aktuality
změny v PID datum
dopravce
změny mimo PID datum
dopravce
propagace
zajímavosti VHD
články a reportáže
odkazy
mhd. zastavka
ids. zastavka

aktualizováno:
17.6.2010

2003-2010
©
Filip Drápal
... vše o autobusové dopravě
 

Liberec (21.10.2005)

Reportáže z jednotlivých provozů MHD v České republice včetně fotografií.

Čtyřdveřové SORy ovládly Liberec. Piktogramy zaplňují značnou část dveřních oken.

         Město pod Ještědem letos zažilo na jedné straně přiškrcení městské dopravy kvůli dotacím a na druhou stranu se zde objevilo několik příjemných novinek jak v autobusové, tak v tramvajové dopravě.

I když se čtvery dveře na dvanáctimetrový autobus mohou někomu zdát příliš mnoho, pro přeplňované liberecké spoje jsou tyto autobusy ideální.

         Situace okolo konkurenční války autobusových dopravců na trase Praha - Liberec se snad uklidnila - žluté autobusy Student Agency už smějí odjíždět z libereckého autobusového nádraží a ČSAD Liberec vyklidilo pole zrušením více než poloviny svých dosavadních spojů - na zbylých spojích dosadilo po vzoru svých konkurentů také hostesky. Nechme se překvapit, co tímto počtem spojů udělá nadcházející zimní sezóna, kdy bude potřeba přepravit mnohem více lidí než teď.

Od architekta Kotase pochází nejen tato tramvajová vozovna, ale i liberecké autobusové nádraží a terminál MHD Fügnerova.

         Nejvýraznější novinkou je zářijové znovuotevření tramvajové trati do Horního Hanychova. Celá trať byla zdvoukolejněna, mnohde opustila svoje původní těleso a velkolepě byla zakončena obrovským obratištěm o kousek blíže Ještědu, než dřív. Lyžaři si tak budou moci dopřát jízdu na lyžích v podstatě až do tramvaje.

Velká tramvajová smyčka v Horním Hanychově. Oproti dřívější jednokolejné trati je to přeci jen změna.

         Nové zastávky jsou vybaveny průhlednými přístřešky a novými označníky. Ty jsou dost vysoké a tedy z dálky dobře viditelné. Navíc nevypadají nejhůř a jízdní řády i čísla linek jsou podsvětlena, velký rozměr označníku dovoluje umístit také schéma linek MHD. Nové označníky uvidíte i na Soukenném náměstí či na zastávkách z centra do Lidových Sadů.

Konečná zastávka Horní Hanychov s novými označníky. Odtud už je to jen pár kroků na běžecké tratě a sjezdovky pod Ještědem.

         Nová trať také zamíchala linkovým vedením. Původní linka 2 byla rozdělena půl na půl do linek 2 a 3, z nichž dvojka jezdí jen do Dolního Hanychova. Číslem 1 byla netradičně označena historická linka, která však vyjíždí jen o svátcích. Souhrnný interval linek 2+3 je ve špičkách 6 minut, v sedle 8 (což dává v Horním Hanychově nezapamatovatelný interval 16 minut) a o víkendu 10 minut. Večer a o víkendech se jezdí v sólech, neboť je nutné nastupovat dveřmi u řidiče.

Jedna z posledních T2 u nás projíždí pod železničním viaduktem nedaleko hlavního nádraží.

         Tramvaje mezi linkami 2 a 3 neustále přejíždějí a tak u cedulových tramvají musí řidiči v Lidových Sadech cedule pokaždé měnit. Nicméně tramvají s digitálními panely neustále přibývá. Stejně tak přibývá vnitřních digitálních panelů a hlášení zastávek. V tramvajích plní diodové panely svoji funkci výborně - ukazují u průběžnou trasu. U libereckých autobusů jsem však nepochopil přítomnost diodových panelů, když na nich Dopravní podnik dokáže zobrazit pouze konečnou zastávku, čas a pásmo. Jenže čas a pásmo se trvale zobrazuje i na hodinách vedle.

Vůz T2 na lince 3, která se znovuzrodila po dokončení trati do Horního Hanychova.

         A navíc nové autobusy již mají dvouřádkové displeje, které umí stejně málo, jako jejich jednořádkoví předchůdci. O hlášení zastávek si v autobusech stále můžete nechat zdát. Autobusy a tramvaje bez digitálních panelů mají plastové cedule různých typů a barev - výlukové jsou červené. Nejrozšířenější typ tramvajových cedulí má z vnitřní strany úplný seznam zastávek, bohužel miniaturním písmem.

Jeden ze dvou kloubových libereckých autobusů na konečné zastávce Zelené Údolí.

         I letos bylo modernizováno několik tramvají T3. Například vozy T2 č. 20 a 21 byly rekonstruovány dosazením nové skříně z Krnova na typ T3. Souprava zářící novotou jezdí na úzkém rozchodu do Jablonce. V rámci modernizace byly dosazeny pohodlné sedačky v sestavě 2+1. Poslední rekonstruované tramvaje mají modrou podlahu. Na lince 2 + 3 však stále slouží poslední souprava T2 č. 22+23.

Tato tramvaj zachycená na konečné v Jablonci nad Nisou se letos převtělila z T2 na T3R .

         Za poslední rok se v Liberci v souvislosti s opravami ulic a zastávek vyrojilo množství bezbariérových "kasselských" obrubníků. Najdete je na mnoha zastávkách, spíše mimo centrum. K novým zastávkám sluší i nové autobusy. Těch je v Liberci k vidění hned několik typů.

Kasselský obrubník na zastávce Zelené Údolí. Podobných zastávek rychle přibývá.

         Kromě nejpočetnějších Citybusů došlo do Liberce také několik nízkopodlažních SORů BN12 ve čtyřdveřové verzi s tlačítkovým ovládáním dveří. DPML také nakoupil historicky první kloubová vozidla - 2 Karosy B961E, které používá na nejvytíženější lince 12. Linka 12 má nejkratší špičkový interval 4 minuty a do budoucna by se měla nahradit tramvají postavením trati do sídliště Rochlice. Ostatní autobusové linky by si kloubová vozidla ve špičkách i mimo ně také zasloužily. Jeden z autobusů DPML má celovozovou reklamu na parní úzkokolejku z nedalekého Zittau do Kurort Oybin, která je dobře dostupná díky oblastní jízdence LIBNET+.

Další z nízkopodlažních SORů na přestávce v terminálu Fügnerova.

         Městské linky však provozuje i ČSAD Liberec, který svůj vozový park obohatil (kromě několika vyřazených Karos z DP Praha) novým českým autobusem TEDOM na pohon stlačeným zemním plynem. Autobus je ve výrazném žlutém nátěru a spíše nadchne vnějším vzhledem než interiérem. Nízkopodlažní vozidlo má nepříliš pohodlné "tramvajové" sedačky Fainsa a mnoho místa na nohy tu také není. Na plošině pro kočárek a invalidy je podlaha žlutě zvýrazněna.

Plynový autobus TEDOM patřící ČSAD Liberec na konečné v Pilínkově.

         Dále ČSAD Liberec pro linky MHD zakoupilo čtyřdveřový nízkopodlažní plynový Ekobus SOR BN12. Vůz má evidenční číslo 621. Třetím plynovým autobusem v MHD Liberec je rekonstruovaná Karosa B 732 na typ B 932. Autobus byl modernizován ve firmě Zliner, jezdí na stlačený zemní plyn a má výrazný zelenožlutobílý nátěr. Zliner plynofikuje a modernizuje autobusy také pro Bratislavu.

U této Karosy ČSAD Liberec byla spojena generální oprava s plynofikací.

         Těsně před otevřením byl v těchto dnech i úsek rychlostní silnice z Liberce směrem na Jablonec, který je zatím ukončen nedaleko zastávky Zelené Údolí, kde vyrostla zajímavá kruhová křižovatka. Nová silnice vede podél železniční trati a většinou po mostní estakádě.

Reklamní nátěr na městské Karose propaguje úzkorozchodnou historickou železnici nedaleko za našimi hranicemi.

         Mimochodem název zastávky Zelené Údolí se v MHD Liberec objevuje na dvou místech - jednou v Rochlicích a podruhé nedaleko Jablonce na meziměstské tramvajové trati. Další výrazná stavební činnost probíhá na místě bývalého závodu Textilana. Tento obrovský areál byl už téměř celý srovnán se zemí, a tak jednokolejná tramvajová trať do Jablonce, která se dříve přimykala k vysokým zdem Textilany, dnes vede dočasnou měsíční krajinou. Meziměstské linky 5 a 11 jsou sice pravidelně ukončeny v terminálu Fügnerova, jejich oficiální trasa ale vede až do zastávky Rybníček, kam ovšem jedou jen zatahující spoje.

Jedna z nejstarších městských Karos projíždí u nové knihovny kolem směrovek svérázného libereckého informačního systému.

         Na několika pěších přechodech v Liberci vznikly optické příčné prahy, které zdálky navozují opravdu věrný dojem, že přechod pro chodce je oproti vozovce vyvýšen, i když tomu tak není. Místní řidiči však už vědí a s rychlostí si nedělají starosti.

Optický práh na přechodu pro chodce v Rochlicích. Tudy možná jednou povede tramvaj.

         Centrální terminál MHD Fügnerova již projevuje příznaky stárnutí a tak se dlažba pod přeplněnými autobusy začíná mírně propadat. Možná by terminálu slušelo více plánků sítě MHD. Když hledáte kam jet, musíte chvíli bloudit. Kvůli dispečinku, umístěném v prvním patře terminálu mají autobusy na střechách velká evidenční čísla.

A ještě jednou nízkopodlažní plynový TEDOM v terminálu Fügnerova.

         Pozoruhodný přístřešek vznikl na zastávce Sokolská u zdi - sochař David Černý zde umístil zastávku v podobě velkého stolu, plného obřího jídla a masožravé květiny. K posezení pod "stolem" slouží modely prastarých židlí a odpadkový koš vypadá jako velká plechovka.

Výtvarník David Černý zpestřil Liberec touto hladovou autobusovou zastávkou.

         Na jihovýchodě Liberce se nachází nákupní centrum, jež obsluhuje bezplatná linka 500 dopravce Ivana Pacáka. Jezdí na ní čerstvě zakoupená Karosa B 932, která však dlouhá léta sloužila u firmy Fedos v MHD Beroun - Králův Dvůr. Třicetiminutový interval této linky příliš nekoresponduje s poptávkou cestujících, a tak musí lidé o místo v autobuse často bojovat.

Nákupní linka do Hypernovy je zajišťována autobusem, který kdysi jezdil v MHD Beroun.


Autor stránky: Filip Drápal
Poslední aktualizace této stránky: 04.12. 2005
<< úvodní stránka projektu Autobusová zastávka
<< Provozy MHD v České republice
Liberec (21.10.2005)
přehled aktualizací tohoto projektu >>

 Starší příspěvky  < < <
Příspěvek z podstránky Jihlava (15.5.2007):
No, tak jihlavský Prior už tu stojí 30 let a díky své architektuře je za tak cca 20 let hrdým kandidátem na unesco, neb kopíruje původní půdorys domů a to málokterý obchoďák je takto stavěn. Pak C není doplněk B a BI(B1) ale je to páteř, stavěná tak už v době vzniku. B a BI jsou spíš doplněk, který byl opodstatněn v době nepřestupného tarifu. Dále kompletně všechny linky, krom E ve špičce jezdí přes náměstí, nebo tam končí. Pokud nějaký vůz vyjíždí, nebo zatahuje, tak jede jako A a to z/na náměstí, což jsou 4 zastávky. Některé spoje, hlavně u trolejbusů jedou na nám. služebně.
E je typická dělnická linka, když se nedělá, tak moc nejezdí.
No, ikdyž někdo zastaví, tak většinou díky tomu, že ve voze dal někdo znamení, nebo to musí být jó vyjímka, povětšinou čekání do čau, jinak se projíždí. Nedal nikdo znamení, tak nezastavujem.
Děkuji za opravu článku.
Zdeněk Sýkora 18.06. 2007 - 17:21 << RE

Příspěvek z podstránky Znojmo (16.7.2004):
Tak elektrobus byl stavěn z trolejbusové kastle, neb ta jim v Ostrově zbyla.
Zdeněk Sýkora • 18.06. 2007 - 17:26 << RE

Reakce na cestovatel 10.02. 2007 - 11:24
Byl jsem se podívat v Hrádku (zvaný Hrádek ve Slezsku nebo také Hrádek nad Olší) a tam téhle řece říkali Olše. Možná to nezáleží jenom na Těšíňácích.
nador 29.07. 2007 - 07:55 << RE

Příspěvek z podstránky Karlovy Vary (6.5.2005):
Vary jsou moc pekne.
petr 29.07. 2007 - 16:31 << RE

Příspěvek z podstránky Mělník (2.7.2004):
Zdravim, vsechny. Chtelo by to mrknout se znovu do Melnika, autobusak uz tam vypada uplne jinak. Nebo ho mam nafotit a poslat?
Bubak 13.08. 2007 - 13:47 << RE

Příspěvek z podstránky Mělník (2.7.2004):
Tak jsem si chtěl zavzpomínat, a mrknul se na autobus bohumila černého. Ono se za tu dobu zmenilo doopravdy spousta věcí. Bohumil Černý to spakoval a vykašlal se na MHD. Nádraží má nové, zastřešené nástupiště atd...
Mělničák 18.09. 2007 - 14:48 << RE

Příspěvek z podstránky Kolín (19.10.2006):
Cena jízdného na předplatní kartu u MHD v Kolíně je v současné době Kč 250,- pro dospělou osobu ha měsíc?
Pokud se jedná o důchodce, platí Kč 240,- na tři měsíce. Tedy výborná sleva.
V případě, že důchodce uzavře smlouvu o provedení práce a bude podle ní provádět rozvážku propagačních tiskovin na př. pro Kaufland 2-3x týdně. Může používat důchodcovskou jízdenku, nebo musí platit plné jízdné ? Důchodce
belmondo 09.02. 2008 - 17:58 << RE

Reakce na IC 16.06. 2007 - 23:25
Dobry den me nejvic libi KLOUBOVY BUS a prosim vás nám pošlete na emaile všechny bus č.34,35,36.
A jsem neslyšici bydlim ve zline Velikova a ja často cestujici bus č.34,35,36 do zlina a do školy.dekujeme váši řidič bus Kloubovy.....
Pepa Žáček 06.05. 2008 - 15:28 << RE

Příspěvek z podstránky Karlovy Vary (6.5.2005):
Zdravím Vás pane řediteli...není dobré že řidiči autobusů MHD v K.Varech na zastávkách které nejsou zastřešeny neotevřou dveře cestujícím když prší apod...ráno když je zima netopí atd... S pozdravem J.K.
Jaroslav K. 22.10. 2008 - 17:05 << RE

Příspěvek z podstránky Příbram (29.4.2005):
Pěkný, takovej výlet do minulosti, spousta věcí už je jinak. Dík.
pavel • 10.05. 2009 - 17:49 << RE

Příspěvek z podstránky Brno (1.11.2006):
Ta Karosa C734 BI 60-60 nepatří dopravci TREDOS, ale ČSAD Tišnov
Karlos 10.06. 2009 - 20:52 << RE

Příspěvek z podstránky Mělník (2.7.2004):
Jezdím Nerabusem Praha-Líbeznice a jsem důchodce. Existuje nějaká předplatní jízdenka pro důchodce na této trati ?
Oldřich Hlaváček 23.11. 2009 - 19:22 << RE


• Celkový počet příspěvků: 36 - zobrazuje se 12 nejnovějších >> Všechny příspěvky

Prostor pro Vás
Text odesílané zprávy:
autor zprávy
(jméno nebo přezdívka)
e-mail pro odpovědi