K-report
 

Archiv do 2. června 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv do 2. června 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 18:18:53    Odkaz na tento příspěvek  

Vezmu to popořádku: Když už tu řešíme SŽDC tak...
Se vraťme do roku 2002, kdy nějaký (poslanec nebo ministr(už nevim)) kokot navrhl zákon o Transformaci ČD, který v tomto roce schválila tehdejší vláda s účinností od 1.1 2003. Tedy co se stalo: ještě do 31.12 2002 byly ČD státní organizací, což znamenalo že vlastnili tratě a nádraží a tehdy si účtovali za 1km asi stejně jako bus (cca do 35 kč). Ale již 1.1 2003 vznikla SŽDC s.o. a ČD a.s. což znamená než se ČD s.o. rozpadly,a tak do té doby si vlaky vesměs jezdily v neomezeném množství na jakékoliv trati s tím že to potom vyúčtují krajům či státu. Krajům to bylo vesměs také jedno zdali stejnou trasu jede vlak či bus. Ale po rozpadu ČD s.o na ČD a.s to byl už jen dopravce s téměř žádnou pravomocí( a také již bez majetku). Za to tehdy čerstvě vylíhlá SŽDC měla již pravomoce, kterých si neuvědomují někteří lidé v ní dodnes a asi neví že jsou již v dnešní době nevratné. Za ČD s.o tratě rušila málokdy, třeba i 40 let po ukončení veškeré dopravy, za to u SŽDC je to již na denním pořádku,zruší trať třeba i po měsicí bez dopravy, a navíc si za použití železniční cesty účtují nehorázné poplatky, které se pak projeví na ceně za 1km (70-100 kč/km). A tak si kraje začaly dotovat žel.dopravu a také přestaly dotovat postupně lokálky které byly ztrátové a to vedlo k ukončení provozu. Lokálek bez provozu přibývalo a kvůli nenažranosti některých lidí v SŽDC začaly ubývat peníze. A tak navrhují jedinné možné řešení,kde získat peníze do kapsiček je rušení lokálních tratí.
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 18:37:14    Odkaz na tento příspěvek  

David: PaRappa@seznam.cz
Jerry66
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 10-2007
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 19:29:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David -ty máš odpověd na vše.A když už tak těch kraju by stačilo sedum.Těch rigionov má fakt nejmín. Jo a David nejsi ty kurva v ODS protože by mi to tak sedělo.Por ten motor je stašný problém vyjet do těch Veřovic proto hodně vlaku končí ve Štramberku.
m@r@-ve všem souhlasím
Dluhonice-máš recht
Autobusem nikdy !Vlakem to je svezení
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6072
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 19:54:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jerry66:

- Nejsem v ODS (ani v jiné politické straně).
- Z toho, co jsi napsal, jsem se snažil na vše odpovědět a rozebrat, to skutečně může být vina kraje, to máš pravdu. Jestli k těm bodům, co jsem napsal, máš nějaký argument (třeba že něco, co jsem napsal, není pravda a že to je jinak), klidně ho napiš.
- K počtu krajů - zase to je věc názoru, ale 7 krajů, tedy k pěti v Čechách jen dva moravské, by bylo jednoznačně málo.
- Nešlo by to bez těch sprostých slov?
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 547
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 21:39:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

byla tu řeč o rušení lokálek, mnoho z nich bylo zařazeno mezi"zájmové tratě" , takže se udržovali za " vojenské" peníze, hodně se jich rekonstruovalo na nápravový tlak 20 tun , díky tomu vydržely tak dlouho
ad osobní vlaky Vyškov -Křenovice, za současnýho stavu , to by byl naprostý propadák
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 21:54:03    Odkaz na tento příspěvek  

David:
S tím spojením Přerov / Olomouc - východní okolí Brna nemůžu souhlasit. Ta autobusová linka z Vyškova je použitelná pouze pro Slavkov.

Cestovat do Šlapanic tak, že je napřed projedu vlakem, abych se do nich za hodinu dopravil trolejbusem, to je pro mně nepřijatelné, časově i finančně. Dobře víte, že takový spoj nemůže v porovnání s osobním automobilem obstát. Z hlediska dopravního přetížení centra Brna (uzel okolo hln.) může těžko obstát dopravní koncepce, která tam nutí zajíždět cestující, kteří tam vůbec zajíždět nepotřebují.

Cestování do Blažovic s přesedáním ve Vyškově z vlaku na autobus a ve Slavkově zase z autobusu na vlak považuji za absolutní frašku. To už je lepší si v tom Vyškově vzít taxík. A nemluvím jenom o Blažovicích. Mluvím o mnoha velkých obcích, jako jsou Sokolnice, Újezd u Brna, a nakonec všechny ty, které ačkoliv mají ty nejlepší předpoklady pro příměstskou železniční dopravu, tak je KORDIS po stránce železniční dopravy odepsal, tedy zejména Holubice, Rousínov a Luleč.

Jak to řešit? Velmi jednoduše. Třemi linkami příměstských osobních vlaků, z nichž dvě už existují. Jedna z nich by se protáhla z trasy Brno - Křenovice o jednu zastávku dál do Holubic, Nová linka s menší kapacitou (třeba Regionova) by jezdila z Vyškova do Blažovic, kde by navázala na třetí linku - trať 340, v Holubicích by byla návaznost na první linku. Nová linka by měla by celkem 3 funkce, zaprvé řešila popsaný problém - od rychlíku ve Vyškově by nebyl problém dojet mimo Brno na jakoukoliv zastávku na tratích 300 a 340, zadruhé by znovu železničně napojila Holubice, Rousínov a Luleč jak na Vyškov, tak i na Brno (i když s přestupem) a zatřetí by plnila funkci železniční spojky dvou křížících se tratí, stejně jako o kousek dál plní totožnou funkci spojka Moravský Písek - Bzenec mezi tratěmi 340 a 330. Nemám naprosto nejmenší pochybnost o tom, že by se takový vlak nenaplnil.

Tolik odpověď i Karlshausovi - brečím na správném hrobě, chtělo by to tuto jednu regionální vlakovou linku, a žádné nové rychlíkové zastávky by nebyly nutné. Myslím si, že těžko lze tlačit stát ke zvýšení počtu zastávek rychlíku kvůli regionální dopravní obslužnosti, protože rychlík tuto funkci plnit nemá. Řešením je smysluplně navázat na stávající rychlíkové zastávky síť návazných regionálních spojů. Smysluplným navázáním nemyslím jediný bod, tj. Brno hln. coby pupek světa.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2921
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 22:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČD 35 Kč/km před rokem 2002? Možná s 810 na lokálkách s mohutným křížovým dofinancováním ze ziskové nákladní dopravy. Už o pár let později třeba na trati 149 vyhrál Viamont s cenou lehce přesahující 60 Kč/km (tuším 63 Kč) a pokud si dobře pamatuju, tak ČD v té době jezdily s účetně odepsanými 810 na Karlovarsku za 50 Kč/km.
Současná cena kolem 100 Kč/km s novou soupravou není nějak zvlášť přemrštěná. I tak bude jedna z nejnižších s okolních států.
S Holubicemi, Lulčí a Rousínovem je to těžký. Už dneska tam ve špičkových obdobích je potřeba procpat 2 páry vlaků každým směrem a poslat do toho ještě další pár osobáků už by bylo na hraně a možná i za hranou propustnosti traťového úseku. Myslím si, že je dost dobře možné, že se se zdvoukolejněním trati osobáky vrátí.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 548
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 22:22:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dluhonice: to co píšeš o těch osobacích Vyškov a dále je fantazie , než se ti takové osobak prokličkuje mezi rychlíkama, tak tam budeš rychlejc přes to Brno
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 23:14:20    Odkaz na tento příspěvek  

Vycházím z toho, že desítky let se tam osobáky procpat dokázaly, takže by se snad i v dnešní době pro ně našla nějaká mezera. Křižovat lze v Holubicích, Rousínově, Komořanech a Lulči, takže ta propustnost pro jeden pár osobáků za hodinu (ve špičku) by tam snad byla.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 704
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 02:05:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Dluhonice:
Desítky let to šlo, protože nebyl idiotský takt pro takt a jezdilo se podle potřeb fabrik, škol, nemocnic, atd. Vlaků bylo méně, ale udělaly více služby pro více lidí. Dnes se vozí vzduch v nesmyslných časech.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6074
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 08:49:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Dluhonice, Karlshaus i ostatní:

Vzhledem k tomu, že diskuse o dopravě na trati č. 300 již značně odbočuje od tématu této diskuse, navrhuji přesun do diskuse "GVD obecně", kde jsem také již napsal příspěvek navazující na několik posledních příspvěků v této diskusi.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2010
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 10:41:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobaky na Krenovice -Vyskov nezasly ani tak na propustnost trate,jako spis na nezajem platicich cestujicich.
Zejmena pak Rousinova,tam nepomohlo ani zastavovani R Olomouc- Brno v ramci IDS.

Protazeni z Krenovic do Holubic uz taky bylo,ale byl to totalni propadak.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 328
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 11:01:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Karlhaus: Máte nějakou osobní zkušenost s těmito úředníky?

Ano, a bohatě mi to stačilo

Na pozici výkonného úředníka jsou jen a pouze zažranci do dopravy - něco jako šotouši.

Tak to bych chtěl vědět kde ... Jestli se někdo dá nazvat "zažrancem do dopravy", tak spíš její organizátoři.

Ad David: Na rozdíl od toho stejní "kokoti" ve většině krajů objednávají autobusy tak, že tyto většinou večer nebo o víkendech vůbec nejezdí.

Možná že po desítkách let bez autobusové dopravy večer / o weekendu se v některých oblastech nemá již cenu o to snažit. Např. okolo Čáslavi byl o weekendech zaveden docela slušný "autobusodrom" a po více než třech letech jsou výsledky velmi slabé: většina spojů vozí 0-2 lidi, pravda na "páteřní" lince do Kolína občas i 5 ...
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 15:14:59    Odkaz na tento příspěvek  

ZZZ: K té Čáslavi - tam bych to za příklad moc nedával. Celé to vlastně bylo politické "zviditelnění se" jednoho exministra. Časy a návaznosti nevhodné, zpoždění zcela běžné. A bohužel i dotaz:"chcete to za dvacet s lístkem, nebo za deset bez?". To není pomluva, ale vlastní zkušenost.
realista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.87.195
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 17:54:00    Odkaz na tento příspěvek  

Řada hlavních tratí byla totiž nákladně modernizovaná

Nemyslel jsem koridorové tratě , ale další tratě celostátního významu , jejichž potenciál je pro železniční dopravní podniky velmi zajímavý.
Myslím například trať Hradec Králové -Pardubice (ještě dnes jednokolejku s tel.dorozumíváním) s případným lepším napojením na Chrudim , zvýšení nápravových tlaků tam , kde by to mohlo přinést nové zakázky atd.
Ne všichni klíčový zákazníci v nákladní i osobní dopravě se nachází na koridorových tratích a ještě máte spousty stanic , kde za den projede x desítek nákladních vlaků a máte tam primitivní 70 let staré zab.zařízení , příp. velká města , jejichž napojení do železniční sítě není nic moc

Náklady na opravy a údržbu těchto tratí musely drasticky klesnout

Ne tak docela. Pokud budete mít přejezd s mechanickými závorami tak náklady na údržbu , dohled a opravy budou o něčem jiném než u složitého elektronického systému. Stejně tak u staničních a traťových zab. systémů.

Kdyby starý svršek vytrhali a položili místo něj ošoupaný

To se nedělá ? Vždyť pemanentně mizí výhybky a kolejnice ze starých nákladišť a tyto se používají jinde.

Jinými slovy - pokud by kraj řekl, že následujících 40 let tam bude objednávat vlaky, tak by SŽDC mělo říct, že do tratě investuje a dalších 40 let bude účtovat poloviční poplatek za dopravní cestu

Ano , ale proč by kraj se měl zaručit , že tam a tam bude objednávat dopravu dalších 40 let. Když to vezmeme zpět , před 40 lety cestovalo na nějaké reg.trati v průměrném vlaku 100 cestujících , dnes tam cestuje 20. Za čtyřicet let tam již nepojede s největší pravděpodobností vůbec nikdo.
Ano , něco jiného je třeba reg.trať Tanvald-Liberec , která vzhledem k tomu , kudy vede bude vždy velmi perspektivní
A SŽDC není kompetentní k tomu ,aby někde někomu dávala slevů z popltaků. Ty jsou dané MF. Tečka.
realista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.87.195
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 18:18:57    Odkaz na tento příspěvek  

Kdy se konečně někdo podívá na "outsourcování" SŽDC? Slýchávám argumenty, že údržba najatými zaměstnanci je levnější než vlastními zaměstnanci, jenže stav vlastních zaměstnanců se nesnižuje

Na tohle by se měl někdo podívat. Každopádně na to , zda outsourcing přinesl opravdu to , co si všichni od něj slibovali.

Někdo by měl velmi rázně vedení SŽDC vysvětlit, že nejsou soukromá firma, ale příspěvková organizace

SŽDC není příspěvková organice. Každá firma by měla hospodařit co nejeefektivněji. V tomto případu je snaha , aby SŽDC investovala do tratí a údržby částku , kterou vybere na poplatcích.
20 mil Kč se dá využít buď na rekonstrukci mostu na nějaké bezvýznamné reg. trati , na druhou stranu na zvýšení rychlosti na nějaké trati , kde to může přinést nové zákazníky.

Stejně jako si nemocnice nevybírá, koho bude léčit, a koho ne, protože by se jim to nevyplatilo, stejně jako škola si nevybírá, koho vzdělávat bude a koho ne, protože je to vůl a nevyplatilo by se to, stejně jako technické služby si nevybírají, kterou popelnici vyvezou a kterou ne, protože je třeba na kopci a nevyplatí se kvůli troše smetí pálit naftu

Tak vidím , že jste vedle , jak ta jedle.
Okresní nemocnice Vás nebude léčit na rakovinu žaludku. Školy dostávají příspěvky dle počtu žáků. A kolikrát je tam lepší mít vola , než nemít.Odpady fungují úplně jinak. Člověk platí obci a obec je povinna zajistit jejich odvoz

tak i soudruzi na SŽDC nemají právo přemítat, kterou trať udržovat a kterou odepíšou tím, že do ní prostě přestanou investovat. Železniční síť je vlastnictvím státu a SŽDC se má zajímat výlučně jeho údržbou, ne neustálými návrhy na likvidaci

To jistě ne. Ale SŽDC není oprávněna tratě rušit a návrhy na zrušení může podávat prakticky kdokoliv. O zrušení tratě rozhoduje MD.
SŽDC je státní (nikoliv příspěvkový) podnik. Tudíž je oprávněn dle svého uvážení rozdělovat vybrané poplatky. Samozřejmě je v tom i kus podnikání. Proč investovat , když se mi to nevrátí zpět ? Zájem státu, kraje ? Dobře , ale potom buď nezainvestuji tam , kde je to více potřeba , nebo mi stát (kraj) musí navýšit rozpočet.

A věřte tomu, že pokud by i železniční dálková byla pouze komerční, tak by rychlíky soukromých dopravců stavěli všude tam, kde by čuli cestujícího

Souhlasím. U dálkových busových linek s poklesem cestujících začaly přibývat zastávky.

i kdyby za Letovicemi ta krajská hranice nebyla, tak bylo plýtváním vozit cca 5-vozové soupravy na osobncích vlacích z Brna až do České Třebové

Je plýtváním tyto soupravy vozit i do Letovic. Ta trať se měla vyřešit úplně jinak.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 18:31:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SŽDC není ani příspěvková organizace (narozdíl od Ředitelství silnic a dálnic!), ani státní podnik. Je to státní organizace, což je zvláštní právní forma definovaná speciálním zákonem.
K blábolení pana ministra jsem se vyjádřil v GVD obecně.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2922
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 19:00:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A věřte tomu, že pokud by i železniční dálková byla pouze komerční...
Pokud by dálková doprava byla pouze komerční, tak se definitivně rozpadně síťový charakter systému, protože skončí 95% vlaků dálkové dopravy. Aby (dálková) doprava na železnici vydělávala, musí převést několikanásobně víc lidí než autobusy a zároveň musí nabídnout takovou četnost spojů, aby je dokázala odvést oběma směry a zároveň oba směry musí být optimálně využity. Takových směrů je proklatě málo a fakticky jde převážně o koridorové tratě, a i tam by to znamenalo velký úbytek spojů.
Jak by to skončilo? Nejatraktivnější směry by si rozebrali autobusoví dopravci do kapacity svých možností, protože řidiči by asi dost rychle došli a zbytek by skončil v autech.
Veřejná doprava má být především služba občanům a častá a rychlá alternativa IAD a ne cíl konkurečního boje.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 707
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 20:17:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Orky:
Sice se pokračuje i na příslušném vlákně, ale odpovím i zde:
Vy jste se nedávno uhodil do hlavy? Nemáte potuchu, o čem píšete, protože nejste z praxe. Bylo by to jen stejné, jak na busech. O některé trasy by jen byla větší rvačka. Jediné, co by zmizelo, by byla ČernáDíra a její šlendrián. V Británii z toho byl zpočátku také těžký otřes, ale právě tam je vzor (a poučení z chyb).
Optimálním využitím obou směrů máte zřejmě na mysli dopravcem, že? Jenže to je blbost, která společně s taktem zatáhla železnici u nás do dluhové pasti z níž není úniku, kromě rozprášení ČernéDíry.
Takový malý příměr: podivujete se též nad nepřiměřenými požitky řeckých státních zaměstnantců a přijdou Vám jak z Kocourkova? Mě ano. A to samé je jinak maskováno na ČernéDíře a SŽDC. Až tohle dojde teď při stagnaci (žádná krize, ta z toho teprve bude, jestli se s tímhle svinstvem nezamete) příslušným politikům, tak tyhla dva budulínci jsou první na odstřel.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 21:50:35    Odkaz na tento příspěvek  

Realisto, jenom chytáte za slovo, nic víc. Já rozeznávám dva typy podniků - ty které neživím ze svých daní, které mají své zákazníky v komerčním sektoru. Ty nechť v mezích zákonů konají, co uznají samy za vhodné.

Druhá kategorie organizací jsou ty, které jsou živy z mých daní. Můžou si říkat příspěvková organizace, můžou si říkat státní podnik, můžou být akciovka se 100 % podílem státu. Tedy SŽDC, škola či nemocnice jsou postavené na stejném principu - NEJSOU TO SOUKROMÉ KOMERČNÍ SUBJEKTY, aby mohly dělat, co je napadne, ale musí plnit svůj úkol, který jim dává jejich majitel - stát (město, kraj). Sám píšete, že platím za odpad a obec je povinná jej odvézt. Také platím státu daně a stát má povinnost za tyto daně udržovat dopravní infrastrukturu, a to i tu, která nevydělává, třeba tedy okresní silnici nebo regionální dráhu. Otázka, jestli tuto svou povinnost stát koná skrze státní podnik nebo příspěvkovou organizaci je naprosto nepodstatná. Jako daňového poplatníka mně zajímá jediné - jakou službu dostanu za své peníze.

Co se týká investic a výhledu na 40 let, tak se pokusím vysvětlit ještě jednou a jasně - provizorní oprava je levná, avšak nevydrží dlouho. Trvalá a kvalitní oprava je drahá, ale z dlouhodobějšího hlediska daleko efektivnější než provizorní oprava. Aby se takovou kvalitní a dlouhodobě efektivní opravu vyplatilo provést, tak musí být jasná představa, jestli ta trať má dlouhodobou perspektivu. Provizorní opravy extrémně prodražují údržbu tratí, a to i těch, které mají dobrou perspektivu. Pokud jim tu dlouhodobou provozní perspektivu nedáte, tak budou udržované nekvalitním způsobem a za velmi drahé peníze. Lépe už to opravdu vysvětlit neumím.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 22:08:44    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Náklady na údržbu:
Samozřejmě náklady na údržbu na modernizovaných tratích klesají zásadním způsobem. Myslím tím zejména železniční svršek, kde nemusíte měnit shnilé pražce, protože beton nehnije, nemusíte kolej neustále podbíjet, protože podloží je zpevněné, nemusíte stále měnit mostnice a natírat rezavějící ocelový most, protože nový most je betonový, případně z nerezavějící oceli (atmofix) a mostnice na něm vůbec nejsou (zpravidla průběžné štěrkové lože). Toto jsou zásadní položky nákladů provozu tratě.

Vámi uváděný příklad přejezdu je sice trochu specifický, nicméně ačkoliv oprava moderního zařízení je drahá tak -

- Mzda babky závorářky + údržba drátovodů nejsou zdaleka zadarmo, a platíte je pomalu každý den, což už Vám zaplatí i dražší opravu elektronického zabezpečovacího zařízení.

- Moderní elektronické zabezpečovací zařízení nemusíte opravovat tak často, jak staré a poruchové, tedy značně ušetříte na početním stavu opravářů.

Podtrženo sečteno, jakoukoliv modernizovanou nebo optimalizovanou tratí klesají náklady na její údržbu. Když jste ten Realista, tak se realisticky ptám, kde se ušetřené peníze projevují - buď se zvýší jejich vynaložení na ostatní (tedy regionální) tratě, nebo se na regionální tratě nepřidá, tedy bych očekával coby daňový poplatník snížení dotace SŽDC na údržbu a propuštění adekvátního počtu zaměstnanců, kteří zajišťovali údržbu toho, co po rekonstrukci už údržbu nevyžaduje a s ohledem na svou životnost ani perspektivně vyžadovat nebude (mj. životnost svršku 30 - 40 let, životnost mostu 100 let).
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 715
Registrován: 4-2009

Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 22:31:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nemusíte měnit shnilé pražce, protože beton nehnije
Ovšem každé vykolejení se rovná výměně všech "poskákaných" pražců. Zajeďte se presvědčit k Prosenicím. A pár takových vykolejení už bylo. V tom mají dřevěné pražce navrch.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pondělí, 24. května 2010 - 21:15:09    Odkaz na tento příspěvek  

Němec_z_ova:
Tak ono těch vykolejení naštěstí až tak moc není, aby na ně "umíraly" betonové pražce v nějak významném měřítku. Těch shnilých dřevěných je určitě víc.

Nicméně díky za připomínku. Asi před měsícem jsem tam jel z Ostravy do Přerova a koukal jsem, jak jsou mezi ty B91čky narvané dřevěné pražce. Myslel jsem si, že je to nějaká technologická vada těch pražců. Teď už mám jasno, o co šlo.

Jinak nevíte, co tam kdy vykolejilo? Od té velké hromady v Prosenicích před zhruba 10. lety nepamatuju, že by tam přímo na štrece něco vykolejilo, jenom občas něco ve stanicích při posunu třeba přes výkolejku, ale to bylo bezvýznamné.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 717
Registrován: 4-2009

Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 05:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: U těch Prosenic náhodou vím, kolegovi tam v zimě vyskočil vůz na přepravu aut (a to snad jedinou nápravou). Díky sněhové pokrývce a vyskočenému vozu v zadní části vlaku to odvezl snad přes 3 km. Údaj o délce poškození ale berte s rezervou, ruku do ohně za něj nedám.
Další poškození betonových pražců, tehdy ještě nepřebrané stavby, bylo cca v březnu 2008 v Lukavici na Moravě. Opět vykolejení vozů na přepravu aut a následná výměna poškozených pražců.
Ještě mne k betonu napadá, že kdysi byly problémy s upevněním a kvalitou plastových vložek (pro vrtule) v betonových pražcích. To už snad bude vyřešeno. Ale jinak uznávám, že betonové pražce mají "pár" výhod, oproti jejich dřevěným kolegům.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 718
Registrován: 4-2009

Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 07:01:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě oprava hlášení, Lukavice na Moravě pochází z 22. února 2008. Více tady.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 719
Registrován: 4-2009

Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 07:35:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem našel i zprávu o Prosenicích, pohleďte zde.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 20:51:42    Odkaz na tento příspěvek  

Díky za informaci.
Na rameni Přerov - Třebová se vykolejuje nějak častěji, co si vzpomínám větší nehody v posledních letech, tak to bylo -

- 2 x Brodek (náklaďák na olomouckém zhlaví a osobák na přerovském)

- Olomouc osobní nádraží, přerovské zhlaví, náklaďák OKDD

- Mohelnice srážka pošťáku s uhlákem

- Zábřeh - Náklaďák tam tehdy zrušil fungl nově dokončené třebovské zhlaví.

Tolik jenom z hlavy, co si vzpomínám.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 26. května 2010 - 20:10:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad D-laik 23.5.: reakci jsem dal do tématu „Autobusy a trolejbusy“ - Doprava ve středních Čechách.
Attilius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 27. května 2010 - 21:49:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Němec_z_ova: Ovšem každé vykolejení se rovná výměně všech "poskákaných" pražců.

Tak žhavé to zase není. Viz přiložené fotky z Kbel. Je to asi na 300m, kde jsou vždy dva pražce vejpůl a dva vyměněné. A jezdí se...
(Kdy tam co vykolejilo nevím)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2057
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 28. května 2010 - 06:12:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve Kbelích vykolejil před zhruba deseti lety na tomto místě železniční jeřáb.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 28. května 2010 - 08:54:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: JJ v tu dobu jezdily prý rychlíky odklonem přes Brandýs (prý JPP)
Tak a písemná maturita z ČJ za 1 a praktická za 2, a teď ústní, toho času na svaťáku:D
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 721
Registrován: 4-2009

Odesláno Pátek, 28. května 2010 - 15:50:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Attilius: No vida, kolega mne přesvědčoval, že v koleji stačí každý třetí pražec. A vidím, že "Pražáci" to dovedli téměř k dokonalosti.
Ovšem to nic nezmění na faktu, že dřevo vychází ze setkání s dvojkolím kolejových vozů lépe než beton.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2059
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 28. května 2010 - 21:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074: Anonyme, dej už s těmi výmysly o rychlících v Brandýsu nad Labem pokoj.

Mezi námi, opravdu nevím proč by nějaký rychlík v případě nesjízdnosti trati Neratovice - Praha Vysočany měl jet přes Brandýs. Jel by nejspíš do Prahy přes Kralupy.
Vihorlat_snina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 17:09:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074: Anonyme, dej už s těmi výmysly o rychlících v Brandýsu nad Labem pokoj.

To je takový krásný šoto-sen. Asi jako odklon R vlaku Praha - Přelouč - Heřmaňák - Chrudim - Moravany - Choceň při nějaké katastrofě v PA.
Neberte se moc vážně, děláme to pro sebe!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6128
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 19:12:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Článek, zamýšlející se nad aspekty rušení tratí:

http://dopravni.net/zeleznice/6766/ruseni-trati/#more-6766
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 20:23:16    Odkaz na tento příspěvek  

David:
Dobře napsaný článek. Mohl bych klidně podepsat.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 21:01:56    Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel se mi k tomu nepodařilo na DW vložit komentář, který jsem si obsáhleji připravil.
K tomuto:Nejčastějším argumentem pro rušení tratí je ekonomika. Nikde se mi ovšem nepodařilo dopátrat, jaké ukazatele jsou přitom sledovány.
tedy je stručně, že SŽDC použivá svůj interní ukazatel jakési "vnitřní výnosové procento" (investice, reko, apod.).
Možná by nebylo od věci, aby se veřejnost začala zajímat jakým způsobem se počítá a vyhodnocuje.
Radec5
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 2-2009

Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 23:27:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

moc dobrý článek. skoro vše je tam řečeno. faktem je že cestující ztrácí zájem kvůli potroublým jizdním řádům a kde není nákladní doprava je už jen otázka času kdy se trat zruší i když je mnohdy v dobrém stavu.....zdá se mi že je to poslední dobou nějaká "moda".....ale musí se brát v potaz i to že jak se jednou něco zruší tak se to dohromady nikdy nedá.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 18:14:11    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím si že s novou pravicovou vládou toto téma značně ožije....
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 3-2009
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 18:33:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě ten článek připadá dobrý pouze tak z jazykového hlediska.
Postup SŽDC mi v této věci připadá správný. Vyberu tratě , jejichž provozování a udržování je pro mě nejvíce ztrátové a rozvinu diskusi u dotčených subjektů o tom , jak a jestli je přijatelné jeich zrušení (smysluplné další provozování) .
Samozřejmě finální rozhodnutí o případném zrušení trati je na MD , které by mělo zhodnotit přínosy , perspektivu a potenciály té které trati. Perspektiva a potenciály u každé trati jsou jiné , proto je třeba posuzovat každou trať jednotlivě. Pokládám za nesmysl vytvoření nějaké obecné metody , ze které vypadnou výsledky typu trať A-ano , trať B-ne



S autorem souhlasím v tom , že poplatek za použití DC je u osobních vlaků příliš nízký a nepokryje tak náklady spojené s údržbou. To je dle mého názoru chyba systému . 1hrtkm a 1 vlkm by měl stát stejně bez ohledu na to , zda jde o nákladní či osobní vlak. Takto zde máme pořád systém , kdy nákladní železniční doprava tak trochu dotuje osobní železniční dopravu a tím pádem je méně konkurenceschopná s kamionovou dopravou.

Při rozhodování o velkých investicích by měla být vyhotovena analýza potenciálu , zda a jak se vynaložené prostředky vrátí zpět. Asi je nesmyslné , aby do trati , kde počet cestujících v 810 je max 15 kousků a optimistický výhled je , že za deset let tam bude 10 kousků ,byly sypány desítky milionů.

Prioritu železnice vidím především v dálkové osobní dopravě, v příměstské osobní dopravě u velkých měst a v nákladní dopravě. To jestli se nějaká málo vytížená lokální trať zruší , z hlediska dopravní obslužnosti to může být plus (bus=centrum obce) , z hlediska ekologie taktéž (810 vyprodukuje více emisí , než průměrný bus) a z hlediska úspory financí super přínos. Tak proč do toho nejít.
Na druhou stranu , dovedete si představit ten úspěch , kdyby se podařilo vyrušit tak 10% kamionů ? O to má smysl bojovat .
Old_shane
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 5-2010

Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 19:16:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle čeho soudíš, že bus=centrum obce? Kromě toho, oni všichni bydlí v centru? Proč se mám dívat na 810, která vyprodukuje více emisí, než průměrný bus? To neexistují jiné vlaky? To je fakt nebo jen zbožné přání hrobaře železnice?
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 20:26:07    Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej: Samozřejmě finální rozhodnutí o případném zrušení trati je na MD , které by mělo zhodnotit přínosy , perspektivu a potenciály té které trati.
Dobry ale někdo tu přeslechl že MD chce zrušit min. 5% tratí v ČR. Už tu nemluvíme o jedné trati ale o mase tratí. Věřte tomu nebo nee obce či města je budou hájit do posledních sil...
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 20:28:45    Odkaz na tento příspěvek  

Proč to musí odnášet tratě, a proč to nemůže odnést nekonkurenceschopný dopravce?????
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 750
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 21:04:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všímejte si současných vyjádření budoucí vládnoucí koalice. Rušit se primárně nebude, ale bude státní výprodej lokálek. Na hlavních tazích má dostat přednost tranzitní náklad (páč platí). A osobka všech dálkových typů do VŘ s velmi omezenou státní podporou (jen tam, kde nejezdí dálkové busy). Prostě i na koleje vtrhne v dálkovce komerce a nebudou téměř žádné dotace. Zaplať Pán Bůh.

Je to jednoduché, co z toho vyplývá: budulínka ČernouDíru čeká brzká .
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2014
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 07:37:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus.To už tady bylo vícekrát, že se třeba odděl nákladní doprava od osobní a tím pádem už nebude náklad dotovat osobku.
A jak to dopadlo?
MD dosypává molochu na os. a zároveň se zabránilo zlým a "drahým" tzv.soukromým doprav. vstup na regionálku atd,atd.

Muselo by napřed dojít k rozbití spojení MD,ČEZ,Škoda,ČD......,aby se něco pohlo.
Ale velice rád se spletu,třeba to půjde i jinak.
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 3-2009
Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 11:23:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zbožné přání hrobaře železnice

Moje zbožné přání je moderní železnice , silnice nepřeplněné kamiony a rychlé a solidní cestování v meziregionálních prostorech. Nikoliv udržení kolejí v každé druhé vesnici.

že MD chce zrušit min. 5% tratí v ČR

Za Římana se mluvilo až o 30%. Propouštím , trochu přehnané číslo. Ale dle mého mínění těch zbytečných a neperspektivních a lehce nahraditelných tratí je tak 5-10%.

Proč to musí odnášet tratě, a proč to nemůže odnést nekonkurenceschopný dopravce?????
Protože ani špičkový dopravce s tím nic moc neudělá. Je to podobné , jako kdyby jste byl geniální hospodský v malé vesnici. Také byste bojoval o přežití.
Ale souhlasím s názorem , že před zrušením tratě by měl být proveden pokus o její prodej. Byť za 1 Kč.

Na hlavních tazích má dostat přednost tranzitní náklad (páč platí). A osobka všech dálkových typů do VŘ s velmi omezenou státní podporou (jen tam, kde nejezdí dálkové busy). Prostě i na koleje vtrhne v dálkovce komerce a nebudou téměř žádné dotace. Zaplať Pán Bůh.

Naprostý souhlas. Tento stát básní o tom , jak chce přesunout zboží z kamionu na železnici. Ale poplatek za použití DC pro nákladní vlaky je zde větší , než v okolních zemích a nákladní vlaky jsou z hlediska priorit až ta poslední kategorie. Nebylo by dobré podpořit železniční dopravce snížením poplatků za použití DC a vytvořením většího množství volných tras v GVD , které by vznikly vylikvidováním vlaků osobní přepravy , které mají minimální využití ??
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 13:04:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč by někdo prodával trať za 1Kč, když na její likvidaci vydělá miliony???
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6145
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 13:12:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úskalí k tomu případnému prodeji vidím v tom, jak by se dalo účinně zajistit, aby ten, kdo tu trať za tu korunu koupí, ji nenechal vzápětí také zlikvidovat a tím se na tom snažil vydělat.

Nevím, do jaké míry to je pravda, ale Říman po letech na téma rušení tratí mluvil něco ve smyslu, že tu (asi) třetinu tratí nechtěl zrušit, ale privatizovat.
To však odmítali někteří tehdejší koaliční partneři plus nějaké zájmové skupiny, a tak se od privatizace upustilo - a mělo se rušit.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1274
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 13:19:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Likvidace trati není jenom odvoz kolejiva do šrotu. Taky se může stát, že likvidační práce budou stát víc, než šrotovné.
Samozřejmě úplně jinak to vyzní, když se na to koukneme jako na státní zakázku, pak se na tom dá vydělat i když je to prodělečné, ale aspoň formálně by se tento pohled neměl protežovat.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 13:57:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a nepočítám pozemky...
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 3-2009
Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 14:27:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a nepočítám pozemky

Ty pozemky zas takové terno nejsou. Samozřejmě pozemek , kde leží žst. Praha Braník je velmi atraktivní.
Ale kolik tak atraktivních pozemků na síti regionálních drah je ?
Co s pozemkem pod tratí ?? Ten je možno využít buď pouze na tu cyklostezku , nebo na nějakou polní cestu , případně jej někde celkem složitým postupem přeměnit na zemědělskou či lesní půdu , která v našich končinách je levná.
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.208.72.73
Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 16:09:07    Odkaz na tento příspěvek  

Je to tu pořád dokola. Pokud vlastník dodrží ekologickou likvidaci a provede "zahlazení stop" v krajině, tak je to cca dražší jak novostavba. Proto je dnes "fofr" s přeměnou na stezky, kde se podle mého ekologie slušně "přehlíží".

Jen vzpomeňte, jakou sumu dalo SŽDC na případnou likvidaci tratě do Jičína. Nebo kolik stála "škubačka" na Káraném.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2015
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 07:14:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kpy:Zahlazení stop většinou potřeba není,právě naopak,pro případné obnov. je lepší všechno hned nelikvidovat.
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.208.72.73
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 08:13:19    Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: nejsem odborník, ale myslím, že při likvidaci to je opět stavba, která podléhá nějakému stavebnímu dozoru a příslušnému odboru MěÚ, který dá podmínky, snad pro "kolaudaci". Např. při likvidaci úseku, který byl nahrazen tunelem u Vepřku, měla firma odtěžit štěrk a navést hlínu s následnou náhradní výsadbou
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 15:19:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám takový dotaz, který sem nepatří, ale čte to tu hodně lidí. Nevíte, zda a kdy se začne zdvojkolejňovat trať Přerov - Brno přes Kojetín - Vyškov?
Dark
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 17:43:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím se od diskuse (pláče) nad aktuálním stavem přístupu k železniční dopravě vrátit k tématu železniční archeologie a k těm opravdu zrušeným tratím.

Objevil jsem zajívaný útvar na leteckém snímku z roku 1950 v oblasti jihovýchodně od Hulína. Těch hulínských přeložek, ať už tratí nebo vleček bylo několik, ale to co jsem objevil na přiloženém snímku mne překvapilo ... dnes v terénu již stopy žádné po tomto nejsou patrné


Na obyčejnou polní cestu to vypadá divně, vzhledem ke stylu křížení některých polních cest a k návaznosti na východním okraji přímo do tratě Hulín-Třebětice.
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1127
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 17:59:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dark: kde lze takové mapy najít?
Sbohem Morkovičko...
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 10-2003
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 18:03:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dark: Tak to je zajímavý objev Možná je to nedostavěná přeložka, patrně chtěli trať do Hulína zaústit jižněji, tak aby bylo zhlaví jednotné s hlavní tratí, kdo ví...

Každopádně, trasa je patrná i na ortofotomapě na mapy.cz, jen je potřeba přepnout na starší fotomapu:

Dark
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 18:06:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavlík: jsou volně přístupné na netu ... konečně se někomu povedlo vynést na světlo boží archívy z Dobrušky ... TADY

nabídky kapalných i finančních darů za ten odkaz přijímám nepřetržitě :-D
Dark
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 18:11:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zeleznicni - a vida ... tak to mne nenapadlo zkusit ty OF 2002. Výhledově na tu oblast zkusím sehnat ještě nějaké starší snímky, ale není to zatím 100% ...

každopádně dnes už i tyto napatrné náznaky minulostí protože R55,stavba Hulín-Skalka ...