K-report
 

Archiv do 15. srpna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 » Archiv do 15. srpna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
MB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.170.49
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 08:48:59    Odkaz na tento příspěvek  

Pozoroval někdo nějaký skutečný pokrok v normalizaci přeshraničního provozu tratě Harrachov - Poreba? Je to od nich hezké, že provozují NAD, dokonce zadarmo, dál ale žádné validní informace nejsou - jen že "prý jsou jednání již ukončena a věc je u podpisu", "prý se zhotovuje kabelové spojení".
EU poskytla peníze na společnou investici do konkrétní formy přeshraniční spolupráce, ne však do NAD, a ta investice je zatím mrtvá. Ojedinělé diskusní příspěvky naznačují, že se o tom "nemá mluvit", snad abychom nedráždili. Zájem veřejnosti je velký. České vláda nekoná. Myslím, že by se mělo začít uvažovat o výstražné blokádě silnice Harrachov - hraniční přechod, za přítomnosti médií. Vzhledem k okolnostem bych ji považoval za zcela oprávněnou.
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.208.72.73
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 08:52:41    Odkaz na tento příspěvek  

Než se (autem) přijede do Huty, tak vpravo se dá dojít k další "bráně" do parku, kde jsou vodopády. Má tohle místo nějaký název?
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 10:57:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pinec (110): oni si pánové zřejmě stále neuvědomují, že formou (nikoliv obsahem !) svých příspěvků akorát odrazují ostatní a výsledkem je to co píšeš - kolovrátek toho samého spojený se vzájemným plácáním po zádech, jak jim to jde dobře.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 738
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 11:03:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear

zjistěte si, na kolik vyjde například jízdenka na Jungfrau

Zjistěte si, jaké příjmy má tamní obyvatelstvo....

Osasco

A kolikpak těch lidí bude, aby to bylo levnější vlakem?

Pokud budou mít třeba 3 kočárek a 5 lidí kolo, tak třeba i 10 cestujících....

Turistické tratě u nás opravdu nemáme

Tanvald - Harrachov je zejména turistická.

MB

Pozoroval někdo nějaký skutečný pokrok v normalizaci přeshraničního provozu tratě Harrachov - Poreba?

Ano
MB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.59.145
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 11:25:51    Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear: Obecně máte pravdu, ale uvádět dráhu na Jungfrau jako příklad turistické lokálky je zavádějící. Jde o unikát s patřičně vysokým jízdným.
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 7-2009

Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 11:50:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.cd.cz/cd-online/vyluky/mimoradnost.php?mimo=1992 - tak opravné práce na trati 037 se prodlužují zatím do 30.9.2010, 038+039 zatím termíny zůstávají... Zrovna ale 037 se snad určitě obnoví - už kvůli nákladům a hraničnímu přechodu...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2106
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 14:08:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapl: Hlavně aby se 037 obnovila i v polské části, kde je snad zmasakrováno ještě víc....
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2894
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 14:34:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co ji v tom Polsku zmasakrovalo? Dyk snad podle vody ani nevede. Zmasakřený to asi bude spíš nahoře přes Křovinu do Turowa leč pochybuju že by Poláci nechali takovou elnu bez kolejí nebo ji rovnou zavřeli....

Ostatně v roce 98 (teda asi rok nebo dva poté...) tehdy dokonce opravili i spláchlej úsek ze Szczytny do Polanice a že na tom dobře nebyl.
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 3757
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 14:51:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- Myslíš ten kousek k trianglu za Zawidowem nebo i dál? No ona by ta trať byla plně nahraditelná objížďkou z Weglince přes Zhořelec a Žitavu. Jenže zrovna tenhle úsek byl prý zasažen tak, že plně sjízdný bude snad až příští rok.
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 3758
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 14:54:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No on zrovna ten úsek kolem Zawidowa ležel doslova ve vodě už předtím, resp. podle hledisek třeba DB Netze by byl zcela nepochybně dávno nesjízdný...
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3292
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 15:19:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dle plánu se jel Bárta podívat na sesuv půdy v km 2,65 na trati 039. Na tiskovce něco divně mlel. Pochopil jsem, že ani jedna z těch tratí nemá "vyhráno". Ona se ta jeho slova dala vysvětlit všelijak, mluvil dosti neurčitě. Každopádně to bude ještě asi zajímavé...
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 16:00:40    Odkaz na tento příspěvek  

"Hungry_bear" = 105:
Jaký je rozdíl mezi přestupem vlak-bus dnes v Hejnicích a bez 038 už v Raspenavě ?
Že by jeden přestup navíc vlak-vlak (se zdoláváním schodů v 810, pro seniory jistě skvělým) ?

Určitý rozdíl je v tom, že dopravu lázeňských hostů mezi železniční zastávkou v Hejnicích a Lázněmi Libverda zajišťovávaly kdysi (zda a jak je to nyní, nevím - ale na to jsem upozorňoval) na požádání samotné lázně (snad svým) vlastním vozidlem (mikrobusem) s řidičem, jenž byl zároveň "nosičem" (a snad to dokonce bylo v ceně lázeňského pobytu) = v podstatě z perónu zastávky k pultu recepce a opačně: veřejná autobusová linka by rozhodně takovou službu neposkytovala, navíc v Raspenavě asi ještě dlouho nikdo nezajistí pro takové lázeňské hosty přestupy "hrana - hrana" (na jediném příslušně vysokém nástupišti) mezi vlaky a autobusy - takže pro lázeňské hosty by "trvalá NAD" žádným významným zlepšením nebyla (aspoň proti minulosti).
Je smutnou skutečností, že české železnice se především vinou neprozíravosti a neprogresivnosti mnoha svých funkčně (leč ne vždy také odborně) "kompetentních" vedoucích zaměstnanců dostaly do stavu, kdy nemožnost soupeření autobusové dopravě v oblasti ekonomické nejsou schopny dostatečně dynamicky kompenzovat aspoň výrazně vyšší kvalitou svých služeb (ba nezřídka je tomu spíše dokonce naopak): o modernizaci zejména místních tratí a o jejich "přiblížení obyvatelům" se nejen nikdo u ČD nestaral, ale v podstatě každý, kdo se o to pokoušel, byl považovám spíše za škůdce a vyvrhele - a těch de facto 20 roků, o něž se zpoždění českých železnic za železnicemi v "civilizované Evropě" zvýšilo v době, kdy jsme všichni očekávali opak, je a bude čím dál obtížnější krátit, protože vývoj světa na nikoho nečeká a "kdo chvíli stál, už stojí opodál". Dokud ovšem nebude vybudován nějaký "celostátní IDS" jak po stránce organizačně technické, tak po stránce tarifní, nebylo by rozumné zbavovat se jakýchkoli (byť i nyní třeba zastaralých) zařízení, která by k funkčnosti "celostátního IDS" mohla přispět či mohla by pro ni být dokonce nezbytná, a která by zároveň nebyla nahrazena něčím aspoň stejně kvalitním a v budoucnu pro "celostátní IDS" stejně dobře využitelným. To by tedy měla být priorita: pouhou zbrklou "kanibalizací" a "šetřením, ať to stojí, co to stojí" VHD mnoho nezíská, protože tyto metody jsou jen krátkodobě účinné a perspektivu dalšího úspěšného vývoje systému ani jeho součástí rozhodně spolehlivě nezajišťují. A to platí i pro povodněmi postižené úseky železnice - není-li řádně připraven systém, zajišťující kvalifikovanou substituci dopravy na nich jinou VHD, pak by měly být obnoveny a pokud možno zároveň i modernizovány tak, aby mohly výhledově dobře fungovat bez dalších drahých úprav i v systému "celostátního IDS".
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2175
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 16:14:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD, alias Pražan apod.: Zpoždění za civilizovaným světem má naše železniční síť velké. Ať už absencí některých nových tratí, nebo stavem těch existujících, ale také lpěním na udržování osobní dopravy všude tam, kde si s tím poradí autobus výrazně lépe a levněji. Žel bohu je to i případ trati do Bílého Potoka, kde s obsluhou tohoto místa je železnice na štíru díky nevhodné poloze nádraží. Ale kdo dnes bude investovat nemalé peníze do nápravy tohoto stavu, v tomto případě by také prodloužení trati mohlo lézt do řádu stamilionů........

Zejména v zastavení veškerého provozu a následné likvidaci tratí má ta civilizovaná Evropa ohromný náskok.
Pajik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 8-2008
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 16:52:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Položme si tedy otázku, jestli ta civilizovaná Evropa je opravdu civilizovaná, pokud podle Vás zlikvidovala už tolik tratí.

Já bych ani jednu z tratí postižených povodní na černé listině neviděl. A přijde mi docela neohrabané zrušit určitou trať po jakési přírodní katastrofě. To kdyby katastrofy zasáhly postupně ČR po celém území, tak můžeme seškrtat polovinu celé sítě. Já si osobně myslím, že všechny tratě diskutované v této diskuzi potenciál prostě mají a jakékoli jejich nahrazování dopravou autobusovou je chyba - v této oblasti a vůbec všude by se měly tyto 2 dopr. prostředky doplňovat a ne si vzájemně ubírat cestující. Tím, že povodně odnesly několik tratí a řekne se, že třeba v tomto případě 1 nebo 2 zrušíme, to VHD nic nepřinese - naopak přilepšíme IAD.

Happy: tak koukám, že Bárta se jezdí dívat na sesuvy - ať je to jak chce, tak v křesle ministra dopravy zatím víc škodí než přináší užitek

(Příspěvek byl editován uživatelem pajik.)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4867
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 17:32:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pajik - bohužel ale o tom to je taky. Povodně smetou některé tratě natolik, že si dotyční ouřadové logicky položí otázku, zda se investice do oprav v řádech x desítek až stovek mega k té které lokálce vyplatí. Do té doby tratě fungovaly bez vysokých investic relativně bez problémů a nikdo o nich nemusel nic slyšet. Já jsem pro opravy beze zbytku, neb i lokálky jsou součástí sítě. A pokud má někdo problém s tím, že tu jezdí vozy 810/809 nevytížené, nechť si také položí otázku, proč jezdí nevytížené - nevyhovující jízdní řády pro místní nebo turisty, nádraží daleko od dědin, nepohodlné soupravy, nevyhovující zázemí, atd...

Pro ilustraci, kolik tratí bylo na odstřel po povodních v roce 1997 a to tehdejší politici lokálkám nepřáli mnohem víc.

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2895
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 17:46:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No nejlepší na odstřel byla Osoblaha který se povodeň nedotkla...
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 20:23:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do té doby tratě fungovaly bez vysokých investic relativně bez problémů a nikdo o nich nemusel nic slyšet

Protože tento stát každoročně prožíral desítky a stovky miliard, které neměl a které si jak slabomyslný ožrala půjčoval bez nejmenšího přemýšlení z čeho nasekané dluhy zaplatí a kolik stojí úroky (jen tak mimochodem, letos jen na těchto úrocích věřitelum fyzicky platíme něco mezi 70 a 80 miliardami Kč /reálné, nikoli nějaké fiktivní peníze/ - zkuste popřemýšlet, kolik let plateb na dopravní obslužnost to představuje, nebo v jakém vztahu je ta suma k ročním výdajům na dopravní stavby).
Pokuste se pochopit, že na další takové prožírání už si další a další peníze v neomezeném množství půjčovat nemůžem

Ostatně, za luxus pendlování prázdných/poloprázdných motoráků místo autobusů stojících polovic jen proto, že tam před sto lety byly položeny koleje (často nikoli pro vožení lidí, ale uhlí nebo řepy, čemuž odpovídá jejich trasování) už každoročně lidi na venkově platí osekáním večerních a víkendových spojů, na které po zaplacení těch motoráků prostě nezbylo.

Já jsem pro opravy beze zbytku

Tož si uspořádejte sbírku a zaplaťte to z ní.
A nechtějte jako sobec, aby se na vaší zálibu nuceně skládali všichni obyvatelé tohoto státu, včetně těch, kterým povodně vzaly i střechu nad hlavou.


neb i lokálky jsou součástí sítě

tak tahle fráze tu opravdu dlouho nebyla{
Když stejné lidi na přestupní stanici přiveze autobus místo motoráku, tak je to "rozpad sítě" ?
Opravdu jsou jedinci, kterým nedochází, že podstatná je síť veřejné dopravy (všemi druhy dopravních prostředků) a nikoli mapka položených kolejnic ?


A pokud má někdo problém s tím, že tu jezdí vozy 810/809 nevytížené, nechť si také položí otázku, proč jezdí nevytížené - ..., nádraží daleko od dědin,
Chápu správně, že v takových případech místo použití autobusu, který do těch dědin zajede (za cca polovinu ceny motoráku) navrhujete jejich nucené přesídlení k nádraží, jen aby tam motorák dál jezdil ať to stojí co to stojí ?
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 21:00:19    Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear:

já už na Vás reagovat nechtěl, ale nevydržím to...

Kde je pro Vás ta pomyslná hranice, odkud jsou už vlaky zbytečné? Nebude nakonec lepší za "přestupní" namísto Raspenavy považovat Liberec - nebo Turnov? nebo rovnou Pardubice? Prahu?

Rozvezeme to autobusy přímo od Pendolin nebo odkud tedy?
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 21:04:28    Odkaz na tento příspěvek  

"Zeuke" včera psal o tom, že (cituji) "finanční historie Frýdlantských okresních drah ukazuje, že již stavba místních lokálek byl krutý ekonomický omyl. "

Znamená to, že například současná finanční situace Rakouských spolkových drah (mám na mysli dlouhodobý ztrátový provoz OBB )ukazuje, že stavba železnic v Rakousku byl rovněž krutý omyl???
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 21:12:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hranice je velmi jednoduchá - tam kde lidi levněji odvozí vlaky, tam nechť jezdí vlaky, kde autobusy, tam autobusy. Je na tom snad něco extra složitého k pochopení ?

Takže konkrétně v případě Frýdlantského výběžku má vlak opodstatnění mezi Libercem a Frýdlantem (protože tam jsou koleje po kterých jezdí i nákladní doprava a podcházejí kopec tunelem).
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 22:11:45    Odkaz na tento příspěvek  

a jinak?

trasy Liberec - Děčín, Liberec - Pardubice...

bohužel pořád nevím, co počítáte do nákladů na jízdu autobusu = kdy je to "levněji"
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3358
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 22:13:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tam kde lidi levněji odvozí vlaky, tam nechť jezdí vlaky, kde autobusy, tam autobusy
Pokud bychom brali při projektování dobravy v potaz pouze tuto větu, tak by byla valná většina vlaků zrušena. To by nepřežily ani tratě 037 či 089, kterým držíte palce. Toho času byste dost těžko hledal příklad, kde vyjde vlak levněji než autobus. Při vyšších výkonech se totiž snadno dostanete do situace, kdy budete dotovat vlak a autobus by vám jezdil se ziskem, zcela bez dotací.
Nelze posuzovat výhodnost zvoleného dopravního prostředku pouze podle vstupní investice, ale musíte posoudit celkovou výhodnost, která nezahrnuje pouze cenu. I koupení nejlevnějšího výrobku není nejlepší investicí a může šeredně vymstít.
Ale i kdyby. Pokud byste se tedy nechal zmámit vaší poučkou a všude se ji pokusil aplikoval, tak byste se brzo dostal do zapeklité situace. Sice by vám kolem 089 či 037 jezdil autobus po 30 minutách v sedle a po 10 ve špičkách, oddotoval byste pár nevyužitých spojů o víkendech a večer a mohl byste si mnout ruce. Ovšem už před krizí, než začala klesat poptávka po přepravě zboží, se v některých lokalitách objevil nedostatek řidičů autobusů, všichni jezdili za podstatně lepší prachy s kamiony. Kde byste chtěl sehnat takové množství řidičů, aby vám odjezdili všechny výkony za zrušené vlaky? Ve výsledku byste jezdil jak mourovatej se ziskem do Hrádku a Frýdlantu, ale ty Bílý Potoky by vám už neměl kdo odjezdit.
A jak jsem psal, není to jenom o vstupní ceně hrají roli i jiné faktory.
Je však pravdou, že v 21. století už bude mít osobní doprava na železnici význam pouze na vysokých výkonech. Důvodem jsou právě vysoké vstupní investice. Je jen otázkou času, kdy kraje přestanou chtít platit stovku za vlak s pár lidmi, to je skutečně značně neekonomické.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2881
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 22:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

se v některých lokalitách objevil nedostatek řidičů autobusů,

Tohle si myslím vyřeší trh dost rychle. Řidič autobusu nepotřebuje maturitu, ani dlouhodobý záškol a až to bude potřeba, určitě se jim zlepší i pracovní a mzdové podmínky. Pak jich bude dostatek. Že bych si udělal papíry na autobus?
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1591
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 22:24:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>vysoké vstupní investice.
A samozřejmě to,že auto má dneska na rozdíl třeba jen před 20 lety skoro každý.
ex
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.108.105.1
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 05:04:08    Odkaz na tento příspěvek  

Prosim vsechny diskutujici na tema srovnavani dopravy aby se presunuli (nebo byli presunuti) do patricne diskuze a prosim spravce, aby do teto diskuze zavedli captcha i pro registrovane a nejlepe s nejakou otazkou z hospodareni (ekonomove v CZ vladli uz dlouho). dekuji
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 11:04:07    Odkaz na tento příspěvek  

Tak už toho nechme; nejsem pravda ekonom, ale když je z ekonomického hlediska podstatné, jestli výše škod po povodni v Libereckém kraji bude

5 000 000 000 (bez opravy lokálky do Hejnic)

nebo

5 005 200 000 (s opravou téže - započten odhad škod)

tak to pojďtě zrušit a je klid!

Jenom pro MB (příspěvek 1597):

- odkdy na tratích tohoto typu jezdí průvodčí?
- kolik myslíte, že je zde stanic obsazených pokladní? Ta v Hejnicích si na sebe spolehlivě vydělá...
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 11:05:33    Odkaz na tento příspěvek  

MB - sorry, ten dovětek je samozřejmě pro kolegu "Mladějov"
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 11:30:45    Odkaz na tento příspěvek  

odhlédnu teď od autobusového tématu:



pro pořádek - toto není/nebyla (nehodící se škrtněte) běžná frekvence; je sobota, začátek letních prázdnin 2010 a v Hejnicích mají pouť
MB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.134.55
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 13:04:53    Odkaz na tento příspěvek  

Malý Bobeš: Měl jsem na mysli lokálku i bez strojvůdce. Je to vize, kamery na čele lokomotivy, palubní počítač sledující obraz trati a porovnávající jej s obrazem v paměti, v případě problému napojení na dispečera nebo okamžité zastavení vlaku ... Nevím, jestli současné počítače by to již zvládly a kolik by se tím případně ušetřilo. Myslím, že dnešní strojvůdce to neohrozí, ale že to jednou bude.
Cetel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.1.142
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 13:21:26    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Šimral: Vzhledem k tomu, že papíry+profesák z skupiny B na D stojí cca 60000Kč a více, tak se zas do toho moc lidí nehrne. Pokud zareaguje trh a mzdy půjdou nahoru, tak výsledná taky cena nahoru. Tudíž buď zvednou cenu jízdného a nebo dotaci (nebo oboje). Takže někteří by na tom vydělali a jiní zas ne.
busak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.45
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 14:05:13    Odkaz na tento příspěvek  

Autobus na vyluce stoji CD 24kc bez Dph na 1km
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6881
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 15:59:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Věděl by někdo, jaká vozidla (kolik) jsou k dispozici na separované trati (síti) ve Frýdlantu? Díky.

(Pokud se to už řešilo, tak se omlouvám. Snažil jsem se archiv v rychlosti prohlédnout, ale mohl jsem to přehlédnout.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.253.83
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 16:43:25    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Hroch: V okolí Frýdlantu jsou:
810-424 (dnes jezdí Frýdlant - Černousy)
810-511
010 (1x)
740-508 SGJW s jedním vozem na štěrk, jeden prázdný plošiňák a 8 plošiňáků s repasovanými betonovými pražci(byla připravena na výluku na 039),
MUV s vozíkem - vše ve Frýdlantě.
Mám pocit, že ještě jedna MUV zůstala za sesuvem na nádraží Heřmaničky ve Frýdlantě.
810-183 - nádraží Bílý Potok.
To je vše.
Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.253.83
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 16:45:55    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jsem zapomněl na 814.2 na nádraží ve Frýdlantě. Je to nejspíš 201-202
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 16:52:56    Odkaz na tento příspěvek  

Tak ve myslím Frýdlantu stojí (a částečně jezdí) :

jedna Hypernova (číslo teď nevím, třeba si vzpomenu a podívám se zítra)
810 511-6
810 424-2
myslím že ještě jedna 810 (upřesním)
jeden Baafx (nebo jak se to dnes jmenuje)
740 508-7 (SGJW) + výsypný vůz Ua
vlak pražců (na původně plánovanou výluku Frýdlant - Nové Město)
jeden MUV

to je asi (=bez záruky) vše
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 16:54:41    Odkaz na tento příspěvek  

tak jsem byl druhý

MUV je v pohodě, normálně jezdí...
Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.253.83
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 17:33:23    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě výčet významného poškození tratí ve výběžku k dnešnímu dni:

037
Liberec - Oldřichov v Hájích: sjízdné
Oldřichov v Hájích - Raspenava: sesuvy zeminy, naplaveniny (zejména u tunelu) - to mám z druhé ruky, tam jsem nebyl
Raspenava - Frýdlant: sesuv části náspu před vjezdovým návěstidlem žst. Raspenava směrem od Frýdlantu, to je nejzávažnější poškození v okolí, šířka cca 1/3 pražce, délka cca 45 pražců, tj. cca 30 m, výška náspu odhadem okolo 10 m!
Frýdlant - Černousy: sjízdné

038
km 0,9, cca 200 m před mostem přes Smědou: sesuv části náspu, šířka 1/2 pražce, délka cca 10 pražců - 6 m, výška náspu cca 3 m
km 1,1,most přes Smědou je úplně ok, pouze odplavený zásyp u paty jednoho pilíře
km 2,9, cca 100 m za zastávkou Lužec pod Smrkem: malý sesuv zeminy na trať (délka cca 10 m, mocnost nad příkopem cca 4 m
km 4,4, před závorami v Hejnicích: odlavené štěrkové lože a část železničního spodku, výška poškození do 2 m, délka pod 100 m

039
km 2,6, cca 300 m před přejezdem silnice I/13 Frýdlant - Arnoltice: sesunutí části náspu, šířka 3/4 pražce, délka 21 pražců, tj. asi 15 m, výška náspu cca 5 m

To je úplný výčet významnějších problémů s tím, že některá poškození již byla opravena. Na to, jaká to byla spoušť, tak tratě zůstaly téměř netknuté. Od Vísky po Černousy koukalo z vody jen štěrkové lože a kolejnice. Projížďka po trati 037 v úseku Raspenava - Černousy bude exkurzí do války.
Dnes je v Černousích řeka opět rozlitá.
busak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.49
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 18:00:15    Odkaz na tento příspěvek  

Autobus na vyluce stoji CD 24kc bez Dph na 1km
Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.253.83
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 18:10:44    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě obrazem:


Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.253.83
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 18:35:17    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě si nemohu nerejpnout (jak je mým blbým zvykem ): domnívám se, že při troše snahy mohly být již všechny tratě (snad mimo Raspenava - Frýdlant) v provozu a zajišťovat spojení v oblasti, která by uvítala jakékoli odlehčení silnic používaných k odklidovým pracem.
SŽDC a zejména pak SDC Liberec je organizace úplně na hovno a vůbec se nedivím, že jim ministr sebral peníze, se kterými neumí efektivně hospodařit a jsou jen ve vleku lobbistických skupin!!! Uff, to sem si ulevil
Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.253.83
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 18:44:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě dorejp: v celym frýdlantskym výběžku se maká o 106, bahno, domy, silnice, mosty,...
Jen na majetku ve správě SŽDC je dnes svatosvatý klid. Ani snaha žádná! Těch míst na výše uvedených fotografiích se za celý týden nikdo ani nedotkl!!!
Liberecký kraj, který platí regionální železniční dopravu, by měl nejméně požadovat personální změny ve vedení SDC!
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 674
Registrován: 7-2008

Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 20:32:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SŽDC nemá lidi ani techniku - a soukromníci řádí po lukrativnějších záležitostech - tj.všeobecně známá věc. A SDC traťovky ? -
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 20:44:10    Odkaz na tento příspěvek  

Klučan z Lučan: No já když si porovnám SDC Liberec a SDC Ústí nad Labem, tak mi připadá o něco lepší Liberec.

A k těm lokálkám: dokud se bude objednávat ZDO na dírách typu Vraňany-Lužec, tak minimálně do té doby požaduji objednávat dopravu na mnohem důležitějších 038, 039.
Já bych prostě neobjednával ZDO na tratích, které jsou bez potenciálu už řadu let a logicky bych přestal ZDO objednávat, tam kde nejezdí skoro nikdo a je tam mrtvo a mrtvo na 038,039 není oproti jiným.

A teď si blbci šotouši přiznejte kdo volil VV, páč ten zmrd Bárta nám byl čert dlužen.
P.S. Už si aspoň převěsil značku na správné místo na gumokolu?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6882
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 21:39:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klučan z Lučan:
Díky za rozsáhlé informace nejen o vozidlech, ale i o tratích (vč. foto).

(Jenom bych si dovolil oponovat, že ministr podle mých informací nesebral peníze na opravy, ale na modernizace, takže Vašeho "oblíbeného" SDC Liberec se to nedotkne. )
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 741
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 22:12:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:

Je tomu tak, peníze byly odebrány z 31 předpokládaných staveb - modernizací, jelikož nebylo možno vyjednat slevu. Peníze na opravy jsou !zatím! netknuté.

Klučan z Lučan:

se za celý týden nikdo ani nedotkl

To je smutné. Ovšem chápu, že SDC nyní pracuje při opravách pouze formou objednávek u soukromých firem. Nechápu, proč již zakázky nejsou nasmlouvány.
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 23:08:27    Odkaz na tento příspěvek  

omluvte Klučana - z Lučan to má dost daleko a ví prd, co se ve výběžku celý týden dělalo...
To mu nelze vyčítat, ale vyvozovat závěry z jedné procházky - to si kolego příště odpusť, jen nasíráš lidi!!!

Jak se podle tebe přihodilo, že (například) jezdí vlaky do Černous? Ono je potřeba se zamyslet nad tím, jaké jsou priority.
Pokud nejsi schopen pochopit, že pro jistou oblast (například Minkovice) byl (a myslím že ještě je ) vlak jediným spojením, vykašli se laskavě na své "závěry"
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 23:23:40    Odkaz na tento příspěvek  

a ještě dorejp pro Klučana:

ze skutečného rozsahu poškození jsi "odhalil" tak 1/4

dorejp druhý:

najdi rozdíl






malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 23:37:29    Odkaz na tento příspěvek  

a dorejp poslední:

("Těch míst na výše uvedených fotografiích se za celý týden nikdo ani nedotkl!!! )

je poměrně lehce dohledatelné, že okolo Frýdlantu byly stroje nasazané průměrně 12 hodin denně;

prostě je nějaká kapacita a ta je limitující - mmch do výběžku není možné dopravit např podbíječku ...





Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.253.83
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 23:49:57    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. malý bobeš: Vážený pane kolego, vzhledem k tomu, že jsem se již od soboty 7.8.2010 podílel na odstraňování povodňových škod v okolí Frýdlantu s tím, že jsem si občas (pro odreagování) odskočil prohlédnout některou z tratí, mám celkem velmi dobrou představu o tom, co se tu celý týden dělo. Za tím, že se na výše uvedená konkrétní místa celý týden ani nesáhlo, si stojím! Samozřejmě mnoho další práce bylo vykonáno (odstranění sesuvů v okolí Mníšeckého tunelu, pod Hágem, v okolí frýdlantského nádraží nebo před tunelem na Hartě, odstranění popadaných stromů a další práce menšího rozsahu).
Ani ve snu by mě nenapadlo hanobit práci lidí v terénu, dělají, co je v jejich silách a za to jim patří dík. I Vám tímto děkuji.
Já se svou kritikou mířím výš. Vzhledem k rozsahu katastrofy kritizuji přístup, organizace a intenzita prací k obnovení provozu na železnici, za což je plně zodpovědné vedení SDC Liberec. Škody na tratích nebyly rozhodně v porovnání s ostatní infrastrukturou nikterak fatální. Ovšem jediné, co po týdnu ještě nefunguje, je železnice. Porovnejte činnost správce dráhy s aktivitou ŘSD, KSS LK, správců inženýrských sítí, měst a obcí. Kdyby k tomu všichni přistupovali jako SŽDC, pak bysme tento víkend dostali do Frýdlantu první auto! Obce jako Heřmanice by pak asi byly nepřístupné ještě v září...
Ke svým závěrům ohledně fungování SDC Liberec mám dostatek důvodů i bez těchto povodní.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 742
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 23:50:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se, že jsem zareagoval pouze na základě info od Klučana. Beru zpět svojí poslední větu...
Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.253.83
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 23:57:56    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. malý bobeš: Jediné, co jsem z výše uvedeného neviděl osobně, je ten Mníšecký tunel...

Chápu z těch fotek dobře, že se na odstraňování všech následků povodní podílí jedna parta o cca 5 - 10 lidech?
Ps: Před tou partou smekám
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Neděle, 15. srpna 2010 - 00:06:40    Odkaz na tento příspěvek  

Klučan:

nehodlám na tomto místě probírat, proč dosud NEMOHLY být zahájeny práce na trati Raspenava - Bílý Potok...

Pro Vás snad jen doporučení: než se pustíte do kritiky konkrétních osob, pokuste nejprve se získat dostatek informací...
Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.253.83
Odesláno Neděle, 15. srpna 2010 - 00:10:16    Odkaz na tento příspěvek  

Informaci, proč se nesáhlo na trať 038 mám. To byl také důvod, proč jsem zveřejnil rozsah poškození...
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Neděle, 15. srpna 2010 - 00:12:59    Odkaz na tento příspěvek  

Nechte už těch úvah - takhle vznikají fámy...

Kromě vlastních zaměstnanců SDC byly například denně nasazeny 3 - 4 dvoucestné bagry + řádově desítky zaměstnanců dvou dodavatelských firem...

Chápu, že ve srovnání a HZS z půlky Čech, armádou a stovkami policistů Vám to připadá málo...
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Neděle, 15. srpna 2010 - 00:18:32    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jste skutečně (a správně) informován - proč jste tedy obvinil SDC Liberec, že je za stav 038 odpovědné???

To už hraničí s pomluvou, nemyslíte?
Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.253.83
Odesláno Neděle, 15. srpna 2010 - 00:34:30    Odkaz na tento příspěvek  

I na toto mám odpověď. Ale také myslím, že bude rozumnější to zde dál nepropírat. Přeji Vám dobrou noc a úspěchy s další prací.
Demon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 15. srpna 2010 - 15:07:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klučan z Lučan má z velké míry pravdu, ale dotýká se to spíše vedení, které je výše než na úrovni SDC Liberec. Traťovka jako taková nemá moderní techniku (s Muvkou a krumpáčem toho moc neuděláte) a nemá ani dostatečný počet lidí. Za stav který panuje může vedení minulé, dávno minulé (porevoluční, které rozprodalo techniku) i současné (to které s tím nic nedělá). Systém jako takový se mylně příliš přeorientoval na zadávání výběrových řízení pro externí firmy. Stačí si projít pár tratí zde na Libercku a co vidíte? Neskutečně zarostlé úseky, kde již často ani není dodržena předepsaná dohlednost návěstidel (ještě že jich tu není tolik vzhledem k převaze čistě mezistaničních oddílů). Ani to primární jako solidní přořez dřevin v okolí dráhy není realizován a pochybuji že to je tím že se lidé z traťovky kopou do zadku. Chce to změnu na SŽDC-ST ale trochu jinou než má "KzL" na mysli. Více lidí, lepší organizaci práce (tak aby se neprosedělo čtvrt dne v MUVce s výmluvou že není jak se dostat na trať, když jsou MO obsazeny) a hlavně moderní kvalitní techniku. Je mrzuté že se vše hodí na traťovku, která za věc primárně nemůže, prostě dělá s tím co má a jak to jde. Stěžovat si můžete spíše v centrálním vedení SŽDC :-)
Zelený_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 7-2005

Odesláno Neděle, 15. srpna 2010 - 21:01:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pracovní morálku traťovky jsem měl párkrát tu čest vidět na vlastní oči a že by se zrovna peřtrhli, to nemohu říct. Chtělo by to nejen lepší organizaci práce, ale také dodržování a plné využívání pracovní doby.
Nic není tak, jak se na první pohled může zdát.
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.198
Odesláno Neděle, 15. srpna 2010 - 21:17:59    Odkaz na tento příspěvek  

zelený petr:

Nic není tak, jak se na první pohled může zdát.

Ale rád si dám ( s tou organizací) poradit; kdy se stavíš???
Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.253.83
Odesláno Neděle, 15. srpna 2010 - 22:25:59    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem hledal zbývající 1/2 poškození tratí na frýdlantsku. Zjistil jsem, že se zřejmě jedná o úsek v Oldřichově před tunelem, kde se dneska traťovka a desíky zaměstnanců dodavatelských firem spolu s 3-4 dvojcestnými bagry snaží opravit trať tak, aby se za tunel dostala podbíječka...
Fotky sem radši tentokrát dávat nebudu, porce vykonané práce za minulý týden je totiž taková, že by se to sem všechno nevešlo.