K-report
 

Archiv do 8. července 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě v Ústeckém kraji » Archiv do 8. července 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1445
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 20:33:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Musím říct, že jsem velmi potěšen, jak se diskuze vyvíjela konstruktivně a nedogmaticky (dokud nepřišel brejlovec...).
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 371
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 20:37:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Láďa_Kaznějov: V tomhle máte samozřejmě pravdu. Otázkou ale je, proč tomu tak je. Domnívám se totiž, že počet lidí před zastavením dopravy na této trati byl nižší, než kolik jich tam jezdí teď. (Tipuji, nevím)

Zároveň si myslím, že velmi podobná situace by mohla být i na jiných tratích. Co totiž v současnosti chybí, je jakákoliv snaha o to, aby těch lidí jezdilo více. Chybí propagace regionu a to ve všech směrech. Jenomže tohle musí udělat zejména obce, protože i kraj je v tomto případě v rozhodovacích pravomocích daleko.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3224
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 21:50:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedogmaticky? Takže skepticky! No,nevím...
Zatím pouze vidím,že se chce šetřit, ať to stojí co to stojí,aniž by se udělal funkční model.

Mates111: pokud dobře čtu a slyším,jediný kraj co má neustálé potíže je UK. Jinde se provoz na regionálních tratích v takové míře nezastavuje. Např. hláška "souběh" je výmysl jen UK jinde se tohle neřeší.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4111
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 21:56:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Jinde se provoz na regionálních tratích v takové míře nezastavuje.

Ano, v jiných krajích se nezastaví osobní doprava na pár nejzoufalejších tratích, ale oseká se provoz na všech tratích, které v tom kraji jsou.
Z krátkodobého hlediska to může vypadat tak, že je lepší ta druhá varianta (provoz na žádné trati se neruší), ale z dlouhodobého hlediska to znamená, že uživatelsky atraktivní spojení nebude na žádné trati a počet cestujících bude klesat na všech těch tratích, a to i tam, kde by ten potenciál byl!

A opakuji - pokud MD bude trvat na tom, že se ta regionálka musí omezit o těch zmiňovaných 12%, tak s tím budou mít problém všechny kraje!
(ale jak jsem napsal už do jiné diskuse - plošnou aplikaci tohoto požadavku považuji za nesmysl, v některých krajích by se toho dalo seškrtat i víc, někde méně).
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 22:03:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: A co je lepší? Nejezdit v pracovní dny po 084 nebo zrušit např. posilové spoje na 081 z Děčína do ČK a k tomu třeba po dvou párech spojů na 083 a 089??

A neodpodpustím si ještě jednu poznámku. On je problém, když se někde zastaví doprava a nahradí autobusem? Není stejným problémem (možná i větším) to, když mi zruší spoj na trati, kde se dále jezdí a náhrada autobusem není??

(Příspěvek byl editován uživatelem mates111.)
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3225
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 22:16:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates111: co je lepší? Vždyť píšu-funkční model. Okolí Kamenice a RBK bych neřešil,to nemám nastudovaný.
Hlavně provázat busy a vlaky,pak je možno zrušit buď nevytížený vlak nebo bus spoj. To je příklad žatecké. Další úspora by byla např. v lince 445 DC-Chlumec,viděl jsem počty cestujících a je to mezérie,takže někde je chyba. (myšleno některé spoje)

Proto opakuji,nezastavovat žádný provoz,ale dělat úspory v návaznosti a úpravě tras.

David: můžeš mi ukázat,který kraj osekal provoz nebo dokonce zastavil? Pokud já vím,dělá to jen UK. Jediná trať kde byl provoz zastaven byla lokálka do Pohořelic.

Ale jinak teoretici jste dobrý,ovšek pratici hodně mizerný. Nakonec veřejná doprava mluví sama za sebe a netřeba něco psát.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4114
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 22:24:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: můžeš mi ukázat,který kraj osekal provoz nebo dokonce zastavil?
Zatím žádný, ale od nového JŘ k tomu spěje kraj Vysočina. Stačí se jen podívat do návrhů JŘ (ale jen do těch, které přesahují do jiných krajů, samotný kraj Vysočina nic nezveřejnil).

Ty úpravy tras se v železniční dopravě moc dělat nedají, trasa železnice je dána vedením tratě.

Ale jinak teoretici jste dobrý,ovšek pratici hodně mizerný. Nakonec veřejná doprava mluví sama za sebe a netřeba něco psát.
Budeme zacházet do osobní roviny? Tak dobře - vy zase nevidíte realitu. Můžu tady napsat několikrát, že MD žádá po krajích redukci vlakových spojů o 12%, aby předešlo dalším miliardovým "mimořádným příspěvkům" pro ČD, a vy tady píšete o tom, že se nikde nic rušit nemá...


(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1901
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 22:46:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: já si myslím, že pokud nebudeme jeden k druhému přistupovat stylem "slyšel jsem o něm v hospodě ***" nebo "četl sem o něm na netu ***", tak se shodneme téměř vždy. Alespoň pokud vím, se skutečnými normálními lidmi jsem nikdy problémy neměl.
Ostatní: Láďa z Kaznějova sem dával příklad, kde a jak vzít na oněch mystických 12%. Rozumějte: nejsou jen ČD a jejich tabulkové ceny ...
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 23:02:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když on je podstatný problém trati 073 v původní poloze zastávek a stanic, která odpovídá roku 1874. A to ještě bylo několik zastávek zrušeno. Je to názorně vidět při jízdě na Střekov, kdy motor přijíždí s náskokem, tedy stojí u vjezdového klacku. Kdyby neměla 810 jištěné dvaře, tak by se většina osazenstva zvedla a vlak by opustila. Kdysi tu zastávka byla, dnes je tu dokonce podchod. Viz dále zrušené zastávky Olšinky, Jakuby a nevhodná poloha Svádova a Těchlovic. Ve všech případech u zabezpečených přejezdů, tedy bez problémů s přecházením. Dnešní normy na podobu a vybavenost zastávek jsou pro železnici likvidační, přestože by naprostá většina platících cestujících byla vděčná za vysypanou šotolinu v délce dvou 810.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 373
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 23:05:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně provázat busy a vlaky,pak je možno zrušit buď nevytížený vlak nebo bus spoj.

Ano, návaznost je velmi důležitá a pod to bychom se tu asi podepsali všichni. Co se týká toho rušení vlaků či busů, docela by mě zajímalo, co si představujete pod pojmem nevytížený vlak (bus)?? Kolik by tam podle Vás mělo jet lidí, aby byl spoje vytížený??

Proto opakuji,nezastavovat žádný provoz,ale dělat úspory v návaznosti a úpravě tras.

Tím, že budete seškrtávat donekonečna jízdní řády dosáhnete nejspíš toho, že po určité době se stane spojení nepoužitelné (Vysočina).

Domnívám se, že pro uživatele je mnohem lepší, když se na některých trasách bude preferovat 100% vlak a na jiných bus, přestože by možná na některých dílčích spojeních mohl jezdit druhý dopravní prostředek.

např. v lince 445 DC-Chlumec,viděl jsem počty cestujících a je to mezérie,takže někde je chyba

Zřejmě myslíte úsek Libouchec-Chlumec, protože úsek Děčín-Libouchec vykazuje velmi dobrou obsazenost. Ano, v tomto úseku není náhrada busem příliš zdařilá. Otázkou ovšem je, co udělat více. Když jezdil vlak, pokračovalo z Libouchce dále na Telnici za celý den cca 100 lidí (přesně to nevím, ale nějak tak to bude, o víkendu jich možná bylo více) Má cenu pro těchto 100 lidí (tj. cca 10 lidí/vlak) držet vlak, když pro cestující Děčín-Libouchec je autobus výhodnější??

Ale jinak teoretici jste dobrý,ovšek pratici hodně mizerný. Nakonec veřejná doprava mluví sama za sebe a netřeba něco psát.

Nemám rád tady ty snahy o to, zdiskreditovat druhé, a proto já to dělat nebudu. Nicméně by mě docela zajímalo, za jaké pozice mluvíte. Jste zaměstnanec ČD??

Jinak jak napsal David, hovoříme tady o tom, že kraje by měli snížit svojí objednávku o 12 % a proto se tu snažíme nalézt úspory obdobné výše. A tím, že seškrtáte několik málo spojů (nejlépe autobusových), takové výše opravdu nedosáhnete.

Na druhou stranu pokud budu mluvit za sebe, tak mi to přijde absurdní, aby MD mluvilo krajům do jejich regionální dopravy, protože kraje dostaly pravomoc rozhodovat v této oblasti z toho důvodu, že ony samy dokáží lépe určit, jaký obsah dopravy je pro danou oblast potřebný.

Napadá mě taková kacířská otázka. Jak by se teď postupovalo, kdyby o rozsahu všech spojů rozhodovalo MD. Domnívám se, že můžeme být rádi, že tomu tak není, a že rozhodují kraje...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4118
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 23:13:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates111:
Na druhou stranu pokud budu mluvit za sebe, tak mi to přijde absurdní, aby MD mluvilo krajům do jejich regionální dopravy, protože kraje dostaly pravomoc rozhodovat v této oblasti z toho důvodu, že ony samy dokáží lépe určit, jaký obsah...
Ministerstvu dopravy by to asi bylo jedno, kdyby to nedopadlo tak, že ČD zase řeknou, že kraje zaplatily málo, a že potřebují doplatit peníze od státu.
Stát sice dá krajům šestinu celkové výše dotace do regionálky, ale i tak to je méně, než je výše toho letošního "mimořádného příspěvku", těch 3,2 mld., co stát doplatí, to je víc jak šestina.
Takže pokud už stát nebude chtít dělat ty nesystémové dosypy peněz, tak těch peněz bude míň.

Ale jak jsem už napsal do jiné diskuse, tak nařízení, že každý kraj "musí" osekat regionálku o 12%, taky považuju za absurdní, nebere se ohled na to, jestli ten kraj už dřív něco zrušil (jako kraj Ústecký, takže tady už by se teď třeba tolik rušit nemuselo), anebo ne.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 375
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 23:26:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Tak ono jde hlavně o to, aby byl nastavený transparentní systém bez dosypů a aby kraje přesně věděli, co kolik stojí. V dnešní situaci ale chápu, že to MD není jedno, kolik vlaků jezdí, když to musí nepřímo platit.

nebere se ohled na to, jestli ten kraj už dřív něco zrušil (jako kraj Ústecký, takže tady už by se teď třeba tolik rušit nemuselo), anebo ne.

Tady bych si možná nebyl tak jistý, protože Ústecký kraj sice zastavil dopravu na některých tratích, jenomže na jiných ji zase navýšil. A v porovnání třeba s Vysočinou, která na všech tratích něco zrušila, nevím jak by to dopadlo...
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 10-2006
Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 23:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: David: můžeš mi ukázat,který kraj osekal provoz nebo dokonce zastavil? Pokud já vím,dělá to jen UK. Jediná trať kde byl provoz zastaven byla lokálka do Pohořelic.

Ač tedy nevyzván, dovolím si odpovědět. Královéhradecký kraj postupně zastavil provoz na části 026, 046 a 063 (o víkendech ponechán). Zvýrazněné slovo myslím vystihuje všechno.

Nahrazení autobusem na 063 se mě konkrétně týká a nemám s tím nejmenší problém, naopak mi to podobně jako mnoha dalším vyhovuje.
Láďa_kaznejov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 7-2008

Odesláno Neděle, 05. července 2009 - 23:40:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČD, ČD, ČD... toť pohroma železniční dopravy.

Kolikrát jsme četli na netu, či v novinách, že stát poskutne dotaci Českým Drahám, jelikož jsou ve ztrátě? Jak je možné, že stát ČD dotuje??? Proboha, vždyť to je zralé na atimonopolní úřad! Vždyť jsou tu i jiní dopravci (Viamont, JHMD,...), kteří si prostě musí vystačit s tím, co mají ve smlouvě. Jak napsal T_M, dokud se bude vycházet z cen ČD (které jsou tak vysoké proto, aby manažeři firmy brali miliony a vystřídali za rok několik luxusních automobilů), tak budeme opravdu muset jen škrtat a škrtat...

mmch: Pod názory 750371 se klidně podepíšu... To říkám jen proto, abys Káťo věděla, že tě tu někteří chápou

(Příspěvek byl editován uživatelem Láďa_kaznejov.)
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 982
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 00:03:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

železniční pozdrav z revíru...

K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3227
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 08:00:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: no,tak snad úpravy tras jsou míněné u autobusů,nikoliv u vlaků. Nepíšu,že se nic rušit nemá,ale o tom jak udělat funkční model s následným zrušení nevyhovujících spojů. Špatně čteš co píšu.

Mates111: nebudem přeskakovat a můžem zůstat u žatecké. Vlak jezdí v trase Podb-Vroutek-Kryry-Petrohrad-Blatno. Tím pádem netřeba platit autobus. Bus bych využil v trase Pšov,Blšany,Očihov,Strojetice. Jeden příklad, spoj ve 13.20h je toho důkazem, 25min. předtím jede vlak s přípojem v Blatně,k čemu se jede prázdný autobus otočit do Blatna? Tady jsou ty ztráty! Proč ujíždí v Podbořanech vlak od "vlakoautobusu" ze směru Radonice,Vilémov? To je hezký,že kraj zrušil vlaky a zavedl lepší autobusy,bohužel např. tento spoj je úplně k ničemu. Já si myslím,že lepší si sednout k JŘ a dát konstruktivní návrh než dokola psát slovo rušit,rušit,rušit.
Já říkám upravit,upravit a zredukovat. Pak té úspory dosáhnete stejně.
zredukovat=vyházet z JŘ prázdné spoje,které nikdo nevyužívá,protože to ani nelze.
Dále proč nezajíždí busy z Žatci k vlak.nádr. aby byla zajištěna přestupní vazba na SP Lužná-Chom. a Os směr Postoloprty? Hlavně mi zas někdo (Rudolfe) nepiště,že jezdí po 4h R, odpoledne doplněný ještě jedním spojem. Ano jezdí,ale staví jen Kryry,Podbořany.

Takže zde máte několik příkladů kde začít. Když by někdo měl čas,může vytvořit funkční model.

Pokud zrovna nechcete žateckou, můžete zkusit třeba 073ku DC-UL. (vypsat přepravní proudy,počty spojů,návaznosti,JD...atd)

Mmch: z jaké pozice mluvím,není podstatné. Občas se to dá vyvdedukovat z různých příspěvků.

Telini: to je pravda,ale nemůžem srovnávat Bousovku s Žateckou.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3228
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 08:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady máte možnost se vyjádřit:

bus ze směru Vilémov (náhrada vlaku) do Podbořan:
bus 9.30h přestup na vlak až v 10.20h
bus 12.55h NEpřestup na vlak ve 12.55h
bus 14.30h NEpřestup vlak ve 14.20h

Trasa Podbořany-Blatno (Petrohrad)
bus 10.35h, vlak 10.35h
bus 12.30h, dle "mého" návrhu přes Blšany,Strojetice
bus 13.05h, vlak 12.55h
bus 14.40h, vlak 14.51h

Není to náhodou +- ve stejné časy? a není to náhodou souběh?
Rudolfe koho jsi podplatil? Čí to je zájem? To jsou ty vaše úspory? Tohle by bylo docela záhodno vypustit do světa,jak UK nakládá s financema na dopravu.

Takže pánové, než začnete rušit tratě, laskavě vytvořte funkční model dopravy.

Klidně se vyjádřete,já to mile rád pošlu jako odkaz na patřičná místa.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1902
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 08:56:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Kdyby se vyházely prázdné spoje, to bys mohl zrušit víceméně všechny "autobusy" v oblasti Podbořany - Kadaň a většinu autobusů v oblasti Podbořany - Žatec. Proč? Protože po šotouši volané reformě VHD, kterou zde předvedli "odborníci" jezdí tyto spoje obsazené povětšinou max jedním člověkem, který drží volant. Ikdyby to byla šlapací tříkolka, tak mzdové náklady jsou obrovské.
Jenže toto přátelé nemá za následek jen ono stále omýlané plýtvání, ale zejména umrtvování oblasti, protože ikdyby každá rodina měla 10 aut, tak vše se auty realizovat prostě nedá (děti, starci, ...) a pak každý dojde k závěru, že tohoto nemá zapotřebí, když dnes ve městě se slušnou infrastrukturou dostanou relativně lacino byt, odkud je dostupné vše. Já vím z Prahy nebo Oustí to vypadá jako logický krok. Ovšem při pohledu z místa je to tragedie, která nás vychází zatraceně draho a náprava škod hyperaktivních úředníků může trvat generace.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4121
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 09:10:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Takže pánové, než začnete rušit tratě, laskavě vytvořte funkční model dopravy.
My nic nerušíme, to je věcí kraje, jak se postaví k tomu, že ministerstvo už (aspoň podle svých vyjádření) příště žádné peníze bokem nepřisype, takže kromě toho "dvacetníku" od MD za každou korunu úhrady ztráty od kraje to bude muset kraj zacvakat ze svého.


Trasa Podbořany-Blatno (Petrohrad)
bus 10.35h, vlak 10.35h
bus 12.30h, dle "mého" návrhu přes Blšany,Strojetice
bus 13.05h, vlak 12.55h
bus 14.40h, vlak 14.51h
Není to náhodou +- ve stejné časy? a není to náhodou souběh?

Řekl bych, že to je souběh a bylo by proto vhodné jeden z prostředků zrušit. Ale autobus by to asi nebyl.
Škoda, že nejezdí rychlíky na žatecké každé 2 hodiny celodenně. Pak by ten odstřel osobáků byl o to jednodušší.

bus ze směru Vilémov (náhrada vlaku) do Podbořan:
bus 9.30h přestup na vlak až v 10.20h
bus 12.55h NEpřestup na vlak ve 12.55h
bus 14.30h NEpřestup vlak ve 14.20h

Časová poloha rychlíků je neměnná (uzly v Plzni, Mostu atd.), i ten osobák ve 12:55 musí jet v tento čas a ne později vzhledem k potřebám Plzeňského kraje.
U těch autobusů nevím - není jejich časová poloha dána jinými požadavky, jako konec školního vyučování nebo pracovních směn, nebo přestupní návaznosti jinde než v Podbořanech?
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3229
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 09:41:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To,že obsazenost spojů z Vilémova na Podbořany je mizerná je jasný,osídlení také není závratné,ale proč není přestupová vazba,která ještě více tu obsazenost busů sráží.

Pokud by jezdil vlak v úseku Podbořany-Blatno v taktu 2h, ráno a odpol. doplněný ještě jedním spojem,není co řešit.

David: z čeho usuzuješ,že by bylo vhodné odpálit vlak? Berme v potaz: přestupní vazby v Blatně, rychlost dopravy, možnost přeprav kol,kočárků a v neposlední řadě pohodlí. Já myslí,že ten vlak zrovna je brutálně konkurence schopný. Navíc staví celkem solidně ve všech městech.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3230
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 09:45:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mmch: nechci šoupat s časy R a možná ani OS-návaznost v Blatně na lokálku. Ptám se proč je tam souběh s busem a ještě ve stejný čas. Vyjeďte si obsazenost spojů!
Vloni byl docela vrchol luxusu bus jedoucí těsně za vlakem do Blatna, obsazenost byla 0-1 (nepočítám řidiče) dojezd do Blatna byl pár minut po skupině. Tím pádem se dá říct,že se tam jel ten bus z Kryr (kde vystoupil 1 důchodce) jen otočit.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4122
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 10:56:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ptám se proč je tam souběh s busem a ještě ve stejný čas. Vyjeďte si obsazenost spojů!
Ano, je to hodně divné. Nevím, proč něco takového kraj dopustil (i když podobné souběhy vlak-bus se vyskytují i v řadě jiných krajů)

z čeho usuzuješ,že by bylo vhodné odpálit vlak?
1. Je dražší než bus.
2. Heslo dne - dvanáct procent.
3. Bus jede až do Petrohradu (obce, ne nádraží)

S tou přepravou kočárků - opravdu je v těch autobusech přeprava kočárků vyloučena? Jestli ano, tak to je myslím docela velká chyba, že když měl kraj podmínky na autobusy ohledně jejich stáří, emisních norem apod., že tam nedal i povinnost přepravovat kočárky.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3231
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 11:11:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Záleží co tam jede za bus, do sorky těžko nacpeš kočárek. I kdyby jel velký,víc jak 2 kočárky je problém. Stejně tak kola.
Ale to bych neřešil.
Petrohrad-obec lze obsluhovat třeba busem,jedoucím přes Blšany,Strojetice.
Proč likvidovat vlak,který jezdí do přestupního bodu-Blatno, dále ho můžou cestující využít směr Plzeň. Takže kromě toho Petrohradu obslouží vše. Samozřejmě i Stebno,které neobslouží bus.
Cenu nyní nebudem brát v úvahu, řešme konstrukci funkčního modelu. Pak se můžem bavit o ceně.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1903
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 11:34:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Decka nic ve zlem, ale vy jste s tim rusenim vlaku, soubehy a 12% posedli.
1. Ve Vroutku, Kryrech i Petrohrade resp. Cerncicich bus a vlak obsluhuji jina uzemi
2. 12% - jiny dopravce a mate to doma i s uroky
3. Na podzim jsou volby, tak si dnesni MD muze placat jatra jak chce
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4123
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 11:54:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cenu nyní nebudem brát v úvahu, řešme konstrukci funkčního modelu. Pak se můžem bavit o ceně.
Ten model na 160 by podle mě získal na funkčnosti - jak jsem už napsal výš - zahuštěním rychlíků na celodenní dvouhodinovku plus snahou přidat aspoň jedno zastavení navíc, ale s ohledem na dané jízdní doby.

T_m:
12% - jiny dopravce a mate to doma i s uroky
1. Projevují kraje vůli vypisovat výběrová řízení? Až na výjimky zatím ne.
2. Díky letitému monopolu ČD má tento dopravce mnoho vozidel, a to i účetně odepsaných. Je sice fajn, že se našel jiný dopravce, který měl k dispozici tu singrovku za dobrou cenu, ale pro větší počet tratí už by taková vozidla k dispozici nebyla (nehledě na to, že ta singrovka se stejně do pravidelného provozu už dávno nehodí).

Na podzim jsou volby, tak si dnesni MD muze placat jatra jak chce.
Ani nový ministr peníze nevykouzlí. Musel by je sebrat odjinud. Ale ono téměř není odkud, šetří se všude.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
SPLDC / RODUK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 11:55:29    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím Vás,
Vážení přátelé, před rokem mě napadla myšlenka jak se aktivně zapojit do tvorby návazností a celkového jízdního řádu. S přáteli jsme začali ke svým výletům a cestování v UK využívat veřejné dopravy všeho druhu a začali jsme dávat dohromady urtčié poznatky. V polovině tohoto roku jsme ve spolupráci s ROPID a po vzoru IDS Dolního Labe vytvořili projekt Integrovaného dopravního systému Ústeckého kraje. Začali jsme jednat s krajem, nyní i se zástupci ČD a nyní dáváme dohromady data z provozu, která jsou potřeba doladit. Nevidíme všude a tak Vás prosím, pokud budete vědět o jakémkoliv možném zlepšení v návaznosti BUS / VLAK, VLAK/VLAK, BUS/BUS, či mězi jinými druhy doprav napiště nám to na spldc@seznam.cz. Pokud chcete také jednat s krajem,místními samosprávami, přidejte se k nám do založeného obč.sdružení Sdružení pro lepší dopravu a cestování.
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.95.200
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 12:40:12    Odkaz na tento příspěvek  

Mates111: Souhlas mě taky přijde absurdní těch 12%.
David:Ty těch 12% bereš jako hotovou věc tady bych si dovolil souhlasit s T_m.
Já být představitelem kraje tak bych se proti tomu rozhodnutí vzepřel, i ve spolupráci s ostatními kraji. Jelikož já objednávám, platím za svoje peníze a jsem zodpovědný za dopravní obslužnost. Navíc mi to přijde strašně demotivující pro ty kraje, kteří chtějí dopravu na úrovni. Nejdřív se to hodí na kraje ať se starají (zanedbaná infrastruktura, vozový park) a teď tyhle restrikce. Představa, že by JMK vytvořil na ČR pěkný IDS a teď přišlo MD je to moc drahý, musíte to zrušit je na palici.
No zlatej Řebíček, tohle se ti Gustáve sakra nepovedlo.

Navíc jak se zrovna přišlo na to, že to má bejt 12% v každým kraji (každej kraj je jiný)? Ono by bylo tragédií kdyby kraje to snížily a za rok MD přišlo, mi se sekly 12% je málo, osekejte to ještě o dalších 10%.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4127
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 13:11:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: Těch 12% neberu jako hotovou věc. Však sám říkám, že je nesmysl určit "natvrdo" nějaké procento a pak rušit, "ber kde ber". Ale:

Nejdřív se to hodí na kraje ať se starají...(zanedbaná infrastruktura, vozový park)
Kraje nemají s infrastrukturou nic společného. Na kolejová vozidla si můžou zažádat do Bruselu, nějaký eurofond na to určen je.

Představa, že by JMK vytvořil na ČR pěkný IDS a teď přišlo MD je to moc drahý, musíte to zrušit je na palici.
Ano, MD nemůže kraje přímo donutit ty vlaky zrušit (takže jak už tu napsal Mates111, nakonec je to možná i dobře, že to "stát hodil na kraje, ať se starají"), ale když stát nyní říká, že na tu úhradu regionálky přispěje šestinou jejích nákladů, ale víc ne, tak to stejně znamená méně peněz na železniční regionálku, než to je (se započítáním "mimořádného dosypu") dnes.
Kraje se nemají čemu vzpírat, objednávání regionálních vlaků je v jejich kompetenci. Ale musejí si uvědomit, že 5/6 toho, co si objednají, budou muset uhradit z vlastního rozpočtu.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 376
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 20:23:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cenu nyní nebudem brát v úvahu, řešme konstrukci funkčního modelu. Pak se můžem bavit o ceně.

Jenomže cena je to nejpodstatnější. Můžeme totiž vybudovat funkční systém, ale když nebude ufinancovatelný tak je v podstatě k ničemu. Vy si taky nekoupíte Ferrari, protože je to fakt dokonalý auto, ale zůstanete třeba u Fabie...

Souběhy a těsné nepřípoje jsou samozřejmě špatně. S tím se také shodneme. Mám ale obavy, že časovými úpravami spojů, popř. rušením některých autobusů, příliš peněz neušetříme.

Jinak co se týká 160, tak mám pocit, že se tu v podstatě všichni shodneme. Základem je zavést 2h takt rychlíků, které by tvořily páteř a od těchto rychlíků můžeme dělat případné autobusové přípoje.
mechanik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.57.82
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 20:46:42    Odkaz na tento příspěvek  

David: Proč by se jako singrovka nehodila do pravidelného provozu? Po technické stránce je to spolehlivé vozidlo.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1725
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 21:10:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates111: Jinak co se týká 160, tak mám pocit, že se tu v podstatě všichni shodneme. Základem je zavést 2h takt rychlíků, které by tvořily páteř a od těchto rychlíků můžeme dělat případné autobusové přípoje.
Přesně. Rychlíky navíc zastavit právě ve Vroutku (další největší obec v úseku Blatno-Žatec, která má kolem 1800 obyvatel). Zrušení osobáků Podbořany-Žatec by již žádnou podstatnější újmu nepřineslo. Vroutek by se přesunou do rychlíků a Černčice mají 136 (obec u zastávky Petrohrad, která je vzdálena od nádraží cca 2km) a Stebno se 143 obyvateli, tedy cca dohromady ani ne 300 lidí. No, a když zvážíme možné procento, které je při současné bídě ještě ochotno používat VHD, kolik může zbýt? Tyto obce bych obsloužil autobusy s vazbou na vlaky v Blatně případně jinde.
Ke 12%: Stát sice nemůže krajům přikázat omezení dopravy o 12%, ale může na úkor toho podstatně omezit právě rychlíky, které již v řadě krajů tvoří páteř regionální dopravy (viz třeba právě UK).
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4134
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 21:35:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mechanik: Pro víkendový rekreační provoz možná, ale do pravidelného každodenního provozu, kde musí denně ujet až stovky kilometrů, to už opravdu ne.

Orky: Vroutek by se přesunou do rychlíků a Černčice mají 136...
Jediné Černčice z okresu Louny jsem našel tady, ale ten počet obyvatel je tam docela jiný.

Ale to případné zastavení v žst. Petrohrad by záviselo na tom, jak by se (ne)dalo sjet úsek Žatec západ - Žihle za "kritických" 59 minut včetně těch dvou zastavení navíc. Souprava 843 + 943 má tuto jízdní dobu ve směru od Žatce už dnes. A to nestaví ani ve Vroutku...
Z vyletu
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.95.40.72
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 21:57:13    Odkaz na tento příspěvek  

V sobotu jsem se vydal na výlet. Syn má rád mašinky a tak jsme zvolili jízdu po Kozí dráze. V Děčíně na nádraží na nás skutečně čekal vlak. Sice jsme očekávali nějaký historický motoráček, bohužel nebyl a byl nahrazen pravděpodobně vyřazenými vozy DB, nastoupili jsme hned za lokomotivu a kromě podivného zápachu nás v kupé přivítaly skleněné popelníky, podobné těm v restauracích. Po dotazu a vyjádření podivu nad tím, že se ve vlaku kouří, jsme přešli do druhého vagonu, který byl pro nás, nekuřáky a děti. Vlak se rozjel a my jsme se těšili na krasny výhled z mašinky, pokusil jsem se otevřít okno a bohužel jsem zjistil, že je okno zamčené, dorazil člověk od obsluhy a chvilku ´ramploval ´ s klíčem, nakonec prohlásil ´to je jedno z těch rozbitych oken, ty nejdou otevřít ´ . Cesta ubíhala celkem rychle, ve stanici Telnice jsme zjistili, že kromě rozbitých oken se nám cestou i rozbily dveře. Výlet začínal připomínat tragikomedii. V Telnici to vypadalo, jakoby tam chcíp pes. Hospoda zavřená, občerstvení pro turistu nijaké ( to se tam dokonce měli jet nějaké závody do vrchu). Nastoupili jsme se synem zpět do vlaku, vybrali si kupé s otviracim oknem a těšili se na navrat do Děčína. Syn koukal v uličce z okna, najednou se se slzami v očích otočil a řekl mi, že právě dostal větví přes tvář. Myslel jsem si, že to není pravda, vždyť trať před každou jízdou prohlíží. Bohužel to byla pravda, těch větví, co ošlehávaly vlak bylo mnoho, to už přestávala být tragikomedie, tady šlo o zdravi a mohl se z toho stát i horor. Do Děčína jsme dorazili podle planu. Syn byl z vlaku špinavý, zejména z toho jak se držel okna, ale s tím jsme tak nějak počítali. Po této zkušenosti budeme na připadne výlety jezdit nadále z nedalekého Bad Schandau, vlaky tam jezdí čisté a není to nebezpečné. PS: velmi by mě zajímalo, jak ve stanici Telnice by bylo možné naložit kočárek. Zvedat Kočár do úrovně očí mi moc pohodlné nepřijde.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 22:10:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z vyletu: To si docela troufáte tady kritizovat tak významnou trať jako 'kozina'...

Myslel jsem si, že to není pravda, vždyť trať před každou jízdou prohlíží. Bohužel to byla pravda, těch větví, co ošlehávaly vlak bylo mnoho, to už přestávala být tragikomedie, tady šlo o zdravi a mohl se z toho stát i horor.

A já si doteď myslel, že na kozině jezdí spousty nákladních vlaků a díky nim se nemůže stát, že by trať zarůstala...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1727
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 22:22:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Většina statistik obcí vychází z toho, že obce mají části. Zatímco Tebou najité Černčice jsou samostatnou obcí, Černčice, které jsou u nádraží Petrohrad samostatnou obcí nejsou, ale jsou částí obce Petrohrad. Tudíž je ve většině statistik nenajdeš, jelikož budou zahrnuty právě do obce Petrohrad.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4135
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 06. července 2009 - 22:30:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z vyletu: Není jednoduššího řešení, než už takovýmto vlakem nikdy nejet.

Něco podobného jsem zažil už loni i při projížďce po Doupovské dráze, když tam jel na obratech do Radonic šukafon, tak přes vyklopená okénka padaly zelené lístky s větvičkami do interiéru vlaku, a při koukání se z okna osobáku řady 842 bylo také potřeba dát si pozor. Přece jen, když někde není pravidelný provoz vlaků, tak tam má vegetace prostor k růstu.

Několik fotek z Doupovské dráhy:


Orky: Máš pravdu, zapomněl jsem, že jedny Černčice jsou ještě na dohled od Loun.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1169
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 03:27:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z výletu

Jakožto "účastník zájezdu" můžu jen zkonstatovat,že pán si výlet buď sám nebo pro někoho značně přibarvil .. naštěstí tam nebyl sám a ostatní to viděli i jinak,než bylo zde vylíčeno,viz můj příspěvek tady


ICQ 237-113-861
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4139
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 08:27:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oprava popisku u fotky z Poláků - fotka nebyla pořízena (pochopitelně) v červenci 2009, ale v červenci 2008.

Ještě jeden archivní kousek:
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 09:06:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z výletu: Udělal jste chybu, měl jste synka vzít na nedalekou trať Česká Kamenice - Kamenický Šenov. Tam s KŽC zažijete tu jedinou správnou nostalgii na trati jak ze škatulky
Wodě vale!
Tomáš z Libouchce
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.60
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 10:33:22    Odkaz na tento příspěvek  

Musím se zastat Z výletu, vlakem jsem také jel a naše děti také koukaly z okna, stejně jako 90% cestujících, koukaly, ne nakláněly a přesto je taky větve švihaly. Cestou zpět jsem měl před jejich obličejem ruku abych větvičky odclonil. U nás v kupé okno taky otevřít nešlo a že se rozbily cestou dveře je taky pravda. Do prvního vagonu jsme taky nejdřiv nastoupili, protože jsme byli informovaní, že pojedou dva vagony, kuřácký a nekuřácký. Z peronu jsme viděli, že na dveřích kupé jsou přeškrtnuté cigarety, tak jsme do něj vlezli. Uvítal nás nepříjemný zápach, ne po cigaretách spíše po nějaké blitince, a v každém kupé byl skutečně skleněný popelník. Stejně jako Z výletu jsem si v Telnici, pouze pro sebe, představil maminku s kočárkem, ono i kolo by tam šlo naložit celkem s velkými komplikacemi, jedině že by průvodčí zastával také funkci nějakého nakládače a vykladače :-) Nám se cesta mašinkou líbila, protože jde hlavně o tu cestu, ale sundejme si z očí růžové brýle, nebylo to zdaleka ideální a blížilo se to spíše k té, jak píše Z výletu tragikomedii. Jinak jako doporučení a vybřednutí z našeho malého bahnitého rybníčku doporučuji svezení Bad Schandau -Neustadt a dále, tak má vypadat lokálka, Také ji využívá spousta lidí, pomíjím moderní a čisté vlaky, pro mě je důležité, že je veškerý nástup a výstup z vlaků bezbariérovy, muže tam skutečně cestovat maminka s kočárkem, kola, dokonce jsem tam viděl i cestující s kajaky. Tohle na Kozí dráze skutečně nejde a ani s příspěvkem Děčína nepujde. Jak jsem psal nahoře, sundejte si růžové brýle a probuďte se do reality 21. století. Dneska nestačí to, že vlak jede, jako to bylo v 19. a na počátku 20. století, dneska vyžadujeme i něco jiného....
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 11:18:16    Odkaz na tento příspěvek  

"Kozí dráha" je prý po průtrži mračen, ke které o svátcích došlo na Děčínsku (až po té výletní jízdě s 716.505-3) opět nesjízdná! Prý nějaké naplaveniny na trati u Km 3,436 (poblíž Děčína). Může někdo upřesnit rozsah tamního poškození?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4143
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 18:43:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná je to jen můj pohled, ale přijde mi, že ten "problém" jízdy vlaku na Kozině je zveličován.
- Je snad jasné, že u zřídka pojížděné tratě vegetace víc zasahuje do průjezdného profilu.
- Podobné zasahování vegetace do otevřených oken vlaku se stává i na tratích pravidelně pojížděných.
- Jaká je pravděpodobnost, že zrovna takovým mimořádným vlakem bude chtít jet nějaká maminka s kočárkem?
- Je v podmínkách sjízdnosti tratě nějak upravena nutnost odstranění vegetace z průjezdného průřezu?
- V jízdním řádu není u tohoto vlaku inzerována služba rozšířené přepravy spoluzavazadel (což by mělo znamenat i dobré podmínky pro přepravu kočárků).
- Srovnání s tratí Bad Schandau - Neustadt je zajímavé, ale možná by bylo také zajímavé srovnání s tratí Neustadt - Wilthen - Bautzen nebo třeba i tratí Pirna - Bad Gottleuba...
Jmx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 522
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 18:46:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se tady tak emotivně probírá zeleň u Koziny, odlehčím to trochou "německo-české" nostalgie.
Omlouvám se za trochu trhané pohyby videa, foťák přeci jen není na toto ideálním nástrojem.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2510
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 20:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

By woko ten vlak nevypadá nabouchanej lidma... Na to že hned dva náhodní cestující se o něm běží rozepsat na ne-jedno diskuzním fórum, a ten sloh... Trošku mi to připomíná Podivný vlak...

Zvláštní, jak náhodný občan, jehož "syn má rád mašinky", bez problémů najde na internetu zrovna diskuzi K-reportu, příslušné fórum, a mastí... (syn - mašinkář nikoliv)

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
Poručík_pihrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1135
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 20:49:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám dotaz.
Pro co se vlastněš používaly koleje v Mostě n.n. které leží mezi tratí do Moldavy a směrovou skupinou? Jako pomocné vjezdové? Pro řízení sledu vlaků které odjížděly z Herkulesu?
Vše jde dokázat , stačí najít cestu.
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.249.70
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 20:50:27    Odkaz na tento příspěvek  

Tak to tady máte.Chtěli by ste někde občerstveníčko?A pro koho?Turista nepřijede autobusem.Přijede autem a hned zase vezme čápa domů případně se honí za další atrakcí aby toho stihl co nejvíc.Výsledek je ten,že z celého výletu nemá nic a je naštvaný,že někam jel.Říkám to stále vlak je vlak.Pokud se jej lidé nenaučí používat na místo aut,pak v kraji chcípne pes.
O trati která je zarostlá?I když se prohlíží tak se nejspíše neseká.Také je zcela jasné,že trať kde jede jeden pár vlaků je na provoz dražší nežli ta,kde jede třebas pět párů vlaků.Tam se nějaká údržba rozprostře do většího využití tratě...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4148
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 20:58:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěli by ste někde občerstveníčko?A pro koho?Turista nepřijede autobusem.Přijede autem a hned zase vezme čápa domů případně se honí za další atrakcí aby toho stihl co nejvíc.Výsledek je ten,že z celého výletu nemá nic a je naštvaný,že někam jel.

- Není to třeba tak, že se turisté musejí víc "honit" často právě v případě, že jsou vázáni časem odjezdu vlaku?
- Píšete, že v kraji "chcípne pes", když se lidi nenaučí používat vlaky místo aut. Znamená to snad, že kam nejezdí vlaky, tam z pohledu turistů chcípl pes?
- Pokud pojede turista vlakem, tak v tom případě nehrozí, že "se bude honit za další atrakcí, aby toho stihl co nejvíc" a pak "z toho výletu nebude mít nic a bude naštvaný, že někam jel"?

Ale souhlasím s tím, že pro turisty je daleko přitažlivějším dopravním prostředkem vlak než autobus.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 21:00:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

262: Pokud se nemýlím, tak když ještě jezdila 132, tak to tam vypadalo úplně stejně, takže to zase nesvádějme na to, že vlak tam nejezdí.

Ono vůbec u Telnice je podle mě ten turistický potenciál dost přeceňovaný, alespoň co se dolní části týká. Tam opravdu vůbec nic není. A nahoru na kopec je to cca 5 km a to už může být pro mnoho lidí dost...

Celkově by mě docela zajímalo, jak byste ty lidi dostal zpět do vlaků. Podle mě to prostě dnes už nejde...
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.249.70
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 21:44:00    Odkaz na tento příspěvek  

Mates111:Tak to s vámi souhlasím.Zpět do vlaku jen těžko někoho nalákáte,protože lidé,kteří jej používali si raděj koupili gumokolo.Dál prostě systému nevěří,protože kdyby jej prodali,tak se nedostanou nikam právě díky absenci železnice,která zde (týče se i jiných lokalit) fungovala.Proto je nutné udržet provoz co nejdéle.Je na každém v regionu (volenými zástupci počínaje) jak vlaky využijí.
No a když už jsem u toho.Podobné je to s Cargem.Nejdříve se rušily oprávnění a dneska,by chtěli aby se opět zavádělo.Z toho jasně plyne,že co jednou železnice opustí,už nikdy zpět nedobude.
David:Ne není.Vlakem si výlet namaluji abych jej měl na celý den a v pohodě si jej projdu od místa a do místa b.V pohodě vím,že vlak jede ze stanic a zastávek na rozdíl od busů,kteří jezdí bez označení zastávek.(Vznikly nové Ústecký kraj)...pak tam stavěl někdo úplně jiný a tento zanikl.Za dob ČSAD to bylo jednodušší a přehlednější.Dnes nevím jaký dopravce pojede,jak je spolehlivý a za kolik.Případně zda mne vezme,protože je přeplněný a nemá místo...
Proto také jedou lidé raději autem nežli busem.
To jsou mé osobní zkušenosti.
Říkejte si co chcete.Vlak je vlak.Můžu tam i kálet na celou politiku dopravy,která se jen více komplikuje.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4151
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 21:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

262: Díky za upřesnění, přesto bych neodsuzoval autobusy "jen" z těch důvodů, které píšete. Přece jen koleje nevedou všude, a v těch případech, když chce turista někam jet a použít veřejné dopravy, tak ho použít musí. Ale zrovna kolem té Koziny bych řekl, že ta situace s autobusy je poměrně dobrá, a to i víkendovým rozsahem spojení, takže si opravdu nejsem jist, že by tam ty vlaky v tomto smyslu něco "vytrhly".

Nevím ale jak vy, ale mně by bylo docela lhostejné, jaký je dopravce toho autobusu, kterým bych jel. Vím tedy, že jízdné některých dopravců nebývá úplně nízké, ale ani nebývá vyšší, než je obyčejné jízdné ČD.

A k tomu výpravnímu oprávnění - to je snad jen administrativní věc, to se přece nijak netýká technických parametrů stanic, takže jde jen o byrokratický problém?
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 22:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

262: tak, jak to tu popisujete mi přijde, že hlavní a jediný problém je v tom, že zatímco když přijdete na nějaké nádraží, tak vlak jede bud to místa A nebo do místa B, zatímco když přijdete na nějakou zastávku, tak to takhle říci nelze, protože autobus může jet na více míst. Jinými slovy Vám vadí to, že zatímco vlaky mají většinou systém (takt, přípoje), tak u autobusů žádný neexistuje. Tady ale vyvstává otázka, jestli ten systém neexistuje u busů proto, že existovat nemůže nebo proto, že to není potřeba....
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2511
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 22:17:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to tady máte.Chtěli by ste někde občerstveníčko?A pro koho?Turista nepřijede autobusem.

Wow. Když přehlídnu parkoviště narvaný zájezdovýma busama, marně přemýšlím, jak si po vystoupení vlaku v bodu C koupím občerstvení, které tam není, zatímco v bodě B na trase je a autem tam na 5 minut zastavím, nakoupím a pokračuju dál. Že bych ukecal strojvedoucího?????

(Jsem samozřejmě blbej a nerozumím poctivé turistice)
Z vyletu
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.95.40.72
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 22:42:56    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě dodám takovou perličku, která mě jako turistu zarazila. Když se v Telnici ´přepřahala ´ lokomotiva, tak přejížděla přes železniční přejezd. Zavory byly celou dobu nahoře a ani výstražné světlo nesvitilo. Jinak k pochybám k mé osobě, syn má rád mašinky a protože ho rád beru na výlety vlakem, tak musím taky někde shánět informace. :-) třeba i tady na k-reportu
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4153
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 23:05:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z vyletu: Tak snad ta mašina jela přes ten přejezd krokem, a aspoň na jedné straně byl nějaký pracovník s praporkem pro zastavení případných aut, nebo ne?
Jmx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 523
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 23:14:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím se trochu podělit o úvahu nad tím co se událo o tomto víkendu a srovnat si to po přečtení některých příspěvků.
Jen pro upřesnění, na Telnici jsou dvě hospody pár metrů od nádraží, z toho jedna pamatuje ještě tramvaje a jsou otevřené všem tj. pěším, cyklistům, gumokolistům. Mezi nima ještě nabízí své služby Kimčongův krámek, i ten je otevřený bez ohledu na svátky či jízdní řády čehokoliv. Takže, "chcete občerstveníčko, vyberte si" - na Telnici je z čeho vybírat a o zákazníky není nouze.

Co se týče zvláštního vlaku, považuji tuto akci za velmi podařenou. Po neustálých nostalgických motoráčkomániích, které jsou vesměs všude na jedno brďo a začínají být originální asi jako 810, bylo sobotní svezení po Kozině v kupíčkovém vagonu bez řevu motoru pod podlahou opravdu nevšedním zážitkem.
Vzhledem k tomu, že uvnitř zněla hodně i němčina, bylo zde vidět mnoho diskutujících skupin a panovala zde naprosto pohodová atmosféra, dala by se trochu tolerovat i ta kuřácká neřest v uzavřeném kupé (byť jsem zapřísáhlý zastánce zákazu kouření v restauracích). Prostě se nejednalo o běžnou jízdu, ale nazval bych to veřejnou malou dopravně společenskou událostí a na své si tam podle mě mohl přijít každý. Ten kdo se chtěl jen svézt, ale i ten kdo si chtěl pokecat a během jízdy klidně i otevřít pivko. O tom, že se to organizátorům povedlo svědčí i fakt, že ty dva vozy byly docela plné. Musím za to organizátorům složit poklonu a mám pádný důvod vzít sebou v srpnu pár přátel a udělat si tu opět třeba jen jednosměrný výlet. To že se nepojede hned zítra mi nevadí, protože mám aspoň důvod podívat se jinam.

A těm co si myslí, že autobus k turistice nepatří bych doporučil podívat se v létě na cyklobusové linky, které Telnicí projíždějí a nad ní vysazují desítky dost často nejen cyklistů (proto také DP letos přistoupil k rozšíření kapacity na 40 kol x 4 spoje), nebo v zimě na SKI bus, který také projíždí Telnicí a někdy i s posilovým vozem navíc. No asi se bude muset s tím něco udělat a nějak ty rekreačně aktivní lidičky od jízdy autobusem odradit, přeci jen není to vlak a tak by to nemělo být využívané.

Mimochodem, cestu sobotním vlakem jsem nezačal v Děčíně, ale v Martiněvsi kam jsem dojel autobusem a z Telnice jsem po odjezdu vlaku opět pokračoval dál autobusem. Teď bych měl být asi sám ze sebe zhnusený a smazat všechny fotky i to video co jsem na Telnici udělal. Měl jsem raději sedět doma, než abych se k pro mě výchozímu bodu jízdy zajímavým vlakem dopravil poměrně rychle a pohodlně autobusem. Teď už z této fotky (navíc ještě kacířsky špatně nasvícené) vůbec nemám radost


(Příspěvek byl editován uživatelem jmx.)
Letec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 7-2007

Odesláno Úterý, 07. července 2009 - 23:40:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To zcela určitě byl, stál uprostřed cesty a vozidla na přejezdu stavěl. Po přejetí lok. odemknul výhybku, přestavil ji pro objetí, znovu odešel střežit přejezd, mašina ho přejela a teprve pak šel srovnat a zamknout výhybku do původního směru, ... ... atd.

Ale toho si pán se synkem zcela jistě všiml, když tak bedlivě sledoval, co se děje. Nebo vidí jen to, co chce vidět ?
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 483
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 06:03:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten přejezd se zavírá a otvírá čudlem z dopravní kanceláře. Po jedné šotojízdě směrem do Oldřichova si osádka vlaku přejezd zavřela, bohužel po přejetí přejezdu nebyl úkon zopakován a přejezd musela otevřít po dopravním kolapsu v Telnici až pohotovost SŽDC.
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.249.70
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 07:58:01    Odkaz na tento příspěvek  

Mates111:U autobusů nejsou přípoje...a k čemu by byly,když má autobus možnost dopravit cestouše z hradu domu do obývýku?
Jinak u nich odpadá velký problém s křižováním na jednokolejce.To ale není skutečně to pravé.Bus si jezdí jak chce.Osobně znám případy,že lidé čekali a nedočkali se jej a to ani při cestě za prací.Další den se tedy ptali šoféra,kde byl a on jednoduše prohlásil,že měl dovču.To se mi u vlaku nestalo.Tam je to v pohodě.Leda by se mu nějaký ten gumídek připletl pod kola.

David:technické parametry stanic byly vyhovující,jen se šetřilo na lidech a rušilo se fungující.Zákazník byl poslán do jiné vzdálenější stanice,což působilo,jako by byl poslán...
Proto se přeorientoval na silnici,která je rychlejší.Tím přispěl k přetížení silnic,ale už jej nic nevrátí zpět.Zejména v případě že investoval do vozidla,které by mu v tom případě bylo k ničemu.
Takové počiny by si měl uvědomit i kraj,naroste mu zatížení silnic a rovněž větší výdaje za opravy.Železnici v tom případě udržuje SŽDC potažmo dráha a kraj může být spokojen.
V případě,že se zrušila nakládka a osobáčky převedly pod kraje tyto najednou křičí jak je vše drahé.To je ale to co bylo vždycky,jen to kraj nepitval a byl v poho.Je vidět,že organizování dopravy krajem je špatné.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 08:02:31    Odkaz na tento příspěvek  

A co že milí dopravní specialisté nežasnou nad zvýšením traťové rychlosti na Doupovský dráze? Do Poláků už smažíme 70!!! Nakonec ty lokálky budou nejrychlejší tratě v kraji (viz. devadesátka na Vejprtský...)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4159
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 08. července 2009 - 08:09:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

262:
Bus si jezdí jak chce.Osobně znám případy,že lidé čekali a nedočkali se jej a to ani při cestě za prací.Další den se tedy ptali šoféra,kde byl a on jednoduše prohlásil,že měl dovču.
Ale pořád to není fyzická vlastnost autobusů! Jestli takový případ nastal, je potřeba si stěžovat. K příslušnému dopravci i k dopravnímu odboru kraje. Takovéto případy se nesmějí nechat být "jen tak".

To je ale to co bylo vždycky,jen to kraj nepitval a byl v poho.Je vidět,že organizování dopravy krajem je špatné.
Organizování Ústeckým krajem, nebo to organizování kraji obecně? Jestli to druhé, tak snad je lepší, když regionální dopravu organizuje kraj, který zná danou oblast určitě lépe, než ministerstvo dopravy, sídlící v Praze, ne?