K-report
 

Archiv do 11. listopadu 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv do 11. listopadu 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
kurs
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.3.165
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 11:28:02    Odkaz na tento příspěvek  

V DKV možná, v DVI nikoliv. To bylo keců, jak se bude řešit pozdní návrat z hospody..... Do 4 v hospodě, celý den spát a večer znova. Testy z předpisů se píší 2x.....
výp..........
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.22.37.82
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 11:33:46    Odkaz na tento příspěvek  

NŘJ:kupodivu jsem udělal zkouškytakže výpravčím zůstávámDík za info,jestli stačí heslo u unipoku tak se tam snad dostanu.
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3241
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 11:38:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DVI je pro Cargo i ČD dnes už ústav, co za úplatu provede vyškolení, takže těžko má ambice aby odděloval nějaký zrna, ale je to všechno o prachách.
Logické a prý by to mělo být i v blízké budoucnosti realitou (možná prý už příští rok) že kurzy a zkoušky z obsluhy loko, by si měli dělat zástupci dopravce sami. Protože zcela logicky chtějí, aby jejich vozidla obsluhovali lidé tak, aby je nepoškodili a nezůstali díky neznalosti někde na trati.
Tak na DVI zůstane školení z předpisů SŽDC, tedy nejvíce dopravního, tedy to, co musí každý znát, když chce jet po síti SŽDC.
Pedrros
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 2-2009

Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 11:40:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DVI dostane zaplaceno za to že ten účastní kurzu jej udělá. Proč by tedy někoho vyhazovali. Z předpisů jsme nepsali ostrý test ani jednou. Nakonec se psa akotá test z mašin (742+810 naprosto totožné testy co byly na DVD od DVI) a pak test z legislativy. Toť vše. A při tom závěrečném testu učitel odcházel každou chvíly pryč.
vozmistr z prahy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 12:03:13    Odkaz na tento příspěvek  

NJŘ:jako vozmistr se tam taky dostanu se svým heslem do TSV,taky díky za info!
kurs2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.55.168
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 12:03:26    Odkaz na tento příspěvek  

Není pravda.

Ale je.
NJŘ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.248.47
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 13:47:16    Odkaz na tento příspěvek  

výp.....: šťastlivče, mě zkoušky teprv čekají a bohužel pod Brnem.. A opravdu by mělo stačit to heslo z Unipoku, jakmile se přihlásíš tak už vše potřebné snad najdeš.
výp..........
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.22.37.82
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 15:18:29    Odkaz na tento příspěvek  

NŘJ: Držím pěsti,i když ty brněnské otázky,jestli jsou to ony,tak nic moc.U nás dával otázky z provozu,žádné naschvály.Takže to docela šlo.Ale i tak mě donutili si ty předpisy přečíst,ale ono to občas neuškodí
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4512
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 16:12:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už vidím, jak Dráha platí DVI nějaký další prachy za to, aby někdo udělal, to možná mohou soukromníci přijet na seleti. Ale nevěřím, že to bude rozšířená praxe. Asi jsem naivní. Školař v DKV Praha je taky součástí DVI a přesto má co mluvit do ustanovování mladých do funkce a do jejich zkoušek. No, a Nadčlověk s cvičnými si snad ohlídá ten zbytek.

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Sokr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 486
Registrován: 5-2005

Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 20:26:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to možná mohou soukromníci přijet na seleti.
Nic ve zlém, ale při vašich znalostech, které tady prezentujete, si myslím, že znalost zrovna této oblasti je vaší slabou stránkou...
A ze všeho nejhorší jsou trpaslíci. Všude vlezou a strašně rychle se množej...
http://www.nahouby.estranky.cz
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4516
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 21:05:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bylo to myšleno v nadsázce. U Dráhy nějaké uplácení při zkouškách ale vylučuji. Nebo to tu nikdo nechtěl naznačit?
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Honza 68
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.41.14
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 21:23:00    Odkaz na tento příspěvek  

Nevím podle kterého zákona, nebo předpisu, by DVI při kurzu "třídila zrno od plev" po kurzu následuje V 06, první zákonná možnost zbavit se neschopných, pak zácvik a ověření znalostí dle zákona 266, druhá možnost, a pak V 08, ... Ale faktem, je že sami, nemohou odejít, ikdyž uznají, že na to nemají dřív jak po pěti letech, museli by zaplatit svůj výcvik, mohou být pouze vyhozeni.

- Na druhou stranu se zkuste vžít do situace nezasvěceného, zrovna teď mají ČD v praze na úřadu práce inzerát, a tak se přihlásíte (plat od 25.000). Kde seženete seriozní informace, co vás skutečně čeká ? Do mašiny vás nikdo vzít nesmí, do depa vstup zakázán a informace na stránkách ČD, jen pozitiva.
Tak absolvujete prohlídky, psychotesty, a podepíšete smlouvu, dají vás do dílen, ale dostanete přiděleného pracovníka, který vám postupně vysvětlí a naučí opravovat vše na mašině ? Spíše vás hodí na dílnu a řeknou ptej se, ale na co se ptát, když ještě pořádně nevíte o co jde ? Tak utečou v pohodě tři měsíce zkušební lhůty (již nemůžete odejít), pak kurz, pak teprve začne zácvik a pomalu začínáte zjšiťovat o čem to je.

Pletu se moc ?

Tím nechci nikoho omlouvat, ani hanět, jen chci říci, že mám dojem, že systém přípravy odpovídá skutečnosti, že většina lidí příjde, ze železniční školy. Pokud se ale někdo nechá zlákat inzerátem v představě, že se fíra jen vozí po trati (jinak ho ani nikdy vidět nemohl), nejspíš prohlédne až v době kdy má podepsanou smlouvu na 5 let pod pokutou 100 - 500 tis. Není to snadné. Možná se pletu pak se všem omlouvám.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4517
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 21:34:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzo, vážně si myslíte, že nás někdo tehdy, v té zlé a temné době , kdy Dráha byla tvrdě polovojenskou organizací, kde se do školy chodilo v uniformě a brigadýrkou na hlavě (asi byste potřeboval zažít týdenní stáž ve škole pana Kubína), někdo vodil za ručičku? Když si vybíráte práci jen podle vývěsek na pracáku a výše částky k výplatě tam uvedené, bez špetky základního zájmu o obor, tak je asi něco špatně, nemyslíte?

Tahle práce se fakt nedá dělat bez špetky zájmu o obor. Pro prachy to jde dělat jen pár let. Takových už jsem zažil....jestli vás to prostředí kolejí a nádraží aspoň trochu nepřitahuje už nyní, ani to nezkoušejte. Budete těžce zklamán po pár nočních nástupech, spaních v cizích postelích a čekání na vhodný spoj do domovského depa na vymrzlých peronech kdesi daleko od domova.

Dělat fíru není jako naskočit na pás do automobilky. To fakt můžu jít dělat na rok, dva, tři, vydělat v akordu a jít opodál.

Ostatně, je takový problém si o specifikách toho zaměstnání pokecat s nějakým fírou? Vždyť se tu na to každou chvíli někdo ptá.

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Pedrros
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 2-2009

Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 21:39:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza 68 : Dle mojich zkušeností naprosto správný názor. Ikdyž já veděl do čeho jdu a vždy sem to chtěl dělat.
Drn : Já to myslel tak, že celá částka za účastníka kurzu je uhrazena až poté co ten človek kurz dokončí. Navíc proč by DVI si dělalo nějaké starosti se špatnými znalostmi účastníků. Oni si splněnými testy vykážou že učí dobře. Docela by mě zajímalo jestli někdo v poslední době kurz neudělal. U nás se říkalo že ti ten test dají napsat klidně i 3x jen aby měli nějaký, kde ten člověk projde.

(Příspěvek byl editován uživatelem pedrros.)
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4518
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 21:45:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pedrros:

Je fakt, že za nás platilo 3x a dost. Pak jste zkysnul jako picas v depu na výhybkách, na topení káčka, na točně, olejně, na naftě. Každý si mohl vybrat. Taky je fakt, že dnes není kam ty neuspěšné umístit, když ani napotřetí neudělají. Takové bych vyhodil na hodinu. Bez náhrady.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Honza 68
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.41.14
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 22:00:00    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrá, uznávám, a byli jste všichni stejně dobří ? Nechci se nikoho dotknout, není to tak dávno, co jsem potkal dva kamioňáky s tandemovou soupravou zatarasili parkoviště u Klagenfurtu, dalo nám zabrat, než se nám je podařilo vymotat, nechtěli poslouchat kam točit volantem...., to jsme si vyslechli nadávek na auto, mysleli si, že se budou jen vozit, počítám, že pokud dojeli domů, dali výpověď, to na dráze nejde až za pět let. Já za těch dvacet let vím, že spaní na sedačce po 30 hodinách za kniplem, v této branži není až taková vyjímka(lůžka v dnešní podobě dřív nebývali), ale oni byli mladí vědět to nemohli, ale mohli odejít (pokud dojeli). Ale fakt je že na silnici se to tak neřeší, buď dojedeš a zaplatí majiteli za přepravu, nebo se zabiješ a zaplatí pojišťovna.

Ale to až tak nesouvisí, ještě jsem zažil dobu, kdy jsme měli nástupy a zdravili každý večer na intru soudružku náčelnici "zdar soudružko náčelnice" jo krásné období na SOUŽ, tak asi proto si říkám, není na čase upravit výcvik nových lidí úměrně skutečnosti, že jich je více z ulice ?
Honza 68
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.41.14
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 22:03:13    Odkaz na tento příspěvek  

Ale to neznamená, že s Vámi nesouhlasím v tom, že někteří z nováčků na to nemají. Pravda je, že to asi v kurzu neřeší, od toho jsou zkoušky.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4521
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 22:05:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jistě, že nebyli. Ale na třetí pokus to dotáhl málokdo, přeci jen, všichni jsme na dráhu (alespoň v té naší 20ti člené partě v srpnu 1984) šli s tím, že chceme dělat fíry.

A to jsme třeba na zkoušky z dopravy měli obávaného p. Vacu. Ten za jedinou chybičku v návěstních pojmech, nebo nedoslovné znění důležité části předpisu vyhazoval okamžitě. Z naší party na zkoušku 8A (dopravní pro fíry), která čítala 8 lidí, vyhodil na první pokus 5.

není na čase upravit výcvik nových lidí úměrně skutečnosti, že jich je více z ulice ?
To jako myslíte snížit laťku?
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4522
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 22:06:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono jít dělat do depa zácvik na fíru s tím 5 letým závazkem bez zájmu o obor, s tím, že to nějak prolezu.....to je mírně řečeno bláhové.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Honza68
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.41.14
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 22:09:43    Odkaz na tento příspěvek  

ad: Drn - máte naprostou pravdu není kam s nimi.

Ad: Pedros: souhlasím a proč by to měli řešit páni z DVI v kurzu, kurz je proto, aby se učili, jsou to první teoretické informace a pak mají půl roku, aby se naučili a pochopili

ad drn: podle zákona 266 platí dnes 2x a dost, zkoušku, nelze opakovat dvakrát
honza 68
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.41.14
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 22:14:11    Odkaz na tento příspěvek  

AD: drn ano bláhové, vím o takových co se těší na rychlíky a představují si to jak u pilotú letadel - bílá košile, kufřík,.... realitu zjistí až po té co jim podstrčí papír na 5 let, ale nechci je hájit, to není směr diskuze který chci, jen bych byl pro změnu postupu výuky, úměrnou dnešní realitě.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4524
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 22:28:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

honza 68:

Jojo, piloti, to my jsme. s kufříkem ve výšce Zero. Už dnes tu máme velmi abmiciózní mladíky, kteří se pomocí dopisů přednostovi rychtují na Pendolíno, jiní zase pomocí shazování kvalit svých starších kolegů na EC, IC do Německa. A to mají přijít ještě takoví exoti z ulice?

Jak vidíte tu laťku pro ty "zuličníky"??
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Luboš_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7717
Registrován: 9-2002

Odesláno Pondělí, 09. listopadu 2009 - 00:30:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je pravda, že spousta jedinců si myslí, že kurz v ČT na DVI je něco jako placená dovolená, však nějak prolezu, furt chlastám apod...naštěstí jsou i někteří, co to berou zodpovědně...

Strávil sem tam jediný kurz na E3, (Drne i s lidma od vás, který stopro znáš, ale od Carga) a vím co to bylo...naučit se snažej, to je fakt, ale závěrečný test...?snad radši ani nerozebírat, nebo by to tam ještě museli zavřít...kdyby se to dělalo fakt důsledně, tak tam projde jen velmi malé procento...to mi věř..

Doba je zlá, na jednu stranu v hokně není do čeho píchnout, na druhou se furt berou nové budoucí "síly" a dokonce je tak zle, že i z ulice...to mi kolikrát hlava nebere
Raptor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 10-2007

Odesláno Pondělí, 09. listopadu 2009 - 02:03:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moc hezká debata, víceméně souhlasím se vším, co zde bylo napsáno, krom toho, že by na DVI se dělilo zrno od plev.
Pomocnou ruku najdeš nejčastěji na konci svého ramene.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Pondělí, 09. listopadu 2009 - 13:44:28    Odkaz na tento příspěvek  

Je pravda, že spousta jedinců si myslí, že kurz v ČT na DVI je něco jako placená dovolená,
Hehe, zrovna je tam jedno indivium deponováno ze sousední diskuze. Říká (a nemám důvod mu nevěřit), že takovou sbírku exotů (to mi to trvalo, než jsem našel vhodný slovo) ještě neviděl.
bimbas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 09. listopadu 2009 - 16:43:00    Odkaz na tento příspěvek  

V Břeclavi jezdí na Taurusech jeden magistr teologie.

Magistra máme v Brně taky. Opravdu vypečená osůbka!
Monte_walsh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 5-2009

Odesláno Pondělí, 09. listopadu 2009 - 16:49:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bimbas: Toho brněnskýho magistra neznám.
Requiescat in pace.
bimbas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 09. listopadu 2009 - 16:52:45    Odkaz na tento příspěvek  

to buď rád...
Mauerfall
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.239.242.120
Odesláno Pondělí, 09. listopadu 2009 - 19:13:40    Odkaz na tento příspěvek  

Fungují vám některé ze stránek Deutsche Bahn? Vypadá to na pád z důvodu velkého zájmu o mauerfall jízdenky. A jí ji chtěl taky:-(
Luboš_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7731
Registrován: 9-2002

Odesláno Pondělí, 09. listopadu 2009 - 19:47:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

krom toho, že by na DVI se dělilo zrno od plev
však to už sem též potvrdil, tohle rozhodně není cílem na tom institutu...
Honza 68
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.41.14
Odesláno Pondělí, 09. listopadu 2009 - 20:50:24    Odkaz na tento příspěvek  

ad Drn : "To jako myslíte snížit laťku?"

patřila-li tato otázka mě, odpověď není snadná je-li vás dost (ad Luboš-ct), pak není co měnit a není potřeba nováčků. Je-li vás většina ve věku přes padesát (ad: media a vaše vedení) je na čase začít si vychvávat nástupce. A když už to nejsou profíci z drážní průmky, tak 14-ti denní školení na DVI, pak 3 týdny zácvik na krátké regionální trati na jedné řadě na té řadě a téže trati pak zákonitá za provozu platná jen pro tu jednu trať a jednu řadu. Pak už samostatný výkon na té stále stejné trati a řadě do konce zkušební doby rozhodnout co s nimi dál. Dobří, mající zájem - umožnit další výcvik a další zkoušky "plevy" děkujeme odejděte.
Je to čitě můj subjektivní názor.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9010
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 10:48:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

za 14 dní se v DVI nenaučíš vůbec nic. já tvrdim, že lidi z ulice, nemající drážní vzdělání, by nejdřív měli projít nějakým všeobecným drážním kurzem.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
T4784086
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 916
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 15:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je zajimave pozorovat, v jakych periodach se tady variace na tema ... objevuji
V Bohumině taky jezdi jeden Magistr teologie, strašně šikovna to osoba. Při druhe samostatne směně provalil vrata s Legem, oduvodnivši to tim, že i když zařadil směr vpřed, lokomotiva se rozjela vzad...
Ale co, stat se to muže, nikdo si neubližil, jsou to male věci:-)
"Proti blbosti i bohové bojují marně" Jan Werich
Houba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1151
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 15:18:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

za 14 dní se v DVI nenaučíš vůbec nic. já tvrdim, že lidi z ulice, nemající drážní vzdělání, by nejdřív měli projít nějakým všeobecným drážním kurzem.

zlatá slova ,jsem mnohokrát překvapen jaký materiál se to sápe na madlech nahoru že z nich bude fýra...
754 forever

http://gonzales11.rajce.idnes.cz/
T4784086
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 917
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 15:28:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jinak opravdu, nove JŘ už na strankach provozu jsou, teď jsem se dival. Dival jsem se minuly tyden, a kde nic tu nic...
"Proti blbosti i bohové bojují marně" Jan Werich
Honza 68
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.41.14
Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 16:31:09    Odkaz na tento příspěvek  

ad: houba: dobrá, beru zpět těch 14 dní jsem vypočítal odhadem z informace že kurz trvá 7 týdnů a stačí se probrat předpisy, všechny přenosy a cca 7 řad mašin, tak jsem si říkal že na probrání 810 a předpisů by 14 dní mohlo stačit.
V každém případě souhlasím, nejdřív všeobecný kurz, pak mašinu po mašině a ne jim nacpat do hlavy guláš a pustit je do praxe s pocitem, že s kolíčkem na prádlo a šroubovákem spasí svět.
Strnda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 20:19:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím,
nemá prosím někdo přílohu k předpisu čd V25 týkající se km proběhů HKV? Předem děkuji.
Medvedcz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 4-2009
Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 20:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky si rýpnu.
Pokud ze sta Slováků prošlo zdravotně dvanáct, tak tyto jedince stačí vyzkoušet z češtiny a je vymalováno.
Předpokládám, že stále platí, že úředním jazykem na ČD a SŽDC je čeština...
Umění žít spočívá v tom, včas se rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2369
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 21:02:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To až tolik neplatí. Musí mít úroveň znalosti jazyka číslo 3, což je schopnost plně rozumně a plně mluvit pochopitelně pro místní :-)

Mimo jiné: mám taky slovenské papíry a dělal jsem je naprosto bez problémů v češtině.
Medvedcz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 4-2009
Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 21:18:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud do úrovně 3 patří severní maďarština, tak asi ano. Já jen, že kdejaký Ukrajinec umí česky lépe, než naši ex-bratia. Turistovi bych to nikdy nevyčítal, ale zaměstnanci v ČR ano.

No, a teď jsem si to tu pos..l.
Umění žít spočívá v tom, včas se rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2371
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 21:54:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zatím jsem severní maďarštinu nepotřeboval, zítra to jedu testovat opět přímo do centra (Dunajská Streda a okolí).
Medvedcz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 4-2009
Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 22:51:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se jí nebráním. Jen kdybych jí používal, tak mi nebudou říkat Ujo, ale Chujo. Ale taky se tam neseru.
Téměř denně cvičím "súdružky" v Bille, Tescu a Lidlu, že kdyby pracovaly např. v Anglii, tak tam s touhle haťmatilkou nevystačí.
Říká se tomu národní hrdost, a nám Čechům to nic neříká.

Já jsem měl jaksi tu čest na ONJ s posunovači a la ZSSK a docházelo k zásadním nedorozuměním. Tam se jezdí na vysílačky a Z 11 hovoří zásadně o češtině. A neřeší nějaké úrovně. Každý ví, jak je rozumět vysílačkám. I když takový echt moravan taky umí své. Co byste dělali na pokyn "hafo baje fuk"? Já zastavil. V překladu se pak dozvěděl, že je místo na velké množství vozů řady Bai...
Tak nějak je to o ustáleném slovním znění, či jak se to zove.

Teď se omlouvám všem kamarádům ze Slovenska. Není to proti nikomu osobně. Lze hovoriť u piva alebo nad rozobratým múzojným exponátom. Ale ne v provozu. Rozumní pochopí.Tady jde o bezpečnost všech zúčastněných.
Takže: v Čechách česky, na Slovensku slovensky.
Umění žít spočívá v tom, včas se rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1760
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 23:04:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Schválně, co by si zde diskutujicí co nemají seznání do Plzně představili pod pojmem na zastavenou při zpravování o posunu. Mne to trvalo tak 20 směn.
Místní a se seznámím mlčte
Martin
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1057
Registrován: 8-2007
Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 23:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Martin:Jak jet "na zastavenou" vím.Také návěst "potlač" při sunutí,nebo zpravení o posunu "ze zazaboudy do pražské" byla v Plzni obvyklá(když jsem tam jezdil).
Medvedcz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 4-2009
Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 23:31:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi jako že mám zastavit u nějaké boudy, kde mě zpraví o dalším posunu. Ale prase by se vyznalo u které (předpokládal bych první cestou).
On už jen ten plzeňský vyčkávací autoblok, co je tam k vidění stojí za to.
Umění žít spočívá v tom, včas se rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4538
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 23:33:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo_17:

Ale v cikánštině jsi určitě ještě návěsti nepřijímal, že ne? Já měl v Lovo na 2. záloze komplet cikánskou partu, slušní hoši, jedna rodina (otec, syn a bratranec), uměli, pracovali, žili jako bílí. Ale někdy si ze mne dělali zadel a dávali mi střídavě česky a cikánsky. Bohužel si ale už pamatuju jen že "pomalu" bylo láčés.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1425
Registrován: 11-2002

Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 23:49:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Medved:
Boudou je nepochybně míněna ta secesní kůlnička uprostřed. Pak lze usoudit, že se "zaza" nachází (dle obrázku) vpravo a "pražská" vlevo.
2koridor.websnadno.cz
Medvedcz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 4-2009
Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 00:13:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo. Pravil jsem, že na ONJ jezdí elita. A mezi nimi i neskutečná jelita. Ulhávaj metry a někdy celé vozy. Myslí si totiž, že to urychlí.
S těmi rozumnějšími jsem si ujasnil, že pokud nebudou lhát, tak pro mě není problém mít na 20 metrů před vozem ještě 10 km rychlost.
Předesílám neznalým, že toto nádraží je snad třikrát zatočený kolem komína a při sunutí není vidět nikam. Patnáct vozů 24,5m je maličkost. A EDB na 714 není všhospásná a BS 2 na 742 povoluje jen pomalu, když už se použije.

A teď QÍZ:
Kam pojedete do "Áčka"? Na "frkoš"? Do "brambor"? Na "panely"? Do "velký lajchy" nebo "malý lajchy"? Je toho víc a upozorňuji E kolegy, že ne všude se dostanou, i když urputné snahy již byly.
Umění žít spočívá v tom, včas se rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4540
Registrován: 4-2007

Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 00:16:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přidám se s Ústím hl. n.:

Kam je to "na váhu", "na točnu", "po KáBéčku", "spojkou". Kde je "bílinskej"?

Ústí vnější n..... "do díry"?

Ústí západ: "po pláni", "po kopci", co je "sérkolej", "oblouk"?



A Lovosicemi:

Kde je "na písku"? Co je "malej ranžír"? Kde je "spojka"?

Do "brambor" jsem kdysi ve Vrškách odstavoval šestikoláky (181) a pak mazal na tramvaj a rg dom. Obvykle kolem 3. ráno v neděli. Číslo koleje si už ale fákt nepamatuju. To do "áčka" mi něco říká, ale za boha si teď nic nevybavím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Medvedcz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 4-2009
Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 00:55:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Balik: Tomuto výtvoru bych bouda NIKDY neřekl. Od té doby, co nám (všem) zbourali Těšnov, je tohle jedna z nej budov, co stále stojí. Za boudu jsem bral stavědla a stanoviště. Jasně, ve v Plzni seznání nemám.
Drn: Kupodivu jsem v cikánštině přijímal. S trochou cviku to jde, a každá zkušenost se hodí. (Jezdím i pro OKD...)
Jinak je nutno podotknout, že tito Páni cikáni by se neměli zaměňovat s tolik proklamovanými romy. Neboť tito pánové pracují, a slovo rom nesnáší. Jo a v případě Mn vlaku jsem lepší srnčí, či divočáka neochutnal.

Pro ostatní: Nářečí je sice záludné. Ale je lepší ze sebe udělat blba a nechat se doprovodit, či si nechat vysvětlit, než býti frajerem a udělat hromadu. Externisti vědí.
Umění žít spočívá v tom, včas se rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 826
Registrován: 3-2006

Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 02:19:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn: Tak z toho jsem dešifroval jenom kábéčko a bílinskej.
A víš zase, kde je v Chodově plot a co je za ním? :-)
A co znamená, že je vlak "u psů"?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Medvedcz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 4-2009
Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 02:19:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn: V případu Lovosic bych si malej ranžír dovolil adresovat na to prapodivné kolejiště pod mostem mezi osobní a nákladní skupinou. je to šturcové. Taky jsem se tam dozvěděl jeden místopisný název, a to "na olejnu", což je šturc od prvního nástupiště směr UL. Vytrhaná vlečka do Deli, či je-li libo Orion, a jakýsi výtah.
V případě UL bych KáBéčko orientoval jako jakýsi ranžír ex KBD, je-li to vůbec možné. A sérkolej bych identifikoval jako fekálku, jako je frkoš v případě ONJ. V tomto případě bych volal přítele na telefonu, pana Pepu Jandla.
Jinak přiznám bez mučení, že seznání mám jen do Vraňan od Prahy.
Ohledně Prahy ses kolego splet. Já hovořil o ONJ, a Ty taháš Vršky. Na ONJ jsou brambory koleje 301- 319. Za vozáckou halou, směrem k JLV. Do Áčka je na kolej 90 z odjezdu. Používá se na objíždění a k posunu pod St 2 a právě do brambor, a i na vlečku. Trolej tam má jen 110 m.

No a jsme u toho. Kolik nádraží má místopisné názvy a spojovací kolej? Kolik kolegů jezdí jen na zkušenost, má-li nějakou. A kolikrát za rok se tam objeví leťák?
Jsem schopen dát dohromady Prahu a okolí. Včetně čísel úseků a nadúsků. A přivítal bych zbytek republiky.

Přidá se někdo?
Umění žít spočívá v tom, včas se rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Nick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 426
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 03:51:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V některých stanicích mají docela slušnou zásobu místních názvů. Zdalipak bude Drn vědět, kam pojede, když ho v jisté stanici pošlou do "staré spojky" nebo "nové spojky", "do státního", "k Tichejm" nebo na "tichou kolej", že má soupravu "ve sra*kách" (zažitější jsou fekálky), když má odstavit mašinu do "harfový spojky a klíče do kyblíčku" nebo že musí až "pod Savoy". Na "Kamčatku", stejně jako na "otravnu" se ale s peršanem asi jen tak nedostane. Když přijedou extrémisti se sypákama na Kamčatku, výpravčí na ně začne chrlit místní názvy a fíra jen nechápavě odpovídá huhlavou slovenštinou, bývá to veselé
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 957
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 05:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavá diskuse. Chce to prostě znát místní názvy a zvyklosti, a tím se postupně ze začátečníka stává mazák a profesionál. (z mého pohledu, kdy mě toto všechno čeká od A do Z) Lepší se zeptat co se pod tím skrývá, tak snad je každému jasné, že učený z nebe nespadl a napoprvé je potřeba podat pomocnou ruku, než pak likvidovat nějakou metelici.
Jinak k tomu školení apod. Určitě je asi minimálně trochu dobře, že je pro lidi z ulice dráha "velká neznámá". Ale podle toho by se mělo chovat i GŘ a uchazeče si vybírat. Pokud přijmou už opravdu každého i bez nejmenšího zájmu, tak je to na druhou stranu zase špatně, jak píše Honza68.
Civilní vážní zájemci (např. já) s tím sice pak máme problémy, ale při troše snahy se prokoušeme alespoň k hlavním bodům a víme, co můžeme čekat-třeba díky otravování na K-reportu, ještěže se tu vždycky najde někdo ochotný. Nenechat se odradit, když se po prvním blbém dotazu na naše hlavy sesype vlna srandiček ze strany mazáků a ono to časem všechno půjde.

K těm bílým košilím a kufříkům. Jestli si tohle někdo myslí a je to jeho nejvyšší sen na dráze, tak je to dost naivní představa a měl by jít spíš lítat. Taky když zrovna člověk není fíra toho Pendolina (mě osobně ani omylem neláká), tak se mu každej na nějakou bílou košili, kravatu se sponou a kufřík vyprdne. Kdo z cestujících se z perónu podívá do kabiny, kdo je poveze. 99,9% lidí si už za pochodu hledá místo ve vlaku a na nějakou mašinu kašlou.
Na motorácích se běžně jezdí v červených trenkách a strakatým triku, já jsem pro nošení pracovního v práci, takže něco účelného pracovního do modra a je klid.
Dvě jsou hole, hučí kola, zdola "hola, pustit sednout", už od dveří, vždycky volá!
Pardál
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 10-2008

Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 06:46:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nick:
to je "v pěkné rovině",že?
Pardál
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 10-2008

Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 06:49:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2:
na zastavenou, asi se to neříká jen v Plzni, pokud máme na mysli oba to samé. A s boudou to nemá nic společného...možná tak, aby ta na mašině zůstala celá...
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1341
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 08:28:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Medvedcz : Oprav si názory, máš ich nesprávne a mylné.
Ja som odmalička až do 18. r. veku absolvoval slovenské školy, matku som mal Moraváčku, takž som počúval aj na DV rozhl. stanicu ČS/Hviezdu, počúval moravské pesničky, a cestoval často za rodinou na Moravu. Od malička bývam v Podunajskej nížine, kde 75 % starousadlíkov hovorí maďarsky. a tou severnou maďarčinou by som sa tiež dohovoril.
Ale mám pochybnosti , kto je lepší v znalostiach reči bývalého susedného federálneho štátu . Či Česi v slovenčine, a či Slováci v češtine. Mám poznatky, že v testoch by Česi prehrali.

Mimochodom, čo znamená keď vám posunovač skríkne do vysielačky : Dobrá ! ?
Pardál
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 10-2008

Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 08:33:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rk_kn:
že hraje mariáš v pracovní době

(Příspěvek byl editován uživatelem Pardál.)
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1010
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 08:40:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nick: Tak Drn má v týhle stanici stopro seznání,vědět by to měl..
Dobrá=stůj.Nebo že by ne ?
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4543
Registrován: 4-2007

Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 10:55:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo z cestujících se z perónu podívá do kabiny, kdo je poveze.

Budeš se divit, ale při vjezdu do kabiny čumí tak odhadem 75% cestujících. Někdy je to docela nepříjemné, člověk si připadá jako v akvárku. Na tohle zlatý Taurusy nebo 189, kam je vidět jen z čelního pohledu a ještě blbě.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.