K-report
 

Archiv do 27. ledna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv do 27. ledna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5269
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 13:24:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Luboš_ct:
No mě kolega z taurusu vykládal, že jen oni tam nemusejí stahovat.

Kolega kecá. Kdyby jezdil z Prahy na Děčín, věděl by to, takže asi nebude pražák. Tam to vyšlo někdy po přelomu roku 2005 jako součást zkušebního provozu pinďulín.

Kdo z kolegů chce, pošlete mi svou adresu. Pokud mi slíbíte, že to nebudete nikde dál veřejně telit (není to totiž ofiko záležitost, ale má soukromá iniciativa a iniciativa jednoho ochotného zamětnance GŘ), přepošlu vám kompletní korespondenci o této věci s GŘ vč. skenů příloh těch výnosů.

Samozřejmě pouze pro vaše použití.

Přepošlu pouze kolegům z lok. branže.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Fucida
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 13:50:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cybob: Na severním konci nástupišť je (neveřejný) přechod přes koleje. Pak projdeš vpravo od toho fialovýho baráku a můžeš buď brankou na Seifertku (a dál po chodníku), nebo výjezdem přímo na zmíněnou křižovatku.
Ofiko se tam chodit nesmí, občas tam policajti dávaj pokuty, nebo držkuje nádražák před důchodem, ale za 3 roky každodeního chození do práce jsem nedostal ani jednu.
Škoda, že teď už jsme ve Vršovicích.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1113
Registrován: 11-2006
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 13:51:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co vše je tedy potřeba udělat pro splnění podmínek "neodebírání proudu", případně stažení sběrače?
Myslel jsem, že je potřeba vypnout zvlášť vše-kompresory, ventilátory, topení, stáhnout sběrač... Ostatně na videu "rozjezd z kolína" které asi všichni důvěrně znají, to tak je a tuším i na známých ESOvideích.
A teď se dočítám, že stačí otočit jedním pakeťákem-tj.asi jen sjet z výkonu a stáhnout sběrač...?
Nemůže se HV nějak poškodit, když při vypínání přes něj prochází proud kompresorů, ventilátorů a vlakového topení, nebo je zvlášť vypínání těchto odběrů práce navíc a jakási pojistka?
V polovině šichty na 6 kol se optimista raduje, že má tři kola už odjeté, pesimista nadává, že mu ještě tři zbývají a realista bere smířeně vše, "jak to leží a běží", takže když mu někdy přijde střídání, jde domů.
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 13:57:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn:Přepošlu pouze kolegům z lok. branže.

Bacha na Psa, ten je schopnej hacknout ti mailovou schránku a pak to vytelit.
Wodě vale!
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5271
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 13:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ml636:

Samozřejmě sjetí z výkonu je hlavní podmínka, jinak ti stažení smetáku vyrazí HV. Na odporovkách typu 121, 122, 123, 150 jsem si předtím, než stáhnu, pouze vypínal ventilátory a pak už smeták. Stykač pomocných pohonů se postará o konpresory, postaral by se i o ty ventilátory, ale tam jsem si to v zácviku takto zažil, takže u toho setrvávám.
Na x6x používám pouze smeták. Na topení nesahám. Ale jsou kolegové, kteří důsledně vždy vše vypínají a znovu zapínají, včetně již omílaného otvírání a zavírání dveří do strojovny při přechodu systémů
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5273
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 14:03:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nebo je zvlášť vypínání těchto odběrů práce navíc a jakási pojistka?

Pojistka možná pro lepší odhalení vzniklé závady při opětovném postupném zapínání. Víš hned, co jsi zrovna zapínal, když to řachlo (třeba diference pomocných pohonů).

Bacha na Psa, ten je schopnej hacknout ti mailovou schránku a pak to vytelit

Schránku? Nemám schránku. Vše stahuji do PC emilovým klientem. Ale kdyby to vytelil a já se to domák, tak ....


(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Luboš_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8532
Registrován: 9-2002

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 14:04:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn:
Nevim jak moc kecá, páč není pražák, nýbrž břeclavák a ti jezdí jen Břeclav - Praha a řeč byla o tom úseku...jak se to dělá tam u vás na sevéru ste mi tu už popsali:-)

(Příspěvek byl editován uživatelem luboš_ct.)
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5274
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 14:08:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevim jak moc kecá, páč není pražák, nýbrž břeclavák a ti jezdí jen Břeclav - Praha

Tak ony ty depeše mají platnost na všechny takové vypínačkostahovačky na DC, takže kecá, že jen Taurusy smějí. Prostě to neví.

A když tu zanělo výš, myslím od P.Š., že jde jen o postihnutí viníků přepálení, pak se ptám, jak mi to případné přepálení dokážou, když Metra a Unicontr. evidují pouze napěťový a beznapěťový stav, nikoliv odběr smetákem.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 11-2006
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 14:33:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, například Banán má ty ventilátory tuším nad 40 km/h rozběhlé trvale, takže se sjetím z výkonu nevypnou a jde to jen ručně. Myslel jsem, že se musí taky vypínat zvlášť vlakové topení, když je to celkem velký odběr, ale jestli má taky svůj stykač, který se před stahovačkou sám vypne a nikde se nevytáhne oblouk, tak asi není co řešit...

V každém případě mě ta debata překvapila, učím se D1 s tím, že na návěst "stáhni" se musí vždy striktně stahovat a všechno kolem dělat a teď se tu dočítám tyhle triky. Ale asi bych taky stahoval, je to jistější a vytrhne to z jednotvárné jízdy.
V polovině šichty na 6 kol se optimista raduje, že má tři kola už odjeté, pesimista nadává, že mu ještě tři zbývají a realista bere smířeně vše, "jak to leží a běží", takže když mu někdy přijde střídání, jde domů.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5276
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 14:50:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě u stykače vlakového topení je trošku problém v tom, že není stavěn na zhášení malých proudů a tak se může při malém odběru opalovat. Ale to už je jiný flame.

V každém případě mě ta debata překvapila, učím se D1 s tím, že na návěst "stáhni" se musí vždy striktně stahovat a všechno kolem dělat a teď se tu dočítám tyhle triky.
Aspoň se psychicky připravíš na množství výjimek z předpisů, výnosů a jiných špecialit, kterými se to na ČD jen hemží.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 15:12:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Má vyšší právní platnost předpis nebo výnos? Pro mě jsou to dvě návěsti, ta "stáhni sběrač" je závažnější. Tak stahuju. Je to nakonec jednodušší a zvlášť v zimě se aspoň trochu pocvičí se smetákem. Když to jde. Před dvěma týdny v neděli jsem projel i sedlářovy koule v Kolíně s pohrabáčem nahoře. Slezl za půl minuty. Snad se píše do rychloměru, kdy jsem otočil pakeťákem od sběračů. Mimochodem, v německé pomůcce zvané La jsem se dočetl, že němečtí soudruzi zvou sběrač nikoli "der Stromabnehmer (STA) jako rakouští, nýbrž "der Bügel". Než jsem přišel na to, co tím myslí. Krásnou příhodu jsem měl před pár lety s laminátkou. Při rozjezdu ze zast. Adamov se roztrhnul HV, který se žblunknutím skončil ve Svitavě u plotu Adastu. Kamoš jedoucí kolem mi do rádia popřál:"Tak fšecko nélepši s tém pertinaxem". Konečně, nic není tak vážné, aby se z toho u nás neudělala nějaká bžunda.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3412
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 15:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ml636: nenech se zmást. Musí/nemusí..kraviny do kravína. Nejjednoduší Stáhni sběrač/Vypni proud prostě sjedu z výkonu (musíš, jinak bum HV) a stáhnu koště. Nic víc dělat není třeba. Nějaký vymyšlenosti o nestahování jen zbytečně blbnou hlavu.Na našich lokomotivách je to prostě jednoduché.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5277
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 15:28:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podroužek:

Vony ty koule tam jsou stejně jen na to, aby EÚ nemusel seřizovat a čistit děliče. Prostě šetří a my to odsíráme dalšími povinnostmi, ale jak můžeš na správce cesty, že? Ti mají vždy poslední slovo.

S tím stahováním máš pravdu u mašin typu eso a peršing, ale u ešusu je to nestažení podstatná výhoda. Tedy pokud nevypínáš K35, protože její vypnutí občas blokuje i důsledně předem kroutíkem vypínaný střídač kompresoru. Když sedíš na 971, je to o procházce 200 metrů kvůli restartu jističe střídače kompru, jinak za chvilku stojíš bez vzduchu. Ale nikomu to nenutím. A čekám, kdo mne tu za to pokárá. Vlastní odběr ešusu z troleje (světlo a klima) je při vypnutém kompresoru cca 6-8 A, při zapnutém kompresoru cca 15A. Což podle odborníka z EÚ je zcela zanedbatelný proud pro ohrožení projížděného dělení s vypínačkou.
Jsou ale i vypínačkostahovačky, kde musíš odběr z troleje úplně přerušit (vypnout K35), bo hned za ní je peron a rekuperovat do dělení (při brždění) bych si fakt nedovolil. To se týká na trase Ústí - Praha jen dělení před Litochovicemi a pak směr na východ z Práglu myslím Pečky na vjezdu, nebo kde to tam bylo.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 15:35:45    Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: Jasně, na našich loko je to egál. Ovšem na Taurusu a Pendolinu byste byl sakra rád za ten výnos. No nic, někdo prostě jde s vývojem a je ochoten se učit složitější věci, jiný zas zůstává u toho, jak se to dycky dělalo. Anebo hledá důvody, proč to nejde, jako brněnská róra Podroužek, ty výlevy snad není potřeba komentovat, vždyť kolem něj jsou všichni blbci.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5278
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 15:38:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host:
jako brněnská róra Podroužek, ty výlevy snad není potřeba komentovat, vždyť kolem něj jsou všichni blbci.

Na to jste přišel jak? Mně jeho příspěvky přijdou celkem vyvážené, někdy i příjemně sarkastické (na sebe). Určitě jsem ale nikde nepostřehl, že by z někoho dělal blbce.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Mirek_svob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 15:54:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Ml636: Samočinný rozběh ventilátorů MS po stažení a zdvihnutí sběrače u 150ky a 151ky s řídícím systémem je při rychlosti větší než 45 km/h a také při poklesu napětí lokomotivní baterie pod 40 V. V prvním případě je prodleva samočinného rozběhu ventilace cca 1 sekunda (u kompresoru/ů je cca 2,5 sekundy).
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 16:13:02    Odkaz na tento příspěvek  

Drn: z některých dřívějších diskuzích (např. o VZ, AVV, atd.). Ale o nic nejde, je to jen můj dojem.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5279
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 16:21:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No právě, co člověk, to dojem. :-)
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 17:13:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem jednou zůstal nataženej pod dočasnou stahovačkou (napěťová výluka) na severním zhlaví a záhlaví v Maloměřicích s PTG 560.001,2, (nechtělo to jet několik set metrů bez pohonu do kopce),přišla za mnou průvodčí, co prej má říct cestujícím. Tak mě napadlo, "řekněte, že nejde proud. To znají z domova." V docela plným vlaku to hodinové čekání na pomocné PMD docela vzali. Slečna průvodčí za chvilku přišla zpět, prej jeden pán v motoru tomu nevěří a není prý to proudem, anóbrž tím, že strojvedoucí je blbec. Já na to, že je to možný. Toť odpověď i pro neregistrovaného hosta. Může bejt, že máte pravdu. Za ta léta, co jsem na světě, jsem však pane host potkal hodně lidí blbějších, kteří o sobě vůbec nepochybovali a označit je blbcem by brali jako smrtelnou urážku. Jsou horší věci. Nemoci, válka..... Každej si někdy zablbne. Hezký večer všem na Káčku.
Mono_mono
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 17:50:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych se zeptat jestli ÖBB VLASTNÍ JEDNOTKY TYPU ICE (a popř. kolik ks) ?

A ještě jedna otázečka, kolik Velar si objednala RŽD? Děkuji.
Auta dostávají smyky, vlaky zase padající stromy.

ICQ: 580-130-194
550-950-324
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3413
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 18:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host: já se s vámi nepřu. Taky jsem mluvil jen o našich lok (ešus není lok). Jen mě pobavilo, že o tom nechtělo SŽDC ani slyšet, ale přilítly Bimbadla a najednou to šlo.
A pane kolego, diskuzní fórum je i od toho, aby každý vyjádřil svůj názor a může být i zdrojem dobrého poučení. A kolega Podroužek má v mnoha věcech pravdu.
je ochoten se učit složitější věci, jiný zas zůstává u toho, jak se to dycky dělalo. A to bych klidně byl ochoten. Pokud by ty novinky byly ku prospěchu věci. Zatím jsou jen pro zlost. K čemu mi je "nová" technika, když mi jen přidělává práci a nic neusnadní? Furt někam něco zadáváš, někam se přihlašuješ, jak u debilů. A pak ti někdo de facto poradí vypni to (Mirel/manuál) Tak k čemu to vlastně je?
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 18:43:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Oldcerry, vyjádřil jste pár slovy jasně a srozumitelně, co jsem se já na Káčku snažil povědět asi poněkud kostrbatěji. Když mám pochyby o mnohých technických novinkách, jsem zde pokládán některými za fosilní vykopávku. Ale mé názory jsou nemlich stejné, a to na základě stejných zkušeností. P.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3414
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 19:06:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podroužek: Kolego, ve vší úctě, to vykání necháme těm rádoby chytrým a vzdělaným a nebo "géniům" co jim neoschl jěště inkoust, ale mají patent na rozum.
Myslím, že si vyjádřil svými slovy pocity většiny strojvedoucích. Tak jsem se jen přidal.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 19:22:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry, děkuji. Přes mé hodně vysoké čelo a dědkovské funkce mně nevyká (nepřeju si to) na našem pracovišti ani kolega sotva věkem dosáhnuvší na fírovskou hranici. Ty už si ji také, jak předpokládám, před nějakými lety překonal. Zdravím ze Šalingradu. P.
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1590
Registrován: 5-2006

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 19:55:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vida,další borec ze Štatlu.
Život musí být strašný zločin,když je za to trest smrti.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2511
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 19:58:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, pěkně jste to zhodnotili : -) Mě se nová technika líbí, užívám si jí. Ale současně kdyby se fakt nemuselo toho tolik zadávat. Aneb: stejná data do systému lokomotivy i do Indusi. A prakticky i do vysílačky.
Zase ale: už mě nezajímají schémata, v případě problémů mi mašina napíše, co smím udělat. A dokonce v němčině, slovinštině a slovenštině.

Jenom když si představím, kolikrát musím za jednu šichtu šáhnout na vysílačku, přeladit, otestovat.
PŠ:
Praxe - už taky přes dvacet let :-(
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1592
Registrován: 5-2006

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 20:11:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podroužek: Mrkni se do mailu.
Život musí být strašný zločin,když je za to trest smrti.
Vehikl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 20:47:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravim, nevím, zda se to tu probíralo, v archívech jsem moc nenašel, tak se chci zeptat, co vše je potřeba, aby se člověk stal strojvedoucím. Nemyslím zákonné podmínky a požadavky, ale kam zajít a co pak dotyčného čeká. (lékařské prohlídky,...?)

A další věc, pod kým že se toto děje? V rámci ČD (osobka), či lze i pod ČD Cargo? Nebo Cargo bere až vyučené fíry?
Je lepší být bohatý než chudý a to z finančních důvodů.
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.185.104.27
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 21:00:20    Odkaz na tento příspěvek  

Pro každého provozovatele je samozřejmě výhodnější přijmout již hotový kus a mít tak nžší náklady, ale stejně tak každý si ty svoje ovečky musí být schopen vychovat (a nemusí to být přímo "doma"), takže sdělí přímo konkrétní partner/zaměstnavatel.
814914
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 21:04:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkušenější kolegové v el. trakci, zeptám se: Proč nám při posledních školách hustili do hlavy, že u některých stahovaček se budou nově montovat hákovnice. Nemluvilo se o tom, zda to bude na AC nebo DC.Tam pak nestáhnout smeták by asi bylo zajímavé, bez ohledu na druh HV.
Mirek_svob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 21:44:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jendo, hákovnice si ve svém rajonu dává SDC ÚL a to u výlukových stahovaček, protože se bojí o životy svých oveček - zřejmě nějaké špatné zkušenosti, či co...
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3319
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 23:46:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MS: co vyprávěl Jirka Výborný, tak v Poříčanech byl kdysi z projetého děliče smrťák...
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5285
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 00:23:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MS:
Míro, na toto jsem se rovněž ptal toho mistra a řekl mi, že v obvodu PTV Lovosice to činit nebudou. Že je to výplod jejich vrchnosti opravdu kvůli bezpečnosti jejich oveček a v úvahu to snad má přicházet opravdu jen u dlouhodobých výluk.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 01:23:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z těch stahovaček Ešus/Kyvadlo vs. Škodovky moc moudrý nejsem, ale zbytek doufám dovysvětlí v budoucnu dílna, stejně většina těch věcí co tu zazněly, jsou spíš z praxe, než na papíře, takže to tam snad ani nebudu hledat.
Doteď znám jenom tramvajové děliče, tam je jeden druh a platí přes dělič jet bez výkonu a novější stroje bez rekuperace a to je vše, nestahuje se. Takže ty drážní odlišnosti stáhni/zdvihni vs. návěst vypni/zapni, nebo naopak někde nestahovat, přijdou člověku do krve asi až praxí, z okna vlaku toho moc nevykoukám a poznatky o nestahování čtu poprvé až tady od vás.
-------------------
Mirek_svob: To znamená, že pokud je zapnuté řízení a HV, po zdvižení sběrače se ventilátory samy zapnou, je-li rychlost větší než 45 km/h, nebo napětí nižší, než uvedené.
Tuším, že poloha ručního spínače pro vypnutí je nearetovaná, je to možné?
V polovině šichty na 6 kol se optimista raduje, že má tři kola už odjeté, pesimista nadává, že mu ještě tři zbývají a realista bere smířeně vše, "jak to leží a běží", takže když mu někdy přijde střídání, jde domů.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3320
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 08:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ML636: Doteď znám jenom tramvajové děliče, tam je jeden druh a platí přes dělič jet bez výkonu a novější stroje bez rekuperace a to je vše, nestahuje se.
Podle probliknutí zuřivek v salónu nereko T3 mi přijde, že tramvajácký dělič je konstruován jinak, než drážní, a sice tak, aby nedošlo k propojení ližinou sběrače. Proto se u tramvaje nemusí stahovat.
Když se podíváš na drážní dělič, tak uvidíš, že jsou izolační mezery na levé a pravé straně přesazeny, takže k propojení dochází (aby se dalo jet pod výkonem, když jsou troleje před a za děličem propojeny).
Další fíčůra, kterou tramvajové TV nezná, je vzdušná izolace, kterou sběrač taky přemosťuje a proto se v případě potřeby musí rovněž stahovat.
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 08:43:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplním Hajnýho, funkčně (nikoli konstrukčně) jsou i u SŽDC sběrače dvojí. Ty jedny, které popsal a další, podobné (zase funkčně) těm tramvajovým. Tedy takovým, které nedovolí propojení obou částí lyžinou sběrače. A samozřejmě taky není možný nepřerušovaný odběr proudu. Je to způsobeno asi metrovou tyčkou z nějakého teflonu. Používá se na střídavině. Všechny jsou označeny sedlářovými koulemi. Když ještě tato návěst neexistovala, bylo dovoleno pro řadu 210 na "rola" (Brno hl.n.) jezdit s nestaženým smetákem z poštovní do 5. nákl. Samozřejmě bez výkonu. U tramvají je zase zajímavé to, že když to nějaká vařečka projede ve výkonu, trpí vůz sice značnou cukaturou, ale nespadne HV na podpěťovku. P.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1241
Registrován: 8-2007
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 09:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč nám při posledních školách hustili do hlavy, že u některých stahovaček se budou nově montovat hákovnice. Nemluvilo se o tom, zda to bude na AC nebo DC.

SDC Ústí namontovala"universální svorky"(obdoba hákovnice) v žst.Třebušise.Je tam ve všech kolejích neutrální pole(výstavba nadjezdu silnice 1/13)a toto je jištěno těmito svorkami,které spolehlivě sundají nestáhnutý sběrač(už jich bude pomalu 10).Takže pozor v Třebušicích !
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.178.65.130
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 09:35:49    Odkaz na tento příspěvek  

To bude možná tím, že tramvaj žádnou podpěťovku nemá. Trakční obvod je jištěn tzv. linkovým stykačem, který vypíná jen nadproud. Tento stykač u starších vozů (T3, K2) spína při každém sešlápnutí jízdního pedálu. U vozů s tyristorovou regulací (KT8) jsou linkové stykače (u tohoto typu 2ks) sepnuty trvale a sepnutí trakčního obvodu po zadání jízdy zajišťuje pouze pulzní měnič. Pro uzemnění obvodů 600 v pak slouží mechanicky (ručně) ovládaný odpojovač.
Mirek_svob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 10:00:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Ml636: Jasně.

Co se týká spínače ventilátorů na pultě - trvale je v aretované poloze (A)utomaticky, lze přestavit do aretované polohy (R)učně a podržet v nearetované poloze (V)ypnuto. Avšak o tom, co bude a nebude, rozhodne jeden ze dvou CPU řídícího systému:-).

Kdysi dávno v poloze (V), ke které nebyly zapojeny dráty (a ani nemusely), došlo k přerušení napájení příslušného stykače. Dneska v té samé poloze "jen" požádáš počítač, který na základě nějaké vnitřní logiky uctivou žádost přehodnotí:-).

Obecně - i počítače mohou mít OPBH manýry a ne vždy musí požadavku vyhovět:-)).
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3922
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 11:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samočinný rozběh ventilátorů MS po stažení a zdvihnutí sběrače u 150ky a 151ky s řídícím systémem.... a také při poklesu napětí lokomotivní baterie pod 40 V.

A platí to opravdu u všech? (vyjma tý snad jedný s mezikontrolérem). Někdy u piva mi kdosi říkal, že u některejch při ručním vypnutí vent. při stání se dají úspěšně vytlouct baterky, protože hromada čipů na pokles U nezareaguje. Ale možná je to JBP.
Zvířata jednají pudově a proto po vás pudou...
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Petas432
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 11:34:40    Odkaz na tento příspěvek  

Jaký je rozdíl mezi stanicí a zastávkou? Např. Regionova hlásí "Příští stanice Veselíčko", a přitom je tam jen dřevěná bouda (trať 251). Odbočuje tam ale vlečka, tak kvůli tomu je to stanice?
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 906
Registrován: 3-2006

Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 11:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hákovnice už byly v minulosti použity ve stanici Vojkovice nad Ohří, když se dodělával zbývající úsek do Kadaně.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5289
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 12:12:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IS tyto výrazy nerozlišuje, ostatně jako většina kaštanů. Každé místo pravidelné obměny substrátu je v IS stanice, tečka.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2517
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 12:17:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petas: Veselíčko není stanice, je to zastávka s nákladištěm. Vlečka může odbočovat i mimo stanici na širé trati.
Petas432
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 12:43:17    Odkaz na tento příspěvek  

Aspoň, že nádražní rozhlas ještě rozlišuje cestující a substrát a nehlásí "Vážený substráte..."
Zamracenej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 602
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 13:22:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Existuje na Slovensku jízdenka na způsob ČDnet? Tedy jednodenní síťová bez omezení na směr, tratě a kilomety? Chystám se tam v létě a něco podobného by mi přišlo velmi vhod, bohužel na stránkách ZSSK jsem nic nenašel. Díky za odpověď.
Brejláky a Barči, ty já mám nejradši. Akvárko ve šrotu je dobrá služba cestujícím!
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 53417
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 13:34:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na tři (vybrané) dny se dá za celkem rozumnou cenu použít InterRail.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mirek_svob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 19:22:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Pes38: Teoreticky u všech vyjma té jediné ETCSky s mezikontrolérem. Pokud je někde renonc, tak spíš neúmyslně. Napětí baterie lze přesně odečíst na displeji řídícího systému (spodní řádek vlevo za indexem U).

Poznámka na okraj - kdysi dávno se mi stalo, že se přepálily obě tavné pojistky dynam v regulátorovce. Bohužel v zimě a v noci:-). Naštěstí baterky držely dost dlouho - holt to není ústecká dvojka nebo trojka, kde jsem šichty začínal nouzákem:-)).
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5298
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 19:26:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

holt to není ústecká dvojka nebo trojka, kde jsem šichty začínal nouzákem

Nonono. Myslím, že jsem na nich naskákal o fous víc, než ty a přesto jsem nouzák nedělal ani jednou. Čímpak to?

Když byly 123 echt pražské, platily za mašiny s nejhoršími baterkami v širém okolí. Pamatuješ? Od 1991 jsem na tom začal skákat. Věčně samé Vršky z Lovo, jak já miloval to ranněnedělní zamykání nad 5kou a čekání na rg tramvaj u Slávie kolem 3. ráno.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Mirek_svob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 20:06:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Drn: Hele - a dobíjeli jste pražáčkům baterky při čekání na imaginární vlak, než jste z Matičky odjeli rg domů?:-)) Trojky pamatuju ještě na "Středu" a mám k nim asociaci typu "příliš hlučná samota":-).
Hollywood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 20:32:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek Svoboda:123-"příliš hlučná samota"...
Míro, tak tohle je totální TREFA!!!
Po dnešní směně bych doplnil i slůvko vzdušná. Tam táhlo snad i sklem...
A jinak souhlas s Drnem, a 122/123 jsem ještě nouzák dělat nemusel...
Hook
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1449
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 23:28:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S dovolením bych se otázal,zda je u el. lokomotiv nějak automaticky omezena max. a min. pracovní výška sběrače,nebo je jeho činnost pouze závislá na výškové poloze troleje.
Pokud se niveleta troleje dostane pod dolní hranici pracovní výšky sběrače /např. vlivem defektu upevnění troleje/,dojde automaticky ke stažení a zajištění,nebo bez zásahu strojvedoucího sběrač půjde až za pracovní "dolní úvrať"?
Dále by mně zajímalo,zda je při výrazně snížené výšce sběrače omezena rychlost,díky slabšímu přítlaku /pamatuji z trolejbusu,kdy sběrače těsně nad střechou - oblíbené místo Brno,v tunelu na hl.n. - má téměř minimální přítlak na trolej/.
A konečně,zda je sběrač při zaklesnuté poloze uzemněn,nebo od kostry izolován a od silových obvodů pouze odpojen. /např. při pádu troleje pod proudem na lokomotivu se zaklesnutými sběrači/.
Díky.
2 Hook
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.185.104.27
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 01:02:43    Odkaz na tento příspěvek  

Pracovní výška sběrače/troleje je dána normou . Pokud je někde na trati místo, které by bylo níže než pracovní rozsah (nízký most apod.), bude toto místo kryto návěstí pro stažení sběrače i přesto, že jinak bude toto místo sjízdné se zdviženým sběračem právě pro onen vzpomínaný nedostatečný přítlak - mimo kontrolovanou pracovní oblast je charakteristika zvedací pružiny slabá. Háky na sběračích slouží k zajištění staženého sběrače proti houpání za jízdy. Staré sběrače toto zajištění nemají. Sběrač se nikdy neuzemňuje, od kostry je oddělen vždy, pouze se odpojuje od vnitřní výzbroje lokomotivy / hlavní sběrnice. Uzemní se výzbroj na vnitřní příkaz z lokomotivy - strojvedoucím nebo bezpežnostní funkcí, nikdy ne podnětem zvenčí (vícenásobné řízení není vnější, ale vnitřní podnět).
Dodatek pro neznalé - sběrač je zvedán zvedací/pracovní pružinou, stahován dolů je opět pružinou stahovací spolu s vlastní vahou. Vzduchový pohon slouží pouze k odblokování případných západek/zámků/háků a k překonání stahovací pružiny.
Snížení rychlosti u trolejbusů je v takovém případě z jiného důvodu - nebezpečí odskoku botky mimo vedený směr, což u lyžiny nehrozí, takže není důvod ke snížení rychlosti, ale je důvod k zajištění neodběru proudu.
Medvedcz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 4-2009
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 02:22:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2Hook: Dodatek pro 2hooka: Zvedací a stahovací pružina je blbost. Je tam jedna pružina. Sběrač jde nahoru v okamžiku, kdy naplníme vzduchem válec, který pružinu napne. Konstrukcí je víc, tohle platí pro Bobiny a jejich deriváty, panťáky apod., sběrač se jmenuje tuším 4PP.
Přítlak činí na 3kV ss cca 10kg a je v celém pracovním rozsahu téměř neměnný.
Jinak má 2Hook celkem pravdu.
Umění žít spočívá v tom, včas se rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3325
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 09:11:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Medvěd: Zvedací a stahovací pružina je blbost. Je tam jedna pružina.
To bych tak kategoricky netvrdil. Ona totiž ta stahovací pružina bývá dost často skryta ve válci, takže není vidět...
Robert_ul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 11-2009
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 09:16:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dodatek pro Medvěda: U zákonitých zkoušek byste bohužel neuspěl, s těma pružinama je to tak, jak píše 2 Hook.
Čahoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 09:27:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn : buď rád,že jsi nezamykal dole na čekačkách v lesíku....
Paveldacicky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 684
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 10:37:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zeptám se všech,co tomu rozumí-"Jak moc vadí el.lokomotivě při jízdě námraza na troleji?Zanechává to nějaký nasledky na sběrači nebo i na tý troleji"?Dík za odpovědi.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 8-2007
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 12:50:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejvíc vadí taková námraza,kdy dochází k výpadkům proudu(za jízdy ve výkonu vypíná HV,nebo při výběhu padá do poruchy měnič pomocných pohonů).Světelné výboje nemívají následky na sběrači,ani troleji.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5299
Registrován: 4-2007

Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 13:04:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čahoun:

I zamykal, nejmíň 5x, šestikolo. Ale to jsem měl vždycky nějaké taxi.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.