K-report
 

Archiv do 14. února 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv do 14. února 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5415
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 09:41:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fýra:

Ale howno. Kubín o tom neměl ani šajn. Nikdo se to nikdy nedověděl, jen zúčastnění. Důkazy byly zničeny již v Oparně a do lovo jsme dojeli spořádaně po důsledné zkoušce brzdy v lesním úseku a já vydělal litr finské vodky. Ale je fakt, že jsem nebyl první, ani poslední, kdo se tam svezl. Už se 475179 (dnešní děčínskou Lízou) tam jeden kolega vytvořil rychlostní rekord 98km/h. Ale tomu tehdy selhal kompresor a měl toho o pár loženejch víc. Možná tento případ Kubín znal. Nicméně ten kolega zastavil až někde na Lukavci. Měli obří kliku, že tam bylo postaveno přes osobní až do vjezdu.

Kdyby to totiž věděl až Kubín, Asi bych pak pár let nejezdil. Protože by aplikovali V15 a byl bych v řiti. Při důsledné aplikaci té slátaniny je fíra v řiti vždy.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5416
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 09:46:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já tedy nevím 3 a 12 vozů bych asi poznal, většinou když se na vlak něco připojuje, věnuju manometru pozornost a sleduji i dobu plnění a pod

Představ si, že zastavíš s již naplněnýma a brzdícíma 7 vozama. Maník to lehce odfoukne, abys mohl namáčknout, pak odvěsí a dá čubu (sousedství se spádem 20 prom.) A ty jedeš jen s hitlákem k rampě a dobereš 3 vozy, které ti zatím na vítr nedá. Po spojení to propojí a ty plníš úplně prázdné tři vozy plus za nimi 7 těsných lehce odfouknutých (doba dobírání od rozvěšení do následného spojení a plnění cca 10 minut). Vážně jsi tak dobrej, že bys to poznal? Asi jo, já to ale prostě nepoznal.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5417
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 09:50:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pravda s drážními maníky mám taky své zkušenosti, třeba na posunu Uz-4, Uz-5 byli velmi výživní

Jojo, to já mám i jiné zkušenosti s nedrážníma maníkama. Třeba na koridorových výlukách. Imrvére nalitý. Takovej Pepa, co dělal vlakoše Viamontu spolu s nebožtíkem Oldou....Olda machr, akurátní, Pepa salám a opilec. Bohužel, zrovna Oldu sejmuly u zdymadel Hněvky, když si tam byl okouknout před šichtou místo, kde se bude v noci sypat.....
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3566
Registrován: 6-2006

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 09:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drne Kubín tohle fakt vykládal, nejméně si pamatuju přelézání Sa vozů za dramaticky překročené traťové rychlosti a zatahování ručních brzd. Když jsem četl ten tvůj příběh, hned se mi to vybavilo.
Už jsem slyšel pár různých story, o kterých se "orgán" dověděl, ale po nějaké době, takže vyšetřování bylo jaksi tabu.
Třeba naposledy o nějakém rušícím Os vlaku na Silvestra na lokálce, kde se zůčastněným prostě nechtělo vlak vypravit a tak se jeden obětoval, vzal svoje civilní auto a objel zastávky a pár kusů substrátu pozoblížděl a svezl autem a vlak prostě nejel. Nikdo to nevěděl, až jednou došla kamsi asi na Nábřeží v dopisu pochvala hodným nádražákům, co zajistili dopravu i svými prostředky
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 13:09:23    Odkaz na tento příspěvek  

Tolerance měření rychlosti: rozdíl mezi tím případem s IGK a mašinou je ten, že u IGK se podle jednoho rychloměru jede (podle toho v autě) a jiným (který má u sebe orgán / je přimontovaný na nějakém ráhně) se měří. Pak má smysl se bavit o tolerancích.
Na mašině je rychloměr jen jeden a podle toho se jede i následně vyhodnocuje. Zde by pouze mělo smysl se (případně) dohadovat o rozdílu ručička / záznam. To se ale dá nějakou zkouškou komisionálně ověřit.
Pro fíru je závazný údaj rychloměru a o vztahu tohoto údaje k realitě se nikde neuvažuje. Prostě máš jet 100, ručička ukazuje 100, tak jsi z obliga...
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 5-2009

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 13:30:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fýra:Tohle jsem jednou udělal na šichtě v Libochovicích kdy se ještě jezdilo na Straškov.Chcipnul poslední motor, vzal jsem auto a substrát jsem rozvezl po vesničkách.Taky přišel na Nábřeží dopis s děkováním.Ja jsem na oplatku dostal dopis se stržením 100% premii.Jistá býv. paní dozorčí ze Straškova mi to osobně přijela předat a u mě ho vyhodila do koše.Sice jsem dostal pokárání(s poděkovánim) ale nic mi strženo nebylo.Dneska bych si na to asi už netrofl.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3450
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 18:44:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: á páníček je jen další žvanil. Všemu rozumí a má do díru.
proč proti tomu konečně něco konstruktivního neuděláme? Jo, zkoušel jsem/jsme to mnohokráte, ale nikdo si to nenechá vysvětlit. A opovědět nějak smysluplně proč to nejde, to už vůbec. A přiznat, že snad ti neštudovaní mají pravdu..? To ani náhodou.
Tak dokážete mi odpovědět na mé otázky? Ne viďte, ono to prostě nejde = žvást předpisový. Chcete další?
A nepodsouvejte mi tvrzení že celý předpis je blábol. Hodně článků je tam platných a potřebných. Jenže hodně ustanoveních si odporuje, nejednoznačně nedefinuje co,jak a kdy a některá jsou opravdu neuskutečnitelná.
A jestli jsem arogantní, možná ano, možná to tak působí. Jenže pokud se člověk něčemu věnuje ve svém volném čase a pak zjistí, že komis ing,mgr nejen že vrátí do předpisu zhovadilosti a ke všemu ho ještě více zmrví...
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 19:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážený pane strojvedoucí,nebuďte tak hrrr, právě jste mě vytrhl z usilovného hledání podkladů o které bych opřela svou odpověď Vám.Vidím,že mám proti sobě silně nas..ného, ale taky fundovaného fíru,tak si nechci udělat ostudu.Dejte mi,prosím,trochu více času,pošlu Vám e-mail.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3452
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 19:50:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: hups..jujdy "bych opřela" a jéje tuším nekalotu Někdo se pídil a poptával...
silně nas..ného No to si pište, když mi někdo naprosto zbytečně komplikuje přesun uhláků, tak prskám.
taky fundovaného fíru Tak to určitě ne, jen se snažím zjednodušit a rozmotat uzly.
Jen prosím nahraďte v mém příspěvku 3449 "moje připomínky" za "naše připomínky". Nejedu v tom sám a nějako se mi povedlo uzurpovat to jen na mojí osobu. Tolik zásluh na tom zas nemám.
No a rázem jste o level výše.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 580
Registrován: 4-2009

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 21:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a jéje tuším nekalotu, někdo se pídil a poptával..
To máš z toho vrtání do horských cyklistů.

Haan: Netuším, zda se se svým dotazem obracím na tu správnou osobu, ale chtěl bych se zeptat: Nedalo by se něco udělat se zněním článku 312. předpisu V 15/1? V mně známé verzi KVs3-B-2009 je to potom článek 4.1.1.24.
Jde o nařízení ponechat, po zastavení nákladního vlaku ve stanici, zabrzděnou průběžnou brzdu.
Na jednu stranu chápu, že "rozšplouchané kotle" dokáží vystrkat přímočinně zabrzděnou lokomotivu řady x6x mimo stanici. Nebo, že při případném přistání pekaře v klíně (Oldcerryho výraz z jiného vlákna) se průběžně brzděný vlak sejde.
Na druhou stranu se tenhle článek se za nynějšího počasí dokáže dost prodražit. Při nízkých teplotách a sněhové pokrývce totiž brzdové špalky po zastavení přimrznou k dvojkolí a při dalším pohybu vozů dochází k jízdě smykem s následnými plochými místy. V případě většího poškození jízdní plochy je nutno kola přesoustružit (zkrácená životnost dvojkolí).
Ze své vozmistrovské praxe si vzpomínám na plochá místa u dvojkolí, jež nebyla obrzděna ruční brzdou (zvláště vozy Shimmns), jako strojvedoucí mám vypozorováno, že stačí při nižší teplotě nechat zabrzděnou lokomotivu 10 minut stát a je problém se rozjet (u jedné, delší dobu odstavené lokomotivy, dokonce nedokázal trakční motor roztočit dvojkolí a muselo dojít k "nasazení" ozdravné kůry vozmistrovským kladívkem).
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3453
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 21:47:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Němec_z_ova: odtud vítr nefouká...Jestli se jedná o osobu kterou myslím, tak se změnami "vejtřasky" může prd. Nebo jen stylem ála Oldcerry tuhle píchu, tamhle vrtnu, tuhle nasadím broučka a za nějakých 5 let to někdo prosadí jako svoji objevnou myšlenku.
A o tomhle článku ani nemluv. Do nebe volající hovadina kterou prosazuje jeden dotyčný a všichni mu to žerou. Možná se to podaří rozbourat neb jsem nastínil situace kdy bude tento článek dodržen a přesto dojde k nehodě. Jenže nejsem diplomat a z dotyčného jsem asi udělal nemoudrého. To se mi vymstí... Nepřátele si umím dělat obdivuhodně, jsem blb.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 21:55:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je mi líto,ale na správnou adresu se neobracíte,já Vám nepomůžu.Já už se mohu jenom ptát,proč je to tak,či jinak a srovnávat,jak to bylo za mě,proč jste neudělali to,či ono.Žádnou nekalotu netušte nikdo,aspoň ne z mé strany.Ale pokusím se o něco,je-li to v mých silách-nebude to hned.V podstatě je mi vůbec líto, že není nikdo,kdo by Vás vyslechl a zamyslel se.Co pak Vaši nadřízení-čviční,školaři techničtí,dopravní?To už je ta úroveň tak v háji? Můj pracovní život probíhal v hezčí době,s chytrými,autoritativními ale přesto fantastickými nadřízenými-to jediné mi můžete závidět.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3454
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 22:30:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: V15 spácahal zvláštní člověk (že by chorá mysl), pak jí hodně pročistil ing. P. Jenže asi mu z toho taky nějak přeskočilo. A teď trvá na svém.
Žádnou nekalotu netušte Jen řečnický obrat, formou žertu a srandy.
nebude to hned No právě, vše je tak na dlouhé lokty. Do nebe volající hovadina a trvá to trvá..
kdo by Vás vyslechl Což o to, takových by bylo dost, ale přes pár jedinců je to neprůstřelné.
čviční Ty strčí do kapsy kde kdo,školaři nejsou zaměstnanci carga a celkem je jim to ukradené, ti to změnit nemohou techničtí,dopravní No ty předvším zajímá jestli v kolonce a je napsáno b.
A hlavně vše je postavené ve stylu - vždy je vinen strojvedoucí a jen se hledá který paragraf porušil. A když náhodou konkrétní není, tak se to na nějaký našroubuje. (Což to bych i ustál. Jen nějak nemohu zkousnout, že někdo něco zmrví a odnese to fíra. Jak spoluvinou, tak následky)
Můj pracovní život probíhal v hezčí době,s chytrými,autoritativními ale přesto fantastickými nadřízenými-to jediné mi můžete závidět Vy jste z kterého koutu světa? Nebo jste z generace poválečné, kdy přednosta byl NĚKDO a dopravní kontrolor byl špička. Protože z 80tek bych toto o moc lidech říci nemohl.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 23:28:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Němec_z_ova:.Jde o nařízení ponechat, po zastavení nákladního vlaku ve stanici, zabrzděnou průběžnou brzdu.
Na jednu stranu chápu, že "rozšplouchané kotle" dokáží vystrkat přímočinně zabrzděnou lokomotivu ..

Ještě za mých dob jezdily nákl.vlaky s vlakovou četou 1/1,nebo 0/1-ten jediný a poslední byl návěstník a měl na návěstním voze hlídat nejen koncovky atd.,ale mimo jiné měl za povinnost při každém zastavení vlaku ve stanici utáhnout ruční brzdu a to proto, že strojvedoucí vlakové lokomotivy mohl vlak po zastavení odbrzdit(zabrzdil jen přímočinnou)-pokud mu to sklonové poměry dovolovaly.Ruční brzdu na posledním voze musel utáhnout proto,aby zabránil po odbrzdění vlaku průběžnou brzdou posunutí konce vlaku zpět za námezník.Ale pak začaly jezdit vlaky 0/0 a tam nebyl na konci vlaku nikdo,kdo by tomuto zpětnému posunutí vozů zabránil,proto vznikla povinnost u vlaku 0/0 po zastavení vlaku ponechat průběžnou brzdu zabrzděnou.Je to logické a zase to chrání především volnost vlakové nebo posunové cesty sousední koleje.
Kdyby jste měl Vy rozhodnout jak tomu zabránit,jak byste to udělal?Že to v mrazech působí problém,tím se netrapte,je to věc řízení vlakové dopravy,která si musí uvědomit,když Vás někde v mrazech odstaví,že tam časem taky přimrznete.Ale to je pořád přijatelnější,než když váš zadek odcouvá do průjezdného průřezu vlakové cesty vlaku,který poveze Váš kolega.To říká můj selský rozum.Ale možná jsou ještě jiné důvody.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3455
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 23:41:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: když už si koledujete....
Vážení, když už vám něco strojvedoucí navrhnou, tak asi ví proč a vy jste v prvním čtení naše/moje připomínky akceptovali. Co vás vedlo k tomu to opět vrátit zpět? Za 20 let ježdění jsem tento článek nedodržoval a je naprosto nesmyslný. Jak by se asi ten vlak natáhl, když stojím na rovině či z kopce? Kolik vlaků je na hranici užitečné délky koleji, aby mohlo dojít k natažení a eventuelnímu procouvání za návěstidla? A když vlak zastavuje, tak je natažen a téměř vaše varianta nepřipadá v úvahu! Údajně je argumentováno obavou, aby se po odbrzdění konec vlaku nedostal do vlakové cesty projíždějícího/odjíždějícího vlaku. Zde nastíním dvě situace, kdy k tomu může stejně dojít, aniž by strojvedoucí nebo kdokoliv jiný něco porušil.
1) Zastavím ve stanici a zabrzdím vlak na 4,5 Bar v průběžném potrubí. Výpravčí z nějakého důvodu nařídí povytažení. A já odbrzdím a v tom může projíždět kolem vlak a do jeho cesty „couvnou“ vozy mého vlaku.
2) Po zajetí proti jedoucího vlaku (např. zastavujícího Os) se mi postaví návěstidlo na návěst dovolující jízdu. Odbrzdím vlak a opět může dojít k výše uvedené situaci. Takže to zabrzdění vlaku při stání ve stanici zvláště pak na rovině či z kopce je úplný nesmysl a i při stání do kopce je pravděpodobnost téměř nulová.
Odbrzdění vlaku větší délky trvá několik minut. A pokud se chceme dostat mezi osobní dopravu, tak potřebujeme se rozjet po postavení návěstidla a ne až po 5 a více minutách.
A když budu dělat ÚZB tak mám vlak odbrzděn a po vykonání této zkoušky ho zas zabrzdím… nepřipadá vám to na hlavu postavené….?!

A to přimrznutí je otázka téměř chvilky, nedávno takhle zamrzl Nex v Českém Brodě. Zastavil na předjetí a už neodjel.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3456
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 00:21:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: a jěště dovětek
Že to v mrazech působí problém,tím se netrapte,je to věc řízení vlakové dopravyTak to náš probém je, řízení dopravy je to celkem jedno ale my jsme placeni z toho co odvezem, převezem!,která si musí uvědomit,když Vás někde v mrazech odstaví,že tam časem taky přimrznete Co je jim do toho, že nám pro nesmysl zamrzne vlak.
Jsem blb, nechal jsem se zas vytočit. Ale aby to bylo celé a měl jste představu.
Námi navržené znění:
U nákladního vlaku se po jeho zastavení ve stanici, pokud je strojvedoucí trvale přítomen na stanovišti HV, provede zajištění při zapnutém ARR parkovací brzdou v poloze Parkování nebo úplným zabrzděním přímočinné brzdy. Pokud toto nepostačuje k zajištění vlaku proti pohybu, musí zůstat průběžná brzda zabrzděná až do odjezdu vlaku; tlak v hlavním potrubí je však možno ihned po zastavení vlaku zvýšit až na 4,5 bar. Na hnacím vozidle, ze kterého je ovládána průběžná brzda vlaku, musí být ARR přepnuto do polohy Výběh a musí být navolena rychlost alespoň 10 km•h-1. Průběžná brzda musí zůstat zabrzděna brzdičem (ovladačem brzdiče) průběžné brzdy. Přímočinná brzda vozidel, z nichž není ovládána průběžná brzda vlaku, musí zůstat stále odbrzděná, aby při rozjezdu vlaku nedošlo k jeho roztržení.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Čahoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 00:27:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry : když jste si tak krásně naběh...
Krátkých stanic bez KO je dost a dlouhý vlak se taky občas najde a pokud pamatujete HD vlaky například v Heřmaničkách moc místa není...A až se Vám to jednou povede,nechtěl bych být ve Vaší kůži..
Bod 1 a 2 po nařízení výpravčím už to není Váš problém.
Na rovině musíte počítat s energií ve stlačených náraznících a při zastavení do kopce jsem ještě nepotkal vlak,který by necouvnul.A bývá dobrým zvykem,že výpravčí dopředu zavolá abych si odbrzdil.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 07:06:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry : V15 spácahal zvláštní člověk (že by chorá mysl), pak jí hodně pročistil ing. P. Jenže asi mu z toho taky nějak přeskočilo. A teď trvá na svém...
(tak teď jste mě vytočil taky-vy fíra s 20 letou praxí).
No já se ani nedivím,že trvá na svém, protože je pro něho prvořadá podmínka splnění bezpečnosti.Já bych se pod Váš návrh také nepodepsala a to ani náhodou(a to jsem obyčejná vesnická boule). Upozorňuji,že neznám ani prvního ani druhého pána o kterých se zmiňujete, ale nedovolila bych si nikdy říct a ani pomyslet, že jeden má chorou mysl a druhému přeskočilo-to mají zřejmě za to, že myslí a chrání v první řadě bezpečnost nejen Vaši,ale i ostatních cestujích a materiálních hodnot a proto, že jsou jim známy všechny možné negativní souvislosti,protože jsou odborníci,jejichž argumenty Vy opovrhujete.Myslím,že by si po takovýchto diskusích zasloužili trnový věnec na hlavě a dík za to,že to vůbec vydrží.
A k dalšímu Vašemu tvrzení:...Takže to zabrzdění vlaku při stání ve stanici zvláště pak na rovině či z kopce je úplný nesmysl...
Vám oponuji-po odbrzdění vlaku Vám zadek odstřelí vždy i na rovině,zvlášť u dlouhých nákl.vlaků s volnějším svěšením vozidel to pak dělá docela dost metrů zpátky.Kam chcete pospíchat,aby jste si vydělali na výplatu odvezením potřebných hrubotunokilometrů-do hrobu?Jinak jsem schopná s Vámi diskutovat jen o brzdičích BP a BS2. BSE se začaly zavádět až po mém odchodu,takže je neznám a nemohu sloužit.A požadavek,aby jste mi dal čas k odpovědi jsem vznesla jen proto,abych si opatřila platné znění V15,ne abych Vás nabonzovala,protože od doby,kdy jsem ji znala nazpaměť uplynulo pár roků a doznala změn.Zdraví Vás Vaše bývalá kolegyně z lepší doby-kandidát strojvedoucího,pomocník strojvedoucího,strojvedoucí,technická školařka,dopravní školařka ÚPV-vše postupně.Přeji Vám klidný den bez emocí,pak s Vámi budu ráda diskutovat dále.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 08:01:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: V případě Vašeho zájmu mohu zaslat 4. změnu V 15/1, včetně příloh 8 a 12, v elektronické podobě emailem.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3457
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 10:20:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak popořadě: Neberte má injektive ve zlém, bouchají mi saze a nějakéto slůvko berte s rezervou. Psaný text není moje doména (jestli vůbec něco). Někdy bývám rádoby vtipný.
Čahoun : Pane kolego, tak z vlastních řad bych to nečekal...
Vlaků na hranice užitečné délky je naprosté minimum. A z kopce? Na rovině? Takže bod 1,2 se bere jako přijatelné riziko (dle vás) a proto 99,99% vlaků přestože jsou kratší než délka koleje musí být zabrzděno....
A když už jste zmínil Heřmaničky. Není tam náhodou signalista a nemá náhodou za povinnost zjišťovat volnost vlakové cesty? Prosím o relevantní argumenty.
A protože jednou za uherský rok jede takovýhle vlak tak všechny vlaky musí zůstat zabrzděné.
Na rovině musíte počítat s energií ve stlačených náraznících NJN když budem pitvat centimetry.. a při zastavení do kopce jsem ještě nepotkal vlak,který by necouvnul.A že jsem tak smělý, kolik případů tohoto procouvání kdy nastalo? O případy přimrznutí vlaku jen za tuhle zimu je o desítkách o procouvání nevím ani o jednom za desítky let. A bývá dobrým zvykem,že výpravčí dopředu zavolá abych si odbrzdil. To je jeho dobrá vůle (díky za to) a ne povinnost.
Kdy už si všichni uvědomí, že ČDCargo není nějaká dotační fy. Nikdo nám nic nedá a když dojde na lámání chleba tak můžeme jít do kytek...To je náš předpis, my sami si budem svazovat ruce...
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3458
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 11:02:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Vážená paní, diskutujeme, tak nic ve zlém. Pokud se vás nějakým slůvkem dotknu tak se předem omlouvám. Vy jste "vesnická bobule" a já selský balík = tak to si můžem rozumět.
Volné svěšní...bývávalo.. dnes je v tomto situace o mnoho lepší. Vozy bez brzdy už nejsou a i svěšení je o 1000% lepší.
Vůbec mě nenapadlo myslet na nějaké žalování, chápu a vím, že mi chcete dát smysluplnou odpověď. A už jste o dva levely výše
Takže dobrá, když už jsem to rozvířil. Dejme si dohromady kdy k tomu procouvání a ohrožení bezpečnosti může dojít. Vlak musí být na hranici užitečné délky koleje (minimum vlaků), musí být situace kdy zhruba do deseti minut po zastavení musí jet vlak kolem.(je tato souvislost vůbec relevantní?) Vůbec se nedá uvažovat o stanicích s kolejovými obvody. Tam je dostatečné bezpečnostní mezera mezi KO a námezníkem. Tam maximálně může dojít k obsazení obvodu. Stanic bez KO ubývá (Tam volnost koleje má za povinnost někdo zjišťovat) Tam dejme tomu by mohl selhat lidský činitel. Ale to by byla tak velká náhoda je tak podstatná pro tohle opatření?
O kolik se vlastně ten vlak natáhne? Nevím ptám se? Při 600m délky vlaku o kolik, fakt netuším o čem mluvíme.. o 1 m ?
Nemyslíte, že jsme papežtější papeže? Jak to mají ve světě?
O brzdičích se mnou raději ne..to si pokřápněte s Němec_z_ova.
Kam chcete pospíchat,aby jste si vydělali na výplatu Ano prosím, přesně tak. Zaplevelením tratí osobní dopravou došlo k tomu, že některé úseky jsou neprůstřelné. A pokud jim při rozjezdech budem brzdit dopravu tak se nikam nedostaneme. Pha - ČB je s nákladem sjetelná do 3 h (s prstem v nose), ale ve dne se dostanete málokdy pod 5 h spíše 6. My nežijem z dotací, my si na sebe vyděláváme. Každé zdržení je problém. A pokud nebudem odjíždět hned po postavení návěstidla, tak se to jen prodlouží. No a pak nás ty plácajdy na ostro nikam pouštět nebudou a budem v "pérdeli pane hrábě".
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2528
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 12:52:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také by mě zajímalo, na základě které události psané krví došlo k povinnosti míti zabrzděno. Osobně to dnes považuji taktéž za anachronismus. Jediné, kde jsem opatrný je vlak s loženými kotli, ale tam se to do tří minut uklidní. Vlaků na normativ délky je málo a to ještě to musí být na koleji, která je pro délku zrovna hraniční. Opravdu se domnívám, že toto se moc často nesejde. Taktéž: svěšení vlaků je dnes na velmi solidní úrovni a obrzdění vlaků taktéž. Vzpomínám na situaci, kdy jsme v osmdesátých letech mívali výměru brzdících procent 38 procent na hadrotě, 43 procent na Wapkách a velice často jsme dostávali rozkaz o snížení rychlosti, protože jsme toto nedosáhli. Dnes? Nepamatuji si, že bych loni vezl vlak pod 62 procent, nepamatuji si, že bych měl v soupravě více jak 1 vypnutou brzdu. Ale to víte, předpisy jsou psané krví (kde už nikdo neví, jak se tam ta krev dostala) a proto budeme neustále opakovat i zbytečnosti.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 13:01:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak,jo,budem diskutovat.Vezměme v úvahu,že by Váš návrh do V15 prošel.Ten kdo ho tam schválí bude muset zohlednit i to 1% pravděpodobnosti (osobně si myslím,že těch % je více),že se zadek po odbrzdění posune a proto musí udělat opatření,aby se i tato možnost ohrožení vyloučila-na tom stavím svou úvahu.
Takže co asi udělá tento človíček,když má nastarosti bezpečného fungování V15 v celé síti ČR? Zjistí si délky dopravních kolejí a délky nákl.vlaků jezdících po těchto kolejích a rozpatlá předpis V15 do dalších absurdit a podrobností s tím,že Vás odkáže,že zastavíte-li s takto konkrétně dlouhým vlakem v konkrétní stanici na koleji č.X (dostatečně dlouhá),nemusíte mít zabrzděn vlak průběžnou brzdou,kdežto,když Vás vezme s tím stejným vlakem v téže stanici na kolej Y (která je mnohem kratší),tak tu průběžnou brzdu nebudete smět povolit až do odjezdu.S tím souvisí technologické postupy práce jednotlivých žst.,staniční řády apod.Již takle nejsou jednotné(ani být nemohou).Domnívám se,že by jste si připravili džungli,o jaké se Vám ani nezdá.Takže bych to nechala v zájmu jednotnosti a univerzálnosti provozu na celé síti tak,jak to je.K těm krátkým vlakům: nejezdí všude stejně krátké jako z okna,ze které se díváte Vy.Nejsou všude dlouhé koleje,jak by jste si přál.Já z okna mého domova vidím jezdit jednak ucelené dlouhé soupravy (bývalé)Wap-23-30 vozů, jednak vidím jezdit dlouhé vlaky-sestavený "mišunk".Je to o tom,jak kde.Stanice s KO-ten Vám stejně nezastaví couvající zadek vlaku,maximálně obsadí kolejový obvod,shodí příslušná návěstidla.Ale to již strojvedoucí vjíždějícího vlaku může být za vjezdem a nemusí to vůbec zaregistrovat.A halda je na světě.Takhle to chcete?
Amper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 13:11:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K předchozí debatě bych připomenul čl. 517. předpisu SŽDC(ČD) D2:
Zastaví-li vlak dříve, než uvolní zadní námezník na vzdálenost nejméně 20 m,
ohlásí to zaměstnanec stanice, v jehož obvodu ....

Obdobně je u RZZ apod. jsou IK posunuty o 20 m oproti námezníkům. Takže zcela lichý argument.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 13:28:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Amper:to ano,ohlásí, ale pokud na tom každém zhlaví vůbec někdo turnusově je.Ještě lichý argument?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2529
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 13:40:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan: a co to otočit? Výpravčí sleduje vjezd vlaku. Po uvolnění KO může postavit další vlakovou cestu teprve, když vlak po uvolnění KO ujede nejméně 10 metrů. Neujel - li vlak nejméně 10 metrů, zpraví strojvedoucího o povinnosti zabrzdit vlak samočinnou brzdou a pak teprve postaví další cestu.

To by nešlo? Asi ne, že?
Pisecan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 663
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 13:45:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pak se zeptám: nebylo by lepší posunout námezníky o těch deset metrů? Případně zakopat do země ještě jeden námezník po deseti metrech, jehož přejetí mi umožní nebrzdit samočinnou...
1+1 se ne vždy rovná 2
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3459
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 13:50:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tfuj už jsem se lekl, že jsem opravdu magor a plácám hovadiny.
Haan: Jestliže stále budem stavět předpis na každou i byť jen hypotetickou situaci, tak opravdu z toho vznikne paskvil jaký máme teď...
Kruci bavíme se o 1 metru (myslím). Teď budu protivný.. nejezdí všude stejně krátké jako z okna,ze které se díváte Vy Teď bych se měl urazit Myslíte, že jezdím jen z horní do dolní a nikdy jsem nevezl 600 a více metrů? 172 náprav uhláků jsem zrovna táhl nedávno. Prostě nikdy (si myslím) nemůže dojít pouhým natažením po odbrzdění projetí námezníku. (V reko stanicích). Ve stanicích bez KO by to mohlo nastat, ale pak někdo nedělal to co měl. (Viz Amper).
Takže jestliže výpravka vezme vlak na hranici délky jeho kolejí, tak si zatraceně musí pohlídat volnost vlakové cesty. A z ohledem na váš příspěvek. V kolika stanicích by to připadalo v úvahu? Kolik je v síti stanic bez KO kde se vozí vlaky na hranicích užitečné délky kolejí? Nevím, ptám se, není nakonec tenhle nesmysl pro pár stanic?
Bohužel se neshodneme a ty co mají podpisové právo si stojí na svém (dle mého soudu blbina otravná a kontraproduktivní).
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 14:13:52    Odkaz na tento příspěvek  

bude muset zohlednit i to 1% pravděpodobnosti (osobně si myslím,že těch % je více)
Podle mého názoru naopak méně. Výrazně méně.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1932
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 14:17:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pokud na zhlaví nikdo není, tak jsou provedena technická opatření (tedy hranice KO či PN) nejsou hned u námezníku.
Chce se to Haan a Čahoune zamyslet, ono to riziko je už nyní. V okamžiku, když se mi rozsvítí odjezd, tak vlak odbrzdím a já osobně čekám dokud je vlak opravdu odbrzděn a tedy mi konec vlaku stejně může sjet do VC na zadním zhlaví. Takže je jen otázkou kdy se tak stane. V současném stavu to je při odjezdu vlaku, v OC případě po zastavení vlaku.

Abych řekl pravdu, tek OC znění se mi moc nelíbí. Osobně bych to napsal zhruba takto (berte že to píšu z voleje a jsem po noční):
Strojvedoucí po zastavení vlaku v dopravně s kolejovým rozvětvení zabrzdí lokomotivu přímočinnou brzdou a v průběžném potrubí ponechá tlak maximálně 4,5 baru. Pokud si je strojvedoucí jist, že po úplném odbrzdění průběžné brzdy dokáže vlak udržet úplně zabrzděná lokomotivní brzda a ZÁROVEŇ konec vlaku neopustí staniční kolej na které se nachází (tedy neovlivní zadní námezník; hlavní a seřazovací návěstidlo ve směru jízdy vlaku či hlavní a seřazovací návěstidlo v opačném směru platné přímo pro kolej na které se tento vůz nachází) může průběžnou brzdu úplně odbrzdit.

Nechtějte po mne žádné slovíčkaření, prostě jsem jen chtěl naznačit, že jsem svéprávná osoba. Tedy opravdu nevím, proč bych měl 300m dlouhý vlak Horusicích nechat zabrzděn. Tam kde si nejsem jist ho nechám zabrzděnej. Takže mne jako strojvedoucímu se uleví a přitom zaměstnavatel a SŽDC i tak budou mít případného viníka, když se něco stane z titulu, že mi zadek sjel někam kam neměl.

Jo a ještě k té Cargo V15. Všimnul jsem si jedné věci a to v hokeji v základních pojmech. Tedy autoři moc nepřejímají základní pojmy stanovené D2. Nemohu si pomoct, ale pro přehlednost předpisu to není zrovna to nejlepší. Používat pro dvě samé věci různé znění.
Martin

P.S. škoda, že nedokážem táhnout za jeden provaz. Tedy na přivolávačku jezdit krokem a nákladní vlak ve stanici neodbrzďovat. Pak by byla mnohem větší šance na změnu. V prvním případě ze strany SŽDC a v druhém případě by třeba Cargu došlo, že je někde něco špatně, protože by během noci všechny vlaky přimrzly.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 14:45:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: máte dobrej nápad a jednoduché řešení kdyby celé to diskutované ustanovení znělo krátce:
Po zastavení vlaku odpovídá vždy strojvedoucí vedoucího hnacího vozidla za to,že konec vlaku po jeho odbrzdění vyloučí zpětný pohyb vozidel. A můj dovětek-zajistěte si to jak chcete a máte "vyhráno".
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 15:01:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ke svěšování vozů bych chtěl uvést: dle předpisu (D2/1 čl. 1238) mají být nárazníky mírně stlačené, tj. utažení šroubovky o jeden závit po dotyku nárazníků. Předpětí zpruh táhel tedy nedovolí nějaké velké natažení soupravy. Na dotek nárazníků se svěšují HV mezi sebou a HZ s prvním vozem. Toto je ještě povoleno u Mn, vlečkových a služebních vlaků.
Za mé krátké praxe "řidiče" HV jsem si všiml natažení soupravy pouze v předávací stanici OKDD Karviná - doly. Tam dostaneme na hák cca 25 vozů ložených uhlím s hmotností okolo 2000t. Vzhledem k tamnímu spádu (odhaduji tak 10 promile), daného důlními poklesy, se mezi HV a prvním vozem vytvoří mezera skoro 20 cm. Mezera mezi vozy se určitě, se vzrůstající vzdáleností od HV, snižuje. Pokud bychom i připustili stejné mezery mezi vozy, vyšlo by prodloužení této soupravy na 5 metrů (odpovídá větší 1/3 délky jednoho vozu). Je otázkou, kolik stanic je v takovém spádu a je tam dovolené podobná hmotnost soupravy? Mnoho jich určitě nebude.
A pokud náhodou "nafasuji" soupravu vozů s průběžnými táhly (napadají mne pouze soupravy známé na Ostravsku jako Medyka, pro přepravu rudy do hutí), tak je pohyb vozů omezen na pouhý zdvih zpruhy táhla pod vozem. Tedy okolo 65 mm na každou stranu. Řádně spojená souprava se totiž chová jako jeden vůz.

Oldcerry: Zase ze mne nedělej znalce brzdičů. Těch BPček mi rukama prošly stovky a při jejich jednoduché konstrukci nejdou zapomenout. BS2 jsem ve své kariéře vzduchaře rozložil, následně sestavil a odzkoušel pouze jednu (květen 1995), o ovladači OBE vím, že je aretace páky provedena plastovou kuličkou velikosti TIC-TACu. Měli jsme tehdy v dílně pouze jednoho parťáka (v opačné partě), jež mohl tyto opravovat (byl na zkušené v DAKU?) a ve svém strachu o své místo do toho někoho jiného nechtěl zasvětit. Jeden kolega si tedy zkusil ovladač cvičně rozebrat a já pak dostal za úkol onu kuličku najít (povedlo se). A z BSE si pamatuji výměnu EP ventilů a případné přetěsnění plastových hadiček za panelem.

Martin2: To je rozumné znění. Jinak se asi něco začne dít, vozařům se totiž rapidně začínají (se snižujícími teplotami) zvedat škody na vozech. Té smutné skutečnosti, že se v jednotlivých předpisech liší základní pojmy si všímám už od roku 1995 a to se ještě gestoři jednotlivých předpisů mohli potkat, alespoň na chodbách jedné budovy. Nyní to bude čím dál tím horší. Ještě se máme na co těšit.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1933
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 15:05:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel pokud by to znělo tak jak jsi napsala Haan, tak se vůbec nic nezmění. I couvnutí o metr je zpětný pohyb vozidel...
Pokud by se chtělo, tak by to mělo být napsané v tom duchu jak jsem to uvedl já. Na 700m dlouhé staniční koleji naprosto bezpečně vím, že i po odbrzdění mi 300m dlouhý vlak vzadu nic neohrozí, tedy pokud stojím někde u odjezdu.
Můj dovětek zní: pokud si vlak odbrzdíš, tak je jen a jen na tobě aby to vzadu neudělalo paseku.
Martin
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 15:09:30    Odkaz na tento příspěvek  

Nebylo by vhodné se poučit např. u Švýcarů nebo Rakušanů? Předpokládám, že tam platí stejná mechanika jako u nás... Jak to mají řešené?
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1934
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 15:18:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Němec_z_ova: už jsem měl několikrát sto chutí napsat na severomoravské vozáky hlášení. Zapřahám uhlí v Brodě(rovina), vlak odbrzdím a mezi vozy je i 10cm díra a nebo je kuple prověšená tak, že ji jednou dvakrát otočím a jde sundat. Když se s tím pak jede, tak je to takové jo-jo Pak jsem si říkal, škoda propisky a tak si cca prvních 10 vozů stáhnu sám a mám svatej klid.

Nebo v Brně a Břeclavě zase mají problém se SJŘ. To že si většinou udělají opravu jen na trati z Hory do Břeclavi mne už nechává klidným. No ale, že některých jejich laminátkách jsou staré i nové SJŘ mne fakt dostalo, opět mimo 324, ta je tam jen v platném provedení.
Martin
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2531
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 15:33:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po zastavení vlaku odpovídá vždy strojvedoucí vedoucího hnacího vozidla za to,že konec vlaku po jeho odbrzdění vyloučí zpětný pohyb vozidel.

Jak již uvedl Martin2, takto je to špatně.

Po zastavení vlaku odpovídá vždy strojvedoucí vedoucího hnacího vozidla za to, že konec vlaku po jeho odbrzdění zpětným pohybem nemine hlavní návěstidlo v opačném směru. U vlaků, kde by toto nebezpečí mohlo nastat je výpravčí povinnen sledovat uvolnění KO vlakem a v případě menší vzdálenosti než 10 metrů od KO musí strojvedoucího zpravit vhodným způsobem.

Vycházím z toho, že má-li vlak problém se vejít celý na kolej, tak nějakým kouskem kolem výpravčího pojede, aby ten mohl těch 10 metrů odhadnout. A nemusí k tomu mít pásmo, odhadne to stejně jako strojvedoucí při zastavení 10 metrů před hlavním návěstidlem .
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1935
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 15:48:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petře je třeba brát v potaz i návěstidla ve směru jízdy (cesťáky).
Teď se řeší 20 metrů, tak bych to neměnil. Jenže je třeba počítat s tím, že není povinnost aby měl vlak spojení s výpravčím. Tedy jak známe stanice bez vysílačky a třeba i bez stavědel, tak ani mašina nemusí mít vysílačku. Krásný příklad je úsek Brno-Břeclav a Slovenské 240 bez vysílačky.

Nemohu si pomoct, ale i ten tvůj nápad se zpravováním se mi moc nelíbí. Nechtěl bych být v pozici dispečera na DOZetce a neustále přesně zkoumat délky staničních kolejí a vlaků. Nehledě na to, že údaje co jsou výpravčím k dispozici jsou bez mašin. Takže by ještě musel řešit kolik tam je mašin a jak jsou dlouhé, aby se náhodou nedostal pod hranici 10ti metrů.

Bys to mohl vědět, jak a zda to mají ošetřené naši západní soudruzi?
Martin
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2532
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 15:58:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Martin2:
a) cesťáky ve směru jízdy nějak nechápu, zkus to více rozvést.
b) i dispečer DOZ musí mít přehled, jak dlouhé vlaky mu tam jedou. Výpravčí mají údaje i s mašinama, alespoň z mé praxe. Dispečer DOZ má k dispozici vysílačku nebo alespoň mobilní spojení na strojvedoucího vždy. Pokud bychom tuto situaci nechali pouze na strojvedoucích, nezapomínejme, že máme mezi sebou velké procento kolegů odmítajících jakékoliv riziko a tudíž by to situaci nepomohlo. A to, že průjezdnost vlaků ND v husté osobce se zhoršuje bude asi taky fakt. alespoň dle mého sledování a tudíž je každá vteřina dobrá, aneb příště už v takové díře neprojedeme, když to budeme zdržovat.
c) ošetření u západních soudruhů práskne Mikulda, jak sem vleze.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 16:34:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: A máte tušení odkud ty volné soupravy pocházejí? To uhlí by sice nasvědčovalo Karviné-dolům nebo ČSM-severu, ale na obou vlečkách jsem si ničeho takového nevšiml. A co mám odpozorováno z provozu v Karviné-dolech, tak Okři berou soupravy tak, jak jim je dopravíme a vezou to k šachtám na nakládku v kuse a po naložení je zase "vystaví" vcelku na odjezd.
Chodím se, pravda, dívat tak k 4-tému vozu, ale volného svěšení jsem si nevšiml. A v těch několika případech, kdy jsem vezl uhlí dále, než jen pod nejbližší dráty, bylo také vše v pořádku. Ovšem, na motorech nedávám kuplím tolik zabrat.
A na pořádné svěšení vlaku jsem byl jako vozmistr pes. Už jen požadavkem na řádné svěšení vlaku jsem se zapsal do vědomí všem posunovačům.
Pokud by ovšem šlo o koks z Ostravy, tak ten se skládá z jednotlivých vozů a z vlečky se tahá na volno. To je potom na vozmistry v Ostravě. A tam jsou občas podivné případy.
Ty mnou popsané vůle mezi nárazníky jsou i mezi HV a prvním vozem, přestože se přivěšuji sám a opravdu pochází jen z kombinace hmotnosti soupravy a sklonu na kterém stojí.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1936
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 17:35:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uznávám, že jsem si s vlastním směrem trošku naběhnul. Každopádně uvedu následujicí příklady a snad z nich bude jasné co jsem se snažil ošetřit.
Kutná Hora kolej 5a, jakmile minu Sc5, tak (podle mne) může výpravčí ihned stavět na 5tou. Já vlak odbrzdím a klidně by mohl projet Sc5 a buď bude padák na vjezdu a nebo vjezd na obsazenou, záleží kde bude následný vlak.
Havlíčkův Brod ten samej případ s kolejema 1b,3b a 7b.
Ve stanicích bez reléovky by tam nebyla ani ta ranžírka pro opačný směr.
Veselí nad Lužnicí a kolej 5, 5a s cesťáky Sc5 a Lc5a, ale tam holt mám návěstidlo i pro opačný směr...

Jasně dispečer musí mít spojení oproti normálnímu výpravčímu, ale prostě se mi příčí, aby musel hlídat zda je vlak o 20 metrů kratší než kolej. Je jasné, že přehled musí mít a také ho má.
Tak to se schválně kouknu do PC, zda má 25 huhláků s dvojčetem uvedeno 350m a nebo nebo 384m. Nehledě na to, že by pak předpis musel řešit co musí dělat výpravčí když se nedovolá a hlavně by tato úprava znamenala zásah a souhlas i od SŽDC, protože by výpravčím (dispečerům) nastala další povinnost...

To mi prosím ukaž to velké procento kolegů, co nechtějí žádnou zodpovědnost. Zrovna jízda krokem na PN by pro ně byla samozřejmá.

Máš pravdu, že toto ustanovení snižuje propustnost tratí, jenže je otázka, kolik lidí ho dodržuje. Pokud jeden ze sta, tak nikomu nedojde, že je něco špatně. Viz tato zima, pokud bychom ho důsledně dodržovali, tak by všechny náklady dávno stály přimrzlé a ono nic...

Martin
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1937
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 17:46:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo jsou to ty první dva doly, do Lince. Asi to vznikne tak, že se přidávají další vozy a už se holt pořádně nestáhnou. Abych byl přesný, tak takový extrém není tak častý (tak 4x co si pamatuju, protože jsem byl pěkně nastartovanej, protože jsem ještě měnil několik gumiček). Jedna až dvě otáčky kuplí jsou vždy u každého uhlí. Je také otázkou jestli by sis toho všimnul, protože jde od Vás o poslední vozy, v Brodě je úvrať.
Martin
P.S. je smutné, že ses právě do toho povědomí díky poctivému svěšení zapsal. Kdyby to chtěli všichni kolegové, tak by k zapsání se nebyl důvod... Myslím, že to mluví samo za sebe.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
ALBATROS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.125.110
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 18:21:55    Odkaz na tento příspěvek  

Jaké vzdělání potřebuji,abych mohl vykonávat povolání :
a) dozorčí provozu
b) mechanik kolejových vozidel
3631090
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 426
Registrován: 5-2008

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 19:17:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DOTAZ:
Chci jet s railjetem z Gyoru do Vídně..je tam nějaký zvláštní tarif? nebo stačí klasik jízdenka?
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3460
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 19:44:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diskuze jak břitva. to jsem já pošuk zas něco rozpoutal.. Proč já bloud mám zafixováno, že když vlak brzdí pouze vzduchem tak je natažen...No zatím mě nikdo nepřesvědčil o tom množství procouvaných návěstidel/námezníků pouhým odbrzděním vlaku, aby to bylo důvodem k ustanovení v předpisu.
No, za tuhle zimu jsou škody velké, tak to třeba někoho dovede k zamyšlení.
Co takhle:
U nákladního vlaku který se po jeho zastavení ve stanici, pokud je strojvedoucí trvale přítomen na stanovišti HV, provede zajištění při zapnutém ARR parkovací brzdou v poloze Parkování nebo úplným zabrzděním přímočinné brzdy. Pokud strojvedoucí nemá jistotu, že s dostatečnou rezervou uvolnil zadní námezník/návěstidlo nebo toto nepostačuje k zajištění vlaku proti pohybu, musí zůstat průběžná brzda zabrzděná až do odjezdu vlaku.....
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1938
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 19:50:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je OC v podstatě to samé co jsem napsal já. A nebylo by co řešit.
Martin
P.S. právě přístup, že je potřeba mít něco podložené počtem nehod (procouvání) zavání předpisem psaném krví. Dokud se tohoto bludu nezbavíme, tak předpisy budou takové jaké jsou. Každá lidská činnost je spojená s jistým rizikem, které musíme přijmout a nést za něj odpovědnost. A to od nejvyššího šéfa, přes střední řízení až po toho Pepíka co svěšuje vozy (aby nebyl důvod k trojnásobné kontrole svěšení mašiny a sousedního vozidla).

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3461
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 19:56:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2?Jenže ty si to psal po noční a moc kostrbatě, tak jsem to trochu uhladil..
Haan a ostatní spoludiskutující, co vy na to?
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9306
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 20:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

eště k V15: sněží a na prašanu to jak známo brzdí tak, že to nebrzdí. hlavně krátké soupravy. sníh pod špalkama je svinstvo. takže když si 200m před peronem vyzkoušim, že to brzdí, ale sníh je prevít a pak ten peron projedu, jde to za mnou, bo jsem neudržoval brzdy v provozuschopném stavu, ač o 200m předem to fungovalo.
používat edb je dle V15 na zastřelení, neb když vypadne, jde to za mnou. přece jsem to měl vědět, že vypadne.
to fakt nejde tyhle případy vzít na provozní riziko?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3979
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 20:38:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

používat edb je dle V15 na zastřelení, neb když vypadne, jde to za mnou. přece jsem to měl vědět, že vypadne.
to fakt nejde tyhle případy vzít na provozní riziko?


Bobo: Nechci se hádat, nevím jistě, ale tuším, že to platí jen tam, kde není EDB započítaná do brzdy. Tedy, že u strojů peršingoidních, lamin, žab, veselejch krav a spol. je třeba (předpisově) počítat s tím, že EDB ee.

Oldcerry: Je nutné tu formulaci komplikovat ARR (u ČDC se to asi týká stejně jen peršingoidních strojů)?

Nestačí napsat "zabrzděním přímočinné brzdy" (záměrně vynechávám slovíčko "úplným")?
Zvířata jednají pudově a proto po vás pudou...
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Amper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 21:03:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Myslel jsem, že stačí jen napovědět. Vidím, že ne a platí druhá varianta. Takže:
Čl. 516:...Vlak má ve stanici zastavit tak, aby uvolnil zadní námezník na vzdálenost nejméně 20 m a hranici izolovaného úseku....
Dále čl. 517 celý:Zastaví-li vlak dříve, než uvolní zadní námezník na vzdálenost nejméně 20 m, ohlásí to zaměstnanec stanice, v jehož obvodu pro zjišťování volnosti vlakové cesty se konec vlaku nachází, ihned výpravčímu. O dalším postupu při uvolňování zadního námezníku rozhodne výpravčí.
Ubezpečuji vás, že v každé stanici takový zaměstnanec je, nejčastěji sám výpravčí. Za platnosti minulé D5 toto i výslovně řešil SŘ každé ŽST. Dnes je v D2, viz výš.
Takže resumé: možnost natažení vlaku po zastavení a po odbrzdění je již eliminována technickými prostředky (posun IK) nebo předpisem D2. Další řešení ve V15 je tedy další. Zda je potřebné či dokonce nutné, vzhledem k výše uváděným přinášejícím problémům, ať si každý posoudí sám.
Amper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 21:08:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ALBATROS: Víš vlastně, co dělá "dozorčí provozu"?

Jsou to nadřízení výpravčích v PO, takže zkoušky jako výpravčí + praxe výpravčího s kvalitně odváděnou prací (nebo dobrým vztahem k přednostovi).
Amper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 21:10:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzdělaní jsem nenapsal - maturitu.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3462
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 21:28:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pes38 : Je to třeba, pokud by tam nebylo vyjmenováno, tak by poloha "P" nemohla sloužit pro zajištění proti pohybu.(často dostačující) Takže pokud máš zapnuté ARR použiješ na zajištění "P" nebo Bp. Nebo obojí najednou.
Pak by se našel nějaký šťoura a napíše že nesmí být při stání zapnuté ARR anebo nějaký trouba bude mít "P" ale vypnuté ARR a bude se divit, že mu to ujede.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Hook
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1469
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 00:06:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz k PG500,byla jeho činnost nějak závislá na chodu SM,mimo dobíjení zdroje el.napájení?
Nebo mohl pracovat zcela separátně?
Dík.
TS305
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.226.53
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 03:19:00    Odkaz na tento příspěvek  

Hook, Pegas naprosto nezávislý na SM. Na topičkách v depech externí dobíječ, jinak mašina skoro komplet vybrakovaná.
814914
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 11-2007
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 09:55:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hook, TS305:
TS 305 nemáš tak úplně pravdu. Pegas na lokomotivě byl nepřímo závislý na chodu spal. motoru, ale byl. Potřeboval totiž zdroj el. energie (nabíjecí dynamo - baterie by to dlouho nevydržely) a zdroj tlakového vzduchu. To pro změnu zajišťoval lokomotivní kompresor. A to bez běžícího motoru jaksi nešlo.
A stabilní PG 500S musel mít přísun el. energie a vzduchu zajištěn z jiných zdrojů.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5421
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 10:06:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

814914:
Pegas na lokomotivě byl nepřímo závislý na chodu spal. motoru, ale byl.
Tak tak, jen jestli tomu bude nejosvícenější věřit.
Von totiž ten tlakový vzduch byl docela potřeba jak v hořákové, tak v odkalovací sekci a pneumatický servomotor by se taky bez chodu spal. motoru těžko rozeběhl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
TS305
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.226.53
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 11:34:40    Odkaz na tento příspěvek  

Vidno, že jste nesedávalí na pilštiktopičce před šatnou při rekonstrukci kotelny depa TGM. Kabel 380V dodával štrum pro dobíječ a pohon byl elektromotorem, trysky se jen vrtěly.
Prakticky totéž bylo na Vítkově vedle haly EKV.
814914
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 11-2007
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 12:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TS305"
Máš pravdu, na žádné takové topičce jsem nesedával. To ale nic nemění na situaci, že Pegas nepotřeboval ke svému provozu zdroj el. napětí 115V DC a přívod tlakového vzduchu. Pokud se jednalo o normální provoz na lokomotivě, tak spalovací motor musel být v chodu - jak jsem psal už výše. Pak byly různé pakombinace, jak píšeš Ty. Navíc ještě existoval PG 500S, ten nebyl určen pro provoz na lokomotivách, ale pro stabilní využití (viz "S" v názvu). Tomu stačil přívod 3x380V AC a přívod stlačeného vzduchu. To určitě ale víš. A myslím si, že k tomuto dotaz HOOKa nesměřoval. Prostě v normálním provozu musel být spalovací motor v chodu! A věř mi, s Pegasy jsem si v provozu něco užil.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9308
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 13:39:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a jak pegas čerpal vodu? elektricky? já měl za to, že čerpadlo točil dýzl.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 934
Registrován: 9-2002
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 18:44:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkusim vam trochu pomoct napadem silence, ktery se nudi pri nedeli odpoledne.

Na hadici od brzdy na poslednim voze nasadit jeste jednu, ktera by mela na koci ep ventil s baterkou a krabickou, ktera by vyhodnotila pripadne couvnuti vlaku. Umel by se vagon lokalizovat pomoci GPS ? Pokud by byl nezadouci pohyb smerem vzad, nez ten, ktery dovoluje jizdni rad, tak by to treba pri rychlost asi 0.4 - 0.6 m/s by to mohlo prasknout. zstavilo by to tedy asi po nejakych nejvyse peti metrech.

Dale: Fira musi mit moznost toto zarizeni vyluocit sam nouzove (plomba, dokumentovany ukon,) anebo po dovoleni vypravcim nebo osobou kterou vypravci poveri. Povolujici pokyn pres GSM - R.

Dalsi aspekty: Baterka musi byt z auta, aspon co do kapacity, aby to nejakej cas vydrzelo a samo by se to prasklo pri zbytkove vydrzi baterky pod hm, sest hodin firovi ? Fira to musi pres RDST vzit na vedomi dokumentovanym ukonem - potvrzeni, ktere se zapise do flash reg. rychlomeru - RDST. Do predpisu se musi zapsat, ze po potvrzeni teto info o komunikaci z konce vlaku, ze baterku je potreba vymenit - nakrmit pri vhodne prilezitosti a vyrozumet o tom stanici - depo podle potreby, kde je planovan dostatecny pobyt a baterku vymenit.

Aplikacni problem: Pokryti GSM a polemika, zda muze byt GPS pipatko instalovano jako bezpecnostni prvek ?

No a jako vsechno, nejhorsi na tom bude to vypapirovat.

Teoreticky by ten digitalni navestnik mohl sem tam neco vyresit. No a pak je jste treba lehce posunout namezniky smerem od vyvhybky.
Klaus na hrade Absurdistanu. To jsme teda dopadli.