K-report
 

Archiv do 20. dubna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Polsko » Archiv do 20. dubna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Apollo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 21:04:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kupoval si z vás někdo polský JŘ??? Pokud ano napiště mi prosím přibližnou cenu.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 276
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 08:17:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Pokud ten rychlík vybojovali naši, tak proč je veden ráno z Polska a večer do Polska, ten je použitelný spíš pro Poláky než pro nás. Ale ono by úplně pro začátek stačilo protáhnout všechny polské vlaky nyní končící v Miedzylesie do Lichkova a nebo české končící v Lichkově naopak do Miezdylesie, navíc by to snad moc nestálo a vidělo by se, jestli má toto spojení nějaký potenciál.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 08:21:13    Odkaz na tento příspěvek  

Jirka_j: když už protahovat, tak protáhnout polské osobní vlaky Wroclaw-Klodzko-Medzylesie až do Ústí nad Orlicí. A tam přípoj na Prahu a Brno. Když můžou jezdit přímé osobáky ČB-Linz, Cheb-Zwickau nebo Břeclav-Wien, tak proč ne toto.
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 09:37:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirka j: Večer do Poslka a ráno zpět zas tak úplná kravina není. Okolo půlnoci se z Wrocławi rozjíždí noční vlaky do všechmožných směrů, takže pokud chcete cestovat dál, je to spíš výhoda. Z toho plyne, ža páry by měli být minimálně dva a ten druhý by mohl jet tak o hodinu později (aspoň v létě)

ZFJ: Protože na rozdíl od vyjmenovaných relací, zde se za hranicí nemluví německy.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 16:10:33    Odkaz na tento příspěvek  

"Jirka_j" = 276 + "Z F J" + "Pinec" = 86:
Hezky jste se, pánové rozepsali o tom, "co by, kdyby" - ale poslali jste aspoň Polákům nějaké své připomínky k jejich jízdnímu řádu, když k tomu Wroclaw vyzývala? Netvrdím, že by jim Poláci chtěli vyhovět, ale když je nikdo nebude otravovat, budou mít argument, že vlastně je vše v pořádku, když nikdo nic nekritizuje ...
Úplně by stačilo, kdyby polské osobní vlaky dojížděly až do Lichkova: jejich jednotky k nám do PPS smějí (a propos: na Slovensku jezdí bez problémů až do Žiliny ...) a v Lichkově by proto ani nebylo třeba objíždět. Dál po českém území by to asi nevycházelo finančně, protože netuším, čím bychom ty jejich výkony u nás mohli vyrovnat, zejména když Poláci začnou jezdit až do Kořenova (a už to bude dost drahé ...). Kdyby fungoval pro osobní dopravu i přechod v Zawidóvu, mohlo by se něco vyrovnat třeba tam, ale když tam ani sami Poláci nejezdí ani vnitrostátně, tak to, bohužel, nemá ani teoretickou naději. Navíc, s Poláky je každé jednání dost těžké ...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 17:25:59    Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: v jakém stavu je trať Zawidów-Zgorzelec ? Pokud v obstojném (= srovnatelném s naší tratí Liberec-Černousy), tak by tudy mohly jezdit přímé vlaky Liberec-Zgorzelec(-Görlitz). Anebo je to rychlejší přes Žitavu, byť s přestupem ?
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 17:27:58    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k těm hraničním přechodům: někdy loni se objevil na (tuším) www.zelpage.cz článek, že Dolnoslizká kolej chce jezdit přes Meziměstí/Mieroszów, povídali dokonce cosi o přímých vlacích Walbrzych-Hradec Králové. Od té doby je ale ticho po pěšině, jak je v Polsku "dobrým" zvykem ...
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 796
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 17:44:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Co se týče relace Liberec-Frýdlant-Zawidów-Zgorzelec-Görlitz, technicky to možné je, trať patří na dolnoslezské poměry k těm lepším. Problém je v tom, že přes Porajów a Žitavu to do Zgorzelce jde taky a to srovnatelně rychle. Navíc západní cesta vede přes Žitavu, východní by kromě Raspenavy, Višňové a Frýdlantu vedla prakticky pustinou. Na německé straně hranic je dnes již méně pracovních příležitostí, než na české a polské.

Rozdíly v životní úrovni mezi Ebersbachem nebo Německým Zhořelcem oproti např. Bingenu (Porýní-Falc) jsou větší, než rozdíly v životní úrovni ve Frýdlantu či Polském Zhořelci oproti okolí Prahy či Varšavy. Nehrozí tam ani velký rozvoj turismu, narozdíl od Budyšína, Spreewaldu, nebo oblastí na české a polské straně, které mohou konkurovat nižšími cenami.

To je ten hlavní důvod, proč se KONKRÉTNĚ zde nejezdí, když jinak je přeshraniční doprava s německem silná (hlavně na Chebsku).
Dejw
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 11-2007

Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 18:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Uznávám že cesta Liberec - Zittau - Goerlitz - Zgorzelec je lepší než Lbc - Frýdlant - Zgorzelec. Jenže problém je, že nyní v úseku Goerlitz - Zgorzelec jezdí jen tři páry přímých vlaku Drážďany - Vratislav a třeba návrat do Lbc z polského vnitrozemí večer není možný. Snad Poláci jednou prodlouží osobáky ten kousek dál do Německa. Doufám také v zlepšení dopravy v úseku Žitava - Liberec od prosince 2010, hlavně v pozdní večerních hodinách.
http://www.dejw.estranky.cz
Dejw
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 11-2007

Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 18:38:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo: polský KJŘ stojí myslím kolem 50 zl.
Doporučuji spíš jeho internetovou podobu:
http://www.przewozyregionalne.pl/,informacje-biezace,s,0,569.html
http://www.dejw.estranky.cz
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 797
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 18:39:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Já zase slyšel o úvahách vést přímé vlaky Trutnov-Vratislav, nebo alespoň Sudislav (Sedzisław) s přípojem. Pokud by jezdily přímo až do Vratislavi a měly přípoje od Prahy, byly by rychlejší, než současné spoje. Jenže, a to je podstatné, z Jaroměře do Sudislavi nejsou a hned tak nebudou dráty a ani brejlovci, ani SU42, nemají, pokud vím, schválení pro druhou zemi. Takže buď jízda v dieselu pod dráty (těžko by prošla až do Vratislavi) nebo mnohonásobný přepřah.

Samozřejmě, kdyby prošly motorové jednotky přímo Trutnov-Vratislav (nebo aspoň Valbřich), byl by to historický úspěch. Špatné by nebyly ani SU42 až do Trutnova, to by sice byl přepřah nebo přestup ve Valbřichu (Sudislavi), ale stále ještě by to vyšlo lépe, než trasa přes Kladsko.
Apollo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 12-2008

Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 19:23:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dejw: dík, čekal jsem sice cenu okolo 30-40zl., ale i těch 50zl. ještě jde
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 19:53:41    Odkaz na tento příspěvek  

ty jejich výkony u nás mohli vyrovnat, zejména když Poláci začnou jezdit až do Kořenova (a už to bude dost drahé ...)
Záleží na tom, co tam bude za dopravce. Pokud Viamont s Kolejemi Dolnoslezskými, tak je kokotiny kolem nějakého "vyrovnávání výkonů" a podobně vůbec nenapadnou (viz Jelenia Góra-Trutnov; že by to Viamont vyrovnával šukafónem do Walbrzychu?), pokud ČD a PR, tak se samozřejmě bude dělat obvyklá vzájemná pakárna a přestup v Harrachově, jen aby se proboha nenajezdilo moc kevů.
Bohužel to mílovými kroky spěje k druhé variantě (resp. by bylo hodně velkým překvapením, kdyby došlo na variantu první).
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 19:59:55    Odkaz na tento příspěvek  

Já zase slyšel o úvahách vést přímé vlaky Trutnov-Vratislav, nebo alespoň Sudislav (Sedzisław) s přípojem. Pokud by jezdily přímo až do Vratislavi a měly přípoje od Prahy
Tak peníze se určitě dají vyhazovat i smysluplněji (zvlášť z od Lubawky do Wroclawi budou ze závratné rychlosti cestující omdlévat a příště kvůli tomu už raději nepojedou), ale nic vám nebrání seznámit s ekonomickou analýzou takového počinu (tj. ne aby si to na sebe vydělalo, ale aby se vůbec něco zaznamenatelného utržilo) příslušné orgány; nepochybuji, že budou doslova u vytržení.
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 21:23:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak, trať Jelenia Góra - Wałbrzych - Wrocław je v dost hrozným stavu. Dálkové vlaky i některé osobní z Jelenie Góry už jezdí přes Węgliniec. Je to asi o 90 km delší, ale rychlejší :-) S úsekem Wałbrzych - Wrocław se průběžně něco dělá, takže se dosáhne i 100 km/h, ale dál do hor je to tragédie a podepisuje se to i na obsazenosti vlaků. Opravený je jen úsek Boguszów G. - Wałbrzych.

Zhoršuje se i stav trati Wrocław - Kłodzko. Někde jsem se dočetl, že se zde snad má prodlužovat jízdní doba až o 20 minut, ale zpětně to nemůžu najít...

Jediná trať, která opravdu stojí za to, je Wrocław - Legnica - Goerlitz (E20). Aby to za chvíli z Prahy do Wrocławi nebylo rychlejší přes Dresden
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 798
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 02:33:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Z Mieroszówa do Walbrzycha to není o mnoho lepší, jak je známo. Takže i kdyby se mělo jet Boguszów G. - Lubawka rychlostí 20 km/h (lehké motoráky jistě mohou rychleji), může to být stále rychlejší, než přes Kłodzko nebo Mieroszów.

Co se týče cesty přes Dresden, to je nesmysl. Jen si v hlavě spočítejte jízdní dobu Praha-Dresden-Görlitz (min. 4 hodiny). Jízdní doba Trutnov-Poříčí-Vratislav je podle současných/nedávných jízdních dob 3,5 hodiny s velkou rezervou. Letohrad-Wrocław je to ZATÍM 3 hodiny, ale pokud se to má o 20 min. prodloužit, jsme na stejném čase. Rozdíl se tedy hlavně v jízdní době Pardubice-Trutnov-Poříčí a Pardubice-Letohrad, a to o 40 minut nejméně.

Výhodou spojení přes Trutnov-Pořící je zapojení Hradce Králové, Wałbrzycha a částečně Trutnova a Náchoda. Nevýhodou delší jízdní doba. Pokud bychom však srovnávali spojení Praha - HK - Trutnov-Poříčí - Lubawka - Wrocław se spojením Praha - HK - Kostelec nad Orlicí - Letohrad - Lichkov - Wrocław, máme celkovou jízdní dobu stejnou.

Každopádně, kdybychom měli oběma drážními úřady schválenou motorovou jednotku, která by vlaky Trutnov-Wrocław zajišťovala, myslím, že by vzduch nevozila. Analogie se spoji Liberec-Dresden je na místě.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 799
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 03:06:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pinec: Z Mladé Boleslavi by se to možná dalo přes Liberec, Žitavu a Německý Zhořelec, ale vyjde to časově nastejno, jako přes Pardubice.

Co se týče JD Dresden-Wrocław, je to 3 hodiny 37 minut bez přestupu. Když přičteme 2 hodiny 30 minut na cestu z Prahy a přestup, opět se nedostaneme pod 6 hodin, ani kdyby perfektně vycházely přípoje.

Co se týče spojení přes Mieroszów, počítejme, že kdyby vyjely dva dieselové Stadlery ze Starkoče, tak v době, kdy by se první dostal do Mieroszówa, ten druhý by byl možná v Sedzisławi. Takže by to vyšlo nastejno rychlostí. Ale zajímavě by vypadal přestup ve Starkoči, kdyby odtamtud vycházely vlaky do Wałbrzycha.

Rozdíl je v tom, že přes Lubawku by se nemuselo sahat do vnitrostátní dopravy, kromě úseku v Trutnově, zatímco v případě směřování přes Mieroszów by se muselo přesměrovat současné Sp z Broumova do Polska. Otázka tedy spíš je, zda se může železniční doprava dále rozvíjet, nebo jen přelévat výkony?
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 08:20:56    Odkaz na tento příspěvek  

Můj názor je následující: jsem rád že jezdí sezónní vlaky přes Lubawku (klidně by mohly jezdit celoročně), ale tento přechod je pro lokální dopravu. Totéž platí i o přechodu Meziměstí/Mieroszów, jeho reaktivace by byla možná pomocí spojů Starkoč-Walbrzych, přičemž v úseku Starkoč-Meziměstí by vozy (vůz ?) do Polska vezl stávající spěšňák. ALE: pro spojení Praha-Wroclaw je jediná reálná trasa přes Pardubice, UO, Letohrad, Lichkov a Klodzko. I při standardních rychlíkových zastávkách (u nás i Choceň, Jablonné n.O., v Polsku i Bystrzyca Kl., Ziebice, Strzelin) se dá stihnout jízdní doba kolem pěti hodin, což je konkurenceschopné se silnicí.

P.S. Slyšel jsem že trať Mieroszów-Boguszów Gorce byla opravena na 60 km/h.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 08:34:52    Odkaz na tento příspěvek  

Udělal jsem si zkušební jízdní řád, jak by mohl jezdit případný rychlík Praha-Wroclaw přes Starkoč a Meziměstí. Vycházel jsem z jízdních dob stávajících vlaků, na přepřahy v Hradci a Walbrzychu jsem počítal 9 minut, na úsek Meziměstí-Walbrzych 33 minut. Ale i tak je jízdní doba zhruba 6 hodin. Takže platí to co jsem napsal v předchozím příspěvku - z Prahy do Wroclawi vlakem jedině přes Pardubky a Lichkov.

.................příj. odj.
praha hl.n. 6,10
hk hl.n. 7,51 8,00
jaroměř 8,15 8,16
starkoč 8,34 8,36
václavice 8,40 8,42
náchod 8,48 8,50
meziměstí 9,25 9,27
walbrzych gl,. 10,00 10,09
wroclaw gl. 12,08
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 09:18:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychlosti jsou asi takovéto:
Lubawka - Sędzisław 60 km/h
Mierozsow - Unisław 30 km/h, Unisław - Boguzsów G. 70 km/h
Jelenia G. - Boguszów G.- většinou 30 - 40 km/h
Boguszów - Wałbrzych 60 km/h

Mě by pro začátek bohatě stačilo, kdyby maršutky Wałbrzych - Mieroszów - Golińsk zajížděli alespoň 4 krát denně až k nádraží do Meziměstí na/z Sp do Starkoče. Ale to prý, jak mi jednou bylo vysvětleno, není administrativně úplně jednoduché...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 14:17:09    Odkaz na tento příspěvek  

Ad debata o styku mezi ČR a Dolním Slezskem:
A jéje: to jsem zase píchl do vosího hnízda - že já jsem si raději nedal pár facek nebo neurazil pazoury ...
Všechny železniční přechody mezi Čechami a Dolním Slezskem mají z pohledu osobní dopravy evidentně význam především lokální a turistický, jedině lichkovský přechod má nyní díky průběžné elektrizaci jakýs-takýs smysl i pro dálkovou dopravu - a ta byla paradoxně právě po elektrizaci posledního zbývajícího neelektrizovaného úseku zredukována. Přes Meziměstí jezdily rychlíky několik roků ještě v době, kdy na polském území trať nebyla tak zchátralá, jako v poslední době, a přes hranice jimi stejně skoro nikdo nejezdil, takže, pánové, žijte na zemi a nevytvářejte chiméry: kromě nejvýše 2 či 3 dvojic rychlíků (či spíše spěšných vlaků) přes Lichkov má smysl v podstatě jen "lehká vozba" mezi sousedními trochu významnějšími lokalitami na obou stranách hranic (myslím buď z pohledu významu obce, nebo z pohledu významu železničního bodu = kvůli vazbám na další dopravu do vnitrozemí) - samozřejmým předpokladem jsou ovšem právě dobré vazby na další vnitrozemskou dopravu, která tím získá i další (byť nevelkou) frekvenci. Není-li přeshraniční úsek příliš dlouhý, lze to řešit třeba i prodloužením vnitrostátních vlaků (všech nebo jen vybraných) až do PPS na území sousedního státu i za cenu, že budou převážně stejně jen "vozit vzduch" - například prodloužení polských vlaků do Lichkova by bylo právě optimálním případem.
I když osobně bych otevření všech česko-polských železničních přechodů pro osobní dopravu velice uvítal, je-li ten současný "hlavní" frekventován jen minimálně, využívání ostatních by jistě bylo ještě slabší, zejména mimo období "turisticko-výletnických" sezón. Jezdit českými vlaky do Mieroszówa, kam Poláci nyní nejezdí, je zbytečné, do Boguszówa by to také valný smysl nemělo (je to jen vesnice a železniční odbočka), takže v úvahu by přicházel jen Walbrzych, ale česká strana stejně ani nemá vhodná a pro Poláky přijatelná vozidla, takže tam by se "kevy" pro vyrovnání polských výkonů stejně asi získat nedaly. Přechod v Královci vyřešil nakonec VIAMONT, a to docela přijatelně, byť mu (bohužel) nevyšlo to, co chtěl, totiž provozovat tam dopravu celoročně: OREDO se sice už před několika roky chvástal, že zařídil na silničním hraničním přechodu v Královci vazbu mezi českými a polskými autobusovými linkami, ale realita je už dávno jiná - o víkendech polské autobusy k přechodu nejezdí vůbec a české jen 2x denně. A podobné je to ostatně i v případě Kudowy Zdróje: OREDO sice zavedl přeshraniční autobusovou linku, ale ta nezajíždí k železničnímu nádraží Kudowa Zdrój (ani k tomu jedinému páru vlaků = nyní NAD) = nejbližší zastávka je skoro 1 km daleko, a v Náchodě navíc její spoje ujíždějí vlakům a přijíždějí chvíli po odjezdu vlaků do vnitrozemí ...
(pokračování v dalším příspěvku)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 14:17:29    Odkaz na tento příspěvek  

pokračování:
Na harrachovském přechodu mají, pokud mám dobré informace, provozovat "PR" asi 5 párů vlaků snad až do / z Kořenova - problém je prý ovšem právě v provozních nákladech, protože Poláci jsou údajně nechutně "drazí": smysl by proto jistě měla aspoň určitá kompenzace v podobě třeba jen sezónních prodloužení některých českých vlaků do Jakuszyc, byť tam také "nic není" (byl by to ale aspoň dobrý výchozí a cílový bod pro turisty a běžkaře). Přestupovat v Harrachově, pokud vím, není za současné konfigurace dopravny regulérně proveditelné (i když já si i to představit dovedu ...). Další komplikace může vyvolat (ne)uznávání některých výhodných jízdenek ("SONE+PKP", "SONE+" /pro "vnitro"/, "LIBNET+"), které by mohlo zájem veřejnosti o využívání železnice omezit - zatím jsem nikde neobjevil žádné informace o tom, jak má být tarifní problematika upravena.
Marné pokusy o otevření přechodu v Zawidówu i pro osobní dopravu proběhly už i dávno před rokem 1989, v době, kdy Poláci ještě vedli do Zawidóva vlaky z vnitrozemí (a jezdily i dva páry neveřejných českých motorových vlaků přes hranice = ráno a večer pro střídání směn českých CPO a vozmistrů v Zawidówu): aby tam osobní doprava měla smysl, musely by vlaky jezdit až do Zgorzelce nebo do Lubaně, protože nic bližšího pro návštěvníky aspoň trochu zajímavého v těch rovinách asi není. Také v tomto případě ovšem příslušná "kompetentní instituce" (tedy tentokrát KORID-LK) není schopna a ochotna ani zorganizovat aspoň přijatelnou návaznost české a polské autobusové dopravy u silničního hraničního přechodu Habartice/Zawidów (bez přejezdů státní hranice), ležího (odchylně od železniční stanice) přímo v obci, ačkoli taková řešení jsou vlastně tou nejlevnější cestou k umožnění využívat VHD (byť autobusovou).
Ad "Pinec" = 88:
Ano, zařídit to, co je vyjádřeno ve Vašem povzdechu, by byl bezesporu dobrý počin, ale zavést mezistátní linku skutečně není administrativně jednoduché a nedivím se, že Poláci se do toho nepouštějí: i zde by bylo určitě snazší zorganizovat dohodu mezi českými a polskými autobusovými dopravci, aby dojížděli (a to i o víkendech) několika svými spoji (vzájemně navazujícími a ve smysluplných časových polohách) až k silničnímu hraničnímu přechodu - ale to by se museli snažit především ti, kdo jsou za to (v OREDO) placeni ...
Vůbec nejdůležitější ze všeho jsou ovšem dvě aktivity, které můžeme vyvíjet všichni: jednak je třeba co nejvíce využívat aspoň tu současnou mezistátní VHD, byť mnohdy není příliš atraktivní a nenabízí to, co bychom potřebovali, a jednak je třeba neustále otravovat smysluplnými podněty, připomínkami a požadavky úředníky placené z daní občanů za to, aby organizovali VHD ku prospěchu veřejnosti - i když je tato cesta k dosažení i jen malých úspěchů dlouhá, o lepší nevím ...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 07:42:48    Odkaz na tento příspěvek  

Nečekaně jsem ve čtvrtek v podvečer objevil, že mi dopoledne e-mailem došla z Wrocławi docela pozitivně vyhlížející reakce na moji připomínku k dolnoslezskému železničnímu jízdnímu řádu, kterou jsem (s pomocí on-line překladače) převedl do češtiny následovně:
---------
Wrocław, 7. dubna 2010
Drahý Pane,
v odpovědi na Váš návrh k jízdnímu řádu regionálních vlaků v Dolním Slezsku Vám chci poděkovat za Vaše připomínky. Zároveň informuji, že pro jízdní řád 2010/2011 jsou plánovány čtyři každodenní páry spojů Kłodzko Główne – Letohrad s provázáními s Wroclawí. V současné době probíhají jednání s ČD o trasách, a dosud není známa konečná podoba nabízených služeb. ČD a.s. prověřuje možnost dalšího prodloužení relace těchto vlaků.
Kromě toho Vás chci informovat, že konečnou podobu nabídky železniční dopravy ovlivní řada faktorů, jako jsou: množství finančních prostředků, jimiž UMWD disponuje, zdroje kolejových vozidel a personálu dopravců, dostupnost infrastruktury a její stav, jakož i možnost poskytnout nabídku odpovídající poptávce a očekávání cestujících.
S pozdravem,
Krzysztof Bańkowski
p.o. vedoucího
Oddělení organizace a podpory dopravy
Departament Infrastruktury
Tel: (0-71) 776 98 43, linka 104
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
Nábřeží J. Słowackiego 12-14, 50-411 Wrocław

---------
- po zkušenostech s ČD i s Poláky (kteří si evidentně nechávají "pootevřená zadní vrátka", aby z toho mohli snadno zase vycouvat) sice tomu, že by se něco tak rozsáhlého opravdu mohlo realizovat, uvěřím teprve tehdy, až se to objeví v konečné podobě KJŘ a ten skutečně vstoupí v účinnost bez dodatečných změn týkajících se spojení ČR a Polska (nebo ještě lépe: až když se v některém z těch vlaků svezu), ale určitou naději to dává aspoň pro příští rok. A teď bychom měli začít působit na KCOD ČD Pardubice, aby z toho neudělalo něco využitelného pouze cestujícími z jeho vlastního obvodu, ale aby to spojení mohlo posloužit i obyvatelům dalších oblastí ČR: v příznivém případě by z toho bylo teoreticky možno vytvořit třeba tři čtyřhodinové intervaly, a ty už pokrývají dost velkou část dne ...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 10:37:09    Odkaz na tento příspěvek  

Vlaky z Jeseníku do Polska spějí k zániku.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=083&r=mfstredmorava&idc=13657 32

No ono není ani divu že tím nikdo nejezdí - z Opole do Jeseníku za více než 2 a půl hodiny ... A přitom by ty vlaky šly zrychlit, třeba by nemusely stát kdovíjak dlouho v Glucholazech nebo Nyse.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 13:19:01    Odkaz na tento příspěvek  

"Z F J":
Důvody nepoužitelnosti těch vlaků jsou v novinách podány poněkud zjednodušeně: nejde totiž jen (a myslím, že ani především) o cestovní doby, protože z Jeseníku do Opole rozhodně žádná velká frekvence stejně jezdit nebude, zejména když nemá možnost se rozumně vrátit: velmi důležitým faktorem je právě ten hloupý jízdní řád, který nevyhovuje řádně ani občanům Jeseníku a části severní Moravy (spojení je použitelné maximálně k cestě na sobotní dopolední nákupy v Nyse), natož pak komukoli odjinud. Jediným smysluplným řešením je proto skutečně obnovení polské vnitrostátní dopravy z Nysy do Głuchołazů (nebo Głuchołaz - jak se ten název vlastně má správně skloňovat?) a zavedení vzájemných přípojů s peážními "českými" vlaky: nic levnějšího existovat nemůže a polský personál v žst. Głuchołazy by byl aspoň trochu více využit - a za "nevyplýtvané" prostředky na nevyužívané vlaky by Poláci klidně mohli udělat přípoje třeba i ke všem křižováním, která peážní "české" vlaky během dne v Głuchołazech vykonávají, aby bylo možno do této části Polska vyjíždět i na jednodenní výlet také z trochu větší části vnitrozemí ČR a vracet se ještě do půlnoci zpět domů.
Dávno uvažované vybudování zastávky v Głuchołazech ve městě (u přejezdu nad autobusovým nádražím, kde prostor je a možná tam dokonce kdysi nějaký perón už i byl) by pak samozřejmě prospělo nejen pro výhodnější možnost využívat peážních "českých" vlaků k návštěvě města z české strany, ale i pro přiblížení centra města k železnici pro vnitropolské cestující (= i bez obnovy provozu na kusé "městské" trati), protože z "hlavního" nádraží je to pěšky do centra určitě víc než 1 km daleko (prošel jsem to už několikrát ...).
Za povšimnutí ovšem stojí, že noviny píší o šesti párech peážních "českých" vlaků, ačkoli zatím jich je ve skutečnosti po většinu týdne (= kromě neděle) celkem párů sedm a potřebných by ve skutečnosti bylo nejméně osm párů ...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 16:12:20    Odkaz na tento příspěvek  

Projížděč NAD:
Ať tak či onak, ty vlaky (Ostružná-)Jeseník-Nysa(-Opole) jsou dost pomalé. Pokud dojde k jejich redukci pouze na sezóny léto+zima, tak proč ne (pořád to bude lepší než u vlaků Trutnov-Jelenia Góra které jezdí jen v létě, ty by se podle mě uživily i v zimní sezóně). Na druhé straně, třeba by se ještě lépe uživily osobní vlaky Glucholazy-Nysa, v Glucholazech s přípoji na rychlíky Ostrava-Jeseník a zpět. A v sezóně by ty vlaky Glucholazy-Nysa mohly jezdit po nyní opuštěné trati až do Kamence Źabkowického, na té trati leží třeba Paczków ("polské Carcassone", město s krásně zachovaným systémem hradeb) či Otmuchów (známé jezero).
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 19:15:40    Odkaz na tento příspěvek  

ty by se podle mě uživily ... třeba by se ještě lépe uživily
Zkuste konečně pochopit jedno: neuživí se tu vůbec nic. Vše je o tom najít politickou vůli k dofinancování, a pokud jde o významné peníze a výsledkem je nějaký vzduchovozič, tak holt politická vůle odezní spíše dříve než později, zvlášť když po zimě potřebujou spravit silnice, na kterých se toho turistického ruchu odehraje podstatně víc.
na té trati leží třeba Paczków ("polské Carcassone", město s krásně zachovaným systémem hradeb) či Otmuchów (známé jezero)
Byl jste někdy v Paczkówě a u Otmuchowského jezera (všeobjímající polská špína, jezero plné sinic a rozpadající se "krásně zachované" hradby), nebo jste o tom jen četl? A vzdálenost od nádraží do Paczkówa jste si odkrokoval?
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 19:50:01    Odkaz na tento příspěvek  

všeobjímající polská špína, jezero plné sinic a rozpadající se "krásně zachované" hradby
No to není možné, taková místa v Polsku nejsou!
Loni jsem čuměl na Mirsk úplně stejně - sem tam něco opravený, jinak opravdu "sexy"
Rybář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 22:05:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně že Sp do Polska jezdí prázdné když by někdo chtěl jet od Krnova tak do Glucholaz R 880 příj.7:47, Sp 1801 odj.8:57
Zpět z Nysy-Glucholazy Sp 1802 příj.14:26,R 885 odj.14:16
Tomu se říká přípoje.
Něco málo o trati 312 Bruntál-Malá Morávka www.trat312.webnode.cz
Rybář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 23:10:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD:Ten Váš návrh na vlaky Nysa-Glucholazy s přípoji na peážní české vlaky je dle mého názoru velmi zajímavý.Pokud víte jak jej poslat polákům rád pomůžu,polsky moc neumím,ale s google překladačem by se to dalo snad zkompletovat.
Sám jsem nedávno pár připomínek ohledně Glucholaz na OL.kraj posílal bohužel zatím bez odpovědi.
Něco málo o trati 312 Bruntál-Malá Morávka www.trat312.webnode.cz
Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.34
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 09:22:23    Odkaz na tento příspěvek  

Za pozornost stojí také tříminutový (!) nepřípoj mezi Os vlakem z Prudniku a Sp do Jeseníku v Nowém Swietowě po 14. hodině! Pro našince stěží uvěřitelné.....
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 13:38:42    Odkaz na tento příspěvek  

"Z F J" = 09.04.2010 - 16:12:20:
Zůstaňme, prosím, všichni raději "na zemi": v tomto případě jde o úspory neefektivně vynakládaných finančních prostředků, nikoli o "pumpování" dalších peněz do neefektivně (ne)fungujícího systému, jehož nedokonalost zde trefně dokládají i "Rybář" a "Hanák" (obdobné, či lépe naprosto běžné, je to ale v Polsku i v mnoha jiných místech ...) - "T.H." charakterizoval v první části své reakce situaci docela přesně (= "neuživí se tu vůbec nic").
Vize o obnovení osobní dopravy na trati Nysa - Kamieniec Ząbkowicki je sice hezká a i mně by se velmi líbila, ale jsem realista, takže jsem přesvědčen, že asi ještě dlouho bude patřit jen do sféry chimér: "Drank nach Osten" skončil před už skoro 70 roky, i poválečná éra, kdy ještě v 70. letech okolo Otmuchówského jeziora doslova "kmitaly" po cca 10 minutách v obou směrech vlaky s "olinami", "pétéčky" a "téýdvojkami" (jejichž historické "vzorky" jsou nyní občas k vidění v provozu třeba ve Wolsztynu či Chabówce) jsou už také dávno pryč, a vojvodským městem pro Nysu a okolí je po poslední restrukturalizaci administrativního uspořádání Polska Opole, kudy vede i jedna ze současných polských hlavních tratí (po níž lze dojet i třeba do Wrocławi, byť delší cestou), a kam vede z Nysy trať přímo - takže zatím určitě "není co řešit". Navíc je třeba respektovat, že v okolí Nysy jezdí nyní prakticky pouze "szynobusy", jichž Poláci zatím určitě nemají nazbyt, a tak by i relativně krátké (tarifně 18 km a časově cca 20 minut) spojení do / z Głuchołazů bylo třeba zajišťovat vozidly "z oběhu" v přestávkách mezi jimi vedenými vlaky na jiných nyní provozovaných tratích (= v oběhu je pro zájezd do Głuchołazů a zpět třeba nalézt vždy cca hodinovou pauzu) - i v případě možnosti použití "klasické" soupravy s lokomotivou (= náležitosti navíc) by objíždění polského HKV v Głuchołazech v období křižování českých vlaků zbytečně komplikovalo dopravní situaci a zdržovalo tak, že stávající kritizovaná nízká cestovní rychlost by se spíše ještě snížila. A propos: mně současná cestovní rychlost přeshraničních vlaků nijak výjimečně nízká nepřipadá - cca 40 km dlouhá cesta mezi Jeseníkem a Nysou trvá včetně přepřahu v Głuchołazech zhruba stejně dlouho (= necelých 80 minut), jako obdobná cesta českým osobním vlakem mezi Náchodem a Broumovem: netvrdím, že se mi to líbí, cestovní doba by rozhodně být kratší měla - k jejímu zkrácení paradoxně mohly přispět právě i zmíněné přestupy v Głuchołazech, které lze stíhat za kratší dobu, než jakou trvá přepřah HKV, a pomoci by mohlo i zlepšení stavu trati v přeshraničním úseku, který asi Poláci neudržují nyní tak, jak by bylo žádoucí, protože jej sami nepotřebují.
K otázkám přípojů ve vztahu k jízdním řádům se vyjádřím separátně, až je prozkoumám a zpracuji.
Rybář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 14:37:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Nysa-Kamieniec Ząbkowicki:pokud jsem dobře rozluštil tyto stránky tak se snad něco chystá.
Něco málo o trati 312 Bruntál-Malá Morávka www.trat312.webnode.cz
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 555
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 18:06:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co takhle dnes Polákům dopřát klidu? Když už ne alespoň soucítit?
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 18:29:51    Odkaz na tento příspěvek  

"Karlshaus" = 555:
Nevím, jak Vy, ale já jsem svoji soukromou kondolenci svému polskému známému poslal už hned dopoledne, a necítím žádný důvod vystavovat to zde na odiv - a slušná "železniční" debata snad nikoho (kromě Vás) nedráždí ani neuráží ani v jejich současné situaci ...
Je to průšvih: Poláci jsou hrdým národem a ke svým představitelům asi mají vřelejší a pozitivnější vztahy, než třeba Češi ke svým, takže je to pro ně teď asi hodně těžké - rozhodně jim tu pozici nepřeji, ale rozebírat zde detaily mi stejně nepřipadá příliš vhodné.
Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1607
Registrován: 6-2007

Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 19:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Práce na stavbě trati Scinawka Srednia - Tlumaczow





Něco málo z provozu


Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.45.4
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 19:11:21    Odkaz na tento příspěvek  

Upřímou soustrast Polsku, to co se stalo u Smolenska je hrůza.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 19:14:22    Odkaz na tento příspěvek  

"Sag" = 1607:
Hezké a podnětné = díky - jen je škoda, že to bude pouhá vlečka a nikoli trať vedoucí až do ČR (třeba i jako polská peáž vedoucí jako smyčka do Walbrzychu ...)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 19:15:03    Odkaz na tento příspěvek  

"Rybář" = 258 + 259 + 260 a "Hanák" = 10.04.2010 - 09:22:23:
"Návrh na vlaky Nysa - Glucholazy s přípoji na peážní české vlaky" si nechci přisvojit, ačkoli mě to samozřejmě napadlo už velmi dávno (= ještě v době, kdy Poláci jezdili do Głuchołaz miasta a z / do českých peážních vlaků nebylo dovoleno v Głuchołazech nastupovat a vystupovat, tedy v dobách "hlubokého bolševika") - nepřehlížejme, že se o té nabídce (tentokrát asi přímo ze strany ČD) zmiňuje i novinový článek, na který odkazuje původní příspěvek pana "Z F J": musí to ostatně zcela pochopitelně napadnout každého, kdo se podívá do jízdního řádu a zjistí, že při 7 párech peážních spojení české vlaky v 6 případech vzájemně křižují právě v Głuchołazech, takže přípoje z / do Nysy by ideálně vyhovovaly jak spojení od / do Jeseníku, tak i od / do Krnova (o němž předpokládám, že by bylo frekventovanější, než spojení Polska a jesenické kotliny, protože z Javornického výběžku tudy asi vlakem stejně nikdo běžně jezdit nebude).
Samotné zřízení přípojových vazeb s českými peážními vlaky v Głuchołazech ovšem nevyřeší velmi zásadní nedostatek, totiž zřízení nejméně jedné zastávky v oblasti centra města Głuchołazy alespoň v přeshraničním úseku do Mikulovic (když ne i na krnovské trati) - bez takového opatření je totiž vlastní město Głuchołazy vlakem velmi špatně dostupné a frekvence zbytečně odkázaná na (poměrně intenzivní) autobusovou dopravu ochuzuje využívání vlaků. I proto osobně považuji zřízení alespoň jedné zastávky u centra města Głuchołazy (poblíž autobusového nádraží) za úplně nejracionálnější krok, který lze v současné situaci udělat, a který by se také všichni měli snažit udělat bez ohledu na to, jaké vlaky budou kudy jezdit: z toho, že by to "podrazilo" zájem o zavedení vnitrostátních vlaků do Głuchołazů a zpět přitom vůbec obávu nemám - mnohem více se obávám toho, že v případě zachování stávajících jízdních řádů asi nebude možné zajistit všechny přípoje mezi vlaky v Nyse, protože vnitropolské osobní vlaky mají pochopitelně i další (a zjevně důležitější) vazby jinde, takže případné nezbytné posuny jejich časových poloh nebudou proveditelné.
Internetové stránky o "Koleji Podsudeckiej" jsou docela zajímavé - zjevně je to aktivita lidí z té party, která před časem (tuším, že to bylo předloni - jak ten čas letí ...) pořádala propagační akci v Racławicích Śląskich s presentací (snad především Foltýnových) vizí o prodloužení osoblažské úzkorozchodky právě do zmíněných Racławic Śląskich. I proto je k názorům tvůrců těch www stránek, jako ostatně k aktivitám každé "entuziastické" či "hobbystické" skupiny ve kterémkoli státu, třeba přistupovat opatrně a s rezervou, byť by se nám líbily sebevíc: dokud nejde o to, kdo co zaplatí, dovedeme jistě všichni (i já) vymyslet mnohé ...
(pokračování v dalším příspěvku)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 19:15:16    Odkaz na tento příspěvek  

(pokračování)
I mně by se samozřejmě líbilo, kdyby se přání týkající se obnovení osobní dopravy na trati Nysa - Kamieniec Ząbkowicki splnila, ale příliš tomu nevěřím (alespoň pro brzké období) - navíc i z některých komentářů pod zprávou s vizí jízdních řádů na zmíněných www stránkách je zřejmé, že pro leckoho by tři dvojice vlaků (pochopitelně) byly málo a (oprávněně) považují za potřebné nejméně čtyři páry, aby spojení bylo použitelné i pro zájemce z východněji (= ve Slezském vojvodství) ležících lokalit. Čímž se dostáváme k jízdním řádům.
Poláci mají na některých tratích něco blížícího se dvouhodinovému taktu, ale po ranních vlacích, které ne vždy do "taktu" zapadají, začínají jezdit až po 10. hodině: z pohledu přípojů v Głuchołazech by to sice mohlo být docela výhodné aspoň pro (do)polední a odpolední spoje (protože české "peážní" vlaky mají rozložení podobné), ale pro jednodenní výlety je první přípoj až po 10. hodině dost pozdní a "ranní rozjezd" z Nysy přitom z ČR rozumně stíhat nelze. Mnoho by proto (bohužel) nepomohlo ani doplnění chybějících taktových vlaků opačného směru (z Krnova s odjezdem v 05:10 hodin a z Jeseníku v 07:16 hodin), protože z Krnova by takový odjezd byl zbytečně časný a s minimem přípojů, a v Jeseníku na tu dobu odjezdu nelze rozumně vytvořit přípoj od Hanušovic - řešení, které by bylo za současného stavu aspoň trochu účelné (použitelné a ne příliš drahé), mě nenapadá, zejména když Poláci odmítají české motorové vozy z důvodů mě ne zcela jasných na své koleje pouštět dále než do PPS: i proto podporuji zřízení zastávky umožňující snáze dosáhnout v Głuchołazech aspoň autobusů. Napadá mě sice třeba možnost vedení nějakého sezónního víkendového Sp vlaku v relaci Olomouc - Krnov - Głuchołazy - Jeseník k vlaku Os 3606 = s odjezdem z Olomouce cca ve 04:10 hodin a s přípojem v Głuchołazech od / do Nysy (aby tam přípojný vlak dojel do vlakové skupiny v 07:30 hodin), ale za příliš reálnou ji stejně nepovažuji - navíc by to znamenalo vést i o víkendu vlak Os 3554 aspoň v úseku Opava východ - Krnov a vlak Os 3606 i v sobotu (nejméně do Ostružné, ale klidně i až do Šumperku). Pokud by to ovšem vyšlo, mohly by se ty náležitosti otočit v Jeseníku a jako zadní část vlaku Sp 1801 odjet do Głuchołazů (Polák by tam opět mohl udělat přípoj z / do Nysy) a po odvěšení dále do Krnova k vlaku Os 3555 (vhodné pro Poláky) s tím, že náležitosti od přední části vlaku Sp 1801 by se vrátily v trase vlaku Sp 1800 (vše samozřejmě v motorové trakci a s řídícími vozy). Dál už je peážní doprava pravidelná, a tak by bylo dobře, kdyby Poláci (najdou-li na to prostředky) udělali přípoje určitě aspoň ke křižováním po 10., 14. a 18. hodině, a pokud možno jako "pojistku" i k posledním peážním vlakům - je jistě lépe skončit na noc kdekoli na území vlastního státu, než v cizině ...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.45.4
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 19:16:01    Odkaz na tento příspěvek  

Rybář. v tom Vašem článku o obnovení provozu na trati Nysa-Kamieniec Źabkowicki je zajímavá i tato pasáž:

Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy również na Dolnośląskim odcinku magistrali planowane jest zwiększenie ilości połączeń. Ponadto Organizatorzy przewozów wraz z przewoźnikiem pracują nad optymalizacją oferty międzynarodowej. Kto wie może i będziemy mieli szansę skorzystać z międzynarodowego pociągu Wrocław - Nysa - Jesenik.

To jsou paradoxy - jeden den se člověk dočte že stávající víkendové vlaky Jeseník-Nysa(-Opole) chcípají na oubytě, a druhý den že by mohl jezdit vlak (asi rychlík ?) Wroclaw-Jeseník...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.45.4
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 19:19:32    Odkaz na tento příspěvek  

zjevně je to aktivita lidí z té party, která před časem (tuším, že to bylo předloni - jak ten čas letí ...) pořádala propagační akci v Racławicích Śląskich s presentací (snad především Foltýnových) vizí o prodloužení osoblažské úzkorozchodky právě do zmíněných Racławic Śląskich.

To je ovšem blbost. Jestli něco obnovovat z Raclawic, tak trať do Glubczyc(-Racibórze), ale rozhodně ne nějakou pochybnou úzkokolejku.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 21:19:52    Odkaz na tento příspěvek  

"Z F J":
10.04.2010 - 19:16:01:
Takové zdánlivě seriózní zprávy, které jsou ovšem spíše zpožnými přáními jejich autorů než praxí aspoň trochu podloženou realitou, jsou právě jedním z hlavních důvodů, proč je lépe k podobným spolkům a jejich aktivitám přistupovat s velkou rezervou ...
Pro jistotu dodávám, že tím "Dolnośląskim odcinkem" je samozřejmě míněn úsek (Kłodzko miasto -) Kamieniec Ząbkowicki - Legnica, tedy opačná strana trati, než neprovozovaný úsek do Nysy ...
10.04.2010 - 19:19:32:
Já za to nemohu - Foltýn (možná za podpory bohušovského Schaffartzika) asi pobláznil toho pana Stanisława Stadnickieho svými megalomanskými vizemi, a ten mu dopřál sluchu, resp. prostoru na těch www stránkách = viz v menu sekci "Wąskotorówką do Racławic?": možná kdybychom žili v Anglii nebo ve Švýcarsku a nenastalo to, čemu politici říkají "krize", tak bychom si mohli myslet, že to někdo někdy skutečně postaví, ale v ČR a v Polsku? Navíc ta peáž (= splítka normálního a úzkého rozchodu) by byla potřebná především kvůli velkému mostu na té lokálce přímo u Racławic Śląskich, aby bylo možno překonat údolí a menší řeku bez velkých komplikací - obec Pomorzowice leží ovšem v dost velkém stoupání na "výběhu" jakéhosi hřebínku, takže přímo k ní by se trasa úzkorozchodky asi stejně dostala jen ztěží, takže by celý (i čistě úzkorozchodný) úsek její novostavby vedl vlastně spíše "pustinou" ...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.233.34
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 22:42:46    Odkaz na tento příspěvek  

i zde by bylo určitě snazší zorganizovat dohodu mezi českými a polskými autobusovými dopravci, aby dojížděli (a to i o víkendech) několika svými spoji (vzájemně navazujícími a ve smysluplných časových polohách) až k silničnímu hraničnímu přechodu - ale to by se museli snažit především ti, kdo jsou za to (v OREDO) placeni ...

no především je třeba najít partnera na polské straně, který o tom bude chtít jednat. Na polské straně se ze strany samosprávy o bus dopravu tak říkajíc zatím nikdo moc nezajímá, na rozdíl od železniční. Je to škoda, přeshraniční spojení by šlo udělat za pár babek, na rozdíl od vlaků...}
Jenom na okraj, nemám zas tak času zde diskutovat (nejsem ani za to placený), možná by bylo vhodné trochu mírnit "výlevy" vůči organizátorům bez znalosti všech souvislostí....
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 10:00:47    Odkaz na tento příspěvek  

"-ds-" = 10.04.2010 - 22:42:46:
Právě Vašeho přístupu si (na rozdíl od přístupu mnohých jiných osob) vážím, takže chápu Vaše vyjádření nevole, a je mi také jasné, že zejména s Poláky byla a je (a bohužel zatím jistě i nadále bude) o mnoha záležitostech hodně těžká řeč, ale než debatování v jakémkoli DF by určitě bylo pro všechny užitečnější, kdyby ti "organizátoři" (= i, ale nejen OREDO) pochopili, že stejně jako jimi nijak nezviditelňované upřednostňování autobusových dopravců před železniční dopravou i každou klamavou reklamu na "úžasné výsledky" jejich aktivit vnímaví zákazníci velmi brzy prohlédnou - a stejně užitečné by bylo, kdyby ti "organizátoři" konečně přestali ve své zcela neprávem si přisvojované bohorovnosti (produkované přitom jen některými jejich ambiciózními sebestředné zahleděnými zaměstnanci) svádět vinu za cokoli zákazníky VHD kritizovaného pouze na "ty okolo", tedy na všechny ostatní, aniž by byli ochotni připustit svůj ve skutečnosti hlavní podíl viny na kritizovaných nedostatcích.
Právě Vám jistě nemusím připomínat, že na území ČR je veškerá regionální doprava (především ta "dotovaná") už několik roků plně v gesci samosprávných krajských orgánů, případně jimi k naplňování této kompetence vytvořených či najatých institucí: až ke státní hranici je proto organizace veškeré regionální dopravy plně a výhradně záležitostí pouze českých orgánů, které by proto mohly jít Vámi kritizovaným "partnerským" orgánům sousedních zemí příkladem aspoň na území ČR - jako dost častý uživatel i regionální (vnitrostátní) VHD pro přeshraniční cesty musím ovšem naopak s politováním konstatovat, že výsledky konání českých orgánů v předmětné záležitosti vůbec nejsou takové, jaké by být mohly a měly i bez ohledu na nečinnost orgánů sousedních zemí. Neberte to, prosím, osobně, ale právě proto nenacházím žádný důvod k tomu, abych svoji kritiku jakkoli měnil či mírnil.
Apollo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 12-2008

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 12:34:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pár fotek z výletu

Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.45.4
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 14:43:09    Odkaz na tento příspěvek  

Když už se bavíme o obnovonání či rušení provozu na polských tratích, tak mám pár dotazů ohledně tratí o nichž se psalo v minulosti:

1) loni se psalo, že v roce 2010 nebudou jezdit osobní vlaky na trati Lubań Slizký-Mikulowa-Zgorzelec (a taky nejezdí), ale v roce 2011 ano, neboť se mají nakoupit další szynobusy i pro tuto trať. Stane se tak ?

2) Kdy bude dokončena oprava trati Wroclaw-Sobótka-Legnica ? Bude na ní obnovena osobní doprava, jak bylo dříve avizováno ?

3) Byla avizována oprava trati Ostrowiec Świetokrzyski-Sandomierz-S.Wola Rozwadów, s tím že se tam má obnovit osobní doprava, včetně rychlíku Przemyśl-Sandomierz-Warszawa. Snane se tak ? Pokud ano, tak kdy ?

4) loni byl zmíněn plán na obnovu a reaktivaci vlakového spojení Legnica-Marciszów (přes Zlotoryju nebo Bolków). "Hrozí" to opravdu ?

5) loni se kdosi zmiňoval o obnovení dopravy na tratích Jelenia Góra-Karpacz a Klodzko-Stronie Śaskie. Je to myšleno vážně ?

Děkuji předem za informace (seriózní, ne typu "všechny vlaky zrušit" atd.) !
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.45.4
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 14:44:20    Odkaz na tento příspěvek  

OPRAVA !!! v dotazu č.2 samozřejmě nahraďte ŚWIDNICA namísto Legnica ... Omlouvám se.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2500
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 15:12:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo: tak jsem zmaten - ta stanice s tím elektromotorákem (hodil by se leckde i u nás...) se jmenuje UNI OKNA nebo KURCZAK Z ROZNA?
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 15:51:38    Odkaz na tento příspěvek  

"Z F J" - 11.04.2010 - 14:4x:
Zkuste sledovat "Portal informacyjny
o kolei na Dolnym Śląsku" = viz:
http://www.koleje.dolnyslask.pl/
(a případně se zkusit zeptat jeho tvůrců ...).

"Petr_vlček" - 2500:
Já bych to tipoval na "Bílsko-Bílou" ...
Apollo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 12-2008

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 19:10:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: ani jedno není správné jedná se o stanici Oświęcim
Rybář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 21:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně stránek Kolej Podsudecka-uznávám,že jsou to stránky hodně fandovské,ale i tak si myslím že mají alespoň trochu reálný základ.Přeci jenom ti co tyto stránky tvoří mají asi blíže ke zdroji informací.
Ještě se vrátím k úseku Międzylesie – Wrocław:Podle stránek PLK je součástí (asi)koridoru označeného jako C-E 59 Międzylesie – Wrocław-Kostrzyn – Szczecin.Měla by být zpracována nějaká předprojektová dokumentace.více zde.
Někdo zde uváděl prodloužení jízdních dob,takže to může souviset s tímto projektem?
Něco málo o trati 312 Bruntál-Malá Morávka www.trat312.webnode.cz
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 22:24:36    Odkaz na tento příspěvek  

"Rybář" = 261:
Já www stránky o "Koleji Podsudeckiej" ani jejich tvůrce neodsuzuji ani nechci podceňovat, ale jen konstatuji, že v tomto případě určitě do velké míry platí pořekadlo o přání jako o otci myšlenky: až dojde na otázku "a kdo to zaplatí", nebudou to ovšem oni, kdo budou rozhodovat o tom, zda ty vize dospějí až do stádia konečné praktické realizace - proto varuji před tím, aby kdokoli už teď říkal "hop". A propos: i když je to jiné vojvodství, nelze nevzpomenout Poláky slibovaného dopoledního osobního vlaku z Międzylesie do polského vnitrozemí, na jehož vedení se KCOD ČD Pardubice při sestavě jízdního řádu ČD spoléhalo, a on se najednou bez jakéhokoli upozornění v jízdním řádu neobjevil ...
O "koridorizaci" trati Międzylesie - Wrocław já žádné informace nemám, ale stav trati je nyní takový, že její zásadní rekonstrukce by situaci rozhodně velmi prospěla - a umožnila by navíc i místy dost významné zvýšení traťové rychlosti: na určitě nejméně polovině z celkové délky této trasy by pak bylo možno jezdit i rychlostí vyšší než 120 km/h, na zbytku určitě rychlostí 90 - 100 km/h (samozřejmě s lokálními omezeními). Rozhodně nelze vyloučit, že nepůjde jen o prostou obnovu, ale i o nějakou modernizaci - dodávám, že to vždy byla jedna z hlavních polských tratí vedených severojižním směrem, silně frekventovaná i nákladní dopravou: proto ostatně byla už před drahnou dobou elektrizována až do Międzylesie - trakčně skutečně náročný úsek je totiž vlastně právě a pouze zhruba mezi Krosnowicemi Kłodzkiemi (= zastávka a odbočka nyní neprovozované lokálky pod Kralický Sněžník) a Międzylesie.
Čouda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 322
Registrován: 5-2007

Odesláno Středa, 14. dubna 2010 - 19:56:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahojda!

Tudle sem jel z práce přes polsko přes Lubawku a zastavil sem si na nádraží, že když už tam sem, tak to trošku omrknu. No budova zdevastovaná, ale honosní, nádraží totálně zarostlý, přístupová cesta pravděpodobně žádná. Ptám se proto, protože minulý a i v současném GVD tamtudy budou jezdit zase ty viamont soupravy do Trutnova. Kudy to tam jezdilo, jak se tam organizoval nástup a výstup? Díky.
Smysl života = Kuře Vindaloo
Meaning of life = Chicken Vindaloo
D.Lister, Red Dwarf
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 15. dubna 2010 - 16:03:15    Odkaz na tento příspěvek  

"Čouda" = 322:
Kudy by to tam jezdilo - po kolejích přece, letiště to ještě není (i když ta metrová tráva tam může dělat dojem, že to je neposekaná procha pro čmeláky Agroletu) ...
Ale vážně: vlaky jezdí po jediné sjízdné průběžné koleji, která tam zbyla (z těch původních asi šesti či ještě více) a vede hned podél krytého perónu u staniční budovy - budova je totálně zdevastovaná už mnoho let: byla ostatně v dost bídném stavu už v době, kdy tam ještě jezdily vlaky "normálně". Přístup na perón z přednádražního prostoru je možný kolem budovy na jižní straně (= směrem ke státní hranici): Poláci nejsou žádní "cimprliši" = jsou zvyklí na leccos, především na venkově a zejména v pohraniční - a protože se tam asi 10 let vůbec nejezdilo, tak celý ten prostor nikoho příliš nezajímal, takže to podle toho dopadlo. A propos: v bídném stavu je ostatně i staniční budova v sousední stanici Kamienna Góra, kde jsou sjízdné dokonce asi 3 koleje a občas tam dokonce funguje i dopravní služba - je to dáno tím, že Poláci často používají na železnici při řízení dopravy vlastně pruský systém, kdy na jednom zhlaví je stavědlo řídící (a slouží v něm výpravčí) a na druhém klasické "podřízené" stavědlo, kde slouží signalista, takže samotná staniční budova funguje jen pro potřeby "komerčního" provozu, a když veřejný železniční provoz ustane, tak staniční budova vlastně není vůbec potřebná.
A jen pro pořádek: "ty viamont soupravy do Trutnova" nepatří VIAMONTu, ale financovalo je Dolnoslezské vojvodství a provozují je "Przewozy regionalne" (= jeden z pohrobků bývalých unitárních PKP) - VIAMONT garantuje provoz na území ČR, ale vozidla neobsazuje ani strojvedoucím, pouze dodává polskému strojvedoucímu "pilota" pro úsek Lubawka - Trutnov a zpět a průvodčího pro komerční odbavení cestujícíh na stejném úseku (do a z Lubawky ten "pilot" i s průvodčím VIAMONTU jezdí autem), protože průvodčí "PR" končí a začíná plnit své pracovní povinnosti v Lubawce (ale většinou stejně jezdí až do a z Trutnova): tak to aspoň fungovalo v minulých dvou sezónách a lze oprávněně předpokládat, že to tak bude fungovat i letos - bohužel jen do konce srpna, protože letos se už v září jezdit nebude ("provozní sezóna" byla letos přesunuta o měsíc dříve = od května do srpna místo původně dohodnutého období červen - září).
Čouda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 5-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. dubna 2010 - 16:47:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha aha aha, tak to ti děkuju pěkně. Teď už je mi to všecko jasný. Jinak neměl byste někdo fotky z Lubawky, když se tam ješě pravidelně jezdilo? Díky
Smysl života = Kuře Vindaloo
Meaning of life = Chicken Vindaloo
D.Lister, Red Dwarf
Rybář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. dubna 2010 - 21:33:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čouda:fotky tady a těch kolejí podle toho plánku bylo 12

(Příspěvek byl editován uživatelem rybář.)
Něco málo o trati 312 Bruntál-Malá Morávka www.trat312.webnode.cz
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 16. dubna 2010 - 15:56:30    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Rybář" = 263:
Dopravních kolejí bylo v Lubavce ovšem pouze sedm, perónní hrany byly podle toho obrázku pouze u dvou kolejí, mně ale připadalo (podle matných vzpomínek na některý rok z 80. let minulého století, kdy jsem tam snad byl poprvé), že těch hran tam bývalo původně víc ...
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 547
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 19. dubna 2010 - 23:30:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj,
pro pripravovanou publikaci venovanou historii zeleznicni dopravy v (katastralnim) uzemi obce Szklarska Poreba (tj. stanice Szklarska Poreba Dolna az Jakuszyce, event. byv. vyhybna Neuwelt) shanim fotografie z obdobi po druhe svetove valce. Pokud nekdo z Vas necim podobnym disponuje a nabidne, popr. nekoho zna, tak se dohodneme (jedna se o projekt http://zackenbahn.de/Kolej%20w%20Szklarskiej%20Porebie.html s autorem jsem v kontaktu, poslal mi nastrel publikace a je velmi zajimava, obsahuje i par foto perel typu SP45 v Jakuszycich se zvl. vlakem v 80. letech). Dik
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Sebu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 20. dubna 2010 - 01:59:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak trošku z jiného soudku březnový provoz na široké LHS v okolí Wolbromu.