K-report
 

Archiv do 26. června 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Eurosprinter, Eurorunner a další mašinky od Siemensu » Archiv do 26. června 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Úterý, 16. června 2009 - 10:51:20    Odkaz na tento příspěvek  

Před pár lety prohlásil ředitel railtracku, že kvůli infrastruktuře z dob parní trakce nemůžou bránit nasazení moderních vozidel (pendolino Britannico) - a začali urychleně zabzař předělávat. U nás se šlo cestou opačnou.
A teď pár otázek: Ví někdo, jak funguje zabezpečení v Maďarsku? Jejich liniový zabezpečovač je v principu shodný s našim. Jestli mají KO nebo počítače náprav, to nevím.
Ví někdo, co dělá Velaro RUS v Rusku, kde mají KO 25 Hz? Nebo je na trati Petrohrad - Moskva nahradili?
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2141
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 16. června 2009 - 15:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem si prolezl RailJet v Ostravě krom samé chvály musím vyslovit drobnou kritiku: Ty zásuvky umístěné pod sedačkami budou jenom pro zlost. Jsem zvědav, kolik notebooků skončí na zemi, poté co si je majitelé strhnou, až se zvednou ze sedačky.

Jo a zaujal mne hezký detail: dveře mezi jednotlivými třídami nelze otevřít jednoduchým tuknutím do madla, ale pouze poctivým stiskem tlačítka. To snad aby se někdo nespletl, kam leze..
Tomala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 647
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 16. června 2009 - 16:08:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taurusy ÖBB 1216 v Gmündu.Za info děkuji Mikovi:


www.svetlokomotiv.wgz.cz
http://cz.youtube.com/results?search_query=Tomala1216&search_type=&aq=f
http://tomala.rajce.idnes.cz/
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 692
Registrován: 9-2002
Odesláno Úterý, 16. června 2009 - 21:23:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mam zato, ze KO se pouzivaji snad v cele Evrope. Jsou - li KO na siti SZDC zastarale, proc se to neresilo pri modernizaci koridoru ? Mame hezky koleje a KO na nic ? V tom pripade by za to mel byt nekdo nejakym zpusobem odopvedny. Nic to ale nemeni na tom, ze co chce po SZDC jezdit, musi se podrobit zkouskam. Je to skutecne zabavne, asi bude po Evrope rozhazenych nekolik stovek ruznych typu KO. Vypada to ze slavne ruske DSS 12 asi pujde do vecnych lovist. Trafo u koleji s tim asi nic nema...

Reseni jsou ruzna, uvidime tedy kam az to zajde. Vymenit KO na cele siti SZDC bude prace na desne dlouho, o financich nemluve. Krome toho - pred casem protahli nejaky naklad s Taurusem pres celou Evropu - moc by me zajimalo jak to delali - vydavaly se snad prikazy o jizde bez autobloku a na telefon ?

A je teoreticky mozne, ze kdyz si treba frantici poprve jezdili s TGV, tak nemeli nejaky podobny problem ?

Nebo v Madarsku - co tam maji za KO ? Moc bych se asi nezmylil, ze asi totez co u nas. A Taurusy tam jezdi.
Smrt Římanovi a jeho nohsledům
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 693
Registrován: 9-2002
Odesláno Úterý, 16. června 2009 - 21:27:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Dusan: Ja jsem nerekl, ze nechci v Cz Taurusy, jen se mi nelibi, ze SZDC se podrobuje lobby soukrome velkofirmy.
Smrt Římanovi a jeho nohsledům
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 694
Registrován: 9-2002
Odesláno Úterý, 16. června 2009 - 21:30:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jeste neco DSS12 byla prvne instalovana mozna uz v padesatych letech (v CSSR,) v Rusku asi drive. Zastarale to tedy je.
Smrt Římanovi a jeho nohsledům
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2714
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 16. června 2009 - 21:57:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Agente, SŽDC je správce tratí, tedy něco jako ŘSD na dálnicích. Je v zájmu správce dopravní infrastruktury koordinovat svou činnost s výrobci dopravních prostrředků tak, aby po komunikacích mohly dopravní prostředky jezdit bezpečně, rychle, spolehlivě a bez výjimek. Protože jde o správce infrastruktury zpravidla státní, pak politici (a úředníci) rozhodují o tom, zdali přístup na dopravní sítě bude co nejširší, či naopak nejužší.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 695
Registrován: 9-2002
Odesláno Úterý, 16. června 2009 - 22:57:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejde ani tak o vztah technicky, jestli ne politicko - ekonomicky - jista nejmenovana firma (lehce si odvodite ktera) se na tech vymenach KO solidne nakapsuje. Dane v Cz neplatim, zaplat panbuh. Kdyz vidim toto - ze se neco dela nadvakrat za prachy danoveho poplatnika (pardon za prachy z vybranych tkm) je ponekud o spatnych pocitech v krajine brisni.

O co mi tedy jde: Ze pani ing ze siemensu nepocitali s tim, ze jejich superlokomotiva muze jezdit taky na KO z dob zeleznicniho stredoveku a za dalsi, ze v dobe projektovani modernizace koridoru s tim nikdo nepocital a tudiz vyuzil temer tutez zastaralou techniku jako padesat let nazpatek.
Nedostatky jsou tedy oboustranne: Projektanti modernizace koridoru se na KO zvyska vysr... a siemens zase na zastarale KO. Nejaka bedna ala pendolino by se na tu masinu jiste vesla i bez velkeho navyseni hmotnosti, kdyz uz ty taurusy nemaji basy s odporama (aspon ty OeBB.) A ty ceske pany projektanty koridoru bych za tohle hnal klackem - nebyla nahodou zkraje devadesatek u nas na zkouskach spanelska 252 ? I kdyz toho s taurusem moc spolecneho nema - spis s DB 101, nejake zavery by se z toho daly odvodit uz tenkrat. Se mnou to tak jednoduchy neni.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Smrt Římanovi a jeho nohsledům
210008
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 8-2008

Odesláno Úterý, 16. června 2009 - 23:39:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stuttgart Hbf.

Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 879
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 17. června 2009 - 00:37:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Agent: Otázka je či sa na to vysral alebo "vysral, a kto sa vlastne na čo vysral (alebo nevysral). Ono to totiž nie je také jednoduché.

Začneme teda "slovom do bitky". Tá "bedna" nevyrieši ani mäkké f. Za pozornosť stojí najmä fakt, že súčasné (2x ohnuté) normy na rušivé prúdy by pinguíno viacmenej ľavou zadnou splnilo aj bez akejkoľvek chladničky, mrazničky či automatu na kofolu.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 9-2002
Odesláno Středa, 17. června 2009 - 00:53:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohuzel, merici protokoly se ke me nedostaly. Na to nemam spojky, bohuzel moje rozvedka mi nekryje naklady na spojky takze... Nicmene i behem komunizmu u nas nejaky ten asynchron jezdil, ze. A stare KO mu nijak neavadily. Takze zase neco vic. A vykon cca 3000 kW (pri rozjezdu asi dvojnasobny) se uz neda povazovat za nejaky pidivykon. 169 tedy nerusila ? Pokud ne, mame dukaz, pokud plati vztah prime umernosti mezi vykonem a rusicim proudem. Ale tak jednoduchy to zase neni, rekl bych ze to az tak nezavisi na tom, kolik A ta masina tam zrovna ma, jestli ne na frekvenci menicu. A tam bude kamen urazu. Je - li cosinus fi a podobne ovlvnujici veliciny neprijatelny, je tedy vice nez na miste s tim neco delat. Napriklad nektere prumyslove podniky s pomerne vyskou spotrebou maji vlastni kompenzaci aby nerozhazovaly sit (a platily tedy mene za dodanou energii,) protoze cim horsi cosinus fi, vic energie to ci ono zere. Srovnatelne to sice moc neni, ale nejsou ony rusive proudy nahodou induktivni povahy ?
Klaus na hrade Absurdistanu. To jsme teda dopadli.
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 536
Registrován: 1-2004

Odesláno Středa, 17. června 2009 - 09:22:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Agente, doporučuji si přečíst něco o kolejových obvodech např Železniční Magazín č. 4-9/2007, nebo zde http://members.chello.cz/kuna.
Také v sekci zabezpečovací zařízení to bylo mnohokrát probíráno...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 598
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 17. června 2009 - 21:05:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ze pani ing ze siemensu nepocitali s tim, ze jejich superlokomotiva muze jezdit taky na KO z dob zeleznicniho stredoveku

Agente, agente...
Naše KO jsou srovnatelné s těmi, které se používají kdekoliv jinde. To, že jinde udávají mnohem větší odolnost proti rušení, je většinou způsobeno jiným přístupem (mají nižší svodovou admitanci kolejového lože, není požadavek na úplnou detekci lomu kolejnice, mají jinou metodiku na posuzování odolnosti KO, atd.).

Máte pravdu jedině v tom, že přijímač DSŠ 12 je zastaralý. Má nizký součinitel kvality (kv = 0,5), tj. poměr mezi napětím odpadu a přítahu. Redukovaný součinitel kvr je pak pouze 0,373. Tím je daná i nižší odolnost KO s DSŠ 12 proti rušení a nižší šuntová citlivost.

Vůči DSŠ 12 existují hned dvě alternativy: TCR (KOA) a EFCP. Oba tyto přijímače mají srovnatelný parametr kv (cca 0,8 - 0,9), takže si troufám tvrdit, že mají podobné vlastnosti (bez ohledu na to, co se píše v papírech). Drobné rozdíly mohou být dány jedině volbou jiných zakončovacích impedancí.

Je to na delší vysvětlování. Koukněte se na odkazy, které doporučuje Zbyněk. A cosinus fí, prosím, vynechte.

Mimochodem, Siemens si v otázce konduktivních proudů nevede vůbec špatně a Škodovka se svojí 380-kou je na tom ještě lépe.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 599
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 17. června 2009 - 21:12:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dusanh:
Není chybou Siemense (ani jakéhokoli jiného soudobého výrobce kolejových vozidel, vč. Škodovky!), že se tady 30 let chrápalo, místo toho, aby se koumalo nad snášenlivostí moderních vozidel s tratí.

Jedinou kompetentní institucí, která mohla problematiku konduktivních proudů řešit, byl VÚŽ. Začátkem 90-tých let na tento problém opakovaně upozorňovali, ale nepodařilo se jim přesvědčit tehdejší O14 GŘ o tom, že je nutné se tímto problémem intenzivně zabývat. Měli je za vyžírky, kteří z nich jenom chtějí tahat peníze. Takže se problém nechal vyhnít až do pendolina...

(Příspěvek byl editován uživatelem Signalman_77.)
Tomala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 650
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 17. června 2009 - 21:44:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přidám pár fotek Railjetu z Ostravské výstavy:


www.svetlokomotiv.wgz.cz
http://cz.youtube.com/results?search_query=Tomala1216&search_type=&aq=f
http://tomala.rajce.idnes.cz/
Montoya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1720
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 17. června 2009 - 22:01:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja zase z dnesnej historickej navstevy v BA

!!! FOTOGALÉRIA LOKOMOTÍV SK, CZ, ÖBB a MÁV na JS-TRAINS.SLOVAKTRAINS.SK !!!
http://js-trains.slovaktrains.sk/
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 703
Registrován: 9-2002
Odesláno Středa, 17. června 2009 - 23:52:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalmanovi dekuji. Potvrdil totiz to, co jsem napsal vyse - ze na nabrezi se na to vykaslali, ale mozna i schvalne. A pokud na to VUZ upozornil, znamena to tedy ze se uz tenkrat v Cz prohnalo neco, s cim nekdo (ne)pocital. A tak, jak to pise signalman to (zcela nahodou) sedi s tou spanelskou 252 od siemense a mozna s tim neco ma i ta nase 169. Vykon ty spanelsky masiny presne nevim (nad 5000 kW - 200 km/h,) ale je to GTO tyrystorovej asynchron s krmenim jako nase 363.

Je to jak z jednoho filmu: Neber ty uplatky nebo se z toho zblaznis. Ja rikam, ze na nabrezi je velka pravdepodobnost neceho takovyho a muze se to dit uz roky. Dukazy tohoto necht hleda policie, preju jim mnoho stesti, byt oznameni na to ja nedam.

PS: nechtel jsem siemensu krivdit, ale zda se, ze na pocatku je treba brat v potaz vsechny moznosti.

Timto dekuji vsem za objasneni dane problematiky.
Klaus na hrade Absurdistanu. To jsme teda dopadli.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 07:36:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Agent:
Nebudete tomu věřit, ale požadavky na limit konduktivních proudů pendolina se na GŘ projednávaly spolu s požadavky, jaká barva bude na WC. Kdybych to neměl z hodnověrného zdroje, tak bych to sem nepsal, ani bych tomu nevěřil.

Ad fotky)
Můj soukromý názor: Stejně se mně líbí víc Taurus, než 380-ka. Tím však nechci snižovat její kvality. Je vůbec zázrak, že ta mašina vznikla.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4350
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 08:50:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Agent - Renfe S/252 neboli Eurosprinter 1. generace, prototyp (127.001/ES64-P.001) je stále k nalezení u Dispoloku.
Inteligence na planetě Zemi je konstatní. Jen počet obyvatel stále roste...
FOGY
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.91.49.4
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 15:47:13    Odkaz na tento příspěvek  

Taurus je velice pěkná moderní lokomotiva, ale nebyla stavěna pro naše tratě a z toho vznikají problémy s KO,rekuperací atd.Navíc má ze všech hnacích vozidel nové generace nejhůře řešené podvozky - proto byla zařazena do 3.skupiny přechodnosti a proto bude její použití na tratích SŽDC vždy omezeno na rovinaté úseky.
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 16:02:40    Odkaz na tento příspěvek  

Fogy: Typicky Brno - Česká Třebová a Ústí nad Orlicí - Choceň. Na Semmeringu mají i 190m oblouky a jezdí tam.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1324
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 16:04:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad FOGY: je zajímavé, že na Dvořišti jezdí podle normálních rychlostníků. Jen tak pro zajímavost, v současném stavu je na tom s vodicí silou paradoxně Taur o trošičku lépe než než 109E. Pro mne bylo úžasnou novinkou, když jsem se od chytrého kamaráda dozvěděl, že v určitých stavech je lepší mít větší rozvor náprav v podvozku a pokud si to ještě dobře pamatuju k tomu menší celkový rozvor. Stav s mezipodvozkovou vazbou se počítá, možná už je i určeno, zda bude aktivní nebo pasivní. Qěcy nebo Hajnej by mohli vědět více.
Martin
FOGY
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.91.49.4
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 16:29:35    Odkaz na tento příspěvek  

Problém je v tom, že se jezdí na výjímku udělovanou SŽDC a pokud dojde k nadměrnému opotřebení kolejnic, tak ji příště nemusíš dostat a co s takovou mašinou budeš dělat???
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 16:35:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drážní úřad jako správní drážní úřad podle § 54 odst. 1 a § 55 zákona č.266/1994 Sb. o dráhách, ve znění pozdějších předpisů rozhodl podle § 43 odst. 4 zákona o dráhách vydal Rozhodnutí č.j. 2-7168/08-DÚ ze dne 25.6.2008 o schválení typu drážního vozidla elektrické lokomotivy typu ES64U4-C (řada 1216 ÖBB).
Na základě toho vydala SŽDC provozní opatření.
Ani v jednom dokumentu o žádné vyjímce nic není a nebo jsem to přehlédnul.

Budu s ní dělat to samé jako s 380.
Martin
FOGY
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.91.49.4
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 16:50:25    Odkaz na tento příspěvek  

Ano a právě v tom provozním opatření jsou vyjmenovány úseky tratí po kterých se mohou Taury pohybovat vlasní silou a případná další opatření.(Třeba HD - ČB,ale dál na Prahu už ne)Po výrobci 380 je požadováno, aby 380 mohla jezdit po celé síti SŽDC!!!
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2715
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 17:31:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2: Zatím se MPV nezkoušela za jízdy (má ji jen 380.003) takže rozhodnuto není. Rozvor podvozku - mno sám o sobě větší rozvor podvozku způsobuje větší opotřebení kolejnic v oblouku. Ale to lze odstranit natáčením dvojkolí (například), dále velkou roli hraje vypružení a vytlumení podvozku, umístění otočných bodů čepů, přenosů sil atd. takže - pro mne nevyhodnotitelné.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Lukash
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1700
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 18:30:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Semmeringbahn jsou malé poloměry oblouků, ale zato tam mají maznice okolků.
http://traffic.xf.cz
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 19:34:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dukazy tohoto necht hleda policie, preju jim mnoho stesti, byt oznameni na to ja nedam.

Stejně jako většina jiných trestních oznámení by to šlo do ztracena. Co k tomu dodat? Kdyby daňový poplatník jenom tušil, jak se nakládá s jeho penězi, hořce by zaplakal...

V betonové lobby je to ještě mnohem horší. Pak se najednou všichni diví, že německá dálnice stojí polovinu toho, co česká.

Co s tím naděláme? Nic. Můžeme si tady zanadávat na K-reportu, a dotyční se nám budou jenom smát. Na druhou stranu by byla chyba to nechat úplně plavat. Přeci nejsme ovčané, ale občané..?!
Montoya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1724
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 20:16:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes na IC 403 a 404 polsky futbalovy taurus

!!! FOTOGALÉRIA LOKOMOTÍV SK, CZ, ÖBB a MÁV na JS-TRAINS.SLOVAKTRAINS.SK !!!
http://js-trains.slovaktrains.sk/
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 707
Registrován: 9-2002
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 21:20:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman: Tak to stim pendolinem - to me dostalo. Vypada to, ze verejne tajemstvi o ty bande na nabrezi ma neco do sebe. Bohuzel, nedeje se tak jen na draze: Umelci bez napadu a bez talentu, policie vytvarejici verejne demonstrace pro nespokojenost napriklad s pracovne - organizcnimi podminkami (to se zatim v Cz nestalo - v EU uz ano,) ale v dnesnim globalizovanem svete je mozne vsechno.

Ano, z toho co se ve svete deje je mi dost na bliti, ale pokud se tim necham tahnout, chcipnu na tezkou depresi. Radeji si zajdu do lesa, kde nic takoveho nehrozi, snad krome padu letadla na moji hlavu a nadherne si odpocinu.

Agent varuje: Nekompetentost zpusubuje srdecni i zaludecni potize u tretich osob.
Klaus na hrade Absurdistanu. To jsme teda dopadli.
ythomas_ct
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.234.92
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 23:24:56    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Martin2: On ve skutečnosti nerozhoduje jenom rozvor podvozku a vzdálenost otočných čepů, ale i kdyby, tak 1216 ÖBB má oproti 380 ČD větší jak rozvor podvozku, tak i vzdálenost otočných čepů. Vaše teorie příznivějšího většího rozvoru podvozku při menší vzdálenosti otočných čepů by mohla platit v případě radiální stavitelnosti dvojkolí v podvozku. U 380 i 1216 jsou přitom "ostatní podmínky" (ojničkové vedení, antiparalelogram a flexicoil pružiny) zhruba obdobné. Co se hodnot sil týče, počkejme si na měření...
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2009 - 23:57:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli kamarad Martina2 nemyslel situaci, kdy je diky vuli v kolejovem kanalu vetsi uhel nabehu u podvozku s mensim rozvorem (samozrejme oba bez radialniho staveni). Mimochodem, Taurus ma sice vetsi rozvor, ale treba pruziny sekundaru pri nataceni pricne znasilnuje na podstatne mensim polomeru.

(Příspěvek byl editován uživatelem Raquac.)
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2716
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 07:31:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Raquac: Co? Když má Taurus větší VOBP, tak úhel natočení podvozku vůči skříni musí být na stejném oblouku VĚTŠÍ, než u 380ky. Naopak když vezmeme hypoteticky identické pružiny sekundáru, tak větší rozvor podvozku dává na zkroucení těch pružin delší páku, tedy menší sílu, než kratší rozvor podvozku. Jenže pružiny sekundáru taura a 380ky identické nejsou, mají rozdílnou výšku (například) a to pak úplně mění mech. poměry.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1327
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 07:53:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nebo jsem jen pomotal ten celkový rozvor. Byl jsem tak rozhozen tím rozvorem v podvozku, že větší může mít lepší vlastnosti než menší. Prostě to pro mne bylo a je naprosto nepochopitelné, každopádně se mi to snažil vysvětlit, ale je to na mne vyšší dívčí. Právě mluvil o 109, ke které prováděl výpočty.
Tohle není nic pro mne, nejsem študovanej, dokážu zapojit drát, ale tohle jde mimo mne.
Martin
Dean001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 08:40:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zde je GPS log jízdy RailJet z Ostravy do Přerova (včera). Pro srovnání přikládám GPS log z jízdy IC518 Manažer v úseku Ostrava - Olomouc (předevčírem).
Je tam vidět zajímavý rozdíl ve zrychlení... A to měl RailJet handicap v podobě nečinného Taurusu ...

Pokud bude zájem, mám těch grafů a analýz více, včetně grafů z jízdy Pendolína.



(Příspěvek byl editován uživatelem dean001.)
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2717
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 09:02:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2: dyť jo, nic se neděje. Prostě - je to složitý a uvidíme, co bude mít Bivoj v papírech.
001 teď přepřahá v Radotíně.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 12:00:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qecy: Prectete si prosim poradne, co jsem napsal. Prvni veta plati obecne pro kolejova vozidla a jeji obsah je nezavisly na vzdalenosti otocnych cepu ci rozvoru. Druha veta je jen poznamka k tomu, co psal kolega vyse U 380 i 1216 jsou přitom "ostatní podmínky" (ojničkové vedení, antiparalelogram a flexicoil pružiny) zhruba obdobné. - tedy ze vychozi podminky jsou opravdu jen zhruba obdobne. Krome usporadani sekundaru je veliky rozdil i ve vedeni dojkoli - ojnickove vedeni maji obe lokomotivy, ale zatimco Skodovka vsadila na jednoduchou ojnicku pricne velmi mekkou, ma Taurus trojuhelnikovou, tedy pricne velmi tuhou.

Obavam se ovsem, ze to co jste napsal Vy tak docela nefunguje. Vezmeme nasledujici pripad - uvazujme geometricke pomery za jizdy obloukem, podvozek ve vzpricene poloze, tuhe vedeni dvojkoli. Na jedne strane 109E, rozvor podvozku 2500 mm, vzdalenost otocnych cepu (nebo bodu, pro prudice) 8900 mm, na druhe strane Taurus se 3000 mm, resp. 9900 mm. Uvazujme oblouk o polomeru 250 m a vuli v kolejovem kanalu 60 mm (tedy maximum). Podvozek se pod skrini natoci o uhel odpovidajici tecne k ose koleje v miste otocneho bodu a potom jeste o to co mu dovoli vule v koleji. Dal tu mame uhel nabehu (tedy uhel mezi tecnou osy koleje a podelnou osou podvozku v miste vedouciho dvojkoli). Pro 380 tku jde o 1,02°+2,75°= 3,77° a uhel nabehu 3,04°, Taurus potom o 1,13°+2,29°= 3,43° a uhel nabehu 2,64°. Ano, velka vule je nevyhodna pro male rozvory, proto uberme jeji hodnotu na 25 mm. Potum pro 380tku plati 1,02°+1,15°=2,17° uhel nabehu 1,43° a pro Taura 1,13°+0,96=2,09° a uhel nabehu 1,30° A ejhle - podvozek pod 380tkou se nam nataci vic a navic v obou pripadech vykazuje i vetsi uhel nabehu! Takze ona ta situace najednou vypada opacne, ze? To nicmene jeste automaticky neznamena ze vysledne pomery budou pro 380tku horsi. Svoji roli bude hrat kuprikladu moment setrvacnosti podvozku, kde bude Taurus jiste horsi, moment odporu proti natoceni podvozku, tuhost vedeni dvojkoli atd. Proste na prvni pohled jasne a jednoduche veci az tak jasne a jednoduche nemusi byt...

(Příspěvek byl editován uživatelem Raquac.)
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2718
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 15:15:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rakváč:
Prosím tě, je mi dávno jasné, že čím menší rozvor podvozku, tím snáze a více se vzpřičuje vůči koleji. Nejlépe to dokáže podvozek jednonápravový - ř. 810 a odvozeniny. ALE: protože neznáme přesné parametry vypružení (tuhost, pružnost materiálu, počty závitů, geometrii, rozměry, tloušťky) tak z toho můžeme vyvodit leda tak velký kulový. Prostě NEJDE TO.

Dále: jedna věc je nabíhavost kola podvozku kvůli vzpřičování a druhá věc je nabíhavost kvůli rozvoru samotnému.

Krom toho hydraulická MPV může umět proměnlivou "tlumivost" kmitů.

A v neposlední řadě platí, že čím vyšší rychlost lokomotivy, tím je potřeba tužší vypružení.

Závěr: jo, teorie jsou to fajn, ale bez znalosti rozměrů a vlastností konkrétních materiálů se nelze ničeho dopočítat. Takže se odmítám dál tímhle zabývat, je to celé o hovně.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.238.173.243
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 17:43:59    Odkaz na tento příspěvek  

2 Raquac ... výpočty. Tohle je počítáno za podmínky otočného bodu ve středu podvozku, ale Siemens používá řešení s excentrickým otočným bodem a dokonce s otočným bodem zcela mimo vlastní podvozek (před první osou) jako třeba u M1 pražského metra. To pak vychází úplně jiná čísla.
Co se týká chodových vlastností, tak na příčné síly mají vliv i rotující setrvačné hmoty, které jsou u Taura díky brzdovým osám větší a s rychlostí se dynamicky mění. ( Stabilizace lodí pomocí setrvačníků. )
Imisa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 4-2009
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 19:10:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dean001: Nebyl by ten Taurus Přerov - Břeclav?
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2720
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 20:43:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Host: Otočný bod mimo podvozek? Nebyl by nákres principu? Nějak si nedokážu představit praktické provedení tohoto, zejména pak pohyby zadního podvozku.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Mitsch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 6-2009
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 21:26:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zde je včerejší průjezd RailJetu z Ostravy mezi Huštěnovicemi a Starým Městem. Omlouvám se za kvalitu a chybějící zvuk, jehož nahráváním můj fotoaparát nedisponuje :-(
video - RailJet Huštěnovice
Dean001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 21:37:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Imisa:

Bohužel ne. Z jakéjoliv stanice za Přerovem pak nebylo spojení nazpět do Ostravy. Proto jsem se projel za 300,- do Přerova ....
Cesta nazpět R745 bylo kruté vystřízlivění ... Jízda v reko A s nefunkční klimou a malinkatým otvíracím okýnečkem, bylo ve včerejším horku opravdu zatrest ...
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 22:46:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kvjecy 2718: Závěr: jo, teorie jsou to fajn, ale bez znalosti rozměrů a vlastností konkrétních materiálů se nelze ničeho dopočítat. Takže se odmítám dál tímhle zabývat, je to celé o hovně.

A pred tim:

Kvjecy 2716: Co? Když má Taurus větší VOBP, tak úhel natočení podvozku vůči skříni musí být na stejném oblouku VĚTŠÍ, než u 380ky.

To jste predpokladam tvrdil bez znalosti rozměrů a vlastností konkrétních materiálů...krome toho to tak proste neni.

Kvjecy 2718: Prosím tě, je mi dávno jasné, že čím menší rozvor podvozku, tím snáze a více se vzpřičuje vůči koleji. Nejlépe to dokáže podvozek jednonápravový - ř. 810 a odvozeniny. ALE: protože neznáme přesné parametry vypružení (tuhost, pružnost materiálu, počty závitů, geometrii, rozměry, tloušťky) tak z toho můžeme vyvodit leda tak velký kulový. Prostě NEJDE TO.

Prece jsem nevyvozoval nic, k cemu bych tyto udaje potreboval, k tomu co jsem pocital staci zakladni geometricke udaje, ktere jsou k dispozici. Taky jsem psal, ze ty spocitane uhly automaticky neznamenaji ze je jeden stroj horsi a druhy lepsi.

Dále: jedna věc je nabíhavost kola podvozku kvůli vzpřičování a druhá věc je nabíhavost kvůli rozvoru samotnému.
Potiz ale je, ze lokomotivy jezdi po realnych tratich, kde se podvozky vzpricuji...
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 22:52:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host: ... výpočty. Tohle je počítáno za podmínky otočného bodu ve středu podvozku, ale Siemens používá řešení s excentrickým otočným bodem a dokonce s otočným bodem zcela mimo vlastní podvozek (před první osou) jako třeba u M1 pražského metra. To pak vychází úplně jiná čísla. Clovece, jak jste na ten excentricky otocny bod mimo podvozek prisel?? Taurus ma ve stredu podvozku lemniskatovy mechanismus, takze ten bod se muze tak maximalne posouvat o neco malo pricne. A u M1 take nic takoveho neni - ze se podelne sily z podvozku prenasi ojnici nekam mimo nej neznamena, ze okolo toho miste podvozek i nataci.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2722
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 23:10:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Raquac:
...prostě to tak JE, protože větší rozvor podvozku dává sám o sobě na stejném poloměru oblouku VĚTŠÍ úhel "náběhu", jelikož u "delšího podvozku" je sečna DELŠÍ, to platí když se vozidlo nepohybuje. Nedělej ze mne blbce, geometrii ještě ovládám. Samozřejmě při pohybu je nutno vzít v úvahu právě i to vzpřičování podvozku, tam ve sporu nejsme.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 19. června 2009 - 23:26:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qecy: ...větší rozvor podvozku dává sám o sobě na stejném poloměru oblouku VĚTŠÍ úhel "náběhu", jelikož u "delšího podvozku" je sečna DELŠÍ, to platí když se vozidlo nepohybuje. Tvrdim snad neco jineho? To je videt v tech uhlech: Pro 380 tku jde o 1,02°+2,75°= 3,77° a uhel nabehu 3,04°, Taurus potom o 1,13°+2,29°= 3,43° a uhel nabehu 2,64°. Jenomze o celkovem natoceni podvozku pod skrini rozhoduje i ta druha slozka a v tom je ten problem. Pohyb v tom nehraje zadnou roli.
Rere
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 20. června 2009 - 15:25:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mitsch: Byls nějak blízko nás: http://www.youtube.com/watch?v=kwl4RLEPuWM
..::FEDERACE ZLÍNSKÝCH FOTIČŮ::.. SHOTO PAGE
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.238.173.243
Odesláno Sobota, 20. června 2009 - 18:16:06    Odkaz na tento příspěvek  

Raquac ...neznamena, ze okolo toho miste podvozek i nataci

Ač tomu právě tak je !
http://www.metroweb.cz/metro/M1/M1.htm
http://www.metroweb.cz/metro/M1/DOD-008.JPG
http://www.metroweb.cz/metro/M1/DOD-059.JPG
Natáčí se i s tou ojnicí a celý podvozek vybočuje pod kluzátky sekundárních měchů. (Račte navštívit kanál v DK při některém dalším DOD.)
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 20. června 2009 - 19:04:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host: Ta ojnice ma klouby na obou stranych, pohybuje s podvozkem, ale bod (presneji recemo monozina bodu) okolo ktereho se podvozek otaci neni rozhodne v miste, kde je ojnice pripojena ke skrini. Podvozek se muze pohybovat v pricnem smeru, ale nataci se okolo svisle osy, ktera je priblizne v jeho stredu. Nevim co mate na mysli pod kluzátky sekundárních měchů, mechy se podelne a pricne deformuji pri pricnem pohybu nebo nataceni podvozku. Dik za doporuceni, ale pri DOD tam asi bude plno, podivam se tam jako obvykle nekdy jindy.
Mrknete se na fotky na nasledujicich odkazech.
http://www.metroweb.cz/metro/zajimavosti/M1-nehoda/PB230981.JPG
http://www.pozary.cz/rubriky/udalosti/vykolejena-souprava-metra-s iemens-m1_4234.html - nejlepe snimek 55
naragPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Sobota, 20. června 2009 - 23:48:08    Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, že by byla vystřihovánka Railjetu? Něco jsem vygooglil na karton-modelle, ale tam byl v diskusi jen nějaký odkaz na jakési stránky o bydlení a za ním několik poděkování.
Jirka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 11:19:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host: Měchy nemají žádná kluzátka. Na vrchní desce měchu je hrdlo, které zapdne do otvoru v příčníku a kterým se přivádí vduch do měchu, tudíž se deska vůči skříni nemůže pohybovat. Ve středu podvozku jsou navíc příčné dorazy, které umožňují jen minimální příčný pohyb a kolem kterých se celý podvozek natáčí.
Jirka.
210008
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 8-2008

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 18:04:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hegyshalom


OR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.77.163
Odesláno Středa, 24. června 2009 - 00:08:10    Odkaz na tento příspěvek  

Udajne 1216 muze v useku Praha - Breclav ndo nekterych oblouku podle hornich rychlostniku Vvyj a nekde musi podle dolnich. Pry je to podle vysledku mereni a spatne se to pamatuje firum. Cili opatrnejsi firove jezdi vsude podle dolnich rychlostniku.
Je to pravda?
Čahoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 523
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 24. června 2009 - 08:02:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Může bejt.
Pépa_rákos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4073
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 24. června 2009 - 11:12:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes v ČB ...

Bobi680
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 1-2009

Odesláno Středa, 24. června 2009 - 18:26:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OBB 1216.234 Břeclav
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2264
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 25. června 2009 - 17:19:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemáte někdo představu kolik by mohlo stát třívozové Desiro Classic v elektrice na dvojsystém na 3000 Vss/~25000 50Hz ? Díky
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5036
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 25. června 2009 - 17:24:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle toho kdo, kdy, jak, za jakých podmínek, či v jaké podobě ho objedná. Takže cokoli mezi řekněme 90 - 160 mil. Kč.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pátek, 26. června 2009 - 14:49:07    Odkaz na tento příspěvek  

ŽM 6/08: 305 3-vozových Desir ML, z toho 95 ks 3/25 kV, zbytek 3 kV: 1425000000 Euro. Classic se snad ani elektrické nedělá.