K-report
 

Archiv do 24. června 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 24. června 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1447
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 08:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>V úseku X-Y pravděpodobně velmi vytížený spoj!".

Jo,takhle by to šlo.Třeba "v neděli velmi.."

Já se docela divím,že někdo může dneska,při velké hustotě spojů obhajovat povinnou rezervaci.
Ta měla smysl u spojů jezdících jednou denně třeba vedených jednotkou,kde se nedá posílit.

Nakonec myslím,že Pendolínům ubírá na obsazenosti i to R v rámečku,i když tam mi to tak nevadí-do Ovy radši klasikou,pohodlně,s hospodou,levněji.A hlavně bez té místenky v p..,když mi třeba ujede tramvaj.


I když říkám,tam mi to vadí nejméně,spojů je hafo.
Pajas2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 09:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chio: Jel jsem v této relaci loni v březnu v běžný pracovní den, tuším že to bylo ICE 124 a musím říct, že i v 1. třídě bylo dost plno, obsazenost dobrých 90 %. U druhé by to bez místenky mohl být velký problém najít volné místo k sezení. Takže ta poznámka je tam skutečně oprávněně.
Lokom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 954
Registrován: 9-2003
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 11:12:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co rikate na navrh vlaku na trati 089 (http://www.iidol.cz/navrhovane-jizdni-rady.html), vypada dobre, ne? jen mne prekvapuje, ze Sp vecerni Sp do Drazdan bude zastavovat i na zastavkach Andelska Hora, Bily Kostel a Chotyne. pocital bych s tim, ze si toto bude chtit soukr. dopravce pohlidat, aby ty spesnaky zastavovaly pouze Chrastava a Hradek n/N. Na druhou stranu kraj objednava ...
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.191.204.145
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 11:48:30    Odkaz na tento příspěvek  

Teď jen doufám, že soukromník bude uznávat jízdenky ČD. Jinak jsem zásadně proti rozkouskování železnice mezi soukromníky.
Jmx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 590
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 13:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

141.001 Hodně záleží na tom, jak se ČD a Arriva dohodnou na přerozdělení tržby z jízdenky prodané u ČD mimo Liberecký kraj, případně v opačném směru ven z Libereckého kraje. Území Libereckého by teoreticky neměl být problém, protože to řeší IDOL (až takhle jednoduché to pochopitelně nebude).
Georgo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 13:13:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrochu, v Žiline som chodil tak akurát na gymnázium, ale potom sa moje štúdium presunulo do Olomouce a Brna - čo malo po istej dobe za následok nákup aplikácie In-gold, takže keď sa dá, jazdím 1. triedou prakticky výlučne (a vidíte, tu sa tiež s mnohými nezhodnem: zatiaľ čo ARmpee mám fakt rád, odporáky fakt nemusím - čo je smola, pretože najčastejšie jazdím práve AB350...).

Bolo by ale dobré vrátiť diskusiu do pôvodného kontextu: diaľkové spoje. Bavili sme sa o tom, čomu by mali žlté IC konkurovať a aký by tam mal byť koncept. Nikto netvrdí, že majú byť povinne miestenkové všetky rýchliky, ktoré - koniec koncov - regionálnu frekvenciu bežne obsluhujú. Nie som ale nadšený z modelu "hlavně když něco jede" - aj preto sa nestotožňujem s tvrdením, že budem radšej štyri hodiny stáť, ako necestovať vôbec. Železnica by, ako všetko ostatné, mala zohľadňovať kvalitatívne kritérium; inak sa nemôže diviť, že sú ľudia ochotní cestovať 10 hodín busom.

Beriem, že z času na čas nastane extrémny prípad (predĺžené víkendy, sviatky), ale o to väčší dôvod poskytnúť možnosť informovať sa dopredu o predpokladanej obsadenosti vlaku. A pokojne nech jazdia rýchliky na stojáka, ale určitá časť zákazníkov bude vždy počuť na kvalitatívne hľadisko. Ostatne prečo si SC získali svojich pravidelných cestujúcich, ktorí predtým do vlaku nesadli? Rýchlosťou to nebude...

Plus teda odhliadnime od toho, že si tu protirečíte: tak keď tie vlaky nie sú zďaleka naplnené, tak prečo sa tu potom niekto strachuje o vyčerpanie kapacity?

Chio: ono úplne stačí, ak sa v tom EC každú zastávku vymení veľká časť ľudí - to je práve prípad "zastávkových diaľkových vlakov" typu Hradčany, Fatra, ale aj EC v MuN a Kolíně. Je snáď ekonomickejšie odviezť maximum ľudí v EC a potom mať prázdne rýchliky a osobáky?

141.001: to je snáď vecou objednávateľa dopravy. A ak tie spoje budú čisto komerčné, tak do toho nemá kto čo kecať.
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 694
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 13:37:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně té místní frekvence, trať 280, je trochu špatný příklad, tam je kupříkladu o víkendu ta Fatra spolu s Vsacanem jediný dopolední spoj, mezi osobáky je tam totiž čtyři hodiny díra.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 13:47:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

sa nestotožňujem s tvrdením, že budem radšej štyri hodiny stáť, ako necestovať vôbec
A když to bude poslední vlak, tak jdete hledat nocleh, a když ho neseženete, budete spát pod mostem? Kdo chce mít jistotu sezení, může si místenku koupit i teď.

tak keď tie vlaky nie sú zďaleka naplnené, tak prečo sa tu potom niekto strachuje o vyčerpanie kapacity?
Může se stát, a pak jsem v háji. Taky občas dobíhám vlak na poslední chvíli a už bych si nestihl místenku vyzvednout. To mám koukat jako blbec na prázdný odjíždějící vlak a nesmět dovnitř? Další věc: co když místenky "vykoupí" cestující z ValMezu do Vsetína (nebo typičtěji Praha-Pardubice), to bude mít cestující z Prahy do Košic smůlu?

Obávám se, že ten vás koncept má obrovské trhliny.
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 13:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Georgo: něco podobné se tu kdysi řešilo. Tam se jednalo o vytěsnění studentů z EC. Bohužel by to mělo vedlejší efekt - ty vlaky by jezdily poloprázdné ne 4, ale 6 dní v týdnu.
Tento plán by měl taky vedlejší efekt - ty 4 dny v týdnu můžeme ty vlaky zrušit úplně. Protože v řazení (hypotetické vozy) ABmz+Bmz by jejich provoz nebyl ekonomický vůbec.

tak keď tie vlaky nie sú zďaleka naplnené, tak prečo sa tu potom niekto strachuje o vyčerpanie kapacity?
Tak proč zavádět další zbytečnou buzeraci? Nebo jde o tahání peněz? Zkuste u ZSSK, tam podobné nápady padají na úrodnou půdu (třeba slabé/silné dny u místenek a lůžek)

(Příspěvek byl editován uživatelem chio.)
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 14:33:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jedna věc: Bavíme se tu o možnosti, že po zavedení příplatků (rezervací) se lokální frekvence přesune z EC do R. Ale může se klidně stát, že se nějaká část raději přesune do IGK/autobusu a celkový počet cestujících klesne.
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.
Georgo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 14:38:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja už tu začínam mať pocit, ako keby som hádzal hrach o stenu. Dvakrát som zdôrazňoval, že koncept by nemal byť postavený v štýle SC, t.j. "bez miestenky sa nedá ani nastúpiť", ale v štýle busov SA, kde je flexibilná miestenka súčasťou cestovného. Ak prídem ku vlaku, ktorý je poloprázdny, tak ma nikto nebude buzerovať, keď nebudem mať rezerváciu vystavenú. Nedostanem sa ale do vlaku, ktorý je v danej chvíli plne obsadený. Tomu sa dá predísť:
- dostatočnou ponukou spojov (to je ostatne predpoklad funkčného ITG)
- možnosťou rezerváciu získať čo najjednoduchšie - web, SMS, telefón, automat - stačí jednoduchý kód, otázka 15 sekúnd
- adekvátnymi online informáciami o naplnení spojov
- a samozrejme sa bavíme len o určitej kategórii spojov "vyššej kvality"

Chio: toto je nejaký šotosyndróm, spájať ľudí zo Slovenska automaticky so ZSSK? Za uplynulých 9 mesiacov mám s ČD najazdených 32 tisíc km, so ZSSK sotva 5 tisíc. Silné a slabé dni sú zverstvo, príplatky+rezervácie na IC tiež - napriek tomu, čuduj sa svete, sú IC Bratislava-Košice pomerne často vypredané, a to aj v 1. triede. Podiel má na tom samozrejme to, že je tu zúfalá frekvencia spojov a nulová flexibilita na strane dopravcu, ale dokazuje to, koľko ľudí s rezerváciami nemá problém. A to sú ešte, prosím pekne, oproti SA hodne rigidné.
A vôbec: ICE Sprinter, TGV, AVE... to všetko funguje s povinnými rezerváciami (AVE dokonca so systémom na úrovni spred 30 rokov) a nikto neprotestuje, že by ho to extrémne obmedzovalo. To len u nás (nechcem explicitne napísať "v Česku") cestujú všetci zásadne na poslednú chvíľu a netušia, kam ich ešte dnes osud zanesie.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2676
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 14:41:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Georgo: pořád čekám který IC/EC v kterém úseku je celotýdenně přeplňovaný.

Osobně třeba právě kvůli místenkování ignoruju TISy. Jel jsem s tím jedou v zimě když ráno zjevně nevydolovali z ONJ Hnojíra.... Ač bych s IG v jedničce ani nebyl extra škodnej páč dostanu najíst a napít tak odhadem za třetinu až polovinu příplatku - prostě sere mně opruz s místenkováním.
Georgo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 14:43:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chio: to je ale problém kvality regionálnej dopravy, a nie tarifných bariér. O dôvod viac, prečo do regionálky vpustiť ďalších dopravcov.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3809
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 14:59:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedostanem sa ale do vlaku, ktorý je v danej chvíli plne obsadený. Tomu sa dá predísť:

Rezervací sotva, protože ta kapacitu vlaku nezvyšuje.

Člověče, zkuste pochopit, že na nějaký skoropovinně místenkový vlaky se vám při velikosti a struktuře osídlení ČR cestující zhusta vy**rou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3571
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 15:00:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Geogo:
ale v štýle busov SA, kde je flexibilná miestenka súčasťou cestovného

Když už mám jet z Prahy do Brna, tak jezdím vlakem, neb jsem línej zjišťovat, jak si koupit jízdenku na SA a jak si to místo zarezervovat. Ono je hezký, že je ta místenka v autobuse zadarmo, ale pro mě znamená povinná místenka bariéru, která je sice z větší části způsobená mým myšlením, ale prostě je to bariéra.

Nedostanem sa ale do vlaku, ktorý je v danej chvíli plne obsadený.

Co je to plně obsazený vlak? České dopravní ministerium coby objednatel vysoutěžených rychlíků na 030 a 160 považuje dle smluv za tolerovatelné stání po dobu 30 minut v počtu odpovídajícím 20% (?, teď si nejsem jist) míst k sezení. Ve velké smlouvě se tuším ani toto výslovně neupravuje. Kde je tedy hranice, kdy je vlak plný a už by neměl brát další lidi?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1449
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 15:00:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>sere mně opruz s místenkováním.

No,ono mi na tom vadí i ty věci související: Můžu si vybrat místo,vagon,spolucestující,nesedět tři hodiny na místě,kde do mne pere slunce,když potkám známého/kolegu atd,tak nemusíme sedět každý jinde atd,atd.

Nepovinné místenky-dobrá věc,ale povinné gh,právě kvůli zpoždění,nepravidelnostem,operativnosti.

Ani ty ICE nejsou povinně místenkové,takže jako proč ??
A když už chci jet po práci ze služebky domů,nemám předtím čas ani náladu rezervovat,přerezervovávat,zas ztrácet čas ,posílat číslo konta,vyplňovat hesla,plnit EP atd.
Je to buzerace,opravdu je pak lepší si nechat zaplatit to auto.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1450
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 15:14:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Člověče, zkuste pochopit, že na nějaký skoropovinně místenkový vlaky se vám při velikosti a struktuře osídlení ČR cestující zhusta vy**rou.

Asi tak..
Já znám docela dost lidí,co tím vlakem jezdí hlavně kvůli tomu,že nemusí nic rezervovat,na rozdíl od dálkového busu.
Jinak podepisuju taky Mibla-já to vidím stejně.
Vlak totiž mezi velkými sídly a v taktu je operativní,a řada lidí pojede s ním,bo třeba nemusí řídit. Každou hodinu Plzeň-Praha-Brno,Ostrava,Ústí,Děčín,podkrušnohoří.
Když nejedu do nějaké UP,tak se to dá.

Já si nemůžu pomoct-kapacitu to nezvýší a obtěžuje to.
Ale tím místenkováním se ta operativnost cesty ztrácí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 15:34:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Georgo: já mám k cestování s ZSSK blíž, než si možná myslíte
Nikoho nespojuji s ZSSK, jen konstatuji, že tam se nějak víc uchytilo přijímání různých předpisů bez ohledu na cestujícího (třeba ty silné a slabé dny). Vyprodané IC - nedostatečná kapacita vlaků BA-KE a suplování úlohy IC rychlíky (opačně než u ČD )

A zrovna ten ICE Sprinter má postavení nadvlaku, stejně jako TIS. To není moc dobrý příklad.
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 451
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 15:43:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omezující na tomto systému je právě to, že je podobný expresní rezervaci, která nyní funguje v některých vozech. Jak napsal Mladějov, třeba nyní si můžu přesednout, když na mě praží slunce, nebo dojde známý (vím, jestli je místo obsazeno nebo ne). U expresní rezervace si ale nemůžu být jistý, že mě někdo na dalším nádraží nevyhodí (má tam rezervaci).
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1451
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 15:55:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ode mne asi naposledy k tomuhle tématu-ad buzerace-stejně jako povinné místenkování považuji za zbytečné komplikace třeba Opencard,podepisování listin,fotky,platnost,změny podmínek "za běhu".
Stejně třeba otravové s mobilními tarify,telefonáty třeba ze spořitelny s "výhodnými" nabídkami,jen co je na kontě nějaká ta kačka.

Mně stačila na MHD obyčejná síťovka s kuponem,na počkání vystavená při vyplnění papírku půl A5.

Stejně tak na dráze-síťovky si oblibuje řada lidí,protože se nemusí o nic starat. Pak obyčejné jízdenky pro ty,co nechtějí předplatné.

Ale chápu,že takhle se dá lidem z kapsy vytahat mnohem víc,navíc adresy ap.,a ještě vzbudit dojem,že je to výhodné -srv.citát "nechci slevu zadarmo".

No nic,úřednická byrokracie vítězí na všech frontách-viz omezené platnosti všech průkazů (OP,pas,ŘP) na 10 let,výměny platebních karet ap.

Někdy mne tahle nutnost pořád krmit úředního šimla dost pije krev.
HP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.116.112
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 16:02:24    Odkaz na tento příspěvek  

Tak přeplněné vlaky jsou např. 542, 149 relace Praha - Olomouc a 576, 176 relace Pardubice - Praha. Další vlaky by se určitě našli, ale píši jen o těch co znám.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 520
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 16:17:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

možnosťou rezerváciu získať čo najjednoduchšie - web, SMS, telefón, automat - stačí jednoduchý kód, otázka 15 sekúnd
A jak zajistíte, že si každý zarezervuje jenom to, čím pojede? Nebo když vlak z nějakých důvodů nestihnu, tak mi jízdenka propadne? A co traťovky a síťovky?

Mmch, jediný vlak vyšší kvality u nás je SC. Všechno ostatní, i když mají v hlavičce EC nebo IC, jsou rychlíky dotované ministerstvem, které nemá zájem lidi ze svých vlaků vyhánět. Proto byl zrušen příplatek a proto stavějí v každé (s prominutím) větší díře. Jančura ať si se svými nedotovanými vlaky dělá, co chce, je to jeho věc.
Georgo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 16:20:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: a to nemáte ani In-kartu, keď vás fotky a formuláre tak obťažujú? Veď to už je totálne odbiehanie od témy. A reductio ad absurdum tu tiež nie je na mieste: poslať SMS v tvare číslo dokladu, číslo vlaku (alebo čas odjazdu) priemerný človek zvládne aj počas cesty vo výťahu.

Ale ako hovorím, celá táto debata je zbytočná, ak na danej trase 100% vypredanie spoja vôbec nehrozí - v tom prípade kto nasadne, ten sa vezie - bez rezervácie, bez SMS, bez netu.

Chio: ale veď my sa tu celú dobu bavíme o nadvlakoch. Čomu inému má Jančura konkurovať? Samozrejme, že hlavne pendolinam, ktoré sú komerčne najzaujímavejšie. Keď raz linku dostane v rámci ZDO, tak nech sa riadi podľa pravidiel objednávateľa, ale vlastné IC, ktoré sú momentálne pre nás aktuálne, musia chytiť zaujímavejšiu klientelu.

Dalo by sa argumentovať Rakúskom, Nemeckom alebo Fínskom, kde povinné rezervácie prakticky neexistujú (až na výnimky - Allegro, Sprinter, Pendolino...), ale tam je paradoxne úplne bežné, že si ľudia kupujú miestenky automaticky a dobrovoľne - napr. v sobotu ráno v súprave ICE Frankfurt - Dresden sa dali miesta bez rezervácie spočítať na prstoch. Rovnako tak IC Turku - Helsinki: vlak plný, ale jediný, kto stál, sme boli my, pretože sme sa vykašlali na rezervácie. Taký prístup cestujúcich sa ale v našich končinách nedá očakávať, a tak ak má byť skutočne spoj vlakom vyššej kvality, určité obmedzenia vidím ako opodstatnené - a to sa v aktuálnej situácii v ČR vzťahuje akurát na SC a budúce žlté IC.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1448
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 16:37:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Georgo: Taký prístup cestujúcich sa ale v našich končinách nedá očakávať

Nevím proč. Podle mě stačí, když na rezervaci na pevné datum, vlak, nebo i sedadlo je nějaká sleva. Na nevytížené spoje třeba i dost drastická. A ejhle, eLiška a sporoTiket - dobrý začátek, jen bych to sjednotil.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1455
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 16:47:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>poslať SMS v tvare číslo dokladu, číslo vlaku (alebo čas odjazdu) priemerný človek zvládne aj počas cesty vo výťahu.

Já taky,ale kromě těch věcí,co jsem tu zmiňoval (výběr místa,spolucestujích) taky třeba nutnost zkontrolovat si,zdali ten vlak nemá +60 a já nevyhazoval zbytečně.

Nic,my se asi nepřesvědčíme.
Jo a InK i OC mám,ale proto,že musím-z důvodů ekonomických,minimálně.Protože chci síťovku a bez buzerace to nejde.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1456
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 16:50:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>veď my sa tu celú dobu bavíme o nadvlakoch.

?? Řeč šla o EC vs.R a regio frekvenci v těchto,ne..?

V 680 bych to klidně nechal-tam kde jezdí (Pha-Ova) je dostatečná nabídka jiných spojů.
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 16:50:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Georgo: tak to by se měly hodně upravovat kategorie, protože to, čemu ČD nyní říkají EC, požadavky na "nadvlak" zdaleka nenaplňuje a ani nemá ten záměr.

ale vlastné IC, ktoré sú momentálne pre nás aktuálne, musia chytiť zaujímavejšiu klientelu
Tu nastane otázka: bude ten příliv klientely větší než odliv klientů, kteří se na vlak vyprdnou díky rezervacím? Protože pokud chceme, aby obsazení nemohlo ani omylem překročit 100 %, nedají se rezervace dělat napůl, musí se evidovat, kolik míst je volných. Co může vadit někomu, kdo jízdu bez rezervace a spol. využívá, protože je anonymní. Nebo někomu, kdo chce flexibilitu spojení.

vlak plný, ale jediný, kto stál, sme boli my, pretože sme sa vykašlali na rezervácie
Ale do vlaku jste se dostali, i když to byl vlak vyšší kvality. ICE dtto. Prostě pokud někdo jde do vlaku s rizikem, že bude stát, jeho problém, jeho vina.

Shrnutí: prostě není dobré chtít po nějaké kategorii vlaků, aby byla zároveň nadvlakem se zvláštními podmínkami (ICE Sprinter nebo SC) a zároveň základem meziregionální dopravy (ICE alebo EC).
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2679
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 16:57:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"542, 149 relace Praha - Olomouc"
To myslíte vážně? Fakt mi chcete tvrdit že v lichým Pernerovi dneska stojej lidi? Že o hodinu pozdějc jedoucí Zlín vypadal tak že víc než 2 jsme nikdy v kupé nebyli (jo jednou ve čtvrtek do Perníkova 4).
O přeplněnosti Janečka s dojezdem do Prahy na "atraktivních" 13,51 mám taky pochybnosti. Též máte zprávy že v něm dnes někdo stál (protože nebyly volný sedadla)?

"576, 176 relace Pardubice - Praha"

No a čím jiným než EC/IC by se mělo jet víc než 100 km??? A i zde - pokud v těchto vlacích skutečně denně stojej lidi tak by asi měl být vyvíjen tlak na jejich posílení. Vzhledem k tomu že ale v Praze ty lidi přes den nezaniknou alébrž se odpoledne vracej a byť je špička delší tak o přeplnění čehokoli není řeč mám i o tomto docela pochyby. Můžete sem dát nějaká data o sčítání která potvrzují pravidelně (ne v pondělí!) překročenou kapacitu míst k sezení?
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 16:59:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

> bude ten příliv klientely větší než odliv klientů,

Přesně. Vyhazovat ty,co tím vlakem opravdu jezdí ve prospěch hypotetických nových zákazníků je myslím chyba.

Ona se ta klientela vlak/bus a nikdy_vlak,nikdy_bus a nikdy_VHD dost stabilizovala a kromě Pendolin nedošlo ke změnám.
Já bych prostě ty Vlčky,Tommasely,Mladějovy,Babilony,Chia,Mibly,Radky z vlaku nevyháněl-koukám,že dost nesouhlasu s povinnou byť i SMS tady.

Nic,musím končit.Zas někdy :-)
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 17:31:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poslední úvaha na dnes, taky musím končit Možná by to chtělo přesunout tuto diskuzi do Všeobecné železniční

Myslím si, že máme zbytečně mnoho kategorií. Třeba R a Sp (mimo třeba integrace do IDS) nebo (na jiných trasách) R a Ex částečně splývají.
Toto se týká a IC/EC. Tyto vlaky se nestaly jen doplněním, ale taky náhradou spojení na střední vzdálenosti v rámci regionu (a pokud tam je i R, většinou zastavuje ve všech městečkách a jede chvíli za EC). Toto se řešilo na začátku.
Snaha o vyhnání této frekvence z vlaku, který nemá za účel jezdit pouze pro "vyvolené" (to by měla většina EC opravdu tak 3-4 vozy) do rychlíků jen proto, že je/byl to "vlak vyšší kvality", se může vymstít. Místo naplnění rychlíku můžeme mít 2 (téměř) prázdné vlaky.
Ani technické provedení rezervace nemusí být spolehlivé. SMS jízdenky v MHD jsou taky někdy problematické (potvrzení trvá dlouho), co pro dobíhání na poslední chvíli není vhodné. A dělat rezervaci s kontrolou volného místa "napůl" nejde.

Řešení: buď udělat z EC "nadvlak" se vším všudy a dát cestujícím adekvátní náhradu (ne spěšný rychlík), anebo se smířit s tím, že někdy někdo holt stát bude (když je mu líto několik korun za místenku) a bude tam regionální frekvence. U toho stání by možná pomohlo důslednější kontrolování zavazadel na sedadlech. Když je volno, tak to nevadí, ale když je plno, proč by měl někdo stát nad cizím batohem, položeným na sedačce? O tom, že někteří budou raději stát, než by si sedli na poslední volné místo v kupé, raději pomlčím

(Příspěvek byl editován uživatelem chio.)
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1449
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 17:38:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov:
Chtěl bych jen upřesnit, že mě osobně ty místenky až tolik nevadí, jen chápu, že to pro ostatní je větší bariéra než pro mě.

Ještě tu je druhá výjimka: Značný růst pražského příměsta.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1450
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 17:46:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chio:
Nemám dojem, že máme teoreticky moc kategorií, ale spíš že to prakticky dnes splývá kvůli nízké kvalitě vozů, nízkým schopnostem lokomotiv a také stejné ceně. O infra nemluvě. Takže "dnes" podle mě opravdu skoro žádné EC/IC nemáme, jen R a Ex s mlhavou hranicí. Tedy samozřejmě pendolino je IC.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Georgo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 18:03:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No my sme debatu pôvodne začali u Jančurových IC, len potom sme sa nejako odklonili k R/EC u ČD, čo je už trochu iný svet. Presun cestujúcich z R do EC od roku 2007 bol použitý ako ilustrácia problematickej hranice medzi diaľkovými a regionálnymi vlakmi, ktorá paradoxne zhoršuje celú ekonomiku osobnej dopravy.

ČD sa aj napriek ich skostnatelému prístupu k zákazníkom podarilo vytiahnuť časť ľudí z aut do pendolin, pričom do klasického IC (nedajbože súčasného IC s Bee272) by zaručene nesadli. Jančura má know-how v oblasti customer relations a marketingu, takže s adekvátnymi súpravami by nemal mať problém získať jednak aspoň časť týchto ľudí, a jednak dokonca zákazníkov nových.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2680
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 18:10:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Řešení: buď udělat z EC "nadvlak" se vším všudy a dát cestujícím adekvátní náhradu"

Jo ale s tím že "nadvlak" nebude dotovanej. Pak ale značně prořídne EC síť.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6750
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 23:00:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Georgo:
zatiaľ čo ARmpee mám fakt rád, odporáky fakt nemusím
Viditelně jsou tu i tací, kterým to vyhovuje přesně opačně.
Rýchlosťou to nebude...
Když jsem tím Pendolinem posledně jel, bylo to právě kvůli rychlosti...
príplatky+rezervácie na IC tiež - napriek tomu, čuduj sa svete, sú IC Bratislava-Košice pomerne často vypredané Řekl bych, že je to dáno především naprosto nedostačující nabídkou spojení.
ak na danej trase 100% vypredanie spoja vôbec nehrozí - v tom prípade kto nasadne, ten sa vezie - bez rezervácie, bez SMS, bez netu
Jak se potom pozná, že je vlak plný, když se cestou bude průběžně zaplňovat a nikdo nebude nic nikam posílat?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 522
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 01:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rýchlosťou to nebude...
Já jezdím SC každý měsíc (jedním směrem), a to právě kvůli rychlosti nebo přesněji kvůli výborným návaznostem na obou koncích. 440 km ode dveří ke dveřím za 5:30 je fakt úžasný čas. Na druhou stranu se mi zalíbilo natolik, že možná s nim budu jezdit, i když to časově až tak dobře nesedne.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 11:52:19    Odkaz na tento příspěvek  

Georgo
zkus se odstěhovat do švajcu a už po prvním měsíci života s GA zjistíš, že jakýkoliv systém povinných rezervací je neuvěřitelný opruz. se sncf a jejich tgv bych moc neoperoval. pokud by jsi ten systém někdy využil, zjistil bys, jak neuvěřitelně vyhání lidi do aut.
a proč nikdo proti tomu systému ve francii neprotestuje? protože většina lidí si nedokáže představit, že by to mohlo fungovat lépe.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3059
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 12:03:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Povinné rezervace jsou cesta do pekel. Přesto bych tuto možnost zvážel, ale pouze u vybraných míst (třeba jeden vagon). Povinně místenkové vlaky v žádném případě.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3813
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 12:58:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale veď my sa tu celú dobu bavíme o nadvlakoch

Ona je tady řeč o Orient-Expresu ?
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 14:05:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Nějak nechápu, jaký smysl má povinná rezervace do jednoho vozu.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 15:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: pokud si koupím místenku do takového vozu, mám jistotu, že nikdo nebude překážet na chodbě. Zároveň může v ostatních vozech fungovat systém "přijdu a jedu" s rezervací dobrovolnou.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2687
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 15:40:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto - tak on tento systém tu už kdysi byl. Ještě ho pamatuju jak třeba jezdilo 2xA na R Vysočina. Zpravidla jsme vlezli do toho místenkovýho protože jím skoro nikdo nejezdil - všichni jezdili tím bez místenek.

Jak zabráníte aby v takovým voze nikdo nepostával na chodbě? Zejména v situaci kdy ostatní vozy budou prakticky neprůchozí? jako že četa ho bude hájit aby měla kde jet?
Hradečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 23. června 2010 - 16:11:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Povinné místenky: ne. Příplatky EC/IC: ne. Tak jak tedy?
řada 854: délka 24 790 mm, šířka 2 883 mm, výška 4 200 mm
obsaditelnost: 48 + 50 míst
nejlepší motorový vůz
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 815
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 16:28:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapomínáte v debatě o RJ, že on uvažuje zcela reálně o povinně místenkových vlacích, stejně jako jsou povinně místenkové jeho autobusy. On prostě má systém postaven na kraditkách či otevřených jízdenkách (taky platíte výpalné předem, odměnou je místenka zdarma), ale registrace již zakoupené jízdenky je přes sms či internet. A SA-mani vychčijozové si obvykle blokují tři až čtyři spoje a pak postupně rezervace ruší. Došlo to tak daleko, že stewardky již na Florenci chodí do odbavovací haly a vyřvávají: "spoj na Brno v xx:xx má tolik a tolik volných míst, zakupte si jízdenku přímo u vozu - tohle je vidět např. v Istanbulu.
Tudíž lze předpokládat, že tento systém bude převeden i na vlaky, už jenom proto, že má bus linku do Ostravy a určitě bude nabízet možnost jet jak vlakem tak busem.
Očekávejte tedy vyřvávání stewardek i na vlakových nádražích.
Bistro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 11-2009
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 17:07:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co kdybychom nechali obchodní politiku dopravců na těchto dopravcích a následně hlasovali nohama o tom, jak se nám jejich služby libí = buď jejich služby využili nebo ne ? Ze zdejší debaty můžeme odvodit maximálně to, že cca 16 přispěvovatelů nesnáší povinně místenkové vlaky a tudíž pokud budou zavedeny, tak je nebudou využívat.

Přijde mi přinejmenším podivné generalizovat v tom smyslu, že když se někomu vlak povinně místenkový nelíbí = bude nevyužíván. Mně zrovna ta myšlenka špatná nepřijde, ale určitě bych netvrdil, že když se to páčí mně, musí se to líbit všem. Nechme nejdříve na Student agency, s čím se hoši vytasí ... porovnejme slova a činy ... a následně ponechme neviditelnou ruku trhu, ať nám poví, kdo měl nebo neměl pravdu. Obávám se, že tento dopravce zvolí strategii bez ohledu na doporučení odborníků na tomto diskusním fóru. Mějme na paměti, že ve Student agency změnili pohled a nároky zákazníka na autobusovou dopravu .... a že proto není vyloučeno, že se jim to podaří i v dopravě vlakové. Vzorek zdejších přispěvovatelů (včetně sebe) nepokládám za reprezentativní průřez cílovou skupinou.
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 2-2010

Odesláno Středa, 23. června 2010 - 17:20:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bistro: Obávám se, že tento dopravce zvolí strategii bez ohledu na doporučení odborníků na tomto diskusním fóru.

Já mám naopak tušení, že tento "dopravce" se právě řídí tím co si přečte od zdějších "odborníků".
Poličská lokálka
www.policska-lokalka.estranky.cz
Web o místní dráze Svitavy - Polička - Žďárec u Skutče, o lidech a kraji kolem ní a o cestování vlakem, který tvoříme pro Vás
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 457
Registrován: 12-2008

Odesláno Středa, 23. června 2010 - 17:31:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mějme na paměti, že ve Student agency změnili pohled a nároky zákazníka na autobusovou dopravu
Hodilo by se číslo, kolik dopravců tedy zavedlo povinnou rezervaci po vzoru Jančury.
Aby to nedopadlo nakonec jako na Slovensku, kde se rozšíření povinných rezervací mimo "nadvlaky" setkalo s vřelým přivítáním ze strany cestujících (napadení personálu cestujícími bez místenky byl spíše vrchol ledovce).
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 12-2008

Odesláno Středa, 23. června 2010 - 18:07:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obávám se, že tento dopravce zvolí strategii bez ohledu na doporučení odborníků na tomto diskusním fóru.
Ať si zavede třeba slevovou kartu s biometrickými údaji a letištní detektory před vstupem do vlaku. To mi je fuk, je to jeho byznys. Ale ať se tu neprezentuje, že všechno, co bude dělat RegioJet, je spásou pro železnici. A to říkám jako člověk, který je pro konkurenci ČD všemi deseti.
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1451
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 18:17:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Vlček: protože jím skoro nikdo nejezdil - všichni jezdili tím bez místenek.

Samozřejmě, protože na místenku byl příplatek. Místo mnohem lepší slevy za vopruz. A v době eTiketu by ten přídavný vopruz byl minimální.
Kromě toho, kromě "jízdenky na konkrétní den", eiketové "jízdenky na konkrétní vlak" a "jízdenky+místenky na konkrétní sedadlo" by mohla existovat "jízdenka+místenka na konkrétní vagón bez určení sedadla", která by řešila některé zmíněné nevýhody.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Transportforyou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 20:55:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mnozi z Vas, asi zapominate, že RJ nikde nezverejnil zda vlaky budou ci nebudou mistenkove.

Autobusy SA jsou sice mistenkove, ale kdyz je misto tak Vas svezou beze vseho... a jizdenku si zakoupite primo v buse. Stani v buse neni umozneno, protoze v dálkových autobusech se nesmi stát. Tuhle informaci si můžete ověřit i techničáku u autobusu.

Jelikoz vlaky IC dopravce RJ pujdou podobnou cestou jako autobusy SA, lze predpokladat, spise jde na 99% rici, že ve vlacích bude si moznost zarezervovat misto, to ale neznamena, že nebude umožněna jizda bez mistenky!! Takže žádné povinné místenkování. Navíc ve vlacích je povoleno stání, takže v tomto případě RJ nebude bránit legislativa a cestující sveze i na stání.

Navic jde predpokladat, kvůli tomu že SA je firma orientovaná na zákazníky, že by případní cestující na stání, pokud by byly, tak by nejeli za plné jízdné.
Hradečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 23. června 2010 - 21:04:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

případní cestující na stání, pokud by byly, tak by nejeli za plné jízdné

No to nejeli. Protože zejména u pátečních a nedělních dojížděčů jsou tato místa na stání velice oblíbená, bude za jedno místo ke stání účtován zvláštní 200 Kč příplatek SC (stojící cestující) .
řada 854: délka 24 790 mm, šířka 2 883 mm, výška 4 200 mm
obsaditelnost: 48 + 50 míst
nejlepší motorový vůz
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 817
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 21:26:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další plácal nesmyslů je Transportforyou. Dálkové autobusy MOHOU přepravovat tolik cestujících na stání, kolik mají v OTP. Že si Jančura pořídil španělské krámy, které po třech letech jsou na odpis a zároveň nemohou přepravovat stojící cestující, je jen jeho boj, kdy obyčejný autobus vydává za něco luxusního. Stejně tak zřejmě bude vydávat nějaký zahraniční verk za něco luxusního jen proto, že tam pravidelně budou obtěžovat stewardky s bžundou a tiskem a je velmi pravděpodobné, že použije svůj zavedený systém povinně - nepovinně místenkových spojů.
Někdo je s tím naprosto spokojen. Někdo prostě buzeraci s rezervacemi nesnáší. Toť vše.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2690
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 21:30:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Autobusy SA jsou sice mistenkove, ale kdyz je misto tak Vas svezou beze vseho... a jizdenku si zakoupite primo v buse."

Jenže busy RJ maj tu fyzikální vlastnost že nemaj mezistanice a jedou Z-DO (na vnitru). Tuto vlastnost ale vlak postrádá a tudíž volná místa z Olomouce vůbec neznamenaj to že si je někdo nekoupí než to dokodrcá do Oustí nebo Perníkova. Ergo ten co seděl vstane a vznikne mu nárok na vrácení části jízdného páč RJ bude oučtovat za místenku k stání (kdeže to byly? V Rumunsku?) míň

Kdepak - tak blbej von není
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1456
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 21:43:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček:
Jak jste to myslel s tím z - do?
Předpokládám, že se bavíme o SA busech. Tedy např. Praha - Písek - ČB, Praha - Jihlava - Brno, Praha - Brno - Olomouc - Nový Jičín - Frýdek-Místek - Ostrava.

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2692
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 22:46:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jsou ale marginálie. Ph - Lbc. Ph - Przeň, Ph - Brno (něco zajede do tý Jihlavy, pokud ale je místo tak za Jihlavou ho na obě strany už fakt nikdo nezarezervuje. Podobně z Pysku též na obě strany.

Jak to teda prakticky řeší třeba u linky z Krumlova: v Budějicích zbyde 5 míst, veme tedy 5 ks do Prahy co místenku neměli. A stew nějak ty místa obratem v systému blokne aby už je nešlo prodat z Písku? Nějak si prostě takový systém u vlaku moc neumím představit.

Osobně se mi nejvíc líbil někdejší systém kdy vlak vezl 1 - až několik místenkových vozů kam když člogvěk vlez bez místenky tak věděl že může být kdykoli vyhozen. Ostatní vozy pak byly bez místenek. Tím se splní přání těch co musí mít před sebou nalajnovanej svět aby nezbloudili i těch co uměj samostatně nastoupit a usednout.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6753
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 23. června 2010 - 23:11:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A stew nějak ty místa obratem v systému blokne aby už je nešlo prodat z Písku?
To by mě též zajímalo ... Psal jsem to už v reakci na Georgeho, ale ten nereagoval.

Babilon:
Nějak nechápu, jaký smysl má povinná rezervace do jednoho vozu.
Já též moc ne, ale pro mě za mě ...

Transportforyou:
že by případní cestující na stání, pokud by byly, tak by nejeli za plné jízdné.
Už vidím, jak někteří budou stát nad prázdnou sedačkou, aby jeli co nejlevněji.

Jinak k RJ - jelikož jde o vlak na podnikatelské riziko mimo systém obsluhy státu a krajů, nechť si tam Radim a spol. zavádí co chtějí, to je mi šumafuk. U jiných vlaků ale platí, co jsem již psal v minulých příspěvcích.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1458
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 00:46:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějak nechápu, jaký smysl má povinná rezervace do jednoho vozu.
Kdykoli si můžete přesednout v rámci vozu kam chcete (někomu vadilo, že to s místenkami nelze), a přesto vás neotravují stojící, ani o místo (na počet) nepříjdete.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3067
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 08:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějak nechápu, jaký smysl má povinná rezervace do jednoho vozu.
Viz Oto a Tommasel.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Transportforyou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 09:47:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Dálkové autobusy nejsou konstruovány na to, aby se v nich přepravovali stojící cestující. Pokud považujete karosu LC 9xx za dálkový autobus, tak ano, tento autobus může přepravovat stojící cestující, ale záleží na výbavě vozidla. To znamená, že pokud autobus nemá přídržná madla, má zároveň uvedeno v technickém průkazu v kolonce míst k stání 0.

Dálkové autobusy, ve kterých se nesmí přepravovat stojící cestující: (doufám, že mě poučíte, a pošlete mi link na dálkový autobus, který smí přepravovat stojící cestující a normálně se vyrábí, já vím jen o SOR LH9,5, SOR LH10,5 a SOR LH12)
http://www.karosa.cz/main.php?show=evadys128&language=czech
http://www.karosa.cz/main.php?show=proxys&language=czech
http://www.karosa.cz/main.php?show=domino&language=czech
http://www.karosa.cz/main.php?show=evadys&language=czech
http://www.setra.de/data/pdf/busses/cc/CC_technical_data_english. pdf
http://www.mercedes-benz.cz/content/czechia/mpc/mpc_czechia_websi te/czng/home_mpc/bus/home/new_buses/models/touring_coaches/traveg o/technical_data.html
http://www.mercedes-benz.cz/content/czechia/mpc/mpc_czechia_websi te/czng/home_mpc/bus/home/new_buses/models/touring_coaches/touris mo/technical_data.html
http://www.mercedes-benz.cz/content/czechia/mpc/mpc_czechia_websi te/czng/home_mpc/bus/home/new_buses/models/touring_coaches/tourin o/technical_data.html
a je jich mnohem víc, jen se mi nechtělo hledat např.: beulas, scania...

Pokud by RJ dával stojícím cestujícím slevu, tak určitě jen pokud by nebylo volné, žádné místo k sezení. Ta sleva, pokud by ovšem byla, byla by cestujícímu vynahrazením za snížený komfort oproti sedícímu cestujícímu.

Povinná rezervace je dle mého úsudku také nesmysl.

Určitě RJ nebude praktikovat systém vyhazování cestujících ze sedaček, to by si velice poškodil své jméno a jméno dceřinné společnosti. Takže, dle mě, bude systém nepovinné rezervace klasický jako u autobusů, s tím rozdílem, že jakmile vlak odjede z výchozí stanice bude možnost rezervace zastavena a na internetu budou zveřejněny informace o rezervovaných místech a volných. Nabízí se i další možnost, jelikož RJ vlastní nové POPky, samozřejmně výrazně lepší než mají ČD, tak tyto POPky dokážou online ukazovat počet cestujícíh ve vlaku, tedy obsazenost spoje, tržby z jízdného.... Stewardka pochopitlně tam musí cestujícího do té POPky zadat. Pokud by se to propojilo se systémem rezervací, bylo by možní si zarezervovat místo i minutu před odjezdem.

Ale jak říkám, pokud je místo jedete, a to místo býva v naprosté většině případů.

Karlshaus:
P.S. Děkuji, za velice lichotivé oslovení. Neznám Vás, nevím jaké máte vzdělání, jakou práci, kolik Vám je let, takže vás nebudu nijak, ani urážlivě oslovovat, a byl bych rád, kdyby jste se choval podobně jako já. Děkuji za pochopení a pěkný den.
Zdenda999
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 569
Registrován: 11-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 20:29:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Pro lidi z Písku jsou vyhrazrena místa 1 - 16, které jsou pro rezervace z Budějek a Krumlova vedené jako obsazené, takže si tam to místi nikdo nemůže rezervovat odjinud než z Písku. Stewardka nikoho nesmí posadit nikoho na místa 1 - 16 odjinud, než právě až z toho Písku. Třeba Jihlava je řešena tak, že první půlka busu je pro cesty do a z Jihlavy, druhá půlka pro cestující Brno - Praha. Když si chcete rezervovat místo z Prahy do Brna a jedete spojem přes Jihlavu, nepustí vás to dopředu i když by tam bylo volno.
www.katalogyjizdenek.cz