K-report
 

Archiv do 15. listopadu 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » 3. koridor » Archiv do 15. listopadu 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 606
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 15:24:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SSC: Jenže ona tratova rychlost jeste neznamena, ze ji bude za kazdou cenu vyuzito. Rychlost dopravnich prostredku na trati se odviji hlavne od poctu vrstev vlaku, ktere ji projizdeji. A v tom je ten kamen urazu. Je totiz nutne pripocitat nasledna mezidobi, kdy nic nejede.

Kdyz uz by na to byla ryze hypoteticky trat, a na ni jel nejaky supervlak dejmetomu 250km/h. Znamenalo by to jedine - nesmel by cca 20 minut pred nim jet zadny rychlik, spesnak a nedejboze osobak..
Fotožurnál, toť mé dítko
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 800
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 15:35:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SSC:
Pendolino Praha-Pardubice už teď jede podle JŘ 56 minut a to je tam ještě možná cca 5 minut rezerva.
Takže po novostavbě i kdyby se těch 85km vzdušnou čarou, jak psal Mibl, jelo nakrásně plných 230km/h, tak to vychází celkem na cca 34 minut. 51-34=17minut...Tak nevím, kde je ta ušetřená půl hodina??? A to jsem nepočítal časové ztráty při zrychlení na 230 a na zastavení v Pardubicích. Takže ve finále bychom byly rádi za 12-14 minut, reálně (protože všude by 230 asi nebylo a ani vzdušnou čarou) tak za 10.
SSC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.183.42
Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 16:44:54    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, tak jste se všichni tři hezky shodli, že by ta časová úspora byla menší. To je možné, asi by 160 kmh stačilo, já to tady říkám celou dobu. Jenže tento úsek má řešit zkapacitnění trati, a několik lidí se zde shodlo, že pokud stavět novostavbu pro dálkovou dopravu, tak je lepší postavit ji na 230Kmh než 160 kmh, jelikož benefity úspory času ekonomicky převyšují o něco zvýšené náklady na stavbu rychlejší trati.
Nic vám nebrání navrhnout jiný úsek, kde by se za stejné peníze ušetřilo času více. Podle mě takový není a kapacitu trati u Prahy budete muset řešit tak jako tak.
Moje idea je taková, že bychom měli jít cestou Rakouska, postavit přes republiku po etapách páteřní trať 230 kmh v ose Praha - Hradubice - Olomouc - Ostrava, čili držet se stávajících koridorů, které jsou v podstatě umístěny asi nejlépe, jak lze. Relace Ostravsko - Praha - případně dál je taky jediná, která vzhledem ke vzdálenosti opodstaňuje stavbu RT.
Snowlenin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 16:51:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych se zeptat jak pokračuje modernizace Svojšín-Planá u Mariánských lázní
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 801
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 19:17:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SSC:
1.Vzhledem k tomu, že JD Praha-Pardubice bude po dokončení Běchovice-Úvaly max. cca hodinu i pro rychlíky, tak v tomto spojení stávající trať postačuje. Novostavba na 200-230 minimální časový rozdíl (viz výše).
2.Po dokončení Choceň-Ústí nad Orlicí se může JD Praha-Olomouc zkrátit z cca 2h40min na cca 2h20min pro IC/EC.
3.A po dokončení uzlu Přerov (Dluhonická spojka) může pak JD Praha-Ostrava klesnout z dnešních cca 3h40min až k cca 3h20min pro EC/IC.

Novostavba na 200-230 by na delší vzdálenosti určitě přínosem byla, ovšem stále by bylo vyřešeno pouze spojení Praha-Ostrava severní cestou. Konkurenceschopné rychlé spojení Praha-Brno, Brno-Ostrava stále nikde. Takže když se udělá novostavba Prah-Brno přímo + modernizace trati 300 Brno-Přerov máme to pokryté celé. Praha-Brno, Brno-Ostrava i Praha-Ostrava. Navíc nám vzniknou další rychlá spojení: Praha-Bratislava/Vídeň, Praha-Olomouc atd. A vůbec tato páteřní VRT by se promítla do rychlosti spojení skrz republiku. Takže takovým myšlenkám typu "Kdo by furt jezdil Brno-Praha-Brno neberu. Význam by byl celorepublikový. Ne jen pražsko-brněnský. Už rozumíme?!
SSC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.183.42
Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 21:52:42    Odkaz na tento příspěvek  

stále by bylo vyřešeno pouze spojení Praha-Ostrava severní cestou. Konkurenceschopné rychlé spojení Praha-Brno, Brno-Ostrava stále nikde. Takže když se udělá novostavba Prah-Brno přímo + modernizace trati 300 Brno-Přerov máme to pokryté celé. Praha-Brno, Brno-Ostrava i Praha-Ostrava. Navíc nám vzniknou další rychlá spojení: Praha-Bratislava/Vídeň, Praha-Olomouc atd. A vůbec tato páteřní VRT by se promítla do rychlosti spojení skrz republiku. Takže takovým myšlenkám typu "Kdo by furt jezdil Brno-Praha-Brno neberu. Význam by byl celorepublikový. Ne jen pražsko-brněnský. Už rozumíme?!
Ne to si bohužel nerozumíme. Nevím jaký celorepublikový přínos by mělo jezdit z M-S kraje a Olomouce/Střední Moravy do Prahy přes Brno, když už budeme mít RT ve stopě současných koridorů. Hradubice by z vaší RT neměly vůbec nic. Jestli jste se díval na mapu, mezi Prahou a Brnem jsou akurát oblasti, kde dávají lišky dobrou noc. A budovat Praha - Brno kvůli Vídni nebo Bratislavě by bylo jen mrhání penězi. Předkové věděli, kudy tratě vést, kdyby chtěli spojit Prahu a Brno přímo, už by to dávno udělali. Pokud vlakem Praha - Brno téměř nikdo nejezdí dnes, myslíte že zkrácením cesty vlakem o hodinu a několikanásobným zdražením lístku budete mít ty vlaky plné? Jediný motiv, který si tu neustále čtu, pro stavbu RT Praha - Brno, je převzetí cestujících z D1. Když odhlédnu od toho, že D1 má asi 30 exitů a je využívána místní dopravou, kterou VRV Praha - Brno nikdy nepřevezme, co byste asi musel nabídnout, abyste ty lidi z aut do těch vlaků dostal? Jaká je přidaná hodnota?
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3493
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 22:21:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tahle diskuze je "výživná". Taky bych se zapojil. Bohužel se mně zdá, že SSC trpí jakýmsi antibrňáctvím. Buď jde o zastydlého obyvatele Prahy, který vše, co by Brnu pomohlo, vetuje. Nebo jde o obyvatele oblasti kolem Vepřové a nemůže se vyrovnat s tím, že by po dostavbě VRT severní štreka částečně ztratila na významu a patrně by se snížil i počet spojů.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2111
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 23:35:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíš trpí libertariánským předpokladem, že se železniční infrastruktura musí zaplatit z výnosů z jejího užívání, zatímco u dálnic tohle nevyžaduje...
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4609
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 09:07:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V rádiu jsem ráno zaslechl, že dnes mají jednat ministři dopravy o dopravních stavbách mezi ČR a Bavorskem, a že hlavním bodem má být "nová trať" na Mnichov. Tak jsem zvědavej na výsledky.
To jen tak na okraj, abysme vrátili ke 3.korytu.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
SSC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.183.42
Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 11:49:43    Odkaz na tento příspěvek  

železniční infrastruktura musí zaplatit z výnosů z jejího užívání, zatímco u dálnic tohle nevyžaduje
Všechno se musí zaplatit samo, pokud do něčeho investujete a nepožadujete výnos, tak to není investice, ale charita.
Xaviernaidoo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 19:15:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.facebook.com/chefticket
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 803
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 20:59:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SSC:
Tak ještě poslední pokus, pak už to fakt taky vzdávám....
1. Žádná RT ve stopě stávajících koridorů nebude, neb nemá smysl a tudíž by bylo i rychlejší jezdit do/z Prahy z/na prakticky celé Moravy/celou Moravu po VRT Praha-Brno.
2. Hradubice žádný přímos z mojí VRT mít nemají, protože jízdní doba do 1 hodiny po stvající trati je dostačující. Vybudouvání souběžné RT = přínos prakticky nulový (viz ještě výše)
3. Praha-Brno nebude jenom kvůli Vídni nebo Bratislavě, ale třeba i kvůli vlakům do Olomouce, Ostravy (Polska, Slovenska) a vnitrostátně do Jihlavy, Znojma... Prostě se zrychlí spojení západu-východu a severovýchodu-jihovýchodu republiky. Nemusím snad ještě vypisovat všechny potencionální cíle a směry, ne?
4. Ano uznávám, že VRT by nesloužila místní osobní dopravě a nebylo by na ní 30 exitů jako na D1, ale kvůli tomu bychom ji asi prioritně nestavěli, že? Ona ani D1 se určitě nestavěla kvůli mísní dopravě, ale kvůli zrychlení dopravy na delších trasách.
5. Dalším velkým přínosem VRT by bylo uvolnění kapacity trati 221 a 011 (úsek Praha-Benešov) - další výhoda oproti souběžné RT do Pardubic

Víc už mě nenapadá.....sorry.


PS: O čem že to vlastně vůbec psal Zapa?
Xaviernaidoo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 01:33:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

}Tranzit přes území ČR je zajímavý zejména ve směru severojižním a ve směrech diagonálních.
Současná úroveň železniční infrastruktury umožňuje poměrně kvalitní propojení regionů Ka-towice a Wien/Bratislava. Toto spojení je však možné i přes Slovensko, kde však moderniza-ce je opožděna. Pro osobní dopravu je žádoucí vést spojení přes Brno, což znamená zásadní přestavbu trati Brno – Přerov.
Propojení aglomerace Dresden přes Prahu a České Budějovice na Linz nemá odpovídající rychlostní parametry ani pro nákladní dopravu. Modernizace severního úseku (Praha – hranice SRN) nedosáhla zdaleka parametrů hlavních evropských tratí, je nezbytné uvažovat v tomto spojení s novostavbou. Modernizace jižního úseku (Praha – hranice Rakouska) nebude do-končena do r. 2015. Již „modernizované“ úseky Praha – Benešov a České Budějovice – Horní Dvořiště jsou opět pod potřebným standardem a bude je potřebné výhledově nahradit no-vostavbami.
Z diagonálních propojení je v současné době možné (zajímavé) spojení Berlin – Dresden – Praha – Brno – Wien/Bratislava.
Přes provedenou modernizaci nesplňují potřebný standard úseky:
Praha – Děčín (téměř v celém rozsahu)
Praha – Poříčany
Choceň – Ústí n. Orlicí
Česká Třebová – Brno
Na kterých nelze dosáhnout rychlosti 160 km/hod.
Vedení dálkových spojů v relaci Hamburg – Wien přes území ČR není systémově zajímavé. Toto spojení je dnes vedeno v koridoru Hamburg – Hannover – Würzburg – Nürnberg – Re-gensburg – Passau – Linz – Wien.Celý úsek Hamburg – Nürnberg má vysokorychlostní pa-rametry. Ty dosáhne do r. 2012 i celý úsek Linz – Wien. Na mezilehlém úseku Nürnberg – Linz je standard 160 km/hod., předpokládá se zvýšení na 200 km/hod.
Po dokončení vysokorychlostní tratě Leipzig – Nürnberg bude toto spojení přes Nürnberg vý-znamně rychlejší i pro relaci Berlin – Wien než kratší spojení přes území ČR.
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 530
Registrován: 10-2007
Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 08:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všechno se musí zaplatit samo, pokud do něčeho investujete a nepožadujete výnos, tak to není investice, ale charita.
Zde je názorná ukázka, proč má mít ekonom také technické vzdělání. Jinak uvažuje omezeně bez souvislostí...
Petas432
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.45.214
Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 16:15:11    Odkaz na tento příspěvek  

http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropskezalezitosti/_zprava/zeleznic ni-koridor-praha-mnichov-by-mohl-byt-do-2020--807193
SSC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.183.42
Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 16:20:53    Odkaz na tento příspěvek  

Junkrs: Žádná RT ve stopě stávajících koridorů nebude, neb nemá smysl a tudíž by bylo i rychlejší jezdit do/z Prahy z/na prakticky celé Moravy/celou Moravu po VRT Praha-Brno.
Žádná VRT Praha - Brno nebude, neb nemá smysl a tudíž bude rychlejší jezdit mezi Prahou a Moravou podél stávajících koridorů, po etapách na vybraných úsecích dopněných novostavbami 200-230 kmh. Kromě toho to bude výrazně levnější.

Hradubice žádný přímos z mojí VRT mít nemají, protože jízdní doba do 1 hodiny po stvající trati je dostačující. Vybudouvání souběžné RT = přínos prakticky nulový
Z Hradubic se kupodivu nejezdí jen do Prahy. Vybudování souběžné RT zvýší kapacitu a zrychlí klíčovou trať pro dálkové vlaky západ - východ.

Praha-Brno nebude jenom kvůli Vídni nebo Bratislavě, ale třeba i kvůli vlakům do Olomouce, Ostravy (Polska, Slovenska) a vnitrostátně do Jihlavy, Znojma... Prostě se zrychlí spojení západu-východu a severovýchodu-jihovýchodu republiky. Nemusím snad ještě vypisovat všechny potencionální cíle a směry, ne?
Do Ostravy a Olomouce to máte rychlejší a levnější horem. Zbytek je dostatečně rychle obsloužen současnou hustou sítí a stavět kvůli tomu nové VRT se absloutně nevyplatí.

Ano uznávám, že VRT by nesloužila místní osobní dopravě a nebylo by na ní 30 exitů jako na D1, ale kvůli tomu bychom ji asi prioritně nestavěli, že? Ona ani D1 se určitě nestavěla kvůli mísní dopravě, ale kvůli zrychlení dopravy na delších trasách.
VRT je výhodná pro obsloužení vnitrozemských milioných aglomerací na vzdálenosti cca 400km, u nás nic takového není, přibližuje se tomu Praha - Ostravsko.

Dalším velkým přínosem VRT by bylo uvolnění kapacity trati 221 a 011 (úsek Praha-Benešov) - další výhoda oproti souběžné RT do Pardubic
011 se uvolní paralelní RT do Pardubic a kvůli 221 do Benešova snad není potřeba stavět VRT do Brna... stačí ji zkapacitnit kam bude potřeba.
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 805
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 20:00:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SSC:
No coment....došly mi slova. Xaviernaidoo to popsal podobně a dokonce naznačil, proč se nám některé mezistátní vlaky už vyhýbají. Takže víc už bych nic nestavěl. To by bylo úplně nejlevnější

...a teď bychom se už mohli vátit zpět k tématu 3.koridoru, ne?
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2112
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 00:51:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SSC: viz můj půl roku starý příspěvek na želpejč.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5599
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 09:49:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xaviernaidoo:
Vedení dálkových spojů v relaci Hamburg – Wien přes území ČR není systémově zajímavé. Toto spojení je dnes vedeno v koridoru Hamburg – Hannover – Würzburg – Nürnberg – Re-gensburg – Passau – Linz – Wien ... Po dokončení vysokorychlostní tratě Leipzig – Nürnberg bude toto spojení přes Nürnberg vý-znamně rychlejší i pro relaci Berlin – Wien než kratší spojení přes území ČR.

Relace Berlin - Wien není vlaková, stejně jako relace typu Hamburg - Wien funguje díky úsekové frekvenci, proto do DB a OeBB jejich vedení přes ČR není zajímavé kvůli jízdní době, ale kvůli mezilehlým stanicícm, tudíš výše uvedená věta je holý nesmysl.

Propojení aglomerace Dresden přes Prahu a České Budějovice na Linz nemá odpovídající rychlostní parametry ani pro nákladní dopravu.

Propojení Dresden - Linz není ani v nákladní, ani v osobní dopravě žádný kasovní trhák, navíc v nákladní dopravě není ani tak důležité, jestli vlak může jet 80 km/h, anebo 90 km/h, ale jestli bude kvůli špičce osobní dopravy průjezdná zejm. oblast Prahy (tj. aby průjezd Kralupy - Benešov nebyl přískoky na šest až osm hodin).
Když jsem já byl tenkrát kluk svět na dlani jsem měl a v očích hejno sluk
i k nebi měl jsem blíž než hvězdář, nebo kněz co dneska, co ty víš jak tehdy voněl bez...
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 540
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 10:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

addd vše k VRT. Zapomínáme na to, že když není KVALITNÍ NABÍDKA, není poptávka.
Ušlá příležitost. - Vlaky, jenž převezmou lidi na VRT, uvolní prostor na 1 a 3 koridoru pro náklady a další, které nyní nemají prostor.
VRT= dálnice. To mi SSC chce říci, že nepotřebujeme stavět dálníce (D5, D8, D3, D47, R4, R6 nejsou využité tak, aby nestačila kvalitní silnice 1 třídy a stejně jsme je postavili). Koridor je s odřenýma ušima silnice 1 třídy. A i po ní, je Praha - Budějovice, Praha - Plzeň, Praha - Karlovy Vary (Chomutov), Praha - Teplice rychlejší, než po koridoru. Takže proto je potřebujeme. Jinak je možnost ty koleje taky vytrhat ze země a udělat z nich cyklostesky, že SSC. A vedle světa můžeme ještě víc zaostávat.
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5955
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 22:35:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady lze poskládat celý náhrdelník, jedna perla střídá druhou :-)

Vlaky, jenž převezmou lidi na VRT, uvolní prostor na 1 a 3 koridoru pro náklady a další, které nyní nemají prostor.
Které nyní nemají prostor?

VRT=dálnice
To je myšleno z pohledu investičních nákladů, rychlosti nebo výkonů v osobní a nákladní dopravě? U nákladů na stavbu bych tomu i věřil, ale výkonů dálnice VRT na našem území dosáhne v osobní dopravě jen těžko. Pro nákladní pomůže uvolnit příměstské tratě, ale taky to nebude žádnej trhák a týká se to jen příměstských úseků VRT.

D5, D8, D3, D47, R4, R6 nejsou využité tak, aby nestačila kvalitní silnice 1 třídy a stejně jsme je postavili
Zajímavé, takže pokud třeba 30-40 tisícům aut někde uprostřed D5 stačí silnice 1. třídy, tak proč ani ne stovce vlaků tamtéž nestačí tatáž silnice 1. třídy (=koridor)?

2.Po dokončení Choceň-Ústí nad Orlicí se může JD Praha-Olomouc zkrátit z cca 2h40min na cca 2h20min pro IC/EC.
V tom tunelu bude nějaký urychlovač částic? Nějak se mi nedaří pochopit, jak v úseku, který vlaky projíždějí za 9,5 minuty, ušetříme tunelem 20 minut jízdní doby :-) Dvoustovku neberu, ta mezi Perníkovem a Chocní ušetří tak možná dvě minuty.
Xaviernaidoo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 00:21:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přehled stávajících právě stavěných a plánovaných VRT s údaji o délce trati, datem počátku stavby a uvedení do provozu a délkou jízdní doby před modernizací popř. novostavbou.

http://www.litra.ch/dcs/users/2/Neubaustrecken%20Europas.pdf?Extr anetFrontEnd=1d
Xaviernaidoo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 00:35:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://de.pandapedia.com/wiki/Schnellfahrstrecke
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 541
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 08:08:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

add Xaviernaidoo. Trefil jsi to dobře. Hlavně ty mapy z roku 2004 s vizí na 2020. Je skoro 2011 a zjevně je vidět, že většina projektů bude 2020 alespoň částečně hotová, jenom u nás budeme pořád kecat švejkoviny v hospodě, jak to nepotřebujeme.

Pro lidí, kteří se zde pohybují, s názorem, proč to stavět. Existují měřítka doporučení na investice do jednotlivých zemí, v dálnicích pořád zaostáváme, v železnicích máme náskok. Tak klidně ty prachy dejme za pomoci těchto nesmyslných keců o tom co nepotřebujeme, do dálnic, místo do VRT.

Už je stejně úplně jasné, že stavět pitomosti jako 3 a 4 koridor za ty sumy, které do toho padají s tím, že jde o uvedení do referenčního stavu roku 1990 je jen vyhození peněz, za 2 roky nás začně objíždět i to, co nás ještě neobjíždí přes Německo a těch pár šestáků, co ještě stihneme investovat z fondů EU můžeme použít na dodělání rozdělaných věcí.

Zpět k 3 koridoru.
171 je neřešitelná, jedině za předpokladu pouhé opravy vyžilých míst. To pro představu vrcholných absurdit, co tady někteří z Vás považují za moderní. Už při GO mostu Mokropsích (trvala 10 měsíců, za první republiky to dokázala armáda tak, že ráno projel Pařížský expres, armáda rozpojila koleje, přesunula 1 díl mostu za nový, spojila koleje a projel Pařížák zpět) je vidět, kam jsme upadli. To byl rok 1991-3, už si to nepamatuju přesně, ale jezdil jsem tím denně. A tehdy se taky měnilo zhlaví v Dobři směr Mokropsy a drobné posuvy v ose zhlaví, navrhované přednostou stanice Dobřichovice, se zabráním 50m2 skládky a navýšením tranzitní rychlosti na 100km/h bylo pojato jako zbytečné. Co by jsme teď za to dali, protože toto při dnešní legislativě, i když je tam pořád skládka, bude prakticky nemožné.

Co dalšího? Řevničtí a jejich objezd šraněk během pár let přejde do dalších komplikací, protože se tato část obce taky zastaví a lidi budou protestovat proti průjezdu tudy.

Černošice a jejich sen, že trať hned za Radotínem nepojede do oblouku na přejezd, ale rovně, nebo skoro spíš k řece, v profilu tratě naopak pojede silnice z Radotína do Černošic. Sen, který v současné legislativě narazí na prvního demonstranta, kterého zaplatí kdokoliv. Byl to sen o odstranění těch konfliktních a nebezpečných přejezdů.
Tady Ti lidi zůstanou u vlaku jen z donucení, že se jinak, než vlakem, odtud rychle nedostanou do Prahy. Vlak je tu na Smíchov rychlejší, na Václavák je to stejně, kamkoliv jinam je stejně auto rychlejší. Připomíná to situaci, kdy z Wiesbadenu, který je přes řeku naproti Frankfurtu, jedete sockoidně asi hodinu a třičtvrtě, nebo po VRT do Koln a zpět do Frankfurtu (pokud máte nolimit jízdenku, je Vám to jedno) a jedete 400 km po vysokorychlostních tratích.
Nebude jednodušší zrekonstruovat hrbatou stylem tunel Beroun - Loděnice, srovnání severem nad Rudnou k letišti a pak po Semmeringu? Tím snad uděláme 10-15 minut proti stávajícímu stavu, dotáhneme vlak na letiště, předřešíme Kladno a budou všichni politicky spokojeni a můžeme se plácat po zádech.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6070
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 09:17:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nechci ti do toho kecat, ale naproti Wiesbadenu, kterej je na stejný straně Mohanu jako Frankfurt, je Mainz
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 807
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 10:26:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Masinka:
Prostor potřebuje třeba požadavek na hustší síť příměstských vlaků.

...Zajímavé, takže pokud třeba 30-40 tisícům aut někde uprostřed D5 stačí silnice 1. třídy, tak proč ani ne stovce vlaků tamtéž nestačí tatáž silnice 1. třídy (=koridor)?...
Tak proč už třeba nemáme aspo%n ty příměstské VRT?

Ad2: Žádný urychlovač částic. Už by v tu dobu mělo být hotovo Běchovice-Úvaly + odečet dnešní rezervy + zrychlení Choceň-Ústí + třeba soupravy na 160 a máme těch ušetřených 20 minut, ne?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7066
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 19:36:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Junkrs:
+ odečet dnešní rezervy
Nic bych neodečítal, páč narazit mezi Prahou a Kolínem na dobu, kdy zde není žádná pomalá jízda je celkem zázrak. (Jediná rezerva, která může časem zmizet je mezi Libní a hl.n..)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1793
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 19:38:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Junkrs, Arakain:
Copak v Choceň - ÚnO se ještě počítá s něčím podstatnějším? Nevyšlo to prý příliš mnoho miliard kvůli málo minutám? Kdyby se raději začalo Pha Hlavák - Zahradní Město, Pha-Holešovice - Podbaba, a aspoň v přespřespříští pětiletce Pha Vysočany - na sever, nebo i ten Zahraďák - Bystřice...

Xaviernaidoo:
2004 má rozhodně svoje kouzlo. Ale tady je to aktualizované

Masinka: Zajímavé, takže pokud třeba 30-40 tisícům aut někde uprostřed D5 stačí silnice 1. třídy
Kde že uprostřed to je a jak že to stačí?
Jinak D1 přes Vysočinu je někde u 40 tis. a je to tak akorát u rozumného maxima, silnější úseky to chce rozšířit.

tak proč ani ne stovce vlaků tamtéž nestačí tatáž silnice 1. třídy (=koridor)?
Otázka mi je poněkud nesrozumitelná. Po té shnilé lokálce z Prahy na Plzeň se do Berouna se střídavými úspěchy snaží jezdit přes 180 vlaků, ale asi jen necelých 30 párů něčeho rychlejšího. Ještě hooooodně dlouho nebude proveden experiment, kolik by se do toho směru hodilo vlaků, kdyby tam byl (i) koridor (typická rychlost 160 km/h).

Které nyní nemají prostor?
K tomu co již bylo řečeno - už teď SC zdržuje IC/EC a Jančura se tam vešel jen za cenu ošklivého trhání. Jsem zvědav, kam nacpou mezi náklady ty Hamé paštikáře. Jak moc se asi na 011 bude znepravidelňovat takt?

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1638
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 21:45:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: To jako že tam budou PJ 50 v celkové délce asi 17 km, aby to spotřebovalo 10 min. rezervy??
I.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.35.123
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 23:06:23    Odkaz na tento příspěvek  

Zpátky na zem a tedy od VRT ke 3. koridoru, o kterém tato diskuze je. K trase Praha - Beroun bych chtěl napsat jen toto: Od Radotína po Beroun jsou veškeré akce vyžadující stavební povolení nereálné, protože vždy se najde někdo (obec, občanské sdružení, jednotlivec, státní správa, hasiči...), kdo bude mít nepřekonatelné námitky k sebemenším posunům osy kolejí, k výstavbě protihlukových stěn, ke zřizování/rušení úrovňových přejezdů, k posunu nástupišť, dostupnosti trati pro záchrannou techniku atd. Naše ekologická legislativa je nyní natolik komplikovaná a nejednoznačná (vše si lze vysvětlit několika způsoby a úspěšně soudně napadat - viz stavba D8), že v současnosti jsou nové liniové stavby zejména v hustě zastavěných oblastech, jako je ta západně od Prahy, jen velmi obtížně realizovatelné. K tomu je potřeba přičíst velice složité překonávání možných majetkoprávních překážek (viz D11) a nesmyslně tvrdé normy na ochranu před hlukem. Průchodné je snad jenom zřízení autobloku a nových staničních ZZ (pokud se rozumně a diplomaticky zdůvodní). Ostatní stavební práce budou muset mít charakter oprav nebo nahrazení vyžilých zařízení. Problém je v tom, že na opravy bude obtížné získat z EU jakékoli příspěvky a že tyto opravy nelze financovat z investičních prostředků. Pokud by se rozhodlo o stavbě přibližně v ose nynější tratě Smíchov - Rudná - Beroun, je prakticky legislativně neprůchodný úsek Hlubočepy - Řeporyje vzhledem k tomu, že vede Přírodním parkem Prokopské a Dalejské údolí, nehledě na to, že současné směrové podmínky vedení tratě zde neumožňují zvýšení rychlosti. Řešením by snad mohl být paralelní tunel, tedy vymístění trati v inkriminovaném úseku do tunelu v ose Barandov - Holyně a dále povrchově do Řeporyjí. Další problémy jsou v oblasti Loděnice a Jánské - trať zasahuje do ChKO Český kras, proto nejspíš nastává nutnost přesunu trati do prostoru mezi D5 a II/605, problematický průchod obcí Vráž (nejspíš nutnost stavby dalšího tunelu), zaústění trati do žst. Beroun a průchod Závodím atd. Je třeba důkladně zvážit, zda ušetřených cca 10 - 15 minut u vlaků dálkové dopravy mezi Prahou a Berounem opravdu stojí za nesmírně vysoké a problematické investice do kompletní přestavby trati okolo Rudné či zda tuto záležitost prozatím odložit a prozatím důkladněji opravit trať 171. Chápu, že pro mnohé zdejší diskutující je železnice prioritou a koníčkem, leč realita je poněkud někde jinde.
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5965
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 23:37:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Junkrs:
Prostor potřebuje třeba požadavek na hustší síť příměstských vlaků.
Ano, na tom se asi shodneme všichni. Pak se ale ani za mák nebavíme o ucelených VRT do všech směrů, ale jen jejich zárodcích, které mají převážně trochu jinou funkci. Navíc případný nedostatek kapacity bychom zprvu asi měli řešit zapícháním AB mezi Lysou nad Labem a Berounem a úpravami v uzlu samotném.

Tak proč už třeba nemáme aspo%n ty příměstské VRT?
Jednak proto, že ještě nejsou převážně vyčerpány možnosti stávajících tratí, jednak na nějaký strmý nárůst není nachystán uzel, jednak je vzhledem k morfologii terénu, zhoršujícím se možnostem zastavitelnosti a omezeným sklonům na dráze každý z těchto úseků odsouzen k extrémní nákladnosti. Jistý pokus tu ostatně už byl...

Už by v tu dobu mělo být hotovo Běchovice-Úvaly + odečet dnešní rezervy + zrychlení Choceň-Ústí + třeba soupravy na 160 a máme těch ušetřených 20 minut, ne?
To asi ne, Běchovice - Úvaly vydá tak možná na minutu. A krom toho čím víc budeme zrychlovat (třeba na těch 200), tím spíš každá pomalá zamíchá s grafikonem, zlikviduje přípoje atd. Rezervu prosím ponechat, nerušit na úkor stability.

Tommasel:
Kde že uprostřed to je a jak že to stačí?
Uprostřed Praha - Plzeň; přímo uprostřed je to spíš těch 30 tisíc a samozřejmě by tam silnice 1. třídy nestačila. Reagoval jsem na Arakaina.

K tomu co již bylo řečeno - už teď SC zdržuje IC/EC a Jančura se tam vešel jen za cenu ošklivého trhání. Jsem zvědav, kam nacpou mezi náklady ty Hamé paštikáře.
Když to řeknu hodně ošklivě, tak stát rozhodně nemá zájem investovat miliardy do navyšování kapacity kvůli tomu, že chtějí za sebou jezdit tři dopravci se čtyřvozovými vlaky. Železnice není silnice a pro optimální využití kapacity je nějaká ta organizace provozu potřeba.

I.:
Od Radotína po Beroun jsou veškeré akce vyžadující stavební povolení nereálné, protože vždy se najde někdo (obec, občanské sdružení, jednotlivec, státní správa, hasiči...), kdo bude mít nepřekonatelné námitky
To se právě musí změnit. Určité snahy v tomhle směru jsou zřejmé, i když nějaké velké naděje si zatím nedělám. Pak by nám ostatně byly na pendrek všecky VRT, kdyby se s těmi nejvíce neprůchodnými úseky v rámci uzlu nedalo hnout.
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 808
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 11:57:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Masinka:
...Pak se ale ani za mák nebavíme o ucelených VRT do všech směrů, ale jen jejich zárodcích...
A kdo se tu bavil o ucelených VRT do všech směrů? Já jsem pro ucelenou VRT Praha-Brno + potřebné příměstské části kolem Prahy.

A určitě bych nečekal, až budou zcela vyčerpány možnosti stávajících tratí. To už by taky mohlo být pozdě. Nové auto si taky nekupujete, až když to staré přestane jezdit nebo jo?

...To asi ne, Běchovice - Úvaly vydá tak možná na minutu...
Ano, Běchovice - Úvaly možná vydá na pouhou minutu, ale zase to berete z kontextu. Z Hlavního do Běchovic se dá ušetřit 5 minut + to Choceň-Ústí + soupravy a JŘ na 160km/h (nikdo nepsal o 200).
Petr Šída
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.228.18.222
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 13:44:00    Odkaz na tento příspěvek  

Nikdo to sem neda, tak musim ja

od vyhybny Praskolesy k Horovicum se jiz klade nova kolej, pouzivaji se finalni kolejnice kladene na miste na prazce, pro rannim prujezdu byl stroj tesne pred prelozkou u Praskoles.

V Horovicich je uz polozene Berounske zhlavi

V Holobkove se objevily nove rychlostniky na Plzenskem zhlavi, smerem na Plzen je to 125/120, opacne 140/130 (docela humorne vzhledem k tomu, ze pod rychlostnikem neni jeste polozena kolej)
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 809
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 16:54:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šída:
Konečně nějaké rozumné informace
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5966
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 16:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, Běchovice - Úvaly možná vydá na pouhou minutu, ale zase to berete z kontextu. Z Hlavního do Běchovic se dá ušetřit 5 minut
Se zastávkou v Libni by to znamenalo průměr mezi Libní a Běchovicemi asi 150 km/h, což při vší snaze bez naklápění moc reálně nevidím :-)

A kdo se tu bavil o ucelených VRT do všech směrů?
Minimálně Arakain to podává tak, že jsme div ne na úrovni Pobřeží slonoviny...

A určitě bych nečekal, až budou zcela vyčerpány možnosti stávajících tratí. To už by taky mohlo být pozdě. Nové auto si taky nekupujete, až když to staré přestane jezdit nebo jo?
Otázka by spíš měla znít, zda nové silnice stavíme v nějakém zvláštním předstihu před zaplněním starých. Ve většině případů bych skoro řekl, že se stavbou se začíná až při solidním zahlcení stávajících komunikací. Investiční prostředky budou vždy pozadu za investičními potřebami, takže podobný luxus jako stavbu dálnic v Severní Koreji desítky let napřed si dovolit asi moc nemůžeme. Rozhodně mi zatím bude milejší rozpustit peníze na berounský tunel v pražském uzlu, v Plzni, v nějaké podobě v Brně, v rekonstrukci 171, 231 atd.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1796
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 18:50:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Masinka: Se zastávkou v Libni by to znamenalo průměr mezi Libní a Běchovicemi asi 150 km/h, což při vší snaze bez naklápění moc reálně nevidím :-)

A bez zastávky v Libni? Ono tam těch EC moc zastavovat nebude.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5967
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 19:23:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A bez zastávky v Libni? Ono tam těch EC moc zastavovat nebude.
Bez zastávky v Libni by se musela jízdní doba snížit z 12 na 7 minut a z Libně do Běchovic by se muselo jet zrovna tak 150...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7067
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 20:14:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Neříkám zrovna 10 minut rezerva, ale nějaká výzamnější ano - významnější než je obvyklý standard. Kolik vlaků dneska dojíždí na hl.n. -10?

I.:
Úvod Vašeho příspěvků odpovídá na tu závěrečnou úvahu.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1797
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 20:35:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Masinka: Bez zastávky v Libni by se musela jízdní doba snížit z 12 na 7 minut

Ha, on už teď bez zastávky v Libni není neklopicí Hlavák - Běchovice za 13 (Vindobona) - 16 minut?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1798
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 20:38:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Kolik vlaků dneska dojíždí na hl.n. -10?

Nebo kolik si to před dojezdem odstojí nebo odcourá.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 542
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 21:51:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

add Mašinka. Když ty prachy právě rozpustíme na blbosti, nebo jen obnovu ve stávajícím stavu, budeme mít z hovna leštěný prd, jak praví literatura Zmrdi, vohnouti a... Kdežto, když za ně bude aspoň VRT Praha - Jihlava, tunel Praha - Beroun, aspoň kus VRT trati Přerov- Brno....
Úsek Lahvák - Smícháč - Karlštejn je stejně bez tunelů neřešitelný, tak o čem tady vedeme diskusi. Jo v KLDR postavili dálnice z části Amíci před válkou.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1641
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 22:05:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Měřeno v Úvalech (tedy ne tam detekované zpoždění, nýbrž "kdyby to z Úval mělo zelenou ulici na Wilson, tak jak by to tam dojelo") skoro všechny asi tak -10 až -15.

IC-270 například zásadně jedou cca 60 km/h UVA-BEC, jen občas je protijedoucí IC tak včasné, že se vyhrnou předjíždět ptg už na Blatově.

P.S.: To je holt ta "výhoda" obousměrné nulté... :-D
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 841
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 22:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakain: A to máte odkud? Vaše zdroje jsou velmi podivné. Nevím, proč by Američané v KLDR, nad většinou jejíhož území před r. 1950 (vypuknutím Korejské války) neměli nikdy žádnou moc,stavěli dálnice. Pokud tu někdo chce něco vědět o korejských dálnicích a vadí mu žvásty Arakaina tak nechť navštíví zde:

http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=97&t=417

sorry za off-topic.
To boldly go, where no one has gone before
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 810
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 16:30:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šída:
Ad rychlosti kolem Holoubkova....
Tak přeci jen se budou rychlá esa na trati 170 hodit

Nevíte někdo, jestli se stihne do Vánoc zprovoznit lichou skupinu v Hořovicích + 1.TK Praskolesy -Hořovice?
A něco nového (přpadně i obrazem) z úseku Svojšín-Pavlovice?
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 17:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Junkrs: Však hej! Vždyť i po výjezdu z Rokycan (směr Praha) je postupně 110/105 (?), pak 125/120 a pak dokonce "čistejch" 125. Takže rozhodně rychlý esa! Ale doufám, že úseků alespoň na těch 140/130 ještě přibude... ;o)
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 231
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 18:25:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Holobkove se objevily nove rychlostniky na Plzenskem zhlavi, smerem na Plzen je to 125/120, opacne 140/130 (docela humorne vzhledem k tomu, ze pod rychlostnikem neni jeste polozena kolej)
No ono je také dost humorné, že mezi skupinami jsou jen padesátkové výhybky (a nejen v Holoubkově)...tedy to je hodně smutné
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 543
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 20:28:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

add Rzeczpospolita. Byl jsem tam. A nejen já. Nejstarší osobu, co znám, tam byla v roce 1962 a to netvrdím že všechny, ale právě některé šílené mosty dálnic dávno stály a už tam stály dost dlouho. Tam přiznávám, že zdroje informací jsou za hranicema ideologie, pofiderní věřitelnosti atd, ale něco mám třeba od průvodců z Jižní Koreje, něco od Severokoreských průvodců, něco z ideově dost zabarvených knížek třeba Dr. Vladimír Pucek Korejská lidově demokratická republika z 1975. Pro představu rozsahu naší sklerózy jsem v úterý měl v Globální ekonomice na VŠ krátký referátek z 20 let starých LN, kde Vladimír Dlouhý pamatoval na to, jak handloval výrobky za ropu v SSSR v roce 1990 (Rusové chtěli dolary a my jim vyvézt zboží, které bylo vyrobeno jen pro ně, protože dolary nebyly). Spolužáci o 5-10 let mladší než já na mě zírali jak puci.

Reaálně. Vládnou nám politické novokvašky ve starých stranách, popř političtí nováčci, jenž mají o tomto oboru 10000x menší zkušenosti, než většina zde.

Hlasuji za co vytvoření co nejprogresivnějšího názoru na novou výstavbu železnice v rámci ČR.

Většina nejen ve vládě má o železnici představu pomalé, špinavé hrůzy, auta a letadla díky dálnicím vše řeší, ještě Vám utrácíme za ty koridory (které nejsou ani zdaleka ničím víc, než uvedení do referenčního stavu západními měřítky 1980) a tak ty prachy dáme radši na lodě, aby se nezasekávali na Labi, jako to bylo teď (byť je to nebetyčná blbost, ale je to penězovod). V hlavních zprávách je to několik dní a to je medializace, kterou potřebuje železnice.

Železnice má mediální obraz v rozsahu totální katastrofy, a medializací typu z Rokycan je po koridorizaci výjezd 105 km/h si ještě více ublížímě, protože ještě víc lidí bude na železnici jen nadávat (a díky tomu mediální strany, jejíž ministr železnicím vládne), budou krátit prachy. (Ythomas nic proti Tobě, nedej bože, jen že po dálnici 5km vedle můžeš legálně 130 a nelegálně tam v noci 200 není problém).

Proto do Vás rýpu, aby se tu vylíhnuli i další nápady, co dát jako vizi, názor, kde se díky alespoň části stavby pro železnici a pro daného ministra hodně mediálně a kvalitativně zlepší. Těch 200 km/h alespoň na 30-80km tratí v ČR, byť je pro jízdní doby totálně k ničemu, mediálně a lepšímu obrazu pomůže. A to o tolik, že se třeba najdou nějaké další zdroje na rekonstrukce či výstavbu, alespoň dokud budou v EU prachy.

Anebo, co kdyby jsme zkusili ideu, postaví nám VRT Číňani? (když nám MOŽNÁ budou stavět dálnice)

Klidně udělejme soutěž v kreativitě. A když něco vydolujeme, sestavíme, nemusí být úplně nereálné. Mladých bláznů, kteří nadšeně píšou i do čtených novin, mám ve škole víc a chytit se toho potom může i někdo výš, stavaři uvidí zdroj zakázek..
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5972
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 20:38:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když ty prachy právě rozpustíme na blbosti, nebo jen obnovu ve stávajícím stavu, budeme mít...
Tak ušetříme na blbostech a postavíme VRT do Plzně. Rychlovrak bude z Prahy za 30 minut na Doubravce. Tam bude čekat 15 minut na motorovu přípřež, protože dosloužilá trafačka, spínačka a já nevim co byla označena za "blbost". Pak vyčká 10 minut u vjezdu, než posunovač na kole přiveze fírovi zabezpečovací dřevěný kolík (nové zabzař bylo taky "blbost" a staré se už rozpadlo) a dalších 10 minut pojede přes křížení rychlostí 2 km/h k perónu

V Brně bude jedinou investicí zřízení výsypné koleje nad podchodem. Cestující budou pro zvýšení kapacity jezdit ve Wapkách a sypat se z vozů rovnou do podchodu. Ale budeme mít VRT a budeme se moci rovnat se zbytkem světa.

Jo v KLDR postavili dálnice z části Amíci před válkou.
Negro Horizonte
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.242.99.239
Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 09:07:53    Odkaz na tento příspěvek  

Obávám se, že průjezd uzlem Plzeň ve směru III. TŽK tyto drobnosti řeší. Celý uzel Plzeň má územní rozhodnutí, které přežije i Bártu.

Na to, že se přestavba uzlu začala v roce 1940 a od té doby mají někteří šťastlivci v Plzni zakázáno sáhnout na opravu domu, je nutno panu ministrovi gratulovat, že těmto občanům umožňuje nadále bydlet ve zříceninách. Konečně ulice má příznačné jméno Cvokařská.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 848
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 13. listopadu 2010 - 23:45:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Masinka: Zas se ale musím Arakaina proti vám trochu zastat, protože má částečně pravdu. Co se týká železnice nám trvale ujíždí vlak. Železnici chybí nějaká stavba pro 21. století, která radikálně změní její vnímání. A tou je jednoznačně VRT Praha - Brno pro t=1 hod. Tím vůbec nepopírám potřebu dokončit modernizaci hlavních koridorů do referenčního stavu. Oboje je třeba zvládnout najednou. Nebuďme v požadavcích troškaři.

Pokud si tipnu částku potřebnou na VRT Praha - Brno na 500 mil.Kč/km (a to by se dalo dle mě levněji), tak je to 100mld. Při době výstavby 7 let to bude 14,2 mld. Kč ročně. To není astronomická neufinancovatelná částka.
To boldly go, where no one has gone before
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 812
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 10:55:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakain:
...Anebo, co kdyby jsme zkusili ideu, postaví nám VRT Číňani?...
A proč by ne? Když to mohou stavět Ukrajinci, Rumuni, Poláci, Slováci, Bulhaři ....
Snowlenin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 18:25:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych se zeptat stanice Holoubkov je hotová nebo se ještě staví?Kdyžtak pošlete foto.
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 813
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 19:22:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snowlenin:
V Holoubkově by se měla dodělávat sudá skupina, teda ta blíže k VB.

Dočkáme se od nového GVD někde mezi Prahou-Plzní-Chebem rychlejší jízdy podle nových rychlostníků?
Peta303
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1375
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 19:55:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná, že ano, Plzeň - Planá slibují za 51 minut, což je +/- jako u některých (rychlejších) rychlíků před rekonstrukcí.

No, ale já bych tedy osobně uvítal i nějaké důstojné vozy, aspoň humanizace...
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2431
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 22:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Procházka o sobotě 6. listopadu.

Pavlovice



Pavlovice - Ošelín




Ošelín


Ošelín - Svojšín


Svojšín




Jinak úžas - vystavět protihlukové zdi v Pavlovicích a u Černého Mlýna - fakt mega!!!!
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 850
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 00:00:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_K: Tedy podle fotek to tam vypadá jak na divokém západě. Krásná pustina. Připadá mi to jako budování transkontinentální železnice v USA.
To boldly go, where no one has gone before
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 815
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 07:28:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k:
Něco podobného už se tu dlouho neobjevilo
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 07:54:53    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud si tipnu částku potřebnou na VRT Praha - Brno
Podle studie VRT Praha - Jihlava - Brno z letošního roku se odhaduje cena na cca 190 mld. Kč bez inflace a bez zapojení do uzlů Praha a Brno. Takže pokud snížíme investice do zbytku sítě z 15 mld. (návrh rozpočtu na rok 2011) na třetinu, trvala by stavba VRT devatenáct let. To je celkem v relaci s tím, jak dlouho se stavěla a ještě bude stavět třeba Koralmbahn nebo NBS Leipzig/Halle - Nürnberg.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2120
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 09:18:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KAF: je ta studie někde k dispozici, podobně jako studie z roku 2003?
Malydivoch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 12-2004

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 12:49:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Junks: ano plně s tebou souhlasím přesně tak líbilo by se mi tu více fotek a ne jen kecaní. hlavně z úseku Plzeň - Praha už se tu dlouho nic neobjevilo
Moje videa na YouTube tady http://www.youtube.com/user/malydivoch?feature=mhw5