitostí, páč to prostě děti do školy nejezdí Maj rozum
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3391
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 08:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kyšperk: ty si z toho děláš srandu, ale Záruba pro železnici v Pardubickém kraji znamená pohromu a katastrofu
Moje definice „Likvidační metoda“ nevznikla na základě toho, že by chtěl kolega Záruba zcela zlikvidovat železnici, ale spíš z pohledu toho, že se téměř všude snažil přes mrtvoly nacpat jednovrstvý rychlíkový model a odstřelit i vytíženou příměstskou dopravu. Na druhou stranu se domnívám, že na většině tratí mu to nedovolí jak zaměstnavatel, tak kraj. Ale co se týče třeba jeho názor o zastavování EC v Třebové (tedy z jeho pohledu spíše nezastavování), tak s tím naopak musím souhlasit.

Bručoun:
Myslíte že se průměrná čekací doba prodloužila?
Řekl bych, že pokud sečtu oba směry a podělím dvěmi, tak ano.

V čem je špatně, že se málo propustná trať využije přednostně pro rychlíky, a místo osobáků se zřídí autobusy?
Takových tratí, kde je až takový problém s propustností, kde vedle sebe nemohou existovat rychlíky i osobní vlaky je málo. Kolega Záruba ale mnohde chtěl zrušit osobáky a místo nich zavést rychlíky/spěšné vlaky i na ramenech, kde má osobní železniční doprava těžko zastupitelný význam.
Já nemám problém s tím, že budou málo vytížené trati, kde převládá tranzit a místní doprava je slabá, že na takových tratích budou pouze rychlíky. Takový model si umím představit třeba na tratích jako 160, 200, část 225, část 230 apod., ale nikoliv na tratích 011, 090 či 130.

Tomáš_záruba:
Snad mi prominete, že se raději ještě nějakou dobu nebudu vyjadřovat.
Ale jo, dostanete 30 denní dobu hájení :-)
Osobní výpady šotoušků jsou velmi zábavné, a proto se jim nebudu bránit. Koneckonců jsou to obvykle zajímavé náměty, co všechno udělat obráceně.
Já to samozřejmě myslel s nadsázkou, já vám vaše názory neberu. Spíš jsem se chtěl zeptat, jestli byste stále vaše názory na daných tratí aplikoval.

Libochovičák:
Přesně jsem čekal, že tohle napíšeš, však ono přitvrdit se dá vždycky.
To samozřejmě dá. Jenže zkrátka 5 párů nevytížených vlaků není na vlak, ale na autobus.
Rozhodně se mi plošně nelíbí aplikovat to, kde spoje nejsou ani na dvouhodinový interval neobjednávat nic.
Plošně ně, ale řekl bych, že tohle by platilo tak pro 80% tratí. Já bych třeba nerušil Moldavu, kde těch několik párů vlaků jezdí v sezónách vytížených, tedy alespoň do doby než se ta trať rozsype, nebo 097, kde si myslím, že náhrada autobusy by byla asi dost problematická. Ale držet 063 či 204 fakt nemá příliš významu.

Franta z hor: Ono se bude zase chvíli kecat, zamýšlet, a nakonec se nezruší nic
U mnohých tratí je to pouze oddalovaná záležitost. I kdyby do toho nekecal MD, tak je jen otázkou času, kdy kraje přestanou chtít platit vlak pro 10 lidí za 100kč/vlakokm.

Petr_vlček: Inu i ve Stč by šlo ušetřit - např. omezením busů.
Středočeský kraj dává do systému obrovské množství peněz. Problémem nejsou peníze, ale nekoordinace nejen mezi silnicí a železnicí, ale i mezi jednotlivými dopravci a SIDem a PIDem. Myslím si, že jenom koordinací jednotlivých autobusových linek by se ušetřil takový balík, že byste nemusel zrušit jediný vlak.

A závěrem k Berounu: Pokud by konečně někdo smysluplně dotáhl MHD k nádraží, tarifně ji provázal a JŘ postavil tak, aby navazoval na vlaky, tak nepochybuju o tom, že by se vytížení vlaků podstatně zvýšilo.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2923
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 09:35:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jojo. Když vidím jak mezi Berounem a Zdicema hobluje milion "náhodnejch výstřelů" Beroun - Fse (Hořovice pokaždý jinou ) a k tomu rychlíkys Zdice- Praha které mají v tomto kousku kapacitu navíc tak zkoordinovat jen tenhle bordel částečnou přestupností ve Zdicích + protažením části pražáků do místního příí by se ušetřilo docela dost.

Mimochodem když vidím obsazenost některých vlaků v taktu v sedle a některých busů ve špičkách tak bych řek že co do vytížení zlatý vlaky.

Ad Zlonickej pacifik - já tím jel ze šotodůvodů předloni. Byl pátek, škola a vlak kolem 16,40 ze Zlonic. Do Straškova zcela spolehlivě sám. Když už teda ani pátek odpoledne tak čím tam ty davy žactva safra jezděj? Navíc když jsem viděl zastávky projížděné uprostřed polí tak jsem nabyl dojmu že tímto vlakem by moh cestovat akorát sysel.

Nějak mám pocit že z celejch straškovskejch lokálek má jistý výnam akorát "vejletní" Vraňany - Straškov o víkendech na řípu. S ohledem na intenzívní až žádnou nákladní dopravu do doby než se rozpadne štreka. Podobně zbytným výkonem je 063. Rakovník - Kralovice má peška právě v tom že končí v těch Kralovicích. Jezdit osobáky Rakáč - Plzeň tak by v podstatě Mladotice - Žatec mohlo zůstat jen u krychlíků (možná někde navíc zastavujících) a svou frekvenci by si to najít mohlo.

Ve Stč by se dalo ušetřit tolik peněz ve VHD že by za ně mohla bejt naprosto dokonalá VHD v celým kraji. Jen by se muselo někomu chtít. Protože by to dalo práci a muselo by se to dělat obezřetně aby z toho nevznik paskvil.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6507
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 09:42:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Libochovičák:

Kraj Vysočina: Zvažovat co Jemnice-MB.
... a stejně tak zvažovat co Okříšky - MB, protože ty zastávkové vlaky tam jezdí vesměs skoro prázdné (což není divu, protože trať vede mimo hlavní směry dojížďky a nádraží jsou převážně v polích); stejně tak osobní vlaky v úseku Žďár nad Sázavou - (minimálně) Křižanov, protože tam je vhodné vést páteřní autobusovou linku Žďár nad Sázavou - Křižanov (město) - Osová Bítýška - Velká Bíteš, která by obsloužila všechny obce na trase a učinila vlak ("klasickou" soupravu o minimálně 4 vozech) zcela zbytečným; totéž by se jistě dalo zvažovat u trati č. 251 v úseku Nové Město - Nedvědice (odlehlé nádraží v Bystřici); stejným případem tratě zčásti vedené mimo směry dojížďky a s bohužel nízkým počtem cestujících je i 252 v úseku VM zastávka - Studenec; atd. atd.

Těch otázek k zamyšlení, které jsem nyní lehce nastínil, by se v kraji Vysočina určitě našlo víc, než jen trať č. 243, možná u každé tratě by se dal prostor k úsporám najít.

Ty otázky si před časem asi pokládali i na samotném Kraji, když zadali vypracování studie proveditelnosti náhrady části vlaků autobusovou dopravou. Nějaká čísla (nevím ale, jestli byla přesná) z té studie se tu kdysi také objevila a nebyla nic moc. Ale kromě loňského červnového proškrtání k žádným drastickým změnám (zatím?) nedošlo.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 09:46:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: Osobně co mám projeté, tak na zastavení vidím následující tratě:

To je paráda, vy se projedete jednou, při troše štěstí několikrát po uvedených tratích a hned máte jasno ... takový rozhled bych chtěl mít !

Jinak pokud chcete odstřelit 021 Potštejn - Letohrad a 238 Slatiňany - Hlinsko, tak před ně patří 064 St.Paka - Lomnice a hlavně osobáky na 030 Jaroměř - St.Paka, které toho odvozí x-násobně méně.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 355
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 09:50:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Petr Vlček: Inu i ve Stč by šlo ušetřit - např. omezením busů.

Někde by tomu tak mohlo být, ze svého okolí znám dost zbytečných / souběžných spojů, hlavně o weekendu.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1784
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 10:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Obecně se jezdí do školy ráno, z ní odpoledne a to z míst, kde žijí lidé do místa, kde sídlí škola. Jestli je to pro Vás složité, tak do škol v Roudnici. Nicméně ano, z mezilehlých zastávek to není a od Loun je ústecký přestup půl hodiny a ve Straškově bude nově, jak jinak, ústecký přestup půl hodiny. A ze dvou hodin cesty hodinu přestupovat může jen blbec. Také vynálezce takové dopravy nemá moc rozumu a o demenci vynálezu našich krajů už vůbec nepochybuji.
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 10:27:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct

064 a 030 bych provoz osobních vlaků ponechal v sezóně (cca 1. 5. do 30. 10. + velikonoční pondělí a advent v Kuksu) na dvouhodině o víkendech. Jinak 030 není na zrušení jako trať, neb tam zatím máme dálkovku Pardubice - Liberec. Já mluvil o tratích na zrušení, tedy lokálky nejlokálkovitější.

Zmiňované tratě jsem projel vícekrát. Ty, co mám absolvované jen jednou bych neuváděl
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3392
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 10:28:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Na trati 241 by mohla vzniknou řada nových zastávek, která by obsloužila další obce či by se některé zastávky daly městu přiblížit. Otázkou zůstává, zda by to mělo význam, když hlavní směr poptávky je Třebíč.
To, že je zastávka daleko od civilizace, ještě nemusí znamenat, že je tam vlak nepoužitelný. Je potřeba posoudit i tranzit v takovém vlaku a možnosti návazné dopravy. Jneže to právě Vysočina neumí.
Jct: Myslím, že si Negrelli ty tratě projel jednou v mimošpičkovém směru a z toho usuzuje.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4422
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 10:28:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Opravdu je to s nečekáním busů na vlak takové zlé? Není to jen obvyklé pomlouvání autobusů ze strany ajznbonů?

Těžko říct, ale když jsem minulý týden viděl, jak autobus těsně ujel asi 5 minut zpožděné 7724, tak mě docela zamrazilo. Prostě není to integrováno a basta.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 10:30:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct

064 a 030 bych provoz osobních vlaků ponechal v sezóně (cca 1. 5. do 30. 10. + velikonoční pondělí a advent v Kuksu) na dvouhodině o víkendech. Jinak 030 není na zrušení jako trať, neb tam zatím máme dálkovku Pardubice - Liberec. Já mluvil o tratích na zrušení, tedy lokálky nejlokálkovitější.

Zmiňované tratě jsem projel vícekrát. Ty, co mám absolvované jen jednou bych neuváděl
Pershink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 10:47:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krása proč se sakra dělají přepravní průzkumy, když šotouš se Sone+ udělá rychle a jasně soudy kterou lokálku pošle do a kterou ne
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2925
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 11:22:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No popravit Slatiňany - Hlinsko.... Kdykoli jsem tam jel tak frekvence byla dost slušná a to vč. výměny v Žďárci.

Osobáky na 030 jsou po redukci na tom asi dost bídně neb se značně omezila jejich použitelnost. Bydlet ve Třemešný a dělat v HK s tím že poslední co jede je v 18 z HK tak asi jezdím autem. Jinak toto je přesně případ kdy je to jinak v kladiva (slabší) a jinak o víkendu (silnější). 064 už taky nejezdí do Paky do skupin tak aby si to šlo zapamatovat = asi to frekvenci nepomůže. Minimálně o víkendech by 030 měla mít os v dvouhodině z Jároměře do Mostku.

Žmz: inu když šuk dorazil do Zlonic od tý Roudnice tak se z něj vyhrnuli asi 2 substráti. Možná ale 30 školáků vylezlo v Kmetiněvsi.

Jinak kraj Ústní má docela slušně udělaný i bus návaznosti - vadou je chybějící integrace tarifní. A busy nemaj uvedený čekačky - třeba v Bohoušovicích víkendový bus do Verneřic, kde je přestup asi 5 minut a pokud bude mít R nějakých +6-10 (jedna pomalá a předjetí seklým EC) tak to nejspíš ujede - bus neměl žádnou poznámku o čekání na vlak. V takovém případě beru na vědomí že tím jet nemám.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1787
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 11:30:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Achjo. Kdo a proč by jako jezdil na nádraží, když je ve Zlonicích uprostřed zastávka (mimochodem je hned vedle ní zastávka autobusu směr Slaný - Klobuky - Vraný) a návaznosti dál ústečtí zlikvidovali? Nechte si svou pravdu, mně je to jedno, zda se to zruší. Než vejklady jednotlivých jevů ctím radši statistiku zaplacených jízdenek, které si moc lidí nekupuje bez toho, aby je využívali.

Jinak Ústí má udělaný návaznosti tak jako by se jednalo o isolovaný ostrov, nikoli součást jednoho státu. Zrušení úseku Slaný - Louny bude následovat neprodleně. Ze stejných pavědeckých příčin. A zase mi to bude jedno. Nejsem akcionář a ani bych být nechtěl. Stěhování muzea mimo železnici je v závěrečné fázi, místa k parkování dostatek

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6509
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 11:35:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:

O tom jsme už taky myslím v diskusi "Tratě na Vysočině" diskutovali - výstavba zastávek u obcí, okolo kterých vede trať č. 241, by měla větší smysl jen v případě, kdyby trať vedla od Starče nikoliv do Okříšek, ale do Třebíče.
Jinak by ty nové zastávky podle mě nic moc nevyřešily.

Jistě, že smysl můžou mít i nádraží "v polích", když od nich je návazná doprava. Ale v případě tratě č. 241 by muselo dojít ke změně, že by nešlo o zastávkové vlaky Okříšky - Znojmo, ale spěšné vlaky Havlíčkův Brod - Jihlava - Znojmo.
A právě v tomto směru by se mohlo to "zvažování, co s tratí XY" ubírat.

K jinému tématu - zastavení osobní dopravy na byť části 238 považuji za nesmysl; když už nic jiného, nakolik dobrou/špatnou myšlenkou by bylo, kdyby mělo dojít k náhradě zastávkových vlaků vlaky spěšnými, zastavujícími jen ve velkých sídlech, a mj. umožňujícími i možnost mít jak uzel v HB "v celou", tak i přípojovou skupinu "v celou" i ve Žďárci u Skutče, což by mohlo mít pozitivní vliv i na vlaky na trati č. 261 (návaznosti z/do všech směrů)?
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 11:52:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:Opravdu je to s nečekáním busů na vlak takové zlé? Není to jen obvyklé pomlouvání autobusů ze strany ajznbonů?

Náhodné pozorování z pátku 9.7.2010: příjezd od Roztok u Křivoklátu do Zbečna vlakem v 18:51. Čekáme na křižování s protijedoucím vlakem od Berouna (prav.příjezd do Zbečna v 18:48), který je ale asi 10 minut opožděn. Bus směr Kladno (prav. odjezd 18:55) v 18:55 najíždí na zastávku, nastoupí lidi, a odjede. Asi dvě minuty potom přijíždí vlak z Berouna, přípojný autobus je samozřejmě pryč...

Horší ukázku jak zmrvit dobře vymyšlený jízdní řád špatnou organizací a lemplovstvím dopravce těžko pohledat.

Při plánování JŘ bus-vlak jsou dvě možnosti:
-mít volné přípoje (cca. 15-20 minut na přestupy). Pak to bude fungovat, ale nebude to tak atraktivní.
-mít těsné přípoje (cca. 5 minut na přestupy), pak je ale nutné zajistit čekání spojů (především busů na vlaky, v menší míře i naopak). V tom případě ale také musíte definovat zodpovědnost za dodržení čekání. Ta může být na řidiči, na výpravčím, nebo na dispečinku (IDS JMK ), a musí být dohledatelná (buď online - opět pro IDS JMK, nebo alespoň zpětně) a vymahatelná - když někdo svévolně nedodrží JŘ (čekání na přípoje v je součástí pokynů pro řidiče), pak musí být dopravce finančně potrestán. To musí být součástí smlouvy s dopravcem, jinak dopravce nemá žádnou motivaci dodržovat čekání (proč by si trhal žíly, když stejně dostane zaplaceno, že?).

Např. Královéhradecký kraj si tyto sankce prosadil do smluv s dopravcem - jinak by na to neměl žádnou páku. Bohužel, i tam je bez dispečinku stále možné, že mnoho nedodržených přípojů projde bez povšimnnutí a záleží to jen na obdržených stížnostech a namátkových kontrolách. Prostě bez dispečinku to nikdy nebude ono, ale stále je lepší to alespoň mít podchyceno smluvně a sankcionovat alespoň nahlášená porušení čekání.

Ale jestli je Středočeský kraj ochoten dotovat dopravci spoje, které o minutu ujedou přípoji, bez možnosti sankcí, tak je to vrchol úřednické tuposti.

...to jsem se asi rozepsal příliš, ale v tomto případě se nejedná o obvyklé pomlouvání autobusů ze strany ajznbonů, ale o realitu. Přičemž leckde jinde funguje návaznost vlak-bus bez problémů a není problém, aby to fungovalo i v tom Zbečně, kdyby se chtělo (=kdyby objednatel chtěl, ale když je objednatelem StK, ... damage to speak (=škoda mluvit))

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Hradecký.)
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 3-2009
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 11:53:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

064 a 030 bych provoz osobních vlaků ponechal v sezóně (cca 1. 5. do 30. 10. + velikonoční pondělí a advent v Kuksu) na dvouhodině o víkendech. Jinak 030 není na zrušení jako trať, neb tam zatím máme dálkovku Pardubice - Liberec. Já mluvil o tratích na zrušení, tedy lokálky nejlokálkovitější.

Největší problém ekonomiky osobní dopravy spočívá ve špičkách a sedlech. Je třeba počítat s tím , že technika musí být v množství , aby pokryla špičky a je třeba počítat s tím , že v sedlech buď stojí anebo veze vzduch.
A pokud někde by měla být zachována doprava pouze přes léto , co potom bude dělat tato technika zbytek roku ?? Rozdíl je , pokud technika bude stát několik hodin v průběhu dne , nebo bude stát x měsíců.
Takže buď provoz ponechat celoročně , nebo zrušit celoročně. Nic jiného nelze.

Jinak taková 064 není špatná. Dle mého názoru zde cestuje osobními vlaky z MB více cestujících než v jakémkoliv jiném směru.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1788
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 12:08:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej: Pominu-li někdy přítomnou lenost myšlení při sestavování JŘ, pak (přesně dle Vašeho konstatování o špičkách) je jasné, že v době letních prázdnin musí vozidla přebývat. Stejně jako přebývají autobusy ve stejném období, protože využívají příslušnou poznámku "jede ve dnech školního vyučování".
Takže až tak jednoznačné to z hlediska vozidel na letní provoz není. Něco jiného je údržba dráhy pro sezónní provoz. Tedy nic takového tímto sdělením nenavrhuji
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3207
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 12:12:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tqak třeba v Praze u té 210 na Dobříš by se asi "technika" na víkendový provoz našla, stejně jako na některé další víkendové štreky. Jen se tam nesmí nas.at přeplacenej pražskej motoráček. To se pak penízky na další asi nenajdou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4249
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 12:14:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa, ad Zbečno: Tak to je mizérie. Na odboru dopravy středočeského kraje jsou fakt nemožní neschopáci, když nedokážou dopravcům nařídit čekací doby.
Mimochodem, v létě jsem byl svědkem toho, jak na sebe v Berouně nepočkaly ani dva autobusy Proba, ujely si o pitomé 2 minuty. Řidiči co na lince běžně jezdí, čekají. V JŘ čekačka ale není napsaná, a "náhradníkovi" to nikdo neřekl. Kdyby to bylo natvrdo napsané v JŘ, tak by si nedovolil ujet.
Doprava ve středočeském kraji je, kromě pár světlých vyjímek, naprosto neorganizovaný zmatek. (Na druhé straně, zoufalý pomalíkový systém Ropidu s přeplněnými klouby na stojáka bych taky nevítal.)

Petr Vlček: Vždyť píšu, že jsem pro tarifní integraci vlaků včetně rychlíků, a pro přípoje z autobusu na vlak. Jsem i pro reklamu na toto spojení. Autobusy bych ale rušil teprve v případě, že by část lidí přešla do vlaku dobrovolně. Žádný organizátor VHD není tak chudý, aby na jedné takto významné trase nemohl v přechodném období objednávat souběžně obojí. Pochopitelně jen do doby než se vyvrbí o co je opravdu zájem. Naopak, v případě že by se spojení s přestupem na vlak ani po mediální masáži neujalo, bych ty autobusové přípoje na vlak klidně zase zrušil. Zkrátka bych nechal lidi, ať si to odhlasují nohama.
Souhlasím s Vámi, že v exBendlo-Rathistánu je tarifní integrace vlaků do IDS něco jako sci-fi.

Těm lidem, kteří mají nádraží v docházkové vzdálenosti, by ale stačilo, kdyby se vzpamatovali na MD, a tvrdým násilím dokopali ČD ke snížení cen všech jízdenek na úroveň autobusové konkurence. Tam, kde nejsou vlaky v IDS, je spousta tratí na odpis jen proto, že obyčejné jízdné i předplatné stojí dvojnásobek toho co v autobuse. Kdyby jezdil vlak za rozumné ceny, tak by se do něj spousta lidí ráda vrátila. (To jsme ale trochu vybočili z GVD připravovaný .....)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4250
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 12:27:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "jenom koordinací jednotlivých autobusových linek by se ušetřil takový balík, že byste nemusel zrušit jediný vlak."

Mně by přišlo užitečnější zahušťovat jak lokálně významné autobusové linky, tak lokálky, na hodinu ve špičce a dvouhodinu v sedle, maximálně s jednou tříhodinovou dírou. Na spoustě linek by bylo vhodné jezdit i každý víkendový den. Když se budou přežité lokálky za každou cenu udržovat v provozu, tak na toto zahušťování nikdy nezbydou peníze.
Například na Rakovnicku nebo Vlašimsku se až na vyjímky jezdí ve špičce po dvouhodině, je zcela běžná šestihodinová dopolední díra, o víkendu jede jeden pár spojů v sobotu ráno, a jeden v neděli k večeru. (Do těch nejmenších děr to tak je samozřejmě v pořádku, protože častěji tam nemá kdo jezdit. Jenže on se tam podobně řídký JŘ bohužel týká i větších obcí.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4251
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 12:30:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Hradecký: "jestli je Středočeský kraj ochoten dotovat dopravci spoje, které o minutu ujedou přípoji, bez možnosti sankcí, tak je to vrchol úřednické tuposti."

Souhlasím. Bohužel.

Ještě obecněji bych řekl, že je vrcholem tuposti tolerovat tak lemplovité dopravce jako ČSAD Kladno nebo Veolia Vršovice. Zrovna předevčírem jsem dvakrát jel s ČSAD Kladno. Tak zahumusené potahy na sedačkách, jako byly v obou autobusech, jsem už dlouho neviděl. Někdo by měl vedení příslušné firmy poradit, že je vhodné během životnosti autobusu potahy nejméně jednou vyčistit.

Co se týče "papírové" návazností mezi spoji, tak v tomto ohledu jsou lemplovití všichni dopravci v Stk bez vyjímky. Liší se jen v tom, zda se při těch několika málo vymyšlených návaznostech prakticky čeká, nebo ne.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6237
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 12:39:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co na těch "prázdnotách" 017, 016 a tak zavést "radiovlaky"? Objednávka 12 (24) hodin předem, jede při zaplacení x jízdenek (třeba x=10). Kdyby tam někdo opravdu chtěl jet, tak si to zaplatí a jinak tam nemusí jezdit vlak vůbec... Jo a na 028 jezdí ten jeden prá proto, že je opravdu využit, jezdí tím školáci, prý až kolem 50 lidí.

Jo je to blbej nápad, ale mě ty chytrý nenapadaj...
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4252
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 12:42:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272: Vlak je příliš drahá sranda na to, aby jezdil pro pár lidí na objednávku.
Kdesi na Tachovsku a na Rychnovsku se to údajně zkušelo s minibusy, nic konrétního o tom ale nevím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6238
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 12:50:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, to bylo u AudisBusu, nikdy jsem tam ale v té oblasti nebyl, tak nevím jak to fungovalo, či ne. Něco možná bylo i v okolí Svobody n.Ú. Ale tahle věc funguje u těch historických vlaků do Mražáku (čti: Lednice), ale tam mi přijde 40x jízdné moc. Opravdu by se nenašla v tomto nějaká úspora?
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 13:12:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: třeba v Bohoušovicích víkendový bus do Verneřic, kde je přestup asi 5 minut a pokud bude mít R nějakých +6-10 (jedna pomalá a předjetí seklým EC) tak to nejspíš ujede - bus neměl žádnou poznámku o čekání na vlak. V takovém případě beru na vědomí že tím jet nemám.

Ano, tak by to být nemělo. Buď by měla být delší přestupní doba, nebo by měla být v JŘ busu zaznamenána čekačka.

Tak jak to je, tím bych jel jen v následujících případech:
-buď bych znal řidiče a věděl bych že "Franta vždycky počká"
-mám to kousek a když to ujede tak dojdu pěšky
-má pro mě kdo dojet a když to ujede tak pro mě dojede
-jet tím na výlet s tím, že když to ujede, tak změním cíl výletu
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3393
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 13:42:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun 4250: Ano, to by byl asi správný postup. Ale je toho kraj vůbec schopen?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6927
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Opravdu je to s nečekáním busů na vlak takové zlé? Není to jen obvyklé pomlouvání autobusů ze strany ajznbonů? Osobně občas nevím, kdy mám ajznboňáckým poudačkám o zlých autobusech věřit a kdy ne.
Nejlepší by bylo nehledat za všám ty "ajznboňácké poudačky".
V tomto případě je totiž problém na obou stranách - u obou druhů dopravy.
Mmch problémy, pozoruji, potvrzují i další kolegové diskutující.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.8.109
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:47:36    Odkaz na tento příspěvek  

V JŘ čekačka ale není napsaná

Myslím, že málokterý řidič se řídí při výkonu práce tím, co je napsané v JŘ,tak jak ho známe z výlepu. Vše potřebné se dnes dává do strojku. Takže pokud se nejedená o dopravce typ "PALKO", který odbavuje na Setright, má řidič vše potřebné ve strojku (pokud se to do něj připraví). Poznámka na JŘ o čekání má význam pouze pro cestujícho. myslím, že pokud to je napsané na JŘ, je to super poznámka pro cestující, ale pouze do určité míry. Myslíte, že třeba v tomhle se dá vyznat (co se týče čekaček)? Já se tedy docela ztrácím.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.8.109
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:52:54    Odkaz na tento příspěvek  

Kdesi na Tachovsku a na Rychnovsku se to údajně zkušelo s minibusy, nic konrétního o tom ale nevím.
Nevím, jak na Tachovsku, ale na rychnovsku se radiobusy provozují stále, viz zde
Problém je v tom, že zákon o silniční dopravě neumožňuje provoz radiobusů, DU tudíž nic takového nepovolí. Zde to je tedy jako MHD, byť některé spoje jedou mezi městy. Zda to je na úrovni města legální, posoudit neumím. Každopádně nový zákon o veřejné dopravě na toto už by pamatovat měl.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.8.109
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:04:10    Odkaz na tento příspěvek  

028 jezdí ten jeden prá proto, že je opravdu využit, jezdí tím školáci, prý až kolem 50 lidí.

jezdí pouze pro to, že nebyl k dispozici v daný čas volný autobus = musel by se dodat další do systému, což je nákladná záležitost. Myslíte, že jeden vlak za den, byť plně obsazen, tu trať může zachránit? Pořád to je jeden autobus. A mimochodem, ono by zas nebylo o moc dražší ten autobus do systému dodat, než provozovat tento jeden pár vlaků do Dobrušky, tak je na tom, co se týče nákladů železnice špatně.
Myslím, že SŽDC v dohledné době bude dopravce a objednatele přesvědčovat, aby tento vlak přestal jezdit...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4260
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:50:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: "Nejlepší by bylo nehledat za všám ty "ajznboňácké poudačky"."

Když si vzpomenu, co všechno vydával za ověřené fakta třeba -aa-, a přitom to bylo lidovým podáním obludně zveličené ..... Dodnes nevím, jestli mohl pracovník objednatele věřit, že se ty jím podávané hrůzy opravdu dějí v tak zveličené podobě. A to -aa- zdaleka není jediný, kdo s chutí servíruje zveličené negativní zkušenosti s autobusy. Nedivte se, že se po těchto zkušenostech raději zeptám na věrohodnost historky.

"V tomto případě je totiž problém na obou stranách - u obou druhů dopravy"

To bezpochyby. V případě Zbečna bych ale viděl hlavní problém v lemplovitosti a nevstřícnosti řidičů, totální ignoranci jejich nadřízených, o kraji nemluvě.

-ds-: "málokterý řidič se řídí při výkonu práce tím, co je napsané v JŘ,tak jak ho známe z výlepu. Vše potřebné se dnes dává do strojku" ...
... anebo se v mnoha případech čekání nebo nečekání na přípoje traduje ústním podáním. Vítejte ve středních Čechách.

Mnohde na sebe vzájemně čekají i spoje, které mají odlišný čas průjezdu čekací zastávkou. Přesněji řečeno: V čase, kdy jeden spoj má ještě být na předchozí zastávce, má ten druhý podle JŘ už být o dvě zastávky dál. Přesto se v praxi čeká, jen to občas zaskřípe o dovolených.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.8.109
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 00:22:16    Odkaz na tento příspěvek  

anebo se v mnoha případech čekání nebo nečekání na přípoje traduje ústním podáním
tak pokud je system "letitý", tak to i tak může "fungovat". Nějak ale netuším, k čemu by ústní podání bylo v případě jihomoravského, nebo Královehradeckého kraje, poté, co je provedena "optimalizace"
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4263
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 00:28:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: V KHK nebo JMK samozřejmě k ničemu. Asi to nebylo na první pohled jasné, ale řešili jsme hlavně nepřípoje a nečekání na přípoje ve středních Čechách. V StK je totiž k ničemu celý systém (či spíš nesystém).
Počítač
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.246.126.67
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 07:04:26    Odkaz na tento příspěvek  

Nezapomínejte, že do Dobrušky je nákladní doprava (uhlí, obilí). Víc vám řeknou v podorlické dizkuzi.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 09:49:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: Myslíte, že třeba v tomhle se dá vyznat (co se týče čekaček)? Já se tedy docela ztrácím.

V klasickém výlepu se v tom sice běžný člověk ztratí, ale poznámka u spoje se píše i když si dám vyhledat spojení v IDOSu.

Například u tebou uvedené linky dej hledat spojení Přimda-Stříbro v 7 hodin - najde ti to tříminutový přestup v Boru. Bez poznámky by tomu nebylo radno věřit, ale u spoje 490660/19 je poznámka, že v Boru čeká. Takže z toho usoudím, že je to použitelné a klidně tak pojedu.

Proto si myslím, že pro cestujícího, který to nezná a hledá si spojení (a nemusí to být jen člověk z daleka, může se jednat o místního, který zjišťuje, jak by se dalo jezdit například do práce!) je to velmi užitečná informace - a byl bych pro to, aby se to uvádělo i jinde. Často by stačila např. obecná poznámka typu "Spoje vyčkají v zastávce Ohnišov,U Jelena příjezdu spojů z Nového Města nad Metují", pokud to z formálních důvodů nejde takto obecně, tak klidně vyjmenovat i za cenu toho, že na výlepu se v tom nevyzná každý.

Abych jen nekritizoval, například u víkendových spojů linek 630078 a 630035 je podle mě od 1.9.2010 přidání poznámky o tom, že spoje jedou přímo z Jičína do Nového Bydžova a opačně, právě tou užitečnou informací, kterou neznalý cestující potřebuje, aby si nemyslel, že když mu IDOS vyhledá spojení např. ze Sběře do Jičína, že bude přestupovat někde na mezi na odbočce u Vysokého Veselí, ale v poznámce si může přečíst, že pojede přímo (i když IMHO by bylo ještě lepší mít to licenčně jako přímou linku - klidně jen pro víkendové spoje).
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 10:08:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun a "ajznboňácké poudačky" o autobusácích.

Netuším, jak často jezdíte autobusem vy, ale já celkem jo. Že je to občas dost tragédie, jsem si vyzkoušel já i moji ("nešoto") známí, kteří jsou občas ochotni (nebo musí) VHD použít. A to se nebavím o StČ kraji, ale o KH kraji. Jednotlivé zážitky jsem psát nebudu, ale bez připomínek podtrhuji to, co napsal Tomáš Hradecký:

Je to použitelné, pokud
-buď bych znal řidiče a věděl bych že "Franta vždycky počká"
-mám to kousek a když to ujede tak dojdu pěšky
-má pro mě kdo dojet a když to ujede tak pro mě dojede
-jet tím na výlet s tím, že když to ujede, tak změním cíl výletu


Bohužel, bez nějakých centrálních dispečinků a GPS ve vozidlech, které budou hlídat dodržování jízdních řádů, to spolehlivé nebude nikdy. A je to jedna z věcí, která ve mě utváří dojem, že náhrada vlaku busem tak nějak není plnohodnotná (alespoň zatím).

Už jsem rezignoval i na psaní stížností. I tak jasný věci, jakože autobus jede o 5 minut dřív nebo nejede vůbec, se pořádně nedořeší. Končí to odpovědí, že mi jsou blbě hodinky a pokud stížnost doložím časem na jízdence, tak že zas jdou blbě hodiny jim ve strojku...
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 10:16:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Hradecký: Proto si myslím, že pro cestujícího, který to nezná a hledá si spojení (a nemusí to být jen člověk z daleka, může se jednat o místního, který zjišťuje, jak by se dalo jezdit například do práce!) je to velmi užitečná informace - a byl bych pro to, aby se to uvádělo i jinde. Často by stačila např. obecná poznámka

Mluvíš mi ze srdce. Téměř doslova přesně takovou připomínku jsme panu -ds- psal začátkem prázdnin mailem . Přesně tohle by se mělo v jízdních řádech objevovat.

A nejen u busů. Už jsem se setkal i s hláškou náhodného spolucestujícího, že se "bojí jet vlakem do Prahy, protože ve Starkoči jsou jen 2 minuty na přestup a to přeci nemůže fungovat".

To už je možná trochu přitažené za vlasy, ale cestující "nešotouš" takhle prostě přemýšlí a i takovýhle "detaily" rozhodují, čím nakonec pojede...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2928
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 10:24:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další věcí je vesměs nemožnost zjistit zpoždění busu (ještě si stihnu skočit do krámu).

Já na Silvestra zažil že bus co měl jet (poslední odpolední po obědě) nejel. Ještě než jsem volal kámoše aby pro mně přijel (preventivně jsme se domluvili že do doby příjezdu nebude chlastat neb tušení) jsem zkusmo zavolal na telefén na jízdním řádu. K svému překvapení jsem se dovolal, druhý překvapení že to bylo zřejmě přepojený na dispečera a ne vrátnýho co nic neví a třetí že zjistí a za chvilku mi zavolá. Za chvilku skutečně s omluvou volal že řidiče sehnal a bus za chvilku přijede. Stalo se a fakt přijel. Řidič buď spoleh že už nikdo nepojede nebo tam byly přeházený šichty a zapomněl že má odjet ještě jeden cancour....

Ono je to vždycky v lidech. U busů i vlaků. Fakt je že u busů bývá excesů typu "jede když se sejdou" řádově víc než u vlaků - vlak nadjetej o víc než minutu je skutečně rarita.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6244
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 11:06:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenom tak naokraj, pro informaci, už jsem zažil nadjetej bus o 21 minut :-).
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.8.109
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 11:25:09    Odkaz na tento příspěvek  

já před 14 dny jsem zažil bus na lince Železná Ruda - Kvilda v Prášilech s náskokem 12 minut. V takové Modravě musel jet minimálně -20 minut. Mě osobně to nevadilo, byl jsem v cíli dříve, ale obálka byla poslána.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.8.109
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 11:37:06    Odkaz na tento příspěvek  

Téměř doslova přesně takovou připomínku jsme panu -ds- psal začátkem prázdnin mailem
pan Pinec má hraběcí titul?

bez nějakých centrálních dispečinků a GPS ve vozidlech, které budou hlídat dodržování jízdních řádů, to spolehlivé nebude nikdy
nebude, i když přítomnost GPS (bez disp. systému) v buse může značně problémy eliminovat, obzvláště pokud má díky GPS dokázané porušení něčeho pro řidiče "výrazně zapamatovatelné následky"

Přesně tohle by se mělo v jízdních řádech objevovat.
Beru na vědomí a v listopadu Tě čekám na brigádu

Už jsem se setkal i s hláškou náhodného spolucestujícího, že se "bojí jet vlakem do Prahy, protože ve Starkoči jsou jen 2 minuty na přestup a to přeci nemůže fungovat".
no ono to zase mimo není, ne sice ve STarkoči, ale v takových např. Pardubicích dvou minutový rozdíl mezi příjezdem a odjezdem není přípoj a kolik lidí si všimne poznámky, že přípoj se koná, je-li rozdíl 4 minuty?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4265
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 14:39:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pinec: Najezdil jsem se autobusy sakra dost, abych věděl co od nich můžu čekat. Až tu někdo bude autobusovou dopravu líčit v růžových barvách, tak budu první kdo to začne uvádět na pravou míru.
Ale nezlobte se na mně, když někdo tvrdí že je autobusová doprava v průměru objektivně horší než železniční, tak neví co mluví. Železniční doprava po česku má totiž jiné nectnosti než autobusová, například příliš časté nepředvídatelné sekery a ujíždění přípojů.
Ve skutečnosti je použitelnost vlaků a autobusů při cestách do školy do práce nebo do školy tak fifty fifty. Když člověk dojíždí jen ze vsi do nejbližšího města, tak je ten autobus daleko spolehlivější než vlak.
Takže když se bavíme o lokálkách mimo hlavní tahy a mimo aglomerace, tak tam budou ty autobusy plně vyhovující.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6245
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 18:14:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já mám špatné zkušenosti s vesnickými autobusovými linkami (a zejména "vede" Veolie). JŘ jakoby neexistoval - jednou jede o 5 minut dřív, jednou o 12 později (a opravdu to není tím, že by bylo hodně lidí, nebo nehoda nebo tak, prostě na to s****), řidiči protivní (ani nepozdraví), neznalost tarifu (buď okradou [jestli schválně nevím] nebo chtít po nich odbavení na EP je nadlidský výkon], atd.
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4277
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 18:21:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272: "mám špatné zkušenosti s vesnickými autobusovými linkami (a zejména "vede" Veolie)"

Jestli máte na mysli Vršovice, tak se vůbec nedivím, s nimi mám taky špatné zkušenosti, to je 3.liga. "Přidružené provozy" pražské Veolie (Neratovice, Spojbus, Příbram) jsou podle mých zkušeností viditelně spolehlivější. Východočeskou a severomoravskou Veolii moc neznám, ale ta by taky měla být lepší.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6246
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 18:28:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám na mysli Veolia Transport Východní Čechy, hlavně část od Pardubic dolů.
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 955
Registrován: 3-2006
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 23:18:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K "podjíždění" busových spojů Veolie docházelo i na Zábřežsku (VT Morava) a štvalo mě to několik let, až to nakonec všechno vyřešil jeden mail. Musím říct, že se k tomu tato společnost postavila čelem a v doporučeném dopise mi po přezkoumání situace dala s omluvou za pravdu a teď už k podobným situacím nedochází. Nechtěl jsem dělat šofŕům úmyslně potíže, ale když mám měsíční jízdenku a přesto chodím pěšky z nádraží jen proto, že spoj z výchozí stanice odjíždí i o 5 minut dříve oproti JŘ tak to už bylo trochu moc.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4281
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 23:45:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"spoj z výchozí stanice odjíždí i o 5 minut dříve"

Z výchozí stanice spoje dřív o 5 minut? Ty jo, tak to se mi naposled stalo ještě za bolševika ...
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 956
Registrován: 3-2006
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 23:51:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Je teda fakt že tento exces prováděl především jeden velmi "sympatický a příjemný" řidič za to dalo by se říct pravidelně, nicméně podjetí o 2 minuty z výchozí zastávky nebylo cizí ani některým dalším
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4282
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 00:00:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1-2 minuty už z výchozí stanice jsem zažil víckrát, a to i relativně nedávno. Asi jsou některým řidičům hodinky podle plotu, hlavně ve firmách kde se na přesné ježdění podle JŘ dlabe.

(Omluva za OT, to už jsme poněkud vybočili z tématu.
I když kdo ví, možná že některé trati opravdu nebude GVD připravovaný ale jen JŘ připravovaný ....)
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3655
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 01. září 2010 - 00:09:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hlavně ve firmách kde se na přesné ježdění podle JŘ dlabe.

Přitom při dnešních technických vymoženostech (GPS) by nebyl problém kontrolovat třeba i měsíc zpátky dodržování JŘ s přesností na sekundy...
> http://www.youtube.com/user/Brejlovec754049#g/u <
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6251
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 01. září 2010 - 07:15:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, ale co ta investice? Už beztak Veolie ode dneška zdražila kilometrický ceník...
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 08:20:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: 1-2 minuty už z výchozí stanice jsem zažil víckrát, a to i relativně nedávno

Podjetí o 1-2 minuty už mě ani nerozčiluje, beru to jako běžný fakt. Už chápete můj skeptičtější názor na busy ? ;-)
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2057
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 09:40:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://ekonomika.eurozpravy.cz/ceska-republika/14130-nku-minister stvo-dopravy-objednavalo-u-cd-nadmerny-objem-dopravy/
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 957
Registrován: 3-2006
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 11:36:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: Tak tohle bude další voda na mlýn SA.
Bručoun: nejvíc mě na tom štve, že právě u nádraží odkud je většina výchozích BUSových spojů máme v Zábřeze hodiny s prominutím jak kráva s naprosto přesným časem, ale stejně si jezdijou jak chcou..To neni o technickém vybavení, ale o tom, že někteří lidi prostě na svou práci

(Příspěvek byl editován uživatelem Nádražák.)
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 12:30:44    Odkaz na tento příspěvek  

Jak budou jezdit v JŘ 2010/11 vlaky v relaci Kořenov-Szklarska Poreba ? Budou jezdit přímo až do Jelení Hory ?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3407
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 12:38:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konečný návrh ROPID
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 356
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 01. září 2010 - 13:23:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun: Takže když se bavíme o lokálkách mimo hlavní tahy a mimo aglomerace, tak tam budou ty autobusy plně vyhovující.

Pokud žije určitá lokálka vozením lidí jen do spádového centra na trase, může tomu tak být. Jakmile ale přestupuje třetina lidí v pracovní dny a polovina o víkendu na hlavní trať, může náhrada autobusem s návaznostmi a lá Středočeský kraj způsobit odliv zákazníků.

Ad náskoky: já jsem největší náskok zažil ve vlaku, a to na příjezdu do cílové stanice přesně jednu hodinu