K-report
 

Archiv do 29. srpna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Školy se zaměřením na dopravu » Archiv do 29. srpna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 890
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 27. června 2010 - 14:47:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Jestli mají matematiku nějak "ulehčovat", tak to pak můžou skoro začít dávat diplom proti přihlášce ...
Naprostej souhlas
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 09:29:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad UPce viewer:
No uvidíme! To je tak, když jsou peníze až na prvním místě. Jinak zcela souhlasím s Hrochem a s Nádražákem, že matematika na DFJP zlehčovat nejde. Vždyť dříve snad bývaly tři semestry "základního kurzu" matematiky (do kterého tedy nepočítám statistiku, aplikovanou matematiku apod.), nyní jsou to semestry dva. K čemu Vám bude technolog ("TŘĎák"), který nebude umět řešit pohybovou rovnici vlaku? (I když pochybuji o tom, že to i dnes většina studentů zvládá!) O potřebě alespoň základních matematických znalostí pro obory technické (vozidláři, stavaři, elektrikáři) ani nemluvím! Dále bych si s Vámi dovolil nesouhlasit v té relativní "snadnosti" nabiflování se ekonomie vs. pochopení matematiky, nehledě na aplikovatelnost takto získaných poznatků, účel studia na vysoké škole (pochopit proč, nikoliv se biflovat vzorečky) a skutečnost, že derivovat a integrovat by měl umět absolvent každé slušné střední školy technického zaměření, či gymnázia (a 1. semestr matematiky by tak pro něj měl být spíš jen opakováním a rozšířením znalostí)...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6762
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 10:58:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas_ct:
derivovat a integrovat by měl umět absolvent každé slušné střední školy technického zaměření
Na to jste přišel jak?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 11:21:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Hroch:
derivovat a integrovat by měl umět absolvent každé slušné střední školy technického zaměření, či gymnázia
Že by z vlastní zkušenosti? Gymnázium J. Vrchlického v Klatovech - ve 3. ročníku lineární algebra (maticový počet, determinanty apod.), ve 4. ročníku diferenciální a integrální počet. Pokud vím, tak např. na českotřebovském gymnáziu (které je však zaměřeno silně humanitně) probírají v matematice ve 4. ročníku derivace a integrály taktéž. No a k těm středním školám technického zaměření - někteří (pravda, že ne všichni) kolegové z DFJP, kteří přišli právě z těchto škol (např. z VDA v ČT, obor elektrická trakce), derivovat také uměli...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6763
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 13:23:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poměřovat kvalitu střední odborné školy podle derivací a intergrálů bych se já tedy fakt neodvážil. Dodnes si myslím, že mi SPŠ dala v lecčems víc než DFJP a to přesto, že jsem se derivovat učil až u doc. Jehličky (což spolu s Mgr. Zapletalem na cvíčka bylo docela vpohodě ).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 14:50:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Hroch:
Však já také nepoměřuji kvalitu SOŠ obecně, nýbrž "jen" kvalitu výuky matematiky na těchto školách. A prostě a jednoduše jsem přesvědčen o tom, že diferenciální a integrální počet do osnov technických středních škol a gymnázií patří. Toť vše! Jinak souhlasím s tím, že doc. Jehlička umí kompletní Matematiku I. a II. odpřednášet ve velmi srozumitelné a stravitelné formě a zkouškové písemky jsou přiměřeně náročné. Na cvičení my jsme tehdá měli Mgr. Lochmana, který však už prý dnes s DFJP nemá nic společného...
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1522
Registrován: 7-2005

Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 20:40:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A prostě a jednoduše jsem přesvědčen o tom, že diferenciální a integrální počet do osnov technických středních škol a gymnázií patří. Toť vše!
Tak pod tohle se podepisuji a třikrát podtrhávám.

doc. Jehličky (což spolu s Mgr. Zapletalem na cvíčka bylo docela vpohodě)
Taktéž souhlas, Mgr. Zapletala jsem si též na cvičeních nemohl vynachválit
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 417
Registrován: 4-2006

Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 21:54:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych to tak nepřeháněl. Nezapomeňte, že gymnázia jsou z velké části působištěm humanitně zaměřených lidí. Pro ně je naopak lepší látku probrat důkladněji, aby ji lépe pochopili, než se do nich snažit nahustit co nejvíc, což vede k tomu, že se to učí nazpaměť. To už spíš by to mělo opodstatnění na těch průmkách, kde to najde uplatnění, ale je otázka, jestli to má smysl, když se na to nedostane dřív než ve čtvrťáku, kdy už má člověk většinu studia za sebou.
Navíc matematická analýza více proměnných (kterou byste snad do osnov SŠ řadit nechtěli ) na klasické derivace a integrály přímo navazuje, a je proto stejně vhodnější to na VŠ odvykládat znova, aby to bylo ucelené.

Jinak ještě krátce reakce na Ythomase #153: Naprosto souhlasím, že mechanika je základ strojního oboru, spíše jsem se divil, že dělá největší potíže. Jako největší strašáky bych čekal spíš třeba fyziku nebo termomechaniku.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.101.169
Odesláno Středa, 30. června 2010 - 09:10:42    Odkaz na tento příspěvek  

Nezapomeňte, že gymnázia jsou z velké části působištěm humanitně zaměřených lidí.
Tím spíš jim neškodí, když se díky matematice naučí základům logického myšlení. Zejména u té části intelektuálů, kteří nám přímo či nepřímo vládnou, je toho zoufale zapotřebí...

Pro ně je naopak lepší látku probrat důkladněji, aby ji lépe pochopili, než se do nich snažit nahustit co nejvíc, což vede k tomu, že se to učí nazpaměť.
Tak na gymplu jsou to asi spíš počty než opravdová matematika, ale co si tak pamatuju, aspoň část vzorečků se odvozuje. Ano, co se týče těch různých kosinových vět a složitějších vzorců pro derivace a integrály, souhlasím s tím, aby je měl student v tabulce, kterou by měl povolenou k řešení písemky. Možná by měla smysl volitelnost matiky od derivací a integrálů - uznávám, že ne každý to v dalším studiu potřebuje.
Voldemorďák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 10-2007

Odesláno Středa, 30. června 2010 - 10:30:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jooo, DFJP je technická, všichni z toho padneme na zadek. Tak jsem se v prváku naučil derivovat, trochu míň integrovat. Šlo to v pohodě i se SPŠ, kde jsme tuto látku neprobírali. Po roce jsem z toho stejně nic neuměl, ale hlavní je, že proběhlo síto a prověřili jsme logické mozky budoucích inženýrů. Chci vidět, kdo získá v prváku na výšce logické uvažování studiem matiky. Já myslím, že logické myšlení se utváří dřív a ve 20 letech jej získávat bude trochu pozdě. A pokud potřebujeme prověřit a vycvičit naše mozky, tak to by mohlo probíhat klidně na matice, statistice, ale aspoň trochu aplikovaně k danému oboru. Tím myslím, využít při výuce takový drahý přístroj jako je počítač a excel, např. při statistice. Zní to jako sranda, ale ani Ti nejlepší, kterým se při slově statistika rozsvítí oči blahem, nevěděli, jak v excelu zadat funkci chí kvadrát.

Ovšem anglicky i německy se tady domluvíme všichni, že? ...ale to nepotřebujeme, jsme technická škola Z vypočtených derivací si zaplatíme překladatelku

Tady se řeší, co učit nebo neučit, kdo to bude učit a jak to bude učit. Šmarjáááá, prvně si definujme, co má z absolventa vylézt (co umí a kam s tím pak půjde), a pak, jakými předměty vyplníme studium. Pokusy o obrázek absolventa zde sice jsou, ale pak to stejně sklouzne k problému "matika je těžká". Ale čert vem diskuzi, horší je, že k definici absolventa nedospěli ani na škole, viz neustálé změny studijních plánů.

Student by měl po ukončení studia především umět něco nabídnout zaměstnavateli. Otázka je: CO? Podle mě je to (momentální nápady): mozek (myšlení, řešení problému atd.), což se dost blbě hodnotí, cizí jazyk, práce s počítačem.

Příspěvek, prosím, berte s nadhledem, jednám v afektu způsobeném těmito nekonečnými diskuzemi Pozor: příspěvek obsahuje ironii!
Voldemord
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6764
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 30. června 2010 - 12:21:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

John:
A prostě a jednoduše jsem přesvědčen o tom, že diferenciální a integrální počet do osnov technických středních škol
V tom se holt neshodneme.

Voldemorďák:
Z vypočtených derivací si zaplatíme překladatelku

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 30. června 2010 - 14:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj názor:
VŠ alespoň za mých mladých let byla pokládána jako taková "přípravka" pro vědecké bádání. To , že drtivá většina absolventů neměla s pozdjším vědeckým bádáním nic společného... to už je jiná.
Ale pokud by člověk chtěl vědecky bádat , pak ten diferenciální a integrální počet potřebuje.

Jiná situace je u středních škol. Střední technikcá škola vychová technology , různé mistry,plánovače či normovače na stavbách či výrobě, elektromechaniky atd. Tito lidé nepotřebují při své práci derivovat a integrovat. Ale potřebují technicky myslet a ovládat danou problematiku
Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Středa, 30. června 2010 - 14:43:51    Odkaz na tento příspěvek  

No "a vo tom to je".
Infinitezimální počet je probírán na střední škole ve čtvrťáku.
Ten, kdo už ví, že dál na VŠ nepůjde (nebo u gymplu: že jde na humanitní obory), tak už to vypouští a učitelé (někteří) takový přístup i vcelku tolerují.
Ti, co chtějí jít dál, by samozřejmě neměli polevit. Jenže to chce disciplinovanost - pokud se toto učivo vypouští v daném třídním kolektivu tak nějak všeobecně, tak se obvykle svezou na této vlně snadnosti (kdo by ne, že), a pak na VŠ v prváku brečí...

Teď mluvím o "tvrdých" oborech (technice, vědě). Samostatnou otázkou pak je, zda derivacemi a integrály zatěžovat "měkké" managery a ekonomy.
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1523
Registrován: 7-2005

Odesláno Středa, 30. června 2010 - 17:42:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Chápu, holt máme na danou věc každý jiný názor

Ovšem anglicky i německy se tady domluvíme všichni, že? ...ale to nepotřebujeme, jsme technická škola

Pokud tato věta byla myšlena jako nedostatek ve studijním plánu, tak musím souhlasit. Osobně jsem byl až zděšen, v jakém stylu probíhá výuka jazyků na vysoké škole - DFJP. Naprostá nemožnost výběru min. ze 2 jazyků a díky tomu z toho plynoucí úroveň, neboť je nutné se přizpůsobit i tém, kteří ENG nestudovali dříve. Pro mě osobně to bylo snad největší zklamání, co se týče studijní náplně. Očekával jsem alespoň zabroušení do technické angličtiny, ale očekával jsem evidentně přespříliš. Co jsem ale opravdu neočekával byla angličtina na úrovni snad přelomu ZŠ/SŠ
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 892
Registrován: 3-2006
Odesláno Středa, 30. června 2010 - 21:09:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas: My na Habrmance v Č. T. v matice integrovali a derivovali o sto šest a díky tomu jsem na to pak na DFJP aspoň nečučel jak tele na nový vrata, takže souhlasím s Vámi, že aspoň nějakej ten úvod k této problematice by se na technických školách brát měl.
John: Co jsem ale opravdu neočekával byla angličtina na úrovni snad přelomu ZŠ/SŠ
Jenže kdyby ta výuka odpovídala VŠ, tak většina studentů bude končit nejen na matice, operáku a spol, ale i na angličtině, protože výuka jazyků na většině ZŠ/SŠ je katastrofální (snad jen většina gymnázijí tvoří výjimku)
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 6-2009

Odesláno Středa, 30. června 2010 - 22:39:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Základy diferenciálního a integrálního počtu je běžná gymnazijní látka, probíraná i na většině technicky zaměřených škol. I když samozřejmě to, že se to probíralo na SŠ ještě neznamená, že tomu všichni studenti porozuměli... V matice a fyzice jsou určitě ve výhodě gymnazisti, kteří ale zase koukají jak telata třeba na takovou mechaniku apod...tady jsou na tom líp průmyslováci. Takže bych řekl, že je to tak půl na půl Jinak s tou angličtinou máte pravdu,u nás to v hodinách bylo většinou jen čtení a poslech. Na konci nám dali nějaké papíry na vypracování doma s kterých se pak udělala celková známka, takže anglinu jsem měl vždycky na výbornou a sebekriticky musím uznat, že ta známka absolutně neodpovídala reálným znalostem...
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 7-2009

Odesláno Sobota, 21. srpna 2010 - 09:23:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu tady tu diskusi možná oživím - od pondělí 23. 8. se chystám na pětidenní kurz matiky a fyziky do Pardubic...
Ony se tam kurzy s podobnou tématikou (ačkoliv před zrušením zkoušek to bylo dřív, cca na jaře) konají asi každý rok. Máte s nimi někdo pozitivní zkušenosti?
Dokáží pak studentovi, který poslouchá a ne*ere na to významněji pomoci?
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 940
Registrován: 3-2006
Odesláno Sobota, 21. srpna 2010 - 14:12:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak určitě hlavně takhle po prázkých je to prospěšný. Mám s tím zkušenosti, ale hlavně neusnout na vavřínech a dávat pak celý rok pozor nejen na cvikách, ale i na přednáškách (krom přednášek z fyziky s doktorem Hachem

(Příspěvek byl editován uživatelem Nádražák.)
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 6-2009

Odesláno Sobota, 21. srpna 2010 - 19:13:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapl: A na jaký se chystáš obor? Já jsem o tom kurzu taky uvažoval, ale pak mě to přišlo jako docela vyhozený peníze...i když samozřejmě nějaký smysl to určitě má, prostě víš co tě čeká Ale myslím, že když člověk chodí poctivě na přednášky a aspoň trošku se tomu věnuje, tak s tím nemá žádný zásadní problém, i bez kurzu
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 7-2009

Odesláno Sobota, 21. srpna 2010 - 20:20:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trainfun: Jsem na TŘD prezenčně - no je fakt, že když se tomu člověk věnuje, tak to snad zvládá, nicmnéně věřím, že s kurzem s tím budu mít pak ze začátku méně starostí a to je hlavní účel, proč se tam hlásím.
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 7-2009

Odesláno Sobota, 21. srpna 2010 - 21:01:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A když se už bavíme o té DFJP v Pardubicích....
Když mám v úterý 24/8 zápis, tak kdy se zapisují předměty? Resp. budu tam pak někdy muset do 29.9., kdy začíná první semestr?
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1598
Registrován: 7-2005

Odesláno Sobota, 21. srpna 2010 - 21:12:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapl: Pro první ročník Vám rozvrh vytvoří studijní oddělení. Takže to máte bez práce, nic si zapisovat nemusíte.
Do PCE pak po zápise zřejmě nebude nutné jet, pokud škola ještě nebude něco požadovat.
Ještě k tomu kurzu, osobně jsem jej nenavštívil, neboť jsem byl velice solidně vybaven z gymplu. Záleží na Vás, jak se v matice cítite silný/slabý. Pokud jste matiku na SŠ měl v omezené míře, tak si myslím, že na tom kurzu spíš budete koukat, co se bude brát v zimě. Nemyslím, že Vás to nějak zásadně obohatí. Pokud nejste v matice úplný "plavec", tak Vám to něco dát může.
Nicméně si myslím, že to je spíš pro seznámení s tím, co Vás čeká. Člověk se tak alepsoň může částečně připravit (znalostně a také psychicky ).
Myslím, že radit, jestli je kurz přínosný, je těžké, neboť to záleží na každém jedinci. A poznáte to až po skončení.

Tak určitě hlavně takhle po prázkých je to prospěšný.
Nádražák: Ohohohohoooooooo
Tak to od tebe slyším poprvý. Znám od tebe teda daleko jinej názor, který si z prváku pamatuju
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 06:43:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák: Co myslíš tou narážkou na Dr. Hacha?
Asi ho budu od října mít na základy fyziky /TŘD/, tak objasni, co je ten pán zač.
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 6-2009

Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 17:35:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapl: Jen takovej malej dotázeček jestli můžu. Tak co, jak to probíhá na tom kurzu, pohoda? Kdo vám přednáší a kolik se účastní lidí?
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 18:49:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trainfun: No účast je asi 80 lidí a na fyziku o něco méně.

Na matiku nám přednáší pan Prouza a na fyziku pan Zajíc - tituly záněrně neuvádím, poněvadž bych nerad pánům křivdil kvůli případné mýlce z mé strany.
Matiku hodnotím dobře a věřím, že se přes to přejít dá, aniž bych se dřel do krve. S fyzikou to bude horší a upřímně jsem rád, že pana Zajíce mít nebudeme, protože působí značně náročně...
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1554
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 20:37:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S fyzikou to bude horší a upřímně jsem rád, že pana Zajíce mít nebudeme, protože působí značně náročně... Jestli Zajíc působí náročně, tak proti Hachovi je to jen lehký odvar...

Ovšem závisí na subjektivním názoru...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6902
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 20:59:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepa_l:
Souhlasím. Zajíc je v pohodě. Občas má sice u zkoušky vyhazovací náladičku, ale jinak si myslím, že to umí vcelku dobře vysvětlit.
Totéž rozhodně nemohu říct o Hachovi - ten mi bohatě stačil jednou na cvíčku na supl a pak co jsem slyšel od kolegů, co ho měli na cvíčka pravidelně.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 943
Registrován: 3-2006
Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 00:29:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

John: ak to od tebe slyším poprvý. Znám od tebe teda daleko jinej názor, který si z prváku pamatuju
No jo šel jsem do sebe. . Přece jen teď už to jde do tuhýho .
Mapl: Mě zase nepřijde že by Hach byl OPRÁVNĚNĚ nějakým postrachem, já s ním nikdy žádný problém neměl a jednička z fyziky mi nepřišla v žádném případě vydřená do krve takže bych se toho nebál . Zadarmo to neni, ale žádná velká věda taky ne.
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 7-2009

Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 11:28:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No upřímně jsem zvědavej, jestli to pak od toho října nějak půjde. Matika a fyzika mi nikdy nevonily, na druhou stranu i na střední jsem procházel např. z matiky pozdějc i na jedničky.
Z TŘD prej v prvním roce studia odejde asi 46 % studentů, tak uvidím, kam se svým výsledkem zasáhnu já, resp. do kterého z dvou táborů...
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 944
Registrován: 3-2006
Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 13:59:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapl: No to síto je ze začátku dost velký to je pravda. Třeba nás na TŘD se nás ke státnicím dostalo letos a udělalo je tuším 14 lidí asi ze stovky. John mě kdyžtak opraví, přesný čísla si teď nepamatuju. Ale může to být zase úplně jinak teď protože u některých "zvlášť oblíbených" předmětů se pořád dělají nějaké změny a úpravy ohledně formy a náročnosti zkoušek, takže kdo ví co bude.
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 16:59:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Nádražák:
No, o "sítu" bych - obzvlášť ze začátku - asi nemluvil. Spíš si myslím, že jde o jedince, kteří takzvaně "neunesou svobodu studentského života". Je ale pravda, že jich není zrovna málo. Jinak, když ve Vašem příspěvku čtu o "úspěšnosti" studentů TŘD, tak se mi rázem jeví např. náš obor DP-KV jako jeden z "nejschůdnějších", bo procentuální úspěšnost studentů je podstatně vyšší. (Úspěšně odstátnicuje obvykle zhruba něco kolem 40 až 50 % v prváku nastoupivších studentů). A to se traduje, že technické obory jsou náročné a že předměty jako mechanika jsou satan černý chlupatý...
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 6-2009

Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 19:06:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo jo ze začátku to vypadá vcelku zvládnutelně (co se týče složení předmětů) tedy alespoň zimní semestr ,letní už vypadá mnohem zajímavěji - algoritmizace a programování, elektrotechnika a hlavně ta matematika II vypadá docela výživně... (mluvím o oboru DP-KV). Jinak ještě dotaz, my v kombinovaným máme zítra zápis, je nutno přijít ve společenském? díky
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5610
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 19:48:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trainfun: Není nutno.
MHD Ostrava
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 20:17:15    Odkaz na tento příspěvek  

Trainfun: K zápisu třeba pod vlivem a v plavkách.
Ke zkouškám podle toho ako vyzeral přednášející.
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 7-2009

Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 21:46:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak ještě ohledně DFJP a fyziky a matiky - rád si přečtu vaše zkušenosti nebo názory na předměty nebo na odborníky, kteří je přednášejí:
z matiky na přednášky budu mít docenta Jehličku a na cvičení doktora Trojovského.
Ze základů fyziky pak na obojí doktora Janíčka, takže nakonec trochu jinak, než jsem čekal...

Tak mi můžete napsat, co mě čeká.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6907
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 22:23:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapl:
Jehlička i Janíček naprosto v pohodě. Doporučuji.
Trojovského neznám.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 946
Registrován: 3-2006
Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 23:28:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas:ct: Tak vysoká úspěšnost na tomto oboru mě velmi překvapuje . Nebudu lhát, obor KV je prostě náročnější než TŘD. Možná na KV nastupuje sice méně studentů, ale větší procento, kteří tento obor opravdu chtějí dokončit a mají o něj opravdový zájem jinak si to nedovedu vysvětlit.
Hroch: souhlas . Trojovský je pro mě taky novým pojmem.
Valis88
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 23:57:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janíčka můžu jedině doporučit, měl jsem ho na cvičení jak z jedničky, tak dvojky. U Hacha letos sice trochu opožděně, ale za jedna. Zkouška u něj byla v pohodě, přednášky byly tak nějak "zajímavý".

Ještě k Janíčkovi - doporučuji ve volném čase zajít v Pardubicích do divadla Exil, kde hraje ve dvou hrách, velice pěkné!!!
www.masinka.cz
www.youtube.cz/vytopnazlichov
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2898
Registrován: 6-2004

Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 06:11:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pan Trojovský je myslím takový nenápadně vypadající i projevující se pán v brejličkách a mám pocit, že jsem ho na nějaký cvíka z matiky měl už i já jako doktoranda a byl v pohodě. Ale cvičil spíš jiné kruhy, než KV nebo gumaře, já jsem si ten původní rozvrh jaksi poněkud přizpůsoboval.

K té "vysoké" procentuální úspěšnosti na oboru DP-KV: nás nastupovalo lehce přes třicet v prváku a dodělalo nás to z původního počtu 8, jestli dobře počítám. Plus jeden dálkař. Takže jsme asi byli "slabší" ročník...
Jinak za nás platilo, že kdo se dostal do Třebové (3. až 5. ročník), tak to téměř každý dodělal. Ale to byla úplně jiná "konstelace hvězd", než dneska - jiný typ studia (žádné kombinované Bc.+Ing.), jiný studijní program, patrně i jiní zkoušející, jak to tu tak čtu a co vím z doslechu.
Pivrnec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 16:29:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k DP-KV v prváku nás nastupovalo 14 a ke státnicím došel letos jenom jeden.Já si pro velký úspěch zopakuji 3 ročník. To se vám zdá velká úspěšnost? Do 3ťáku jsem došli 4, ale Třebová dokonala dílo zkázy.
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 16:47:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pivrnec: Ako je to možné? Letos bylo na DP-KV vyrobeno 6 bakalářů (4 "denňáci" + 2 dálkaři) a 4 inženýři (tam dálkař nebyl). Ale jak to tu čtu, tak bych asi stejně měl poupravit ty čísla ze svého předchozího příspěvku (č. 171) - uvedené hodnoty tedy platily pro náš ročník (22 prváků - 10 Bc. - 9 Ing., což víceméně potvrzuje páně Statistikovo tvrzení o České Třebové), ale řekl bych, že podobná numera platila i pro ročníky přilehlé. (Dobrá, řekněme 25 až 40 %, ale i to je podstatně více, než uváděné výsledky třďáků.) Jo a pro prezenční studium (dálkaře jsme neměli žádného), což je možná důležitá poznámka. Když totiž vidím, jak ti, co nemají zkoušky z mechaniky u doc. Kouta, bojují ve třeťáku s mechanikou dopravy...
Pivrnec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 17:11:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To máte asi pravdu já vím že bojujeme se všemi předměty s postupujícím věkem to jde do hlavy čím dál hůř. Tím jedním sem myslel dálkaře o deňácích nemám přehled.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 17:38:29    Odkaz na tento příspěvek  

s postupujícím věkem to jde do hlavy čím dál hůř
Zas to nepřehánějte...
Nevím jak si to mám vysvětlit, ale i přes to, že dělám furt přesčasy v práci (na směny), hafo povinností doma, do školy 150 km, dojíždění 8-9 hodin, žádný úlevy v práci od zaměstnavatele (což jinak má 90% dálkařů, další se jen válej na pracáku a pak vyprávěj pohádky o tom jak je kombinovaný těžký...), tak stíhám vše v řádných termínech, napoprvé a s nejlepším hodnocením. A nejmladší už taky nejsem...
Jestli vono to spíš není tak, že si to prážáci zkoušejí dostudovat jen tak bokem a na zkoušky chodí metodou pokus-omyl, snižování kvality ... atd.
Pivrnec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 08:46:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podívejte pane W. my 4 co jsme zůstali tak žádné úlevy v práci nemáme na pracáku nejsme a pražáci už vůbec ne.
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 8-2010
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 09:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad problematika "strukturovanosti" Bc. + Ing.:

No, podle Boloňské úmluvy, kterou se to zavedlo měl celý systém mít tvar rovnostranného trojúhelníku tj. bakalářů hodně, ti nejlepší z nich inženýři a ti super měli dělat doktorát. Tento model, ale jaksi nepočítal s ekonomickou stránkou věci tedy tím, že škola funguje od příspěvku na studenta, tím pádem se to v PRAXI trošku hodně "bije, bilo a bít bude dál" = myslím peníze kontra kvalita na stupních Ing. a Ph.D.

Praktický příklad:
Když naša kombinovaná studijní gruppa (cca. 15 lidí) v roce 2005 udělala na TŘD bakaláře tak jako neoficiální třídní aktivista - který chtěl mít ve všem předběžně jasno pokud to lze a "nebýt překvapen" - jsem jel predběžně "sondovat" na studijní oddělení jak to bude s počtem přijatých studentů na navazující magisterský stupeň a odpověď byla jasná a poněkud zrdcující (= na studijním měli jasno) = budou přijati MAX. 2 studenti a to ti nejlepší podle předchozího prospěchu a fungovat budou formou předem domluvených konzultací s vyučujícími v Pardubicích = takovou smutnou informaci jsme chtěli kolektivně ihned zapít v Praze v nejbližší hospodě, nicméně třídní vorštand = narozdíl ode mne hlava klidná, uvážlivá a mazaná = říká: "Nic není tak horké, vyčkejme finálního vývoje.."...

A vývoj byl, že nakonec nás vzali všechny bo peníze jsou peníze a košile bližší než kabát na prospěch nikdo nekoukal....

A slavný "boloňský trojúhelník" dostal tím pádem pořádně do čelisti...teda vlastně spíš na
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1646
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 10:51:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paul_red_adair: Já bych k tomu dodal, že v českých podmínkách jsou bakaláři bohužel považováni za nedostudované. Proto se všichni snaží dostudovat ještě na Ing. nebo Mgr., přestože jim to v podstatě k ničemu není.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5821
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 10:51:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ono nejde o peníze, ale taky o pokřik eurohujerů, že v tschechische Volk je málo VŠ prefabrikovanýho vzdělanectva...

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Až chcípneš, tak tě vykopu a obrátím ksichtem dolů.
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 8-2010
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 11:07:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad S200:

Zajímavý materiál je třebas tohle: http://iforum.cuni.cz/IFORUM-7283-version1-PerspektivyUKobecnavyc hodiska.pdf

Zajímavá je věta ze strany č. 14...Již po roce 2000 tvořil počet nově přijatých do navazujícího magisterského studia zhruba 2/3 absolventů-bakalářů, avšak v posledních letech vyrostl dokonce na více než 80% a v současnosti se blíží až k 90%. Navazující magisterské vzdělávání je poskytováno plošně téměř na všech veřejných vysokých školách a podíl zapsaných do těchto programů k počtu absolventů bakalářského studia téměř nesouvisí s výkony škol například ve výzkumu či s rozsahem doktorskéh studia....

A v tom je právě to jádro pudla...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6914
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 21:57:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paul_red_adair:
měl celý systém mít tvar rovnostranného trojúhelníku tj. bakalářů hodně, ti nejlepší z nich inženýři a ti super měli dělat doktorát ...
peníze kontra kvalita na stupních Ing. a Ph.D.

Jestli to mám chápat tak, že u Bc. kvalita je a u Ing. už ne, tak to bych si dovolil nesouhlasit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 7-2005

Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 21:40:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobře, dobře. Zajímavá debata se tu za poslední týden urodila. Jen houšť.

Mapl: Jak již tady kolegové předeslali, Jehlička i Janíček jsou tzv. "v klidu". Pro mě osobně byl doc. Jehlička na matiku perfektní. Pokud dává člověk na jeho přednáškách pozor, tak si myslím, že se dá mnohé pobrat. Matematiku přednáší velice "stravitelně" a kvalitně
Nicméně sám poznáš, kdo je jaký, až na to najedete

No jo šel jsem do sebe. Přece jen teď už to jde do tuhýho
Nádražák: Tak to tě chci vidět! Ale ty jsi vždycky makal již od startu. Takže myslím, že no problemo i teď. Jak říkám, take it easy
Ne, vážně, uvidíme...
S těmi počty Bc. na TŘD letos máš cca pravdu. U státnic letos bylo cca 20 lidí z TŘD, přičemž na obor šlo cca 80? To přesně nevím. Ale úmrtnost byla veliká.
Je to tak, jak píše Ythomas_ct, prostě hodně studentů neuneslo tíhu svobodného studentského života.

Ještě k DP-KV. Osobně chovám ke všem studentům, kteří tento obor dostují až ke státnicím (je jedno jestli Bc., či Ing.) respekt a obdiv. Rozhodně je to složitější obor na studium, než TŘD, to přiznám.
Ohledně té vyšší úspěšnosti (i když menší počet studentů), kterou deklaroval Ythomas_ct, si myslím, že přeci jen obor DP-KV jdou studovat kluci, kteří mají o tento obor opravdu zájem. Přeci jen si myslím, že více tzv. DVD (do Vánoc doma) vybere obor s menším odporem. Ale je to jen můj názor.
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 950
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 00:31:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

John: dyť mě znáš - neznám bolest . takže najíždím už od prvního dne
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 6-2009

Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 11:13:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No když už je tady ta diskuze o kantorech, směl bych se zeptat ještě na RNDr.Prouzu (matika) nebo Ing. Chocholouše? Díky
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 952
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 11:40:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chocholouš? Ajajaj . Copak o to je to takovej docela sympatickej dědula, jenže vysvětlování geometrie v jeho pojetí ti asi moc nepřinese. Ale nevím, třeba už se alespoň naučil ovládat projektor v aule
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1604
Registrován: 7-2005

Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 15:17:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych k tomu dodal, že v českých podmínkách jsou bakaláři bohužel považováni za nedostudované.

S200: Nedalo mi to nevrátit se ještě k Vaší domněnce... A musím s Vámi souhlasit. Velice často se ve svém okolí setkávám s lidmi, pro které je titul Bc. pouze jakýmsi potvrzením, že člověk na VŠ sice něco vystudoval, ale ještě tu školu nevystudoval celou, tudíž Bc. titul je jaksi "k ničemu".
Navíc velké procento zaměstnavatelů již požaduje, aby byl člověk "hotov", tedy min. s titulem Ing. Neříkám, že všeci, ale velké procento z nich.
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 953
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 15:50:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

John: Pod to bych se podepsal, osobně se Bc. nespokojuju, to prostě dneska není vážně nic.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2900
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 16:03:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navíc velké procento zaměstnavatelů již požaduje, aby byl člověk "hotov", tedy min. s titulem Ing. Neříkám, že všeci, ale velké procento z nich.

To jako chceš říct, že jen jako bakaláře, případně zcela bez VŠ titulu, Tě do práce nevezmou? Nebo že tam budeš dělat tím pádem něco podřadnýho, zatímco když tam přijdeš ze školy jako velkej KIng., tak si před Tebou sednou na zadek a půjdeš hned ředitelovat? To mi prosím jmenuj aspoň jednoho konkrétního z toho "velkého procenta" zaměstnavatelů, kde to takhle je, protože tomu nevěřím. Napadají mě snad jedině molochy typu České dráhy, kde budeš-li včas na správném místě a sáhneš-li na tu správnou kliku od dveří a vystřídáš-li na židli nějakého zrovna odcházejícího kořena do důchodu a pod., tak nějakou šanci i třeba rychle vylézt nahoru máš. Ale v soukromé firmě o tom silně pochybuju. TAm budeš počítám dlouho šlapat zelí, než se někam pohneš. A dost bude záležet, jak moc drzej ksicht a ostrý lokty máš a jak jsi sběhlý v řitním alpinismu.

Aniž bych chtěl nějak zobecňovat, tak ze své praxe zaměstnance firmy, podnikající v oblasti železnice, bych závěrem uvedl okruh požadavků na technické profese:
a) ÚSO (= maturita a je šumák, jaká),
b) řidičák,
c) základní znalost cizího jazyka (a je jedno jakýho, protože to je stejně jen blábol kvůli pracáku).
Takže nějak tam tu vysokou nevidím, že by ji někdo vyžadoval. Tak je ta naše firma asi výjimka. Mezi kolegy je spousta lidí jen s maturitou nebo s VOŠ a troufnu si říct, že jejich kvalita či nekvalita s mírou dosaženého vzdělání opravdu nijak nesouvisí. A jsou i ve vedoucích pozicích, resp. z hlediska hierarchie víš, než třeba vysokoškoláci, jsoucí na nižších postech. Na tituly se nehraje, aspoň u nás. A ani v platu se to neodráží. Já jen, kdyby Ti náááhodou ve škole hustili do hlavy něco jiného, jako kdysi v Pardubách a v Třebové nám...
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2901
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 16:04:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

John: Pod to bych se podepsal, osobně se Bc. nespokojuju, to prostě dneska není vážně nic.

Teda, já bych nechtěl dělat personalistu. Jak má člověk "jen" bakaláře, nebo nedejbože nemá žádnej titul, tak je asi automaticky úplná nula...
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1605
Registrován: 7-2005

Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 16:22:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik: V klidu. Já jen vyjádřil svůj názor, neboť osobně jsem se setkal již s přístupem, že zaměstnavatel chtěl spíše již "hotového" člověka, s titulem Ing.
Možná jsem něšťastně použil slovo "většina". Ale opravdu ze své zkušenosti vím, že někde se na titul hraje. Záměrně nebudu jmenovat.
Takže tvrzení, že na tituly se nehraje, neplatí také ve 100% většině.
Na druhou stranu je mi jasné, že i člověk s maturitou nebo VOŠ klidně strčí do kapsy i titulovaného. Je to vždy jen o lidech.
Také bych rád napsal, že nikde netvrdím, že člověk bez titulu nebo jen s Bc je podřadný a do práce ho nevezmou. To tedy v žádném případě Jen jsem ve svém příspěvku uvedl, že se setkávám s podobnými názory. Já sám je však nevyznávám.
Abych to nějak uzavřel, myslím, že pravda je na obou stranách. Ať tak či onak, je to vždy jen o lidech a jejich schopnostech
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2902
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 16:30:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem taky jen vyjádřil svůj názor. A upřímně řečeno mi některé postoje a názory, jako tady zazněly, velmi vadí.
Jinak tedy škoda - protože by mě ten konkrétní příklad opravdu zajímal.

Takže tvrzení, že na tituly se nehraje, neplatí také ve 100% většině.
To jsem ale netvrdil. Uvedl jsem pouze jeden příklad, který důvěrně znám, abych vyvrátil to, co tu zaznělo a jasně jsem k tomu napsal, že to nemyslím jako zobecňování.

PS: ...i když popravdě nevím, jak velkou většinu si mám představit pod výrazem "stoprocentní většina"
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 3-2009
Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 16:58:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj názor , podložený dvanáctiletou praxí:
Pokud člověk má za sebou kvalitní praxi a pozitivní reference je takřka jedno , zda má SŠ , VOŠ či VŠ (Bc. či Ing.)
Není to ale jedno při prvním nástupu do zaměstnání , pokud o jedno místo bojuje x absolventů. Tam to může hrát roli , zda člověk je SŠ či VŠ , příp.Bc. či Ing.
Jiná kapitola je státní správa nebo velké firmy. Personalistika těchto firem uvede pro pracovní pozici požadovanou kvalifikaci Ing. a perfektní člověk s titulem Bc , či VOŠ má smůlu.
A elitní české velké firmy chtějí "plného" VŠ prakticky pro více než 50% THP profesí.
Takže dle mého názoru je lepší být Ing. , protože pouze tak máte jistotu , že po Vás nikdy nikdo nepůjde z důvodu neplnohodnotného vzdělání