K-report
 

Archiv do 12. listopadu 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv do 12. listopadu 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6822
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 20:07:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil:

ČD Cargo konkurenci na dráze má (v podobě dalších nákladních dopravců*); a jestli nechtějí brát silniční dopravce jako konkurenci? No ať chtějí nebo nechtějí, tak to pro ně konkurence je (a spoustu kšeftů jim už sebrala...).

* Snad možná s výhradou, že systém jednotlivých vozových zásilek je jakýmsi přirozeným monopolem a konkurence dalších železničních nákladních dopravců je zde omezená. Ale to nic nemění na tom, že i zde funguje konkurence v podobě těch silničních dopravců.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6028
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 20:30:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David - konkurence "třetích" dopravců je ale jenom částečná, v jedné věci kargo v podstatě monopol má. (Při Vaší inteligenci to uhodnete sám.)

Tchytil - pokud Napoleónek BonaBárte sloučí ČD a SŽDC, zadělává si na velkej europrůser, neb to není kompatibilní s 91/440/EHS.
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 21:04:08    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33:
Tady mluvíte o úplně jiné době a o úplně jiné právní úpravě.

1. Zestátňování za první republiky mělo v zásadě dva důvody:
- Lokálky se zestátňovaly hlavně proto, že jejich drobní akcionáři většinou prodělávali, stát je vpodstatě zachraňoval jako veřejně prospěšné stavby (jejich regionální význam v osobní i nákladní dopravě býval vyšší než dnes).

- Strategický důvod - řada drážních společností měla německé nebo maďarské vedení a akcionáře, takže např. v případě mobilisace nebylo vůbec jisté, nakolik by byli ochotni spolupracovat. První ČS republika potřebovala mít strategickou dopravní infrastrukturu ve svém vlastnictví a obsazenou svými lidmi.

2. V případě najímání firem na provozování a správu dráhy by stále zůstávala jejich majitelem Česká republika. Nešlo by tedy v žádném případě o nějaké privatizování.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 6160
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 21:20:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil - pokud Napoleónek BonaBárte sloučí ČD a SŽDC, zadělává si na velkej europrůser, neb to není kompatibilní s 91/440/EHS.

Vždyť to není pravda. Evropská směrnice požaduje pouze účetní oddělení provozování dopravní cesty od provozování drážní dopravy, což ČD měly uloženy zákonem již od roku 1993. Rozhodně není nutné oddělit tyto dvě činnosti v rámci jedné osoby, koneckonců třeba v Rakousku to je dodnes v rámci jedné železnice ÖBB.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 22:32:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Představa, že udržující zaměstnanci budou nahrazeni soutěžícími firmami, je fantaskní (a to, že za současný stav mohou tito zaměstnanci, hloupé). Už vidím třeba ty zástupy firem disponujících zabezpečováky, kteří rozumějí elektromechanice, dynamice nebo ESA... Zajímavé, že připravovaný tunel SŽDC byl zaměřen právě na tento obor.
SŽDC má tratě rozděleny do udržovacích úseků (TUDU) a nebýt toho, že je změnila (nelíbilo se asi, že jsou po ČD), mohla podle nich vykazovat v delší časové řadě. Chyba je primárně v těch, kdo data vyhodnocují (a vedení SŽDC), ne v udržovacích zaměstnancích. Primárně by bylo tedy třeba vyhodit shit zvaný SAP R/3, předražené auditorské firmy (firmu) a vytvořit pružnější způsob řízení (ne jak dnes, kdy se všechno řeší přes Dlážděnou a byrokracie je 10x větší než dříve u ČD). Většina činností je ostatně už dnes zadávána soukr. firmám - jde o to, zda průhledně (u té zabezpečovačky: kolik je tady firem, které to umějí a kolik je firem, které to vyrábějí - konkurence je prostě chiméra).
Na druhou stranu, některé úseky by bylo vhodné řešit jako samostatné jednotky bez ohledu na druh "údržby" - to jsou právě lokálky (správy provozu?), kde by se soutěžit dalo (zabza žádné, podobné vlečkám - koleje zvládne více firem). S tím přišel v roce 1994 tehdejší ředitel Šíp (a jako snad s jediným jeho nápadem s tím souhlasím).
Ještě dodatek: při stavbě velkých drah v 19. století (Kleinové a Schebek)se uplatňoval způsob dodávky "na klíč" za paušál podle naprosto detailních stavebních smluv - výsledek byla často nízká kvalita a předražení.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6030
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 22:49:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quex - ÖBB je ale taky koncern, stejně jako DB AG. ÖBB Infrastruktur AG má právní subjektivitu...
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2092
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 23:11:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: To s tím, že "Evropě" stačí oddělené účetnictví a u nás se léta mediálně předhazuje "přiměřený překlad" vynucující dělení firmy, nemá nic společného
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6031
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 00:09:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ono by plně stačilo zatočit s pravidlem č. 1 pak by se už nevymýšlely hlouposti

(pravidlo č. 1: Nikdy se to tak nedělalo.)
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 6166
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 09:01:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Tak znova - klíčový je čl. 6 Vámi citované směrnice, který zní:

Článek 6

1. Členské státy přijmou nezbytná opatření k zajištění toho, aby bylo účetně odděleno poskytování železničních dopravních služeb od správy železniční infrastruktury. Převod podpory vyplacené v jedné oblasti do druhé není dovolen.
Tento zákaz se odráží v účetnictví obou úseků.

2. Členské státy mohou dále stanovit, že toto oddělení vyžaduje organizačně oddělené divize v rámci stejného podniku nebo že infrastrukturu spravuje zvláštní subjekt.


Nikde z toho nevyplývá povinnost rozdělit jeden podnik, dokonce to není nutné ani z hlediska vnitřní organizace takového podniku, natož úplné rozdělení na samostatné subjekty - povinné je pouze účetní oddělení, což bylo u nás již od roku 1993 (a navíc existovala oddělená Divize dopravní cesty v rámci ČD). Všechno navíc je už pouze rozhodnutí členských států. Tvrdit, že je kvůli evropskému právu nutné oddělení infrastruktury do samostatného právního subjektu, je lež a záměrné překrucování uvedené směrnice. Ostatně směrnice je snadno k nalezení i v českém jazyce na oficiálním serveru EU (www.europa.eu).
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2275
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 10:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žmz, Quex: J,J. Jenomže nebýt onoho rozdělení, tak se nemohla podařit ona dvanáctimiliardová dotace, skrytá pod "odprodejem zbytných nemovitostí" od akciovky zpět státu, který ty nemovitosti při zakládání do akciovky zcela nesmyslně (na pohled,ten cíl byl právě toto) vložil a ani by nebylo možno dluhy bývalých ČD při dělení převest na SŽDC a začít tak s "nezadluženou novou obchodní firmou ČD, a.s.".

Nebýt toho oddělení, tak jsou ČD dávno v konkurzu.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 12:03:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenomže nebýt onoho rozdělení, tak se nemohla podařit ona dvanáctimiliardová dotace, skrytá pod "odprodejem zbytných nemovitostí"...

Čímž se pouze prokázalo, že oddělení firem se stalo právě nástrojem k nepřímé podpoře státního dopravce, takže bylo kontraproduktivní

EDIT: A ještě maličkost k těm nemovitostem. Když mám stodolu, kterou využívám k zemědělské výrobě, je daň z nemovitosti jiná, než když mám stodolu k jiným účelům. Dávno nezáleží na kolaudačním rozhodnutí, osvobození je založené výhradně na skutečném užití. Kdyby ČD/SŽDC měly nadbytečné nemovitosti a správce daně obdobně striktně postupoval jako v zemědělství i v dopravě, pak to znamená, že třeba zrušená trať, parcela pod ní nebo strážní domek vyžaduje placení daně z nemovitosti, páč neslouží k železniční dopravě. Zjednodušeně prozuschopná trať=osvobozeno, páč žel. dopr. slouží a neprovozuschopná=pěkně dle sazebníku, páč žel. dopr. neslouží. To by naopak podpořilo vržení těchto nemovitostí na trh a ne jejich "intervenční nákup" jiným státním subjektem nebo nechání matce přírodě k ekologické likvidaci.
V některých případech by bylo vlastně nejlepší to dát někomu zadarmo už jen proto, aby odpadly daňové výdaje. Rozhodně by nebylo nejlevnější to nechat spadnout

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2276
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 13:26:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žmz, tu daňovou otázku jste trochu moc zjednodušil a možná i znepřehlednil. Zákon o dani z nemovitostí totiž o železnici výslovně nehovoří, hovoří o dopravě "jako takové", t.j. o všech druzích. Osvobozuje totiž od daně z pozemku (m.j.) pozemky určené pro veřejnou dopravu, pokud jde o stavby, pak jsou osvobozeny ty, které slouží k zajištění hromadné osobní přepravy (takže na různá skladiště, nákladové obvody, odstavné koleje se asi osvobození nevztahuje a mělo by být rozpočítáváno, jaká část budovy slouží osobce nebo jako byty, kanceláře a p.). Mám dojem, že rozebíráním toho bysme se dostali hrubě O.T.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2107
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 13:41:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Jistě, že jsem to zjednodušil (nejsem si vědom znepřehlednění, ale ano, slůvko osobní mi vypadlo). Jak sám ráčíte psát, to by nebylo únosné to vypisovat slovo od slova, když to nemá být O.T.
Prostě, jestli je barák ČD, který veřejné osobní dopravě neslouží, nebo trať SŽDC, na které si nelze koupit trasu pro veřejný osobní vlak, pak z toho má být placena daň z nemovitosti. Jestli placena není, jde o daňový delikt. Ale ano, silnicí jsem se nezabýval, páč to by tu bylo skutečně O.T.
P.S. Příkladně a opět velmi zjednodušeně, když SŽDC zavede dopravci ČD pro objednatele HERKULES KHKD veřejné osobní vlaky na trati Krupá - Kolešovice, nemusí platit daň z nemovitosti. Má to jízdní řád, předem zveřejněný tarif, čistá pravidelná veřejná osobní doprava. Když je odmítne (neřeším teď rozpor s tím, že trať je mezi těmi, kde si kapacitu koupit lze), pak daň platit musí, protože nemovitosti neslouží vyjmenovanému účelu

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2277
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 13:49:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žmz: takto formulováno, podmíněný souhlas. Pokud jsou vlaky veřejné, neměla by se platit pozemková daň. Pokud jde o stavby, pak zcela jistě jsou osvobozeny pojížděné koleje a nástupiště. Skladiště a baráky asi ne, neboť tam nikdo, kdo by měl něco společného s osobní dopravou asi nesídlí....
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2109
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 14:01:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Ok. Krom baráku v Kněževsi, kde je čekárna s pokladnou (jestli ten v patře bydící je správce ve služebním bytu netuším) myslím samozřejmě výhradně trať s nástupišti. Do bitvy, zda i manipulační kolej v Kněževsi, kde se "jen" odstavují osobní vozy (teď je zrovna nesjízdná a provádí se zprovoznění), to bych asi nešel. Spíš bych se držel toho principu, kdy dělení na cimry a jednotlivé koleje je v dnešní realitě vcelku scifi
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 14:16:32    Odkaz na tento příspěvek  

Ke "Kolešovce" a dopravně Kněževes - "jestli ten v patře bydlící je správce ve služebním bytu":
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3477
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 10:27:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/rezort-dopravy-odepi se-dalsi-tri-trate

Být panem Šatavou, tak si proti sobě moc SŽDC nepoštvávám. Oni stejně nikdy neuznají, že někdo by to mohl dělat lépe a za míň.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Dan1977
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 5-2010
Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 10:21:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Podle mluvčího Pavla Hally povede zrušení tratí jednoznačně k úsporám díky ukončení údržby." To je snad vtip roku ne? Kolik stála za posledních 5 let SŽDC údržba trati Krásný Jez - Loket? :-)))
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 10:30:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dan1977:
Asi statisíce na to, že nad touto tratí "dohlíželo" několik dobře placených úředníků aby na konci roku vždy podali stejnou zprávu, že se na trati "nic neděje" :-))
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2285
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 12:32:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dan1977: "Kolik stála za posledních 5 let SŽDC údržba trati Krásný Jez - Loket? :-)))"

Naštěstí nestála nic. Ušetřilo se tak na provozní ztrátě - udržování něčeho, co si na sebe nevydělá snad ztrátou je?
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 15:17:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: a to, že si to na sebe nevydělá se ví jak?
rofl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.48.254
Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 15:27:41    Odkaz na tento příspěvek  

ad Rudolf33:

Aha, já zapomněl, dálnice D1 (a ostatní) už si na sebe vydělala, ta vlastně není ztrátová

že se do ní porád sypou miliardy na opravy a údržbu.
Dan1977
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 5-2010
Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 16:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Rudolf 33: Tak samozřejmě že nestála nic. Právě proto by neměl pan Pavel Halla lhát a tvrdit, že zrušením takovéto tratě se něco ušetří
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2226
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 17:09:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dan1977: a víš kolik si na ní SŽDC vykázala nákladů? Jen abychom se nedivili, jak podle jejich papírů tam 1x týdně mezi stromy prokličkuje MUVka a 2x měsíčně provedou dráteníci kontrolu vrchního vedení ...
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3488
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 21:02:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

reportáž na čt 24: http://www.ct24.cz/doprava/zeleznicni/106129-ministerstvo-rusi-tr at-do-male-moravky/
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Radec5
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 2-2009

Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 09:59:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obce, do kterých výletní vlaky vozí turisty, si stěžují, že stát rozhodl o zrušení trati v době, kdy byly takřka bezbranné. "Nejsou schopná zastupitelstva, je to ve volebním období," upozornil starosta Světlé Hory Václav Vojtíšek. Přesto na sebe dlouho nenechala čekat reakce na zahájení správního řízení o zrušení dráhy. "My jsme proti správnímu řízení podali odvolání," řekl starosta Malé Morávky Ondřej Holub.
tak to mluví za vše. nechápu proč by stát nemohl svěřit trat obcím pokud by jevili o ni zájem.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2141
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 10:15:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radec5: nechápu proč by stát nemohl svěřit trat obcím pokud by jevili o ni zájem

Páč železnice je pro kované echtželezničáře nedělitelná. Radši zničit, než předat
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4104
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 20:07:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možnost projet něco co je na odstřel..

http://www.zelpage.cz/zpravy/7931
..pořádná mašina má kotel a komín..
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 07:25:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf: ....a pohraničí se vylidňuje....
Freudent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 08:28:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: To je už vylidněné od r. 1945
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2360
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 08:31:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, nevíte pls někdo kdy byla zrušena výdejna jízdenek ve Svatobořicích? Našli jsme doma na půdě pakl starých jízdenek, a jedna byla (moc se v tom nevyznám) snad přímo ze Svatěk.. Jízdenka byla cvaklá v květnu 1962...
Někdy mi připadá že se ČD řídí heslem Vikyho Cabadaje:
"Pojedeme zkratkou. Je to sice dál, ale za to horší cesta."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6850
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 09:37:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mařin:

To ti můžu říct naprosto přesně - naposledy byla v provozu dne 21. 8. 1998, alespoň podle oznámení, které tam tehdy na dveřích viselo.

(Bohužel jsem tam tehdy jel až o týden později a jízdenku už jsem si tam tedy koupit nemohl.)
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2362
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 10:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky.
Jo a kdyby někdo měl náhodou zájem tak takových "rarit" tam bylo povíc.. Jízdenky na kterých se vyskytují názvy stanic jako Krumvíř, Klobouky, Dambořice, Židlochovice....
Někdy mi připadá že se ČD řídí heslem Vikyho Cabadaje:
"Pojedeme zkratkou. Je to sice dál, ale za to horší cesta."
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2978
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 16:22:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mařin: a spálils je?
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18684
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 20:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33 - Ušetřilo se tak na provozní ztrátě - udržování něčeho, co si na sebe nevydělá snad ztrátou je?

Rudolfe, pan Halla netvrdí, že se ušetřilo. Pan Halla tvrdí, že to "povede (zrušení tratí) jednoznačně k úsporám". A mě by taky zajímalo, kde je ta jednoznačnost?

Mám pocit, že si SŽDC trochu podřezává vlastní větev. Aneb čím míň "udržovaných" kilometrů...
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7857
Registrován: 11-2002
Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 20:38:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mařin: já bych zájem měl. Stačí jeden zástupce odevšad... A kdyby na to příšlo, rád Ti nabídnu něco "na revanč"...
Samlep
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 10:59:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemáte zájem o 1 jízdenku na sobotu krokodýlem do Malé Morávky? Nemůžu se akce zůčastnit, a proto hledám náhradníka. Kdyžtak mě kontaktujte na mail. Díky.
380 - nejkrásnější lokomotiva ČD.
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 19:22:10    Odkaz na tento příspěvek  

Samlep: Jel bych hned, na mě se nedostalo, ale kamarádi se tam chystají v neděli, takže mám smůlu, no škoda.

Kdyby teda tam někdo nemohl jet v neděli, tak mám seriozní zájem.
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1202
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 07:55:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se bavíte o akci do Morávky - byl Vám už poslán jízdní řád?
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2363
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 09:55:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se zájemcům na jízdenky že jsem neposlal fota, ale o víkednu bylo tolik práce že jsem to nestihl...

Honza o : Ano už při rezervaci...
Někdy mi připadá že se ČD řídí heslem Vikyho Cabadaje:
"Pojedeme zkratkou. Je to sice dál, ale za to horší cesta."
Daniel1234
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.81.202.107
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 12:33:34    Odkaz na tento příspěvek  

Mařin: Horní Jiřetín by sa u teba nenašiel? :-)
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 6-2009

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 18:05:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zpráva o chystanén zrušení tratě do Malé Morávky mě docela zarmoutila, do Jeseníků jezdíme každé léto a tuhle trať jsem měl opravdu rád Myslím, že zrovna tahle trať by mohla mít docela velký potenciál, vzhledem k tomu, že vede do turisticky atraktivní oblasti a je to svým způsobem technická památka se zajímavými sklonovými poměry...velká škoda, že byla dlouhá léta tak málo využívána, což asi vedlo k úvahám o její zrušení. Nezbývá než držet představitelům okolních obcí a místním nadšencům palce, aby se jim ji podařilo zachránit!

Jinak bych prosil o nějaké podrobnější info k sobotní akci do Malé Morávky, hlavně teda jízdní řád, chtěl bych se tam vypravit a udělat pár foteček na památku, díky
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2375
Registrován: 11-2006

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 18:21:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Daniel: Nejsem sběratel, našly se jízdenky "místního charakteru" - jižní Morava
Někdy mi připadá že se ČD řídí heslem Vikyho Cabadaje:
"Pojedeme zkratkou. Je to sice dál, ale za to horší cesta."
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 22:20:04    Odkaz na tento příspěvek  

Kamarád psal/připomenul jim správní řízení na trať Bruntál-Malá Morávka na Moravskoslezský kraj. Jako odpověď přišlo toto:
Vážený pane,
odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje k Vašemu podání uvádí následující.
Na trati 312 Bruntál-Malá Morávka byl provoz osobní dopravy dlouhodobě veden jen v letní sezónu, ukončen byl 28. 9. 2009 a od té doby je bez pravidelné osobní dopravy. Pro jízdní řád na období 2010/2011 Moravskoslezský kraj neobjednal veřejnou osobní dopravu. V současné době probíhá jednání ve věci zrušení výše uvedené trati.
Vážený pane, děkujeme Vám za Váš zájem o veřejnou dopravu.
S pozdravem

No to jsou věci, to jsme asi nevěděli, jó takto vypadá odpověď z MS kraje, asi aby se nám soudruzi Muras a Vu nepřepracovali.

Ještě tam bylo napsáno: Zvažte, prosím, zda je nutno tuto zprávu vytisknout! Šetřme naše životní prostředí! No tisknout to není třeba stačí to překopírovat a poslat na k-report.
Michal22
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 23:10:55    Odkaz na tento příspěvek  

Mařin- našly by se nějaké ze Zbýšova, Hostěrádek- Rešova, případně Křenovic (obojího nádraží)? Jen nemám za co vyměnit :-(
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1203
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 07:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak bych prosil o nějaké podrobnější info k sobotní akci do Malé Morávky, hlavně teda jízdní řád, chtěl bych se tam vypravit a udělat pár foteček na památku, díky
Kupte si jízdenku a jízdní řád dostanete .
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2848
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 09:45:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi už to tu někde bylo, ale na ČRO2 proběhla zajímavá diskuze na téma ručení tratí. Poslechnout si ji můžete ZDE
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2381
Registrován: 11-2006

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 10:32:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal22: Ne jsou tam jen stanice ze Slovácka.
Někdy mi připadá že se ČD řídí heslem Vikyho Cabadaje:
"Pojedeme zkratkou. Je to sice dál, ale za to horší cesta."
Michal22
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.166.134
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 10:50:08    Odkaz na tento příspěvek  

Mařin- škoda, ale nevadí. Jen mě trochu zarazilo to Slovácko- psal jsi před tím, že i ze Židlochovic :-)
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2383
Registrován: 11-2006

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 11:35:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To byla spíš vyjímka, jinak se to motá všechno kolem kyjova, Hodonína...
Někdy mi připadá že se ČD řídí heslem Vikyho Cabadaje:
"Pojedeme zkratkou. Je to sice dál, ale za to horší cesta."
Skrebi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 17:03:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal22 - Jízdenek z Hostěrádek-Rešova mám hromadu, kartonové i PC (i když většina jich je do Brna hl.n. Možná by se tam našel i Zbýšov či Křenovice, ale to bych musel hodně prohrabat.
Jen doufám, že ta krabice při stěhování nezmizela.
Hostěrádky-Rešov byla moje rodná zastávka
Kdyžtak písni na email.

(Příspěvek byl editován uživatelem skrebi.)
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 22:15:14    Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák:
Trať Bruntál - Malá Morávka je typickým příkladem toho, jak turisticky využívanou lokálku je možné nemožným jízdním řádem zbavit nejprve cestujících, posléze vlaků a nakonec i vlastní existence.
A svůj nemalý vliv má to, že tento region je naprosto na okraji zájmu Moravskoslezského kraje. Historicky má být jednoznačně součástí Olomouckého kraje, který by snad měl větší zájem, nicméně byl o svá historická území oškubán od východu Moravskoslezským krajem (Rýmařovsko), od západu Pardubickým krajem (Moravskotřebovsko) a od jihu Zlínským krajem (Kroměřížsko).

Pánové z DRÁHY budou vždy velmi urputně zdůrazňovat, jak je ta trať k ničemu, a ještě urputněji budou bránit komukoliv, aby si ji převzal, neboť by se jasně zopakovala známá situace z jindřichohradecka a z údolí Desné, totiž že jediným problémem tratě není ani slabé vytížení, ani sklon, ani sníh, ani svatý Cyril a Metoděj, nýbrž pánové z DRÁHY.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 00:14:13    Odkaz na tento příspěvek  

Neželezniční OT:ač s vámi souhlasím,že kraje v současných hranicích jsou paskvil,a na Moravě mělo spíše vzniknout členění na Moravské Slovácko,Valašsko,Hanou atd,nenacházím žádný důvod pro vaše tvrzení,že Slezský Bruntál má historicky cokoliv společného s Moravskou Hanou.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6879
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 00:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice:

Jízdní řád (tratě č. 312) ze které doby považujete za "nemožný"?

(Jestli to má/měl být třeba ten, který tam platil v posledním roce, kdy tam byla osobní doprava, tak tam se toho podle mě moc vymyslet nedalo, protože přípoje v Bruntálu by tak jako tak byly pouze v jednom směru.)

Tak si říkám, jaký by asi byl osud této i dalších podobných tratí, kdyby se někdy v té polovině 90. let dotáhla do konce tehdy uvažovaná privatizace (nebo lépe řečeno spíše převedení od ČD, s. o., na svazky obcí, železniční spolky atd.) takových regionálních tratí; což by tehdy bylo možná včetně technického zázemí i vozidel (tak jak to dopadlo v případě Jindřichova Hradce a JHMD). Kdo ví...
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 02:52:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky mě fascinuje, jak někdo píše o historickém Olomouckém kraji na bruntálsko. Tomu se musím smát. Bruntál byl okresním městem ve Slezsku. Co se týče té historie tak máme historické Čechy, Moravu a Slezsko. rozhodně ne kraje, které se měnily často a různě, že se o historickém nedá hovořit.
A historický moravskosleský kraj taky asi není. Možná považuje za historické kraje ty z roku 1949-1960, ale tam ho opravím, že Moravskotřebovsko i Svitavsko patřilo kraji Brněnskému a nikoliv Olomouckému. Tak asi tak.
Jinak kraje historických zemí Čech, Moravy a Slezska se měnili hodně často a bývaly taky velmi různé, tam bych spojitost nehledal.
Možná má namysli Olomouckou arcidiecézi, tam skutečně patří i Moravskotřebovsko a neuznává ahistorickou ostravskoopavskou diecézi. Té setaky děsím a nechápu, proč papež vytvořil tak něco děsivého v okresních hranicích 1996. Být na místě papeže, tak vytvořím Opavské biskubství v hranicích Slezska. moravská ostrava by zůstala pod olomoucí a ostravské území ve Slezsku pěkně pod Opavu, ať Ostraváci pochopí, že žádnou historii nemají, jen tu vylhanou propagandistickou. Hihi.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3507
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 10:38:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak si říkám, jaký by asi byl osud této i dalších podobných tratí, kdyby se někdy v té polovině 90. let dotáhla do konce tehdy uvažovaná privatizace
No k privatizaci měly být nabídnuty tratě poněkud významnějšího charkteru. Myslím, že by to nebyl případ zrovna téhle tratě. Existovala taková mapka, kde bylo tuším vyznačeno, co se má zlikvidovat, co s privatizovat a co si má nechat stát.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6880
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 17:06:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy:

Po těch cca 14 - 15 (nebo kolika přesně) za to nedám ruku do ohně, ale - nebylo to tehdy tak, že nejdřív se rozdělily tratě na celostátní dráhu a na dráhy regionální (a právě ty druhé jmenované měly být předmětem privatizace)?

A až poté, co výše uvedené bylo zastaveno (jisté politické strany i zájmové skupiny byly proti?; vždyť JHMD byly zřízeny za účelem převzetí úzkokolejek už někdy v tom roce 1995, ale nakonec se provozu na nich ujaly až v roce 1997, mj. až poté, co byla trať do Nové Bystřice několik měsíců nesjízdná), tak se začaly reálně dělat jiné plány - na rušení tratí.

(Podobně tak to před pár lety v jednom rozhovoru vysvětloval i Martin Říman, že jeho původní vizí bylo ty lokálky za symbolickou cenu poskytnout nestátním zájemcům a ne je likvidovat, ale nakonec zvítězily jiné zájmy.)

Každopádně abychom neslovíčkařili - prostě jsem to myslel tak, že by mě zajímalo, jaký by byl osud těchto lokálek, kdyby tehdy v té polovině 90. let došlo k jejich privatizaci, resp. jejich odprodeji do rukou nestátního subjektu.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 00:14:00    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové,
Co se týká územního členění, tak jsou na stole fakta:

- Olomouc je historickým centrem Moravy.

- Ostrava je centrem vpodstatě novým, historicky vznikla na pozemcích olomouckého biskupa.

- Historickým centrem Slezska je Opava, tak však rozdělením Slezska, odsunem Němců a zejména vzestupem významu Ostravy pozbyla historického významu.

- Historie nehistorie, žijeme v SOUČASNOSTI, takže řečí čísel Bruntál - Olomouc 45 km, Bruntál - Ostrava 60 km. Takže pro mně je logické, aby Bruntál patřil pod nejbližší krajské město, kterým je prostě a jednoduše Olomouc. Obojí vzdálenost je měřena vzdušnou čarou, a to záměrně kvůli objektivitě. Vlak si totiž z Bruntálu k Ostravě zajíždí přes Krnov, což Ostravu ještě více vzdaluje. Vzdušná čára je zcela spravedlivým měřítkem.

David:
Za nemožný jízdní řád považuju ten, který zajišťuje dopravní obsluhu největšího zimního střediska na východní straně Jeseníků jenom přes léto. Je to asi stejné, jako kdyby nekrytý plavecký bazén měl otevřeno jenom od října do března. Myslím, že k tomu není nic víc co dodat.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 00:51:46    Odkaz na tento příspěvek  

Prosím o přesun této části diskuse jinam.Jinak-Olomouc historickým centrem Moravy-odkdy dokdy ?-mám zato že to je Brno.Historickým centrem Slezska je Vratislav.A ač žijeme v současnosti,co mají vzdušné vzdálenosti nebo délky železničních tratí společného s regionálním členěním?????Mají kvůli tomu patřit Pardubice pod Hradec,nebo naopak? :-))))
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 07:07:56    Odkaz na tento příspěvek  

kpt. Hejl - jen OT poznámka, ve vrcholném středověku bylo Brno centrem světským (sídlo markraběte), Olomouc církevním (sídlo biskupa). Úměrně poklesu významu ř-k církve a růstu státní administrativy klesal význam Olomouce a rostl význam Brna, což urychlila třicetiletá válka s dobytím Olomouce vs. úspěšnou obranou Brna. Krátkou hvězdnou hodinku zažila Olomouc ještě v roce 1848, kdy zde byl František josef I. prohlášen z Boží Milosti císařem Rakouským, králem Českým a Uherským, markrabětem Moravským etc. etc.