K-report
 

Archiv do 22. května 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv do 22. května 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6047
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 20. května 2010 - 21:56:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jerry66:

A co nahradit autobus vlakem ty chytráku.
Někde by něco takového bylo vhodné, ale na řadě míst by byla vhodná náhrada opačná - třeba tam, kde těmi vlaky už dnes jezdí málo lidí, a není reálné, že se ten počet cestujících může nějak výrazně zvýšit.
Z pohledu šotouše mi to může být líto, z pohledu ekonomického a možnosti zlepšení dopravní obslužnosti (tedy právě té "služby občanům") to však je pochopitelné.

Silnice jsou prázdné že mužet tam poslat všecko.
Tak ať to není tak demagogické - která trať v naší zemi patří do té kategorie, že ve vlacích osobní přepravy tam jezdí málo lidí a není reálné, že by se jejich počet výrazně zvýšil, protože třeba vedou mimo přirozené přepravní proudy nebo je přepravní proud prostě příliš malý; a přitom se nachází poblíž silnice, která je opravdu silně zatížená, a to tak, že by nebylo vhodné na ni přidávat další dopravu v podobě případných dalších autobusových spojů?

Z těch tratí, které relativně dobře znám a které (bohužel) výše uvedenou definici splňují, to neplatí ani v jednom případě.

(Pozn.: Výše uvedené beru to z pohledu zachování/nezachování osobní dopravy na té které trati, ne z pohledu jejího případného zrušení; i když přístup SŽDC, která snad uvažuje zahájit správní zřízení i ke zrušení tratí, na kterých ještě nedávno bylabyla pravidelná osobní doprava, může tento rozdíl stírat.

Pozn. č. 2: Když tady hovoříme o zajištění veřejné dopravy jako o "službě občanům", tak je potřeba také dodat, že u nás existuje mnoho obcí, kde tato služba občanům je zajištěna třeba jen v počtu čtyř autobusových spojů v pracovní dny, a o víkendu zcela bez obsluhy.
I takto může někde vypadat "služba občanům".)

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Canfranc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 1-2004

Odesláno Čtvrtek, 20. května 2010 - 22:30:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33:
To jste mne nějak špatně pochopil, já ty taxíky vůbec nechválil, ale kritizoval, protože on je možná bude z počátku platit kraj, ale poté dotace vyšumí a budou si ty taxíky muset platit lidi sami. (viz noční mhd v OL a doporučení pana radního pro dopravu). A že nejsou s Canfrancem spokojeni ani Francouzi, to potvrdil W. neboť trať se skutečně nově velkoryse opravuje a taxíky půjdou ho háje.

W.: Já na omylu nejsem, nic takového jsem nikdy netvrdil, jen R33 špatně pochopil a zkomolil můj příspěvek. Já se na projížďku vlakem do Canfrancu těším stejně jako Ty.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4649
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 20. května 2010 - 22:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...málo vytížené vlaky se většinou dají nahradit (levnějším) autobusem, či spíše mikrobusem, a k učinění "služby občanům" přesto dojde.

V této zemi jsou tratě , kde výnos z jízdného nepokryje ani mzdu strojvedoucího a spotřebu nafty , natož ostatní náklady.

Je potřeba se zamyslet před tím, než tu málo vytíženou trať zruším, co předcházelo a proč došlo k tomu, že je trať málo vytížená - v kolika případech je to nepoužitelný jízdní řád, pomalost spoje (ať technickým vybavením tratě, či letitý motorák)? Ano, může to být i trať vedena mimo přepravní proudy - třeba spojnice Brna a Znojma. Ono totiž, pokud zruším x lokálek, může se za čas stát, že nám v návazných tratích ubydou cestující, traťe začnou být opět nerentabilní, a budou za pár let zase na odstřel. A tak to půjde dál, až tímhle postupem můžeme za čas zrušit i ty koridory.

Mám dojem, že se opět opakuje rok 1997, akorát, že Římana vystřídal Slamečka.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6049
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 20. května 2010 - 23:25:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak:
Je potřeba se zamyslet před tím, než tu málo vytíženou trať zruším, co předcházelo a proč došlo k tomu, že je trať málo vytížená - v kolika případech je to nepoužitelný jízdní řád, pomalost spoje (ať technickým vybavením tratě, či letitý motorák)?
Zní to docela logicky, ale reálně v tom vidím několik úskalí:
- Nahrazení letitého motoráku (čti 810) novým vozidlem = prodražení provozu (už jenom kvůli pořizovací ceně vozidla a jejím odepisování)
- Zlepšení technického vybavení tratě = nutnost investice ze strany SŽDC. Jaký však je, jak se nyní zdá, postoj SŽDC k takovým tratím?
- Uvedené body by snad přinesly více cestujících do vlaků na lokálkách typu Vsetín - Velké Karlovice nebo třeba (Jihlava-) Kostelec u Jihlavy - Telč (-Slavonice), ale přinesly by opravdu zvýšení počtu cestujících na tratích jako Vranovice - Pohořelice, nebo (kdyby již nebyly zrušeny) Kyjov - Mutěnice nebo Čejč - Ždánice?

Ono totiž, pokud zruším x lokálek, může se za čas stát, že nám v návazných tratích ubydou cestující, traťe začnou být opět nerentabilní, a budou za pár let zase na odstřel. A tak to půjde dál, až tímhle postupem můžeme za čas zrušit i ty koridory.
Nemusí tomu tak nutně být. Když kraj nahradí vlaky autobusy, které budou taky navazovat na vlaky na hlavní trati, a tyto vazby udělá i jinde než tam, kde vede nějaká lokálka, tak může počet cestujících ve vlacích na hlavní trati naopak vzrůst.

Docela by mě zajímalo třeba srovnání počtu cestujících ve vlacích mezi Brnem a Břeclaví před rozšířením IDS JMK na Břeclavsko (které s sebou přineslo zastavení osobní dopravy na trati z Vranovic do Pohořelic, ale její adekvátní náhradu autobusovou linkou, a navázání dalších autobusových linek na hlavní trať nejen ve Vranovicích, ale i v dalších stanicích) a po něm.

Mám dojem, že se opět opakuje rok 1997, akorát, že Římana vystřídal Slamečka.
Ten pocit mám taky, ale přece jen není rok 1997, ale 2010, a za tu dobu se toho také hodně změnilo.
Na mnoha lokálních tratích za tuto dobu poklesl počet cestujících ve vlacích osobní přepravy a došlo k propadu nebo i úplnému zastavení nákladní dopravy.

Jestli se tedy dá hovořit u tratí o nějaké rentabilitě, tak ta za tu dobu u většiny lokálek ještě více poklesla.
(Docela by mě zajímalo, co by s tím chtěl Říman dělat nyní, kdyby se třeba znovu stal ministrem dopravy. )

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4651
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 20. května 2010 - 23:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

- Nahrazení letitého motoráku (čti 810) novým vozidlem = prodražení provozu (už jenom kvůli pořizovací ceně vozidla a jejím odepisování)
- Zlepšení technického vybavení tratě = nutnost investice ze strany SŽDC. Jaký však je, jak se nyní zdá, postoj SŽDC k takovým tratím?


No ano, to se bavíme o skokovém zlepšení provozních podmínek dotyčné lokálky, což vyžaduje velké investice. Nemuselo by k tomuto stavu dojít, kdyby správce jaksi investoval do běžné a hlavně pravidelné údržby a obnovy tratě, zázemí, voz.parku. I když, ony se nám po lokálkách prohánějí pro běžného cestujícího nové soupravy (pro nás repasované -> regionovy), které mohou trochu zvednout kredit té které trati. Co si budeme povídat, oproti šukafonu je to skok dopředu.

Nemusí tomu tak nutně být. Když kraj nahradí vlaky autobusy, které budou taky navazovat na vlaky na hlavní trati, a tyto vazby udělá i jinde než tam, kde vede nějaká lokálka, tak může počet cestujících ve vlacích na hlavní trati naopak vzrůst.

Zajisté může být. Ovšem až poté, co se všichni ujistí, že ona trať ztratila svůj potenciál i přes úpravu jízdního řádu tak, aby vyhovoval lokálním potřebám. Nehledě k faktu vyšší kapacity vlaku, možnosti převozu větších zavazadel, pro mě třeba dost zásadní možnost převozu kol, a tak dále.

ale přece jen není rok 1997, ale 2010, a za tu dobu se toho také hodně změnilo.

Změnilo se mnohé, ale ten přístup mi připadá jaksi stejný. Opět vzniká potřeba redukovat českou železniční mapu na základě jakési nerentabilnosti tratí, ovšem už nikdo neřeší, proč ona nerentabilnost vznikla a hlavně, dá-li se řešit alternativní cestou - zvýšením atraktivity, ekonomickým oživením úpravy tarifů pro nákladní dopravu a podobně. Ne, v Praze se uvažuje jediným směrem - zrušit.

a došlo k propadu nebo i úplnému zastavení nákladní dopravy.

Ano a proč? Protože přepravce není v přepravě zásilek pružný, je drahý a ve výsledku k nepoužití.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 07:41:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řekl bych, že jak Správa, tak ČD vydělávají hodně peněz. Nejvíce je živý koridory a hlavní tratě, proto není se čemu divit, že se jim do obnovy lokálek moc nechce, jelikož tam nejsou "takové" příjmy. Proto se to svádí na různé výmluvy o nerentabilnosti atd.
Jerry66
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 10-2007
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 08:12:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David :Hlavně že se v tomzo státě proserou peníze jinde ale to tě asi nesere.Nesváděl bych to na železnice jsou jenom odět ministerstva , politiku a kamionu. Je třeba si uvědomit že pokud zrušíme kraje a uředníky muže to tady celkem fungovat..Ale bohužel tenhle kapitalismus nahrává jen těm zmetkum nahoře kteří neví co potřebuje obyčejný člověk. Šak si všeci kupíme auta a oni mají po problémech , ministerstvo dopravy?to je parta komediantu
Autobusem nikdy !Vlakem to je svezení
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 09:48:41    Odkaz na tento příspěvek  

canfranc: To bylo na Rudu33...

realista:Pokud mám lidi , techniku a přesto si najmu firmu , která to udělá za trojnásobek , je to na podání trestního oznámení na neznámého pachatele
Plně souhlasím. Což ovšem nejspíš znamená, že pozavíráme spoustu úřednických šmejdů za redukce infrastruktury typu "staniční koleje pryč", které se za pár jednotek nebo desítek mega zadávají různým menším firmám. Protože SDC má TO téměř všude a místo bohapustého flákání na Mufce 2 hodiny denně popojíždění, by demontáž a postupnou likvidaci částí svršku zvládli růčo právě s těma mufkama + HR + PVčkama.
Nebo se mýlím a je na to nějaké speciální know-how a technika?
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2008
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 10:04:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak:
Třeba např.na trati Boskovice - Chornice nepomůže nic.
Lepší vozidla by sice přinesly asi pár cestujích navíc, ale pořád by to byl zbytečnej souběh s busem,
protože vlak není lepší v tomto případě v ničem.
Přesto tu Kordis nechává zbytečnej a velice drahej souběh.
Je zajímavý, že se proti tomu nikdo neozve.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2050
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 10:17:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: Také se divím.
realista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 11:21:32    Odkaz na tento příspěvek  

Z pohledu šotouše mi to může být líto, z pohledu ekonomického a možnosti zlepšení dopravní obslužnosti (tedy právě té "služby občanům") to však je pochopitelné

Naprostý souhlas

Je potřeba se zamyslet před tím, než tu málo vytíženou trať zruším, co předcházelo a proč došlo k tomu, že je trať málo vytížená ¨

Třeba i to , že před padesáti lety neměl auto ve vesnici , která leží na nějaké regionální trati nikdo a dnes ho mají všichni. Třeba i to , že před padesáti lety žilo v nějaké obci 400 obyvatel a dnes jich tam žije trvale jen 100.
O tom je ta malá vytíženost regionálních tratí.

Mám dojem, že se opět opakuje rok 1997, akorát, že Římana vystřídal Slamečka

Říman byl poslední ministr , který se nebál říkat i nepopulární věci. Když někdy diskutuji s některými bývalými kolegy , který mají k politice a politikům nejrůznějších stran blízko, všichni říkají , že nutnost rušení tratí se probírá takřka neustále a všude . Nicméně z obav ze ztráty politických bodů s tím zatím nikdo nepřišel.
Slamečka není politik , nikde nekandiduje a tak může prezentovat svoje názory,anižby se musel obávat , že kvůli tomu nebude zvolen.

Ano a proč? Protože přepravce není v přepravě zásilek pružný, je drahý a ve výsledku k nepoužití.

Asi se shodneme v tom , že nejlevnější nákladní žel.doprava je v ucelených vlacích a nejdražší v sólo vagónech.
Zkuste se zamyslet nad tím , jak asi nákladově vychází modelová situace , když mám možnost jednou za 2 týdny získat 2 vozy z koncové stanice regionální dráhy , vzdálené od uzlové stanice 30 km. Zjistíte , že Vaše náklady budou činit x násobek tržní ceny kamionu a tento obchod bude ztrátový. Bude-te jej i tak provozovat ?
realista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 11:27:05    Odkaz na tento příspěvek  

Řekl bych, že jak Správa, tak ČD vydělávají hodně peněz. Nejvíce je živý koridory a hlavní tratě, proto není se čemu divit, že se jim do obnovy lokálek moc nechce, jelikož tam nejsou "takové" příjmy. Proto se to svádí na různé výmluvy o nerentabilnosti atd

Nic , moc. Zisk ČD je takřka nulový (i to je úspěch) a SŽDC je ve ztrátě. Hlavně díky tomu , že objemy přeprav nejsou takové jako před krizí a tím pádem vybírají méně na poplatcích

Ale bohužel tenhle kapitalismus nahrává jen těm zmetkum nahoře kteří neví co potřebuje obyčejný člověk

Největší vlna rušení tratí proběhla nikoliv za kapitalismu ,ale za socialismu.
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 634
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 11:55:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: Je potřeba se zamyslet před tím, než tu málo vytíženou trať zruším, co předcházelo a proč došlo k tomu, že je trať málo vytížená - v kolika případech je to nepoužitelný jízdní řád, pomalost spoje

Jeste bych k tomu doplnil:
- pripoje, resp. nepripoje (co mi bude platne porizeni noveho motoraku, ktery zkrati jizdni dobu o 5 minut, kdyz potom musim cekat hodinu na pripoj?)
- integrace s autobusy a mikrobusy (resp. neintegrace) - jizdni rad, pripoje, jizdenky a tarif
- zbytecne prestupy misto primeho spojeni (To je zpusobeno nejen starymi vozidly, ale hlavne starym zbusobem mysleni. Divili byste se o kolik ze zvysi oblibenost vlaku kdyz se misto prestupu bude kuplovat, i kdyz se tim jizdni doba nezmeni)
- parkoviste u stanic a zastavek

Konkurence vlak vs. autobus je IMHO principialne spatne. Tou skutecnou konkurenci je vlak/autobus vs. individualni doprava.

Ziskovost/ztratovost zeleznicni dopravy nebo autobusu bych posuzoval podle skutecnych celkovych nakladu, ale takovy vypocet se pouziva malokdy a navic je politicky nezadouci.
(O kolik se zvysi naklady obce/kraje/statu na stavby a udrzbu silnic kdyz verejnou dopravu zrusime)
U nakladni dopravy je to jeste vyraznejsi. Pretizeny kamion nici silnici 1000x vic nez osobni auto.
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2907
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 12:03:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

realista: Zkuste se zamyslet nad tím , kolik se na té trati vybere na jízdném a jaké asi tak mohou být všechny náklady. ... Co chcete řešit dál ??

Jízdné vybírá dopravce nikoliv správce infrastruktury, dorovnání rozdílu jízdného a nákladů spojených s jízdou vlaku je tudíž otázkou smluvního vztahu mezi dopravcem a objednavatelem. Správce dráhy má vztah s dopravcem a měl by se snažit mít co nejvyšší příjmy z ošupování jím spravovaných kolejí. To už KONEČNĚ pochopte.

David: Nahrazení letitého motoráku (čti 810) novým vozidlem = prodražení provozu (už jenom kvůli pořizovací ceně vozidla a jejím odepisování)

Davide, jaký je rozdíl cen mezi letitým motorákem (čtu 810) s cenou 97 Kč/km a novým vozidlem (čti RS1/Desiro/471) s cenou 97 Kč/km? :-)

Zlepšení technického vybavení tratě = nutnost investice ze strany SŽDC. Jaký však je, jak se nyní zdá, postoj SŽDC k takovým tratím?

Existují dva druhy zlepšení - úprava stavu, která zpravidla moc nestojí (viz navyšování rychlosti na trati Mimoň/Jablonné v P. - Liberec) a stavebními firmami tolik oblíbené a protěžované "optimalizace", kdy se tratě staví pomalu celé nové. A světe div se, pro kvalitní muziku plně vyhovující venkovské tancovačce nemusí muzikant vlastnit drahé a "superkvalitní inštrumenty".

Davide, přijeď v létě na ŠD či DD, dej o sobě vědět a rád ti předvedu, jak nahrazování vlaků autobusy funguje v praxi.
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5589
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 12:13:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlost: k poslední větě určené Davidovi. Počítám,že ho o víkendu (nejlépe v SO ráno) postavíš někam k trati 160 a necháš ho čekat na šulcbus. Chudák,to si počká až do pondělka.... Jen si musí dát pozor,aby ten pondělní spoj neprošvihnul.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6052
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 12:15:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karloslt:
Davide, jaký je rozdíl cen mezi letitým motorákem (čtu 810) s cenou 97 Kč/km a novým vozidlem (čti RS1/Desiro/471) s cenou 97 Kč/km? :-)

O. K., tak pro upřesnění - mám na mysli reálné náklady a ceny, nikoliv ceny vycucané z prstu ČD.
Je hloupostí krajů (a neštěstím některých tratí), že si to nenechají rozpočítat na jednotlivé tratě, ale stačí jim samotný průměr.

P. S. Když by kraj Černé díře řekl, že chce místo šukafonu RegioShuttly, skutečně by tam ČD tato vozidla nasadila bez zvýšení ceny vlkm na té trati, nebo tlaku na škrtání některých vlaků (třeba i na jiných tratích)?

přijeď v létě na ŠD či DD, dej o sobě vědět a rád ti předvedu, jak nahrazování vlaků autobusy funguje v praxi.
Děkuji nechci, mám celkem čerstvou a docela dobrou zkušenost z cest linkovými regionálními autobusy po podobně nahrazených trasách, jako jsou Čejč - Ždánice (resp. několik linek v okolí té trati - žádná bus linka "otrocky" nekopíruje vedení tratě, které bylo pro osobní dopravu nevyhovující snad od začátku její existence), Kyjov - Mutěnice a Vranovice - Pohořelice.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2911
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 12:18:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davide, jaký je rozdíl cen mezi letitým motorákem (čtu 810) s cenou 97 Kč/km a novým vozidlem (čti RS1/Desiro/471) s cenou 97 Kč/km?
Žádný, protože jde o průměrnou cenu. Ve skutečnosti takové ceny vypadají jinak, ale i u 810 díky drahým vstupům jsou vyšší než u busu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Freudent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 12:27:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

realista:
Třeba i to , že před padesáti lety neměl auto ve vesnici , která leží na nějaké regionální trati nikdo a dnes ho mají všichni.

Nikoliv všichni,ale většina.Pořád tady bude určitá skupina obyvatel,která z jakýchkoliv důvodů auto mít nemůže,nechce.Takže budeme tyto lidi nutit to auto používat,nebo dle ministra jim zaplatíme taxík.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6053
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 12:33:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jerry66:
Hlavně že se v tomzo státě proserou peníze jinde ale to tě asi nesere.
A víš, že celkem jo? Však jsem o pár příspěvky výš psal o tom, že (beztak mizerná) běžná údržba nějaké lokálky je pakatel oproti penězům, co tečou do megalomanských a ne moc smysluplných staveb jako "drátizace Velenic" nebo "koridorizace Chebu".

Nesváděl bych to na železnice jsou jenom odět ministerstva , politiku a kamionu.
Ano, přiznám se, že taky bývaly doby, kdy jsem nekriticky věřil tomu, že za úpadek železniční dopravy po roce 1989 můžou hlavně politici, a že všechny vlaky by ve skutečnosti byly levnější (a třeba taky, že jsou vždy ekologičtější atd.), kdyby se nepočítal poplatek za DC (něco v tom smyslu se často psalo třeba v Železničáři atd.), ale ona to z velké části (bohužel?) není pravda, zejména právě v osobní dopravě.

Je sice hezká věc se na něco dívat pohledem železničního šotouše, ale jak už jsem napsal dřív - jsou tu i jiné pohledy - ekonomické nebo dopravně-technické.
Většině lidí (samozřejmě mimo většinu z nás těch, kteří diskutujeme na těchto stránkách) je opravdu víceméně jedno, jestli jim pojede vlak anebo autobus, hlavně že něco pojede.

Pohled, že tady máme jen ta "zlá ministerstva" a "zlé politiky", kteří jdou na ruku jenom "zlým kamiónovým lobbistům" (zatímco železnice nemá žádný lobbing a je jen diskriminována?); je velmi jednostranný a značně zkreslený.

Je třeba si uvědomit že pokud zrušíme kraje a uředníky muže to tady celkem fungovat.. Ale bohužel tenhle kapitalismus nahrává jen těm zmetkum nahoře kteří neví co potřebuje obyčejný člověk. Šak si všeci kupíme auta a oni mají po problémech , ministerstvo dopravy?to je parta komediantu
Nevím, nakolik bereš tato slova vážně, myslím, že si trochu protiřečíš.
- Když zrušíš kraje a vyházíš úředníky, tak něco ušetříš. Ale - kdo pak bude objednávat a platit tu dopravu v regionech? Zase stát, jako dřív?
- Jestli to bude dělat stát (tedy ta parta komediantů z ministesrtva dopravy), tak to budou právě "ti nahoře" - na rozdíl od krajů, které jsou přece jen, jak se říká "blíže občanům" a přece jen by mohli o něco víc vědět, co potřebuje "obyčejný člověk" v jejich regionu.

- S tím, že roste počet aut, resp. lidí vlastnících auto, se dost možná ani nedá nic dělat.
- V některých oblastech (vždy jde o místa, kam vlaky nejezdí) je autobusové spojení (tam, kde jezdí vlaky, tam mají spojení většinou i o víkendech) tak mizerné, že to auto tam pro ně stejně je tak jako tak nutností.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6054
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 12:56:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz:
Třeba např.na trati Boskovice - Chornice nepomůže nic.
Lepší vozidla by sice přinesly asi pár cestujích navíc, ale pořád by to byl zbytečnej souběh s busem,
protože vlak není lepší v tomto případě v ničem.
Přesto tu Kordis nechává zbytečnej a velice drahej souběh.
Je zajímavý, že se proti tomu nikdo neozve.


Tak pořád tam je výhoda v tom, že ty osobáky navazují ve Skalici na R, případně Sp od Brna, takže třeba spojení Brno/Blansko - Velké Opatovice je časově nerychlejší v kombinaci vlak/vlak.
Nebylo by vhodné - když by se přece jenom mělo škrtat - takovou možnost rychlého spojení nechat aspoň ve špičce pracovních dnů?

750371:
Počítám,že ho o víkendu (nejlépe v SO ráno) postavíš někam k trati 160 a necháš ho čekat na šulcbus. Chudák,to si počká až do pondělka.... Jen si musí dát pozor,aby ten pondělní spoj neprošvihnul.

To je zajímavé, jak to řeší lidé, kteří tam bydlí?
jano
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.237.232.103
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 13:35:58    Odkaz na tento příspěvek  

David
- Když zrušíš kraje a vyházíš úředníky, tak něco ušetříš. Ale - kdo pak bude objednávat a platit tu dopravu v regionech? Zase stát, jako dřív?
- Jestli to bude dělat stát (tedy ta parta komediantů z ministesrtva dopravy), tak to budou právě "ti nahoře" - na rozdíl od krajů, které jsou přece jen, jak se říká "blíže občanům" a přece jen by mohli o něco víc vědět, co potřebuje "obyčejný člověk" v jejich regionu
Kraje maju vlastne príjmi ? Ja myslel že dostávaju vyčlenené peniaze z rozpočtu, takže zase štát. Čo sa týka "tých" bližšie k občanom, myslím že nikto , ministerský úradník k občanom nemá tak ďaleko ako týto "šašci okresný". Im ide o to, aby sa čo najtichšie nabalily. Koľko vlastne asi % ľudi v nejakom kraji pozná šaška, ktorý ho zastupuje v kraji? Určite to nebude významne %. Nehovoriac o tom, že bola doba koordinovaných CP od MHD po celoštátne dopravy. Ale to by musel niekto pracovať, od mesta až po republikovú úroveň. Teraz je móda hovoriť, že občan sa má o seba postarať sám, takže úradnik, ktorému sa nechce pracovať, sa o svoju "prácu" stará takto. Čím menej komplikácii a čím viac dotácii. Ani autobusová doprava nie je bohviečo.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3162
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 13:39:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davide, jaký je rozdíl cen mezi letitým motorákem (čtu 810) s cenou 97 Kč/km a novým vozidlem (čti RS1/Desiro/471) s cenou 97 Kč/km? :-)
O. K., tak pro upřesnění - mám na mysli reálné náklady a ceny, nikoliv ceny vycucané z prstu ČD.
To přece objednavatele spoje nemusí zajímat. Současný systém je nastaven jinak. Bohužel. Navíc reálná nákladová cena provozu 810 je samozřejmě jiná u ČD a jiná u nějakého malého soukromého subjektu. To ovšem nyní nezjistíme, když kraje to takto pohnojily. Takže ani jeden z nás reálnou sumu, za kterou by jezdil malý soukromý subjekt s remotorizovanou 810, neznáme a tudíž nemůžeme tvrdit, že reálná nákladová cena autobusu je několikanásobně nižší. Pouze můžeme vycházet z toho, co nyní kraje platí autobusům a co vlakům. Ale v obou případech jde o nekonkurenční nabídky, tudíž mohou být silně zdeformované. V některých krajích došlo k vř na bus, takže tam je realita opět jiná a ceny jsou vyšší, pokud se jedná o provoz v IDS. Ovšem cena vlaků je zdeformovaná a patrně by byla nižší.
-U autobusů primární náklady dělá palivo a mzda. Tudíž s větší četností spojů se náklady na buskm zvyšují, protože jezdí i málo vytížené spoje v sedle. A je zde citelněji znát obsazenost.
-U vlaků dělají primární náklady odpisy (u těch nových), tudíž s větším proběhem mně náklady na vlkm klesají.
To je realita, bohužel vlivem imbecility krajů je smazána a prostředí deformované.

Dále by bylo vhodné rozlišovat mezi "zastavením dopravy" a "fyzickou likvidací tratě".
Proti zastavení osobní dopravy nic nemám, pokud kraj má dopravní koncepci (IDS JMK a IREDO, nikdo víc). Tam lze skutečně dosáhnout dobrých výsledků i na těch přeživších lokálkách.

Potom je zde ono škubání tratí, které podporuje Slamečka s Komárkem. Tvrdím, že nechat trať ležet a nestarat se o ni vyjde laciněji, než její asanace spřátelenou firmou, která stojí miliony. Tady se ve jménu úspor vlastně rozhazuje. Navíc zde vůbec nebyla zmíněna možnost privatizace!!! A to mě skutečně pobuřuje.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5592
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 13:50:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: na Podbořansku je určitý pokles frekvence u veřejné dopravy. Jak to řeší lidi? Asi jako já,jezdí se více autem. Holt p.Šulc nás donutil.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6055
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 13:58:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jano:
Kraje jsou sice ze značné části vázány na příjmy ze státního rozpočtu, ale pořád s nimi mohou (v samostatné působnosti, do které spadá i ta ZDO) dělat co chtějí.

Myslím, že pro schopné kraje jako jsou JMK nebo KHK, by byl v oblasti dopravní obslužnosti případný přechod objednávání (i placení) vlaků zpět na stát špatným krokem.

Happy:
To přece objednavatele spoje nemusí zajímat. Současný systém je nastaven jinak. Bohužel. Navíc reálná nákladová cena provozu 810 je samozřejmě jiná u ČD a jiná u nějakého malého soukromého subjektu.

- Objednatele to nemusí zajímat, tím víc se můžeme (opět - při "nešotoušském" objektivním pohledu) divit tomu, že na takovou cenu za km šukafonu přistoupily.
- Malý soukromý subjekt by si do té ceny sice nezapočetl vysoké režijní náklady a kdovícoještě, ale je tu drobný problém - i ten šukafon by musel někde (za peníze) pořídit (a tedy si ho taky započítat do nákladů).

U vlaků dělají primární náklady odpisy (u těch nových), tudíž s větším proběhem mně náklady na vlkm klesají.
To je realita, bohužel vlivem imbecility krajů je smazána a prostředí deformované.


Tomuto pohledu na věc jsem taky dlouho věřil, ale - je tomu opravdu tak?
Protože:
- Přece jen, část pořizovací ceny pokryje dotace. O to nižší by měly být odpisy (měla by se odepisovat pořizovací cena snížená o výši dotace), a o to nižší by byl poměr fixních/variabilních nákladů ve prospěch těch variabilních.
- Toto stejně platí jen v případě, když si ty odpisy rozpočítáš do určitého počtu let.
Možná je ale lepší dopravní prostředky rozpočítávat podle kilometrů, které mají během své životnosti ujet.
Pak by už tolik nezáleželo na tom, jestli mají denní proběh jenom 200 km, nebo 500 km.
- Bohužel i ty variabilní náklady jsou v případě vlaků (v absolutním vyjádření - ne v poměru k fixním nákladům) často vyšší, než u autobusů - autobusy mají nižší spotřebu paliva, asi i nižší náklady na údržbu, i mzdové náklady budou vyšší na straně vlaků, pak je tu ještě poplatek za dopravní cestu. Pravda je, že díky dosypu od MD by zase mohl být vlak zvýhodněn - na provoz vlaku přispěje stát, na autobus ne.
Přesto, kdyby to bylo "kus za kus", tedy mít v systému třeba pozdě večer jeden vlak nebo jeden bus, tak by to asi ekonomicky vycházelo na ten bus.
(Ale asi je nesmysl to řešit bez ohledu na konkrétní případ a situaci.)

Dále by bylo vhodné rozlišovat mezi "zastavením dopravy" a "fyzickou likvidací tratě".
Proti zastavení osobní dopravy nic nemám, pokud kraj má dopravní koncepci (IDS JMK a IREDO, nikdo víc). Tam lze skutečně dosáhnout dobrých výsledků i na těch přeživších lokálkách.


Souhlas.
realista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 14:01:58    Odkaz na tento příspěvek  

Jízdné vybírá dopravce nikoliv správce infrastruktury, dorovnání rozdílu jízdného a nákladů spojených s jízdou vlaku je tudíž otázkou smluvního vztahu mezi dopravcem a objednavatelem. Správce dráhy má vztah s dopravcem a měl by se snažit mít co nejvyšší příjmy z ošupování jím spravovaných kolejí. To už KONEČNĚ pochopte

Já to chápu a troufnu si tvrdit , že velmi dobře. Mě nemusíte školit.
Nicméně rozumím i snahám SŽDC , když je po ní (jako ostatně po každé firmě) požadováno co nejlepší hospodaření .A do některých tratí musí solit x násobky toho , co tam vybere na poplatcích.

Proto zastávám názor , že tyto peníze by spíše měly jít do modernizace tratí , kde je velký zákaznický potenciál .Do tratí , u kterých jejích úprava ,rekonstrukce či zvýšení kapacity může mít za následek získání dalších zákazníků a zlepšení služeb železničních dopravců.

Mít lepší modernější , kvalitnější železniční síť o několik kilometrů kratší pokládám za lepší než mít obrovskou a nekvalitní síť.
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2908
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 14:25:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Toto stejně platí jen v případě, když si ty odpisy rozpočítáš do určitého počtu let.
Možná je ale lepší dopravní prostředky rozpočítávat podle kilometrů, které mají během své životnosti ujet.
Pak by už tolik nezáleželo na tom, jestli mají denní proběh jenom 200 km, nebo 500 km.


Účetní systém jest časový (roční) a proto se odpisy u všeho počítaj na měsíce, čtvrtletí, roky,... Byl by docela bordel, kdyby se každý DHM rozpočítával jinak.:-)

realista: s každou odstřelenou tratí se příspěvek SFDI SŽDC patřičně sníží.:-)
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3164
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 14:26:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mít lepší modernější , kvalitnější železniční síť o několik kilometrů kratší pokládám za lepší než mít obrovskou a nekvalitní síť.
Pochop konečně, že asanace tratě stojí víc peněz než její ponechání vlastnímu osudu! Likvidací tratí neušetříl lautr nic, ba naopak se to ještě prodraží.
Apropo bych rád viděl nějakou lokálku, do které se nějak za posledních 20 let masově investovalo. Tedy byla na ní zvýšena radikálně rychlost (jak v Německu).... Vždyť i na té do Poličky se stále na většině úseků bude jezdit opět 50 Tady se totiž utrácejí prachy ve velkém, ovšem konečný efekt je k ničemu.

Malý soukromý subjekt by si do té ceny sice nezapočetl vysoké režijní náklady a kdovícoještě, ale je tu drobný problém - i ten šukafon by musel někde (za peníze) pořídit (a tedy si ho taky započítat do nákladů).
Spíš sem vycházel z toho, že šukafon u privátního dopravce nemusí živit ten celý ansámbl na GŘ. Myslím, že výsledky z Německa to potvrzují, kde valnou většinu lokálek mají privátní dopravci.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5594
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 15:55:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: třeba na Vejprty byla zvýšena rychlost až na 90km/h, jedná se o úseky nad Křimovem. V Měděnci byla zrušena 40ka - vytržení vexle.
Na Rohozec také došlo ke zvýšení rychlosti.
Dokonce i na často diskutované kozině proběhlo dost změn. Komplet nové propustky, oprava úseku Telnice-Chlumec.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2009
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 16:09:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:Spis by nemuselo tolik spoju pres Borotin a Uhrice,apd.
Mozna by stalo zato zaintegrovat i linku z Mor.Trebo do Brna v useku Jevicko-Boskovice do 251ky.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2915
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 17:17:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud nechám ležet trať ladem, tak jí stejně někdo rozkrade a její obnova by fakticky znamenala kompletně nový svršek. Navíc i na těchto tratích může ležet cenný materiál, který by se dal použít na provozovaných úsecích. Třeba taková Mutěnka vypadala celkem slušně, soudím z fotek, které jsem viděl.
A co se týče privátních dopravců, tak i ti nebyli z cenami tak nízko. Stačí se podívat, za co bude jezdit Arriva v Liberci (tuším 105 Kč/km). I tam kde dával nabídky Jančura, tak byl oproti ČD levnější řádově o koruny. A nelze očekávat, že by nejmenší toho času vyráběné vozidlo dokázalo snížit provozní náklady na takovou hodnotu, aby to dokázalo reálně konkurovat silniční dopravě.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 327
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 19:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad David: Když zrušíš kraje a vyházíš úředníky, tak něco ušetříš. Ale - kdo pak bude objednávat a platit tu dopravu v regionech? Zase stát, jako dřív?

Já bych kraje (= úředníky) nerušil, ale jejich počet snížil zhruba na polovic - na to co zajišťují to bohatě stačí !
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 695
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 20:06:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Orky:
Co já vím z osobních jednání (jen tak mezi řečí) z krajů, tak problém je jediný:
Busy v ZDO mají dán limit garance Kč/km, ale odečítává se tržba. ČernáDíra žere čistě + co vybere.

Nejvíc s ČernouDírou podle mne vyjebala Vysočina, kde nejenže je dostali na 56Kč/vlkm (+ dosyp MD), ale pod podmínkou docela velkého % nových vozů do tří let. A zároveň snížení vlkm každoročně o 5% či obdobné nákladové úspory.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 696
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 20:16:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jct:
Máte nějakou osobní zkušenost s těmito úředníky? Já ano. Na té základní úrovni se fakt mají co točit. Nepleťte si to s politickými funkcemi! Na pozici výkonného úředníka jsou jen a pouze zažranci do dopravy - něco jako šotouši. Někteří z mladších sem na některých vláknech i přispívají.
Z osobní znalosti mohu říci, že dnes nejhorší je MHMP. Tam prostě nějaké termíny mají těžce v paži. A jste obvykle rád, když schválení dostanete tak 2 dny před platností. Ostatní kraje jsou docela v poho, tam má člověk vše v ruce až měsíc předem (tím myslím, když je vše podáno v dostatečném předstihu).
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 20:47:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

třeba na Vejprty byla zvýšena rychlost až na 90km/h, jedná se o úseky nad Křimovem. V Měděnci byla zrušena 40ka - vytržení vexle.
Až na to, že to není lokálka. Stále má status celostátní dráhy.

A zároveň snížení vlkm každoročně o 5% či obdobné nákladové úspory.
To tam není. Dle vyjádření KÚ smlouva neumožňuje krácení. V jiných krajích ano, tady prý ne.

Pokud nechám ležet trať ladem, tak jí stejně někdo rozkrade a její obnova by fakticky znamenala kompletně nový svršek.
No to sice ano, ale alespoň si na jejím tělese nikdo nepostaví barák, silnici či dálniční přivaděč.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3166
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 21:52:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navíc i na těchto tratích může ležet cenný materiál, který by se dal použít na provozovaných úsecích.
Máme kvanta vytěženého solidního materiálu z koridorů bez využití. Betonové pražce se dnes už válí všude možně. Bohužel než by sama SŽDC si koupila či pronajala stroje, tak raději zakázku zadá spřátelené firmě, která si samozřejmě naúčtuje přemrštěný peníz. Já si nedělám o nějakém solidním hospodaření SŽDC iluze.

A co se týče privátních dopravců, tak i ti nebyli z cenami tak nízko.
Pokud jde o provoz na nějakých frccích, tak ani nepředpokládám, že by si soukromník opatřil nová vozidla. Spíše by to mohl zajišťovat nějaký spolek, pokud se dostane k nějakému solidnímu vozidlu. Třeba by se daly od Maďarů vymámit Bzmot, tedy mutace 810. Či prostě něco ojetého. Potom věřím, že by cena šla dolů. Myslím to pro lokálky, na kterých je dnes specifický způsob odbavení a přitom to nejsou úplné propadáky. Nelze ovšem vše paušalizovat.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 21:56:14    Odkaz na tento příspěvek  

1. největší vlna rušení přišla v 70. letech, předtím k tomu docházelo "vzácně". Pak následoval rok 1998 a ktomu i 2004. Jak zmetkovsky SŽDC řekla že od roku 2004 bude rušení tratí" hit tohoto století". a Důvodem je to že bych řekl že v SŽDC panuje velké hrabání financí do kapsiček vrchních hovad. Např. údržba "pouhých" 25 km kolejí kde se nepohne za celé roky vůbec nic, jen nostalgické jízdy či jen pouhá kontrola tratě stylem projet a zpět stojí SŽDC více než 2 mil. korun. Kam ty prachy jdou??? I ty letošní moravské povodně kde bylo pod vodou asi jen (do) 5 tratí a jedna z toho byla mírně poškozena jdou k 600 mil. korun. Kam to jde???. Místo pyšnění se s nejhustší železniční sítí v Evropě, budem mít nejhutší cyklostezkovou síť... Vrchní soudruzi v ČD a SŽDC: DĚKUJEME, ODEJDĚTĚ !!!!! Ničíte to tu!!!!!!
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 22:00:30    Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě že na 1. místě kdo za to vše může jsou naše velmi drahé ČD.... Nevíte jak to vypadá se ždáňkou??? už začali trhat koleje nebo ještě jsou tam kde jsou 104 let???
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 22:14:08    Odkaz na tento příspěvek  

David: Doufám že jsme domluveni, pomalu na tom pracuji, jelikož mám čas pouze o večerech...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2918
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 22:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: 810 a jejich maďarské mutace Bzmot tu nebudou věčně. Co za 10 let? Nerekosntruované 810 jsou zralé tak na muzejní provoz a ne na moderní dopravu 21. století. A hlavně, každej pořádnej kraj dneska pošle dopravce s historickou technikou v ZDO do... A nová technika je drahá.
SŽDC je správce infrastruktury, nikoliv stavební firma. To je asi jako kdyby si obecní úřady kupovaly vlastní soupravy na zalévání výtluků v ulicích. Docela bych rád viděl nějaký důkaz, že SŽDC dává předražené zakázky spřáteleným firmám.
m@r@: Proč tolik histerie v závěru? Znovu připomínám - SŽDC je povinna udržovat tratě vpořádku, dokud je na nich zájem jezdit. A Komárek se Slamečkou si můžou říkat, co chtějí. Slámečka končí za pár dní a pod Komárkem se prý houpe židle taky. Co se týče osobní dopravy, tak hlavní slovo mají objednavatelé. Pokud si osobní dopravu objednají, SŽDC bude trať udržovat, protože mu to ukládá zákon.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6058
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 22:27:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

m@r@: Napište mi sem prosím vaši mailovou adresu, já vám ty fotky pošlu ve větším rozlišení a bez "komprimace", kterou jsem musel provést, aby se sem mohly vložit (tj. zhoršení kvality, aby měly pod 400 kB).

Karloslt:
Účetní systém jest časový (roční) a proto se odpisy u všeho počítaj na měsíce, čtvrtletí, roky,... Byl by docela bordel, kdyby se každý DHM rozpočítával jinak.:-)
Některé firmy údajně používají oba způsoby účetních odpisů, jak časový, tak v případě motorových vozidel odpisy podle najetých kilometrů. Ale jestli tě dobře chápu, tak ČD to tak ani v případě kolejových vozidel nedělají a účetní odpisy provádějí pouze časové?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2920
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 22:39:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Já bych do účetnictví ČD radši moc nešťoural. Aby to nebylo tak, že odpisy všech vozidel sečte a pak rozdělí mezi všechna vozidla stejně. To by pak vysvětlovalo ceny za provoz odepsané 810.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3168
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 22:50:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SŽDC je správce infrastruktury, nikoliv stavební firma.
A na posekání přejezdů budeme mít firmu, která má sekačky.... Myslím, že Hyvrysák to vystihl dobře: https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=1792860
Pokud SŽDC by měla být jenom správcem, tak mně na to stačí 20 lidí v 10 kanclech a ne tenhle rozežranej ztvrdlej aparát, kde traťovka si peče buřty a na sekání přejezdů či schrabování sněhu se najímá externí firma.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3169
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 22:58:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

810 a jejich maďarské mutace Bzmot tu nebudou věčně. Co za 10 let?
Za deset let budou k mání ojeté RS1, Resgiosprinter a další.
Je sice hezké, že tu většina říká proč by to nešlo, ale zkusili jsme to někde? Buď to bylo dáno přímo ČD, nebo to bylo nahrazeno busem. Těch pár vř neuvažuji, protože to bylo zrovna na ty lokálky, které mají dlouhodobý smysl. Netvrdím, že by do Dobrušky, Rožmitálu atd. měl jezdit vlak, ale stále je tu segment tratí Lochovice, Humpolec, Blatná ... kde asi nová vozidla nehrozí, ale při troše snahy mají tyto tratě existenční nárok.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6061
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 22:58:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Asi máš recht, nebudeme do toho šťourat. Ještě bychom třeba přišli na to, jak je možné, že už na přelomu let 2005/2006 byly motorové vozy řady 843 + 943 (tehdy 8 - 10 let staré) podle vyjádření ČD již účetně odepsány, což mělo přispět k velmi výhodné cenové nabídce ČD na rychlíky Pardubice - Liberec a Plzeň - Most.

Ať je tento příspěvek alespoň zčásti o tématu zrušených tratí, přidám jednu zajímavost, zaznamenanou za oknem nádražní budovy v Dubňanech při mé cestě z 29. dubna tohoto roku - za oknem stále visí odjezdy vlaků z posledního GVD, co na té trati fungovala pravidelná osobní doprava:
Jerry66
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 10-2007
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 01:08:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:neprotiřečím si , od té doby co si objednává dopravu kraj je to ještě horší. Teda aspon v moravskoslezském kraji uvedu ti x-příkladu.Že jízdní řády stojí za piču víme , díky nim jdou ty štreky do háje, neochotě SŽDC a politikum. Jo a nejsem šotouš jen mám rád vlaky a cestování jimi.Promin možná tě naseru ,ale některé tvoje názory nesdílím..Apije mi krev politika těch kokotu nahoře ministerstvo a kraj.
Autobusem nikdy !Vlakem to je svezení
John Duck
Neregistrovaný host
Odeslán z: 206.183.118.4
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 01:46:53    Odkaz na tento příspěvek  

Pratele,

i kdyz se to nezda, je mozno s politikou SZDC (CD) neco udelat. To, kdo bude ridit tyto organisace zalezi na kom? Na politicich sedicich ve vlade. A kdo bude sedet ve vlade? To zalezi jen na nas obcanech.

Proto tedy paklize nechceme jenom kecat o tom, co by melo a nemelo, ale chceme to i ovlivnit, neni nic jednodussiho nez jit k volbam a volit nekoho, kdo se v minulosti jiz mnohokrat neprokazal jako neschopen s korupci na Ministerstvu Dopravy, zeleznici, atd. cokoliv delat.

Kdo to bude - to zalezi na vas.

Dle meho nazoru na tom byli vsichni ministri dopravy za poslednich deset let, at byli namodrali, modri, zluti nebo oranzovi, dosti podobne.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6064
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 10:01:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jerry66:

neprotiřečím si , od té doby co si objednává dopravu kraj je to ještě horší. Teda aspon v moravskoslezském kraji uvedu ti x-příkladu.
- O. K., to je možné, uveď nějaké příklady z MS kraje, teoreticky při pohledu "z dálky od stolu" a z občasných jízd tou oblastí mi přišlo spojení vlakem v tom kraji jako velmi dobré, ale je to třeba opravdu jen jeden z několika úhlů pohledu.
- Jak jsem napsal v předchozím příspěvku - když (teoreticky) zrušíš kraje a převedeš objednávání (a placení) regionálních vlaků zpátky na stát, tak místo "těch nahoře" (v případě MS kraje v Ostravě) o tom budou rozhodovat "ti ještě víc nahoře", konkrétně ta (jak sám píšeš) "parta komediantů z ministerstva dopravy" (sídlící v Praze).
- Ti "kokoti nahoře", to ministerstvo, objednává rychlíky, kterých za posledních několik let výrazně přibylo.
Na rozdíl od toho, neobjednává vůbec žádné dálkové autobusy - tam se musí autobusový dopravce uživit sám.

"Kokoti" z většiny krajů objednávají vlaky na většině tratí tak, že vlaky jezdí i pozdě večer a i po dobu víkendových dnů.
Na rozdíl od toho stejní "kokoti" ve většině krajů objednávají autobusy tak, že tyto většinou večer nebo o víkendech vůbec nejezdí.

Takže - možná jde o "kokoty", ale jejich přístup k osobní železniční dopravě je v naprosté většině jednoznačně pozitivní (často na úkor občanů, kteří bydlí mimo dosah železnice)!


Pozn. Vím, že jsme od tématu rušení tratí (které by do této diskuse patřilo) přešli k tématu osobní dopravy.
Asi by bylo vhodné příspěvky na toto téma pak přesunout do jiného tématu, třeba "GVD obecně".
Jerry66
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 10-2007
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 13:16:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesmyslně rozdělená trat Valašské meziříčí-Ostrava to je příklad za vše , nebo vlaky Studénka -Veřovice některé končí ve Štramberku. Z odpolední šichty se nedostanu protože vlak zrušili. Rychlíky nebo spěšné vlaky Ostrava -Valašské meziříčí prakticky nic.Je to hnus čím dál víc se tu cpou 810-ky na hlavní tratě.atd.A také má Moraskoslezský kraj nejméně regionov, sice máme elefanty ,ale ten oběh nic moc.843-ky jezdí pod dráty kdo toto vymyslel nakopat do prdele.Kraj má tolik možností a tři piče uředníku výsledek nula z nuly pojde.

(Příspěvek byl editován uživatelem jerry66.)
Autobusem nikdy !Vlakem to je svezení
Jerry66
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 10-2007
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 13:24:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mužem přejít do jiného forá..je mi to šumák
Autobusem nikdy !Vlakem to je svezení
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 14:05:12    Odkaz na tento příspěvek  

Pár poznámek k ekonomice údržby lokálek:

1. Kdosi tu tvrdil, že je lepší redukovat náklady na údržbu lokálek a přesunout finance do hlavních tratí. Nesouhlasím. Řada hlavních tratí byla totiž nákladně modernizovaná. Veškeré jejich zařízení je možná ani ne ve čtvrtině své životnosti. Náklady na opravy a údržbu těchto tratí musely drasticky klesnout. Kam se tedy přesouvají ušetřené peníze na jejich údržbu, když u těch ostatních tratí peněz na údržbu nepřibývá?

2. Když regionální trať udržujete tak, že každý rok tam traťovka vymění ručně 500 pražců a 200 m kolejnic, tak za x let vlastně vymění ručně celý svršek. Ruční práce je přitom ta absolutně nejdražší. Kdyby starý svršek vytrhali a položili místo něj ošoupaný, avšak z hlediska životnosti perspektivní svršek, tak můžou možná dalších 30 - 40 let nedělat ruční flikování svršku. V prvním roce by to byla velká investice, ovšem peníze by se za 30 - 40 let úspor údržby NÁSOBNĚ vrátily. Jenže dnes do toho nikdo nechce jít, protože se neví, jestli si kraje objednají/neobjednají obslužnost. Jinými slovy - pokud by kraj řekl, že následujících 40 let tam bude objednávat vlaky, tak by SŽDC mělo říct, že do tratě investuje a dalších 40 let bude účtovat poloviční poplatek za dopravní cestu. Život v nejistotě a permanentní provizorium je pro lokálky absolutně smrtící. Bohužel není vůle s tím něco dělat, a to jak vinou krajů, tak i vinou SŽDC.

3. Kdy se konečně někdo podívá na "outsourcování" SŽDC? Slýchávám argumenty, že údržba najatými zaměstnanci je levnější než vlastními zaměstnanci, jenže stav vlastních zaměstnanců se nesnižuje! Takže externí firma opravuje most, ale traťovka, která jej opravovala ještě před 5. lety stále existuje s původním počtem zaměstnanců. A nejenom to. Vemte si tu eurobyrokracii s různými dotacemi. Kolik lidí sedí na různých odděleních a odborech, kde mají tuto agendu vykonávat, a výsledek je ten, že si tyto služby SŽDC kupuje u exrních firem! Každou věc vpodstatě platí dvakrát, vlastnímu zaměstnanci, který tu práci nekoná, a cizí firmě, která tu práci koná. Z vlastního zaměstnance se stal kontrolní orgán, který dohlíží, jestli ti, co dělají jeho bývalou práci, tak činí dobře! Jak toto působí na provozní náklady? Jaký to má vliv na náklady na dopravní cestu?
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 14:17:16    Odkaz na tento příspěvek  

4. Někdo by měl velmi rázně vedení SŽDC vysvětlit, že nejsou soukromá firma, ale příspěvková organizace. Stejně jako si nemocnice nevybírá, koho bude léčit, a koho ne, protože by se jim to nevyplatilo, stejně jako škola si nevybírá, koho vzdělávat bude a koho ne, protože je to vůl a nevyplatilo by se to, stejně jako technické služby si nevybírají, kterou popelnici vyvezou a kterou ne, protože je třeba na kopci a nevyplatí se kvůli troše smetí pálit naftu, tak i soudruzi na SŽDC nemají právo přemítat, kterou trať udržovat a kterou odepíšou tím, že do ní prostě přestanou investovat. Železniční síť je vlastnictvím státu a SŽDC se má zajímat výlučně jeho údržbou, ne neustálými návrhy na likvidaci. Má - li být nějaká trať zrušená, potom ať převezme (zejména politickou) odpovědnost za toto zrušení majitel dráhy, tedy ministerstvo dopravy. Až do posledního dne úřední existence dráhy musí SŽDC trať udržet sjízdnou (tak, jak tomu bylo třeba u Ždáňky). Jenže co třeba tratě Kralovice - Mladotice nebo Horní Slavkov? Jak mohla zničit SŽDC svěřený majetek bez souhlasu jeho majitele (státu)? Za to měl jít někdo sedět!

5. Často se opakuje argument, jak báječně má systém nastavený KORDIS. Pokud jedu z Přerova nebo z Olomouce za příbuznými do Blažovic, Slavkova nebo třeba Šlapanic, tak co mi nabízí ta vynikající obslužnost KORDISu? Mám projet rychlíkem Blažovice, pokračovat dalších 20 km do Brna, kam vůbec nepotřebuju cestovat, abych jel zbytečně stejných 20 km po stejné trati zpět jiným vlakem jenom proto, že ten mi tam konečně zastaví? Je vůbec něco takového na jiném místě v ČR? Nebo mám jet kvůli takto zprasené dopravní obslužnosti oklikou a s přesedáním přes Moravský písek a Kyjov? Dokud soudruzi nebudovali slavný KORDIS, tak nebyl problém přestoupit z osobáku od Vyškova mezi Křenovickými nádražími a dostat se tak na jakýkoliv vlak na trati 340. Tolik v praxi k tomu, jak nám krajští úředníci usnadňují cestování.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6066
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 14:43:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jerry66:
Nesmyslně rozdělená trat Valašské meziříčí-Ostrava to je příklad za vše , nebo vlaky Studénka -Veřovice některé končí ve Štramberku. Z odpolední šichty se nedostanu protože vlak zrušili. Rychlíky nebo spěšné vlaky Ostrava -Valašské meziříčí prakticky nic.Je to hnus čím dál víc se tu cpou 810-ky na hlavní tratě.atd.A také má Moraskoslezský kraj nejméně regionov, sice máme elefanty ,ale ten oběh nic moc.843-ky jezdí pod dráty kdo toto vymyslel nakopat do prdele.
Zkusme si rozebrat, za co s uvedeného skutečně může kraj a ten fakt, že regionální vlaky objednává kraj a ne stát.

Rozdělená trať Ostrava - ValMez - Asi ano.(Nevím, není ve Frenštátu značný "lom" a taky pokles ve "frekvenci" cestujících?)

Vlaky ze Studénky končící ve Štramberku - Kraj si to tak objednal, takže ano.

Téměř neexistující R/Sp Ostrava - ValMez - Rychlé spojení Ostrava - ValMez je zajištěno i přes Hranice.
Vešly by se další vlaky na tuto jednokolejku (hlavně v úseku Ostrava Kunčice - Frýdek-Místek)?
Nebo druhá možnost - bylo by vhodné nechat zastávkové vlaky jen každou hodinu a z těch druhých udělat vlaky spěšné?

Nejméně Regionov (opravdu?), oběh elefantů - oběhy snad netvoří kraj, jaký je reálný vliv krajského úřadu na to, kolik Regionov a kolik CiryElefantů bude v kraji jezdit?

843 pod dráty - předpokládám, že máš na mysli trať Ostrava-Svinov - Opava východ a rychlíky do Olomouce, resp. Jeseníku (nebo jezdí 843 pod dráty ještě jinde?).
Roztrhnout R Ostrava - Jeseník v Opavě kvůli tomu, aby 843 nejezdila pod dráty, považuji za kardinální nesmysl, roztržení R Ostrava - Krnov - Olomouc - ???
(Ale každopádně - vzhledem k tomu, že jde o rychlíky, tak za to nemůže kraj!)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 14:46:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Dluhonice:
bod 5:
Brečíte na špatném hrobě. Rychlíky jsou objednávány MD a podle toho to taky vypadá. ČernéDíře je šumák, jestli zastaví na stanici, která má potenciál, nebo projede z výchozí do cílové bez zastavení: má to za stejný peníz.

A věřte tomu, že pokud by i železniční dálková byla pouze komerční, tak by rychlíky soukromých dopravců stavěli všude tam, kde by čuli cestujícího (což by např. zajisté byla i obě Křenovická nádraží na 300x340). A kraje by si také přisadily se zastávkami.
Pokud Vám to připadá jako sci-fi, tak věřte, že takto to funguje na většině dálkových bus linek. Kraje si své požadavky řeknou a dopravce rád zastaví i když nemá žádnou přímou dotaci, ono se mu to vrátí jinak. A pokud z toho vyplyne prodloužení jízdní doby o 5min, tak na vzdálenost 200km je to zanedbatelné.
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 14:52:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychlé spojení Ostrava - ValMez je zajištěno i přes Hranice.

Ano, ale proč bych měl jezdit oklikou a platit více peněz za jízdné, když mohu jet přímo a mám to levnější? Ovšem kdyby tam tak něco přímo jelo. Přes Hranice je to opravdu delší. Trať 323 vede mezi dvěma kraji, které se samozřejmě na objednávání vlakové dopravy nedohodnou a tak to taky vypadá. Drtivá většina vlaků z Ostravy končí zcela nesmyslně už ve Frenštátu (pouhých 25km od Valmezu). Přitom ve Valmezu by měly daleko lepší potenciál. Škoda mluvit. Vznik krajů byla ta největší hloupost, která železnici rozhodně neprospějě. Viz třeba také nesmyslně přestupy v Letovicích.

Ty rychlíky by mohly jezdit časteji klidně i v úseku Kojetín-Ostrava, jako kdysi. Nebojím se, že by byly prázdné, holt, upřednosťnuje se raději koridor a lidi, kteří bydlí mimo koridor mají smůlu.
Sbohem Morkovičko...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6067
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 14:59:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice:
Často se opakuje argument, jak báječně má systém nastavený KORDIS. Pokud jedu z Přerova nebo z Olomouce za příbuznými do Blažovic, Slavkova nebo třeba Šlapanic, tak co mi nabízí ta vynikající obslužnost KORDISu? Mám projet rychlíkem Blažovice, pokračovat dalších 20 km do Brna, kam vůbec nepotřebuju cestovat, abych jel zbytečně stejných 20 km po stejné trati zpět jiným vlakem jenom proto, že ten mi tam konečně zastaví? Je vůbec něco takového na jiném místě v ČR? Nebo mám jet kvůli takto zprasené dopravní obslužnosti oklikou a s přesedáním přes Moravský písek a Kyjov? Dokud soudruzi nebudovali slavný KORDIS, tak nebyl problém přestoupit z osobáku od Vyškova mezi Křenovickými nádražími a dostat se tak na jakýkoliv vlak na trati 340. Tolik v praxi k tomu, jak nám krajští úředníci usnadňují cestování.

Kordis můžeme kritizovat třeba za likvidaci tradiční přímých autobusových spojení i v přepravní špičce (v sedle by to mohlo být akceptovatelné) a možná i kvůli dalším věcem, ale kvůli tomu, co píšete? To snad ani ne.

Předem je nutné asi říct, že vámi uváděná spojení patří k menšinovým, a že většina lidí v té oblasti jezdí v docela jiných relacích. Ale přesto - vámi uváděná spojení nejsou neřešitelná.

Spojení Olomouc/Přerov - Šlapanice: Nejjednodušším řešením je dojet do Brna na hlavní nádraží, odkud jezdí co chvíli trolejbus do Šlapanic.

Spojení Olomouc - Slavkov u Brna/Blažovice (v případě Blažovic s přestupem bus/vlak ve Slavkově) je dobře realizovatelné v kombinaci vlaku do Vyškova a návazného autobusu této linky:
http://www.idsjmk.cz/jrady/631.pdf
(Pravda, většina spojů této linky nenavazuje ve Vyškově na rychlíky od Bohumína a tedy i Přerova, ale stejně tak kdyby jezdily mezi Vyškovem a Křenovicemi zastávkové vlaky, tak by také třeba navazovaly jen na jeden ze dvou rychlíků, které do Vyškova přijíždějí od Nezamyslic).
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2370
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 15:09:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdysi jezdil přímý vlak Ondráš až do Vsetína. Proč byl zrušen...?

Ano, ale proč bych měl jezdit oklikou a platit více peněz za jízdné, když mohu jet přímo a mám to levnější? Ovšem kdyby tam tak něco přímo jelo

Nabízí se otázka - Proč bych měl jet časově delší trasou, když jinou tam můžu být rychleji?

Drtivá většina vlaků z Ostravy končí zcela nesmyslně už ve Frenštátu (pouhých 25km od Valmezu)

Stačí se podívat na soupravy Ostrava - Frenštát pod Radhoštěm a soupravy (Frýdlant nad Ostravicí -) Frenštát pod Radhoštěm - Valašské Meziříčí a musí to být každému zřejmé. Nebo by se měly ve Frenštátu odpojit dva tři vozy a dál na ValMez by měla pokračovat souprava 754+Bdt+Bdt?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6068
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 15:13:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavlík:
Z Ostravy do ValMezu je to při cestě přes Hranice jen cca o 10 km (záleží na tom, které uvažujeme ostravské nádraží) než přes Frenštát. To není zase tolik.

Ale i kdyby - daleko jednodušším řešením než kvůli tomu za každou cenu zavádět nové rychlíky, by mohlo být uznávání jízdenek vydaných pro cestu přes Frenštát i pro cestu přes Hranice (jak tomu teď je v případě relace Brno - Nové Město na Moravě - na jízdenku vydanou pro cestu přes Bystřici se dá jet i kilometricky delší, ale časově kratší cestou přes Žďár).

Jsi si jist, že ten přestup ve Frenštátu je kvůli hranici krajů?
Přece jen - hranice krajů (Moravskoslezského a Zlínského) je až mezi Hostašovicemi a ValMezem.

ad existence krajů - je to věc názoru, podle mě je dobře, že kraje existují, určitě jsou "blíž občanům", než centrální státní správa.

Spíš může být problém v tom, že hranice krajů se určovaly podle okresů a vznikly nelogické situace jako Rapotice (30 km od Brna a 70 km od Jihlavy) v kraji Vysočina nebo Lubenec (cca 35 km od Karlových Varů a přes 100 km od Ústí nad Labem) v Ústeckém kraji.

O přestupech v Letovicích se hojně diskutovalo už při jejich vzniku, byly zmíněny i před krajskými volbami v Jihomoravském kraji, ale když to vezmeme racionálně - i kdyby za Letovicemi ta krajská hranice nebyla, tak bylo plýtváním vozit cca 5-vozové soupravy na osobncích vlacích z Brna až do České Třebové, ten rozdíl počtu cestujících v okolí Brna oproti počtu třeba v okolí Svitav je značný.

Nehledě na to, že rozlomení vozebního ramene v Letovicích umožnilo na tyto vlaky nasadit "panťáky" řady 560, které tam předtím při vedení zastávkových vlaků v trase Brno - Česká Třebová jezdit nemohly.
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 15:14:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nabízí se otázka - Proč bych měl jet časově delší trasou, když jinou tam můžu být rychleji?

Protože preferuji levnější cenu.

Stačí se podívat na soupravy Ostrava - Frenštát pod Radhoštěm a soupravy (Frýdlant nad Ostravicí -) Frenštát pod Radhoštěm - Valašské Meziříčí a musí to být každému zřejmé. Nebo by se měly ve Frenštátu odpojit dva tři vozy a dál na ValMez by měla pokračovat souprava 754+Bdt+Bdt?

Takže tam není potenciál cestujících... Proč asi?
Sbohem Morkovičko...
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 15:18:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

daleko jednodušším řešením než kvůli tomu za každou cenu zavádět nové rychlíky, by mohlo být uznávání jízdenek vydaných pro cestu přes Frenštát i pro cestu přes Hranice (jak tomu teď je v případě relace Brno - Nové Město na Moravě - na jízdenku vydanou pro cestu přes Bystřici se dá jet i kilometricky delší, ale časově kratší cestou přes Žďár).

Naprostý souhlas. To by danou situaci řešilo.

O přestupech v Letovicích se hojně diskutovalo už při jejich vzniku, byly zmíněny i před krajskými volbami v Jihomoravském kraji, ale když to vezmeme racionálně - i kdyby za Letovicemi ta krajská hranice nebyla, tak bylo plýtváním vozit cca 5-vozové soupravy na osobncích vlacích z Brna až do České Třebové, ten rozdíl počtu cestujících v okolí Brna oproti počtu třeba v okolí Svitav je značný.

Nehledě na to, že rozlomení vozebního ramene v Letovicích umožnilo na tyto vlaky nasadit "panťáky" řady 560, které tam předtím při vedení zastávkových vlaků v trase Brno - Česká Třebová jezdit nemohly.


Ano, z hlediska kapacity souprav a potenciálu cestujích se to dá pochopit.
Sbohem Morkovičko...
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2371
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 22. května 2010 - 15:26:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže tam není potenciál cestujících... Proč asi?

Vezměme si osobní vlaky Frýdlant nad Ostravicí - Valašské Meziříčí. Kdyby tam byl potenciál cestujících, jezdily by na tomto rameni jen 810+Btax, respektive 814, nebo souprava 754+x*Bdt?

Kdyby byly tyto vlaky všechny výchozí z Ostravy, myslíte si, že by stoupl počet cestujících natolik, aby byla rentabilní souprava 754+4*Bdt v celém úseku?