K-report
 

Archiv do 4. srpna 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě v Ústeckém kraji » Archiv do 4. srpna 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4324
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 19:34:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jeden dotaz na T_m:
Kteří jedinci (přesněji řečeno - odkud a kam takoví lidé nyní cestují?) by za situace, když by mezi Blatnem a Žatcem jezdily jenom rychlíky v takovém rozsahu, jak jsem uvedl výše v tabulce; a Stebno, Petrohrad a Černčice by byly přiměřeně obslouženy autobusem (z peněz, které by ÚK ušetřil odstřelením dnešních osobáků, by se to zaplatilo a ještě by možná zbylo), byli z používání veřejné dopravy v této oblasti vyhnáni?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1461
Registrován: 2-2004

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 19:55:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: U R takt smysl jistě má. Osobáky na sever od Podbořan smysl nemají, zastávky jsou buď daleko od obcí resp. v nich vůbec nejsou. Klonil bych se k modelu Os od Podbořan dolů, a to mimo takt s minimalizací potřeby souprav.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3005
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 19:57:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechci být zlým prorokem, ale minimalizace potřeby souprav se nejlépe provede tak, že se osobáky od Plzně utnou již v Plasích.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1462
Registrován: 2-2004

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 20:03:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je, bohužel, možné. Tady lidi nejsou a budou furt ubývat.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4325
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 20:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Klonil bych se k modelu Os od Podbořan dolů, a to mimo takt s minimalizací potřeby souprav.
O. K., ale když budou v okolí Plzně jezdit osobáky v celodenním základním taktu s obratem v Plzni v lichou celou (a bylo by to z pohledu Plzeňského kraje celkem logické), tak to znamená, že buď budou vlaky až do Podbořan fixovány tímto uzlem v Plzni, anebo dojde (aspoň u některých vlaků) k prostojům např. v Blatnu u Jesenice. A takové prostoje by znamenaly zneaktraktivnění pro cestující, a mohly by za jistých okolností znamenat i zvýšení počtu souprav.

Mibl: Jistě, nabízí se to. Na osobácích točit jednu soupravu celodenně celotýdenně z Plzně do Plas, ale asi by to přece jenom chtělo nějaké špičkové posily aspoň do toho Blatna, ne?
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 2-2004

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 20:10:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Říkám mimo takt s tím, že by se fixovaly na dobu křižování s rychlíky a konec prac. doby/ školního vyučování v obcích na trati plus v Plzni by musely mít dostatečný odstup od sebe a od R. Počet souprav by nesměl být vyšší než v případě taktového modelu.

V reálu se mi to ale nechce teď večer promýšlet.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 20:50:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Chomutovák: ČD si "vyoptimalizovaly" tankovací stanici v Lovosicích (což se ukázalo jako velmi rozumné, když tam končí tři lokálky...) a následkem toho jezdí motor z Teplic do ústeckého depa tankovat... Přesně v ten čas jaký uvádíte (musí to stihnout mezi lovosickými osobáky)
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1199
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 21:14:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pryž: Termínem "vyoptimalizovat" předpokládám myslíte "zrušit". Jedná se tedy o motor z 097? Nebylo by levnější objednat si cisternu rovnou na Teplické nádraží a natankovat k tomu třeba i Litvínovské motory?
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 22:04:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ano, přesně tak Každá drážní optimalizace = rušení (resp. jinou jsem ještě neviděl). Nevím, jestli něco brání cisterně v Teplicích. Toto je motor z 097. Ale takovýchhle "nazbrojovacích" Sv jízd je po síti hromada - Litvínovské motory zase jezdí zbrojit do Mostu. Pak máte zase Sv jízdy určené k tomu, aby se motoráky "hromadily" přes noc na nějakém místě, aby se tam v zimě mohly protáčet - ono osazení toho předehřevu je asi děsně drahé, a proto se diesely třicet let po zimních nocích protáčí, což je tedy bezpochyby levnější (protože to jde z kasičky "trakční palivo" a ne z kasičky "investice"...
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1923
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 22:33:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davide, neberu ti upřímnou snahu něco smysluplného vymyslet, toho si velmi cením, ale realita je taková, že toto všechno se z dálky od stolu opravdu vymyslet nedá. Nic není černobílé a to dokonce ani slavný kec o nesmírné vzdálenosti zastávek od obcí mezi Podbořany a Žatcem (ano Žaboliky a do jisté míry Kaštice) ...
Dokonce já sám jsem na patřičných místech navrhoval redukci osobních zastávkových vlaků mezi Podbořany a Žatcem západ, nicméně pokud to pak někdo pochopí v duchu buď a nebo, máme z toho současný paskvil, kterému se podařilo vyhnat další klienty z VHD, protože současný model pro ně je nepoužitelný a i včetně autobusů. Ale myslím si, že o tom už tady bylo napsáno víc než dost a kdo chtěl, pochopil, kdo ne, nepochopil. Dokonce si dokážu představit, proč někteří jedinci mají doslova hysterické záchvaty při čtení těchto optimalizačních úvah. Víte přátelé, ti lidé tady žijí nebo žili a ví co ony experimenty dokázaly.

A jak z toho ven? Před časem jsem zde psal, co by bylo nutno udělat, aby se situace stabilizovala, pak bude nutno přes různé marketingově motivační kampaně čekat, až klienti opět najdou alespoň částečnou důvěru v systém. Věřte, ono to nemusí být drahé, rozhodně to nákladově vyjde levněji jak dnes, kdy vozíme zcela nesystémově, ovšem v systémovém taktu, vzduch různými oklikami po téměř polních cestách, které na mapě vypadají přece tak krásně ...
A bohužel jiné cesty, než se zvednout od monitoru, vyrazit do terénu, hovořit s běžnými lidmi, úředníky na obcích, zaměstnavateli a učiteli fakt není.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4331
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 00:31:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m: realita je taková, že toto všechno se z dálky od stolu opravdu vymyslet nedá.
Souhlas v případě regionální dopravy. S tou rychlíkovou dopravou se to dá udělat od stolu celkem jednoduše.

Dokonce si dokážu představit, proč někteří jedinci mají doslova hysterické záchvaty při čtení těchto optimalizačních úvah. Víte přátelé, ti lidé tady žijí nebo žili a ví co ony experimenty dokázaly.
Však já neobhajuji současný stav. Ale souhlasím s myšlenkou, že když někde už mají jezdit rychlíky (které se ale leckde chovají spíš jako spěšné vlaky, ale proč ne, když je to ku prospěchu věci), tak ať jezdí celodenně alespoň každé 2 hodiny, a to tedy včetně žatecké trati. Stejně tak jsem zastáncem IDS, ve kterých je jednotný tarif a vzájemné návaznosti. Ale stejně tak si uvědomuji, že tu jsou finanční limity a ty vlaky jsou bohužel opravdu dražší, a také že při existenci takového IDS se stírají nevýhody autobusů (kterými jsou právě ty nenávaznosti na vlaky a nemožnost cestovat na jednu jízdenku), takže právě taková integrace může na některých tratích znamenat omezení nebo úplné zastavení dopravy.

A bohužel jiné cesty, než se zvednout od monitoru, vyrazit do terénu, hovořit s běžnými lidmi, úředníky na obcích, zaměstnavateli a učiteli fakt není.
Pracovní době a době školního vyučování se dokáže lépe přizpůsobit spíš bus, než vlak. Stejně tak může bus přijet přímo ke škole atd. Tady má železnice bohužel nevýhodu už z principu.

P. S. Nechci nějak moc šťourat, ale neodpověděl jsi mi na mou otázku, odkud kam nyní jezdí "těch pár zoufalců", kterým by ublížila případná dvouhodinovka rychlíků mezi Blatnem a Podbořany se zastavením navíc ve Vroutku a přiměřená náhrada obsluhy Stebna, Petrohradu a Černčic autobusem.
(Už jsme to tu nakousli před časem - jestli by případné Desiro Classic dokázalo díky většímu zrychlení dosáhnout ještě jednoho zastavení mezi Žihlí a žst. Žatec západ ještě v jednom místě kromě Vroutku, tím lépe. Skoro bych ale "z dálky od stolu" odhadoval, že by bylo lepší zastavit alespoň s několika rychlíky - třeba jen na znamení - ve Stebnu, kam by tím pádem nemusely třeba už žádné autobusy jezdit. Zatímco obec Petrohrad stejně musí být obsloužena autobusem, tak pak může takový bus jet i přes Černice k vlaku třeba až do Kryr.)

Ale když tu zmiňuješ pár zkušeností z terénu, tak jich pár přidám:
- Mluvilo se tu o (ne)dostatečnosti 14-minutového pobytu v žst. Most. Při několika mých zkušenostech jsem si všiml, že snad vždy najížděla z opačné strany jiná lokomotiva, takže vzniká hodinový prostoj hnacího vozidla.
- Téhož jsem si všiml v případě motorového vozu řady 810, trati č. 097 a žst. Lovosice.
- V žst. Řetenice je přestupní doba ve směru Úpořiny - Litvínov 4 minuty, ale vlak ve směru Litvínov má uveden černý puntík. Jel jsem jednou takto vlakem od Úpořin. Z této stanice jsme vyjeli jen asi o 30 sekund později, než byl pravidelný odjezd, nikde jsme zbytečně nestáli, přesto jsme do Řetenic přijeli se zpožděním cca 4,5 minuty, a přípojná Regionova těch několik desítek sekund nečekala!
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1924
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 01:04:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Sice jsem neodpověděl na konkrétní otázku, ale odpověděl jsem. Já totiž nevím, jaké jsou momentální přepravní vztahy. Sice by se mohlo z logiky věcí říci, že je to tak, tak a tak, ale ve skutečnosti zde logika neplatí. Potřeby se mění jak v závislosti na vývoji populace, tak v závislosti za záměrném ku*vní životních podmínek. Proto je před každou takovou úpravou třeba dělat tyhle rozsáhlé průzkumy.

Malý příklad z praxe: v jedné vesničce byl poměrně velký potenciál dojíždějící školní mládeže a to takový, že by dokázal uživit i vlakový spoj. Protože se doba a možnosti mění, nabídl jsem starostovi a starostům dalším, že jsme schopni zahájit za určitých podmínek dopravu do/ze školy. A odpověď? Není pro koho. Ne, opravdu všechny děti nezestárly a nedospěly. Jen se většina rodin s dětmi zařídila jinak nebo se odstěhovala a pro těch několik jedinců, vesměs sociálně slabších, to opravdu nemá cenu.

Proto tak zoufale někteří křičí, že už těch optimalizací bylo dost, protože zejména na Žatecku to vyústilo vskutku v průser, který se může ještě daleko víc prohloubit a náprava bude v nedohlednu. Uvědomme si, že právě určitým sociálním skupinám (nejmenuji, nejsem rasista, navíc to není jen o barvě, bo i "býlý" sem patří) tato situace vyhovuje. Dokonce ani absolutní počet obyvatel nemusí klesat, páč 10,20 dětí v rodině ...

A ještě moderní vozidla: ano tudy cesta samozřejmě vede ve vztahu k image služby, ale z hlediska technologie tam zas tak velký přínos toto není. Pomohou samozřejmě vratné soupravy, tam je technologická úspora jasná, ale třeba je opravdu třeba uvažovat i s tím, že je třeba provozního ošetření soupravy, zbrojení atd. a opravdu není možné mít našponované jízdní doby na sekundy na horní hranici technických možností vozidla/tratě. Tady je opravdu řešení netakt a návaznosti dle aktuální potřeby, například ráno třeba návaznost v Blatně Rakovník-Podbořany a odpoledne obráceně.

No možná by to spíš stálo za nějakou schůzku nad džbánkem ...
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 12:04:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TM: Nic není černobílé a to dokonce ani slavný kec o nesmírné vzdálenosti zastávek od obcí mezi Podbořany a Žatcem
Vy jste tam asi nikdy nejel či co...

David: V žst. Řetenice je přestupní doba ve směru Úpořiny - Litvínov 4 minuty, ale vlak ve směru Litvínov má uveden černý puntík. Jel jsem jednou takto vlakem od Úpořin. Z této stanice jsme vyjeli jen asi o 30 sekund později, než byl pravidelný odjezd, nikde jsme zbytečně nestáli, přesto jsme do Řetenic přijeli se zpožděním cca 4,5 minuty, a přípojná Regionova těch několik desítek sekund nečekala!
Taky se mi to stalo.
Láďa_kaznejov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 7-2008

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 15:08:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: A co se ti na těch zastávkách nelíbí? Ano Kaštice jsou kousek dál od obce a také Žabkliky. Ale Libočany? Čejkovice? Kněžice? Všechny přímo u obcí. Jedna věc je tam jet, druhá věc je tam být a znát místní obyvatele. Kteří nejlépe vědí co jim vyhovuje, resp. co jim vyhovovalo.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1468
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 18:24:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co Oploty? Trať přímo v obci a zastávka není. Nebo Sedčice, velká obec (jsou tam i paneláky), trať obec míjí na kopci. I kdyby tam jezdily zastávkové vlaky, tak by pro tyto obce bylo nutné zavést autobusy, což by celý dopravní model prodražilo; alternativou je se na místní obyvatele i funkční a uživatelsky přívětivou VHD v těchto krajích vykašlat a zavést jen vlak.

A i v těch ostatních obcích jsou ty zastávky mimo obec zatímco bus zajede až na náves.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1925
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:02:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro, máte naprostou pravdu. Ten kraj znám pouze z jedné své ultrazzz-šoto-mise, tudíž naprosto nemám páru o čem píšu. Taktéž jsem si neuvědomil, že 99% obyvatel bydlí na všech návsích, kdežto na okraji vesnice pouze zoufalci.
Tímto tuto debatu z mé strany považujte prosím za ukončenou, mimo jiné i vzhledem k tomu, že mé čistě akademické názory narušují zdejší tvůrčí kontinuitu budoucího ekonomického zázraku.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4340
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:14:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m: Debatu bych za ukončenou nepovažoval, myslím, že se vede (až na drobné excesy) poměrně věcně. Tak tedy:
A co teda s těmi lidmi z těch Sedčic a Oplotů? Stejně by pro ně byl potřeba autobus, který obslouží i (v prvním případě) Čejkovice a Žabokliky a (ve druhém případě) i Kněžice. Taková poptávka, aby měl smysl jak "vymetací" bus, tak zastávkový vlak, tam snad není, nebo ano?

...Já totiž nevím, jaké jsou momentální přepravní vztahy....
O. K., neznáš tamní přepravní vztahy, já taky ne, ale v tom případě bych s takovou jistotou netvrdil, že zahuštění rychlíků na žatecké na celodenní dvouhodinový interval, zastavení ve Vroutku navíc a zrušení osobáků mezi Podbořany a minimálně Blatnem, a přiměřená náhrada spojení Stebna, Petrohradu a Černčic autobusovou dopravou by vyhánělo další cestující, když naopak pro cestující z větších sídel by takový krok znamenal do značné míry zkvalitnění spojení.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1470
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:30:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že už zde nic dalšího nevymyslíme, každý se jen zahrabeme ve svých pozicích. Takže já to vidím tak.

No a já jedu na dlouho pryč, takže adios amigos!
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1926
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:53:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro, pravda :-) šťastnou cestu

David:
Oploty: domnělé bytovky jsou kravíny, česačky chmele a stodoly. Těch 5 domků obývají zpravidla *** a kde náhodou ne, tak je to z hlediska dopravní obslužnosti samota bez VHD.
Sedčice: 4 bytovky cca 800m od zast. Čejkovice. Ano, je to dost, ale není to tak dávno, kdy to pěšky či na kole absolvovalo nemálo lidí a furt to pro ně bylo rychlejší, jak vidlo-mini-busem objet všechny návsi v polovině okresu a dostat se do Žatce tam, kam nepotřebují a musí buď přestoupit nebo těch 800 m ujít pro změnu tam. Nápodobně ve vztahu k Podbořanům ... Ovšem byl by snad problém zřídit zastávku v Sedčicích, či Žaboklikách? Ano, byl, protože momentálně tamní samospráva je silně zaměřena proti železnici, před 4 lety to však bylo jiné ... Jen na okraj: další velké objekty v obci jsou stodoly, stáje, sýpky. Ovšem klasických vesnických rodinných domů je zde přeci jen více, jak v Oplotech.

St.Petěrburg a okolí: Opět upozorňuju, že tamní silnice III.tř zpravidla kopírují potřeby zemědělské přepravy a mají tomu i odpovídající parametry a z toho plynoucí jízdní doby, parametry bezpečnosti a komfortu. Samozřejmě máme tu i I/6, ale ta je o něčem jiném. Jakékoli teoretizování v téhle etapě je nesmysl, když jsou neznámé konkrétní přepravní proudy. Jen upozorňuju, že vedení jakéhokoli "autobusu", ikdyby jezdil zadarmo, ale bez cetujících, což zde bohužel je běžné, je neúnosně drahý špás oproti rozumně vedenému vlaku s rozumným oběhem a s 20 klienty na palubě.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1927
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 22:04:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: ještě dodám takovou malou perličku. Zastávka Čejkovice sloužila pro Sedčice, kam chodili lidé viz výše. Čejkovičtí si přáli autobus, ne vlak a víš proč? Protože chodili pěšky na bus do Libědic a odtud do Kadaně, kam je jejich spádovost. Dopravními specialisty byl bus zprvu odmítán, páč šulco souběh, posléze po zdeciomání vlaku byl nabídnut vskutku ukrutný vidlobus Radonice - Žatec vymetající kdejakou díru, ovšem zcela mimo přepravní proudy. Jak je to dnes, nevím, v idosu se mi to hledat nechce a pokud nebude zde nějaké skutečně systémové řešení, nemá smysl s tím dělat nic.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1928
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 23:30:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak mě to nedalo a podíval jsem se do IDOSu. Zde je výsledek:
Jízdní řád (PDF)

Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2548
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 23:44:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Člověk by už už vyzvedl tu výhodu autobusu, že vymete i Mašťov... Busy by v oblasti leccos obsloužily dobře, ale nesměl by je holt objednávat dement...
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1929
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 00:28:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od 2.8.2009 vstupují v platnost dva nové druhy jízdenek na Doupovské a Švestkové dráze:
jednorázová jízdenka platná pro Doupovskou i Švestkovou dráhu za 60,- Kč
denní síťová jízdenka platná pro Doupovskou i Švestkovou dráhu za 80,- Kč
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6305
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 06:47:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Typická šotodebata. O dopravě na téhle mikroúrovni by měla rozhodovat výhradně místní zastupitelstva. Nerozhodují-li, jejich chyba a patří jim to. A mělo by tam jezdit to, co chtějí (a co si zaplatí) a ne to co je jaksi šotoideální. Rázem se vám tim vyřeší i zastavování jakýchsi rychlíků.
Budoucnost patří bagrům!
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1641
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 09:42:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HK:http://portal.idos.cz/Data/pdf/L562761_090801_82404.pdf

http://portal.idos.cz/Data/pdf/L522611_090801_82397.pdf

http://portal.idos.cz/Data/pdf/L522608_090801_82396.pdf

http://portal.idos.cz/Data/pdf/L522607_090801_82395.pdf

http://portal.idos.cz/Data/pdf/L522571_090111_78180.pdf

Do Mašťova jede v kladiva 16 párů spojů,což už není zase tak málo.
To by spíš stálo za to,aby linka ze Žatce alespoň v některých časech navazovala,než i tuhle linku protahovat z Radonic
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4497
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 10:32:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM - to je sice fakt, ale všeobecně v Šulcovo s obcemi nikdo o dopravní obslužnosti NEJEDNÁ!!!, protože by mohly něco chtít (a tím pádem by se vůbec "neušetřilo" a "neoptimalizovalo"). Všechno se upeče centrálně, efektivně, ztaktovaně, optimalizovaně a tedy úplně <censored>, přičemž na vyjádření připomínek se nechá ten nejkratší možnej termín v dobu, kdy se kvůli jiným činnostem na to nemá šanci vůbec nikdo podívat.

Proč například není obsluhována průmyslová zóna Královský Vrch mezi Kadaní a Kláštercem v době konce odpoledních směn (a firmy v zóně to přitom požadují, postoupily to jak oběma městům, tak dopravci a dokonce i kraji)? Aha, oni by tím mohli nedejbože jezdit lidi, a to přece nechceme, protože vlaky ani autobusy nikdo nepoužívá...
Snem každého obchodníka je snadno programovatelný idiot s velkou kupní silou.
Je-li takových idiotů málo, je potřeba masy přesvědčit, že idiocie představuje generační životní styl.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2549
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 11:25:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: Hezká ilustrace tamního autobusového zoufalství. Dost dobře si neumím představit obyčejného cestujícího, co by si v tom mrdníku linek a spojů a variatních tras ještě dokázal najít navazující spoje. A následně je pravidelně používal a spoléhal se na ně.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1642
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 12:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k:Nepřehledné je to opravdu hodně,na druhou stranu si sprostý lid ty "svoje" spoje většinou nakonec najde,nebo mu někdo pomůže.

Co je podle mě ale horší,když například autobus ze Žatce přijede v 15:22h do Radonic,ale spoj do Mašťova odjíždí v 15:18 a bus do Kad.Rohozce v 15:20!!!
Asi by tam zrovna moc lidí nepřestupovalo,ale z takových "návazností" by se ......

Hlavně že pak z Radonic jede do Mašťova bus v 16:05,16:07
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 436
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 21:01:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_K: Tak on je problém v tom, že zatímco obce by nejradši chtěli co nejvíc spojů, tak jsou to kraje, kdo to platí. A pak bývá dost těžké, se domluvit na takovém kompromisu, aby byli spokojení všichni...
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1202
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 22:08:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Petr_k: Pokud není kraj schopen zajistit odvoz z ranní směny, pak porušuje zákon, neboť je jeho povinností zajistit ZDO, která je definována tak nějak jako přiměřená doprava do zaměstnání, do škol, k lékaři a na úřady.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 12-2008
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 22:16:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chomutovák: neporušuje vůbec nic. V zákonné definice je slůvko "především" a nikde není specifikováno, o kolik dojíždějících, ani na jakou vzdálenost, ani s jakým čekáním by se taková doprava měla odehrávat - je to vyloženě na libovůli každého objednatele...
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1729
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 09:45:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Pryž: Takže např. ze zde kritizovaných jízdních řádů na Doupovsku by většina obcí v Plzeňském kraji jásala.... (to jenom pro dokreslení situace)
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2550
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 10:22:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_K: No, v Plz kraji je mrtvo o víkendu, ale zase se dost často dostaneš busem domů ze všech tří směn. To v Plzni prostě furt neumíte docenit, že to aspoň v pracovní dny funguje, protože to není (zatím) šité na míru dopravy do práce krajského úředníka a nic víc. Mrkni do KV kraje mimo hlavní tahy...
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 10:29:24    Odkaz na tento příspěvek  

Vary nepřipomínej. Jsme potřebovali autobusem ze Sokolova do Božíčan odpoledne po šichtě v pracovní den.
Podle dostupných info spojení i pro šotůše nereálné...
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1730
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 10:39:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad H_k: zase se dost často dostaneš busem domů ze všech tří směn
Hah, jak kde. Možná v okolí Plzně, ale jinak...
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2551
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 10:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No právě že aspoň v okolí Plzně všude. Z krajských KV se nedostaneš po osmé domů ani do Toužimi, do Bochova... V Plz kraji jsou ještě sakra rezervy. :-) A v diskutovaném doupovsku je to spíš organizačně + finančně nesmyslné...
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1732
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 11:05:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad H_k: V čem vidíš nesmyslnost? (jen tak pro zajímavost)
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4503
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 11:52:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates111 - obce tam ale JSOU OCHOTNÉ se na financování spojů podílet, jelikož jiný východisko z týhle mizérie prostě už není na dohled. Bohužel praxe je tam taková, že co ve veřejný dopravě neobjedná a nezaplatí kraj, neexistuje (neveřejný zaměstnanecký linky jinak ale fungujou).
Snem každého obchodníka je snadno programovatelný idiot s velkou kupní silou.
Je-li takových idiotů málo, je potřeba masy přesvědčit, že idiocie představuje generační životní styl.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2552
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 12:27:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_K: No tak 2 spoje v jednu chvíli a tři hodiny nic - to mi přijde nesmyslné. Takových souběhů je tam křížem krážem hafo. To se zase v KV moc nepěstuje, zdaleka ne v takové míře na tak malé ploše. Takhle blbý souběh ani nešetří prachy, ani nenabízí cokoliv navíc.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1733
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 12:52:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad H_k: No ty "souběhy" jsou tam hlavně ve "špičce", což je podle mne ještě pochopitelné....

Jsem v sobotu studoval odborně "ztaktované" cyklobusy na Šumavě a praktické postřehy by se nechaly shrnout následovně:
Je hezké, že to jezdí přesně po dvou hodinách, jenže jaksi rekreanti z Železné Rudy mají zájem vyrazit po snídani na výlet mezi 9-10 hodinou (kdy spoj v 9:15 praská ve švech a nepobírá) a na spoj v 11:15 je už zase na ně pozdě a tak jezdí poloprázdný....Prostě takt není rozhodně všelékem, je třeba vycházet především z potřeb cestujících, pokud nemám na to, abych zafinancoval spoj každou půlhodinu či hodinu.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 13:04:57    Odkaz na tento příspěvek  

Proboha takt na cyklobusech - kterej magor tohle dokáže vymyslet????!!!
Objednavatel kraj, že?
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2553
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 13:09:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_K: Ve špičce odjezdy z Kadaně v 11:30, 11:30, 11:30 v pracovní den, 11:30, 11:30 o víkendu, souběh skoro celou trasu a pak 3 hodiny nic - to jsou souběhy ve špičce, které pochopíš? (Pomíjím, že se to v posledním JŘ rozlezlo asi o 10 minut)

Nesmysly s Mašťovem obdobně, nelze to přece obhajovat kravinami jinde.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1734
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 13:20:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad H_k: Moc nerozumím - bavíme se o jednom tom samém? Mě IDOS vyhazuje po 11 h dva páry spojů směr Radonice, přičemž jeden je "přímý" do Radonic a Mašťova a druhý vymeták...
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 741
Registrován: 3-2006
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 13:26:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W: Jsme potřebovali autobusem ze Sokolova do Božíčan odpoledne po šichtě v pracovní den.
Tak se nauč hledat v IDOSu. Nebo co si představuješ pod pojmem "i pro šotouše nereálné"? 15 minut přestup?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 13:31:40    Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda: Na IDOSu jsem nic použitelného po 14té hodine ze Sokolova nenašel.
Podle KJŘ KV kraje jsem našel jedno spojení s přestupem v Chodově na autobusáku, ovšem čas příjezdu a odjezdu "přípoje" byl shodný, čili toto je nepoužitelné.
Co jsi našel ty?
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2554
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 13:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No u Božičan záleží, jestli do IDOSu člověk zadá dlouhé nebo krátké i, holt v IDOSu asi neumím hledat ani já. Ale běžný substrát si ty "své" spoje určitě najde, jak už tu bylo řečeno. Jenom nikdo neví jak.

M_K: Já naprosto chápu, že se smečkový jízdní řád líbí dopravcům. Já se na to dívám z pohledu (kdesi zapomenutého) zákazníka té veřejné dopravy.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1735
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 13:53:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad H_K: A co se tak strašně panu cestujícímu na tom nelíbí? Radonice a Mašťov jsou zdaleka v regionu největší (70% obyvatel??), takže je pochopitelné pokud se dopravce/objednavatel snaží nabídnout cestujícím (báby co jedou od kadaňského doktora či hypermarketu) co nejkratší spojení. Zbytek regionu si musí vystačit s vymetákem..
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2555
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 14:11:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No nelíbí se třeba smečkový jízdní řád s odjezdy 11:30 - 11:40 a pak tři hodiny nic, odpoledne totéž... Takhle si veřejnou službu nepředstavuju... Jakkoliv chápu, že vyšší náklady za takovou organizaci provozu se promítnou do vyčíslené prokazatelné ztráty a jí je také úměrný zisk dopravce... Ale jestli ti taková organizace víkendové dopravy přijde normální služba občanům, při současně zdůrazňované finanční nouzi na ZDO, tak to si asi fakt neporozumíme.


(PS: Viděl jsi někdy v životě u jakéhokoliv lékařského zařízení VLNU zákazníků - pacientů / návštěvníků, tvořící následně přepravní špičku? Já měl doteď za to, že je to aspoň jedna z mála věcí, která sype klienty dopravy (veřejné i indi) postupně)
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1736
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 14:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No dobře - teď jsem na to koukal znovu podrobněji a faktem je, že těch divných souběhů je tam kolem poledne opravdu nějak hodně.

P.S: Som asi slepý, ale já mezi spojem v 11:30 a prvním odpoledním spojem do Radonic vidím dvě hodiny, což je přes oběd docela pochopitelná díra. Pak to až do večera na Radonice docela frčí - skoro každou hodinu.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2556
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 14:48:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, jako první zírám na víkendy, na ty, na které se má nedostávat peněz nejvíc... Tam to frčí drsně... Argument, že budou báby z Mašťova řvát, je nesmysl, ta obec má jenom 700 obyvatel - tím spíš si NEzaslouží takové nesmysly v obslužnosti. Jinak konkrétně by se určitě sneslo třeba 11.20 - 12.20, ale asi se to lépe pochopí, až když člověk zůstane na nákupu o 10 minut déle a 3 hodiny čeká na další smečku spojů...
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1737
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 14:54:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad H_k: To mě spíše zaráží ranní díra Kadaň - Radonice - skoro 5 hodin....
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2557
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 15:21:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ale pak jedou dva, takže počet spojů je v průměru ok.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4504
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 15:31:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MK - to je díra, kterou vyplňuje vlakovej spoj... kterej neexistuje.

Podobný 5 a víchodinový "díry" na linkách ale má i vaše ČSAD (i naše, jednu takovou linku jsem jezdil celkem pravidelně), takže .
Snem každého obchodníka je snadno programovatelný idiot s velkou kupní silou.
Je-li takových idiotů málo, je potřeba masy přesvědčit, že idiocie představuje generační životní styl.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 742
Registrován: 3-2006
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 15:32:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W: Já našel tři rozumné spoje.
Sokolov 15:15 - Chodov 15:45 (linka 481560, spoj 15)
Chodov 15:55 - Božičany 16:00 (481640, 1)

Sokolov 16:42 - Chodov 17:15 (481780, 9)
Chodov 17:30 - Božičany 17:36 (421215, 22)

Sokolov 18:10 - Chodov 18:40 (481600, 21)
Chodov 18:45 - Božičany 18:51 (841640, 17)

Mezitím ještě 16:17 a v 17:51 vlak-bus s půlhodinovým přestupem (nouzovka).

Ostatním se omlouvám za nesouvisející příspěvek, ale W. si rád vymýšlí a nejde poznat kdy :-)
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1738
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 15:48:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Petr_K: Což je v Plzeňském kraji vcelku zvykem již 60 let. U spoji přeplněném Radonicku je to překvapení...
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1643
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 17:51:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k,H_K:Docela by stačilo,kdyby spoj v 8:30H z Kadaně do Podbořan zajel z Vilémova do Radonic,tak jako některý jiný spoje a už by to vypadalo líp.
Na takovej požadavek by KU podle mě přistoupilo,pokud by se o to OU Radonice snažilo.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16020
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 03. srpna 2009 - 21:00:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem úplně zapomněl - minulý týden jsem se zúčastnil jisté zajímavé porady na téma železnice v U-kraji. Mmch. jsem konečně poznal jistého nejmenovaného pana J. a seznámil se s jeho/krajskými představami o zapojení železnice do ZDO. Kromě obecně známých věcí mě zaujal nápad elektrizovat tratě Oldřichov u Duchcova - Litvínov a Kadaň-Prunéřov - Kadaň a provozovat na nich (resp. prodloužit na ně) páteřní osobáky, v prvním případě asi z Ústí a v druhém z Chomutova. Nebudu to komentovat, protože osobka není až tak můj denní chléb, ale docela by mě zajímal "vox populi" na toto téma.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11885
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 04. srpna 2009 - 01:17:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proboha takt na cyklobusech - kterej magor tohle dokáže vymyslet????!!!
Objednavatel kraj, že?


Ne ne, Šumavský národní park ve spolupráci s ČSAD, kraj jen uděluje licence.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4367
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 04. srpna 2009 - 04:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Několik fotek z jedné útulné zastávky na trati č. 131: (foceno přes sklo "šukafonu")

Glagol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 10-2006
Odesláno Úterý, 04. srpna 2009 - 08:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajeď si na safari do Trmic a bude ti jasné kde se stala chybka.
"Detailní znalost předpisů, grafikonů a služebních pomůcek ke každému uprdnutí nenahradí všeobecný politicko-společensko-ekonomický rozhled" - Kuzma Atomovič Malomozkov, vedoucí noční směny JE Černobyl, 26.4.1986.