K-report
 

Archiv do 12. července 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Polsko » Archiv do 12. července 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 09:03:23    Odkaz na tento příspěvek  

Prostě dva metry, kdyby se to stalo na ĆD
Toto by se v případě ČD určitě nestalo. ČD by problém odignorovaly, místo snahy to jakžtakž poskládat dohromady aspoň provizorně by to nechaly vyhnít, okamžik zahájení provozu odložily na 1.9. nebo rovnou další GVD a byl by klid. To jste měl na mysli?
ano je to o dohodách, ale musí chtít obě strany
Na čem se podle vás má dohodnout Viamont s ČD? Tady je spíš problém mezi SŽDC a PLK (styk infrastruktur) plus VIA a PR (vozidla), přičemž míček je v obou případech na polské straně, jestli se teda takovými nuancemi hodláte zatěžovat a nemáte tzv. "předem jasno".
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 15:08:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD

ovšem nechápu, proč by Harrachov nemohl být využíván jako dopravna

To nechápe nikdo. Ale jak jsem psal pro T.H., už je vše zase jinak. Asi bych definitivni ortel na způsob řízení drážní dopravy nechal až na středu, protože do té doby se stále může hodně věcí změnit.

Urpín:

Viamontu se dávají zakázky bez VŘ jak na běžícím páse a nikomu to nevadí
Absolutně nevíš, o čem mluvíš. Zjisti si, kdo byl první osloven a kdo odmítl....
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 15:20:25    Odkaz na tento příspěvek  

"Inkonginto" = 680:
Všechno záleží na lidech: když jsou ochotni smysluplně se dohodnout, většinou jsou toho i schopni a dobré dílo se podaří - pokud se ale k jednání dostanou především "prudiči" a tvrdohlaví ješitní "zabedněnci", pak lze obvykle výsledek charakterizovat spíše slovy "amen Maria" ...
To ovšem pochopitelně platí zcela přesně i pro to Vámi zmíněné "první oslovení": velmi záleží na tom, kdo, jak a koho (konkrétního = osobu) oslovil, a samozřejmě i s jakým cílem to udělal právě tak, jak to udělal. Čímž naprosto nechci znevažovat či kritizovat přístup VIAMONTu - v tomto případě jde spíše naopak o zásluhu o záchranu situace (určitě aspoň v poslední fázi toho zbytečně amatérsky působícího procesu) ...
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 15:48:27    Odkaz na tento příspěvek  

Prosím projížděče NAD, aby tu přestal vytvářet virtuální realitu nějakého odmítnutého nebo nezjišťovaného "zájmu" ČD - tato společnost snahy o přeshraniční provoz z Harrachova ignorovala (a občas i bojkotovala) dlouhodobě, to co se povedlo bylo jen díky entuziasmu na místním stupni (depo Tanvald, depo Liberec, stanice Tanvald, později stanice Jablonec), jinak z managementu nezájem o nějakou "čugálu v Sudetech" přímo čišel. Takže za tím nehledejte žádné spiknutí proti chudáku Dráze, ale prostý fakt ignorantství v jejich strukturách, i když by se teď už možná rádi nastylizovali do role zachránce a obnovitele provozu.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 25. června 2010 - 15:25:55    Odkaz na tento příspěvek  

Sázkové kanceláře by už pomalu mohly vypisovat kursové sázky na následující varianty vývoje obnovení provozu v úseku Harrachov - Jakuszyce - Skl. Poreba Górna:
a) Neuskuteční se ani zvláštní jízda pro papaláše dne 2.7.2010.
b) Jízda pro papaláše se 2.7. uskuteční, ale od soboty 3.7. se pro veřejnost jezdit nezačne.
c) Uskuteční se papalášská jízda 2.7. a následně od 3.7. se bude víceméně plynule a bez potíží jezdit i pro veřejnost.

P.S.: Zatím tipuji variantu b).
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 685
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 26. června 2010 - 19:49:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel:

c) je správně. Bohužel dochází k podcenění situace jak dopravci, tak i provozovateli dráhy.
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1544
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 26. června 2010 - 21:14:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu schvalování vozidel, chápu to dobře, že teď už jej nemůžou SŽDC/PLK zapsat do MPU ale musí je UTK/DÚ schválit pro přeshraniční provoz (ale dál do vnitrozemí se na takovéto schválení dostat nemusí)?
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1597
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 26. června 2010 - 22:36:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bugear: UTK/DÚ musí schválit jakékoliv vozidlo, které se bude pohybovat v PL/CZ, bez ohledu na to, zda je to příhraniční provoz nebo ne. Samozřejmě může být schválení provozu daného vozidla z nějakých důvodů omezeno jen na nějakou část sítě (např. jen od konkrétního hraničního kamene do první žst.).
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Neděle, 27. června 2010 - 10:37:23    Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel:
c). Z politických důvodů to půjde jakýmkoli způsobem (nezapomínejme, že krizový plán je jednoduše stažení SA134 z jiného oběhu a jeho náhrada v něm "zaszynobusem" nebo autobusem, ale vozidlo pro Harrachov bude). Zatím padají různá možná řešení, šototeorie pro nejbližší měsíce nechť jsou směřovány směrem k vozidlům, která mají adekvátní polský typ anebo schválení podle nových podmínek (popř. vozy buďto RIC anebo polské vnitro). Spekulace ON :-)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 09:19:24    Odkaz na tento příspěvek  

"S200" = 1597:
To je omyl: pro jízdy do PPS na území sousedního státu není třeba rozsáhlého schvalovacího procesu DÚ, ale pouze dohody sousedních železnic - schválení typu Drážním úřadem je nutné pouze pro provozování HKV na "vnitrostátní" síti. V tomto případě ovšem zatím ani "de jure" žádný železniční hraniční přechod neexistuje, takže nemohou ani existovat žádné PPS - a až bude přechod legalizován, bude pravděpodobně definován jako přechod Harrachov - Jakuszyce, a tedy za PPS budou považovány právě tyto tarifní body, takže jízdy ze sousední země až za ně budou už jízdami po vnitrostátní železniční síti druhého státu ...

"T.H." = 24.06.2010 - 15:48:27:
Ta realita není virtuální, ale skutečná - bez toho, že od pádu "Jizerské dráhy" provozují ČD trať aspoň jako vnitrostátní do Harrachova, už by asi dávno ani na českém území vůbec neexistovala: tím samozřejmě nechci ani trochu snižovat zásluhy o její "záchranu" ze strany lidí z Tanvaldu a okolí - i ti ovšem jsou nebo dříve byli stejně v naprosté většině zaměstnanci ČD a mnoho ze svých aktivit provozovali právě pod záštitou svých nadřízených (= vedoucích zaměstnanců ČD na různých úrovních). Ani přístup "vrcholového" vedení ČD přitom nelze označit jako vždy a jedině jednoznačně odmítavý, protože bez zastání u některých vlivných osob z (dřívějších) vedení ČD by nemohlo nikdy dojít ani k občasným mimořádným jízdám přes státní hranici, které se v minulosti uskutečnily: škůdců bylo samozřejmě vždy dost, ale ti se vyskytovali i přímo na severu Čech, a to nejen mezi (současnými i bývalými) zaměstnanci ČD ...
Pokud jde o spojení přes státní hranici, problém vlastně nikdy nebyl především na straně české, ale vždy na straně polské, jíž náleží většina dlouho nepojížděného (a pro pravidelnou veřejnou dopravu dávno bezpečně nesjízdného) úseku, jehož obnovu Poláci už od počátku 90. let 20. století pouze slibovali, ale místo toho naopak sami úplně přestali jezdit i jen ty cca 2 km do Huty: kdyby Poláci obnovili v minulosti aspoň vnitrostátní provoz do Jakuszyc, mohla být situace jiná už dávno.
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 589
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 09:25:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD - To je omyl: pro jízdy do PPS na území sousedního státu není třeba rozsáhlého schvalovacího procesu DÚ, ale pouze dohody sousedních železnic Chybujete, právě v tom je celý problém. S200 má naprostou pravdu.
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 09:44:37    Odkaz na tento příspěvek  

"Wool" = 589:
Jsem přesvědčen, že problém je především v definici přechodu a v tom, co je v MPU (přičemž v případě harrachovského přechodu zatím vlastně ani nic z toho neexistuje ...): i VIAMONT ostatně také jezdil do Lubawky s KMV řady 810 (protože přechod je z minulosti stále definován jako Královec - Lubawka, ačkoli Lubawka je nyní fakticky jen zastávkou na širé trati), ale dále nesměl, byť zájem měl. Poláci si samozřejmě mohou stanovit vlastní omezení pravidel odchylně od evropských zvyklostí, ale pokud je v Jakuszycích něco jako dopravna a přechod bude definován jako Harrachov - Jakuszyce, pak by nebylo bez souhlasu polského DÚ provozovat "cizí" vozidla dále za Jakuszyce ani v případě, že by Poláci zachovávali evropské zvyklosti. Ale jak už jsem napsal před časem - vše závisí především na lidech: jednak na jejich zájmu najít použitelné a nekomplikované řešení, a jednak v tom, kdo za koho jedná a jak (a m.j. třeba i v tom, jak se ti jednající znají a jaké mezi sebou mají vztahy) - a právě to jak na polské, tak i na české straně může být problém ...
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 12:18:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: Nevím, co jsou to ty "evropské zvyklosti", každopádně jsem dobře obeznámen se situací v Česku, Polsku a na Slovensku a v těchto státech striktně platí, že vozidlo, které není příslušným drážním úřadem schváleno, nesmí vjet za hraniční kámen ani o metr. Samozřejmě taky vím, že ne všichni dopravci to dodržují a částečně se odvolávají také na řady vozidel, která byla zapsána v již neexistujících dodatkových ujednáních. Leccos se řeší podle §1 "Vždycky se to tak dělalo", takže příslušné úřady některé věci (zatím) neřeší. Nicméně přechod Harrachov - Jakuszyce má tu smůlu, že je nový a nelze se tam odvolávat na §1.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2703
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 15:56:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a kdyby se na Singrovku přidělala parodie sběrače a označil se ET89 nebo kolik byl Krakonoš tak by to na starej přechod do Pruska naroubovat nešlo?
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 16:58:24    Odkaz na tento příspěvek  

"S200" = 1600:
Nevím, s čím jste obeznámen, ale například "Taurusy" do Břeclavi či do Horního Dvořiště jezdily "na dohodu" železničních správ dávno před tím, než byly po dlouhých zkouškách schváleny pro provoz na (postupně) některých dalších tratích v ČR - a totéž platí pro leckteré německé lokomotivní řady v případě PPS u hranice se SRN a polská hnací vozidla například na Ostravsku. Zásadním problémem bylo a je vždy zabezpečovací zařízení a jeho správná součinnost s vozidly, a je proto klidně možné, že se některé státy pod rouškou zpřísnění podmínek pro vjezd "nedostatečně odzkoušených" (a tedy příslušným DÚ neschválených) vozidel i jen do PPS snaží ztížit potenciální vstup konkurence na domácí "dopravní trhy", protože jinak je v tomto směru už dosaženo poměrně vysokého stupně "liberalizace": pokud jde o přechod Harrachov - Jakuszyce, má nejen smůlu v tom, že je nový, ale že jako nový navíc není provozován v pravidelném režimu z obou stran "národními" dopravci, takže pro usnadnění situace nelze ve vhodném rozsahu využít ani paralely s provozem vozidel na jiných jimi běžně provozovaných přechodech (například s provozem KMV řady 810 do žst. Międzylesie na přechodu v Lichkově).
Nezbývá, než věřit, že nakonec přece zvítězí rozum nad příliš tvrdohlavou a striktní "systémovostí" (a možná i ješitností), a že bude nalezeno všestranně přijatelné řešení, byť by nebylo právě ideálním vzorem systémového přístupu všech zúčastněných kompetentních složek ...
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 19:39:16    Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD:
"S200" = 1597:
To je omyl: pro jízdy do PPS na území sousedního státu není třeba rozsáhlého schvalovacího procesu DÚ, ale pouze dohody sousedních železnic

1. to NENÍ OMYL, laskavě se podívejte do libovolného nového MPU (dříve DU), např. Lichkov-Miedzylesie. To co píšete už NEPLATÍ, a když si i u Viamontu mysleli totéž a nenechali si to vymluvit, tak si holt naběhli. Speciálně pro vás ocituji z MPU Lichkov-Miedzylesie: "5.5.1. Na pohraniční trati mohou být provozována pouze drážní vozidla v souladu s legislativou obou zemí." Neplatí teda retroaktivně, tj. vozidla dříve připuštěná mohou dál jezdit podle "zvykového práva", ale nová vozidla (tj. i cokoli na Harrachově, protože tam dřív žádné Dodatkové ujednání logicky neexistovalo) musí mít schválení od DÚ/UTK.
2. psát speciálně panu S200 "nevím s čím jste obeznámen" je z vaší strany opravdu a) dobrý vtip, b) pěkná drzost vzhledem k tomu, že v této zemi asi není nikdo lépe obeznámený se způsobem schvalování třeba zrovna polských vozidel do Lichkova...
P.S. A že by záchranou bylo "provozování národními dopravci", tak to si může myslet opravdu jen uražená ješitnost dlouholeté modré gumy.
Jinak míček je v tuto chvíli na polské straně, své poslední slovo ještě neřekla ani "péelka".
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 19:57:21    Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD:
bez toho, že od pádu "Jizerské dráhy" provozují ČD trať aspoň jako vnitrostátní do Harrachova, už by asi dávno ani na českém území vůbec neexistovala
Kdyby provozování tratě do Harrachova záviselo POUZE na Českých drahách, nejezdilo by tam ani kolo už od roku 1998. České dráhy tu opravdu nic NEZACHRAŇUJÍ, prostě tam jezdí na základě objednávky kraje (a nepochybujte o tom, že z vlastní iniciativy by tam "nezachraňovaly" ani o minutu déle), dokopány týmž krajem k nasazení aspoň trochu kulturních vozidel (u kterých nádražníci brečí jako želvy, že "je jich tam škoda") a přístup zaměstnanců ČD výše postavených než na úrovni depa či stanice se až na pár světlých výjimek typu R.F. dal definovat jako "nepomůže, ale snad aspoň nezaškodí".
problém je především v definici přechodu a v tom, co je v MPU
Ne. V tom problém opravdu není. MPU pro Harrachov ještě není (vzhledem k zejména polské bohorovnosti a smyslu nechávat věci na poslední chvíli bude platit až od 1.8. a do té doby to tam chtějí nějak plácat pomocí provizorního "opatření"), ale ten požadavek na schválení (stačí dílčí pro konkrétní úsek) je dán legislativně a nezmění to ani dohoda patnácti nádražníků z pěti železničních správ. Krom toho "pohraniční přechodovou stanicí" bude určitě Szklarska Poreba Górna (stejně jako je Děčín hl.n./východ ve směru z Bad Schandau, i když cestou jsou dvě další stanice), ostatně Jakuszyce jsou v tuto chvíli pouhou zastávkou.
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 23:29:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blbá otázka byl vůbec po roce 1945 zrušen hraniční přechod Harrachov - Jakuszyce (Szklarska Poreba)? Když trať (možná jen fyzicky) zrušena nebyla? Za Pruska se tam nějak jezdit muselo otázka je co následovalo po změne státu tím myslím, když území připadlo Polsku. To že se měnily hranice mezi Československem a Polskem je mi známo.
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1554
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 29. června 2010 - 23:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Zdroj: V příslušném Sdělení není uveden, takže neexistuje.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
HP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.116.112
Odesláno Středa, 30. června 2010 - 09:35:11    Odkaz na tento příspěvek  

Bugear: tento dokument řeší pouze to jak se bude postupovat pokud budou znovu zavedeny hraniční kontroly. Podle mého laického výkladu výkladu to znamená, že v současné době nic nebrání jak osobní, tak i nákladní dopravě podle patných norem. Pokud by vstoupil v platnost dokument o ochraně hranice v tu chvíli by teprve nastal problém, protože od tohoto data by nebylo možno na tomto místě překračovat hranici.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Středa, 30. června 2010 - 14:32:47    Odkaz na tento příspěvek  

byl vůbec po roce 1945 zrušen hraniční přechod Harrachov - Jakuszyce (Szklarska Poreba)?
Pravděpodobně ano - polské právo nad "záborem" nebylo kontinuální za německým (zcela logicky a záměrně, protože tu např. vznikaly nové vlastnické vztahy), takže se i veškeré mezinárodní záležitosti musely nadefinovat znovu (průběh státní hranice, místa jejího přecházení), přičemž tu "nekontinuitu" potvrdila nejpozději mírová smlouva mezi Polskem a Německem (resp. asi tehdy zvlášť NDR a NSR). Čili přechod mezi ČSR a Německem nebyl zrušen, ale jako přechod mezi ČSR a Polskem nebyl obnoven. Takový je názor mě jako právní lajky :-)
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 30. června 2010 - 21:00:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.kow.com.pl/serwis-informacyjny/prezes-utk-wieslaw-jaro siewicz-odwolany-1148/

To samozřejmě neznamená, že se něco změní
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 01. července 2010 - 09:33:58    Odkaz na tento příspěvek  

"Wool" = 591:
Dokonce bych se i obával, že to naopak může přinést třeba i přechodnou změnu k horšímu, pokud to znejistí atmosféru v úřadu ...
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 01. července 2010 - 09:48:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: Myslím, že UTK už snad nemůže pracovat hůř, než pracoval do této chvíle (čest výjimkám).
Alex_74
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 183
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 01. července 2010 - 11:21:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak myslím,že už vám je zcela jasno jaká souprava bude prázdit Harachovsko. Pro fotografy je to ta lepší varianta a pro personál práce s objížděním na víc.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3116
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 01. července 2010 - 12:16:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

byl vůbec po roce 1945 zrušen hraniční přechod Harrachov - Jakuszyce (Szklarska Poreba)? - vedle jak ta jedle :-) Tam žádná hranice v roce 1945 nebyla, nevznikla. Mezi uvedenými stanicemi vznikla státní hranice až v roce 1961 +- rok. A zda smlouva o úpravě hranic vůbec řešila léta nepojížděnou železnici netuším. Ale hledejte až tam.
Karlos88
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 5-2008

Odesláno Čtvrtek, 01. července 2010 - 12:30:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

byl vůbec po roce 1945 zrušen hraniční přechod Harrachov - Jakuszyce (Szklarska Poreba)?

Hranice byla až do roku 1959 na řece Jizeře.
Možná se pletu ale celnice pro oba státy byla do roku 1938+- v Kořenove(Gruntal).
TH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.95.127.231
Odesláno Čtvrtek, 01. července 2010 - 15:47:06    Odkaz na tento příspěvek  

http://www.zubacka.cz/aktualne/20100701_3_cervence_se_do_polska_j ezdit_nezacne/index.htm
MB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.134.55
Odesláno Čtvrtek, 01. července 2010 - 16:14:25    Odkaz na tento příspěvek  

Smutné. Už 23.6. zde proběhlo pár dotazů o komunikaci výpravčích, tehdy se to zdálo být podružné.
KT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.191.204.145
Odesláno Čtvrtek, 01. července 2010 - 17:42:30    Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby to měly jezdit ČD, tak tady bude spousta nenávistných příspěvků. Ale takhle to nikomu nevadí...
76
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.63.211.40
Odesláno Čtvrtek, 01. července 2010 - 18:45:40    Odkaz na tento příspěvek  

Malá připomínka.Před rokem 1959 se trať kousek za harrachovským nádražím vracela opět na české území.
(viz. mapa jizerských hor z roku 1958)
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Čtvrtek, 01. července 2010 - 19:14:10    Odkaz na tento příspěvek  

KT: Kdyby to měly jezdit ČD, tak tady bude spousta nenávistných příspěvků
Kde je podle vás problém na straně dopravce, nebo jen máte tzv. "předem jasno"?
Alex_74
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 01. července 2010 - 20:09:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:To chce klid. Mj. Ty vozy co už údajně nikdy neměli vozit lidi, jsou pohodlnější než klasická ČD Béčka v korporu, bohužel až na ten vzhled.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3499
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 01. července 2010 - 22:06:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já to říkám furth - jediné celoevropsky schválené a bezproblémově provozovatelné hnací vozidlo je řady 52 Deutsche Reichsbahn :-)

A neříkejte že by se někde v roští nějaká ta Ty-2 nenašla.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2102
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 02. července 2010 - 06:31:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Nezapomeň, že řada 52 je schválená nejen v celé v Evropě, ale i v některých částech Asie. Tohle se povede málokteré lokomotivě.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3500
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 02. července 2010 - 08:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pak že interoperabilita je moderní výdobytek
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.53
Odesláno Pátek, 02. července 2010 - 17:40:28    Odkaz na tento příspěvek  

Jezdit se nezačne.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.148.209
Odesláno Pátek, 02. července 2010 - 21:42:32    Odkaz na tento příspěvek  

Asi se holt šotouši málo modlili...
Obdobný vývoj jsem předpokládal - že z polské strany tam bude na poslední chvíli nějaký šprajc (zástupný problém). Na "druhý pokus" tam třeba bude nádherně natažené a funkční telefonní vedení - a zase Poláci se na poslední chvíli vytasí s nějakou překážkou, proč přes hranice jezdit nelze. Atd. a pořád dokola. Jako bychom je neznali.
Trochu mi to připomíná s velkou slávou (a také s významným přispěním EU) obnovovaný úsek úzkokolejky mezi Bosnou a Srbskem, která dříve spojovala Sarajevo s Bělehradem: Zatímco na čistě srbském úseku přes pohoří Šargan (Sargan Vitasi - Mokra Gora) úspěšně funguje atraktivní muzejní a výletní železnice - známá "Šarganská osma", na rovněž zajímavém přeshraničním údolním úseku do Bosny: Mokra Gora - Dobrun (- Višegrad) projel jen slavnostní zahajovací vlak s papaláši a několik tvrdě zaplacených zvláštních vlaků pro turisty z třetích zemí. Ale pro "domorodce" se tam dosud pravidelně nejezdí.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Sobota, 03. července 2010 - 03:01:27    Odkaz na tento příspěvek  

"Cogwheel" = 02.07.2010 - 21:42:32:
Podle informací z místa samého byla hlavním důvodem pro uspořádání páteční komedie nutnost formálně předvést zprovoznění díla kvůli tomu, aby byl dodržen nějaký termín podmiňující zisk finančních prostředků od EU, a "šprajcy" ze straby PLK jsou prý důsledkem jejich nevstřícnosti vůči DSDiK, která prý v tomto případě z nějakých důvodů "vadí" ...
Z české strany byla vyvinuta maximální snaha o to, aby pokud možno žádná ostuda nevznikla, a na místě přítomné kompetentní osoby ze SŽDC po shlédnutí situace dokonce operativně zajistily připravenost této firmy prodloužit na základě dalšího vývoje situace (třeba v noci nebo i v sobotu ráno) platnost opatření vydaných pro jednorázový případ páteční "papalášské jízdy" i na další období v případě, že by Poláci měli zájem pravidelný provoz pro veřejnost skutečně zahájit.
Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1764
Registrován: 6-2007

Odesláno Neděle, 04. července 2010 - 11:07:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fotky ze včerejšího výletu
Walbrzych - Jelenia Gora - Wegliniec - Wroclaw - Klodzko






spinar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.77.69
Odesláno Neděle, 04. července 2010 - 15:09:41    Odkaz na tento příspěvek  

Muze mi nekdo vysvetlit proc maji vsechny polsky lokomotivy/jednotky ty nechutne obrovsky retro svetla?
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1512
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 04. července 2010 - 16:54:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sag: ? Bialy Kosciol ? : ET 22-342

Určitě ne, protože v Białem Kościółe jsou všechna návěstidla mechanická (tedy krom předvěstí). Tohle je spíše Henryków. Ale to jen tak pro přesnost.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Neděle, 04. července 2010 - 17:06:52    Odkaz na tento příspěvek  

proc maji vsechny polsky lokomotivy/jednotky ty nechutne obrovsky retro svetla?
Protože to jsou retro lokomotivy a jednotky.
Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1766
Registrován: 6-2007

Odesláno Neděle, 04. července 2010 - 18:22:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepa_l : díky, já si nebyl moc jistej
jsem si myslel, že to najdu podle času ale byly jsme zpožděný
Pershink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 04. července 2010 - 22:53:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

spinar:
Kvůli předpisum, které nařizují daleko větší svítivost než u nás. A protože dříve něco jako ledky nebylo, tak se použila tahle megakukadla
Libcha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 730
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 05. července 2010 - 12:21:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo máte takový přehled - dá se s určitou pravděpodobností říci, že se přes Jakuszyce bude jezdit za pár týdnů, nebo si mám výlet přeplánovat ? (a třeba jet přes Lubawku)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 07. července 2010 - 14:25:11    Odkaz na tento příspěvek  

"Libcha" = 730:
Přes Jakuszyce se údajně už od soboty "veřejně" jezdí - pouze s tou odchylkou proti původním předpokladům, že v úseku Jakuszyce - Harrachov jezdí NAD = viz:
http://www.koleje.dolnyslask.pl/aktualnosci/ruszyly-pociagi-wakac yjne/
- na konci informace je (s ohledem na datum jejího vydání zjevně dodatečně) doplněno upozornění "Uwaga: na odcinku Jakuszyce - Harrachov kursuje autobus (przejazd na podstawie biletu kolejowego)".
Byť jsem projížděčem NAD, tuto jsem zatím neprojel, takže bližší informace získané osobně na základě vlastní zkušenosti nemohu (zatím) podat: pokud bych ale dělal nějaký jednodenní okruh po polském příhraničí s využitím nabídky veřejné dopravy přes Jakuszyce, rozhodně bych volil spíše směr východ - západ (tedy například přes Královec / Lubawku do Polska a přes Jakuszyce / Harrachov zpět do ČR), protože případné ujetí přípojného autobusu NAD v Harrachově ve směru do Polska by mohlo být pro další program cesty osudové, zatímco v opačném směru je pravděpodobnost ujetí autobusu v Jakuszycích minimální a z Harrachova o víkendu existuje ještě poměrně přijatelná nabídka "záchranného večerního spojení" až do docela rozsáhlé části vnitrozemí ČR - vlak s odjezdem v 19:05 hodin ještě umožňuje dosáhnout do půlnoci téměř celé severní poloviny Čech ...
Libcha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 731
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 08. července 2010 - 23:57:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no super. díky za info, ale NAD je pro mě trochu bezcenná. minule jsem tam taky jel jednu cestu stopem...
nakonec se výlet rýsuje až na samý konec prázdnin - tak uvidíme :-)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 09:19:46    Odkaz na tento příspěvek  

"Libcha" = 731:
Já bych se projíždění NAD rozhodně nevyhýbal, protože je to zajímavé z různých důvodů - ale je to Vaše věc ...

Poláci zkrátka asi museli ukázat, že mají nad Čechy "navrch" (zda je k tomu nakonec nevyprovokovali sami Češi, o tom raději nechci spekulovat); překládat to nebudu = originál (ze dne 08.07.2010 = 11:29 hodin) je dostupný prostřednictvím internetových stránek s adresou:
http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/
(do vyhledávače v horním řádku vlevo je nutno zadat název "Kolej Izerska - najpierw wielka pompa, potem klapa" = pochopitelně bez uvozovek) = cituji:

Kolej Izerska - najpierw wielka pompa, potem klapa
Karolina Drogowska
2010-07-08, ostatnia aktualizacja 2010-07-08 11:29

W miniony piątek z wielką pompą po 65 latach przerwy uruchomiono Kolej Izerską - połączenie kolejowe ze Szklarskiej Poręby do Czech. Specjalny szynobus pojechał tylko jeden raz. Okazało się, że więcej nie może, bo linia nie spełnia wymogów bezpieczeństwa.
Samorząd województwa przejął od Polskich Linii Kolejowych trasę od Szklarskiej Poręby do granicy. W ciągu kilkunastu miesięcy wyremontował ją za 14 mln zł, korzystając z 85 proc. dotacji unijnej. W piątek po odbiorze technicznym ze stacji Szklarska Poręba Górna w stronę Czech wyjechał pierwszy od 65 lat pociąg. Dolnośląska Służba Dróg i Kolei zorganizowała imprezę promocyjną, zaproszono polityków, urzędników, zachęcano turystów do podróży. Szynobus przejechał 25 km do stacji Korenov, jednak tylko ten jeden, oficjalny raz. Teraz dojeżdża jedynie 13 km ze Szklarskiej Poręby do Jakuszyc.
Ryszard Bakuń, dyrektor wałbrzyskiego zakładu Polskich Linii Kolejowych, zarządzający linią, tłumaczy, że bezpośredni transport międzynarodowy nie może być dalej realizowany, bo samorząd województwa jako właściciel linii nie zapewnił łączności między stacjami po obu stronach granicy.
- Łączność jest niezbędna, żeby stacje wiedziały, kiedy maszynista wyruszył, czy na drodze nie ma innych pociągów oraz czy bezpiecznie dojechał. Jest to absolutnie konieczne z punktu widzenia obowiązujących przepisów o prowadzeniu ruchu kolejowego. Bez spełnienia tego warunku prowadzenie ruchu pociągów jest możliwe tylko do przystanku Jakuszyce.
Natomiast według Romana Głowaczewskiego, dyrektora Dolnośląskiej Służby Dróg i Kolei, łączność nie jest problemem. - Zawiadowcy mogą się porozumiewać na wiele sposobów, nawet przez telefony komórkowe, co jest stosowane na przykład na należącej do nas linii Wrocław - Trzebnica - uważa.
(dokončení v dalším příspěvku)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 09:20:05    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení:
Oficjalny piątkowy przejazd z VIP-ami i pierwszymi turystami mógł się odbyć dzięki opracowaniu jednorazowego regulaminu uwzględniającego nadzwyczajne środki ostrożności. - Prowadzenie stałego ruchu kolejowego na takiej zasadzie nie jest możliwe, ponieważ stwarzałoby zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi oraz bezpieczeństwa ruchu pociągów - mówi dyrektor Bakuń.
Roman Głowaczewski, DSDiK, tłumaczy, że wcześniej nie ustalono stałej formy łączności, bo nie można było porozumieć się z Czechami - bo w poniedziałek i wtorek obchodzili narodowe święto i nikt nie pracował. - Mieli długi weekend - rozkłada ręce. - A tego typu uzgodnienia muszą być zawarte w oficjalnym porozumieniu, które może być podpisane dopiero po odbiorze technicznym linii i oficjalnym włączeniu jej do polskiej sieci kolejowej.
Miejscowe porozumienie graniczne Czesi i Polacy podpiszą najwcześniej 13 lipca.

Zdaniem dyrektora Głowaczewskiego szynobus bezpośrednio do Czech będzie dojeżdżać od drugiej połowy lipca. - To kolejka typowo turystyczna, więc chwilowy poślizg nie jest znaczącym problemem - mówi Głowaczewski.
Do uruchomienia pociągu na całej trasie gotowe są Przewozy Regionalne. Na razie turysta może dojechać pociągiem ze Szklarskiej Poręby do Jakuszyc, a stamtąd do Harrachova podstawionym przez przewoźnika autobusem (można korzystać z tego samego biletu co na pociąg). Bilet normalny kosztuje cztery złote. - Po uruchomieniu bezpośredniego połączenia międzynarodowego ze Szklarskiej Poręby Górnej do Korenova przejedziemy w mniej więcej pół godziny. Na czeski odcinek trzeba będzie dokupić bilet u konduktora za 11 koron - mówi Piotr Olszewski, rzecznik spółki PKP Przewozy Regionalne.

Źródło: Gazeta Wyborcza Wrocław

- a na www stránce s adresou:
http://infokolej.pl/viewtopic.php?t=1601&postdays=0&postorder=asc &start=690
je k tomu i pěkný komentář ...
Past
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 11-2005
Odesláno Neděle, 11. července 2010 - 08:44:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Několik obrázků z výletu po Polsku dne 8.7.2010.

Ranní osobák Wolsztyn-Poznaň s SU 45-245 u Rakoniewic.

Wolsztyn SA 108-010 do Leszna.

PKP Cargo ET 22-751 mezi Rzepinem a Poznaní.

PKP Cargo ET 22-418 mezi Rzepinem a Poznaní.

Rail Polska M 62M-005 mezi Rzepinem a Poznaní.

Pm 36-2 u Rakoniewic.

CTL 182.058 Kostrzyn
Internetové stránky o železnici v České Třebové:
www.klubfoticu.estranky.cz
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 10:49:46    Odkaz na tento příspěvek  

NAD v relaci Jakuszyce - Harrachov zjevně dnem 11.07.2010 skončila, do Jakuszyc (a pouze do Jakuszyc) jezdí i nadále pouze polské vnitrostátní osobní vlaky ze Szklarske Poręby Górne ("kmenové" vozidlo = SA 134.006 - pro úplnost dodávám, že do Trutnova jezdí zřejmě "kmenově" vozidlo SA 134.005) podle jízdního řádu dostupného prostřednictvím www stránky s adresou:
http://www.przewozyregionalne.pl/,informacje-biezace,s,0,569.html
(trať č. 251 = rozkliknout internetový odkaz skrytý pod datem vstupu tabulky j.ř. v platnost).
Byl jsem se tam podívat v neděli (formou okružní cesty) - Polákům se asi skutečně příliš nevyplatilo NAD provozovat: odpolední vlak do Jakuszyc byl sice dost plný, ale zájem o NAD mezi cestujícími nebyl - využil jí jen jeden otec s malým synem, a tím autobusem se také hned vraceli zpět do Polska. O NAD vlatně příliš mnoho informací není (ani v Polsku), ale zájem byl malý možná i proto, že na české straně nejsou žádné přípojové vazby s vlaky ČD (jichž navíc do Harrachova jezdí minimum) - projížďka tím mohutným zájezdovým "hebedem" po silničce z Harrachova nahoru k nádraží, která po výstavbě jakéhosi "produktovodu" v její trase místy vzdáleně připomíná spíše tankodrom, byla ovšem docela zážitkem. Roubíčkovci / Křiklánovci (ČSAD Semily) mají tedy dneškem znovu otevřené pole působnosti = mohli (a měli) by aspoň po dobu prázdnin místo zmíněné polské NAD prodloužit spoje svého "minibusu" od harrachovské železniční zastávky (linka č. 670080) aspoň až k silničnímu hraničnímu přechodu, odkud už je to do Jakuszyc k železniční zastávce jen něco přes 1 km daleko (pravda, po silnici 1. třídy ...): možná by takovou iniciativu teď už ani KORID LK neblokoval (jak to úspěšně činil v minulosti, když do Jakuszyc jezdily z Polska jen autobusy) ...
Plné polské vnitrostátní jízdné z Lubawky do Szklarske Poręby Górne činí 15 PLN, přímou jízdenku až do Jakuszyc průvodčí vystavit neuměl a odkázal mě na to, abych si pro zbytek cesty koupil jízdenku až na místě.
Vlak "Kamieńczyk" v Jelení Góře přepřahá, ale místo elektrické lokomotivy jej do hor a zpět vezl věžový "Fablok" SU 42.540 - když jsem se ptal průvodčího, proč to neveze elektrická lokomotiva, zamumlal něco, čemu jsem nerozuměl (asi nechtěl před cestujícím použít vulgární hrubou kletbu) a vysvětlil mi, že "PR" prý nemají dost elektrických lokomotiv, protože jim je "zhabala" spólka PKP-IC ...
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 11:56:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: "PR" prý nemají dost elektrických lokomotiv
PR nemají žádné elektrické lokomotivy.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 12:29:22    Odkaz na tento příspěvek  

"S200" = 1603:
Já rozdělení (státního) majetku a interní vztahy mezi polskými "pohrobky PKP" detailně neznám: možná tím ten průvodčí chtěl vyjádřit něco jako "mááámíííí - Pepíček mi tu mašinku nechce půjčit !!!" - klidně přenechám odborníkům, aby ten problém popsali kvalifikovaněji: já jsem se pouze pokusil (a ani ne zcela doslovně) citovat, co mi ten průvodčí sdělil; v každém případě "Kamieńczyk" z polského vnitrozemí do Jelení Góry elektrická lokomotiva přivezla (s asi 15 minutami zpoždění): konkrétně ET22-581 - komu "patří", to jsem nezkoumal, protože mě vůbec nenapadlo, že by v tom mohl být nějaký "zádrhel". Ale je také pravda, že polední vlak z hor do Jelení Góry přijel v sestavě "FABLOK" + 1 osobní vůz 2. třídy vozové, takže tam zjevně "šťáva teče do drátů" po naprostou většinu dne zcela zbytečně, protože do Szklarské Poręby Górné jezdí nyní kromě vlaků "PR" jen jeden pár vlaků "TLK" spólky PKP-IC denně (a na jedné takové soupravě elektrická lokomotiva ve Szklarské Porębě Górné stála) ...
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1604
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 12:48:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PR si momentálně půjčuje elektrické lokomotivy pouze od PKP Cargo (pronájmy od firem Railpool a MRCE Dispolok už byly ukončeny) a podle mých informací se jedná výhradně o lokomotivy řady ET22 (přitom má PKP Cargo dost vhodnějších lokomotiv EU06 a EU07). Mimochodem, mohou vůbec ET22 do Szklarské Poręby?
Liberečák2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.230.26.231
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 13:47:51    Odkaz na tento příspěvek  

Šestinápravové lokomotivy nemají do Szklarske Poręby přechodnost. To je hlavní důvod přepřahu v Jelení Hoře.

Jinak podle polských zdrojů by NAD do Harrachova měla fungovat dál, až do odvolání. I v předchozí tabulce JŘ na stránkách PR nebyla NAD uvedena, přesto autobusy jezdily.

V sobotu v 10.50 hod. přivezl bus do Harrachova asi 20 Poláků, do Jakuszyc jelo asi 10 Čechů. Základním problémem je absolutní neinformovanost - nechápu, proč na zastávce v Harrachově nemůže viset jízdní řád busu.

Jistým problémem je i to, že Češi jezdí do Polska nevybaveni zlotými a pak se spoléhají, že polský průvodčí vezme Kč (což se děje s velkou neochotou nebo vůbec).

Co se týče dalších zážitků z cesty do Lubawky, tak za zmínku stojí nefunkční většina PZZ na trati z J. Góry do Sedzislawi (světelné zařízení nefunguje, je dodatečně osazena stopka a cedule - zařízení mimo provoz) a obdobně i nefunkční návěstidla ve stanicí Marciszów (příjezd a odjezd na přivolávačku). Stav infrastruktury je katastrofální.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 13:59:06    Odkaz na tento příspěvek  

"S200" = 1604:
Asi nemohou - to je právě asi hlavní důvod přepřahu. Těžké "šestikoláky" by tu už beztak zchátralou trať asi "odrovnaly" definitivně ...
Když jsem byl v té oblasti minule (což bylo někdy před necelým rokem), tak polské vlaky osobní dopravy do hor jezdily výhradně v závislé trakci (= vedené nějakými těmi "reko bobinami") a jedinými "nezávislými" vozidly v žat. Szklarska Poręba Górna byly různé mechanizační prostředky a lokotraktory působící na obnově trati ke státní hranici - ale to bylo ještě dávno před letošními problémy s financováním polské železniční dopravy: ty letošní vlaky v nezávislé trakci s problematikou financování "PR" zjevně také souvisejí, ale ten současný stav paradoxně musí být v důsledku výrazně dražší, než kdyby tam jezdily elektrické vlaky jako v minulosti ...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 14:13:27    Odkaz na tento příspěvek  

"Liberečák2" = 12.07.2010 - 13:47:51:
Nemáte pravdu: v traťové tabulce jízdního řádu pro trať č. 251 (platné do 11.07.2010) NAD mezi Jakuszycemi a Harrachovem BYLA uvedena - v současné tabulce platné do 31.07.2010 nejen nejsou uvedeny žádné časy týkající se trasy Jakuszyce - Harrachov, ale není v ní ani žádná poznámka o NAD.
Traťový úsek mezi Marciszówem a Wojanówem (cca 15 km dlouhý) je zřejmě v "počínající rekonstrukci" = pomalá jízda rychlostí asi 20 km/h v celém zmíněném úseku (jízdní doba 20 minut či déle), PSZ jsou zřejmě vypnuta i v souvislosti s chystanou obnovou kolejí. "Mechanizace na výluky" je tam rozestavěno dost, ale jak dlouho jim bude trvat, než ten úsek dají aspoň trochu do pořádku, to si netroufám odhadnout - pochybuji, že by to stihli cše ještě letos ...
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 14:36:15    Odkaz na tento příspěvek  

NAD v relaci Jakuszyce - Harrachov zjevně dnem 11.07.2010 skončila
Stejně jako v tématu tratě 03X se ptám, na jakém základě "zjevujete" tuto pravdu. Protože to podle mě pravda není a jde jen o šíření fám - bohužel největším problémem ve věci spojení z Harrachova do Polska je nulová informovanost spojená s podobnými "zjeveními" různých projížděčů...
místo elektrické lokomotivy jej do hor a zpět vezl věžový "Fablok" SU 42.540 - když jsem se ptal průvodčího, proč to neveze elektrická lokomotiva, zamumlal něco, čemu jsem nerozuměl
Elektrické lokomotivy nemají Przewozy Regionalne žádné, měly pouze EP07-1XXX, získané "odkupem" vraků EU07 od PKP-Cargo (což bylo ve skutečnosti skrytou dotací do této ukrutně prodělečné firmy) a rekonstruované v Olešnici, ty ale musely odevzdat PKP Intercity společně s rychlíky. Na vlaky tvořené soupravami si pronajímají loko od PKPC, které jim ale poskytuje jen "byky" ET22, protože je za ně větší nájemné. Sama výše tohoto nájemného taky od začátku sloužila k skrytému dotování Carga, což v době, kdy byly PKP-PR "paňstwovou spólkou" tolik nevadilo, ale teď po delimitaci na vojvodství se hledají možnosti úspor - proto pokusy s nájmy z dispoloků a proto na všech vlacích PR do SPG (krom ranního tam a večerního zpět, kde se naváží "pesobus") jezdí "polsaty" (takže "byk" může v Jelence točit zpět). Stejně by šestinápravová mašina mohla přechodností nejdál do Piechowic. Nasazení "ezetů" EN57 pak brání několikakilometrová pomalá jízda 20 km/h od Gorzyńce do SP Dolnej, při níž to prostě odporníky těchto jednotek nedokázaly uchladit a docházelo k závažným závadám až zahoření regulace.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 15:08:23    Odkaz na tento příspěvek  

"T.H." = 12.07.2010 - 14:36:15:
Ohledně dalšího fungování NAD jsem pochopitelně učinil dotaz e-mailem, protože na místě samém jsem se nestihl nikoho aspoň trochu kompetentního zeptat - uvidíme, zda, kdy a jaká odpověd přijde: tajit ji rozhodně nebudu.
Ve věci lokomotivního parku "PR" děkuji za upřesnění - doufejme, že při dlouhé pomalé jízdě na trati do SGP nakonec lokotraktory nedopadnou podobně, jako na trati do Kudowy ...