K-report
 

Archiv do 13. ledna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » » Tykadláci v Plzni » Archiv do 13. ledna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 544
Registrován: 5-2004

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 13:28:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k 2937: Naprostý souhlas. Nechápu, že sem takový návrh dá zrovna někdo, kdo bydlí na Čechurově. Asi jezdí na Borská Pole MHD maximálně jednou do roka a ještě k tomu má fůru času, že je mu jedno, jestli stráví na cestě hodinu.
Mě bohatě stačilo ke štěstí, když jsem se předevčírem dopoledne potřebovala dostat na Bory. 13 i 30 interval 15 min, ovšem na Malostranské je 30 vždycky o minutu před trolejbusem Ale pořád lepší 14 min čekat než jet dvěma přestupy přes město.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2940
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 13:36:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak proč sóláče od nádraží v neděli večer nepobírají?

Protože studenti mají na dráze speciální nadstandartní slevu - proto tam tato skupina zákazníků ještě zůstala. Ale ona dráha určitě něco vymyslí... :-)

ne, tomu se říká optimalizace
jezdili jsme tak každej pátek několik let


Já narážím na to, že normálně by se čekalo 55 minut. :-) Mě od té poslední 16 z Doubravky zase ujede tramvaj a enko je o fous, taky z toho nejsem nadšenej. (0:20 tramvaj, 0:22 teoreticky nočka)


M_K: No Pavlovo názory na vlaky - a na předražený tarif speciálně - jsou mezi normálníma lidma docela běžné. Když už to má mizernou kvalitu, počítali by s nižší cenou. Přinejhorším snad se stejnou. Jiní drážní dopravci hoblující ZDO to takto předražené nemají, a nemají ani komplikovaný guláš slev, který to má kompenzovat, a ve kterým se možná vyznáš po přečtení 50 stránek v JŘ nebo na webu, ale stejně tam nenajdeš všechno...
Tož jeden jediný vlak (nebo dva) z takového systému by opravdu neměl cloumat s plzeňskými nočkami, nevidím pro to důvod - zvlášť když se kope koridor a zpoždění jsou běžná.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2023
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 13:59:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jiní drážní dopravci hoblující ZDO to takto předražené nemají, a nemají ani komplikovaný guláš slev, který to má kompenzovat, a ve kterým se možná vyznáš po přečtení 50 stránek v JŘ nebo na webu, ale stejně tam nenajdeš všechno...

Ten tarif je komplikovaný, ale zase to tak hrozné není. Prostě cesta vlakem není pro blbce. A že z veřejné dopravy odchází především produktivní část společnosti má své kořeny především někde jinde, než u vyššího tarifu ČD.
Na druhou stranu, ona přeprava jednoho kaštana na dráze přijde vždy dráž než v autobusu, i tohle by ten tarif měl zohlednit.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2941
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 14:14:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě cesta vlakem není pro blbce. :-)

To je ale špatně. Pokud se to má dobře prodávat, musí to bejt jednoduchý. (A samozřejmě za cenu odpovídající službě. )

Přeprava kaštana přijde dráž, ale to by měla zohlednit dotace, která je více než bohatá - na to že jde do dálkovky, kde jsou náklady na vozidla na jeden kilometr nižší. (Řádově 2x lepší proběhy) Atd... Tuhle jsem si hledal jízdenku na rychlík v Chile, cena po přepočtu vyšla na 0,70 za kilometr... Kvalitu budu hlásit tak za měsíc. :-)

(Jinak mě by nevadily rozjezdy noček 0:30, 1.30, 2.30..., ale nerad bych si zvykal každý rok na nové kvedlání - krom toho je otázka, jak včas ten noční rychlík vlastně jezdí)
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2024
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 14:28:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad H_k: Tuhle jsem si hledal jízdenku na rychlík v Chile, cena po přepočtu vyšla na 0,70 za kilometr... Kvalitu budu hlásit tak za měsíc.

Grrrrrr!!!!!!!!!!!!
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Bilas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 15:04:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bych od tebe nečekal, že s tím nikdo nejezdí? tak proč sóláče od nádraží v neděli večer nepobírají?
Nepobírají protože, jak všichni víme, určitá skupina holt vlakem jezdí, ale i ta pomalu ale jistě odpadá, případně je odpadávána, stačí se podívat na parkoviště před ZČU či před kolejema, respektive na letošní zkrácené rychlíky Plz-ČB.

Jinak jeden dotaz, klouby na víkendové 11 jsou už stálá záležitost? Případně proč tam vlastně jezdí? Protože nejsou sola?
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7191
Registrován: 8-2002

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 16:07:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

m_k #2022:
...socky jezdí na výlety služebními dodávkami....
bravo, z rejpání máš jedničku s hvězdičkou. až budeš chtít něco většího převézt, seznámím tě s cenovkou, kterou nám zaměstnavatel nadělil. pudeš do kolen. paxe pro porovnání zeptáš za kolik ti to odveze MJ, ok? :-)

už čekám jen na den, kdy mě bude oznámena montáž GPS do vozidla, aby mělo vedení přehled, jestli se náhodou nerejpu někde půl hodiny v nose

a protože 26 let už mě dávno bylo, tak studentský slevy na ČD už se mě netýkají. párkrát do roka jsem se svezl vlakem v době, kdy mě Karta Z po 50% slevě přišla na 100 Kč. tenkrát se mi nechtělo za ní dávat ani ty běžný dvě stovky. můžeš hádat kterej rok to bylo

člověka, kterej jede vlakem max. 10x do roka nemůžeš nutit, aby studoval nějaký kličky v tarifu, kupoval si zpáteční jízdenku, (když neví jaxe situace vyvrbí) anebo si sháněl spolucestující. kupovat si jakousi kartu na 3 roky dopředu za nehoráznou cenu, když nevím jestli se mi to ve výsledku vyplatí je absolutní nesmysl. dokud mi dráhy nenabídnou řešení, pojedu s nima se skřípěním zubů jen ve stavu nejvyšší nouze.

dálkovej autobus s nasardinkovanýma pasažérama taky není ideální, ale jednou za čas se to dá vydržet. kupování místenky dopředu mi taky nevoní, a proto jedu s čsad pokud to jde :-)
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3347
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 16:29:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MHD a Železnice

Proč se Železnice nemůže přispůsobit MHD?
Protože železnice není záležitost uzavřená, ale je to takové národní domino. Nemůžeš poslat kvůli nějakýmu autobusu MHD vlak v jiném čase, protože vlak je také od toho, aby někde v nějaký čas byl. A rozhodně hodně záleží na tom v jaký čas!

Proč by autobus měl dovážet lidi na vlak?
Vlak je stejně jako MHD veřejná služba. Veřejné dopravy se navzájem napájí a bez určité návaznosti na sebe by nemělo smysl je provozovat.

Proč se takové extra věci dělají kvůli vlakům a né kvůli autobusům?
Protože autobusová doprava je dopravou o dost individuálnější, není tolik masová a cestující také většinou necestují autobusem s přestupy třeba do zahraničí a tak nepotřebují vyjíždět v brzkých ranních hodinách.

Vlakem nikdo nejezdí.
Pavle, začni u sebe. Vlakem asi nejezdíš ty. Pak teprve vyhlašuj zaručené zprávy. :-)
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 17:29:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_K: z jakého města pan Ital pochází? Předpokládám že z jihu či ze Sicílie, na severu určitě bude daleko vyšší plat než 1 000 euro.
Americká města jsou na tom ještě hůř. Nedávno jsem se koukal na internetové stránky města Boise (cca taky 180 000 obyv, tudíž srovnatelné s Plzní). Autobusy jezdí v pracovní den v intervalu 30 či 60 minut, v sobotu jen část linek po 60 minutách a v neděli nejezdí vůbec nic.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12389
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 18:14:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože studenti mají na dráze speciální nadstandartní slevu - proto tam tato skupina zákazníků ještě zůstala.

V autobuse jí ovšem mají taky, a to dokonce na ten samý průkaz.

nevidím pro to důvod - zvlášť když se kope koridor a zpoždění jsou běžná.

http://kam.mff.cuni.cz/~babilon/cgi-bin/zpvlaku.cgi?v=960&d=28

Kde máš ta běžná zpoždění? Já vidím, že z 18 dnů to jelo 14x do 5 minut, 1x do deseti, 2x do patnácti minut zpožděné a jednou to mělo 45 minut. To je podle mě celkem dobrý výsledek. Z Prahy to pak vyjelo na čas 15x a my se můžem dohadovat, jestli ta další zpoždění jsou vinou čekání na přípoje (síťový efekt - to autobusy nenabídnou) a nebo je chyba jinde.

(pokud na ten odkaz kouknete dnes po 23:30, bude už v tom samozřejmě zahrnuta i dnešní jízda vlaku, tak se nedivte, že to nebude odpovídat)

klouby na víkendové 11 jsou už stálá záležitost?

Ne.

člověka, kterej jede vlakem max. 10x do roka nemůžeš nutit, aby studoval nějaký kličky v tarifu,

Člověk, který jede vlakem 10x do roka, sotva může posuzovat, jestli vlakem někdo jezdí nebo nejezdí. Stručně jasně, pro tebe při tvém způsobu života je vlak obtížně použitelný, já bych se bez něj neobešel (a pokud ano, prodražilo by se mi to). Bratr zase nedá dopustit na žluté autobusy, pro mě jsou jen nouzovým řešením. A tak dál.

Protože železnice není záležitost uzavřená, ale je to takové národní domino. Nemůžeš poslat kvůli nějakýmu autobusu MHD vlak v jiném čase, protože vlak je také od toho, aby někde v nějaký čas byl. A rozhodně hodně záleží na tom v jaký čas!

Dobře, tak mi vysvětli, proč R 960 odjíždí z Prahy v 23:34 a ne v 0:04. Co a kde na tenhle vlak navazuje? A na co naopak navazuje tenhle vlak? A co brání tomu, aby jel o 30 minut později?
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2942
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 18:43:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

James: Myslím že... Modena? Tak nějak. Jinak taky chválil levnost našich taxíků, to co Radiotaxi udělají za 70 korun, je u nich za 10 euro - takže lidi nemaj moc možností se dostat třeba večer z knajpy, když bydlí třeba na konci města. Zajímavý jsou prej tresty za řízení pod vlivem - 0,5 promile a výš - 3 až 6 měsíců bez papírů a nějaký přezkoušky, 1,5 promile a víc - zabevení vozu a doživotní zákaz nákupu automobilu. Samozřejmě s tím, že tam nefuguje veřejná doprava, takže člověk prakticky nemá možnost dál normálně pracovat a fungovat.
Co se týče platu mluvil o průměru - samozřejmě že bankovní úředník nebo manager budou mít víc, ale normální dělníci taky třeba míň. Čili platy téměř jako my - ale náklady na žití naprosto jinde.


M_J:
V autobuse jí ovšem mají taky, a to dokonce na ten samý průkaz.

Ve vlacích ji ovšem mají nadstandartní, aby to bylo konkurence schopné.

Ad zpoždění: Jo, při rozjezdech v 1:30 by se to asi 15x stihlo, jednou o fous, 2x ne, nebo jak to zatím je. Taky není stavební sezóna. Ale spíš myslím, že po dobu stavby koridoru to bude stejně každý grafikon jinak. Ale jinak rozjezdy v 0:30 by řešily i tu Doubravku.

Člověk, který jede vlakem 10x do roka, sotva může posuzovat, jestli vlakem někdo jezdí nebo nejezdí. Stručně jasně, pro tebe při tvém způsobu života je vlak obtížně použitelný, já bych se bez něj neobešel (a pokud ano, prodražilo by se mi to). Bratr zase nedá dopustit na žluté autobusy, pro mě jsou jen nouzovým řešením. A tak dál.

No - tam kde fungují vlaky a busy vedle sebe, na srovnatelné trase, to obvykle projedou. Viz Plzeň - Praha. Pro 80% NORMÁLNÍCH lidí, co znám - tedy mimo jakékoliv šotouše - kvůli ceně. Mysli si o tom co chceš, nemusíme nakupovat zásadně v LIDLu a Kauflandu, ale že tam lezou neskutečný davy kvalita nekvalita je prostě fakt.


Dobře, tak mi vysvětli, proč R 960 odjíždí z Prahy v 23:34 a ne v 0:04. Co a kde na tenhle vlak navazuje? A na co naopak navazuje tenhle vlak? A co brání tomu, aby jel o 30 minut později?

Objednatel a dopravce sídlí v jedné budově, a velice si rozumí. Kdo vlastně poroučí komu je myslím lepší nevědět.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5004
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 19:57:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MJ - výrok síťový efekt - to autobusy nenabídnou je prosím blbost, stačí chtít a efekt sítě je hned.
Sebenesmyslnější údaj, je-li zadán v příslušné tabulce, nemůže být nesmyslem, protože slouží k manažerskému rozhodnutí.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2943
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 20:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně si člověk nesmí představovat, jak by za železniční peníze vypadalo to samé v busech... Za provozní prachy nejspíš busy pro 20 lidí se servírkou nahoře bez, za infrastrukturní vyhrazené pruhy všude, do Prahy interval 10 nebo 15 minut... Radši nedomýšlet. :-)
Růžový_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 20:15:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...než by přišel někdo, kdo by zjistil, že to není ten správnej vejvar, že jednou za hodinu je víc než dost a že vyhrazený pruhy se hodí pro auta.
Tomu snad sám nemůžete věřit.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12390
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 21:09:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MJ - výrok síťový efekt - to autobusy nenabídnou je prosím blbost, stačí chtít a efekt sítě je hned.

Mluvím o současném stavu a ne o tom, co by kdyby. Že to jde, můžeme vidět na jižní Moravě. Tady na západě vidíme pravý opak.

Jo, a slíbil jsem vám něco ke zkušebkám u trolejbusů. Tož:



(Jméno zkušebního škodováckého řidiče jsem zcenzuroval, ale když řeknu, že je to R.P., zasvěcení budou vědět. Mmch. tenhle pán mě někdy v roce 2006 osobně školil, jak se jezdí s 24 Tr.)



22.-23. se vyškolily dvě dvoučlenné posádky, které pak zacvičovaly další řidiče (já byl po nich hned pátý v pořadí).



A tak dál.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2944
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 21:18:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Růžový: Mluvím o situaci, kdy by za drážní objem peněz začala fungovat nadstavba současné busové sítě - dálková doprava v závazku veřejné služby.

Samozřejmě že je to pěknej vejvar už dávno zjistil současný dopravce a chová se podle toho.

(Mmch nevzpomínám si, kde se u nás bus-pruhy hromadně mění na IGK pruhy - ale strašák dobrej. :-) )
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7194
Registrován: 8-2002

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 23:35:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

moje názory na obsazenost vlaků si můžete cupovat jak chcete, ale zastavte 20 náhodně vybraných lidí na americký a paxe pochlubte co vám z toho vyšlo.

vsadím se, že se to ode mnou prezentovaný stručný zkratkovitý zprávy moc lišit nebude.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 546
Registrován: 5-2004

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 23:44:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k: ad "želeniční peníze" - a ony se ty silnice staví a udržujou samy zadarmo? Ne. Taky do nich stát rve horem dolem, akorát je shodou okolností využívá jak VHD tak individuální doprava.
Kdyby se měly všude nově postavit (ne jen namalovat!) a poté udržovat buspruhy čistě jen ze silniční daně odvedené z autobusů, které po nich projedou, tak nakonec vyjde kilometr autobusem několikanásobně dráž než na železnici.

Že ČD jejich monopol umožňuje skoro libovolné natahování cen a nenutí je ke zlepšování kvality služeb, to je jasné. A že to není ideální, to je taky jasné. Ale to srovnávání nákladů slušně pokulhává právě na tom placení za dopravní cestu. I autobusům stát hodně nahrává tím, že staví a udržuje silnice.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2947
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 08:17:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby se měly všude nově postavit (ne jen namalovat!) a poté udržovat buspruhy čistě jen ze silniční daně odvedené z autobusů, které po nich projedou,

Ne, v mé představě by se postavily z pěněz, které jdou do železniční infrastruktury - do její osobní části. To jsou miliardy ročně, víc než do nákladky.

Provoz autobusů by se potom dotoval z peněz na provoz ministerských rychlíků.

Vůbec se nebavím o systému současných autobusů nebo silnic obecně - krom toho, že kdyby se investice do infra z SFDI začly dělit podle skutečných přepravních výkonů, tak dráha těžce ostrouhá - buďme rádi, že to je jak to je.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2948
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 10:10:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mmch - známej prej jednou přijel do práce nasranej, že ho 30 ráno vysypala u Univerzity, stejně jako dalších x-lidí, nikdo to nechápal, a pokračovala prázdná dál tím směrem...

Takže - máme tu teorie 30 ukončit u ZČU úplně, ukončit jí tam mimo pracovní návozy - a fakticky tam končí některé spoje v časech ranní dopravy do práce, přitom do vozovny stejně jedou dál kolem TESCA - ale bez lidí... Hmm, tak takhle si představuju smysluplné využití mých daní...
Míra5
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 10-2009

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 10:36:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ústí n.L zdraví Plzen'!! Chlapci, našel jsem na nettu pěknou Sorbitku.

....nemáte někdo prosím lepší obrázek a v lepším postavení?? Děkuji předem.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2025
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 10:47:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Míra5: K čemu by to bylo??
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Míra5
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 10-2009

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 10:59:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sbírám CVR a tato se mi moc líbí. Snad je to plzen'ské MHDčko
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2026
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 11:03:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snad je to plzen'ské MHDčko A na nábřeží se osypali...

Něco mám v archivu - pošlu po emailu.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12392
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 11:07:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mmch - známej prej jednou přijel do práce nasranej, že ho 30 ráno vysypala u Univerzity, stejně jako dalších x-lidí, nikdo to nechápal, a pokračovala prázdná dál tím směrem...

... a kam by podle tebe měla jet?

Sbírám CVR a tato se mi moc líbí. Snad je to plzen'ské MHDčko

ČSAD KTA 14-17 a nebo KTI 67-57

http://seznam-autobusu.cz/csad-pm_vozy.html

Jestli nestačí, dej vědět a já doma ještě něco vyhrabu.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2087
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 11:13:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji dopravním odborníkům za postřehy k mému názoru na linkové vedení po zavedení trolejbusů na Borská pole.

Nedá mi to, a dovolím si jako dopravní laik přidat několik poznámek:
Investice do trolejbusové trati (tratí) převýší celkem 200 milionů korun. Je sice pravda, že nemalou část zaplatí EU, ale to ještě neznamená, že veškeré investice musí přijít vniveč. Také je pravdou, že existují důležitější tratě, které by byly v Plzni potřeba, než je tato (dle mého názoru zbytečná trať), ale s tím nic nenaděláme, trať se staví a je již z velké části hotova. Z toho důvodu jako naprostý dopravní laik a ekonomický negramot usuzuji, že je vhodné převést co nejvíce výkonů právě pod zmíněné dráty, ať se nám všem alespoň nějak ty investice vrátí, neb hrozí, že díky této nemalé stavbě vzrostou značně fixní náklady na provoz trolejbusů v Plzni a může přijít ekonomický odborník, který spočítá, že tento provoz je jako celek tak drahý, že se zde vyplatí investovat do plynofikace MHD, dráty předat druhotným surovinám a zánovní vozy někam jinam. Přeci jen v Plzni dostávají péči o dosti větší, jak dnes neprodejné a mnohými nenáviděné Astry ...

K linkám: Ano, autobusovou linku 30 je třeba ukončit nejdále u univerzity (a když není výuka, tak na Borech), protože potřebujeme z výše uvedených důvodů rozbít tradiční přepravní vztah a dostat co nejvíce lidí "pod dráty". Autobusovou linku přes Borská pole vedenou ulicí Podnikatelskou mimo dráty je vhodné tamtudy vést proto, že pravidelně dovykryje obsluhu území tam, kde nejsou dráty, včetně Makra a kam je poměrně obtížné se MHD dostat. "Přesmyčka" linek 12 a 15 od kruháče znamená, že se nám podaří alespoň nějakým způsobem zlepšit ekonomiku nové tratě, kudy budou jezdit cestující z Nové Hospody do centra, ale i k Jižnímu nádraží, po čemž byl docela hlad. Pokud někomu z N.H. bude chybět spojení do Předních Skvrňan, nemá to na zastávku 12 u kruháku tak daleko.
Požadované spojení Slovan, Čechurova a Černic, lze vyřešit jednoduše tak, jak je zmíně no na oné mapě. Přes Borská Pole nevést linku 24, ale linku 32, která právě jede z Černic a má i vazbu na trolejbus linky 13. Ze Slovan máme linku 22, která na B.Pole jezdí též a dokonce malými technickými úpravami (oblouk Zborovská - Průmyslová a oblouk u Jižního nádraží) bychom jí mohli dostat pod dráty, s tím, že by na Slovanech byla vedena jednosměrným objezdem z Náměstí Milady Horákové (elektřina/diesel) po Slovanské aleji (diesel) do Koterovské (diesel) a přes Jasmínovou (diesel) ke Školce (diesel/elektřina) a zpět na Bory. Také nic přece nebrání tomu, jak je zmíněno v návrhu, aby v určitý čas před fabriky přijel nějaký bus posilové linky a odvezl požadovanou frekvenci kam je třeba, co ale neznamená do takových míst vláčet v pravidelném intervalu celý den nějakou linku tak, jak to dnes dělá 30.
Myslíte si, že je opravdu tento laický názor tak špatný?

(Příspěvek byl editován uživatelem t_m.)
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2088
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 11:27:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě bych pro Veverku dodal, že se snažím jako laik pohlížet na dopravu z hlediska celoměstského a nejen ryze soukromého. Proto třeba jsem všemi deseti pro návrat linky 13 do trasy přes nádraží, i když mne osobně současná varianta přes nábřeží vyhovuje. Vím, že mnohým lidem toto vadí, znám jejich důvody a uznávám, že jsou oprávněné. Zde by si odpovědní měli přiznat, že šlápli vedle a pokud možno co nejrychleji situaci napravit.
Navíc pokud by po nábřeží a zejména kolem pivovaru nejel jediný trolejbus, na rozdíl od trati přes Borská Pole by to s ekonomikou provozu nějak nezahýbalo, mimo jiné i proto, že jako objízdná manipulační trať v centru je tato nepostradatelná.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Míra5
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 10-2009

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 12:15:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji všem!! Tak to se ČSAD Plzen'a.s. omlouvám, nevěděl jsem že na jejich hezké firemní kabáty dávají také CVR. Martine j: Tobě díky za ten odkaz. To je dost DOBRÝ.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2027
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 12:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, autobusovou linku 30 je třeba ukončit nejdále u univerzity (a když není výuka, tak na Borech), protože potřebujeme z výše uvedených důvodů rozbít tradiční přepravní vztah a dostat co nejvíce lidí "pod dráty".
Doporučuji ti tohle vykládat v naložené třicítce u univerzity - asi ti kaštanstvo vyloží co je třeba rozbít (kromě atomu)....

Ale jinak i na základě dopravního průzkumu souhlasím s tím, že mimo špičku a o víkendech je zajíždění linky č.30 až do Teslovky zbytečné.

Po zprovoznění trolejbusové trati na BP vidím ještě jeden průšvihový detail: rozbití snadné přestupní vazby z tramvají v sadech 35 do autobusů na BP.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3348
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 12:44:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k: Tak toho se nebojím, tramvaje mají vazby na trolejbusové linky poměrně dobré a možná že to i přetíženým zastávkám na sadech ušetří přestupující. (Ale zase přibydou U práce, takže ono není nad čím plesat)

Jinak pokud bys 30 ukončil u Univerzity, nevidím nic co by studenti ztratili tím, že by od univerzity nemohli jet na Teslovku...

Věc kterou vidím jako průšvih já je linka 41. Možná, že by i nebylo na škodu (i přes velkou snahu vykopat autobusy z Americké) tuhle linku vést (byť se závlekem) po trase CAN - Tylova - Americká - Náměstí Republiky - Vinice Protože právě Vinickým se přestupní vzaby na BP zhorší... Ale nevím, ten závlek je docela nepříjemná věc a linka má velký počet kurzů, takže by počet najetých kilometrů rapidně stoupnul.
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2949
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 12:57:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... a kam by podle tebe měla jet?

No ona se vrací do vozovny Sukovkou - takže sice vykážeš úsporu možná 3 km objednaného výkonu, ale fakticky to stejně projedeš, krom 2x700 metrů k Panamě - akorát to asi bude v kolonce režijních (ostatních) nákladů - to je prostě zvrácený. (Stejně, jako třeba konce linky 28 z Malesic na CANu, pokud stejně jedou do vozovny kolem Divadla a Práce - to prostě má sloužit lidem, když se tam stejně jede, a ráno to více/méně jde)

Po zprovoznění trolejbusové trati na BP vidím ještě jeden průšvihový detail: rozbití snadné přestupní vazby z tramvají v sadech 35 do autobusů na BP.

Bylo by vhodné otočit linku 41 k Práci - pro přestup hrana - protější hrana na trolejbus, i na ostatní trolejbusy by se to hodilo. Ovšem otočení na kruháči u Mraku = zasekání spoje v zácpě hned 2x za sebou, proto by to bylo lepší brát zpátky blokově Jungmankou, se zastávkou u Divadla tam co byla při výlukách, beztak tam teď není žádný provoz, po té změně jednosměrek u Besedy.


T_M: Když jezdit pod dráty za každou cenu, tak to by mělo jezdit Anglickým nábřežím ještě něco, ne? :-) Je to zvrácený, zákazníci se mají vozit do cíle, jestli visí nad tratí trakční vedení nebo ne je zákazníkům jedno. Přes centrum to nikdo objíždět nebude - na to se lidi s prominutím vyserou, když by si měli jet třeba z Borského síliště nakoupit takto ujetou kombinací. To je cesta k slušnýmu podělání fungujícího systému.



Jinak můj návrh - linku 30 na Skvrňany v 15 min základu, zbytek k Panamě. Pouze Podnikatelskou obousměrně, jinak rovně po Folmavské. 12 na NH, na Teslovku 15 nebo cokoliv.

Šotouši mě ukamenují za:
1) autobus pod dráty
2) nepojíždění 500 metrové spojky kruháč - u NH
3) dlouhou bus linku, znamenající přiliš mnoho služby za menší prachy = méně fotek na konečných, linkových orientací, méně přestupování a čekání...

Bude to dělat největší službu lidem, přestupy trolejbus - bus budou hrana - hrana, přestupy bus - bus vůbec nebudou.

(Linka 24 pak jako čistě studentský pendl s jízdním řádem podle studentské poptávky, nikoliv kombinace současného poddimenzování i promrhaných kilometrů zároveň.)

Jenže o službu lidem nikomu nejde, já vím...

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2028
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 12:59:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak toho se nebojím, tramvaje mají vazby na trolejbusové linky poměrně dobré
Akorát U Práce na linku č.4. A pak nechutný "přestup" u nádraží.
Dnes je v sadech 35 na všechny tram linky.

Jinak pokud bys 30 ukončil u Univerzity, nevidím nic co by studenti ztratili tím, že by od univerzity nemohli jet na Teslovku...

Jenže třicítkou nejezdí zdaleka jen studenti....(Bory, Slovany, Doudlevce).

ad H_k: Jenže o službu lidem nikomu nejde, já vím... Ale no tak, nedělej herečku...

ad linka č.41: Souhlas, otočit do Tylovky (a pokud možno zde obnovit zastávku).

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2089
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 13:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k: přestupní vazba bude místo Sadů 35 u Práce
Nabitá 30 u univerzity je sice fakt, ale bylo by dobré vědět, jestli ti, kteří jedou dál za univerzitu nemohou jet jinak. Ať tou mnou navrhovanou 32 nebo trolejbusem.
Na rovinu si přiznejme, že 41 sice bývá ve špičkách celkem plná, ale to nebyl důvod jen pro tuhle linku stavět trolejbusovou trať, takže ať se nám to líbí nebo ne, budeme muset tam nějak lidi přesměrovat.
M_f: stačilo by do Tylovky a u Práce hned doleva (páč když jí poženeš přes Saskej most, tak ti bude hnít v zácpě kolem Kauflandu). Jenže když jsme zrušili tu zastávku v Tylovce ...
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 547
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 13:19:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m:
Ze Slovan jet na Bory místo současných čtvrt hodiny přímo s intervalem několik minut, tak s přestupem na autobus, co jede v intervalech skoro hodinových a cesta bude trvat přes půl hodiny? To snad ne.
Zbytečné přestupy jsou podle mě jeden z hlavních důvodů, které vyhánějí lidi do aut - natahuje to čas a je to nepohodlné. Proto je podle mě 30 tak oblíbená, že se s ní dá dostat skoro odkudkoli kamkoli bez přestupu s rozumnými intervaly. Když jedu párkrát za rok na Borská Pole, většinou mimo špičku, tak od univerzity pokračuje docela dost lidí. Když jsem jela dál, tak skoro všichni vystoupili u obchodního centra. Stejně tak opačným směrem. Prostě likvidovat něco, co od svého vzniku před řadou let má trvalý úspěch, a snažit se touhle likvidací přinutit lidi k využívání něčeho jiného povede nejspíš k tomu, že to "něco jiné" bude auto.

A 22 Zborovská-Průmyslová? To jako najezdit několik kilometrů navíc jen proto, aby to jelo za každou cenu pod drátama? A uteče z toho i těch pár lidí, co tím jezdí. Navíc 22 jezdí jen ve špičkách všedních dnů, takže to na spojení k obchodnímu centru není zrovna ideální. A asi 2/3 spojů jezdí do Koterova, to by to jezdilo ze Slovan až do Koterova na diesel? To už tam může zůstat ten autobus, ne?
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2029
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 13:25:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přestupní vazba bude místo Sadů 35 u Práce

Což pro nemalou část cestujících bude znamenat přestup navíc.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2950
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 13:30:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_K: Nedělám - když tady čtu, jak se nesmí pod dráty, musí se nezadrátovanou ulicí busem a musí tykadlák projet všechno, kde visí drát - tak to prostě vidím. Nerad, samozřejmě...

Ad 41 - a proč ne k té Práci doleva a blokově zpět (nebo kruháčově zpět, pokud vymýcení IAD)? K CANu pojedou trolejbusy. (Beztak se tam trolejbusy s 41-čkou sotva vejdou - když ještě nejezdila na BP a čekaly tam na odjezd všechny spoje, tak to bývaly zajímavé manévry...)

Byl by to dobrý přestup i na linku 12, který taky teď není nic moc - a nakroužilo by se tam méně kilometrů, to při intervalech 41 taky něco udělá.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2090
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 13:32:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veverka: však říkám, že tomu nerozumím, jsem laik ... Třeba jsem netušil, že 22 má fixně daný jízdní řád a frekvenci spojů, stejně tak jako 32 ...
Tož se omlouvám a jdu budovati kapitalismus a ponechávám Plzeň odborníkům a svému osudu ...
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 548
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 13:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro přestup 41 - trolejbusy přece stačí zastávka v Tylovce o 2 bloky dál (kdyby se 41 točila Tylovkou). Tomu přesun zastávky U práce nijak nevadí. Ale jestli trolejbus jedoucí Borskou pojede taky ulicí U Trati, tak asi z Vinic do té části, kterou dneska 41 obsluhuje, jeden přestup stačit nebude.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2951
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 13:39:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro 22 by bylo lepší počkat na přeložku Samaritské vedle a pod trať - ta je v plánu - a tu udělat rovnou s drátama. (Ne jako Francouzskou nebo Částkovku... )

Šlo by o 350 metrů drátů s využitím i jako objízdné trasy třeba pro 13, a když už se ta komunikace bude dělat...
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12393
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 13:46:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po zprovoznění trolejbusové trati na BP vidím ještě jeden průšvihový detail: rozbití snadné přestupní vazby z tramvají v sadech 35 do autobusů na BP

Ze čtyřky přestoupíš u Práce, z tramvají od Slovanosvětovaru přestoupíš u nádraží, z Bolevce přinejhorším taky a ze Skvrňan... Třeba se objeví nějaké přímé spoje CAN - Teslova, využití mít budou (vzpomeňte, kolik lidí nastupuje do 41 u CAN směr BPole).

Jinak můj návrh - linku 30 na Skvrňany v 15 min základu

No jo, ale jízdní řád třicítky na Borech je dokument, který naprosto přesně udává, v kolik hodin ten autobus docela určitě nepojede. To si ve Skvrňanech pomůžou, když jim tam pojede autobus s tolerancí jízdního řádu plus mínus autobus.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2030
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 13:53:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

z tramvají od Slovanosvětovaru přestoupíš u nádraží, z Bolevce přinejhorším taky a ze Skvrňan...

Když já ten "přestupní" uzel pořád řadím do kategorie: Pokud možno nepoužívat
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 13:59:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m: Asi na trase 22 není mimo špičku taková poptávka, aby mělo cenu tam jezdit. Kdysi to bývalo jinak, najezdila jsem se s ní dost, ale časy se mění a přepravní proudy taky.
Stejně tak 32, trasa Černice-Radobyčice-Bory prostě nemá srovnatelnou poptávku jako Doubravka-Slovany-Borská Pole. Teď o víkendu jsem s ní jela z Bor a většina lidí jela Bory - olympie, prostě do nákupního centra.
Já prostě nechápu proč rušit něco, o co je zájem, a pak uměle posilovat linku, o kterou je zájem velmi nízký?
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2952
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 14:10:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_J: Máš nějakou lepší statistiku zpoždění? Já totiž na 30 čumím z okna den co den, a nepřijde mi, že by jezdila výraznějš rozházená, když se někde něco vyloženě nešprajcne. Asi tak jako ten pražský rychlík. :-) Obvykle do +/- 3 minut včas v 80 - 90%, v té dopolední 15-minutě. Opačný směr je bez diskuze. Ale třeba mě překvapíš statistikou z GPS, která bude mluvit jinak, než mé oči vidí. :-)

A hlavně to takhle bude mít výraznou přidanou hodnotu - odstranění přestupu, spojení dál, ne jen jednoúčelovka na pole, odstranění naprosto nesmyslného přestupu bus - bus v rámci jednoho směru... A nebude hrozit, že tam pojede ta 24ka, kterou zarvou studenti a člověk ostrouhá úplně, zpoždění nezpoždění.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12394
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 15:08:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi na trase 22 není mimo špičku taková poptávka, aby mělo cenu tam jezdit.

Škrtni asi, napiš určitě. Ze Slovan dál veze lidi jen pár spojů. Koukneme třeba na výsledky sčítání z 22/1 (sčítal Astra305) a vidíme, že tenhle autobus jezdil od 14:04-18:53 a za celé odpoledne nevezl víc jak 20 cestujících. Víc jak 15 cestujících pak vezl jen na spoji Slovany 14:04 Koterov mezi zastávkami U Světovaru - Stavebví podnik (16 kousků) a na spoji Karlov 18:10 - Koterov 18:36 (v úseku 5. brána - Doudlevce ETZ).

No a 22/4 jezdila od 13:15 do 18:32 a kolega 4ever spočítal, že spojem Teslova 14:06 - Koterov jelo 64 lidí a na ostatních spojích bylo max. 15-20 lidí.

A tak dál.

Máš nějakou lepší statistiku zpoždění?

Ale jistě, že mám. Jen nevím, kam kolegyně ten soubor uložila Z terénních pozorování můžu ale posloužit případy, kdy přijely na Bory dvě tři třicítky za sebou.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2953
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 15:46:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z terénních pozorování můžu ale posloužit případy, kdy přijely na Bory dvě tři třicítky za sebou.

To já taky - a ve špičce na to stačí 3 minuty zpoždění a jedna náskoku, třeba. Spíš by mě zajímalo jak často se to děje - to můžeme poznat na tom dopoledním sedlu třeba - jestli je to jednou za den, jednou za hodinu (v tom sedle), nebo ještě častěji.... (To i čistě CANové spoje linky 41 se ti občas seknou v Husovce a jedou z S35 dva, nebo jedou dva opačně - a to je to linka 15 minut dlouhá. )

Osobně si myslím, že cestující zkousnou to, že to bude občas včas, občas +5, jednou za den +15 (ve špatnej den se trvalých +15 ztratí), než když přípojnej bus bude mít to samý zpoždění, čekat budou venku na mrazu a ještě se do 24 nevejdou, protože jí zrovna zarvou studenti... Představ si, že budeš sám takhle cestovat - bude ti to připadat dobrý a použitelný?

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3350
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 18:25:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_K 2028: Jenže třicítkou nejezdí zdaleka jen studenti....(Bory, Slovany, Doudlevce).

Jo, teď si rozumíme, já myslel "kaštanstvo" v kontextu se studenti. Jinak mé zkušenosti s třicítkou od nákupního centra k univerzitě praví, že 12 metrovej autobus má ještě volná místa k sezení. (a to v době předvánočních nákupů) Jináč dále než k obchoďáku s tím mimo špičku jede tak 0,5 člověka na autobus. Je pravda, že jsem třicíctkou na Slovany jel, ale takové spojení do hypermarketu by mi asi nechybělo. Více asi poví výsledky průzkumů BP, který se dělaly.

22 pod dráty
Je podle mě zcela logickou úvahou. A jako posilová linka v úseku Milada - U Školky by se taky hodila. Ze závleku přes Tyršův most mám také strach, ale ten bus odváží lidi z práce a pokud by zavítal k Plynárně (blízko na Bory a do Doudlevec - blízko na železniční zastávku trati 184) tak by se možná počet lidí, kteří zmizí a nově přijdou zprůměroval. Taky jde trošku o to, umět změnám udělat marketingovou podporu. Takovou podporu bude asi nejvíce potřebovat linka 14. Ale abych ještě neodbočoval, tak u spojů 22 do Koterova není nikde psáno, že zrovna 22 musí jezdit do Koterova. Na Slovanech bych zavedl režim "Doubravka" tedy výchozí linky, které nemají moc velkou frekvenci a autobusy, které mají výkony na všech (nevím jestli v Doubravce "přejezdy" jsou, ale mám pocit, že jo).

Pro přestup 41 - trolejbusy přece stačí zastávka v Tylovce o 2 bloky dál...
Co to vidí oči mé? Veverko, ta zastávka by sice mohla mít přestupní potenciál, ale bude tam někdo na 41 nastupovat? U divadla na 41 cestující poměrně čekají. Tohle už by bylo opravdu z ruky.
Jinak přepravní proudy o kterých mluvíš jsou věcí nevyzpytatelnou. Spousta lidí by mohlo jezdit rychleji MHD, ale mají zažité určité mechanismy a tak jsou některé linky prázdnější, ač se zdají geniální. Mimochodem, co takhle spoje 32 nevozit K cihelnám, ale normálně k autosalonu (nevím jméno zastávky) a potom Olympia/Čechurov. Podle mě právě Čechurov by mohl tejhle lince přinést nové poptávatele.

Když já ten "přestupní" uzel pořád řadím do kategorie: Pokud možno nepoužívat
Dobře Míro, tak ho tam řaď. Ale neříkej, že to bude znamenat přestup navíc, když to přestup navíc neznamená. Třeba já jsem na přestupy u Nádraží zvyklej. Terminál opravdu stojí za kulové, ale ono ani sady, kde člověk ujde stovku plonkovejch metrů než obejde jedno zábradlí a pak se zase vrátí do prostředka plácku na zastávku... To všechno samozřejmě s davy lidí.

H_k 2952: I ty náš dispečere... (každej koho znám má třicítku za populární právě proto, že je věčně nacpaná i když nemá jízdní řád) Tahle linka má dokonce i fan club na facebooku Prostě nevím jaké máš konexe na Skvrňanech, ale tahat tam chuděru třicítku, to by pak každej její spoj končil jinde. A někteří řidiči by za šichtu ujeli jenom jedno kolo... Prostě opravdu nesmysl. Ještě nikdo nepřišel s tím, aby se tady udělaly linky 30 a 31 a aby to rovnou jezdilo dokolečka dokola, jako ideální šotosvezení a dárek plzeňským bezdomovcům (vyhodili by je až ve vozovně)

Tolik asi nejdelší příspěvek co jsem kdy napsal. Je tam tolik námětů na debatu, že se omlouvám, na tohle téma by to chtělo nějakej meeting (ne v hospodě), protože se s váma diskutovat dá, nápady jsou, akorát je toho prostě moc k psaní a i ke čtení. A bohužel se to nedá projednat popořadě, protože není moderátora.
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3220
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 19:24:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě furt nejde do makovice jak chcete tu 41 do tylovky dostat? Tam je problem odbočit i s dodávkou (já vím že to není dovolený ale výslovnej zákaz tam taky neni) natož pak s busem. A dostat tam ohejbací solárko to by snad znamenalo nadjet si až na koleje.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2954
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 19:32:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_F: Tak je věčně nacpaná, nebo je za ZČU prázdná a roztržení nikomu nebude vadit? Sjednoťte si výpovědi.:-) 30ka byl masakr před pěti lety, kdy skoro nebyly Solarisy a jízdní řád byl jak noty na buben a celý BP začínaly v jeden čas, a končily, ne jako teď ve dva časy, a 24 jezdila 1 - 3x za hodinu, zásadně mimo začátky přednášek. A to všechno bylo dohromady a lidi z toho pomalu padaly oknam ven... Rád bych tady viděl současnou statistiku aspoň z 15 pracovních dnů, toho katastrofálního zpoždění. GPS data na to už určitě budou. (Rozhodně mě nezajímá příběh z jednoho dne, kdy se někde vysypal kamion a nejelo 5 spojů - to se stane u jakýkoliv linky taky, taky to potom nepojede - dlouhou linku holt dispečer rozpůlí a spoje otočí, v obou směrech - nehoda je prostě nehoda, a že nefungoval dispečink doteď snad neznamená, že nebude fungovat nikdy... )
Abrum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 4-2006

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 19:38:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

martin_100:tu 41 myslel Mf vést Can-Tylova-Americká-Nám.Republiky a dál ? Zpět pravděpodobně obráceně a tedy asi bez odbočení jak myslíš ty.
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3351
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 19:53:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abrum: Tak tak a návrh přes náměstí byl právě proto, že z Tylovky je (tuším) přikázanej směr rovně a odbočení vlevo by neprošlo. A taky proto, že odbočení z Klatovské do Tylovky by nemuselo bejt košér... Navíc pro mě bylo klíčové, aby 41 obsluhovala zastávku U Práce.
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
Jirka_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 426
Registrován: 6-2003

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 20:04:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přidám taky pár svých názorů na téma Borská pole, kam jsem jezdil několik let v různou denní, týdenní i roční dobu. Doby se sice změnily, ale základní přepravní vztahy by aspoň přibližně měly zůstávat.

Návrh T_m, trolejbusy: Tohle vypadá pěkně , cestující z Nové Hospody se do centra dostanou za plus-mínus stejnou dobu a bude jim jedno, že místo kolem "stopujících" dívek pojedou po novu čtvrtí Martina_100

Návrh T_m, autobusy: To už se mi líbí podstatně míň, i když některé myšlenky dobré. Obecně bych se nebál tak šíleně kriticky jízdy pod drátama, protože to podle mě znamená dost omezené možnosti vedení linek. Konkrétně:
Linka 30 - souhlasím se zkrácení většiny, ale né všech spojů jen k ZČU (a to přestože jsem u známých zaznamenal poslední dobou dost negativních reakcí na ukončení některých ranních spojů u ZČU). Ve špičkách bych ponechal některé spoje po stávající trase (minimálně) k Panasonicu. Chce to pečlivě propočítat - které spoje, ranní návoz je citlivé téma, naproti tomu odpolední špička už je rozložená do větší šířky (ježto pracující lid nemá doma píchačky a taky třeba nejede rovnou domů, ale ještě nakupuje atd.)
Linka Bory - Skvrňany - ano, s trasou ulicí Podnikatelskou nebo jinudy by se dalo polemizovat podle místních potřeb (neznám podmínky v této části Polí), ale nemá smysl řídit se jen přítomností / nepřítomností drátů (viz výše). S propojením s linkou přes Radobyčice do Černic bych byl opatrnější, protože zatím není známo, jaké bude mít skvrňanská část intervaly, kolik si získá cestujících a tedy aby nedošlo k situaci, že linka bude např. ve skvrňanské části plná a na radobyčické části vozit vzduch.
A ještě malou drobnost:
Děkuji dopravním odborníkům za postřehy k mému názoru... jako naprostý dopravní laik a ekonomický negramot atd. atd.
Vidím, že jste opět nesnesl kritiku svých názorů a hned přešel do jízlivosti, ve které jste několikrát sám sebe nazval ironicky "laikem" a ostatní "odborníky". Uvědomte si, že né každý v této diskuzi zná vaši minulou praxi územně-dopravně plánovacího úředníka-projektanta na plzeňském ÚKRu a také vaše současná odborná činnost kolem "soukromých" železnic je mnoha lidem nejasná, neboť ji často halíte rouškou tajemství
Tož se omlouvám a jdu budovati kapitalismus a ponechávám Plzeň odborníkům a svému osudu...
To je též klasické, urazit se a z diskuze znechuceně odejít. A ta odporná Przeň, jež pohrdá vaší pomocí, ať jde k


H_k: Třicítku bych až na Skvrňany nezatahoval, tady bych dal za pravdu Martinovi_j, že by nebylo vhodné lidem na Skvrňany zatahovat nepravidelnosti v JŘ z celé dlouhé trasy, pokud je máme nalákat k použití nové linky.
Pro 22 by bylo lepší počkat na přeložku Samaritské vedle a pod trať - ta je v plánu - a tu udělat rovnou s drátama. (Ne jako Francouzskou nebo Částkovku... )
To se divím, že ty, takovej rejpal do všeho a negativista, věří, že se tahle silnice v dohledné době přeloží... v části trasy je tam sice podloží ještě z války, ale v místě křížení s tratí je jen malej propustek (obydlenej houmlesákem) a ten bude třeba postavit zgruntu z nova a celá ta akce nebude právě jednoduchá a levná, takže jí hned tak neočekávej
Bilas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 11-2006

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 20:15:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Linka 30 je oblíbená cestujícími, proto je jí třeba předělat. Co mi to připomíná... : )
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2955
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 20:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k: Třicítku bych až na Skvrňany nezatahoval, tady bych dal za pravdu Martinovi_j, že by nebylo vhodné lidem na Skvrňany zatahovat nepravidelnosti v JŘ z celé dlouhé trasy, pokud je máme nalákat k použití nové linky.

Ale oni nepojedou všichni jako ovce na Bory! Budou chtít dál, a přestup bus - bus je bude akorát otravovat. Krom toho pak teda pokud 30 za ZČU zachovat, tak kde bus-bus přestup udělat? Vyrobit souběh bus-bus? Hrana - hrana přestup to taky nebude, když se bude končit v točce Bory... Navíc prodloužení bude jenom o 1,5 km, něco ubere nejezdění do Teslovky (-0,7 km). To neni žádná katastrofa, 3 - 4 zastávky. Když pojedou lidi z Doudlevec zpátky domů, tak ta 30 to zpoždění bude mít stejně, když bude - to nezmizí - a ještě jim ujede druhý bus, anebo bude zarvaný studentama - já nějak nemůžu prokouknout tu úžasnou výhodu takovýho řešení, čekání v mrazu na 24, poté co 30 dál dojet neumí.

souhlasím se zkrácení většiny, ale né všech spojů jen k ZČU (a to přestože jsem u známých zaznamenal poslední dobou dost negativních reakcí na ukončení některých ranních spojů u ZČU)

Přiznej - sám to nepoužíváš, takže ti tam zhoršení služeb nevadí. Ostatní na to nadávají, ale zhoršil by jsi to klidně dál. Já tohle asi nechápu... (Neukončíme pár dvojek na Malesické? Ušetřilo by se. Pár souprav o 15 lidech tam určitě taky najdu... )

Nic proti, z Doubravky na Košutku jsou spoje, kde těch cestujících jede 0 až 5 - a je to snad 6 kilometrů - to si rušte. Rušit spoje, kde je lidí 10 - 30 (a spoj stejně dál jede 70% trasy prázdnej do vozovny) na 1,25 km kousku by snad mělo přijít až potom.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2956
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 20:35:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K Samaritské - je to v generelu, tak se to udělá, až budou prachy. Odstranění přejezdu si autíčkáři prosadí rádi. Já jenom připomínám, že by bylo vhodné do požadavků na stavbu zanést trakční vedení trolej. tratě.:-)
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3353
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 20:53:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k: Ty se tady pereš jako malé dítě za něco, co nemá smysl! Kdo bude chtít na Skvrňany z Bor, použije novou linku. Kdo bude chtít na Skvrňany ze Slovan, použije tramvaj. Kdo bude chtít na Skvrňany z Doubravky, přestoupí si, protože je to pěknej kus cesty. Nebo ty někde vidíš ten masovej potenciál lidí z Doubravky, jak pojedou přes slovany, radyni, tunel pod Valíkem, tunel Blanka, tunel v parlamentu, letiště Ruzyně a kdoví co ještě na Skvrňany? Jak se toho můžeš držet? Prosím, přestaň, fakt jde o hloupost :-)

Přiznej - sám to nepoužíváš, takže ti tam zhoršení služeb nevadí.
Přesně takovej pocit mám já z Tebe. Přiznej si sám, že třicítku na Skvrňany chceš jen proto, že tento směr patří do tvých pravidelných přepravních proudů.
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2957
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 21:02:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím, přestaň, fakt jde o hloupost:-)

Samozřejmě, jde o poptávku lidí po veřejné dopravě, to je hloupost. :-) Ano, dva kusy budou chtít z borského sídliště, dva od Tyršáku, 4 ze Škodovky, 2 ze Sportparku, a dál už jsou tramvajofilové, já to chápu. :-) Prostě lepší bude, když si přestoupí a případně jim to ujede, protože z konečné na Borech pojedou davy a ty to budou chtít na čas.:-) Já nevim, skutečně si to někdo neumíte představit ve skutečném provozu? A že by to ty lidi z půlky města dovezlo až k Nové Hospodě a do práce k Četransu - víte co tam z trolejbusů vystupuje za davy? Nehledě na peníze... (Zbytečně dvě konečné proti sobě, ale v současném vykazovacím systému - chápu. :-) )

Nevím, nevidím jediný věcný argument pro 2 linky a přestup bus-bus. Pro zpoždění tady nevidím tu statistiku - vlastní denní sledování mi tu katastrofu ne a ne ukázat. Taky se už nepíše rok 2002...


Přiznej si sám, že třicítku na Skvrňany chceš jen proto, že tento směr patří do tvých pravidelných přepravních proudů.

Právě naopak. Bydlím tam, co jsem navrhoval jednokolejnou tramvaj a bez zastávek, aby měla dopravní policie klidné spaní. :-) V podstatě by mi každodenní katastrofální zpoždění ze Skvrňan spíš vadilo, naopak bych si rád u Univerzity trochu počekal, ostatně kdo ne. :-)


Já vim, vozit lidi je strašně složitý. Za 1-2 měsíce vám to popíšu z tý druhý strany planety - všichni co tam byli hodnotí tamní busy jako nejlepší na světě, tramvaje nemaj, trolejbusy nemaj, metro skoro prd, vlaky ještě větší prd...

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
Tramvajak14
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 21:57:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohla tahle 14Tr jezdit (třeba jen zkušebně) i v Plzni? Je to 1. prototyp později u DP Mariánské Lázně nebo ne?

Pokud se do Plzně dostala, mohla se klidně ještě podívat do Bolevce i na Košutku. Odtud mít tak fotku...
Nejen pražské trolejbusy - Web nejen o pražských trolejbusech
M.Mar.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.117.150
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 22:10:52    Odkaz na tento příspěvek  

Pamatuju si je oba z Marjánek,podle mě v Plzni nikdy nejezdily.
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 550
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 23:33:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_f:
Takovou podporu bude asi nejvíce potřebovat linka 14.
Tady je ten problém, který už jsem zmiňovala. Interval hodina je zajímavý pro vesničany ale ne pro obyvatele velkých sídlišť krajského města. Když jsi na Americké poblíž kruháku a chceš jet na Bory, půjdeš na zastávku Mrakodrap, odkud to jede každých 5 minut, nebo Prokopova, odkud to jede jednou za hodinu (o víkendu vůbec)? Tohle jednoznačné rozhodnutí žádná reklama nezvrátí. Obyvatelé velkých sídlišť nejsou a nebudou zvyklí své zařizování po městě podřizovat odjezdům jednou za hodinu, jsou zvyklí přijít a jet.

U divadla na 41 cestující poměrně čekají.
Kolik jich tam asi bude čekat, když to bude končit o pár metrů dál na CANu? Nebo myslíš směr Vinice? Já jsem to v první chvíli brala (jak tu i někdo jiný psal) jako blokovou smyčku - Tylovou na CAN, Husovou zpátky. Ale když nad tím přemýšlím, ten přestup na trolejbusy by možná byl zajímavější než ta tragédie, že lidi budou muset obejít blok na druhou stranu. Ostatně odkud na tu zastávku lidi přicházejí? Nejsou to třeba právě přestupující z trolejbusů, kteří ten blok musí obcházet teď?

režim "Doubravka" (nevím jestli v Doubravce "přejezdy" jsou, ale mám pocit, že jo)
O víkendu tam jezdí (nebo jezdil) jeden vůz na 3 linky a ve "víkendové špičce" se tam ochomýtlo ještě něco jiného. Ve všední den to měli dost poctivě rozdělené.

aby se tady udělaly linky 30 a 31
31 už dávno máme, ne? A teda propojovat Hradiště a Skvrňany to je snad ještě zajímavější idea než cestovat ze Slovan na Bory přes Radobyčice s cca 200metrovým přestupem v Černicích

Martin_100:
A dostat tam ohejbací solárko to by snad znamenalo nadjet si až na koleje.
Teleportovat Ale dobrá připomínka. Ale zase, když se dokáže dostat 15Tr z Koperníkovy do Tylovy ... Akorát mám obavy, že 15metr je ještě horší než ohejbací 18metr.
Jestli a jak by šlo zařídit odbočení Tylova - Klatovská, to si netroufám spekulovat (no asi těžko). Beru to teď z čistě teoretického hlediska, které zastávky pro kterou linku by mohly být zajímavé.

Jirka_Š:
Pro 22 by bylo lepší počkat na přeložku Samaritské vedle a pod trať - ta je v plánu - a tu udělat rovnou s drátama. (Ne jako Francouzskou nebo Částkovku... )
To se divím, že ty, takovej rejpal do všeho a negativista, věří, že se tahle silnice v dohledné době přeloží... v části trasy je tam sice podloží ještě z války, ale v místě křížení s tratí je jen malej propustek (obydlenej houmlesákem) a ten bude třeba postavit zgruntu z nova a celá ta akce nebude právě jednoduchá a levná, takže jí hned tak neočekávej

Náhodou, když se to plánuje minimálně od první republiky, tak by jí v nejbližších 100 letech už mohli udělat
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 896
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 01:39:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad 30:
A jste si jisti, že zůstane na opačném konci vcelku, když argumentujete, že je moc dlouhá?
Co se týká oblíbenosti (rozumím počet zájemců o přepravu), pak platí kdy a kde. Jezdím pravidelně v úseku Doubravka - Košutka "proti všem" (ráno směr Košutka, odpoledne zpět). Ráno směr Košutka po sedmé ještě relativně slušná obsazenost, ale v 90% případů si sednu. Cestou zpátky je to výrazně slabší, kolem boleváku jede leckdy do 10 lidí. Upozorňuji, že je to v době, kdy na jiných místech busy praskají ve švech. A to nemluvím o večerních spojích z Doubravky na Košutku, tam vozí Solárka vzduch. Doslova.

Ta linka si zkrátka o nějaký řez říká, s tím, že nebude možné vyhovět všem, jak už to u každé změny chodí. Vidím tam ale významný potenciál volných vozokm, kterých není nikdy dost...
Možností je spousta, napadá mě třeba

- v místě, kde se nejvíce láme frekvence linku rozdělit (Doubravka?)
- nelpět na minimálním počtu konečných a zkrátka vozy točit jen tam, kde jsou třeba. Jsem přitom skálopevně přesvědčen, že se cestující ty orientace naučí číst. Něco jiného je, když u ZČU končí 3 spoje denně ze 120 a něco jiného, když bude říznutej každej druhej
- vozy v méně vytíženém směru posílat nejkratší cestou zpátky na druhý konec, bu´d manipulačně nebo třeba jako expres Košutka - Severka - Sady Pětatřicátníků - Bory (śouběžně s kolejema, ó hrůzo!)
Po otevření západního okruhu se situace samozřejmě radikálně změní, ale to teď nemá smysl řešit...