K-report
 

Archiv do 17. prosince 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě » Archiv do 17. prosince 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 16:22:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jančura - Tady jedna zmíněná citace z článku na který je odkaz o něco výše.
Navíc smlouva je oboustranně závazná a objednavatelé, jako například Liberecký kraj, kde nyní soutěžíme o jejich tratě, vyžadují bankovní záruky během provozu.
Tady je vidět jakou tady hraje Jančura roli. Už jsem to tady jednou psal z této soutěže se bez udání důvodu stáhnul a nikde to teť neprezentuje. A když prohlásí že jeho vlak by ve Studénce zastavil tak ten člověk opravdu neví co blábolí. Počáteční rychlost a rychlost srážky vlaku s mostní konstrukcí jdou snadno dohledat.
Asi opravdu s hrou o žluté vlaky jde úplně o něco jiného.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1270
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 17:38:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cha cha - žádná smlouva negarantuje 10 -15 letý přísun peněz, každá smlouva je vypověditelná, každá smlouva má možnost změny objemu - například nárůst busové dopravy a pokles vlakové..... samé kecy a kecy - žádná takovou smlouvu nevezme banka jako jedinou garanci, a protože žádnou jinou RJ nemááááá...........................!!! Leda Paroubkovu hlavu, ale cena jaká?

Prostě RJ v tomto stavu firmy nikdy nic nepůjčí - myšleno prachy potřebné pro nákup......

Sněte dál - za temných nocí a nad světlým ránem v dáli žlutý zázrak se z mlhy vynoří a české cestující spasí - tož něco jak svatý Václav a Blaničtí rytíři na kolejích dokupy.
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 17:40:29    Odkaz na tento příspěvek  

...Zajímavá myšlenka. Inu dobrá, nadhodím tři možné scénáře:

1) RJ bere myšlenku provozování dotovaných vlaků vážně; veškeré potřebné prostředky má k dispozici a všechny závazky vzniklé případnou smlouvou, by byl schopen splnit. Tím získá z kraje nemalé prostředky a pro pořizování nových vozidel také značné dotace z EU. Cestující budou rádi za nová vozidla, pan Jančura za vydělané penízky...

2) RJ bere provozování objednaných vlaků jako reklamní tah ve vlastní prospěch, nebo je pan Jančura jen naivní debílek, který neví do čeho se pouští. Pokud se mu nepodaří získat žádnou zakázku netratí, naopak získá mediální prostor pro své dosavadní aktivity. Pokud se mu podaří ony zakázky získat a nepodaří-li se mu splnit zadání výběrového řízení, bude platit takové pokuty, které jeho firmy zlikvidují.

3) RJ je jen zástěrka pro takový menší podvod. Nejsou vozidla, nejsou peníze, nejsou kšefty, avšak platná legislativa EU i ČR zaručuje vypsání výběrových řízení pro dotovanou železniční dopravu. Následuje žaloba podaná do Bruselu, která má vzhledem ke svému opodstatnění značnou šanci na úspěch. Může to trvat několik let, ale nakonec třeba uspěje. Pokud ne, netratí. Pokud ano, vydělá mnohem více peněz, než kdyby ony žluté vlaky vyjely.

Takže, není lepší dovolit vniknutí RJ na trh? Pokud požadavky splní bude klid. Žádné antireklamy vůči ČD, pouze moderní vozidla a spokojení zákazníci. Nesplní-li dostane peníze stát, který je může dále např. investovat do rozvoje ČD. Pokud se tak ovšem nestane, může se stát, že budeme opět platit všichni...
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1271
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 18:01:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zababa: opět úspěšný útok na nejlepší fór dne: veškeré potřebné prostředky má k dispozici

a pan Jančura - je dle mého soudu schopný člověk, který byť používá pistolnické metody, tak umí perfektně servírovat českým médiíím potřebné senzace - tedy to potřebné zboží po kterém média prahnou......., protože pro ně je informace zbožím, které prodávají. A co se prodá lépe nemastný neslaný Blažek nebo úderný Jančura?
Ovšem toto nemá nic společného s podstatou věci. To je virtuální mediální svět, kde je Jančura nepopiratelnou hvězdou.

Leč není pravdou - schopná osoba = důvěryhodná osoba.
PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.235.32.70
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 18:13:19    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud pan Jančura tvrdí, že jeho vlak by ve Studénce zastavil před padajícím mostem

Ten vlak stih zabrzdit ze 140 km/h na 90 km/h, byla tam stará mašina se starými vozy. Moderní souprava s třema kotoučema na každé nápravě + magnety a Taurus s 216 brzdnými % by určitě nad 50 km/h nešla (spíš míň), o Railjetu jsem to snad někde i čet, že by to na 20 km/h zabrzdil.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1272
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 18:14:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k žluťáskovi - on sice poskytuje médiím potřebné senzace - na druhé straně se v branži pohybuje jak slon v porcelánu a nedělal si nepřátele téměř všude. Těžko najde slušnou firmu, která by s ním spojila své jméno a bez pomocí kapitálově silné firmy, které ale bude muset odevzdat kontrolní balík RJ nezmůže vůbec nic (no a pak už by to nebyl RJ - jak si to trefil shodně se svými iniciálami).
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 18:21:44    Odkaz na tento příspěvek  

Ten virtuální svět, resp. nároky v něm prosazované jsou podloženy vyhláškou 173/1995 Sb., mohu doporučit k prostudování namísto Železničáře a Obzoru. Konkrétně pak mohu doporučit § 52, z kterého lze citovat následující:

(3) Okresní úřady Kraje uzavírají podle výsledků výběrového řízení s příslušnými dopravci písemné smlouvy o závazcích veřejné služby za účelem zajištění základní dopravní obslužnosti územního obvodu okresu kraje veřejnou drážní osobní dopravou...

Nechci se přít o tom, zda je Jančura padouch nebo dobrdinec. Podle mého není ani jedno, ani druhé. Podle mého je podnikatel. Pokud podnikatel upozorní na celoplošné porušování platné legislativy ČR a EU, nelze se divit, že si u médií získá značné pozornosti
Letec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 244
Registrován: 7-2007

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 18:22:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu: Jestliže pro kraje není partnerem prokazatelně zisková společnost, ale společnost s ročním schodkem 3 OOO OOO OOO Kč, tak je asi něco špatně. A věřte, že ČD budou ztrátové ať dostanou co dostanou. Koneckonců to předvádějí desetiletí. Vychází to, tak proč měnit strategii.
Pro kraje jsou ale tím nejlepším partnerem. Jestli takhle kraje hospodaří v každém směru tak se nedivím jejich (našemu) zadlužení. Snad nás za to naše děti jednou nezabijou. MH
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1273
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 18:30:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zababa a vyhláška 173/95 Sb. v platném znění - to jste byl ještě na houbách když jsem ji poprvé četl
Není se co pídit je to podnikatelský pistolník, který má rád, když má správnou fotku na titulní stránce novin. Každý z nás má nějaké hobby

ad Letec: to by mne zajímalo kde RJ vykazuje zisk z čeho a jaký, vy jste si to nějak popletl
Canfranc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 1-2004

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 18:33:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kpt.Hejl: díky za jasné vyjádření i položené otázky. Nemám, co bych k tomu dodal.
A doufám také, že na ty otázky Brusel odpoví, ku prospěchu nás všech - cestujících i daňových poplatníků.
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 18:41:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zababa: je to sice jen vyhláška s nižší právní sílou než zákon, ale spolu s houštinou nařízení EK to bude hodně zajímavá munice pro právníky. Nevím, proč obě smluvní strany, tedy kraje i ČD jásají nad podepsanými smlouvami - i průměrný právník dokáže napsat žalobu a požádat o předběžné opatření. Potom nepůjdou proplácet dotace a uvidíme, jak dlouho ČD vydrží jezdit "za své". A s penězi na nová vozidla z ROPů se ČD můžou rovnou rozloučit.
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 18:50:45    Odkaz na tento příspěvek  

Mcx:
Když dokážete tvrdit, že jste četl vyhlášku 173/1995 Sb. v době, kdy jsem byl ještě na "houbách", pak již konečně začínám chápat, kde berete tu odvahu zveřejňovat zde ty ČéDéBLUDY Jestliže jste v té době skutečně něco četl, pak to byl spíše "Zápisník agitátora", který každoročně až do roku 1989 vydávalo oddělení propagandy a agitace ÚV KSČ. Možná jste jej psal právě Vy... Názoryy tomu odpovídají!!!
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1580
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 18:52:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: žádná smlouva negarantuje 10 -15 letý přísun peněz,..... samé kecy a kecy - žádná takovou smlouvu nevezme banka jako jedinou garanci

versus na podobné téma v novinách:
Vydání vlastních cenných papírů [dluhopisů] umožnily firmě mimo jiné dlouhodobé smlouvy s kraji a ministerstvem dopravy, které zaručují podniku stálý příjem minimálně na dobu deseti let.

Řekl bych, že tu pan Mcx vliv dlouhodobých smluv podceňuje a postoj pana Desira mi přijde mnohem důvěryhodnější.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1274
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 19:04:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zababa: ujasněte si nejdříve, kde jste houby zbíral a pak běžte s kůží na trh

ad Train50 - když je to tak naprosto jasné, tak má RJ vyhráno, proč nejdete slavit?

ad Jaša - nepodceňuji, ale jako jediná garance je to zoufale málo, zejména u RJ.

Ale na základě vzájemného poplácávaní po rameni, jak je to právnicky jasné, tak mi už stačí termín kdy "žlutý vlak" přijede a já se budu moci svézt, Radim říkal v neděli na Primě, že za 14 dní, máte taky tyto informace?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5369
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 19:22:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: Cha cha - žádná smlouva negarantuje 10 -15 letý přísun peněz, každá smlouva je vypověditelná, každá smlouva má možnost změny objemu - například nárůst busové dopravy a pokles vlakové..... samé kecy a kecy

Hm, jestli je toto pravda, tak proč různé složky ČD po podepsání těch krajských smluv tak jásají nad tím, že "konečně je zajištěna dlouhodobá stabilita financování regionální železniční dopravy", nebo že "provoz regionálních vlaků se omezovat nebude", když je taková smlouva - jako každá smlouva - vypověditelná, anebo je možné rozsah km omezit?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2824
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 20:04:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad David: I když je fakt, že s MD byla podepsána smlouva na deset let, ale Slamečka nás krmil tím, že bude vždy část tratí dána do veřejné soutěže? To moc smysl nedává.

ad Mcx: Bych se být tebou krotil vůči Zababovi. Osobní invektivy nejsou na místě a každý zde má právo na svůj názor.

A nechápu, kdo vymyslel tento imbecilní systém přidělování zakázek. Když už teda hejtmani chtěli na just ČD a.s., tak se to dalo řešit výběrovým řízením se zadávacími podmínkami šitými na míru jednoho dopravce. Bylo by to "čistější" řešení a ne tak dobře napadnutelné. To, že dá EK za pravdu Jančurovi, to je celkem jisté. Navíc pokud se nepletu tak RJ je zahraniční firma, tedy pokud Jančura neupustil od registrace do obchodního rejstříku na území cizího státu. (nevím, ptám se) Zmiňoval tak lepší vymahatelnost práva EU.
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/, ICQ 403420179
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 785
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 20:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co se vůbec stane, když EK dá za pravdu Jančurovi? (tedy kromě toho, že budeme zase platit šílený miliardy jako odškodnění)
Je šance, že by se ty smlouvy zneplatnili a kraje musely vyhlásit VŘ?
ICQ: 338-873-999
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 20:47:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám dojem, že RJ docílil přesně stavu, který potřeboval. Má odborníky na dráhu, má koncept dopravy - byť se mu nechá setsakramentsky co vytknout.
Teď si mnou ČD a jejich odbory ruce. To není Pyrrhovo vítězství, to je Galipoli. Jsem zvědav, kde se vezme těch 16mld dosypu každý rok (bez inflačních vlivů), co si letos ČD odbory vyřvaly.
Pokud ČD samy nevypoví tuto nevýhodnou smlouvu do 3 let, pak po 10 letech - všichni soukromníci rádi počkají a přitom povedou kampaň dle SA - budou ČD vozově, cenově zcela mimo konkureční podmínky.
Naši soukromníci také budou jen paběrkovat, neb většinu výkonů schramstnou DB, ARRIVA, KEOLIS a atd.
Kraje vlastně podepsaly ortel smrti nad ČD. Já jsem busák, ale tohle řešení se mi líbí ze všech nejméně.

Mimochodem by mě zajímalo, proč byla Mutěnka zrušena úřednicky bez náhrady a nebyla nabídnuta do privatizace. Umím si představit na ní muzeální provoz společností, která v pracovní dny nahradí dráhu busy (tam to bylo nutné). A kolik Mutěnek se bude opakovat, než půjdou nekompetentní úředníci od válu?
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1275
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 20:54:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: bylo by radno nejdříve zametat před vlastním prahem
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1276
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 20:57:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak co takové znejistění co vlastně platí a k čemu to vede?

Já myslel, že čekáte na žlutou spásu a vy najednou v takovém rozpoložení, kde je ta jasnozřivost a údernost?
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 21:18:36    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se skutečně prokáže, že byly smlouvy mezi kraji a ČD podepsány v rozporu s právem ČR a EU (jako že evidentně byly), pak je na místě jejich zrušení a vypsání výběrových řízení. To zní sice na povrch jednoduše, ale ve skutečnosti by mohlo dojít k odložení takového kroku i o několik let, jelikož se dá logicky předpokládat, že by se ČD bránily. Důsledkem by mohla být další reakce ze strany EU. Může např. pozastavit dotace plánované na obnovu vozidlového parku atp. V úvahu připadá pokuta pro ČD a odškodnění RJ (takže pokud dosud nemá potřebné finance na pořízení nových vozidel, jak tu nkteří tvrdí, tady je možnost jak je získat). Avšak ani výběrová řízení nemusí být jasnou výhrou, neb jak je známo z jiných oborů, lze je vždy tak trochu poupravit "na míru". Ovšem i tak by výhra ČD ve výběrovém řízení vypadala mnohem lépe, než ono přímočaré přidělení.

Mcx: Nejsou houby jako houby. Vstup externích dopravců v nákladní dopravě na železniční síť (resp. vytvoření tzv. veřejné železniční sítě) nebylo lehké prosadit. Nebylo lehké pro externisty v nákladní dopravě získat slušné trasy pro své vlaky (nyní mnohdy dostávají lepší, než potencionální zájemci o provozování osobní dopravy). Nebylo lehké protlačit externí vlaky přes státní přechody a nebylo lehké dojednat schválení moderních vozidel pro vozbu nákladních vlaků v ČR. Dnes jsou tyto otázky tak nějak vyřešeny. Podobnou diskusi jsme mohli klidně číst před několika lety v sekci týkající se soukromníků v nákladní dopravě. Stejně tak archiv této diskuse bude jednou brán pouze jako vzpomínka na poslední zbytky socialismu na železnici. Možná to potrvá měsíce, roky, deset let, ale jednou se tak stejně stane. Je jen otázkou kdy a za jakou cenu!
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 21:36:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ó děkuji jasnozřivý za vysvětlení, já to v těch Železničářích, Obzorech ještě nenašel

přečtěte si nejprve jak se přidělují trasy či se vraťte v diskuzi kousek zpátky

jednoduše hodně textu o ničem, ale jediný relevantní dopravce mimo ČDC je OKDD, stačí se podívat na koupené pravidelné trasy, zbytek se vejde na dva listy papíru ,a le jistě to sem celé nepatří - pojďme o chlíveček vedle
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3526
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 22:12:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

žádná smlouva negarantuje 10 -15 letý přísun peněz, každá smlouva je vypověditelná, každá smlouva má možnost změny objemu ..samé kecy a kecy

Já věděl, že to bude marný....
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 04:50:47    Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: Relativní dopravce - zajímavý pojem. Ještě jsem nedostal Sbírku služebních pomůcek pro tento GVD, ale k tomu loňskému byly alespoň v nákladní dopravě zapracovány pravidelné trasy vlaků pro 9 dopravců (ODOS, OKDD, OLDOP, RAILTRANSPORT, SMD, SU, UNIPETROL, Via Cargo, VÍTKOVICE DOPRAVA) - celkem 80 str. A5 z toho je pro OKDD cca polovina. Do toho však nejsou zahrnuty vlaky zaváděné operativně např. pro přepravy stavebních materiálů, převážně v nevyužitých trasách ČDC. Je zajímavé, že ČD obsadily ve statistikách nákladních dopravců pro rok 2008 šesté místo (se 141629000 hrtkm), když jde o čitě osobního dopravce. Je to dáno vlastními návozy vozidel do oprav, Lv jízdami apod. Statistiky ČDC jsou díky tomuto značně nadhodnocené též, protože se oba státní dopravci ještě nenaučili šetřit.
Co se týče pozice ČD, ty jsou zatím pod ochrannými křídly státu, to však může EU změnit a poměrně rychle. A ještě jedna poznámka na závěr: Je vidět, že jste dlouho nevyužil služeb ČD jako platící zákazník. Protože pokud byste měl za ten cirkus na kolečkách ještě platit ty nehorázné peníze, které ČD požadují, rozhodně by byl Váš názor jiný (zejména při pravidelnějším využívání)...
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2396
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 09:27:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No kůůůrňa, člověk je dva dny v práci a najednou je tu tolik textu, že by jejich čtení vyšlo na celé volno .

K výše uvedenému bych doplnil snad jen to, že si tu stále někteří neuvědomují vážnost situace. Kritizováno je tu nevypsání výběrových řízení a uzavření desetiletých smluv s ČD, ale když tu na zajištění dopravní obslužnosti v krajích máme (prozatím) jediného schopného, dostatečně zkušeného a hlavně vybaveného dopravce, myslíte, že by mělo smysl to dělat jinak? I kdyby se všude vypsala výběrová řízení, stejně by to vždy vyhrály ČD, protože jak jsem už psal, nevěřím tomu, že by některý kraj svěřil tak klíčovou věc, jakou je zajištění základní dopravní obslužnosti někomu, kdo něco takového nikdy nedělal, nemá na to vozidla, zázemí, lidi a administrativu - a to teď nenarážím na SA, ale myslím to zcela obecně.

Pokud opravdu Evropský soud rozhodne o nějaké změně, věřím, že do toho kraje půjdou (budou-li tedy muset), protože tímto se vpodstatě zbaví odpovědnosti a když ZDO v rukou někoho "nového" nebude šlapat, budou se moci na Evropský soud vymluvit. Ale za normálních okolností hejtmanům opravdu nic jiného než svěřit ZDO do rukou ČD nezbývalo...

David - díky za odkaz na ty Jančurovy "Trnky-Brnky", to je přesně to, po čem jsem se tu původně ptal a co jasně dokazuje, že ten člověk ...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2871
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 10:20:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale když tu na zajištění dopravní obslužnosti v krajích máme (prozatím) jediného schopného, dostatečně zkušeného a hlavně vybaveného dopravce,

No jistě. Třeba Viamont by v Plzni nikdy nevyhrál, my to víme dopředu, a proto je dobře, že se to ani nerozlepilo. To je naprosto správný.
monopol
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 10:41:18    Odkaz na tento příspěvek  

RK: Za těch deset let, na kterých je teď osobní doprava petrifikována, tu bude určitě spousta osobních dopravců s flotilou vozidel, personálu, technického zázemí (to vše si nakoupí jen tak mýrnyxtýrnyx "co kdyby") a spoustou zkušeností s provozováním železniční dopravy...
Aneb kruh se uzavírá - ČD forever
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1582
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 12:37:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosťa: dlouhodobá smlouva, pro kterou se VŘ vypíše, nemusí platit od doby t + měsíc, ale třeba t + 3 roky. Za tu dobu se už ta schopnost, vybavenost a zkušenosti najít dají (mimochodem zrovna ty zkušenosti si Radim Jančura už obstaral ve formě pánů Paroubka a Schmidta). Viz třeba tady, jak dlouho taková výměna dopravce může trvat, pokud má zajištěna schválená vozidla.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 13:55:31    Odkaz na tento příspěvek  

Rosťa:Nezlobte se,ale vaše poslední vyjádření mi připomíná ono slavné "tak je to správné,tak to má byť".Myslel jsem že kopete jinou ligu.A tak pouvažujte,myslíte,že by třeba zrovna Vančura nezvládl zajistit od roku 2011 dopravu-ať je to od Vás-na trati Valašské Meziříčí-Ostrava?Pokud si teda nemyslíte,že právě tohle je ta pověstná hrozinka.Bylo by srovnání třeba k trati Valašské-Hulín pod taktovkou ČD.Opravdu vám připadne nereálné aby to nějaký soukromník,i bez jakýchkoliv zkušeností,ale se smlouvou a zajištěním financování zvládl?Copak není možné najmout lidi,depo,vozidla,i tu administrativu?Pak by bylo možno porovnávat ceny,služby,kvalitu.Vždyť v celé Evropě to tak funguje,vlaky jezdí,život jde dál.A hejtmani by se mohli vyhnout koberečku v Bruselu,a naše země další ostudě.
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 596
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 14:59:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Train50: J_p: těžko chápete, tak znovu: zisk DSB je včetně započítané státní dotace, tedy je logické že stát tu dotaci krátí, protože jinak by platil sám sobě.

Napodobne!
DSB zadnou statni dotaci nedostavaji.
Ministersto dopravy a kraje si u nich, stejne jako u jinych dopravcu, objednavaji urcite sluzby ve verejnem zajmu a za tyto sluzby plati na zaklade smluv. Za nedododrzovani smluv plati DSB penale (napr. za nizsi kvalitu vozidel zpusobenou zpozdenim dodavek IC4).
Totez plati u ostatnich dopravcu.
Na nektere z techto sluzeb jsou vypisovana vyberova rizeni. Na jine ne - zejmena tam, kde je kazdemu jasne, ze neni z ceho vybirat. A to se urednikum v Bruselu nelibi.

Celostatni rychlikovou dopravu nikdo jiny zajistovat nemuze, protoze na to nema ani vozidla ani lidi. Rozkouskovat to v DK podminkach nejde z geografickych duvodu - 99% rychliku zacina nebo konci v Kodani.

Dalsim prikladem objednavky bez vyberoveho rizeni (ktere Bruselu vadi) bylo priobjednani dvojsytemovych jednotek ET. Ja si myslim, ze i uplnemu laikovi musi byt zrejme, ze kdyz chci dokoupit nekolik vozidel stejneho typu, tak ze se musim obratit na stejneho vyrobce a ze mi napr. Siemens asi tezko muze nabidnout vozidla od Bombardiera.
<IMG SRC="https://www.k-report.net/diskuze/clipart/happy.gif" ALT=":-)" BORDER=0>
Vikijous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 724
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 18:07:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix: I kdyby se všude vypsala výběrová řízení, stejně by to vždy vyhrály ČD, protože jak jsem už psal, nevěřím tomu, že by některý kraj svěřil tak klíčovou věc, jakou je zajištění základní dopravní obslužnosti někomu, kdo něco takového nikdy nedělal, nemá na to vozidla, zázemí, lidi a administrativu - a to teď nenarážím na SA, ale myslím to zcela obecně.
Ale to jsme u problému vejce a slepice. Pokud nemám kde jezdit, je zbytečné, abych ty ostatní věci. Ikdyž:
ZDO nikdy nedělal: Arriva - ano, Viamont - ano, RegioJet(SA) - ne(ano), ČSAD Jablonec - ano
nemá na to vozidla - na co vozidla, když není kšeft
zázemí - viz vozidla. navíc některé věci lze outsourcovat
lidi - viz vozidla
administrativu - jesliže už něco provozuju (viz 1.bod), tak už nějakou administrativu mám a při získání další zakázky ji popřípadě rozšírím

Ad různé "sci-fi" terorie: Pokud jde "pouze" o X miliard za dopravní obslužnost a Y miliard na obnovu vozového parku, tak pokud bych měl tu možnost, tak si taky s kamarádíčkama nějakou tu "sci-fi" teroii vymyslím a realizuju.

PS: Všimli jste si "nečekané" symbiózy ČSSD a ODS. Jinak se perou o větší malichernosti, ale tady je ticho po pěšině. Žeby se ČSSD podařilo udělat opravdu státnické rozhodnutí - pochybuju. Jen jeden uřvaný autobusák.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1278
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 18:25:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zababa: tak to máte smůlu, že si musíte počkat, já to vím už delší dobu , je to celkem 19 místy poloprázdných stránek a OKDD 41 stránek - to jsou zaplacené smluvní trasy u SŽDC.
CZ Logistics - 4 Lv pp
BF Logistic - 2 Pn pp
ODOS - 8 Pn, Vn všechny pp
Olomoucká Dopravní - 4 Pn, Vn
Slezskomoravská d. - 34 Vn, Pn všechny pp
Sokolovská uhelná - 34 Pn vše pp
Unipetrol - 64 Nex, Rn, Pn, Vn, Mn větší část pp
Vítkovice Doprava - 2 Vn, Pn
No a to je vše.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1279
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 18:46:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hejl: to by ta firma RJ musela budit alespoň zdání že je o něco jde, když byla výběrovka - utekla, přihlašuje se tam kde bylo jasné že výběrovka nebude.
Celé je to komedie, pouze politický sebevrah uzavírá smlouvy s pochybnou firmou která není schopna ani jedno dotáhnout byť do prohry.
Nechali by jste si zajisté stavět barák od firmy, která by vám přenesla pouze diplom stavbyvedoucího a řekla by, že když uzavřete smlouvu tak vše do týdne zajistí -

Obdobné přirovnání zkoušel pan Radim v Primě - na Temelín a zcela zapomněl, že stavbu dostanou jen firmy které již něco takového stavěly a nikoliv Temelín, to se mu vážně nepovedlo . To byla děsná komedie.

Ale jak tu kdosi psal je to brnkačka na ValMez - Ostrava si vše vypůjčit - depo (hm...., které???), lidi - hmm....které????, ......................?????

Ale jinak obecně máte pravdu, pro všechny by bylo prospěšné někde to zkusit, ale po všech extempore žlutého kr... nevím kdo bude ochoten zrovna s ním něco zkoušet a všichni budou dělat vše proto, aby nedostal příležitost se přihlašovat a odhlašovat z výběrovek.
Je to příliš vážná věc na podobné komedie.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5373
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 19:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: Celé je to komedie, pouze politický sebevrah uzavírá smlouvy s pochybnou firmou která není schopna ani jedno dotáhnout byť do prohry
V Plzeňském kraji to Jančura fakticky do té prohry (dá-li se hovořit o prohře v případě, že kraj hru takříkajíc skrečuje) dovedl. Tam z toho nevycouval on, nýbrž samotný Plzeňský kraj.
Pozn. Které VŘ kromě toho, co bylo na tratě č. 034 a 036 - 039 Jančura "nedotáhl, byť do prohry"?

Nechali by jste si zajisté stavět barák od firmy, která by vám přenesla pouze diplom stavbyvedoucího a řekla by, že když uzavřete smlouvu tak vše do týdne zajistí
- Ne do týdne, ale do 2 - 3 let. Nikdo nesežene nová vozidla, zázemí atd. do týdne, ani ČD.
- Když bych měl na výběr mezi firmou, která nemá žádné reference z minulosti; pak několika malými firmami, které mají pár celkem dobrých zkušeností; a obrovskou firmou, se kterou spousta lidí ty dobré zkušenosti nemá, tak bych si zvolil některou z těch malých firem.

Ale jak tu kdosi psal je to brnkačka na ValMez - Ostrava si vše vypůjčit
depo (hm...., které???)

- To, které už tím pádem nebudou potřebovat ČD?
- Nějaké nové, které by si dopravce holt někde sám postavil?

lidi - hmm....které????
Ty lidi, které už nebudou, díky tomu, že by na trati Ostava - ValMez nejezdily, potřebovat ČD?

Ale jinak obecně máte pravdu, pro všechny by bylo prospěšné někde to zkusit...
Tak ono se to už "někde zkusilo". Viz Karlovy Vary - Mariánské Lázně, Liberec - Varnsdorf - Rybniště/Seifhennersdorf...

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1280
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 19:37:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad David: to co píšete se nazývá od plotu k plotu - jednou vám to stačí po druhé nestačí.

Které depo by jako ČD pro ValMez- Ostrava asi pustilo, personál- domnívám se, že vzhledem k stavu co jsem někde slyšel by je asi použilo jinde
Jo, nové zázemí za pět prstů, případně šapito příští týden.

A k zkušenostem - nějak jsem se ztratil v tom extempore - tedy barák si necháte postavit raději od firmy, která zatím montovala jen plechové garáže podle hesla budka jako budka.
Tedy přeji příjemné bydlení.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5374
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 19:59:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

personál- domnívám se, že vzhledem k stavu co jsem někde slyšel by je asi použilo jinde
- Aha, takže - čistě hypoteticky - dokud budou na Ova - ValMez jezdit ČD, tak se to tam "jinde" bez nich zvládne, ale v tom okamžiku, kdy by tam ČD jezdit přestali, tak jinde potřeba budou...
- Situace, o které hovoříme, není otázkou hypotetickou, ke změně dopravce už na některých tratích došlo. Kde vzaly zaměstnance, když s provozem vlaků začínaly, JHMD, OKD-D, Viamont, Železnice Desná?

Jo, nové zázemí za pět prstů, případně šapito příští týden
- Opakuji - ne týden, ale 2 - 3 roky.
- Ne za pět prstů, ale za peníze, které by dopravce dostal v průběhu let od objednatele. I takovou stavbu nového zázemí by musel dopravce promítnout do kalkulace při případném výběrovém řízení (v případě, že ČD již své zázemí mají, a ani pro eventuální nové soupravy by nemuseli nic nového stavět, tak mají v této věci oproti ostatním dopravcům výhodu, které by zajisté využili, nabídli nižší cenu, a dané VŘ vyhráli).

To přirovnání k barákům stejně není vhodné. Firem, které staví baráky a má s tím zkušenosti, je naštěstí docela dost, takže je z čeho vybírat, v krajním případě si takový dům můžu postavit svépomocí.
Ve chvíli, kdy by existovala jen jedna obrovská stavební firma, která by měla přemrštěné ceny, v průběhu stavby si říkala o navýšení platby atd., by se na trhu rychle uplatnily jiné, konkurenční firmy.
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 20:00:19    Odkaz na tento příspěvek  

Mcx:
Trochu bych ty Vaše zkreslenosti (pro Vás a Vaší firmu tak výstižné) poupravil (čísla v závorce hrtkm pro rok 2008):
1) ODOS 2x Pn + 2xVn (+ ČDC zadává tomuto dopravci pravidelné přpravy ingotů v trase Ostrava - Kladno a zpět, nebo přetahy mezi Chalupkami a Bohumínem). Ostatně je to dceřiná spol. ČD. (61757000)
2) OKDD 334 tras všech kategorií + Viamont cargo (resp. přes hranice 4RailChem, LokoRail, LTE Logistic) v počtu 154 tras. (1192816000+189974000)
3) SMD 31 tras.
4) SU 34 tras (i když převážně relace Nové sedlo u Lokte a zpět). (55641000)
5) Unipetrol Doprava 75 tras. (813405000)
Uvedeny jsou údaje vybraných dopravců. Pokud je bude mít někdo chuť zpochybnit, lze ve sbírkách Služebních pomůcek pro rok 2009 dohledat konkrétní čísla vlaků a relace. Opět zdůrazňuji, že externisté navíc často využívají tras vlaků ČDC, které ty své (ač pp, nebo nikoliv) využívá sporadicky...!
Co se týše osobní sopravy, o vstup do ní se již snažilo více dopravců, avšak RJ je první, který je schopen prosadit svá práva prostřednictvím EU.
Naposledy: deponii/údržbu vozidel lze vyřešit (existují zmiňované lokpooly, lesingové společnosti, předimenzované vlečky pro odstavování vozidel...), vyškolit průvodčí a sehnet nebo pronajmout (MEV Eisenbahn) strojvedoucí také není problém. Na řízení takové firmy vč. účetnictví, personalistiky stačí max. 5 lidí...
Bohužel pro ČéDéMANY: ztratí své režijní výhody.
+ Pro obyčejné cestující: moderní vozidla, rozumné jízdné, další nadstandartní služby...
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1281
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 21:25:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zababa - to jsou údaje z objednaných tras SŽDC pro rok 2010 - nesmíte stále postupovat podle Churchillova hesla - věřím pouze statistice kterou sám sfalšuji , vzhledem k tomu jak se těšíte na pomůcky 2010 tak patřite k některým skromným leštičům kolejí

Teď jste mne vážně rozesmál - zase nominace na výrok dne - avšak RJ je první, který je schopen prosadit svá práva prostřednictvím EU

Jinak máte pravdu sehnat jde vše i sádrový trpaslík, ale o tom se tu nebavíme.

To poslední bojové heslo - to reže.

ad David: jasně postavit halu.... je brnkačka peníze dostane od objednatele, ale po kapkách za deset let (možná ) takže ani hala bez úvěru to nepůjde.

Sakra jak je vše jednoduché - nic není problém, vše je brnkačka, ale..... ti škaredí hejtmani na to nechtějí dát prachy, vždyť to tak krásně i s obrázky napsal pan Paroubek a další odborníci (hm...tuším předtím O12 na ČD a prý nic moc) na nejméně 100 stránkách a zase nic, hele nebude ta chyba taky na straně těch co nabízí službu, ale určitě neeeee, to jen ta škaredá hejtmansko oranžovo, modro červená (nebo ještě nějaká barva) klika, která to panu Paroubkovi zkazila.
Protože jednat za RJ může Paroubek, Trtík, Schmidt, ale ať jsem hledal jak hledal R.Jančura tam není, co tedy blekotá o výběrovkách za RJ, když jednat mají jeho pobočníci. No jo, ale přeci jde zejména o mediální úspěch a tam je ta trojka vcelku k ničemu - to je jen takové křoví pro získání oprávnění. A jeden známý říkal, hele byl jsem s Honzou Paroubkem na vojně - byl to takový rozumný člověk.....
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1282
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 21:37:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad David: chlapče, chlapče - odkud by ho vzaly - dílem si ho vychovali, dílem nabrali vychovaný, ale hlavně, zdůrazňuji hlavně - nechtěli se ze dne na den stát dopravcem pro celý nebo lépe více krajů - postupně a trpělivě budují firmu - nepřišli na náves, nezabušili v prsa a zařvali na celé kolo "já to všechno beru" umím to nejlíp, nejkrásněji a nejlevněji - k tomuto vede cesta trpělivé a poctivé práce - a tu jsem nikde, ale nikde u RJ neviděl a asi tak brzy neuvidím - a to je v podstatě o co jde.
Mnohé jsem viděl u některých jmenovaných firem poměrně zblízka jak to jde a jak se to dělá a tak jak pan Jančura, tak to tedy určitě neeeeee!!!!

Železnice Desná sem nepleťte dopravu neprovozuje a neprovozovala.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1283
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 21:44:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Svou kecací kvótu o žluťáskovi jsem pro rok 2009 vyčerpal, stejně letos již nic nepředvede, žlutý vlak do 14 dní byl jen další mediální trik.......

Čauky příští rok, jsou užitečnější věci na řešení a nakonec počkám třeba se do švestek 2010 něco žlutého (snad to nebude jen mazlavý jíl) objeví.
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 22:42:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechápu jak tady někdo pořád obhajujete RJ, pravdu má Mcx RJ nedotáhl jediný výběrko do konce ať třeba do prohry. Všude udělal mediální bublinu typu jaké bude mít vlaky a služby a já nevím co ještě a pak z výběrka zdrhnul
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5375
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 23:00:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdroj: Ptal jsem se Mcx, zeptám se i vás - kterých výběrových řízení kromě výběrka na tratě č. 034 a 037 - 039, ze kterého v jeho průběhu odstoupil, se, jak uvádíte, Jančura zúčastnil, aby "udělal mediální bublinu (...) a pak z výběrka zdrhnul"?

ad Mcx: O. K., pojem "Železnice Desná" nahraďte pojmem "Veolia Transport Morava, a. s.".

... nechtěli se ze dne na den stát dopravcem pro celý nebo lépe více krajů ...
Může sem někdo hodit link na zprávu, kde je uvedeno, že něco takového chtěl Jančura udělat "ze dne na den" nebo v podobně krátkém časovém horizontu? Nikde jsem takovou informaci nenašel.

Taky vidím rozpor v informacích typu "Jančura se chtěl ze dne na den stát dopravcem pro celý kraj XY" oproti informaci typu "Jančura chtěl provozovat v kraji XY vlaky jen na některých tratích, a to na těch lukrativních". Co z toho je tedy pravda?


Jinak ale souhlasím, že to, jak se Jančura projevuje, nakonec může působit spíš kontraproduktivně.
Stejně tak si pokládám otázku, proč stejně nahlas nevystupují ostatní dopravci, kterých by se případná další výběrová řízení, která kraje nevyhlásily, týkala. Pak by to nebylo jenom o "tom jednom žluťákovi, který na železnici ještě nic nedokázal".
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 23:22:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To: David

Liberecký kraj, mimo soutěžní nabídka v Ústeckém kraji, V Pardubickém byl vyzván o předložení nabídky na vlaky na elektrifikovaných tratích a to samé Jihomoravský kraj.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2397
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 23:28:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

monopol, Vikijous - Já, jak už jsem tu několikrát psal, rozhodně nejsem zastánce monopolů, notabene ne ČD, jenže stávající způsob zajišťování základní dopravní obslužnosti (obvykle) celého kraje najednou tomuto monopolu a uzavřenému kruhu s nadpisem "ČD" za stávajících podmínek BOHUŽEL vede. Jak už jsem taky psal, toto by měli spíše než my tady řešit páni zákonodárci - ostatně si je za to i platíme, tak by mohli něco vymyslet, no ne?!
Já osobně bych navrhoval právě ono už vícekrát zmiňované vyčlenění několika méně exponovaných "minisistémů" tratí, aby se na nich prověřily schopnosti nových dopravců, protože tito mají mimo jiné mnohem větší šanci (individuálním přístupem přizpůsobeným místním poměrům a potřebám) přilákat do vlaků nové cestující a tím i těmto tratím pomoci.

To co zmiňuje David Jaša (obsluha trati Liberec - Žitava - Varnsdorf) je vlastně příkladem výše uvedeného. Pokud se Arriva na těchto výkonech osvědčí, nevidím jediný důvod, proč jí toho postupně nesvěřit víc a za oněch 10 let třeba i celý kraj

kpt. Hejl - ale já právě trať Kojetín - Val-Mez (- snad i Ostrava, i když tam už je provoz mnohem hustší a náročnější) uváděl jako příklad těch tratí, kterých by se noví dopravci (včetně teoretiků z SA) mohli chopit a předvést na nich své schopnosti!

Zababa - Na řízení takové firmy vč. účetnictví, personalistiky stačí max. 5 lidí...
- to jste myslel na tu trať Val-Mez - Ostrava? Tam by možná 5 lidí stačilo, i když asi by se nezastavili, ale na ZDO pro celý kraj by bylo těch lidí asi poněkud více, ne? Doporučuji třeba exkurzi na "velitelství" JHMD, spočítejte si lidi v tom domečku u depa a popřemýšlejte o tom ještě. A to si rozhodně nemyslím, že by pan Šatava zaměstnával fůru lidí zbytečně...

+ Pro obyčejné cestující: moderní vozidla, rozumné jízdné, další nadstandartní služby... - neposlouchal jste pana Jančuru příliš dlouho? Pokud chcete moderní vozidla a shodný rozsah dopravy na dané trati (tratích) jako je stávající, nadstandardní služby raději nezmiňuju, asi to nebude za jízdné levnější než je nyní u ČD, které ty tratě většinou obsluhují vozidly účetně odepsanými, tedy s nulovou hodnotou a nulovými splátkami...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5376
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 23:33:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdroj: Jaké výběrové řízení na regionální vlaky bylo vypsáno v krajích Ústeckém, Pardubickém a Jihomoravském? Nepamatuji si, že by kterýkoliv z těchto krajů (snad vyjma spolupráci Ústeckého kraje na VŘ na trasu Liberec - Rybniště) něco takového na některou z tratí vypsal. (?)

Proč po něm chtěl Pardubický kraj předložení nabídky na vlaky pouze na elektrifikovaných tratích (mmch. které to jsou? Kolín - Pardubice, tam by asi zůstaly CityElefanty, na ČT - Zábřeh a ČT - Letovice je frekvence spíš na motoráky, které tam taky vesměs jezdí (anebo s touto možností bylo počítáno?) tak snad jen Pardubice - ČT a Pardubice - HK?), když hejtman tohoto kraje dle tohoto článku řekl, že "pokud by měl rozhodovat o vyhlášení výběrového řízení na regionální osobní železniční dopravu, tak by vyhlásil výběrové řízení jedině na celý kraj a ne jednotlivé tratě, aby se nestalo, že dopravce si vybere jen tratě s vyššími tržbami a ty nejvíce prodělečné zůstanou bez zájmu a dopravní obslužnosti"?

Rosta_kolmix:
Pokud chcete moderní vozidla a shodný rozsah dopravy na dané trati (tratích) jako je stávající, nadstandardní služby raději nezmiňuju, asi to nebude za jízdné levnější než je nyní u ČD, které ty tratě většinou obsluhují vozidly účetně odepsanými, tedy s nulovou hodnotou a nulovými splátkami...
Myslím, že příklad Viamontu na trati KV - ML, kde jezdí celkem solidní RegioSprintery, jízdné pro většinu cestujících je nižší, než by bylo v případě, když by tam jezdily ČD, počet spojů je vyšší, než byl před tím s ČD; ukazuje, že to může být i jinak (samozřejmě tedy ne s těmi "nadstandardními službami").

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 23:49:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zababa, David: obdivuji vaši trpělivost s vysvětlováním zcela jednoduchých a pochopitelných věcí lidem, kteří to dílem nejsou schopni pochopit, dílem nic pochopit nechtějí, dílem pochopit odmítají. Společným jmenovatelem všech je strach z neznámého (=soukromník na kolejích kde mají svaté právo jezdit pouze ČD) křížený s reálnou obavou ze ztráty režijních výhod...
Za sebe - diskuse s modrogumníky je oním příslovečným házením hrachu na zeď a cena času značná ...
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 00:11:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To: David
Čtěte pozorně o těchto krajích Ústeckém ,Pardubickém, Jihomoravském jsem nepsal že vyhlásila výběrová řízení. čerpal jsem jen z dostupných zdrojů na internetu, kdyby jste chvíli hledal tak ty informace taky najdete.
To: Train50
rozhodně neobhajuji monopol ČD a jejich veteran park
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 00:19:33    Odkaz na tento příspěvek  

R.kolmix: No vidíte,my se nakonec domluvíme.Nenapadlo mě,že si myslíte,že by snad Jančura chtěl převzít celé kraje,jde mu o vypsání soutěží na jednotlivé tratě rámci krajské objednávky.A tato šance se pro jistotu v této zemi neposkytuje,protože by se pak mohlo ukázat,že král je nahý.S najmutím lidí už to snad bylo vysvětleno výše,a co se týče provozního zázemí,pokud si pamatuji ze své návštěvy,takové Vítkovické železárny mají své plně vybavené depo v podstatě prázdné,a určitě to v kraji kde došlo k úpadku těžkého průmyslu není jediná varinta.Opravdu netřeba vytrhávat maso z chudáka ČD,i když uznávám,že taková možnost všude v republice není.Ale nedat nikomu ani malou šanci,a pak z něho dělat lháře,podvodníka,zloděje,likvidátora,a sluhu Temných Sil....
Vikijous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 725
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 08:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix: Pokud to myslíte takto, tak to jo. Dokázal bych si představit třeba model 50:50, kdy 50% tratí se přidělí na 10 let pro ČD (aby se mohlo začí s obnovou vozového parku a cucání dotací z EU) a na ostatních se postupně vypíše výběrové řízení. A po desteti letech se vysoutěží ten zbytek.
Takto se akorát za 10 let dostanem do stavu jako dnes, s tím rozdílem, že to výběrové řizení bude muset být. Žeby během těch let vznila jiná konkurence než je teď, moc nevěřím. Jen se zase odehraje známá "písnička" - Vozidla, depa, personál.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2880
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 08:20:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že příklad Viamontu na trati KV - ML, kde jezdí celkem solidní RegioSprintery, jízdné pro většinu cestujících je nižší, než by bylo v případě, když by tam jezdily ČD, počet spojů je vyšší, než byl před tím s ČD; ukazuje, že to může být i jinak (samozřejmě tedy ne s těmi "nadstandardními službami").


Příklad s tratí 149 se prostě nehodí do krámu.:-) Kdepak tam chudák soukromník stavěl do obrovské depo? Kde jsou zástupy účetních, provozních vedoucích, soudruhů náměstků přednostů, ekologů...? :-)

nevím kdo bude ochoten zrovna s ním něco zkoušet a všichni budou dělat vše proto, aby nedostal příležitost se přihlašovat a odhlašovat z výběrovek.

Koukám že vy jste těch výběrek obecně zažil...

Opravdu, nádražákům z výběrek hráblo. Regulérně. Všechny bych nahnal na 5 let k nějakým kamioňákům nebo logistickým firmám - schválně kolik minut by šéfovi stihli vysvětlovat, že je nesmysl vybírat jiné dopravce než ty se stoletou tradicí a obrovským depem.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2882
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 11:20:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trocha historie pro zasmání:

Autor: -HK-
Přijato dne 12.9.2002 18:22:44

Karlovarský týdeník:

Dráhy chtějí po kraji 92 milionů

KARLOVARSKÝ KRAJ (chm) - Je to k nevíře, ale České dráhy již nyní ví, jakou budou mít ztrátu v příštím roce a chtějí po hejtmanství dotaci ve výši 92 milionů korun.

Podle 1. zástupce hejtmana Jana Zborníka byla dotace pro letošní rok 52,5 milionu Kč a požadované navýšení považuje za neúměrné. "Posílám drahám dopis, 92 milionů je příliš velká, a podle mého neopodstatněná, částka," uvedl.
Ztráta osobní přepravy ČD se počítá zajímavým způsobem. Na financování dopravní obslužnosti v krajích totiž chybí prováděcí předpis. Ten existuje jen pro OÚ, které však koncem roku zanikají. Předpokládané ztráty se nyní počítají ze ztrát na autobusové dopravě v kraji, k čemuž se připočte 50 % a výsledná částka je ztráta pro ČD. Čili dráhy prodělají v roce 2003 o 50 % víc než autobusy v roce letošním. Asi nejen podle zástupce hejtmana je to nesmyslný výpočet.




Samozřejmě dneska už jsme úúplně jinde. :-)
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 5-2003
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 12:44:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všechny bych nahnal na 5 let k nějakým kamioňákům nebo logistickým firmám
To by si tady měl do roka novou VŘSR, protože rozdíl mezi produktivitou práce v kamiónové dopravě a na železnici je docela propastný. Takže taky vozíme kontejnery z Hamburku do Hostivaře na návěsech.:-(

Příklad s tratí 149 se prostě nehodí do krámu. Kdepak tam chudák soukromník stavěl do obrovské depo? Kde jsou zástupy účetních, provozních vedoucích, soudruhů náměstků přednostů, ekologů...?
Podotýkám, že neznám situaci u Viamontu detailně, ale vyplývá-li pověr požadované ceny a poskytovaných služeb z produktivity práce, je možné, že i tam jsou mezery v porovnání s SA. Jenže problém je v tom, že RJ je toho názoru, že když lidi platí, je vhodné, aby přitom i pracovali, a pokud má techniku, je třeba aby na sebe vydělávala.
Zvrácené uvažování. :-)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16977
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 16:09:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k - Kdepak tam chudák soukromník stavěl do obrovské depo?

Postavil ho za něj saskej stát někde tam u nich za Krušnýma horama. To se snad obecně ví.

Trupak - Takže taky vozíme kontejnery z Hamburku do Hostivaře na návěsech.

Tak to děláte něco blbě.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Kofolytik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 16:34:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: Mluvíš mi z duše:-)
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2412
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 16:41:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebylo by rozumnější ty bedny na návěsech vozit jenom z Uhříněvse?
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2887
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 18:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Postavil ho za něj saskej stát někde tam u nich za Krušnýma horama. To se snad obecně ví.

No patří to k obecně rozšířeným dogmatům - i na KÚ nemám problém slyšet, že výběrko na 2-3 tratě se nevyplatí a kvůli malému provozu si nikdo nebude stavět depo a podobně... Osvěta je třeba, neustálá... :-)

Trupak - Takže taky vozíme kontejnery z Hamburku do Hostivaře na návěsech.

Tak to děláte něco blbě.


No pokud vozí třeba PC komponenty nebo obecně něco dražšího, tak jejich cena v čase je taková, že ušetřit den jízdy použitím o trošku dražší přepravy se může vyplatit.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2413
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 19:07:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hamburky jezdí 4 denně a NExák tam je za 12 hodin. A přednostní odbavení v Uhři je určitě možné :-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2825
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 20:41:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Depa, depa, depa...
Stokrát omleté. Ono postavit depo na zelené louce je fajn, vyjde to laciněji, ale kolikpak peněz bude stát sanace současných dep a výstavba nových v rámci ČD? Ono pánové, prý budou nová vozidla. Na kolikpak točen se asi vejdou nové jednotky? Kolikpak dep bude uzpůsobeno k tomu, aby se na nich daly pohodlně rozpojit jednotky s Jakobama, aby bylo s takto oddělenými díly možné vhodně manipulovat. Kolikpak lidí zvládne práci s notebookem, když celý život měnili škopky na bardotách... Ono se totiž bude začínat téměř od nuly. Je nebetyčná pitomost si myslet, že ČD v tomto ohledu mají výhodu. Nemají. Ona plechová hala na bývalém poli může stát zrovna tolik, jako sanace točny a promaštěné zeminy. Sundejte si růžové brýle...

A dále ještě někteří nepochopili, že tento systém nestabilizuje objem dopravy v karajích, ale stále se to bude dělat podle nálady... Takže až se bude hrát zase o nějaké zastavování dopravy na nějaké trati, tak doufám bude Mcx plně spokojen. Koneckonců typickým příkladem je ono zastavování provozu ve Stř. kr., ke kterému mělo dojít při mimořádné změně jř v lednu. Opravdu tento idiotský systém má samé výhody, že Mcx a další....
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/, ICQ 403420179
Marian Kechlibar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.250.0.182
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 21:42:14    Odkaz na tento příspěvek  

Náhled ze soukromého sektoru: při dostatečné motivaci zvládnou lidi kdeco. A tou motivací nemyslím jenom peníze, jde i o profesní hrdost.

Příklad: (Relativně) malé společnosti jako Virgin Galactic nebo Armadillo Aerospace, z nichž žádná nezaměstnává více jak 250 lidí, a nemá rozpočet větší než 1% rozpočtu NASA, zvládly během posledních několika let udělat velice solidní pokroky v oblasti vesmírné techniky. Teď je tento sektor ekonomiky ještě celosvětově "v plenkách", ale je zcela dobře možné, že v roce 2020 budou podobné firmy (v té době o mnoho větší) tvořit většinu "vesmírného trhu".

Kdesi jsem četl, že NASA vydala za posledních 20 let jenom na zaměstnanecké kurzy o diverzitě (=rozuměj "jak vycházet v týmu s lidmi různé národnosti a barvy pleti") a o "sexuálním harašení na pracovišti", resp. předcházení témuž, více peněz, než kolik stál celý projekt SpaceShip One. Pak není divu, že poněkud technologicky stagnuje.

Ale to je kosmická technologie, to je v podstatě triviální obor ... Železnice, to je jiná. V tak obtížném oboru by soukromý sektor nejspíš nezvládl tak neuvěřitelné výzvy, jako postavit depo a zajišťovat administrativu provozu na jednokolejné trati.

Promiňte mi můj sarkasmus, možná není na místě, ale skutečně mi přijde neuvěřitelné, že v dnešní době si někdo myslí, že provozování příměstské dopravy představuje nějaké neuvěřitelně zásadní know-how. Vždyť to není žádná nanotechnologie, proboha. Dělají to tisíce společností po celém světě, od kafemlejnkové dráhy v hornaté části Mexika až po tchajwanskou ostrovní železnici.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 977
Registrován: 1-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 23:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já sice v oboru dopravy nedělám, ale souhlasím s tím, co tu napsal Marian Kechlibar.
Malá úvaha: pokud bych jako dopravce vyhrál provozování vlaků řekněme na hrbaté do Berouna, tak není nic jednoduššího, než si pronajmout nějaké nevyužité koleje od SŽDC, řekněme třeba v Rudné. Pak už zbývá dotáhnout "podnikovou čerpací stanici"- dnes už ve formě kontejneru. Prostory pro administrativu by se daly řešit pomocí buněk- viz třeba několikapatrové kanceláře stavebních firem přímo na stavbách. Ještě dodat nějaký menší montovaný sklad paliv, maziv. Pokud nebudeme troškaři, tak i přístřešek pro jedno vozidlo ( kdyby jsme se pouštěli do větší údržby). Náklady na toto by byly zlomkem ceny jednoho z vozidel. No a větší opravy by se nechaly dělat v depech/ opravnách/ v rámci záruky by je zařizoval výrobce. Nehledě na to, kdyby si dopravce pronajal vlečku u nějaké firmy, kde už jsou pro tyto případy zařízení.
Co si o tom myslíte?