K-report
 

Archiv do 10. září 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv do 10. září 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 31. srpna 2009 - 20:54:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odpověď Davidovi,
vzhledem k tomu,že se pohybuji po celé ČR,mám možnost porovnávat i místa buď se zrušenými tratěmi,nebo i s těmi pozastavenými. Co se týká návaznosti vlak - bus,na mnoha místech existuje jen papírově,neboť bus ,,nečeká,, na tzv přípoj,má zkušenost ze západních Čech, další je bývalá trať V.Březno-Lovečkovice-Úštěk,velmi špatná dostupnost obcí kolem této tratě,to nemluvím o obcích vzdálenějších od ní,v so a ne téměř nula,trať 132 náhrada busy bez návazností,IDS byť roky slibovaná-nula,a takto by se dalo pokračovat. V nynější době tvrdit,že bus převezme bez potíží téměř cokoli,bych si nedovolil tvrdit,vidím to u mého zaměstnavatele. Poplatky za dopr.cestu téměř na nule,ale stále je to občas horší,než kdysi,není na opravy,není na navýšení mezd atd. A řidič asi za 10 tis taky jezdit nebude,pokud máte nástup na směnu ráno ve 4 ,konec ve 20, zaplaceno tvrdě 8-9 hod,plat 15-16 tis. Takže výsledek stejný,navíc kraje omezují platby i u bus dopravy,chce se jen kol sebe dívat. Jednou můžou totiž vyschnout i tyto potoky. Neberu si patent na rozum a chytrost,ale sleduji dění,jehož jsem bohužel i účastníkem.
Monte_walsh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 5-2009

Odesláno Úterý, 01. září 2009 - 11:04:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel + Doktor: Díky za info.

Zeleznicni: To mně napadlo taky,ale špatně jsem zformuloval dotaz.Měl jsem na mysli publikace.
Requiescat in pace.
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1267
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 01. září 2009 - 11:49:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týká návaznosti vlak - bus,na mnoha místech existuje jen papírově,neboť bus ,,nečeká,, na tzv přípoj
Protoze to objednavatel bohuzel nevyzaduje/nekontroluje/nikdo si nestezuje/... Rozhodne to neni vlastnost autobusu.

Ad IDS a cesta na jednu jizdenku: Ono by az zas tak nevadila nutnost cesty na 2 ruzne jizdenky. Problem vidim hlavne v "pokute" 30kc(nebo kolik to ted je) za nezakoupeni jizdenky na pokladne pri prestupu na vlak. To vyrazne zhorsuje prestupni moznosti v mistech bez IDS (pro cestujici bez casove jizdenky).

V mnohych pripadech by bylo dostatecne reseni dodrzovat cekani (vyzadovat a kontrolovat) a cestujicim, kteri se prokazou jizdenkou z busu, vydat jizdenku ve vlaku bez prirazky.
Petan363
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 413
Registrován: 8-2007

Odesláno Středa, 02. září 2009 - 12:55:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mařin : včera jsem jel vlakem Sp 1731 Brno - Veselí n/Mor. a v Kyjově bylo vidět z vlaku zarážedlo za poslední výhybkou směr Mutěnice,na okolní vlečky se dostat dá,ale na Mutěnice ne.Je tam udělané zarážedlo z pražce a modrý kosočtverec.Ještě by mě zajímalo kde je zarážedlo s druhé strany od Mutěnic,jestli je zrušený i triangl nebo dál za trianglem směr Dubňany.Když jsem si fotil ten triangl,Mutěnice,Dubňany a Svatobořice to bylo dne 30.6.09 tak nikde žádné zarážedlo nebylo od strany Mutěnic.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2107
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 02. září 2009 - 14:13:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petan: Podle zprávy o zrušení (nevím, jak přesně se to nazývá), kde je uvedeno, od kterého do kterého km je trať zrušena, by triangl být zrušen neměl.
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1263
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 02. září 2009 - 14:21:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petan363: Vjezdovka do Kyjova od Mutěnic ještě stojí?
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2109
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 02. září 2009 - 15:29:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mechanikofil: Stojí i s předvěstí, ale ta je bez drátovodů.
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1776
Registrován: 11-2006

Odesláno Středa, 02. září 2009 - 18:50:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chjo... Nemám rád šturcy na širé trati....
B+B+B - Button, Barrichello, Brawn
Áj sík jů: 302-279-475
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 03. září 2009 - 22:47:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trošku sleduju rozhovory s cizinci, kteří u nás žijí nebo dlouhodobě pracují (naposledy třeba můj bratranec, který byl nedávno poprvé na návštěvě v zemi svých rodičů). Jednou z věcí, kterou na ČR všichni velice obdivují, je hustá síť železniční regionální dopravy. Kdysi jsem byl na diskusi s dopravní expertkou z nějaké univerzity z USA. Nejvíce ze všeho obdivovala tu úžasnou železniční síť, která tak výborně pokrývá krajinu. Myslím, že má smysl brát VELICE VÁŽNĚ názory lidí ze zemí, kde byly ty regionální železnice kdysi zrušené a kde toho dnes velice litují. Je otázkou, jestli skutečně nejsme ochotni pohlédnout za hranice české kotliny a zeptat se na rušení tratí v zemích, kde masivní plošné rušení drah proběhlo o cca. 30 let dříve a kde jsou schopni toto rušení s odstupem zhodnotit. Pravděpodobně jsme pevně odhodláni se nepoučit a opakovat jejich omyl.

---------------------------------------------
Glosa trochu filozofická, snad mi bude odpuštěno.

Je to vůbec dneska zvláštní destruktivní doba. Rušíme nemocnice, dráhy, kostely a zámky nám padají na hlavu, kláštery a kasárna taktéž. Nic se nevyplatí, na nic nejsou peníze. Opravdu smutné srovnání s dobou na přelomu 19. a 20. století, kdy se vše nadšeně budovalo, zlepšovalo a modernizovalo, všechno šlo, na všechno byly peníze. Tehdy byli lidé vlastenci a "budování vlasti" nebylo prázdným pojmem. Možná dnešní době říká někdo pokroková. Já tomu pokrok neříkám, já tomu říkám úpadek. Budování vlasti jsme nahradili tunelováním vlasti.
Říkal bych pokrok tomu, kdybysme železnici nahrazovali něčím lepším, bezpečnějším, ekologičtějším a rychlejším. Silnice je však prastarý vynález, který existoval stovky let před železnicí. Přesouvání dopravy z železnic na silnice není znakem pokroku, ale znakem úpadku dnešní doby. Kdybysme alespoň přesouvali dopravu na nové silnice, které splňují určité požadavky na šířku, průjezdný profil, rychlost, bezpečnost provozu a únosnost (vozovka, mosty).
Realita je ovšem tristní. Dopravu vpodstatě přesováme zpět na stejné polňačky, ze kterých se s velkou slávou před 100 lety přesouvala na železnici.
Flastrování staré asfaltky, konstrukcí a technickými parametry odpovídající dřevěným povozům z doby feudalismu, je asi levnější než údržba tratě. To je asi jediný chabý argument, kterým lze takovou volovinu nějak odůvodnit.
Takový stovky let starý úvoz s rozpadajícím se asfaltem z doby reálného socialismu, kterému dnes říkáme silnice, by měl být tedy asi tou plnohodnotnou náhradou "neperspektivní tratě", chápu - li správně myšlenky některých diskutujících. Ale jistě, máme i nové a hezké silnice, ale v chudých venkovských končinách, kam vedou lokálky, těch magistrál moc není. A pokud někde vede nová hlavní silnice, tak většinou tam, kde vede i hlavní trať.

Vytopená a osvětlená čekárna na lokálkovém nádražíčku má být nahrazena temnou plechovou boudou, v níž teplota i vlhkost odpovídají vnějšímu prostředí. Nezahřeje mně ani skutečnost, že Pepa autobusák je levnější než dráha. A ono ani to není jisté, protože až nebude dráha, tak i Pepa autobusák našpónuje cenu, jak u nás bývá dobrým zvykem. Prostě pokrok.
Takže vzhůru ke světlým zítřkům. Třeba se potkáme za 30 let někde na východě, kde budeme domorodcům coby zápaďáci vysvětlovat, že rušení té dráhy jim opravdu štěstí nepřinese.....
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4665
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 10:26:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom_tužín:

Ke zrušení tratě u nás může dojít až ve chvíli, kdy tam nejezdí žádná pravidelná doprava, tedy kdy už ani není co nahrazovat, nebo se stal nějaký případ, kdy to bylo jinak?

Takový stovky let starý úvoz s rozpadajícím se asfaltem z doby reálného socialismu, kterému dnes říkáme silnice, by měl být tedy asi tou plnohodnotnou náhradou "neperspektivní tratě"
Přijmu-li myšlenku, že za "neperspektivní trať" lze považovat tu trať, na které neexistuje nákladní doprava, jezdí na ní jen sólo šukafony a trať není žádnou významnou spojnicí, tak není důvod při rušení takovéto tratě zlepšovat stav silnic v okolí. Kvůli čemu?

Vytopená a osvětlená čekárna na lokálkovém nádražíčku má být nahrazena temnou plechovou boudou, v níž teplota i vlhkost odpovídají vnějšímu prostředí.
Ono těch vytopených osvětlených čekáren na železnici taky už moc není.
Jestli má dojít k zastavení osobní dopravy na nějaké málo využívané (a bez perspektivy většího využívání) trati, tak už dnes jsou nádraží na trati neobsazená, takže žádné vytopené čekárny tam stejně už nejsou.

Nezahřeje mně ani skutečnost, že Pepa autobusák je levnější než dráha. A ono ani to není jisté, protože až nebude dráha, tak i Pepa autobusák našpónuje cenu, jak u nás bývá dobrým zvykem.
Existuje nějaký konkrétní příklad uvedeného "našpónování cen"?

Takže vzhůru ke světlým zítřkům. Třeba se potkáme za 30 let někde na východě, kde budeme domorodcům coby zápaďáci vysvětlovat, že rušení té dráhy jim opravdu štěstí nepřinese....
Před cca 30 lety byly u nás zrušeny tratě:
- Česká Lípa - Kamenický Šenov
- Velké Březno - Úštěk
- Lovečkovice - Verneřice
- odb. Tasovice - Vápenný Podol
- Frýdlant v Čechách - Heřmanice

(možná jsem některou trať ještě opomněl)

Po cca třiceti letech se již dá bilancovat - je z uvedených tratí nějaká, o které se dnes dá říct, že dnes někomu/něčemu chybí?
Pražec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 2-2007
Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 17:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na podporu podstaty příspěvku Tom_tužín(a): Při úvahách o rušení tratí je vhodné nekalkulovat jen se stavem v daném období (t.j. že někde zrovna teď není provozní zájem) a představit si možný vývoj a situace a v našich zeměpisných šířkách zcela reálné (např. výrazné omezení ind. dopravy-nedostupnost paliva, o dalších krizových situacích nemluvě, nebo naopak rozvoj turistiky, či nová výstavba v regionu). Jinými slovy dynamiku vývoje. Ti co už něco zažili ví, že je i u nás ledacos možné a jednou vybudovaná infrastruktura může přijít k užitku.
Pokud jde o to zda uvedené zrušené tratě někomu chybí, tak k tomu mám toto: trať JH-NB byla před časem de facto před zrušením, bez provozu. Komu by dnes chyběla? To je totiž nevhodná otázka. Na severu možná chybí Frýdlant v Čechách - Heřmanice aby se tam rozvíjela turistika /i přeshraniční/, trať Velké Březno - Úštěk je zase pracně dávána dohromady, čili přece jen asi někomu chybí. Kromě dynamiky vývoje základní dopravní obslužnosti, strategických zájmů a podnikatelských aktivit je zcela legitimní důvod pro existenci tratě i turistika, zejména v kontextu zkracujícího se pracovního týdne a tudíž více času volného a též prodlužující se délky života obyvatel.
Motoráček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 356
Registrován: 8-2006

Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 17:22:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byla zrušena také Smidary - Vysoké Veselí. Připojím jen svůj osobní názor v místech, kde to znám. Např. v tom Veselí nebo Podole ta místa docela upadla. Přijde mi, že když se někam zriuší dráha, tak to místo za pár let zdegraduje nebo upúadne. Necupujte mne, je to jen názor. Dnes by se jak do Veselí, tak do Podola jezdit dalo a bylo by koho (někdy i co) vozit. Ale uznám, že kasový trhák by to nebyl.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4669
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 17:55:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při úvahách o rušení tratí je vhodné nekalkulovat jen se stavem v daném období (t.j. že někde zrovna teď není provozní zájem) a představit si možný vývoj a situace a v našich zeměpisných šířkách zcela reálné (např. výrazné omezení ind. dopravy-nedostupnost paliva, o dalších krizových situacích nemluvě, nebo naopak rozvoj turistiky, či nová výstavba v regionu). Jinými slovy dynamiku vývoje.
Při nedostupnosti paliva budou stejně jako IAD v háji i všechny neelektrizované tratě, tudíž i všechny, o kterých může být teoreticky úvaha, že by se mohly zrušit (rušit elektrizované tratě snad nikdo nechce).
Při návrhu na zrušení tratě se dotčená města a kraje případně mohou vyjádřit, že daná oblast má turistický potenciál nebo potenciál růstu počtu obyvatel a možného budoucího využití železnice, a příslušný správní orgán by to měl zohlednit.
(ale zase neberme jako dogma, že kde není železnice, tam není ani turistika - i u nás je celkem dost turisticky významných míst, kam koleje nikdy nevedly)

trať JH-NB byla před časem de facto před zrušením, bez provozu. Komu by dnes chyběla? To je totiž nevhodná otázka.
Asi to není vhodně položená otázka, uznávám.
Ale zase je tato trať docela odlišným příkladem, ta trať byla bez provozu kvůli jejímu špatnému technickému stavu, ne že by nebyl zájem tam jezdit. Zájem byl, společnost JHMD byla založena už asi o 2 roky dříve, než tam byl provoz zastaven.

Ale položím si otázku jinak - máme konkrétní trať, na které není žádná nákladní doprava. Objednatel se rozhodne, že ani osobní dopravu na ní neobjedná. Trať tedy zůstane bez provozu.
Jakou má mít správce infrastruktury motivaci, jaký má mít důvod, aby dlouhodobě udržoval v provozním stavu trať, kdy po ní nic pravidelně nejezdí (resp. jaký má mít důvod, aby sám nepodal podnět ke zrušení takové tratě)?
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 803
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 18:26:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náhled je asi špatně. Za hodně Tom_tužín zaslouží . Teď ale to ale. Komouši (a na dráze je vše při staru) nedali do místních tratí ani korunu. Jak z toho teď ven?
Jako vzor bych viděl JHMD. Ať si říká kdo chce, co chce, tak jejich model je přijatelný pro téměř každou lokálku a i pro některé tzv. hlavní tratě. Opravit (zflikovat alespoň na spuštění provozu) v delším časovém horizontu, ekonomiku postavit na turistech. A to se vším všudy.
To znamená po dobu nezbytně nutnou i zastavit veškerý provoz. Věnovat se nutným opravám.
Ale co to znamená ve skutečnosti: PRIVATIZOVAT! Odstranit z tratí jak SŽDC, tak tuplem ČernouDíru. Oboje slouží politikům jako dobrý pěnězovod do vlastní kapsy.
Tudíž všichni fňukalové nad úpadkem dráhy: udělejte to jako JHMD, Zubrnice, Mladějov, atd. - to pak bude vlastenecký čin. Nikoliv kňourání nad stavem železnice a požadováním dalšího nalévání peněz daňových poplatníků do naprostých nesmyslů (protože naše peníze půjdou do kapsy našich oblíbených politiků).
jano
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.237.232.103
Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 18:30:02    Odkaz na tento příspěvek  

Môže trať zakonzervovať, popr. upraviť tak, aby obnova prevádzky nebola drahá. V určitom meste na východe Slovenska chceli " dotiahnuť " priemysel. Prvá vec záujmu investorov - infraštruktúra. Dialnicu tam nikto nepostavý, železnica nie je, pri zvýšení výroby okresná cesta nestačí. Bludný kruh. Bez kvalitnej infraštruktúry niet investorov, bez investorov niet rozvoj .....
Motoráček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 8-2006

Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 18:52:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak chcete konzervovat, aby se infrastruktura nepřemístila do výkupen kovového odpadu?
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 805
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 19:11:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Motoráček:
Řešení je jen jediné. Pro Hnědočechy zřídit autonomní oblasti (Doupov, Libavá), dle prověřeného vzoru USA. Tam je nechat, ať si dělají co chtějí, cpát do nich stejné peníze, ale (dle vzoru USA) nepustit je bez povolenky ven. Pak by pravděpodobně infrastruktura neskončila v nejbližší sběrně.
Jano
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.237.232.103
Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 20:08:49    Odkaz na tento příspěvek  

Motoráček Aj keď Boblickova predstava je v podstate správna, je u nás nerealizovateľná. Ale úplne stačí 1 verejnoprospešný brigádnik, kontrolujúci stav trate trebárs raz za 48 hod. K tomu možnosť prenájmu cyklodrezín a trať bude aj zárobková. Stačí sa pozrieť za hranice, nie len za západne.
Pražec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 2-2007
Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 21:15:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý návrh Jano. Je to vždy v lidech. Zájem o takové a další podnikání na různých tratích přece jen v poslední době roste. Kdyby naše diskuse vedla ke generování nějakého dalšího rozumného investora, tak se naše zamyšlení více než vyplatilo...
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1268
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 21:24:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: I za komunistů se "generálkovali" lokálky, viz např. tratě 063, 022 a určitě by se našly další, které si teď z hlavy nevybavím.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.112.124
Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 21:31:43    Odkaz na tento příspěvek  

Komouši (a na dráze je vše při staru) nedali do místních tratí ani korunu.
Nevím, ale pokud jde o ČSD a FMD před rokem 1989, tak je toto tvrzení pěkná blbost (dnešní JHMD, Netolička... - víc konkrét osobně nevím a není to ani podstatné, stačí se po tratích projít).
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4676
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 21:41:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakási "generálka" proběhla někdy koncem 80. let na trati Straškov - Libochovice, předtím už ta trať byla snad nesjízdná. (?)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3661
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 21:47:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za komoušova se generálkovala též i zubačka do Harrachova, např. v roce 1985 mezi Kořenovem a Harrachovem.
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2125
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 21:51:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, jaký bude další osud tratí Čejč - Uhřice (bez ososbní i nákladní dopravy), Hrušovany - Hevlín (bez nákladní dopravy, 30.6.10 zastavení osobní dopravy) a Bruntál - Malá Morávka (bez nákladní dopravy, 28.9.09 zastavení osobní dopravy)? Předpokládám správně, že v horizontu několika let budou všechny zrušeny?
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 4-2009

Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 22:08:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Komouši (a na dráze je vše při staru) nedali do místních tratí ani korunu.
Ač tento systém bytostně nemusím, tady se musím ohradit. Taktéž proběhla GO Osoblažky.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
jano
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.237.232.103
Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 22:15:36    Odkaz na tento příspěvek  

Pražec Je to o ľuďoch, resp. politikoch a ich prioritách. Snáď niet "krajšieho" príkladu ako zrušená trať R. Sobota - Poltár. Pomník klientelizmu SDKU a Dzuridu. Keď sa mala vykonať oprava cc. roku 2000, ŽSR odmietla z dôvodu nákladov. Obce vtedy ponúkli verejnoprospešákov na práce, ale boli odmietmuté. Po zastavení dopravy-traťováci bieli aj Cigáni, ktorý tam pracovali aj 30 rokov, chceli z trate urobiť muzeum a mladých neprispôsobyvých naučiť pracovať, aspoň lopatou na obnove a údržbe trati. Celá akcia vyžadovala sumu asi 20 mil Sk. Nedostali ju. Za to pofidérne mimovládky ospevujúce úspechy SDKU a Dzurindu dostali cez 1 miliardu na prácu s rómale v regione. Výsledok 0. Úžernici sú vyžranejší, degeši úplne zleniveli, nič sa neurobilo a ľudia v mimovládkach zhrabli 80-90% prostriedkov. Dnes nie je nič, ani trať, ani ako tak prispôsobyvý romále, ani ochota niečo urobiť. A nech mi niekto nie čo povie o "občianskej spoločnosti".
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 05. září 2009 - 00:48:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Váženej,který tvrdíte,že komouši nedali do lok.tratí ani korunu,to jest dosti velký kec,viz velká oprava tratí Suchdol n.O.-Fulnek,i na dnes téměř neexistující tati Nezamyslice-Morkovice a spoustě jiných. Kolik dali nynější? Poplatky se vybíraj,a kdepak končí. Vím že jen poplatek to nevyřeší,ale SŽDC má ze zákona povinnost se starat i o tratě s dočasně zastavenou dopravou. A jak to funguje? Jsou tam jen když něco potřebují ,,přesunout,, , pokud je nepředběhne firma železokopů. Tak čest našim kapitalistům.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 806
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 05. září 2009 - 09:31:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu, některé nádražní budovy docela prokoukly za těch dvacet let. Už to není ta uniformní špínošeď. Zato na některých pomalu umírajících lokálkách je stále hůř - mamátkou 161 či 162.
Znovu tedy opakuji: pro některé trati skutečně není jiné záchrany než PRIVATIZACE. A to velmi rychlá, jinak jejich budoucnost vidím ve sběrných surovinách.
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 363
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 05. září 2009 - 09:52:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no ona ta halda lokálek patřila mezi "zájmové " traťě
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 05. září 2009 - 15:12:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

,,Na druhou stranu...,,- pamatuji na nádražní budovy s výpravčím,dělníkem a pěkné úpravě okolí,dnes? Když tam přijedu ze záhonků kouká vzrostlý plevel,okna budov v tom lepším případě jsou ještě dokonce zasklená,posadit se tak akorát do trávy a večír ,no někdy je to o strach.Ty nažehlená nádraží jen v zájmových oblastech,ale úpřimně,lidsky už to není ono.
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 645
Registrován: 6-2005
Odesláno Sobota, 05. září 2009 - 21:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
"Ke zrušení trati může dojít až ve chvíli, kdy tam nejezdí žádná pravidelná dorava, znáte jiný případ?"

Jistěže znám.
1. Morkovice - Dlouhodobá NAD, trať zrušena ne kvůli nezájmu o dopravu v této relaci, ale kvůli nezájmu o její byť minimální údržbu. V její trase dodnes jezdí autobus.

2. Tratě Loket - Krásný Jez a Kralovice - Mladotice taktéž, ty jenom čekají na obdobný scénář jako Morkovická, jenom se čeká, kdy a kdo tyto tratě oficiálně papírově "odstřelí". V případě Loketské dráhy mimo chybějící osobní dopravy existoval i silný zájem o vytížení nákladní dopravou. Vše marné.

- ".....Jezdí sólo šukafony, není důvod zlepšovat stav silnic....."

Pokud ten sólo šukafon jede čtyřicítkou po relativně bezpečné trati, zatímco po případné náhradě by jel autobus dvacítkou po rozpadající se silnici, kde by se s ním dřív nebo později utrhla krajnice a skončil by někde v řepě, tak je myslím velmi pádný důvod zlepšit stav silnice, a to za velmi drahé kačky.

"Vytopené čekárny tam nejsou"
Ano to je pravda. První stupeň toho, jak znechutit lidi, aby nejezdili vlakem. Mám takový nápad. Než by nezaměstnaný seděl doma nebo rozebíral a postupně na dvoukoláku stěhoval nádražní budovu do sběrny, tak ho za minimální plat posadím do staré nádražní budovy. Bude tam topit v čekárně, prodávat lístky, v pauze mezi vlaky bude v létě sekat trávu a v zimě uklízet sníh nebo bude dělat úklid a drobné opravy na staniční budově a hlavně by hlídal prostor před vandaly a zloději. A když ne, tak o veškeré sociální dávky přijde. Nebyl by to ani zaměstnanec SŽDC, ale úřadu práce, vykonával by veřejně prospěšnou činnost na majetku státu.

"Rušené tratě za posledních 30 let":
Vybral jste tratě, které zašly na drastický pokles přepravní poptávky. Ty asi příliš lidem nechybí. Vyjímkou je kamenickošenovská trať, která by si v dnešní době jistě své cestující našla. Taktéž další výše jmenované tratě (Loket, Morkovice) lidem chybí, alespoň pokud jsem měl možnost se osobně bavit při jejich procházení s lidmi, které jsem v kraji potkal a kteří tyto tratě používali v době jejich provozu.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 05. září 2009 - 21:27:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapomíná se tu na jednu důležitou věc, řadu lokálek, myslím, že tam byl i ten Straškov, za totáče obnovovalo železniční vojsko v rámci výcviku. Podruhé, ČSD byly před dvaceti lety plně soběstačné pokud jde o většinu stavebních akcí, takže se daly dělat z dnešního pohledu naprosto neskutečné akce. Po finanční stránce se to dá asi obtížně porovnávat.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4687
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 05. září 2009 - 21:47:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom_tužín:
1. Morkovice - Dlouhodobá NAD, trať zrušena ne kvůli nezájmu o dopravu v této relaci, ale kvůli nezájmu o její byť minimální údržbu. V její trase dodnes jezdí autobus.

2. Tratě Loket - Krásný Jez a Kralovice - Mladotice taktéž, ty jenom čekají na obdobný scénář jako Morkovická, jenom se čeká, kdy a kdo tyto tratě oficiálně papírově "odstřelí". V případě Loketské dráhy mimo chybějící osobní dopravy existoval i silný zájem o vytížení nákladní dopravou. Vše marné.


Ano, a ve všech případech tedy jde (resp. v prvním případě jde o minulý čas) o případ, kdy již na trati není žádná pravidelná (přesněji řečeno vůbec žádná) doprava.

Taktéž další výše jmenované tratě (Loket, Morkovice) lidem chybí, alespoň pokud jsem měl možnost se osobně bavit při jejich procházení s lidmi, které jsem v kraji potkal a kteří tyto tratě používali v době jejich provozu.
V případě Horního Slavkova bych to chápal, ale u Morkovičky, která vedla mimo hlavní směry dojížďky?
A pro takové obyvatele vesničky Trojany je NAD hotové terno, zastávka autobusu je narozdíl od odlehlého nádraží přímo v obci.

Než by nezaměstnaný seděl doma nebo rozebíral a postupně na dvoukoláku stěhoval nádražní budovu do sběrny, tak ho za minimální plat posadím do staré nádražní budovy. Bude tam topit v čekárně, prodávat lístky, v pauze mezi vlaky bude v létě sekat trávu a v zimě uklízet sníh nebo bude dělat úklid a drobné opravy na staniční budově a hlavně by hlídal prostor před vandaly a zloději. A když ne, tak o veškeré sociální dávky přijde. Nebyl by to ani zaměstnanec SŽDC, ale úřadu práce, vykonával by veřejně prospěšnou činnost na majetku státu.
Zajímavý nápad, možná by stálo za to i přemýšlet nad tím, aby taková nádraží byla trvale obydlená (odprodej budovy do soukromých rukou s nějakým tím věcným břemenem té čekárny - soukromý vlastník si dokáže svůj majetek ohlídat většinou lépe, než "erár") a jednu místnost (tu čekárnu) by obyvatelé ráno odemykali a večer zase zamkli.

Edit - ale poslední odstavec bohužel asi není příliš reálný, myslím, že nějaká ta správa majetku ČD - tedy fakticky ten erár - snad nechá raději nádraží zchátrat, než aby je prodala za nižší cenu, než jakou by si představovala (myslím, že to je případ nádražní budovy ve Ždánicích).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Trainzaklancelot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 05. září 2009 - 22:43:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, když už se tady bavíte o nádražních budovách- viděl jsem leccos. Na trati Kladno Dubí-Zvoleněves zůstala nádražní budova bývalé ŽST Vinařice, která je dodnes nádherně udržovaná díky vojákům (tu postihl lepší osud). Někde je to už horší, že příjdete k budově a v lepším případě skutečně nemá jen skla, protože nějakej pitomec příjde a holce lásku dokazuje tím, že rozbije sklo pěstí ( jelikož jsem ještě v mladém pubertálním věku, zažil jsem tento případ, ale nebyl jsem to já pro ty rejpavé . Někdy jde o stanici, či zastávku, kdy jediné, co zbylo jsou základové zdi a možná střecha (to není jen u zrušenek, podívejte se na zastávku Dřetovice na trati 093). Někde se udělá to, že zbydou zdi obvodový, nechá se plácek, kam si vlezou cestující, do oken a na vchod dovnitř budovy se navaří mříže a okna se překryjou plechama (např. zastávka KLadno Rozdělov). Ono je to hodně o lokalitě. Mám chatu u Pelhřimova a tam snad výjma zastávka Vlásenice či Smyslova není nikde na této trati rozbitá budova a to tam zavedli dálkovinu. Hodně je to o lokalitě, poměrech na trati (frekvence dopravy, dálkovina, krajina) a o penězích, kolik se cpe do tratě, protože někde, kde dělají nové fasády neustále a stavějí nové přístřešky, tak okamžitě najdete někoho, kdo si čmárne, či bouchne.

Jinak s názorem o nepracujích a úřadem práce souhlasím
"vlečky na kladensku mají ještě budoucnost"
www.siky-zeleznice.nafoceno.cz
Petan363
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 8-2007

Odesláno Sobota, 05. září 2009 - 23:57:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jelikož je zde téma o budovách,zajímalo by mě co bude s nádražníma budovama tratě č.257,která byla nedávno papírově zrušená a to v Dubňanech a Svatobořicích.V obou stanicích bydlí lidé a zatím jsou ve stavu obyvatelnosti.Otázka je co bude dál aby to nedopadlo jako ve Ždánicích.
Zde pro info jsou budovy vyfocené : Dubňany,Svatobořice,Ždánice
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 646
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 06. září 2009 - 00:08:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
na těch tratích je doprava (respektive byla doprava) až do okamžiku jejich zrušení, a to náhradní autobusová. Fyzicky po těch kolejích nic nejelo jenom proto, že byly nesjízdné, ne proto, že by nebyl zájem provozovat v této relaci dopravu.

Pokud se má rozhodnout o zastavení provozu na nějaké trati, tak by to mělo být formou rozhodnutí více stran (SŽDC, ČD, kraj, obce, ministerstvo), ne svévolného zastavení údržby (ať už o něm rozhodl kdokoliv), po kterém následuje devastace a rozkradení majetku a konstatování, že teď už stejně není jiná možnost než to zrušit. Takhle se to nedělá.

Co se týká zrušeného železničního vojska, tak si umím představit jeho určitou náhradu pracovními četami. Jeden nebo dva traťováci by si vzali k ruce 5 nezaměstnaných a každý z nich by měl nějakou denní normu práce - vyčistit x metrů drážního příkopu od bahna, vyřezat x metrů čtverečných náletových dřevin podél tratě atd. Je krize, nejsou peníze na objednávání firem, tak to budou dělat nezaměstnaní v rámci veřejně prospěšných prací, aby si zasloužili sociální dávky. Samozřejmě nejenom u tratí, ale klidně i u silnic. Není žádné tajemství, že prevence a údržba je mnohem levnější než řešení následků, takže raději dnes za 20 000 vyčistím příkop, než na stejném místě za 5 let měnit za půl milionu svršek kvůli shnilým pražcům. Toto je myslím si hodně velká bolest našeho traťového a silničního hospodářství.
Stačí si vypočítat, co vyjde dráž - jestli vyměnit svršek jako celek strojní technologií a dalších 40 let jezdit a jen minimálně udržovat, nebo jestli každý rok ručně vykopávat desítky pražců, takže za těch 40 let stejně vyměníte celý svršek, akorát po kouscích a ručně, každý rok s otravnou výlukou a velmi drahou náhradní dopravou. Nad tímto by se taky někdo měl zamyslet, na kolik přijde takový špás peněz. To samozřejmě hodně souvisí s rušením tratí, protože je to podstata otázky, kolik stojí ročně jejich údržba, potažmo jestli opravdu musí tolik stát a nešlo by to dělat levněji.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4690
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 06. září 2009 - 00:28:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se má rozhodnout o zastavení provozu na nějaké trati, tak by to mělo být formou rozhodnutí více stran (SŽDC, ČD, kraj, obce, ministerstvo), ne svévolného zastavení údržby (ať už o něm rozhodl kdokoliv), po kterém následuje devastace a rozkradení majetku a konstatování, že teď už stejně není jiná možnost než to zrušit. Takhle se to nedělá.
Tak takhle se to dnes už opravdu nedělá (i ta trať č. 132 se po pár měsících stala opět sjízdnou), ale v těch letech 1997 - 1998 byla asi přece jen jiná situace (správce infrastruktury a osobní a nákladní dopravce v jedné "osobě", i jeho pozice vůči objednateli byla tehdy jiná, než je dnes).

na těch tratích je doprava (respektive byla doprava) až do okamžiku jejich zrušení, a to náhradní autobusová. Fyzicky po těch kolejích nic nejelo jenom proto, že byly nesjízdné, ne proto, že by nebyl zájem provozovat v této relaci dopravu.
O. K., beru tento argument, s výhradou, že s tou NAD do okamžiku (úředního) zrušení tratě to neplatí v případě spojení Loket - Horní Slavkov - Krásný Jez, resp. Bečov nad Teplou.

Je krize, nejsou peníze na objednávání firem, tak to budou dělat nezaměstnaní v rámci veřejně prospěšných prací, aby si zasloužili sociální dávky.
Ekonomická krize se železnice asi moc netýká, když je možné dosypat ze strany MD ke krajům 2,7 mld. korun, aniž by MD nějak tlačilo na to, aby kraje optimalizovaly vlastní systémy veřejné dopravy, čímž by se dala srazit i ta ztráta v regionálce (i za cenu, že by to některé tratě z hlediska osobní dopravy prostě odnesly, zato na jiných by se dal zvýšit počet přepravených cestujících a tím i snížit ztráta).

Stačí si vypočítat, co vyjde dráž - jestli vyměnit svršek jako celek strojní technologií a dalších 40 let jezdit a jen minimálně udržovat, nebo jestli každý rok ručně vykopávat desítky pražců, takže za těch 40 let stejně vyměníte celý svršek, akorát po kouscích a ručně, každý rok s otravnou výlukou a velmi drahou náhradní dopravou.
Souhlasím, viz například úsek Šlapanov - Havlíčkův Brod - obnova svršku na cca 9 km trati znamenala v součtu 2,5 měsíce nepřetržitých výluk a asi 1,5 měsíce denních výluk. A je to pořád jenom těch 9 kilometrů...
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.112.124
Odesláno Neděle, 06. září 2009 - 12:52:18    Odkaz na tento příspěvek  

David: v těch letech 1997-1998 byly "nulové grafikony" iniciativou politických figur, najmě jistého Martina Římana, který měl pro "špinavou" práci náměstka Tošovského (dnes již zesnulého) a pochopitelně poslušné vedení ČD. Že šlo o porušování zákona, "vysvětlil" Drážní úřad ČD pár pokutami a celkem úspěšně to zlikvidovala (a odešla i zmíněné pány) železniční stávka (díky za ni). Nejviditelnějšími kauzami byly jidřichohradecké úzkorozchodky, zubačka do Kořenova a povodní "zničené" trati dnes vlastněné Svazkem obcí v údolí Desné. Ostatně obdobný scénář si vyzkoušela Dzurindova vláda na Slovensku v roce 2001, kde jí to v zásadě vyšlo.
Dnes je v ČR úplně jiná situace, daná oddělením DC a také financováním regionální dopravy kraji.

Stačí si vypočítat, co vyjde dráž
Ale o tom to právě je, na nějaké miliardě (utracené kdoví za co) nesejde a nakonec se "vyčíslují ztráty" a dokazuje se zbytnost regionálních tratí (jejichž podíl na té ztrátě je minimální). Způsoby údržby dělají hodně, viz např. http://www.mosty.cz/index.asp?module=ActiveWeb&page=WebPage&s=mos ty-8-clanek14
Dodnes mi nikdo nevysvětlil, jak je možné, že ČD,s.o., a.s. atd. s celým slavným předraženým SAPem (od roku 1993!) nejsou schopny rozúčtovávat podrobně náklady, když podklady k tomu evidentně vznikají (výkoňáky apod.).
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4693
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 06. září 2009 - 13:02:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že šlo o porušování zákona, "vysvětlil" Drážní úřad ČD pár pokutami a celkem úspěšně to zlikvidovala (a odešla i zmíněné pány) železniční stávka (díky za ni).
???
Nějak mi nesedí posloupnost, kterou uvádíte. Uvedu pár dat:

- Trať do Nové Bystřice přestala jezdit koncem ledna 1997, trať Čistá - Mladotice 1. 1. 1997.
- Vlaky nejezdily z(e) (z)vůle železničářů od 4. do 8. 2. 1997.
- Poslední vlak přes Horní Slavkov jel 31. 5. 1997.
- "Škrtací plány" vznikly až v květnu 1997, zčásti byly realizovány se 2. změnou 28. 9. 1997 (mj. zastavení provozu na 035, 045).
- Říman se pakoval, stejně jako celá Klausova vláda, po "sarajevském atentátu" koncem listopadu 1997.
- Poslední vlak do Morkovic jel někdy 23. 1. 1998.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4695
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 06. září 2009 - 13:41:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Editaci jsem už propásl, tak seznam uvádím v rozšířené podobě v novém příspěvku:

- Trať do Nové Bystřice přestala jezdit koncem ledna 1997, trať Čistá - Mladotice 1. 1. 1997.
- Vlaky nejezdily z(e) (z)vůle železničářů od 4. do 8. 2. 1997.
- Někdy koncem února (?) byl zastaven provoz mezi Kořenovem a Harrachovem (obnoven byl někdy v červnu téhož roku?).
- Poslední vlak přes Horní Slavkov jel 31. 5. 1997.
- "Škrtací plány" vznikly až v květnu 1997 (nebyly to ty vládní "úsporné balíčky"?), zčásti byly realizovány se 2. změnou 28. 9. 1997 (mj. zastavení provozu na 035, 045).
- Povodně a s nimi smetené tratě mj. v údolí Desné a trať do Vrbna byly začátkem července 1997.
- Říman se pakoval, stejně jako celá Klausova vláda, po "sarajevském atentátu" koncem listopadu 1997. Ale nový ministr Moos jej nahradil až někdy po Novém roce 1998.
- Poslední vlak do Morkovic jel, myslím, 23. 1. 1998.
- K novému JŘ, platnému od 24. 5. 1998, byly plánovány další redukce, po změně politické situace byly redukce zmírněny, k zastavení osobní dopravy (přesněji řečeno - ke konci agónie) došlo jen na Ždáňce.

Tedy většina vámi uváděných podivných rozhodnutí a nepravostí se stala až po akci, kterou uvádíte jako zásadní a "děkujete za ni".
Nebyl tedy důvodem nápravy těch špatností spíš až pád Římana, který ale zavinilo svržení Klausovy vlády?
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 647
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 06. září 2009 - 15:25:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Je to potřeba brát v souvislosti delšího časového horizontu.
Pokud prakticky zastavíte údržbu za jednoho ministra v letech - dejme tomu - 1995 - 1997, potom se náklady na zanedbanou údržbu nakumulují do roku 1998. To už je nový ministr, který stojí před rozhodnutím buď nasypat do údržby tolik peněz, kolik jeho předchůdce za několik předchozích let "ušetřil" (tyto peníze ovšem prakticky nejsou na účtě), nebo prostě investuje jen to co má, a to tam, kde to nejvíc hoří, a to co chybí prostě neinvestuje tam, kde to hoří míň, čímž ty některé tratě prostě odstřelí. Přesto je to však vina jeho předchůdce (Říman).

Teď musím spravedlivě říct, že k drastickému omezení investic došlo v těch nešťastných 90. létech i do silniční sítě (zejména v oblasti údržby), ovšem silnice má obrovskou výhodu, že s vyjímkou mostů prakticky neexistuje stav, který by vyžadoval vyloučení provozu. Až se úplně rozpadne asfalt, tak se prostě jezdí po štěrku, někde už řadu let po sobě, ale silnice pořád funguje. Dráha bohužel neumí jezdit po štěrkovém loži, až se úplně rozpadne svršek. Auto totiž neumí vykolejit (a to je štěstí), ale naopak umí mezi dírami kličkovat, a kdyby si i urval kolo, tak vlastně nepřizpůsobil jízdu stavu a povaze vozovky, takže je to jeho problém.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 503
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 06. září 2009 - 22:53:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako "spoluvlastník" jedné původně zrušené a dnes již aspoň papírově dráhy můžu prohlásit, že se region se zrušením dráhy vypořádá poměrně rychle, co mu taky jiného zbývá. Před třiceti lety to bylo možná těžší, dnes stačí rok a jako by nikdy nebyla. Za vzkříšováním některých tratí pak stojí většinou konkrétní lidé, na nich celá akce stojí a padá. I já jsem byl nucen nakonec přijmout skutečnost, že je u nás mnoho obcí, kam dráha nikdy nevedla a kde kvůli tomu obyvatelstvo nežije na stromech ani jiným způsobem nestrádá.
Apple-22
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.198.15
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 19:50:12    Odkaz na tento příspěvek  

Někde jsem viděl fotku starého lístku na trati Velim-Poděbrady-další stanice u který si nepamatuji jméno. Pokud někdo něco o této trati neco věděli, velice by mě to zajímalo
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 19:55:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apple-22: ??? Trať Velim - Poděbrady nikdy neexistovala.
Apple-22
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.198.15
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 19:58:57    Odkaz na tento příspěvek  

No asi to nebyla Velim ale určitě vím že ta stanice začínala na V
Apple-22
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.198.15
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 20:11:28    Odkaz na tento příspěvek  

Já si už ty stanice nepamatuju ale určitě vím že ta trat určitě neexistuje, tu jízdenku sem viděl kdysi na hodně staré pohlednice, víc podrobností si nepamatuju. Neví teda někdo něco o zrušené trati která vedla přes Poděbrady?
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1138
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 20:29:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apple-22: Ani do Poděbrad žádná zrušenka nevedla...
Jirkas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 743
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 20:29:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nemohlo se jednat o zrušenou trať Počerady - Vrskmaň?
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 22:44:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NYSA - KALKOW LAKA (ex Vidnava)
Po delším pátrání na netu se mi podařilo najít starý JŘ trati z r.1966/67 a docela mě "dojal" - k smíchu i pláči.
Vzdálenost 17km ujel (parní) vlak (celkem 2 páry) průměrně za 95min.
Tak to už se ani nedivím, že to s touto (mezistátní) lokálkou dopadlo, jak to dopadlo.

KAMENIEC ZABKOWICKI - ZLOTY STOK
Totéž platí i zde - 12km za 45min. Tahle lokálka měla (jak známo) smůlu na povodeň v r.1997,kdy byl silně poškozen v Byczeni most přes Nysu.
Byl zde dokonce plánován turistický provoz ke známé Kopalnii zlota ve Zl.Stoku, žel chování tehdejších PKP a posléze povodeň vše zmařila.
Video poslední jízdy os.vlaku z 18.2.1996 je k vidění na YouTube - The Last Passenger Train To Zloty Stok.

http://www.youtube.com/watch?v=NwCswBR7D0Q

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
jk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 06:52:06    Odkaz na tento příspěvek  

Simba: Ono těch dnešních dvě a půl hodiny na 90 km z Opole do Jeseníku taky není žádná sláva.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 09:40:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jk : Ano, to máš pravdu, na nějaké pravidelné denní dojíždění to není a brzy zřejmě jen tak ani nebude. Na druhou stranu - turista nikam nespěchá a rád se pokochá, ne?
A za všechno může politika polského státu, trvající několik desítek let - podpora busové (nic proti ničemu) PKS a podfinancování PKP.

Abych jen nekritizoval - bude se to snad zlepšovat - vojvodství mají zájem a zprovoznění tratí je toho důkazem. I ony však vědí, že s těmito rychlostmi však cestující (potažmo zboží) do vlaků nedostanou - modernizace je nutné a bude trvat léta (jestli už ovšem není pozdě).

Je zajímavé, že ještě v pol.80.let ve slezském Polsku jezdilo poměrně dost os.vlaků a dnes ??


(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 13:50:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NYSA - SCINAWA MALA
NYSA - KALKOW LAKA

Jízdní řád 1964/1965
}


(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 13:59:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KAMENIEC ZABKOWICKI - ZLOTY STOK


Tratě Otmuchow-Dziewietlice (ex Bernartice) a Nowy Swietow-Slawniowice už v tomto JŘ nejsou uvedeny - os.doprava zastavena kolem r.1961.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 20:19:58    Odkaz na tento příspěvek  

Několik obrázkových poznámek ze skorozrušené tratě v ČL mëstě:

Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 20:24:33    Odkaz na tento příspěvek  

Opouštíme mimoňské zhlaví a jdeme na odbočky do depa

Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3184
Registrován: 9-2003

Odesláno Středa, 09. září 2009 - 23:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je hrozný..
..pořádná mašina má kotel a komín..
jk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 07:26:28    Odkaz na tento příspěvek  

Simba:..."turista nespěchá"...No, pokud to není šotouš a chce při tůře vidět krajinu i jinak, než přes okno vagónu, tak to vadí dost. To platí obecně, ne jen pro slezské tratě.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 245
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 10:30:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jk : ano, to máš pravdu, ale když jedu na výlet, víkend či dovču, tak snad bez stresu a spěchu, ne? Dneska i mámy na mateřské vozí do školky pár desítek metrů své ratolesti autem - akorát tak ty děti budou pěkně líné.

Faktem ale zůstává, že 17km za 95min nejezdil v době páry ani vlak po stejně dlouhé lokálce do Sedlčan

Ale do tohoto fóra tohle téma nepatří
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 246
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 10:38:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jk : Co se týče relace Opole - Jeseník, ptám se kdo za to může ?
Kolik let se místním slibuje, že se celá horská trať Hanušovice - Jeseník - Mikulovice - Glucholazy - Jindřichov ve Sl. - Krnov opraví, ba i elektrifikuje - a skutek utek.
Nejsou to jen Poláci, kdož mají máslo na hlavě - což si vlastně i též řekl - nejde jen o Slezsko.
Nemám nic proti busu - je-li rychlejší a stejně pohodlný (WC však stále není standard) - Poláci však nemají zájem ani o ně - př.budiž cyklobus Jeseník - Rejvíz - Zlaté Hory - Glucholazy a zpět.
Loni jezdil o prázd. denně a letos ? Jen v SO.
Zdeněk M.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.64.198
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 16:15:38    Odkaz na tento příspěvek  

Simba: Ten cyklobus jel jen 4.7. 2009 nevím proč v tento den. Ostatní cyklobusy ale taky byly zredukovány. Ale to jen na okraj...Příští rok snad nebude jezdit vlak do M. Morávky. Zdá se, že v Jeseníkách to jde z kopce.