K-report
 

Archiv do 15. února 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv do 15. února 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5565
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 19:55:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obecně k těm přeshraničním tratím, které byly po roce 1989 obnoveny - na kolika místech to bylo tak, že "chyběl kus kolejí", který bylo nutné postavit úplně znovu?

Nešlo ve všech případech jen o chybějící most atd., než o chybějících několik km tratě (jak tomu je v případě bývalého přechodu Moldava - Holzhau, ale třeba i Hevlín - Laa)?
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2830
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 19:56:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

karlshaus: v bodě ááá bych doporučil vyškrtnout slovo "muzeální"...
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 20:21:05    Odkaz na tento příspěvek  

Ten Waldkirchen teda zpustl

Kolejiště bylo (a je) ve stavu, který by mohla závidět kdejaká naše hlavní trať. Tuším, že ještě v roce 2006 tam byl nějaký parní vlak. Pár týdnů potom spláchla kus tratě povodeň a od té doby byl Waldkirchen odřezaný. Podle těch stromků v kolejišti je poznat, že to asi neopravili.

Jinak nevím, co se vám nelíbí na Lemrouchově tvrzení, že nějaké železniční spojení je politická záležitost. Samozřejmě že JE! Politická záležitost je cokoliv, co je placené z veřejných financí, které rozdělují politici. Cyklostezka, silnice, letiště, železnice, škola, zimní stadion. Politická záležitost je, jestli koupit hasičům novou cisternu, nebo opravit chodník. Jakákoliv novostavba, větší oprava nebo naopak zrušení tratě je politickým krokem, kdy někdo rozhodl, že pro účel drážní dopravy peněz přidá nebo naopak ubere. Nemusí se Vám to líbit, ale nic na tom nezměníte.

Mimo železnic ostatní obory placené z veřejných peněz však mají jednu podstatnou výhodu, totiž jsou ušetřeni pravicových rádobyodborníků, kteří neustále melou dokola, ať si je někdo provozuje na svůj účet.
Dřív mě takovéto hloupé řeči zvedaly ze židle, po určitých zkušenostech z praxe, když vidím, kudy a jak tečou veřejné finance, tak už se jim jenom směju. Klidně se pánové rozčilujte, že nebudete platit provoz šukafonu na lokálce, to jsou možná statisíce peněz, ale ty miliardové díry vás evidentně nechávají klidnými.
Zajímavé.

No nic třeba je to váš světonázor, brát Vám ho nemůžu....
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1661
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 20:38:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: abychom si to řekli jasně:
po roce 1989 byl přeshraniční provoz obnoven na třech místech-
1) ve Vejprtech, kde tehdejší DR měly zájem o přístup do stanice proto, že v Baerensteinu nebylo možno objíždět ani křižovat soupravu
2)v Kraslicích, kde šlo o iniciativu dvou soukromých společností a trať byla alespoň provizorně sjízdná
3)v Potůčkách, kde rovněž byla sjízdná trať, a opět šlo o iniciativu cizí soukromé společnosti.

Naproti tomu byl přechod Aš - Selb, ještě v 80. letech používaný, se strany DB nevratně uzavřen - trať byla přerušena nově postavenou silnicí.

Pokud jde o Železnou Rudu- Alžbětín, tam jen ČD obnovily veřejný osobní provoz na českém úseku tratě, kde (místní, nikoli přeshraniční) nákladní provoz byl i před tím, byť za buzerace Pohraniční stráže.

V Novém Údolí nelze provoz obnovit, neboť traťové pozemky jsou v Německu rozprodány a zčásti zastavěny novou výstavbou (bývalá stanice Heidmuehle).

Přechody Slavonice a Hevlín byly již zmíněny. Sudoměřice a Hodonín jsou před úplným zavřením pro absolutní nedostatek provozu, Vlárský průsmyk je oživován čtyřmi orchestriony denně. O Polsku radši ani nemluvit. A teď si vymýšlejme další přeshraniční spojení ,popř. obnovování dávno zaniklých spojení, byť jen ve vnitrozemí..

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3029
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 20:59:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nový Jičín chce vlaky do Hostašovic, kraj ale ne
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3558
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 21:44:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf - šmarjá ,já se s váma nechci hádat!Železničářem myslím samozřejmě současnou tiskovinu ČD..jestli je to v Holzhau tak jak píšete,tak to prostě je,po tělese trati vede lyžařská stopa..Co se týká Slavonic,nebýt železné opony,zřejmě by se provoz udržel..jak jsem psal před cca třemi lety byla trať včetně svršku v podstatě zachovaná.Pokud si někdo koupil pozemek a nechal na něm dál ležet kolejnice,tak o tom bohužel nemůžu sloužit(ale bylo by to divné..)to je vše.
..pořádná mašina má kotel a komín..
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 22:34:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Karloslt:

"Muzeální" beru zpět. Na turistickém charakteru trvám. Málokterá lokálka žije z něčeho jiného.
Jen mám obavy, že po vypršení smluv s ČD, bude na trhu převis nabídky šrotovozoparku právě této společnosti. A za mrzký peníz vidím soukromé lokálky vybavené opět hydrami, šukafony a při větší slávě nějaká ta Barča s Béčky - t.j. opětovně muzeum.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 923
Registrován: 9-2002
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 01:25:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemam ted naladu to googlovat, ale narazil jsem nejednou i na podobne zahranicni "uspechy" zeleznic, napriklad vystavba trate s rozchodem 1000 mm v zhruba severojizni ose spanelskeho kralovstvi, kde zustal mj. bez vyuziti 15 km dlouhy nebo delsi tunel. Realizovano bylo v jine trase na rozchodu sirsim nez sirokem. Taky jsem narazil v teze zemi na jednu trasu, kde byly pred obcankou valkou provedeny veskere zemni prace, postaveny mosty a vyrazily se tunely, aby se pozdeji zjistilo, ze s Vtr mezi 40 a 50 km/h to fakt nema cenu. Dneska je tam Via verde - zelena cesta - cyklostezka. Takze nejen u nas (napriklad spojit obe lokalky v Novem Jicine, vyse zminena tovacovka, Batova draha aj.) jsme na investice do drazni dopravy neuveritelne zpusobili.
Klaus na hrade Absurdistanu. To jsme teda dopadli.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.84
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 06:53:17    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolfe, vy ste tak neskutečně zahleděnaj do svých názorů, že pravdu prostě slyšet nechcete. Připomínáte mi jednu holku, se kerou jsem se nedavno setkal, podle ní každej nekatolík příde do pekla, bez ohledu na to, jestli v životě konal zlo či pomáhal. S takovejma jako ta holka nebo vy se těžko vedou diskuze. Pro mě za mě, buďte si zahleděn do čeho chcete, je to vaše věc a vaše smůla.
Stejně jako v dávný minulosti ani teď žádnej soukromej subjekt nebude strkat peníze do železničních tratí pokud nebude mít možnost vydělat na nákladní dopravě a u přeshraničních úseků je to ještě zhoršený tím, že se musí dohodnout s vládama obou zemí a je závislej na dopravních politikách těchto zemí. I když se mu podaří přesvěčit (což se věčinou podaří) místní samosprávy o podporu svých aktivit, zdaleka ještě nemá vyhráno. A kdyby nakonec vyhrál, než to všechno úřady zpracujou, uplyne tak dlouhá doba, že to eventuelní nákladní využití padne. Proto každej soukromej subjekt stejně bude počítat s osobní dopravou, kerou stejně musí slíbit místním, aby ho podpořili a tím pádem i se státníma penězma, kerý si místní u státu vydyndají. Takže i když máte na začátku dobrej podnikatelskej úmysl, stejně to skončí u politiků. V Kraslicích se to viamontu povedlo a i když tam ze začátku nákladní dopravu plánovali, stalo se přesně to, co jsem teď psal: než se to podařilo prosadit, nákladka padla a jezdí tam jen osobáky a šlo to ze státních peněz a to německých, páč u nás vedly koleje až na hranice, kerý si viamont za mrzský peníz snadno zprovoznil.
A stejnej scénář může panovat kdekoli jinde, vše záleží pouze na tom, esli bude místní samospráva dostatečně agilní a ty státní peníze si vydyndá. Pak může bejt holzhau, slavonice, jakušice a klidně i úplně nová trať, kerá nikdy nestála. Samozřejmostí je to, že místní zařídí všechny formality jako skoupení pozemků a tak. Pokud se holzhau nepodaří není to proto, že by to nešlo (jaxe nás tu snaží přesvěčit rudolf) ale čistě tím, že místní nejsou dostatečně iniciativní. Uznávám, že na holzhau je potřeba trochu víc iniciativy než třeba ve slavonicích, ale když se chce, všechno de. Jediná věc, kerá to dokáže nenávratně zastavit je to, když si některej současnej vlastník pozemku, kde má trať stát postaví hlavu, že ho neprodá.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.84
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 07:08:07    Odkaz na tento příspěvek  

A úplně nejvěčí nepřítel jakejchkoliv zrušenejch či neprovozovanejch tratí je způsob, jakým fungujou všichni úředníci na světě. úředník velice dobře slyší na slovo "nedělej", ale velice špatně na slovo "dělej" a proto když po něm chcete, aby dělal, musíte na něj neustále řvát a do toho dělání ho dokopávat, což stojí víc úsilí a času než když byste to udělali sami. Můžete celý roky řvát a dokopávat ho k dělání a věc se bude jen pomalu posunovat dopředu, paxstačí jedno malý zaváhání, kerý si úředník přeloží do slova "nedělej" a věc se okamžitě vrátí na začátek. Přesně na tomhle zkrachovala třeba slavonička, kde jednu dobu místní přestali na chvíli tlačit a vše se vrátilo na začátek. A teď už nemají sílu ani náladu tlačit znova a dokud tu sílu neseberou, trať se nikdy nezprovozní. Viamont na to tu sílu měl a taxe do kligenthalu jezdí. A v jakušicích je krásně poznat, kdy místní tlačí a kdy odpočívají. Když už to kdysi vypadalo na vítězství, místní přestali tlačit a vše se vrátilo na začátek.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 14:25:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lemrouch, Vy stále žijete v zajetí 19.století. Tehdy byla železnice v módě. Ale dnes je 21.století a místní lokálky nejsou a nebudou na pořadu dne. Každá obec si raději vyřve 3 (slovy tři) páry busů, než 1 (slovy jeden) pár vlaků. A vite proč? Protože ten 1 pár vlaků stojí totéž, co ty 3 páry autobusů. A ty busy přijedou až na tu náves - na rozdíl od vlaku. A věřte mi, že lidi u baráku většinou neradi vidí bus, natož vlak.
Pokud by se měly realizovat plány Vaše a Dluhonic, pak očekávejte ještě jednu značnou překážku. Tou budou petice postižených občanů (občanská sdružení), které Vám patřičně znepříjemní Vaše představy. A petic občanstva spojených s medializací se volení zástupci lidu bojí jak kříže.
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2023
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 14:42:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Málokterá lokálka žije z něčeho jiného.
A co třeba zlínka? Trať do Hlučína, do Heřmanovy Hutě.. Našlo by se toho povíc...
Někdy mi připadá že se ČD řídí heslem Vikyho Cabadaje:
"Pojedeme zkratkou. Je to sice dál, ale za to horší cesta."
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 14:48:23    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Už ztrácíte nervy? Co takhle zakázat cestování do Švýcarska a mocensky prosadit embargo na informace odtamdud, aby lidi nevěděli, že to jde i bez gumokolní expanze.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.7.50
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 14:53:11    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: docela by mě zajímalo, jaký mý plány máte na mysli? Já jsem tu žádný svý plány neprozradil :-)
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.7.50
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 15:09:28    Odkaz na tento příspěvek  

Mařine, musím se karlshause zastat, jsi na totálním omylu, do zlína jezdí jen turisti, jedni se každý den jedou podívat do práce, jiní na školu nebo si udělat exkurzi po budově úřadu, i nemocnice je moc pěkná budova, co stojí za turistickej výlet, to nevíš?
Attilius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 16:54:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ode mě jen taková interní informace do pranice. Německá strana má již stavební povolení pro obnovu tratě ze Sebnitz na hranici a letos by mělo být postaveno. Takže jedno nové spojení přecejen vznikne, i když je pravda že to bude spíše peáž přes Německo v relaci Děčín - šluknovský výběžek, než opětovné spojení dvou států...
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2505
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 17:39:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak si tu vzájemně roztrhejte občanky!

Osobně věřím v budoucnost železnice. Asi se toho nedožiju, ale klima se zhoršuje a situace na našich silnicích a dálnicích taktéž. I ve městech už kolikrát pro samé hnusné čtyřkolé pixle není kde přejít cestu a když je kde, zas to obnáší dlouhé čekání, než se velevážený, nadmíru důležitý a ze všech kolem nejvíce spěchající pan řidič uráčí zastavit. Teorie o nasazení 3x většího množství autobusů místo vlaků je sice hezká, ale v praxi všichni víme, jak to vypadá. Kam jezdí vlaky, tam je to jakš-takš dostupné, ale kam jezdí BUSy, tam je (až na drobné výjímky) problém se dostat. Návaznosti mezi vlaky/BUSy a BUSy/BUSy všehovšudy žádné, čekání při zpoždění nemyslitelné a tam, kde se vlaky zruší, prakticky nikdy 3x více autobusů nepříjde...

Spousta dnes zatracovaných lokálek budoucnost má, ale vyžaduje to individuální přístup ke každé trati a alespoň trošku zájem ze strany přilehlých měst a obcí. Ale tam, kde si páni zastupitelé vozí v to jde, bohužel, obvykle špatně


A klidně mně mějte za blázna

__

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5572
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 19:28:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix:
Teorie o nasazení 3x většího množství autobusů místo vlaků je sice hezká, ale v praxi všichni víme, jak to vypadá. Kam jezdí vlaky, tam je to jakš-takš dostupné, ale kam jezdí BUSy, tam je (až na drobné výjímky) problém se dostat.
Ano, ale to je vina těch objednatelů (tedy většiny krajských úřadů), že stav typu "autobusy jezdí jen ráno a odpoledne" či "autobusy o víkendech zásadně nejezdí" nadále udržuje!

Návaznosti mezi vlaky/BUSy a BUSy/BUSy všehovšudy žádné, čekání při zpoždění nemyslitelné a tam, kde se vlaky zruší, prakticky nikdy 3x více autobusů nepříjde...
Např. v IDS JMK toto neplatí, tam ty návaznosti vlak-bus jsou (byť bohužel nebývají na 100% reálně dodržovány). Naopak ani dva vlaky stejného dopravce na sebe nemusejí počkat, i na nádraží nevelkého významu si mohou ujet doslova před nosem (viz tento příspěvek).

klima se zhoršuje a situace na našich silnicích a dálnicích taktéž. I ve městech už kolikrát pro samé hnusné čtyřkolé pixle není kde přejít cestu a když je kde, zas to obnáší dlouhé čekání, než se velevážený, nadmíru důležitý a ze všech kolem nejvíce spěchající pan řidič uráčí zastavit.
Jestli se vůbec dá tento stav změnit, tak snad jedině tím, že se lidem nabídne kvalitní alternativa v podobě veřejné dopravy. Tedy dopravy dostatečně pohodlné, rychlé a pokud možno s dostatečnou nabídkou spojů.

Bohužel řada železničních tratí v naší zemi (a hlavně právě těch "lokálek") toto nabídnout nemůže, protože:
- mají relativně nízkou traťovou rychlost a nízkou propustnost (z těch, které jsou podle mého názoru perspektivní, mě napadá např. trať (Jihlava -) Kostelec - Telč - Dačice - Slavonice či Vsetín - Velké Karlovice).
- vedou v trase, která vyhovovala účelu jejich stavby před X lety, ale nevyhovuje současným potřebám, a nádraží leží odlehle od měst (Okříšky - Moravské Budějovice, Moravský Krumlov - Hrušovany nad Jevišovkou, ...)
- nádraží leží na okraji města, kde nezačíná ani nekončí přepravní poptávka většiny lidí (Pohořelice, Nový Jičín horní nádraží,...)

První uvedený problém by se asi dal po určitých investicích odstranit, ty další dva jsou spíše nereálné.

Spousta dnes zatracovaných lokálek budoucnost má, ale vyžaduje to individuální přístup ke každé trati a alespoň trošku zájem ze strany přilehlých měst a obcí.
Souhlasím. Domnívám se ale, že kromě uvedeného přístupu jsou nutné právě ty investice. Dám dva příklady - třeba spojení Jihlava - Třešť - Telč (- Dačice), nebo třeba trať Vsetín - Velké Karlovice. Tam by mohl být špičkový interval spojů i 30 minut (v ranní špičce možná ještě kratší), ale kvůli omezené propustnosti tratě to není ani reálně možné.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2506
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 21:42:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David - nechtěl jsem se tu pouštět do diskuse, ale jen říct svůj názor.

S tím, co jste napsal, se vesměs nedá než souhlasit a je samozřejmé, že řada těch tratí potřebuje v prvé řadě investice (m.j. i to jsem měl na mysli výrokem "věřím v budoucnost železnice").

Ale když jste zmínil IDS-JMK, tak mi prostě nedá se s Vámi nepodělit o svou teď poměrně častou cestu v relaci Kojetín - Křerín (ale neberte to, jakože chci IDS-JMK nějak shazovat, to rozhodně nechci):

Nuže - asi víte, že rychlíky v relaci Bohumín - Brno mají už od dob loňských záplav díky jednokolejnému provozu u Studénky pravidelně 10 až 20 min. zpoždění.
Vydávám se se ženou, dvěma dětmi a dvěma HODNĚ velkými bágly do ozdravovny. Mám jet rychlíkem z Kojetína 8:55, ale má (tradičně) 15 min. sekyru. Návazný osobní vlak na Svitavy ale odjíždí 6 min. po řádném příjezdu rychlíku a pro jistotu má v hlavičce JŘ značku, že nečeká na zpožděné přípoje - tedy samozřejmě že rychlíku v Brně o pár minut ujede. No nic, projdeme se 35 min. s bágly po nádraží a jedeme následným rychlíkem 10:47 směr Praha-Smíchov. V Letovicích vystupujeme a čekáme téměř 40 minut na "přípojný" autobus do 7 km vzdáleného Křetína.

Odtud pak vyrážím BUSem 12:58 na cestu zpět. V Letovicích čekám 50 min. na vlak do Brna a v Brně hodinu na rychlík směr Bohumín.

Od jízdy s rodinkou jsem to takto absolvoval už několikrát, i když zas jednou se mi stalo, že rychlík na Bohumín odjížděl s 5-ti minutovým zpožděním, takže jsem ho v Brně chytl a ušetřil si hodinu čekání.

IDS-JMK děkujeme!!!

Ale samozřejmě chápu, že vše na vše navazovat nemůže a uznávám, že IDS přitáhl do vlaků spoustu lidí, takže proti němu vpodstatě nic nemám, tedy až na těch několik zbytečně odepsaných jihomoravských lokálek. Minule to byla Pohořelička, teď to bude Hevlínka, pak Hustopečka, Oslavanská trať a za pár let nám zbudou jen hlavní tratě . Zajímavá strategie...

No, musím se krotit, nerad bych tu opět zahájil kolovrátek diskuzí o něčem, co už se tu 1000x řešilo

(Příspěvek byl editován uživatelem Rosta_Kolmix.)
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 22:04:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak RK:
Teď ale brečíte na špatném hrobě, protože Vaše problémy způsobila ČernáDíra a nikoliv Kordis. Vzhledem k tomu, že jste nikde nenapsal, že by bus byl zpožděn, tak předpokládám, že jel na čas.
Vnucuje se mi škodolibá otázka, zda na Vámi uváděné trase by se zcela vyloučila přeprava ČernouDírou, tak by jste busy dojel včas?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5576
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 22:13:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix: O. K., jen ještě jedna poznámka:

několik zbytečně odepsaných jihomoravských lokálek. Minule to byla Pohořelička, teď to bude Hevlínka, pak Hustopečka, Oslavanská trať a za pár let nám zbudou jen hlavní tratě...
Netroufám si odhadovat, jestli bude či nebude ještě na některé z tratí v JMK zastavena osobní doprava (spíš než na zastavení provozu na trati do Hustopečí a oslavanské větvi bude možná první na ráně úsek Boskovice - Velké Opatovice - Jevíčko), ale troufám si říct, že pro většinu cestujících znamená náhrada osobní dopravy na trati do Pohořelic touto linkou a budoucí náhrada osobní dopravy na trati do Hevlína touto linkou (doufám, že ta linka opravdu bude jezdit až do Laa, jak je v návrhu uvedeno, čímž konečně dojde k obnovení kdysi zaniklého přeshraničního spojení, i když to nebude vlak, ale bus) ZLEPŠENÍ spojení, než bylo, resp. je, vlakem.

Ještě k jinému tématu - O několik příspěvků výše jsem vložil pár obrázků z nádraží Waldkirchen a. d. Thaya, tady jsou dva obrázky z jiného nádraží na stejné trati, nádraží se jmenuje Dobersberg.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2507
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 22:17:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus - no, když to vezmu do důsledku, tak za to ČD nemohly (mimochodem, nekamarádíte se s panem Jančurou? Ten má nutkání k podobným zdůvodněním).

Za poškození tratě u Studénky může "vyšší moc" a za neopravení tratě do současnosti by se snad mohla osočit SŽDC (ale nevím jak to tam teď vypadá a jestli by vůbec bylo reálné to za tu dobu stihnout, takže neosočuju nikoho) - ale každopádně ČD za to nemohou. Rychlík jel celou dobu hladce a nějaké zpoždění i stáhl. A přes výluku hold chytne zpoždění i vlak případných jiných dopravců, přestože někteří z nich tvrdí opak. Za "mezikruží" v jízdím řádu sice nevím kdo může (Kordis / kraj / SŽDC), ale ČD to taky nebudou a za nepřípoje mezi vlaky a autobusy v rámci jednoho IDS už ČD tím tuplem nemůžou, takže zde opět snaha o očernění ČD vychází jednoznačně vniveč...

Jet celou cestu autobusem bych rozhodně nechtěl, jednak mi, mírně řečeno, nebývá v autobuse dobře, druhak mně tam nevezmou s velkým báglem, v buse je strašně málo "životního" prostoru (obzvlášť pro tlusťochy jako jsem já ) a pak při současném počasí kdo ví, jak a kdy bych do cíle dojel...

David - no vidíte, a co by se stalo, kdyby tam bylo těch BUSů třeba o 8 míň a místo toho jely 4 páry vlaků? (ranní dělničák, školák a časnější a pozdější odpolední - tedy alespoň ty nejvytíženější + třeba pár obratů do Přibic, kam jezdil z Vranovic někdy úplně plný motorák)


(Příspěvek byl editován uživatelem Rosta_Kolmix.)
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 23:34:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pondělní bulvár Mladá fronta přinesla podnětnou stať "Namísto ztrátové lokálky autobus", která je shrnutím schématických pohledů "rušitelů" - našel jsem na http://zsptd.cz/2010/02/08/namisto-ztratove-lokalky-autobus/.
Nevím, zda ty kraviny slepil redaktor sám nebo s dopomocí "bývalého šéfredaktora ŽelPage.cz", ale historický exkurs (zvláště poslední odstavec) je na mě trochu silná káva. Stejně jako tady.
1) to, že železnice zlikvidovala formany je obecně tradovaný nesmysl; spíše jim dala pohodlnější práci (ona dálková doprava 5 km/h fakt není nic moc)
2) Většina železničních společností byla finančně nemálo podporována státem
3) Lokálky nikdy nebyly výdělečné, většinou byly soukromé asi jako ČD - financoval je především stát a samospráva (a ta by se k nim i dnes měla vyjadřovat především)
4) Akcie většiny železničních společností - až na několik výjimek - za krize v r. 1873 držely velmi slušně, důvodem zestátnění bylo především vyplácení garancí (už to nešlo zvládnout), pak obchodní zájmy (u některých drah - zcelení sítě) a v pozdější době tlak kvůli tarifům (monopoly, např. KFNB).
5)Plzeňsko-Březenská dráha se dostala do problémů kvůli destrukci tratě u Potvorova a drahé přeložce

Ostatní komentovat nebudu, jen si myslím, že důraz je třeba klást na zájem lidí v místě (a to rušení lokálek rozhodně nenahrává; samosprávou nemyslím různé odborníky z odborů Kraje či nějakého jeho Operátora) a na to, že stejně jako dálnice (= z pohledu obsluhy území zbytečné stavby? Vždyť po okresce se dá taky jezdit) je nelze posuzovat systémem má dáti/dal.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5578
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 00:17:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix:
co by se stalo, kdyby tam bylo těch BUSů třeba o 8 míň a místo toho jely 4 páry vlaků? (ranní dělničák, školák a časnější a pozdější odpolední - tedy alespoň ty nejvytíženější + třeba pár obratů do Přibic, kam jezdil z Vranovic někdy úplně plný motorák)
Co mě k tomu napadá:
- Mezi Vranovicemi a Pohořelicemi by bylo o 4 spoje veřejné dopravy (v jednom směru) méně.
- Mezi Vranovicemi a centrem Pohořelic by bylo o 8 spojů veřejné dopravy (v jednom směru) méně.
- Ve 4 párech spojů veřejné dopravy mezi Vranovicemi a okrajem Pohořelic by byla možná přeprava jízdních kol.

- Možná by se ušetřil 1 autobus + řidič.
- Oproti dnešnímu stavu by byl navíc potřeba 1 šukafon + jeho obsluha.
- Do Přibic, Velkého Dvora a Pohořelic by bylo nutné instalovat označovač na jízdenky.
- Tento šukafon by pravděpodobně měl (při rozsahu 4 párů spojů za den + několika vložených spojů do Přibic) velmi nízký kilometrický proběh a poměrně dlouhé prostoje.
Nepromítlo by se to do výše nákladů na tyto spoje, kde by se mzdové náklady nebo nějaké další fixní náklady rozpočítávaly do poměrně nízkého počtu km?

- Linka č. 164, která nahradila osobní dopravu na trati č. 253, má být po rozšíření IDS JMK na Znojemsko prodloužena až do Moravského Krumlova. V této souvislosti by se mohlo omezení počtu autobusových spojů na této lince mezi Vranovicemi a Pohořelicemi jevit jako nežádoucí.
- Rozšíření IDS JMK na Znojemsko počítá s pohořelickým náměstím jako s uzlem linek č. 104, 105, 108, 523 a právě 164.
Kromě linky č. 164, žádná z linek nejede (resp. nepojede) okolo pohořelického vlakového nádraží.
Buď by tedy nebyl v Pohořelicích přípoj od vlakových spojů na další linky, anebo by tyto linky musely zajíždět v Pohořelicích k nádraží, což by jim prodloužilo jízdní dobu cca o 5 minut.

P. S. Souhlasím, toho "životního prostoru" ve mnoha (nejen) regionálních autobusech je až příliš málo.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17259
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 00:58:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plzeňsko-Březenská dráha se dostala do problémů kvůli destrukci tratě u Potvorova a drahé přeložce

Plzeňsko-březenská dráha měla na přírodní katastrofy vůbec nějakou smůlu...

U téhle společnsti by mě stejně dost zajímal její tehdejší "podnikatelský plán"? Jak si vlastně představovala provoz přes Rudu (na trati, kterou už za ní postavil stát)? To chtěli vozit uhlí k Dunaji? Nebo?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 930
Registrován: 9-2002
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 01:08:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No nevim, podle me je za tim druhe klasovo pravidlo o neviditelne ruce trhu, ktera vyresi vse rychle , levne, spravedlive a s maximalnim moznym efektem.

KDE NA TO MAME DO PORAD BRAT SOUDRUHU KLAUSI
Klaus na hrade Absurdistanu. To jsme teda dopadli.
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1147
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 01:19:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: U téhle společnsti by mě stejně dost zajímal její tehdejší "podnikatelský plán"?

Co se týče její severní větve, tak ten byl velmi prozaicky-vozit uhlí z Chomutovska, Mostecka a Duchcovska do Plzně (a možná dál?). Ovšem při dovozu toho uhlí musela spolupracovat s Buštěhradkou, ATE, PDE a DBE (podobně jako PDE byla při dovozu uhlí ještě víc závislá na ATE a DBE).
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17260
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 09:23:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak ten byl velmi prozaicky-vozit uhlí z Chomutovska, Mostecka a Duchcovska do Plzně (a možná dál?).

Mě by právě zajímalo to "možná dál". Protože jen Plzeň určitě cíl být neměla.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 11:21:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Rosta-kolmix:
SA - potažmo Jančuru - mám rád stejně jako ČernouDíru. Stačí se podívat do příslušného vlákna na busech.

Já prostě nějak nemůžu zkousnout neustálé kurvení VHD. Nejde o jednotlivé dopravce. Celý koncept je celostátně špatný. A 99% ze šotoušů (u nich to ale celkem chápu) obhajuje tu nejhorší možnou variantu. Že to prosazují politici, kteří z toho mají svůj desátek, také chápu. Jen nechápu tzv. dopravní odborníky, že prostřednictvím masmédií do toho občas nezaryjí. Děsí mě pohled na státní dluh. Když 10% tohoto dluhu generuje přímo ČD a SŽDC a dalších 20% je generováno nepřímo dopravními stavbami (jak dráha, tak silnice). Dohromady je to třetina státního dluhu každoročně. A za to bych někoho skutečně nakopal do .
Frigo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 12:33:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Mcbain:
Pěkné počtení (v němčině) je o EPPK ve 2. části, 1. dílu "Geschichte der Eisenbahnen der Österr.-Ungar. Monarchie" na stranách 104 - 108.
Žádost o koncesi neznám, ale i texty koncesí (v gotickém písmu) RGBl 111/1870, 21.Apr.1870; (RGBl 16/1878, 11.Feb.1878 o tarifech) poskytují řadu zajímavých údajů.
O síti z Plzně k bavorským hranicím pojednává koncese v říšském zákoníku RGBl 99/1872, 28.Jun.1872, příp. (RGBl 19/1873, 13.Nov.1872).

Šlo nejen o přepravu uhlí z Podkrušnohoří do Pasova k Dunaji (až úbytek přepravy později vedl k zániku EPPK), ale i o přepravu pošty; zřízení telegrafního spojení; vojenské důvody a v neposlední řadě o přepravu osob na páteřní trati, jako i na přípojných tratích, jak v Čechách (tak v Bavorsku).
V případě zájmu mi napište na mail (sken stránek má přes 7MB; můžu připojit i odkazy na koncese v říšském zákoníku).
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2509
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 12:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus - o kurvení VHD a celkově špatném systému dopravy jako takové u nás s Vámi STOPROCENTNĚ souhlasím.

Hlavněže je na stránkách Ministerstva dopravy hrdě vystavena dopravní koncepce státu - vcelku rozumná (náklady v maximální míře na železnici, rozvoj hromadné dopravy), ale v reálu z ní mají všichni jen .

Koncepce objednávání a hrazení VHD je velmi špatná, některé kraje sice hromadnou dopravu chápou správně jako naprostý základ fungování kraje, ale jiné si na ní prostě jen hojí své finanční mindráky. Souhlasím s tím že by kraje měly nejlépe vědět, kde, v jakých časových polohách a v jakém rozsahu dopravu objednat, ale konečné slovo by rozhodně měl mít stát, nebo nějaký subjekt v rámci celé republiky, který by to kontroloval, usměrňoval a hlídal takovéty zhovadilosti, kdy vlak jede na hranici kraje a od něj do sousedního kraje nejede buďto nic, nebo se musí (zcela zbytečně) přesedat. O o pár minut ujíždějících přípojích se raději ani nezmiňuju.

Taky nechápu, proč nemůže ve státě platit jednoduché pravidlo, že železnice je páteř a autobusy by jí měly ne konkurovat, ale ji doplňovat (samozřejmě teď mluvím o linkách v rámci ZDO objednávané a placené státem) a tam, kam vedou koleje by se mělo jezdit po kolejích a ne provozovat ve stejných trasách i busy (ale samozřejmě musí být ty tratě v náležitém technickém stavu a s odpovídající traťovou rychlostí - i o to by se měl stát postarat!).

Co se týče silnic, když stát není schopen udržet v náležitém stavu a plynulém provozu jednu současnou dálnici, naprosto nechápu, jak může uvažovat o stavbě druhé. Ostatně silniční síť je u nás (s výjikou některých obchvatů) už rozvinutá víc než dost, proto by se mělo vedení státu soustředit spíše právě na zkvalitnění veřejné dopravy a převedení nákladů na koleje, aby se provoz na silnicích snížil a ne jako teď hromadnou dopravu omezovat, aby to na silnicích bylo stále větší sado-maso...

Že narůstá státní dluh, to opravdu je alarmující, ale rozhodně bych to nepřičítal ČD, SŽDC a dopravním stavbám obecně. Doprava je prostě oblast, do které se musí sypat neustále, protože doprava je alfou a omegou fungování státu. Samozřejmě že třeba do vlastního provozu na dráze se dnes mohlo sypat mnohem méně, kdyby stát např. po revoluci a následném rozpadu menšího počtu silných přepravních proudů (kdy byly využity výkonné lokomotivy tahající vícevozové klasické soupravy) na mnohem větší množství slabších přepravních proudů (které měly obsluhovat malé a energeticky úsporné motorové/elektrické vozy a jednotky) nakoupil odpovídající vozidla. Takže dnes při pohledu na téměř prázdné soupravy 3 nebo 4 vozů tažených 3MW lokomotivou sice vidíme, jak ty peníze zbytečně tečou do luftu, ale jak jinak to chcete dělat, když odpovídající vozidla prostě nejsou???
Státní dluh není z daleka problémem jen ČR, ale u nás bych ho přičítal hlavně chybným rozhodováním mocipánů - viz. miliardy prohrané v různých arbitrážích, vražené do stíhaček, vakcín na prasečinu a rozdané různým firmám za předražené státní zakázky všeho druhu a firmám nejbližších kamarádů - tedy to jsou ti, kteří by zasloužili nakopat do patřičných míst

Uff, teď se mi ulevilo
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.7.50
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 13:38:08    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: zapoměl jste říct, co konkrétního si pod kurvením VHD představujete. Dle vašich dosavadních názorů předpokládám, že dle vás za vše můžou lokálky, který už se měly dávno zrušit a nahradit busy. Dle mnoha "odborníků", co dost často slýchám, jsem nabyl dojmu, že nebejt lokálek, neměli bychom ani státní dluh a byli bychom těžce výdělečný.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.7.50
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 14:04:50    Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix jé, to by byl ráj :-) založme si klubovnu snílků o qalitní dopravě. Sice by nás asi vykázali do prostor kroměřížskýho ústavu, ale bylo by to krásný.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 16:41:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad McBain, Frigo: Literatura je na webu (Geschichte der Eisenbahnen - včetně OCR (http://www.archive.org/details/geschichtedereis02aust) i zákony a jejich projednávání - http://alex.onb.ac.at/alex.htm), ale podrobné vylíčení důvodů je ve 4. ročníku Eisenbahnjahrbuch od Kohna, s. 431 n. (také mohu poslat sken): Je charakterizována především jako uhelná dráha zajišťující odbyt uhlí z březenského hnědouhelného revíru a uhelných polí u Žatce. Současně měla spojovat Saské (u Deggendorfu) s Bavorskými drahami (+ takové ty řeči o zemědělských produktech a průmyslu, co jsou všude). Evidentně opsal z výroční zprávy, resp. upisovacího letáku.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1942
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 17:17:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lemrouch:Jenom jestli by ta vaše "kvalitní doprava" byla kvalitní i podle cestujících a bylo na ni kde brát.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.121.209
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 17:40:25    Odkaz na tento příspěvek  

Zzz qalitní doprava je od slova qalita a to znamená jen jedno jediný: že to bude vyhovovat svýmu účelu, což u VHD znamená vyhovovat cestujícím :-)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 226
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 18:05:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Lemrouch:

VHD musí vyhovovat cestujícím. Na to . Pak je nutno dodat: za rozumnou cenu.
Prostě: nikdy nelze vyhovět všem, ale lze nastavit systém tak, aby vyhovoval většině.

Moje názory na většinu lokálek jsou známé. Jejich provozování celostátním molochem považuji za základní chybu. S jejich privatizací se mělo započít ihned v roce 1993. Současný model povede spíše k uzavírání tratí či přímo k jejich právní a fyzické likvidaci. Nikdy nepochopím, jak mohla být zlikvidována Mutěnka bez toho, že by byla nabídnuta k privatizaci.

Hezký rozdíl je vidět v příkladu úzkorozchodných tratí. Zatímco JHMD jezdí prakticky bez problémů, jak jezdí Osoblažka? Už jen na tomto příkladu je vidět, že čím dříve ze z vlastnictví lokálek vystrnadí stát a jeho zprofanovaný správce kolejí a ještě horší dopravce, tím lépe.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2510
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 18:59:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus - s tou privatizací opět máte naprostou pravdu. To jsou jen jinými slovy pronesená má slova o individuálním přístupu k jednotlivým tratím.
Osobně si myslím, že právě privatizace a úprava provozu na jednotlivých tratích dle "nejintimnějších" potřeb jednotlivých "miniregionů", kterými konkrétní tratě prochází, je jediná naděje na jejich opravdu smysluplný a efektivní provoz. To jsou věci, které se centrálně z Prahy prostě řídit nedají...

Důkazem je třeba i výše zmiňovaný dokument o rušení tratí. Já z nich asi nejblíže znám právě Tovačovku. Měl jsem možnost číst originální dokument SŽDC, ze kterého pochazí výše uvedený dlouhosáhlý, ale proti skutečným 15-ti stránkám dokumentu značně zjednodušený výcuc.
Třeba u Tovačovské trati tam naprosto chyběly informace o silné přepravě štěrku od jara do pozdimu v intenzitě 1 až 3 vlaky denně, často včetně víkendů a svátků. Není to tak dávno, co se o tovačovské trati v Železničáři i Obzoru psalo jako o druhé nejvýdělečnější trati brněnského OPŘ a najednou zrušit? Je vidět, že tam odpovědní pánové z Prahy nikdy nebyli.
A přesto, že mezi Kojetínem a Tovačovem je, jak už bylo zmíněno, úplně jiný směr toku přepravních proudů a mezi městy jezdí prázdné autobusy, o osobní dopravu na trati je zájem. Pravidelně to slýcháme od lidí při zvláštních jízdách, ale hodněkrát jsme to slyšeli i při obcházení kojetínského sídliště s anketou k zastávce "Sever".

Obyvatelé o obnovení dopravy usilovali už v 90. letech a v roce 1995 bylo znovuobnovení dopravy už "na spadnutí", jenže pak to jedním rozhodnutím spadlo zas na tu špatnou stranu, aniž by se to třeba na rok, dva zkusilo. Dnes už je obnovení pravidelné dopravy na této trati takřka nemyslitelné bez investicí v řádech desítek miliónů do obnovy nástupišť a zajištění chátrající staniční budovy v Tovačově
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 19:28:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: vždyť nemusí jí vůbec o privatizaci ve smyslu definitivního zbavení se trati de jure (ten nebyl myslím ani u JHMD, kde je/byla snad pojistka provozování dráhy). Privatizace je blbost bez vozidel a ta ČD nedají - v tom případě by se jednalo o konec dráhy (pokud by privatizátor nenajmul ČD). Spíše jde o údržbu trati atd. V některých případech by obce třeba dosáhly na evropské dotace aj. Odstrašující příklad jak to chodí s ČD/SŽDC uvedl BmbČ v jiné diskusi: http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=037&r=mfjiznicechy&c=1335182
PS: mimochodem zapojení obcí do starostí "o dráhu" předpokládalo už ÚŘ ČSD někdy v roce 1988.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.103
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 19:34:34    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: vyhovovat většině? Většina jezdí autama a těm překáží přejezdy, takže pokud by mělo vhd vyhovovat většině, vůbec se nebude objednávat a veškerý tratě se zruší a vytrhají.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 21:21:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Lemrouch:
Váš poslední příspěvek je pěkná blbost. Hodně lidí jezdí , ale pak tu jsou různé akce s popíjením alkoholu, což zrovna volantu nesvědčí. Vzhledem k tomu, že ponejvíce jsou tyto akce o víkendu a zároveň o víkendu je VHD jaká je, nelze se divit statistice nehodovosti.
A jen připomínám, že ač busům se dostává díky neúměrné podpoře jisté ČernéDíry stále menší procento veřejných peněz, tak přesto převezou více cestujících - a to jsou právě o víkendech prakticky neprovozovány, právě pro nedostatek financí.

Mkunt:
Vy si děláte snad legraci. Privatizace vůbec nepotřebuje vozový park ČD. Sice ČD dělají vše proto, aby drážní úřad pokud možno neschvaloval cizí vozidla na naše tratě, ale lehce se to nechá obejít nákupem přes Slovensko.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 00:02:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: možná jsem směšný, ale vy jste mě přesvědčil, že privatizace ve vašem podání je cesta k likvidaci.
A lemrouch má samozřejmě pravdu - sám tady propagujete autobusy a těm přece přejezdy vadí taky Takže o tom, co je pěkná blbost, lze diskutovat.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 231
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 12:22:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Mkunt:
Jsem zastáncem plně funkční VHD. Pokud koleje nevedou všude, pak zbytek musí udělat nějaký typ busu. Pokud je však celostátně finančně zvýhodňovám jen jeden dopravce, pak je logické, že ostatní doprava upadá pro nedostatek veřejných peněz. A ten nedostatek veřejných peněz je způsoben mimojiné tím, že zvýhodněný dopravce vozí především vzduch.
Mimochodem: jaký je Váš návrh na zlepšení VHD, pokud objem veřejných peněz bude spíše rok od roku menší? Rád si Váš návrh přečtu.
Já jsem navrhl privatizaci lokálek, zlikvidování většiny vlaků, které vezou méně než 30 platících cestujících a za ušetřené veřejné peníze posílit regionální bus dopravu mikrobusy počínaje.
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 13:07:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Hodně lidí jezdí autem, ale pak tu jsou různé akce s popíjením alkoholu, což zrovna volantu nesvědčí.
Na tohle tvrzení bacha, zrovna před pár dny byl v olomoucké tramvajové diskuzi odkaz na článek, kde olomoucký místní vševěd tvrdí, že zrušení nočních linek je zcela v pořádku, protože tím jezdí ožralové a na ty ze svých daní přispívat nechce.
Osobně zcela souhlasím, že je lepší, když se opilci prospí ve vlaku nebo autobusu, ale vždycky se najde křikloun, který pít nechce nebo nemůže, sedí celé večery doma na , a proto mu přijde lepší, pokud žádné spoje jezdit nebudou a lidi pod vlivem to budou z hospody domů švihat autem.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.103
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 13:32:53    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: moje verze ideálního VHD je taková, že se střihne na míru cestujícím, kerý by jí rádi využívali a můžu vás ubezpečit, že to na lokálkách neznamená ani taktovou dopravu každou hodinu a už vůbec ne nepohodlnej bus. Na DD si nechaly obce zpracovat studii obslužnosti regionu, kde si zpracovatel zjistil přepravní proudy (a obce ho kontrolovaly zda to dělá poctivě) a podle nich navrhl jř. A můžu vás ubezpečit, že i při současnejch cenách za km to vyšlo levněji než celobusová varianta alá ústeckej kraj a to se s vlakem počítalo, ale ne žádnej nesmyslnej nikomu nevyhovující takt, kde vlaky jezdí zbytečně každou hodinu tak, jaxe to líbí úředníkovi na kraji, kerej vhd nepoužívá. Bylo tam minimum vlaků, u kerejch se počítalo se slušným zaplněním a takový oběhy vozidel, aby nikde neměly velký prostoje. Pouze slabší proudy a obce neležící na trati obsluhoval bus a to tak, aby všechny obce měli rozumnou dopravní obslužnost. Ale to dopravní teoreticí nabušený vědomostma ze škol nemůžou pochopit, že školní poučky nejsou dogma, ale jen prostředek ke zvládnutí problému. Když máte zbraň, nestačí se z příručky naučit, jak z ní střílet, abyste něco trefil.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 16:06:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: vyzýváte mě, abych navrhl zlepšení VHD. Myslím, že to za mě udělal lemrouch. Podle mě jsou největší škodiči VHD čítankoví "odborníci", kteří (pokud možno z Prahy nebo z Kraje) vědí všechno nejlíp. Řešení je zapojit do rozhodování i do odpovědnosti obce - alespoň tam, kde o to mají zájem. To vidím jako lepší alternativu než privatizace v českém pojetí (jejím výsledkem by bylo zrušení a rozkradení tratí). Samozřejmě, je třeba změnit způsob řízení problematiky (viz např. nafoukaná ČD KCOD, která jednají jen s kraji nebo naprosto mimoidní SDC, která jsou nyní navázána tvrdě na Dlážděnou).
A řeknu další neoblíbenou, ba zpátečnickou věc: díky molochům je možné pro regionální trati použít výzisk z koridorů nebo plánovat velké investice (např. most u Radnic), snížit náklady na provoz s ohledem k obsluze větší oblasti (pokud bude ČD chtít).
Pokud jde o autobusy, tam je to podobné. A silnice uvnitř obcí (pokud to není I. třída) si tyto musí udržovat taky sami.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 20:06:04    Odkaz na tento příspěvek  

Moje chápání problému infrastruktury:

Obce nebo svazky obcí, které by si privatizovaly trať jako celek, se dostanou dříve nebo později do velkých finančních potíží. Nastalo by to vždy tehdy, kdy by byla potřeba velká jednorázová investice, např oprava mostu, tunelu, sanace sesuvu svahu atd. Jak píše Mkunt, moloch má bohužel vždy tu výhodu, že má spoustu svých lidí, techniky a materiálu, které jsou schopni někde operativně nasadit. Neumím si představit, že provozovatel jedné lokálky má svůj sněžný pluh, svou podbíječku, svou Muvku a traťováckou četu. To by přišlo pěkně draho.

Současně však mají místní samosprávy narozdíl od molochu (myšleno SDC + SŽDC) tu obrovskou výhodu, že ta jejich trať pro ně není bezvýznamná a okrajová.
SDC nemá zájem zřídit zastávku, protože by se o ni museli chudáčci starat, RSM nemá zájem provozovat čekárnu, protože by v ní museli topit, SDC by nejraději vytrhalo na všech dopravnách výhybky, protože nedej bože hrozí, že nezrušenou výhybku je třeba udržovat, nebo z ní dokonce v zimě vymetat sníh. Nejlepší dle jejich představ by bylo tratě zrušit, a kdyby to bylo neprůchodné, tak alespoň orvat od čehokoliv, co vyžaduje jakoukoliv údržbu. Zhoršení kvality služeb železniční dopravy nebo snížení propustnosti takových tratí je jim naprosto ukradené.

Naopak obce chtějí zastávky, protože lidé by rádi chodili na vlak tam, kde to mají blízko, ne někam do pole, kde postavil nádraží v 19. století fabrikant (ačkoliv po fabrice nezbyla ani cihla), obce by chtěly čekárny, protože v deseti stupních pod nulou čekat na vlak není příjemné, a také by chtěly zachovat nějakou tu dopravnu, aby nemusel čekat jeden vlak jedoucí včas na druhý, co má 20 minut zpoždění, protože následujících 20 km není kde jinde křižovat.

Tedy poraďte, jak z tohoto stavu ven.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 20:28:27    Odkaz na tento příspěvek  

Moje chápání problému železniční dopravy:

Zejména se zamyslet nad tím, jestli má trať koho vozit.
Prázdný vlak může být proto, protože vlak opravdu jezdí nepoužitelným směrem, ale také proto, protože

- Je z hlediska tarifu příliš drahý
- Kvůli stavu tratě jezdí příliš pomalu, opravou tratě a jejím zabezpečením by šla doprava výrazně zrychlit i bez drahých přeložek
- Má naprosto nepoužitelný jízdní řád
- Používaný vozový park je v takovém stavu, že na autobus začínají chodit i někteří režijkáři
- Je naprosto neintegrovaný do ostatní sítě hromadné dopravy.
- Zastávky se dodnes nacházejí v polích, protože tam před 100 lety velkostatkář nakládal řepu.

Řešením pro takové tratě je:
- Tarifní integrace vlaků a autobusů.
- Opravit trať tak, aby vlak mohl využít maximální rychlost, danou jejím trasováním.
- Nastavit jízdní řád tak, aby vyhovoval lidem
- Nasadit modernizovaná vozidla a UDRŽOVAT je ve slušném stavu
- U stanic v polích zřídit v plochách bývalých nákladišť malé autobusové terminály, staniční budovy místo zbourání využít po dohodě i jako zázemí pro řidiče autobusů a docílit tak jejich lepšího využití.
- Nepoužitelné polní zastávky zrušit (zbytečné výdaje na údržbu) a naopak postavit nové zastávky tam, kde to vyžaduje přepravní potřeba.
- Více rozšířit stojany na kola u nádraží. Pokud si můžu na nádraží dojet na kole, tak časová dostupnost nádraží je úplně někde jinde jak při pěší docházce.
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.213.211
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 20:46:20    Odkaz na tento příspěvek  

Snad se Vám nevzpříčí sousto v krku, když sem dám odkaz na článek ze známého konkurenčního webu.

Mimochodem velmi dobře napsaný článek (já ho nepsal! ), a souhlasím s ním. Rušit zrovna Dobrušku je fakt hovadina!
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2117
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 21:16:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majkl: ano, koukám, že to tam znáš.
Dluhonice: krásně napsaný manifest, je v něm spousta pravdy, na konferenci by jsi s ním sklidil úspěch, ale převedení do praxe není tak jednoduché a v některých případech může být i kontraproduktivní.
Tarifní integrace vlaků a autobusů
je sice fajn, ale IDS je obecně velmi drahý špás, který si můžeme dovolit jen někde. Například u velkých měst, kde se díky němu podaří eliminovat IAD se jednoznačně vyplatí. V dalších případech je nutno vážit různá pro i proti, včetně preferovaných směrů a linek, celokrajské IDS jsou dle mého názoru katastrofa
Opravit trať tak, aby vlak mohl využít maximální rychlost, danou jejím trasováním.
Samozřejmě ano, ale může se stát, že přijde inž. Žehlička, který všechny přesvědčí, že nemá momentálně smysl investovat nějaké prachy do zabezpečovačky, aby se např. mohli fírové hlásit vysílačkou a netrávit 5 minut telefonováním z dopravní kanceláře, protože "my jednou vyžehlíme oblouky na 120". Z čeho plyne, že stývající stav bude zachován a bude se čekat na Godota, teda pardon, na rok 2048, kdy SFDI uvolní prostředky na žehlení a pak nakonec zjistíme, že tím vlakem už nikdo nejezdí a i ty nejmodernější jednotky v daných mezistaničních vzdálenostech nepojedou více, jak 52 km/h, což je sice rychleji, jak 25 km/h s 814, ale stále pod původní traťovou 60.
Nastavit jízdní řád tak, aby vyhovoval lidem
Jasně, takže si konečně uvědomíme, že dobrou dopravní obslužnost dokáží někde udělat i 4 páry vlaků za den vedené přesně dle potřeby lidí, ale o pár km dále na druhé straně okresu těch vlaků musí být 8 a o kus dál musí být bezpodmínečně taktová doprava. Jenže jak tohle vštípit samohrajkám na krajích?
Nasadit modernizovaná vozidla a UDRŽOVAT je ve slušném stavu
pokud nebude jediným kriteriem Pars/Škoda ...
U stanic v polích zřídit v plochách bývalých nákladišť malé autobusové terminály, staniční budovy místo zbourání využít po dohodě i jako zázemí pro řidiče autobusů a docílit tak jejich lepšího využití.
Tady bych řekl, že se jedná o případ, kdy je přání otcem myšlenky. Ono to zní docela hezky, nepopírám, že takové terminály nemohou někde fungovat, ale obecně vzato mě připadá úchylné, aby lidi jeli povinně 5 km vlakem a 2 km busem. Terminál v takovém pojetí pak má 100% naději na rychlou smrt a zabití doposud funkčního systému, protože jej akorát zdraží a lidi odradí.
Nepoužitelné polní zastávky zrušit (zbytečné výdaje na údržbu) a naopak postavit nové zastávky tam, kde to vyžaduje přepravní potřeba.
Jenže jaké zastávky to jsou? Dokáže to někdo určit nebo se to bude určovat podle mapy, statistických dat a pouček, přičemž se lehce opomene, že daná zastávka je sice pro dojíždění do práce k ničemu, ale je ideálním východiskem na výlety. Co takový Kaproun? Kam jej zařadit?
Více rozšířit stojany na kola u nádraží. Pokud si můžu na nádraží dojet na kole, tak časová dostupnost nádraží je úplně někde jinde jak při pěší docházce.
Souhlasím, ale co když si tohle někdo vezme k srdci a začne zřizovat kolostavy někde v horách, kde cyklistují jen vybrané skupinky lidí a ti mají taková kola, že by je takhle nikdy neodstavili?
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5587
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 21:46:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice:
Tarifní integrace vlaků a autobusů
Domnívám se, že integrace jak v podobě přestupních návazností, tak i jednotného tarifu, přináší více výhod právě autobusům.
Při uvažované náhradě vlaků autobusy už totiž nepřipadají v úvahu negativa autobusů v podobě "autobus odjíždí odjinud než vlak", "pro cestu autobusem bude potřeba kupovat další jízdenku" nebo "autobusy na vlaky zásadně nenavazují a na zpožděné přípoje nečekají".

U stanic v polích zřídit v plochách bývalých nákladišť malé autobusové terminály, staniční budovy místo zbourání využít po dohodě i jako zázemí pro řidiče autobusů a docílit tak jejich lepšího využití.
Souhlasím s tím, co napsal T_m.

Majkl007:
Rušit zrovna Dobrušku je fakt hovadina!
- Tu trať naštěstí nikdo neruší (a doufám, že to tak zůstane i do budoucna, i kdyby tam neměla být žádná osobní doprava).
- Opravdu je to hovadina, když (naštěstí) dojde ke stoprocentní náhradě busy, které pojedou i přes samotné Opočno?

T_m:
Dokáže to někdo určit nebo se to bude určovat podle mapy, statistických dat a pouček, přičemž se lehce opomene, že daná zastávka je sice pro dojíždění do práce k ničemu, ale je ideálním východiskem na výlety. Co takový Kaproun? Kam jej zařadit?
Úzkokolejka do Bystřice má význam hlavně v turistickém ruchu a o jízdní dobu a rychlost vlaku tam tolik nejde, takže tam je jedno, že je nějaká zastávka v lese.

Jasně, takže si konečně uvědomíme, že dobrou dopravní obslužnost dokáží někde udělat i 4 páry vlaků za den vedené přesně dle potřeby lidí...
Na jaké trati u nás by něco takového stačilo?
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 22:53:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad David a poslední:
To je právě o té místní potřebě. Dám příklad: 4 páry vlaků by stačily mezi Cerekví a Pelhřimovem, zbytek busy. Stejný příklad Moravské Budějovice - Znojmo. Kde by to určitě nestačilo je Třebíč - Brno, HavlBrod - Jihlava. Abych zůstal v jednom regionu. A např. mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí ponechat jen turistické vlaky (vzdálenost všech mezilehlých zastávek vlaku kontra zastávky busů přímo v obcích - a počet přepravovaných osob).

Je to právě o individuálním přístupu k počtu cestujících, dopravním možnostem a především množství veřejných peněz, které jsou celkem k dispozici na VHD.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 23:08:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k té privatizaci a technickým možnostem:
Mám pocit, že Osoblažka spravovaná oběma molochy je dodnes mimo provoz (což je docela silná káva), kdežto JHMD jezdí prakticky bez problémů.
Dále bych viděl Šumperské lokálky obnovené svazkem obci a provozované Veolií, že též mají nějak méně problémů než okolní molochovské tratě.

Docela se mi líbí, že vcelku máme podobné názory, byť ne stejné. Už jsme se dostali dokonce k tomu, že místní doprava se musí dělat na místní úrovni a hlavně podle místních potřeb.

A na závěr: tohle vše patří do vlákna GVD, kde probíhá zrovna tatáž diskuze.
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.213.211
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 23:55:38    Odkaz na tento příspěvek  

David:
-Myslel jsem pochopitelně rušit osobní dopravu na té trati, ne trať samotnou

-A je to hovadina, bo přes samotné Opočno, resp. mezi Opočnem a Dobruškou jezdí už dnes autobusů dostatek, a trať slouží zejména jako rychlé spojení Dobrušky s "hlavní" tratí 026. To je sice také jediný její účel, ale myslím si, že ho plní dobře. Sice nejsem místní, ale po této trati jsem jel třikrát, plus několikrát po 026 přes Opočno, a pokaždé byl motorák (buď přijíždějící z Dobrušky a nebo tam odjíždějící) slušně zaplněný. Dobruška zase není taková , aby bylo nutno ji odstřihávat od železničního spojení, naopak, je to město do kterého dojíždějí lidé z poměrně širokého okolí. Samozřejmě, že i autobusy zvládnou do Dobrušky ty lidi dopravit, ale nevím proč rušit zrovna něco, co dle mého názoru dobře funguje, a co by s předpokladem vyhovujícího jízdního řádu (což ten současný s přípoji v Opočně je) mohlo fungovat i nadále. Samozřejmě že nemám po ruce statisitky toho, jaké přepravní výkony trať 028 vykazuje, ale myslím si, že k nejhorším patřit nebude. Každopádně máme u nás tratě s horšími statistikami, po kterých se stále jezdí, a i nadále jezdit bude.
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.213.211
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 00:19:53    Odkaz na tento příspěvek  

A další zarážející věc je způsob, jakým má být doprava na trati 028 zastavena. Krajští mocipáni prostě jednoduše rozhodli, aniž by nějak jednali s představiteli města Dobrušky, či je alespoň předem obeznámili s chystaným krokem. Prostě je postavili před hotovou věc, a když (jak se píše v článku) starosta žádal o jednání, tak se s ním nikdo nechtěl bavit, pouze, aby se neřeklo, bylo umožněno ponechat na trati jeden ranní pár vlaků pro studenty, dojíždějící do škol. To ve mně jaksi vyvolává vzpomínky na nedávné dění v Ústeckém kraji, a navozuje pocit, že zřejmě "někdo" z Krajského úřadu v HK má enormní zájem na tom, aby doprava na trati 028 byla zastavena...
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.50
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 05:33:13    Odkaz na tento příspěvek  

Mě osobně způsob zastavení dopravy do Dobrušky vůbec nepřeqapuje. Velký organizátoři jako oredo se běžně považujou za nejvěčí z nejvěčích a nad ně není a to znamená, že jejich názor je svatej a nikdo nemá právo jim do čehokoliv kecat. Pan Záleský/Matouš se prostě rozhodli, že dobrušenku nepotřebujou a když jí nepotřebujou oni, nepotřebuje jí nikdo. Snahy o zastavení dobrušky už probíhají roky a vždy se setkali s odporem místních. Teď se konečně oreďákům podařilo přesvěčit krajský zastupitele, že jejich názor je správnější než místních, keří dobrušenku využívaj a dostali pro svůj sen požehnání a tak opravdu nemá smysl, aby starosta s někým na kraji jednal. Maximálně se setká s arogancí výše zmíněných pánů. Starosta má teď v podstatě jedinou možnost: podat na kraj žalobu za neplnění si svých povinností v zdo, jenž jim ukládá zákon a doufat, že mu dá soud za pravdu, že podle zákona má železnice přednost před busem. To je ale běh na dlouhou trať. Je jistý, že oredo se svýho vytouženýho snu jen tak nevzdá.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.50
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 05:51:17    Odkaz na tento příspěvek  

Nepřipadne vám taky, že se naši velký slavný organizátoři doprav trumfujou, komu se podaří zaříznout víc tratí? Jó naši furianti. Nebo že by se prodělečný tratě vyskytovaly jen ve čtyřech krajích? To máme ale štěstí, že zrovna do těchhle čtyřech krajů se dostali tak osvícení odborníci.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.50
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 05:58:07    Odkaz na tento příspěvek  

V tom případě zatím závod vyhrávají jihomoravané, těm jediným se daří nejen zastavovat osobní dopravu, ale tratě i rušit. GRATULACE.
My, co bychom se rádi svezli vlakem i za pár desítek let doufáme, že tenhle závod brzo skončí a ne tím, že budou všechny tratě zrušený.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1813
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 06:02:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lemrouch: Nezlob se na mne, ale vysvětli mi, co to tady meleš? Proboha jakou má přednost železnice před autobusem? A ještě ze zákona? Hele, nebylo by lepší žalovat tebe za šíření poplašné zprávy?

Proč by neměl mít kraj právo si na některé trati neobjednat železniční dopravu? Jen proto, že se ti to nelíbí?

Fakt absolutně nechápu. Lidi jako jsi ty, jsou nebezpeční pro VHD stejně jako Karlshaus, alias Boblick, jen z opačné strany barikády.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1944
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 08:54:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lemrouch:V kolika krajích přibylo za posledních 10-12 let víc vlako/km než v jmk???Řekl bych,že pokud ne v Morav.slez. a nebo stč. tak už v žádném a to se přidávalo defacto celoplošně.

KU Jmk přes Kordis dokonce z vypočítavosti(politické) drží naprosto zbytečný a dost drahý souběh v relaci Boskovice - Chornice a poněkud méně drahý(protože jen 3km) Ivančice - Oslavany.
Do Oslavan nejedou kolikrát ani 3!!platící cestoši na spoji 13:51 v úseku Ivančice - Oslavany.