K-report
 

Archiv do 27. září 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » » Doprava v Královéhradeckém kraji » Archiv do 27. září 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
ženská z vesnice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.99.179.26
Odesláno Sobota, 18. září 2010 - 22:14:58    Odkaz na tento příspěvek  

Ares1
netvrdím, chtěla jsem jen říct, že se mi stalo, že jsem ho do vlaku musela zvedat sama a vůbec to nešlo snadno, nevytahuju se, stěžuju si. K nám nejezdí Crossway, ale jen Iveco nebo Sor nebo Mercedes, malé autobusy
Kuzl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 972
Registrován: 9-2006

Odesláno Sobota, 18. září 2010 - 23:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tarif ČD ("zákazník") je levnější než tarif IREDO, takže kolikrát prostě když můžu, tak jedu čistě vlakem, než na IREDO, protože to stojí míň (i když pak musím třeba kus pěšky od ž.st.)
21272: Oni bývají dráhy totiž celý na větvi, když jim tam zavedou ids tarif, který je levnější než jejich nejlevnější jízdné...

Já naopak, pokud můžu, tak si koupím IREDO 37 vs. 35 čd a třeba se tím autobusem do toho města svezu. A to né proto, že bych byl tak línej, ale proto, protože do tý doby, než se do toho oredo začalo montovat, tak tu na nádraží z města skoro nic nejezdilo a člověk je teď za tu možnost rád, protože né vždy je počasí (resp. má člověk zavazadla) aby šel z vlaku 2km do města
C734.1340
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4383
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 00:59:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Co se týče lokálek, tak jsem rozhodně proti FYZICKÉMU rušení tratí a nahrazováním nějakými cyklostezkami (sice se to i pak musí udržovat, ale to už je snad levnější. Vytrhat nálety, projet párkrát MUVkou, osekat křoví a trávu. A návěsti samozřejmě"

To může fungovat do doby než bude třeba opravit mostek nebo propustek. Když se na málo využívané lokálce tyhle náklady rozpočtou na x let a vydělí počtem cestujících za tu dobu, tak by bylo levnější ty lidi vozit taxíkem, než kvůli pár lidem tu trať udržovat v provozu.

"Někde, kde se navrhuje zastavení os. dopravy by bylo vhodné třeba ponechat dva páry vlaků (ráno a odp.), někde třeba jen víkendový letní provoz a někde třeba něco jako je na trati 233. Ale ne zastavit provoz a vytrhat koleje."

Zkuste v takovém případě běžné roční náklady na údržbu tratě vydělit počtem vlaků a pak ještě počtem cestujících. To je při tak malém využití tratě obrovská částka i v případě, že se údržba ošulí a neudělá se skoro nic.

"regulovaný poplatek za používání sítě SŽDC - příklad - platí se všude 10Kč/km (opravdu příklad, nemám podklady, ani nevím jestli se platí od km). Na těch (některých) lokálkách zavést omezení, že SŽDC může vybírat ne 10, ale třeba jen 5 Kč/km. Tím by se snížily náklady."

Teď zřejmě myslíte náklady dopravce.
ČD požadují od krajů za ztrátu za motorák 810 ke 100 Kč/km bez ohledu na výši tržby. (Tržba zůstává ČD a nezúčtuje se.) Autobusovým dopravcům se v závislosti na tržbě hradí ztráta v průměru okolo 15-25 Kč/km. Poplatek dopravce SŽDC tedy celkovou bilanci vlak/bus nijak zásadně neovlivní.

"další věc - chtít (dráhy) za 1 km 100 Kč - není to nějak moc? To opravdu tolik žere, opravdu tolik stojí strojvedoucí"

Strojvedoucí opravdu bere daleko větší mzdu než řidič autobusu. Kolejová vozidla opravdu jsou daleko dražší než autobusy, a mají dražší údržbu. Autobusoví dopravci nemají tak rozsáhlý řídící aparát. A hlavně, ani žádný soukromý kolejový dopravce nenabídnul cenu za km srovnatelnou s autobusy.

"Co se týče nahrazení vlaků busem - teď se v železniční diskusi řešily autobusy - není tam záchod, blbě se veze kočárek (LC 735, AXER, apod.), kola, není stolek..."

Nikde se neměly nahrazovat autobusem hlavní tratě. Takže jsou to takové zavádějící úvahy. Na takových cancourkách jako třeba z Opočna do Dobrušky, z Broumova do Otovic, nebo z Kopidlna do Libáně se bez záchodu drtivá většina lidí obejde, a nikdy tam nejezdily takové davy, aby se kočárky neodvezly autobusem. Cyklista ujede pár km navíc po svých, nakonec kvůli tomu si to kolo přece bral, aby na něm jezdil.

"řekněme si to na rovinu - tarif ČD ("zákazník") je levnější než tarif IREDO, takže kolikrát prostě když můžu, tak jedu čistě vlakem, než na IREDO, protože to stojí míň"

Tarif "ČD zákazník" je tarif s pořádně drahou kartou, kterou si musíte předplatit na 6 (nebo kolik přesně) let. Na to, kolik ta zákaznická karta stojí a na jak dlouho dopředu se kupuje, je sleva proti autobusu malá a většina lidí nemá důvod si ji kupovat. Kvůli vlakovým fandům, kteří mívají různé karty a knížečky "fanklubu ČD" se veřejná doprava neobjednává.

Kdo jezdí pravidelně, tomu se vyplatí předplatné IREDO, protože předplatné ČD je drahé.
Kdo jezdí občas, tak se mu ve srovnání s obyčejným jízdným ČD prakticky vždy vyplatí jízdné IREDO. Namátkové srovnání:
Týniště-Hradec: jízdné Iredo 30, obyčejné ČD 34
Třebechovice-Týniště: Iredo 16, obyčejné ČD 18
Vamberk-Hradec: Iredo 50, obyčejné ČD 56
Trutnov-Hradec: Iredo 60, obyčejné ČD 93 (!)

"Co když se někdy časem najdou peníze, co když přibyde obyvatel (nová sídliště)?"

Myslíte v Libáni nebo v Otovicích? Nebo v Lužci, Straškově, Oslí u Rožmitálu, nebo Rozhovicích a tak podobně, kde se aktuálně uvažuje o rušení?
I kdyby se náhodou v tak zapadlých končinách postavilo sídliště desetkrát větší než dosavadní vesnice, tak to autobusy bez potíží zvládnou.

Celkově vzato, chápal bych protesty kolejových fandů a ekologistů, kdyby se někdo chystal rušit vytížené tratě. Nic takového se ale nechystá. Naprosto tedy nechápu myšlenkové přemety, které těm lidem velí bojovat za záchranu lokálek, které spotřebují okolo 30 Kč/km na jednoho reálně odvezeného cestujícího (!!!) jen na platbě dopravci, náklady na údržbu tratě nepočítaje. Kdyby nic jiného, tak se musí z tratě odklízet sníh a udržovat provozuschopné výhybky.
Když pak ten samý člověk pranýřuje autobusy vozící stejné počty cestujících jako ta lokálka, tak se divím že s takovýmito počty vůbec dokázal prolézt v matematice na základní škole.

"autobus musí nahradit ty vlaky v plném rozsahu, to znamná, že nesmí "od vlaku" ujet, neměl by (z důvodu lemplovitosti řidiče) "k vlaku" přijet pozdě, měl by jet v rozsahu přibližně stejném, jako ten vlak (když teda stojí třetinu, než 810, tak je už asi fuk, že jede prázdný)."

Když si vzpomenu, kolik vlaků mi letos ujelo kvůli zpožděným vlakovým přípojům .....
Tvářit se že autobusy je to co nefunguje, a vlaky to co funguje, to chce jistou dávku fandovské vláčkové zaslepenosti.
Na řidiče autobusů, kteří nepočkají stanovenou čekací dobu a ujedou zpožděnému vlaku, je samozřejmě třeba si oficiálně stěžovat, a tím je cepovat k dodržování čekačky. Chybou je, že není čekací doba vždy zveřejněna v JŘ. Pak by těch stížností chodilo víc, a firmám, potažmo řidičům by se ujíždění brzo finančně nevyplatilo.

"hlavně by neměl jet po nějaké státovce a vynechat třeba tři vesnice. Mohl by třeba zastavit do 500 metrů od kraje obce (pokud není nějaká rozlehlá), ale zase aby to na autobus nebylo o kilometr dále než dříve na vlak"

Tohle mě fascinuje. Když si někdo stěžuje, že vlak staví 2 km od nějaké větší vesnice, tak každý kolejový fanda řekne "vlak je vlak", "vlak je hodnota sama o sobě", a ty dva kiláky se podle něj dají dojít. Když pak náhradní autobus mine nějakou díru s pár desítkami stálých obyvatel, tak je to podle téhož vláčkového fanouška najednou špatně, protože docházet 2 km na autobus je najednou nepřípustné.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 373
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 09:31:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad ženská z vesnice: Ať tu trať klidně zruší

A jaké trati mluvíte ?

Ad Ares1: ženská z vesnice hlavně mi netvrďte že kočárek dostanete snáž do vlaku než do bus LE. To snad ne.

Jak kde, třeba kočárek v regionově na trase Náchod - Bohdašín (obé nástupiště 550 mm nad temenem kolejnice) je zcela bez problémů

Ad kuba_j: s cenou máte pravdu, ale to se týká spousty dalších relací. Přesto z HK do Prahy jezdí vlakem dost lidí, protože to má pro ně určité výhody - pravidelný takt (tedy do 11.12. ), prakticky vždy jistotu, že si člověk sedne, pár lidí ocení jednotku, přípoje na další vlaky, i ty záchody jsou použitelnější, žádný problém se zavazadly atd. atd.
ženská z vesnice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.99.179.26
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 10:51:48    Odkaz na tento příspěvek  

Jct
já myslela trať z Broumova do Meziměstí, alespoň se proslýchá, že bude mezi zrušenými.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 12:14:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Na řidiče autobusů, kteří nepočkají stanovenou čekací dobu a ujedou zpožděnému vlaku, je samozřejmě třeba si oficiálně stěžovat

Jenom technická - jako uživatel systému bych požadoval, aby vyčkávání fungovalo automaticky, a ne abych se ho musel domáhat nějakými stížnostmi. Abych mohl systém považovat za kvalitní, vyžaduje to, aby kontrola dodržování přípojů byla systematická, nikoliv řešená ad-hoc na základě stížností.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6322
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 15:47:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kuba_j: Možná, že tebe přijde vlak draho, mne ne. Mne stojí 90/80 Kč, o víkendu 150 Kč oběma směry. Do Trutnova pak můžu jet za 60/55 Kč.

Ženská z vesnice: Na 026 se rušit nic nebude, alespoň v konečném návrhu trať je i do Broumova. Jinak sice s kočárkem a dětmi nejezdím, ale jezdím s kolem. Kolo taky váží 15 kg a narvat ho třeba do 053 je docela "sranda".
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Thijsvanleer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 17:54:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já myslela trať z Broumova do Meziměstí, alespoň se proslýchá, že bude mezi zrušenými.
jednou možná ano, ale to tu už možná nebudeme

Jak kde, třeba kočárek v regionově na trase Náchod - Bohdašín (obé nástupiště 550 mm nad temenem kolejnice) je zcela bez problémů
jo ve 4:25, nebo 23:01 to budou davy kočárků... A navíc opačným směrem není vůbec nic, děti budou muset nějaký ten měsíc v Bohdašíně posečkat, než vyrostou

jsem nenavrhoval zrušit, ale nahradit minibusy
všechno hned nejde, na spoustu spojů se počítá s menšími busy, ale dopravce je musí nejdřív koupit. Zatím má ORLOBUS myslím že jeden, za rok nekoupí více jak 4. Stejně ale budou velké busy i na prázdnějších spojích i v budoucnu, vše se odvíjí od špičky, aby pobraly veškerou frekvenci na spoji.

poloviční spotřeba, poloviční povinné ručení a samozřejmě poloviční kapacita
nákladově je "malý" bus (viz třeba ROCHERO CDS) o cca 3 - 3,40 levnější na km, "střední" bus (viz třeba SOR 8 ORLOBUSU) o cca 2Kč/km.

tarif ČD ("zákazník") je levnější než tarif IREDO
vězte, že není moc krajů, kterým by se líbilo, jak ČD manipulují různě s tarifem a pak jenom natahují ruce pro peníze. Pokud je funkční IDS tarif, nemá v rámci IDS tarif dopravce co pohledávat, to je prasárna, jak má být!!! Samozřejmě logické by bylo, aby byl po celé ČR jeden jediný tarif ve veřejné dopravě
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8007
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 18:01:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výborně, že jsi uvedl ty úspory v nákladech. Aby někdo nežil v představě, že 6 metrový je má poloviční, jak 12 metrový.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4387
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 18:09:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Aby někdo nežil v představě, že 6 metrový je má poloviční, jak 12 metrový"

A proč ne? Poloviční autobus, s polovičním řidičem (výška cca 90 cm) co má poloviční plat, při použití nejlevnějších materiálů poloviční pořizovací cena, a při jízdě pořád z kopce poloviční spotřeba ...
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6324
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 18:41:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a pořizovací náklady 900 000 vs. 3 000 000 taky mluví za vše, že .
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8008
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 18:43:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bereš cenu ojetých?
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6327
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 18:50:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, Ford Tranist Bus M2 pro 17 osob stojí kolem 800 000 bez DPH. A SORka pokud nějak výrazeně nepodražila, tak stávala taky kolem 3,2 mil.

EDIT: pochopitelně záleží, co si kdo k tomu dokoupí (motor, výbava, ...)

(Příspěvek byl editován uživatelem 21272.)
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6328
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 18:56:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče ceny za km, tak si to schválně zkusím spočítat sám, ale teď nevím kam jsem schoval vzorec.
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Thijsvanleer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 19:10:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ford Tranist Bus M2 pro 17 osob
tak to se s Vámi vsadím o cokoli, že tohle vozidlo ve špičce neuplatníte.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6329
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 19:16:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se nesázím, ale kurz by byl tak 1:1 . Mimochodem, řeč je stále o lince 330, jiné linky znám jen, co jimi občas jedu.
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Msafiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 8-2010
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 19:33:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pro 21272:
Motor? On není motor v základní výbavě autobusu?
Thijsvanleer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 19:34:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale kurz by byl tak 1:1
tak na půl osmou do Jaroměře cca 35 (to jste psal sám), do NMnM na sedmou cca 60... tak o čem chcete diskutovat?
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6330
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 19:42:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Msafiri: To tvrdí kdo? Ale je snad jasné,že 3.0 bude stát víc jak 2.0...

Thijsvanleer: Do Novýho Města jsem 60 ještě neviděl (ale těch 30, to jo). Ale co odpolední špička? 14, 15 hodin a 5 - 8 lidí? Hele i kdybych měl pravdu já, i kdybyste měl pravdu vy, tak to nezměníme, tak co. Jdu si hrát s vláčkama, to je aspoň smysluplnější a je tam ta práce vidět .
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8010
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 19:51:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.21272: Přiznám, že mě trochu děsí tvůj přístup studenta DFJP. Čekal bych trochu komplexnější pohled a schopnost analýzy. Takto mi to připadá jen velmi šotoušské.
Thijsvanleer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 19:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nezlobte se, ale přemýšlíte trochu? Předpokládám, že jste z Jesenice. Když jede bus do NMnM, má před sebou ještě Nahořany a taky Městec, kde se přestupuje!!! Tak si zítra zkuste nastoupit u luštince v 7 ráno do NMnM a modlete se, abyste se vešel.

14, 15 hodin a 5 - 8 lidí
Ty lidi, co jedou ráno, se odpoledne přemisťují jak? a počty, co tady prezentujete, berete určitě z výchozích míst, nebo Vás to na Pernerovi učí jinak?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4391
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 19:56:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"14, 15 hodin a 5 - 8 lidí?"

Není to moc. Máte ale nějaký nápad jak ty lidi odvézt úsporněji, a přitom je nehonit zbytečně velkou oklikou s několika přestupy?
Peoza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 11-2009
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 20:11:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bručoun: "Vamberk-Hradec: Iredo 50, obyčejné ČD 56
Trutnov-Hradec: Iredo 60, obyčejné ČD 93 (!)"
V těchto případech je rozumější zakoupit si celodenní jízdenku IREDa, která stojí(zatím ještě) 100 Kč, a lze na ní cestovat libovolně po celém kraji celý den, tzn., že v trase TU-HK na ni ušetříte dalších 20 Kč, než když si koupíte jízdenku tam a zpátky po 60 kč. A pro rodiny se vyplatí celodenní skupinová jízdenka za 200 Kč, na kterou můžou celý den cestovat dva dospělí a až tři děti do 15 let.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6331
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 20:19:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq: Jsem v prváku, zatím jsem komplexnější pohled nezaznamenal.

Thijsvanleer: S Jesenicí mám co do činění, jinak jsem z HK. Vím až moc dobře, že je tam ještě Městec, Nahořany a Lhota. Jezdil jsem jeden čas do Nového Města a odpoledne nás nikdy nejelo víc jak 15. Protože tam je v podstatě jen ranní špička - do škol. Odpoledne se to rozvrství do víc spojů. Nemusí to být nutně ten Ford, existuje třeba Mercedes pro asi 24 lidí + stojáky. Jenom nevím, co stojí pěněz.

Tak si zítra zkuste nastoupit u luštince v 7 ráno do NMnM a modlete se, abyste se vešel.

To je problém toho, že se tam supluje MHD, která v Novém Městě není, ale měla by být - je to dost velké město - z Malecí nebo Na Výsluní do Krčína bych teda pěšky ve špatném počasí nemusel. Třeba právě z Luštince na rychtu to jsou 2 km, na náměstí 3.

Bručoun: Není to moc. Máte ale nějaký nápad jak ty lidi odvézt úsporněji, a přitom je nehonit zbytečně velkou oklikou s několika přestupy?

Jistě - menší autobus (žádná oklika, žádný přestup navíc). A netvrďte mi tu (kdokoli), že provoz toho menšího prcku stojí jen o 3 Kč/km míň. Myslím si, že to bude o 7 Kč/km (když bereme standard 35).
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Thijsvanleer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 20:35:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je problém toho, že se tam supluje MHD
tenhle spoj už nic nesupluje, na Luštinci se totiž do něho už nedá nastoupit.

že provoz toho menšího prcku stojí jen o 3 Kč/km míň.Myslím si, že to bude o 7 Kč/km (když bereme standard 35)


myslet si můžete co chcete, ale rozdíl je jen ve spotřebě nafty. O co méně stojí nový vůz, o to menší má životnost.

A jak jsem psal, na více než polovině spojů se počítá s menšími autobusy, jak je bude ORLOBUS postupně zakupovat


Není to moc
pán prezentuje čísla z prostředku linky, jak jsem psal, ve čtvrtek v 16:52 jelo z NMnM 12 lidí. A spojem kolem 14 bývají z výchozích míst někdy na stojáka
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6332
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 20:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z prostředku až kraje, ale toho Jaroměřského kraje. A fakt to nemá cnu sem něco psát, protože mi tady akorát všichni nadávají a ukazují, proč to nejde. (Protože se to tak nikdy nedělalo, že jo.) A že když vlastně jedu 10x z Jaroměře do Jesenice a z toho 10x nás jede včetně mě 5 a z toho 1 vysoupí na AN, 1 v Rychnovku, 1 ve Volovce a z Jesenice jede jen 1, tak vlatně těch zbývajících 40 nevidím.
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Msafiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 8-2010
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 20:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pro 21272:
Já autobus ještě nikdy nekupovala , netušila jsem, že se nakupuje jako puzzle, já ho vždycky viděla jen komplet
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6333
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 20:49:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já taky ne, ale je to snad jako u auta, že lepší motor, lepší výbava je za příplatek, nebo jsou různé "zákady" s různými motory a cenami, ne?
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4392
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 20:57:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jistě - menší autobus (žádná oklika, žádný přestup navíc)."

Jak ale vyřešíte ten spoj který vozí okolo 60 lidí? Budete mít dva autobusy a řidič si je bude během dne střídat? Nebo máte pro Oredo připravenou úpravu oběhů, kde pro ten jeden plně vytížený spoj vyčarujete přebytečný bus z jiné linky?
U Jaroměře to moc neznám, jinde ale ve školním roce mezi 7-8 hodinou jezdívá všechno co má kola a bývá to většinou plné. Menší vozy se dají uplatnit jen tam, kde stačí i v ranní špičce, jinak je to úspora "za všechny drobné".

edit: a to samé odpoledne. Jede-li se ve 14 z města na stojáka, tak hádám nechcete měnit bus v polovině trasy. To by se pořádně prodražilo, kdyby někdo musel z garáží přistavit do vsi kousek za městem minibus, a odvézt 12m bus do garáže

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Msafiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 8-2010
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 21:11:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pro 21272:
Tak to taky nevím, auto jsem kupovala ojeté, už mělo motor
Pořád se tady něco učím
Msafiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 8-2010
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 21:17:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pro Bručouna:
nevím, jestli chápu dobře tu debatu, ale tady to tak je, že kolem 4-5 ráno jezdí malý autobus, když jdou děti do školy, tak jezdí velký, dopoledne pro důchodce malý, kolem druhé velký atd. Nestřídá si jeden řidič různé autobusy, ale jezdí ten den dva nebo tři různí řidiči
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 21:26:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Msafiri:
4-5 ráno jezdí malý autobus, když jdou děti do školy, tak jezdí velký, dopoledne pro důchodce malý, kolem druhé velký

No jo, a teď kontrolní otázka: víte, co dělá ten malý autobus, když jdou děti do školy a kolem druhé?
Msafiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 8-2010
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 21:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Hradecký:
tak to vím naprosto přesně , například má řidič pauzu na svačinu nebo jezdí zrovna do jiné vesnice, odkud nejezdí tolik dětí do školy
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4393
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 21:39:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Msafiri: "4-5 ráno jezdí malý autobus, když jdou děti do školy, tak jezdí velký, dopoledne pro důchodce malý, kolem druhé velký"

Jestli umíte zařídit, aby to takhle vycházelo na polovině linek, nikde nepřebývaly v 5 ráno velké a 7 malé autobusy, tak jste docela zdatná čarodějka.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6334
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 21:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tak - buď jede do vesnice, kde nejede tolik lidí, nebo stojí v garáži asi jako každý jiný šejdr, kterých je jenom u nás v Hradci kupa. Nido taky neměl v úmyslu měnit autobus v půli trasy. Samozřejmě, že na těch spojích, kde jede hodně lidí by jezdil dál C954E (nebo ...) a na ostatních něco menšího. Jinak těch naplněných jsou asi jen 4 ze všech za celý den (no teda v tom úseku Jesenice - Jaroměř). A ve 14 se právěže nejede na stojáka, ale na ležáka. Jel jsem určitě z Jaroměře v 10.30, 12.30, 14.30 a 16.30 a nikdy nás nejelo víc jak 8. ANO, ráno skutečně to jezdí do Jaroměře plné, ale jen ráno a to jeden spoj. Ten v 6 jezdí plný, jak ty v 11, 13, ...

Msafiri: Já netvrdím, že by nemělo motor! Já tvrdím, že když je auto v základu s motorem 1.4i a chci 1.9TDi, tak si za něj připlatím.
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4394
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 21:47:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"buď jede do vesnice, kde nejede tolik lidí, nebo stojí v garáži asi jako každý jiný šejdr, kterých je jenom u nás v Hradci kupa"

A byl jste v těch garážích někdy ve školním roce v půl osmé ráno? Pokud ano, kolik tam těch šejdrů stálo? (Nezaměňovat prosím šejdry a záložní šroty ....)
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6335
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 21:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já vím, že ráno o půl osmé to jezdí naplno. Ale po půl osmé to je jiné. Jen tak mimochodem, jako okoloj(e)doucí jak poznám záložní šrot od šejdru? Já je že těch záložních šrotů stojí v Jaroměři asi víc než dřív...
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Msafiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 8-2010
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 21:51:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Já to neumím, ale znám někoho, kdo to umí (a obdivuju ho)

21272:
Já to chápu, jen mě ta Vaše formulace pobavila. Nemusíte mě brát tak vážně, když dám do textu smajlíka, chci tím říct, že se opravdu směju
Msafiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 8-2010
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 22:02:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272:
představila jsem si něco takového
http://www.splachovac.cz/srandovni-obrazky/vyhlidkovy-bus.html
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 22:38:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Msafiri:
tak to vím naprosto přesně , například má řidič pauzu na svačinu nebo jezdí zrovna do jiné vesnice, odkud nejezdí tolik dětí do školy

To, že bus jezdí ve špičce na jiné (slabší) lince, by odpovídalo. Naopak, to, aby malý bus ve špičce stál, by bylo nehospodárné - úspora za naftu v sedle nepokryje vysoké fixní náklady na pořízení dvou vozidel, pokud jsou výkony odjezditelné jedním vozidlem (byť s větší spotřebou).

Myslíte, že pokud by organizátor v okolí Nového Města nad Metují nebo Jaroměře měl v sedle volný malý autobus, že by nechal natruc velký jezdit a malý stát?

Abych to dál nenapínal :-), v uvedeném případě zřejmě malý bus v dané časy k dispozici není. A je také možné, že někde možná má být, ale zatím není a teprv bude (jak psal Thijsvanleer, dopravce kupuje malé autobusy postupně a některé výkony pro malé autobusy jezdí zatím s velkými).
Msafiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 8-2010
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 08:01:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Hradecký:
Když ale řidič s malým autobusem jezdí od čtyř ráno, má přece kolem osmé právo na půlhodinku na kafe, že?
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 09:34:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Msafiri:
Když ale řidič s malým autobusem jezdí od čtyř ráno, má přece kolem osmé právo na půlhodinku na kafe, že?

Tak samozřejmě povinné přestávky mít musí. Chtěl jsem jen vysvětlit, že to není tak, že brzy ráno jezdí malý bus a velký stojí v garáži, o půl osmé velký bus nastartuje a malý zaparkuje, velký objede jedno kolo a jde zase spát, a odpoledne to samé. Protože to by znamenalo, že velký bus odjede jen dvě kolečka, a to by byl sakra málo využitý bus - a v tom případě by vyšlo levněji nechat jezdit celý den ten velký bus (protože by to ušetřilo komplet fixní náklady na malý autobus).

Samozřejmě, za podmínky, že ten velký autobus bude mít v sedle co dělat, je Vámi uvedené řešení možné - například někde u Broumova na jedné lince byla přesně takto popisovaná situace - brzy ráno jel malý bus, školáky vezl velký, pak zas jezdil malý, odpoledne jel jedno kolo velký a pak zas malý. Ale ten velký bus v sedle nestál - ráno začal na tom školním spoji a pak jel linku na Prahu. Ten odpolední spoj zas odjel jiný velký bus který přijel opět z linky z Prahy.

Chci tím vším jen říct, že popsané řešení (ve špičce jezdí velký bus a v sedle malý) není možné automaticky zavést vždy a všude, a že je nutno dobře vypočítat náklady pro různé alternativy provozu.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 375
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 10:35:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad ženská z vesnice: já myslela trať z Broumova do Meziměstí, alespoň se proslýchá, že bude mezi zrušenými.

Pokud se něco bude z Broumova rušit, tak úsek do Otovic, nikoliv do Meziměstí !
Msafiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 8-2010
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 10:35:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Hradecký:
Mě tohle vysvětlovat nemusíte, já tohle dobře znám , ale je dobře, že jste to tak podrobně a odborně popsal pro ostatní, mě ještě chybí ve slovníku odborné termíny (zato medvídka Pú umím nazpaměť )
Msafiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 8-2010
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 10:38:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct:
do Otovic to přece zrušili už před lety
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 10:48:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Msafiri:
Mě tohle vysvětlovat nemusíte, já tohle dobře znám, ale je dobře, že jste to tak podrobně a odborně popsal pro ostatní

Tak to mě těší, hlavně aby to pochopili někteří ostatní.
Peoza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 11:57:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TH: Ale právě takováto vysvětlení někteří ze zde přispívajících "odborníků na všechno" nechápou(resp. nechtějí pochopit), protože oni tomu přece rozumí nejlépe a jediný správný názor je jen ten jejich. Většinou se jedná o jedince, kteří si o (jakékoliv) dopravě něco "objektivního" přečetli v našem "nezávislém" tisku, nebo shlédli v TV NOHa či jí podobných... A proto by jim do toho neměli kecat lidé, jako je např. Bručoun, Magiq, Thiss i Vy všichni ostatní, kteří v té dopravě pracujete na různých postech. Vy to přece všechno vidíte úplně, ale úplně špatně...

(Příspěvek byl editován uživatelem peoza.)
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6342
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 12:38:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie autobusů, trolejbusů a tramvají.
Když se setkáš s volem, nejednej s ním!
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 377
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 12:52:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Msafiri: do Otovic to přece zrušili už před lety

Zrušení osobní dopravy nerovná se zrušení trati. Úsek Broumov - Otovice je na černém seznamu SŽDC a dost možná do roka a do dne bude finito.
Borovnička
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.112.250
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 15:26:43    Odkaz na tento příspěvek  

Traťový úsek Broumov- Otovice se MUSÍ zrušit co nejdříve, protože si přece jako SŽDC nevezmem na triko, že by po něm nějaký polský soukromník vozil kamenivo ze svého lomu ve Stěnavě nejkratší cestou do Čech. Jen ať si ho pěkně vozí oklikou přes Lichkov, ať za tu přepravu také něco trhnem ... A už vůbec nejsme zvědaví na to, aby přes Broumov a Mezáro jen peážoval směrem na Boguszow. Kam bychom to potom příšli, pánové?..
Msafiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 8-2010
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 17:56:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No dobře, přiznávám, jsem tady nováček a některé věci zatím nevím, ale to, že jsem posledních 10 let nepřetržitě vyměňovala někomu plínky, ještě neznamená, že jsem doma zhloupla, a z ekonomie zapomněla úplně všechno. Do Otovic sice ještě trať nezrušili, ale protože se po těch několik minulých let neudržovala, je v dost špatném stavu. I já jako laik vidím, že by její obnova stála víc, než by vydělala provozem. O prázdninách jsem jela do Otovic několikrát autobusem, a obvykle nikdo jiný nejel.

Trať z Otovic do Polska se nepoužívá už desítky let, a velice pochybuju o tom, že by se vyplatilo jí znovu obnovit. Řekla bych, že "obnovit" asi není to správné slovo, musela by se prakticky znovu vybudovat. Kolik vlaků by tudy muselo denně projet, aby se vrátily náklady? Chápu, že se někomu vláčky líbí, ale to, že se po Evropě dopravuje zboží spíše kamiony než vlaky jistě není náhoda.

Nemyslím si, že by ve vedení drah bylo všechno čisté a dokonalé, ale myslím si, že jsou tam ekonomové, kteří to umějí spočítat.

P.S. Přiznávám, že můj soukromý názor je citově zabarvený a omluvám se nekritickým nadšencům drah
Thijsvanleer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 22. září 2010 - 13:18:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(nejen) pro pana 21272

známý občas jezdí linkou 330 a tak někdy počítá
15.9. jel spojem v 16:30 z Jaroměře a z AS vezl 13 lidí, Velkou Jesenicí projížděl s 9. Včera jel ve 14:30 (vzhledem ke kolnonám v Jaroměři +20) a z Jaroměře bylo 8 lidí, v Jesenici 3 výstup a 3 pokračovali dál
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 22. září 2010 - 14:34:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Msafiri: O prázdninách jsem jela do Otovic několikrát autobusem, a obvykle nikdo jiný nejel.

Osobní doprava vlakem do Otovic nemá smysl, to je asi všem jasné; nákladní v případě obnovení tratě do Polska za velmi specifických podmínek smysl mít může.

Trať z Otovic do Polska se nepoužívá už desítky let, a velice pochybuju o tom, že by se vyplatilo jí znovu obnovit.

Tak si představte, že na polské části je cca 2/3 úseku již obnovená, viz https://www.k-report.net/clanky/obnova-trati-scinawka-srednia-tlum aczow/

Přiznávám, že můj soukromý názor je citově zabarvený a omluvám se nekritickým nadšencům drah

Až tady bude nějaký ten nekritický příznivce, dejte vědět !
Msafiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 8-2010
Odesláno Středa, 22. září 2010 - 16:52:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct:
myslím, že je rozhodnuto.

http://hradec.idnes.cz/hradecky-kraj-definitivne-opousti-tri-trat e-pusti-na-ne-nadsence-phc-/hradec-zpravy.asp?c=A100922_1454285_h radec-zpravy_meb

Obnovení tratě má smysl jen pro nadšence, turisty a před Vánoci by se možná svezlo pár lidí na nákup. Ale necháme se překvapit, třeba se soukromý investor najde...

A ten nekritický přiznivec ví, že to bylo pro něj , smál se mi už v době, kdy jsem si místo hraní s panenkami stavěla autobusy z Merkuru.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6592
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 23. září 2010 - 11:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U Kadu se projevil včera nedostatek pojízdných šrotíků. Včera zaskakoval na meziměstské lince bus Karosa B 732 a na MHD tedy musel vyjet linkový vůz, který se vrátil z jiné linky.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 57340
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 24. září 2010 - 07:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z uvedeného článku si dovolím vypíchnout jeden odstavec:
"Vlaky už na nich nejezdí delší dobu. České dráhy je ještě vedly jako tratě a za nějaké to období, kdy podle státních norem kontrolují stav kolejí, to znamenalo určité náklady, přestože se tam nejezdilo. Nyní jsme na ministerstvu dopravy potvrdili, že už tam osobní dopravu provozovat nebudeme a že jsme ji nahradili autobusy," uvedl krajský radní zodpovědný za dopravu Josef Ješina z ČSSD.

Sice je to jen vyjádření pro tisk (a snad i přeplácané novinářem), ale jeho obsah je děsivý. Pak máme chtít, aby nějaký student DFJP měl lepší přehled, když "odborník z praxe" vyplodí toto?

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2176
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 24. září 2010 - 08:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct. "Tak si představte, že na polské části je cca 2/3 úseku již obnovená"

Je ovšem nutno dodat, že není obnovena jako veřejná dráha, ale jako soukromá vlečka do kamenolomu. To je trochu rozdíl...
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6366
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 24. září 2010 - 17:48:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Potřebuji jet autobusem linky 610140/5 z Jaroměře, žel.st. V 15.35 přijíždí Scania Omnilink, na transparentu 312 Dubenec - Josefov, nám. Můj spoj má odjezd v 15.42 a má na ž.st. začínat. Když v 15.40 přede mnou stojí stále ta samá Scania s linkou 312 na transparentu a nikde jiný vůz, ptám se řidiče, co je zač. A že teda do toho Hradce jede. Tak nastoupím a podivuju se proč tam nemá napsáno Hradec. Je to totiž souběh a vozy jezdí šptaně označené. To se mám pokaždé řidiče ptát, kam vlastně jede? To tam nemůže někdo napsat Dubenec - Hradec, Dubenec - Josefov, vůz pokračuje do Hradce (i jako dodatková tabulka na přísavce na skle), nebo aby se to už u nádraží v Jaroměři změnilo na Jaroměř - Hradec? Co jako mají dělat lidi, kteří by na to spoléhali a dál čekali na ten spoj do Hradce? Opět příklad toho, jak to nemá vypadat.

Hádanka: Jak má řidič zajet k přístřešku 2, aniž by porušil dopravní předpisy?



Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1178 fotografií
Když se setkáš s volem, nejednej s ním!
švarc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1689
Registrován: 12-2005

Odesláno Pátek, 24. září 2010 - 21:21:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272:To bude asi tím,že do Hradce se jezdí z Jaroměře především vlakem a ne autobusem přes Dubenec.
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 363
Registrován: 10-2006
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 09:58:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byl by schopen někdo informovaný nebo nějaký insider (nebo obojí ) sdělit, co má být účelem projektu Modernizace odbavovacího systému integrované dopravy Královéhradeckého a Pardubického kraje v ceně víc jak 50 milionů? Blíže na stránkách http://www.rada-severovychod.cz/file/1065.