K-report
 

Archiv do 13. prosince 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě kolem Mostu a Chomutova » Archiv do 13. prosince 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1539
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 09:39:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proto si také obyvatelé při lokálkách pořizují auta,aby se v budoucnu měli čím kam dostat.

To je jen šotoomyl.Lidé si pořizují auta,protože jsou velmi dostupná,člověk není závislý na jízdním řádu,někteří oceňují to,že nemusí cestovat se smradlavými/zpocenými/uřvanými spolucestujícími,pro některé je to i společensky prestižní záležitost.
Já bydlím v paneláku 50 tisícového města,okolo kterého jezdí každých 10 minut trolejbus/autobus a přesto mí sousedé na patře mají v každé rodině již dva automobily(občas přijedou ještě služebním).Autobusy a trolejbusy zde jezdí již z velké části nové nízkopodlažní Solarisy(ale obsazenost oproti dřívějším dobám je menší-tehdy jezdily vždy narvané).
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2215
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 10:12:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

262: Problém, který si nechcete přiznat je v tom, že - snad s vyjimkou dráhy Praha-Podmokly a dále, většina železničních tratí nebyla trasována jako "páteře osobní dopravy", ale jako uhelné či řepné nebo jim podobné dráhy. Jistě, na některých se později osobní doprava uchytila, ovšem s vyjimkou 130 a cancourků do Kadaně/Klášterce nikoli takovým způsobem, že by představovala "nenahraditelný ekonomický přínos". A přepravy řepy odpadly již zcela, přeprava uhlí klesla na třetinu a nikdy již neporoste. To je příčinou zániku některých drah. A ten jakýmkoli povykem nezměníte.

Pomíjím zcela fakt, že můžeme očekávat razantní zdražení trakční elektřiny, zatímco naftu máme již nejdražší ve střední Evropě...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6687
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 10:25:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

262:

Ono využití lokálek nespočívá v taktové dopravě ale ve skutečné potřebě místních,kteří nikoho nezajímají a vlaky se jim likvidují již po desetiletí.
Budu se opakovat, protože toto jsem nedávno napsal jako odpověď do jiné diskuse. Neplatí to samozřejmě jen pro tratě, o kteých je tato diskuse, ale pro tratě obecně.

- Kdo a jakým způsobem rozezná ty skutečné potřeby místních a podle toho určí, kdy přesně má ten vlak na lokálce jet?
- Nejde s tím "jezděním podle potřeb občanů" spíš o zavádějící pojem, vzhledem k tomu, že pracovní doba začíná na různých místech určitého města v různý čas, a docházková vzdálenost na jednotlivá pracoviště od vlaku je rovněž různá?
- Jestliže přece jen dojde k tomu, že bude známo, jak by měly jezdit vlaky, aby to bylo "podle skutečných potřeb místních", bude to možné realizovat s ohledem na infrastrukturu (křižování na jednokolejkách, jízdní doby atd.)?
- Jestliže má prostředek veřejné dopravy jezdit v časech "podle skutečných potřeb místních", není lepší, když to bude nikoliv vlak, ale autobus, který může jet daleko přesněji v tom, čase, KDY to lidé potřebují (nemusí brát ohled na ta křižování), a také může daleko lépe dojet i k místu, KAM lidé potřebují jet?

Já si myslím, že jestli přináší (na kterékoliv trati) taktová doprava nějaký problém, tak je to výhradně ve špičce (protože v sedle je vcelku jedno, jestli to jede například v 10:00 nebo v 10:30), a to se dá řešit tím, že posilové špičkové spoje pojedou od taktu odchylně.

Mnohde se zavádí ta praslavná taktová doprava,ale ta právě v případech,kdy se jedná o lokálky vede k větším ztrátám než docházelo v minulosti.
Tak jestli je to pravda (máte k dispozici nějaké srovnávací údaje za nějakou trať?), tak bych si dovolil ještě položit otázku (na kterou ale neznám odpověď), do jaké míry "za to může takt", a do jaké míry za to mohou jiné faktory.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6689
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 12:49:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Připomínka toho, jak se jezdilo "podle potřeb občanů" v době, kdy jezdily "taktově" jen vlaky EC na trase Břeclav - Havlíčkův Brod - Kolín - Praha - Děčín, a několik hlavních tratí okolo Prahy; a kdy teprve pomalu vznikaly kraje (ale ještě neměly své hejtmany) - odjezdy ze žst. Podbořany:

směr Žatec (nepočítám dva vlaky jedoucí ve směru Kaštice - Vilémov u Kadaně):
Os 4:46 (pouze v pracovní dny)
Os 5:48
Os 7:39 (pouze v pracovní dny)
R 7:57 (v pracovní dny a sobotu)
Os 10:20
Os 11:50 (pouze v sobotu a neděli)
Os 12:53
Sp 16:19 (pouze v pátek a neděli)
Os 17:27
R 18:23
Sp 20:33 (pouze v neděli)
Os 21:09

směr Plzeň (nepočítám odpolední spoj, jedoucí pouze do Vroutku)
Os 4:44 (v pracovní dny a sobotu)
Os 6:33
R 7:38
Os 9:16 (pouze v pracovní dny)
Os 11:44
Os 15:21
R 16:35 (pouze v pátek a neděli)
R 18:42 (v pracovní dny a neděli)
Os 19:06
Sp 20:50 (pouze v neděli)
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.237.147
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 13:19:33    Odkaz na tento příspěvek  

David:zajímavé na té dojížděcí či docházecí době(všeobecně o lokálkách) je to že právě tento styl fungoval celé roky a byl rozíjen postupně s tím ,jak přicházela ta "demokracie".V minulosti byly rovněž přípojné autobusy od vlaků do vesniček kam vlak nejezdil.Fungovalo to na jedničku,páč řidičí na vlak čekali (byli už naučení).Autobusy jezdily za jeden tarif včetně nějakých jízdenek jako týdenky či něco podobného.Občan si tak lehce mohl spočítat kolilk bude platit za jízdenku.
V dnešní době je to opačně.Autobusy člověka vyhodí někde na rohu ulice,v tarifech se nevyzná ani řidič či průvodčí sám jaký je v tom guláš a vrcholem všeho je,že ani tarif v JŘ SŽDC již není.
Co potom studium nějakých IS ve městech,kde se jezdí všude jiná vzdálenost za jinou cenu.To je prasečina...kde jsou hranice pásem...pak následují již jen pokuty a ty opět vyhání lidi jak z vlaků,tak autobusů či tramvají.
V podstatě se ale IDS nakonec zničí sám protože se navzájem města propojují v celky a ty potom budou propojeny do jednoho dalšího celku,který tu už byl...tak proč to neudělat jak to bylo rovnou a nepůsobit větší škody na dopravě.
Osobně když někam jedu,tak už raději MHD nikde nevyužívám,protože nemíním na místo dojet o den dříve abych studoval co kam jede a odkud.Kde se kolik platí a kde už budu černým pasantem.Ne to prostě ne.
Tak nějak v kostce by to mělo být.
Pracovní doby se dají uzpůsobit tak aby vše sloužilo lidem a ne jednomu vyděrači co zaměstnancům dává minimální plat.(Už jsem kolikráte zmínil,že vše souvisí se vším)
V době nedávné jsem dokonce vytvořil jakýsi GVD pro nynější švestkovou dráhu,který bÿ se zde měl v archívu někde nalézt.To jsem udělal jen proto abny bylo vidět že to jde.Jen se musí chtít.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2221
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 18:24:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davide, nevím, co se ti nezdá. Místním lidem to tak vyhovovalo. JŘ není grafické umělecké dílo, ale spotřební věc.

262: ten tvůj JŘ pro švestkovou dráhu bys nemohl poslat na info(jedináč)dopravni.net ? Díky!
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.238.242
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 19:08:17    Odkaz na tento příspěvek  

T_m:Pokud ho ještě někde najdu....
David:Ano.Uznávám že byly stavěny pro přepravu řepy...ale lidi vozily taky a vozily by je doteď kdyby nebylo takových rádoby odborníků,kteří jen škrtají.Ostatně jak plyne z diskuse,tak to fakt asi nemá cenu.
(V zemi se bude škrtat,lidi tím pádem nebudou makat,nebudou mít prachy .Bude méně daní a stát půjde do řiti.Kdyby třebas různé stavby více zdanily,tak by to přineslo více nežli stavět levněji...to máte jako pivo.Čím je dražší,tím vyšší daně z něho jsou,že.)
Si vzpomínám jak v televizi jeden občan říká:Naše země nevzkvétá...za pět let bude ta věta znít:Naše země upadá.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 22:48:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V zemi se bude škrtat,lidi tím pádem nebudou makat,nebudou mít prachy .Bude méně daní a stát půjde do řiti.

Opravdu si myslíš, že když stát utrácí peníze (mmch, vybrané od lidi na daních), tak na daních z takto utracených peněz vybere víc, než kolik utratil ?
Že by vděční zaměstnanci samým nadšením na daních platili víc, než kolik činí jejich plat ?


Kdyby třebas různé stavby více zdanily,tak by to přineslo více nežli stavět levněji

Zajisté - vyměřené daně by zvýšily jejich cenu, kterou by za ně stát musel zaplatit. Nebo si snad myslíš, že by ty daně přilítli zaplatit marťani ?


to máte jako pivo.Čím je dražší,tím vyšší daně z něho jsou,že

Zkus někoho požádat, zda by s ti nepokusil vysvětlit rozdíl mezi sazbou daně a daňovým výběrem (tedy množstvím na této dani vybraných peněz) - možná ti pak někdy dojde, že vyšší sazba může znamenat (a často znamená, jako aktuálně u nafty a benzinu) nižší výběr, než byl při sazbě nižší.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6692
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 00:31:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m:

Co se mi třeba nezdá?
- Jen dva páry rychlíků jedoucí po většinu dní v týdnu. Kdyby ten počet pouze dvou rychlíků zůstal dodnes, využíval by to vůbec někdo?
- Odjezdy směr Plzeň v 11:44 a pak až v 15:21, to bylo "podle potřeb občanů"?

P. S. Všiml jsem si, že jsem zapomněl uvést, který to byl rok, jde o údaje z JŘ 1999/2000.


262:
Mně o té přepravě řepy psát nemusíte, já jsem to sem nepsal.

P. S. Jistě víte, že v době, kdy se na těch tratích v ÚK zastavoval provoz, tak rozhodně neplatilo, že by ti "rádoby odborníci (?)" jen škrtali, protože na jiných místech se naopak počet spojů zvýšil, a nešlo jen o vlaky (to, jestli to byl správný krok, ponechme stranou - jen tím chci zdůraznit, že neplatilo, že by se "jen škrtalo").
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 900
Registrován: 9-2003
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 09:02:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moc dlouho jsem přemýšlel, co bude v mém částečně jubilejním příspěvku.
Zda dotazy na VV, které v předvolebním boji vytáhly iniciativu za zrušení trolejbusů s tím, že troleje hyzdí město a doporučují "ekologické" plynové autobusy.
( nejraději bych jim zavedl ekologický výfuk do bytu )

Nebo zda to bude poděkování městu za nové trolejbusy.

Nakonec to je jednoduché foto dokazující krásu našeho kraje, horské železnice a podzimu najednou.

Jaký bude přístup nové hejtmanky Ústeckého kraje k veřejné dopravě ??,
Program útlumu teplických trolejbusů snad přešel do jejich rozvoje.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2307
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 24. října 2010 - 07:06:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Franta: O které město s trolejbusy jde? Pokud jde o Mariánské Lázně, tak bych se snahám o likvidaci trolejbusů nedivil. Málo využité trakční vedení, které jednoho krásného dne zcela dožije a nikomu se už nebude chtít ho rekonstruovat, protože velká finanční náročnost atd., včetně faktu, že trolejbus má poněkud vyšší pořizovací náklady, než autobus. Holt Mariánské Lázně jsou příkladem města, kde trolejbusový provoz nikdy neměl vzniknout.

Aha, tak čtu správně pod Tvým příspěvkem cosi o teplických trolejbusech, tak to nebudou Mariánské Lázně. Sorry.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 11:15:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brame, dovolím si ti oponovat - v době, kdy v M.Lázních začaly jezdit trolejbusy, to byla jediná možná alternativa k tehdejším hlučným a kouřícím autobusům, které by lázeňské prostředí citelně rušily.
Že nyní, s odstupem desetiletí technika pokročila a už jsou k dostání i autobusy relativně nehlučící/nesmrdící, je záležitost jiná, podstatná pro další existenci troleje, ale rozhodně nikoli pro její tehdejší vznik.
Dan1977
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 5-2010
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 00:43:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Posílám pár fotek ze sobotního výletu do Vejprt. Z tratě jsem byl nadšený, dle sdělení místních minimálně příští jízdní řád nebude žádná změna, tak snad tahle krásná trať přežije. Jinak obsazenost odpoledních vlaků nic moc (do Vejprt v desiru možná 15 lídí, převážně Němců, zpátky v šukafonu 8 lidí), ale ranní vlak do Vejprt byl prý narvaný.Držím palce!
Dan1977
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 5-2010
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 00:56:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dan1977
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 5-2010
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 01:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2331
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 06:07:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry Bear: Máš svým způsobem pravdu, ale nezapomeň, že z jedné tramvajové trati jdoucí od nádraží do centra se stal docela rozsáhlý systém. Na druhou stranu, co by se stalo, když by nahradil tramvaj autobus 706 RO, či RTO? Opravdu by to lázním tolik ublížilo? Vždyť daleko větší Karlovy vary mají doteď pouze autobusovou dopravu......
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2280
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 08:06:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slova "tramvajové" a "tramvaj" v příspěvku výše prosím přelepte slovy "trolejbusové" a "trolejbus" :-)
www.mechaniky.cz — přehled mechanických závor v ČR na mapě
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6829
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 11:11:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že není důvod něco přelepovat a slova "tramvaj" a "tramvajové" tam opravdu patří.
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2281
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 11:19:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Díky za odkaz, o tramvajovém provozu v ML jsem nevěděl Za výzvu k přelepování se tedy omlouvám.
www.mechaniky.cz — přehled mechanických závor v ČR na mapě
Předseda KPKŽ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.151.117
Odesláno Úterý, 16. listopadu 2010 - 15:22:33    Odkaz na tento příspěvek  

Chceme pozvat všechny příznivce nostalgie na 4.12.2010 kdy na Moldavu v Krušných horách pojede Mikulášský expres Bouřňák. Sice se nám nepodařilo sehnat dost finančních prostředků na parní lokomotivu i tak vakony Bt-k s kamny na uhlí jsou zajímavé. Myslím si že i foto-šotové si přijdou na své. Bližší info a plakát je na www.moldavskadraha.cz
Honzaloko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1365
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 19. listopadu 2010 - 13:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předseda KPŽC: Co pojede za mašinu(pokud se to už ví? Nikde na stránkách jsem to nenašel.
Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš!!
BERYHO DRÁHA-muj pohled na železnici
Předseda KPKŽ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.151.117
Odesláno Pátek, 19. listopadu 2010 - 14:50:20    Odkaz na tento příspěvek  

Honzaloko: bohužel jen 2x 742 a 6x vozy Bt-k. z Teplic jeden postrk a 3 vozy a po ŠD taktéž a v Louce se spojíme.
Honzaloko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1367
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 19. listopadu 2010 - 15:30:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevadí. I tak je skvělý, že to pořádáte. Fandím vám a možná se taky zůčastním.
Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš!!
BERYHO DRÁHA-muj pohled na železnici
Marťa_rak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2861
Registrován: 6-2006

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 23:29:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když je zde řeč na téma Mikulášský expres Bouřňák, také jsem si před lety zajel na 135, na něj počkat:

Omluvte kvalitu obrazu
http://smoubernvald.rajce.idnes.cz/Chomutovska_Zamracena_749.130-1_v_letech_2001_05/
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 58367
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 17:01:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.cd.cz/cd-online/vyluky/mimoradnost.php?mimo=2393:

Trať č. 137
Název tratě: (Chomutov - Vejprty)
Úsek: Kovářská - Vejprty - trať 137
Datum a čas: 27.listopadu 2010 09:00 - 27.listopadu 2010 19:00

Příčina mimořádnosti: technická závada na trati

Opatření v regionální dopravě:
Provoz přerušen.

Vlaky Os 16880 a Os 16882 budou v úseku Kovářská - Vejprty nahrazeny náhradní autobusovou dopravou.

Vlaky Os 16881 a Os 16883 budou v úseku Vejprty - Kovářská nahrazeny náhradní autobusovou dopravou.

Poznámka:
Závada na železničním svršku trati.

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Klukso
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 6-2010

Odesláno Sobota, 27. listopadu 2010 - 21:38:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

něco ze dneška

www.vlakyweb.hys.cz

Urby
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.243.198.208
Odesláno Sobota, 27. listopadu 2010 - 23:26:17    Odkaz na tento příspěvek  

Klukso: Těsně vedle je to Vilémov město. Ale fotky jsou pěkné. Doufám, že se ti akce líbila.
Mara_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 30. listopadu 2010 - 19:10:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Urby: K sobotní akci - Napsal jsem i vzkaz do Knihy DD. Akce se povedla, i když se jelo do Rohozce a ne "Rohovce"...Znalí vědí, na co narážím. Spokojenost byla na obou stranách, tak to má být. Několik set lidí na palubě Mikulášského vlaku předčilo i mé očekávání. Těším se zas naviděnou! Ať se DD daří!
Klukso
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 6-2010

Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 06:55:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mara_hk : Prodalo se přes 600 jízdenek ...
www.vlakyweb.hys.cz

Mara_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 08:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klukso: Ano, bylo jich 600. Nárůst o cca 250 proti loňské jízdě. Byl jsem rád, že jsem mohl i "pokecat" se známými. Na Nový rok bude též jízda, ale mám to trošku zruky, tak až zas najaře. Pár lidí moc dobře ví, kolik dalo úsilí, aby i v roce 2011 mohla DD fungovat. Nechci to tu více rozebírat...
Honzaloko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1377
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 04. prosince 2010 - 20:13:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lidi, existuje tady na severočeském K-reportu vůbec nějaká diskuze o nasazení vozidel, jako je to běžné leckde jinde?

Třeba to, co jezdilo dnes a včera na osobácích Most-Klášterec všem uniklo, nebo si to zde každý nechává pro sebe?

V pátek: 742.167+010+010+010
V sobotu: 810.150

Navíc např. na rychlíku 618 "Chomutovka" včera jela 141.012.
Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš!!
BERYHO DRÁHA-muj pohled na železnici
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.238.36
Odesláno Sobota, 04. prosince 2010 - 21:23:43    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes ráno tahla fousatá bobina Chomutovku taky...a cestou dostala cardiackou posilu.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1438
Registrován: 3-2005

Odesláno Sobota, 04. prosince 2010 - 23:36:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oukej, tak pojďme diskutovat...

Na 130 se dneska objevil i najbrtí elefant, číslo nevím, ale bylo to na Os 6859. Zásadní informace, že?

Teď vážně. Budu rád za každou informaci o čemkoli zajímavém, která se tu objeví; věčných hádek o tom, jestli byla dřív slepice nebo vejce, tu bylo až až.
Vašek_modrá
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 6-2010

Odesláno Neděle, 05. prosince 2010 - 13:48:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včerejší jízda na Moldava u zpět.



Vašek_modrá
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 6-2010

Odesláno Neděle, 05. prosince 2010 - 14:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě pár snímků z tratě 135 ze včerejška.



Fiiiiira
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 358
Registrován: 7-2005

Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 00:10:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Mostě se již začal rekonstruovat eskalátor v nádražní budově!
810.529-8
Ať žijou 810
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.30.215
Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 07:13:11    Odkaz na tento příspěvek  

Fíra:Ano,rekonstruovat aby opět "týden" běžel.Mostecká stanice je celá na rekonstrukci jako terminál.Budova je z doby,kdy se stavěly různé mosty,a stavby které se rozpadají a jsou opravovány.
Příklad:Most u pivovaru k sedleci,most přes koleje do Rudolic nedaleko Chánova,most k přesunutému kostelu,Most u nemocnice a zcela jistě v neposlední řadě i sportovní hala...
Honzatomi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 484
Registrován: 11-2007

Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 21:29:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jak píše 262, nádraží by potřebovalo celé rekonstruovat a to od základu. Upřímě ale, ani by mě nepřekvapovalo, kdyby tam montovali nějakej eskalator vyřazenej z pražského metra
Cruchote, co to zase děláte?!!
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7097
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 14:05:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kvantita nesmí převyšovat kvalitu, 810.482+420 na Moldavě
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1443
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 14:37:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z důvodu nesjízdného místa na trati Chomutov - Vejprty uzavře Správa železniční dopravní cesty, s.o. od 11. prosince 2010 do odvolání trať mezi stanicemi Kovářská a Vejprty. Vlaky budou v tomto úseku nahrazeny náhradní autobusovou dopravou.
Předpokládaný termín zprovoznění trati bude ze strany SŽDC, s.o. upřesňován.
Dan1977
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 5-2010
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 11:11:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jtb - o jakou nesjízdnost se jedná, jde o sníh nebo nějaká jiná závada na trati?
JarmilaJ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.69.40.200
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 16:43:44    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že je nějak hnuto s mostem u Kovářské, ale podrobnosti nevím...
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.237.253
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 21:54:18    Odkaz na tento příspěvek  

JarmilaJ,Dan1977,Jtb:
Mimořádnost v provozu
Trať137 | Chomutov - VejprtyÚsek: Kovářská - Vejprty Kraj: Ústecký kraj

Počátek: 10.12.2010 09:00 Příčina: technická závada na trati
Plánovaný konec: 02.01.2011 23:59 Stav: probíhající

Zjistit polohu vlaků
Zobrazit na mapě



Opatření v dálkové dopravě (SC, EC, IC, EN, Ex, R):


Opatření v regionální dopravě (Sp, Os):
Provoz zastaven.

Pro tyto vlaky se dne 11.prosince 2010 objednává náhradní autobusová doprava:

a) Směr Chomutov - Vejprty: - Os 16880 (Chomutov/08:03/ - Vejprty /09:30/) - Os 16882 (Chomutov/16:20/ - Vejprty /17:42/)

b) Směr Vejprty - Chomutov: - Os 16881 (Vejprty /10:19/ - Chomutov/11:41/) - Os 16883 (Vejprty /18:24/ - Chomutov/19:51/)

Pro tyto vlaky se dne 12.prosince 2010 (nový jízdní řád) objednává náhradní autobusová doprava:

a) Směr Chomutov - Vejprty: - Os 16880 (Chomutov/08:03/ - Vejprty /09:30/) - Os 5298 (Chomutov/16:20/ - Vejprty /17:42/ - Chemnitz)

b) Směr Vejprty - Chomutov: - Os 5299 (Chemnitz - Vejprty /10:19/ - Chomutov/11:41/) - Os 16883 (Vejprty /18:24/ - Chomutov/19:51/)

Na trati je provoz vlaků osobní dopravy pouze v sobotu a neděli.



Poznámka:
Poškozený železniční most po nárazu silničním vozidlem od 26.listopadu 2010). Správa železniční dopravní cesty s.o. zatím nemůže zahájit opravy z důvodu nízkych teplot. Termín ukončení opravy tratě bude upřesňován.

Cestujícím je také k dispozici zákaznická informační linka +420
Citynightline
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 7-2009

Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 21:59:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/doprava/zpravy/nakladni-vuz-p oskodil-most-vikendove-vlaky-pres-vejprty-nepojedou/568362
sotous
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.250
Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 20:01:20    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz pro místní - jaká je přechodnost vozidel na Moldavu? Tzn mohly se tam někdy vyskytovat např. Brejlovci, Sergeje apod?
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 20:19:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tzn mohly se tam někdy vyskytovat např. Brejlovci, Sergeje apod?

Ne, nemohly.

Naopak tam dlouho mohly jen lehčí lokomotivy (T435.0 alias dnes 720) a pozdější nasazení T466.2 (742) bylo a je maximem možného.

V poválečné historii z Louky na Moldavu jezdily nejdřív parní 524.2 (Mn i Os), pak motorové T435.0 (opět Mn i Os ze starých dvounápravových vozů vytápěných kamny) a nakonec T466.2 (Mn a sezonní rekreační Os z vleků k motorákům) - toť z lokomotiv vše.
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2993
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 20:35:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

taky 714 a pak jeden čas i 704, páč 742 tam nesměly...
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 429
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 22:01:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro úplnost je třeba dodat, že od konce WWII. na moldavské trati už nebyla žádná extra nákladní doprava - vrchol byl při stavbě přehrady Flaje (na staveniště vedla lanovka z nádraží v Moldavě) kdy tu jezdily tři páry Mn (s loko 524.2, postrk totéž).
Potom už stačil jen jeden pár Mn z Louky do Moldavy (často končil v Dubí či Hrobu, když dál neměl zátěž) a druhý do Oseka města.
sotous
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.250
Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 16:32:05    Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji za info, ještě mám pár dotazů pro místní znalce / mluvíme o úseku z Hrobu nahoru/
- v některých materiálech se uvádí páry 555.0, 423.0, 354.0 ??
- motoráky jaké - o M262, M131 se taky něco píše, ale třeba M296?
- jezdily tam i např. Wapky s uhlím nebo štěrkem , 4 nápr. cisterny?
čpavkař
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 8-2009

Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 17:43:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No hlavně tam pamatuji cibuláky s vápnem na vápnění kyselých lesů. Na Moldavě byly sila a další sila byla za D.Loukou. Hektor s tím měl co dělat. Byla to nepravidelná přeprava. Potom si to vrtulníky a anduly nakládaly někde dole.
"...Ani dvěma starším bratrům na tom nezáleželo: první byl náruživý sběratel železničních modelů, druhý alkoholik a tyto sklony u nich vylučovaly jakékoliv jiné zájmy..." Shelby Foote, Milování ve vyprahlém čase. Odeon 1976
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 19:50:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

- v některých materiálech se uvádí páry 555.0, 423.0, 354.0 ??

I kdeže - po WWII. tam se vším jezdily mostecké 524.2, které vystřídaly až začátkem 70-tých let T435.0


- motoráky jaké - o M262, M131 se taky něco píše, ale třeba M296?

jen M131.1 a pak od začátku 80-tých let je vystřídaly M152.0


- jezdily tam i např. Wapky s uhlím nebo štěrkem , 4 nápr. cisterny?

probůh, odkud kam by něco takového jezdilo ???

Tranzitní nákladní dopravu tady utnul konec WWII., v místní nebylo a není nad Osek co kam vozit.
Jen na přelomu 50-tých a 60-tých let se až do Moldavy vozil materiál na stavbu přehrady Fláje (tj. cement, písek, štěrk, technika, ... - ovšem tehdy byly podvozkové nákladní vozy stále ještě výraznou menšinou vozového parku) a tím to nadlouho zhaslo (= občas nějaký uhlák nahoru pro místní spotřebu, dolu dříví).
Až v polovině 80-tých let se nahoru krátký čas nárazově vozil mletý vápenec na vápnění lesů (především vozy Raj ve skpinách) - v roce 1984 kvůli tomu bylo obnoveno výpravní oprávnění pro Moldavu, pak se postavila i skladovací sila, od roku 1985 se začalo vozit (nárazově od konce dubna do konce srpna), ba i instalace TESTu v Dubí se s tím svezla. Jenže místo soudruhy plánovaných "5-10 tis. tun každoročně až někdy do roku 2050-70" se záhy přišlo na to, že je lepší nakládat práškovací letadla na pořádném letišti v údolí, než věšet zásobníky pod vrtulníky na provizorních plochách v horách (což by došlo každému hned při porovnání spotřeby vrtulníku Mi versus Čmeláka /práškovacího letadla, ne lokomotivy/, ale protože výchozí nasazení vrtulníků bylo rozhodnutí stranické, tak se o tom nesmělo pochybovat, dokud z toho nebyl neudržitelný průser). Takže přepravy do Moldavy opět rychle zašly na úbytě.

Sypáky se štěrkem se sem (po dokončení Flájí) podívaly leda když se měnil ten pod kolejema.

Zajímavostí této tratě byly v 70-tých a začátkem 80-tých let osobáky v klasice ve složení T435.0, služební vůz Ds (stejný jako u manipuláků) a 3-4 dvouosé osobní vozy Bi (s otevřenými nástupními plošinami) ve kterých bylo zaplechováno jedno prostřední okno, před kterým stály kamna na uhlí, ve kterých si cestující cestou sami přikládali - od druhé poloviny 70-tých let pak byly vozy Bi vystřídány dvojicemi "osmidvéřových" Bai, ve kterých bylo taktéž pro nasazení sem zaplechováno jedno okno, před kterým byla stejná kamna na uhlí (neb T435.0 neměly a nemají žádné vlakové topení).

(Příspěvek byl editován uživatelem Hungry_Bear.)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 19:58:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě upozorním na jeden občas v článcích tradovaný omyl - totiž že se údajně po této trati vozil kaolin do porcelánky v Dubí - to je samozřejmě nesmysl, protože úvraťová stanice se sice Dubí jmenuje, ale je v lesích vysoko nad vsí, kdežto vlečka do porcelánky vede ze stanice Teplice - Lesní brána.
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.99.90.202
Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 20:18:26    Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear: moc prosím o vysvětlení, kudy vede vlečka z Teplic lesní brány do dubské porcelánky. To mne skutečně moc zajímá.

Pokud si ovšem nepletete dubskou porcelánku s Rudolfovou hutí.
749.241
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.31.204
Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 20:40:27    Odkaz na tento příspěvek  

Nepozapoměli jste na obsluhu vlečky Božena? Ta přežila až nezdravě dlouho...dneska se vyrabovaná fabrika bourá. Poslední kloudná nákladní doprava skončila v Oseku městě cca 1996-97, nakládka dříví. Samozřejmě už nepočítám staniční uhlí do Moldavy a Dubí, to v počtu 1-2 malých uhláků do roka. To jelo naposled v době, kdy na Moldavu směly jen 704.

Pokud by někdo hodlal tvrdit, že na nějaké fotce viděl cisterny a zetky, tak ano. V polovině 90. let byly do Dubí natahány zetky a do Hrobu dvouosé "potravinové" cisterny, obojí už jen jako deponie. Po několika letech se vozy svážely dolů nářadákem, neboť podlehly značnému rozkradení. Byla to jistě velmi výhodná deponie.
sotous
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.250
Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 20:55:27    Odkaz na tento příspěvek  

ty informace o vozidlech jsem vzal zde:
http://web.quick.cz/moldava-draha/frame_historie.htm
Hawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 12-2005
Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 21:22:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Potvrdil bych tvrzení Hungry beara. Pamatuji tam v padesátých letech jen řadu 524.2 a 414.0. Ta druhá běžně jezdila buď jako postrk nebo přípřež na víkendových osobních vlacích. V Dubí se souprava objížděla. Používala se i točna. Detaily si již nepamatuji, ale bylo to vždy zajímavé a impozantní, včetně samotného příjezdu do Dubí.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 435
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 23:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to kokos:

ano, myslím úvraťovou vlečku do Rudolfovy hutě, tam je z porcelánky ke kolejím nejblíž (za "socíku" bylo používání podnikových vleček i dalšími podniky z okolí zcela běžné).
Ale jak se tak prodírám poznámkami, tak je pravděpodobná i přístavba vozů v Novosedlicích.


ad motorové lokomotivy a vozy v linku:

Parní 524.2 zde vystřídaly T435.0, které vydržely až do náhrady řadou T466.2 v 80-tých letech (kouknu do oběhů, kdy přesně).

Karkulky T444.0/1 se tu krátce objevit mohly jako pokus o nasazení na Os - na rozdíl od T435.0 totiž měly parní topení a v sousedním Chomutově s Os do Vejprt jezdily - ale ve výsledku to nemohlo být nic podstatného ani dlouhého.

T466.0 za příliš pravděpodobnou nepovažuji ani na zkoušku, nejblíž totiž byly v Lounech (dále až v Č.Lípě a Rakovníku), kde s nimi nebyly moc dobré zkušenosti, takže vystavovat je do podmínek horské tratě by moc logiky nedávalo. Možná se jedná o chybu v SJŘ záměnou 0 x 2 za tečkou.

M262.0 musela být nějaká zoufalá náhrada při extrémní neschopnosti M131.1 v širém okolí, protože poblíž byly jen v Děčíně a Chomutově, ovšem nikoli pro pendlování po místních lokálkách (na to měli právě M131.1, později M152.0).
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 13. prosince 2010 - 00:21:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear
Líbí se mi vaše drzost, s jakou "poučujete" ostatní, aniž byste toho věděl o moc víc než oni a papouškujete mnohdy i to, co je již překonané a mnohdy zjevné nesmysly, které jsou pouze vaším zbožným přáním.

Zajímavé je i to, jak nenápadně aktualizujete vaše příspěvky o informace získané těsně v předchozí diskuzi od jiných přispěvatelů a pak je vydávaté téměř za vlastní myšlenky (všechna čest, tak vychcaně a drze to umí málokdo ).

A ještě upozorním na jeden občas v článcích tradovaný omyl - totiž že se údajně po této trati vozil kaolin do porcelánky v Dubí - to je samozřejmě nesmysl, protože úvraťová stanice se sice Dubí jmenuje, ale je v lesích vysoko nad vsí, kdežto vlečka do porcelánky vede ze stanice Teplice - Lesní brána.

Nesmysl to samozřejmě je, ale jen a pouze VÁŠ. Takže tu, prosím, nerozšiřujete nesmysly a vaše přání. Do Dubí se za socialismu vozilo kde co, počínaje kaolínem pro porcelánku a konče zbožím pro Řempo.
Jinak nazývat poměrně vyspělé lázeňské město s osmi tisíci obyvatel vsí je docela zvláštní a svědčí to vaší "zasvěcenosti" (nebo o ničem jiném? )

ano, myslím úvraťovou vlečku do Rudolfovy hutě, tam je z porcelánky ke kolejím nejblíž
To je přesně ta drzost, kterou myslím. Pletete si pojmy a dojmy, melete páté přes deváté a ještě uváditě něco, o čem nemáte ani páru, že to tak bylo.
Tak jak teda s tou vlečkou? Spletl jste a myslel jste si, že porcelánka mělo vlečku, nebo tvrdíte, že zboží pro porcelánku se vozilo na vlečku sklárny (tak ale proč k sakru uvádite v omyl ostatní a píšete, že porcelánka měla vlečku?). To je dost podstatný rozdíl.

tam se vším jezdily mostecké 524.2, které vystřídaly až začátkem 70-tých let T435.0
Tak se vším určitě ne. A ty T435.0 tam začaly pravidelně taky jezdit o deset let dřív a byly pro moldavskou trať typické.

jen M131.1
To také není pravda.

- jezdily tam i např. Wapky s uhlím nebo štěrkem , 4 nápr. cisterny?

probůh, odkud kam by něco takového jezdilo ???

No budete se divit, ale i ten štěrk na silnice se tam vozil a uhlí se pro Závody Boženy Němcové také vozilo. A i ty cisterny se tam občas dostaly (mazut pro horské chaty, hnojiva pro státní statky, něco po šachtu).

v místní nebylo a není nad Osek co kam vozit
To už si ani nepamatujete, co jste zde psal ve svém prvním příspěvku? Pravidelně se vždy jezdilo do Dubí (třeba právě s tím kaolínem) a sporadicky podle potřeby na Moldavu.

se záhy přišlo na to, že je lepší nakládat práškovací letadla na pořádném letišti v údolí, než věšet zásobníky pod vrtulníky na provizorních plochách v horách (což by došlo každému hned při porovnání spotřeby vrtulníku Mi versus Čmeláka /práškovacího letadla, ne lokomotivy/

Šmarjá panno, kde jste proboha ještě všude byl a od čeho všeho máte klíče? Ono to nebylo všechno jenom z letadel a vrtulníků, ale i hezky ručně přímo ke stromkům a stromům (někde ty sila byla opravdu v tak hlubokém lese, že by se tam vrtulníkem ani dosta nedalo).
Chyba vaší lávky-ono se používalo a POUŽÍVÁ (krom letišť u Teplica Mostu)horských polních letišť (ještě lépe: vhodných pastvin) přímo na hřebenech hor u Moldavy (kóty 857 "Nad křížkem" a 797 "Nad Moldavou). Pravdou je, že tam ty "káňata" vypadaj jak výjev ze sci-fi filmu

Takže přepravy do Moldavy opět rychle zašly na úbytě.
Přepravy tedy nezašly (ony se ani pořádně nerozběhly) na úbytě vámi výše zmíněnou nesmyslnou teorií, ale změnou poměrů po roce 1989 a hlavně tím, že na to prostě nebyly prachy a vápnění se provádí minimálně.

I dalších přeprav tam byl relativně dostatek: halvně textilka v Hrobu, panvárna a strojírna a jiné podniky tamtéž. V 70. letech hodně dřevo a dřevní štěpka z vrcholků hor. Výše zmíněné přepravy po všemožné dubské podniky. Pak různí nárazovky typu výstavba silnice, sídliště, vodovodu apod.

No nic, už jdu radši spát, tohle se nedá číst
Přeji vám hezkou dobrou noc

Nic proti vám, ale příště zkuste trochu méně arogance a trochu víc pokory

sotous: něco málo poznatků (pozor, také již částečně zastaralých) k historii tratě je zde:
historie moldavské horské dráhy

Jinak sergeje a brejlovci jezdí nad Louku pravidelně-na výstavu lokomitv do Oseka města
V pravidelném provozu rozhodně ne.

čpavkař
Hektor s tím měl co dělat
Jseš si tím hektorem jistý? To je docela zajímavé. Vypravěj, přeháněj... a hlavně!: tak řekni, B., jak to tenkrát bylo!
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2401
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 13. prosince 2010 - 08:19:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orlí spáre, já chápu, že hájíte vlastní články (byť připouštíte jejich občasnou zastaralost), ale chce to méně vášní a více faktů.

Takže porcelánka: Ona sice leží na dnešním území města Dubí, tohle "město" v nynější podobě však vzniklo až v 60. letech administrativním spojením několika dříve samostatnách vesnic. Porcelánka je tedy v Bystřici, ul. Tovární. Do závodu nikdy vlečka nevedla, ale do Tovární ulice ano. A to pár set metrů od porcelánky. Šlo sice o katastr Novosedlic, ale stejně to bylo o pár kilometrů blíž, než nádraží v Horním Dubí. Navíc u toho nádraží se větší vozidlo ani neotočí, i dnes autobusy končí na parkovišti u hlavní silnice a k nádraží se chodí pěšky. Pochybuji, že by tedy někdo vozil kaolin do Horního Dubí (ostatně, kolik toho kaolinu porcelánka, zabývající se předebším uměleckou výrobou spotřebuje?).

Pohled do Google maps mnohé napoví. Vlečku do Tovární na fotomapách ještě najdete, ačkoliv někdy v 90. letech byla z podnětu uživatelů zrušena (v konci provozu sloužila hlavně blízkým papírnám, kam se však taky muselo převážet po silnici).

Ad všemožné dubské podniky: ve vlastním Dubí žádný průmyslový podnik není. Sklárny jsou v Pozorce, několik kilometrů od nádraží Dubí, poblíž nádraží Teplice L.B., odkud byly také vlečkově zapojeny. Dnes existuje jen vlečka do Rudolfovy hutě, spojovací kolej do protilehlé Barevky je už dlouho zrušena. Vlečka sama je zajímavá. Jde o úvrať s rozhodným stoupáním 28 promile. Provoz v současné době nic moc.

Stavební materiál, co si pamatuju, se nevykládal v Dubí, ale na Lesní Bráně. Vodní stavby, největší bývalý místní stavební podnik, tam měly depo a betonárku.

No a výrobu textilky v Hrobě převzali čínští soudruzi. Ta ovšem žádnou vlečku neměla.
čpavkař
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 8-2009

Odesláno Pondělí, 13. prosince 2010 - 11:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo normy byly stavěné na bangle a když nic nebylo jel hektor. Samozřejmě že mu nenaložily tolik co bangli, jako děcko jsem to až tak neřešil. Jen jsem zíral na ten řev když to roztahoval za Lomským přejezdem. Nádherně řval. Jen bylo potřeba ho odlišit od šachťáckého co obsluhoval Kohinoor II a neběžet ke trati zbytečně. A když nic nebylo tak se šlo dolu na tramvaje. Tam byla ale nuda, tramvaje s Wap- nic jiného. Vzrůšo bylo když přišly bedny s ruskými karosériemi do Libkovické mototechny. Jeřáb, bedny, liaz a šišatý lagerplatz. A my lítaly do sokolovny pro jeřábnické pivo, páč jsme potřebovaly ty bedny na bunkry.. No hrály jsme si, čučely na vlaky, v Jeníkově z mostu se chcalo na vlaky, ale šutry se po nich neházely......
Škoda že se tehdá nefotilo. Jenže foťák stál balík, muselo se to vyvolávat /platit/ a taky se to muselo umět. Žádný auto režim ljubitel neměl. To nebylo jako práce s buzolou...
"...Ani dvěma starším bratrům na tom nezáleželo: první byl náruživý sběratel železničních modelů, druhý alkoholik a tyto sklony u nich vylučovaly jakékoliv jiné zájmy..." Shelby Foote, Milování ve vyprahlém čase. Odeon 1976