K-report
 

Archiv do 16. března 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Archiv do 16. března 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 672
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 09. března 2009 - 02:19:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malý_fotograf: "12ctky"

Hrůzy typu "dvanácti-ti" vídám skoro denně (bohužel). Když někdo číslicí napsal "dvanácti-ti-procentní-ní", tak už jsem myslel, že mě nikdo nepřekvapí. Gratuluji, povedlo se.

Jinak, doporučuji zopakovat psaní číslovek číslicí. Čeština to opravdu řeší jinak než např. angličtina, která si pomáhá koncovkami (a to pouze u řadových číslovek, na což my máme tečku).
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2870
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 09. března 2009 - 19:45:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: Já věděl, že to není po jazykové stránce dobře. Ale chtěl jsem zdůraznit koncovky...
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

Láska je jak tramvaj, dva vozy co jsou pořád spolu. Jenže já měl nehodu a tak teď jezdím v sólu.

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 673
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 09. března 2009 - 20:26:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, nevím, jestli vědomě dělat chyby v pravopisu, abych upozornil na tu či onu část textu, je to pravé ořechové. To už raději slovy a tučně nebo proloženě.
Eda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 788
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 09. března 2009 - 21:28:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:
Obzvlášť nechápu cedule typu "Zákaz prodeje ... osobám mladším 18-ti let." Když jsem si v jisté restauraci (myslím Baarovka se to tam jmenuje) v ČB dovolil rýpnout, že mají v jídelním lístku pravopisnou chybu, číšnice se na mě dívala, jako kdybych spadl z Jupiteru. Jen to svědčí o tom, že většina lidí tohle bohužel nezná. Kdo to pak má ale číst, že...
Sorry za OT.
www.bmhd.cz - vše o MHD v Brně a okolí
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 07:47:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

15T NENÍ 100% nízkopodlažní vůz s plně otočnými podvozky.
Je to vůz s dvojící krajních otočných podvozků nad kterými ale není průchozí podlaha a s dvojicí pevných podvozků na jejihž koncích jsou zavěšeny články (alá RT6, 14T) s tím rozdílem že toto zavěšení je vypružené. Prostě při zvednutém voze se dá volně otáčet jen s 1. a 4. podvozkem, 2. a 3. jsou pevnou spojnicí příslušných článků a podvozky se nadá vůci článkům pootočit.
Asi jsem z jiného světa.
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2216
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 08:21:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: souhlas
Brejšín: dobře, ale budeme-li brát že 15T je pětičlánkové vozidlo, pak druhý a čtvrtý článek je o velikosti přibližně jako podvozek a tudíž jeho negativní působení na trať bude podstatně menší než u současných vozů s pevnými podvozky. Stejně tak jízdní vlastnosti budou o poznání jinde, když většina cestujících bude v článcích vůči podovozku volně otočných.
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již od roku 2000 na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2500
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 08:27:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin 09. března 2009 - 21:31: Bože to jsou kecy. Člověče, vážím si Tě, ale neopakuj tady takovýhle pseudoargumenty. Pražský provoz se nestane "světově jedinečným" jen proto, že se to o něm bude opakovaně říkat. Je spousta provozů, které mají nějaké náročnosti a místo toho, aby na jejich základě říkali "tohle nejde" (model Praha), tak se zamýšlejí, jak by to mohlo jít. Škodovce musím uznat kus odvahy, s jakým se poprala s Pražskýám egoismem požadujícím vozidlo vytuněné mnohem víc, než je potřeba.

No a upřímně řečeno v autobusech to samý SORka - na rozdíl od Irisbusu, který Praze vždycky cpal aktuální provedení Citybusu nezávisle na tom, co by třeba objednatel chtěl a byli si jistí tím, že to mají v kapse, SORka přišla s čtyřdveřovým krátkým autobusem a pokouší se tím řešit několikrát vznášené připomínky na výměnu cestujících v Citybusu - čímž ovšem SORka strašně riskuje, protože Praha je jako ženská - vlastně neví co chce, ale chce to a popíše to a zadá si to a když jí to někdo vymyslí a dodá, tak se začne zlobit, že takhle to nechtěla. Modelově viz podélné sezení v 14T. Bojím se, aby čtyřdveřovost SORu nedopadla podobně, ale opět výrobci držím palce, protože se odvážil pokusit se splnit přání nerozhodného zákazníka. Pokud by to nebylo jasné, tak se bavíme pouze o odvaze konstrukčních oddělení, nikoli o byznysu :-)

Martin Pondělí, 09. března 2009 další příspěvek: K tomu designu a městotvornosti - když jsem byl malej kluk, tak byly nahrazovány ŠM11 karosama B731. Hranaté karosy se staly symbolem dalších let. Když začaly být hromadně nahrazovány Citybusy a B9xx, tak jsem na tohle téma někde hovořil s Patrikem Kotasem a hrozně se mi líbilo, jak zdůrazňoval, že "hranatá karosa" i když ji momentálně nemáme rádi, je "symbolem doby" a "městotvorným prvkem přelomu 80/90 let" a je fakt, že prostě CZ městům i vesnicím téhle doby hranaté Karosy prostě patřily a tahle doba se už asi opakovat nebude, protože teď máme mnohem víc výrobců a "univerzální celostátní bus" už prostě nebude. Stejně tak už asi nebude "univerzální celostátní tramvaj" jako T3. No a musím uznat, že kdybych měl třeba točit film, odehrávající se někdy v roce ´95 a hrál tam autobus, tak sáhnu po nějaký sedmistovce Karose. I když jsem je jako dítě neměl rád, protože v Olomouci i Pardubicích, kde jsem busama jezdil, vytlačily moje oblíbené ŠM11.
Vysmátý březen se Škodou 15T :-)
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1500
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 08:34:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Martin:
Proč? Protože jakákoliv náhražka v podobě tramvají PCC nepředstavuje to co Citaro namísto Ikarusu (alespoň v očích politiků).

Na Ukrajině či Bulharsku jsem byl několikrát a mám jiný názor - tohle je prioritně o penězích a dostupnosti řešení. Koupit si prostě ojetý slušný MAN s pneumatickým pérováním, s klimatizací a částečnou nízkopodlažností je momentálně pro východ podstatně lacinější a dostupnější řešení, než se pokoušet vyrobit přestavbou z T3 kosmický stroj, který stejně na tamějším svršku skáče jako koza a nebo uvažovat o finančně naprosto nedostupném stroji typu 15T.
Za likvidací tramvajových provozů na východ od nás je bohužel odpovědná:

1. Nízká technická úroveň infrastruktury a doma vyráběných vozidel z dob SSSR.

2. Totální dlouhodobý nedostatek prostředků na údržbu tramvajové (i trolejbusové) infrastruktury a vozidel po roce 1990.

3. Převrácení dopravních proudů ve městech. Lidé již nepotřebují jet rychlodráhou někam za město k fabrice (která již zkrachovala), jejich cíle cest jsou mnohem rozmanitější.

4. Společenský odklon od veřejné dopravy jako takové.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5497
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 10:02:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Absolut:
Pražský provoz se nestane "světově jedinečným" jen proto, že se to o něm bude opakovaně říkat.
Ale já si nemyslím, že je pražský provoz světově jedinečný jen proto, že se to o něm říká.
Projel jsem hodně měst v Evropě s tramvajovým provoz a pak tu existují i informace a internet. Opravdu v Evropě nenajdeme město s tak rozsáhlou sítí postavenou v kopcovitém terénu. Všechna města na světě s větším počtem km tratí (je jich 9) leží většinou v rovině. Co jsem měl možnost vidět, valná část tratí leží uprostřed městských bulvárů s velkými poloměry oblouků. Chotkovy sady nebo Letenskou jsem opravdu zatím viděl jen v Praze...a v Lisabonu. Ale tam je většina těchto tratí již neprovozních.

požadujícím vozidlo vytuněné mnohem víc, než je potřeba.
Tomu moc nerozumím. Praha měla na výběr buď vozidlo s pevnými podvozky dvou konstrukcí (Porschetra/Citadis/Končar nebo Combino) a otočné podvozky s vysokou podlahou nad nimi (Vario/Flexity). 15T představuje něco mezi tím, co na trhu není a ať je to jak chce, je to ze všech variant pro Prahu to nejlepší. Proč dělat kompromis, když ho díky Škodovce 15T dělat nemusíme?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5498
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 10:04:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mk:
Mně jsou důvody známé. Jen jsem chtěl nastínit fakt, že neexistující moderní nízkopodlažní laciná tramvaj má za následek, že se většina radnic v Rumunsku a na Ukrajině raději uchyluje k "Citarům". Že jsou v tom další důvody je mi taky jasné.
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 617
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 10:23:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čas nám pravdu o 15T ukáže.
Asi jsem z jiného světa.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5500
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 10:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ještě Absolut:
Není dnes doba, kdy si zákaznicí diktují, co chtějí? Doba, kdy nám výrobci vnucovali své produkty snad již skončila! Kdyby nebylo toho "pražského egoismu" jak jej nazýváš, asi by vozidlo konstrukce 15T nikdy nevzniklo. Pěkný článek v ČSD vyšel o tramvajích koncepce PCC. Nebýt tehdy "egoistického" tlaku měst a provozovatelů na "vytuněné" vozdilo, kdo ví, v čem bychom se dnes vozili? T3 byla taky tramvaj šitá namíru Praze, protože Praha byla s tramvajemi T1 a T2 nespokojená. Bylo to snad tehdy špatně? Čas ukázal, že rozhdně ne. Škodovka se jen poprala s tím, co si zákazník přál a objednal. Automobilky taky do svých aut nemontují klimatizace ze své dobré vůle, ale protože si to zákazníci přejí a platí za to. Praha dala Škodovce zakázku, která představuje vývoj, do kterého se zapojí výzkumné ústavy a univerzity. A to je podle mého názoru dobře...pokud nechceme být banánovou republikou.

Co se týče toho Soru, 4 dveře nabízel SOR dávno před tím, než vůbec věděl, že nějaká zakázka pro Prahu přijde (2003). Dělá to na mě dojem, že SOR spíše čtyřdveřák do Prahy vnutil, a to na úkor míst k sezení. Na SVA DPP ze čtyř dveří nadšení rozhodně nejsou a já taky ne. Namísto aby se poměr sedících cestujících ke stojícím zvyšoval, přinesou SORky do Prahy jen vítr další sockizace MHD.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5501
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 10:59:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brejšín:
Čas nám pravdu o 15T ukáže
Kdo nic nedělá, nic nezkazí....ale taky nic nedokáže. Já minimálně u 15T vnímám to, že se český průmysl pokusil vyrobit něco jedinéčného aniž by to okopíroval ze západu. A toho si cením.
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 619
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 11:20:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin
Víš vůbec proč T3 je tak převratná a bomba?
Jestli to nebude tím, že při její tvorbě se vycházelo z něčeho co už nějakým způsobem bylo (T1,T2) a jen se to dovedlo k dokonalosti vzatím vpotaz provozní zkušenosti.
Ale co ta dokonalost skrývá? To že tramvaj tvořili i provozáci s maximální snahou minimalizovat výrobní a provozní náklady, což u 14T/15T není ani náznakem. Prostě u T3 každá matička měla svoje opoctatnění, ale především bylo uvažováno jak ji vyměnit aniž bys musel rozebrat půl tramvaje. To je kouzlo a fenomén T3. U 14T/15T je bohužel spousta věcí nedořešených a náklady na provoz lezou do astronomických částek. Ty tramvaje jdou vyrobit, ale opravit je už horší. Například výměna čela na 9121, no to byl horor, tam prostě nebylo při konstrukci 14T uvažováno o případné výměně čela, to se prostě muselo uříznout všechno a začít budovat tramvaj znovu.
Asi jsem z jiného světa.
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 620
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 11:22:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Český průmysl... .
Jo a hned dostal zakázku na 250ks aniž by .....
Asi jsem z jiného světa.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5504
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 12:11:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brejšín:
Taky jsme ale 50 let dál, a to co popisuješ u 14T není tou tramvají, ale dobou. Dnes je problém vyměnit žárovku nebo olej u běžných sériových aut. Tak to prostě je a my s tím nic nenaděláme.

Jo a hned dostal zakázku na 250ks aniž by
Aniž by co? Víš kolik podobných zakázek dostaly Siemens a Alstom od německých resp. francouzských vlád?
Berger
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.236.242
Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 14:06:49    Odkaz na tento příspěvek  

Vaše starosti bych měl mít :-)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 48300
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 15:28:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vida. To jsme si přesně tam dovolili také, když nechtěli nalejt mladším kolegům (je to nedalo školy, ale 18 už jim bylo). Tak jsem se pak optal, zda už ten, co psal ten nápis, navštěvoval aspoň základní školu. Obsluha nechápala, tak už jsem radši mlčel, protože ten rok asi chyběla na češtině taky a asi by pak nenalila ani mně. (Na druhou stranu musím ocenit, že je ten věk zajímá, protože obvykle není problém, aby zjevnej čtrnáctiletej dostal i tvrdý.)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 518
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 19:52:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Brejšín:
Děkuji, že se našel i někdo ve stověžatém stoličném městě, kdo říká, že Š15T NEMÁ všechny podvozky otočné. U RT6 jsem nazýval střední článek "obytným podvozkem". U 15T se tento článek minimalizoval jen na bezkaroseriový článek s pevným podvozkem. Název je krkolomný, stejně jako je krkolomná škodovácká konstrukce, na niž jsem docela alergický. Kouzlo jednoduchosti a blbuvzdornosti je opravdu jinde, než ve 14T a 15T...

(Snad to do tohoto vlákna patří, zdravím nejen plzeňáky, ale také šádewerkery.)
Pepapol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 19:54:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brejšín: Osobně jsem tu tramvaj neviděl ale vycházeje z fotek tak interiér nad posledním podvozkem je průchozí s tím že tam je ulička mezi prostory které tam jsou aby se podvozek mohl otáčet, podívejte se na www.prazsketramvaje.cz, tam je to dobře vidět. S tou otočností 2. a 3. podvozku - jsou to konstrukcí klasické Jakobsovy podvozky, kdy oba konce článků jsou připojeny na podvozek čepy které dovolují aby se podvozek natáčel vůči oboum článkům v závislosti na jejich orientaci. Přesně jako prostřední 2 podvozky na kachně. Podvozek na články musí být připojen otočně protože jinak by kloub mezi články nebyl pohyblivý a vozidlo by se chovalo celé jako jeden článek a tudíž by nemohlo projet žádný oblouk - přesně jako KT8 nebo K2}. Každopádně nejsem odborník takže vítám jakoukoli informaci která případné nepřesnosti poopraví, vycházím pouze z toho co jsem přečetl a logické úvahy že vůz by nemohl projíždět oblouky pokud by střední podvozky byly pevné. U RT6 i 14T to je něco úplně jiného. Tam se totiž pevné podvozky nacházejí uprostřed neseného článku a ne v úrovni kloubu s tím že je průjezdnost oblouky dána pouze natočením vlastních článků v kloubech (a u RT6 samozřejmě i otočnými krajními podvozky které díky tomu snižují opotřebení oblouků).
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 19:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(Na druhou stranu musím ocenit, že je ten věk zajímá, protože obvykle není problém, aby zjevnej čtrnáctiletej dostal i tvrdý.)

Jak kde. Tady to problém byl, už když se mě to týkalo. A to je hodně dlouho.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 522
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 21:16:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pepapol:
Kloubové spojení a otočné podvozky - to není totéž, to jsou rozdílné pojmy.
Otočný podvozek se pod karosérií "vrtí" a vyrovnává drobné nerovnosti tratě. Zjednodušeně řečeno - při jeho natočení je překonávaná pouze hmotnost podvozku. 2. a 3. podvozek pod 15T má na sobě navěšené ve dvou bodech 2 karoserie - a pro pootočení podvozku je nutno překonat i váhu navěšených karoserií. Tento odpor vůči kolejnicím je velmi blízký odporu, který kladou známe brusky vzor Astra a její klony.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3177
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 21:29:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tento odpor vůči kolejnicím je velmi blízký odporu, který kladou známe brusky vzor Astra a její klony.

No myslím si, že tak zlé to nebude. Určitě to bude výrazně lepší než Poršestra.

Nicméně žádný zázrak bych nečekal - moderní tramvaje mají v porovnání s T3 dvě zásadní změny mechanického rázu : výrazně vyšší hmotnost protože požadavky na podélnou tuhost skříně a výrazně tužší vypružení protože nízkopodlažnost -> šetří se prostorem mezi podvozkem a skříní -> "není kam" pružit, takže se nepruží. Oboje je s vlnoidními kolejnicemi na rozmlácených BKV silně nekompatibilní.
Volbou koncepce pojezdu moderního tramvajového vozidla si můžete akorát tak zvolit, jestli vám to ty vrtuloidní zbytky kolejnic sežere v obloucích, rozvlní do ladné sinusovky, zamlátí do země i s BKVčky, případně různé kombinace téhož.
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 21:34:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že by: Možná budou účinky na trať 15T o málo větší, než u klasických otočných podvozků a řekl bych že, ale pořád výrazně menší než u pevných podvozků vzor 14T. Už jen díky tomu, že první podvozek je plně otočný a oblouk tedy nebude rvát celý článek, ale vůz už bude nasměrován. Také má vůz na stejnou délku u jeden "podvozek" více, takže zatížení a se rozloží.

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza_Šlehofer.)
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již od roku 2000 na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Saminhb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 21:38:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak moc velky upravy kolejiště a okolních "ladných" asflatových boulí se budou kvůli 15T dělat na anglickym nábřeží a u zvonu? Jestli ma začit 15T brzy jezdit po plzni na zkušebkach, tak aby se vubec dostala "za řeku"
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5506
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 22:40:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brejšín:
Alstom taky od vlády získal zakázku až po tom, co TGV bylo již odzkoušené a částečně vychytané? Já myslím, že na vývoj TGV šel z peněz daňových poplatníků pořádný balík. Obdobně jako u ICE.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4523
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 10. března 2009 - 23:53:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to vůz s dvojící krajních otočných podvozků nad kterými ale není průchozí podlaha
Nad posledním podvozkem není průchozí podlaha? Nad prvním podvozkem není průchozí podlaha, to ostatně v kabině řidiče povětšinou nebývá

Kouzlo jednoduchosti a blbuvzdornosti je opravdu jinde, než ve 14T a 15T...
Ale co ta dokonalost skrývá? To že tramvaj tvořili i provozáci s maximální snahou minimalizovat výrobní a provozní náklady

Aha, tak nás pánové provozáci poučte, kudy by se měl ubírat vývoj. T3 + NP vlek? Nebo kde jinde je ta úžasně jednoduchá tramvaj, která splňuje soudobé NP požadavky, kde má každý šroubek svou poctatu Vůbec, co asi tak říkali soudobí provozáci na první PCC tramvaje, těžké to, vysokopodlahé a přerozměrné krámy?

Uznávám, že řešení 15T se zdá být složité a potenciálně problematické, ale nemám rád takovéhle odsuzování dopředu. Podobný vývoj je ve všech sektorech dopravy, ani na dráze už nestačí jednoduchý vůz B-kož, nové vozy jsou různými vyfikundacemi přímo napěchovány. Provozáci by jistě viděli raději stará Béčka, spravitelná klíčem, kladivem, lepidlem a nití... Tudy ale cesta nevede, ani na dráze, ani u tramvají.
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 624
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 11. března 2009 - 07:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krajní podvozky, nelze použít jako vložené (jelikož mají jinou knostrukci)a vždy musí být na kraji článku, proto nad nimi nelze umísnit průchozí ulička, že. Nebo myslíte že ten vůz nemá představek schválně.
Myslíte to kouzlo jednoduchosti jako když na 14T potřebujete vyměnit boční obklopný plech tak musíte vyříznout okna nad ním. Nebo když zjistíte že v rámci několika vozidel se vzájemně kříží několik druhů konnektorů a zasuvek a máte docela problém vyměnit TM.
Na první PCC asi nadávali, stejně jako nadávali na první T3, ale byla to jedna z mála tramvají která byla upravená pro nějaký předem vymyšlený systém údržby.
Nikdo tady 15T neodsuzuje, sám jsem napsal že čas ukáže a manažeři ze škodovky se bijí v hruď že se rozhodně ponaučili z 14T a ty "drobné" nedostatky se rozhodně nebudou opakovat. Akorát menší problém je že první dodávka 14T teď dovršila dvou let v provozu a musí se vyměnit spousta a spousta věcí. Takže má drobná skepse je, jestliže někdo chce začít vyrábět seriové vozy ještě dříve než vůbec prototyp splní všechny zkoušky pro schválení typu .... .
Asi jsem z jiného světa.
Dílna
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 248
Registrován: 6-2006

Odesláno Středa, 11. března 2009 - 09:54:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Brejšín: Jaké jsou nápravové tlaky na 14T?
Pirátský web Těžké údržby :o) - www.tudpml.webzdarma.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5507
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 11. března 2009 - 10:09:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brejšín:
stejně jako nadávali na první T3, ale byla to jedna z mála tramvají která byla upravená pro nějaký předem vymyšlený systém údržby.
Jak to víš? Já myslím, že ani na celém k-reportu by se nenašel jediný pamětník, který by nám to dokázal vyvrátit či potvrdit. 15T je narozdíl od T3 připravená, aby projela celou pražskou síť bez toho aniž by se musely překopat křiovatky, potkávací místa a zastávky. V tom zas vidím plus já.

Nikdo tady 15T neodsuzuje, sám jsem napsal že čas ukáže a manažeři ze škodovky se bijí v hruď že se rozhodně ponaučili z 14T
Já se přiznám, že o údržbě 14T nevím zhola nic. Stejně tak jsem ale slyšel, že se jedná o nejspolehlivější tramvaje, které teď v Praze jezdí a závad je minimálně. Každopádně by mě zajímalo, jak bys hodnotil například Combina, Citadisy nebo ULFy (byly-li by v Praze)? Já si jen myslím, že jisté konstrukční nedostatky (jak si je nazval) budou u všech nových tramvají stejné a kritika se na ně hrne jen proto, že jsme tu desítky let ve východni Evropě žili v jisté agónii s hasákem a kladivem v ruce. Věděl jsi například, že se běžný motorista nedostane do motoru Audi A2? Prostě tu kapotu otevřou jen v servisu...

Já si jen myslím, že to co tu popisuješ je jen běžnou součástí přetechnizované doby kolem nás. Moje babička si například na set-tob boxu fakt stanice nenaladí. Mobilní telefon dokáže akorát zvednout, ale do adresáře se už fakt nedostane,a by zavolala mně.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5508
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 11. března 2009 - 10:11:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dílna:
Pokud vím tak 10,4 tuny. ULF má asi 12 tun.
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 1-2009

Odesláno Středa, 11. března 2009 - 10:35:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě by hlavně zajímalo, proč je na té designově vcelku sympatické tramvaji namontován polopantograf obráceně? A sedačky to má ve 3 provedeních - polstrované, plastové a dřevěné. I sériové vozy je budou mít takové, nebo se každý DP rozhodne pro 1 typ?
Jenomže při nedostatku financí tu bodou kachny s NP střední částí a T3 s NP středem stále, nevýhodou je malý počet sedadel v NP části, co tam třeba dát ještě 2 sklápěcí sedačky?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5511
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 11. března 2009 - 10:44:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

James bond:
Prototyp tramvaje 15T má každý článek vybaven jedním typem sedadel (polstrované, plastové, dřevěné). Až začne vůz jezdit v ulicích s cestujícími, provede se průzku, které sedačky cestující preferují. Podle toho se nakonec rozhodne, které budou v ostatních 250 kusech 15T.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5527
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 11. března 2009 - 10:53:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

martin #5507:
hmmm, a když někdo napíše, že ...když zjistíte že v rámci několika vozidel se vzájemně kříží několik druhů konnektorů a zasuvek a máte docela problém vyměnit TM., tak to taky považuješ za zpátečnický myšlení dílny ve stylu východoevropský postkomunistický agónie s hasákem a kladivem v ruce?

není to spíš obyčejná sprosťárna a prasečina výrobce a potažmo konstruktéra, že si dovolí takovej paskvil pustit nejen z kanceláře podobě projektu/podkladu pro výrobu, ale dokonce i ve fyzický podobě za brány fabriky? tomu se dnes stále říká sériová výroba?
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Fabi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 11. března 2009 - 11:00:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už mi to nedá se taky do toho OT nezapojit (plzeňákům a moderátorům se omlouvám).
Martin: Nikdo asi netvrdí, že zadrátování celý tramvaje elektronikou neodpovídá současným trendům. Ale co z toho kdo má? Ono když se to vezme do extrému, tak třeba pro cestujícího zas takový rozdíl mezi plastovou cedulí a LED panelem není. A z hlediska provozu je to taky sporné, protože plastovou ceduli umí vyměnit každý, kdežto nastavit digi systém je složitější. Proč dělat zbytečně složitá vozidla (nejen tramvaje), na kterých se může rozbít kdejaká zbytečnost a kvůli každé žárovce musí do servisu (v případě aut)? Chápu, že dneska prostě co není high-tech, to je nemoderní, ale není snad pořád jediným účelem tramvají převážet cestující? A z hlediska pohodlí cestujících asi opravdu nezáleží na tom, kolik desítek mikroprocesorů v sobě tramvaj má. (Ale asi se opravdu "nedá nic dělat", Škodovka jde prostě s dobou. Ale jestli je něco moderní, není to u mě důvod k tomu, že se to nesmí kritizovat.)
James_bond: Pantograf je obráceně, aby lišta sběrače byla nad osou prvního podvozku. Ten je tak vepředu, že kdyby měl být pantograf normálně, musel by viset ve vzduchu před tramvají. Sedačky jsou tak, jak jsou, jenom na prototypu.
vjkm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.194.88.26
Odesláno Středa, 11. března 2009 - 11:10:11    Odkaz na tento příspěvek  

Nejsem sice odborník, ale polopantograf je namontován tak, aby ližina byla právě nad otočným čepem podvozku. Pro obrácenou orientaci by bylo nutno prodloužit střechu nebo umístit pantec na poslední článek.
Sedačky (a informační systém) jsou předváděcí demo a každý si rozhodne, co bude chtít namontovat do celého vozu.
vjkm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.194.88.26
Odesláno Středa, 11. března 2009 - 11:12:14    Odkaz na tento příspěvek  

Než jsem to splácal, už mě předběhli ...
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3748
Registrován: 12-2004

Odesláno Středa, 11. března 2009 - 11:39:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A z hlediska provozu je to taky sporné, protože plastovou ceduli umí vyměnit každý, kdežto nastavit digi systém je složitější.
To snad není myšleno vážně. Není nic primitivnějšího, než ovládat panely, zvláště když k tomu je tak primitivní palubák, jako je BS 100 a jemu podobné.
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Věřím své značce... Karosa
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2133
Registrován: 2-2006

Odesláno Středa, 11. března 2009 - 12:05:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: "15T je narozdíl od T3 připravená, aby projela celou pražskou síť bez toho aniž by se musely překopat křiovatky, potkávací místa a zastávky."
Bohužel jen ničím nepodložená domněnka, leč doufáme v to samozřejmě všichni. Jak je to ve skutečnosti ukáže opět až praxe.

"...se jedná o nejspolehlivější tramvaje, které teď v Praze jezdí a závad je minimálně."
Taky tvrzení (byť ze soudku "slyšel jsem") bohužel nepodložené provozním zkušenostmi....

James_bond: "proč je na té designově vcelku sympatické tramvaji namontován polopantograf obráceně"
Jak se to vezme, podle mě je takhle naprosto správně a obráceně by byl naopak obráceně...

Moderátoři: Nešlo by tuhle část diskuze přesunout do "Nových tramvají", při vší úctě k Plzni tady poněkud zapadá ?
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4527
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 11. března 2009 - 19:42:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diskuse o 15T přesunuta ze z Plzně.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5517
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 11. března 2009 - 20:19:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://ekonomika.ihned.cz/c1-35650370-lotyssko-oznamilo-neziskame -li-hotovost-ceka-nas-bankrot

Tak nevím nevím, jestli se 17T zrealizují
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4881
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 12. března 2009 - 12:30:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No počkej, hrozba (zdůrazňuji slovo hrozba) státního bankrotu nezastaví v té zemi život.
Já lásku vřele odmítám
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5521
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 12. března 2009 - 16:38:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To sice ano, ale výrazně sníží státní/obecní/privátní investice do čehokoliv. Pak si mohou začíst klást Lotyšané otázky typu "proč Riga investuje do zahraničních tramvají (ještě velmi drahých), když neni škvára na důchody?"
Yalapeak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 543
Registrován: 10-2006
Odesláno Neděle, 15. března 2009 - 09:54:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Můžu se plést, ale pokud budou mít prachy z Bruselu určené na nákup tramvají, tak je mohou použít pouze na nákup tramvají, určitě je nemůžou rozdat důchodcům. Je na představitelích města, aby občanům (cestující veřejnosti )zdůvodnili potřebu a výhodnost tohoto kroku. Úředníci z Bruselu by v této situaci mohli změknout a víc pustit z unijních fondů
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5531
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 15. března 2009 - 09:59:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Yalapeak:
A dostali na tramvaje dotaci z Bruselu?
Yalapeak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 544
Registrován: 10-2006
Odesláno Neděle, 15. března 2009 - 13:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejsem odborník na unijní prachy, ale vůbec bych se nedivil, pokud by na ně v nějakém operačním programu bylo pamatováno. Po letech Sovětské éry bylo na tom Pobaltí dost bledě a peníze tam ptřebují víc než dost.
Kari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 2-2007
Odesláno Neděle, 15. března 2009 - 15:24:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poslední zprávy o 15T byly o tom, že se přesunula do plzeňský vozovny. Děje se něco dál s tímto vozem? Vyjela už někdy z bran této vozovny?
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2156
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 15. března 2009 - 15:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dle některých informací má drobné problémy s průjezdným profilem, takže ZJ zatím téměř výhradně po kolejišti vozovny + drobné krátké výlety před vrata...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 15. března 2009 - 22:05:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demon3:

To bude nějaký šum... V zanícených debatách jsem se dočetl (oboje Martin):

15T je narozdíl od T3 připravená, aby projela celou pražskou síť bez toho aniž by se musely překopat křižovatky, potkávací místa a zastávky.

A...

Praha je především svou tramvajovou sítí velmi specifická. Dovolím si tvrdit, že pražský tramvajový provoz je jeden z nejnáročnějších v Evopě - kombinaci všech těchto faktorů horko těžko najdeme v jiném městě - hustota provozu, délka sítě, enormní stoupání, poloměry oblouků, památková rezervace (splítka v Letenský, Chotkovy sady), stav tratí (BKV).

Takže člověk by sotva mohl najít místo s problematickým průjezdním profile někde v Evropě... natož pak jinde v CŘ. :P
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2159
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 15. března 2009 - 22:33:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jo, tak je pochopitelně možný, že se v Plzni jen špatně podívali a nebo jim nějakej nepřejícnej Inekoňák posunul obrubníček.

Že by se mohl zmýlit Martin, to samozřejmě předem vylučuju...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Pavel_tarant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 00:31:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

- Oficiální výjezd 15T do města bude ve středu.
- Průjezdní profil byl ověřen a tratě, u kterých byl stavební stav špatný, byly v nezbytné míře opraveny
- Na některé tratě nepojedeme, byly moc mimo normu.
- Úkoly, které je nyní potřeba plnit, se dají lépe řešit ve vozovně než ve městě. Nejdeme do zbytečného rizika, když není nutné do města vyjet.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4565
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 01:02:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PT:
Děkujeme za info. Nevyplatilo by se před vozovnu umístit mobilní tribunu a prodávat na středu lístky?
Fricoolinek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 01:13:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to půjdu do kotle.

Vlajky, šály a dresy s logy PMDP, DPP a Škody Transportation s sebou!
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1000
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 01:22:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já jsem se zrovna ve středu chtěl konečně vypravit na přednášky...
Příroda nefunguje na tržním principu
Saminhb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 08:58:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tratě mimo normu jsou teda asi tankodrom na anglickym, pod záhorskem....

ve středu přednašky nemam....to se hodí :-)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5549
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 09:51:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:
To bude nějaký šum... V zanícených debatách jsem se dočetl (oboje Martin):

Tady se taky (léto 2008) člověk mohl v zanícených debatách (všechno Hnidopich a spol.) dočíst, že 15T je jen imaginární chimérická veličina, o které všichni slyšeli, ale ještě ji nikdo neviděl.

Škoda v té době neuměla (a vlastně stále neumí - 15T mi zatím přijde podobně chimérická jako lokomotiva ř. 380)

Omlouvam se projektu 15T (a zucastnenym osobam), ktery jsem narkl z chimericnosti na zaklade svych nepresnych udaju a zaradil ho po bok 109E (380). Nebyl to projev nenavisti ani jine emoce, pouze vysloveni pochyb a neduvery.

A světe div se, ona asi ve středu vyjede do ulic.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1784
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 11:07:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pravou Štěpánku!
..s těmi přednáškami to vidím stejně...
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
--> 1909-2009 ... 100 let MHD v Jihlavě
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5553
Registrován: 8-2002

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 11:25:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

saminhb:
jako plzeňák bych si dovolil tvrdit, že pojede-li 15T z vozovny kamkoli dál do města, pražskou ulicí (anglickým nábřežím) projet musí
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Osoba X
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.109.51
Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 12:49:45    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz na Plzeňáky:

Je-li tedy pravda, že je Angl. nábřeží pro 15T nesjízdné, ono nelze kroužit ve čtverci Slovanská / Slov.Alej / Koterovská / Sladkovského? 'Čili opravdu je to tak, že neprůjezdné Angl. nábř. = z vozovny pouze na Světovar a zpět?)
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4067
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 13:38:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ve Sladkovského se dá otočit pouze směrem od města. Teoreticky by se dalo použít křižovatku Sladkovského x Radyňská jako vratnej triangl, ale tak moc operativní řešení se v Plzni nenosí.
Inteligence na planetě Zemi je konstatní. Jen počet obyvatel stále roste...