K-report
 

Archiv do 1. března 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv do 1. března 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 598
Registrován: 4-2009

Odesláno Čtvrtek, 18. února 2010 - 21:28:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Kde by se dalo zjistit něco bližšího o té chodecké akci? Netvrdím sice, že se na letošním startu objevím, ale chůze mi nedělá problémy a její rychlostí se té Vaší blížím (spíše zhora). Já ovšem jen s 66% váhy.
A vyzkoušet něco takového může být zajímavé.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 18. února 2010 - 23:16:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Němec:
Přepošlu zvadlo. Chodí se to už 32 let, ale není to známé - pořadatelé nestojí o publicitu. Po trase jsou i domluvené občerstvovny - a ty mají svoje limity.
Javorina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 18. února 2010 - 23:30:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Němec a Karlshaus:
Nedávno jsem narazil na podobnou akci
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.7.86
Odesláno Pátek, 19. února 2010 - 06:51:46    Odkaz na tento příspěvek  

Jó, je to pěkná zábava chodit po tratích, sám jsem tuhle zábavu kdysi dávno s radostí provozoval. Hlavně vlečky bez osobního provozu jsem procházel ještě za dob, kdy byl provoz na těch, kde už dnes provoz není :-( Jen mě mrzí, že jsem takhle nestih projít šardickou vlečku z Dubňan, dnes i kdybych překonal lenost se nesvezu vlakem ani do Dubňan. Do Dubňan jsem došel akorát z Ratíškovic z vlečky bývalýho dolu (to se tam ještě občas jezdilo i když důl již nedoloval) a na Šardice už mi nezbyl čas :-(
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 6-2009
Odesláno Pátek, 19. února 2010 - 08:22:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podívám-li se na onen seznam rušených tratí, je to pro mě jako železničního nadšence k pláči. Ale na druhou stranu je dobré se na věc podívat i z druhé strany. Každopádně by se před zrušením každé tratě měla provést jakási analýza, jež zhodnotí její technický a technologický potenciál. Ono to není jen tak, na těch tratích jsou ještě koleje soustavy A i starší, a X let se do nich nevrazila ani koruna. Nevyhnutelná rekonstrukce by mohla takovou trať výrazně pozvednout. Na druhou stranu s některými, které byly stavěny jako tratě lokální, to opravdu nemá cenu.
Každopádně si myslím, že je potřeba také udělat seznam tratí, které zrušit nechceme, a do nich investovat. Rekonstruovat, optimalizovat a modernizovat. Takovéto živoření, jež je výsledkem dlouhodobě podudržovaného stavu jen dokazuje, jak je železnice neschopná a nahrává silnicím. Vlivem soudobého zanedbávání se totiž může stát, že na zrušení budou všechny nekoridorové tratě.
http://kubickaparabola.wz.cz/
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3568
Registrován: 6-2006

Odesláno Pátek, 19. února 2010 - 12:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevyhnutelná rekonstrukce by mohla takovou trať výrazně pozvednout
Však oni ji pozvednou, ba co vytáhnou do výšky. Strojem co se jmenuje UK 25
nezávislý čtenář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.69.195
Odesláno Sobota, 20. února 2010 - 08:59:27    Odkaz na tento příspěvek  

A nebo je ještě jié řešení. Slyšel jsem v nějakém televizním vystoupení z oblasti JIčína (tuším, že starosta?!?), že autobusy stojí 750 000,-Kč/rok dotovat. Tak ať se přihlásí nějaký soukromník a pendluje po té trati třeba s 830, ne?Trať by se zachránila a on by si možná vydělal na provoz vozidla a na vlakový personál
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1820
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 20. února 2010 - 10:12:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nezávislý čtenář: Jen mzdové náklady na jednoho strojvedoucího ročně se vyšplhají na skoro půl milionu Kč ročně.

Pokud by motorový vůz jezdil bez údržby, nafta byla zadarmo a žádné polatky za dopravní cestu, tak i potom by to byl v podstatě nevýdělečný podnik............
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 20. února 2010 - 14:18:42    Odkaz na tento příspěvek  

Fýra:
Zrovna od vás bych takové veselí nečekal. Až ten jeřáb ty koleje pozvedne do vzduchu, tak cestující přesednou na hromadné či individuální gumokoly, ale copak budou dělat Fýrové?
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 603
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 20. února 2010 - 14:42:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fýra: Máte smysl pro anglický humor.
Dluhonice: Jelikož Fýru živí nákladní doprava, tak jej vyškubání trati s nulovým nákladním potenciálem neohrozí. Vidím to úplně stejně. Ta trať nemá místo v dopravním systému už nějaký rok. A věřte, že se mi jinak rušení tratí, či Boblickovy názory vůbec nelíbí.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 20. února 2010 - 15:34:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Němec_z_ova:
Tak vymyslete něco lepšího, než jsem vymyslel já. Jen nezapomeňte, že peněz bude čím dál míň. A veřejné potečou tam, kde politik uvidí pro sebe zisk (voliče nebo peníze).
Takže co jiného než privatizace za 1,-Kč? Právní a fyzické zlikvidování trati?
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 20. února 2010 - 16:14:25    Odkaz na tento příspěvek  

Němec_z_ova:
Teď se nechytám. Fýra reagoval na diskusi o nějaké nespecifikované (teoreticky opravitelné a provozovatelné) trati, vy mluvíte asi o nějaké konkrétní.

A co se týká toho, že rušení tratí kde není nákladní doprava nikoho z Carga neohrozí je sice teoreticky pravda, ale jenom do okamžiku, než odejití zaměstnanci z osobní dopravy začnou hledat nové místo. A třeba i najdou, pokud mají u Carga nějaké kámoše, a to bude zase na úkor někoho. Ono firem je hodně, ale trh práce je jenom jeden.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 604
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 20. února 2010 - 17:51:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Omlouvám se, chyba není na vašem přijímači. Mám Vás zařazeného jako "nepolepšitelného" zastánce opravy trati mezi Hodslavicemi a Novým Jičínem. A tak jsem si Váš dotaz na Fýru automaticky spojil (asi myšlenkový zkrat) s touto tratí.
Jinak omezení práce pro strojvedoucí se týká obou doprav. U nákladní je to nechuť něco posílat vlakem (občas se ani nedivím), u osobní je to zase třeba hnutím mysli paní Luďky Hnulíkové nebo přírodními vlivy (povodně a sníh). Ale co tak sleduji u kolegů odejitých do důchodu (DSP) tak kdo chce, ten si práci najde.

Boblick: Tak do návrhů VHD se pouštět nehodlám. Mezi železniční a silniční dopravou je ještě třeba vyřešit hodně zvláštních věcí (třeba historicky danou údržbu přejezdů - jsou to vlaky, které ničí přejezdové panely?) A dalo by se dále pokračovat. Těmi Vašimi názory byly myšleny např. pojem "Černá díra", 1. třída obsazená "omontérkovanými" železničáři. A to taky jezdím v montérkách, ve mně byste ajznboňáka ovšem nehledal.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 605
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 20. února 2010 - 18:23:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Ještě k té "privatizaci" po koruně.
Já bych, třeba za Osoblažku, dal i 10 Kč. Trať má 20 km, což je 40 km kolejnic (plus nějaké drobné metry). Jeden metr kolejnic může vážit 35 kg? Těžký šrot se vykupuje, dejme tomu po koruně (ale to bych si klidně počkal na vyšší cenu). Dále ještě nějaká vozidla. O výdělek mám tedy postaráno.
Budovy časem zmizí samy (příkladem budiž Horní Povelice). Pražce si "ekologicky" rozeberou chataři a zahrádkáři a zbylé prodám JHMD. Pozemky potom pronajmu zemědělcům. A to bych ještě klidně předtím nechal trať zařadit mezi technické památky ČR. Při vymahatelnosti práva v tomhle nevěstinci, mi při tomto způsobu "podnikání" nic nehrozí. A po založení firmy na exotických ostrovech jsem ještě rozhodnut zažalovat SŽDC za ušlé zisky po výměnách a koleji vytrhané v Horních Povelicích. Ani ty dvě výkolejky jim nedaruji. To mám zase odkoukané z tahanic okolo jedné rafinerie olejů v mém blízkém okolí.
To jsem se krásně zasnil.
Ale uznávám, že se slušný soukromý majitel může chovat k majetku lépe, než stát v podání ČD. Nyní mám na mysli stav staničních budov. Ale připusťte, že ČD k majetku v tomto stavu mnohde přišly.

PS: Osoblažku berte prosím jako příklad, klidně si "zapodnikám" na tratích okolo Suchdolu nad Odrou nebo jinde.
}


(Příspěvek byl editován uživatelem Němec z ova.)
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 20. února 2010 - 19:22:25    Odkaz na tento příspěvek  

Co se týká přejezdů, tak můj názor je nechat to tak, jak je to teď. Celkem správně psal Němec_z_ova, že je to historicky dané. Ty silnice jsou skutečně v místě přejezdu většinou déle než dráhy. Kdo chtěl stavět dráhu, tak musel překročit silnici. Správci silnic si dali kdysi v 19. století do podmínek, že o toto křížení se bude starat správce dráhy. Ten právní závazek stále trvá.

Dalším faktem je, že z právního hlediska je přejezd na drážním pozemku. Správce silnice, který by chtěl přejezd opravit, by tak vlastně investoval do cizího majetku.
Další věcí je koordinace oprav. Silničáři by přejezd opravili, za půl roku by přišla dráha a přejezd by znovu rozbila, protože by potřebovali opravit kolej. Takto má přejezd jednoho správce a kompetence jsou tak jasně vymezené.
Jednou jedinkrát jsem jako silničář měl snahu koordinovat rekonstrukci silnice s rekonstrukcí přejezdů. Teoreticky je to krásná myšlenka. Prakticky po této zkušenosti jsem naprosto vyléčený z jakékoliv snahy vyjít drážním složkám vstříc (pokud mi to samozřejmě nebude nařízeno z vyšších míst). S asfaltem končíme 2,5 m od osy koleje a basta.

Co se týká poškozování přejezdů, tak samozřejmě záleží na spoustě věcí.
Kolej se při jízdě vlaků hodně prohýbá a vlivem změny teplot se podélně posouvá. Pokud k takové koleji přiléhá asfalt, tak dojde k jeho rozpraskání a vypadnutí, a to i v případě, že by přes přejezd nejezdila vůbec žádná auta. Naopak u celopryží je opotřebení hlavně vlivem automobilové dopravy (také však celopryž vydrží většinou víc než asfalt). Stanovit tedy, jaký je podíl železniční a silniční dopravy na opotřebení přejezdu, tedy i na nákladech na jeho údržbu, může být dost komplikované.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 606
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 20. února 2010 - 20:29:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při poznámce o přejezdech jsem měl na mysli konkrétní přejezd v Opavě, na Krnovské ulici. Možná tušíte o který jde. Je vybaven právě gumovými panely. Jde o docela frekventovanou silnici s hustou nákladní dopravou, taktéž VHD docela hustá.
Co má SŽDC společného s přetíženými kamiony firmy Šmidberský (asi mají někde v Opavě hnízdo) nebo proč si má nechávat ničit přejezd vozidly opavského dopravního podniku?
Na tomto přejezdu jsem si kdysi dávno všimnul těch gumových panelů poprvé. Ale také skutečnosti, jak rychle se s novým přejezdem dokáže "vypořádat" automobilová doprava.
Dále se pro "naprostou tupost" části řidičů na náklady dráhy (SŽDC) vybavují přejezdy PZZ - cena cca 5 MKč za kus. A to i přes skutečnost, že 99,něco % nehod zaviní gumokolníci (osobně připouštím možné snížení o pár % pro nepříznivé rozhledové poměry). Zdá se Vám to adekvátní?
A skutečnost, že je to tak odnepaměti, neobstojí. Ostatně evropské železnice se proti tomu ohradily. Tak třeba dojde časem ke změně.

Ještě k mé "privatizaci" Osoblažky, budu ochoten předat pro případný pomník k památce trati dva, pro mne nevyužitelné, dřevěné propustky + jeden dosud pojížděný . Zdali-pak je někdo se zdejších diskutujících potkal?
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 20. února 2010 - 22:50:14    Odkaz na tento příspěvek  

Němec_z_ova:
Určitě máte částečně pravdu, nicméně řekl bych k tomu asi tolik:

- Opava je od nás z Hané trochu zruky, takže konkrétní tento přejezd neznám. Pokud se ten přejezd neustále rozpadá, tak to podle mne není tím, že přes něj jezdí silničními vozidly. To není žádný havarijní stav, ale něco, na co by měl být ten přejezd stavěný. Příčinu bych viděl v tom, že -

- Není vpořádku podloží. V místě přejezdů je potřeba zesílit zásadním způsobem únosnost železničního spodku, a to z hodnoty modulu přetvárnosti 30 MPa na hodnotu 80 MPa (kdyžtak mě opravte, pokud se mýlím). Odborně se tomu nadává ZKPP (zesílená konstrukce pražcového podloží). K tomu je potřeba zajistit funkční odvodnění, jinak voda v podloží změní zeminu na bláto a kolej i asfalt v něm budou "plavat". Takováto úprava je bohužel dost drahý špás, ale dokud se neudělá tak se bude přejezd opravovat pořád dokola. Bohužel takovéto opatření nemůže udělat nikdo jiný než dráha, protože zesilovat a odvodňovat pražcové podloží už z technické podstaty nemůžou silničáři, nejsou na to technicky ani odborně zařízení a navíc, jak jsem psal dřív, není to jejich stavba ani pozemek.

- Není vpořádku přejezdová konstrukce. Ne každá přejezdová konstrukce se hodí všude, některé jsou určené jen pro lehčí zatížení. A i když je přejezdová konstrukce dobře zvolená, nemusí být dobře provedená. Existují různé systémy táhel, které přejezdovou konstrukci kotví, aby se pod projíždějícími vozidly nehýbala. Když se to odflinkne, tak potom samozřejmě jednotlivé dílce různě ujíždějí.

Stručně řečeno, na kvalitně provedené přejezdové konstrukci, ležící na kvalitním podloží, se může klidně prohánět dopravní podnik nebo Šmidberský jak uznají za vhodné, a přejezd to musí vydržet.

Co se týká těch nákladů na zabzař, tak zdaleka ne vždycky to platí SŽDC. Naopak velmi rádi naúčtují zabezpečení přejezdu někomu jinému. Tak třeba nedávno proběhlá rekonstrukce zabezpečovacího zařízení v trati Sedlnice - Příbor šla na účet ČEZu jako vyvolaná investice. Taktéž pokud se starosta v obci rozhodne postavit chodník přes přejezd, tak si to zacvaká do poslední koruny, pokud to vyvolá zásah do zabezpečovacího zařízení (ačkoliv zákon mimo jiné naprosto jasně říká, že je stavba chodníků přes přejezdy v obcích a s tím spojené náklady jsou povinností správce dráhy).
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 21. února 2010 - 14:18:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K té Opavě viz mapa:

http://www.mapy.cz/#mm=F@x=140997824@y=135590496@z=16

Problémy přejezdu:
1) není kolmo k silnici
2) jedná se o jednu z nevytíženějších silnic vůbec
3) na kulaťáku vlevo od přejezdu se sešly silnice I/11 z Prahy, Šumperka a Bruntálu s I/57 z Krnova, zároveň na něm je konečná trolejbusů

Tento přejezd nelze řešit mimoúrovňově. Železnice má téměř těsně před přejezdem můstek - nemůže níže. Stejně tak silnice nemůže výšše. A bohužel okolní zástavba již neumožňuje nějaký rozumný obchvat.

Můj osobní názor je v souladu s odhadem Dluhonice v nedostatečném podkladu železničního svršku stojícího vlastně přímo na naplavených sedimentech.
Radec5
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 2-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 04:52:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chci se zeptat ohledně narozenin zelpage v kolik bude krokoš stavět v kloboukách v oba dny?
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3571
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 10:14:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna od vás bych takové veselí nečekal. Až ten jeřáb ty koleje pozvedne do vzduchu, tak cestující přesednou na hromadné či individuální gumokoly, ale copak budou dělat Fýrové?
Já narozdíl od fanatických šotoušů chápu, že naši předkové stavěli tratě za nějakým účelem, který byl v té době a od té doby se mohla situace x krát změnit a nezřídka tomu tak je, takže nějaké nahánění vozby na trati kolem které prostě dneska už nic není ani šotoběsnění a petice nemají smysl.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 13:16:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemáte prosím někdo foto vlečky Kostelec na Hané - Ohrozim u Prostějova?
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3985
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 19:19:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus:
Tento přejezd nelze řešit mimoúrovňově.

Mám obavu, že nemáš pravdu, jelikož už jisté úvahy proběhly před několika lety na magistrátu + dokonce jsem nějaký dokument řešící tuhle záležitost viděl. Jestli najdu, tak přiložím.

Jinak řešit se to bude muset, pokud se bude uvažovat o elektrifikaci trati Opava - Krnov (křížení elektrifikované trati s trolejbusovou dráhou je zakázáno ve vyhlášce MD 177/1995 Sb., § 66, odstavec 4). Samozřejmě je tu možnost vyjímky ve vyhlášce MD a vyřešit to po vzoru Prešova. Což by vyšlo podstatně levněji.

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.cz
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 280
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 21:09:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně Míro. Vše se nechá řešit. Stačí se třeba na té konečné sejít a vypít pár škopků jako my. . Kdyby to udělali příslušní úředníci ještě před stavbou kulaťáku, tak by dnes byl nadjezd asi 300m severněji a u autoservisu by prostě byla větší křižovatka. Dnes mám pochyby o financích a zároveň o ochotě majitelů pozemků.

Návrat té jisté linky je ve výhledu. Tentokrát se to pojistí jinak. M
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3987
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 21:42:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Problém je v tom, že dřívější situace oproti současnosti nebyla o moc rozdílná. Místo rondelu tam tehdy byla hodně nepřehledná křižovatka + tam byla konečná trolejbusů mezi ulicemi Přemyslovců a Krnovská. Ty metry tam budou +/- stejné. Jinak samozřejmě výkup nemovitostí je vždycky problém. V případě kruhového objezdu na Jaktaři šlo k zemi několik domů. Pravda je taková, že kruháč měl vypadat úplně jinak a měl být také větší, bohužel problém s výkupem.

Z druhé strany se přejezdy na Krnovské v Jaktaři a Ostravské ulici v Komárově objevily ve SWOTce strategického plánu MMO v roce 2008. Takže bych řekl, že stále se tam s nějakým řešením uvažuje.

Ale celkově si myslím, že nějaké změny v nejbližších 10 letech se bát nemusíme. V současnosti se staví obchvaty (minulý rok dokončený severo-východní obchvat, letos se začne s jiho-východním) a až ty budou hotové (včetně západní části), tak doprava i na Krnovské zeslábne a pak už s největší pravděpodobností nebude třeba budovat mimoúrovňové křižování.

No někdy musíme zase zajít na pivo.

(Příspěvek byl editován uživatelem opavacek.)
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.cz
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2077
Registrován: 11-2006

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 07:57:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radec5: To nikdo neví. Pošli mi na mail tel. a já ti dám vědět třeba jak budem v Čejči...
Někdy mi připadá že se ČD řídí heslem Vikyho Cabadaje:
"Pojedeme zkratkou. Je to sice dál, ale za to horší cesta."
Mkd_kraslice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 1-2010

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 14:48:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.loketskadraha.estranky.cz/
Muzeum Kraslické dráhy-Železniční spolek Klub M131.1.http://www.mkd.websnadno.cz - http://klubm131-1.websnadno.cz
Majra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 16:14:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel01 : Pavle, nějaké informace najdeš na webu pardubického spolku <http://www.pshzd.cz/chrast.html> . Jinak, z vlastní zkušenosti doporučuju pro procházku použít spíš jaro, dokud nebude vyrostlá tráva a další bordel. Jo a prostor "kolejiště" v Rosicích u Chrasti je soukromým majetkem, tak bacha na to - posledně na to dohlížel vlčák bez řetězu :-)
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.7.86
Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 10:26:21    Odkaz na tento příspěvek  

Tak já si tu drze dovolím přiložit něco k tématu "zrušených tratí". Na DW vyšel článek na pokračování o jižní Novojičínce a zaujalo mě tam tohle:
Cyklostezka či zrušení tratě by stálo stejně jako její oprava

Do snad nejvíce diskutovaného ekonomického pohledu na jednání přinesl nové světlo až pan Ing. Tkáč ze Správy železniční dopravní cesty. Zastupitelům potvrdil, že oprava poničené tratě by stála 80 až 90 milionů korun a SŽDC má na opravu alokovány peníze ze státního rozpočtu, přičemž koncová cena vzejde až z vypsaného výběrového řízení. Podle jeho informací by si však kompletní snesení tratě na holou pláň vyžádalo cca 70 miliónů korun. Případné pouhé snesení železničního svršku tak, aby byla zachována infrastruktura mostů a propustků, pro případné využití ke stavbě cyklostezky, by si vyžádalo náklady ve výši 35 až 40 milionů korun. K tomu je ještě potřeba připočíst náklady na výstavbu samotné cyklostezky ve výši cca 40 až 50 miliónů, čím se celkové náklady dostávají na úroveň cca 75 až 90 miliónů korun. To odpovídá podobným nákladům, které si vyžádá oprava povodněmi poškozené železniční tratě do provozuschopného stavu. Stavbu cyklostezky by však musely financovat obce podél trati ze svých rozpočtů, ty ale peníze nemají.

K výše uvedenému pohledu na onu „ekonomiku“ trati je potřeba pohlížet komplexně, tzn. od ceny na opravu tratě lze v následujících deseti letech odečíst cca 10 milionů korun ušetřených za běžnou údržbu kolejí, která by musela být tak jako tak realizována.

Předpokládané náklady – shrnutí:

* Oprava tratě: 80 až 90 mil. Kč mínus cca 10 mil. Kč ušetřených za údržbu, celkové náklady 70 až 80 mil. Kč
* Snesení tratě na holou pláň: 80 mil. Kč
* Snesení železničního svršku: 35 až 40 mil. Kč a k tomu výstavba cyklostezky: 40 až 50 mil. Kč = celk. náklady na cyklostezku: 75 až 90 mil. Kč


Né že bych chtěl přesvěčovat skalní příznivce rušení tratí (tedy pardón, chtěl jsem říct lokálek), aby obrátlili (to nemám šanci), ale pro ty, kteří chcou bejt objektivní je to myslím dobrá informace.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1947
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 11:43:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mě se trať vůbec snášet nemusí,(rozhodně ne na"holou pláň",jak se snaží někteří "ultralokálkovci" namluvit)tak jako se nesnesly jiný tratě bez provozu.

Cyklostezku za 40mega jako rozumný řešení taky nevidím,možná v části trasy,ale to už je věc místních zastupitelstev.

Po opravě za 90mil. by se za pár let opět mluvilo o zastavení provozu a nahrazení busem,který je pro mnoho obyvatel v dosahu 326 podstatně dostupnější a tihle lidi si obnovu 326ky většinou ani NEPŘEJÍ!!

Jenže pak by se říkalo:Vždyť se to tady nedávno za 94,5 melounů opravilo a vy to chcete rušit??
Jako bych to už slyšel.
Milanisko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 695
Registrován: 3-2006

Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 15:36:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zítra v 8,00 vyráží MUFka z Mutěnic směr Uhřice u Kyjova....
Samlep
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 622
Registrován: 2-2006

Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 15:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milanisko: Že by to bylo kvůli tomu?

http://www.zelpage.cz/zpravy/7603
380 - nejkrásnější lokomotiva ČD.
Milanisko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 696
Registrován: 3-2006

Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 15:47:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zcela určitě:-)
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2115
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 16:16:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V 8:00? Do prdele... To už musím být na značkách a kolega má dovolenou...
Ale něco tam jelo cca 14 dní zpátky...
Někdy mi připadá že se ČD řídí heslem Vikyho Cabadaje:
"Pojedeme zkratkou. Je to sice dál, ale za to horší cesta."
Samlep
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 623
Registrován: 2-2006

Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 16:22:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milanisko: Nechci se chlubit, ale je to zajímavý pocit, když je to kvůli akci, kterou jsem sám vymyslel.

Nemá tu někdo tušení, kolik dní ještě zbytku Ždánky přesně zbývá?
380 - nejkrásnější lokomotiva ČD.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5661
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 18:27:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

* Snesení tratě na holou pláň: 80 mil. Kč
* Snesení železničního svršku: 35 až 40 mil. Kč a k tomu výstavba cyklostezky: 40 až 50 mil. Kč = celk. náklady na cyklostezku: 75 až 90 mil. Kč


Tak to jsou (údajné) náklady, ale je tak trochu neobjektivní, když se neuvedou výnosy:
- Vyzískaný svršek a kolejnice: ? Kč
- Ušetřené peníze za neobjednání vlakové dopravy: ? Kč
- Ještě nějaká jiná výnosová položka?
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1844
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 18:56:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ušetřené peníze za neobjednání vlakové dopravy do výčtu necpěte, s obnovou trati to absolutně nesouvisí. To jen pro dodržení objektivity.

V případě trati Nový Jíčín - Hodslavice jsou tím výziskem hlavně kolejnice, pražce už méně. Pražce typu SB5 s rozponovými podkladnicemi nejsou zrovna dvakrát žádaným zbožím............
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2840
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 19:55:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ještě si zapomněl na zvýšení prodeje alkoholických nápojů a cigaret v okolí našim menšinově většinovým spoluobčanům pracujícím na snesení stavby...
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5663
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 20:16:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karloslt: Nezapomněl, protože tytéž tržby by vznikly v případě, že by titíž pracovníci trať naopak opravovali.

Bram: S obnovou trati to nesouvisí, ale k úspoře veřejných peněz (byť z jiné "hromádky", než ze které se opravují nebo snášejí tratě), by došlo.
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2841
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 20:28:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To mam obavy, že by opravu zajišťovala jiná firma, než dežodemont...
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5664
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 21:28:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karloslt: Až jsem si znovu přečetl tvůj příspěvek, tak jsem pochopil, že myslíš dežodemont (myslel jsem, že myslíš třeba stavební firmu s pracovníky "z východu"), kteří taky asi něco vykouří a (samozřejmě že až po práci) vypijí.

Vzhledem k tomu, že od tebe jistě šlo s těmi cigaretami a alkoholem o nadsázku, snad nemá smysl to dál řešit.
Jirkas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 797
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 25. února 2010 - 23:25:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To to s tím zbytkem ždánické trati je tak špatné, že už se její existence počítá na dny? Jsem myslel, že se ještě ani nezačalo s rušicím procesem.
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2117
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 26. února 2010 - 07:56:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirkas: Aktuálně by se měly shromažďovat podklady buď na úplné zrušení nebo změny kategorie na vlečku...

kteří taky asi něco vykouří a (samozřejmě že až po práci) vypijí.
Po práci? No ty jsi teda optimista..
Někdy mi připadá že se ČD řídí heslem Vikyho Cabadaje:
"Pojedeme zkratkou. Je to sice dál, ale za to horší cesta."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5665
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 26. února 2010 - 09:01:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mařin:
kteří taky asi něco vykouří a (samozřejmě že až po práci) vypijí.
Po práci? No ty jsi teda optimista..


Měla to být tak trochu ironie , asi jsem tam měl dát nějakého smajlíka.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.7.84
Odesláno Pátek, 26. února 2010 - 10:46:33    Odkaz na tento příspěvek  

Neobjednání vlaků v ZDO je závislé na neexistenci trati? Já myslel, že můžou existovat tratě a přesto se na nich dá ušetřit v neobjednání vlaků. Pokud se kraj rozhodne ušetřit za ZDO na týhle trati, může to podle mě udělat i když ta trať bude provozní a proto bych to do toho moc neplet. Kraj evidentně nemá o trať zájem, jaxem to pochopil, ten návrh na zrušení přišel právě od něho. Všechny ostatní zainteresovaný složky (šotouše s rušícíma mániema nepočítám) se zrušením trati víceméně nesouhlasí. Třeba si tam město Nový Jičín i přes neobjednání dopravy v ZDO krajem plánuje dotovat nějakou srandavíkendovou dopravu a proto tu trať chce ... nevím, ale nějakej důvod jejich zájem o trať mít nejspíš bude. Nebo žeby měli radnici plnou ultrazzzů, co chtěj na každým metru kolejí za každou cenu dopravu?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5666
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 26. února 2010 - 11:03:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba si tam město Nový Jičín i přes neobjednání dopravy v ZDO krajem plánuje dotovat nějakou srandavíkendovou dopravu a proto tu trať chce ...
Jestli to tak je, má smysl kvůli takové srandavíkenodvé dopravě trať obnovovat?

Nebo žeby měli radnici plnou ultrazzzů, co chtěj na každým metru kolejí za každou cenu dopravu?
Jeden ze zastupitelů se vyjádřil v této reportáží, kde řekl, že počty cestujících jsou nízké, takže trať by nemusela být obnovena, ale že dotována jsou i další odvětví a zde jde také o to, zajistit cestujícím spojení i o víkendech, kdy autobusy spojení (nezajišťují; z čehož vyplývá, že tento zastupitel:
a) vědomě lže (busy na trase NJ - Bludovice - Hodslavice - ValMez, jakož i NJ - Mořkov, jezdí i o víkendech, a nejde jen o NAD za vlaky)
b) nezná situaci (že ty busy jezdí i o víkendech)

(Nehledě na to, že i kdyby tam ty busy o víkendech opravdu nejezdily, tak je podstatně snadnější, rychlejší i levnější je případně objednat, než opravovat trať)
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.84
Odesláno Pátek, 26. února 2010 - 14:02:47    Odkaz na tento příspěvek  

Jedno je jistý: mutěnku nikdo nechtěl, taxe zrušila, přestože teď bude ležet ladem, protože sždc těžko najde peníze na její srovnání se zemí. Tuhle trať místní chtějí a ať k tomu mají jakejkoliv důvod, měla by se opravit, protože 1) peníze na její opravu byly vyčleněny 2) její případná obnova, pokud vyjde ta plánovaná průmyslová zóna v její blízkosti, je utopie 3) místní jí chtěj a to by mělo bejt pro úředníky zdaleka, který neznaj místní poměry, směrodatný. To, že po trati jezdí málo cestujících nemusí bejt zaviněno tratí jako takovou, ale tím, jakým způsobem se na ní objednává doprava. Zabýval se vůbec někdo jejím potenciálem? Silně o tom pochybuju. Třeba si ho místní uvědomujou nebo jen tuší, že by se jednou mohla hodit, třeba zrovna pro tu průmyslovou zónu. Mě osobně je tahle trať ukradená stejně jako mutěnka nebo ždánka, ale taky by mě štvalo, kdyby mi chtěl někdo zrušit něco, co používám nebo používat plánuju a tak chápu, že místní jí chtěj.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1949
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 27. února 2010 - 11:44:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K Hostašovce: KU se napřed tvářilo,že mají zájem 326ku opravit.
Teprve když se začly ozývat z Hodslavic aspol. že o os.vlak nestojí, tak otočili.
V Novém Jičíně byly napřed pro obnovu,potom že na ní netrvají když.... a pak zase pro obnovu.

To že byly peníze na tuhle opravu vyčleněny je sice pravda,ale toho kdo to schválil bych nechal zavřít za nehorázné plýtvání veř. finan.
Ty peníze by se měly použít podle mě na nějakou skutečně prospěšnou záležitost,v želez. dopravě v Morav.slez. kraji by se toho našlo určitě hodně.

Ono by docela stačilo,kdyby "někteří jedinci"(skupina)přestala lidem nalhávat,že klasický bus linky přece nemůžou jet o víkendu a že se do 12m busu nevleze kočárek(přitom se tam vlezou i tři.

Lemrouch:Jen tak pro info,vy jste někde z Moravy nebo Slezka??Řekl bych,že vůbec ne.
To jen kvůli těm "místním znalcům",neber te si to nijak zle.
Já jsem z Jmk,ale zrovna v téhle oblasti jsem byl opravdu hodněkrát,jinak bych tu ani k326ce nic nepsal.
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Sobota, 27. února 2010 - 21:04:55    Odkaz na tento příspěvek  

Vážení "všichni slušní" přátelé, když jsem si četl starší archivy a ať už i výčety ze SŽDC, tak mě napadá že brzo budou kraje investovat jen do hlavních tratí či koridorů. Už nyní podle databáze máme zaregistrovaných 55-60 zrušených či opuštěných tratích a mám za to , že toto číslo není konečné a bude nadále "rekordně" narůstat. Mám zjištěno od zdroje že si ČD účtují za ujetý 1km cca 100-120 kč a u autobusů se to pohybuje okolo 20-50 kč/km. a pak se divíte že s kombinací drahého jízdného nechce kraj dále investovat do železniční dopravy a logicky najme autobusy. Náš kraj (jihomor.) doplácel navíc za železniční dopravu za minulý rok navíc 1 mld. Takže neberte to :-)), železniční osobní dopravu za cca 1,35 mld/rok. Chce to razantní změnu v ČD. A navíc je velmi zajímavé že jsem viděl papíry o zrušení mutěnky a jak je možné že údržba mutěnky stála před jejím zrušení 807 000 kč. u vás si někdo nabažuje kapsičky před odchodem???
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5673
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 27. února 2010 - 21:25:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

m@r@:
Mám zjištěno od zdroje že si ČD účtují za ujetý 1km cca 100-120 kč a u autobusů se to pohybuje okolo 20-50 kč/km. a pak se divíte že s kombinací drahého jízdného nechce kraj dále investovat do železniční dopravy a logicky najme autobusy.
Já bych se tomu nedivil, kdyby to tak kraje udělaly, ale kromě krajů Ústeckého a v menší míře Královéhradeckého a Jihomoravského, snad žádný kraj k takové náhradě dosud nepřistoupil.

Už nyní podle databáze máme zaregistrovaných 55-60 zrušených či opuštěných tratí...
Můžete sem hodit ten seznam nebo odkaz na něj? Docela by mě to zajímalo.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 28. února 2010 - 11:45:47    Odkaz na tento příspěvek  

M@r@ + David:

Vaše úvaha se ubírá špatným směrem.

Uvažujte tak, že oprava střechy na čekárně autobusové zastávky stojí 10 000 a oprava střechy úplně stejné čekárny na železniční zastávce stojí 30 000. Uvažujte tak, že ta bába, co v zimě zametá autobusovou zastávku od sněhu, za to dostane za týden tisícovku, kterou jí proplatí starosta až tehdy, až si zkontroluje, že má bába zameteno. Bába u SŽDC je objednaná přednostou Frantou z Prahy v přepočtu za 5 000, který si najmul přes Pepovu firmu celostátním výběrovým řízením. Pepova firma se v regionu domluvila s úřadem práce, ten v rámci evropských programů dal bábě za týden 800 kč, pepova firma dodala 200 kč, bába má zase tisícovku a o zbylých 4 800 kč se podělí Franta s Pepou. Bába se na zametání vykašlala a nic neuklidila, ale frantovi s Pepou je to jedno, protože mají vyděláno. A pokud je na vlakové zastávce přece jen zameteno, tak je to proto, že se na to nemohl dívat starosta a poslal tam zamést obecní bábu, co zametá autobusovou zastávku.

Tomuhle se pánové říká náklady. A tyto náklady se rozpočítají na každý vlak nebo na každý autobus, co v zastávce zastaví. Teď si vemte, že takto se hospodaří na dráze úplně se vším. Ještě pořád se divíte, že kilometr jízdy busu stojí 50 kč a kilometr jízdy vlaku stojí stovku? Já už se tomu nedivím dávno. Když se k tomu ještě přidá fakt, že stejná cena se počítá za osobní vlak s brejlovcem a čtyřmi velkými vozy i za osobní vlak se sólo 810 se samoobslužným provozem, tak je jasné, že lokálkové spoje toto paušální rozpočítání peněz odskáčou nejvíc. Je to stejné, jako by v hospodě stálo jídlo paušálně 150 kč, bez ohledu na to, jestli by šlo o biftek přes celý talíř nebo jednu topinku.

Bohužel v různých šotodiskusích čtu pořád dokola, že jediným řešením je nasadit busy, protože vlak je strašně drahý. Jenže jak je vlastně skutečně vlak drahý, kdyby se na dráze nekradlo a kdyby se počítaly náklady na skutečné jedno vozidlo? To jsem se nikde nedočetl.
A likvidovat dopravní spoje a infrastrukturu jenom proto, že jejich provozovatel rozkrádá co se dá a neumí počítat reálné náklady na spoj, to se mi nelíbí. Za to ty vlaky ani dráhy nemůžou.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.7.16
Odesláno Neděle, 28. února 2010 - 18:49:24    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice, ty si koleduješ stát se místním zatracovaným vyvrhelem jako já, pravda se tu nenosí, to sis ještě nevšim? Ty máš pěkně potvrdit, že lokálky můžou za hospodářskou krizi a budeš za hvězdu :-)
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1951
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 28. února 2010 - 18:56:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice:Kilometr busu na regio stojí ve finále kolem 18kč na 1km.
Než tu psát takový bludy(50kč),tak snad raději nic....
Hlavně,že se tu bude kolega odvolávat na PRAVDU
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5677
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 28. února 2010 - 19:04:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: U osobní dopravy na některých tratích (nejen tratich lokálních!) platí, že náhrada autobusem by i z dopravně-obslužního hlediska znamenala zlepšení dopravní obslužnosti, a to jak v celkové cestovní době (jízdní doba + docházka na zastávku), tak i možném intervalu spojů. Nebo že autobus na rozdíl od vlaku většinou může dojet blíže místu vzniku přepravní poptávky.

Když vezmu tratě, kde byla v poslední době zastavena osobní doprava, nešlo u většiny z nich v první řadě právě o to, že bus znamená zlepšení dopravní obslužnosti, a ne o to, že je bus levnější?

K vašemu příkladu s (ne)odmetáním sněhu atd. - jak možné předražování a neprůhlednost těchto zakázek vstupuje do výše ceny, kterou si ČD účtují za provoz vlaků? Nepromítají se náklady na úklid nástupišť, osvětlení atd., pouze do výše poplatku za DC, jehož výše pro osobní dopravu se pohybuje okolo 10 Kč/km, takže ani jeho případné odpuštění by výrazně nesnížilo požadovanou výši dotace pro provoz osobních vlaků?
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 327
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 28. února 2010 - 19:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím jak kde, ale vím o konkrétním kraji, kde bus linka musí mít tržbu minimálně 11Kč/km, jinak je zaříznuta. A ten samý kraj přímo platí podle smlouvy něco přes 56Kč/km ČernéDíře ať je tržba jakákoliv.
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Neděle, 28. února 2010 - 20:39:41    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Zastávky a nádraží pokud vím stále patří ČD a ne SŽDC
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Neděle, 28. února 2010 - 21:16:05    Odkaz na tento příspěvek  

David: jsou too tratě zrušené či opuštěné:
Bošice-Svojšice
Tasovice- Vápenný Podol
Frýdlant v čech.-Bogatynia
Smidary-Vysoké Veselí
Rokytňany-Dobrovice město
Chotětov-Skalsko
Velké Březno-Lovečkovice
Verneřice-Ústěk hor.nádraží
Lhotka u Mělníka-Střednice
Svor- Jablonné v Podještědí
Kamenický Šenov- Česká Lípa střelnice
Zvoleněves-Kladno Dubí
Slaný-Smečno-Šternberk
Počerady-Vrskmaň
Březno u Chomutova-Prunéřov
Duchcov-Světec
Litvínov-Chomutov
Křimov-Reitzenhain
Ostrov nad Ohří-Jáchymov
Vojkovice nad Ohří- Kyselka
Žabokliky-Březno u Chomutova
Doupov- Kadaňský Rohozec
Králův Dvůr- Koněprusy
Waldsassen-Slapany-Cheb
Čáslav-Močovice
Skovice-Vrdy
Hrochův týnec- Chrast u Chrudimi
Novosedly- Laa a. d. Thaya
Kuřim- Veverská Bitýška
Ostrava svinov- klimkovice
Ostrava Svinov- Kyjovice-Budišovice
Bernartice u Javorníka- Otmuchów
Nezamyslice- Morkovice
Pilszcz-Kateřinky-Palhanec
Moravský Beroun- Dvorce
Mutěnice-Kyjov
čejč-ždánice
Hrušovany u Brna- židlochovice
Nemotice-Koryčany
Sudoměřice nad Moravou- Skalica na Slovensku-Hodonín
a dá se sem řadit i tratě:
Boří les-Lednice
Vranovice-Pohořelice
a brzo i
Hevlín-Hrušovany nad Jevišovkou
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5682
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 28. února 2010 - 22:28:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

m@r@:

Díky za ten seznam (přiznám se, že o existenci několika z uvedených tratí jsem dosud nevěděl).

Ale přece jen tratě jako:

Hrušovany u Brna- židlochovice
Nemotice-Koryčany
Sudoměřice nad Moravou- Skalica na Slovensku-Hodonín
Boří les-Lednice
Vranovice-Pohořelice
Hevlín-Hrušovany nad Jevišovkou


...do seznamu ZRUŠENÝCH tratí (zatím?) nepatří.
Bočeli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 860
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 28. února 2010 - 23:14:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včerejší "ždáňka"...

http://badber.blog.cz
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pondělí, 01. března 2010 - 00:29:07    Odkaz na tento příspěvek  

- S tou zametací bábou to byl samozřejmě příklad. Nevím, jestli bábu hradí ČD nebo SŽDC, a nakonec je mi to docela jedno, protože tak jak tak tento kšeft a tisíce jiných podobných zacvaká daňový poplatník.

- Ad. zastávka na návsi:
Přesně tohle jsem si myslel, že tu opět někdo vytáhne. Jak jinak, vždyť je to snad nejoblíbenější klišé obhajovatelů busů a rušitelů lokálek. Zachvilku tu budeme jak ti blázni ve vtipu o tom, jak si vykládali vtipy. Vždycky řekli jenom číslo a deset minut se smáli. Stejnětak já už tu budu uvádět jenom jména diskusí a data svých příspěvků, kdy jsem stokrát reagoval na totéž.

Některým autobusovým zastávkofilům by pomohla snadná léčba. Nastěhovat je na náves k autobusové zastávce. Každý den pěkně o půl páté ráno by vám deset metrů od ložnice nakopl autobusák motor a čtvrt hodiny by vytápěl autobus, celé odpoledne by vám ječela u oken školní mládež a večer byste měli báječný přehled o tom který místní borec tam krytý tmou za mohutného ječení přefikl místní mařenku.

Já už mám coby stavař za sebou slušné množství zastávek, takže vím, o čem mluvím. Kolikrát se místní lidé přímo dožadují toho, aby byla zastávka vystěhovaná někam na okraj vesnice. Takže když tu čtu názory o tom, jak je dobrá zastávka na návsi a jak je špatná zastávka mimo zástavbu, protože lidem nevyhovuje, tak se vždycky trochu pobavím. Možná ta zastávka v poli vyhovuje daleko víc lidem, než si dopravní šotospecialisté dokážou představit. O jiných aspektech, jako jsou bezpečnostní požadavky nebo bezbariérovost raději pomlčím. Z tohoto hlediska nevyhovuje prakticky žádná starší zastávka a pokud si myslíte, že uvést zastávku uprostřed zástavby do normových parametrů je jednoduché, tak si to klidně zkuste. Nakonec opět dojdete k tomu, že mimo zástavbu jsou všechny tyto věci lépe řešitelné, takže v rámci stavebních úprav se tam prostě mnohé zastávky budou z těch tisíckrát omílaných návsí stěhovat.
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2123
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 01. března 2010 - 07:41:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Pokud vím tak v Hrušovanech směr na Židlochovice by měl být červený terč. Polední vlak který projel byla mikulášská 2007 v sestavě M240.113 + BDlm.
Někdy mi připadá že se ČD řídí heslem Vikyho Cabadaje:
"Pojedeme zkratkou. Je to sice dál, ale za to horší cesta."