K-report
 

Archiv do 18. září 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv do 18. září 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
jk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 16:56:53    Odkaz na tento příspěvek  

Simba: To není o stresu a spěchu, ale pokud si chce někdo z Opole dát třeba hřebenovku v Jeseníkách, tak vidina pěti hodin strávených ve vlaku, ho od jejho použití spolehlivě odradí. Na naší straně to není o moc slavnější.
Skutek utek - ten kraj má prostě smůlu už historicky a není to jen o železnici, třeba uvážit i R35, R44, tunel pod ČH...
Ale to jsme fakt už kdesi mimo.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 254
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 21:24:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdeněk M : Aha, tak to vidíš, dokonce. Nevadí, žes odbočil od tématu. Cyklobusu je škoda - o víkendech býval ráno poměrně zaplněn. Ti "správní" cyklisté se nechávali vyvézt na Rejvíz a pak to sjížděli všemi směry dolů ,odpoledne to bývalo horší. Ale cestovat s ním mohli i ti bez kola.
ONO JE TO I O PROPAGACI - internet je sice mocný, ale ne všemocný.

ad M.Morávka - jo, je to pravda. Na patřičném fóru najdeš víc.

jk : ano, je to dlouhé, naprostý souhlas, ale stále mi jaksi (z toho, jak si to napsal) "kouká" ten kalup - rychle na hory a zase zpátky. Všechno v jeden den.
Ale jinak souhlas - tunel pod ČH, či R komunikace jsou též potřeba, jen nevím, jestli je to zrovna to pravé pro CHKO - až moc turistů pak začíná být problém.

Stejný problém - jiný příklad : Praha - Liberec v jeden den. Bus, auto ano, vlak ne.
jk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 07:14:43    Odkaz na tento příspěvek  

Simba: Já bych to formuloval jako "rychle na hory...dlouhý pěkný pobyt na horách (focení, obídek, siestičky)...večer unaveni rychle domů". Pokud teda cesta není cíl. Co se CHKO týče, tak raděj tunel, než současnou intenzitu těžby dřeva.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 21:55:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NYSA - SCINAWA MALA
Úsek Wierzbiecice - Scinawa Mala.
Vloni jsem slíbil, že letos dojedu až na bývalou konečnou. Povedlo se, ale byla to darda
Tak tedy pár foteček na :
www.picasaweb.google.cz/simbianis
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 14:35:17    Odkaz na tento příspěvek  

Ke zrušeným tratím v Č. Lípě patří i tato trasa, nyní vlečka s kolejištěm v místech původního "mimoňského" nádraží. Ale v jakém je stavu...

Bedřich
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 14. září 2009 - 19:40:17    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, je zajímavé číst vaše názory, ale v mnoha případech je vidět vaše nezkušenost životem. Nechci ze sebe dělat vševěda, jenomže provoz a rušení tratí se řídí nekompromisními pravidly trhu, a to jak za komoušů, tak i dnes.
Když po trati není co přepravovat (ať už z důvodu konkurence gumokol, či třeba zániku fabriky), tak jednoduše provoz končí a většinou z vámi popisovaných důvodů jsou i tratě likvidovány.
Těch pár vyjímek např. JHMD atd. má ale také svá ALE.
JHMD použiji jako vzor: Trať do Obrataně byla celá zgenerálkovaná už za komoušů (tedy politiku můžeme vynechat), dnes z důvodu konkurence gumokol po ní lítá TéÚčko s jedním balmem padesátkou, což se negativně projevuje na větší poruchovosti a opotřebení vozidel, cena jízdného je nižší než u autobusů, což je možné jen díky dotacím. Jistým řešením je nasazení motorových vozů, což vyžaduje čas...
Trať do N. Bystřice byla zavřená proto, že nákladní přepravci masivně přecházeli na silnice, osobní doprava... chacha, stačí se podívat do JŘ 1996/97.
To, že je dnes na trati 6 párů vlaků (v sezóně - což ale nelze brát jako hledisko, polní dráhy a některé lesní také jezdili pár měsíců v roce) je zásluha nesmírně schopného vedení JHMD, jímž je provoz koníčkem, ne zaměstnáním, a že se jim podařilo s pomocí regionu do kraje dostat turisty.
Ano, turisté jsou dnes přepravní zboží pro nevyužité tratě. Kam se podaří dostat turisty, např. Mladějov (MPŽ to trvalo 6 let, než drážka vešla do podvědomí, současný provozovatel již přišel k hotovému!), tam je napůl vyhráno. Problém je ale v sílíci konkurenci, různých lákadel pro turisty ročně přibývá (GO je největší bojiště o "ovečky"), navíc většina zrušených tratí nemá co v okolí nabídnout, nebo chybí schopný manažer (vyjímkou je Osoblažka, kde je takřka hovno, přesto se J. F. podařilo přilákat lidi jen na "vláček").
Nepopisuji nic nového, stačí nakouknout třeba do Rakouska.
Žijeme v době, kdy rozhodují peníze, a ekonomika lokálkám nepřeje, tak se s tím smiřme.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 878
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 14. září 2009 - 20:31:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bedřich a Osoblažka:
Naprostý nesouhlas. Neznáte Osoblažsko. Jsou tam nevyužité zámky (Dívčí Hrad), u nás neznámá architektura kostelů (Slezské Rudoltice), neznámé a velké zříceniny hradů (Fulstein). Turisticky neobjevený kraj, protože nemá podporu. Děsivá veřejná doprava. Jak od Ostravy, Olomouce, natož od Prahy.
Tahle trať je nádherná, ale díky neschopnosti provozovatele není ve stavu JHMD. Byť se už letoc udělalo.
Nemohu si pomoci, ale zrovna Osoblažka je vzor dráhy pro privatizaci a založit společně s ODS (to je místní soukromá bus dopravní společnost, obsluhující Osoblažsko) koordinovaný provoz.
Provozní vozidla se vždy najdou, stejně tak vagony. Ale chce to ten kraj zveřejnit.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.182.16
Odesláno Pondělí, 14. září 2009 - 21:45:50    Odkaz na tento příspěvek  

Trať do N. Bystřice byla zavřená proto, že nákladní přepravci masivně přecházeli na silnice
To není pravda, typické "přání otcem myšlenky". Strojobal Střížovice přešel na silnici z DONUCENÍ po uzavření dráhy, Jitka jezdila s mazutem dál (vlečka). Ostatní přeprava byla nula nula nic už léta s výjimkou občasného šrotu z Lomů a snad Blažejova a dřeva z Lomů a Bystřice. Trať byla zgenerálkovaná před Blažejov ještě než přišel převrat, protože rozhodnutí o jejím nezrušení padlo v letech 1988-1989. Turistický ruch už zde tenkrát hrál svou úlohu.
První pokus o masivní rušení tratí po roce 1989 proběhl v roce 1992, kdy ÚŘ ČSD vypracovalo "seznam" (jako už mnohokrát pouze na základě hrtkm/rok). FMD je s tím tehdy vyrazilo, protože pouhý "seznam" nesplňuje byť jen základní zákonné požadavky. Navíc se vzedmul mimořádný odpor obcí (např. Netolice).
Ještě k výše uvedenému ad David: ano, oficiálně Říman skončil s vládou po "Sarajevu", ale stávka ho tehdy výrazně "nakousla". Jinak věc je samozřejmě daleko složitější, vše začalo pozvolna už za Budinského ("budibusy").
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1535
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 14. září 2009 - 22:09:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Strojobal Střížovice přešel na silnici z DONUCENÍ po uzavření dráhy

Strojobal (Rozkoš), dnes Tecnocap, tehdy pouze přešel na překládku v Jindřichově Hradci a po vzniku JHMD se k překládce ve Střížovicích vrátil. Později (2006 nebo 2007) zakoupil zavlečkovaný sklad v areálu bývalé Jitky, kam se překládka přestěhovala. Později šlo ale vše do řitě, z jeho "železničních" odběratelů byla Madeta Strakonice letos uzavřena a závody skupiny Hamé úplně ztratily o železniční přepravu zájem (o důvodech se dá jen spekulovat).
Navíc Tecnocap zřejmě nebude v úplně v optimální hospodářské kondici.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.182.16
Odesláno Pondělí, 14. září 2009 - 23:08:32    Odkaz na tento příspěvek  

Dj_cargo: Navíc Tecnocap zřejmě nebude v úplně v optimální hospodářské kondici.
Asi máte pravdu, stačí se podívat na výsledovku roku 2007 v OR. Patří italům, závody v Moldávii a na Ukrajině.
JarmilaJ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.69.40.200
Odesláno Úterý, 15. září 2009 - 00:04:35    Odkaz na tento příspěvek  

Příspěvek k nádražním budovám: Rusová (trať 137 Chomutov - Vejprty)
JarmilaJ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.69.40.200
Odesláno Úterý, 15. září 2009 - 00:15:59    Odkaz na tento příspěvek  

A teď opravdu zrušená trať: co zbylo z nádraží Hora Sv. Šebestiána na trati Křímov - Reitzenhain
JarmilaJ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.69.40.200
Odesláno Úterý, 15. září 2009 - 01:16:56    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ze zaniklé trati Křímov - Reitzenhain


Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 649
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 15. září 2009 - 21:48:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bedřich:
Uvažujte prosím:

- Silnice - silné zatížení, nulové zpoplatnění.

- Železnice - slabé zatížení, vysoké zpoplatnění.

To je tedy v kostce ekonomická bilance. To, že se silnice dají v ČR ničit zadarmo není fyzickou vadou železniční dopravy.
Příjmám ekonomický pohled na provozování dopravní cesty, ale objektivně. Vyčíslete OBJEKTIVNĚ cenu za poškození silniční sítě nákladními vozidly, která by mohla využívat železniční trasu (a v minulosti většinou také využívala) vedle této částky položte sumu, která vyjádří poškození silniční sítě těmito vozidly, a srovnejte. Potom se můžeme bavit o ekonomickém pohledu na věc.
Posuzování ekonomiky provozu dráhy vytrženě a bez širších souvislostí je přitažené za vlasy. Vždycky z něj vyjde, že je provoz ztrátový. Logicky. Kolik Vám vydělá silniční most, kolik vydělá opěrná zeď nebo kanál či příkop, kolik vydělá chodník nebo cyklostezka? Jistěže nic! Přesto nejsou zbytečné a nikdo neustále hloupě neřeší jejich výnosnost. Dráhy jsou úplně stejně součástí dopravní infrastruktury jako silnice nebo chodníky, a stejně jako všechny ostatní sočásti dopravní infrastruktury nevydělávají. Pseudoekonomové si je ale bohužel prostě zamilovali....
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 08:24:16    Odkaz na tento příspěvek  

Na likvidaci železnice je ale také možné se ještě obohatit. Už jen to železo, které tam leží: Každých 10 metrů vytrhaných kolejí je ceněnou surovinou na nejméně jedno krásné nové .
Ve srovnání s tím - co naděláte se starým asfaltem nebo betonem ze silnic?
Trainzaklancelot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1202
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 08:37:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vagonet: Co je to prosím za firmu, do jejiž areálu vedou koleje na té vlečcce, kterou jste nafotil? Třídím si fotky a nvm, kam toto zařadit. Děkuji předem
"vlečky na kladensku mají ještě budoucnost"
www.siky-zeleznice.nafoceno.cz
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 09:51:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom_Tužín:
Jak to chcete řešit ? Vyšším zpoplatněním silniční dopravy ? Myslíte , že se tím něco vyřeší ? Že po železnici bude jezdit více zásilek ? Nebude.
Hold se smiřte s tím , že železniční nákladní přeprava má obrovský význam pro mega fabriky ,doly , chemičky a ocelárny , které chrlí, chrlí a chrlí v obrovském množství a to obrovské množství by nezvládaly pouze po silnici expedovat. Na druhou stranu spousta středních a menších firem nemá vlečky , jejich zákazníci také ne. Myslíte , že když třeba cena kamionové dopravy se zvýší o 10% , že tyto zásilky pojedou po železnici ? Že se to zboží vyplatí někde 2 x překládat ? Máte představu , co ty překládky stojí ?
Vyšší zpoplatnění silniční infrastruktury může mít pouze jeden následek. Firmy se budou snažit více šetřit na přepravě , tudíž se bude méně jezdit a to se projeví i v nižším výkonu ekonomiky.

Dále uvedu příklad. Máte železniční trať , kde nejezdí nic jiného než sólo 810. Souběžně s touto tratí máte silnici , která je využita na cca 50% kapacity. Tu silnici tam budete muset mít vždy (zásobování , první pomoc) . Pokud trať zrušíte , zvýšíte zatížení silnice na 60% , což se v nákladech na údržbu prakticky nijak neprojeví, ale ne druhou stranu ušetříte balík na údržbu tratě. Jak byste se zachoval jako řádný hospodář ?
Polabský
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.24.147.202
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 09:58:28    Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:
Nikolivěk, pokud ponese KAŽDÝ uživatel gumokolu náklady na užití dopr.cesty, bude cenová kalkulace dobrého hospodáře úplně jinde. Pak jeden "řidič" (náklady strojvedoucího) bude určitě výhodnější, než strojvedoucí (náklady řidiče) gumokolu.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 10:15:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, náklady na užití dopravní cesty, v tomto příp. silnice je třeba min. srovnat s tou železnicí, ba aby byly ještě větší.
Jezdit zadara umí každý.
Naprosto jasně to řekl Tom_tužín a mnozí před ním.
Nezbývá než souhlasit, ale to bych se už i já opakoval.
Naroznej : Ne,ne, firmy budou hledat alternativu - ale zároveň i stát, potažmo Evropa musí hledat alternativu - a ta má jistě nepochybně železniční infrastrukturu mnohem modernější než zde a směrem na východ.
Zove se to dopravní politika. Jenže když se nechce, je to horší, než když to nejde.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 10:28:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Polabský:
To by platilo pouze v případu velkých přepravních objemů. Kdyby se řešilo jestli 4 gumokoly nebo jeden vlak , pak ano. Nezapomeňte , že vedle údržby tady platíte ještě personál a další náklady, které silnice neplatí. Zkuste se zamyslet ještě nad jedním. Máte silnici , kde projede za týden dejme tomu 1000 nákladních vozidel , 200 busů a 2000 osobních aut. Vedle toho máte trať , kde za týden projede 80x sólo 810. Kde ty jednotkové náklady (připadající na jedno vozidlo) na údržbu budou menší ? U silnice nebo železnice ? A jak se změní tyto jednotkové náklady pokud se zvýší počet busů na 280 za týden ?
A jak bude vypadat ekonomika celé trasy , pokud dojde ke zrušení trati ?
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 294
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 10:32:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ŽELEZNICE je v Čechách (také díky politice v 90.letech) jaksi jen ta jediná špatná.
To je ale blbost - objednám-li si dopravu, musím ji zaplatit, chci-li používat její infrastrukturu, měl bych ji zaplatit.
To ale v příp. silnice neplatí.

V médiích se ukazuje jen to špatné - mnohdy se vyrábí umělé kauzy na něčí objednávku. Pořád se tady omílají nepravdivé informace o jakýchsi dotacích do os.dopravy apod. Jaké dotace? Kraje si objednají dopravu a pak nechtějí platit - tj.celé, koneckonců však si dnes můžou koupit/pronajmout nové či zrenovované soupravy a na tendr je může provozovat jeho vítěz - vůbec to nemusí být ČD.
Totéž platí i pro nákladní - jakákoliv firma může jít dnes na koleje - ale bodejť by chodila - silnice je zadarmo, nebo téměř zadarmo, tak je nic nenutí.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4770
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 10:53:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je ale blbost - objednám-li si dopravu, musím ji zaplatit, chci-li používat její infrastrukturu, měl bych ji zaplatit.
To ale v příp. silnice neplatí.

Osobní a nákladní automobily, jakož i kolejová vozidla s dieselovým pohonem, spotřebovávají naftu, ze které se platí spotřební daň. I tato daň je příjmem státního rozpočtu. I z těchto peněz se (spolu)financují dopravní stavby.

Pořád se tady omílají nepravdivé informace o jakýchsi dotacích do os.dopravy apod. Jaké dotace?
Jak byste/bys nazval situaci, kdy kraje platí podniku určitou částku za ujetý vlkm, a ten podnik si celou částku nechá? (autobusoví dopravci, na rozdíl od ČD, tržby vracejí objednateli)

Kraje si objednají dopravu a pak nechtějí platit - tj.celé, koneckonců však si dnes můžou koupit/pronajmout nové či zrenovované soupravy a na tendr je může provozovat jeho vítěz - vůbec to nemusí být ČD.
Anebo také v půlce roku přijdou ČD s tím, že chtějí víc, než o co si předtím řekly.

Totéž platí i pro nákladní - jakákoliv firma může jít dnes na koleje - ale bodejť by chodila - silnice je zadarmo, nebo téměř zadarmo, tak je nic nenutí.
Bohužel si myslím, že by skoro všichni dopravci na těch silnicích zůstali, i kdyby bylo satelitní mýto a zpoplatněné (aspoň pro nákladní dopravu) všechny silnice.
Navíc - byla by vůbec na železnici kapacita, aby železnice pobrala např. 30% dnešní zátěže ze silnice?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 11:06:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba:
Trochu reality ,kolego, do snění.
Pokud si jako podnikatel postavíte vlečku , vyhodíte za ní x milionů. Abyste ty miliony dostal zpět , musíte tam manipulovat stovky vagónů měsíčně. Asi byste byl špatný hospodář , kdybyste tam otočil deset vagónů za měsíc.
Každá vlečka znamená balík nákladů. Musíte ji udržovat , mazat výhybky , musíte tam mít člověka , který tomu rozumí a stará se o to atd.
Upřímně řečeno- z mé pozice manažera jedné logistické firmy činí náklady na provoz vlečky x násobně více , než náklady na provoz silničních komunikací v našem areálu.

To že nikdo nechce jít na železnici , není ani tak tím , že by byla drahá , ale prostě nezapadá do logistického konceptu malých a středních firem. Prostě nevyhovuje požadavkům , které zákazníci požadují. Něco by se třeba zlepšit dalo. Na některých nízkokapacitních tratích , kde je velký potenciál nákladní dopravy zrušit osobní dopravu a veškerou kapacitu vyhradit pro nákladní dopravu. Jenže toto jde ale proti zájmům státu. Pro tento stát je prioritnější jedna 810 s dvěma dědky , než 40 kamionů (1 ucelený vlak) na železnici
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 11:28:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vozit TRANZITNĚ uhlí, písek, cement, auta apod. rychlezkazitelné komodity napříč Evropou kamiony sem a tam je prostě HLOUPOST, to ať se na mne nikdo nezlobí.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 11:50:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej : Jenže v této zemi je spousta opuštěných vleček, někde i s areály.
Navíc jako majitel vlečky ji můžete pronajímat, většinou však ty vlečky zarůstají travou a nálety.
S tou údržbou bych to tak nenadnášel, tak horké to není ani na dráze.
Osobní doprava na regionálních tratích není tak hustá, aby vadila.
Ano, je to i o přístupu státu a různých zvýhodněních pro firmy, které dráhu budou používat.

David :Pane, většina hl.tahů je elektrifikována a i nadále to pokračuje na tratě s větším regionálním významem.
Paliva jsou jedna věc - ty platí všichni, kdož jezdí a zpoplatnění dopravní cesty je věc druhá.

Jak je to s vracením zisku krajům, tak to opravdu nevím, ale busoví dopravci dostávají mnohem více peněz na nákup nových vozidel než-li železnice, tak je to i možné, že to tak je.

Nepamatuji se, že by ČD přišly v půli roku s takovým požadavkem. Navíc, jak jsem řekl, dopravu dnes může provozovat kdokoliv. Ale každý by chtěl provozovat jen tu ziskovou a tu méně rentabilní nikdo - a to může být jen ku cti ČD. Lokálky by totiž z milých pánů podnikatelů ála Jančura nikdo neprovozoval a to ani busovou - podívejme se koneckonců, kde žl.busy jezdí.

Nevěřím, že kdyby to po silnicích vycházelo dráž, že by tam milí dopravci zůstali a nehledali jinou alternativu.
Železnice je co se týče kapacity velmi nevyužitá - pamatuji časy, kdy na úseku Břeclav - Kúty jezdilo 120 vlaků denně (os i nákl.) a stíhalo se to.


(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 12:30:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JarmilaJ : OPRAVDU, ALE OPRAVDU PĚKNÉ SNÍMKY,nejen zruš.trati do Reitzenheinu, ale i pěkné krajiny. Děkuji, jen tak dál
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6498
Registrován: 11-2002
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 12:53:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba: , většina hl.tahů je elektrifikována a i nadále to pokračuje na tratě s větším regionálním významem - nic proti, ale elektřina v troleji "prostě je"...?!
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 13:09:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jena : Nerozumím, já to myslel tak, jako že elektrifikace drah pokračuje, že se elektrifikují další a další tratě.
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.208.72.73
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 14:29:51    Odkaz na tento příspěvek  

Simba: údržba...ono pouhé "razítko" u vlečky do 1km délky a do 10ks vozů měsíčně přijde ročně na cca 100 tisíc!!! A to nikdo na nic ani nešáhl (tedy mimo té rozchodky, razítka a pera)
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.208.72.73
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 14:36:59    Odkaz na tento příspěvek  

U kusovek a podobného zboží to auto chápu. Ale rok co rok vidím mezi Černucí a Straškovem cca 50m od kolejí neskutečně velkou hromadu řípy a ještě neskutečnější šnůru kaminonů. Ty pak po několik dnů tuto hromadu odvážejí. To se to opravdu ekonomicky nevyplatí naložit na vlak? (ano, je to širá trať, ale po celý víkend mrtvo. Určitě by se snad našlo nějaké řešení, jak to předpisově vyřešit).
Polabský
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.24.147.202
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 15:08:10    Odkaz na tento příspěvek  

Kpy:
To se už vyřešilo před cca dvaceti lety zrušením všech nákladišť na této trati.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.182.16
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 15:31:56    Odkaz na tento příspěvek  

Vozit TRANZITNĚ uhlí, písek, cement, auta apod. rychlezkazitelné komodity napříč Evropou kamiony sem a tam je prostě HLOUPOST, to ať se na mne nikdo nezlobí.
Naprosto přesně. Nedávno byl v E15 rozhovor s majitelem autodopravy, který vozí mlékárenské výrobky z Budějc do velkoskladu ku Praze a následně (vyložíme/naložíme) tytéž výrobky do skladu do Budějc. Dotyčný to komentoval se značnou ironií, ale konstatoval, že pro něj je to dobrý kšeft.
Každopádně dnešní "logistika" je postavena na velkých centrech (často pro několik zemí), nikoli na "malých a středních firmách". Pan Narozenej to nám laikům jistě náležitě ekonomicky osvětlí.
PS: Skutečně komické mi přijdou řeči o vození zboží sem tam před rokem 1989 (naposledy třeba v časopise Dráha č. 8/2009, s. 6)
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2736
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 16. září 2009 - 15:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak byste/bys nazval situaci, kdy kraje platí podniku určitou částku za ujetý vlkm, a ten podnik si celou částku nechá?

Legislativně špatně ošetřenou.
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 16:12:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno byl v E15 rozhovor s majitelem autodopravy, který vozí mlékárenské výrobky z Budějc do velkoskladu ku Praze a následně (vyložíme/naložíme) tytéž výrobky do skladu do Budějc

Dají se najít i lepší příklady. Plech z Evropy do Asie a plech z Asie do Evropy.
V dnešní době již nemáme centrálně plánované hospodářství a tak každý si hledá svoje odbytiště zboží. 50 km od sídla své firmy třeba neuspěje , zato uspěje 500 km od sídla své firmy.

Každopádně dnešní "logistika" je postavena na velkých centrech (často pro několik zemí), nikoli na "malých a středních firmách".

Tak to jste trochu překroutil. Neměl jsem na mysli logistické firmy , ale standardní firmy , produkující , případně obchodující se zbožím. Tudíž firmy , které jsou zákazníky logistických či transportních firem.

cca 50m od kolejí neskutečně velkou hromadu řípy a ještě neskutečnější šnůru kaminonů

A kam ty kamiony jedou ??

Vozit TRANZITNĚ uhlí, písek, cement, auta apod. rychlezkazitelné komodity napříč Evropou kamiony sem a tam je prostě HLOUPOST, to ať se na mne nikdo nezlobí

Musíte si položit otázku , kdo je odesílatel , kdo příjemce a kdo to platí. A jaké jsou možnosti, vize a cíle všech zúčastněných. Pokud budu dealer aut , asi si je radši také nechám poslat po silnici , než aby mi byly rozkradeny někde na ranžíru.
Ten cement jede třeba někam, kde vlečka není. Tak , a teď jste majitel stavebnin , objednáte si 50 tun cementu v pytlích a budete přemýšlet , jak jej dovalit do sídla své firmy. Odesílatel má vlečku , Vaše firma nikoliv. Jak si to necháte poslat ? Kamionem , nebo vagónem na nejbližší nádraží s tím , že tam nejprve bude muset přechodně přestěhovat vysokozdvižný vozík a sehnat kamion , který se dvakrát otočí. Co bude pro Vás jako podnikatele ve stavebninách prioritnější ? Řešit problémy , jak přeložit cement na nádraží , nebo jak udělat třeba více obchodů ??

Co se týče toho rychlezkazitelného zboží , tam je to jako ostatně u železnice všude o objemech. Dvacetivagónový vlak s banány , jedoucí z místa A do místa B je určitě lepší , než 40 kamionů. Ale co třeba 40 tun rajčat ? Také je lepší je zaslat jedním vagónem. Vždyť za tu dobu , co by byla na cestě by shnila ( jízdní doba kamionu z Holandska - cca 24 hodin , jízdní doba sólo vagónu z Holandska- cca 4-7 dnů)
Motoráček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 8-2006

Odesláno Středa, 16. září 2009 - 16:14:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale i politika železničního dopravce stylem "přijďte si na nádraží naložit vagón, pak jeďte 10 km kamsi s papírama" je trochu mimo mísu. Zpravidla to nádraží leží dál od fabriky nebo místa potřeby přepravy. Překládka je drahá, údržba vlečky také. To je jen postřeh z praxe.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4771
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 16:30:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale každý by chtěl provozovat jen tu ziskovou a tu méně rentabilní nikdo - a to může být jen ku cti ČD. Lokálky by totiž z milých pánů podnikatelů ála Jančura nikdo neprovozoval a to ani busovou - podívejme se koneckonců, kde žl.busy jezdí.

???
O co víc je rentabilní takové Pendolino na "jižní větvi", než průměrná lokálka (když nezapočteme dotace, čistě jen spočítáme poměr tržby/náklady) ?

Lokálky by totiž z milých pánů podnikatelů ála Jančura nikdo neprovozoval...
Když bylo VŘ na provoz na několika regionálních tratích na Liberecku, tak se přihlásily jen ČD?

Už dnes je u nás pár lokálek, na kterých jezdí jiný dopravce než ČD.

A ty žluté busy jezdí tam, kde se uživí bez dotací.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1721
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 16:33:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba:Kde jste přišel na to,že bus dopravci dostávají větší peníze na nákup nových vozidel??
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 16:35:01    Odkaz na tento příspěvek  

Ta vlečka v České Lípě? Zapomněl jsem si poznamenat. Asi jsem byl tak překvapen kolejištěm, když na začátku za bránou žádné nebylo, resp. bylo zasypané drtí.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 16:40:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím jak teď, dřív (v řádu let) měl BUSdopravce 30% dotaci na normální BUS a 50% na nízkopodlažní (samosebou se jednalo o BUSy na ZDO). Taky mají BUSy, co najezdí 80% výkonů v ZDO podstatnou slevu na silniční daň.
Dráha dostala přinejlepším státní záruku za úvěr od Eurofimy.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 901
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 17:12:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tomášk:
A to je ono. V nedotované = dálkové dopravě, nedostane dopravce ani korunu na nic. Na obsluhu, natož na busy.
Zkuste aplikovat princip Pendolin na všechny rychlíky ČernéDíry. Pak ČernáDíra vycouvá z rychlíků maximální rychlostí. A konečně se otevře trh. Zapomeňte na to, že by rychlíky nejezdily. Vlčáků by se našlo hafo. Jen by prostě jezdily jen ty, které by vydělávaly (stejně jako u busů). A takt (vzuchovozič) by šel tam, kam patří: do nicoty.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2644
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 17:56:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vagonet & kdosi, omlouvam se, ale nechce se me to v tom standartnim spamu zde hledat - pokud se jedna o vlecku za silnici, tak jsou to bejvale dilny C(S)D a puvodni nadrazi trate od Mimone, byl jsem tam na rozlucce, kdyz to CD opoustel s p. Hudcem a spol. (cca vanoce 2004 ?). Pak nevim.
Mozna, ale jen mozna najdu s toho i nekde fotky ...
Pavel
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1722
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 19:14:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes dostanete na bus v ZDO max. přízpěvek 600 000,při ceně za Crosse to 20%nedosáhne.(u nízkopodlahy je to víc,ale jejich cena je taky podstatně větší),ale spíš nedostanete nic!

Ono by to ale zase tolik nevadilo,kdyby se ve většině krajů nejezdilo za poněkud ničemné dotace,takže si každej majitel nákup,(obzvláště bez dotace) rozmyslí.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2648
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 20:03:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ceska Lipa mesto

Ceska Lipa dilny


Ten brejloun tam najizdi na presuvnu, je tam jeste ?
Nic moc, ja vim ...
Vse 28.12.04
Pavel
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.72.74
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 20:44:00    Odkaz na tento příspěvek  

Jéje, na té rozlučkové akci koncem roku 2004 jsem byl taky...
Marek T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.116.103
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 21:20:56    Odkaz na tento příspěvek  

Tuto sobotu se pojede cyklistický závod "Cyklobraní". Trasa závodu vede i přes statek Starý Přerov, takže se dá předpokládat, že na jindy zapovězené území v okolí dvora budou mít pravděpodobně přístup i diváci. Možná je to příležitost k prozkoumání zbytků dopravny a snesené trati Novosedly - Alt Prerau - Laa.
http://www.cyklobrani.cz/mapa_v.htm
http://maps.google.com/maps?t=k&hl=en&ie=UTF8&ll=48.793882,16.479 685&spn=0.001831,0.004629&z=18
JarmilaJ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.69.40.200
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 21:42:13    Odkaz na tento příspěvek  

Simba: Dík takhle tam je...

http://vlacek.own.cz/
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 650
Registrován: 6-2005
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 21:44:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:
Já mám holt smůlu, a to hned trojitou:

1. To, že je pro Vás dobrej kšeft jezdit 100 km někam po silnici a s tímtéž zbožím totožnou trasou zpět je pro mně naopak dost špatnej kšeft. Víte proč? Bydlím u silnice 1. třídy a co víc - jsem tak nepřející moderním logistickým trendům, že bych se chtěl dokonce třeba v noci vyspat.

2. Vycházíte ze zcela zvrácené úvahy, že silnice existuje a její údržba stojí pořád stejné množství peněz, bez ohledu na to, co po silnici jezdí. To je ve srovnání s Vámi moje druhá smůla. Já jsem totiž profesí silničář, takže tuším asi víc než Vy (při vší úctě), na kolik devastace silnic vyjde. Nebavím se o kapacitě - to je alespoň u méně frekventovaných cest nepodstatné. Podstatné je to, že podle učiněných výpočtů a měření poškodí jeden autobus silnici jako 10 000 osobních automobilů, jeden naložený kamion (40 tun) poškodí silnici jako 500 000 osobních automobilů. To je reálná škoda, která vzniká a která musí být zaplacena, a to zcela bez ohledu na kapacitní vytížení silnice - podstatné je váhové přetížení.

3. Třetí moje smůla je v tom, že jsem daňový poplatník. A jako daňový poplatník raději zaplatím výměnu 100 kusů shnilých pražců ročně za pár desítek tisíc, než každých 7 - 10 let frézování vozovky v délce několika desítek kilometrů za stovky milionů. Ty koleje prostě unesou víc než asfalt, to je neúprosná fyzika.

Toto je zcela reálná a prokazatelná skutečnost. A kdyby měli silniční dopravci platit to, co poškodí, tak by se jim tento kšeft pěkně prodražil. Najednou by se jim vyplatilo překládat na železnice. A ono by ve většině případů ani nemuseli překládat - vlečky do areálů existují, stačilo by jenom oprášit staré koleje. Nejsou daleko časy, kdy se po kolejích vozilo x - násobně víc než po silnicích - a šlo to. A co víc - infrastruktura i kapacita tu stále jsou - stačí je využít.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 09:37:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom_tužín / 650 : Ano, ano, to já říkám taky - dřív nebyl problém si např. cement dovézt na nádraží a tam si ho vyložit a odvézt do města do svých skladů stavebnin.
Pamatuju, kdy se 810 vozilo droždí do pekáren (fuuuj), dnes je tohle spíš k pousmání, protože se používají práškové směsi.
K té busové dopravě - např.ČSAD Benešov (Vlašim) chtělo provozovat linku Votice - Sedlčany, ale nedostalo na ni dotaci od kraje, tak není nic - vraj jezdí vlak, tak co by jste chtěli.
A to je to, o čem mluvím, žádnej z Vás nebude dělat takovou dopravu bez dotací.
Navíc, opravdu si myslíte, že bus, který nahradí třeba onu zmíněnou lokálku, bude zajíždět do těch městeček a vesnic. No, já o tom silně pochybuji - ona by se i neúměrně prodloužila jízdní doba takového busu. Navíc, nedejbože, až přijde zima a s ním hromady sněhu a silničáři jako vždy tradičně překvapí. A dráha - ta jede furt, to by toho sněhu muselo už být, aby to bylo na frézu.

Boblick : Milý pane, v dálkovce většinou provozovatel provozuje jen to,co vydělává, takže na co dotace. Vy byste chtěl provozovat nějakou takovou linku, která je ztrátová a dostával na ní dotace?
Pendolina jsou jedna stránka mince - jestli chcete provozovat výdělečnou rychlíkovou vlakovou dopravu - tak prosím, kdo Vám brání?
Jen aby jste ale nebyl jako ta žlutá slibotechna, co svou neschopnost svádí na sto jiných důvodů.
Já jsem pro konkurenci - ovšem jestli si myslíte, že to jde bez dotací - tak tenhle příklad soukromničení se zle vymstil ve V.Británii - jak to dopadlo, víme všichni.
A to, že někdy jezdí těch vlaků až moc, to je ale taky věc krajů, co si zaplatí, to mají - nikdo je nenutí. Je to jen jejich věc, zda nemrhají penezi. Každopádně TAKT je ale dobrá věc, je jen otázka v jakém časovém rozsahu.}

David :Ano, jsou lokálky, kde jezdí jiný dopravce než ČD (JHMD, Viamont, Connex, Veolia ad.) - ale dostává dotace stejné jako ti ostatní. Nikdy jsem netvrdil nic jiného.
No, a k těm žl.busům : NO,PRÁVĚ. Žádnej takovej u nás na regionálce nikdy jezdit nebude a proč? Dyť ať přijde - dotace dostane, žádný podnikatelský riziko - když je to takový terno, tak co mu brání?
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 09:46:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PÁR TĚCH OSVÍCENÝCH :


Je vidět, že když se chce, tak to jde.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1193
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 09:59:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Pletete si pojmy a dojmy. Ministerstvo dopravy si dálkovou dopravu u dráhy objednalo. A když si někdo něco objedná, tak za to musí zaplatit, to není dotace. Ostatně Vy byste o své BUSdopravní firmě asi taky netvrdil, že dotujete Slovnaft a Chemopetrol. Prostě si u nich (potažmo jejich prodejců) objednáte naftu a tu pak zaplatíte.

Ad dálková doprava: Samozřejmě že by dráhy bez státní objednávky vycouvaly z většiny rychlíků. Ostatně kdyby měl Jančura cestou do Brna zastavit v Kolíně, Kutné Hoře, Golčově, Havlbrodu, Žďáru a Tišnově, tak to na komerčním základě taky dělat nebude, že. Tento rychlík zkrátka poskytuje úplně jinou službu úplně jiným lidem než SA, přestože oba jedou z Prahy do Brna.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 10:02:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VÁŽENÍ
nepřesuneme se někam jinam, do jiné diskuse, např. do té všeobecné železniční, tady je to přeci jen o něčem jiném. Hm??
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 10:11:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.ruseni-trati.unas.cz/

Bohužel, stránky jsou poněkud neaktuální (do r.2007).

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 3-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 11:37:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vycházíte ze zcela zvrácené úvahy, že silnice existuje a její údržba stojí pořád stejné množství peněz, bez ohledu na to, co po silnici jezdí

To neříkám. Nicméně tvrdím , že pokud po silnici pojede o 10% více busů , nedojde ke zvýšení udržovacích nákladů na silnici o 10%.

než každých 7 - 10 let frézování vozovky v délce několika desítek kilometrů za stovky milionů

Oni se u nás každých 7-10 let opravují a frézují silnice ? No , někde třeba ano. Já však vím o velmi zatížených úsecích silnicích , na které nikdo za posledních 25 let nešáhl.

Najednou by se jim vyplatilo překládat na železnice

Myslíte ? Jestli vím v 10:00 , že do 20:00 musím doručit zboží do místa , které je 100 km daleko tak mi železnice moc nepomůže .
Navíc si zvažte: denní nájem VZV cca 1000 Kč , denní mzda člověka včetně odvodů cca 1500 Kč , hodinová sazba kamionu s řidičem na krátké vzdálenosti cca 500-600 Kč. To není málo , že ?

Simba:
Ano , kde jsou velké přepravní proudy , tam nějaký kombinovaný systém je ideální. Ale kolik těch skutečně obrovských přepravních proudů je ?
Všechno to je obrovské množství malých proudů a proudečků , které až po jejich sečtení dají zajímavé číslo.

Ale teď již opravdu přesun někam jinam .
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4778
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 15:27:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba: Odpovídám v GVD obecně.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 912
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 17:18:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tom_tužín:
Pokud děláte u silnic, tak moc dobře víte, že směs používaná na povrch silnic s asfaltem nemá nic společného. Takhle dehet to nazvat, respektive "obalovaná směs". Až budete používat asfalt, tak silnice budou vypadat zcela jinak.
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 651
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 18:54:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
Píšu to zjednodušeně, protože předpokládám, že většina účastníků této diskuse není znalá silničařiny, tedy pod pojmem "asfalt" vnímejte souhrnně všechny materiály na bázi asfaltu, ať už přírodního, nebo získaného při zpracování ropy (asfaltové betony, obalovaná kameniva, penetrační makadamy, postřiky atd.)
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.182.16
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 20:42:24    Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, proč se odsud všichni tak rychle pakují jinam.

Admini: zvažte založení sekce "Dopravní politika" pro všechny diskuse (železniční, silniční atd.) společné.
V "GVD obecně" by mě (a nejen mě) takovouto diskusi nikdy nenapadlo hledat (taky tam nechodím). Chci být ušetřen šotoúvah o jízdních dobách a dokonalých taktech.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 923
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 21:44:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad M.Kunt:
Už tu bloudíme všichni. Tohle mají být "zrušené trati", kam jsem se dostal s cyklostezkami a tím, že hledám někoho, kdo zná z poslední doby solenickou. A jsme u jakéhože si tématu?
Jerry66
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 10-2007
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 00:27:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Musím zareagovat na příspěvky o kamionech ted třeba Frenštát p. Radhoštěm totálně ucpaný protože je zde objízdka.Každodeně projedou stovky kamionu přes toto město je to hnus nové cesty a rozbité díky těmto kamionum.Samozřejmě že se nevyplatí něco vozit po dráze , ale tento stát je kocourkov a špatně to s ním dopadne...
Autobusem nikdy !Vlakem to je svezení
Bubo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.141.102.191
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 15:37:56    Odkaz na tento příspěvek  

Keď tu tak čítam diskusie okolo toho, aké sú výdavky (náklady) na prepravu po železnici a po cestách. Zatiaľ mi tu akosi chýba zmienka napr. o nákladoch na prevádzkovanie tunelov. Skúste si zistiť, aká suma pripadá na prevádzkovanie žel. Bujanovského tunela za 24 hodín a naproti tomu aké sú výdavky za 24 hodín napr. za tunel na diaľnici v Bratislave (kamery, polícia, osvetlenie atď.)