K-report
 

Archiv do 13. prosince 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě » Archiv do 13. prosince 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5349
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 17:40:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix:

Jaký je, z hlediska schopností dopravce atd., rozdíl mezi např. regionální relací typu Břeclav - Znojmo či Kojetín - ValMez, oproti rychlíkovým relacím typu (když uvážím ty, které chtěl provozovat jiný dopravce než ČD) Plzeň - Žatec - Most nebo Kolín - Česká Lípa - Rumburk?

Svého času ani Student Agency neměla vůbec žádné zkušenosti s provozováním autobusů, přesto s tím začala, a to nikoliv na regionálních spojích, ale na nedotovaných dálkových.

Pohořelička a Hevlínka dojezdila/dojezdí kvůli nezájmu kraje, přesněji řečeno proto, že kraj namísto nich objednal autobusové linky č. 164, resp. 104 (která by mimochodem měla, dle uvedeného návrhu, konečně přinést spojení Hevlína s Laa i veřejnou dopravou).
Na těchto dvou tratích by se neprosadil žádný dopravce, protože by jednoduše nedostal dotace od kraje. A na vlastní riziko tam jezdit nebude.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2382
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 17:57:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David - autobusy a vlaky přeci nemůžete srovnávat, koupit autobus a jet s ním po cestě si může každý bl... s řidičákem, koleje jsou něco jiného.

Rozdíl mezi relacemi, keré uvádím já a Vy je hlavně ten, že v mém případě jde o tratě s relativně nízkou frekvencí a potřebou vozidel, takže když se nový dopravce rozhodne to vzdát (nebo prostě krachne), pro ČD by neměl být tak velký problém zajistit provoz vlastními náležitostmi...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5350
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 18:11:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix:
Nejsem si jist, jestli je vůbec nižší frekvence na trati Břeclav - Znojmo oproti třeba rychlíkům Plzeň - Žatec - Most (?), ale i kdyby - nejsem si jist, jestli by se tím, že by nejprve dostali jiní dopravci případně příležitost v regionálce a až pak případně na rychlících (mmch. rychlíky na spoustě tratí dnes plní převážně funkci regionálních, fakticky spěšných vlaků, jen mají jiného objednatele), něco dalo vysledovat.

Řekněme, že by dopravce X např. na trati č. 246, jehož služby by si objednal Jihomoravský kraj, nekrachl, nevzdal by to (mmch. proč by měl?), a cestující by byli spokojeni. Nevím ale, jakou informaci by to mělo přinést MD coby objednateli rychlíků, zejména když by mohl potenciálně vyhrát "dopravce Y" (který by byl třeba nespolehlivý, cestující by nebyli spokojeni atd.)?

Po přečtení některých diskusních skupin na tomto serveru mám pocit, že samotné ČD již mají problém zajistit vlakovou dopravu svými náležitostmi (viz výše zmíněné náhrady vlaků autobusy, nasazování brejlovců na trati č. 170, nedodržování řazení vlaků, posilových vozů atd.). Nebyl bych si tedy tak jist, že by ČD 1. mohly případný výpadek jiného dopravce samy nahradit. 2. se nemohl podobný výpadek stát i samotným ČD.
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 18:30:53    Odkaz na tento příspěvek  

Plně souhlasím s tím, že by mělo být přistoupeno nejprve k nějakému pilotnímu projektu, ve kterém by SA (případně jiný dopravce) potvrdil nebo vyvrátil své kvality. To už jsem zde jednou zmiňoval. Stejně jako to, že je nesmysl ze dne na den převést plošně provozování osobní dopravy z rukou ČD soukromníkům. To je prakticky nerealizovatelné a vzniklý zmatek by pak jen těžko někdo dával dohromady. Nijak tedy nezpochybňuji opodstatněnost existence státního dopravce, jako strategického státního podniku. Je třeba si ovšem uvědomit, že právě konkurenci ČD potřebují k tomu, aby začaly pružněji fungovat a reagovat na potřeby zákazníků. Opět mohu připomenout Karlovarský kraj, kde se objevily jedny z prvních RegioNov, poté co kraj zpřísnil podmínky výběrového řízení a poté, co provoz mezi Karlovými Vary a Mariánskými Lázněmi na základě předchozích výběrových řízení vyhrál Viamont. Také neříkám, že výhrou je právě SA. Výběrových řízení se ale může zůčastnit také Viamont, Railtransport, Veolia, OKD... (případně zahraniční dopravci) a zde by mělo platit, že nejlepší vyhrává. Na druhou stranu, proč by projekt SA nemohl být uskutečnitelný? Je možné, že za ním ve skutečnosti stojí nějaký vhodný investor, který si tímto způsobem ověřuje možnosti proniknutí do tohoto druhu podnikání u nás a patřičnými prostředky skutečně disponuje... Neviděl bych rozhodně projekt SA jako nereálný! Ovšem pokud tento projekt odmítneme, možná tím do budoucna odradíme další potencionální dopravce. Rozsah výběrových řízení stanovuje kraj. Záleží na kraji, jaký rozsah zvolí a ...záleží na jednotlivých dopravcích, zda se do něj přihlásí. Samozřejmě by měly existovat adekvátně vysoké sankce pro případ, že by dopravce nesplnil určené podmínky, aby se neopakovalo to, čeho jsme byli svědky v případě RT Expresů. Ovšem nutno podotknout, že projekt RT Expresů byl zpracován na vlastní podnikatelské riziko tehdejší společnosti Railtrans (dnes Railtransport), takže škoda vznikla pouze této společnosti (byl zahájen nábor personálu, reklama, atd.). V tomto případě ovšem za neúspěchem stálo neschválení vozidel, zamýšlených k provozu na těchto vlacích. Dnes již ovšem existuje řada moderních vozidel, které jsou pro provoz na území ČR schváleny, takže by tento problém nastat neměl. ...
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 18:31:30    Odkaz na tento příspěvek  

...
Co se týče kvality vlaků: Lze pochopit, že obnova vozidlového parku v rozsahu, kterým disponuje ČD, není jednoduchou, levnou nebo krátkodobou záležitostí. To je ale právě také důvod k tomu, aby probíhala svižnějším tempem. Osobně nic nemám proti starým "Béčkům", mám rád "zamračené" a jiné stroje z libeňské lokomotivky ČKD. Avšak každý svéprávný člověk musí uznat, že je není možné provozovat do nekonečna. Již nyní je poruchovost vozidel ČD na hranici únosnosti. Stejně tak je potřeba si uvědomit, že cestující za přepravu vlakem platí poměrně vysoké částky a v tomto případě rozhodně neplatí pravidlo "za hodně peněz, hodně muziky". Důsledkem je úbytek cestujících. Když se finančně vyplatí jet trojici osob automobilem, namísto vlakem, tak je snažší získat pro tuto cestu "spolucestující" do auta, jehož vlastnictví považuje většina lidí za samozřejmost. Preference silniční dopravy by přitom nemusela být samozřejmostí, pokud by byly české železnice (záměrně neuvádím ČD) pro cestující atraktivnější... Kompenzovat úbytek cestujících nárůstem cen, není také není tou nejlepší cestou... Takže, pokud nabídne soukromník solidní vozidla a rozumné jízdné, může být následkem nikoliv rozvrácení tuzemské železnice (jak tvrdí týdeníky Obzor a Železničář), ale naopak (po dlouhé době) k opětovnému návratu cestujících!
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1571
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 19:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosťa:

Osobně bych navrhoval, nechat takového dopravce nejdřív se ukázat na některé méně důležité trati či "minisystému tratí"

Však něco na ten způsob je podle mě ideální cesta - rozparcelovat celou plánovanou objednávku na takové systémy, na kterých se dají udělat smysluplné oběhy. Něco podobného udělal ve svém odvolaném výběrku plzeňský kraj, pokud se nepletu.

Rozdíl mezi relacemi, keré uvádím já a Vy je hlavně ten, že v mém případě jde o tratě s relativně nízkou frekvencí a potřebou vozidel, takže když se nový dopravce rozhodne to vzdát (nebo prostě krachne), pro ČD by neměl být tak velký problém zajistit provoz vlastními náležitostmi...

Pro ČD je to problém odvozit už teď, ve výchozím stavu. Před pár dny tu byla aktualita, že zařídily NAD místo spojů, na které neměly provozuschopné motoráky. Řazení horších než objednaných vozů je v bleděmodrém to stejné. A kdyby stát nedělal nesystémové dosypávky, bylo by to ještě horší.

PS: resuscitace neprovozovaných lokálek je ve většině případů mlácení prázdné slámy. Proč by měl nový dopravce se snažit na pohořeličce apod., kde nikdo dopravu neobjednává. A taky je fajn si připomenout výrok Miry Hozy - že hromadná doprava je hromadná od toho, že přepravuje hromady.


Zababa: kup si novou klávesnici, s fungující klávesou "enter".

(Příspěvek byl editován uživatelem david_jaša.)
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 19:51:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale považte, svěřit základní dopravní obslužnost do rukou někoho, kdo v této oblasti nikdy nepodnikal, nic v ní nedokázal a nemá nejmenší zkušenosti ani reference třeba alespoň z nákladní dopravy (tedy že alespoň ví, o čem ježdění po kolejích je), to by bylo přinejmenším bláznovství...

Dovolím si tu větu trochu parafrázovat:

Ale považte, svěřit živé osoby do spárů něčeho, co ještě z nás nikdo neviděl, s čím nikdo z nás nemá zkušenosti, tj. jakéhosi křížence vozu a parního kotle? To by bylo přinejmenším bláznovství... (krávy přestanou dojit atd. atd...)

Pane Kolmix: veškerý pokrok je založen na tom, že čas od času (představte si to!) někdo udělá něco, co do té doby ještě nikdo nezkusil. Kde byste pak bral fotky na svoje stránky o prototypech, kdyby se je nikdo ani nepokusil vyrobit?
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5230
Registrován: 8-2003

Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 20:42:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

autobusy a vlaky přeci nemůžete srovnávat, koupit autobus a jet s ním po cestě si může každý bl...

Další nominace na Modrou gumu měsíce.
Tomorrow Belongs To Me

Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2383
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 21:59:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp - teď se nějak nechytám, je na tom něco mylného?

Dusanh - jo jo, myslím, že to srovnání s prototypy jste zvolil velmi výstižně! Přece prototypy byly taky něco nového, co se nejprve podrobilo řádným zkouškám a provoznímu ověření a teprve až poté to začalo běžně vozit cestující...

David jaša - Když vezmu, že ČD teď svým vozidlovým parkem pokryjí potřebu (i když ona je i rezerva, akorát ne v podobě vhozidel na dané výkony zrovna vhodných), tak jim po "odevzdání" části tratí jinému dopravci pochopitelně nějaká vozidla na případné znovupřevzetí dopravy zbydou. Samozřejmě pak už jde jen o to, jestli jednoho konkrétního pána z O12 hned nenapadne všechno zrušit, že...

Zababa - Projekt SA rozhodne NENÍ rovnocennou náhradou stávajícího stavu - počítá s provozováním pouze některých "lepších" úseků tratí v daných krajích, ne komplexního zajištění dopravní obslužnosti celého kraje. Docela dobře to rozvádí právě text v posledním Železničáři...

Lze pochopit, že obnova vozidlového parku v rozsahu, kterým disponuje ČD, není jednoduchou, levnou nebo krátkodobou záležitostí. To je ale právě také důvod k tomu, aby probíhala svižnějším tempem. - ale otázka zůstává, kde na to vzít?
S přístupem, který stát donedávna měl ke "svému" podniku ČD (doufám, že už opravdu můžu psát v minulém čase), které nechal propadnout to propastné podfinancovanosti, šlo asi těžko něco s vozidlovým parkem dělat. Když si představím, že třeba elektrickou lokomotivu ČD obdržely z novovýroby naposledy v roce 1992 (!!!), a to to byl ještě vlastně doběh předrevolučních objednávek (řada 162), je mi z toho hodně smutno když se ohlédnu třeba do Německa či Rakouska se záplavou Eurosprinterů a Taurusů (o vozech ani nemluvě) -> tady je nádherně vidět přístup státu k hromadné dopravě...

Když tak čtu vaše obhajoby SA, ještě mně napadá otázečka - kdybyste vy byli představenými krajů, vy byste svěřili tak klíčovou věc jako je zajištění páteřní dopravní obslužnosti kraje někomu bez referencí, kdo sice umí hezky povídat a snít, ale nikdy na koleje nevypravil ani motoráček?

Přiznám se, že ač sám rád objevuju nové věci a třeba i riskuji - se statisíci obyvatel kraje, kteří si mně zvolili a věří mi a za jejichž životy vlastně i částečně nesu zodpovědnost, bych do toho rozhodně nešel a jednal stejně, jako jednali současní hejtmani. Prostě bych na těch dalších 10 let vsadil na osvědčenou kvalitu a protože jak jsem psal, novým dopravcům opravdu fandím (tedy kromě SA - ty už si získaly mé antipatie), doufal bych, že se alespoň někteří z nich mezitím jinde ukážou v dobrém světle, abych za oněch 10 let mohl (já nebo můj nástupce) bez obav svěřit dopravu jim...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5351
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 11. prosince 2009 - 22:12:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix:
ad poslední odstavec - Ovšem když budou stejně jednat všechny kraje, tj. že podepíší s jedním dopravcem (ČD) smlouvu na 10 let dopředu, kde se má ten kterýkoliv jiný dopravce "ukázat v dobrém světle" (vyjma výkonů, které už mají z dřívějška)? Navíc v situaci, kdy - jak sám tvrdíte - by bylo nejlepší, aby se to nejprve vyzkoušelo na nějaké regionální trati?

Mmch. JHMD, Viamont, OKD-D, Železnice Desná se v "dobrém světle" za těch cca 12 let, co už tady jezdí, "neukázaly"?

K přístupu státu k hromadné dopravě - Myslím si, že stát (třeba právě MD coby objednatel rychlíků) se v posledních letech chová hodně vstřícně - viz stoupající nabídka rychlíků, oproti např. době před 10 lety je to výrazný rozdíl.

P. S. Co jsou to podle Železničáře ty "lepší tratě" (v čem jsou "lepší" než ostatní?), o které má mít Jančura zájem?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 8-2007
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 01:09:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Mmch. JHMD, Viamont, OKD-D, Železnice Desná se v "dobrém světle" za těch cca 12 let, co už tady jezdí, "neukázaly"?


Teď nechci Jančuru podceňovat v jeho schopnostech,ale moc si nedovedu představit stav,kdy dnes jezdí ČD se svými šukafony,Poršingama,Plecháčema,Regionovama regionální dopravu např.plzeňského kraje a zítra v neděli vyrazí desítky nových Desir klasic,Desir Mainlain a stovky nově vyškolených/přeškolených zaměstnanců do rutinního provozu.To by ti nově vyškolení jezdili na trenažéru a v neděli by začli jezdit s desirem plným lidí ?To samé je u přebraných zaměstnanců ČD.Ti by ještě v sobotu jezdili u ČD šukafonem a od neděle by vyrazili s Desirem pod Fy.Student Agency ?
Zavedení dopravci(Viamont,OKD,Unipetrol atd..)mají možnosti své zaměstnance řádně zacvičit a připravit na provoz bez větších problémů.Stejně jako silniční dopravci.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 01:42:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty termíny nejsou 12.12.2009. To zaprvé
Zadruhé opět se mýlící Rosťa Kolmix:
Přece prototypy byly taky něco nového, co se nejprve podrobilo řádným zkouškám a provoznímu ověření a teprve až poté to začalo běžně vozit cestující...
Chcete říct, že Desiro Mainline, Flirt či GTW nebo jednotka z PESA Bydgoscz nejezdí v běžném provozu s cestujícími???

A poznámka třetí: jestli berete Železničář nebo Obzor jako relevantní zdroj informací, tak nám to prosím dejte vědět. Aspoň nebudeme marnit čas s odpověďmi...
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1239
Registrován: 2-2006
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 10:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Dusanh: naprosto stený argument - jak berete jako relevantní vizualizace a prohlášení pana Jančury. Počínaje vozidly, cenami, bankami a konče firmou Keolis - kdysi se tomu říkalo rádio Jerevan - zkuste se zeptat starších -vysvětlí vám o co jde.

Komiks veřejné dopravy na k-áčku dostupuje třetího stadia své bohapusté demagogie.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2385
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 12:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David - Jasně, to je právě ten problém, který poukazuje na ne zcela dobré dořešení věci - když všechny kraje podepíší smlouvu s ČD, nemá se nový dopravce kde "předvést". Jenže pokud nenastane nějaká úprava systému přidělování ZDO, nikdo nemůže čekat, že by se i za těch 10 let situace změnila - tady bych řekl, že je řada na pánech zákonodárcích...

Jak jsem psal, kdybych do věci mohl mluvit (jakože nemůžu), nechal bych právě pro "předvedení" nových dopravců vyhradit nějaké "minisystémy" tratí (např. právě třeba Val-Mez - Kojetín + Kroměříž - Zborovice + třeba Val-Mez - Rožnov) a ať se ukážou. Myslím, že třeba právě uvedené tratě mají potenciál, který je současným a zvláště nastávajícím GVD značně potlačován (viz. třeba po vlaku z Kojetína na Hulín v 9:12 jede další až 12:22! nebo zrušení jediného solidního spoje Sp 1641). Jsem přesvědčen, že s individuálním přístupem k těmto tratím ála třeba úspěšné oživení Jindřichohradeckých lokálek společností JHMD má nový dopravce velkou šanci odpovídající nabídkou vozidel i četností a vhodným časovým rozmístěním spojů dnes poloprázdné vlaky opět naplnit...

Jinak co se týče toho nepokrytí všech tratí krajů nabídkou ZDO firmou SA (přestože ta na svých stránkách tvrdí opak), byla na to i mapka, akorát ji teď nemůžu na netu najít, která potvrzovala totéž, co je psáno v posledním Železničáři. A popravdě nevím, proč bych z něj nemohl čerpat, když jeho "růžové brýle" na provoz ČD i ČD-C jsou "růžové" cirka stejně, jako píší stránky SA o provozu žlutých vlaků - jen s tím rozdílem, že z toho, o čem píše Železničář, obvykle bývá alespoň něco realizováno...

Dusanh - ale k těm prototypům jsme tady přirovnávali dopravce a ne jejich vozidla. Řeč tedy byla o tom, že by (stejně jako ony prototypy) měli nejprve noví dopravci projít jakýmsi zkušebním provozem a teprve až prokážou, že něco dokážou, jim svěřím do péče masy cestujících v celém kraji...

A ještě jednou zdůrazňuji, že nemám naprosto nic proti soukromým dopravcům na železnici, naopak třeba JHMD, Viamont, OKD, Železnici Desná atd. plně uznávám a jsem velmi rád, že díky nim funguje řada tratí, které by jinak už zřejmě ani neexistovaly. Tiše fandím třeba RAILTRANSPORTU, něco o nich vím, s pány Stiftem či Šimralem si občas i napíšu a dodnes mně mrzí, že to s RT Expresy nevyšlo (a zároveň doufám, že to výjde v blízké budoucnosti). Oni měli velkou šanci a za svůj neúspěch vpodstatě nemohli, zatímco třeba SA kolem sebe plácá do vody a za svůj (možná dočasný) neúspěch si rozhodně může sama - reference z autobusové dopravy nejsou po počátečním nadšení z jízdenek za korunu zrovna nejlepší a působení na železnici se rovná mazání medu kolem úst...

Mně osobně by SA o svých kvalitách přesvědčila snad jen tím, že by právě po vzoru třeba OKD, Železnice Desná či Viamontu vskřísili alespoň některou z tratí, které jsou dnes tzv. "na odpis" - Pohořeličku, Hevlínku, Čejčské lokálky atd. S individuálním přístupem a solidním grafikonem, který by lidi do vlaku přilákal a ne je vyháněl, jak jsme toho byli svědky, to nepochybně půjde. Až tohle dokážou, rád si s pány z SA potřesu rukou a klidně jim pomůžu třeba i s propagací jejich firmy na internetu
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Past
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 770
Registrován: 11-2005
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 13:09:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zítra v 11 hodin na Primě nám to pánové Martínek, Jančura i zástupce ČD vysvětlí, nebo taky ne. Tak se na to mrkněte.
A ještě toto, jestli to zde ještě výše není: viz http://zpravodaj.probit.cz/ ze dne 11.12.09
Slovo hejtmana k regionální železniční dopravě
----------------------------------------------------------------- ---------------

Vážení spoluobčané,
vzhledem k neobjektivní mediální kampani, které jste v současné době ze strany majitele společnosti Student Agency vystaveni, jsem se rozhodl podat Vám i prostřednictvím tohoto listu vysvětlující informace ve věci postupu krajů České republiky k regionální železniční dopravě.
Nejprve mi dovolte, abych Vám objasnil důvody, proč kraje uzavřely desetileté smlouvy s Českými drahami a nevypsaly přitom výběrové řízení. Podle stávající legislativy tak totiž učinit nemusí. Umožňuje to platné nařízení Evropské unie a potvrzují to i analýzy českého ministerstva dopravy. V této záležitosti jsme si nechali vypracovat rovněž nezávislé právní posudky. Pokud bychom vypsali výběrové řízení, ohrozili bychom čerpání peněz z Evropské unie na modernizaci a obnovu vozového parku.
Při vší úctě k výsledkům soukromých autobusových dopravců musím zdůraznit, že nelze tento druh dopravy srovnávat s podmínkami na železnici. V naší zemi dosud neexistuje jiný dopravce než České dráhy, který je schopen zajistit dopravní obslužnost na území celého kraje. Nikdo jiný než ČD nemá v současnosti dostatek vozidel a zaměstnanců. Je důležité připomenout, že pořízení nových drážních vozidel stojí desítky miliard korun a dodání dostatečného počtu souprav by trvalo několik let. Do té doby by nebyla zajištěna dopravní obslužnost a kompletní výměna vozového parku by znamenala dramatické navýšení cen jízdného.
Pardubický kraj již má s Českými drahami uzavřenou dlouhodobou smlouvu a nebyl důvod ji rušit, neboť smlouva je pro kraj ekonomicky výhodná a umožňuje dlouhodobě zachovat regionální železniční dopravu. Kromě toho je garantovaná stabilita zdrojů, mohou být využity evropské peníze, je zajištěna modernizace vlaků a je dosažena stabilní cena. Kontrakt navíc zajišťuje zaměstnanost pro tisíce lidí.
Uzavřená dohoda nám také dává nástroje na kontrolu hospodárnosti Českých drah. Pokud se bude náš partner chovat jinak, budu první, kdo bude vyžadovat nápravu.
K výhradám některých občanů, že kraje rozhodovaly nedemokraticky, uvádím, že pro návrh v Pardubickém kraji hlasovaly všechny politické strany bez výjimky.
Mám-li se rovněž vyjádřit k nabídkám pana Jančury pro Ústecký, Olomoucký a Plzeňský kraj, pak tyto znamenají dramatické snížení dopravní obslužnosti. Základní kapitál Jančurovy společnosti RegioJet jsou dva miliony korun, což je minimální zákonná výše základního jmění akciové společnosti. Vzhledem k tomu, že za vynaložené peníze z evropských fondů ručí kraj celým svým majetkem, dát tyto prostředky firmě, která má dva zaměstnance a nemá žádný vlak, by byl neodpovědný hazard.
Jsem přesvědčen o tom, že po letech nejistoty znamená memorandum stabilitu a jeho podpis je obrovským úspěchem vlády a krajů. Věřím, že nám dá budoucnost zcela za pravdu.
Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje
www.klubfoticu.estranky.cz
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2388
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 13:29:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď to tu říkám, taky bych se nerozhodl jinak
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5353
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 14:04:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K vyjádření Radko Martínka - Znovu je tam zdůrazňováno, že kterýkoliv jiný dopravce než ČD by TEĎ HNED nedokázal zajistit dopravní obslužnost, ze dne na den by nesehnal vozidla atd. Tak to je snad jasné, že by to nebylo možné, na druhou stranu by to bylo jistě možné zvládnout za dobu kratší, než je 10 let, po kterou se teď zřejmě nic nezmění.
Do doby, než by případný jiný dopravce vozidla pořídil, samozřejmě mohly ČD jezdit, to není nepřekonatelná překážka, takže argument, že "do doby dodání nových vozidel by nebyla dopravní obslužnost zajištěna", je nesmyslný.

Mmch. Jak Martínek přišel na to, že v případě pořízení nových souprav, které by musel případný jiný dopravce učinit, by bylo nutné zvýšit jízdné (Oproti čemu zvýšit? Nad úroveň dnešního jízdného ČD)?

Trochu off-topic: Proč znovu nejezdí osobní vlaky přímo v trase Brno - Česká Třebová, bez přestupu v Letovicích, jak Radko Martínek s Michalem Haškem slíbili v červenci 2008 do kamery ČT, která je "náhodou zastihlá" při přestupu v Letovicích při jejich cestě osobním vlakem (!) na stranický sněm do Skalice nad Svitavou?

Rosta_kolmix: Myslím, že v Jihomoravském kraji, kde objednatel (kraj + organizátor IDS) celkem ví, co chce, a jaký rozsah dopravy objednává, by neměl ten jiný dopravce moc možností ke změně JŘ, který je v Jihomoravském kraji mj. vázán přípojovými vazbami na autobusy, právě v rámci IDS.
Toto by bylo realizovatelné v některém z krajů, které v tomto směru příliš koncepční a iniciativní nejsou. Je jich u nás asi většina, leč JMK takový není.

Z uvedených tratí - pohořelická trať je z hlediska osobní dopravy i do budoucna odepsaná; Hevlínka za předpokladu, že nedojde k obnovení tratě do Laa, taky; a ani u jediné z "čejčských lokálek", na kterých ještě je osobní doprava, by toho ani žádný jiný dopravce moc vymyslet nemohl.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Opavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 14:06:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hezký a hlavně pravdivě napsané, líp bych to nenapsal.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 2-2006
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 15:48:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chlapci to chce kybl ledu, horečka opadne i žlutá fatamorgana zmizí.
Hejtmani jsou sice divně oranžoví, ale zdá se nejsou tak úplně padlí na šišku.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1570
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 18:12:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale považte, svěřit základní dopravní obslužnost do rukou někoho, kdo v této oblasti nikdy nepodnikal, nic v ní nedokázal a nemá nejmenší zkušenosti ani reference třeba alespoň z nákladní dopravy (tedy že alespoň ví, o čem ježdění po kolejích je), to by bylo přinejmenším bláznovství...

Pokud bychom požadovali zkušenosti z oboru po každém subjektu, který chce do něj vstoupit, tak by žádná konkurence nemohla nikdy vzniknout.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1241
Registrován: 2-2006
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 18:52:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejen zkušenosti je požadovati nemožno, ale ani zaměstance, ani vhodný majetek pro hlavní předmět činnosti a v podstatě téměř žádný majetek. No, na zadání vizualizací to stačí.
Protože ten pěkný obrázek k rozhodnutí stačí. Jó dost často se takové kaufy objevují v černé kronice
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 18:58:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

měli nejprve noví dopravci projít jakýmsi zkušebním provozem a teprve až prokážou, že něco dokážou

Jistě... Raději jim ani nedáme šanci aby prokázali - co kdyby se jim to totiž náhodou povedlo...

jak berete jako relevantní vizualizace a prohlášení pana Jančury

Pan Jančura nedostal možnost uvést tyto představy do praxe, proto nemám možnost srovnání...

Abych to za sebe shrnul:

Problém není v tom, že Jančura "nebyl vybrán". Problém je v tom, JAK k tomu došlo. Jančura nedostal šanci zúčastnit se výběrového řízení, a já doufám, že tato svévole našich krajských úředníků bude přezkoumána soudem s výsledkem, že toto jednání bylo v rozporu s právem.

Pokud se Jančurovi nepovedlo svoji představu uvést v život, nechápu, proč tady spousta lidí tvrdí, že to nebude fungovat. Jak můžete tvrdit, že to nebude fungovat, když ani nebyla dána možnost, aby to fungovat začalo??
Naopak - u Černé Díry jsem se již x-krát osobně přesvědčil, že to NEFUNGUJE... Rád dám proto příležitost KOMUKOLI jinému, aby se ukázal.

Proč se jiných dopravců bojíte? Máte snad strach, že rozkradou koleje a nebude se už nikdy jezdit? Nebo snad máte strach, že se ukáže, jak je na mnoha tratích nerentabilní provoz a dojde tak k jeho (v budoucnu tak jako tak nevyhnutnému) zastavení?
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1242
Registrován: 2-2006
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 19:20:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Máte pravdu dopravců se asi nikdo z cestujících nebojí. A v tom slově dopravců je ukryt ten problém - bohužel dopravce z RJ neudělal papír a nakreslená vozidla, tak to je vážně málo.
A na papíru se do práce špatně jede.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1145
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 19:42:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad zkušenosti: Vím, že si teď naběhnu, ale - po revoluci tu třeba v případě cestovních kanceláří byl jen ČEDOK. Jaká je realita nyní? V případě leteckých dopravců tu byl (polo?)státní dopravce ČSA + zahraniční dopravci (British airways, Air France,atd.) Jaká je realita nyní? A našli by se další oblasti nejen z dopravy, kde byl monopol, nyní není a ono to funguje. Na druhou stranu před několika lety Jančura mluvil o síti žlutých SA hotelů/penzionů. Jsou v reálu nějaké žluté SA hotely/penziony? Myslím, že ne. Možná by Jančura měl méně mluvit. Tím spíš, že jiní dopravci doopravdy na kolejích podnikají. Viz třeba Viamont na trati 149 z ML do KV. Trochu pokory by mu neškodilo.
Phpttjournal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 10-2005
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 20:16:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan : Nemáte přesné informace o tom, že není žádný žlutý hotel/penzion ... On se jeden bude do nově vznikající sítě Žlutého ubytování stavět nedalo Vídně .. A další už se mají zapojit ve Španělsku, protože si tu dokázal zázrakem ukecat Jančura skrze někoho, že to majitelé hotelů s ním podepsali .. Víz rezervační systém na hoteli u SA, kde jsou už v nabídkách jejich podniky .. Krom toho dle pracovníka SA - prodejce ve Vaňkovce (Brno) by snad měl být koupený hotel ve Špindlerově Mlýně letos a dělá se na něm oprava (tvrdil začátkem listopadu)Informaci o koupě hotelu není asi možné ověřit na pravdivost co?
Nepište si o informace ze zákulisí SOR Libchavý. Stejně vám nebudu na takovéto dotazy odpovídat! A nelobujte u mě za svoje MHD, kde jezdíte VHD. Děkuji všem
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1243
Registrován: 2-2006
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 20:18:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Toť otázka proč to celá dělá, zda jde o jeho ego, nebo levnou reklamu pro jeho jiné aktivity či dopravní snahy žlutých busů, kde konkurenci zlikvidoval jízdným za korunu či za jinou směšnou částku a pak se vrátil zpět na původní či vyšší částku.
Jo, to je ten správný způsob podnikání - vytasit kolty a hlava nehlava. Hm... pak se divím co nám kvete na jinde....
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2389
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 20:26:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dusanh - kurňa, chlape, celou dobu tu hučím, že by se jim ta možnost dát měla, akorát ne na klíčových spojích nýbrž někde, kde se v případě jejich neúspěchu nesesype celý dopravní systém...

Pan Jančura MÁ možnost uvést své představy do praxe kdykoliv a kdekoliv, akorát momentálně ne za penízky státu, na které si tolik dělá zálusk.
Myslím, že dnes si může vlaky prakticky bez omezení vypravovat kdokoliv a kdekoliv, ale v případě pravidelné dopravy to chce mít VOZIDLA (+ nějaké depo s personálem, kde se bude provádět provozní ošetření a opravy), PROVOZNÍ PERSONÁL (fíry, vlakový doprovod), nějaké ZKUŠENOSTI s železničním provozem alespoň třeba z nákladní dopravy + odpovídající ADMINISTRATIVNÍ ZÁZEMÍ (vytváření a spravování grafikonů, oběhů vozidel, dispečerský aparát, personalisty, péči o zákazníky, atd. atd. atd. - samozřejmě i nějaké finance na jejich zaplacení, neb tyto všechny nelze odbýt minimální mzdou).

Taky by mně zajímalo, co kdy na ČD nefungovalo, jak píšete. Já jsem se sice mnohokrát setkal s tím, že to fungovalo poněkud pomaleji (ale u takového kolosu asi nikdo nemůže čekat že bude hbitý jak rakouské lasičky), ale že by něco vyloženě nefungovalo, to se mi nestalo. Vždy jsem se dostal kam jsem potřeboval, ve zvláštních případech maximálně o spoj později...

čelakovičan - přesně tak! Kolik cestovek bylo dřív, kolik jich později vzniklo a taky nutno se ptát, kolik jich ve svém podnikání neuspělo! To taky nebylo zanedbatelné číslo. Jenže základní dopravní obslužnost je věc natolik klíčová, že se v ní prostě nedá experimentovat.

Jó něco jiného pak je, když nový dopravce třeba obohatí svými spoji jinak (třeba tolik špatnými a neustále nefungujícími ČD) běžně obsluhovanou trať. Třeba právě tak, jak to zamýšlel RAILTRANS. Proč už pan Jančura, když je tak schopný a má k provozování vlaků vše co potřebuje, dávno nevypravil konkurenční spoje třeba na trasu Praha - Ostrava, kde jezdí spoje ČD permanentně přeplněné (hlavně ve ČT, PÁ a NE si v mnohých člověk ani nesedne)? Myslím, že třeba za jízdenku za korunu bych do jeho moderních JČ-Expresů usedl i já...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Transportforyou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 20:43:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta:
autobusy a vlaky přeci nemůžete srovnávat, koupit autobus a jet s ním po cestě si může každý bl... s řidičákem, koleje jsou něco jiného.


Promin, ze reaguji pozde, ale musel jsem. Právě jsi urazil všechny autobusové společnosti! Doopravdy si myslíš že podnikání v tomto oboru je tak jednoduché?
Myslím si, že ty se považuješ za rozumného a schopného člověka, tak proč nezkusíš to co dokáže každý blb? Přece koupit autobus a vyhrát výběrové řízení umí každý! A co takhle se pustit do podnikání na vlastní riziko, to by jsi taky dokázal?

Osobně více obdivuji ty dopravce, kteří si jezdí na vlastní triko a né na dotace, takže např. SA. Protože když máš dotace nemusíš se starat o zákazníky a "jen" jezdíš. A právě starost o zákazníky je ta největší fuška.

Nezpochybňuji fakt že podnikání na železnici je v současné době mnohokrát těžší a to díky vlastnictví nádraží ČD a nevypisování tendrů. Ale vlak stojí víc než autobus. Což asi víš, ale mám pro tebe novinku! Dostaneš za jeho provozování víc peněz! Takže když to shrneme tak třeba 1 vlak = 4 autobusy.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 2-2006
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 21:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žádnou výběrovku na busy nikde nemůžeš vyhrát - trh se stejně jak u železnice uzavřel - všichni busáci mají podepsané smlouvy na 10 let a zítra začnou jezdit stejně jako železnice podle "nových" jízdních řádů - pouze se o tom nepíše, tedy ve většině stejné jízdní řády jako před 30 lety, nejsem sám kdo si na tyto praktiky stěžoval u kraje a marně!
Transportforyou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 21:13:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MCX: Ano, výběrka se teďka moc nevypisují, ale občas se nějaké objeví a po nějakém čase se znova vypisují. Ale řekl jsi to velice pěkně, protože aspoň Rosta vidí že podnikat s autobusovou dopravou nedokáže každý blb, kor když je momentálně trh plný. Jediná šance je začít konkurovat na vlastní náklady dálkovým linkám. Ale to každý musí uznat že by to bylo dost o hubu, a kdo by to dokázal by si zasloužil velikou čest, a né nazvání blbem.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2390
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 12. prosince 2009 - 22:46:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Transportforyou - já to myslel hlavně tak, že srovnávat vlak a autobus je trošku nepoměr. Pro jednotlivce či firmu je celkem zásadní rozdíl, jestli si při určité konkrétní sumě peněz, které mám k dispozici, koupím autobus nebo řekněme drážní motorovou jednotku.
Pro to či ono potřebuju úplně odlišnou úroveň znalostí (drážní/silniční předpisy, technické znalosti samotných vozidel), úplně jiná je omezenost provozování železničního vozidla (podstatně menší síť železnice proti silnici, vyčerpání propustností tratí, omezenost daná napěťovými soustavami, třídami přechodnosti, délkami nástupišť a já nevím co ještě - zatímco autobus si může zastavit prakticky kdekoliv, jet X různými alternativními trasami při neprůjezdnosti hlavní) a celkově vlak je obvykle páteří dopravního systému, zatímco autobus spíše jeho doplněním. U vlaku se předpokládá a očekává dochvilnost, provázaní přípojů, jeho jízda a aktuální poloha je z různých důvodů neustále sledována a v případě závady jednoho vlaku to má obvykle dost fatální vliv i na jízdu spojů následujících, zatímco výpadek jednoho autobusového spoje se dotkne tak maximálně cestujících, kteří jej chtěli použít, ale ostatních se to nijak nedotkne...
Mezi autobusy jsou přípoje spíše teoretickou záležitostí, přípoje nikdo negarantuje.

Má cenu pokračovat? Vlak a autobus je něco nesrovnatelného.

Vzhledem k tomu, že silniční dopravu obecně moc neuznávám, nemusíte se bát, že bych se do nějakého podnikání v této oblasti pustil, nicméně jsem taky netvrdil, že je jednoduché v tomto oboru podnikat a snadné vyhrát nějaké výběrové řízení. Rozhodně ale nejde srovnávat podnikání v autobusové a železniční dopravě. V autobusové můžu (obzvlášť v té nedotované sféře, o které byla v případě SA řeč) mnohem levněji nakoupená vozidla, jejichž základní údržbu můžu provádět kdekoliv na ulici, kdykoliv prodat, kdykoliv taky můžu změnit trasu svých spojů, pokud na nějaké předešlé trase neuspěju a v případě, že se mi v podnikání nezadaří, téměř nikoho kromě hrstky mých cestujících se to nedotkne
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2855
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 00:22:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k tomu, že silniční dopravu obecně moc neuznávám,

To asi mluví za všechno. Po silnicích se přepravujeme úplně všichni, bez silniční dopravy se nenažerem, zatímco veškeré vlakové spoje přepraví hrstku z celkového objemu cestujících a bezezbytku jsou nahraditelné silniční dopravou, v 90% zřejmě i kvalitnější. Jsou provozovány přestárlým vozovým parkem za neskutečných dotací i do dálkové dopravy, ale zuřivě, za každou cenu a do posledního muže se budeme bránit konkurenci, aby jsme náhodou neviděli, že i kolejová doprava jde dělat kvalitně. No to je fakt super.
liben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.212.192.46
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 00:44:08    Odkaz na tento příspěvek  

To bych moc netvrdil to Vase srovnani.Z vlastni zkusenosti.Pracoval jsem jako mechanik lokomotiv a pred deseti lety jsem sel jezdit na kamion.Po dalsich peti letech jsem si zalozil svoji dopravu s jednim navesem.Momentalne se soustredime na vychodni evropu a balkanske zeme.Toci se nam tam deset zaplacenejch souprav a i v teto umele "krizi"se rozrustame.Neznam podrobnou problematiku techto zemi, ale mam schopne lidi ktere platim, a ty mi to zajistuji.To jen tak na okraj.Ceny doprav jedno jake ,jsou tlaceny dolu.Autobus,vlak,kamion,lod atd..Porizovaci naklady jsou stejne umerne zivotnosti a zisku vozidel,jen zalezi jak je dokaze majitel CD,SA atd...vyuzit aby nestala a netahla za sebou kouli kterou musi zbytecne ve vetsine pripadu zivyt.Zkuste jen dat dohromady nepretazeni aetru ridicu a 24 hodinovy probech vozidla s lidskym nastupem a koncem.Kontroly policejni,celni spravy,odbor dopravy.Udrzbu vozidel,nasmlouvane zakazky atd. dodrzovat ve stanovenych terminech aby vse hladce bezelo.CD toto neresi a proto se boji konkurence ktera je lehce prevalcuje.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2391
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 01:05:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k - toto je čistě můj osobní názor a klidně mně za něj považujte za blázna - ostatně nebyl byste první ani poslední a já se za to nestydím (mimochodem k tomuto názoru jsem došel jen a pouze na základě řady negativních zkušeností s ní - několika nedocestovaných cest busem, ještě více autem, ale hlavně kvůli několika na silnici usmrceným kamarádům a těžce zraněným příbuzným)...

Přestože jsme lehce uhnuli od tématu, nesouhlasím s Vámi ani s tím, že je dráha bezezbytku zastupitelná - nákladní doprava rozhodně ne, osobní možná z části. Stále mám v živé paměti svou celodenní cestu ze školy v Břeclavi domů do Kojetína dne 7.2.1997 při stávce železničářů, kdy to autobusy těžce nezvládaly (i když lehkou omluvou jim mohlo být, že šlo o mimořádnost)...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5355
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 02:12:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix:
Proč už pan Jančura, když je tak schopný a má k provozování vlaků vše co potřebuje, dávno nevypravil konkurenční spoje třeba na trasu Praha - Ostrava, kde jezdí spoje ČD permanentně přeplněné (hlavně ve ČT, PÁ a NE si v mnohých člověk ani nesedne)?
Není to hlavně proto, že:
- On ta vozidla a zázemíprostě nemá (na rozdíl od ČD - proč tedy ty exponované spoje samy ČD neposílí?)

A dále, že:
- Při přidělování tras mají přednost dotované spoje?
- Tu trasu by mu z výše uvedeného důvodu vůbec nemuseli přidělit (Podobné problémy měl právě i RTT)?
- Když by mu (a nejenom jemu, obecně kterémukoliv dopravci, který by chtěl jezdit bez dotací) tu trasu třeba letos přidělili, tak příští rok už třeba ne.

Mezi autobusy jsou přípoje spíše teoretickou záležitostí, přípoje nikdo negarantuje.
Například v již zmiňovaném IDS JMK to je relativně obstojné, i když do ideálu to má asi taky daleko.
Navíc dnes na sebe nečekají ani dva vlaky stejného dopravce (ČD), stačí jeden příslušný puntík v JŘ a jeden vlak může ujet tomu druhému doslova před nosem.

Přestože jsme lehce uhnuli od tématu, nesouhlasím s Vámi ani s tím, že je dráha bezezbytku zastupitelná - nákladní doprava rozhodně ne, osobní možná z části. Stále mám v živé paměti svou celodenní cestu ze školy v Břeclavi domů do Kojetína dne 7.2.1997 při stávce železničářů, kdy to autobusy těžce nezvládaly (i když lehkou omluvou jim mohlo být, že šlo o mimořádnost)...
Tohle mi přijde jako hodně hloupý příklad.
Skoro ze dne na den a bez jakéhokoliv navýšení počtu autobusových spojů, by to samozřejmě nefungovalo. Za jiných okolností by tomu bylo jistě jinak.
Vlastně i dnes se při úvahách o možném zastavení osobní dopravy na málo využívaných tratích, proti tomuto často argumentuje stylem, že "tam jezdí jenom pár autobusů, a jenom ve všední den, takže když se ty vlaky zruší, tak lidem zůstane jenom těch pár busů".

P. S. Ono kdyby ty autobusy za takových mimořádných situací zvládaly pobrat lidi bez problémů, tak by se to dalo brát taky tak, že ty vlaky jsou vlastně zbytečné, že. (Navíc dnes není rok 1997, ale pomalu končí rok 2009, a leccos se od té doby změnilo).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1245
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 09:52:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad David: třeba Ostrava - Praha má dostatek kapacity, není se třeba obávat a RT měl v JŘ výhodné polohy, stačí zpětně nahlédnout, proti Jančurovi to jejich snažení šlo přeci jen kousek dál za virtualitu. Panu Jančurovi pro pohlazení jeho ega a s tím související první stránky novin ten virtuál stav stačí.
Transportforyou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 10:47:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jančura nešel na linku Praha - Ostrava z jednoho prostého důvodu: konkurovat na vlastní podnikatelské riziko dotovaným EC/IC. Když stát dotuje ČD tak na této trase prostě nemůžou krachnout, leda že by to sami vzdali, ale to v tomhle případě by zcela určitě neudělali. Je prostě rozdíl, aby někdo měl zisk z jízdného + od státu za km 150Kč (plácám, přesné ceny neznám) a druhý dopravce jen ten zisk z jízdného. Já bych se do něčeho takového v životě nepustil, a myslím si že nikdo z Vás by se do toho taky nepustil.
Rosta:
Jak jsem říkal, nezpochybňuji že podnikání v železniční dopravě je těžší, ale jak sám píšeš je to celkem stejné. Buď budu znát silniční zákony nebo drážní. Buď budu mít vlaková depa nebo depa autobusová. Buď budu mít technické znalosti o autobusech nebo o vlacích. Většina lidí se vyzná v tom prvním, a méně lidí v tom druhé, ale není rozhodně nadliský úkol najít si na toto odborníky. On ani ten silniční zákon není nějak jednoduchej, a dodržování smlouvy na zajištění ZDO je někdy taky o hubu, a když tvůj spoj nepojede schytáš za to pokuty, protože třeba v IDSJMK by mělo v současné době fungovat sledování vozidel, zda je na své trase atd. Samozřejmě vlak stojí víc, ale dokáže více vydělat jak na jízdném tak na dotacích. Výluky, mimořádnosti to vlaky mají jednoznačné mínus. Ale co autobusy a kolony v městech? To prostě taky nemůžou jen tak objet. Je víc kolon ve městech nebo víc výluk na železnici? Řekl bych, že ten rozdíl nebude nějak markantní.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1246
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 11:04:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapomínáte na Pendolina bez dotace - mohl by předvést jejich likvidaci - to by byla reklama!
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1247
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 11:30:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě jsem mimo narcistických prohlášení o nejlepší firmě, prohlášení že do 14 dní zde má vlak, neřekl sice, že žlutý ale hurá - zhmotnělá vizualizace bude zde? Jinak je to jak papoušek, který se naučil 20 hesel a mele je kolem dokola - naprostá katastrofa.
Transportforyou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 12:03:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx - A neuvažovalo se už náhodou že budou i Pendolína jezdit na dotace? Kdyby vstoupil nějaký soukromník na tuto trasu, tak se s Vámi vsadím, že hned se tento návrh na dotování pendolin opráší a v podezřele krátké době uskuteční.
Doufám, že ten papošek nebyl myšlen na mě
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1248
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 12:12:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žlutý papoušek byl na Primě.

Pokud budete postupovat podle podobných jasnovideckých představ, tož to pak nemá smysl dělat vůbec nic. Já si vyzkoušel, že to tak není.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5356
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 14:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: RT-Express měl docela výhodné (stačily by mu 4 soupravy, byť s nutností obratu již v Ostravě-Svinově, jezdil by z Holešovic) podmínky v JŘ 2006/2007.
Ovšem v návrhu dalšího JŘ, který byl k dispozici někdy v létě 2007 (pak někdy v září byl celý projekt RT-EX odvolán a vlaky se už v novém JŘ neobjevily), už to zdaleka tak výhodné nebylo. Jestli si to dobře pamatuji, tak do těch časových poloh, které měl, byly vloženy rychlé vlaky ve směru Praha - Brno, takže se časové polohy RT-EX posunuly tak, že by bylo potřeba už 5 souprav, a hlavně - v Praze by jezdil od Běchovic přes Vršovice na Smíchov.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 14:14:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale na přestupy vycházely jeho časové polohy výhodně
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 15:10:40    Odkaz na tento příspěvek  

Projekt RT Expresu byl dle mého názoru připraven dostatečně, neboť dle dostupných informací již bylo zahájeno školení personálu a rekonstrukce vozů ("ojetin" z Německa). Jediným a nakonec i osudným problémem se pak staly schvalovací procedury okolo lokomotiv řady ES64F4, které byly pro tento provoz plánovány. Podobně tomu bylo i u "Taurusů". O tom, zda se jednalo jen o náhodu, nebo následek tlaků na DÚ ze strany ČD, lze dnes již jen spekulovat. Nelze ovšem spekulovat o propojení obou subjektů - vzpomeňme na schvalovací proces řady řady 680 ČD a personální "čistky", které jej předcházely... O výdělečnosti takového projektu také netřeba diskutovat (a to při nutných počátečních investicích, které mohly být v řádech několika milionů). Tento koncept původně zvolilo i SA, bohužel se nedostalo volné kapacity dopravní cesty, což je dáno předností dotovaných spojů bez ohledu na kategorii vlaku. Proto SA postupně přehodnotilo projekt osobní dopravy na železnici k provozování dotovaných spojů, v rámci výběrových řízení, které krajům nařizuje legislativa EU. V ČR však pro řadu subjektů žádné zákony a předpisy neplatí, což se odráží na stavu republiky jako takové.
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 15:20:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: nepodceňoval bych ho. Úředníci na krajích jsou dílem hloupí a dílem samolibí, takže s desetiletými smlouvami nasekali chyb jak máku. Peníze na právníky patrně má a pošta do Bruselu chodí spolehlivě. Myslím, že pokud si ČD myslí, že podpisem smluv s kraji utrpěly vítězství, tak jedině Pyrrhovo. EU rozhodne podle rozsudku ESD (Evropský soudní dvůr) ve věci Altmark,to totiž musí - tam soudy ještě fungují a tak se budou rušit smlouvy a možná vracet peníze. Teď si ti zkusili v Dánsku - výběrové řízení nebylo, kumulativní podmínky Altmark taky ne a DSB má vracet 700 mil euro. Dovedete si představit něco podobnéhu u ČD? Ja ano. Zvlášť potom, co předvedli Martínek a Blažek na Primě ...
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1132
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 15:50:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Train50: Ale neslo v tom Dansku skor o neprimeranost vysky tej uhrady (neviem, pytam sa)?
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 16:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, i překompenzace se tam objevila, ale ostatní bylo jako u smluv ČD/kraje. Ale u ČD se najde i ta překompenzace, ceny ČD jsou notoricky známé - tedy vysoké a neodpovídající nabízenému/předváděnému výkonu.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1133
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 16:11:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Train50: Práveže sa domnievam že onen cirkus s výberovými konaniami bol určený práve na to, aby sa toto zakrylo a boli podložiteľné argumenty až dôjde na EK a ESD. Každopádne o nadsadenosti cien ČD si dovolím trochu pochybovať. Viď napr. to čo predvádza ZSSK za 4,30€/km či MÁV za 3,95€/km ...
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1250
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 16:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zababa: SA/RJ ono není chvíli poznat o kterou firmu jde i panu Jančurovi se to plete a to, že občas pro někoho žádné zákony a pravidla neplatí bylo poznat když SA likvidoval konkurenci jízdným za korunu - nebo to nebyl dumping - o kterém zde někteří hlasitě řvou.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 16:19:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zababa - investice řádově v několika milionech - tak to je výrok, který zaslouží na perlu týdne!!!
Zde nejde o modelovou železnice si dovolím upozornit.
Hrdina_hlubin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 9-2006

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 16:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O výdělečnosti takového projektu také netřeba diskutovat (a to při nutných počátečních investicích, které mohly být v řádech několika milionů).


Zvítězit, nebo zhebnout!
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 16:41:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: oni si s tím pánové v Bruselu už poradí. Pokud se jednou EU rozhodla otevřít železniční trh, tak to taky udělá. Případ ČD/kraje přišel jak na zavolanou.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1252
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 16:48:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slepá důvěra je občas dobrá, ale občas .....
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 16:52:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba jak jsem se tak na to koukal, tak mám na RJ - pana Paroubka ještě prosbu, když to s těmi vlaky jde tak dobře - tedy s těmi kresbičkami, zda by ještě nedomaloval koleje do mé vesničky střediskové, rád bych vyměnil červenou Veolii za žlutý RJ. I příspěvek z obce bych vyrazil.
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 17:33:41    Odkaz na tento příspěvek  

Jen takový příklad: Pro provoz RT Expresu v podobě, jaké byl navržen by stačilo celkem 5 souprav (4 ostré + 1 záložní).
Nájem jedné lokomotivy ES64F4 vychází na den okolo 60000,-Kč, tj. 300000,-Kč/den;
vozy (mělo se jednat o ojetiny z Německa) by vycházely celkem na cca 240000,-Kč/den (formou splácení rekonstruovaných vozů - 8000,-Kč/vůz/den);
personál tj. strojvedoucí + průvodčí v každém voze při platu 200,-Kč/hod celkem: 67000,-Kč/den;
dopravní cesta při 15,-Kč/km na den stála: 63000,-Kč.
Nyní jsme na částce 670000,-Kč/den, připočteme-li ostatní režijní výdaje dostaneme se k celkovým výdajům: 683000,-Kč/den!

Bereme-li v úvahu, že se mělo jednat o šestivozové soupravy (jedna souprava s obsaditelností 480 osob), tak při plně obsazené soupravě a ceně jízdenky 250,-Kč (u ČD stojí obyčejná jízdenka 438,-Kč), by byl na jednom vlaku příjem 120000,-Kč, tedy celkový příjem: 1440000,-Kč/den!!!
Z toho vyplývá, že pro vytvoření zisku by nám stačila poloviční obsazenost vlaku a to při ceně jednosměrné jízdenky 250,-Kč (a to bráno bez zisků z ostatních služeb nabízených ve vlaku), což v tak atraktivní relaci není problém, ani mimo špičku!!!

Vzhledem k tomu, že např. strojvedoucí lze obstarat od jiných společností, nebo nájmem (tuto službu poskytuje na našem území mj. německá společnost MEV), můžeme vstupní investice shrnout do následujících bodů: osobní a technické vybavení pro personál, investice do technického zázemí (tj. vybavení externích dílen, které by údržbu prováděly patřičným materiálem), osobní ohodnocení osob, zůčastněných na souvisejících jednání, reklama. }Tedy celkové vstupní náklady ve výši několika milionů...
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1254
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 17:51:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když vám to tak bomba vychází, ku..., že už tady nestojí v řadě 10 firem s žádostí o trasy, jako že volné trasy jsou. To mi nejde na rozum, takový byznys.
To jsou to jasné plamenné pohledy do vizionářských dálek.
Nechcete jít do toho sám?, vždyť zda dva neb tři zaměstnanci na počátku nebo jeden to už je jedno.

Proč jsou ti byznysmeni tak hloupí a rvou se o nějaké dotace když tu na kolejích leží peněz dost?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5360
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 18:03:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zababa: Myslíte, že veškeré režijní výdaje, tedy deponovací prostory, náklady na údržbu, platy administrativních pracovníků by čítaly jen v přepočtu 13 000 Kč za den, oproti násobně vyšším nákladům za ostatní položky?

Mcx: Proč jsou ti byznsymeni tak hloupí a rvou se o nějaké dotace když tu na kolejích leží peněz dost?
Není to třeba proto, že:
- Jsou jim házeny klacky pod nohy (přednost při přidělování tras dotovaným spojům, protahování schvalování vozidel - viz právě RT-EX)?
- S dotacemi je to vždycky lepší. Bez dotací jste závislý jen na tom, co utržíte od cestujících. S dotacemi máte "své jisté", ať se děje co se děje (To platí např. v případě ČD. Ať vlaky jezdí plné nebo prázdné, dotace mají prakticky jisté.)?
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 18:22:53    Odkaz na tento příspěvek  

Jaká čísla by měla vyjít? Původním plánem SA bylo právě provozování dálkové dopravy mezi Prahou a Ostravou, na vlastní podnikatelské riziko (na stejném principu měl fungovat i projekt RT Expres). Tento plán (teď hovořím o SA) nevyšel právě kvůli přídělu kapacity dopravní cesty, kdy jsou dotované vlaky jakékoliv kategorie upřednostňovány před vlaky provozovanými na vlastní podnikatelské riziko. Při posuzování takového projektu musíte brát v úvahu průměrnou cestovní rychlost, kterou pak jízda za objednaným zastávkovým vlakem (byť ve zdánlivě zanedbatelném úseku) razantně snižuje, čímž jednak dochází k narušení taktu a za druhé k razantnímu zpomalení oproti objednaným vlakům ČD, které jedou ve stejné relaci. To byl hlavní důvod proč nyní SA usiluje o dotované vlaky! Pokud by si SA zvolil a pro jednou protlačil do JŘ vhodné časové polohy pro své vlaky, není pro kraje/ČD problém první změnou JŘ tyto spoje rozvrátit... Kromě těch pár lidí je potřeba počáteční kapitál cca okolo 5 mil. Kč na reklamu, různá školení a zdravotní prohlídky zaměstnanců a dále podstoupení náročné procedury nutné k získání Licence pro provozování drážní dopravy a Osvědčení dopravce. Většinou se hodí také nějaký silný zahraniční partner, se zkušenostmi v tomto oboru... Kapacita dopravní cesty zůstává zásadním problémem, ostatní je řešitelné...
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1255
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 18:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad David:joooo.... zapomněl jsem, politici to taky používají, to je to spiknutí všech temných sil českých, křížem přes všechny instituce, řízené je to tajemným železničářem Zababou, jmenovcem zde diskutujícícho a nic netušícího Zababy.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1256
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 18:35:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SA usiluje o dotované vlaky???, ale Vám se to už taky plete - SA nebo RJ???, já slyšel dneska do Jančury obojí - taky v tom nemá jasno.
Ale ráno moudřejší večera, třeba se mu rozsvítí kde odborníci, které přetáhl k sobě do firmy pracují.