K-report
 

Archiv do 24. prosince 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě » Archiv do 24. prosince 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2888
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 23:26:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdesi jsem četl, že NASA vydala za posledních 20 let jenom na zaměstnanecké kurzy o diverzitě (=rozuměj "jak vycházet v týmu s lidmi různé národnosti a barvy pleti") a o "sexuálním harašení na pracovišti", resp. předcházení témuž, více peněz, než kolik stál celý projekt SpaceShip One. Pak není divu, že poněkud technologicky stagnuje.

Ale to je kosmická technologie, to je v podstatě triviální obor ... Železnice, to je jiná. V tak obtížném oboru by soukromý sektor nejspíš nezvládl tak neuvěřitelné výzvy, jako postavit depo a zajišťovat administrativu provozu na jednokolejné trati.


Ano, tak nějak bych chtěl umět vyjádřit, co si o té hysterii myslím. :-)

Hamburky jezdí 4 denně a NExák tam je za 12 hodin. A přednostní odbavení v Uhři je určitě možné :-)

No ale ne na každým vlaku je hned místo, nehledě na to, že nám jde o čas - vyzvednutí kontejneru v Hamburku - složení ve fabrice. I kdyby to jelo prvním ze 4 vlaků, hned se něco pročeká, nehledě na překládku tady - a pokud přednostní překládka tady bude byť za malý příplatek, tak už jsme na ceně auta a není co řešit. :-) Aspoň u nás jsou ty ceny dost blízké, na druhou stranu, větší zákazníci to budou mít možná jinak, nevím. Z Amstru to teda taháme rovnou autem... :-)
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4930
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 23:38:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono když taháš jednu nebo dvě malý bedny, tak je to celkem logický i pochopitelný rozhodnutí, když není k dispozici žádná ucelená síťová nabídka bednových vlaků. Co kdybys ale těch beden měl najednou 20 - a velkých, tj. jedna na jedno auto? (To, že u počítačů je pravděpodobnost takový zásilky menší, než nulová, zanedbejme.)

Jo, jinak v KVkraji jsou ČD až druhým největším dopravcem, co se týče výkonů v osobní dopravě

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Sebenesmyslnější údaj, je-li zadán v příslušné tabulce, nemůže být nesmyslem, protože slouží k manažerskému rozhodnutí.
kPHM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.238.13
Odesláno Pátek, 18. prosince 2009 - 00:02:58    Odkaz na tento příspěvek  

Fousekx : Ještě dodat nějaký menší montovaný sklad paliv, maziv. Pokud nebudeme troškaři, tak i přístřešek pro jedno vozidlo ( kdyby jsme se pouštěli do větší údržby).

Tak z tohodle nebude nic. Sklad PHM nemůže být jen tak z nějakých buněk (to bude práce pro betonovou loby) a zbrojící kolej musí taky splňovat určitá přísná kriteria na ekologii - žádné průsaky a úniky (o hasičích ani nemluvě).
Dělat jen tak nějakou údržbu pod lehkým halabalapřístřeškem taky nepůjde, dílna musí být uzavřená a vytápěná.
Ono se vyplatí zainvestovat a mít to v pořádku, oproti ostatním položkám (pořízení vozidel) je tohle drobnost.
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 18. prosince 2009 - 00:38:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, pánové sedněte si na zem. Praktické zkušenosti od jednoho německého (poměrně malého) dopravce: 8x zánovní motorák, vybavení: pronajaté jedno jediné stání v jinak zcela opuštěném depu ex DB, pouze pro provozní ošetření (dva zaměstnanci). Opravy žádné, při závadě volali výrobce, co přijel s pojízdnou dílnou (oprav naprosté minimum, ani je nenapadlo pořizovat drahou diagnostiku a draze školit vlastní personál pro opravy), zbrojení - externí firma, výměna olejů - externí firma, likvidace exkrementů z vakuového WC - externí firma, úklid motoráků - externí firma. Administrativa minimální (účetní, infomátor (bezplatná linka), ředitel, vedoucí provozu, nějaký aistent (nevím přesně k čemu), strojvedoucí-instruktor (jeden). A jezdili bez problémů. Asi proto, že jim nikde neřekl, že to takhle vlastně vůbec nemůže fungovat.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Pátek, 18. prosince 2009 - 00:50:24    Odkaz na tento příspěvek  

Train50:Tak to je vyloučeno,kdo např.schvaluje a kdo razítkuje režijky???Opuštěná depa také u nás nejsou a i kdyby byly,tak nedáme!!!!
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 979
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 18. prosince 2009 - 00:51:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tak. Dokonce v některých případech ta externí firma může být i ČD. ( teď mě napadá třeba to zbrojení).
Alex_74
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 5-2009
Odesláno Pátek, 18. prosince 2009 - 08:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HK: A proč by měl Via stavět depo, když servis RS je v nájmu.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2890
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 18. prosince 2009 - 09:58:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to je právě to, co na KÚ dost těžko chápou, jakkoliv jinak si třeba soukromníka umí představit - ale asi si představují, že vybuduje komplet druhou velkou dráhu nebo co... Bývá to nečekaně častý argument... (To ani nebudem vypisovat, pro jednu trať si tady nikdo nebude budovat depo...)
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Pátek, 18. prosince 2009 - 16:18:18    Odkaz na tento příspěvek  

To víte, dráhy (myšleno ČD) jsou jedním z největších zaměstnavatelů u nás a odbory ČD nejsilnější v ČR. Pokud někdo vznese výhrady vůči režijním výhodám, přezaměstnanosti nebo něčemu jinému na ČD, vznese se ohromná vlna odporu. A vzhledem k síle odborů (počtu zaměstnanců), si nikdo nedovolí dále odporovat, neboť by v příštím roce nemusel dostat onen kýžený mandát. Žádný politik, žádná strana, si nedovolí jít proti ČD. Navíc peníze získané ze státního rozpočtu se poměrně rychle zase vrátí zpět někomu do kapsy, každý má nějakého kamaráda... Ať jde o stamiliónové náklady na reklamu, odměny pro vedení společnosti nebo na první pohled nepodstatné zakázky (ovšem v řádech milionů korun). Vedení ČD má pro své ovečky peníze jisté (v zásdě několik let dopředu). Proč tedy "zbytečně" šetřit na kamarádech a investovat třeba do obměny vozidlového parku? To je přeci proti srsti! Státní podnik fungující na principech socialismu nemůže ovšem fungovat věčně. EU stanovuje principy přidělování kapacity dopravní cesty v osobní dopravě. EU přispívá na strategické projekty v doravě, ať jde o železniční stavby nebo obnovu vozidel. Může se stát, že pokud nebudeme tyto podmínky respektovat, příjdeme i o tyto peníze.
Navíc je doprava v krajích stále státní zakázkou, na kterou je ze zákona nutné vypsat výběrové řízení. Pokud se tak nestane při sebemenší výstavbě, objednání výpočetní techniky nebo čehokoliv jiného, byť v řádech stovek tisíc korun, vzniká neuvěřitelný skandál. V osobní železniční dopravě je přímé přidělení zakázky v mnohanásobné výši bráno jako samozřejmost, s tím, že soukromník není schopen provoz zajistit.
V plošné míře samozřejmě není, ale to snad nikdo ani nechce. Ze dne na den není možné zrušit ČD a ejich výkony předat externistům. Avšak výběrova řízení na menší celky by byly tou správnou vollbou, jak ověřit spolehlivost dopravců. Proč tutu šanci odmítat? Splní-li zadané podmínky vydělají všichni: dopravce získá kšefty, cestující lepší služby, kraje levnjšího dopravce. Nesplní-li: bude muset zaplatit takové penále, které ho zlikviduje...
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2398
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 18. prosince 2009 - 20:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ze dne na den není možné zrušit ČD a ejich výkony předat externistům. Avšak výběrova řízení na menší celky by byly tou správnou vollbou, jak ověřit spolehlivost dopravců. Proč tutu šanci odmítat? Splní-li zadané podmínky vydělají všichni: dopravce získá kšefty, cestující lepší služby, kraje levnjšího dopravce. Nesplní-li: bude muset zaplatit takové penále, které ho zlikviduje...

Zababa - plně s Vámi souhlasím!!!

Jinak na stránkách SŽDC (Portál provozování dráhy) se objevila taková zajímavá zprávička, že funkce poskytovatele trakční energie pro závislá hnací vozidla přechází ze SŽDC, s.o. na ČD, a.s., které se tak stávají poskytovateli elektřiny všem dopravcům. Je to v souvislosti se změnou nějakého zákona či co...

To píšu jen že tu byla řeč o možnosti čerpání nafty od ČD. Takže nevím jak v případě nafty, ale v případě elektřiny to bude nezbytnost...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 11-2008
Odesláno Pátek, 18. prosince 2009 - 21:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zababa: Heč a to kromě režinek máme ještě levný tarif na mobilní telefony ..... včetně rodinných příslušníků .....
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 18. prosince 2009 - 21:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To: Rosta kolmix

energie poskytovaná SŽDC byla údajně předražená tak proto asi ta změna, ale na dodavatele jako ČEZ a podobně má být snad výběrko.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 52407
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 18. prosince 2009 - 23:14:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A SŽDC nemá u ČEZu už nic nasmlouváno, že z toho může jen tak vycouvat? Anebo se o případných sankcích zatím radši mlčí?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Vikijous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 726
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 19. prosince 2009 - 00:08:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se tu řeší ty depa a podobné věci, tak jsem něco našel v Prohlášení o dráze:
5.3 Traťový přístup k servisním zařízením a nabídka služeb
Na základě uzavřené smlouvy o provozování drážní dopravy s provozovatelem dráhy, pokud požadovanou službu nemůže poskytnout jiný dodavatel, má oprávněný dopravce právo na poskytované nebo zprostředkované služby umožňující využívat:
a) elektrické napájecí zařízení pro trakční proud, je-li k dispozici,
b) čerpací stanice pro doplnění pohonných hmot a ostatních provozních hmot pro drážní vozidla,
c) osobní nádraží, prostory pro poskytování služeb cestujícím, informační zařízení pro cestující a ostatní zařízení pro odbavení cestujících,
d) místa nakládky a vykládky pro přepravu věcí,
e) kolejiště pro sestavování vlaků a posun drážních vozidel,
f) odstavné koleje,
g) vyhrazené prostory k údržbě, údržbu a ostatní technické služby pro provozní ošetření vozidlového parku
Vodnihad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 2-2007
Odesláno Sobota, 19. prosince 2009 - 19:34:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Zlivský: Sˇ6DC má naslouváno, ale Čd to nechce platit. a tak samo hledá někoho jineho, sankce je tam dost velká, že zaplatí skoro tu cenu, co má nasmlouvanou a je jedno jestli odebere či ne. Čd cargo už na letošní rok nemá nepřistoupilo na letošní cenu a jezdí za lonskou, která je levnější.SŽDC má smlouvu tuším do konce roku 2011 nebo 12, ale s Čd jen do konce letošního
Vodnihad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 2-2007
Odesláno Sobota, 19. prosince 2009 - 19:38:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Zlivský: bylo to řešeno asi před 14 dny na radiožurnálu v pořadu Pok Kůži, třeba se to dá ještě dohledat.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 52428
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 19. prosince 2009 - 20:25:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky, zkusím to najít.
Že to pro dopravce bude takto výhodnější, je pravděpodobné a jejich krok je zcela pochopitelný a správný.
Jenže pokud krom dopravců bude platit i SŽDC (ač neodebranou elektriku), tak to bude ve výsledku pro státní kasu ještě dražší.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 20. prosince 2009 - 20:41:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každá smlouva jde vypovědět to je jako u baráku dodavatele el. energie si může každý zvolit jakého chce. Zaplatí za přenos (SŽDC) a za dodanou energii (např. ČEZ, EON atd)
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 52470
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 20. prosince 2009 - 21:09:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako u baráku sotva. I jiné velké podniky mají nasmlouváno nějaké rozmezí spotřeby, do kterého se musí vejít, jinak následují sankce. Samozřejmě, jen po dobu platnosti smlouvy.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5822
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. prosince 2009 - 22:11:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každá smlouva jde vypovědět to je jako u baráku dodavatele el. energie si může každý zvolit jakého chce.

Jenže je rozdíl mezi smlouvou uzavřenou na dobu neurčitou (tu lze vypovědět) a na dobu určitou (tu právě vypovědět po sjednanou dobu nelze, v tom je její princip, že garantuje trvání určitého závazku po sjednanou dobu).
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 00:21:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otázka je jestli je smlouva uzavřená na nějakou dobu a je jasný že velký odběratel má uzavřenou smlouvu na nějaký objem. Pak je otázka jestli SŽDC musí pustit dalšího dodavatele do své sítě.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3534
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 09:18:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pak je otázka jestli SŽDC musí pustit dalšího dodavatele do své sítě.

Nemusí*.

Navíc je doprava v krajích stále státní zakázkou, na kterou je ze zákona nutné vypsat výběrové řízení.

Podle dnešního týdeníku EURO, strana 106, protože nejde o veřejnou zakázku, ale o koncesní smlouvu. Stejně tak nejde o rozpor s právem EU*.

*) To není z mé hlavy, ale z hlavy Z&W, advokáta a společníka advokátní kancelář Vyroubal Krajhanzl Školout. Vzhledem k tomu že se tenhle člověk zabývá drážním právem už poměrně dlouho, tak bych mu věřil.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2830
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 17:41:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes bude na ČT1 v 21:30 pořad Reportéři ČT. Jedna reportáž se bude týkat právě smluv s ČD na deset let bez tendru.
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/, ICQ 403420179
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 23:34:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: "To není z mé hlavy, ale z hlavy Z&W, advokáta a společníka advokátní kancelář Vyroubal Krajhanzl Školout" ....
Možná je dobré podívat se na jejich web. Na prvním místě tam sedí jakási Petra Buzková. A stejnojmenná právní kancelář je údajně i autorem právního rozboru pro hejtmany ČSSD. Tím ovšem neberu žádnému právníkovi jeho názor. U komplikované věci (a tahle komplikovaná je) bývá pravidlem, že počet právních názorů se blíží počtu právníků kteří se tím zabývají.
Koncese to není - tuším to konstatoval už před časem ÚOHS - a máte další právní názor. Ale to nic nemění na tom, že výběrová řízení sice být nemusí, ale protože se jedná o veřejné peníze, musí zadavatel učinit další kroky (třeba zjistit, kolik by to mohlo stát u konkurence, aby nebyly peníze daňového poplatníka vyhazovány oknem - tedy čtvrtá kumulativní podmínka ve věci Altmark) a ty kroky učiněny nebyly. Stejně jako u dalších kauz, které řešil Evropský soudní dvůr. A protože civilizovaná Evropa se řídí precedentními výroky ESD, bude to ještě zajímavé. Ale to už patrně právní kancelář neřešila, nebo řešila a hejtmany to nezajímá. Věřím, že je to ale bude muset zajímat. Tedy pokud nejsme banánová republika ...
Jen na okraj: že si kraje i přes pro ně vypracovaný pozitivní právní názor nejsou zrovna moc jisté, to napovídá už fakt, že se kraje neodvážily uzavřít s ČD nové smlouvy, ale raději vyráběly dodatky k těm starým.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3542
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 07:13:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná je dobré podívat se na jejich web. Na prvním místě tam sedí jakási Petra Buzková.

To vím dávno i bez koukání na web.

Samozřejmě že jde o názor jednoho právníka vytvořený na základě určitého zadání klienta, nic víc. A samozřejmě že platnost jakéhokoliv právního názoru prověří soud. Když jsem si to včera nechal projít hlavou, tak jsme dospěl k podobným pochybnostem jako Vy. Ale nejsem právník a sotva mám čas podrobně studovat rozhodnutí ÚOHOS, věc Altmark atd.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1577
Registrován: 2-2004

Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 10:33:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem si to včera nechal projít hlavou, tak jsme dospěl k podobným pochybnostem jako Vy.
Já taky. Obzory mi rozšířilo také nové číslo ŽM, kde je toto podrobně rozepsáno.

Budu se muset ZW co nejdříve na některé věci optat.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3547
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 11:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budu se muset ZW co nejdříve na některé věci optat

Taky si řikám...
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 18:59:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ředitel odboru O25 má momentálně zrovna rýmičku a léčí se,pánové ...


ICQ 237-113-861
Sokr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 494
Registrován: 5-2005

Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 19:40:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ředitel odboru O25 má momentálně zrovna rýmičku a léčí se,pánové ...
To je ale nadělení. Dostat zrovna před Vánocemi mužskou smrtelnou nemoc...
A ze všeho nejhorší jsou trpaslíci. Všude vlezou a strašně rychle se množej...
http://www.nahouby.estranky.cz
387023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 22:18:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážení kolegové spoludiskutující, dobrý den.

Dovolte krátký příspěvek:

ad A) "Na prvním místě tam sedí jakási Petra Buzková."
Jde o JUDr. Petru Buzkovou, společníka kanceláře. Specialistka na právo hospodářské soutěže a právo veřejných zakázek, což některé protistrany s poněkud přezíravým názorem zjistily ke své značné újmě více než pozdě :-).
Co do vývoje kanceláře, je až čtvrtá za otci zakladateli. Velmi by mě potěšilo, pokud by byla zachovávána elementární společenská pravidla slušného chování k mým kolegům. Děkuji.

ad b) "A stejnojmenná právní kancelář je údajně i autorem právního rozboru pro hejtmany ČSSD."
Autorem oněch právních rozborů jsem já, což je plně veřejná informace. Já jsem jinak vázán služebním tajemstvím. Jinak mohu sdělit, že mě politická příslušnost hejtmanů naprosto nezajímá, já ani jednoho z nich nevolil a nijak se netajím názorem, že jsem volil proti hejtmanu Rathovi. Byl jsem najat kvůli své odbornosti, nikoli kvůli svým politickým názorům.

c) Ve svých právních názorech se mohu samozřejmě mýlit, nejsem náměstek Kristův na zemi.
Nicméně několik faktických poznámek:

1) Rozsudek Altmark neexistuje v úředním českém překladu: Od dob nacistické třetí říše je to poprvé, kdy na území České republiky má platit právo publikované v jazyce nesrozumitelném adresátům - proto bych byl velmi opatrný v užívání termínů "civilizovaná" Evropa: alespoň v oblasti práva je tento termín dosti diskutabilní, a totéž se týká judikátů ESD, který zhusta rozhoduje nikoli podle výrokové formální logiky, ale podle účelového výkladu - ryze teoreticky proti tomu nelze nic mít, je to jeden z možných postupů, který ovšem tedy vůbec nepřispívá předvídatelnosti práva a stabilitě právního systému. Některé judikáty ESD jsou vynikající, a některé přímo otřesné.

2) Rozsudek Altmark existuje v jednom polooficiláním překladu jako preambule jedné ze směrnic, a dále koluje v dvou neoficiálních překladech, Ani jeden z těch překladů není úplně přesný, je-li srovnán s anglickým a německým publikovaným originálem.

3) Žádná z podmínek rozsudku Altmark se nezabývá povinností či možností nabídkových řízení v železniční ZDO.

4) Osobně se domnívám, že z hlediska hospodářského a dopravního není současné oddělení infrastruktury od dopravců něco nepřekonatelně báječného a především vždy lepšího než unitární doprava. To je můj soukromý názor. Dále se osobně domnívám, že soutěžit se za současných právních podmínek v osobní dopravě z hospodářských důvodů může a má, ale s jinou přípravou a nikoli tak jako letos, ale jsem-li tázán, musím odpovědět, že to není povinné. Přípravu ROPů a výběrových řízení jako celku v roce 2009 považuji, za slušně řečeno, velice nešťastnou v každém ohledu.

5) Já nařízení 1370/2007 ani nepsal, ani neschvaloval, ale strávil jsem dost času jeho studiem, podkladovými materiály pro jeho vypracování (v letech 2000 - 2007 jej Evropská komise na podnět Evropského parlamentu přepisovala dvakrát) a konzultací s osobou, jež se přímo podílela na vypracování jeho závěrečné textace. Ano, mé názory na nepovinnost nabídkových řízení jsou nejradikálnější, ale nejsem s nimi osamocen.

6) Rýma a bolesti hlavy jsou strašné svinstvo :-(

Zdravím

TT (ZW)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 23:24:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji za osvětlení ctěnému TT. Ovšem NEPOVINNOST nabídkových řízení (vypsání VS) je vzhledem k EU právu značně riskantním krokem.
Souvislost: RJ má hezkou reklamu na sebe sama a ještě poukazúje na 22mld vyhozených údajně oknem. A to bych řekl, že je přesně ta částka, o kterou se bude u ESD soudit v neprospech ČR. A jako vyhrál Lauder, tak RJ bohužel vyhraje také. A pak bych to dal zaplatit nikoliv daňovému poplatníkovi, ale právě těmto "právnickým" expertům.
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 12:34:03    Odkaz na tento příspěvek  

...přesně tak!
Ať si každý říká co chce, ať si každý zaplatí právní výklad této kauzy jak pořebuje. Je ale nutné si uvědomit, že přidělení státní zakázky na období deseti let, v hodnotě 100 mld. Kč bez výběrového řízení je zcela evidentní korupce a porušení platné legislativy - opět viz vyhláška 173/95 Sb. § 52, ze kterého lze citovat následující:

(3) Okresní úřady Kraje uzavírají podle výsledků výběrového řízení s příslušnými dopravci písemné smlouvy o závazcích veřejné služby za účelem zajištění základní dopravní obslužnosti územního obvodu okresu kraje veřejnou drážní osobní dopravou...

Ano, pokud si uvědomíme výši státního dluhu, je 100 mld. Kč skutečně zanedbatelná částka, i tak tu pořád zůstává několik "ALE"...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4955
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 13:22:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zababa - ono to sice zní pěkně, ale je nutné si uvědomit, že v drtivý většině krajů se nejednalo o uzavření nových smluv, ale pouze dodatků ke stávajícím smlouvám, obsahujících pouze úpravu platnosti smlouvy, což bylo do 3. 12. 2009 zcela košer a žádnej RJ s tím nic nenadělá. A proto si např. Karlovarskej kraj dost výrazně nas*al do bot, když už dlouho připravený a dohodnutý smlouvy pro autobusy zničehonic shodil ze stolu, kvůli tomu, že si na tom jeden z radních wocasů honí politický body (potom bylo zajímavý poslouchat našeho ekonoma).

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Sebenesmyslnější údaj, je-li zadán v příslušné tabulce, nemůže být nesmyslem, protože slouží k manažerskému rozhodnutí.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5411
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 19:38:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(pokračování diskuse z "Tratí na Vysočině")

Orky:
Až do 2.12.2009 byly téměř každý rok podepisovány smlouvy mezi krajem a ČD a nikomu to nevadilo.
Tak leckomu to možná vadit mohlo. ČD si často každým rokem říkaly o podstatně vyšší částku, nakonec to bylo usmlouváno na nějaké přijatelnější výši. Nebylo to v KV-kraji před časem právě tak, že ČD si u tratě č. 149 řekly o skokové navýšení dotace a KV-kraj z tohoto popudu vypsal výběrko?
Navíc nyní to není jen na rok, jak to bylo dosud, ale na poněkud delší dobu.

A pokud to bylo v souladu s legislativou, jako že já se domnívám, že až do 2.12.2009 ano, tak nemá co reptat.
Na těch stránkách RegioJetu je bohužel spousta demagogických a zavádějících keců, ale naštěstí reptat může. (Jestli platí "ČD na 10 + 5 let forever", tak mu v tomto směru o nic nejde, nejbližších 10 let stejně nebude mít příležitost.)

Vím, že to není tak srovnatelné, ale představ si, že si chceš koupit nového notebooka. Vypisuješ na to výběrové řízení? Nevypisuješ, protože to zákon nepřikazuje. Ale představ si, že si vybereš značku, a přijde k Tobě někdo jiný a řekne Ti, že Ti nabídne jinou. Půjdeš do toho, když nebudeš vědět, co od ní očekávat?
- Řekl bych, že to opravdu není srovnatelné, když jsou ty peníze moje, tak je moje věc, jak s nimi naložím, u "veřejných" peněz (tj. co stát vybral na daních) by to mělo být jinak. Hlavně v případě, že jde o dopravce, na nějž opakovaně padá (možná neoprávněná, nevím) kritika na jeho údajně příliš vysoké náklady na velkou administrativu, marketingové náklady, uváděny byl např. i přemrštěné ceny náhradních dílů pro některá depa...
- Myslíš, že kraje jsou se službami Českých drah spokojeny?

A ještě k výběrkům: Výběrka byla vypsána dvě: V Liberci, odkud Jančura zbabělě prchl, a v Plzni, kde došlo k jeho zrušení, na což má zadavatel ze zákona právo. Nikde jinde vypsáno nebylo.
- Ještě bylo jedno, na trať č. 089. Účastnila se ho jenom Arriva.
- Jinak myslím, že jestli bylo prchnutí Jančury zbabělé (asi ano), tak stejně zbabělé bylo rozhodnutí Plzeňského kraje. V půlce září kraj něco chtěl, aby pak 6. listopadu chtěl něco docela jiného. Samozřejmě, že na to měl právo (stejně jako měl i Jančura právo odstoupit ze soutěže na Liberecku), ale bylo to podivné, nemyslíš?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2282
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 20:25:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Evidentně to nevadilo krajům. V Karlovarském kraji tehdá skutečně Viamont nabídl nejnižší cenu (tuším 63 Kč/km). Dokonce snad bylo výběrko i na ostatní tratě, něco snad vyhrálo ČD a zbytek bylo zrušeno, úřesně už si nepamatuju.
Nevím jestli kraje budou se službami ČD spokojeny, ale každopádně ty smlouvy podepsaly, protože je podepsat chtěly. Tady je ještě otázka, jaký na to byl vliv státu a jeho podmínky pro dosyp. Dokonce někteří spekulovali, zda ten dosyp není vázán přímo na ČD. Mě se to samozřejmě nezdá, ale žádný dokument se mi ohledně toho najít nepovedlo.
Výběrek bylo víc a taky jich celá řada byla bez udání důvodů zrušena (viz 1. VŘ na Jizerskou dráhu). Kraj má na zrušení VŘ nárok, už jenom z důvodu, že se mu nemusí líbit žádná nabídka (viz právě 1. VŘ v Liberci, kdy všechny nabídky byly vyšší než byl tehdá stav za kolik ČD jezdily). Stejně na to má nárok Jančura, jenže zatímco kraje fakticky zrušily VŘ bez komentáře, což mohou, Jančura se hned oháněl tím, že ČD vyhrají dumpingovou cenou, a proto odchází. A já si myslím, že to nebyl hlavní důvod. Dumping, jako pár let před tím na rychlíky do Mostu a Liberce, se nepotvrdil. Možná by bylo zajímavé srovnat, za jakou cenu šel do VŘ v Liberci a za jakou vyhrály ČD. Možná tehdy měly ČD na Jančuru podat žalobu za pomluvu, jako to teď udělal Jančura hejtmanům. Stejně tak bych Jančurovi připoměl jeho dumpingové ceny na autobusové linky, kterými zničí konkurenci a pak ceny nasadí. To je podle mého názoru ještě větší sviňárna než to, že kraje odmítly jeho nabídku, a to ještě, když se většina z nich o nic neprosila.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 20:38:53    Odkaz na tento příspěvek  

O dumpingových cenách ČD a důvodech proč byly některé výběrové řízení zrušeny pojednává dosti výmluvně článek v aktuálním čísle ŽM... Dále netřeba komentovat
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 4-2009

Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 21:29:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zababa: Toto periodikum nějaký rok nekupuju a tak nedokážu posoudit, ale nemohl být článek psán pod vlivem alkoholu?

Foto z webu ČD.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 21:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Němec_z_ova: bomba foto - vidím, že "ŽM" v dobré společnosti a zrovna bere úplatek od ČD, jak potom těm článkům věřit. Ale víme svoje, že!
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 4-2009

Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 22:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: Tak si představuji správnou reportážní fotografii. Třeba ten tázavý pohled ředitele odboru produktů a obchodu Českých drah. Jako by uvažoval nad tím na kolik se výběr pana šéfredaktora promítne do ztrát v osobní dopravě.
Tímto chci opravdu a bez ironie pochválit práci fotografa.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 22:22:50    Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: No tak jestli JLV podávají whisku neb rum v tomto množství, musím jejich služeb využívat častěji Jeslti jde ovšem o pivo, pak je to parádní "větrák", který stojí za návštěvu hygienika ...no a copak si dal pan přednosta
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 22:37:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, momentka pěkná.
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 22:43:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: o 22 mld. se Jančura ani soudit nemůže - nebyla to zmařená investice. Patrně půjde o stížnost k EK a bude-li stížnost uznána (což asi podle judikatury Altmark bude), vrátí ČD poměrnou část dotace (úhrady ztráty) do státního rozpočtu. Jančura z toho nic mít nebude, leda náklady na právníky (ostatně to sám řekl tuším někde na Radiožurnálu).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2284
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 23:19:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A když už jsme u toho, bylo toto v souladu se zákonem? Nemělo být krajem vyhlíšeno řádné VŘ?
Pokud by náhodou Jančura případný soud vyhrál, tak co by získal? Zmařená investice by to nebyla. Jediný, kdo by mohl prohrát je kraj a nikoliv dopravce. Ten jenom odjezdí to, za co dostane zaplaceno.
Ale jak zde již několikrát zaznělo. Směrnice EU začala platit až od 3.12.2009 a vše se stihlo podepsat do té doby. Tak kde je ještě jiný problém, který by mohl být nezákonný?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1578
Registrován: 2-2004

Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 11:20:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PetrK: Právěže ty smlouvy jsou uzavřeny nově, to jenom KV kraj prodloužil platnost současné smlouvy.

Mcx, Němec: Co kdybyste místo komentování chuťových buněk p. šéfredaktora radši řekli, co je špatně v tom článku?
387023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 13:21:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den

ad příspěvku pana kolegy spoludiskutujícího Zababy ze dne 23. prosince 2009 - 12:34:03 " je zcela evidentní korupce a porušení platné legislativy - opět viz vyhláška 173/95 Sb. § 52, ze kterého lze citovat následující:"

bych jenom rád doplnil, že nesdílím jeho rázný právní názor, protože zákon a nařízení EU mají vyšší právní sílu než vyhláška. Chápu jeho pocity, ale možná příště místo silných slov, která jakoby vypadla nevzdělanému novináři z textového editoru, by bylo dobré a ku prospěchu věci krotit své jinak nepochybně spravedlivé vášně a něco si k věci nastudovat. Určitě to neublíží a někdy to i pomůže, mít alespoň základní přehled ve věci, o které se debatuje.
Jeden velmi chytrý pán říkal, že rozčilení není program. Jsou před drážní dopravou jiné, složitější, přímo existenční problémy, které se týkají státních i soukromých dopravců, a je velmi časové nákladné neustále vyvracet nesprávná tvrzení mající původ nikoli v omylu, ale v neznalosti.
Zdravím

TT
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 14:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se dívám na narychlo uzavřené smlouvy, tak mám opravdu obavu, že RJ vyhraje. EU totiž sice schvaluje svoje normy k určitému datu (to aby státy měly čas je zapracovat do svých zákonů), ale v praxi je považuje za platné v den schválení. Z čehož mu vyplývá, že pokud to RJ navlíkne na úmyslné nevyhlášení soutěží (přestože na ně byl čas), tak uspěje u ESD jen z principu. EU (komise a úředníci) bytostně nesnášejí zrovna tuhle čecháčkovskou vychcanost a zkoušení obejít kde co. A Klaus je letos vydráždil do nepříčetnosti.
Jaká asi bude jejich reakce? Obávám se že: tumáš, čerte, kropáč.

Možná sýčkuji, ale spíš to vidím na druhého Laudera. Nebo Šťávu? RJ je na tohle evidentně všehoschopný šíbr. Mediálně to pojal moc hezky. Že upravuje skutečnost, je celkem normální. To dělá každý a nejvíc lže obvykle tiskový mluvčí. Šťáhlavský zářný příklad.
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 14:30:23    Odkaz na tento příspěvek  

387023: Pokud jsou nám vyhlášky k ničemu, proč se tedy vydávají? Asi si tvůrci jejich vydáváním pouze krátí volný čas, že.
...A proč tedy z jejich znalostí musím vykonávat zkoušky, když se jimi stejně nikdo nemusí řídit??? ...Osobně si dokáži na dopoledne představit lepší program!

A propo: nebýt EU, tak tu dosud existují pouze unitární železnice v režii ČD, žádné SŽDC, žádné OKDD, žádný Viamont, ODOS, Railtransport...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2426
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 14:54:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zababa: velice liberální Zákon o Dráhách vstoupil v platnost 1.1.1995, tedy o devět let dříve, než jsme vstoupili do EU. Vstup do EU umožnil pouze mezinárodní dopravu soukromníky. A to pouze proto, že to bylo dáno jako zlom, protože legislativně už tomu dlouho nic nebránilo, bránily tomu ČD. Je pravděpodobné, že i bez vstupu do EU bychom si přístup za hranice vynutili.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1294
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 14:58:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč tedy z jejich znalostí musím vykonávat zkoušky - tak jako nechápete jiné věci, tak Vám nedochází, že toto je věc Vašeho zaměstnavatele z čeho si své zaměstnance po způsobu důstojnických zkoušek ČSLA přezkušuje
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1295
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 15:11:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Desiro: již jsem zde řekl, že letos zdejší komiksový seriál o veřejné dopravě glosovat nebudu a ani články v ŽM.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1580
Registrován: 2-2004

Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 15:39:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: Protože chybí argumenty, že?

Já bych i nějaké znal, ale radit vám nebudu.

Zababa: V tomto se mýlíte, větší právní sílu má nepochybně 1370ka. Ale netroufám si odahdovat, jak by dopadl případný spor RJ vs. ČR/kraje.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 498
Registrován: 4-2009

Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 16:27:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Je otázkou, jak dalece rozumíte psanému textu.
Ani Němec_z_ova (tedy já), podobně jako Mcx pohárky, natož ještě chuťové, páně šéfredaktora nekomentovali.
Stejně tak jsem uvedl, že ŽM už delší dobu* nekupuji "toto periodikum nějaký rok nekupuju". A pro Vaše modré oči to už měnit nehodlám. Znám podstatně hodnotnější periodikum o železnici. Tudíž se ani nemohu vyjádřit k Vaší otázce. Děkuji za pochopení.
Jediné co bych k té fotografii byl ochoten říci, již použili, stále žijící, klasici mluveného slova ve svém filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. A sice tento: A tady na téhle točně jsem jim říkal: Neber úplatky, neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš. Ale je to marné, je to marné, je to marné. Konec citátu.


*) Od doby, co se v tomto plátku objevily fotografie "zaručeně" slovenského Taura v nátěru ŽSR na nádraží v Petržalce. Nějak jsem usoudil, že nemám čas zjišťovat, co je v plátku pravda a co zbožné přání redakce, či zkouška grafického editoru mladým nadějným redaktorem.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 16:32:57    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral: No, ono zákony mohou teoreticky upravovat cokoliv, ale jak se zde můžete dozvědět, tak úplně zbytečně, neb se jimi nikdo v naší vlasti řídit nemusí. A to byl na počátku devadesátek taky jeden z problémů. Zákon existoval, ale ČD stále držely ve vlastnictví nejen vozidlový park, ale také dopravní cestu, na kterou mohly (ale nemusely) pustit každého, kdo splnil podmínky stanovené zákonem (což ovšem de facto platí dosud - viz. např snahy o zavedení nedotovaných spojů RJ na vlastní podnikatelské riziko, kdy není nic snažšího, než stejné trasy obsadit dotovanými vlaky, nebo je alespoň narušit - viz. převedení vlaků kategorie IC/EC na dotované). Dále tu byly ony přechody přes hranice a patřičná "Ujednání", ale také prakticky nemožnost schválení nových zahraničních vozidel (patřičné úpravy technických požadavků kladených na vozidla, přišly až poté, co potřebovaly ČD schválit jednotky řady 680). Připomínat snad ani nemusím skutečnost, že snížení ceny za dopravní cestu si vynutilo ČD cargo. Takže bych vliv ČD zas až tak nepodceňoval...
Na druhou stranu se vedení ČD pouze snaží udržet zakázky a svůj vliv, což je pochopitelné. Neb různé obcházení zákonů, vyhlášek a předpisů mení pouze výhradou ČD. Vzpomenout můžeme například pana Aleše Řebíčka, po jehož vstupu do politiky Viamont ztrojnásobil zisk a on to pak okomentoval Respektu slovy: "kluci jsou prostě šikovní".
Nebo šetření na dopravní cestě, přidáním osobního vozu na konec uceleného vlaku cisteren a vydávat jej za vlak osobní... Nepřipomíná Vám to něco? Následkem pak bylo, že při jízdě zvláštního parního vlaku, ve kterém měl být řazen krytý vůz pro přepravu kol, byly málem účtovány poplatky jako u vlaku nákladního.

Mcx: ŽM byste si měl také někdy prohlédnout, přinejmenším je na kvalitnějším papíře než Železničář a Obzor. Podobně je tomu i u stránky obsahové...
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1296
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 16:33:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale Desiro, dětskému čtení se nevěnuji už dlouho.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1297
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 16:41:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale Zababo - copak důstojnické zkoušky? To musí být firma jako řemen!

Znám časopisy na kvalitnějším papíře a o papír asi nejde, no a toto čtení - asi za starší zásluhy v dobách vzniku je od nejmenovaného vydavatele dostávám - něco přečtu a veřejně nekomentuji.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2428
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 18:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo šetření na dopravní cestě, přidáním osobního vozu na konec uceleného vlaku cisteren a vydávat jej za vlak osobní... Nepřipomíná Vám to něco?

Takto ne. Šetření probíhalo u strojových jízd přidáním osobního vozu. Není mi známo, že by někdo přidával za nákladní vlak osobní vůz a vydával to za vlak osobní. Jednou jsme odvezli nákladní vlak na osobní trase ze Žitavy do Liberce, ale z důvodů nemožnosti objednat mezinárodní trasu mimo pracovní dny a samozřejmě jsme za tento vlak platili nákladní dopravní cestu.
Ale byli jiní zneužívači, stačí se i dnes rozhlédnout.
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 19:14:10    Odkaz na tento příspěvek  

Pro lehké pracovní vlaky (do 100t zátěže) nabízíme pronájem motorových vozů české řady 815 (300 PS), ...vozy zastanou práci jako malá lokomotiva...a to i jako osobní vlak, tj. podstatně levněji. tolik citace ze stránek Railtransport.cz. Pak je tu tedy otázka, co všechno lze skutečně zahrnout pod pojem "osobní vlak". Osobním vlakem by měl být vlak sloužící k přepravě cestujících a zavazadel, nákladní vozy řazené v takovém vlaku musí složit výhradně potřebám cestujících. Převedeme-li to do praxe pak dělníky přepravované na stavbu lze považovat za cestující a případnou související techniku za spoluzavazadla. Pak ano. Plně souhlasím s tím, že toto praktikují i jiné subjekty...
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5832
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 21:59:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, ono zákony mohou teoreticky upravovat cokoliv, ale jak se zde můžete dozvědět, tak úplně zbytečně, neb se jimi nikdo v naší vlasti řídit nemusí.

Vy bohužel nechápete základní pojmy, např. co je právní síla určitého právního předpisu. Jde o to, že nejvyšší právní sílu má ústavní zákon, pak zákon, pak nařízení vlády, pak vyhláška vydaná na základě zákona. Právní předpis vyšší právní síly nemůže být v rozporu s předpisem nižší právní síly, protože je mu nadřazen a pokud je s ním přesto v rozporu, postupuje se podle předpisu vyšší právní síly. Prostě - lex superior derogat inferior.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 22:21:58    Odkaz na tento příspěvek  

Pak ovšem najděte v Zákoně 266/94 Sb., případně v některém Nařízení vlády skutečnost, která je v rozporu s vyjádřením, které vyplývá z předešlých příspěvků, resp. vyhlášky 173/95 Sb. § 52 c)...
Dále, pokud by bylo dodrženo ono zmíněné dodržení "právní síly", pak by byla řada probíhajících sporů dávno vyřešena. "Právní síla" je sice hezký pojem, ale mnohem důležitější je síla a schopnosti právníků, jež dané strany zastupují.
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1113
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2009 - 22:24:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quex: Máte pravdu, bohužel jen teoreticky. Praxi dovedl do dokonalosti starý Benda, který přímo z parlamentní tribuny prohlásil, že se bude řídit pouze těmi zákony, u kterých to on uzná za vhodné...
Tedy, právní teorie je u nás uvedena do dokonalosti (až na to, že nevíme,jestli se řídit zásadou, že zákon speciální je nadřazen zákonu obecnému nebo že zákon novější ruší zákon předchozí, pokud upravují stejnou věc), jen jaksi ti, kdo zákony dodržují jsou nějací výstřední podivíni. Stačí se podívat na silnice nebo do účetnictví většiny OSVČ...
Aby nastala vymahatelnost práva, musela by se zřejmě skutečně vrátit doba střelců....