K-report
 

Archiv do 3. února 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě » Archiv do 3. února 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14272
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 30. ledna 2009 - 22:29:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kde konkurence přinesla rozhodně úsporu peněz z krajského rozpočtu

Opravdu? A to se dá někde dohledat? Já měl až do teď za to, že v Polsku vznik těchto alternativních systémů (kolik jich vlastně je?) znamenal prosté zachování osobní dopravy na tratích, o které nemělo PKP zájem. O nákladech jednotlivých vojvodství na její provozování opravdu nemám ani tušení.

Ale jinak přiznávám, že asi nejen pro mě je Polsko naprosto nečitelná země, a to nejen v osobní železniční dopravě. Takže se k němu mohu těžko vyjadřovat.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14273
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 30. ledna 2009 - 22:33:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale po přečtění té tiskové zprávy bych si dovolil předpovědět, že se DB Schenker Poland bude snažit této aktivity zbavit. Kvůli tomu za Odru a Nisu opravdu nešli.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1140
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 30. ledna 2009 - 22:45:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojvodství tam vyhlásilo regulérní výběrové řízení a nižší nabídka vyhrála. Kritéria byla jen dvě: cena a garantovaná přesnost jízdy (váhu obou kritérií už si nepamatuju). Původní provozovatel PKP PR nabídl v přepočtu dle dnešního kurzu cca 119 Kč/km, Arriva PCC 84 Kč/km. Nabízené přesnosti se příliš nelišily. Jedná se o tříletý kontrakt na cca 1,75 mil. vlkm ročně, takže vojvodství ročně ušetří asi 60 mil. Kč.
A taky si myslím, že se toho DB Schenker zbaví, i když pro DB Regio je Polsko do budoucna určitě zajímavé.
Vehikl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 30. ledna 2009 - 22:51:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer, dovolím si několik doplnění.

Mcbain: Při současných cenách úzkorozchodných lokomotiv a vozů (např. Stadler), je pro JHMD koupě čehokoliv nového nemyslitelná. Dotace jsou vskutku mizerné a nebýt (nedotovaných) nostalgických jízd, které tvoří velkou část výnosů, může to Šatava zabalit.

ŽD pořídila jednotku Desná z prostého důvodu. Na dvoře se jim povalovaly čtyři m. vozy 810 (které jsou v jejich vlastnictví, resp. Svazku obcí údolí Desné)
Na rekonstruckci (spíše přestavbu, ale to je slovíčkaření...) byl schopen Svazek obcí údolí Desné dát nějakých pět milionů Kč, zbytek šlo z jiných zdrojů. Jednotka Desná stála tuším něco kolem dvaceti tří milionů Kč, takže SoúD nebyl schopen zaplatit ani čtvrtinu. Jedním z vhodných vozidel pro ŽD by byl RS1 Stadler (všespásné Desiro je lehce zastaralé koncepce a je příliš předimenzované), který ovšem rozhodně přesahuje cenu 40 milionů. Tudíž nějakých pět milionů by byla jen kapka v moři.

V případě JHMD a ŽD by nebyly ani při rozbití všech prasátek a čuňat, na koupi nových vozidel finance.

OKD je kapitola sama pro sebe. Jedná se o takové zmenšené ČD. Doprava je vyždímána do poslední koruny, ale zpětný tok peněz je minimální. OKD, Doprava, je jedním z mála dopravců, který by si mohl i ten RS1 dovolit. Zvláště, když potřebují nahradit jenom jednu 810. Ale proč by to dělali, když kraj si zatím moc nestěžoval...

Dovolím si tvrdit, že v případě ČD nějaké peníze jsou, ale nacházejí na úplně jiných místech, než by byly vhodné.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14274
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 30. ledna 2009 - 23:13:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při současných cenách úzkorozchodných lokomotiv a vozů (např. Stadler), je pro JHMD koupě čehokoliv nového nemyslitelná. Dotace jsou vskutku mizerné

Dyť to říkám.

Dovolím si tvrdit, že v případě ČD nějaké peníze jsou, ale nacházejí na úplně jiných místech, než by byly vhodné.

Samozřejmě. Tzv. nedotované vlaky EC/IC/SC jsou drahé. Včetně ONJ .

A když Vehikle máte takhle dobré informace, tak se zeptám - nevíte, jak je to s financováním vozidel Viamontu na trati KV - ML? Já mám pocit, že jsem někde četl, že jsou to stroje zakoupené za výrazného přispění Saska. A že nájem Viamontu tuto subvenci vůbec nezahrnuje. Je to tak, nebo ne?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Vehikl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 00:04:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain:"nevíte, jak je to s financováním vozidel Viamontu na trati KV - ML? Já mám pocit, že jsem někde četl, že jsou to stroje zakoupené za výrazného přispění Saska. A že nájem Viamontu tuto subvenci vůbec nezahrnuje. Je to tak, nebo ne?"

Nejsem jsi zcela jistý, ale pravděpodobně nezahrnuje. Usuzuji tak z události před dvěma lety, kdy Sasko tlačilo na Vogtlandbahn, aby nepronajímaly RS Viamontu. Ono je to zcela logické. Když přispějete dopravci na nové vlaky, tak očekáváte, že je bude provozovat na "vašich" tratích, nikoliv pronajímat za hranice státu jinému dopravci.

Nevím, jak by se tvářil kraj, kdyby přispěl ČD na nová vozidla a ČD je následně velmi výhodně pronajala např. PCC Arriva...

Ale toto je dotaz spíše na někoho kovanějšího, než jsem já
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 320
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 00:13:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na jak dlouho má vlastně ještě Arriva (Vogtlandbahn) podepsaný smlouvy v Sasku a Bavorsku? Aby se nám nakrásně nestalo, že se Arriva stáhne a Viamont bude muset přejít na 810, nebo zkusit pronajímat od nového soukromníka, co by Arrivu nahradil.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14276
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 00:25:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vehikl - Usuzuji tak z události před dvěma lety, kdy Sasko tlačilo na Vogtlandbahn, aby nepronajímaly RS Viamontu. Ono je to zcela logické. Když přispějete dopravci na nové vlaky, tak očekáváte, že je bude provozovat na "vašich" tratích, nikoliv pronajímat za hranice státu jinému dopravci.

Dík. Přesně to jsem si myslel .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Vehikl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 00:42:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Netvrdím však, že katastrofální situace Českých Drah je způsobena jen vinou nízkých dotací. Vina je na obou stranách, tj kraje (stát) a ČD (paradoxně stát). Nízké dotace = špatná údržba + špatná kvalita služeb. Podivné finanční toky peněz (viz nedávná aféra s penězi na marketing ČD...) = nízké platy zaměstnanců v první a druhé linii, vysoké platy soudruhů na nábřeží. => nehuť pracovat, informovat, opravovat, čistit, cvakat jízdenky, hejbat kniplem v půl třetí ráno v Horní Dolní, zvedat plácačku, ťukat do kompjůtru...

Taky bych k nim za ty prachy nešel pracovat.

Osobně bych viděl v řešení situace v totálních změnách:

Zrušení tratí, kde je situace neúnosná, některé regionální tratě prodat na způsob ŽD -> ČD se zmenší kontrolovaný a placený perimetr (+ potřeba méně vozidel), na některých hlavních tratích nahradit minimálně vytížené vlaky autobusy (vždycky mne rozesměje 810-tka pod drátama) -> Sp/R, IC, EC, EN vlak, vybrané Os autobus (tady už se musí zapojit kraj). Zavedení poplatků IC/EC...

Rozhodně by neškodil příchod dalších dopravců na dálkové spoje. Osobně bych zde však velmi nerad viděl mezinárodní giganty, jako Veolia. Myslím, že její působení v autobusové dopravě, především v okolí Prahy je vskutku "působivé"

Schválně jsem nanapsal navýšení dotací, neboť to je ta poslední věc, o které chtějí kraje slyšet, ale pro zvýšení kvality (nejen v žel. dop. ale i na silnici) naprosto nezbytná. Jenže vod stolu se to lehce kecá no...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4769
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 10:27:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nevíte, jak je to s financováním vozidel Viamontu na trati KV - ML? Já mám pocit, že jsem někde četl, že jsou to stroje zakoupené za výrazného přispění Saska.

Podle zdroje KJNP (kdysi jeden nádražník povídal) Volglandbahn kdysi při nakupování těch vozidel měl velká očekávání, takže jich koupil spíše více, než méně, leč zázrak se nekonal, cestujících zase tak moc nepřibylo, takže pár téměř přebytečných vozidel ještě rád pronajal na druhou stranu hor.
Pour ne pas vivre seul
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14282
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 10:30:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vždycky mne rozesměje 810-tka pod drátama

Mě spíš "rozesmívají" vlaky 363 + několik vagonů na trati Tábor - Benešov .

Rozhodně by neškodil příchod dalších dopravců na dálkové spoje.

Jistě. Ale nejdřív právě musí být jasně nastaven a zprůhledněn systém jejich financování.

Osobně bych zde však velmi nerad viděl mezinárodní giganty, jako Veolia.

Jenže tady asi bude ten problém. Nikdo jiný k mání asi není. A vývoj dle mě jasně směřuje k centralizaci v rukou firem X.Y., které "zrovna patří" německému a francouzskému státu.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14283
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 10:31:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

leč zázrak se nekonal, cestujících zase tak moc nepřibylo, takže pár téměř přebytečných vozidel ještě rád pronajal na druhou stranu hor.

Jde o to, jestli je taky tak rád i saský stát.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1141
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 13:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale nejdřív právě musí být jasně nastaven a zprůhledněn systém jejich financování.
To je přesně to, po čem tady nejen já, ale zcela jistě i Desiro nebo T. od počátku mluvíme. Do této chvíle se zdálo, že to nechcete slyšet, takže jsem příjemně potěšen Vaším obratem.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14287
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 13:18:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je přesně to, po čem tady nejen já, ale zcela jistě i Desiro nebo T.

Tak to mi bohužel nepřipadalo. Protože se tu neustále především argumentuje jakýmisi příklady ze zahraničí. A já tedy v žádném zahraničí moc příkladů výběrových řízení na dálkovou dopravu nevidím. Bylo by to samozřejmě moc hezké, kdyby k nějaké změně došlo, ale moc tomu nevěřím. Status quo tak nějak vyhovuje všem (nejen ČD), řekl bych.

A u regionální dopravy vidím především problem v nedostatku financí - pro udržení stávajících objemů v lepší kvalitě.

Vaším obratem.

K žádnému obratu nedošlo .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1142
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 13:25:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: Nevím jak ostatní, ale já jsem tu nepsal o dálkové dopravě, ale o osobní dopravě obecně. V zahraničí máme spoustu příkladů z regionálky (nám blízký může být ten příklad z Polska, který jsem uvedl), v dálkovce je to slabší, ale našly by se (třeba UK, Švédsko).

Jinak status quo samozřejmě vyhovuje především ČD, pak mnohým úředníkům ministerstva i krajů, kteří mají běžnou nechuť cokoliv měnit. A pak to samozřejmě vyhovuje nejmenovanému výrobci a opravci železničních vozidel.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14288
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 14:13:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím jak ostatní, ale já jsem tu nepsal o dálkové dopravě

Však já taky reagoval na konkrétní větu kolegy Vehikla.

V zahraničí máme spoustu příkladů z regionálky

Z Polska, Německa, a?

Jinak status quo samozřejmě vyhovuje především ČD, pak mnohým úředníkům ministerstva i krajů, kteří mají běžnou nechuť cokoliv měnit. A pak to samozřejmě vyhovuje nejmenovanému výrobci a opravci železničních vozidel.

To myslím bohatě stačí .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4367
Registrován: 6-2002

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 16:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

b) za stejné peníze jako ČD nabídne vyšší kvalitu.
To jistě možné je a většina soukormých dopravců to i dokazuje. Otázkou je, zda jsou schopni za tenhle peníz jezdi dlouhodobě, přes životnost stávajících vozidel. Tedy jestli taková Železnice Desná vygeneruje ročně několik milionů na nákup několika motoráků třeba co 40 let. Bohužel asi ne, což uvedený příklad s modernizací dokazuje. Zkrátka bez dalších peněz se to dlouhodobě neobejde. Leda bychom se vydali cestou pořizování vozidel z druhé ruky (RailTransport), což ale rozhodně nevede k požadovanému zvýšení úrovně cestování (NP vozidla).
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14293
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 18:37:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jistě možné je a většina soukormých dopravců to i dokazuje. Otázkou je, zda jsou schopni za tenhle peníz jezdi dlouhodobě, přes životnost stávajících vozidel.

Tak já samozřejmě myslím dlouhodobě udržitelné podnikání. O nějaké železniční SkyEurope tu snad doufám nikdo nestojí .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 18:41:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z Polska, Německa, a?
Švédska, Nizozemska, Dánska, Velké Británie.

Leda bychom se vydali cestou pořizování vozidel z druhé ruky (RailTransport), což ale rozhodně nevede k požadovanému zvýšení úrovně cestování (NP vozidla).
Osobně si myslím, že pro nemálo tratí to je jediná cesta k záchraně. Second-hand přitom nemusí znamenat nepohodlná a neudržovaná vozidla.

(Příspěvek byl editován uživatelem S200.)
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1283
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 19:41:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S200: Přesně tak.

McB: Takže kraje nějak diferencují výši dotací podle příjemce a tratě?
Ne kraje, ale ČD ve svých kalkulacích účtují dle tratí. Občas to vede k prapodivným výsledkům typu stejná požadovaná dotace na soupravu sólo 809 i 750+4*Bc+372 (trať 098).

Karlovy Vary: Toho výběrka se účastnil i RT a PŠ se tu před časem vyjadřoval, že při potřebě dvou motorů (tj. za současných podmínek) by vycházela cena cca 65 Kč/vlkm, a to měla být pořízena Desira, kde by žádná dotace na pořízení od saského státu nepřicházela v úvahu, že.

v žádném zahraničí moc příkladů výběrových řízení na dálkovou dopravu nevidím
Což bude taky tím, že dálkovka bývá leckde nedotovaná (či "nedotovaná"). Zkus se podívat třeba do tebou uváděného Rakouska na RAIL holding nebo na NTV do Itálie. Ať se ti to líbí nebo ne, trend je jasně nastaven.

Status quo tak nějak vyhovuje všem (nejen ČD)
Někomu právě moc ne, a proto proti tomu něco dělá.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14295
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 20:16:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne kraje, ale ČD ve svých kalkulacích účtují dle tratí. Občas to vede k prapodivným výsledkům typu stejná požadovaná dotace na soupravu sólo 809 i 750+4*Bc+372 (trať 098).

Však říkám, že je to tu celé šišaté. A dokud se to nezmění, tak změnu nečekejte. A navíc toto všechno jsou jen takový hrátky s penězma a jejich různé přelévání. To jejich objem opravdu nezmění.

by vycházela cena cca 65 Kč/vlkm

A proč s tím tedy nevyhrál?

Zkus se podívat třeba do tebou uváděného Rakouska na RAIL holding nebo na NTV do Itálie

Jsem se podíval:

http://www.transport.alstom.com/home/news/press_archive/34417.EN. php

http://www.westbahn.at/

O těchhle obou věcí a případném trendu se můžeme bavit tak kolem roku 2015 (po několika letech provozu). Zatím jsou to jen pěkné vize.
Na rovinu říkám, že jsem VELKÝ skeptik.

Někomu právě moc ne, a proto proti tomu něco dělá.

To je samozřejmě v pořádku .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14296
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 20:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S200 - Osobně si myslím, že pro nemálo tratí to je jediná cesta k záchraně. Second-hand přitom nemusí znamenat nepohodlná a neudržovaná vozidla.

Tak moment - vy tady chcere zachraňovat nějaký tratě? A který třeba?

Ta diskuze mi tu připadá nějaká hrozně zamotaná. Zachraňování tratí, "open access" dopravci ve vysokorychlostní dopravě, síťovo-regionální dopravci typu PCC-Arriva. To by se mělo trochu ujasnit, každý představuje úplně jiný segment trhu. I když u nás dohromady držený jedním molochem .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1284
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 20:28:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však říkám, že je to tu celé šišaté. A dokud se to nezmění, tak změnu nečekejte. A navíc toto všechno jsou jen takový hrátky s penězma a jejich různé přelévání. To jejich objem opravdu nezmění.

Jo, to je pravda. A proto jsou jak výběrka, tak škrty správný krok. Samozřejmě by další prachy bodly, ale lepší s nima nepočítat a na tom stavět.

A proč s tím tedy nevyhrál?
Pže Via nabídl míň.

No vidíš, jaxou naše názory blízký
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1914
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 20:28:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemohl vyhrát, protože podmínky byly natvrdo stanoveny a na naši žádost o možnou úpravu jízdního řádu nám bylo řečeno, že máme splnit ten, který byl ve VŘ. Takže místo dvou souprav 3 a místo 62 Kč 85.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1285
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 20:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: Letmým pohledem do JŘ tam VIA v tomhle GVD dva motory má, ne?

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1144
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 21:18:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak moment - vy tady chcere zachraňovat nějaký tratě?
Já tedy rozhodně ne (dělám do nákladní dopravy, o osobní jen diskutuju ), ale možné některé kraje by chtěly.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2555
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 21:22:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Viamont sice má na 149 jen dva motory, ale před nějakými dvěma lety tam po ránu byla potřeba tři vozidla. Bylo tam jedno křižování v KV-Březové, které se odstranilo až potom, při nějaké změně JŘ.
Wokodobe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 21:31:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A peníze dostává stejný? Není to tak trochu hodně podvod?
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 11-2006

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 21:32:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Nevím, ale možná ty stejný ceny za různý vozidla jsou daný tím, že zatímco ta prázdná 810 si na sebe nevydělá skoro nic, tak třeba 754+4xbc jo, když je vlak plnej.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1286
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 21:38:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ano, už si vzpomínám.

Esox: To je pravda, ale teď se to počítá na trať. Ale to se má teď změnit.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14297
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 12:08:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem pánové, víte o tomhle?

Řekl bych, že podnikat v železniční osobce na krajské úrovni už tu lze slušně i dnes. Stačí být jen (všeho-)schopný .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14298
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 12:10:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wokodobe - A peníze dostává stejný? Není to tak trochu hodně podvod?

No to by mě tak zajímalo.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2559
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 12:12:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo jo, ta společnost, na kterou odkazuje McBain, to je podnikání, jak má být. Loni, když jsem chtěl jedním takovým jejich vlakem jet, tak ani v minutu pravidelného odjezdu na nádraží žádný vlak nebyl.
Když jsem se zeptal pokladní ve stanici, tak ta mě odkázala do dopravní kanceláře, kde mi lakonicky odvětili, že mají poruchu v jiné stanici.
Byl jsem zjevně jediným cestujícím, který chtěl tím vlakem jet (nikdo jiný v tu dobu na nádraží nebyl), a asi ani nestálo za to odřeknutí vlaku tohoto dopravce zahlásit staničním rozhlasem.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4376
Registrován: 6-2002

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 12:13:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro:

by vycházela cena cca 65 Kč/vlkm, a to měla být pořízena Desira

Teď se nějak nechytám. V jedné větě prezentuješ, jak lze s novými vozidly jezdit za 65 CZK, v druhé přitakáváš S200, že jedinou záchranou pro mnoho tratí budou sekndhend vozidla. Pokud je možné jezdit s Desirama za 65 CZK, všechny kraje si to rády zaplatí i na té nejzapadlejší lokálce a žádné ojetiny nebudou potřeba. Nebo jak to teda je?
erz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.56
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 12:35:53    Odkaz na tento příspěvek  

asi ani nestálo za to odřeknutí vlaku tohoto dopravce zahlásit staničním rozhlasem
Což je ovšem povinnost provozovatele dráhy, nikoli dopravce...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1916
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 12:37:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to hrozně jednoduché. Aby Desira vyšla s takovouto cenou, musí mít kvalitní jízdní řády s maximalizovaným využitím vozidla. Jedno nešťastné křižování v Březové zvýšilo cenu ze 62 Kč na 85,- Kč. To jen pro příklad.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 13:12:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Masinka: Je to tak, jak píše Petr. Samozřejmě není možné maximalizovat využití vozidla ve všech případech (třeba qůli konstrukci GVD - čekání na přípoje) proto bude třeba někde přistoupit ke kompromisům typu nasazení odepsané posilové soupravy ve špičce apod. Ale důležité je, že to jde; sice ne všude, ale dá se to.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4379
Registrován: 6-2002

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 14:11:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to tak, jak píše Petr.
Na to jsem ovšem zvědav v praxi. Pokud to lze při solidním využití vozidel za 65, pak se můžeme těšit na skvělé nabídky do VŘ v Libereckém kraji, kde jsou podmínky z tohoto hlediska celkem ideální - žádné výrazné špičky, krátké obraty vozidel, vysoké tržby z jízdného. Kdysi dokonce kraj hovořil cosi o možnosti spolufinancování vozidel z ROP.

No vypadá to zkrátka báječně. Jen mi vrtá hlavou, proč se Jančura obává, že kraj dá přednost levnější a méně kvalitní nabídce (tím předpokládám myslí ČD), když ČD už dnes požadují třeba v Pardubickém kraji údajně ke 100 Kč na km.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14304
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 16:15:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem přemýšlel o tom rakouským Rail holdingu, a nepřišel jsem na to, jak a čím chtějí konkurovat tomu státnímu Railjetu. Fakt ne.

- Jen mi vrtá hlavou, proč se Jančura obává, že kraj dá přednost levnější a méně kvalitní nabídce (tím předpokládám myslí ČD), když ČD už dnes požadují třeba v Pardubickém kraji údajně ke 100 Kč na km.

To by mě taky zajímalo.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1917
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 16:45:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak v tom případě počkejte, až se bude otevírat :-)

Třeba Vary byly za 64 Kč (Viamont RS1), 81 Kč (ČD, modýlek Regionova), 85 Kč (RTT, Desira). Na rozdíl od ostatních soutěžících mi si nemohli pomoci návozem vozidla navíc odjinud, proto jsme byli tak vysoko, jak jsme byli vysoko :-(
MG
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.34
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 18:33:56    Odkaz na tento příspěvek  

PŠ, Mcbain: Pánové už toho nechme, nebo si rovnou povídejme tu o tý červený karkulce.
Změna podmínek soutěže krátce po zahájení = smrdí.
Zpracovatel zadávací dokumentace = Ing. Raška
Současný zaměstanec firmy Viamont = Ing Raška

PS: Pro přátele růžových brýlí - nejedná se o shodu jmen.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 19:04:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberec: Uvidíme. Jsem skeptik.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1918
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 20:17:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad MG: právě že podmínky změněny nebyly. Takže tu o té červené karkulce si nechte. Byť ten jízdní řád jsem považoval za špatný, výběrové řízení považuji za solidně udělané a zpracované a vyhodnocené.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14308
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 21:24:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

právě že podmínky změněny nebyly

MG možná (?) myslí po zahájení provozu.

No ale pokud původní zadání VŘ bylo na tři soupravy, a nyní tam stačí jen soupravy dvě, tak snad mělo být uděláno VŘ nové? Nebo jak to je?

Poučte me, "osobního" laika .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Denki
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.203.96.66
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 07:09:20    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz neznalého, na kolik tak vyjde jedno obyčejné Desiro (pokud jich nebudu kupovat velké množství, ale třeba jen v jednotkách kusů?) A za jak dlouho mi je siemens tak dodá?
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4393
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 07:58:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Říká se 80 MKč, ale znalejší jistě doplní.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1919
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 08:42:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta cena sedí a pokud Desiro potřebujeme rychle, nejlepší je obvolat leasingovky, zda jim něco nestojí. V době Karlovarského výběrka stály na dvoře a bylo možné je mít okamžitě. Teď nevím.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3056
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 09:53:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

znamenal prosté zachování osobní dopravy na tratích, o které nemělo PKP zájem.

A proto tam PKP šlo do VŘ - zřejmě symptom projevu nezájmu. Logický závěr: Když nemám zájem o nějakou holku, tak jí dám nejlépe najevo tak, že jí začnu zvát na rande.

PS: Tohle fakt není o modrých mozcích či červených karkulkách, ale hlavně dabata zcela o ničem.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14309
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 12:28:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proto tam PKP šlo do VŘ - zřejmě symptom projevu nezájmu.

S naprosto nepoužitelnou cenou - to je tedy projev čeho?

Když jste Radku tak chytrý, vysvětlete mi, proč KV kraj dal do zadání VŘ komplikovaný jízdní řád, který skoro automaticky diskvalifikoval všechny účastníky kromě jednoho? A samozřejmě posléze tento provozní nesmysl zrušil? To by mě fakt zajímalo, to by se přece v "obyčejném kapitalismu" dít nemělo, ne?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14310
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 12:42:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale hlavně dabata zcela o ničem.

To souhlasím . Především proto, že v Evropě už skoro žádní soukromí "osobní" dopravci neexistujou a do (odhaduji) pěti let nebudou existovat vůbec.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3058
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 14:18:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Te debata je Meku o ničem především proto, protože jeden o voze a druhý o koze. A pak taky proto, že někdo něco plácne, aniž by to doložil nějakými logickými dedukcemi.

K tomu prvnímu - tady asi většina diskutujících má coby "soukromníka" na mysli cokoliv jiného, než státní firmy typu ČD či DB. A za "soukromníka" nazývá firmy jako je třeba VIAS http://www.vias-online.de/struktur_p1475.html. Což není státem vlastněná firma, stejně jako není státem vlastněná firma třeba DP. Hl.m. Prahy. je úplně nesmyslné se hádat o takovouhle termytologii, pro RMW (organizátor reg. dopravy v Hesensku) je důležité, že si může vybrat a že ho tam politici nezařezávají zadáními typu, jako že 80 % výkonů musí zůstat u DB (Berlín), aby se na nás Transnet náhodou nezlobil a nedošlo by ke ztrátě pracovních míst (další drážní dogma - vlaky tzv. třetích dopravců zřejmě jezdí samy).

A co se týče KV, viděl volné RS1, napsal si VŘ tak jak chtěl a má je. Stejně tak jako jiné kraje jsou "spokojeny s ČD". A stejně tak jako pan Z.W. si objednává narozeninový vlak u třetí fy a je taky spokojen. Otázka samozřejmě je, zda je to tak vždy správně.

A pokud jde o to, co bude za 5 let, tak je jisté, že státní finace v té době budou totálně v i, kór ty západoevropské, už beztak zadlužené a stižené momentální sanací dluhů bankovního sektoru. Tlaky na prodej státního majetku a efektivnější využívání veřejných peněz zesílí. Já nevím co bude za 5 či 10 let, ale podobná situace v meším měřítku před cca 15 lety vedla mj k liberalizaci drážní dopravy a způhlednění financování - byť klasicky nedotaženě ala EU. A s klidným svědomím připouštím, že to může bejt třeba i jinak. Takovéto věci se prognózovat totiž dost dobře ani nedají.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14314
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 14:55:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pak taky proto, že někdo něco plácne, aniž by to doložil nějakými logickými dedukcemi.

To si fakt asi nemůžeme rozumět. Mě cena o čtrvtinu vyšší než cena konkurenta přijde jako dost logická dedukce nezájmu. Nevím, co jinýho na tom ještě dedukovat.

tady asi většina diskutujících má coby "soukromníka" na mysli cokoliv jiného, než státní firmy typu ČD či DB.

To já mám samozřejmě taky .

A za "soukromníka" nazývá firmy jako je třeba VIAS

Odenwaldbahn - kde to zase je ?

A co se týče KV, viděl volné RS1, napsal si VŘ tak jak chtěl a má je. Stejně tak jako jiné kraje jsou "spokojeny s ČD"

S tím souhlasím. Takže je to vlastně úplně jedno. Pan Raška to prostě ošetřil, z ostatních účastníků udělal nutnou stafáž a jede se dál. No proč ne...

Tlaky na prodej státního majetku a efektivnější využívání veřejných peněz zesílí.

Tak to jsem tedy opravdu zvědav. Na kolejích se děje zatím něco přesně opačného. Posilují "státní molochy" - kromě již zmíněných DB Schenker GB a DB Schenker Poland můžu uvést tuto dnešní TZ . To jsem tedy opravdu zvědav, komu Angela nebo její nástupce tohoto budulínka prodají. A k tomu nádavkem Deutsche Post. Napadají mě akorát RŽD .

vedla mj k liberalizaci drážní dopravy a způhlednění financování

Liberalizaci, která ve finále vede k posilování "molochů", kromě uvedených DB můžu třeba uvést SNCF Fret a jeho nákup 75% ITL, Trenitalii a TX Logistik, ÖBB a MÁV Cargo...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3059
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 15:32:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To si fakt asi nemůžeme rozumět. Mě cena o čtrvtinu vyšší než cena konkurenta

To nemůžeme, protože reagujete patrně na někoho jiného. Já reagoval na to PKP.

Tak to jsem tedy opravdu zvědav. Na kolejích se děje zatím něco přesně opačného. Posilují "státní molochy"

No tak výhled pro DB regio (například) pro příští cca 3 roky je další pokles podílu na trhu drážní dopravy v SRN, bo to už jsou vysoutěžené věci + se čekají další VŘ, kde DB určitě všude neuspěje.

To jsem tedy opravdu zvědav, komu Angela nebo její nástupce tohoto budulínka prodají.

A co tý Angele asi zbyde ? Tlaky na prodej budou určitě větší, než teď.

Liberalizaci, která ve finále vede k posilování "molochů

To je s prominutím myšlenkový nesmysl a patrně nepochopení významu slova liberalizace.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14315
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 18:40:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To nemůžeme, protože reagujete patrně na někoho jiného. Já reagoval na to PKP.

S200 napsal:

"Původní provozovatel PKP PR nabídl v přepočtu dle dnešního kurzu cca 119 Kč/km, Arriva PCC 84 Kč/km."

Takže se teď budeme dohadovat, kolikrát víc je 119 než 84?

No tak výhled pro DB regio (například) pro příští cca 3 roky je další pokles podílu na trhu drážní dopravy v SRN, bo to už jsou vysoutěžené věci + se čekají další VŘ, kde DB určitě všude neuspěje.

Jo, na německém trhu osobky je to možné. Uvolní místo francouzskýmu molochu Veolii . Zase posílí v jiných zemích - nákladka, autobusy. Mám to tady pořád opakovat?

A co tý Angele asi zbyde ? Tlaky na prodej budou určitě větší, než teď.

To nevím, co jí zbyde nebo nezbyde. Já jsem jen zvědav, kdo si koupi tohoto a dalších velkoněmeckých kolosů bude moci dovolit. Několik pokusů o vstup na burzu zatím dopadlo jak dopadlo, takže?

patrně nepochopení významu slova liberalizace.

Jo, to je možný, že jsem význam slova liberalizace nepochopil. Hlavně, že ho pochopili jiní . V Berlíně na Postupimském náměstí, ve Vídni na Vinohradské, v Paříži na ulici majora Mouchotta...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 18:59:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže se teď budeme dohadovat, kolikrát víc je 119 než 84?
Nebyla to ta soutěž, kde to bylo zdůvodňováno vyššími náklady PKP PR na trakci, kterou si musí pronajímat od PKP Cargo (proč asi?)?

jsem jen zvědav, kdo si koupi tohoto a dalších velkoněmeckých kolosů bude moci dovolit
Proto se to taky prodává na burze, ne?
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1147
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 20:21:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě cena o čtrvtinu vyšší než cena konkurenta přijde jako dost logická dedukce nezájmu.
Tu vyšší cenu nelze brát jako nezájem ze strany PKP PR, protože PKP PR absolutně nemohlo tušit, jaké cenu předloží její konkurent. Pokud by to tušil, tak by ji zcel jistě "podstřelil", jak se vzápět) ukázalo u poněkud nestandardního výběrového řízené téhož vojvodství na trať Bydgoszcz – Chełmża (ceny pro názornost opět v korunách): PKP PR nabídlo 90 Kč/km, Arriva PCC 76 Kč/km. Čili celkem jasné vítězství Arrivy, jenže vojvodství využilo klauzuli zákona, že v případě blízkých nabídek (mě osobně ty nabídky moc blízké nepřijdou) může vyhlásti další kolo. V druhém kole dala Arriva tutéž cenu jako předtím (měli to tak zřejmě zkalkulováno, takže asi nebyla šance ji snižovat), kdežto PKP PR nabídlo 68 Kč/km (když už znali cenu konkurenta, že?) a samozřejmě tam dneska jezdí PKP PR.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 20:34:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebyla to ta soutěž, kde to bylo zdůvodňováno vyššími náklady PKP PR na trakci, kterou si musí pronajímat od PKP Cargo
Ano, bylo to zdůvodňováno tím. Většinu vozby sice obslouží motoráky pronajaté od vojvodství, ale na zbytek by muselo mít PKP PR vlaky tažené lokomotivami PKP Cargo (v době výběrového řízení ještě nemělo vlastní), kdežto Arriva si dovezla vlastní motoráky MR/MRD z Dánska. Přesto se domnívám, že kdyby PKP PR znalo cenu konkurenta, bylo by schopno dát cenu nižší, to je totiž běžná praktika firem tohoto typu.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14316
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 00:41:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro - Nebyla to ta soutěž, kde to bylo zdůvodňováno vyššími náklady PKP PR na trakci, kterou si musí pronajímat od PKP Cargo (proč asi?)?

No a co? Tedy celá "skupina" PKP neměla zájem? Mě fakt vnitřní rozdělení PKP nezajímá.

Proto se to taky prodává na burze, ne?

Na jaký burze? Už asi pět nebo deset nebo kolik vstupů DB na burzu bylo vždy na poslení chvíli skrečováno.

S200 - Přesto se domnívám, že kdyby PKP PR znalo cenu konkurenta, bylo by schopno dát cenu nižší, to je totiž běžná praktika firem tohoto typu.

No samozřejmě, že je to běžná praktika. Ale jinak nechápu, proč tady řešíme Polsko - zemi naprosto divnou a nečitelnou. Minimálně z železničního hlediska.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 14318
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 08:44:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abychom se vrátili do české reality, tak doporučuji rozhovor s novým ministrem dopravy v dnešní E15. Je tam všechno .

Osobně jako největší problém vidím dlouhodobý konflikt mezi vládou (ODS) a kraji (ČSSD), který bezpochyby zablokuje jakékoli změny (k lepšímu i horšímu).
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1047
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 09:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není ten polský příklad v bleděmodrém to stejné, co se stalo u nás ve VŘ na rychlíky Pce-Lbc a Plzeň-Most?
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje