K-report
 

Archiv do 1. června 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Polsko » Archiv do 1. června 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Vsacánek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 21. dubna 2010 - 00:53:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj, mám dotaz: je třeba k "Biletu Podroznika" dokupovat na TLK místenky (tuším po 3 Zl)? Informace se rozcházejí. Naposledy jsem na něj jel v říjnu a bez místenek.
Dejw
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 11-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. dubna 2010 - 19:16:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vsacánek: Místenky v TLK jsou už zrušeny, dostupné jsou pouze v 1. třídě jako RF.
http://www.dejw.estranky.cz
Východočech1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 11-2008
Odesláno Pátek, 23. dubna 2010 - 12:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Rybář z 11. dubna:
Prohlédl jsem si ten link PLK: Říkají tam, že koridor Štětín -Kostrzyn - Zielona Góra - GLogow - Wrocław - Międzylesie je zařazen pod mezinárodní smlouvou AGTC o kombinované dopravě, čili krom nákladní se jedná i o železniční, s konstrukcí na rychlosti 120 - 160 km (!)při dovoleném zatížení nápravy 22.5 t. V srpnu 2008 bylo podepsáno provedení předprojektové dokumentace úseku Wrocław - Międzylesie s termínem 410 dní (je ovšem skutečně hotova?). Letos v úmoru s termínem do konce března etapa propagace (?!). Z doslechu se dovíám, že k rekonstrukci tratě by mělo dojít 2013. Pokud vezmeme v úvahu, že se bude dělat ještě projektová dokumentace, a shromažďovat finanční prostředky, pak takový termín může vyjít. Naproti tomu Wroclaw je jedno z měst, kde se mají 2012 hrát některé zápasy ME ve fotbale.
Zatím na předprojektové etapy bylo financováni 15% v Polsku a 85% EU. Pokud jde o rychlosti průjezdu dnes: Oproti loňsku dobu jízdy rychlíku na 135 km z Wro do Między prodloužili z 2h26m na 2h32m a další prodloužení si sotva dovedu představit, to už by rychlík dostal skoro na úroveň osobního. Ještě v r.2004 měli na rychlík 2h až 2h5min (ovšem vyvstávala častá zpoždění). Ale i dnes lze "něco" ušetřit hlavně zkrácením prostoje ve stanici. Nejkratší doba jízdy na úseku Wrocław-Kamieniec Z. má dopolední "Kamienczyk", 3 Bdmnu, 1h17min (rychlík, ranní "Orlice" 1h25min, zastávky Strzelin, Ziębice) a navíc zastavuje v Żórawině a Henrykowě. Především od Henrykowa do Kamence je značné zpomalení jízdy, část úseku v dezolátním stavu. Úsek Kamieniec Z- Klodzko zůstává standardně 23 minut /i se zastavením v Bardě, pouzdně večerní spoj má 22 minut).KŁodzko Gł.- Międzylesie: Dnes rychlík 42 minut, osobní 43-44minut avšak o 5 zastávek více, večer při cestě z ČR má 39 minut. Čili při lepší organizaci i za dnešního stavu by mělo být možné na polské straně rychlék úspíšit na 2Hod20 minut a na úseku Kłodzko-Wrocław, kde už je "quasitaktový" jízdní řád u osobních vlaků, při omezení zastavování pouze na Kamieniec (a pokud bude tam přípoj do Legnice resp. také Nysy) je možní na 2hod16-17minut...při tříminutové zastávce na výměnu čet v Międzylesie a 48 minutách na Międzylesie - Ústí n.O. vyjde 3hod08 minut a Wrocław-Praha přes Ústí n.O. a Pardubice vyjde na 5 hodin. A pokud bude koridor v Polsku realizován doopravdy, neměl by být ničím nerealistickám průjezd Wrocław -Międzylesie za 1 hod45m max 1h50min, čili průjezd Wroclaw Praha na 4.5 hodiny jako nejspíše dosažutelné maximum. Těžko ovšem říci, jak se do plánů promítnou jednak změna vlády v Polsku po smolenském atentátu (jsou technicky doložitelná podezření, žádné zázračné magnetické zbraně) a také financovací schopnosti EU.
Východočech1
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 02:18:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Popravdě, kdyby se prokázalo, že Rusové spáchali na Kaczyńské atentát, Polsko by pravděpodobně začalo podporovat protimoskevský odboj na Ukrajině, v Bělorusku, na Kavkaze a v Moldavsku. To je vše, co by mohlo udělat. Možná by došlo i ke snahám o blokádu Kaliningradu. Každopádně nemůžeme očekávat, že Obama stojí o třetí světovou.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 11:09:57    Odkaz na tento příspěvek  

"Všd" = 819:
K leteckému neštěstí ve Smolensku se postupně objevují v médiích další informace = aktuálně viz například:
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/198876-pilot-polskeho-let ounu-chtel-pristat-za-kazdou-cenu.html
- zda se někdy dovíme skutečné důvody té katastrofy, těžko soudit, ale osobně jsem přesvědčen, že to nebyl žádný "atentát" ani zvenčí toho letadla, ani zevnitř: doba, kdy fungovali piloti jako kamikadze, přetrvává možná v islámské části světa, ale v "normální" civilizaci místo už dávno rozhodně nemá (pokud za "kamikadze" nepovažujeme ty, kdo se snaží posunout k nějakému lepšímu stavu třeba železnici nebo VHD obecně).
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 11:41:10    Odkaz na tento příspěvek  

Przewozy Regionalne (dříve součást státního molochu PKP, dnes vnucené podílnictví vojvodství, která dost dobře nevědí, co si s tím nádražnickým socíkem počít) dostaly od PLK nůž na krk, že buďto začnou platit faktury za použití dopravní cesty, nebo jim PLK přestane odbavovat jejich vlaky a ty tak nepojedou. V první fázi se jedná o cca 150 vlaků (asi 13% výkonů), hlavně spojů InterRegio, a to od 4.května, pokud PLK neobdrží alespoň nějakou část peněz do konce dubna. Podobnou výstrahu, jen s platností od 10. května, obdržela "dálková" část státní osobní dopravy společnost Intercity, i u ní by šlo o cca 13% spojů, především spoje TLK (původní rychlíky převedené nedávno z PR do Intercity).
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 11:41:29    Odkaz na tento příspěvek  

Z důvodu opravy železniční trati v úseku Mikulovice – Głuchołazy společností PKP PLK s.a. bude od úterý dne 04.05.2010 do pondělí dne 14.06.2010 vyloučen provoz vlaků v úseku Mikulovice – Głuchołazy – Jindřichov ve Slezsku. Všechny vlaky budou po dobu výluky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Po dobu výluky bude platit výlukový jízdní řád.
Na tuto výluku bude od pondělí dne 07.06.2010 do pondělí dne 14.06.2010 navazovat souběžná výluka společnosti SŽDC s.o., takže v tomto období budou všechny vlaky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou, která bude organizována podle výlukového jízdního řádu, v celém úseku Krnov – Jeseník.
Ve všech spojích náhradní autobusové dopravy budou cestující odbaveni jako ve spěšném vlaku.
Další podrobnosti a výlukový jízdní řád jsou k dispozici (ve formě "vývěsky" = soubor ve formátu "PDF") na www stránce s adresou:
http://www.cdrail.cz/gvd/k292vyluka01.pdf
- výluka tedy zjevně umožní projížďku s použitím železniční jízdenky (včetně jízdenky "REGIONet Olomoucký kraj" nebo i "levnější" varianty jízdenky "SONE+") i po silnicích, po nichž běžně používaná VHD nejezdí, a nabízí také výhodnou možnost navštívit město Głuchołazy, kde bude NAD zastavovat přímo u centra na tamním autobusovém nádraží: dvouhodinové přerušení cesty zde na prohlídku i s občerstvením bohatě postačí, a případní zájemci si při ní budou moci navíc i na místě samém osobně ověřit ("ošlapat"), jaká hloupost přetrvává ve vztahu k tomuto městu ve fungování železnice (a vlastně i správy města), když Poláci stále nejsou schopni zřídit v něm nejméně jednu železniční zastávku na tratích využívaných peážními vlaky ČD, ačkoli terénní podmínky pro to jsou téměř ideální.
Caracas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.59.69
Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 12:50:08    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den, prosím o radu. Kolegové se chtějí projet na kole po Litvě a rádi by se tam dopravili vlakem. Prosím o radu, zda existije nějaké smysluplné řešení. Stačilo by jim, dostat se do Polska poblíž Litevské hranice (Suwalki?). Jsou 3 a všichni mají in-karty. Na nádraží v našem městě jsem s žádostí o informace moc nepochodil.Zajímá je trasa a přibližná cena. Předem moc děkuji.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 16:26:06    Odkaz na tento příspěvek  

"Caracas" = 29.04.2010 - 12:50:08:
Já nejsem cyklista a na Litvě už jsem několik let nebyl (naposled ještě v době, kdy PKP byly v podstatě "unitární" železnicí), takže nevím, jak to funguje teď tarifně, když existují "PR" a "PKP-IC" (nebo jak se to jmenuje), ale relativně aktuální traťové tabulky jízdních řádů polských železnic jsou k dispozici na Internetu na adrese:
http://www.przewozyregionalne.pl/,informacje-biezace,s,0,569.html
- cesta k otevření příslušné tabulky vede "prokliknutím" data v pravém sloupci seznamu.
Do Warszawy si zájemci jistě spojení najít dokáží, dál z Warszawy do Suwalek jde o trať č. 530: spojení Polska se Sestokai zajišťuje pouze jeden pár vlaků denně (viz trať č. 537), vedených přímo z / do Warszawy přes Białystok a Suwalki, který provozují "PKP-IC" v kategorii "rychlík" (jede ráno z Warszawy a večer se tam vrací zpět) - zda v něm lze dopravovat i jízdní kola, netuším, ale snad ano; silniční přechod v té oblasti neznám, ale železniční je zajímavý a stojí za projetí, i když už tam dávno není přímo u hranice na litevské straně plot s bránou na trati, kterou otevírali a zavírali litevští pohraničníci, které velmi dráždilo, když tu kuriozitu někdo chtěl fotografovat. V Sestokai je relativně "ostrý" přípoj na / od (asi i nyní) jediného vlaku osobní dopravy, který tam dojíždí z litevského "vnitrozemí".
Na severovýchodě Polska nedaleko Suwalek je docela příjemná "letně rekreační" oblast jezer u Augustówa (je to na cestě z polského vnitrozemí), takže pokud by tomu výletu mohli Vaši kolegové věnovat dostatek času a podnikali by jej v plném létě, určitě by stála za úvahu i "odpočinková" zastávka v té oblasti: umožnilo by to asi využít i vlaků "PR", pro které jsou dostupné i různé slevy, zejména výhodná (celo)víkendová jízdenka "Bilet turystyczny".
(dokončení /tarifní záležitosti/ v dalším příspěvku)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 16:26:20    Odkaz na tento příspěvek  

(dokončení)
Po stránce tarifní Polsko příliš neznám, při použití pouze vlaků dopravce "Przewozy Regionalne" ("PR") by asi bylo výhodné cestovat na (celo)víkendovou jízdenku "Bilet turystyczny", platnou od pátečního večera do pondělního rána, s níž lze za doplatek 5 PLN dopravovat i jízdní kolo = viz:
http://www.przewozyregionalne.pl/aktualne-oferty,s,0,3060.html
a
http://www.przewozyregionalne.pl/img_in//OFERTY/TURYSTYK20091213w arunki.pdf
- zjevně by to sice poněkud zpomalilo přesun přes Polsko, ale byla by to relativně levná a asi i zajímavá cesta, podmíněná ovšem použitím jiných vlaků, než dopravce "PKP-IC". Státní hranici mezi ČR a Polskem lze překonat například s jízdenkou za 15 Kč platnou v přeshraničním úseku do polské PPS (cyklisté ji samozřejmě mohou snadno přejet i na kolech) a "Bilet turystyczny" jsou už od letošního března schopni prodat i průvodčí ve vlacích "PR" z jejich "POPek" - připomínám pouze, že v Polsku platí "prusko-saský" systém, kdy cestující je povinen si pro nákup jízdenky sám dojít za průvodčím (který má "sídlo" v prvním vozu 2. třídy ve směru jízdy vlaku), jinak je při občasné revizi vykonávané průvodčím za jízdy považován za "černého pasažéra" a zaplatí kromě ceny jízdenky i pokutu.
Cyklistům mohou další inspiraci poskytnout například www stránky:
http://www.cyklistikakrnov.com/index.htm ,
http://www.cestovatel.cz/clanky/vlakem-po-evrope/ ,
http://www.horydoly.cz/ ;
železničáři - "FIPkaři" mohou užitečné informace nalézt i na www stránkách s adresou:
http://www.spojeacesty.cz/index.htm
- o Pobaltí tam ale zatím žádné údaje nejsou.
Zkusím upozornit své známé, kteří by Vám mohli podat další užitečné informace, aby je sem případně napsali - třeba nám vyhovějí ...
Past
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1021
Registrován: 11-2005
Odesláno Pátek, 30. dubna 2010 - 00:37:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Několik snímků z výletu po Polsku ve středu a ve čtvrtek 28.- 29.4.2010.
E 186.141 Lotos trať Swarzedz-Kostrzyn

ES64F4-153 trať Swarzedz-Kostrzyn

PKP 183.603 rychlodráha Varšava - Katovice

PKP EU 07-121 zpožděná Vltava, rychlodráha Varšava - Katovice


Internetové stránky o železnici v České Třebové:
www.klubfoticu.estranky.cz
Pospec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1892
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 11:09:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaký vlak vede ten "husarz" 183.603? Předpokládám, že to není spoj Varšava - Vídeň, protože nepasuje řazení. Můžou vůbec zajíždět "husarze" do Bohumina?
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1561
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 11:58:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pospec: 183 PKPIC jezdí turnusově do Krakówa, do Katowic (a dál) nikoli.
erz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.95.127.232
Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 16:51:19    Odkaz na tento příspěvek  

Past: "trať Swarzedz-Kostrzyn" je myšlen úsek Swarzedz-Kostrzyn Wielkopolski? Kostrzyn bez přídomku je trochu někde jinde :-)
Mik
Moderátor

Číslo příspěvku: 429
Registrován: 3-2006

Odesláno Pondělí, 03. května 2010 - 17:54:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

erz : máš pravdu, jedná se Kostrzyn Wielkopolski.
www.trainfoto.eu
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 15:50:11    Odkaz na tento příspěvek  

"T.H." = 29.04.2010 - 11:41:10:
Tady jsou k tomu podrobnosti v originálu, bohužel už ve fázi praktické realizace:
http://www.przewozyregionalne.pl/aktualnosci,s,0,341.html
a přehled nevypravených vlaků je k dispozici zde:
http://www.przewozyregionalne.pl/aktualnosci,s,0,340.html ,
resp. zde:
http://www.koleje.dolnyslask.pl/aktualnosci/odwolane-pociagi-inte rregio/
- jsem docela zvědav, jak se to vyvine dál: zatím podle těch zpráv lze s jízdenkami platnými ve (zrušených) vlacích "interREGIO" cestovat vlaky společnosti "PKP-IC" ("... Bilety na połączenia interREGIO są honorowane przez przewoźnika PKP Intercity. ...").
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 443
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 17:58:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, neví někdo, jak je to s bezpečností v Silesii na Polském území? Myslím na cestě z Krakova..Díky.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Úterý, 04. května 2010 - 20:47:53    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, ty P.R. kecy PR :-) jsou fakt úchvatné - člověk by je až politoval, že chudáci musí dlužit každému, na koho se podívají a jak jim všichni ubližují, když chtějí zaplatit...
Laseid
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 664
Registrován: 3-2006
Odesláno Středa, 05. května 2010 - 10:54:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malý hektor

...loni jsem se vracel Silesií z Krakowa zpět,spolu s průvodčím nastoupil do vlaku člen ochranky,který po celou jízdu na polském území vlakem procházel,v Bohumíně pak spolu s průvodčím vystoupil...všiml jsem si,že člen ochranky vylepoval logo své firmy na okna nástupních dveří vagonu
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 444
Registrován: 3-2005
Odesláno Středa, 05. května 2010 - 13:15:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Laseid: to tní dobře. Před pár lety jsem totiž četl něco o bujaré trestné činnosti v nočních rychlících poblíž česko - slovenských hranic, kterým napomáhá i nízká rychlost vlaků..
Trevi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 3-2009
Odesláno Pátek, 07. května 2010 - 15:55:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: ano, jako posledni vagon je razen vagon urceny pro prepavu kol, jede celou trasu, neni vyrazen v Suwalkach. Jinak na hranici zadny plot neni, nebo aspon jsem si toho nevsiml :-)

Dopravce je PKP Intercity, vagony jsou prijemne, pekne, az na ten kolovy :-) Pripoj v Sestokai ceka na vlak z polska, nehrozi, ze by ujel. V tomto vlaku snad bude mozna preprava kola, je to vlak o druhe a treti tride.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 07. května 2010 - 16:10:27    Odkaz na tento příspěvek  

Trevi: nevíte zda už nemají PKP či LG vozy které mohou měnit rozchod ? Kdosi před časem psal, že by si je snad chtěli pořídit. Pak by mohl jezdit rychlík Warszawa-Vilnius bez přestupu (ten přestup v Sestokai je nepochybně kůvoli tomu, že je to rychlejší než přemontování podvozků).
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 07. května 2010 - 16:26:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jistě, třeba na vagonwebu to je, je to ten WLABbmnouz, má podvozky jako Talgo. Pak má něco podobné (jako jen podvozky) Ukrajina, je to WLABd, tedy "polonizované" WLAB, má nátěr UZ InterCity, a mnoho dalšího. Ty vozy jezdí především na Lwow expresu, a to oba. Jinak o LG nevím o nějakých vozech mimo ingoty krom WLABmee, co teď má WSBA a asi i WLABm nic.
Berlin - Warszawa/Moskva/Saratov Expres je nej
*** ICQ:418733638 Skype:Vantju ***
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Pátek, 07. května 2010 - 18:58:35    Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: díky za info. Takže spacíé vozy měnící podvozek by byly. A sedadlové ? Aby mohla jezdit Hańcza bez přestupu z Varšavy až do Vilniusu ?
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Sobota, 08. května 2010 - 01:05:49    Odkaz na tento příspěvek  

"Vantju" = 430 + "Z F J" = 07.05.2010 - 18:58:35:
Ty vozy s měnitelným rozchodem na nočním rychlíku do Litvy před několika roky skutečně jezdily: změna rozchodu probíhala (cestou pomalého posunu) v litevské PPS Mockava = ve Wikipedii se o tom píše toto:
Eine asymetrische Anlage für Radsätze der Bauarten SUW-2000 und DB AG/Rafil V wird auf dem litauischen Bahnhof Mockava eingesetzt. Ein Personenzug mit SUW-2000-Achsen zwischen Warschau und Vilnius wurde darauf bis zur Einstellung der Verbindung umgespurt.
(viz: http://de.wikipedia.org/wiki/Umspurung_(Eisenbahnfahrzeug) ).
Jeli jsme tím vlakem jednou do Pobaltí (před už asi více než 5 roky) a ty vozy tam tenkrát jely asi tři: při odjezdu ze stanice Šeštokai v levém oblouku náš rychlík ovšem vyšinul (tuším, že jen jednou nápravou vozu - kdybych někdy hodně hledal, našel bych možná i nějakou obrazovou dokumentaci, ale ne v digitální podobě), naštěstí ještě při hodně malé rychlosti, takže kromě několikahodinového zdržení nikoho v podstatě nic nepříjemného nepostihlo. Někdy poměrně brzy potom byl ten noční rychlík zrušen a nahrazen nějakým přímým autobusovým spojením, provozovaným původně snad dokonce v režii PKP, pak už ale, pokud vím, jezdil přes noc jen nějaký dálkový autobus snad až přímo do Vídně, ale jen asi 3x týdně. Co a jak funguje nyní, nevím, protože jsem neměl zapotřebí to hledat.
Trevi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 3-2009
Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 17:41:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: no jel jsem s tim v lednu a musel jsem prestupovat, uz nekde taky v historii teto sekce se resilo, ze tam driv jezdily vagony, ktere se umely prizpusobit. Pochybuju ale, ze ted to pujde jinak, nez s prestupem.
Casey_R
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.155.255.147
Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 22:35:54    Odkaz na tento příspěvek  

Pro T.H.: A co si takhle o problému taky něco přečíst? PR sice dluží, ale taky dluží PKP IC. A zajímavé je, že PLK nedovolilo vyjet pouze vlakům PR. Navíc celý loňský rok se odehrál ve znamení očerňování PR, že provozem vlaků InterRegio poškozují PKP IC nekalou soutěží. Přičemž tato obvinění přicházela přímo z ministerstva. Takže svoje rádoby chytré ekonomické pravdy si strčte do míst, kde záda strácejí slušné jméno a začínají nohy. Doporučuji sérii článků na Želpage, jejichž jsem autorem, které pojednávají o vzniku celého problému.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Pondělí, 10. května 2010 - 01:29:14    Odkaz na tento příspěvek  

A co si takhle o problému taky něco přečíst?
:-) Jako první jsem tu 29. dubna napsal o tom, co hrozí. Myslíte, že o problému nic krom vašich článků nečtu? :-)
Mně je úplně jedno, jestli se tábory polských šotoušů "Moraczewski je vůl" a "Moraczewski je bůh" mydlí na nějakých diskuzích. PR je prostě pořád úplně stejný postsocialistický moloch jako byl v rámci Grupy PKP, přebujelá a přezaměstnaná firma, jejíž jediná šance byl řízený bankrot a rozdělení na jednotlivé "koleje wojewódzkie". Nestalo se tak a výsledky přicházejí, PR nedluží jen PLK. Proč se třeba pozavíraly kasy - dluhy Nieruchomosciam, dluhy Intercity, že; dluhy Energetyce se taky budou brzo řešit... A vy se ve svých kompilacích z polských webů zkuste zajímat třeba o to, jak Interregia prodělávají (a už natahují ruce k vojvodstvím), ačkoli jezdí ve starých odepsaných vracích, zatímco ta vozidla chybí v regionální dopravě třeba v Hornoslezsku nebo Velkopolsku. Tady totiž nejde ani tak o "konkurenci", ale o vzájemný truc.
A vraťte se do školky naučit se elementární slušnosti.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1567
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 10. května 2010 - 07:21:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Casey_R: Informace kolem situace v PR jsem nikdy nečerpal z Želpage, ale po Vašem příspěvku jsem se tam kouknul a zjistil jsem, že jsem dobře dělal.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 12. května 2010 - 11:28:00    Odkaz na tento příspěvek  

Telička staví železnici Warszawa-Tallin:
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/doprava/clanek.phtml?id=6680 62

Bylo by to fajn. Jenže o tomto projektu se jednalo už v roce 2005 jako o hotové věci, a skutek zatím utek. Snad teď se zadaří víc.
Snowlenin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 15. května 2010 - 10:23:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drak_ze_skalky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 5-2010
Odesláno Neděle, 16. května 2010 - 01:50:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  



Rybář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 19. května 2010 - 17:52:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle těchto stránek bude dopravce na trati Szklarska Poręba-Harrachov,Przewozy Regionalne.
A snad by se měla opravitv roce 2011 trať Wroclaw-Świdnica
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 20. května 2010 - 07:52:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kdy je plánovaný začátek provozu, jízdní řád už je známý?
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 20. května 2010 - 09:25:46    Odkaz na tento příspěvek  

"Jirka_j" = 278:
Slova "ruszy w wakacje" znamenají, že trať půjde do provozu o prázdninách (aby to letos vůbec mělo smysl spustit) - zatím je předpokládán jako termín zahájení provozu 1. červenec 2010. Přestup mezi českými vnitrostátními a polskými mezistátními vlaky by měl být umožněn v dopravně Kořenov (která proto asi bude opět obsazena výpravčím) a v dubnu letošního roku byly "pracovně" předpokládány tyto časy příjezdů a odjezdů pěti dvojic mezistátních vlaků vedených denně (v závorkách uvedeny předpokládané odjezdy a příjezdy českých vnitrostátních vlaků z / do Kořenova):
- příjezdy z Polska: 09:12 (09:15), 11:57 (12:00), 15:07 (15:10), 17:07 (17:10), 20:00 (20:04);
- odjezdy do Polska: 07:58 (07:54), 10:43 (10:41), 13:58 (13:56), 15:58 (15:56), 18:43 (18:41);
jde pouze o předběžné orientační údaje podle polského návrhu = požadavku zadaného české straně (jíž se ale podařilo docela dobře se přizpůsobit) - pokud budou zmíněné časy skutečně použity, bude železniční spojení výhodné především pro návštěvníky Polska z ČR (z polského vnitrozemí lze dojet do Kořenova nejdříve na poledne): o víkendech se dokonce rýsuje sice kvůli několika těsným přípojům silně "adrenalínové", ale jinak docela úžasné poslední večerní spojení až do Prahy k pražskému "půlnočnímu rozjezdu" (!). Problémem ovšem zřejmě bude dodržování přípoje od rychlíku z Prahy u dopoledního vlaku do Polska (kvůli možnému zpožďování vlaku z Tanvaldu při řešení problémů se silnou frekvencí výletníků jedoucích do Kořenova a Harrachova) ...
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 12-2008

Odesláno Čtvrtek, 20. května 2010 - 10:12:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: Ty příliš jsou asi až příliš těsné, hlavně vzhledem k "vyhlášené" přesnosti polských (a občas i českých) vlaků.
Jedeme vrakem! - Povzdech nad kvalitou vozového parku ČD
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 20. května 2010 - 13:19:49    Odkaz na tento příspěvek  

"Chio" = 408:
Ve směru do ČR bych se ujíždění přípojů v Kořenově příliš nebál - připadalo mi, když jsem v minulosti byl několikrát v oblasti "za Krkonošemi", že Poláci v té oblasti příliš pozdě nejezdí, takže při zpoždění do 10 minut by v Kořenově nemělo být problémem vyčkat: ty vlaky budou navíc jen z Jelení Góry, takže by spíše mohly nastávat problémy s ujížděním přípojům v Jelení Góře, protože Poláci obvykle (zejména při větších zpožděních) na přípoje nečekají. Navíc je tam dost daleko ze železničního nádraží na autobusové (a ve Szklarské Porębě také), takže ani případné použití autobusu, který je podstatně rychlejší, než vlak (pokud zrovna jede), možný průšvih při návratu do ČR nezachrání. Ale uvidíme, jak se situace vyvine, až se to "rozjezdí" ...

Ad omezení provozu z důvodu povodní:
Aktuální situace je popsána zde:
http://www.przewozyregionalne.pl/aktualnosci,s,0,346.html

Ad omezení provozu z iR vlaků:
Informace o změnách v rozsahu provozu iR vlaků v posledních dnech je popsána zde:
http://www.przewozyregionalne.pl/aktualnosci,s,0,345.html
- je tam i odkaz na přehled vlaků vedených a nevedených = soubor i ke stažení ve formátu "PDF" je k dispozici na internetové adrese:
http://www.przewozyregionalne.pl/img_in//IR/spisIR20100518.pdf
(ale asi se bude časem měnit ...).
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Pátek, 21. května 2010 - 17:18:23    Odkaz na tento příspěvek  

Převzato z Drehscheibe:
"Vltava" und "Ost-West-Express" werden ab September zusammengelegt ("Vltava" somit über Warszawa). Der KW Moskva - Budapest im "Vltava" (der eher der Direktrelation Moskva - Bratislava dient) entfällt dann, da der Zug sonst zu lang würde.
Stattdessen wird der KW Moskva - Zilina bis Bratislava verlängert.


Čili Vltava pojede do Varšavy a opustí trať 604 přes Pilawu, chápu dobře?
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 851
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 00:56:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail Baltica na normálním rozchodu se pravděpodobně zastaví ve Vilniusu. Zvláště Estonsko nemá na normálním rozchodu zájem, jeho blízký partner Finsko jede také na širokém.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2571
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 08:51:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně by zajímalo co se asi tak po tý Rejlbaltice bude vozit. Nákladní doprava z Pobaltí asi zázrak nebude (rozhodující proudy z východu půjdou stejně z Ruska a osobka co tam byla tak umřela beze zbytku už i mezi Litvou a Lotyšskem....
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 12:02:13    Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě by bylo z Varšavy na severovýchod smysluplnější postavit především dálnici, ale to už je holt Eursoc.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 857
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 23. května 2010 - 14:32:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Ta se už staví.
Libcha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 716
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 28. května 2010 - 14:22:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahojky,
rád bych si o prázdninách projel pár tratí v oblasti jak je Sklarska Poreba až k Medzilesie, ale mám pár problémů:
1) tarif: vyplatí se i něco jiného než sone+polsko? v mapičce na cd.cz je oblast platnosti této jízdenky hezky vyznačená, ale je tam z platnosti vyjmutá trať z Královce, a vůbec tam není trať z Harrachova - jak to tam tedy je s platností ?
2) jř: jak si cestu uspořádat ? od té doby, co se nejezdí do kudowy ( :-( :-( ), už se dá asi slušně všechno dostupné projezdit za víkend, ale - máte někdo zkušenosti, jak to udělat, aby se projelo co nejvíc, a přitom se vždy přenocovalo v čechách - aby se dala koupit jízdenka podle předchozího odstavce ?

díky za rady ..
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Pátek, 28. května 2010 - 23:52:33    Odkaz na tento příspěvek  

1) Bilet turystyczny pouze pro osobáky PR, KD a PCC-Arriva za 30 zlatých na víkend, nic levnějšího nenajdete. http://www.przewozyregionalne.pl/aktualne-oferty,s,0,3060.html
SONE+PKP platí jen pro PKP (resp. PR), neplatí ve vlacích KD, navíc je dražší, prostorově omezená atd. Do Harrachova se zatím nejezdí.
2) v jízdních řádech snad hledat umíte, ne? http://www.przewozyregionalne.pl/,informacje-biezace,s,0,569.html
Ovšem pokud bazírujete na nocování v Čechách (proč???), tak to vzhledem k minimálním přeshraničním spojům radši pusťte z hlavy úplně a jeďte třeba na Šumavu.
Libcha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 717
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 29. května 2010 - 09:21:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky, to je ta správná trefa :-)
No v červenci už se do Harrachova snad jezdit bude... Jak tu někde bylo psáno.
Tím pádem v Čechách přenocovat nemusím...
No v jř hledat umím, ale třeba už někdo hledal a doporučí nějak skvěle naplánovaný výlet... A jestli ne tak si to klidně najdu
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 575
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 11:35:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den přátelé,
prosím Vás o radu.Jaký byste doporučili nejvhodnější cestovní doklad, pokud bude trasa takováto : 1. den odj lůžkem do Krakowa, 2. den pobyt v Krakowě a týž den přesun vlakem do Varsavy, 3. den pobyt ve Varsave a týž den odjezd lůžkem do prahy, 4. den ráno Praha.
Osoba je mladší 26 let. Bylo by to výhodnější pro dvě osoby?
Velice Vám děkuji za odpověď! a hezkou neděli!
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 14:28:36    Odkaz na tento příspěvek  

"Libcha" = 716 + 717:
Pokud byste jeli ve dvojici a nepotřebovali v ČR (kromě spojnice Chlumec nad Cidlinou - Hradec Králové - Trutnov, kde v rychlících platí odbavení cestujících jako ve spěšném vlaku, takže tam lze využít i levnější varianty jízdenky "SONE+PKP") použít rychlíku, pak může být pro cestu se dvěma jednodenními návštěvami polského příhraničí s noclehem v ČR finančně výhodnější i použití jízdenek SONE+PKP, protože v jejich ceně je i cesta po ČR¨, kterou byste v případě použití "Biletu turystycznego" museli hradit separátně. Nevýhodou jízdenky "SONE+PKP" je její neuznávání ve vlacích dopravce "KD" (viz: http://kolejedolnoslaskie.eu/ ) - ve vlacích dopravce VIAMONT v úseku Trutnov - Královec st.hr. a opačně jízdenka "SONE+PKP" sice oficiálně neplatí, ale osobně jsem se setkal s tím, že byla uznána jako platná (protože je na ní napsáno "SONE", a taková jízdenka u VIAMONTu platí) - jinak běžné jízdné v úseku Trutnov hl.n. - Lubawka nebo opačně činí 21 Kč.
Tvrzení "T.H." o nevhodnosti noclehu v ČR "vzhledem k minimálním přeshraničním spojům" je věcně nepodložené: záleží na konkrétním zájmu o objekty návštěvy v Polsku a na konkrétním programu cesty, protože vhodné spoje pro sobotní večerní návrat existují - problém může nastat spíše s následným nedělním odjezdem do Polska v časných ranních hodinách, ale právě ten lze zčásti eliminovat volbou vhodné lokality k noclehu v ČR a možností sobotního večerního a nedělního ranního přesunu po ČR s využitím jízdenek "SONE+PKP". Kromě toho může být při dvou či více jednodenních navazujících návštěvách Polska s noclehem v ČR výhodná i kombinace několika různých jednodenních jízdenek včetně třeba i využití jízdenky "REGIONET Libnet+" (od 2 osob výše se vyplatí její skupinová verze za 320 Kč), protože tu lze použít i mimo víkendu a dopravce "KD" ji na některých (= západoslezských) tratích uznává - navíc platí i v SRN (tedy i pro případný do / z Polska přes SRN), jakož i na mnoha autobusových linkách v ČR, Polsku i v SRN (včetně některých systémů MHD).
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 18:02:31    Odkaz na tento příspěvek  

Tvrzení "T.H." o nevhodnosti noclehu v ČR "vzhledem k minimálním přeshraničním spojům" je věcně nepodložené
Jeden Bilet turystyczny je sice levnější než dvakrát SONE+PKP a třeba ve Walbrzychu je mraky možností ubytování za pár šupů, ale pro mě za mě se rvěte na nocleh do Lichkova. "Minimálnost přeshraničních spojů" je prostě realita (se kterou akorát trochu hne ten Harrachov, pokud se to tam teda letos podaří rozchodit).
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 01:20:21    Odkaz na tento příspěvek  

"T.H." = 30.05.2010 - 18:02:31:
To je zbytečné pruzení, protože skutečně záleží na programu: spojení umožňující překonání státní hranice Polsko - ČR v sobotu večer do ČR a v neděli ráno z ČR by sice samozřejmě mohlo být lepší, ale úplně špatné, jak se nás tu cholericky snažíte přesvědčit, to rozhodně není ani při dosavadní neexistenci VHD na harrachovském hraničním přechodu. Nocleh v Lichkově je z pohledu toho, co tazatel zřejmě zamýšlí, jen Vaše hloupá a zavádějící obezlička, protože pro program vyhovující představám tazatele Lichkov nevyhovuje - v úvahu přichází pouze Trutnov a okolí jako prostor přibližně v polovině mezi Lichkovem a Harrachovem: teoreticky lze nocovat třeba i v Královci nebo v Bernarticích, ale z důvodu nákupu jízdenky "SONE+PKP" na neděli by bylo výhodnější nocovat až v Trutnově, kde ji osobní pokladna ČD bude schopna vystavit (průvodčí VIAMONTu to asi umět nebude, i kdyby ji byl ochoten uznat, protože VIAMONT se na dohodě mezi ČD a PR nepodílí). Mezi Kłodzkem a Wałbrzychem a mezi Kamieńcem Ząbkowickim a Jaworzynou Śląskou po "západo-východních" tratích sice dopravu provozují "KD", které jízdenku "SONE+PKP" neuznávají, ale mezi Lichkovem a Trutnovem lze za jeden den o letním víkendu projet s jízdenkou "SONE+PKP" projet třeba i přes Wrocław - je ovšem třeba hlídat, aby to nebylo v termínu nějakého svátku slaveného v Polsku, protože o svátcích (= například i 15. srpna) bývá doprava redukována.

Při prověřování aktuální situace jsem objevil informaci, že Poláci připravují rozsáhlou změnu jízdního řádu s účinností už od 1. června 2010, nikoli od "celoevropského" termínu (13.06.20010) - vztahuje se to jak na vlaky "PR", tak i na vlaky "PKP-IC": základní informace o změnách jsou dostupné na internetových stránkách s adresami:
- pro "PR": http://www.przewozyregionalne.pl/aktualnosci,s,0,349.html
- pro "PKP-IC": http://www.intercity.pl/?page=aktualnosci&ph_center_start=show&cm n_id=1773
- pro "KD": http://kolejedolnoslaskie.eu/index.php?strona=zmiany&start=
(všude jsou zabudovány i odkazy na detailnější informace) - některé změny jsou dost podstatné i pro víkendové výlety, a protože Poláci mění jízdní řády poměrně často a de facto "průběžně", je žádoucí vždy těsně před každým výjezdem do Polska vždy ověřovat aktuální platnost dříve vyhledaného spojení ještě znovu podle aktuální podoby jízdního řádu.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 17:16:42    Odkaz na tento příspěvek  

V úterý dne 22.06.2010 by se mělo uskutečnit slavnostní zakončení realizace projektu "REVITALIZACE ŽELEZNIČNÍ TRATĚ SZKLARSKA PORĘBA – HARRACHOV", spolufinancovaného EU z Evropského fondu regionálního rozvoje v rámci Operačního programu evropské přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika 2007 - 2013, a to podle následujícího programu:
12:45 - 13:00 = sraz účastníků v žst. Szklarska Poręba Grn. ,
13:00 = Odjezd motorového vozu řady SA 134 společnosti Przewozy Regionalne S.A. ve směru žst. Kořenov (Česká republika) ,
13:35 = Příjezd do žst. Kořenov ,
13:35 - 14:05 = Obrat v žst. Kořenov: slavnostní přestřižení pásky/otevření železniční tratě na české straně, krátká prohlídka Muzea ozubnicové dráhy Železniční společnosti Tanvald, o.p.s. ,
14:05 = Odjezd ve směru žst. Szklarska Poręba Grn. ,
14:40 = Příjezd do žst. Szklarska Poręba Grn. ,
14:40 - 14:50 = slavnostní přestřižení pásky/otevření železniční tratě na polské straně ,
15:00 - 15:50 = catering (švédské stoly) Szklarska Poręba ,
16:00 = Odjezd motorového vozu ve směru Jelenia Góra (umožnění jízdy pro zájemce z řad hostí).
Poláci jsou sice pokud jde o pohostinnost docela velcí "grófové", ale pokud si neseženete příslušnou pozvánku, pak se patrně nejen nesvezete, ale ani Vám nic neodpadne z některého z těch "švédských stolů" (a ani wódeczke neukápne) - akreditovaných fotografů tam sice jistě také bude mnoho, ale nic Vám nemůže bránit podívat se na tu maškarádu aspoň zvenku a být úspěšní v nevyhlášeném souboji o prvenství ve zveřejnění dokumentačních výtvorů na nějakém železničně hobbystickém webu ...
Nejdůležitější ovšem je, že dobrá věc se snad tedy konečně podařila a od počátku července 2010 by se mohlo oficálně začít jezdit pro veřejnost: "PR" už k tomu připravily úpravu jízdního řádu, aby bylo dosaženo lepšího dopoledního spojení do ČR přes Jakuszyce = platí, že:
- Pociąg nr 66225 relacji Wrocław Główny 11.36 – Jelenia Góra 14.56 będzie odjeżdżał z Wrocławia Głównego o 11.25, tj. 11 minut wcześniej, a dzięki temu utworzone zostanie skomunikowanie na stacji Jelenia Góra (przyj. 14.46) z pociągiem do Szklarskiej Poręby Górnej
- Pociąg nr 60233 relacji Jelenia Góra 10.30 – Szklarska Poręba Górna 11.36 będzie odjeżdżał z Jeleniej Góry o 9.01, tj. 89 minut wcześniej po skomunikowaniu z pociągiem nr 66223 z Wrocławia Głównego
- Wszystkie obecnie kursujące pociągi relacji Jelenia Góra – Szklarska Poręba Górna – Jelenia Góra będą kursować do końca obowiązywania rozkładu jazdy pociągów (pierwotny termin zakładał kursowanie do 30 czerwca).
V Polsku bude k 1. červnu 2010 aktivováno ještě mnoho další změn (převážně dost nepříznivých = omezujících), ale ty se momentálně spojení do / z ČR přes Jakuszyce netýkají.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 19:49:37    Odkaz na tento příspěvek  

V Polsku bude k 1. červnu 2010 aktivováno ještě mnoho další změn (převážně dost nepříznivých = omezujících)

Jo jo, například deaktivace rychlíku Jelenia Góra-Wegliniec-Legnica
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 20:34:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD - jak na to koukám, tak jste z SŽDC, s.o., co? Program Vámi uvedený jsem překládal DSDiK ve Vratislavi asi před třemi dny (přesně 27. května). Sakra, dnes člověk neudrží interní informaci ani blbý týden
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 21:24:16    Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: mohlo být lepší, ale úplně špatné, jak se nás tu cholericky snažíte přesvědčit, to rozhodně není
Já jsem prostě napsal (asi cholericky :-) ) něco o minimálních přeshraničních spojích, načež tu vy necholericky vyskakujte jako čertík z krabičky (hlavně že při jiných příležitostech neopomenete zdůraznit, jak to na CZ/PL hranicích stojí za howno). Pokud budu chtít věnovat víkend na projíždění polských lokálek, tak určitě zbytečně neobětuju spoustu času přejížděním z Trutnova (nejpozději v 17:32 ze Sedzislawi) do Kořenova... Program ať si samozřejmě stanoví každý jak chce, já jsem jen dal doporučení, které jste nějak nevydejchal.

Wool: dnes člověk neudrží interní informaci ani blbý týden
To víš, na Pobřeží a v přilehlých guberniích se neutají vůbec nic. Akorát si teda nejsem jist, že položku "Příjezd do žst. Kořenov" bude akceptovat SŽDC jako provozovatel infrastruktury (chybí styk drah, chybí provozní podmínky (MPU), není vyřešena komunikace CZ/PL operátorů provozu), takže Poláci dojedou na státní hranici, tam prohlásí "fujfuj Češi nás nechtějí pustit dál" a bude vymalováno :-) I když lze předpokládat, že se VIP jízda politicky protlačí...
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 22:25:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: takže Poláci dojedou na státní hranici, tam prohlásí "fujfuj Češi nás nechtějí pustit dál" a bude vymalováno

Dnes podobný návrh padl.
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Libcha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 718
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 22:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jste se teda o mě hezky pohádali
Přejíždění hranice jsem myslel čistě z důvodu, aby se koupilo sone+pkp, protože neznám polské tarify a bál jsem se že budou výrazně dražší... Ale bilet turystyczny se zdá být pohodlným řešením :-) Zbývá jen otázka, kde se dá takový lístek koupit a jak dopředu (nejlépe v Čechách a za czk), ale to už si zjistím...
A spát budu třeba ve stanu nebo v nějaké opuštěné boudě... Nebo pod širákem když bude hezky - takže to může být fakt kdekoliv, ale spíš mimo civilizaci.

Pro naplánování cesty by se mi tedy alespoň hodilo, vědět, na kterých tratích je vlastně ještě osobní provoz... Hledal jsem pokusomylově na webu pkp, ale to jde ztuha a navíc se zdá že většina tratí je v ... Je na to třeba někde schovaná nějaká mapička ?
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 23:28:14    Odkaz na tento příspěvek  

Tak si zopákneme jeden odkaz: http://www.przewozyregionalne.pl/,informacje-biezace,s,0,569.html
Konkrétně mapa zde.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 08:53:33    Odkaz na tento příspěvek  

Ráno na to líp vidím: Bilet turystyczny se dá koupit jen v Polsku, ale nejen v kase (těch byla většina především na malých nádražích zrušena), ale i u průvodčího (platí pravidlo, že s požadavkem na jízdenku se chodí do prvního vozu za průvodčím dřív, než přijde on).
Jinak se v Polsku dá celkem v pohodě pořídit ubytování za 20, 30 zlotých (hledejte "dom turysty", "schronisko", popř. "osrodek wypoczynkowy"), akorát o prázdninách bývá u moře a v horách nabito.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 13:39:39    Odkaz na tento příspěvek  

"Libcha" = 718:
Já se nehádám - já jen konstatuji realitu: že to někoho dráždí, je jeho problém. Snažil jsem se jen doplnit informace od "T.H.", protože z Vašeho dotazu neplynulo, jaké jsou Vaše představy a vstupní předpoklady (bydliště, podmínky pro cestu po ČR, atd.), a jeho "nadhled" a posílání kohokoli "na Šumavu" ve mě vyvolal dojem zbytečné nabubřelé arogance ...
Podrobná mapa polské železniční sítě včetně dat z historie jejího vývoje je dostupná prostřednictvím www stránky s adresou:
http://www.kolej.one.pl/
- lze i stáhnout instalační soubor obsahující příslušná data a nainstalovat mapu jako "program" do vlastního PC k využití formou "off-line"; obdobné internetové zobrazení (podstatně menší) železniční sítě bývalého Československa, které by poskytovalo podobně detailní a aktualizované údaje, bohužel k dispozici není - internetový server "VLAKY.NET" nabízí sice množství zajímavých údajů prostřednictvím www stránky s adresou:
http://www.vlaky.net/servis/trate.asp ,
ty se však týkají pouze Slovenska.
Zajímavé a pro základní orientaci dost dobře použitelné mapy železničních sítí mnoha států jsou dostupné prostřednictvím www stránky s adresou:
http://www.bueker.net/trainspotting/maps.php
- konkrétně mapa železniční sítě Polska je k dispozici na www stránce s adresou:
http://www.bueker.net/trainspotting/map.php?file=maps/poland/pola nd.gif
- nelze z ní ovšem zjistit, kde skutečně funguje i osobní doprava, a také nevím, zda jsou její údaje aktuálně zcela platné.
Ještě doplním k "Biletu turystycznemu", že je to jízdenka "na jméno" (je nutno ji podepsat), a že platí vždy až do PPS na území sousedního státu, a to včetně dopravy jízdních kol (to samozřejmě s příslušným příplatkem) = viz:
http://www.przewozyregionalne.pl/oferty-miedzynarodowe.html
= informace v části "JEDZIEMY DO CZECH!" - pro cestu z ČR do Polska přeshraničním vlakem ČD doprovázeným personálem ČD je ovšem třeba si opatřit jízdenku ČD platnou pro přes státní hranici ("SONE+" nebo relační jízdenku mezi PPS za 15 Kč), protože na území ČR nelze "Bilet turystyczny" získat jinak, než od personálu "PR".
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 13:40:23    Odkaz na tento příspěvek  

"Wool" = 564:
Proč bych měl být "z SŽDC, s.o."? I kdyby to byla pravda, tak to přece není podstatné - ke mně se zkrátka ta informace dostala (lhostejno, odkud), a protože jsem ji považoval za dostatečně věrohodnou, zajímavou a hodnou publicity, tak jsem ji patřičně doplnil a využil jsem tohoto fóra k jejímu rozšíření: mě naopak spíše překvapuje, že se teď tváříte, jako by Vám to snad vadilo, ačkoli jste ji mohl sám v patřičné modifikaci zveřejnit už dříve (když se honosíte tím, že původní podklad pochází vlastně od Vás) ...
Libcha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 720
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 16:03:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No super. Tu mapu jsem později také našel, ale raději nevěřil.... Dyť se tam nejezdí nikde !! (co si třeba na mapy.cz najde člověk lokálek, vedoucích malebnou podhorskou krajinou...)

Nedá se fakt B.T. koupit třeba v mezinárodní pokladně v Praze nebo v CK ČD nebo tak ??

Tím pádem to vypadá než na železniční spíš na pěší čundr po neprovozovaných kolejích...

Vytvořil jsem si tedy jakýsi návrh. Můžete zvážit jeho reálnost

-> Nachod...
pesky do Kudowy, pak dale po trati nejmene do Szcytne (cestou prespat)
stopem pres Polanicu (!!) do Klodzka

vlakem do Scinawky, pesky Tlumaczow, Otovice, Broumov, vlakem Mezimesti (prespat v okoli obce)
pesky Mieroszow, po trati nebo po horach do Walbrzychu

vlakem Jelenia Gora - Sklarska Poreba - Harrachov ->
(volitelne trat Walbrzych - Sedzislaw - Lubawka - Kralovec - Trutnov se zachazkou do Zaclere)

tím pádem by se nevyužil ani BT, možná tak to sonečko na poslední den. na ten kousek z Klodzka se to dá za obyč :-)