K-report
 

Archiv do 19. srpna 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 19. srpna 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Pondělí, 04. srpna 2008 - 15:39:37    Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Ono, to co jsem zatím v Praze na kolejích viděl, to není ani "západ", ani levná stř. Evropa, to je drahá ale poněkud humpolácká hra na západ.

Tím myslím, že Wana není novinka, Pars nevyrábí "nové" řady, ale všechno se designově i technologicky motá kolem lampy tradice jako ta nasleplá můra.

Magistrát jako objednatel má možnost diktovat trendy, protože mu každej výrobce půjde na ruku. Zákazník této velikosti má svá privilegia. Tam ovšem chybí člověk, který jasně zadá dva typy jasně parametry determinovaných vozů v designu, který odpovídá vizualizačnímu schématu města. Pokud ta serie bude dost silná, může se začít s variacemi, ale odpočátku vést rolling stock do fragmentace timhle způsobem drolení "klumpu T3" do pěti subspecií je výraz manažerského zoufalství.
U toho designu bych asi neoslovil jen ty, kteří se za "dopravní architekty" považují, teda Kotase, ale asi by nejen věci, ale i společenskému renomé DPP prospělo vyhlásit na tu kastli konkurs veřejný - on se možná vyklube najednou nemalý počet alternativních Kotasů. Tím se také výsledný design stane duševním vlastnictvím města a nebude nutno do toho rvát tolik peněz.

Co se týká Ruska, založil bych s Rusy dceru CKD, držel v ní kontrolní balík a prodal jí licenci na T3 , aby mohla levně nastavit a to mrhání prachama v našiich repas dílnách, zbavil se tohoto typu "korejskym" způsobem a utržené plus servisné vrazil do vývoje něčeho, co už nebude "východně" levné - jsme dnes jednou z nejdražších zemí v Evropě - ale musí to být sofistikované natolik, že o později přeroste v obdobný technologický trend jako Téčka obecně.

Zde je možná jen úzká spolupráce výroby a odbytu, tedy fabriky a města jako odběratele zásadní velikosti. Jde o nákladný technologický skok, který podnik bez spoluinvestice města do prototypu nezvládne. Při ceně prototypu je jasné, že tohle se "na krám" vyrábět nebude.

A , Jenki, když se tak dívám na tu ČD metropolitní městskou patálii, tak mne napadá, že Tatra by měla pro DPP vyvinout také městskou soupravu na provoz po SZDC. Jestli totiž chceme po městě jezdit slušně, tak ne s ČD.
Naopak, zbavit se téhle firmy tím, že DPP založí vedle busů, tram a metra i divizi vlak a prostě převezme veřejnou dopravní zakázku na kolejích v Praze a Středočesku jako dodavatel, se mi zdá jako naprosto vitální podmínka.

Ony ČD musí jednou pochopit, že Nové spojení, Wilson ani koridory se nestaví pro ně, ale pro KAŽDÉHO dopravce, kterého si někdo najme.

Mam pocit, že naopak by Praha mohla tímto uštědřit vedení drah tu tolik čekanou pecku do jejich arogantních rypáků, aby pochopili, že nebudou mít nic , než to, co si vybojují. Ne ovšem v ministrovně, ale na trhu.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 975
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 04. srpna 2008 - 17:56:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po létech jsem navštívil Bratislavu a všiml si, že tam mají užší rozchod, koleje v centru (jinde jsem to nezkoumal) bez "vlnobití" a tichou jízdu tramvají. A řidiče (řidičky) v civilním oděvu. Asi investují do tramvajové dopravy vyšší poměrnou částku než Praha nebo to dělají chytřeji.

Před pár desítkami let jsem srovnával při návštěvě Vídně tamní tramvaje s pražskými, a ač jsem patriot, tak mi ty naše připadaly humpolácké, nedodělané. Nedivím se tedy, že výrobek z Východu (i od nás) se na Západě těžko prosazuje.

Co se týče práce vozovenských dep, tak mi při postupném nahrazování T3 novějšími typy vybavenými elektronikou připadá, že na depech musí práce kvapem ubývat. Srovnám-li Favorita se Š 120, kterou jsem dřív vlastnil, tak nemám žádná mazací místa, mám bezúdržbovou baterii, bezdušové pneumatiky, prodloužily se doby výměny mazacích hmot, intervaly údržby atd. Nejinak tomu bude, a nejspíš v daleko vyšší míře, s moderními tramvajemi: žádné zatahovací cedule, transparenty, boční orientace, čištění zrychlovačů, chronické problémy s dveřma, pojistkama, zářivkama, brzdičema, šoupačkama v kabinách řidičů, vymáčklýma plexisklama kabin...
Typl bych si tak třetinovou potřebu lidské práce oproti starým T3.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 976
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 04. srpna 2008 - 18:16:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestny: Jinak nesdílím tvůj optimismus ohledně táhnutí odborů a podniku za jeden provaz. Odbory jsou závislé na členské základně a bojují o každého propuštěného. To by musely samy popřít sebe. A navíc ještě v DPP vědí, že podnik není tlačen konkurencí a tedy nemůže padnout. Jako perspektivnější pro spolupráci vidím zaměstnanecké rady, jaké mají v Německu. Tam by mohli být i neodboráři, skuteční machři svého oboru s přirozenou autoritou, kteří nejsou na úřadování v odborech existenčně a psychicky závislí.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2927
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. srpna 2008 - 20:17:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestny : trošku to nesouvisle okomentuju :

drahá ale poněkud humpolácká hra na západ - jo, to celkem sedí :-)

Magistrát jako objednatel má možnost diktovat trendy, protože mu každej výrobce půjde na ruku. Teoreticky perfektní předpoklad, ale praxe je taková, že "jití si na ruku" probíhá v opačném směru.

Tam ovšem chybí člověk, který jasně zadá dva typy jasně parametry determinovaných vozů v designu, který odpovídá vizualizačnímu schématu města.
Řeknu to ještě šířeji : na nějaké celoměstské úrovni by měla proběhnout debata na téma proč máme tramvajovou síť, co od ní čekáme, jak by měla vypadat a co nás to bude stát. To vše samozřejmě v rámci MHD jako celku. Realita je taková, že v rytmu volebních období na žádné koncepce není čas a výhodnost jakýchkoliv aktivit a investic se poměřuje prvoplánově pouze mediální atraktivností (resp. mediální atraktivností prů***u když se do toho nic nevrazí a zhroutí se to), v druhé řadě (když už se něco musí udělat) se potom vybírá dodavatel podle výnosů do vlastní / kamarádovy / stranické kapsy, kvalitativní kritéria jsou irelevantní (případný průšvih se pravděpodobně projeví až v dalším volebním období, což je nezajímavé).

Co se týká Ruska, založil bych s Rusy dceru CKD, držel v ní kontrolní balík a prodal jí licenci na T3...
Tohle naráží na několik problémů :
- na prodej možná bude Zličín, ale určitě ne know-how ČKD
- současná výroba tramvají v ex-CCCP (tedy za jejich ceny, ne za naše) se pohybuje v řádu 100ks ročně. Porovnání s ročními dodávkami přibližně 800ks Tatra T3 + 1000ks KTM5 ukazuje jednoznačně, jak hluboko klesly možnosti ex-CCCP odběratelů. Do zmíněných 100tis EUR se nevlezete ani v Číně, za to se s bídou schrastí holé železo a dráty potřebné na jeden vůz. A ceny materiálů jsou dnes celosvětově stejné.
BTW takový společný podnik (ale s menšinovou CZ účastí) existuje, je to následovník Tatra-Jug a vyrábí tak kolem 10 vozů K1 (mírný remake T6B5) ročně. Na víc tam prostě nikdo nemá peníze.

Tatra by měla pro DPP vyvinout také městskou soupravu na provoz po SZDC
City Elefant, Talent, M1 s pantografy na střeše... proč vyvíjet vyvinuté? Ale i kdyby, tak... viz dále.

Jestli totiž chceme po městě jezdit slušně, tak ne s ČD.
Naopak, zbavit se téhle firmy tím, že DPP založí vedle busů, tram a metra i divizi vlak...

Skvělý nápad vycházející z naprosto mylného předpokladu, že městu záleží na veřejné dopravě v něm.
Realita je taková, že město by se nejradši zbavilo i stávajícího DPP, protože akorát žere dotace a je s ním moc práce. Pro ušetřené korunky by se jistě našlo lepší využití podle výše uvedených kritérií (více úspěchu u voličů + více zisku bokem). No a vybudovat si dalšího žrouta dotací - ne ne, je lepší nadávat na univerzálního obětního beránka ČD, na ně nadává každý, jim to neuškodí a my budeme opět vypadat, jak se staráme o blaho lidu.

Ony ČD musí jednou pochopit, že Nové spojení, Wilson ani koridory se nestaví pro ně, ale pro KAŽDÉHO dopravce, kterého si někdo najme.
ČD to chápou až moc dobře, zatím ti ostatní dopravci mají celkem smůlu.

Mam pocit, že naopak by Praha mohla tímto uštědřit vedení drah tu tolik čekanou pecku do jejich arogantních rypáků, aby pochopili, že nebudou mít nic , než to, co si vybojují. Ne ovšem v ministrovně, ale na trhu.
Jenže to by znamenalo, že by město muselo jít přímo proti té "ministrovně". A proč by to dělalo? Kdo zlobí dostaně méně nasypáno, no nebudeme sami proti sobě, že...

Závěrem jen dodatek, že výše uvedené záležitosti zdaleka neplatí jen pro DP Praha a město Praha.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 977
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 04. srpna 2008 - 21:18:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mam pocit, že naopak by Praha mohla tímto uštědřit vedení drah tu tolik čekanou pecku do jejich arogantních rypáků, aby pochopili, že nebudou mít nic , než to, co si vybojují. Ne ovšem v ministrovně, ale na trhu.
Jenže to by znamenalo, že by město muselo jít přímo proti té "ministrovně". A proč by to dělalo? Kdo zlobí dostaně méně nasypáno, no nebudeme sami proti sobě, že...


To jsou jistě podnětné úvahy, ale není tomu tak, že ČD a MHD jsou financovány každý z jiných zdrojů? A má vůbec někdo zájem, aby na území Prahy koordinovali svoji činnost (snad Bém?). A proč by se o to vlastně měl vůbec někdo starat, když to má přece vyřešit automaticky trh (viz LV). Ono totiž starat se o něco nebo někoho je na tomto světě vůbec to nejneoblíbenější, i když je to třeba i královsky zaplaceno.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2928
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. srpna 2008 - 21:22:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejinak tomu bude, a nejspíš v daleko vyšší míře, s moderními tramvajemi: žádné zatahovací cedule, transparenty, boční orientace, čištění zrychlovačů, chronické problémy s dveřma, pojistkama, zářivkama, brzdičema, šoupačkama v kabinách řidičů, vymáčklýma plexisklama kabin...
Typl bych si tak třetinovou potřebu lidské práce oproti starým T3.


Právě že potřeba práce je praktický stejná, ale náklady spíš vyšší.

V porovnání s érou Š120 udělal automobilový průmysl ohromný skok kupředu. Jeho hlavní devizou je vysoká sériovost, u které se vyplatí každou kravinu prohnat různými zátěžovými testy a vyhodnotit nejspolehlivější variantu. Běžně se vyrobí desítky až stovky kusů automobilů "jen tak" na zkoušku a "na vyhození", aby se otestovalo, že "to je ono".

Úplně stejné "desítky a stovky kusů" představují pro kolejová vozidla naopak vrchol sériovosti. Prototypy "na vyhození" si dnes může dovolit málokdo (pominu-li výkřiky z ČKD tak mě napadá akorát prototypové Combino).

Navíc osobní automobil je dost velký extrém - více než 95% svého života odstojí někde na parkovišti. Kupte si novou Fóbii, jezděte s ní denně od 3:30 do 24:00, každých 300m zastavte a otevřete dveře, pozvěte dovnitř vše včetně bezdomovců a jiných týpků, pak zavřete, ujeďte 300m a znova. Se stylem jízdy se nemazlete a angažujte pár desítek řidičů všech typů (od vystrašené blondýnky po vyježděné hovado). Do půl roku je z toho auta vrak.

Trošku realističtější pohled mohou poskytnout moderní autobusy a kamiony. Stejně jako pro moderní tramvaje pro ně platí :
- všechno je bezpečnější, tudíž robustnější a těžší. Mechanická konstrukce je komplikovanější a při nehodě hůře opravitelná. Podotýkám, že střední interval mezi nehodami tramvají je asi 20.000km, tj každý vůz se tak 2x-3x ročně s něčím srazí.
- vozidla jsou výkonnější, a protože fyzika platí, tak o to víc žerou
- klesá podíl údržby "IQ<100" typu umyj, očisti, namaž, naštětkuj.
- roste podíl údržby "IQ>100" typu nastav, zkalibruj, nakonfiguruj, vyčti notebookem závady.
- klesá počet náhodných závad "IQ<100" typu upadlý šroubek, ohnutý plech, chčijící trubka, zadřený stykač.
- roste počet náhodných závad "IQ>100" typu občas nejede, občas nezavře, občas vibruje, občas hlásí na displeji ERROR21654.
- klesá počet levných nebo "samovyrobitelných" náhradních dílů typu upíchnu si na soustruhu nebo vyklepu si z plechu, případně koupím z druhovýroby
- roste počet drahých a nenahraditelných dílů typu čidla všeho možného, řídící jednotky, přesné díly brzd apod.
- údržbář "IQ<100" potřebuje ponk, kladivo, šroubovák, vrtačku, telefon na mistra a pobírá průměrnou mzdu.
- údržbář "IQ>100" potřebuje čistou dílnu, jemné nářadí, notebook, osciloskop(y), různé laboratorní zdroje, měřák(y), pájecí stanici, čistící serepetičky... nemá problém přes internet shánět různé věci i v cizím jazyce a průměrná mzda ho rozhodně neosloví.

Suma sumárum : servisování moderních vozidel vyžaduje lidí míň, ale stojí stejně, ne-li víc. Navíc přibyly věci,které dříve vlastně vůbec neexistovaly, jako například šílené množství práce kolem moderních informačních systémů.

Dám příklad z nedávne doby : tramvaj se střídavým pohonem byla v těžké údržbě nějaký údržbář (z kategorie IQ<100) měl za úkol vyjmout z trakčních motorů otáčková čidla (kdo neví co to je může se podívat sem), očistit je od prachu a nečistot a dát zpět. Při tom dávání zpět to zdupal a do přesně vyfrézovaného otvoru to čidlo dokázal narvat nakřivo. Nikdo si toho nevšiml, protože čidlo je v takovém místě, že tam sotva dáte ruku, a vidět je tam jenom zrcátkem. (Šťouraly ubezpečuji, že umístit čidlo někam viditelně znamená vystavit ho letícímu sněhu, ledu a svinstvu, což je ještě horší).

Vůz přišel na seřízení, nechal se bez problému oživit a hurá na zkušebku. Jenže vždycky když se rozjel nad 40km/h příslušný podvozek se vypnul a vykázal nadproud jedné (pokaždé té samé) fáze.

Servisní software pohonu ukazoval akorát plynule rostoucí otáčky a najednou nárůst proudu někam do oblak a bum. Logicky z toho vyvstala hypotéza "načnutí" některého kabelu příslušné fáze, takže následovalo několikadenní rozpojování VN kabeláže a měření izolačního stavu. Nic se neprojevilo.

Dalším hlubokým čuměním do grafů někoho zaujalo, že nárust proudu před "bum" nevypadá jako "tvrdý" zkrat, ale spíš jako že si to pohon přidává dobrovolně, až to přežene. Dalšími podezřelými se tak stala proudová čidla v pohonu. Následovalo dalších pár dní jejich testování a přehazování sem a tam, ale závada se nestěhovala a tvrdošíjně zůstávala na stejném podvozku.

Následovalo vaření z vody metodou "co to ještě proboha může být" a měření všeho možného na vozidle. Nikdo nečekal, že by to mohlo být čidlo otáček, ale když se k němu připojil osciloskop najednou se jasně ukázaly deformované pulzy. Pak už to bylo jednoduché jak facka.

A vysvětlení co se na voze vlastně dělo? Zjednodušeně řečeno od uvedené rychlosti čidlo "přestalo stíhat", ale signál úplně "neodešel", spíš byl nějak deformovaný, takže řídící SW dospěl k názoru, že motor "nestíhá" (jako že jedeme do kopce nebo s větší zátěží) a je třeba mu "přidat". No a přidával podle nějakého vzorce pro nějaké otáčky, jenže reálné otáčky byly úplně někde jinde a v motoru se naindukovaly takové zvěrstva, že to "odpálilo" nadproudovou ochranu. No a protože každé proudové čidlo měří trošku jinak a jedno ze 3 (máme 3 fáze) bylo trošku "slabčí" tak signál "nadproud" přišel vždy od něj. A bylo. Tenhle děj byl tak rychlý (řádově 100 milisekund), že na obrazovce servisního SW prostě nebyl vidět a pomohl až osciloskop.

Takové příhody se na T3, RTO nebo Š120 stát prostě nemohly - buď to jelo, nebo nejelo, nebo shořelo (a hned se vidělo, co shořelo). Moderní technika dokáže vytvořit spoustu zábavných stavů a na jejich odhalení potřebujete nejen drahou techniku, ale i patřičně drahé (protože kvalifikované) lidi.
jonas prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.30.238.40
Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 04:31:14    Odkaz na tento příspěvek  

M1 s pantografy na střeše: to přece vůbec neni vozidlo pro "outdoor" -- pršelo by do toho a ty serepetičky pod skříní by taky nepřežily letní slejváky, natož deštivej podzim (nejlíp se podívat u Wilsonu na protisměrnou kolej) ;-)
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 853
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 07:01:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jonas prag: vždyť to Hugovi vesele jezdí http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=413905
Iamgood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 400
Registrován: 10-2006

Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 12:17:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki - - roste počet náhodných závad "IQ>100" typu občas nejede, občas nezavře, občas vibruje, občas hlásí na displeji ERROR21654.
Takové příhody se na T3, RTO nebo Š120 stát prostě nemohly - buď to jelo, nebo nejelo, nebo shořelo (a hned se vidělo, co shořelo)

Asi tak na milion procent souhlas. :D Původně jsem chtěl tu první větu komentovat, ale tou druhou jsi to přesně vystihl. :-)
Akorát je smutné, že tohle DPP nechápe a proto, když se např. něco "podělá" v kontejneru TV Progress, tak se volá drahý servis Cegelecu, i když by si to DPP mohl odiagnostikovat sám, ale "nejsou lidi". (tak když svoje lidi si podnik nevychová a cizím nabízí nástupní plat něco malinko přes 100Kč/hod, to se pak není čemu divit..)
To je můj názor na tuto věc. :-)
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 978
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 13:05:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasím s Iamgood, že i staré, dobře seřízené, dokáže skvěle fungovat (T3). Žádné velké prodlevy při odbavování cestujících, rozjezdu i zastavení. Bezpečnost cestujících už nejspíš neodpovídá dnešním požadavkům, ani pracovní prostředí řidiče není nejlepší, ale jinak se s ní jezdí dobře (žádné vyklápění páky řadiče na T6 a jiné podobné "serepetičky" ).

Jinak výše popisovanému stavu na magistrátu, kdy pravá neví co dělá levá a v podstatě si každý dělá co chce nebo vůbec nic, plně odpovídá zaslechnutá informace, že prý 14T mají být v Praze zakázány (devastují prý koleje) a mají se předělávat. No a to jich má být začátkem příštího roku již kompletních šedesát. Takže prakticky z výroby rovnou na rekonstrukci. Ať mi nikdo neříká, že se při testech prvního vozu nevědělo, jaký je dopad jejich jízdy na pražskou kolejovou síť. Změřit a modelovat vlivy na kolejnice a jejich podloží dokážeme snad dnes již docela přesně (ty vítr ani voda snad nikam neodnese). A nebo že by to zas byla další fáma, kdy přání je otcem myšlenky, aby byl důvod vytáhnout další peníze z lidí?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 979
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 13:30:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Suma sumárum : servisování moderních vozidel vyžaduje lidí míň, ale stojí stejně, ne-li víc.
Že DPP takové lidi nezaplatí, se vůbec nedivím. Kamarád byl na eskalátorech a teď, rok před důchodem, je jako pohotovostní údržba na stanici. Jeho líčení praktik parťáků a jejich hochů z "mokré čtvrti" snad ani nevěřím, když metro je stále "výkladní skříní" pražské MHD. Hodnocení lidí je stále podle "zásluh". Vyšší platové třídy se dědí, takže někdo musí jít do důchodu nebo nedej bože umřít. Nedělám si iluze, že na dílnách je to snad lepší, a ani se nedivím, že náročnější práce chce Dvořák dát mimo podnik. Je to pohodlnější. Pečovat se mu o "svůj" podnik nechce a myslí si, že někdo jiný to bude dělat lépe. Proč by to ale dělalcha, chá.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 14:02:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki 2924: V tehle souvislosti (politicky motivovane odmitani vyrobku z "vychodu") je zajimavy uspech Solarisu. Cim to?
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 14:05:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Jak by se meli rekonstruovat? Dosazenim skodovackeho "posilovace zataceni" za tucny peniz, ci snizovanim hmotnosti dosazenim dalsich sedacek...?
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2930
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 14:41:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Raquac poprvé : několik let tvrdé obchodní práce, půjčování vzorků zdarma na zkušenou apod. Navíc není problém poukázat na to, že z Polska je i ten MAN nebo Volvo.

Raquac podruhé : to bude zřejmě nějaký politický blábol. Posilovač zatáčení je prakticky neproveditelný (před pár roky jsem to tady rozebíral), resp. jeho nutnou podmínkou je aktuální přesná mapa tratí (a jejich deformací) v nějakém centrálním mozku vozidla + přesná detekce vozidla na trati, oboje s milimetrovou přesností. Jediná myslitelná rekonstrukce je na straně infrastruktury.
Mnohem zajímavější na tom je (pokud to celé není fáma) že se povědomí o neslučitelnosti 14T a DP Praha dostalo až tak vysoko.

Milky Vyšší platové třídy se dědí, takže někdo musí jít do důchodu nebo nedej bože umřít. Tohle znám i z mateřského DP, ale prostě se muselo pár vedoucích pracovníků šprajcnout a přes oddělení "PaM" a odbory prosadit, že bez těch "extra" ohodnocených elektroniků to prostě nepůjde, tabulky netabulky.
Stojí za zmínku, že PaMáci šli zlomit vcelku snadno (akorát si museli trošku upravit SW), ale odbory... těch keců na téma "já tady dřu třicet let a nějaký floutek v rukavičkách s počítačem bude brát dvakrát tolik"... no chuťovka.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki.)
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 14:50:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Solaris - dik za info.
Rekonstrukce 14T - to je pohled technika....ale vypada to high-tech a stoji to spoustu penez... Ten starsi prispevek zkusim vyhledat.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1644
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 14:44:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přes ujišťování představiteli DP a kolegou KáeMem, jak se služby za poslední dobu zlepšily, jsem narazil na problém: Kde se dá získat (použitelná) mapa pražské MHD?
V Infostředisku DP jsem nalezl kupu materiálů - zejména o novém tarifu, pak mapu MHD v oblasti Severního města a letáčky a časopis Letní doprava v Praze (v jejich jedné variantě je seznam (neplatných) výluk, ve druhé rady, jak se dostat na vybraná koupaliště).
Takže existuje v Praze to, co ve všech dopravně civilizovaných (= zadarmo) i méně civilizovaných, ale furt rozvinutých (= za poplatek) evropských městech: mapa s podtiskem uliční sítě, lehce vyznačenými památkami a výrazně vyznačenými linkami veřejné dopravy a to buď v provedení pro celé město nebo aspoň pro "urbanizovanou oblast" (s ohledem na rozlohu Prahy a malý turistický význam připojených obcí by stačilo)?
Stostránkový Autoatlas je k tomuto účelu nepraktický, mapa stažená z internetu DP jednak postrádá podtisk, ale hlavně je nepoužitelná pro nečitelnost.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4035
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 10. srpna 2008 - 18:39:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arj: Mám pocit že jsem jí viděl před změnami s metrem C na Proseku. A protože další změny se daly čekat, tak jí radši ani nevydávali. Tipnul bych si, že koncem roku... Já mám kalendář DP - nástěnnou mapu, přesně to o čem píšeš, na r. 2008 heč! (ale platnou do 9/5 )
PS: Jinak samozřejmě existuje - na každém nástupišti metra. Ukradni si ji.
Budoucnost patří bagrům!
Adamek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 10. srpna 2008 - 18:55:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tu co je na nástupištích v metru jsem si pořídil za nějakých 40 korun v Muzeu MHD.
Na jedné straně je mapa Prahy (právě ta z nástupišť), na druhé straně mapa PID - celé střední Čechy, součástí je i Rejstřík zastávek.
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1876
Registrován: 4-2005

Odesláno Neděle, 10. srpna 2008 - 22:19:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem se po té mapě pídil před měsícem já, bylo mi řečeno, že je to složité ...

Jen nějak nerozumím (či snad raději nechci rozumět) tomu, proč na stanicích být může a na webu ne ... to je takový problém ji naskenovat?
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 642
Registrován: 12-2005

Odesláno Neděle, 10. srpna 2008 - 22:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já mám doma 3, ale staršího data Nechtějte mi namluvit, že to nejde koupit ani dnes. Stačí zajít do jakéhokoliv infocentra.
Vždy může být hůř
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1650
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 09:26:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stačí zajít do jakéhokoliv infocentra.

A tam se postavit do fronty lidí, chtivých Kartu Pražana. Už se těším, jak nám magistrátní rádci budou od určitého okamžiku (až ty fronty budou ještě výrazně delší než dnes) vykládat, že "prodej byl zajišťován na dostatečném místě v dostatečném předstihu" a podobné kecy.

Já mám kalendář DP - nástěnnou mapu na r. 2008 heč! (ale platnou do 9/5)

Tu já mám v kanceláři (opřenou v rohu) taky. Než jsem si vzpomněl, že mám přinést kladívko a hřebíčky, přestala platit.
Dokonce jsem objevil ve svém archlívu i mapu z 12/2004: na jedné straně je slušně čitelná a přehledná mapa Prahy, na druhé seznam zastávek a malé mapky noční dopravy a spojů pro invalidy. A je tam napsáno "neprodejné", takže tehdy byla zadarmo.

jsem si pořídil za nějakých 40 korun v Muzeu MHD

A není náhodou "muzeální"? Minimálně ta, kterou má DP na webu, platila asi měsíc (od 9.5. do rozkopání Letné).

Dotaz na počitačové fandy: Jak dlouho trvá upravit v matrici, ze které DP dělá tu pdf mapu, linkové vedení na aktuálně platné (= myšleno aspoň na následující měsíc, bez výluk na noc či víkend)? Pokud celou pracovní směnu, pak chápu, že je to "drahé". Pokud ovšem zručný IT pracovník tyto změny zvládne za část pracovního dne, mezitím si dá několik kafí a stihne zaběhnout dokonce i na několik piv, a přesto dílo odevzdá před koncem šichty, je v transformaci nějaká systémová chyba. A ta není v tom, že pracovník stihne několik piv, ale v tom, že není k dispozici aktuální mapa.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2940
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 09:41:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Počítačová úprava mapy je záležitostí pár hodin.

Jiná - a podstatnější - zaležitost je v tom, že se mapa musí vytisknout a distribuovat.

No a pokud se linkové vedení v Praze mění pomalu co 14 dní logicky vyvstává otázka, jestli jde vůbec stihnout řetězec úprava - tisk - distribuce dostatečně rychle. Pokud k tomu přidáte požadavek na cenu řádově 40Kč vyplývá z toho hromadný tisk (tisíce ks) a nezbytně dlouhodobá platnost (aby se ty tisíce ks stihly prodat).
U množství řádově stovek ks je cena za kus úplně někde jinde, řekněme 100-200Kč, což by nikdo nekoupil.

Logický "optimalizační" závěr je : netisknout nic.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1651
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 09:59:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki, já nemluvil v té chvíli o papírové mapě, ale o té internetové - na ní je uvedeno datum 5.5.2008 a tudíž třeba trať přes Letnou, zrušená někdy o měsíc později - a tehdy měla být přerušena na 2 nebo 3 roky (dneska to vypadá, že by se mělo někudy přes Letnou opět jezdit od termín si doplň dle magistrátních vyjádření nebo svého odborného odhadu technika).

Takže proč aspoň na webu nemůžou mít platnou mapu? Prodejci automobilů mi taky nenabízejí modely, které už čtvrt roku neprodávají.
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1885
Registrován: 4-2005

Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 11:54:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych to dokázal upravit za hodinu, dvě (v rozsahu změn po Letňanech).

Tisknout a distribuovat netřeba, stačí, aby to viselo na webu. Či jinak, papírovou ani nechci, zabere moc místa.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
jonáš prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 12:32:27    Odkaz na tento příspěvek  

A co třeba www.ropid.cz?
Adamek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 13:12:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A není náhodou "muzeální"? Minimálně ta, kterou má DP na webu, platila asi měsíc (od 9.5. do rozkopání Letné).
No teď už mi neplatí, přestala platit 9.5.2008, jen jsem chtěl podotknout, že existuje a prodává se.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1652
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 13:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co třeba www.ropid.cz?

Mapa sice jiná než na www.dpp.cz, ale obsah stejný - ke zhlédnutí pod názvem
Tramvajový provoz
Přehledné schéma tramvajových linek.
Stav ke dni: 9.5.2008
© Ing. Pavel Macků
je toto:
http://www.ropid.cz/files/PDF_mapy/tramvaje.pdf

No, a mimoto "nastavený" formát A4 je při vytištěný nepoužitelný, při zvětšení na A3 (kdo má (doma) tiskárnu na A3?) je to lepší, ale k praktické použitelnosti stejně dost daleko.

existuje a prodává se

Tak já se schválně zkusím zeptat a uvidíme, co mi nabídnou
K_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 8-2002
Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 14:27:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemůže s tou klasickou mapu ze stojanů být ten problém, že by někdo musel zaplatit nějaká práva na ten mapový podklad s ulicemi, aby to mohli zveřejnit na netu?
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1889
Registrován: 4-2005

Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 14:47:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já slyšel náznaky o trochu jiném problému, byť s právem by to taky souviselo ... ale to nechci psát sem.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4043
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 15:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Áááááááááááá, lord se řadí do kategorie information insiderů.
Prostě něčí neschopnost na Ropidu, to je celý.
Budoucnost patří bagrům!
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 904
Registrován: 3-2004

Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 20:52:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arj:
Mapa, která visí ve stanicích metra by měla být i v prodeji v informačních střediscích. Ovšem nevylučuju, že už může být vyprodaná, neb od září náš čekají další změny, takže dotisk se nechystá.

Jinou mapu pražské MHD a podle mne lépe zpracovanou vydává nakladatelství Žaket.

Mapu ulic centra Prahy a mapu tramvajových zastávek je možné zdarma získat u dozorčích a přepravních manipulantů ve stanicích metra. Ovšem zkoušel bych spíš okrajové stanice (např. JP), páč v centru asi také už bude rozebraná.
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1657
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 12. srpna 2008 - 11:46:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem dnes podal "žádost o plastovou kartu". Pro případné následovatele pár informací:
- fronta Na Bojišti krátce po sedmé minimální, Open Cardy ovšem odbavuje jen jediné okénko (mají otevřeno i v sobotu dopoledne, kdy tam bylo minimum lidí i třeba před vánocemi v 9 - 10 hod);
- formulář se vydává v rámci fronty u toho jediného okénka, takže doporučuji vytisknout z internetu DP/Magistrátu (je tam i interaktivní verze, kterou lze na počítači vyplnit a tak vytisknout)
- musí se přinést 2x vyplněná žádost + 1 fotka
- musí se přinést i formulář "souhlasu se sběrem osobních dat" (taky je na internetu, ale údaje na druhé straně se musí vypsat ručně)
- je nutné mít sebou občanský průkaz - slečna zkontroluje správnost údajů, zapíše číslo OP do žádosti (obou výtisků) a přilepí fotku (na jeden výtisk)
- formulář bez fotky žadateli vrátí
- doporučuji zaškrtnout "vyzvednutí - doručení poštou" - při předváděné organizaci práce si nedovedu představit, jak budou po prázdninách zvládat všechny 3 kroky (výdej formulářů - výběr vyplněných žádostí - výdej hotových kared)
- je zřejmě nutno podávat osobně ... aspoň mně ta slečna řekla "máte-li občanky rodinných příslušníků, tak mohu přijmout i jejich žádosti" ... "no, ale občanku by měl mít občan u sebe, takže těžko mi ji může dát" ... "tak kdybyste měl třeba aspoň jejich pasy". To už jsem neřešil, ale není mi jasné, co by z pasu poznala - jen datum narození, ale adresa tam není.

Otázku mapy jsem na Bojišti neřešil vůbec a v infu na Muzeu byla už v těch 1/2 osmé fronta jak kdysi na banány.

Takže transformace přinesla po 20 letech návrat front a byrokracie.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4054
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 12. srpna 2008 - 12:30:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevěřil jsem tomu, když jsem o tomhle četl v novinách. To je úžasnej bordel. Neuvěřitelný. Za todle bych magistrát vypráskal. Dvě fotky. Tři fronty. Čtyři papíry. Příští rok jezdim na čtvrtletní. Takovýdle služby si mužou strčit do !
Budoucnost patří bagrům!
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1898
Registrován: 4-2005

Odesláno Úterý, 12. srpna 2008 - 15:00:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM: Však on také vypráskán bude.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 15. srpna 2008 - 01:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak mě napadlo, co si takhle do DPP pozvat na generálředitelování pana Jančuru ze Student Agency? Podle jeho dřívějších výroků soudím, že by se jezdilo zadarmo jen z dotací magistrátu a ještě by cestujícím při jízdě bylo rozdáváno zadarmo občerstvení a denní tisk.
Bus stop, rat bag, ha ha, charade you are
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 15. srpna 2008 - 01:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita:
zajímavý nápad, ale nedovedu si představit, že by to Radim Jančura vzal.
Ale podle mého laického pohledu by to pro něj jako pro top-manažera byla cesta dolů, přece jen Dopravní podnik má díky dotacím a skoromonopolu v pražské MHD svoje jisté. To není jak konkurenční prostředí dálkové autobusové dopravy.
Jediná možnost, jak by do toho mohl vniknout, snad může být, aby SA provozovala třeba nějaké pražské autobusové linky. Tam si myslím, že by dokázali jezdit levněji než nesoukromý Dopravní podnik, už jenom, že nemusí živit početnou administrativu atd.
A s tím denním tiskem - nějaká ta "Metra" a "24 hodin" také vycházejí denně, i když to asi není ono, že?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4090
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 15. srpna 2008 - 08:23:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No nemyslím že by byl p. Jančura nějakej zázrak. Kdyby mu to za to stálo, už by Hotlinera vytlačil.
Budoucnost patří bagrům!
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 905
Registrován: 3-2004

Odesláno Pátek, 15. srpna 2008 - 14:01:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
A odkud by měl Hotlinera vytlačit - z nákupních linek nebo z náhradní dopravy? Pravidelnou městskou i dálkovou dopravu již Horký pověsil na hřebík.
Ale jinak jsem slyšel o zájmu Jančury i o regionální dopravu, ale prý se zahraničním partnerem... Ovšem já bych se tak neradoval, neb vstup nadnárodního obra Veolia do ČSAD Vršovice rozhodně kladný posun v kvalitě nepřinesl.

Arj:
Aktuální plán Prahy s MHD jsem si tento týden koupil za 40 korun ve smíchovském knihkupectví Luxor, ale určitě ho mají i na dalších pobočkách...

Opencard:
Ta byrokracie je opravdu děsivá. Velice mne pobavilo, že si Opencard budou moci pořídit i studenti, ale aby prokázali nárok na slevu, budou muset i nadále ukazovat revizorům papírový lístek s razítkem školy...
http://www.ropid.cz/prakticke-informace/tarif/Tarif-PID__s189x350 .html#8- (článek 2g)
V případě vydání osobní karty platí Podmínky pro vydávání a využívání karty opencard a DP přiřadí CLN – logické číslo karty. Cestující pro dopravní aplikaci na osobní kartu uvádí pouze jméno, příjmení a datum narození. V databázi DP je evidováno CLN – logické číslo karty a datum narození. Student je povinen předložit potvrzení o studiu ve stejném režimu jako u papírových průkazek PID.
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12792
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 15. srpna 2008 - 15:36:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita - Podle jeho dřívějších výroků soudím, že by se jezdilo zadarmo jen z dotací magistrátu a ještě by cestujícím při jízdě bylo rozdáváno zadarmo občerstvení a denní tisk.

Podle jeho výroků. Aha. No výroky má občas zajímavé.

Jinak musím říct, že dnes jsem měl obsáhlý rozhovor s jedním vysoce postaveným insiderem DPP, a zdaleka nesdílím tak negativní pocit z transformace, jak ho zde prezetují někteří diskutující. Samozřejmě že se uvnitř děje řada nepěkných věcí, ale celkově si myslím že to jde dobrým směrem .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Jouda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 15. srpna 2008 - 19:24:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Mcb ..podrobnosti by nebyly? Rád bych si početl o Dopravním podniku něco pozitivního, i když zprostředkovaně. Transformace přece již dávno skončila, nyní je na pořadu dne privatizace činností prováděných zatím dopravním podnikem, tedy outsourcing. Nebo je to zatím tajné
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4825
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 15. srpna 2008 - 19:31:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dnes jsem měl obsáhlý rozhovor s jedním vysoce postaveným insiderem
S Káemem?
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12796
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 15. srpna 2008 - 22:57:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jouda - nyní je na pořadu dne privatizace činností prováděných zatím dopravním podnikem

Ano, o to přesně jde. A jen říkám, že z toho zdaleka nemám tak negativní dojem, jak je zde občas prezentován. Jinak řečeno - kdybych byl na místě člověka, se kterým jsem dnes mluvil, taxe nechovám jinak .

Martin

S Káemem?

Tak s ním určitě ne.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4100
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 16. srpna 2008 - 06:46:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nejsem insider a jsem na to hrdý!
Jinak mekbajne, to je ale překvapení, co? Kdybys znal OBECNÉ EKONOMICKÉ A SPOLEČENSKÉ ZÁKONITOSTI, tak bys věděl (jako já), že to co se děje v DP je téměř jediná možná cesta a že jakákoliv změna vždycky vyvolává odpor a kdybys byl aspoň pozorným administrátorem této diskuse, tak bys věděl, že je tady většina postižených těmi změnami a jen menšina hybatelů těch změn, proto se tu změny prezentují tak jak se prezentují. Podobným překvapením pro tebe bude ještě spousta věcí, které mě jsou jasné, smiř se s tím konečně.
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12803
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 16. srpna 2008 - 08:10:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak mekbajne, to je ale překvapení, co

Kde píšu něco o překvapení?

tak bys věděl, že je tady většina postižených těmi změnami a jen menšina hybatelů těch změn, proto se tu změny prezentují tak jak se prezentují.

Já to vím.

Podobným překvapením pro tebe bude ještě spousta věcí

Já ale fakt překvapen nejsem.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4103
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 16. srpna 2008 - 08:38:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řekl bych že slova: "Jinak musím říct, že dnes jsem měl obsáhlý rozhovor s jedním vysoce postaveným insiderem DPP, a zdaleka nesdílím tak negativní pocit z transformace, jak ho zde prezetují někteří diskutující." jsou jistým výrazem překvapení. Ale pochopitelně se mohu, jako vždy v případě Mekbajna mýlit.
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12808
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 16. srpna 2008 - 09:09:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tahle věta byla právě určena těm, který jsi tak výstižně pojmenoval "většina postižených těmi změnami" .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12812
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 16. srpna 2008 - 15:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten poslední "vtipný" příspěvek jsem vymazal, kdyby to někomu bylo divné.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Iamgood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 17:49:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nám to zase vře... :-)
Jsem velice zvědav na vývin událostí....

http://www.ospea.cz/soubory/pdf/dopis_bem.pdf
To je můj názor na tuto věc. :-)
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1903
Registrován: 4-2005

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 19:39:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po poslední politicky střižené stávce už nikdo dopravácké odbory vážně brát nebude, i když mají vyjímečně pravdu.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4117
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 20:08:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, obávám se, že prach si odbory zcela zbytečně vystřílely, když o nic nešlo.
Budoucnost patří bagrům!
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 906
Registrován: 3-2004

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 21:08:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LV + KM:
Však oni vstanou noví bojovníci. Už i já přemýšlím zda mám z podniku včas odejít nebo vstoupit do odborů...
Ikdyž vlastně je ten humbuk trochu zbytečný, neb se nejdřív musí najít blázen, který si ten bordel na metru koupí. Největší problém má totiž nové vedení s tím, že na metru jsou všichni zalezlí někde v nějakých dírách pod zemí a nejsou vidět. Ostatně o převodu údržbářů na různé firmy se již hovoří léta a zatím se to nikomu nepodařilo. Většinou se veškteří potenciální outsourceři zalekli toho, jaká je práce na metru náročná a jaké jsou požadavky na kvalitu a termíny odvedené práce. Spoustu poruch a závad, které se na metru vyskytnou, mohou vyústit v uzavření stanice nebo dokonce přerušení provozu, které se dotkne stovek lidí. V soukromém sektoru taková náročnost zdaleka není. Třeba když vám v domě praskne beton, tak tam dáte prkno a po neděli na to někde přijde -takový postup na metru není možný, páč by to znamenalo ohrožení bezpečnosti cestujících.
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4121
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 22:19:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prox: No je pravdou, že outsourcnout leccos se nepodaří ani ne tak proto, že by tomu bránili odboráři, jako že si to na triko nikdo nevezme. Proto odboráři stahují kalhoty daleko před brodem. Tady šlo spíš o to, že lidi zatím nechtějí jít do stávky. Maj se dobře a doufaj, že se budou mít i dál a ono jim to vychází. Za 2-3 roky bude jinak.
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12826
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 10:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Maj se dobře a doufaj, že se budou mít i dál a ono jim to vychází. Za 2-3 roky bude jinak.

Četls dnešní E15?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4125
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 11:24:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jistě. Více nemožno komentovat z důvodů subordinace.
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12840
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 17:43:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jen, že jistý bankovní insider, se kterým je tam 3stránkový rozhovor, zdaleka nesdílí tvůj pesimistický obraz současné ani budoucí ekonomické situace ČR. Ale možná jen špatně poslouchá uklízečky a vrátné v bankách...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2954
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 20:55:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem se trošku zamyslel nad chystaným outsourcingem údržby v DP Praha a napadlo mě pár nesouvislých zajímavostí. Netvrdím, že to nejde, ale koukají z toho na mne zajímavé věci. V dalším textu zkracuji příšerné slovo "outsourcer" na OUT.

Vazba mezi DP a OUT bude tvořena nějakou smlouvou, kde bude třeba specifikovat, co má OUT zajistit. Předpokládám, že OUT bude povinen zajistit nějaký počet provozuschopných vozidel k výjezdu v nějakých časech a lokalitách (vozovnách). Bude tam i specifikace, kde mají být jaké vozy? Třeba wany nebo 14T kvůli garanci np? To asi ano. A co třeba T3 / T3RP / T6? Co je OUT do toho, že s tím ševci někde umí a někde ne? Neumím si představit jasnou definici, co je to provozuschopný vůz schopný vypravení. Jak bude toto kontrolováno? Co když řidič odmítne nabízený vůz? Když vůz na trati zdechne, asi za to bude OUT nějak penalizován. Ale co když vůz nechá vyměnit a žádná závada se nenajde? Bude za to OUT penalizovat DP, který mu tímto přidal práci?

Další otázkou je, že OUT musí dělat údržbu podle nějakých pravidel. Když si otevřete kdejaký výkres nebo návod k údržbě tak tento dokument začíná slovy "tento dokument je duševním majetkem... předání třetím osobám jen s písemným souhlasem...". I kdybychom prohlásili dokumenty ČKD za "volné" tak nám zbývají dokumentace Cegelecu, Pragoimexu a Škodovky, jejichž majitelé reálně existují. Myslíte si, že jmenované firmy svolí k předání této dokumentace jedné OUT firmě? A kdyby soutěž na OUT vyhrála Škoda, myslíte, že by Pragoimex a Cegelec svolili ze zpřístupněním dokumentace konkurenci?

Další radosti mohou nastat při těžké údržbě a modernizacích. Předpokládejme, že DP bude chtít použít komponent A, zatímco OUT bude chtít komponent B. Tramvaj je majetek DP, takže ten si prosadí A, ale OUT řekne, že díky tomu se zvedly náklady na údržbu a ať si to DP do halíře uhradí. Co teď?

V současném stavu je periodocita údržby dána kilometricky. Přijde OUT a řekne, že je to kravina, že to bude dělat nálezově (dokud to drží, tak do toho nevrtej). Jiná varianta je, že OUT vyhlásí údržbu jen ve stanoveném rozsahu dle návodů výrobců a vícepráce (typu něco uhnilo nebo se rozpadlo) naúčtuje DP.

Jak to bude v případě nehod mezi vozidly DP? Co když přijde OUT a navrhne rozsah jako blázen (aby na tom vydělal) a DP řekne, že to stačí jen zalátat, protože oba vozy to mají "za pár" do vyřazení. Jenže OUT se vytasí s nějakou směrnicí kvality, co mu DP vnutil. Kdo je rozsoudí?

Podobná komedie může nastat při dodávce nových vozů. OUT se vytasí s tím, že jako prvotní vybavení spotřebuje X MKč a celková údržba nového typu bude náročnější o dalších Y MKč ročně, takže ať si je DP udržuje sám kde chce a jak chce anebo za ně bude platit jinou, vyšší km sazbu. A co teď?

Netvrdím, že to nejde, jen si soudruzi na DP asi neuvědomují, že outsourcing může mnohé zprůhlednit - i to, co se nechce. A hlavně dokáže vyjádřit všechno ve spočitatelných jednotkách, tj. v penězích.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1548
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 22:41:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen pár poznámeček - DPP je zhusta vlastníkem dokumentace na díly provozovaných vozů - byly už tolikrát modifikovány, že výkresy z dob ČKD už dneska nemaj ani cenu toho papíru, na kterým jsou nakreslený.
Co se používání komponent A nebo B týče, tak předpokládam, že zrovna na tom by se snad ani prodělat nedalo. Už dneska se bere všechno zásadně od toho "správného" dodavatele i kdyby nakrásně kolem byli stovky levnějších a kvalitnějších.
Taky nechci tvrdit, že by některé z navrhovaných činností outsourcovat nešly, ale ať proboha nikdo kolem toho neoperuje termíny jako úspora, zkvalitnění nebo zefektivnění...
Každopádně do tunelů metra bych teda soukromníky nepouštěl ani omylem, to už hraničí s obecným ohrožením.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Tonda_ježek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 6-2006
Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 23:45:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Demon3:
Pozdě, v tunelech metra se již soukromníci nějaký ten pátek vyskytují - těsnění tunelů, opravy větraček, natahování kabelů, defektoskopie, sanace kolejového svršku - to jsou jen namátkou činnosti, které buďto pod dohledem DP nebo zčásti či úplně samostatně zajišťují firmy vně DP.

Ale abych předešel dalším sporům - chápu, jak to myslíš a i mně se to dvakrát nezamlouvá.

(Příspěvek byl editován uživatelem tonda_ježek.)
Stránky o MHD v ČR
Iamgood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 23:56:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych nechal jSVT outsorcovat.
Jak známo, DPP je tak debilní, že není schopný si pořádně nastavit smlouvy.
Takže OUT za dva roky řekne - zvedly se ceny energií, práce atd., dejte nám dvakrát tolik za stejnou práci.
DPP řekne - nedám, stejně nemám.
OUT řekne - dobře.
Ráno přijdou řidiči DPP do depa OUT pro vozy, ejhle, vozy budou mít vyšroubované kličky vypínačů řízení, aby nešly nahodit a nedalo se s nimi jezdit.
Manažery DPP a magistrát do týdne vynese veřejnost v zubech, protože Praha bude totálně ucpaná IAD, když nebude jezdit MHD.
DPP a OUT se znárodní, spojí a bude zase dobře.....


To je můj názor na tuto věc. :-)
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1549
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 19. srpna 2008 - 06:29:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco pro Káema: Info z Ospey: ...situace kolem požadavků Ropidu – Ropid má konečně problémy se zbytečnými nájezdovými kilometry a proto tlačí na podnik, aby došlo k jejich snížení. Podle informace vedoucího JPT by okamžité minimalizování těchto kilometrů mělo za následek rapidní snížení vypravovaných vlaků (SO a NE) ve vozovně Kobylisy a naopak enormní navýšení vypravení ve vozovně Vokovice. Prozatím je dohodnut přesun výkonů, tak aby vypravení bylo rovnoměrnější. I v této souvislosti bylo provedeno rozhození linek i ve všední den. Ropid má výhrady k lince číslo 11 a 16 a jejich nájezdům z jedné vozovny. Na základě dohody mezi DP a Ropidem bude na lince 16 zahájeno střídání přestávek oddělením řidiče od vozu a s vypravením ze dvou vozoven. U linky 11 je prozatím zachován stávající stav.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...