K-report
 

Archiv do 21. února 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Železniční periodika » Archiv do 21. února 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Krumpolc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 470
Registrován: 8-2008

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 10:43:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tématu časopisu Dráha jen múžu dodat že od dnešní půlnoci, 1.1.2010 jsem za celou její historii co vychází jako barevný časopis formátu A4 poprvé opustil řady jejich předplatitelů... Vzhledem k tomu jaký "konfort" to skýtalo a jakým obsahovým vývojem časopis za poslední roky prochází (pro mě bohužel směrem který není v centru mých zájmů - různé na polsko, maďarsko či ukrajinu tematicky zaměřené čísla si už předplácet nechci), napříště časopis nejprve prolistuju na stánku, a bude-li stát za to, tak si ho koupím... (v ročníku 2009 by se to ale týkalo cca 3 čísel.. ).

Dlouho jsem u Dráhy zůstával, bohužel v poslední době z velké části proto, že až dosud jsem měl komplet všechna čísla časopisu co vyšla, stále doufaje ve změnu vývoje, ale bohužel...
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2426
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 10:54:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krumpolc - jakobych to psal já...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 3-2007

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 11:35:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krumpolc: tak takhle přesně jsem to sem chvíli po půlnoci chtěl napsat taky..Též jsem úderem půlnoci opustil řady předplatitelů. A jsem za toto svoje rozhodnutí rád.
Halbstadt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 740
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 12:06:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám že jsem řady předplatitelů neopustil sám.
Peoza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 11-2009
Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 21:36:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nas Mnogo....
T4783363
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 16:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi opravdu mnogo... Sice jsem Dráhu nikdy nepředplácel, ale kupoval jsem si jí hned od čísla 12/94. Ročník 2009 je můj poslední kompletní. Je mi to líto, vždycky jsem se na ní těšil, bohužel Dráze v současné podobě musím udělit .

(Ale stejně jako Rosťa musím napsat, že archiv budu opatrovat a nová čísla sledovat...)

(Příspěvek byl editován uživatelem T4783363.)
M62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 16:26:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to je těžký, když redaktoři nedělají časopis pro lidi ale proto,aby jim ukázali, co se jim podařilo vyfotit a co už zaručeně nikdo jiný nezvládne .

(Příspěvek byl editován uživatelem M62.)
Legoušek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 21:28:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můžu se váas všech zeptat, o čem byste chtěli psát? Navrhněte téma. Všichni akorát sedí na prdeli, čumí do k-rep a pak se diví, že dráha nebo žm není aktuální...

Neobhajuju dráhu, stejné je to určitě i u ŽM. Dělám časpois v jiném oboru a vidím, že je to úplně stejné. Stížnosti na obsah, žádný návrh tématu, a to už vůbec nemluvím o tom, že by se někdo připojil a něco napsal, místo toho, aby zde psal nesmysly...

Bohužel je to všude stejné.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 21:43:53    Odkaz na tento příspěvek  

Asi budu opakovat stokrát řečené...:
Můžu se váas všech zeptat, o čem byste chtěli psát? Navrhněte téma. Všichni akorát sedí na prdeli, čumí do k-rep a pak se diví, že dráha nebo žm není aktuální...
Copak témat by bylo, tam problém nebude. Jenže zpracovat pořádně nějaké téma je hromada práce a to už je horší, protože to málokdo při běžném pracovním shonu a vytížení obecně zvládne. A pro prachy to jaksi dělat nelze.
Ještě bych upřesnil, že aktuální ani být nemusí - od novinek je dneska internet.
Já se spíše obávám, že odliv(roztříštění) zájmu může vést až k faktickému zániku časopisu. Holt to není Blesk ani žena a život či něco podobného...
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2434
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 20:59:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Legoušek - ale jo, témat je dost a vzhledem k tomu, že dříve byla DRÁHA podstatně lepší pro většinu čtenářů (alespoň to říkali všichni, se kterými jsem na toto téma hodil řeč), pro inspiraci by stačilo se juknout na témata časopisu řekněme o 5 let zpátky...

Ty "přání" jednotlivých čtenářů jsou samozřejmě poněkud odlišná, ale onu pověstnou "červenou nitku" v nich rozhodně najít lze.

Já osobně (= můj názor) to vidím cca takto:

- letos prakticky žádné popisy vozidel (zaplať pánbůh alespoň za 719-tku a přívěšáčky k motorovým vozům), a přitom ač jich DRÁHA v minulých letech popisovala dost, ještě více jich zbylo neprobraných. Vpodstatě by v časopisu stačilo to, co redakce kvůli vidině dalšího zisku vyčlenila do DRÁHA REVUE (kiš-kiš, předplatiteli!) - tedy T444, TL659, S479, 350, ...

- mnohem méně bylo statistiky ve vozidlech ČD, ČD-C, ZSSK a ZSCS, což jsou informace, které jsou pro běžného "smrtelníka" prakticky nesehnatelné a ve kterých DRÁHA vždy bodovala!

- VČASNÉ informace o změnách v nasazování vozidel od nového GVD

- článečky (alespoň) o zanikajících a uzavírajících se tratích (viz. v minulosti články o tratích Nezamyslice - Morkovice, Nemotice - Koryčany, Čejč - Ždánice atp.)

- místo občasného několikastránkového rozebírání jedné z X zvláštních jízd více stručnějších reportů o větším množství z nich

- až na vzácné výjimky zcela chyběly alespoň stručné aktuality o nově do provozu zařazovaných a vyřazovaných vozidlech (nevybavuji si třeba něco o vylepřené 2. sérii Regionov, 471-ček, ale ani třeba informace o konci provozu řady 470, končící službě řad 181/182, 753, 751, 749, změnách v nasazení 754-ek atp.)

- snad kromě 830/831 a 850/851 chyběly dříve běžné popisy služby "vzácnějších" řad typu 730, 121-123, 130, 451/452

- velmi kvalitní byly díky L.Tomančákovi a T.Kašpaříkovi informace o provozu na Moravě (ve druhém případě možná až příliš podrobné), ale zcela proti tomu chyběly obdobné informace o tratích v Čechách, což pak celkově působilo dost nevyváženě

- chyběly informace z vleček (už ani nevím, co se to v DRÁZE neobjevuje, jezdí ještě někde na vlečkách Hektoři, Karkulky, Fauři atd. ?)

- málo bylo informací o vozidlech a provozu u soukromých dopravců

- naopak až příliš bylo naprosto "nechytlavých" článků o cizině (co takhle je příští rok vyčlenit do DRÁHA REVUE místo těch vozidel, kvůli kterých si řada z nás předplácí časopis?)

Pokračovat by se dalo dál a dál, ale nerad bych, aby to vyznělo jako pomluvy - jak jsem uvedl, DRÁHY a jejích autorů jsem si vždy vážil a vážím, časopisu fandím a budu jen a jen rád, když se její obsah opět pozvedne a já si ji po roku kupování budu moci bez výčitek opět předplatit (třeba i s DRÁHA REVUE bez DVD v ceně předplatného)...

(Příspěvek byl editován uživatelem Rosta_Kolmix.)
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3567
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 08:04:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Též jsem úderem půlnoci opustil řady předplatitelů. A jsem za toto svoje rozhodnutí rád.

Což je touto dobou naprosto normální. Ono těžko lze roční předplatné opustit třeba v květnu. K pohybům přihlášení/odhlášení dochází kdekoliv a těžko lze z jednotlivých případů něco dovozovat.

velmi kvalitní byly díky L.Tomančákovi

Kvalitní by byly, kdyby redakce konala svou práci a nekompromisně vyškrtala ty šotoultrazz hlášky (typu "elitní výkon", atp.). Ty možná patří sem, do slovní výbavy náctiletých šotoušů, ale ne do aspoň trošku seriozního časopisu.

VČASNÉ informace o změnách v nasazování vozidel od nového GVD

Já se obávám, že pro informace kde co momentálně jezdí je internet a pokud bude jakýkoliv papírový časopis dublovat internet (a ještě tak se čtvrtroční zpožděním), tak je to jeho konec.

naopak až příliš bylo naprosto "nechytlavých" článků o cizině ... "vzácnějších" řad typu 730, 121-123, 130, 451/452 ..

To že někde ve Francii je nějaká muzeální železnice najdu na internetu,ale sotva tam najdu její historii a ještě v čestině - v tom je poměrně velká přidaná hodnota. To že nějaká olezlá 121 vezla z A do B vlak s uhlím - na to mi stačí zdarma dar přítele gůgla.


(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2435
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 08:42:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radku, myslím, že právě ty informace o změnách v nasazení vozidel od příštího GVD nikde na internetu plnohodnotně nenajdete - nebo Vy jste našel? Možná jsem hledal špatně

Jak jsem psal, DRÁHA mívala navrch ve věcech, které se bez ní neměl běžný smrtelník šanci dovědět. Pravda že dnes se díky (některým) krajům můžete docela brzy dostat k návrhům jízního řádu, ale změny v nasazování vozidel se z nich i tak v plné míře nedovíte.

Nehledě na to, měl byste brát v potaz jednak to, že ne každý ma k dispozici internet, ne každý ví jak a kde ony informace hladat, ale pak taky hlavně to, že časopis má být jakýmsi "odleskem" doby a alespoň ve stručnosti popisovat aktuální dění kolem sebe.
To proto, že když si za 10 let časopis vytáhnu, měl bych se z něj dovědět: "Aha, rok 2009, skončila řada 470, dosluhovaly 749 a 751, začala 2. várka 814-tek s těmito změnami proti předchozím, rekonstruovaly se tyto tratě a tyto tratě odešly k šípku". Když tam místo těchto věcí najdu článek na 6 stránek o jediné z nich a o těch ostatních chybí byď jen malá zmínka, rázem časopis nějak přestává plnit svou úlohu. Internet to rozhodně nezastoupí, protože ten je dobrý možná na "horké aktuality", ale co vše se dělo před 10-ti lety, to už se moc dobře nedovíte...

A co se týče té ciziny, dnešní jazykové (překladové) nástroje Vám i cyzojazyčné texty umožňují docela dobře přeložit, takže není problém, pokud se do nějaké exotické země chystáte, pozjišťovat si informace o tamním provozu přímo na stránkách oné země či železnice. Myslím, že jeden článek v DRÁZE o jedné z X tamních železnic Vás už moc nevytrhne. Samozřejmě takový zevrubný článek o celé železnici, jak si to před lety pamatujeme třeba o železnicích v Albánii, to už je něco poněkud jiného...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Zezula H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.124.6
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 10:30:10    Odkaz na tento příspěvek  

ad kolmix: podle toho, co tady píšete, tak by dráha měla psát tak, abyste ji vzal, opsal, a dal to na web o prototypech. Nic jiného v tom nevidím.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3570
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 10:54:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

právě ty informace o změnách v nasazení vozidel od příštího GVD nikde na internetu plnohodnotně nenajdete

Pomůcky GVD (což jsou podle mě ta plnohodnotá primární data) byla v minulém GVD na netu asi 3 dni po zavedení, v současném asi 5. A nejen u nás.

ne každý ví jak a kde ony informace hladat

To je taky jedna z věcí, která papírové produkty drží nad vodou. Zatím.

To proto, že když si za 10 let časopis vytáhnu

Čistě v obecné rovině - z tohoho chování pár % čtenářstva vydavatel už nic nemá. Saab taky nemá nic z toho, že si pár zapálených fanoušků doma leští starý káry. Jenom totiž pouze z nadšení nikdo do fabriky nechodí.

Jám mám krom toho dojem, že články v Dráze o mizejících řadách +- vycházejí.

PS: Za 10 let to vyhodím, protože na to nebudu mít čas a nebude to kde skladovat.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2187
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 11:09:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naprosto souhlasím s drtivou většinou bodů obsažených ve shrnutí od Rosti K. a rozhodně bych v tom neviděl nějakou jeho motivaci "bezpracně" získávat podklady pro své stránky. Já si Dráhu archivuju a občas si čtu ve starých číslech (z různých dob), takže to srovnání mám poměrně živé a Rosťa to shrnul velice trefně.

Jsem možná konzervativní "papírofil", ale radši se hrabu ve starých časopisech než v nějakých složkách uložených zpráv a fotek z webu, takže mi starší Dráhy se statistikami a shrnutími změn dislokací či provozní situace na různých tratích naprosto vyhovovaly. A je to příjemné i takhle zpětně, když některá čísla mají obrovskou vypovídací hodnotu o dané době (zastavování provozu, preference trakce 8xx za každou cenu, mimořádnosti typu povodně, očekávání nových vozidel apod.)

Teď jako by skutečně čím dál častěji přicházely mnohastránkové články o poměrně dílčích tématech a různá provozní shrnutí byla vzácnější. Ani té "nevyváženosti" ve prospěch tratí moravských a slezských jsem si přitom nemohl nevšimnout - že by české luhy a háje neoplývaly žádnými Tomančáky a Kašpaříky? Nebo že by se ty české protějšky jen méně "kamarádili" s redakcí?

Taky mi poslední rok připadá, že výrazně přibývá "plonkových" stránek s reklamou, což navíc nebývá žádná "životodárná" placená reklama, kterou bych musel chápat, ale různé celostránkové "Předplaťte si nás", "Vychází DRÁHA REVUE", "Můžete mít DVD zdarma", "Přejeme Štastný Nový rok" a spol. Nejnovější 12/2009 jsem zatím jen prolistoval, ale měl jsem tam (asi i kvůli přelomu roku) tento dojem obzvlášť silný.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2436
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 11:19:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zezula H - máte pravdu v tom, že i pro Prototypy (a nejen ty) bývala DRÁHA cenným zdrojem informací, v jistém smyslu i nenahraditelným, ale vždy jen jedním z více zdrojů. Opsat článek z časopisu na internet by byla docela sprosťárna a pokud Prototypy i DRÁHU sledujete, tak k žádnému takovému "opsání" nikdy nedošlo. A pokud se na mně zlobíte za to, že si myslím, že by i lokomotivy mohly mít na stránkách železničního časpopisu své místo¨, pak máte přeci jen poněkud zkreslené představy...

RadekŠ - ano, to je právě ten problém, o změnách s novým GVD se na netu většinou informujee až PO jeho zavedení, ale DRÁHA to svého času uměla i PŘED jeho zavedením!
A co se týče toho vytahování časopisu za X let, myslím, že nemáte pravdu. Časopis je dokument, ze kterého se čerpá a bude čerpat i za mnoho let a myslím, že většina z nás si časopis nechává svázat, nebo různě dává do složek, aby se i po letech mohl k něčemu vrátit...
Barbarů, kteří by časopis (navíc ne zrovna levný) vyhodili je (věřím a doufám) jen minimum.
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 11:21:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To proto, že když si za 10 let časopis vytáhnu

Čistě v obecné rovině - z tohoho chování pár % čtenářstva vydavatel už nic nemá.


To je sice v nejobecnější rovině pravda, ale zrovna u železničních fanoušků to nepůjde tak úplně aplikovat - čtenáři Dráhy byli, jsou a asi musí být z drtivé většiny postiženi některým typem a stupněm fandovství, které není ve většinové populaci běžné. V časopisech rádi "bádají" a pokud se jim líbily a líbí starší čísla, budou se zajímat i o nová, příapdně o jiné vydavatelské počiny, a budou si je i kupovat (byť ne bezhlavě "z principu" bez ohledu na obsah).

Současné ohlasy napovídají, že tohle tradiční publikum Dráhy není z dnešního stavu nadšené, přičemž pokud si redakce řekne "Čert vem staré šotouše, stará čísla mají už doma a toho se nenajíme. Budeme psát pro ty, co si koupí nová čísla!", pak je otázka, jaké nové publikum než ty šotouše může časopis DRÁHA vůbec do budoucna oslovit... Mě tedy moc žádné nenapadá, to by musel časopis úplně změnit (ztratit) svůj charakter šototiskoviny.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5257
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 11:47:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Barbarů, kteří by časopis (navíc ne zrovna levný) vyhodili je (věřím a doufám) jen minimum.

Už dávno nekupuju Dráhu, MišMaš jsem přestal kupovat na podzim a všechny výtisky, které mi doma ještě zbyly, jsem vyhodil, stejně jako průběžně vyhazuju ostatní časopisy a noviny, nebo třeba katalogy oblečení.
No jo, jsem to ale barbar.
Tomorrow Belongs To Me

Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2437
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 12:15:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NO, Bkp, když Vás tak čtu, ve Vašem případě nejde o barbarství, ale už o bláznovství, protože kdybyste ty časopisy nabídl někde na burze za poloviční cenu, měl byste za chvíli rozprodáno a vyděláno. Ale jak tak sleduju, peníze u Vás (asi narozdíl ode mně) nejsou problémem...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3400
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 12:19:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ba,ba barbarkdyž na to někdo má,proč to nevyhodit..alespoň nějaký ten článeček si vystřihnout..Ne?!tak nic.
Já si rozhodně taky rád počtu co bylo těch pár let zpět..to mi pc nikdy nenahradí..Mám staré Železničáře,komplet zaniklou Železnici,no a relativně komplet Dráhu i ŽM..jako bonus dále i nějaké Moravia zpravodaje(kdo dnes ví co to bylo..?)Asi záleží jaký má kdo životní styl a jaké uznává hodnoty..nevím.
..pořádná mašina má kotel a komín..
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3571
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 12:37:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Barbarů, kteří by časopis (navíc ne zrovna levný) vyhodili je (věřím a doufám) jen minimum.....čtenáři Dráhy byli, jsou a asi musí být z drtivé většiny postiženi některým typem a stupněm fandovství, které není ve většinové populaci běžné.

Máte na mysli ty, které ...blížící se čtyřicítka zastihuje šotouše v prekérní situaci. Domek rodičů již dávno změnil vnitřní uspořádání a rodiče bydlí v jedné místnosti, zatímco ostatní prostory domu šotouš zaplnil artefakty všeho druhu. https://www.k-report.net/diskuse/archiv2007/28/123816.html

Tak v tom případě já jsme ten, který s blížící se 40kou má manželku, 2 děti a místo Spartakem jezdí Octavií 1.9, která nemá žádnou historickou hodnotu. Takže to časem asi bez mučení vyhodím/daruji, protože se k tomu čtení nikdy nedostanu a přesunout něco na 10 let do sklepa, abych to mohl z toho sklepa darovat až za 10-20 let postrádá smysl.

Časopis je dokument, ze kterého se čerpá a bude čerpat i za mnoho let

To je krásné, ale zrovna Vy i jiní jste se rozhodli nepředplatit Dráhu podle toho jak vypadá teď.

PS: Osobně je mi to celkem fuk.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2438
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 13:10:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JJ, RadekŠ - teď jste uhodil hřebíček na hlavičku! Opravdu jsem to napsal špatně!

Tato věta měla být takto:

Časopis by měl být dokumentem, ze kterého se čerpá a bude čerpat i za mnoho let.
A já si ho nepředplatil právě proto, že DRÁHA poslední dobou tím dokumentem, ze kterého půjde i za X let čerpat, být přestává...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2189
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 13:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak v tom případě já jsme ten, který s blížící se 40kou má manželku, 2 děti a místo Spartakem jezdí Octavií 1.9, která nemá žádnou historickou hodnotu.

tak jo, já jsem zase typický příklad těch, kteří "se oženili, zplodili děti a od normálních občanů se liší pouze tím, že několikrát do roka popadnou fotoaparát, děti a v některých případech i ženu a vyrazí na šotoakci" (tedy asi spíš až děti nebudou ve věku nemluvňta či batolat) a kromě ježdění MHD používám i vlastní zánovní vůz střední třídy, ale prostě mě některé večery baví místo hospody nebo televize zalézt do starých (i nových) časopisů, no. A proto časopisy nevyhazuju (a přiznám se bez mučení, že mě kromě toho baví i třeba najít někde pár let staré obyčejné noviny a podívat se na jejich obsah s odstupem)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5263
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 21:35:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

protože kdybyste ty časopisy nabídl někde na burze za poloviční cenu, měl byste za chvíli rozprodáno a vyděláno

I o tom jsem uvažoval, ale potom jsem si řekl, že ta "sbírka" byla docela skromná a navíc některé výtisky nebyly fyzicky v pořádku, takže nějaké shánění, kde vlastně něco jako šotoburza probíhá, udělat si na to čas, jet tam a další věci kvůli relativně malé částce nemělo cenu.
Tomorrow Belongs To Me

RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3578
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 08:01:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proto časopisy nevyhazuju

Já taky ne, ale časem na to zákonitě dojde.
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 6-2009
Odesláno Čtvrtek, 07. ledna 2010 - 17:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych dotaz, neví někdo zda existuje nějaká kniha o lokomotivách řady 150? Hledal jsem na webu, ale nikde nic. Pokud tedy někdy něco takového vůbec vyšlo, tak díky za info :-)
Mitas24
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 443
Registrován: 11-2006
Odesláno Čtvrtek, 07. ledna 2010 - 19:18:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nadas 1981 - Elektrická lokomotiva řady E 499.2, tedy už historická a z velké části i neaktuální kniha.
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 6-2009
Odesláno Čtvrtek, 07. ledna 2010 - 20:15:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo jo, tak už jsem ji našel v katalogu Vědecké knihovny Olomouc. Historická to tedy je, ale snad aspoň z části poslouží jako studijní materiál, uvidíme... Takže díky :-)
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3412
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 07. ledna 2010 - 21:20:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neví prosím někdo,když už je ten leden ,zda vyšel ŽMagazín č.12?
..pořádná mašina má kotel a komín..
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 702
Registrován: 3-2007

Odesláno Čtvrtek, 07. ledna 2010 - 21:23:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf: měl by vyjít 12.ledna
http://www.railvolution.net/zm/
Lukssek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1529
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 14:47:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od ledna už nebudou v Grand Expresu vycházet plakáty(ty stejně většinou stály za nic),ani tematické přílohy. ČD pro Vás by mělo mít 64 stran.Jen otázka:měli jste ČD pro Vás vložen do GE?Já ho tam neměl...

Také už nebude vycházet čtvrtletní revue Motion.

(Příspěvek byl editován uživatelem lukssek.)
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2216
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 15:39:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem tedy ve stojanu v Praze našel jen Grand Expres s vloženým Speciálem ČD Cargo, po ČD pro Vás ani stopy. Bude se tedy distribuovat samostatně?

Že nebudou vyrábět ty tematické přílohy, to mě osobně trošku mrzet může (některé o historii apod. jsem si s chutí prostudoval a doma zaarchivoval), na druhou stranu úplně chápu, že ČD omezují na tyhle aktivity výdaje. Stejně to bylo jen nalévání peněz ČD (potažmo peněz veřejných) do společnosti Grand Princ, která tiskla tuny barevných tiskovin, z nichž cca 97 procent putovalo velmi rychle do koše. Ještě horší to bylo v době, kdy se i do ostatních zdarma distribuovaných "Grand" časopisů přidávaly různé ty brožurky "Vlakem na hory / Vlakem do školy / Vlakem na veletrhy / Vlakem na ryby" - sice mohly zcela výjimečně někoho inspirovat k tomu, aby o využití vlaku na ty ryby nebo ten veletrh přemýšlel, ale vždycky se jich jen všude spousta válela...

Taky mě bavilo, jak se tyhle brožurky vždycky tvářily, že u nás jezdí jen pendolína, kolem měst elefanty a na lokálkách regionovy. A dojemné v Grand Expresu bývají ty rozhovory s "celebritami" všeho druhu proložené sugestivními dotazy na jejich osobní vztah k železnici, aby z nich vypadlo něco jako "no jo, jasně vláčky, no romantika dětství, řeknu vám. Jako školák jsem tím vždycky jezdil na léto k babičce a taky jednou po maturitě na Moravu, no to vždycky bylo dobrodružství. Taky se mi teď líbí to, no jak se to, pendolíno, kamarád se tím svezl a hrozně mi to doporučoval, že to jede rychle skoro jako auto".
I když nedávno tam ale taky jeden zpěvák říkal něco jako že vztah k železnici má velký, protože jeho táta jezdil jako strojvůdce na těch starých ruských elektrických lokomotivách, co u nás donedávna jezdily...
Lukssek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1530
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 16:03:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef:v Železničáři píšou,že ČD pro Vás bude dodáváno s GE,ale já ho tam taky neměl,takže třeba až příští měsíc,nebo příští rok.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3431
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 16:22:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tématických příloh je myslím škoda,některé byly opravdu povedené..Naopak vůbec nelituju přílohy Cargo a pod..Občasný aktuální grafický a přehledný přehled komerčních slev,nebo např.příloha o otvírání a obsluze dveří v různých vozech byly myslím přínosem..No,když je holt ta kríze..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 18:36:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych vůbec orientoval kampaň ČD víc na slevy - do povědomí se dostalo akorát tak "Auta stojí, vlaky jedou", což je pravda jen občas, pak bylo všudypřítomné jen "Já -srdíčko- mašinka"

Nejsem žádný reklamní odborník, ale fakt jsou všichni ti "kreativci" přesvědčení, že tímhle přitáhnou nějakého nového zákazníka spíš než reklamním sdělením typu "Cestování po celé republice od pondělí do neděle bez omezení jen za 940,- Kč? jedině u Českých drah!" ČD nejsou firma, která by potřebovala zvýšit povědomí veřejnosti o tom, že existuje - každý v této zemi ví, že tu máme České dráhy, většina lidí je má ale spojené (často až přehnaně) s nepružností, zastaralostí, pomalostí, špínou... na druhé straně se zdražováním a velice nepřehledným systémem slev, kterým "normální smrtelník" nerozumí a nemusí na ně tudíž dosáhnout. ČD můžou přesvědčit ne vyvěšováním svého loga se srdíčkem do okolí nádraží, ale spíš otevřeným vysvětlováním a aspoň částečným bojem s tím, co se na nich (oprávněně nebo někdy až nespravedlivě) pořád dokola kritizuje.

Jinak tematických příloh asi litujeme spíš my "hobbisté", ale ty povedené byla jen jedna část - taky tam byly různé "Recepty z kupé" a spol., které se snažily oslovit právě spíš "nešotouše" včetně žen, dětí apod... kterým ale nic nebránilo pořídit si spíš nějaké recepty "bez kupé" a na tiskoviny ČD se vykašlat, rozhodně ne jet vlakem kvůli nim...
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2218
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 18:38:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf: Příloha Cargo jediná zůstala, je tam Aneta Langerová, poslanec Váňa, nějaké tipy na cestu a přeprava cukru po železnici.
363084
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2010
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 19:49:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukssek: přečti si toho Železničáře pořádně
píše se tam mj...Náhradou za ně bude měsíčník ČD pro vás, který již nebude pevnou součástí Grand expresu jako dosud. Bude vydáván samostatně..atd.
Lukssek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1534
Registrován: 2-2006
Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 00:32:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

363084:já si to pořádně přečetl.Píše se tam:...Distribuován bude v nákladu 150 000 kusů měsíčně stávajícím způsobem společně s časopisem Grand Expres a Speciálem ČD Cargo...
363084
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 1-2010
Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 04:41:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak vidíš, pochopil jsi to blbě. Ta "tvoje" věta je za tou "moji" a tudiž se dá chápat tak, že to bude ve stejných stojanech
Lukssek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1535
Registrován: 2-2006
Odesláno Sobota, 16. ledna 2010 - 11:44:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nemyslí to prostě tak,že už nebude sešitý v Grand Expresu,ale jen vložený?Je přeci blbost to distribuovat zvlášť.
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 17. ledna 2010 - 20:36:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím
Kdybych si chctěl objednat jednotlivé ročníky časopisu Dráha (dole) tak kam mám poslat objednávku? A ta cena je za celý ročník nebo jednotlivé číslo? Děkuji mnohokrát
92% teenagerů poslouchá Hip-Hop, Jestliže patříš mezi zbylých 8%, dej si tuto větu do podpisu.
*** iCq:418733638 ***
NAJBRT je DOBRÝ na vozy, jinak FUJ!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12444
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 11:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cena je za číslo Za 89 korun ti celý ročník sotva někdo prodá.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2224
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 20. ledna 2010 - 15:41:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem našel ve stojanech na Grand Expres nové ČD pro Vás - je to fakt samostatný a dost tlustý magazín, zdá se hodně zaměřený na cestování nejen vlakem, ale jsou tam i osobnosti (na obálce Gott, že prý cesta vlakem je pro něj "jistota spojená s romantikou"...) a nějaké ty mašinky (stránka o albatrosech, kde ale hned na horní fotce je papoušek... asi že je taky modrý jako albatros s Winton Trainem).
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 2-2006

Odesláno Středa, 20. ledna 2010 - 19:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemá někdo prosím jakýkoli kontakt na pana Radima Šnábla, autora článků o cukrovarnických vlečkách v periodiku Svět železnice?
Prosím na mail pod nickem. Jedná se o důležitou věc. Děkuji.
Wodě vale!
Papouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.41.166
Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 19:27:44    Odkaz na tento příspěvek  

Jef: třeba se k tomu Papouškovi vyjádří Čmoudík, mj. autor toho článku
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 804
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 20:09:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Papouch- tam je toho víc, například si autor plete 498.022 s 498.106 což je na pováženou.....
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3478
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 13:12:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak..a tímto tvrdí že albatrosů bylo jen 40ks..prostě mele dohromady řady 498.0 a 1..Chápu,že "modrý mercedes" je pro někoho srdeční záležitost,ale nic se nemá přehánětKdyž něco nevím jistě,tak se poradím s někým kdo ví..a ne hned horkou jehlou házet na papír a mást veřejnost.Občas se pak člověk musí smát,jaké hovadiny říkají tatínci a dědečci dětem na "nostalgických" jízdách.
..pořádná mašina má kotel a komín..
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 893
Registrován: 7-2005

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 13:28:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hoši, hoši... mám původní článek,který jsem poskytnul do redakce, ten je značně odlišný a o mnoho delší od toho,který je tam v tom příšerným časopise otištěn. Např o 498.1 se v něm vůbec nezmiňuji.... Klidně vám ho zde mohu zveřejnit,není problém.Snad si nemyslíte,že bych byl schopen vyprodukovat takovýto blábol. Bohužel k odstranění mého jména nedošlo, když jsem oznámil,že nechci aby tam bylo uvedeno, toť vše,více k tomu nemám.
Alf: Nic jiného duchaplného jsem od Vás nečekal, že napíšete, nezklamal jste....

(Příspěvek byl editován uživatelem ČmoudČmoudik.)
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3480
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 15:16:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemyslel jsem to na vás osobně nijak ironicky a jak vidím,vaše dílo vám zhatil někdo jiný..Celý článek jasně vyznívá včetně fotek o řadě 498.0(22) - to se doufám shodneme a asi to byl váš záměr,o.k.?!Tak proč je v "zajímavostech" o řadě uváděn rychlostní rekord 498.1?O fotce papouška nemluvím..Většina trochu znalé veřejnosti zná "oba" albatrosy(váš mercedes) i momentálně neprovozní 498.106.Mrzí mne,že Železničář a odvozené tiskoviny dělají občas takové články"na půl plynu" a hatí snahy o popularizaci nostalgie od autorů jako jste vy.Vaše zásluhy o provoz a cesty 498.022 jsou nepochybné a máte můj obdiv,všechna čest,to myslím vážně!Nic víc duchaplnějšího vám teď asi nenapíšu..
..pořádná mašina má kotel a komín..
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 894
Registrován: 7-2005

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 16:20:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf: Takto to stačilo napsat hned na úvod a bylo vše v pohodě i z mé strany. Původně článek byl pro časopis MOTION č.1 2010, ale ten přestal vycházet a místo něho a nejen jeho vznikla tato staronová řečeno mírně divočina jménem ČD pro Vás. Původní záměr byl takový, že bude v původním časopise MOTION dvoustrana,případně i více věnováno Nostalgii, měl to odstartovat všem lidem strozumitelný článek o řadě 498.0 (nečtou to jen příznivci železnice, takže je unavovat technickými daty nemá smysl, spíše je zajímají různé zajímavosti) a volně pokračovat dalšími řadami provozních parních lokomotiv u nás a na Slovensku a poté přejít na neprovozní,ale dochované parní lokomotivy. Bohužel dopadlo to jak dopadlo a mě to možná štve daleko více než všechny ostatní. To je tak,když do toho zasáhne někdo,kdo tomu vůbec nerozumí a nedá si říci. Proto jsem nechtěl,aby u takovéhoto souhrnu různých nesmyslů byl připojen můj podpis,bohužel stalo se. Mimochodem ani v tom dodatku o panu Stephensonovi nemám vůbec žádný podíl, kde jsou též napsány blbosti.Je to jen pro mě ponaučení pro příště, že pokud někdo z tohoto plátku příjde,že chce nějaký ten článek,tak odpověď bude z mé strany nikoliv.

(Příspěvek byl editován uživatelem ČmoudČmoudik.)
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3481
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 17:15:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem rád ,že jsme se pochopili..
..pořádná mašina má kotel a komín..
ČmoudČmoudik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 895
Registrován: 7-2005

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 19:48:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, jasně,..potěšení je i na mé straně.
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 11:55:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zpravodaj Tulák po drahách naposled přišel do Brna (prodejna Kudrna na starém nádraží) v září č.59, od té doby ničeho dalšího, neví někdo co se děje? finito??
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Pátek, 29. ledna 2010 - 12:24:09    Odkaz na tento příspěvek  

Prý je další číslo již těsně před tiskem (po obsahové stránce hotové) a pracuje se na dalším.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 814
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 14:56:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čmoud- na druhou stranu jsi o zkušenost bohatší- už víš,kam nedat ani vizitku. Přesto je drzost,že Tě nepožádali o autorizaci. Kdejaký redakční blb pak vrhá špatné světlo na autora.
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1863
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 11:55:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zmatky s Dráhou

Když jsem se před několika lety přistěhoval do Nové Paky, s potěšením jsem zjistil, že v místním Tabáku prodávají i Dráhu, kterou jsem do té doby pravidelně četl. Vše bylo bez problému, až do ledna roku 2009. Tehdy díky distributorovi jsme se raději přihlásili, abychom Dráhu skutečně obdrželi. Pravidelný odbyt byl zajištěn tak pro čtyři čtenáře. Letos v lednu však distributor poslal jen tři výtisky a nyní v únoru již jen DVA.
Je-li však zajištěn odbyt pro 4 kusy, proč se posílají jen 2 je nad mé chápání. Rozumím tomu, že to není chyba vydavatele, ale stejně. Tak to jen tak pro info. Přes majitele Tabáku bude distributor kontaktován, tak to snad bude vyřešeno.
Z nejhoršího jsme uvnitř!
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2293
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 14:04:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem na poličkách zahlédl nové ČD pro Vás, zatavené v igelitu... a jaké překvapení, Grand Expres je tentokrát uvnitř jako příloha.

Skoro jsem si musel vzpomenout na tu povídku o tom, jak lord Sandwich léta zkoumal a experimentoval, až vymyslel krajíc chleba mezi dvěma plátky šunky, ale pořád to nebylo ono, tak zase léta bádal, skoro nespal, všechno úsilí věnoval práci...a teprve pak se mu povedlo vynalézt sendvič.

Jinak tam byly jako přílohy jen Grand Expres a ČD Cargo, jak bylo avizováno, takže po nějaké šotopříloze o zubačkách, pohraničí, lokálkách apod. skutečně ani stopy, stejně tak po plakátu.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 15:04:33    Odkaz na tento příspěvek  

Sendvič prý ale ve skutečnosti vymyslel sluha lorda Sandwiche. Lord po něm jen požadoval vhodné rychlé občerstvení.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Neděle, 21. února 2010 - 11:34:23    Odkaz na tento příspěvek  

Nové číslo Světa železnice (č. 33, letošní 1.) je nadmíru kvalitní. Témata v něm obsažená (historie fy. Gebus, albatros 498.022, Větřní, i jiná) jsou pro mne velmi zajímavá.
Je tam mj. odhaleno, proč má albatros 498.022 malé "uši": Bylo to přání Ing. Kocourka, z piety k němu to přetrvává. (Kdysi jsem v tématu "Parní lokomotivy" uváděl, že by se mi také líbilo, kdyby dostal své původní velké uši.)
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 734
Registrován: 7-2005
Odesláno Neděle, 21. února 2010 - 16:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no nevím, co by na článek o firmě Gebus řeklo Landespressbüro Salzburg, kdyby mu někdo "prásknul", že v čechách jejich brožurku z roku 1996 někdo z velké části "opral". minimálně velkou část "rakouských" fotek a schémat. jistá část brožury je i na netu.
svého času šlo brožuru (96 stran, B5) koupit i u nás.
mj. dvě normálněrozchodné Gebusky v r.1953 šly pro náš chemický průmysl. jedna ještě v r.1968 v TONASU.